FI121678B - Lävistysraudoite - Google Patents
Lävistysraudoite Download PDFInfo
- Publication number
- FI121678B FI121678B FI20045469A FI20045469A FI121678B FI 121678 B FI121678 B FI 121678B FI 20045469 A FI20045469 A FI 20045469A FI 20045469 A FI20045469 A FI 20045469A FI 121678 B FI121678 B FI 121678B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- reinforcement
- piercing
- reinforcing bars
- shell plate
- concrete shell
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04C—STRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
- E04C5/00—Reinforcing elements, e.g. for concrete; Auxiliary elements therefor
- E04C5/01—Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings
- E04C5/06—Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings of high bending resistance, i.e. of essentially three-dimensional extent, e.g. lattice girders
- E04C5/0645—Shear reinforcements, e.g. shearheads for floor slabs
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04C—STRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
- E04C5/00—Reinforcing elements, e.g. for concrete; Auxiliary elements therefor
- E04C5/16—Auxiliary parts for reinforcements, e.g. connectors, spacers, stirrups
- E04C5/168—Spacers connecting parts for reinforcements and spacing the reinforcements from the form
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Reinforcement Elements For Buildings (AREA)
Description
Lävistysraudoite
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen lä-vistysraudoitteeseen, ja erityisesti lävistysraudoitteeseen kiinnitettäväksi teräs-5 betonikuorilaatan tai teräsbetonilaatan raudoitustankoihin.
Betoni itsessään on hyvin puristusta kestävä materiaali, mutta sen vetokestävyys sen sijaan on heikko, minkä takia betonirakenteisiin lisätään raudoitus vetovoimien siirtämiseksi. Teräsbetonilaatastoissa on paikallisesti kohtia, joissa on suuria leikkausrasituksia. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi 10 kohdat, joissa laatta tukeutuu pilariin, seinän päähän tai seinän nurkkaan. Ilman lisäraudoitusta on vaara, että suurilla rasituksilla laatta esimerkiksi lävistyy sitä tukevan pilarin yläpäähän.
Lävistysraudoitteita betonilaatan läpileikkautumisen estämiseksi suuren paikallisen leikkausvoiman kohdalla tunnetaan monenlaisia. Lävistys-15 raudoitteina on käytetty perinteisesti harjatangoista taivutettuja hakoja tai pystysuoria tappeja, jotka on liitetty jonoiksi.
Ongelmana yllä kuvatuissa tunnetun tekniikan järjestelyissä on kuitenkin se, että niiden kiinnittäminen vaatii usein erityisosia ja erillisiä kiinnitys-välineitä tai erityisliitostekniikoita, kuten hitsausta, jotka ovat usein hankalia so-20 vellettavia työmaaolosuhteissa, ja/tai jotka eivät kiinnity teräsbetonilaatan raudoitukseen tiukasti ja tukevasti ilman erillisiä kiinnitysvälineitä tai kiinnitystek-niikoita. Käytettäessä esivalmistettuja leikkausraudoitteita, on niissä yleensä pystytapit siten, että raudoitteen leikkauskestävyys on vakio koko raudoitteen matkalla. Rakenteissa leikkausvoima pienenee hyvin voimakkaasti etäisyyden 25 suhteen. Keksinnöllä on mahdollista tehdä leikkausraudoite yksilöllisesti tehtaalla juuri tarpeen mukaan laittamalla irrallisia osia aina sopivin vaihtelevin etäisyyksin toisiinsa nähden.
Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää lävistysraudoite, jolla yllä 30 mainitut ongelmat saadaan ratkaistua. Keksinnön tavoite saavutetaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosan mukaisella lävistysraudoitteella, jolle on tunnusomaista se, että yläosa on muodostettu taivuttamalla metallilevyä ensin alaosaan nähden poikittaiseen suuntaan alaspäin ensimmäisen taiteosan muodostamiseksi, teräsbetonikuorilaatan vaiupinnan päälle muodostettavan 35 pintavalun sijaintiin nähden, lävistysraudoitteen ollessa asennettuna paikoil- 2 leen, sitten taivuttamalla alaosan suuntaan teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon määrittämän tason alapuolella poispäin alaosasta toisen taiteosan muodostamiseksi, ja lopuksi jälleen alaosaan nähden poikittaiseen suuntaan ylöspäin teräsbetonikuorilaatan valun pinnan päälle 5 muodostettavaan pintavaluun kolmannen taiteosan muodostamiseksi.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
Keksintö perustuu siihen, että muodostetaan lävistysraudoite, edullisesti metallilevystä leikkaamalla ja särmäämällä, joka on valmistettu yksikap-10 paleisena rakenteena, ja joka käsittää teräsbetonikuorilaatan raudoitustanko-jen suuntaisen alaosan, johon on muodostettu ensimmäiset kiinnitysvälineet mainittuihin raudoitustankoihin kiinnittymistä varten, ja alaosaan nähden poikittaisen yläosan, joka ulottuu teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavaan pintavaluun, ja johon on muodostettu toiset kiinnitysvälineet mainittuihin rau-15 doitustankoihin kiinnittymistä varten. Ensimmäiset ja toiset kiinnitysvälineet on muotoiltu aikaansaamaan hahloja jotka kykenevät vastaanottamaan teräsbetonikuorilaatan raudoitustangot lävistysraudoitteen kiinnittämiseksi raudoitustankoihin. Lävistysraudoitteen hahlot on muotoiltu siten, että lävistysraudoite on asennettavissa paikoilleen pujottamalla ilman, että tarvitaan erillisiä välinei-20 tä kiinnitystä varten. Paikalleen asennettuna lävistysraudoite tukeutuu tiukasti ja tukevasti teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin. Lisäksi esillä olevan keksinnön mukainen lävistysraudoitteen yläosa, joka ulottuu teräsbetonikuorilaatan valupinnasta teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavaan pintavaluun, jonka raudoitteeseen se on kiinnitettävissä.
25 Keksinnön mukaisen lävistysraudoitteen etuna on se, että lävistys raudoite voidaan asentaa helposti ja nopeasti ilman erillisiä kiinnitysvälineitä tai kiinnitystekniikoita, kuten esimerkiksi hitsausta. Keksinnön mukaisia lävistys-raudoitteita voidaan myös asentaa juuri tarvittava määrä kuhunkin paikkaan säätelemällä niiden etäisyyttä. Keksinnön mukaisia osia voi elementtitehdas 30 varastoida itse ja käyttää elementissä aivan tarpeen mukaan. Erillinen osa on myös helpompi saada mahtumaan elementin muun raudoituksen joukkoon kuin yhteen hitsattu jonomainen tunnetun tekniikan mukainen perinteinen rau-doite.
Eräässä esillä olevan keksinnön suoritusmuodossa lävistysraudoite 35 on sovitettu kiinnitettäväksi teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaiseen raudoitustankoon ensimmäisillä ja toisilla kiinnitysvälineillä.
3
Eräässä suoritusmuodossa lävistysraudoite on muodostettu yksi-kappaleiseksi kokonaisuudeksi leikkaamalla ja särmäämällä metallilevystä, jossa levymäisen alaosan pinta on olennaisesti kahden samansuuntaisen rau-doitustangon suuntainen ja levymäisen yläosan pinta on alaosaan ja raudoitus-5 tankojen pituussuuntaan nähden poikittainen.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuviot 1A - 1C esittävät erästä esillä olevan keksinnön mukaista lä-10 vistysraudoitteen suoritusmuotoa.
Kuvio 2 esittää kuvioiden 1A- 1C mukaisen lävistysraudoitetta kiinnitettynä teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Viitaten kuvioon 1A, on siinä esitetty eräs suoritusmuoto esillä ole-15 van keksinnön lävistysraudoitteesta 1. Kuvion 1A mukaisesti on tämän suoritusmuodon lävistysraudoite 1 muodostettu metallilevystä, edullisesti ohutlevys-tä, leikkaamalla ja särmäämällä yksikappaleiseksi kokonaisuudeksi, mutta se voi vaihtoehtoisesti olla muodostettu myös jostakin materiaalista ja saatettu muotoonsa useista kappaleista, jotka on kiinnitetty toisiinsa.
20 Keksinnön mukainen lävistysraudoite 1 käsittää alaosan 2 sekä ala osaan nähden poikittaisen yläosan 4. Alaosa 2 ja yläosa 4 on muotoiltu käsittämään tartuntavälineitä 14, 16, 7, 9, joiden avulla lävistysraudoite kiinnitetään teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin sen valuvaiheen yhteydessä. Tässä suoritusmuodossa levymäinen alaosa 2 asettuu kuorilaatan raudoitustankojen / 25 kuorilaatan valupinnan suuntaisesti levymäisen yläosan 4 ollessa poikittainen alaosaan 2 nähden työntyen ylös kuorilaatan valupinnasta kuorilaatan päälle muodostettavaan pintavaluun, kun lävistysraudoite 1 on asennettu paikoilleen. Alaosa 2 ja yläosa 4 ovat edullisesti kohtisuorassa toisiinsa nähden, mutta ne voivat olla myös jossakin muussa valinnaisessa kulmassa suhteessa toisiinsa, 30 kuitenkin siten, että yläosa 4 työntyy kuorilaatan valupinnasta lävistysraudoit-teen 1 ollessa asennettuna paikoilleen.
Kuvion 1A mukainen lävistysraudoite on muotoiltu siten, että se paikalleen asennettuna kiinnittyy alaosan 2 ensimmäisten tartuntavälineiden 14 ja 16 sekä yläosan toisten tartuntavälineiden 7 ja 9 avulla kuorilaatan kahteen 35 olennaisesti samansuuntaiseen raudoitustankoon. Tällöin nämä kaksi saman- 4 suuntaista raudoitustankoa ovat edullisesti olennaisesti kuorilaatan valupinnan suuntaisia, jolloin alaosa 2 on näiden raudoitustankojen ja kuorilaatan valupinnan suuntainen ja yläosa 4 poikittainen niihin nähden työntyen ulos kuorilaatan valupinnasta. Raudoitustangot joihin lävistysraudoite 1 kiinnitetään ovat edulli-5 sesti lisäksi vierekkäisiä, vaikka tämä ei olekaan välttämätöntä. On kuitenkin huomattava, että esillä olevan keksinnön mukaisesti lävistysraudoite 1 voi olla muodostettu myös siten, että se voidaan kiinnittää yhteen tai kolmeen tai useampaan raudoitustankoon, joiden ei välttämättä tarvitse olla samansuuntaisia tai vierekkäisiä. Lisäksi on huomioitava, että kuorilaatan raudoitustangot eivät 10 välttämättä ole kuorilaatan valupinnan suuntaisia, vaan voivat poiketa tästä suunnasta, jolloin alaosan 2 ja yläosan 4 välinen kulma voi vaihdella, kuitenkin siten, että yläosa 4 työntyy kuorilaatan valupinnasta. Kiinnittämällä lävistysraudoite kahteen tai useampaan olennaisesti samansuuntaiseen kuorilaatan raudoitustankoon saadaan lävistysraudoite 1 kiinnitettyä tukevasti niin että se 15 pysyy paikoillaan kuorilaatan valun aikana. Lävistysraudoite 1 tulee olemaan tukevasti asennettu, koska se kytkee tiiviisti kaksi samansuuntaista raudoitustankoa yhteen.
Kuvioissa 1A, 1B ja 1C esitetyssä suoritusmuodossa alaosan 2 tar-tuntavälineet 14, 16 on sovitettu muodostamaan hahlot 6 ja yläosan 4 tartunta-20 välineet 7, 9 on sovitettu muodostamaan hahlot 8 ja 12 teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon vastaanottamiseksi. Tartuntaväli-neet voi esillä olevan keksinnön mukaisesti olla muodostettu monella eri tavalla, mutta olennaista niille on se, että ne ovat kiinteä osa lävistysraudoitetta 1, siten, että mitään erillisiä tartuntavälineitä tai tekniikoita ei tarvita lävistys-25 raudoitteen 1 kiinnittämiseen kuorilaatan raudoitustankoihin. Jotta näiden kiinteiden tartuntavälineiden hyödyntäminen olisi mahdollista on lävistysraudoit-teen 1 tartuntavälineet 14, 16, 7, 9 muotoiltu siten, että lävistysraudoite 1 on kiinnitettävissä teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaiseen raudoitustankoon pujottamalla. Pujottaminen on mahdollista kun tartuntavälineet 14, 16, 30 7, 9 ja niiden muodostamat hahlot 6, 8, 12 on muodostettu lävistysraudoittee- seen 1 siten, että kun lävistysraudoite 1 asennetaan paikoilleen kuorilaatan raudoitustankoihin tietyllä tavalla kääntelemällä lävistysraudoitetta 1 suhteessa raudoitustankoihin, kytkeytyvät tartuntavälineet 14, 16, 7, 9 raudoitustankoihin tiukasti. Suoritettaessa lävistysraudoitteen asentaminen pujottamalla ei sen 35 asentamiseen tarvita erillisiä tartuntavälineitä tai tekniikoita, vaan lävistysraudoite on oikein suoritetun pujottamisen jälkeen valmiina käyttöä varten. Tällaisen lävistysraudoitteen 1 ollessa mitoitettu sopivasti suhteessa raudoitus- 5 tankojen väliseen etäisyyteen, saadaan raudoitustangot asetettua hahloihin 6, 8 ja 12 tiukasti siten, että tartuntavälineiden 14, 16, 7, 9 ja raudoitustankojen välille muodostuu puristusliitos.
Olennaista tässä on se, että kun ensin on pujotettu lävistysraudoite 5 siten, että raudoitustangot asettuvat hahloihin 6, voidaan kytkentävälineet 7 painaa tankoja vasten siten, että tangot joustavat ja liukuvat kytkentävälineen 7 vinoa alapintaa pitkin ylöspäin ja sitten loksahtavat hahloihin 8. Kytkentävälineet 7 on täten muotoiltu siten, että raudoitustangot 10 joustavat sivuille painettaessa yläosaa 4 alaspäin ja painuvat joustamisen synnyttämän jännityksen 10 vaikutuksesta paikoilleen kytkentävälineiden 7 muodostamiin syvennyksiin. Kytkentävälineet 9 voi olla muotoiltu samalla tavoin vastaanottamaan raudoitustangot 10.
Yläosa 4 on muodostettu kuvioiden 1A - 1B mukaisessa suoritusmuodossa siten, että se ulottuu alaspäin teräsbetonikuorilaatan kahden sa-15 mansuuntaisen raudoitustangon, joihin lävistysraudoite 1 asennetaan, määrittämän tason alapuolelle, teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden lävistysraudoitteen 1 ollessa asennettuna paikoilleen, sekä ylöspäin mainitun tason yläpuolelle teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavaan pintavaluun. Yläosan 4 tartuntavälineet 7, 9, 20 jotka ovat levymäiseen yläosaan 4 tehtyjä syvennyksiä, on aikaansaatu raudoitustankojen alapuolelle ulottuvaan alaosan 2 levymäisen pinnan alapuolelle. Nämä syvennykset 7, 8 on tehty yläosan 4 pystysivuun 19 siten, että ne kykenevät vastaanottamaan raudoitustangot sivusuunnassa, eli yläosan 4 levymäistä pintaa vastaan kohtisuorassa suunnassa. Lävistysraudoitteen osa, joka 25 ulottuu alaspäin, teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon, joihin lävistysraudoite 1 asennetaan, määrittämän tason alapuolelle, voi olla tehty kiinnittämällä, esimerkiksi hitsaamalla tai juottamalla, alaosaan 2 metallilevy tai jokin muu kappale. Tämä näin kiinnitetty metallilevy tai kappale muodostaa edullisesti tällöin koko yläosan 4, eli myös sen osion yläosaa4, joka 30 ulottuu kuorilaatan valupinnan päälle tulevaan pintavaluun.
Tämän suoritusmuodon mukainen yläosa 4 on muodostettu, kuvioiden 1A, 1B ja 1C mukaisesti, taivuttamalla metallilevyä ensin alaosaan 2 nähden poikittaiseen suuntaan alaspäin ensimmäisen taiteosan 11 muodostamiseksi, teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavan pintavalun si-35 jaintiin nähden, lävistysraudoitteen 1 ollessa asennettuna paikoilleen, sitten taivuttamalla alaosan 2 suuntaan teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon 10 määrittämän tason alapuolella poispäin alaosasta 2 6 toisen taiteosan 13 muodostamiseksi, ja lopuksi jälleen alaosaan 2 nähden poikittaiseen suuntaan ylöspäin teräsbetonikuorilaatan valun pinnan päälle muodostettavaan pintavaluun kolmannen taiteosan 15 muodostamiseksi. Kun lävistysraudoitteen 1 yläosan 4 on muodostettu edellä kuvatulla tavalla, käsit-5 tävät metallilevystä taivutetun lävistysraudoitteen 1 yläosan 4 alaspäin taivutettu ensimmäinen taiteosa 11 sekä ylöspäin taivutettu kolmas taiteosa 15 molemmat yhden vaakasuuntaisen hahlon 8 ja 12 kutakin kahdesta teräsbetonikuorilaatan raudoitustangosta 10 varten. Nämä hahlot on muodostettu edellä esitetyn mukaisesti syvennyksillä 7 ja 9. Kuviossa 1 A esitetyllä tavalla 10 ja edellä selitetysti muotoiltu lävistysraudoite 1 on jäykkä, koska ensimmäisen taiteosan 11, toisen taiteosan 13 ja kolmannen taiteosan 15 muodostama yläosan muodostama kokonaisuus aikaansaa lävistysraudoitteeseen jäykistyksen. Lisäksi koska tällainen yläosa 4 käsittää kaksi pystysuoraa taiteosaa 11 ja 15, mahdollistaa se kahden erillisen hahlon 8 ja 12 muodostamisen yläosaan 4 15 kunkin raudoitustangon vastaanottamista varten, mikä edelleen mahdollistaa lävistysraudoitteen 1 tukevan kiinnittymisen raudoitustankoihin.
On myös mahdollista muotoilla yläosa 4 siten, että se käsittää vain yhden hahlon 8 tai 12 kutakin raudoitustankoa varten. Tätä voidaan soveltaa erityisesti silloin, kun yläosa 4 on muodostettu kiinnittämällä metallilevy tai vas-20 taava esimerkiksi hitsaamalla suoraan alaosaan 2, jolloin ei ole mahdollista käyttää kahta hahloa. Toisin sanoen yläosa 4 käsittää ainakin yhden hahlon 8, 12, joka on muodostettu yläosaan 4 tehdyllä syvennyksellä 7, 9 kumpaakin kahdesta teräsbetonikuorilaatan raudoitustangosta 10 varten.
Lävistysraudoitteen 1 lukitsemiseksi edelleen kuorilaatan valupinnan 25 päälle tulevan pintavalun raudoitteeseen, käsittää yläosa 4 lukitusvälineet pin-tavalun raudoitteeseen kytkeytymistä varten. Nämä yläosan 4 pintavaluun ulottuvaan yläpäähän 25 aikaansaadut lukitusvälineet ovat esimerkiksi taite, johon pintavalun raudoite kytketään, jolloin lävistysraudoitteen 1 ollessa kiinnitetty kuorilaatan raudoitustankoihin lukitsee lävistysraudoite 1 pintavalun raudoit-30 teen kuorilaattaan taitteen avulla. Taite suuntautuu edullisesti poikittaisesti kuorilaatan valupinnasta työntyvän yläosan 4 pystysuoraan kolmanteen taite-osaan nähden. Toisin sanoen taite on edullisesti alaosan 2 ja/tai kuorilaatan valupinnan suuntainen, ja ulottuu edelleen edullisesti alaosan 2 suuntaan. Käytettäessä tällaista taitetta lukitusvälineenä lukittuu pintavalun raudoite tait-35 teen alapuolelle, eli toisin sanoen taitteen kuorilaatan valupinnan puolelle.
Lävistysraudoitteen 1 alaosa 2 puolestaan käsittää ensimmäisen pään 3, johon on muodostettu tartuntavälineet 14 ja 16, jotka muodostavat 7 hahlon 6, kutakin kahdesta raudoitustangosta 10 varten, ja toisen pään 5, johon yläosa 4 on aikaansaatu. Tartuntavälineet 14 ja 16 muodostavat alaosan 2 ensimmäisen pään. Kukin näistä alaosan 2 ensimmäisen pään 3 hahloista 6 on muodostettu parilla metallilaippoja 14 ja 16, jotka työntyvät alaosasta 2 te-5 räsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin 10 nähden poikittaisesti muodostaen hahlon 6 teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin 10 kytkeytymistä varten lä-vistysraudoitteen 1 ollessa pujotettuna paikoilleen. Raudoitustangot kulkevat kunkin tällaisen laippaparin 14 ja 16 muodostaman hahlon 6 läpi edullisesti siten, että laipat 14 ja 16 tukevat kutakin raudoitustankoa usealta suunnalta.
10 Kuvioissa 1A, 1B ja 1C esitetyssä suoritusmuodossa alaosan 2 kä sittää ensimmäisen parin metallilaippoja 14, jotka muodostavat alaosan 2 ensimmäisen pään 3 päätypinnan 17, ja jotka on muotoiltu kytkeytymään teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaisen raudoitustankoon 10 lävistys-raudoitteen 1 ollessa asennettuna paikoilleen siten, että ne ulottuvat raudoitus-15 tankojen 10 välistä niiden alapuolelle teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden ja kytkeytyvät raudoitustankoihin 10 niiden vastakkaisilta sivuilta ja alapuolelta. Tällöin nämä ensimmäisen parin metalli-laipat 14 työntyvät kahden yhdensuuntaisen raudoitustangon välistä niiden alle tukien raudoitustankoja niiden toisiaan vastapäätä olevilta sivuilta ja niiden al-20 ta.
Kuvioissa 1A, 1B ja 1C esitetyssä suoritusmuodossa alaosan 2 käsittää toisen parin metallilaippoja 16, jotka on muotoiltu kytkeytymään teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaisen raudoitustankoon lävistysraudoit-teen 1 ollessa asennettuna paikoilleen siten, että ne ulottuvat raudoitustanko-25 jen päältä niiden toisistaan poispäin oleville sivuille teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden ja kytkeytyvät raudoitustankoihin niiden toisistaan poispäin olevilta sivuilta sekä yläpuolelta. Tällöin laippojen 16 pari puristaa kaksi samansuuntaista raudoitustankoa väliinsä.
Lävistysraudoitteen alaosan 2 laippojen ollessa muotoiltu edellä ku-30 vatulla ja kuvioissa 1A - 1C esitetyllä tavalla kukin ensimmäisellä ja toisella parilla laippoja 14, 16 muodostettu hahlo 6 kytkeytyy teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoon ylhäältä, alhaalta ja molemmilta sivuilta teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavaan pintavalun sijaintiin nähden, jolloin ensimmäinen ja toinen pari laippoja 14, 16 muodostavat erillisen hahlon 6 kumpaankin teräsbe-35 tonikuorilaatan raudoitustankoa varten. Tällöin kumpikin raudoitustanko saadaan lukittua lävistysraudoitteeseen 1 kaikista suunnista, eikä raudoitustanko 8 pääse luiskahtamaan irti kytkennästä lävistysraudoitteen 1 kanssa valun yhteydessä.
Kuvioiden 1A - 1C mukaisesti toinen pari laippoja 16 on sijoitettu te-räsbetonikuorilaatan raudoitustankojen 10 pituussuunnassa erilleen ensimmäi-5 sestä parista laippoja 14 alaosan 2 toisen pään 5 suuntaan vähintään raudoitustankojen paksuuden verran, siten, että alaosaan 2 muodostuu ensimmäisen ja toisen laippojen 14, 16 väliin raudoitustankojen pituussuuntaan nähden poikittainen syvennys 18, joka mahdollistaa lävistysraudoitteen 1 pujottamisen paikoilleen kytkentään betonikuorilaatan raudoitustankojen kanssa. Nämä sy-10 vennykset 18 helpottavat lävistysraudoitteen 1 pujottamisen paikallaan kytkentään kuorilaatan raudoitustankojen kanssa.
Kuviossa 1B esillä olevan keksinnön tämän suoritusmuodon mukainen lävistysraudoite 1 on esitetty edestä katsottuna ja kuviossa 1C se on esitetyt sivulta katsottuna. Näistä kuvioista 1B ja 1C on selkeä havaita lävistys-15 raudoitteen 1 muotoilu.
Kuviossa 2 on esitetty kuvioiden 1A- 1C mukainen lävistysraudoite 1 kiinnitettynä paikoilleen kuorilaatan kahteen samansuuntaiseen raudoitus-tankoon 10. Kuten kuviosta 2 nähdään on lävistysraudoite 1 kiinnitetty paikoilleen käyttämällä ainoastaan lävistysraudoitteessa olevia kiinteitä tartuntaväli-20 neitä. Tämän suoritusmuodon mukainen lävistysraudoite kiinnitetään raudoi-tustankoihin 10 siten, että alaosa 2 pujotetaan raudoitustankojen 10 väliin työntäen ensimmäisen parin laippoja 14 muodostama päätypinta 17 kapeammassa suunnassa raudoitustankojen 10 väliin. Tämän jälkeen lävistysraudoi-tetta käännetään siten, että raudoitustangot 10 asettuvat laipoilla 14 ja 16 ai-25 kaansaatuihin hahloihin 6. Sitten lävistysraudoitetta 1 painetaan alaspäin kunnes raudoitustangot 10 painuvat yläosassa 4 oleviin vaakasuuntaisiin hahloihin 8,12. Tämä on mahdollista, koska raudoitustangot 10 joustavat sivuille.
Teräsbetonikuorilaatalla voi olla myös pelkkä teräsbetonilaatta, jonka raudoitustankoihin, tai alaosan ja/tai yläosan raudoitustankoihin, lävistys-30 raudoite kiinnitetään.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (17)
1. Lävistysraudoite (1) kiinnitettäväksi teräsbetonikuorilaatan tai teräsbetonilaatan raudoitustankoihin (10), joka lävistysraudoite (1) käsittää olennaisesti mainittujen raudoitustankojen (10) suuntaisen alaosan (2), joka käsit-5 tää ensimmäiset kiinteät tartuntavälineet (14, 16) lävistysraudoitteen (1) kiinnittämiseksi teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin (10), sekä teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavaan pintavaluun ulottuvan, alaosaan (2) nähden poikittaisen, yläosan (4), joka käsittää toiset kiinteät tartuntavälineet (7, 9) lävistysraudoitteen (1) kiinnittämiseksi teräsbetonikuorilaatan 10 raudoitustankoihin (10), tunnettu siitä, että yläosa (4) on muodostettu taivuttamalla metallilevyä ensin alaosaan (2) nähden poikittaiseen suuntaan alaspäin ensimmäisen taiteosan (11) muodostamiseksi, teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden, lävistysraudoitteen (1) ollessa asennettuna paikoilleen, sitten taivuttamalla alaosan (2) suun-15 taan teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon (10) määrittämän tason alapuolella poispäin alaosasta (2) toisen taiteosan (13) muodostamiseksi, ja lopuksi jälleen alaosaan (2) nähden poikittaiseen suuntaan ylöspäin teräsbetonikuorilaatan valun pinnan päälle muodostettavaan pintavaluun kolmannen taiteosan (15) muodostamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistysraudoite (1), tunnet tu siitä, että lävistysraudoite (1) on sovitettu kiinnitettäväksi teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaiseen raudoitustankoon (10) tartuntavälineillä (14, 16, 7, 9).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lävistysraudoite (1), t u n -25 nettu siitä, että tartuntavälineet (14, 16; 7, 9) on sovitettu muodostamaan hahloja (6; 8, 12) teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon vastaanottamiseksi.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-3 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että lävistysraudoite (1) on muodostettu yksi- 30 kappaleiseksi kokonaisuudeksi leikkaamalla ja särmäämällä metallilevystä, jossa levymäisen alaosan (2) pinta on olennaisesti mainittujen kahden samansuuntaisen raudoitustangon (10) suuntainen ja levymäisen yläosan (4) pinta on alaosaan (2) ja raudoitustankojen (10) pituussuuntaan nähden poikittainen.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen lävistys-35 raudoite (1), tunnettu siitä, että lävistysraudoitteen (1) tartuntavälineet (14, 16; 7, 9) on muotoiltu siten, että lävistysraudoite (1) on kiinnitettävissä te- räsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaiseen raudoitustankoon (10) pujottamalla.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1 - 5 mukainen lävistys-raudoite (1), tunnettu siitä, että yläosa (4) on olennaisesti kohtisuorassa 5 teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin (10) ja alaosaan (2) nähden.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen lävistys-raudoite (1), tunnettu siitä, että yläosa (4) ulottuu alaspäin teräsbetonikuorilaatan kahden samansuuntaisen raudoitustangon (10), joihin lävistys-raudoite (1) asennetaan, määrittämän tason alapuolelle, teräsbetonikuorilaatan 10 valupinnan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden lävistysraudoit-teen (1) ollessa asennettuna paikoilleen, sekä ylöspäin mainitun tason yläpuolelle teräsbetonikuorilaatan valupinnan päälle muodostettavaan pintavaluun.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-7 mukainen lävistys-raudoite (1), tunnettu siitä, että yläosa (4) käsittää ainakin yhden hahlon 15 (8; 12), joka on muodostettu yläosaan (4) tehdyllä syvennyksellä (7; 9), kum paakin kahdesta teräsbetonikuorilaatan raudoitustangosta (10) varten siten, että syvennykset (7; 9) on muotoiltu siten, että raudoitustangot joustavat sivuille painettaessa yläosaa (4) alaspäin ja painuvat joustamisen synnyttämän jännityksen vaikutuksesta paikoilleen syvennyksiin (7; 9).
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lävistysraudoite (1), tunnet- t u siitä, että metallilevystä taivutetun lävistysraudoitteen yläosan alaspäin taivutettu ensimmäinen taiteosa (11) sekä ylöspäin taivutettu kolmas taiteosa (15) käsittävät molemmat yhden vaakasuuntaisen hahlon (8, 12) kutakin kahdesta teräsbetonikuorilaatan raudoitustangosta (10) varten.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen lävistys raudoite (1), tunnettu siitä, että yläosa (4) käsittää pintavaluun ulottuvassa yläpäässään lukitusvälineet pintavalun raudoitteeseen kytkeytymistä varten.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että lukitusvälineet ovat taite, johon pintavalun raudoite kytke- 30 tään, jolloin lävistysraudoitteen (1) ollessa kiinnitetty kuorilaatan raudoitustankoihin (10), lukitsee lävistysraudoite (1) pintavalun raudoitteen kuorilaattaan taitteen avulla.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-11 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että lävistysraudoitteen (1) alaosa (2) käsittää 35 edelleen ensimmäisen pään (3), johon on muodostettu hahlo (6) kutakin kahdesta raudoitustangosta (10) varten, ja toisen pään (5), johon yläosa (4) on muodostettu.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että kukin alaosan (2) ensimmäisen pään (3) hahlo (6) on muodostettu parilla metallilaippoja (14, 16), jotka työntyvät alaosasta (2) teräsbe-tonikuorilaatan raudoitustankoihin (10) nähden poikittaisesti muodostaen hah- 5 lon (6) teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoihin (10) kytkeytymistä varten lä-vistysraudoitteen (1) ollessa pujotettuna paikoilleen.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että alaosan (2) käsittää ensimmäisen parin metallilaippoja (14), jotka muodostavat alaosan (2) ensimmäisen pään (3) päätypinnan (17), ja jot- 10 ka on muotoiltu kytkeytymään teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaisen raudoitustankoon (10) lävistysraudoitteen (1) ollessa asennettuna paikoilleen siten, että ne ulottuvat raudoitustankojen (10) välistä niiden alapuolelle teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden ja kytkeytyvät raudoitustankoihin (10) niiden vastakkaisilta sivuilta ja alapuolelta.
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että alaosa (2) käsittää toisen parin laippoja (16), jotka on muotoiltu kytkeytymään teräsbetonikuorilaatan kahteen samansuuntaisen raudoitustankoon (10) lävistysraudoitteen (1) ollessa asennettuna paikoilleen siten, että ne ulottuvat raudoitustankojen (10) päältä niiden toisistaan poispäin 20 oleville sivuille teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavan pintavalun sijaintiin nähden ja kytkeytyvät raudoitustankoihin (10) niiden toisistaan poispäin olevilta sivuilta sekä yläpuolelta.
16. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 13-15 mukainen lävistysraudoite (1), tunnettu siitä, että kukin ensimmäisellä ja toisella parilla laip-25 poja (14, 16) muodostettu hahlo (6) kytkeytyy teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoon (10) ylhäältä, alhaalta ja molemmilta sivuilta teräsbetonikuorilaatan päälle muodostettavaan pintavalun sijaintiin nähden, jolloin ensimmäinen ja toinen pari laippoja (14, 16) muodostavat erillisen hahlon (6) kumpaankin teräsbetonikuorilaatan raudoitustankoa (10) varten.
17. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 13-16 mukainen lävistys raudoite (1), tunnettu siitä, että toinen pari laippoja (16) on sijoitettu teräsbetonikuorilaatan raudoitustankojen (10) pituussuunnassa erilleen ensimmäisestä parista laippoja (14) alaosan (2) toisen pään (5) suuntaan vähintään raudoitustankojen (10) paksuuden verran, siten, että alaosaan (2) muodostuu 35 ensimmäisen ja toisen laippojen (14, 16) väliin raudoitustankojen pituussuuntaan nähden poikittainen syvennys (18), joka mahdollistaa lävistysraudoitteen (1) pujottamisen paikoilleen kytkentään betonikuorilaatan raudoitustankojen (10) kanssa.
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20045469A FI121678B (fi) | 2004-12-09 | 2004-12-09 | Lävistysraudoite |
EP05817667.8A EP1831478A4 (en) | 2004-12-09 | 2005-12-07 | EINDRINGVERSTÄRKUNGSGLIED |
PCT/FI2005/050450 WO2006061462A1 (en) | 2004-12-09 | 2005-12-07 | Penetration reinforcement member |
NO20073323A NO20073323L (no) | 2004-12-09 | 2007-06-27 | Pentreringsarmeringselement |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20045469A FI121678B (fi) | 2004-12-09 | 2004-12-09 | Lävistysraudoite |
FI20045469 | 2004-12-09 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20045469A0 FI20045469A0 (fi) | 2004-12-09 |
FI20045469A FI20045469A (fi) | 2006-06-10 |
FI121678B true FI121678B (fi) | 2011-02-28 |
Family
ID=33548071
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20045469A FI121678B (fi) | 2004-12-09 | 2004-12-09 | Lävistysraudoite |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1831478A4 (fi) |
FI (1) | FI121678B (fi) |
NO (1) | NO20073323L (fi) |
WO (1) | WO2006061462A1 (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE202009018537U1 (de) | 2009-07-31 | 2011-12-20 | Technische Hochschule Mittelhessen | Stahlbetonbauteil mit Bewehrung aus Z-förmigen Blechteilen |
DE102009056826A1 (de) * | 2009-07-31 | 2011-02-03 | Fachhochschule Gießen-Friedberg | Stahlbetonbauteil mit Bewehrung aus L-förmigen Blechteilen |
DE102017216383A1 (de) * | 2017-09-15 | 2019-03-21 | Fwr Solutions Gmbh | Verlorene schalung für den betonbau |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3806994A (en) * | 1972-08-04 | 1974-04-30 | P Lankford | Fastening device for reinforcing rods |
DE2314830A1 (de) * | 1973-03-24 | 1974-09-26 | Huebner Handel Huewa | Verbundanker - nadeln - fuer bauteile |
DE20117798U1 (de) * | 2001-10-31 | 2002-02-14 | Frisch, Hans, 89343 Jettingen-Scheppach | Verbundanker |
DE10310715A1 (de) * | 2003-03-10 | 2004-10-07 | Fachhochschule Gießen-Friedberg | Erfindung betreffend Bauteile als Bewehrungselemente sowie daraus hergestellte Betonteile |
-
2004
- 2004-12-09 FI FI20045469A patent/FI121678B/fi not_active IP Right Cessation
-
2005
- 2005-12-07 WO PCT/FI2005/050450 patent/WO2006061462A1/en active Application Filing
- 2005-12-07 EP EP05817667.8A patent/EP1831478A4/en not_active Withdrawn
-
2007
- 2007-06-27 NO NO20073323A patent/NO20073323L/no not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP1831478A4 (en) | 2014-09-10 |
FI20045469A (fi) | 2006-06-10 |
WO2006061462A1 (en) | 2006-06-15 |
FI20045469A0 (fi) | 2004-12-09 |
NO20073323L (no) | 2007-09-07 |
EP1831478A1 (en) | 2007-09-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101157147B1 (ko) | 콘크리트 복합 기둥 및 이를 이용한 건축물 시공방법 | |
KR101168763B1 (ko) | 강합성 교량 시공방법 | |
KR101875385B1 (ko) | 분리형 고정브라켓 및 이를 구비한 캔틸레버교량 시공방법 | |
KR101627834B1 (ko) | 띠철근 고정구, 원터치 체결 띠철근 및 띠철근 고정구에 의해 띠철근이 결합된 철근콘크리트 부재 | |
CN107268885A (zh) | 钢材节约型h型钢梁 | |
EP1966445B1 (en) | Column shoe | |
FI121678B (fi) | Lävistysraudoite | |
KR101836325B1 (ko) | 콘크리트 바닥면에 설치되는 조립식 지지구조물 | |
KR101946850B1 (ko) | 탈형 데크의 스페이서 | |
KR101954614B1 (ko) | 교량 상부 구조의 가로보 연결 구조체 및 그 시공 방법 | |
JP4568656B2 (ja) | 鋼合成コンクリートプレキャスト床版 | |
CN112012239B (zh) | 一种用于车站孔洞处预制中板的拼装结构和拼装方法 | |
KR100903352B1 (ko) | 전단스터드를 구비한 전단연결판과 전단지압띠를 이용한형강 기둥과 콘크리트 바닥판의 접합구조 및 그접합시공방법 | |
KR101355147B1 (ko) | 기둥―슬래브 접합부의 수직걸림형 전단보강체 | |
FI121677B (fi) | Lävistysraudoite | |
KR100962677B1 (ko) | 조립형 교량 | |
KR102685384B1 (ko) | 콘크리트 건축물의 시공방법 및 이에 사용되는 시공의 편의성이 향상된 거푸집 모듈 | |
KR101357263B1 (ko) | 기둥―슬래브 접합부의 수직걸림형 전단보강체 | |
CA3119246C (en) | Steel beam and supporting arrangement for supporting a steel beam at a console | |
JP6188323B2 (ja) | 梁のピン連結構造 | |
JP4238169B2 (ja) | 型枠装置及び型枠固定部品 | |
KR20050021611A (ko) | 기둥 슬래브간 접합부 전단 보강체 및 이를 이용한 전단보강구조 | |
WO2014089611A1 (en) | Sacrificial formwork | |
EP3851601B1 (en) | Column shoe for fastening reinforced concrete columns to a base | |
KR102318867B1 (ko) | 브레이싱 합성 구조 프리캐스트 데크플레이트와 이를 이용한 슬래브 시공방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 121678 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |