FI121608B - Liesiturvajärjestelmä - Google Patents
Liesiturvajärjestelmä Download PDFInfo
- Publication number
- FI121608B FI121608B FI20085696A FI20085696A FI121608B FI 121608 B FI121608 B FI 121608B FI 20085696 A FI20085696 A FI 20085696A FI 20085696 A FI20085696 A FI 20085696A FI 121608 B FI121608 B FI 121608B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- cooker
- safety device
- hood
- safety
- cooker hood
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G08—SIGNALLING
- G08B—SIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
- G08B17/00—Fire alarms; Alarms responsive to explosion
- G08B17/06—Electric actuation of the alarm, e.g. using a thermally-operated switch
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F24—HEATING; RANGES; VENTILATING
- F24C—DOMESTIC STOVES OR RANGES ; DETAILS OF DOMESTIC STOVES OR RANGES, OF GENERAL APPLICATION
- F24C15/00—Details
- F24C15/20—Removing cooking fumes
- F24C15/2021—Arrangement or mounting of control or safety systems
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A62—LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
- A62C—FIRE-FIGHTING
- A62C3/00—Fire prevention, containment or extinguishing specially adapted for particular objects or places
- A62C3/006—Fire prevention, containment or extinguishing specially adapted for particular objects or places for kitchens or stoves
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A62—LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
- A62C—FIRE-FIGHTING
- A62C37/00—Control of fire-fighting equipment
- A62C37/08—Control of fire-fighting equipment comprising an outlet device containing a sensor, or itself being the sensor, i.e. self-contained sprinklers
- A62C37/10—Releasing means, e.g. electrically released
- A62C37/11—Releasing means, e.g. electrically released heat-sensitive
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F24—HEATING; RANGES; VENTILATING
- F24C—DOMESTIC STOVES OR RANGES ; DETAILS OF DOMESTIC STOVES OR RANGES, OF GENERAL APPLICATION
- F24C15/00—Details
- F24C15/20—Removing cooking fumes
- F24C15/2035—Arrangement or mounting of filters
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F24—HEATING; RANGES; VENTILATING
- F24C—DOMESTIC STOVES OR RANGES ; DETAILS OF DOMESTIC STOVES OR RANGES, OF GENERAL APPLICATION
- F24C7/00—Stoves or ranges heated by electric energy
- F24C7/08—Arrangement or mounting of control or safety devices
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Business, Economics & Management (AREA)
- Emergency Management (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Ventilation (AREA)
Description
Liesiturvaj ärj estelmä Spissäkerhetssystem
5 TEKNIIKAN ALA
Keksintö liittyy patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen liesiturvajäijes-telmään.
10 TEKNIIKAN TASO
Liesipalot ovat merkittävä osa asuinkiinteistöpaloista. Liesipalojen syynä on usein se, että liesi unohtuu päälle tai rasva syttyy ruuanlaiton yhteydessä hallitsemattomasti palamaan. Liesipaloja voidaan ehkäistä lieden käyttöturvallisuutta paranta-15 villa erillisillä ja j älkiasennettavilla järjestelmillä, kuten ajastimeen ja/tai anturoin- tiin, kuten lämpötila-, infrapuna- ja/tai kaasuantureihin, perustuvilla virran- tai kaasunkatkaisuj ärj estelmillä, jotka katkaisevat lieden lämmöntuoton esiasetetun ajan kuluttua tai kun lämpötila licsialucclla nousee liikaa. Nämä järjestelmät sijoitetaan tyypillisesti lieden yläpuolelle liesituulettimen yhteyteen, esim. lieden ja 20 liesituulettimen välitilaan seinäkiinnityksellä ja/tai lieden virran- tai kaasunsyöt-töön. Anturoinnin sijoittaminen siten, että anturitiedon perusteella voidaan luotettavasti tulkita lieden normaalista käytöstä poikkeavat tilanteet, kuten se että liesi on jäänyt vahingossa päälle, voi olla hankalaa keittiöiden ja keittiökalusteiden sekä -laitteiden erilaisuudesta johtuen. Erityisesti tilanteessa, jossa asennus on 25 kuluttajan vastuulla, virheellisen asennuksen mahdollisuus korostuu. Uusimmissa ja kalleimmissa liesissä on yleensä ajastimeen perustuvia turvaominaisuuksia, joilla unohduksista johtuvia liesipaloja voidaan myös ehkäistä.
Liesipalojen vahinkoja voidaan ehkäistä myös alkusammutukseen perustuvilla 30 järjestelmillä, kuten sprinklerij ärj estelmillä tai crityisest i liesiympäristöön, esimerkiksi liesituulettimeen asennettavilla suunnatuilla sammutusjärjestelmillä.
2 Nämä järjestelmät on joko yhdistetty vesijohtoverkostoon tai niissä on itsenäinen sammutusainesäiliö, joka asennetaan liesituulettimen tai keittiökaappien sisään. Järjestelmissä on yksi tai useampi suutin, joiden kautta sammutinaine tuodaan liesialueelle. Järjestelmien jälkiasentaminen on hankalaa ja vaatii asiantuntevan 5 asentajan. Erityisesti suuttimen tai suuttimien suuntaaminen riittävän tarkasti kohti lieden pintaa sammutustehon optimoimiseksi, on vaihtelevien asennusympäris-töjen takia vaikeaa. Liesituulettimeen jälkiasennettu sam m utusj ärj es te 1 m ä saattaa myös häiritä liesituulettimien käyttöä, esimerkiksi rasvasuodattimien irrotusta ja puhdistusta, mikä huonontaa paloturvallisuutta.
10
Nykyiset liesiturvaratkaisut ovat pääasiassa irrallisia ja itsenäisiä laitekokonai-suuksia tai liesituulettimen kiinteänä osana olevia järjestelmiä.
WO julkaisussa 2003/074940 on esitetty virrankatkaisujärjestelmä, jossa on 15 monta erilaista anturia, joiden tietojen perusteella tehdään päätelmät vaaratilanteista liesialueella. Järjestelmä käsittää näkyvän osan, jossa on anturit, käyttöliittymä ja mikroprosessori sekä piilossa olevan osan, joka on kytketty lieden säh-könsyöttöön. Näkyvän osan laitteet sijaitsevat kotelossa, joka asennetaan seinälle lieden ja liesituulettimen väliseen tilaan.
20 WO julkaisuissa 2006/097575 on esitetty järjestelmä kotitalouskoneiden tai tietokoneiden tai viihdelaitteiden eli laitteen tilan seuraamiseksi ja ohjaamiseksi. Järjestelmä käsittää valvottavan laitteen yhteyteen asennettavan erillisen tai laitteeseen integroidun lisälaitteen, joka on myös liitettävissä laitteen energian syöt-25 töön. Liesisovelluksessa ensimmäinen lisälaite asennetaan lieden yhteyteen ja toinen lisälaite asennetaan liesituulettimen yhteyteen. Ensimmäinen ja toinen lisälaite ovat yhteydessä toisiinsa langattomalla yhteydellä. Ensimmäinen lisälaite tutkii anturien välityksellä lieden tilaa ja käyttäjän läsnäoloa ja toisesta lisälaitteesta saadaan tieto siitä onko liesi päällä vai ei eli ottaako liesi tehoa sähköver-30 kosta vai ei. Ensimmäinen lisälaite kytkee toiselta lisälaitteelta saamansa tilatiedon (liesi päällä tai liesi pois päältä) perusteella automaattisesti liesituulettimen 3 tuuletusmoottorin ja liesituulettimen valon päälle ja pois. Ensimmäinen lisälaite ohjaa mittausantureilta saamansa lieden normaaliin käyttöön nähden epänormaalin tilatiedon perusteella toista lisälaitetta sulkemaan lieden energian syötön.
5 WO julkaisuissa 2007/082993 on esitetty kahdesta yksiköstä koostuva jälkiasen-nettava liesiturvajärjestelmä. Ensimmäinen yksikkö asennetaan liesituulettimen sisätilaan ja toinen yksikkö asennetaan liesituulettimen alapintaan. Yksiköt ovat langattomasti tai langallisesti yhteydessä toisiinsa. Liesiturvajäijestclmässä on vähintään kaksi lämpöanturia, joista toinen mittaa suoraan lieden emittoimaa sä-10 teilylämpötilaa ja toinen mittaa lieden ympäristön lämpötilaa. Anturitietojen perusteella laite tekee hälytyksen vaaratilanteesta sähkönsyöttöön asennetulle laitteelle, joka katkaisee virrat liedestä. Ensimmäinen yksikkö voidaan myös asentaa liesituulettimen ulkopuolelle, jolloin toinen lämpötila-anturi asennetaan liesituulettimen sisäpuolelle ja toinen sen ulkopuolelle, liesituulettimen alapintaan.
15 US patentissa 4,830,116 on esitetty kohdistettu sammutusjäijestelmä, jossa on useampi liesituulettimeen sijoitettava sammutussuutin ja lämpöanturi. Sammutus-suuttimct on kytketty letkuilla sammutinaincyksiköihin, jotka sijaitsevat erillään liedestä ja liesituulettimesta. Sammutusjäijestelmässä on lisäksi kytkin, jolla lie-20 den tehonsyöttö voidaan katkaista.
US patentissa 4,813,487 on esitetty kohdistettu sammutusjärjestelmä, joka voidaan integroida liesituulettimeen jälkikäteen siten, että se ei näy normaalista katselukulmasta. Järjestelmässä on anturit, sammutinaineyksikkö ja sammutussuut-25 timet, jotka voidaan kohdistaa tarkasti lieden keskikohtaan. Sammutinaineyksikkö on kytketty venttiilin kautta putkistolla sammutussuuttimiin. Järjestelmässä on lisäksi laukaisumekanismi, joka perustuu lämpöherkkiin sulakkeisiin. Kun lämpö-herkät sulakkeet palavat poikki laukaisumekanismi avaa sammutinaineyksikköön yhteydessä olevan venttiilin, jolloin sammutusväliaine virtaa putkistojen kautta 30 sammutussuuttimiin. Järjestelmä vaatii määrätynlaisen liesituulettimen, jotta se voidaan asentaa.
4 WO julkaisussa 96/10444 on esitetty kohdistettu sammutusjärjestelmä, jossa on virrankatkaisu- ja sammutusominaisuudet, ja joka voidaan integroida liesituulet-timeen. Järjestelmä vaatii tietynlaisen liesituulettimen, jossa turvajärjestelmä eris-5 tetään liesituulettimen muista toiminnoista.
US patentissa 4,050,291 on esitetty liesituulettimen rasvasuodattimen tukkeutumista seuraava turvalaite. Rasvasuodattimen ohi on järjestetty ensimmäinen ohi-virtaus ja aktiivihiilisuodattimen ohi on järjestetty toinen ohivirtaus. Kumpaankin 10 ohivirtaukseen on järjestetty termistön, jota lämmitetään sähkövirralla. Termisto-rin vastuksen resistanssi muuttuu kun ohivirtaus jäähdyttää sitä. Kun rasvasuoda-tin tukkeutuu, rasvasuodattimen ohivirtaus kasvaa, joka näkyy rasvasuodattimen termistorin resistanssin muutoksena. Muutosta mitataan vastussillalla, johon ter-mistorien vastukset on liitetty.
15 US patentissa 3,690,245 on esitetty termostaattipohjainen liesiturvajärjcstclmä, jossa turvalaite on integroitu liesituulettimen tuloaukkoon rasvasuodattimen yhteyteen. Järjestelmä käynnistää liesituulettimen automaattisesti kun lämpötila liesituulettimen alapinnalla ylittää ensimmäisen lämpötilaraja-arvon indikoiden ruu-20 an valmistuksen aloitusta ja sammuttaa liesituulettimen automaattisesti kun lämpötila liesituulettimessa nousee liian korkealle indikoiden liesipaloa. Lämpötilan ensimmäistä, alempaa raja-arvoa seuraava ensimmäinen lämpötila-anturi sijaitsee liesituulettimen etuosassa valolaitteen yhteydessä ja lämpötilan toista, ylempää raja-arvoa seuraava toinen lämpötila-anturi sijaitsee tuuletinkammiossa. Lisäksi 25 järjestelmässä voi olla varoitusvaloja ja niille on/off -kytkin.
US patentissa 3,425,334 on esitetty liesiturvajärjestelmä, jossa turvalaite on integroitu liesituulettimen tuloaukkoon sijoitettuun irrotettavaan rasvasuodattimeen. Järjestelmä käsittää rasvasuodattimen sisäpinnalle asennetun sälerakenteen, joka 30 palotilanteessa estää liekkien pääsyn tuuletinkanavaan, kun lämpötila ylittää tietyn raja-arvon. Kun säleet ovat auki ilma kulkee rasvasuodattimen läpi tuuletinkana- 5 vaan ja kun säleet suljetaan ilman kulku rasvasuodattimen läpi tuuletinkanavaan estyy.
Nykyisissä ratkaisuissa on useita ongelmia erityisesti asennettavuuden ja toimin-5 nan luotettavuuden kannalta. Itsenäiset laitekokonaisuudet on vaikea asentaa erilaisiin keittiöympäristöihin siten, että ne toimivat luotettavasti, koska antureiden paikoitus lieden yläpuolella vaihtelee asentajasta riippuen. Lisäksi järjestelmät tai järjestelmän osat jäävät näkyviin, ja ne voivat haitata keittiön normaalia käyttöä. Toisaalta liesituulettimiin integroitavat turvalaitteet vaativat joko suuria muutok-10 siä liesituulettimeen tai erityisesti kyseiselle järjestelmälle suunnitellun liesituulettimen, minkä takia turvatekniikalla varustettuja liesituulettimia on hyvin suppea mallisto, eikä kaikkia asiakkaan talotekniikan vaatimuksia ja ulkonäkötoiveita voida täyttää. Ongelmana nykyisissä sammuttavissa ratkaisuissa on myös se, että suuttimen tai suuttimien asentaminen vaadittavalla tavalla erilaisiin liesituuletti-15 miin siten, että sammutusteho on riittävä, on hankalaa ja vaatii usein erikoismallisen liesituulettimen tai suuria muutoksia liesituulettimeen.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
20 Keksinnön päämääränä on liesiturvajäqestelmä, joka on integroitavissa edullisesti ja helposti useisiin erilaisiin liesituuletinmalleihin joko liesituulettimen valmistuksen yhteydessä tai jälkiasennuksena.
Keksinnön mukaisen ratkaisun pääasialliset tunnusmerkit on esitetty patenttivaa-25 timuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muita lisäpiirteitä on esitetty epäitsenäisissä vaatimuksissa.
Keksinnön mukaiseen liesiturvajärjestelmään liittyvä turvalaite voidaan integroida erilaisiin liesituulettimiin ilman suuria muutoksia liesituulettimen rakenteeseen. 30 Turvalaite integroidaan liesituulettimen tuloaukkoon rasvasuodattimen yhteyteen siten, että rasvasuodatin vaihdetaan eri malliseen tai kokoiseen suodattimeen.
6
Rasvasuodatin voidaan vaihtaa yhdeltä sivulta kavennettuun rasvasuodattimeen, jolloin turvalaite voidaan kiinnittää liesituulettimen tuloaukon siihen reunaan, johon kavennettu rasvasuodatin jättää tyhjän tilan. Rasvasuodatin voidaan myös vaihtaa muotoiltuun rasvasuodattimeen, johon on muodostettu turvalaitteen vas-5 taanottava tila.
Keksinnön mukainen ratkaisu mahdollistaa sen, että turvalaite voidaan helposti ja edullisesti integroida useisiin jo olemassa oleviin eri valmistajien liesituulettimiin joko tuotannon yhteydessä tai jälkiasennuksena, jolloin asiakkaalle voidaan tarjota 10 monipuolinen ja edullinen liesiturvamallisto.
Keksinnön mukainen 1 icsiturvajärjcstelmä toimii luotettavasti erilaisissa keittiö-ympäristöissä ja laaja mallisto kattaa kaikki talotekniikan tarpeet ja asiakkaan vaatimukset.
15
Rasvasuodattimet ovat saman valmistajan eri liesituuletinmalleissa ja myös eri valmistajien liesituulettimissa yleensä lähes samanlaisia, jolloin turvalaite on sovitettavissa useimpiin licsituulctinmallcihin.
20 Liesituulettimella tarkoitetaan tässä hakemuksessa kaikkia lieden yläpuolelle asennettavia rakennelmia, joiden tarkoituksena on poistaa keitto- ja paistokäryjä. Liesituuletin on yksinkertaisimmillaan pelkkä kupu tai huuva, josta johtaa poisto-hormi rakennuksen katolle. Rakennuksen katolla voi tällöin olla poistoilmapuhal-lin, joka imee ilmaa poistohormista ja liesikuvusta. Liesituulettimessa voi toisaalta 25 itsessään olla puhallin, joka imee ilmaa kuvusta ja puhaltaa sen poistohormin kautta ulos rakennuksesta tai aktiivihiilisuodattimen kautta takaisin liesitilaan.
Irrotettavalla rasvasuodattimella tarkoitetaan tässä hakemuksessa ensisijaisesti rasvasuodatinta, joka on irrotettavissa liesituulettimesta ja kiinnitettävissä liesituu-30 lettimeen ilman työkaluja. Myös sellainen rasvasuodatin, jonka irrottaminen liesituulettimesta edellyttää esim. muutaman ruuvin irrotusta on keksinnön piirissä.
7
KUVIOIDEN LYHYT SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty eräs kahdella irrotettavalla rasvasuodattimilla varustettu 5 liesituuletin.
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 mukainen, kahdella irrotettavalla rasvasuodatti-mella varustettu liesituuletin, johon on integroitu keksinnön mukaiseen liesiturva-järjestelmään liittyvä turvalaite.
10
Kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 mukainen, yhdellä irrotettavalla rasvasuodattimel-la varustettu liesituuletin, johon on integroitu keksinnön mukaiseen liesiturvajär-jestelmään liittyvä turvalaite.
15 Kuviossa 4 on esitetty suurennoksena keksinnön mukaiseen liesiturvajärjcstcl-mään soveltuva turvalaite ja sen lohkokaavio.
Kuviossa 5 on esitetty eräs keksinnön mukainen sovellus, jossa turvalaitteeseen on liitetty sammutinaineyksikkö.
20
EDULLISTEN SUORITUSMUOTOJEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty eräs, kahdella irrotettavalla rasvasuodattimella 14a, 14b varustettu liesituuletin 10. Liesituuletin 10 käsittää kartiomaisen runko-osan 11 ja 25 hormimaisen runko-osan 12. Kartiomaisessa runko-osassa 11 on tuloaukko 13, johon on sovitettu kaksi rasvasuodatinta 14a, 14b. Rasvasuodattimet 14a, 14b on kiinnitetty irrotettavasti kartiomaisen runko-osan 11 tuloaukon 13 reunoihin. Liesituuletin 10 sijaitsee lieden (ei esitetty kuvioissa) yläpuolella, jolloin liedellä keitettäessä tai paistettaessa syntyvät käryt kulkeutuvat rasvasuodattimien 14a, 14b 30 läpi liesituulettimen 10 kartiomaisen runko-osan 11 ja hormimaiseen runko-osan 12 sisällä poistohormiin 50 (kts kuvio 5) ja poistohormin 50 välityksellä raken- 8 nuksen ulkopuolelle. Liesituuletin 10 voi keksinnön kannalta olla millä tahansa tunnetulla liesituuletintekniikalla varustettu malli, kuten esimerkiksi omalla moottorilla, venttiilillä tai huippuimuriohjauksella varustettu liesituuletin, -kupu tai huuva.
5
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 mukainen, kahdella irrotettavalla rasvasuodatti-mella varustettu liesituuletin, johon on integroitu keksinnön mukaiseen liesiturva-jäqestelmään liittyvä turvalaite. Turvalaite 20 on tässä integroitu liesituulettimen 10 tuloaukkoon 13 siten, että liesituulettimen 10 alkuperäiset rasvasuodattimet 10 14a, 14b on vaihdettu yhdeltä sivulta kapeampiin malleihin 15a, 15b. Näillä ka peammilla rasvasuodattimilla 15 a, 15b liesituulettimen tuloaukon 13 etureunaan jää vapaa tila 13a, johon turvalaite 20 voidaan asentaa adapterilevyn 30 avulla. Turvalaite 20 kiinnitetään adapterilevyyn 30 ja adapterilevy 30 asennetaan liesituulettimen 10 tuloaukon 13 etureunaan 13a. Tämän jälkeen asennetaan kapeam-15 mat rasvasuodattimet 15a, 15b liesituulettimen 10 tuloaukkoon 13. Adapterilevy 30 kiinnittyy pikakiinnityksellä liesituulettimen 10 tuloaukon 13 reunoihin ja rasvasuodattimet kiinnittyvät pikakiinnityksellä tuloaukon 13 reunoihin sekä adapterilevyn 30 reunaan. Turvalaitteen 20 integroiminen licsituulcttimccn 10 ci siis vaadi muita muutoksia liesituulettimeen 10 kuin alkuperäisten rasvasuodattimien 20 14a, 14b vaihtamisen yhdeltä sivultaan kapeampiin rasvasuodattimiin 15a, 15b.
Turvalaite 20 on siten integroitavissa edullisesti useimpiin jo olemassa oleviin liesituuletinmalleihin ilman suuria muutoksia liesituulettimen 10 rakenteeseen. Adapterilevyn 30 avulla turvalaite 20 voidaan sovittaa lähes kaikkiin irrotettavalla rasvasuodattimilla 14a, 14b varustettujen liesituuletinmallien 10 tuloaukkoon 13. 25
Kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 mukainen, yhdellä irrotettavalla rasvasuodattimel-la varustettu liesituuletin, johon on integroitu keksinnön mukaiseen liesiturvajär-jestelmään liittyvä turvalaite. Tässä sovelluksessa alkuperäinen, irrotettava ras-vasuodatin on vaihdettu muotoiltuun rasvasuodattimeen 16. Uusi rasvasuodatin 16 30 on muotoiltu siten, että liesituulettimen 10 tuloaukon 13 etureunaan jää vapaa tila 9 13b, johon turvalaite 20 voidaan integroida. Tässä ratkaisussa ei siis tarvita adap-teriosaa 30 turvalaitteen 20 integroimisessa liesituulettimen tuloaukkoon 13.
Kuviossa 4 on esitetty suurennoksena keksinnön mukaiseen liesiturvajärjestel-5 mään soveltuva turvalaite 20 ja sen lohkokaavio. Turvalaite 20 käsittää edullisesti ainakin yhden anturin 21 ja ohjausyksikön 25 sekä käyttöliittymän 23 turvalaitteen 20 ohjaamiseksi. Käyttöliittymässä 23 on edullisesti varoituslaite 23a sekä painonappeja 23b. Lisäksi turvalaitteessa 20 on edullisesti langaton tai langallinen tiedonsiirtoyksikkö 24, jolla voidaan välittää informaatiota lieden tilasta turvalai-10 teen 20 ulkopuolisille yksiköillä ja informaatiota turvalaitteen 20 ulkopuolisista yksiköistä turvalaiteeseen. Turvalaitteeseen 20 liittyy myös teholähde 26. Turvalaitteessa 20 on tyypillisesti anturit 21, joilla tunnistetaan häkä- ja/tai kaasu- ja/tai IR- ja/tai lämpötila- ja/tai ihmisen läsnäolo. Anturitietojen perusteella turvalai-teessa 20 oleva ohjausyksikkö 25 päättelee lieden tai uunin käytössä tapahtuvat 15 vaaratilanteet. Tilanteessa, jossa turvalaitteeseen 20 on liitetty sammutusaineyk-sikkö, turvalaitteessa 20 on myös ainakin yksi sammutussuutin 22. Turvalaite 20 voi myös olla yhteydessä lieden energian syöttöön kytkettyyn katkaisuyksikköön 100. Tämä yhteys voi olla yksi- tai kaksisuuntainen.
20 Kuviossa 5 on esitetty eräs keksinnön mukainen sovellus, jossa turvalaitteeseen on liitetty sammutusaineyksikkö. Sammutusaineyksikkö 40 voidaan asentaa liesituulettimen 10 sisäpuolelle tai liesituulettimen 10 ulkopuolelle, esim. keittiön kaapistoon (ei esitetty kuvioissa) tai johonkin muuhun sopivaan paikkaan liesiti-lassa. Sammutusaineyksikkö 40 on liitetty turvalaitteeseen 20 sijoitettuun, ainakin 25 yhteen sammutussuuttimeen 22 letkun 41 tai muun vastaavan yhteen välityksellä. Sammutusaineyksikön 40 laukaisu voidaan tehdä joko älykkäästi turvalaitteen 20 anturitietoja 21 tulkitsemalla tai käyttämällä lämpötilaan reagoivaa sulaketta, kuten sprinklerijärjestelmissä tunnettua lasikapselia.
30 Kun liesiturvajärjestelmä havaitsee palokuorman aiheuttaman epätavallisen lämpötilan nousun ja/tai savukaasujen muodostumisen ohjausyksikkö 25 ohjaa varoi- 10 tuslaitetta 23a varoittamaan palosta esim. äänimerkillä ja/tai varoitusvalolla. Mikäli käyttäjä ei kuittaa varoitusta käyttöliittymästä 23 ennalta määrätyn ajan kuluessa, liesiturvajärjestelmä ohjaa katkaisuyksikön 100 katkaisemaan lieden tehon-syötön. Tämän jälkeen liesiturvajärjestelmä jatkaa anturitietojen 21 tarkkailua, ja 5 mikäli ympäristöstä saatavat tilatiedot jatkavat epäedullista kehittymistä, kuten savukaasujen lisääntymistä ja/tai lämpötilan nousua, ohjausyksikkö 25 ohjaa va-roituslaitteen 23a antamaan käyttäjälle varoituksen tulipalovaarasta äänimerkillä ja/tai varoitusvalolla. Mikäli käyttäjä ei kuittaa varoituslaitteen 23a antamaa varoitusta ennalta määrätyssä ajassa, liesiturvajärjestelmä laukaisee sammutusaineyk-10 sikön 40, jolloin sammutusaine virtaa sammutussuuttimesta 22 ja sammuttaa palon.
Keksinnön mukaiseen liesiturvajärjestelmään liittyvän turvalaitteen 20 integrointi liesituulettimen 10 tuloaukkoon 13 voidaan toteuttaa joko siten, että turvalaite 20 15 itsessään soveltuu kiinnitettäväksi useisiin erilaisiin liesituulettimiin 10 tai integroinnissa käytetään adapteriosaa 30, jolla turvalaite 20 voidaan kiinnittää useisiin erilaisiin liesituulettimiin.
Turvalaite 20 on edullisesti integroitu liesituulettimen 10 tuloaukkoon 13 siten, 20 että se ei ole kiinteästi kiinnitetty rasvasuodattimeen 16 tai rasvasuodattimiin 15a, 15b. Kun rasvasuodatin 16 tai rasvasuodattimet 15a, 15b ovat erillisiä irrotettavia osia, ne voidaan helposti pestä esim. astianpesukoneessa.
Rasvasuodattimen 16 tai rasvasuodattimien 15a, 15b ja turvalaitteen 20 kiinnitys-25 rakenne perustuu edullisesti alan ammattimiehen tuntemiin pikakiinnitysteknii-koihin. Rasvasuodatin 16 tai rasvasuodattimet 15a, 15b kiinnitetään liesituulettimen 10 tuloaukon 13 reunoihin edullisesti pikakiinnitystekniikoilla ilman työkaluja ja turvalaite 20 kiinnitetään vastaavalla tavalla tuloaukon 13 reunoihin ja/tai rasvasuodattimen 16 tai rasvasuodattimien 15a, 15 reunoihin edullisesti pikakiin-30 nitystekniikoilla ilman työkaluja.
11
Kuviossa 3 esitetyssä suoritusmuodossa on yksi rasvasuodatin 16 ja kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa on kaksi rasvasuodatinta 15a, 15b, mutta keksinnön kannalta rasvasuodattimia voi luonnollisesti olla myös useampia.
5 Kuviossa 3 esitetyssä suoritusmuodossa rasvasuodattimen 16 etureunaan on edullisesti muodostettu vapaa tila 13b, johon turvalaite 20 voidaan asentaa. Kyseinen vapaa tila 13b voidaan luonnollisesti muodostaa mihin tahansa rasvasuodattimen 16 reunaan tai vaikka rasvasuodattimen 16 keskiosaan.
10 Rasvasuodattimien 15a, 15b ja/tai turvalaitteen 20 kiinnitykseen voidaan käyttää esim. alan ammattimiehen tuntemia jousikuormituksia, klipsuja, pop-niittejä tai ruuveja.
Edellä on esitetty ainoastaan eräitä keksinnön edullisia suoritusmuotoja ja alan 15 ammattimiehelle on selvää, että niihin voidaan tehdä lukuisia modifikaatioita oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (6)
1. Liesiturvajärjestelmä käsittää liesituulettimen (10), joka muodostuu hormimai-sesta runko-osasta (12) ja kartiomaisesta runko-osasta (11), jossa on tuloaukko 5 (13), johon on sovitettu ainakin yksi, irrotettava rasvasuodatin (14a, 14b, 15a, 15b, 16), ja turvalaitteen (20), joka käsittää ainakin yhden anturin (21) lieden tai lieden ympäristön tilan seurantaan ja joka turvalaite (20) on integroitu liesituulet-timeen (10) mainitun ainakin yhden, irrotettavan rasvasuodattimen (14a, 14b, 15 a, 15b, 16) yhteyteen, tunnettu siitä, että mainittu turvalaite (20) on myös kiinnitetty 10 irrotettavasti tuloaukkoon (13) mainitun ainakin yhden rasvasuodattimen (15a, 15b, 16) reunalle muodostettuun vapaaseen tilaan (13a, 13b) siten, että mainittu turvalaite (20) ja mainittu ainakin yksi rasvasuodatin (15a, 15b, 16) sijaitsevat rinnakkain tuloaukossa (13), jolloin ne yhdessä peittävät koko tuloaukon (13).
2. Vaatimuksen 1 mukainen liesiturvajärjestelmä, tunnettu siitä, että turvalaite (20) on kiinnitetty mainitun vapaan tilan (13a, 13b) reunoihin pikakiinnitysteknii-kalla.
3. Vaatimuksen 2 mukainen liesiturvajärjestelmä, tunnettu siitä, että turvalaite 20 (20) on integroitu mainittuun vapaaseen tilaan (13a) adapteriosan (30) välityksel lä.
4. Vaatimuksen 3 mukainen 1 iesiturvajärjestelmä, tunnettu siitä, että adapteriosa (30) on kiinnitetty mainitun vapaan tilan (13a) reunoihin pikakiinnitystekniikalla. 25
5. Jorikin vaatimuksen 1-4 mukainen liesiturvajärjestelmä, tunnettu siitä, että turvalaite (20) käsittää lisäksi ainakin yhden sammutussuuttimen (22), joka on liitetty sammutusaineyksikköön (40).
6. Jonkin vaatimuksen 1-5 mukainen liesiturvajärjestelmä, tunnettu siitä, että turvalaite (20) käsittää lisäksi ohjausyksikön (25) sekä käyttöliittymän (23).
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085696A FI121608B (fi) | 2008-07-04 | 2008-07-04 | Liesiturvajärjestelmä |
PCT/FI2009/050604 WO2010000947A2 (en) | 2008-07-04 | 2009-07-02 | Stove safety system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085696A FI121608B (fi) | 2008-07-04 | 2008-07-04 | Liesiturvajärjestelmä |
FI20085696 | 2008-07-04 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20085696A0 FI20085696A0 (fi) | 2008-07-04 |
FI20085696A FI20085696A (fi) | 2010-01-05 |
FI121608B true FI121608B (fi) | 2011-01-31 |
Family
ID=39677580
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20085696A FI121608B (fi) | 2008-07-04 | 2008-07-04 | Liesiturvajärjestelmä |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI121608B (fi) |
WO (1) | WO2010000947A2 (fi) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE102011088079A1 (de) | 2011-12-09 | 2013-06-13 | BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH | Dunstabzugshaube, Küchenmöbel und Anordnung |
CN103175239B (zh) * | 2013-03-09 | 2015-07-15 | 广东万和电气有限公司 | 吸油烟机 |
US20230129115A1 (en) * | 2013-05-03 | 2023-04-27 | Broan-Nutone Llc | Sensor-enabled range hood system and method |
FI126188B (fi) * | 2015-09-21 | 2016-08-15 | Innohome Oy | Lämpötilavahdin anturiyksikkö |
CN106439958B (zh) * | 2016-08-31 | 2018-06-12 | 杭州老板电器股份有限公司 | 一种油烟机网罩 |
FI127878B (fi) | 2018-01-09 | 2019-04-30 | Safera Oy | Liesivahti, joka hyödyntää laajaa näkökenttää |
FI131067B1 (fi) | 2018-05-25 | 2024-08-29 | Safera Oy | Liesivahti, joka hyödyntää eri aallonpituuksia |
WO2020112981A1 (en) | 2018-11-29 | 2020-06-04 | Broan-Nutone Llc | Smart indoor air venting system |
US10634366B1 (en) | 2018-12-10 | 2020-04-28 | Bsh Home Appliances Corporation | Cooktop ventilation system having a smoke detection and alarm system |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE7713358U1 (de) * | 1976-10-06 | 1979-02-08 | Giampieretti & Crescentini, Fabriano, Ancona (Italien) | Absaugvorrichtung |
DE3909125A1 (de) * | 1989-03-20 | 1990-09-27 | Diehl Gmbh & Co | Steuereinrichtung einer dunstabzugshaube |
DE19522300C2 (de) * | 1995-06-20 | 1997-05-28 | Berufsfoerderungswerk Heidelbe | Elektrische Sicherheitsvorrichtung für Kochstellen |
DE19962253A1 (de) * | 1999-12-22 | 2001-09-13 | Bsh Bosch Siemens Hausgeraete | Filterkassette für Dunstabzugsvorrichtungen |
CA2455665C (en) * | 2004-01-22 | 2014-03-11 | Wolfgang Schoor | Safety shut-off system |
-
2008
- 2008-07-04 FI FI20085696A patent/FI121608B/fi not_active IP Right Cessation
-
2009
- 2009-07-02 WO PCT/FI2009/050604 patent/WO2010000947A2/en active Application Filing
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20085696A0 (fi) | 2008-07-04 |
WO2010000947A3 (en) | 2010-05-20 |
FI20085696A (fi) | 2010-01-05 |
WO2010000947A2 (en) | 2010-01-07 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI121608B (fi) | Liesiturvajärjestelmä | |
KR101714338B1 (ko) | 전기 또는 가스로 인한 주방 화재의 자동 소화 시스템 | |
EP3147880B1 (en) | Supervision and control method for preventing poor air quality and fire as well as issuing an alarm of a dangerous condition | |
FI117878B3 (fi) | Lieden tai liesituulettimen hälytyslaite | |
JP6205412B2 (ja) | 消火システム、デバイス、および方法 | |
US8890034B2 (en) | Fire prevention device using sensor input parameters | |
US5351760A (en) | Fire suppression system and method for its use | |
US6170480B1 (en) | Commercial kitchen exhaust system | |
US3690245A (en) | Range hood unit with fire safeguard fan control system | |
JPH026541B2 (fi) | ||
US20090229473A1 (en) | Fire containment system | |
WO2008074583A2 (en) | Ventilation hood and cooktop safety system and method | |
KR20130015056A (ko) | 화재진압장치 | |
KR101713232B1 (ko) | 상업용 자동 소화 장치 | |
KR101464556B1 (ko) | 가스 오사용 방지용 자동차단장치와 레인지후드 장치의 안전 제어장치 및 이를 이용한 안전 제어방법 | |
KR101721541B1 (ko) | 가스렌지 후드 | |
JP3124870U (ja) | 呼出し機能付ロースター | |
US20150253793A1 (en) | Appliance Shut-Off Device | |
CN210153876U (zh) | 一种燃气灶具自动监测断气保护系统 | |
JP2005300114A (ja) | 火災報知器と電磁誘導加熱調理器とレンジフード等の排気装置と常時換気装置との防火連動方法 | |
KR102151614B1 (ko) | 가스레인지 또는 전기레인지용 후드의 자동조절이 가능한 스마트 자동소화장치 연동시스템 | |
AU2013100383A4 (en) | Fire Detection System | |
JPH09280619A (ja) | レンジフードの自動運転制御方法 | |
CN114234245A (zh) | 一种基于中央集成灶系统的防火装置及控制方法 | |
KR20100090380A (ko) | 레인지 후드 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 121608 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |