FI121602B - Erotusmenetelmä ja -laite - Google Patents

Erotusmenetelmä ja -laite Download PDF

Info

Publication number
FI121602B
FI121602B FI20095383A FI20095383A FI121602B FI 121602 B FI121602 B FI 121602B FI 20095383 A FI20095383 A FI 20095383A FI 20095383 A FI20095383 A FI 20095383A FI 121602 B FI121602 B FI 121602B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
motherboard
pivoting member
metal coating
permanent cathode
receiving container
Prior art date
Application number
FI20095383A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095383A0 (fi
FI20095383A (fi
Inventor
Martin Arpi
Henrik Andren
Original Assignee
Outotec Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Outotec Oyj filed Critical Outotec Oyj
Priority to FI20095383A priority Critical patent/FI121602B/fi
Publication of FI20095383A0 publication Critical patent/FI20095383A0/fi
Priority to MX2011010461A priority patent/MX340509B/es
Priority to PCT/FI2010/050279 priority patent/WO2010116038A1/en
Priority to CA2756618A priority patent/CA2756618A1/en
Publication of FI20095383A publication Critical patent/FI20095383A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121602B publication Critical patent/FI121602B/fi
Priority to CL2011002505A priority patent/CL2011002505A1/es

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/06Operating or servicing
    • C25C7/08Separating of deposited metals from the cathode

Description

EROTUSMENETELMÄ JA LAITE
Keksinnön ala 5 Keksintö kohdistuu erotusmenetelmään metallipinnoitteen erottamiseksi sellaisen kestokatodin emolevystä, jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, siten kuin itsenäisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa on määritelty.
Keksintö kohdistuu myös erotusmenetelmään metallipinnoitteen erottamiseksi 10 sellaisen kestokatodin emolevystä, jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, siten kuin itsenäisen patenttivaatimuksen 14 johdanto-osassa on määritelty.
Monien metallien, kuten kuparin, sinkin ja nikkelin, jalostukseen kuuluu elektrolyyttinen prosessi, jossa vahingolliset epäpuhtaudet erotetaan valmistettavasta 15 metallista. Elektrolyyttisessä prosessissa tuotettu metalli kerääntyy kestokatodille sähkövirran avulla. Yleensä elektrolyyttinen prosessi toteutetaan säiliöissä, joissa on rikkihappoa sisältävää elektrolyyttiä ja siihen upotettuna joukko sähköä johtavasta materiaalista tehtyjä levyjä, kuten anodeja ja katodeja, jotka on sijoitettu säiliöön vuorotellen. Anodien ja katodien yläreunassa on korvakkeet tai tangot, joista ne voidaan 20 ripustaa säiliön reunaan ja yhdistää virtapiiriin. Elektrolyysissä käytettävät katodit, eli emolevyt, valmistetaan esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä, alumiinista tai titaanista.
Elektrolyysin jälkeen anodit poistetaan säiliöistä ja metallipinnoite erotetaan emolevystä käsiteltäväksi edelleen. Metallipinnoitteen erottamiseksi anodista käytetään monia eri menetelmiä. Metallipinnoitetta voidaan esimerkiksi raottaa anodilevyn reunasta, 25 minkä jälkeen siihen tartutaan tartuntavälineillä ja se vedetään irti anodista. Toinen mahdollisuus on metallipinnoitteen leikkaaminen anodin pinnasta leikkuuterillä.
Patenttijulkaisussa US 5 149 410 on kuvattu menetelmä ja laitteisto elektrolyysissä syntyneiden metallilevyjen poistamiseksi kestokatodeilta, jossa menetelmässä on pyörivä karuselli riippuvien, elektrolyysissä syntyneitä metallilevyjä sisältävien kestokatodien 30 vastaanottamiseksi ja jaksoittaiseksi siirtämiseksi edelleen karusellissa sijaitseville eri asemille, joita ovat lastausasema, vasarointiasema metallilevyjen yläreunan raottamiseksi katodeilla, avaamisasema metallilevyjen irrottamiseksi kokonaan katodeilta, tyhjennysasema metallilevyparien poistamiseksi ja purkuasema tyhjien katodien poistamiseksi. Katodeilta irrotetut metallilevyparit siirretään edullisimmin pohjan kautta 35 pystysuoraan koteloon, joka pyöräytetään vaakasuoraan asentoon metallilevyjen poistamiseksi.
Patenttijulkaisussa WO 00/32846 on kuvattu toinen laite metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä, jota on käytetty katodina elektrolyyttisessä prosessissa.
2
Kuvatussa laitteessa metallilevyt erotetaan ja samalla kallistetaan pystysuorasta suunnasta vaakasuoraan tartuntavälineillä, joita ohjataan kaarevilla ohjaimilla, minkä jälkeen metallilevyt poistetaan laitteesta.
Patenttijulkaisussa WO 02/097170 on kuvattu liikkuva sinkinpoistolaite sinkin 5 irrottamiseksi katodeilta; laitteeseen kuuluu siirrettävä runko, katodien tukikehikko katodien tukemiseksi irrotuksen aikana, irrotuslaitteisto sinkkilevyjen irrottamiseksi katodeilta ja ainakin yksi virtalähde josta irrotuslaitteisto saa virtaa. Irrotuslaitteistoon kuuluu sivuittainen irrotin sinkkilevyn yläreunan erottamiseksi kustakin katodista, joka sivuittainen irrotin on sovitettu poikkeamaan katodista poispäin välittömästi sen jälkeen, 10 kun se on työntynyt sinkkilevyn ja katodin väliin; sekä kaavin, jolla viimeistellään sinkkilevyn poisto kustakin katodista. Laitteeseen kuuluu myös katodinpuhdistin ja käänteinen pinoamislaite sinkkilevyjen pinoamiseksi.
Patenttijulkaisussa WO 2006/021617 on kuvattu metallipinnoitteen kääntölaite, jota käytetään yhdessä erotuslaitteen kanssa ja joka käsittää ainakin yhden erotuslaitteen 15 alapuolelle pyörivän akselin varaan jäljestetyn vastaanottoyksikön sekä sen vieressä ainakin yhden kuljettimen, ohjausvälineet metallipinnoitteen ohjaamiseksi kääntölaitteena toimivaan vastaanottoyksikköön ja välineet vastaanottoyksikön pyörittämiseksi. Keksintö kohdistuu myös menetelmään metallipinnoitteiden käsittelemiseksi.
Ongelmana tunnetuissa erotuslaitteistoissa, jotka on tarkoitettu käytettäväksi 20 erotusprosesseissa metallipinnoitteen erottamiseksi katodina käytetystä emolevystä elektrolyyttisessä prosessissa, esimerkiksi metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, on se että niissä hyödynnetään pääasiassa prosesseja, jotka perustuvat katodien siirtämiseen eri asemien välillä, joilla asemilla suoritetaan erilaisia toimintoja. Tämä johtaa suuriin ja kalliisiin koneistoihin, joiden lisärakentaminen on lisäksi käyttäjälle 25 hankalaa.
Keksinnön tavoite
Nyt esillä olevan keksinnön tavoitteena on erotusmenetelmä metallipinnoitteen 30 erottamiseksi kestokatodin emolevystä, jota on käytetty elektrolyyttisessä prosessissa, esimerkiksi metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, sekä erotuslaitteisto käytettäväksi erotusmenetelmässä metallipinnoitteen irrottamiseksi kestokatodin emolevystä, jota on käytetty elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, jolloin metallipinnoitteen irrottaminen ja 35 metallipinnoitteen pakkaaminen voidaan suorittaa yhdessä ja samassa paikassa.
Keksinnön lyhyt kuvaus 3
Erotusmenetelmälle metallipiimoitteen erottamiseksi sellaisen kestokatodin emolevystä, jota käytetään elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, ovat ominaisia itsenäisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritellyt piirteet.
5 Erotusmenetelmän edullisia suoritusmuotoja on määritelty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa 2-13.
Keksinnön mukaiselle erotuslaitteistolle käytettäväksi erotusmenetelmässä metallipinnoitteen erottamiseksi sellaisen kestokatodin emolevystä, jota käytetään elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai 10 rikastuksessa, ovat vastaavasti ominaisia itsenäisen patenttivaatimuksen 14 johdanto-osassa määritellyt piirteet.
Erotuslaitteiston edullisia suoritusmuotoja on määritelty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa 15-28.
Keksintö perustuu käännettävien elinten käyttöön puristusvälineissä kestokatodin 15 puristamiseksi sivuilta emolevyn taivuttamiseksi, eli kestokatodin kestokatodilevyn taivuttamiseksi, jotta metallipinnoite saadaan erotetuksi emolevystä. Kumpaakin kääntyvää elintä käytetään katodin puristamiseksi, jotta metallipinnoite saadaan erotetuksi emolevystä, sekä erottuneen metallipinnoitteen ohjaamiseksi vastaanottosäiliöön, joka on järjestetty tasoa alemmas laitteiston alapuolelle.
20 Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on pito vaihe kestokatodin pitämiseksi ainakin osan erotusprosessin kestoajasta olennaisen pystysuorassa asennossa pidäkevälineiden avulla. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa pidäkevälineet on konstruoitu pitelemään emolevyä olennaisen pystysuorassa asennossa ainakin osan erotusprosessin kestoajasta.
25 Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa vastaanottosäiliönä käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä, jota voidaan koneen rungon suhteen siirtää ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle, jotta se voisi ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan ensimmäisten puristuselinten ensimmäisen kääntölaitteen ohjaaman 30 metallipinnoitteen, ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle, jotta se voisi toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan toisten puristuselinten toisen kääntölaitteen ohjaaman metallipinnoitteen. Siirrettävän vastaanottosäiliön liikkeitä ohjaa edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteiston ohjausyksikkö, joka automaattisesti siirtää siirrettävää vastaanottosäiliötä 35 ensimmäiseen ja toiseen ennalta määrättyyn asemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa käytetään edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteistoa jossa on ensimmäinen pidike, jolla estetään metallipinnoitteen putoaminen vastaanottosäiliöön väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta putoamasta 4 esimerkiksi pystysuorassa asennossa rakoon, joka on mahdollisesti jäänyt siirrettävän vastaanottosäiliön ja siirrettävään vastaanottosäiliöön lastatun metallipinnoitepinon väliin. Ensimmäisen pidikkeiden avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön, jos vastaanottosäiliö ei ole kunnolla sijoittunut 5 ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa käytetään edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteistoa jossa on toinen pidike, jolla estetään metallipinnoitteen putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa rakoon, joka on mahdollisesti jäänyt 10 siirrettävän vastaanottosäiliön ja siirrettävään vastaanottosäiliöön lastatun metallipinnoitepinon väliin. Toisen pidikkeiden avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön, jos vastaanottosäiliö ei ole kunnolla sijoittunut toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan, ts. estää sitä putoamasta väärässä kulmassa. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa 15 siirretään edullisesti, mutta ei välttämättä, siirrettävää vastaanottosäiliötä ensimmäisestä ennalta määrätystä asemasta toiseen ennalta määrättyyn asemaan tai päinvastoin sen jälkeen kun metallipinnoite on ohjattu siirrettävään vastaanottosäiliöön, mutta ennen kuin seuraava metallipinnoite ohjataan siirrettävään vastaanottosäiliöön. Näin menettelemällä siirrettävään vastaanottosäiliöön muodostuvasta metallipinnoitteiden pinosta tulee 20 tasainen, sillä tällöin joka toisen metallipinnoitteen normaalisti paksumpi alapää asettuu kohti siirrettävän vastaanottosäiliön toista päätä, ja samassa pinossa joka toisen metallipinnoitteen normaalisti paksumpi alapää asettuu kohti siirrettävän vastaanottosäiliön vastakkaista päätä. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa vastaanottosäiliönä käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä, 25 jota voidaan koneen rungon suhteen siirtää ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle, jotta se voisi ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisen kääntölaitteen ohjaaman metallipinnoitteen, ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle, jotta se voisi toisessa ennalta 30 määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan toisten puristusvälineiden toisen kääntölaitteen ohjaaman metallipinnoitteen. Tässä laitteiston edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, ensimmäinen pidike, jolla estetään metallipinnoitteen putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa mahdolliseen 35 rakoon (siirrettävän vastaanottosäiliön ja siirrettävään vastaanottosäiliöön lastatun metallipinnoitepinon väliin). Ensimmäisen pidikkeen avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön, jos vastaanottosäiliö ei ole kunnolla sijoittunut ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä 5 laitteiston edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, toinen pidike, jolla estetään metallipinnoitteen putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa mahdolliseen rakoon (siirrettävän vastaanottosäiliön ja 5 siirrettävään vastaanottosäiliöön lastatun metallipinnoitepinon väliin). Toisen pidikkeen avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön, jos vastaanottosäiliö ei ole kunnolla sijoittunut toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa vastaanottosäiliönä käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä, jota 10 voidaan siirtää koneen rungon suhteen; laitteisto käsittää ensimmäisen toimilaitteen, jota edullisesti, mutta ei välttämättä, käytetään ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä siirrettävän vastaanottosäiliön siirtämiseksi pidäkevälineiden suhteen automaattisesti ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle; ja toisen toimilaitteen, jota edullisesti, mutta ei välttämättä, käytetään 15 toisten puristusvälineiden toisella kääntöelimellä siirrettävän vastanottosäiliön siirtämiseksi pidäkevälineiden suhteen automaattisesti toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle. Tässä edullisessa suoritusmuodossa ensimmäistä toimielintä käytetään siirtämään siirrettävä vastaanottosäiliö pidäkevälineisiin nähden automaattisesti ensimmäiseen ennalta 20 määrättyyn vastaanottoasemaan ja ohjaamaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä emolevystä irrotettu metallipinnoite siirrettävään vastaanottosäiliöön, joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa vastaanottosäiliönä käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä, jota voidaan siirtää koneen 25 rungon suhteen; laitteisto käsittää ensimmäisen toimilaitteen, jota edullisesti, mutta ei välttämättä, käytetään ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä siirrettävän vastaanottosäiliön siirtämiseksi pidäkevälineiden suhteen automaattisesti ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle; ja toisen toimilaitteen, jota edullisesti, mutta ei välttämättä, käytetään toisten 30 puristusvälineiden toisella kääntöelimellä siirrettävän vastanottosäiliön siirtämiseksi pidäkevälineiden suhteen automaattisesti toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden alapuoliselle tasolle. Tässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäinen kääntöelin on konstruoitu siten, että se ohjaa emolevystä erotetun metallipinnoitteen siirrettävään 35 vastaanottosäiliöön, joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa, ja toisten puristusvälineiden toinen kääntöelin on konstruoitu siten, että se ohjaa emolevystä erotetun metallipinnoitteen siirrettävään vastanottosäiliöön, joka sijaitsee toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa.
6
Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa leikkurilaitteiston ensimmäinen terä painetaan metallipinnoitteen ja emolevyn ensimmäisen puolen väliin metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä, ja vaihe, jossa leikkurilaitteiston toinen terä painetaan metallipinnoitteen ja emolevyn toisen puolen väliin 5 metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä. Tässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa ensimmäistä terää pyöritetään leikkurilaitteiston suhteen ensimmäisen kiertoakselin ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy, sen jälkeen kun ensimmäinen terä on painettu metallipinnoitteen ja emolevyn ensimmäisen puolen väliin metallipinnoitteen 10 irrottamiseksi emolevystä; ja vaihe, jossa toista terää pyöritetään leikkurilaitteiston suhteen toisen kiertoakselin ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy, sen jälkeen kun toinen terä on painettu metallipinnoitteen ja emolevyn toisen puolen väliin metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä. Tässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa ensimmäistä 15 terää liikutetaan metallipinnoitteen ja emolevyn ensimmäisen puolen välissä olennaisesti metallipinnoitteen yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen alareunaan metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä; ja vaihe, jossa toista terää liikutetaan metallipinnoitteen ja emolevyn toisen puolen välissä olennaisesti metallipinnoitteen yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen alareunaan metallipinnoitteen irrottamiseksi 20 emolevystä. Tässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, kestokatodin pito vaihe, jossa kestokatodia pidetään paikoillaan leikkurilaitteistoon järjestettyjen pidäkevälineiden avulla ainakin osa erotusprosessin kestoajasta, joka erotusprosessi toteutetaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä ja/tai toisten puristusvälineiden toisella 25 kääntöelimellä. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa on leikkurilaitteisto ja siinä ensimmäinen terä, joka on painettavissa metallipinnoitteen ja emolevyn ensimmäisen puolen väliin metallipinnoitteen erottamiseksi emolevystä, sekä toinen terä, joka on painettavissa metallipinnoitteen ja emolevyn toisen puolen väliin metallipinnoitteen erottamiseksi emolevystä. Tässä keksinnön mukaisen 30 menetelmän edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen terä on edullisesti, mutta ei välttämättä, järjestetty leikkurilaitteistoon ensimmäisen kiertoakselin ympäri pyöriväksi, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy; ja toinen terä on edullisesti mutta ei välttämättä, järjestetty leikkurilaitteistoon toisen kiertoakselin ympäri pyöriväksi, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy. Pyörivästi jäljestetty 35 ensimmäinen terä ja pyörivästi järjestetty toinen terä mahdollistavat myös ensimmäisen terän ja toisen terän asentojen säätämisen suhteessa emolevyn pintoihin, esimerkiksi siten, että ensimmäisen terän ja toisen terän asentoa säädetään emolevyn paksuuden mukaan pyörittämällä ensimmäistä terää ja toista terää emolevyn pintojen suhteen, jolloin 7 ensimmäisen terän reuna (ei viitenumeroa) ja toisen terän reuna (ei viitenumeroa) asettuvat lähelle emolevyn pintaa. Tässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen terä on edullisesti, mutta ei välttämättä, liikutettavissa metallipinnoitteen ja emolevyn ensimmäisen puolen välissä, olennaisesti metallipinnoitteen 5 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen alareunaan metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä; ja toinen terä on edullisesti, mutta ei välttämättä, liikutettavissa metallipinnoitteen ja emolevyn toisen puolen välissä, olennaisesti metallipinnoitteen yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen alareunaan metallipinnoitteen irrottamiseksi emolevystä. Tässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa 10 pidäkevälineet on edullisesti, mutta ei välttämättä, järjestetty leikkurilaitteistoon, jolloin pidäkevälineet on konstruoitu pitelemään kestokatodia ainakin osan erotusprosessin ajasta, ja joka prosessi toteutetaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä ja/tai toisten puristusvälineiden toisella kääntöelimellä.
Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, 15 jossa kestokatodin ensimmäistä puolta tuetaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä, samalla kun kestokatodin vastakkaista, toista puolta puristetaan toisten puristusvälineiden toisella kääntöelimellä. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäinen kääntöelin on suunniteltu tukemaan kestokatodin 20 ensimmäistä puolta, samalla kun kestokatodin vastakkaista, toista puolta puristetaan toisten puristusvälineiden toisella kääntöelimellä.
Eräässä keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa kestokatodin toista puolta tuetaan toisten puristusvälineiden toisella kääntöelimellä, samalla kun kestokatodin vastakkaista, ensimmäistä puolta puristetaan ensimmäisten 25 puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä. Vastaavasti eräässä keksinnön mukaisen laitteiston edullisessa suoritusmuodossa toisten puristusvälineiden toinen kääntöelin on suunniteltu tukemaan kestokatodin toista puolta, samalla kun kestokatodin vastakkaista, ensimmäistä puolta puristetaan ensimmäisten puristusvälineiden ensimmäisellä kääntöelimellä.
30 Tällä erotusmenetelmällä ja laitteistolla voidaan käsitellä sekä TACO-tyyppisiä katodeja että alareunalista/vaha -tyyppisiä katodeja.
Piirrosluettelo 35 Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin piirroksiin, joissa
Kuvio 1 esittää yksinkertaistettua näkymää eräästä erotusmenetelmän laitteiston edullisesta suoritusmuodosta, jossa katodia pidetään olennaisen pystysuorassa asennossa, 8
Kuvio 2 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän toisessa vaiheessa,
Kuvio 3 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän kolmannessa vaiheessa,
Kuvio 4 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän neljännessä 5 vaiheessa,
Kuvio 5 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän viidennessä vaiheessa,
Kuvio 6 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän kuudennessa vaiheessa, 10 Kuvio 7 esittää erotusmenetelmän erästä vaihtoehtoista vaihetta, joka toteutetaan pyörivien ensimmäisen ja toisen terän avulla,
Kuvio 8 esittää erotusmenetelmän erästä toista vaihtoehtoista vaihetta, joka toteutetaan pyörivien ensimmäisen ja toisen terän avulla,
Kuvio 9 esittää kuvion 1 laitteistoa eräässä erotusmenetelmän toisessa vaiheessa, 15 Kuvio 10 esittää kuvion 1 laitteistoa tarkasteltuna pitkin kuvion 1 linjaa A-A.
Keksinnön yksityiskohtainen kuvaus
Keksintö kohdistuu erotusmenetelmään metallipinnoitteen 1 erottamiseksi sellaisen 20 kestokatodin emolevystä 2, eli kestokatodin 3 kestokatodilevystä, jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa. Keksintö kohdistuu myös erotuslaitteistoon (ei viitenumeroa) erotusmenetelmää varten metallipinnoitteen 1 erottamiseksi sellaisen kestokatodin emolevystä 2, eli kestokatodin 3 kestokatodilevystä, jota käytetään elektrodina 25 elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa.
Kuvioissa on esitetty eräitä keksinnön mukaisen laitteiston edullisia suoritusmuotoja metallipinnoitteen 1 erottamiseksi kestokatodin 3 emolevystä 2, jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä 30 jalostuksessa tai rikastuksessa. Kuvioissa esitetyssä erotuslaitteistossa on koneen runko 24.
Seuraavassa kuvataan ensin yksityiskohtaisemmin keksinnön mukaista erotusmenetelmää metallipinnoitteen 1 erottamiseksi kestokatodin 3 emolevystä 2, jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa.
35 Erotusmenetelmässä on pitovaihe kestokatodin 3 pitämiseksi ainakin osan erotusprosessin kestoajasta olennaisen pystysuorassa asennossa kestokatodin 3 paikoillaan pitämiseen tarkoitettujen pidäkevälineiden 4 avulla. Kestokatodia 3 voidaan pitää paikoillaan pidäkevälineillä esimerkiksi sen riippukiskosta 25, jonka avulla emolevy 2 9 ripustetaan elektrolyyttiin elektrolyysiprosessin ajaksi. Kuviossa 9 on esitetty pitovaihe, jossa kestokatodia 3 pidetään paikoillaan sen riippukiskosta 25 koneen runkoon 24 jäljestettyjen pidäkevälineiden 4 avulla.
Erotusmenetelmässä on myös ensimmäinen puristusvaihe kestokatodin 3 5 puristamiseksi kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 5 ensimmäisillä puristusvälineillä 6 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2 ja/tai toinen puristusvaihe kestokatodin 3 puristamiseksi sen toiselta puolelta 7 toisilla puristusvälineillä 8 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2. Ensimmäisen ja toisen puristusvaiheen tarkoitus on taivuttaa emolevyä 2, siten että metallipinnoite 1 irtoaa emolevystä 2.
10 Erotusmenetelmässä on myös ensimmäinen puristusvaihe kestokatodin 3 puristamiseksi kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 5 ensimmäisillä puristusvälineillä 6 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2 ja/tai toinen puristusvaihe kestokatodin 3 puristamiseksi sen toiselta puolelta 7 toisilla puristusvälineillä 8 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2.
15 Keksinnön mukaisessa erotusmenetelmässä käytetään laitteistoa, jossa on ensimmäiset puristusvälineet 6 ja niissä ensimmäisen akselin 10 ympäri kääntyvä ensimmäinen kääntöelin 9, sekä toiset puristusvälineet 8 ja niissä toisen akselin 12 ympäri kääntyvä toinen kääntöelin 11. Keksinnön mukaisessa erotusmenetelmässä käytetään edullisesti, mutta ei välttämättä, laitteistoa, jossa on ensimmäiset puristusvälineet 6 ja 20 niissä ensimmäisen olennaisesti vaakasuoran akselin 10 ympäri kääntyvä ensimmäinen kääntöelin 9, sekä toiset puristusvälineet 8 ja niissä toisen olennaisesti vaakasuoran akselin 12 ympäri kääntyvä toinen kääntöelin 11.
Ensimmäisessä puristusvaiheessa kestokatodin 3 puristamiseksi kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 5 kestokatodia 3 puristetaan kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 25 5 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2. Tarkemmin sanottuna ensimmäisessä puristusvaiheessa kestokatodin 3 puristamiseksi kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 5 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäistä kääntöelintä 9 pyöritetään ensimmäisen akselin 10 ympäri siten, että ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 toinen 30 pää puristuu vasten kestokatodin 3 ensimmäistä puolta 5.
Toisessa puristusvaiheessa kestokatodin 3 puristamiseksi kestokatodin 3 toiselta puolelta 7 kestokatodia 3 puristetaan kestokatodin 3 toiselta puolelta 7 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2. Tarkemmin sanottuna toisessa puristusvaiheessa kestokatodin 3 35 puristamiseksi kestokatodin 3 toiselta puolelta 7 toisten puristusvälineiden 8 toista kääntöelintä 11 pyöritetään toisen akselin 12 ympäri siten, että toisten puristusvälineiden 8 toisen kääntöelimen 11 toinen pää puristuu vasten kestokatodin 3 toista puolta 7.
Kuvioiden havainnollistamassa erotusmenetelmässä on sekä ensimmäinen 10 puristusvaihe kestokatodin 3 puristamiseksi kestokatodin 3 ensimmäiseltä puolelta 5 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2, että toinen puristusvaihe kestokatodin 3 puristamiseksi sen toiselta puolelta 7 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 metallipinnoitteen 5 1 erottamiseksi emolevystä 2.
Erotusmenetelmässä on myös vaihe, jossa emolevystä 2 irrotettu metallipinnoite 1 ohjataan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 ja/tai toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 vastaanottosäiliöön 13, joka on järjestetty pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle.
10 Pitovaiheeseen kestokatodin 3 pitämiseksi ainakin osan erotusprosessin kestoajasta kestokatodin 3 paikoillaan pitämiseen tarkoitettujen pidäkevälineiden 4 avulla kuuluu edullisesti, mutta ei välttämättä, emolevyn 2 pitäminen pidäkevälineillä 4 olennaisen pystysuorassa asennossa ainakin osa erotusprosessin kestoajasta. Pitovaiheeseen kuuluu edullisesti, mutta ei välttämättä, kestokatodin 3 pitäminen niin, että kestokatodia 3 estetään 15 liikkumasta pystysuorassa suunnassa.
Eräässä keksinnön mukaisen erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä 13, jota voidaan koneen rungon 24 suhteen siirtää ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle, jotta se voisi ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan 20 ensimmäisten puristuselinten 6 ensimmäisen kääntölaitteen 9 ohjaaman metallipinnoitteen 1, ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle, jotta se voisi toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan toisten puristuselinten 8 toisen kääntölaitteen 11 ohjaaman metallipinnoitteen 1. Siirrettävän vastaanottosäiliön 13 liikkeitä ohjaa edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteiston 25 ohjausyksikkö (ei esitetty piirroksissa), joka automaattisesti siirtää siirrettävää vastaanottosäiliötä 13 ensimmäiseen ennalta määrättyyn asemaan ja vastaavasti toiseen ennalta määrättyyn asemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa käytetään edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteistoa jossa on ensimmäinen pidike 21, jolla estetään metallipinnoitteen 1 putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 30 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa mahdolliseen rakoon (ei viitenumeroa) siirrettävän vastaanottosäiliön 13 ja siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 lastatun metallipinnoitteen 1 muodostaman pinon väliin. Piirrosten mukaan ensimmäisessä pidikkeessä 21 on ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 26, jotka on järjestetty siirtymään ainakin osittain 35 siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelle ja jotka säädettävät lukituslaitteet 26 estävät metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Tämän jälkeen ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 26 palautetaan takaisin siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelta, ja metallipinnoitteen 1 annetaan 11 pudota siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 kuten kuvassa 6 on esitetty. Ensimmäisen pidikkeen 21 avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, jos vastaanottosäiliö 13 ei ole sijoittunut ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa 5 käytetään edullisesti, mutta ei välttämättä, erotuslaitteistoa jossa on toinen pidike 22, jolla estetään metallipinnoitteen 1 putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa mahdolliseen rakoon (ei viitenumeroa) siirrettävän vastaanottosäiliön 13 ja siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 lastatun metallipinnoitteen 1 10 muodostaman pinon väliin. Piirrosten mukaan ensimmäisessä pidikkeessä 22 on ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 27, jotka on järjestetty siirtymään ainakin osittain siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelle ja jotka säädettävät lukituslaitteet 27 estävät metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Toisen pidikkeen avulla voidaan myös estää metallipinnoitetta 1 15 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, jos vastaanottosäiliö 13 ei ole sijoittunut toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa käytetään laitteistoa, jossa on ensimmäinen toimilaite (ei esitetty), jota voidaan edullisesti, mutta ei välttämättä, käyttää ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 siirrettävän vastaanottosäiliön 13 automaattiseksi 20 siirtämiseksi pidäkevälineiden 4 suhteen ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan 14 pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle, ja toinen toimilaite (ei esitetty), jota voidaan edullisesti, mutta ei välttämättä, käyttää toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 siirrettävän vastaanottosäiliön 13 automaattiseksi siirtämiseksi pidäkevälineiden 4 suhteen toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan 15 25 pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa ensimmäistä toimielintä käytetään siirtämään siirrettävä vastaanottosäiliö 13 pidäkevälineisiin 4 nähden automaattisesti ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa emolevystä 2 irrotettu metallipinnoite 1 ohjataan ensimmäisten 30 puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa 14. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe jossa toista toimielintä käytetään siirtämään siirrettävä vastaanottosäiliö 13 pidäkevälineisiin 4 nähden automaattisesti toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan, 35 ja vaihe, jossa emolevystä 2 irrotettu metallipinnoite 1 ohjataan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, joka sijaitsee toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa 15. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa siirrettävä 12 vastaanottosäiliö 13 siirretään pidäkevälineisiin 4 nähden kolmanteen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan (ei viitenumeroa).
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa leikkurilaitteiston 17 ensimmäinen terä 16 painetaan metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 5 ensimmäisen puolen 5 väliin metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2, ja vaihe, jossa leikkurilaitteiston 17 toinen terä 18 painetaan metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 väliin metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa ensimmäistä terää 16 pyöritetään leikkurilaitteiston 17 suhteen ensimmäisen 10 kiertoakselin 19 ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy 2, sen jälkeen kun ensimmäinen terä 16 on painettu metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 ensimmäisen puolen 5 väliin metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2; ja vaihe, jossa toista terää 18 pyöritetään leikkurilaitteiston 17 suhteen toisen kiertoakselin 20 ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy 2, sen jälkeen kun 15 toinen terä 18 on painettu metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 väliin metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2. Kuviossa 6 on esitetty erotuslaitteisto toteuttamassa vaihetta, jossa ensimmäistä terää 16 pyöritetään suhteessa leikkurilaitteistoon 17 metallipinnoitteen 1 repäisemiseksi irti emolevystä 2, ja jossa toista terää 18 pyöritetään suhteessa leikkurilaitteistoon 17 metallipinnoitteen 1 repäisemiseksi 20 irti emolevystä 2. Pyörivästi järjestetty ensimmäinen terä 16 ja pyörivästi järjestetty toinen terä 18 mahdollistavat myös ensimmäisen terän 16 ja toisen terän 18 asentojen säätämisen suhteessa emolevyn 2 pintoihin, esimerkiksi siten, että ensimmäisen terän 16 ja toisen terän 18 asentoa säädetään emolevyn 2 paksuuden mukaan pyörittämällä ensimmäistä terää 16 ja toista terää 18 emolevyn pintojen suhteen, jolloin ensimmäisen terän 16 reuna (ei 25 viitenumeroa) ja toisen terän 18 reuna (ei viitenumeroa) asettuvat lähelle emolevyn 2 pintoja. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa ensimmäistä terää 16 liikutetaan metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 ensimmäisen puolen 5 välissä olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2; ja vaihe, 30 jossa toista terää 18 liikutetaan metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 välissä olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2. Kuvio 6 esittää erotuslaitteistoa suorittamassa vaihetta, jossa ensimmäistä terää 16 on liikutettu metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 ensimmäisen puolen 5 välissä olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta 35 olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2; ja jossa toista terää 18 on liikutettu metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 välissä olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2. Käyttämällä 13 leikkurilaitteistoa, jossa on ensimmäinen terä 16 ja toinen terä 18, jotka on järjestetty pyörivästi ja joita voidaan käyttää lineaarisesti pitkin emolevyn 2 pintaa, sekä metallipinnoitteen 1 lohkaiseminen, ts. sen irrottaminen emolevyn 2 pinnasta, että metallipinnoitteen 1 repäiseminen, ts. sen kaapiminen emolevyn 2 pinnasta, voidaan 5 suorittaa samoilla terillä.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on kestokatodin 3 pito vaihe, jossa kestokatodia 3 pidetään paikoillaan leikkurilaitteistoon 17 jäljestetyillä pidäkevälineillä 4 ainakin osa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 suorittaman erotusprosessin ajasta, ja/tai toisten puristusvälineiden 8 toisen 10 kääntöelimen 11 suorittaman erotusprosessin ajasta. Kuviossa 2 on esitetty erotuslaitteisto suorittamassa pito vaihetta, jossa kestokatodia 3 pidetään paikoillaan leikkurilaitteistoon 17 järjestetyillä pidäkevälineillä 4 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 toteuttaman erotusprosessin aikana. Pitovaiheeseen kestokatodin 3 pitämiseksi paikoillaan leikkurilaitteistoon 17 järjestetyillä pidäkevälineillä 4 ainakin osa 15 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 suorittaman erotusprosessin ajan, ja/tai toisten puristusvälineiden 8 toisen kääntöelimen 11 suorittaman erotusprosessin ajan, voi kuulua myös kestokatodin 3 pitäminen samanaikaisesti paikoillaan myös muilla pidäkevälineillä 4 kuin leikkurilaitteistoon 17 järjestetyillä pidäkevälneillä.
20 Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa kestokatodin 3 ensimmäistä puolta 5 tuetaan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9, samalla kun kestokatodin vastakkaista, toista puolta 7 puristetaan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa kestokatodin 25 3 ensimmäistä puolta 5 tuetaan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 kestokatodin 3 alareunan alueelta, kuten kuviosta 2 käy ilmi.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa kestokatodin 3 toista puolta 7 tuetaan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11, samalla kun kestokatodin vastakkaista, ensimmäistä puolta 5 puristetaan ensimmäisten 30 puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9. Kuvio 2 esittää erotuslaitteistoa suorittamassa vaihetta, jossa kestokatodin 3 toista puolta 7 tuetaan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11, samalla kun kestokatodin 3 vastakkaista, ensimmäistä puolta 5 puristetaan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9. Tässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa tukivaiheessa on 35 edullisesti, mutta ei välttämättä, vaihe, jossa kestokatodin 3 toista puolta 7 tuetaan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 kestokatodin 3 alareunan alueelta, kuten kuviosta 2 käy ilmi.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa emolevy 2 14 irrotetaan pidäkevälineiden 4 otteesta ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa metallipinnoite 1 ohjataan ensin ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäiseen 5 kääntöelimeen 9 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11, ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa on vaihe, jossa metallipinnoite 1 ohjataan ensin toisten puristusvälineiden 8 toiseen kääntöelimeen 11 10 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9, ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11. Kuviot 3 ja 4 esittävät erotuslaitteistoa suorittamassa mainittua vaihetta. Kuviossa 3 metallipinnoite 1 ohjataan ensin toisten puristusvälineiden 8 toiseen kääntöelimeen 11 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 avulla, 15 ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11, joka vaihe on esitetty kuviossa 4.
Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin keksinnön mukaiseen erotusmenetelmään tarkoitettua erotuslaitteistoa sekä eräitä laitteiston suoritusmuotoja metallipinnoitteen 1 erottamiseksi kestokatodina 3 käytetystä emolevystä 2, jota käytetään 20 elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa.
Erotuslaitteistossa on pidäkevälineet 4 kestokatodin 3 pitämiseksi paikoillaan ainakin osan erotusprosessin kestoajasta.
Erotuslaitteistoon kuuluu koneen runko 24.
25 Kuvion 10 mukaisessa erotuslaitteistossa pidäkevälineet 4 kestokatodin 3 pitämiseksi paikoillaan ainakin osan erotusprosessin kestoajasta on järjestetty koneen runkoon 24. Kuviossa 10 kuvatut pidäkevälineet 4 on konstruoitu pitelemään kestokatodia 3 riippukiskosta 25, jonka avulla emolevy 2 ripustetaan elektrolyyttiin elektrolyysiprosessin ajaksi. Kuviossa 10 kuvatut koneen runkoon 24 jäljestetyt 30 pidäkevälineet 4 on konstruoitu estämään kestokatodia 3 putoamasta pystysuorassa suunnassa alaspäin ja estämään kestokatodia siirtymästä pystysuorassa suunnassa ylöspäin. Kuviossa 10 pidäkevälineet 4 muodostuvat osittain koneen rungosta 24, joka on konstruoitu estämään kestokatodia 3 putoamasta pystysuorassa suunnassa alaspäin, ja osittain säädettävistä, kääntyvistä lukituslaitteista 28, jotka kuviossa 10 kääntyvät 35 kolmannen akselin 29 ja neljännen akselin 30 ympäri, jotka akselit on konstruoitu estämään kestokatodia siirtymästä pystysuorassa suunnassa ylöspäin. Toisin sanoen kuviossa 10 pidäkevälineet 4 on konstruoitu estämään kestokatodia 3 siirtymästä pystysuorassa suunnassa alaspäin ja ylöspäin lukitsemalla kestokatodin 3 riippukisko 25 15 koneen runkoon 24 järjestettyjen rajoittimien 31 ja säädettävien, kääntyvien lukituslaitteiden 28 väliin.
Erotuslaitteistossa on myös ensimmäiset puristusvälineet 6 kestokatodin 3 puristamiseksi sen ensimmäiseltä puolelta 5 emolevyn 2 taivuttamiseksi siten, että 5 metallipinnoite 1 irtoaa emolevystä 2, ja toiset puristusvälineet 8 kestokatodin 3 puristamiseksi sen toiselta puolelta 7 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2.
Ensimmäisiin puristusvälineisiin 6 kuuluu ensimmäinen kääntöelin 9, joka on suunniteltu puristumaan vasten kestokatodin 3 ensimmäistä puolta 5 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2. Toisiin puristusvälineisiin 8 kuuluu toinen kääntöelin 11, joka 10 on suunniteltu puristumaan vasten kestokatodin 3 toista puolta 7 metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2.
Ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 ja toisten puristusvälineiden 8 toinen kääntöelin 11 muodostavat yhdessä ohjausvälineet, joilla metallipinnoite 1 ohjataan pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle järjestettyyn 15 vastaanottosäiliöön 13.
Pidäkkeet 4 on edullisesti, mutta ei välttämättä, konstruoitu pitelemään emolevyä 2 olennaisen pystysuorassa asennossa erotusprosessin ajan, kuten kuvioista käy ilmi. Pidäkkeet 4 on edullisesti, mutta ei välttämättä, konstruoitu pitelemään kestokatodia 3 niin, että kestokatodia 3 estetään liikkumasta pystysuorassa suunnassa.
20 Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa vastaanottosäiliönä 13 käytetään siirrettävää vastaanottosäiliötä 13, jota voidaan koneen rungon 24 suhteen siirtää ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle, jotta se voisi ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntölaitteen 9 ohjaaman 25 metallipinnoitteen 1, ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle, jotta se voisi toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa ottaa vastaan toisten puristusvälineiden 8 toisen kääntölaitteen ohjaaman 11 metallipinnoitteen 1. Kuvioissa on esitetty vastaavia suoritusmuotoja. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, ensimmäinen pidike 21, jolla 30 estetään metallipinnoitteen 1 putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa siirrettävän vastaanottosäiliön 13 ja siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 lastatun metallipinnoitteen 1 muodostaman pinon väliin. Piirrosten mukaan ensimmäisessä pidike 21 on ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 26, jotka on 35 jäljestetty siirtymään ainakin osittain siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelle ja jotka säädettävät lukituslaitteet 26 estävät metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Kuvioissa 4 ja 5 mainitut säädettävät lukituslaitteet 26 estävät metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään 16 vastaanottosäiliöön 13, ennen kuin siirrettävä vastaanottosäiliö 13 ja koneen runko 24 on siirretty toistensa suhteen sellaiseen asentoon, että metallipinnoitteen 1 ja vaakatason välinen kulma on alle 45 astetta. Toisin sanoen, kun metallipinnoitteen 1 kulma suhteessa vaakatasoon on alle 45 astetta, ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 26 palautetaan 5 takaisin siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelta, ja metallipinnoitteen 1 annetaan pudota siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, kuten kuvassa 6 on esitetty. Ensimmäinen pidike 21 voidaan rakentaa myös siten, että se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, jos vastaanottosäiliö 13 ei ole sijoittunut ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotuslaitteiston edullisessa 10 suoritusmuodossa on edullisesti, mutta ei välttämättä, toinen pidike 22, jolla estetään metallipinnoitteen 1 putoaminen siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta esimerkiksi pystysuorassa asennossa siirrettävän vastaanottosäiliön 13 ja siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 lastatun metallipinnoitteen 1 muodostaman pinon väliin. Piirrosten mukaan ensimmäisessä 15 pidikkeessä 22 on ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 27, jotka on jäljestetty siirtymään ainakin osittain siirrettävän vastaanottosäiliön 13 sisäpuolelle ja jotka säädettävät lukituslaitteet 27 estävät metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13 väärässä asennossa, ts. väärässä kulmassa. Toinen pidike 22 voidaan rakentaa myös siten, että se estää metallipinnoitetta 1 putoamasta siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, jos 20 vastaanottosäiliö 13 ei ole sijoittunut toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa on ensimmäinen toimilaite, jota voidaan edullisesti, mutta ei välttämättä, käyttää ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9 siirrettävän vastaanottosäiliön 13 automaattiseksi siirtämiseksi pidäkevälineiden 4 suhteen ensimmäiseen ennalta määrättyyn 25 vastaanottoasemaan 14 pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa on lisäksi toinen toimilaite, jota voidaan edullisesti, mutta ei välttämättä, käyttää toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11 siirrettävän vastaanottosäiliön 13 automaattiseksi siirtämiseksi pidäkevälineiden 4 suhteen toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan 15 pidäkevälineiden 4 alapuoliselle tasolle. Tässä 30 erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 on konstruoitu siten, että se ohjaa emolevystä 2 erotetun metallipinnoitteen 1 siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa toisten puristusvälineiden 8 toinen kääntöelin 11 on konstruoitu siten, 35 että se ohjaa emolevystä 2 erotetun metallipinnoitteen 1 siirrettävään vastaanottosäiliöön 13, joka sijaitsee toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa siirrettävä vastaanottosäiliö 13 on edullisesti, mutta ei välttämättä, liikuteltavissa koneen rungon 24 suhteen kolmanteen ennalta määrättyyn 17 purkuasemaan.
Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa on leikkurilaitteisto 17 ja siinä ensimmäinen terä 16, joka on painettavissa metallipinnoitteen 1 ja 2 emolevyn ensimmäisen puolen 5 väliin metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2, sekä toinen 5 terä 18, joka on painettavissa metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 väliin metallipinnoitteen 1 erottamiseksi emolevystä 2. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen terä 16 on edullisesti, mutta ei välttämättä, järjestetty leikkurilaitteistoon 17 ensimmäisen kiertoakselin 19 ympäri pyöriväksi, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy 2; ja toinen terä 18 on edullisesti mutta ei 10 välttämättä jäljestetty leikkurilaitteistoon 17 toisen kiertoakselin 20 ympäri pyöriväksi, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy 2, kuten kuviosta 6 käy ilmi. Pyörivästi jäljestetty ensimmäinen terä 16 ja pyörivästi jäljestetty toinen terä 18 mahdollistavat myös ensimmäisen terän 16 ja toisen terän 18 asentojen säätämisen suhteessa emolevyn 2 pintoihin, esimerkiksi siten, että ensimmäisen terän 16 ja toisen terän 15 18 asentoa säädetään emolevyn 2 paksuuden mukaan pyörittämällä ensimmäistä terää 16 ja toista terää 18 emolevyn 2 pintojen suhteen, jolloin ensimmäisen terän 16 reuna (ei viitenumeroa) ja toisen terän 18 reuna (ei viitenumeroa) asettuvat lähelle emolevyn 2 pintoja. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen terä 16 on edullisesti, mutta ei välttämättä, liikutettavissa metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 20 ensimmäisen puolen 5 välissä, olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2; ja toinen terä 18 on edullisesti, mutta ei välttämättä, liikutettavissa metallipinnoitteen 1 ja emolevyn 2 toisen puolen 7 välissä, olennaisesti metallipinnoitteen 1 yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen 1 alareunaan metallipinnoitteen 1 irrottamiseksi emolevystä 2.
25 Jos erotuslaitteisto on varustettu leikkurilaitteistolla 17, pidäkevälineet 4 on edullisesti, mutta ei välttämättä, jäljestetty leikkurilaitteistoon 17. Tässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa pidäkevälineet 4 on järjestetty pitämään kestokatodi 3 paikoillaan ainakin osa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisen kääntöelimen 9 suorittaman erotusprosessin ajasta, ja/tai toisten puristusvälineiden 8 toisen kääntöelimen 30 11 suorittaman erotusprosessin ajasta, kuten kuviosta 2 käy ilmi.
Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 on jäljestetty tukemaan kestokatodin 3 ensimmäistä sivua 5, samalla kun kestokatodin 3 vastakkaista, toista puolta 7 puristetaan toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11.
35 Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa toisten puristusvälineiden 8 toinen kääntöelin 11 on järjestetty tukemaan kestokatodin 3 toista sivua 7, samalla kun kestokatodin 3 vastakkaista, ensimmäistä puolta 5 puristetaan ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9, kuten kuviosta 2 käy ilmi.
18
Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa on poistolaitteisto (ei esitetty kuvissa) emolevyn 2 poistamiseksi pidäkevälineiden 4 otteesta metallipinnoitteen 1 ohjaamiseksi vastaanottosäiliöön 13.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa toisten puristusvälineiden 5 8 toinen kääntöelin 11 on järjestetty ohjaamaan metallipinnoite 1 ensimmäisten puristusvälineiden 6 kääntöelimeen 9, ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9.
Eräässä erotusmenetelmän edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 on järjestetty ohjaamaan metallipinnoite 1 10 toisten puristusvälineiden 8 toiseen kääntöelimeen 11, ennen kuin metallipinnoite 1 ohjataan vastaanottosäiliöön 13 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11. Kuvioissa 3 ja 4 on kuvattu samaa suoritusmuotoa, jolloin kuviossa 3 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 on parhaillaan työntämässä metallipinnoitetta 1 toisten puristusvälineiden 8 toiseen kääntöelimeen 11, ja kuvio 4 15 esittää tilannetta kuvion 3 tilanteen jälkeen, jolloin toisten puristusvälineiden 8 toinen kääntöelin 11 ohjaa metallipinnoitetta 1 vastaanottosäiliöön 13.
Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäinen kääntöelin 9 on varustettu rullaelimillä 23, jotka on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin 3 ensimmäistä sivua 5 ja toimimaan 20 liikkeellepanevina eliminä ohjattaessa metallipinnoitetta 1 vastaanottosäiliöön 13 ensimmäisten puristusvälineiden 6 ensimmäisellä kääntöelimellä 9.
Eräässä erotuslaitteiston edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisten 6 puristusvälineiden toinen kääntöelin 11 on varustettu rullaelimillä 23, jotka on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin 3 toista sivua 7 ja toimimaan liikkeellepanevina eliminä 25 ohjattaessa metallipinnoitetta 1 vastaanottosäiliöön 13 toisten puristusvälineiden 8 toisella kääntöelimellä 11.
Alan ammattimiehelle on selvää, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatusta voidaan soveltaa monin eri tavoin. Siksi keksintö ja sen eri suoritusmuodot eivät rajoitu edellä kuvattuihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten 30 suojapiirin puitteissa.
19
Viitenumerot 1. Metallipinnoite 2. Emolevy 3. Kestokatodi 5 4. Pidäkevälineet 5. Katodin ensimmäinen puoli 6. Ensimmäiset puristusvälineet 7. Katodin toinen puoli 8. Toiset puristusvälineet 10 9. Ensimmäinen kääntöelin 10. Ensimmäinen akseli 11. Toinen kääntöelin 12. Toinen akseli 13. Siirrettävä vastaanottosäiliö 15 14. Ensimmäinen ennalta määrätty vastaanottoasema 15. Toinen ennalta määrätty vastaanottoasema 16. Ensimmäinen terä 17. Leikkurilaitteisto 18. Toinen terä 20 19. Ensimmäinen kiertoakseli 20. Toinen kiertoakseli 21. Ensimmäinen pidike 22. Toinen pidike 23. Rullaelimet 25 24. Koneen runko 25. Riippukisko 26. Ensimmäiset säädettävät lukituslaitteet 27. Toiset säädettävät lukituslaitteet 28. Säädettävät kääntyvät lukituslaitteet 30 29. Kolmas akseli 30. Neljäs akseli 31. Rajoitin

Claims (27)

1. Erotusmenetelmä metallipinnoitteen (1) erottamiseksi sellaisen kestokatodin (3) emolevystä (2), jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä prosessissa, kuten metallien 5 elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, tunnettu pitovaiheesta kestokatodin (3) pitämiseksi paikallaan ainakin osa erotusprosessin ajasta pidäkevälineillä (4) kestokatodin (3) pitelemiseksi, ensimmäisestä puristusvaiheesta kestokatodin (3) puristamiseksi kestokatodin (3) ensimmäiseltä puolelta (5) ensimmäisillä puristusvälineillä (6) metallipinnoitteen (1) 10 erottamiseksi emolevystä (2) ja/tai toisesta puristusvaiheesta kestokatodin (3) puristamiseksi toiselta, kestokatodin (3) ensimmäisen puolen (5) vastakkaiselta puolelta toisilla puristusvälineillä (8) metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2), siitä että käytetään laitteistoa, joka käsittää ensimmäiset puristusvälineet (6) sisältäen ensimmäisen kääntöelimen (9) sekä toiset puristusvälineet (8) sisältäen toisen 15 kääntöelimen (11), siitä että ensimmäiseen puristusvaiheeseen kestokatodin (3) puristamiseksi kestokatodin (3) ensimmäiseltä puolelta (5) ensimmäisillä puristusvälineillä (6) kuuluu kestokatodin (3) puristaminen sen ensimmäiseltä puolelta (5) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9) metallipinnoitteen (1) 20 erottamiseksi emolevystä (2), ja/tai toiseen puristusvaiheeseen kestokatodin (3) puristamiseksi kestokatodin (3) toiselta puolelta kuuluu kestokatodin (3) puristaminen sen toiselta puolelta toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11) metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2), vaiheesta emolevystä (2) irrotetun metallipinnoitteen (1) ohjaamiseksi 25 pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle jäljestettyyn vastaanottosäiliöön (13) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9) ja/tai toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11), ja vaiheesta kestokatodin (3) ensimmäisen puolen (5) tukemiseksi ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9), samalla kun kestokatodin (3) 30 toista, vastakkaista puolta puristetaan toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pitovaihe kestokatodin (3) pitämiseksi paikallaan pidäkevälineiden (4) avulla ainakin osa 35 erotusprosessin ajasta sisältää kestokatodin (3) pitämisen pidäkevälineiden (4) avulla olennaisen pystysuorassa asennossa ainakin osa erotusprosessin ajasta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään vastaanottosäiliönä (13) siirrettävä säiliötä (13), joka on siirrettävissä koneen rungon (24) suhteen ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan (14) pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle; ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle, 5 että siirrettävää vastaanottosäiliötä (13) siirretään pidäkevälineiden (4) suhteen ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan, ja että emolevystä (2) irrotettu metallipinnoite (1) ohjataan ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9) siirrettävään vastaanottosäiliöön (13), joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa (14). 10
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirrettävää vastaanottosäiliötä (13) siirretään pidäkevälineiden suhteen (4) toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan, ja että emolevystä (2) irrotettu metallipinnoite (1) ohjataan toisten puristusvälineiden 15 (8) toisella kääntöelimellä (11) siirrettävään vastaanottosäiliöön (13), joka sijaitsee toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa (15).
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirrettävä vastaanottosäiliö (13) on siirrettävissä koneen rungon (24) suhteen kolmanteen ennalta 20 määrättyyn purkuasemaan.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta leikkurilaitteiston (17) ensimmäisen terän (16) painamiseksi metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) ensimmäisen puolen (5) väliin metallipinnoitteen (1) 25 erottamiseksi emolevystä (2); ja vaiheesta leikkurilaitteiston (17) toisen terän (18) painamiseksi metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) toisen puolen väliin metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2) ·
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta ensimmäisen terän (16) pyörittämiseksi leikkurilaitteiston (17) suhteen ensimmäisen kiertoakselin (19) ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy (2), sen jälkeen kun ensimmäinen terä (16) on painettu metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) ensimmäisen puolen (5) väliin metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi 35 emolevystä (2); ja vaiheesta toisen terän (18) pyörittämiseksi leikkurilaitteiston (17) suhteen toisen kiertoakselin (20) ympäri, joka akseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy (2), sen jälkeen kun toinen terä (18) on painettu metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) toisen puolen väliin metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi emolevystä (2).
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta ensimmäisen terän (16) liikuttamiseksi metallipinnoitteen (1) ja emolevyn 5 (2) ensimmäisen puolen (5) välissä, olennaisesti metallipinnoitteen (1) yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen (1) alareunaan metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi emolevystä (2); ja vaiheesta toisen terän (18) liikuttamiseksi metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) toisen puolen välissä, olennaisesti metallipinnoitteen (1) yläreunasta olennaisesti 10 metallipinnoitteen (1) alareunaan metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi emolevystä (2).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pitovaiheeseen kestokatodin (3) pitämiseksi paikallaan kuuluu kestokatodin (3) pitäminen paikallaan leikkurilaitteistoon (17) järjestetyillä pidäkevälineillä (4) ainakin osa 15 erotusprosessin ajasta, joka erotusprosessi toteutetaan ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntö elimellä (9) ja/tai toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta kestokatodin (3) toisen puolen tukemiseksi toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11), samalla kun kestokatodin (3) ensimmäistä, vastakkaista puolta (5) puristetaan ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta emolevyn (2) poistamiseksi ennen kuin metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13).
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta 30 metallipinnoitteen (1) ohjaamiseksi ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäiseen kääntöelimeen (9) toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11), ennen kuin metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen menetelmä, tunnettu vaiheesta metallipinnoitteen (1) ohjaamiseksi toisten puristusvälineiden (8) toiseen kääntöelimeen (11) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9), ennen kuin metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9).
14. Erotuslaitteisto erotusmenetelmää varten metallipinnoitteen (1) erottamiseksi sellaisen kestokatodin (3) emolevystä (2), jota käytetään elektrodina elektrolyyttisessä 5 prosessissa, kuten metallien elektrolyyttisessä jalostuksessa tai rikastuksessa, tunnettu koneen rungosta (24); pidäkevälineistä (4) kestokatodin (3) pitämiseksi paikoillaan ainakin osan erotusprosessin ajasta; ensimmäisistä puristusvälineistä (6) kestokatodin (3) puristamiseksi kestokatodin 10 (3) ensimmäiseltä puolelta (5) metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2); toisista puristusvälineistä (8) kestokatodin (3) puristamiseksi toiselta, kestokatodin (3) ensimmäisen puolen (5) vastakkaiselta puolelta metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2); jolloin ensimmäiset puristusvälineet (6), joihin kuuluu ensimmäinen kääntöelin (9) 15 on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin (3) ensimmäistä puolta (5) metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2); jolloin toiset puristusvälineet (8), joihin kuuluu toinen kääntöelin (11) on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin (3) toista puolta (7) metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2); 20 jolloin ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäinen kääntöelin (9) ja toisten puristusvälineiden (8) toinen kääntöelin (11) yhdessä muodostavat ohjausvälineet metallipinnoitteen (1) ohjaamiseksi pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle järjestettyyn vastaanottosäiliöön (13) ja jolloin ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäinen kääntöelin (9) on 25 jäljestetty tukemaan kestokatodin (3) ensimmäistä puolta (5), samalla kun kestokatodin (3) toista, vastakkaista puolta puristetaan toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että pidäkevälineet (4) 30 on jäljestetty pitämään emolevyä (2) paikoillaan olennaisen pystysuorassa asennossa erotusprosessin ajan.
16. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että vastaanottosäiliö (13) on siirrettävä säiliö (13), jota voidaan siirtää koneen 35 rungon (24) suhteen ensimmäiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan (14) pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle; ja toiseen ennalta määrättyyn vastaanottoasemaan (15) pidäkevälineiden (4) alapuoliselle tasolle; että ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäinen kääntöelin (9) on järjestetty ohjaamaan emolevystä (2) irrotettu metallipinnoite (1) siirrettävään vastaanottosäiliöön (13), joka sijaitsee ensimmäisessä ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa (14); ja että toisten puristusvälineiden (8) toinen kääntöelin (11) on jäljestetty ohjaamaan emolevystä (2) irrotettu metallipinnoite (1) siirrettävään vastaanottosäiliöön (13), joka 5 sijaitsee toisessa ennalta määrätyssä vastaanottoasemassa.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siirrettävä vastaanottosäiliö (13) voidaan siirtää koneen rungon (24) suhteen kolmanteen ennalta määrättyyn purkuasemaan. 10
18. Jonkin patenttivaatimuksen 14-17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistossa on leikkurilaitteisto (17) käsittäen ensimmäisen terän (16), joka on painettavissa metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) ensimmäisen puolen (5) väliin metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2), sekä toisen terän (18), joka on 15 painettavissa metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) toisen puolen väliin metallipinnoitteen (1) erottamiseksi emolevystä (2).
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäinen terä (16) on järjestetty leikkurilaitteistoon (17) pyöriväksi 20 ensimmäisen kiertoakselin (19) ympäri, joka ensimmäinen kiertoakseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy (2); ja että toinen terä (18) on järjestetty leikkurilaitteistoon (17) pyöriväksi toisen kiertoakselin (20) ympäri, joka toinen kietoakseli on olennaisesti samansuuntainen kuin emolevy (2). 25
20. Patenttivaatimuksen 18 tai 19 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäinen terä (16) on liikuteltavissa metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) ensimmäisen puolen (5) välissä, olennaisesti metallipinnoitteen (1) yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen (1) alareunaan metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi emolevystä (2); ja 30 että toinen terä (18) on liikuteltavissa metallipinnoitteen (1) ja emolevyn (2) toisen puolen välissä, olennaisesti metallipinnoitteen (1) yläreunasta olennaisesti metallipinnoitteen (1) alareunaan metallipinnoitteen (1) irrottamiseksi emolevystä (2).
21. Jonkin patenttivaatimuksen 18-20 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että 35 pidäkevälineet (4) on järjestetty leikkurilaitteistoon (17), jolloin pidäkevälineet (4) on suunniteltu pitämään kestokatodia (3) paikoillaan ainakin osan erotusprosessin ajasta, joka erotusprosessi toteutetaan ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9) ja/tai toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
22. Jonkin patenttivaatimuksen 14-21 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että toisten puristusvälineiden (8) toinen kääntöelin (11) on jäljestetty tukemaan kestokatodin (3) toista 5 puolta (7), samalla kun kestokatodin (3) ensimmäistä (5), vastakkaista puolta puristetaan ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9).
23. Jonkin patenttivaatimuksen 14 - 22 mukainen laitteisto, tunnettu, poistojärjestelystä emolevyn (2) poistamiseksi ennen kuin metallipinnoite (1) ohjataan 10 vastaanottosäiliöön (13).
24. Jonkin patenttivaatimuksen 14 - 23 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että toisten puristusvälineiden (8) toinen kääntöelin (11) on jäljestetty ohjaamaan metallipinnoite (1) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäiselle kääntöelimelle (9), ennen kuin 15 metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9).
25. Jonkin patenttivaatimuksen 14-24 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäinen kääntöelin (9) on järjestetty ohjaamaan 20 metallipinnoite (1) toisten puristusvälineiden (8) toiselle kääntöelimelle (11), ennen kuin metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) toisten puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
26. Jonkin patenttivaatimuksen 14 - 25 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että 25 ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisessä kääntöelimessä (9) on rullaelimet (23), jotka on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin (3) ensimmäistä puolta (5) ja toimimaan liikkeellepanevana elementtinä, kun metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) ensimmäisten puristusvälineiden (6) ensimmäisellä kääntöelimellä (9). 30
27. Jonkin patenttivaatimuksen 14 - 26 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että toisten puristusvälineiden (8) toisessa kääntöelimessä (11) on rullaelimet (23), jotka on järjestetty puristumaan vasten kestokatodin (3) toista puolta (7) ja toimimaan liikkeellepanevana elementtinä, kun metallipinnoite (1) ohjataan vastaanottosäiliöön (13) toisten 35 puristusvälineiden (8) toisella kääntöelimellä (11).
FI20095383A 2009-04-08 2009-04-08 Erotusmenetelmä ja -laite FI121602B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095383A FI121602B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Erotusmenetelmä ja -laite
MX2011010461A MX340509B (es) 2009-04-08 2010-04-08 Proceso y aparato de separacion.
PCT/FI2010/050279 WO2010116038A1 (en) 2009-04-08 2010-04-08 Separating process and apparatus
CA2756618A CA2756618A1 (en) 2009-04-08 2010-04-08 Separating process and apparatus
CL2011002505A CL2011002505A1 (es) 2009-04-08 2011-10-07 Proceso de separacion de un deposito de metal a partir de una placa madre de un catodo, que comprende una etapa de retencion del catodo, una etapa de prensado, el uso de un aparato con medios de prensado pivotantes, y guiar el depósito de metal separado hacia adentro de un cubo recepción; aparato de separación.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095383 2009-04-08
FI20095383A FI121602B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Erotusmenetelmä ja -laite

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095383A0 FI20095383A0 (fi) 2009-04-08
FI20095383A FI20095383A (fi) 2010-10-09
FI121602B true FI121602B (fi) 2011-01-31

Family

ID=40590265

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095383A FI121602B (fi) 2009-04-08 2009-04-08 Erotusmenetelmä ja -laite

Country Status (5)

Country Link
CA (1) CA2756618A1 (fi)
CL (1) CL2011002505A1 (fi)
FI (1) FI121602B (fi)
MX (1) MX340509B (fi)
WO (1) WO2010116038A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2014019070A1 (en) * 2012-08-01 2014-02-06 Stephan Frank Matusch Method and apparatus for starter sheet stripping
KR101879633B1 (ko) * 2017-02-21 2018-07-18 세일정기 (주) 음극판 박리 장치

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU594208B2 (en) * 1986-11-04 1990-03-01 Mount Isa Mines Limited A method of stripping electrolytically deposited copper from a cathode
FI115727B (fi) * 2003-12-01 2005-06-30 Outokumpu Oy Laitteisto ja menetelmä elektrolyyttisessä puhdistuksessa syntyneen saostuman irrottamiseksi
CA2553004C (en) * 2004-01-21 2011-05-03 Falconbridge Limited Method and apparatus for stripping electrodeposited metal sheets from permanent cathodes

Also Published As

Publication number Publication date
CL2011002505A1 (es) 2012-02-17
FI20095383A0 (fi) 2009-04-08
WO2010116038A1 (en) 2010-10-14
MX340509B (es) 2016-07-11
MX2011010461A (es) 2011-10-17
FI20095383A (fi) 2010-10-09
CA2756618A1 (en) 2010-10-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102084036B (zh) 从阴极板上去除电沉积的金属层的剥离设备及方法
JP2012516943A (ja) 陰極板から金属を剥離する装置
FI121602B (fi) Erotusmenetelmä ja -laite
JP4712973B2 (ja) 陰極から金属析出物を分離する装置
CA2576081C (en) Device and method for handling metal sheets
CN201132859Y (zh) 阴极剥离装置
JP4267014B2 (ja) 電着金属の剥取装置
JP5565337B2 (ja) 電着金属の剥離装置
EP3841232B1 (en) Stripping of metal from cathodes
WO2011157893A1 (en) Method and apparatus for securing together stripped metal deposit sheets
EP1017883B1 (en) Method for holding a mother plate
AU2008286233B2 (en) Apparatus for stripping metal from a cathode plate
CN215904122U (zh) 一种电池片印刷装置
AU712612B2 (en) An apparatus for stripping electrolytically deposited metal from a cathode
CN201567378U (zh) 用于经由湿法冶金途径生产金属的系统
JP6637868B2 (ja) 電着金属の積層方法及び積層装置
KR20240009799A (ko) 전극판 전착금속 박리 장치 및 박리 방법
WO2024023541A1 (en) Rolled battery sheet recycling
JP2010043139A (ja) 蒸着アルミ顔料取り出し装置および蒸着アルミ顔料取り出し方法。

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121602

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed