FI122543B - Hissijärjestelmä - Google Patents

Hissijärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI122543B
FI122543B FI20106333A FI20106333A FI122543B FI 122543 B FI122543 B FI 122543B FI 20106333 A FI20106333 A FI 20106333A FI 20106333 A FI20106333 A FI 20106333A FI 122543 B FI122543 B FI 122543B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
baskets
shaft
lift
basket
Prior art date
Application number
FI20106333A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20106333A0 (fi
Inventor
Marja-Liisa Siikonen
Janne Sorsa
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20106333A priority Critical patent/FI122543B/fi
Publication of FI20106333A0 publication Critical patent/FI20106333A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122543B publication Critical patent/FI122543B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/02Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
    • B66B1/06Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
    • B66B1/14Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
    • B66B1/18Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B9/00Kinds or types of lifts in, or associated with, buildings or other structures
    • B66B9/10Kinds or types of lifts in, or associated with, buildings or other structures paternoster type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Elevator Control (AREA)

Description

HISSIJÄRJESTELMÄ KEKSINNÖN ALA
Esillä oleva keksintö liittyy hissijärjestelmiin. Esillä olevan keksinnön kohteena on hissijärjestelmä, 5 jossa hissikorit on ketjutettu paternoster-tyyppisen hissi järjestelmän tapaan.
KEKSINNÖN TAUSTA
Ensimmäinen kiertävä hissijärjestelmä (ns. paternos-10 ter-hissi) valmistettiin jo vuonna 1884. Kiertävä hissi järjestelmä vaatii kaksi erillistä hissikuilua, joissa hissikorit kulkevat ensimmäisessä hissikuilussa ylöspäin ja toisessa alaspäin. Hissikorit ovat kiinni samassa hihnassa tai ketjussa, joka kiertää yhtenäise-15 nä silmukkana kummankin hissikuilun kautta. Paternoster-hissi järjestelmän keskeisenä ajatuksena on se, että hissikorit ovat jatkuvassa kiertoliikkeessä ja his-sikoreihin siten noustaan ja niistä poistutaan hissi-korin liikkuessa. Tästä johtuen hissikorin nopeus on 20 pieni, jotta ihmiset ehtivät nousta ja poistua hissi-korista turvallisesti. Paternoster-hissejä on valmistettu paljon etenkin 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Myöhemmin niiden rakentaminen on vähentynyt sitä mukaa kun hissijärjestelmiin liittyvät turvalli-25 suusvaatimukset ovat kasvaneet. Vaikka paternoster- hissin kulkunopeus on pieni, hisseissä on sattunut lu- C\l ^ kuisia onnettomuuksia.
(M
CM
*-? Moderneihin hissijärjestelmiin verrattuna paternoster in o 30 hisseillä on kaksi jo edellä mainittua heikkoutta: ny- Ϊ kysäädösten mittapuun mukaan vaillinainen turvallisuus
CL
ja hitaus (erityisesti korkeissa rakennuksissa). Vail- oo co linaisen turvallisuuden takia useissa maissa uusia pa- co ® ternoster-hissejä ei saa enää asentaa käyttöön. Mitä o c\i 35 tulee paternoster-hissien nopeuteen, nopeus on yleensä 0,3 m/s tai hieman alle.
2
KEKSINNÖN YHTEENVETO
5 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa tai ainakin lieventää edellä mainittuja tunnetun tekniikan mukaisiin ratkaisuihin liittyviä ongelmia.
Esillä oleva keksintö esittelee menetelmän hissijär-10 jestelmän ohjaamiseksi. Hissijärjestelmä käsittää ohjausjärjestelmän, ohjausjärjestelmään liitetyt kut-sunantolaitteet matkustajien antamien kutsujen rekisteröimiseksi sekä ainakin yhden hissin, joka käsittää: hissikuiluparin; vähintään kaksi ovellista hissikoria, 15 jotka on järjestetty hissikuiluihin niin, että kummassakin hissikuilussa on vähintään yksi hissikori, missä hissikorit on järjestetty liikkumaan hissikuiluissa niin, että hissikori liikkuu ensimmäisessä hissikuilussa alaspäin ja toisessa hissikuilussa ylöspäin, ja 20 missä hissikorit on yhdistetty samaan yhtenäiseen kuljetusvälineeseen, joka kulkee molempien hissikuilujen kautta. Menetelmässä vastaanotetaan matkustajien antamia kutsuja, joiden mukaisesti ohjataan mainittua kuljetusvälinettä ja mainittuja hissikoreja.
25
Esillä oleva keksintö esittelee myös hissijärjestel- cvj män. Hissi järjestelmä käsittää ohjausjärjestelmän, oh- ^ jausjärjestelmään liitetyt kutsunantolaitteet, sekä cm ainakin yhden hissin, joka käsittää: hissikuiluparin; o, 30 vähintään kaksi ovellista hissikoria, jotka on järjes- o tetty hissikuiluihin niin, että kummassakin hissikui- CC , lussa on vähintään yksi hissikori, missä hissikorit on £3 järjestetty liikkumaan hissikuiluissa niin, että his- cr> , , , cd sikori liikkuu ensimmäisessä hissikuilussa alaspäin ja o 35 toisessa hissikuilussa ylöspäin, ja missä hissikorit
CM
on yhdistetty samaan yhtenäiseen kuljetusvälineeseen, joka kulkee molempien hissikuilujen kautta. Ohjausjär 3 jestelmä on järjestetty vastaanottamaan matkustajien kutsunantolaitteilla antamia kutsuja ja ohjaamaan kuljetusvälinettä ja hissikoreja vastaanotettujen kutsujen mukaisesti.
5
Kutsunantolaitteet voivat olla mitä tahansa kerros-tasoilla ja/tai hissikoreissa olevia kutsupaneeleita, joilla matkustajat voivat antaa kutsuja hissijärjes-telmälle. Kerrostasoilla kutsunantolaitteet voivat olio la perinteisiä ylös/alas kutsunappeja, kohdekutsu-paneeleita tai molempia. Ohjausjärjestelmä voi käsittää yhden tai useamman ohjausyksikön. Keksinnön eräässä edullisessa sovellusmuodossa ohjausjärjestelmä on kohdekutsuohjausjärjestelmä, joka vastaanottaa matkus-15 tajien antamia kohdekutsuja ainakin yhdeltä kerrosta-solta.
Eräässä keksinnön sovelluksessa ainakin osa hissiko-reista on järjestetty kuljetusvälineeseen siten, että 20 hissikorin asema kuljetusvälineeseen nähden on kiinteä. Eräässä toisessa keksinnön sovelluksessa ainakin osa hissikoreista on järjestetty kuljetusvälineeseen siten, että hissikorin asema kuljetusvälineeseen nähden on säädettävissä.
25
Eräässä keksinnön sovelluksessa ainakin osa hissikori-en välisistä etäisyyksistä on järjestetty siten, että q useita hissikoreja on samanaikaisesti eri kerrosten
CM
^ kerrostason kohdalla hissikorien pysähdyttyä.
9 30 co ° Eräässä keksinnön sovelluksessa yksi tai useampi his- ϊ sikoreista on kaksi- tai kolmikorinen hissikori.
co CO ......
g Eräässä keksinnön sovelluksessa hissi järjestelmä kä- 2 35 sittää useita, omissa hissikuilupareissaan liikennöi- o 011 viä hissejä, joita ohjausjärjestelmä ohjaa yhtenä ryh mänä .
5 4
Eräässä keksinnön sovelluksessa ohjausjärjestelmä ohjaa hissi järjestelmää minimoimalla kuljetusvälineen pysäytysten määrän.
Eräässä keksinnön sovelluksessa ohjausjärjestelmä on järjestetty optimoimaan ohjausta yhden tai useamman seuraavan optimointikriteerin perusteella: matkustus- aika, odotusaika, korikuormien tasaisuus ja energian 10 kulutus.
Eräässä keksinnön sovelluksessa ohjausjärjestelmä allokoi matkustajan käyttöön hissikorin vaiheittain siten, että kutsunannon yhteydessä valitaan hissikuilu, 15 jonka jälkeen valitaan optimaalinen hissikori, joka liikennöi valitussa hissikuilussa.
KUVALUETTELO
20 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellusesimerkkien avulla, jossa kuva 1 esittää hissijärjestelmän yleistä toimintaperiaatetta esillä olevan keksinnön erään sovelluksen mu-25 kaan, ja ^ kuva 2 esittää lohkokaavion esillä olevan keksinnön o eräästä sovelluksesta.
CM
CM
O
^ 30 KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
o x £ Kuva 1 esittää hissijärjestelmän yleistä toimintaperi- 52 aatetta esillä olevan keksinnön erään sovelluksen mu- 00
CO
cd kaan. Kuvan 1 mukainen hissijärjestelmä käsittää his- o o 35 sin 100, jonka hissikorit 102 liikkuvat hissikuilupa-
OJ
rissa 100A, 100B. Hissikuilujen 100A_, 100B sijoittelu 5 vastaa tavanomaisen kiertävän hissin, ns. paternoster-hissin järjestelyä. Hissikuilut 100A, 100B on järjes tetty siten, että molemmissa hissikuiluissa kulkee sama, yhtenäinen kuljetusväline 106, esimerkiksi hihna 5 tai ketju. Hihna 106 muodostaa siten eräänlaisen yhtenäisen silmukan, joka kulkee molempien hissikuilujen 100A, 100B kautta. Hihnaan 106 on kiinnitettynä joukko ovellisia hissikoreja 102, jotka liikkuvat hissikuiluissa 100A, 100B hihnan 106 liikkuessa käyttölait- 10 teiston vaikutuksesta (käyttölaitteistoa ei esitetty kuvassa 1). Hissikorien 102 määrää ei ole rajoitettu mihinkään tiettyyn määrään, ja niitä voi olla eri määrä sovelluksesta riippuen. Joka tapauksessa kummassakin hissikuilussa 100A, 100B on vähintään yksi hissi- 15 kori. Kuten tavanomaisissa paternoster-hisseissä, his-sikori 102 siirtyy hissikuilun 100B ylimmästä kerroksesta hissikuilun 100A ylimpään kerrokseen siten, että hissikori 102 pysyy koko ajan oleellisesti samassa asennossa kuin hissikuilun sisällä kulkiessaan. Täl-20 löin hissikorissa sisällä mahdollisesti oleville matkustajille ei synny vaaraa, kun hissikori siirtyy hissikuilusta toiseen. Menettely hissikuilujen alaosissa on samankaltainen.
25 Kuvan 1 järjestelyssä hissikorit 102 liikkuvat hissikuilussa 100A alaspäin ja hissikuilussa 100B ylöspäin.
cm Tavanomaisista paternoster-hisseistä poiketen jokai- o <m sessa hissikorissa on ovi normaalin hissinkorin ta- o paan. Ovien ansiosta matkustus hissikoreissa on tur- o 30 vallista suurillakin nopeuksilla. Eräässä kuvan 1 so- ^ velluksessa hissikorit 102 on järjestetty kuljetusvä-
CL
lineeseen 106 siten, että hissikorin 102 asema kulje-oo co tusvälineeseen 106 nähden on kiinteä. Tässä sovelluk-
CD
^ sessa perättäisten hissikorien väliset etäisyydet on ^ 35 edullisesti määritetty niin, että kaikki hissikorit 6 tai suurin osa hissikoreista on samanaikaisesti ker-rostason kohdalla, jolloin matkustajia pystyy astumaan hissiin tai poistumaan hissistä samanaikaisesti eri kerroksissa 104.
5
Eräässä toisessa sovelluksessa hissikorin 102 asema kuljetusvälineeseen 106 nähden on säädettävissä. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kun yksi tai useampi hissikori lähestyy kohdekerrostaan pysähtymistä 10 varten, hissikorin tarkkaa paikkaa hihnaan nähden säädetään, jotta hissikori asemoituu pysähdyttyhän oikealle tasolle kerrostasoon nähden. Aseman säätö tapahtuu esimerkiksi kunkin hissikorin yhteydessä olevilla säätövälineillä (ei esitetty kuvassa 1), joita ohja-15 taan ohjausjärjestelmältä saatavien ohjauskomentojen mukaisesti. Sovelluksen ansiosta hissikorien paikoi-tustarkkuutta kerrostasolle voidaan parantaa sekä ottaa huomioon vaihtelevat kerroskorkeudet rakennuksessa .
20
Eräässä kuvan 1 sovelluksessa yksi tai useampi hissi-kori on kaksikorinen tai kolmikorinen. Tällöin hissi-korit on järjestetty hihnalle edullisesti niin, että päällekkäiset korit asettuvat päällekkäisten kerros-25 tasojen kohtaan niin, että kaikkia koreja voidaan
CM
ί- täyttää tai tyhjentää samanaikaisesti.
CM
CM
? Kuvassa 2 esitetään lohkokaavion esillä olevan keksin- 05 ° nön eräästä sovelluksesta. Lohkokaaviossa esitetään £ 30 keksinnössä mukana olevia elementtejä. Alan ammattien miehelle on ilmeistä, että keksinnössä voidaan käyttää co 2 myös monia sellainen elementtejä, joita ei esitetä ku- o ^ vassa 2. Kuvassa 2 esitetty ohjausjärjestelmä 108 on
CM
esimerkiksi kohdekutsuohjausjarjestelmä, joka on lii- 7 tetty kerrostasoilla oleviin kohdekutsupaneeleihin 110. Keksintö ei kuitenkaan ole rajoitettu pelkästään kyseiseen ratkaisuun vaan esimerkiksi osa kerros-tasoilla olevista kohdekutsupaneelista 110 voidaan 5 korvata perinteisillä ylös/alas kutsupainikkeilla, jolloin kyseessä on ns. hybridijärjestelmä.
Hissi järjestelmän ohjauksen ytimenä on ohjausjärjestelmä 108, joka vastaanottaa kutsuja yhdeltä tai use-10 ämmältä kutsupaneelilta 110. Kutsupaneelit 110 ovat edullisesti kohdekutsupaneeleita, jotka on järjestetty kuhunkin kerrosaulaan niin, että kohdekutsu annetaan ennen hissikoriin astumista. Ohjausjärjestelmä 108 on yhteydessä myös hihnaohjaukseen 112. Kun hihnaohjaus 15 112 pysäyttää hihnan ohjausjärjestelmän 108 pyynnöstä, kaikki sellaiset hissikorit, joihin on astumassa sisään henkilöitä tai joista on poistumassa henkilöitä, avaavat ovensa ja henkilösiirrot tapahtuvat eri kerroksissa samanaikaisesti. Jos hissijärjestelmä käsit-20 tää useita hissikuilupareissa liikennöivä hissejä, tarvitaan luonnollisesti vastaava määrä hihnaohjauksia 112.
Keksinnön erään sovelluksen mukaisesti ohjausjarjes-25 telmä 108 pyrkii minimoimaan hihnan pysähdysten määrän. Esimerkiksi kohdekutsuja käytettäessä ohjausjär-
CM
^ jestelmällä on täsmällinen tieto kunkin matkustajan
CM
lähtökerroksesta ja päämääräkerroksesta (kohdekerrok- o ' sesta), jolloin se voi allokoida matkustajien käyttöön en ° 30 hissikorit siten, että tarvittavien pysähdysten määrä
X
£ matkustajien ottamiseksi kerrostasoilta ja jättämisek- g si kerrostasoille minimoituu. Ohjausjärjestelmä 108
CO
g voi käyttää allokoinnin optimointikriteereinä myös yh- o tä tai useampaa seuraavista: henkilöiden matkustusai- 35 ka, odotusaika, korikuormien tasaisuus, energiankulu- 8 tus jne. Korikuormien tasaisuudella pyritään siihen, että hissikoreissa samanaikaisesti ylöspäin kuljetettavien ja alaspäin kuljetettavien korikuormien suuruus olisi olennaisesti sama. Allokoinnin toteuttamisessa 5 käytetään esimerkiksi matemaattista reititysoptimoin-tialgoritmia tai heuristiikkaa. Mikäli hissijärjestel-mässä on useita hissikuilupareja, niiden hissikorit yhdistetään eräässä keksinnön sovelluksessa osaksi samaa hissiryhmää, jota ohjataan yhteisellä ohjausjär-10 jestelmällä 108 (ryhmäohjausjärjestelmällä) . Ryhmäohjaus järjestelmän eräs tehtävä on allokoida matkustajalle optimaalinen hissikori kaikkien ryhmään kuuluvien hissien hissikorien joukosta.
15 Keksinnön erään sovelluksen mukaisesti ohjausjärjes telmä allokoi matkustajalle hissikorin vaiheittain siten, että välittömästi kutsunannon yhteydessä valitaan hissikuilu, jota käyttävien hissikorien joukosta allokoitava hissikori valitaan. Tämän jälkeen ohjausjär-20 jestelmä tarkkailee kokonaisvaltaisesti hissijärjes- telmässä vallitsevaa liikennetilannetta ja kiinnittää (allokoi) matkustajaa palvelevan hissikorin viimeistään siinä vaiheessa kun annettujen optimointikriteerien perusteella parhaaksi arvioidun hissikorin on 25 aloitettava hidastusvaihe kerrostasolle pysähtymiseksi si. Kun allokoitu hissikori on pysähtynyt kerrostasol- ^ le, avautuvat hissikorin ovet matkustajan päästämisek-
CNJ
S3 si hissikoriin. Kutsunannon yhteydessä matkustaja σ> ° voidaan opastaa valitun hissikuilun ovelle, jolloin
X
S 30 hän voi siirtyä hyvissä ajoin oikean oven (hissikui- co lun) luo odottamaan hissikorin saapumista. Hissikuilun CO i .
g ja kyseista hissikuilua käyttävän hissikorin valinta δ voi perustua esimerkiksi pysäytysten minimointiin
CM
9 ja/tai muihin edellä mainittuihin optimointikriteerein hin.
Keksinnön mukainen ratkaisu mahdollistaa hyvinkin kor-5 keiden, jopa yli 200 kerroksisten talojen edullisen rakentamisen, koska paternoster-tyyppinen ratkaisu on edullinen ratkaisu etenkin sukkulahissiryhmissä. Suk-kulahisseiltä vaaditaan runsaasti kuljetuskapasiteettia, koska niiden pitää pystyä kuljettamaan kaikki 10 ylempien kerrosten asukkaat tai työntekijät lyhyessä ajassa perustasolta yläaulaan (sky lobbyyn) tai takaisin. Kuilukohtainen kuljetuskapasiteetti voidaan moninkertaistaa riippuen hissikuilussa olevien hissiko-rien määrästä. Jos esimerkiksi kahden pysähdystason 15 (sisääntulokerros ja yläaula) sukkulahissikuiluparissa on kaksi erillistä koria, jotka ovat toistensa vastapainoja, kuilun kuljetuskapasiteetti kaksinkertaistuu. Neljän hissikorin kuilussa tarvitaan vähintään neljä pysähdystasoa, jolloin hissikuilun kuljetuskapasiteet-20 ti tulee 3,5 -kertaiseksi tai jopa sen yli. Kuljetus-kapasiteetti ei ole suoraan kerrannainen hissikorien määrästä, koska hissit joutuvat kiihdyttämään ja hidastamaan sitä useammin, mitä useampi hissikori hissikuilussa on ja mitä enemmän hissikuilussa on pysähdys-25 tasoja.
Keksinnön eri sovelluksilla voidaan saavuttaa useita
CM
0 etuja tunnetun tekniikan mukaisiin ratkaisuihin näh-
CM
^ den. Keksinnön mukaisella ratkaisulla voidaan merkiten ...
1 30 tävästi parantaa kuilukohtaista kuljetuskapasiteettia 01 ° verrattuna hissi järjestelmiin, joissa hissikorit liik- g kuvat hissikuiluissa edestakaisin. Parantuneen kulje- co tuskapasiteetin ansiosta hissikorien tarvitsemaa kui- oo g lutilaa ja/tai hissikuilujen lukumäärää voidaan pie- 2 35 nentää ja hyödyntää näin säästynyt lattiapinta-ala ^ muihin käyttötarkoituksiin. Kuljetuskapasiteetti voi daan helposti mitoittaa liikennetarpeiden mukaiseksi 10 hissikuiluissa liikkuvien hissikorien lukumäärää optimoimalla. Keksinnön mukainen hissijärjestelmä on myös turvallinen ja sallii huomattavasti suurempien ajonopeuksien käyttämisen kuin mitä perinteisissä, ovetto-5 missä paternoster-hisseissä voidaan käyttää. Käyttämällä kohdekutsupaneeleita kutsunantoon voidaan hissi-järjestelmää ohjata entistä optimaalisemmin ja kokonaisvaltaisemmin ja näin parantaa kuljetuskapasiteetin ohella myös matkustajatyytyväisyyttä.
10
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
CM
O
CM
C\J
o
CD
O
x
X
CL
CO
CO
CO
CD
O
δ
CM
11
PATENTTIVAATIMUKSET
1. Menetelmä hissi järjestelmän ohjaamiseksi, johon hissi järjestelmään kuuluu ainakin yksi hissi, joka käsittää: hissikuiluparin (100A, 100B); vähintään 5 kaksi ovellista hissikoria (102), jotka on järjestetty hissikuiluihin (100A, 100B) niin, että kummassakin hissikuilussa (100A, 100B) on vähintään yksi hissiko- ri, missä hissikorit (102) on järjestetty liikkumaan hissikuiluissa (100A, 100B) niin, että hissikori liik-10 kuu ensimmäisessä hissikuilussa (10 0A) alaspäin ja toisessa hissikuilussa (100B) ylöspäin, ja missä hissikorit (102) on yhdistetty samaan yhtenäiseen kuljetusvälineeseen (106), joka kulkee molempien hissikuilujen (100A, 100B) kautta; hissijärjestelmän ohjaus- 15 järjestelmän, kutsunantolaitteet, jotka on liitetty mainittuun ohjausjärjestelmään, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet: vastaanotetaan matkustajien antamia kutsuja; ja ohjataan kuljetusvälinettä ja hissikoreja vastaanotettujen kutsujen mukaisesti allo-20 koimalla matkustajan käyttöön optimaalinen hissikori vaiheittain siten, että kutsunannon yhteydessä valitaan hissikuilu, jonka jälkeen valitaan hissikori niiden hissikorien joukosta, jotka liikennöivät valitussa hissikuilussa.
25 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaanotetaan ainakin yhdeltä cvj kerrostasolta kohdekutsu j a, joiden mukaisesti hissi- c> järjestelmää ohjataan.
cnj 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen mene- o ^ 30 telmä, tunnettu siitä, että ohjataan hissi järjestelmää o minimoimalla kuljetusvälineen pysaytysten lukumäärä.
X
£ 4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen oo menetelmä, tunnettu siitä, että optimoidaan ohjausta 2 yhden tai useamman seuraavan optimointikriteerin pe- o q 35 rusteella: matkustusaika, odotusaika korikuormien ta- CN , , saisuus ja energian kulutus.
12 5. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjataan omissa hissikuilupareissa liikennöiviä hissejä yhtenä ryhmänä.
5 6. Hissi järjestelmä, johon kuuluu ainakin yk si hissi (100), joka käsittää: hissi järjestelmän ohjausjärjestelmän (108); ohjausjärjestelmään (108) liitetyt kutsunantolait-teet (110) ; ja 10 ainakin yhden hissin (100), joka käsittää: hissi- kuiluparin (100A, 100B); vähintään kaksi ovellista hissikoria (102), jotka on järjestetty hissikuiluihin (100A, 100B) niin, että kummassakin hissikuilussa (100A, 100B) on vähintään yksi hissikori, missä hissi- 15 korit (102) on järjestetty liikkumaan hissikuiluissa (100A, 100B) niin, että hissikori liikkuu ensimmäises sä hissikuilussa (100A) alaspäin ja toisessa hissikuilussa (100B) ylöspäin, ja missä hissikorit (102) on yhdistetty samaan yhtenäiseen kuljetusvälineeseen 20 (106), joka kulkee molempien hissikuilujen (100A, 100B) kautta, tunnettu siitä, että ohjausjärjestelmän (108) on järjestetty vastaanottamaan kutsunantolait-teilta (110) matkustajien antamia kutsuja ja ohjaamaan kuljetusvälinettä (106) ja hissikoreja (102) vastaan-25 otettujen kutsujen mukaisesti allokoimalla matkustajan käyttöön hissikori vaiheittain siten, että kutsunannon yhteydessä valitaan hissikuilu, jonka jälkeen valitaan
CM
g hissikori niiden hissikorien joukosta, jotka liiken-
CM
, nöivat valitussa hissikuilussa.
CM
? 30 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen hissijär- σ> ....
o jestelma, tunnettu silta, että ainakin osa kutsunanto- ä laitteista (110) on kohdekutsupaneeleita.
m 8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen his- CO , , , ....
co sijarjestelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa hissi-
CO
° 35 koreista (102) on järjestetty kuljetusvälineeseen o ^ (106) siten, että hissikorin (102) asema kuljetusväli neeseen (106) nähden on kiinteä.
13 9. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen hissi järjestelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa hissi-koreista (102) on järjestetty kuljetusvälineeseen (106) siten, että hissikorin (102) asema kuljetusväli- 5 neeseen (106) nähden on säädettävissä.
10. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-9 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa hissikorien (102) välisistä etäisyyksistä on järjestetty siten, että ainakin kaksi hissikoria (102) 10 on samanaikaisesti eri kerrosten kerrostason kohdalla.
11. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-10 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että yksi tai useampi hissikoreista (102) on kaksi- tai kolmiko-rinen hissikori.
15 12. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-11 mukainen hissi järjestelmä, tunnettu siitä, että hissi-järjestelmä käsittää useita hissikuilupareja hissei-neen (100), joita hissejä ohjausjärjestelmä (108) ohjaa yhtenä ryhmänä.
20 13. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-13 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausjärjestelmä (108) on järjestetty minimoimaan kuljetusvälineen pystytysten määrän.
14. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 6-13 25 mukainen hissijärjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausjärjestelmä (108) on järjestetty ohjaamaan hissijär-jestelmää yhden tai useamman seuraavan optimointikri-
CM
q teerin perusteella:
CM
i - matkustusaika
CM
? 30 - odotusaika σ> o - korikuormien tasaisuus, ja jr - energian kulutus, co
CO
CO
CD
O
δ
CM
FI20106333A 2010-12-17 2010-12-17 Hissijärjestelmä FI122543B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106333A FI122543B (fi) 2010-12-17 2010-12-17 Hissijärjestelmä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106333A FI122543B (fi) 2010-12-17 2010-12-17 Hissijärjestelmä
FI20106333 2010-12-17

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20106333A0 FI20106333A0 (fi) 2010-12-17
FI122543B true FI122543B (fi) 2012-03-15

Family

ID=43415023

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20106333A FI122543B (fi) 2010-12-17 2010-12-17 Hissijärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122543B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20106333A0 (fi) 2010-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TWI343357B (en) Elevator installation with individually movable elevator cars and method for operating such an elevator installation
US7841450B2 (en) Twin elevator systems
JP2006027902A (ja) 互いに隣接して配置される少なくとも3つの垂直エレベータ昇降路を有するエレベータ設備およびそのようなエレベータ昇降路の動作方法
AU2002333934B2 (en) Elevator system
CN109422165B (zh) 智能并行电梯系统
US7392883B2 (en) Elevator group control system
KR20210077483A (ko) 로봇용 순환식 수직반송 시스템
JP5986666B1 (ja) エレベータシステム
CN112888647A (zh) 具有第一部分电梯系统和第二部分电梯系统的电梯系统
US6505712B2 (en) Device and method for control of double deck elevator system
KR100393156B1 (ko) 다-엘리베이터시스템
TW200846269A (en) Method for operation of a lift installation, and corresponding lift installation
FI122543B (fi) Hissijärjestelmä
GB2320013A (en) Elevator shuttle system
CN106241518A (zh) 一种连续升降式循环电梯系统的升降方法
CN114408688A (zh) 一种电梯调度方法及系统
Gerstenmeyer et al. Lifts Without Ropes: How Many Shafts and Cars Are Needed?
CN204416847U (zh) 单向循环升降电梯
CN111954634B (zh) 用于运行电梯设备的方法及电梯设备
FI118125B (fi) Hissijärjestelmä
WO2007133173A2 (en) Elevator system including car-to-car passenger transfer
WO2018042638A1 (ja) エレベータシステム
CN110775745B (zh) 多轿厢电梯以及多轿厢电梯控制方法
CN106429732A (zh) 一种抽屉式轿厢垂直电梯及运输方法
CN113734935A (zh) 一字阵列分布的单个电梯井多个轿箱的电梯运行系统

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122543

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed