FI122193B - Rakennuksen siirrettävä suurelementti - Google Patents
Rakennuksen siirrettävä suurelementti Download PDFInfo
- Publication number
- FI122193B FI122193B FI20075635A FI20075635A FI122193B FI 122193 B FI122193 B FI 122193B FI 20075635 A FI20075635 A FI 20075635A FI 20075635 A FI20075635 A FI 20075635A FI 122193 B FI122193 B FI 122193B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- intermediate floor
- interconnecting
- building
- large element
- floor
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04F—FINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
- E04F11/00—Stairways, ramps, or like structures; Balustrades; Handrails
- E04F11/02—Stairways; Layouts thereof
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04F—FINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
- E04F11/00—Stairways, ramps, or like structures; Balustrades; Handrails
- E04F11/02—Stairways; Layouts thereof
- E04F11/022—Stairways; Layouts thereof characterised by the supporting structure
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04G—SCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
- E04G23/00—Working measures on existing buildings
- E04G23/06—Separating, lifting, removing of buildings; Making a new sub-structure
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Electrochemistry (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Steps, Ramps, And Handrails (AREA)
Description
RAKENNUKSEN SIIRRETTÄVÄ SUURELEMENTTI Keksinnön ala 5 Keksintö koskee rakennuksen siirrettävää suurelementtiä. Keksintö koskee lisäksi menetelmää siirrettävän suurelementin asennuksessa rakennukseen.
Keksinnön taustaa 10 Hissittömiin portaikoilla varustettuihin kerrostaloihin on mahdollista lisätä hissi myös jälkikäteen, jolloin asumismukavuus lisääntyy ja erityisesti liikkuminen kerroksesta toiseen ja tietenkin ylempiin kerroksiin helpottuu huomattavasti. Liikkumisen helppous ja esteettömyys takaa erityisesti sen, että ikääntyneempi väestö, liikkumisrajoitteiset ja liikkumisessaan apuvälineitä 15 käyttävät, sekä niinkään perheet, joilla on vaunuissa tai rattaissa kuljetettavia lapsia, pystyvät jatkamaan asumista entisessä asunnossaan. Liikkumisen helppous on myös houkutteleva seikka asuntoa hankittaessa. Lisäksi rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen saattaa edellyttää, että liikkumisen helppouteen ja esteettömyyteen on kiinnitettävä huomiota.
20
Tunnetun tekniikan mukaisesti hissikuilu hissiä varten voidaan liittää kerrostalon ulkopuolelle myös jälkikäteen. Hissistä järjestetään pääsy eri kerroksiin siten, että rakennuksen porraskuilun ja hissin välille järjestetään kulku, esimerkiksi ulkoseinään tehtyjen aukkojen avulla ja tarvittaessa myös 25 rakennuksen kunkin kerrostason jatkeeksi järjestetään lattiana toimiva elementti.
δ ^ Kuten esimerkiksi dokumenteissa DE 20300662 U1 ja EP 1574470 A1, jota
C\J
o vastaa Fl 6859 U, on esitetty, niin kerrostalon porrasnousut ovat usein jaettu c3 30 kahteen puolen kerroksen korkuiseen nousuun, joiden välillä, kerrostasojen g puolivälissä, on välitaso tai lepotaso. Kun tällaiseen kerrostaloon lisätään
CL
hissi, niin porrasnousut ja välitaso on poistettava, jotta hissiltä huoneistoon S siirryttäessä ei tarvitsisi kulkea portaiden kautta. Muutostyö edellyttää, että tn ^ olemassa olevien kerrostasojen kanssa samalle tasolle lisätään esim.
° 35 laattamainen välipohjarakenne, joka toimii lattiarakenteena, kattorakenteena, tai molempina. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan yhden kerroksen korkuinen porrasnousu, joka johtaa kerroksesta toiseen.
2
Kuten dokumenteissa EP 1574470 A1 ja DE 20300662 U1 on esitetty, niin rakennuksen ja hissikuilun väliin lisätään elementtirakenteinen lisäosa, jossa em. välipohjarakenne on. Välipohja on puolestaan tuettuna esim. pilareihin 5 tai seinäelementteihin, jotka kannattelevat yhtä tai useampaa välipohjaa. Lisäosan ja rakennuksen kerrostason väliin kiinnitetään yhdistävä vaakasuora välipohjarakenne, ja kyseisen lisäosan ja ylemmän tai alemman kerrostason väliin kiinnitetään ylös tai alas johtava porrasrakenne. Muita dokumentteja ovat US 3859711, SE 526520 C2, DE 20002775 U1 ja US 10 4707957, jossa on kokoontaittuva, saranoitu rakenne.
Ongelmalliseksi on kuitenkin nyt havaittu se, että pitkät porrasnousut ja väli pohjarakenteet ovat painavia ja hankalia käsiteltäviä. Porrasrakenteet ja väli pohjarakenteet voivat käsittää pitkän teräspalkin kantavana rakenteena, 15 joten on ymmärrettävää, että niiden käsittely, ohjailu, siirtäminen ja paikoilleen asettelu rakennuksen sisällä on erityisen haasteellista ja vaatii riittävän järeät laitteet. Laitteilla on oltava riittävä ulottuma, koska laitteiden kasvaessa niiden sijoittaminen rakennuksen sisälle ei ole mahdollista ja työskentely tapahtuu rakennuksen ulkopuolelta käsin. Ajoneuvonostureita tai 20 siirtolaitteita käyttäen palkkien tai elementtien siirtäminen paikoilleen rakennuksen sisään vaatii silti runsaasti aikaa ja tilaa.
Keksinnön yhteenveto 25 Keksinnön tavoitteena on tarjota ratkaisu edellä mainitun ongelman poistamiseksi. Keksinnön myötä tarve siirtää esim. palkkeja poistuu, koska ^ ne siirtyvät samanaikaisesti esim. lisäosan kanssa paikoilleen tai kohtaan, ^ josta ne voidaan yksinkertaisin toimenpitein asentaa paikoilleen.
OJ
o oj 30 Keksinnön mukainen rakennuksen siirrettävä suurelementti on esitetty £ patenttivaatimuksessa 1 sekä patenttivaatimuksessa 8. Keksinnön mukainen
CL
menetelmä siirrettävän suurelementin asennuksessa on esitetty pa-2 tenttivaatimuksessa 11 sekä patenttivaatimuksessa 15.
LT) r^.
o ^ 35 Keksinnön mukaisessa ratkaisussa on kyseessä suurelementti, jossa on mukana ainakin yksi välipohjarakenne ja kuhunkin välipohjarakenteeseen liittyvä porrasrakenne. Vaihtoehtoisesti keksinnön mukaisessa 3 suurelementissä on mukana ainakin yksi välipohjarakenne ja kuhunkin väli pohjarakenteeseen liittyvä yhdistävä välipohjarakenne. Suurelementissä voi olla mukana myös seinärakenne tai pilarirakenne, joka kannattelee yhtä tai useampia väli pohjarakenteita. Suurelementti voidaan nostaa ja asentaa 5 paikoilleen kokonaisena.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa porrasrakenne ja/tai yhdistävä väli-pohjarakenne kiinnittyvät suurelementtiin käyttäen sellaista kiinnitystä, joka sallii toisaalta porrasrakenteen tai toisaalta yhdistävän väli pohjarakenteen 10 kääntämisen suhteessa suurelementin väli pohjarakenteeseen. Kiinnityksenä on esimerkiksi saranointi tai vastaava kiinnitys, joka sallii vaikkapa porrasrakenteen nostamisen ja laskemisen. Keksinnössä porrasrakenne on nostettuna ylös, jolloin se on asettuneena esimerkiksi lähes pystysuuntaiseen asentoon lähelle suurelementtiä, esim. vasten ylempänä olevan väli-15 pohjarakenteen reunaa. Suurelementin asentamisen jälkeen porrasrakenne lasketaan paikoilleen ja sen vapaa pää kiinnitetään esimerkiksi erilliseen tukeen, joka on ylempänä olevan kerrostason luona. Vastaavasti menetellään yhdistävän väli pohjarakenteen osalta, mutta se kiinnitetään tukeen, joka on samalla korkeudella olevan kerrostason luona.
20
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaisessa ratkaisussa yhdistävä välipohjarakenne tai porrasrakenne on muodostettu kahden tai useamman palkin avulla. Palkkien päälle ladotaan esimerkiksi betoni- tai kivilaatat, jotka muodostavat lattian tai porrasaskelmat. Yhdistävä välipohjarakenne tai 25 porrasrakenne voivat käsittää muitakin jälkikäteen asennettavia kerroksia tai elementtejä, mutta ne ovat joko pienikokoisia tai kevytrakenteisia, joten ^ niiden kuljettaminen ja siirtely rakennuksen sisällä ei muodostu ^ ongelmalliseksi. Kyseiset osat tai elementit voidaan myös siirtää o suurelementin mukana.
c3 30 g Keksinnön eräs huomattava etu on rakennustyön tai muutostyön no- peutuminen, mikä merkitsee myös sitä, että rakennuksen muutostyöstä 2 aiheutuvat haitat esim. asukkaille tai viivytys rakennuksen käyttöönotossa
LO
£ voidaan minimoida. Tarve siirtää suuria tai painavia rakenteita rakennuksen ° 35 sisällä poistuu, mikä merkitsee myös onnettomuusriskien pienenemistä.
4
Keksintö poistaa rajoituksia lisäosien tai hissien sijoittelun suhteen, koska ei tarvita työkoneita esim. porrasrakenteiden nostoon ja siirtelyyn. Hissit voidaan nyt sijoittaa esimerkiksi rakennuksen takapuolelle, jonne ajoneuvonosturi voi siirtää suurelementin ja jonne ei siten ole tarpeen jär-5 jestää tilaa tai pääsyä esimerkiksi elementtejä käsitteleville siirto- ja nostokoneille.
Piirustusten lyhyt kuvaus 10 Seuraavaksi keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla samalla oheisiin piirustuksiin.
Kuva 1 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista suurelementtiä perspektiivikuvantona.
15
Kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista suurelementtiä paikoilleen asennettuna ja ylhäältä päin katsottuna.
Kuva 3 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista suurelementtiä ja 20 sen asennusta sivulta päin katsottuna.
Keksinnön tarkempi kuvaus
Kuvassa 1 suurelementti 1 on esitetty siten, että porrasrakenne tai portaan 25 tukirakenne, ts. porras 2, ja yhdistävä välipohjarakenne tai yhdistävän välipohjan tukirakenne, ts. yhdistävä välipohja 3, ovat lopullisissa ^ asennoissaan, joissa ne kiinnittyvät toisaalta rakennukseen ja toisaalta ^ suurelementin välipohjarakenteeseen, ts. välipohjaan 4. Kiinnityksiä ei
C\J
o kuvassa 1 ole esitetty tarkemmin. Kuvan 1 mukaisessa suoritusmuodossa c3 30 suurelementti 1 käsittää lisäksi välipohjaa 4 kannattelevan tukirakenteen, g joka tässä tapauksessa käsittää yhden tai useampia pilareita 5.
CL
LO
S Keksinnön eräässä toisessa suoritusmuodossa tukirakenteen muodostavat tn ^ välipohjan 4 esim. kahdelle vastakkaiselle sivulle tulevat seinäelementit, jotka ° 35 sijoittuvat välipohjan 4 päälle, tai välipohjan 4 alle, tai sekä välipohjan 4 päälle että välipohjan 4 alle.
5
Yhdistävä välipohja 3 asettuu samaan tasoon välipohjan 4 kanssa ja se on olennaisesti vaakasuuntainen. Yhdistävä välipohja 3 käsittää tässä suoritusmuodossa kaksi yhdensuuntaista kannatinpalkkia 6 ja 7, jotka kiinnittyvät välipohjaan 4, sopivimmin sen sivulle. Toisesta päästään 5 kannatinpalkit 6 ja 7 kiinnittyvät sopivimmin tukeen, joka on kiinnitetty esim. rakennuksen seiniin ja joka on rakennuksen vanhan kerrostason yhteydessä. Yhdistävää välipohjaa 3 käytetään, jotta välipohjan 4 päältä olisi yhteys kyseiselle kerrostasolle.
10 Porras 2 suuntautuu välipohjasta 4 vinosti ylöspäin. Porras 2 käsittää tässä suoritusmuodossa kaksi yhdensuuntaista kannatinpalkkia 8 ja 9, jotka kiinnittyvät välipohjaan 4, sopivimmin sen sivulle. Toisesta päästään kannatinpalkit 8 ja 9 kiinnittyvät sopivimmin tukeen, joka on kiinnitetty esim. rakennuksen seiniin ja joka on rakennuksen sellaisen vanhan kerrostason 15 yhteydessä, joka on välipohjaa 4 ylempänä. Porrasta 2 käytetään, jotta välipohjan 4 päältä olisi yhteys kyseiselle ylemmälle kerrostasolle. Käyttämällä erillistä tukea, jota ei ole kiinnitetty kerrostasoon, vältetään askeläänien välittyminen kerrostasoon.
20 Kiinnityksissä sovelletaan sinänsä yleisesti hyvin tunnettua tapoja, esimerkiksi teräskannattimia, pultti- ja ruuvikiinnityksiä ja tuentoja. Yhdistävä välipohja 3 ja/tai porras 2 voidaan kiinnittää myös suoraan vanhaan kerrostasoon. Eri osat voidaan myös muotoilla niin, jotta ne asettuvat ja tukeutuvat tiiviisti toisiaan vasteen ja kannattelevat toisiaan.
25
Kuvassa 1 esitettyjen kannatinpalkkien päälle lisätään tarpeelliset kerrokset ^ ja elementit, joista lopullinen väli pohjarakenne tai porrasrakenne muodostuu.
™ Kannatinpalkit voivat olla teräspalkkeja tai muuta materiaalia, esimerkiksi
OJ
9 teräsvahvisteista betonia tai jopa palosuojattua puuta. Kannatinpalkit voivat oj 30 kiinnittyä myös toisiinsa tai ne voidaan korvata yhtenäisellä elementillä tai g rakenteella.
CL
LO
S Suurelementti 1 käsittää ainakin välipohjan 4. Suurelementti 1 käsittää lisäksi m ainakin siihen kiinnitetyn portaan 2 ja/tai yhdistävän välipohjan 3, sisältäen 35 kannatinpalkit tai vastaavan elementin tai rakenteen, joka muodostaa tarvittavan kantavan osan. Sopivimmin on niin, että suurelementti 1 käsittää kaksi tai useampia välipohjia 4, ja lisäksi sekä portaita 2 että yhdistäviä väli- 6 pohjia 3. Suurelementti 1 voi käsittää kaikki tarvittavat porras- ja väli-pohjarakenteet rakennuksen kaikkia kerroksia varten, tai vaihtoehtoisesti suurelementtejä 1 asennetaan päällekkäin kaksi tai useampia. Tyypillisesti suurelementti 1 käsittää lisäksi yläpohjarakenteen 16 ja/tai 5 alapohjarakenteen 17 yhdessä seinäelementtien tai tukipilarien 5 kanssa, kuvan 3 mukaisesti. Kun lisäosa muodostetaan kahdella päällekkäin asetettavalla suurelementtimoduulilla, niin ylempi suurelementti käsittää yläpohjarakenteen 16 ja alempi suurelementti käsittää tarvittaessa alapohjarakenteen 17, riippuen kellarin tai alakerran rakenteista.
10
Kuvan 3 suoritusmuotoon viitaten suurelementtiä 1 käsitellään ja se nostetaan paikoilleen kokonaisuutena, johon kuuluu ainakin välipohja 4 ja vaihtoehtoisesti joko porras 2 tai yhdistävä välipohja 3, tai ne molemmat. Porras 2 on kytketty kiinnityksellä 14 välipohjaan 4 siten, että porras 2 on 15 käännettävissä pystysuorassa tasossa, joka on yhdensuuntainen esim. palkkien 8 ja 9 kanssa. Portaan 2 kiertoakseli on siis välipohjan 4 yläpinnan kanssa yhdensuuntainen ja kunkin porrasaskelman poikittaisen pituussuunnan kanssa yhdensuuntainen. Kiinnitys 14 mahdollistaa portaan 2 kääntämisen siirtojen ja asennuksen ajaksi lähes pystysuuntaiseksi, tai jopa 20 pitemmälle, esimerkiksi vaakasuuntaiseksi välipohjan 4 päälle. Kiinnitys 14 mahdollistaa lisäksi portaan 2 kääntämisen alas kuvan 1 mukaiseen nousevaan asentoon. Kuvassa 3 portaan 2 ylösnostettuun asentoon viitataan merkinnällä 2’.
25 Kiinnityksessä 14 sovelletaan sinänsä tunnettua tapoja, jotka mahdollistavat osien kiinnittämisen toisiinsa saranoidusti tai kääntyvästi, sallien edellä ^ esitetyn mukaisen toiminnan. Nyt näitä tapoja sovelletaan uudessa sovelluskohteessa kuvan 3 mukaisesti. Kyseeseen tulee esimerkiksi 2-4
C\J
o korvaketta sekä välipohjassa 4 että portaassa 2, ja niiden kiinnittäminen 1-2 oj 30 akselitapin tai pultin avulla toisiinsa. Korvakkeet kiertyvät suhteessa g akselitappiin, jonka kautta kiertoakseli kulkee.
CL
LO
S Kiinnitys 14, joka mahdollistaa portaan 2 laskemisen ja nostamisen vä in £5 lipohjan 4 suhteen, voi muodostaa myös lopullisen kiinnityksen, joka voidaan oj 35 varmentaa lisäkiinnityksillä sen jälkeen, kun porras 2 on asennettu paikoilleen oikeaan asentoon ja kiinnitetty erilliseen tukeen, joka on kerrostason luona, tai kerrostasoon. Lisäkiinnityksen avulla poistetaan 7 esimerkiksi saranoinnin välykset. Voidaan myös tehdä niin, että kyseinen kiinnitys poistetaan tai vapautetaan, ja portaan 2 kiinnittäminen esim. jäykästi ja pysyvästi välipohjaan 4 tehdään lisäkiinnityksellä tai erillisellä kiinnityksellä, joka voi olla sinänsä tunnettu. Kiinnitys 14 voi siten olla väliaikainen ja 5 tarkoitettu käytettäväksi pelkästään suurelementin 1 siirron ja asennuksen aikana.
Välipohjassa 4 voi olla myös muita väliaikaisia tai pysyviä kiinnityksiä, joiden avulla portaan 2 tai alemmalla tasolla olevan välipohjan portaan tukeminen 10 pystyasentoon on mahdollista. Kyseisiä kiinnityksiä voidaan hyödyntää myös portaan 2 laskemisessa paikoilleen, jolloin käytetään esimerkiksi taljoja tai jopa ohjattavia toimilaitteita, esimerkiksi sylintereitä, jotka on kytketty portaan ja välipohjan välille. Kiinnityksissä sovelletaan tarpeen mukaan esimerkiksi myös köyttä, vaijeria, ketjua, tankoja tai muita sopivia välineitä.
15
Kuvassa 2 suurelementtiä 1 ja hissikuilurakennetta, ts. hissikuilua 12, on tarkasteltu ylhäältäpäin katsottuna. Välipohjan 4 ja rakennuksessa olevan kerrostason 10 välissä on yhdistävä välipohja 3, jonka vieressä on porras 2, joka johtaa ylempänä olevalle kerrostasolle. Kerrostasolta 10 on pääsy esim.
20 yhteen tai useampaan huoneistoon. Yhdistävä välipohja 3 ja porras 2 sijoittuvat tyypillisesti rakennuksen sisäpuolelle porraskuiluun 11.
Suurelementti 1 välipohjineen 4 ja kantavine rakenteineen sekä hissikuilu 12, jonka sisälle hissi 13 on sijoitettuna, sijoittuvat tyypillisesti rakennuksen ulkopuolelle. Hissistä 13 on pääsy rakennukseen välipohjan 4 kautta.
25 Hissikuilun 12 yksityiskohdat ja kantavat rakenteet sekä sen liittäminen välipohjaan 4 tapahtuu sinänsä tunnetuin tavoin. Lisäksi suurelementin 1 ^ liittämisessä rakennukseen ja sen ulkoverhouksessa voidaan soveltaa o ™ sinänsä tunnettuja tapoja.
(M
cp oj 30 Kuvan 3 mukaisesti, suurelementin 1 siirtojen ja asennuksen aikana g porraskuilu 11 on sopivimmin tyhjä vapaa tila, jonka kohdalla ei ole ra-
CL
kennuksen ulkoseinää. Rakennuksen pohja- ja kattorakenne voidaan S säilyttää ennallaan, eikä porraskuilun 11 tarvitse olla yläpuolelta avoin.
LO
I'-- o ^ 35 Rakennuksen ylimpään kerrokseen sijoitettava yhdistävä välipohja 3 voi pituudeltaan olla suurempi kuin kyseisen kerroksen korkeus, joten ylösnostettu yhdistävä välipohja 3, kuvan 3 mukaisessa asennossa 3’, estäisi 8 suurelementin 1 asennuksen eikä välipohjan alaslaskeminen olisi mahdollista. Tätä varten yhdistävä välipohja 3 käsittää tarvittaessa yhden tai useampia välipohjaosia 3a, jotka on kytketty toisiinsa ja yhdistävään välipohjaan 3 käyttäen kiinnitystä 15a, joka mahdollistaa välipohjaosien 3a 5 kääntämisen pystysuorassa tasossa, ts. nostamisen ja laskemisen. Välipohjaosien 3a välinen kiertoakseli tai välipohjaosan 3a ja yhdistävän välipohjan 3 välinen kiertoakseli on yhdensuuntainen välipohjan 4 ja yhdistävän välipohjan 3 välisen kiertoakselin kanssa, ts. ne ovat vaakasuuntaisia. Edellä esitettyjä periaatteita voidaan soveltaa myös jonkin 10 alemman kerroksen yhdistävässä välipohjassa 3 ja/tai portaassa 2. Ne voidaan asennuksen ajaksi laskea esim. vaakasuoraan asentoon välipohjan 4 päälle.
Tyypillisesti on niin, että välipohjassa 4 kiinni oleva yhdistävä välipohja 3 on 15 käännettävissä ylöspäin siirtojen ajaksi ja siihen kiinnittyvä välipohjaosa 3a on käännettävissä alaspäin siirtojen ajaksi, kuvan 3 mukaisesti. Mikäli tarpeen on käyttää vielä toista väli pohjaosaa, niin se on puolestaan käännettävissä ylöspäin siirtojen ajaksi. Tyypillisesti käytetään yhtä välipohjaosaa 3a, joka on samanpituinen yhdistävän välipohjan 3 kanssa ja 20 taitettavissa sen kanssa vastakkain, esim. kuvan 3 mukaiseen asentoon 3a’.
Välipohjaosan 3a kiinnityksessä 15a sovelletaan edellä kuvattua kiinnitystä 15 tai sinänsä tunnettuja tapoja, jotka sallivat osien kiinnittämisen toisiinsa saranoidusti tai kääntyvästi, mahdollistaen edellä esitetyn mukaisen 25 toiminnan. Kiinnitystä 15a voidaan vahvistaa tai varmentaa lisäkiinnityksillä sen jälkeen, kun yhdistävä välipohja 3 ja välipohjaosa 3a on asennettu ^ paikoilleen oikeaan asentoon ja välipohjaosa 3a kiinnitetty erilliseen tukeen, ^ joka on kerrostason luona, tai kerrostasoon. Voidaan myös tehdä niin, että
C\J
o käännön mahdollistava kiinnitys 15a poistetaan tai vapautetaan, ja c3 30 välipohjaosa 3a kiinnitetään jäykästi ja pysyvästi yhdistävään välipohjaan 3 g tai toiseen välipohjaosaan.
CL
m 2 Kuten portaan 2, niin myös yhdistävän välipohjan 3 kiinnittäminen esim.
LO
£ jäykästi ja pysyvästi välipohjaan 4 on mahdollista tehdä lisaknnnityksellä tai ° 35 erillisellä kiinnityksellä, joka voi olla sinänsä tunnettu. Kiinnitys 15 voi siten olla väliaikainen ja tarkoitettu käytettäväksi pelkästään suurelementin 1 siirron ja asennuksen aikana. Kiinnitys 15, joka mahdollistaa yhdistävän 9 välipohjan 3 laskemisen ja nostamisen välipohjan 4 suhteen, voi muodostaa myös lopullisen kiinnityksen, joka voidaan varmentaa lisäkiinnityksillä sen jälkeen, kun yhdistävä välipohja 3 on asennettu paikoilleen oikeaan asentoon ja kiinnitetty kerrostasoon. Yhdistävän välipohjan 3 kiinnityksen 15 rakenne ja 5 toiminta voivat vastata portaan 2 kiinnityksen 14 periaatteita.
Jos käytetään esimerkkinä kolmikerroksista rakennusta kuvan 3 mukaisesti, niin välipohjia 4 tarvitaan kaksi, sekä lisäksi yläpohjarakenne 16 ja alapohjarakenne 17, jotka kytkeytyvät toisiinsa kannatin rakenteiden, esim. 10 pilarien 5 avulla. Ylemmässä välipohjassa 4 on kiinni ylöspäin käännetty yhdistävä välipohja 3 mutta ei porrasta. Yhdistävä välipohja 3 käsittää tarvittaessa yhden tai useampia välipohjaosia 3a. Alemmassa välipohjassa 4 on kiinni ylöspäin käännetyt yhdistävä välipohja 3 ja porras 2. Tämän lisäksi alapohjarakenteessa 17, joka voi olla myös kellarin ja alimman kerroksen 15 välinen välipohjarakenne, on kiinni ylöspäin käännetty porras 2 mutta ei yhdistävää välipohjaa.
Rakennuksen ja suurelementin materiaalien, valmistuksen, rakenteiden yksityiskohtien ja viimeistelyn osalta käytetään sinänsä tunnettua me-20 netelmiä, jotka ovat tarpeen kohteissa, joissa hissikuilu liitetään rakennukseen. Edellä esitetty suurelementti voi lisäksi käsittää hissikuiluun liittyviä osia, tai suurelementti ja hissikuilu voivat muodostaa yhtenäisen suurelementin, joka nostetaan paikoilleen ja muodostaa ainakin yhden kerroksen, joka vastaa rakennuksen yhtä kerrostasoa. Suurelementti 25 siirretään kohteeseen halutulla tavalla. Suurelementillä tarkoitetaan tässä hakemuksessa rakennuksen komponenttia, jonka käsittelyyn tarvitaan ^ rakennusnosturia tai vastaavaa, o
(M
C\] 9 Edellä esitettyä siirrettävää suurelementtiä ei kuitenkaan ole rajoitettu c3 30 käytettäväksi vain hissikuilujen yhteydessä, vaan sitä voidaan soveltaa g tarpeen mukaan myös muunkin tyyppisissä saneerauskohteissa tarpeen
CL
mukaan.
tn co
CD
tn £ Keksintöä ei myöskään ole rajoitettu yksinomaan vain edellä esitettyihin S 35 esimerkkeihin, vaan sitä sovelletaan oheisten patenttivaatimuksen mukaisesti.
Claims (16)
10
1. Rakennuksen siirrettävä suurelementti, käsittäen: - ainakin yhden välipohjarakenteen (4), ja 5. ainakin yhden porrasrakenteen tai portaan tukirakenteen (2), joka on nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä välipohjarakenteeseen (4), tunnettu siitä, että: - porrasrakenteen, tai portaan tukirakenteen, ja mainitun välipohja-rakenteen välinen kiinnitys (14) sallii kiertymisen pystysuunnassa, 10 jolloin porrasrakenne tai portaan tukirakenne (2) on käännettävissä suurelementin (1) siirron ja asennuksen ajaksi pystyyn asentoon (2’) tai olennaisesti vaakasuuntaiseen asentoon välipohjarakenteen (4) päälle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että suurelementti käsittää lisäksi ainakin yhden yhdistävän välipohjarakenteen tai yhdistävän välipohjan tukirakenteen (2), joka on nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä mainittuun välipohjarakenteeseen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että yhdistävä välipohjarakenne, tai yhdistävän välipohjan tukirakenne, on lisäksi kiinnitettävissä erilliseen tukeen, tai rakennuksen kerrostasoon (10), joka on samalla korkeudella kuin mainittu välipohjarakenne, kun suurelementti on asennettuna paikoilleen. 25
4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että ^ porrasrakenne, tai portaan tukirakenne, on lisäksi kiinnitettävissä erilliseen o ^ tukeen, tai rakennuksen kerrostasoon (10), joka on yhtä kerrosta C\| 0 korkeammalla kuin mainittu välipohjarakenne, kun suurelementti on oj 30 asennettuna paikoilleen. CC CL
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, S että suurelementti käsittää lisäksi ainakin yhtä väli pohjarakennetta (4) tn £ kannatelevan tukirakenteen (5). ° 35
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että suurelementti on sijoitettu tai tarkoitettu sijoitettavaksi joko osittain tai 11 kokonaan rakennuksen ulkopuolelle, rakennukseen sijoitettavan hissikuilun (12) ja rakennuksen väliin, jolloin mainittu hissikuilu on kyseiseen suurelementtiin kuuluva osa tai erillinen suurelementti.
7. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että yhdistävä välipohjarakenne, tai yhdistävä välipohjan tukirakenne, käsittää lisäksi ainakin yhden taitettavan välipohjaosan (3a).
8. Rakennuksen siirrettävä suurelementti, käsittäen: 10. ainakin yhden väli pohjarakenteen (4), ja - ainakin yhden yhdistävän väli pohjarakenteen tai yhdistävän välipohjan tukirakenteen (3), joka on nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä väli pohjarakenteeseen (4), tunnettu siitä, että: 15. yhdistävän väli pohjarakenteen, tai yhdistävän välipohjan tukira kenteen, ja mainitun väli pohjarakenteen välinen kiinnitys (15) sallii kiertymisen pystysuunnassa, jolloin yhdistävä välipohjarakenne tai yhdistävän välipohjan tukirakenne (3) on käännettävissä suurelementin (1) siirron ja asennuksen ajaksi pystyyn asentoon (3’) tai olennaisesti 20 vaakasuuntaiseen asentoon väli pohjarakenteen (4) päälle.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että yhdistävä välipohjarakenne, tai yhdistävän välipohjan tukirakenne, on lisäksi kiinnitettävissä erilliseen tukeen, tai rakennuksen kerrostasoon (10), joka on 25 samalla korkeudella kuin mainittu välipohjarakenne, kun suurelementti on asennettuna paikoilleen. δ ^ 10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen suurelementti, tunnettu siitä, että C\J 9 yhdistävä välipohjarakenne, tai yhdistävä välipohjan tukirakenne, käsittää c3 30 lisäksi ainakin yhden taitettavan välipohjaosan (3a). CC CL
11. Menetelmä siirrettävän suurelementin asennuksessa rakennukseen, m S tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet: m £ - nostetaan yksi tai useampi porrasrakenne tai portaan tukirakenne (2), ° 35 joka on nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä suurelementin välipohjarakenteeseen (4), ja pidetään se pystyasennossa (2’) tai 12 olennaisesti vaakasuuntaisessa asennossa väli pohjarakenteen (4) päällä suurelementin (1) noston ja asennuksen aikana, - nostetaan ja asennetaan suurelementti (1) rakennuksen rinnalle, ja - lasketaan ja asennetaan paikoilleen mainitut yksi tai useampi por- 5 rasrakenne tai portaan tukirakenne (2).
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä lisäksi lasketaan ja asennetaan paikoilleen yksi tai useampi yhdistävä väli pohjarakenne tai yhdistävä välipohjan tukirakenne (3), joka on 10 nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä väli pohjarakenteeseen (4).
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä lisäksi, ennen koko suurelementin nostoa, nostetaan mainitut yksi tai useampi yhdistävä välipohjarakenne tai yhdistävä välipohjan 15 tukirakenne, ja pidetään se pystyasennossa (3’) tai olennaisesti vaakasuuntaisessa asennossa väli pohjarakenteen (4) päällä suurelementin noston ja asennuksen aikana.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että menetelmässä lisäksi nostetaan ja asennetaan paikoilleen hissikuilu (12), jolloin mainittu hissikuilu on kyseiseen suurelementtiin kuuluva osa tai erillinen suurelementti.
15. Menetelmä siirrettävän suurelementin asennuksessa rakennukseen, 25 tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet: - nostetaan yksi tai useampi yhdistävä välipohjarakenne tai yhdistävä ^ välipohjan tukirakenne (3), joka on nostettavasti ja laskettavasti ^ kiinnitettynä suurelementin välipohjarakenteeseen (4), ja pidetään se C\J o pystyasennossa (3’) tai olennaisesti vaakasuuntaisessa asennossa c3 30 välipohjarakenteen (4) päällä suurelementin (1) noston ja asennuksen g aikana, - nostetaan ja asennetaan suurelementti (1) rakennuksen rinnalle, ja 2. lasketaan ja asennetaan paikoilleen mainitut yksi tai useampi yh- in £ distävä välipohjarakenne tai yhdistävä välipohjan tukirakenne (3). ° 35
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä lisäksi lasketaan ja asennetaan paikoilleen yksi tai useampi 13 porrasrakenne tai portaan tukirakenne (2), joka on nostettavasti ja laskettavasti kiinnitettynä välipohjarakenteeseen (4). δ (M i (M O CO (M X en CL m co CD m h-· o o (M 14
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20075635A FI122193B (fi) | 2007-09-12 | 2007-09-12 | Rakennuksen siirrettävä suurelementti |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20075635 | 2007-09-12 | ||
FI20075635A FI122193B (fi) | 2007-09-12 | 2007-09-12 | Rakennuksen siirrettävä suurelementti |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20075635A0 FI20075635A0 (fi) | 2007-09-12 |
FI20075635A FI20075635A (fi) | 2009-03-13 |
FI122193B true FI122193B (fi) | 2011-10-14 |
Family
ID=38572969
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20075635A FI122193B (fi) | 2007-09-12 | 2007-09-12 | Rakennuksen siirrettävä suurelementti |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI122193B (fi) |
-
2007
- 2007-09-12 FI FI20075635A patent/FI122193B/fi active IP Right Grant
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20075635A0 (fi) | 2007-09-12 |
FI20075635A (fi) | 2009-03-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US20100293875A1 (en) | Stairway for Use on Building Sites | |
CN1183128A (zh) | 结合货物装运货柜的可运输建筑系统 | |
SG187296A1 (en) | A multi-storey building with prefabricated members and a semi-prefabricating construction method thereof | |
JP5417018B2 (ja) | 既設建物へのエレベーターの設置工法 | |
CA2758244C (en) | Assembly system for modular building units | |
JP3196043B2 (ja) | 階段と階段室の構築方法及び階段の構築方法並びに階段部材 | |
KR102102441B1 (ko) | 조립식 케이지 | |
KR101725899B1 (ko) | 분리형 수직 클라이밍 가설장치 | |
JP4516585B2 (ja) | 建物用内部階段およびその建造方法 | |
FI122193B (fi) | Rakennuksen siirrettävä suurelementti | |
AU2008100975B4 (en) | Hoardings | |
KR100797554B1 (ko) | 안전망 구조물 | |
TWI819399B (zh) | 具有預鑄樓梯和電梯模組的多層建築物 | |
GB2543513A (en) | Building system | |
JP5756000B2 (ja) | 螺旋階段の取付構造 | |
JP3421298B2 (ja) | 建物用内部階段およびその建造方法 | |
JP3087195B2 (ja) | 階段の構築方法 | |
KR101031313B1 (ko) | 엘리베이터 구조물 설치를 위한 가설 작업대 | |
JP6968763B2 (ja) | 付属構造物の施工方法 | |
FI100906B (fi) | Rakennusteline | |
JP2007255044A (ja) | 建設工事用仮設物 | |
JP5322216B2 (ja) | 鉄骨鉄筋コンクリート造の躯体施工法 | |
JP2007238315A (ja) | 集合住宅用後付けエレベータのかご室昇降路の隔壁構造物 | |
JP3499019B2 (ja) | 地下室用建物ユニットおよび地下室の擁壁形成方法 | |
NL2007707C2 (nl) | Inrichting voor het ondersteunen van een vloer. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 122193 Country of ref document: FI |