FI121477B - Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla - Google Patents
Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla Download PDFInfo
- Publication number
- FI121477B FI121477B FI20095421A FI20095421A FI121477B FI 121477 B FI121477 B FI 121477B FI 20095421 A FI20095421 A FI 20095421A FI 20095421 A FI20095421 A FI 20095421A FI 121477 B FI121477 B FI 121477B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- web
- nip
- tip
- press
- tissue
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21F—PAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
- D21F3/00—Press section of machines for making continuous webs of paper
- D21F3/02—Wet presses
- D21F3/04—Arrangements thereof
Landscapes
- Paper (AREA)
Description
SOVITELMA JA MENETELMÄ KUITURAINAKONEEN PURISTINOSALLA
Keksinnön kohteena on sovitelma kuiturainakoneen puristinosalla, jossa on ainakin yksi puristinnippi, jonka läpi raina on vietä-5 vissä kudokseen tukeutuen ja jossa nipin jälkeen on vedenkeräys-välineet, joihin kuuluu ainakin yksi kaukalo veden keräämiseksi, jossa on nippiä kohti suunnattu kärki ja kaukalon kärkeen sovitettu ja kudosta vasten sovitettavissa oleva vedenke-räyselin. Lisäksi keksintö koskee myös vastaavaa menetelmää.
10
Tekniikan tasona viitataan kuviin 1 ja 2, joissa esitetään kuiturainakoneen puristinnippi 11, jota seuraa vedenkeruuväli-neet 14. Eräänä esimerkkinä vedenkeruuvälineistä voidaan mainita kärkilistalla 17 varustettu nippivesiallas 15, joka on sijoitet-15 tu nipin jättöpuolelle.
Tekniikan tasosta tunnetaan useita mahdollisuuksia nippivesial-taan kärkilistan kiinnittämiseksi altaaseen. Kärkilista voi olla kiinnitykseltään esimerkiksi kiinteä tai mekaanisesti asemoita-20 vissa koneen ollessa pysäytettynä. Kärkilistan asemointi on tyypillisesti toteutettu esimerkiksi kärkilistaan tehdyillä pitkänomaisilla rei'illä ja ruuveilla. Näiden avulla lista kiinnitetään altaan rakenteeseen halutulle, pitkänomaisten reikien sallimalle etäisyydelle kudoksesta 12. Listan linjaus 25 suoritetaan koneen ollessa seisahtuneessa tilassa ja kenkäpuris-timen nippikuormituksen ollessa päällä. Kuvassa 1 esitetään allas 15 asemoituna normaalitilanteessa, jossa nippi 11 ei ole kuormitettuna. Tällöin altaan 15 kärkilista 17 on asemoitu kontaktiin kudoksen 12 kanssa.
30
Eräässä tekniikan tasosta tunnetussa kenkäpuristimessa on ominaisuus, jossa kenkätelan 30 vastatelan 31 vaippa 32 liikahtaa nippivoiman suunnassa vastatelan akselitappien joustoista johtuen. Liikkuma voi olla esimerkiksi 5-15 mm. Kyseinen 35 ominaisuus haittaa nippiä 11 seuraavan kärkilistalla 17 varustetun vedenkeruualtaan 15 tarkkaa asemointia kudoksen 12 suhteen. Tuotanto-olosuhteissa, kun nippiä 11 kuormitetaan, kenkäpuristi- 2 men vastatela 31 "pakenee" nipin 11 suunnassa useita millimetrejä riippuen koneen leveydestä ja viivapainetasosta. Siten kudoslinja muuttuu ja kudoksen 12 ja altaan 15 kärkilistan 17 välille muodostuu rako. Lisäksi on vielä huomattava, että 5 esimerkiksi kärkilistan 17 haasteellinen linjaus ja kuluminen voivat aiheuttaa raon kudoksen 12 ja altaan 15 kärkilistan 17 välille, vaikka nippitelojen 30, 31 sijainti pysyisikin tarkempana .
10 Kuva 2 havainnollistaa yllä mainittua tilannetta kenkäpuristimen ajonaikaisella kuormituksella (1000 kN/m tai jopa yli) . Vastatela 31 on painunut nippikuorman suunnassa alaspäin muodostaen raon säädetyn kärkilistan 17 ja kudoksen 12 väliin. Raon kautta osa nippivedestä pääsee pärskymään hallitsemattomasti altaan 15 15 ja kudoksen 12 välistä, jolloin nippivesi ei tule kerätyksi tarkoitetulla tavalla altaaseen 15. Sen lisäksi, että keräämätön nippivesi voi pärskyä, pääsee nippivettä karkuun ajautuen kudoksen 12 sisäkiertoon, joka voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa kudokselle epätasaista kastumista ja tukkeutumistakin. Tästä 20 aiheutuu tyypillisesti kosteusprofiili- ja ajettavuusongelmia.
Koska kärkilistan etäisyyttä kudokseen voidaan asemoida liikuttamalla kärkilistaa lineaarisesti altaan suhteen, on kärkilista mahdollista asemoida kudosta painavaksi. Tällöin kärkilista on 25 koneen ollessa seisahtuneena mahdollista työntää sopivan matkan verran ikään kuin "kudoksen sisään". Asemoinnin seurauksena kärkilista olisi koneen tuotanto-olosuhteissa juuri sopivasti kiinni kudoksessa. Tähän liittyy kuitenkin se merkittävä epäkohta, että kudosta painava kärkilista altistaa kudosvaurioille. 30 Kudosvaurioita saattaa syntyä esimerkiksi radan pikkaustilan-teessa, jossa paperihylkyä voi mennä monin kerroin nippiin. Lisäksi kenkäpuristin on pikkaustilanteessa usein kevennyksellä tai välikuormalla, jolloin vastatelan loittonema kenkäpuristi-mesta on varsinaista ajotilannetta pienempi ja siten kudoslinjan 35 siirtymä varsinaista ajotilannetta pienempi.
3 Kärkilistan ohella myös itse vedenkeruukaukalo aiheuttaa ongelmia kuiturainakoneen ajettavuudelle. Erityisesti ajettavuuson-gelmia ilmenee puristimen jälkeen kaksikudoksisessa (sandwich) puristinviennissä, jossa rainaa ohjataan eteenpäin puristinnipin 5 jälkeen kahden kudoksen välissä. Tällöin raina on kiinni joko ylä- tai alakudoksessa tai huonoimmillaan siten, että raina on esimerkiksi reunaosistaan kiinni yhdessä kudoksessa ja reunaosien välistä toisessa kudoksessa. Tästä seuraa vaikutusta esimerkiksi rainan kosteusprofiiliin ja erityisesti koneen ajettavuu-10 teen, kuten esimerkiksi radan reunojen hallintaan.
Kaksikudoksiselle puristinnippiratkaisulle on edellä esitellyllä tavalla tyypillistä, että kuiturainakoneen ollessa pysäytettynä, nipin jälkeen järjestetty vedenkeräyskaukalon kärki on kiinni 15 yläkudoksessa ja kaukalon pohja on irti kudoksesta. Ajotilanteen aikana ilmenee ongelmia kudoksen käyttäytymisessä myös kaukalon alla. Kaukalon ja kudoksen väliin muodostuva alipaine kaareuttaa alapuolisen sieppokudoksen kaukalon pohjaan kiinni tai ainakin lähelle kaukalon pohjaa.
20
Eräs toinen paine-eroa muodostava tekijä on kaukaloon 15 nähden viennin vastakkaisen puolen kaukalon 35 kudokseen 13 tukeutuva foilijärjestely, erityisesti lähelle nippiä 11 sijoitettu alakudoksen 13 vedenkeräyskaukalon 35 foili 37 tai suojaseinä, 25 joka esitetään kaaviollisesti kuvassa 5. Samalla alipaine vaikuttaa kudoksen 12 läpi myös rainaan W. Sen seurauksena rainan kudoskontakti voi olla erilainen koneen keskellä ja reunoilla. Kaareuma on tyypillisesti suurempi tukkoisemmilla kudoksilla, uusilla kudoksilla se on pienempi. Muodostuva 30 alipaine nostaa/siirtää rainan W tyypillisesti seuraamaan yläpuolista sieppokudosta 12. Kuitenkin, huopaimutelan 33 päällä, eli nipin 11 ja kaukalon 15 jälkeen, rainan W on tarkoitus seurata alahuopaa 13, josta se edelleen ohjataan seuraavaan nippiin tai koneen kuivatusosalle.
35 4
Yllä mainittua ongelmaa koskien rainan alakudoksen seuraamisen ja ajettavuuden parantamiseksi on pyritty ratkaisemaan esimerkiksi kudostyyppien valinnalla, alakudoksen kudosimureiden alipaineen minimoinnilla (kudosta ajetaan märkänä) ja kudosimu-5 telan alueen optimoinnilla. Kaukalon pohjan muotoilua on hankala muuttaa, koska kaukalolta edellytetään häiriötöntä vedenkeruuta. Lisäksi, ulottuessaan koko koneen poikkisuuntaiselle pituudelle, kaukalolta vaaditaan myös riittävää jäykkyyttä.
10 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla, joilla saadaan aikaan parantunut vedenpoisto ja ajettavuus. Keksinnön mukaisen sovi-telman tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksessa 1 ja vastaavan menetelmän tunnusomaiset piirteet on esitetty 15 patenttivaatimuksessa 12.
Sovitelmaan kuuluu välineet vedenkeräysvälineiden ja kudoksen välisen kontaktin aktiiviseksi säätämiseksi kuiturainakoneen käydessä. Tämän piirteen myötä saavutetaan useita merkittäviä 20 etuja esimerkiksi parantuneen kudosten toimintakyvyn ylläpidon ja parantuneen ajettavuuden muodossa.
Erään ensimmäisen sovellusmuodon mukaan vedenkeräyskaukalon kärkeen sovitettu listaelin voidaan varustaa kuormitusvälinein. 25 Kuormitusvälineillä on mahdollista suorittaa kuiturainakoneen käydessä listaelimen portaatonta online-säätöä. Aktiivisen säädön ansiosta kaukalon kärki on mahdollista pitää kudoskontak-tissa kaikissa kuiturainakoneen ajo-olosuhteissa. Siten, kaikissa ajo-olosuhteissa, kuten esimerkiksi puristinyksikön kaikilla 30 nippikuormilla, saavutetaan tekniikan tason mukaisiin mekaanisesti asemoituihin ratkaisuihin nähden tarkempi ja hallitumpi nippiveden keruu.
Erään toisen sovellusmuodon mukaan ainakin yksi kaukalo voidaan 35 varustaa järjestelyllä paine-erojen pienentämiseksi kaukalon ja kudoksen välisellä alueella. Esimerkiksi alipaineen muodostumis- 5 ta estävällä järjestelyllä voidaan muodostaa valittuun yhteen tai useampaan kohtaan kudokseen vaikuttavia ilmapuhalluksia. Puhalluksilla voidaan hallita rainan esimerkiksi kaksikudoksisen nipin jälkeistä kudostartuntaa. Sovellusmuodolla saadaan aikaan 5 esimerkiksi kaksikudoksisessa nipissä ja erityisesti sen jälkeen varmempi rainan siirto konesuunnassa rainaa pidemmälle kuljettavaan alakudokseen yläpuolisen kudoksen sijasta tasaisesti koneen poikkisuunnassa. Vastaavasti, kaukalon sijaitessa alatelaa seuraavassa positiossa, voidaan rainan kudostartuntaa rainaa 10 pidemmälle kuljettavaan alakudokseen parantaa käyttämällä kaukalon ja kudoksen rajapinnassa imuefektiä.
Sovellettaessa molempia sovellusmuotoja samassa kaukalossa saadaan vedenpoistoelimien kärkikiila pidettyä varmasti kiinni 15 kudoslinjassa ja vastaavasti kaukalon perä saadaan erkaannutettua kudoslinjasta tarkoitetulla tavalla. Keksinnön myötä tehostuneesta vedenkeruusta seuraa edelleen pidempi puristinkudoksen käyttöikä ja vähemmän kudoksen tukkeutumisesta johtuvia katkoja paperikoneella. Lisäksi raina saadaan siirrettyä paremmin sitä 20 konesuunnassa eteenpäin vievälle alakudokselle. On huomattava, että kärkilistan säätö, kaukalon pohjan puhallukset ja imut voivat olla myös itsenäisiä sovelluksia, jolla saadaan riittävä vaikutus ongelmaan. 1 2 3 4 5 6 35
Muita keksinnöllä saavutettavia etuja ovat parempi rainan 2 ajettavuus, vähemmän reunaräpsyjä ja reunahäiriöitä, parempi 3 puristimen jälkeinen kosteusprofiili, vähemmän kudoksille herkkä 4 puristinnippi ajettavuutta silmällä pitäen, täsmällisempi 5 kudosvienti, puhtaampi kudoksen sisäkierto, yksinkertainen 6 tekninen toteutus, kudoksen taipuman eliminointi estämällä alipaineen muodostuminen kaukalon ja sieppokudoksen väliin. Muut keksinnön mukaisella sovitelmalla ja menetelmällä saavutettavat lisäedut ilmenevät selitysosasta ja ominaiset piirteet oheisista patenttivaatimuksista.
6
Keksinnön mukaista sovitelmaa ja menetelmää, joita ei ole rajoitettu seuraavassa esitettäviin sovellusmuotoihin, selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin kuviin, joissa 5 Kuva 1 esittää tekniikan tason mukaista puristinnippiä kuormittamattomana,
Kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista puristinnippiä kuormitettuna ja siinä ilmenevää vedenkeruuvälineisiin liittyvää ongelmaa, 10 Kuva 3 esittää esimerkkiä keksinnön mukaisesta sovitelmasta kaaviomaisesti, jossa vedenkeruukaukalon kärkilistan kuormitus vastaa ajo-olosuhteiltaan päänvientiä,
Kuva 4 esittää kuvan 3 mukaista sovitelmaa, jossa vedenkeruukaukalon kärkilistan kuormitus vastaa ajo-olosuhteil-15 taan tuotantoa ja
Kuva 5 esittää erästä toista esimerkkiä keksinnön mukaisesta sovitelmasta kaaviomaisesti.
Keksinnön mukaista sovitelmaa ja menetelmää voidaan soveltaa 20 esimerkiksi kuiturainakoneiden puristinosalla, jossa on ainakin yksi puristinnippi 11. Puristinyksikön 34 perusrakennetta on kuvattu jo tämän hakemuksen tekniikan tasoa kuvaavassa osiossa kuviin 1 ja 2 viitaten, joten sitä ei ole näin ollen tässä yhteydessä sen enempää tarpeen selostaa. Raina W on vietävissä 25 puristimen 34 nipin 11 läpi kudokseen 12, 13 tukeutuen. Kyseisen puristinnipin 11 tapauksessa raina W viedään nipin 11 läpi kahteen puristinkudokseen 12, 13 tuettuna, jolloin raina W on kudoksien 12, 13 välissä. On huomattava, että kahden kudoksen sijaan keksintöä on mahdollista soveltaa yhtä lailla myös 30 yksikudoksisissa vienneissä. Puristinyksikön 34 nippiasetelma 11 voi olla myös vino, jolloin vedenkeräysvälineisiin 14 kuuluvalla kaukalolla 15 saadaan edullinen tilavuus ja vedenpoisto. Nipin 11 kallistuskulma a voi olla esimerkiksi 3-13 astetta, erityisemmin 5-10 astetta (kuva 5) . Yleensäkin puristinyksikön 34 35 rakenteella ei ole oleellista merkitystä keksinnön mukaisen sovitelman ja menetelmän sovelluskohteita arvioitaessa, vaan 7 sitä voidaan soveltaa myös muissakin kohteissa paperi-, kartonki-, sellu- ja tissuekoneilla, joihin yhteisnimityksellä kuiturainakone tässä hakemuksessa kauttaaltaan viitataan.
5 Nipin 11 jälkeen on sovitettu vedenkeräysvälineet 14, joilla kerätään vettä ja muuta irtoainesta. Vedenkeräysvälineisiin 14 voi kuulua ainakin yksi perusrakenteeltaan sinällään tunnettu tai vasta kehitteillä oleva allasmainen kaukalo 15 veden ja epäpuhtauksien keräämiseksi. Eräs esimerkki kaukalon 15 paikasta 10 on konesuunnassa ylätelaa 30 seuraava positio. Kaukalossa 15 voi olla nippiä 11 kohden suunnattu kärki 16. Kaukalon 15 kärki 16 voi olla varustettuna nipistä 11 tulevaa kudosta 12 vasten sovitettavissa olevalla vedenkeräyselimellä 17. Esimerkkinä vedenkeräyselimestä voidaan mainita kaukalon 15 kärkeen 16 15 sovitettu kaavarimainen kärkilistaelin 17. Kärkilistan 17 kärjen etäisyys nipistä 11 voi olla esimerkiksi 150 - 350 mm.
Sovitelmaan kuuluu välineet vedenkeräysvälineiden 14 ja kudoksen 12 välisen kontaktin aktiiviseksi säätämiseksi kuiturainakoneen 20 käydessä. Sovitelman myötä kaukalon 15 asemointi kudoksen 12, 13 kulkuiinjaan nähden menettää merkityksensä, koska sovitelma mahdollistaa vedenkeruun ja ajettavuuden kannalta kriittisten osakokonaisuuksien säädön suhteessa kudoslinjaan. Siten keksinnön myötä ei ole tarvetta säätää kooltaan suhteellisen massiivi-25 sen kaukalon 15 asemaa nipin 11 jälkeiseen kudoslinjaan nähden. Välineiden toteuttamiseksi on useita mahdollisuuksia, joita voidaan soveltaa jopa samassa kaukalopositiossa.
Erään sovellusmuodon mukaan vedenkeräysvälineisiin kuuluva 30 kärkilistaelin 17 voidaan varustaa välinein 18 kärkilistan 17 ja kudoksen 12 välisen kontaktin aktiiviseksi säätämiseksi kuiturainakoneen käydessä. Säädössä voidaan huomioida kuiturainakoneen kulloisetkin ajo-olosuhteet. Eräänä esimerkkinä välineistä voidaan mainita kuormitusvälineet 18, jotka perustuvat esimer-35 kiksi letkukuormitukseen. Letkukuormitus 18 voi olla kaukalon 15 nippiä 11 kohti suunnatussa kärkiosassa 16, jossa on pidike 8 listaa 17 varten ja pidikkeessä keinukynnys, jonka molemmin puolin kuormitusletkut. Kuormitusvälineet 18 voidaan tukea esimerkiksi kaukalon 15 kotelojäykisteeseen 40, joka tarjoaa sille tukevan ja valmiin tuen.
5
Altaan 15 kärkeen 16 sovitettua ja kuormitusvälineiden 18 letkujen avulla liikuteltavan altaan 15 kärkilistan 17 positiota suhteessa kudokseen 12 on mahdollista säätää koneen käydessä ja siten ottaa myös huomioon koneen kulloisetkin ajo-olosuhteet. 10 Kontaktia kudokseen 12 säädetään aktiivisesti kärkilistaa 17 kudoksen 12 suhteen liikuttamalla. Siten kyse ei ole mistään passiivisesta, staattisesta ja siten myös mekaanisesti asemoidusta järjestelystä, jollaisia tunnetaan tekniikan tasosta ja joissa lista 17 on koneen käydessä kiinnitetty oleellisen yhteen 15 asemaan ja siten myös oleellisen liikkumattomasti suhteessa kaukaloon 15 nähden. Kärkilistaa 17 liikuttamalla on siis mahdollista säätää kaukalon 15 etäisyyttä kudoksien 12, 13 muodostamasta kudoslinjasta.
20 Kuvassa 3 koneen ajo-olosuhteet vastaavat päänvientiä, jolloin puristinnipin 11 kuormitus on poissa päältä tai kevennetty. Kuormitusvälineiden 18 letkuja sopivasti paineistamalla voidaan altaan 15 kärkilista 17 avata päänvientinauhan poimintaa (pakkausta) varten. Paine letkuissa saattaa kärkilistan 17 irti 25 kudoksesta 12 ja päänvienti voidaan tehdä turvallisin mielin.
Vastaavasti, kuvassa 4 esitetään ajo-olosuhteiltaan tuotantoajoa vastaava tilanne, jossa puristin 34 on kuormitettuna. Tällöin altaan 15 kärkilistaa 17 voidaan kuormittaa letkukuormituksella 30 18. Kuormitusta eli kuormitusvälineiden 18 letkujen painetta säätämällä tuodaan kärkilista 17 kudoksen 12 pintaa vasten. Siten kärkilistan 17 ja kudoksen 12 välinen rako sulkeutuu ja kärkilista 17 alkaa laahaamaan kudoksen 12 pintaa. Sopivasti kontaktoimalla kärkilistan 17 kärki ja kudos 12 parannetaan 35 nipin 11 jälkeistä vedenpoistoa. Koska kudoslinja elää nipin 11 jälkeen, letkukuormituksella 18 myös sallitaan listan 17 elämi- 9 nen kudoslinjan mukana ja siten niiden kontakti säilyy kaikissa oloissa.
Listan 17 ja kudoksen 12 välisen kontaktin ansiosta nippiveden 5 vuotaminen listan 17 ja kudoksen 12 välistä estyy. Toisin sanoen, säädettävän kärkilistan 17 avulla voidaan säätää kaukalon 15 kärjen etäisyyttä kudoslinjasta. Keksinnön myötä kärkilistan 17 linjauksen ei ole tarvetta olla täysin tarkka, vaan sitä voidaan säätää aktiivisesti tilanteen mukaan koneen käydes-10 sä. Kaukalon 15 kärkikiila 16 pidetään listalla 17 varmasti kiinni kudoslinjassa ja kaukalon 15 perä erkanee kudoslinjasta tarkoitetulla tavalla.
Vaikka keksintöä voidaan soveltaa positiosta riippumatta, 15 saavutetaan sillä erityistä etua myös kolmospuristimen 34 kaukalossa 15, joka on tyypillisesti herkkä positio kosteuspro-fiilin vaihtelulle. Puristinnippi 11 voi olla tyypiltään esimerkiksi kenkäpuristin 34. Kenkäpuristin 34 voi olla esimerkiksi puristinosan 10 erillispuristin.
20
Eräs tapa kuormituksen toteuttamiseksi on käyttää tunnettujen letkukuormitteisten kaavareiden teräpitimien tapaisia mekanismeja 18, jotka mahdollistavat useiden erilaisten kaavinterämateri-aalien käytön kärkilistana 17.
25
Keksinnön sovelluskohteet ovat kaikki puristintyypit, positiot ja paperilajit, mutta erityisesti nopeakäyntiset paperi- ja kartonkikoneet, joissa käytetään uritettuja puristuspintoja ja hyödynnetään tehokasta nippivedenpoistoa.
30
Erään toisen sovellusmuodon mukaan vedenkeräysvälineisiin kuuluva ainakin yksi kaukalo 15 voidaan varustaa järjestelyllä 19.1 - 19.3 paine-erojen pienentämiseksi kaukalon 15 ja kudoksen 12 välisellä alueella kuiturainakoneen käydessä. Esimerkkinä 35 järjestelystä voidaan mainita kaukalon 15 alaosaan 20 sovitetut 10 välineet 19.1 - 19.3 alipaineen muodostumisen vähentämiseksi kaukalon 15 ja kudoksen 12 väliin.
Kuvassa 5 esitetään eräs sovellusmuoto sovitelmasta, jolla 5 voidaan estää alipaineen muodostumista kaukalon 15 ja kudoksen 12 väliin ja siten säätää kudoksen 12 etäisyyttä kaukalon 15 pohjasta. Sovitelmaan voi kuulua yläpuolisen kaukalon 15 alapuolelle ja siten myös kaukalon 15 alapuolella kulkevaan kudokseen 12 vaikuttavia ilmapuhalluksia 19.1 - 19.3, joilla on mahdollis-10 ta vaikuttaa kudoksen 12, 13 käyttäytymiseen kaukalon 15 alla ja samalla myös kudoksien 12, 13 välissä kulkevan rainan W käyttäytymiseen kudosten 12, 13 suhteen. Eräs esimerkki käyttäytymisestä rainan W tarttuminen kudoksiin 12, 13. Sovitelmalla voidaan kaukalon 15 alapuolelle puhaltaa valittuun yhteen tai useampaan 15 kohtaan korvausilmaa sinne kärkilistan 17 jälkeen muodostuneen alipaineen kompensoimiseksi ja siten hallita rainan W kontaktia kudoksiin 12, 13 kone- ja poikkisuunnassa. Kaukalon 15 ja kudoksen 12 välisen tilan alipainetta hallitsemalla voidaan aktiivisesti säätää myös kudoksen 12 etäisyyttä kaukalosta 15 ja 20 siten myös kudoksen 12 tasaista etäisyyttä edeltävällä kärkilis-talla 17.
Korvausilmaa kaukalon 15 ja kudoksen 12 väliselle alueelle syöttävän ilmapuhalluksen 19.1 - 19.3 paikka voidaan valita 25 rainan W etenemissuunnassa esimerkiksi kaukalon 15 kärjen 16, kaukalon 15 keskialueen ja/tai kaukalon 15 jättöpuolen 22 positiosta. Puhallus voidaan sovittaa koneen koko poikkisuuntai-selle leveydelle tapahtuen siten myös kaukalon 15 koko pituudelta. Kaukalon 15 kärkeen 16 järjestettävän puhalluksen 19.1 teho 30 suhteessa muihin puhalluksiin 19.2, 19.3 voi olla pienempi, koska kyseinen puhallus 19.1 saattaa vaikuttaa osaltaan myös kärkilistan 17 ja kudoksen 12 kontaktiin. Siten edukkaampi konesuuntainen positio puhallukselle voi olla esimerkiksi kaukalon 15 keskivaiheella ja/tai jättöreunan alueella. Toisaal-35 ta, kärkeen 16 sovitetun puhalluksen suuntaa voidaan ohjata kärkilistalla 17, jos kärkipuhallusta 19.1 ja listaa 17 sovelle- 11 taan samassa kaukalossa 15. Kaukalon 15 kärjessä 16 voi olla myös kuvan 5 insetissä esitetyn kaltainen imuväline 24 vedenpoiston tehostamiseksi. Se voi erään sovellusmuodon mukaan muodostua esimerkiksi lähelle nipin 11 jättöpuolta järjestetystä 5 imukärjestä, foiliterästä 24.
Kaukalossa 15 voi olla välipohja 21, jonka alla on puhaltimeen kytketty puhallusputkijärjestely 19.1 - 19.3. Siten kaukalo 15 alipaineistetaan sen alapohjan alta, jota varten alapohjassa voi 10 olla esimerkiksi reikiä, lovia yms. purkausaukkoja 19.2, 19.3. Alipaineistuksen paine voi olla esimerkiksi 0,3 kPa (150 - 200 Pa), jolla aikaan saadaan kudokseen 12 noin 30 - 40 mm poikkeu-tus. Kudoksen 12 kireys on nipin 11 jälkeen suhteellisen pieni, koska nippi 11 vetää kudoksen 12 löysälle. Kaukalon 15 kärki 16 15 voi olla nipistä 11 minimissään esimerkiksi noin 250 mm päässä. Kärkilista 17 muodostaa kaukalolle 15 sulakkeen.
Kuvan 5 sovelluksessa on esitetty lisäksi myös nippiä 11 seuraa-va alapuolinen kaukalo 35, joka on konesuunnassa alatelaa 31 20 seuraavassa positiossa. Kaukalon 35 yläpinnalla, joka myötäilee kudoslinjaa, on sen nippiä 11 kohti suuntautuneessa kärjessä 36 fOllilista 37. Lisäksi kaukalo 35 on myös tässä tapauksessa varustettu järjestelyllä 39.1, 39.2 paine-erojen pienentämiseksi kaukalon 35 ja kudoksen 13 välisellä alueella. Järjestelyyn 25 kuuluu nyt kaukalon 35 yläpinnalle sovitettuja kudokseen 13 vaikuttavia imuja 39.1, 39.2 valituissa konesuuntaisissa positioissa, joilla on sovitettu hallittavaksi rainan W tarttumista kudoksiin 12, 13. Imut 39.1, 39.2 voidaan toteuttaa esimerkiksi kaukalon 35 yläpinnalle integroiduilla koneen poikkisuuntaisilla 30 putkilla. Imuilla 39.1, 39.2 saadaan osaltaan parannettua rainan W siirtymistä seuraamaan alakudosta 13. Kuten muitakin sovellus-muotoja, myös tätä sovellusmuotoa voidaan käyttää muiden sovel-lusmuotojen kanssa yhdessä tai erikseen. Muutenkin tässä hakemuksessa esitetyt listasäätö-, puhallus- ja imusovellusmuodot 35 voivat olla joko toisiaan täydentäviä tai itsenäisiäkin, sitä ei keksinnön perusajatus mitenkään rajoita.
12
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuvat on tarkoitettu ainoastaan havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Keksintöä ei siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyihin tai patenttivaatimuksissa määriteltyihin suoritus-5 muotoihin, vaan alan ammattimiehelle tulevat olemaan ilmeisiä monet erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Claims (17)
13
1. Sovitelma kuiturainakoneen puristinosalla (10), jossa on ainakin yksi puristinnippi (11), jonka läpi raina (W) on vietä- 5 vissä kudokseen (12, 13) tukeutuen ja jossa nipin (11) jälkeen on vedenkeräysvälineet (14), joihin kuuluu ainakin yksi kaukalo (15, 35) veden keräämiseksi, jossa on nippiä (11) kohti suunnattu kärki (16, 36) ja kaukalon (15, 35) kärkeen (16, 36) sovitettu ja kudosta (12, 13) vasten sovitettavissa oleva vedenke- 10 räyselin (17, 37), tunnettu siitä, että sovitelmaan kuuluu välineet (18, 19.1 - 19.3, 39.1, 39.2) vedenkeräysvälineiden (14) ja kudoksen (12) välisen kontaktin aktiiviseksi säätämiseksi kuiturainakoneen käydessä, joihin välineisiin kuuluu kaukaloon (15, 35) sovitettu järjestely (19.1 - 19.3, 39.1, 39.2) 15 paine-erojen pienentämiseksi kaukalon (15, 35) ja kudoksen (12, 13) välisellä alueella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että vedenkeräyselin on kaukalon (15) kärkeen (16) sovitettu 20 lista (17), joka on varustettu kuormitusvälinein (18).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että järjestelyllä on sovitettu muodostettavaksi kudokseen (12) vaikuttavia ilmapuhalluksia (19.1 - 19.3), joilla on sovitettu 25 hallittavaksi rainan (W) tarttumista kudoksiin (12, 13).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ilmapuhalluksen (19.1 - 19.3) paikka on sovitettu valittavaksi kaukalon (15) kärjen (16), kaukalon (15) keskialueen ja 30 kaukalon (15) jättöpuolen positiosta. 1 2 3 4 Jonkin patenttivaatimuksen 1, 3 tai 4 mukainen sovitelma, 2 tunnettu siitä, että kaukaloon (15) kuuluu välipohja (21), jonka 3 alle on sovitettu elimet (19.1 - 19.3) puhallusilman tuomiseksi 4 35 ilmapuhalluksille. 14
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 tai 3-5 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ilmapuhalluksissa (19.1 - 19.3) käytettävä paine on 0,1 - 1 kPa.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että järjestelyllä on sovitettu muodostettavaksi kudokseen (13) vaikuttavia imuja (39.1, 39.2), joilla on sovitettu hallittavaksi rainan (W) tarttumista kudoksiin (12, 13).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 2-7 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että listan (17) etäisyys nipistä (11) on 150 - 350 mm.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että nipin (11) kallistuskulma (a) on 3 - 13 astetta, 15 erityisemmin 5-10 astetta.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että puristinyksikkö (34) on tyypiltään kenkäpuristin.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että kenkäpuristin (34) on puristinosan (10) erillispuristinyk-sikkö.
12. Menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla (10), jossa raina 25 (W) viedään ainakin yhden puristinnipin (11) läpi kudokseen (12, 13. tuettuna ja puristinnipin (11) jälkeen kerätään vettä vedenkeräysvälineillä (14), tunnettu siitä, että vedenkeräysvä-lineiden (14) ja kudoksen (12, 13) välistä kontaktia säädetään aktiivisesti kuiturainakoneen käydessä eliminoimalla paine-30 erojen muodostumista kaukalon (15, 35) ja kudoksen (12, 13) väliin. 1 Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vedenkeräysvälineisiin (14) kuuluu ainakin yksi kaukalo 35 (15, 35) veden keräämiseksi, jossa on nippiä (11) kohti suunnattu kärki (16, 36) ja kaukalon (15, 35) kärkeen (16, 36) sovitet- 15 tu ja kudosta (12, 13) vasten sovitettavissa oleva vedenke- räyselin (17, 37).
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 5 että vedenkeräyselin on kaukalon (15) kärkeen (16) sovitettu lista (17), jonka asemaa suhteessa kudokseen (12) nähden säädetään kuiturainakoneen ajo-olosuhteiden perusteella.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 10 että ajo-olosuhteiden vastatessa päänvientiä listan (17) kuormitus kudosta (12) vasten on kevennettyä tai se on poissa päältä.
16. Patenttivaatimuksen 14 tai 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ajo-olosuhteiden vastatessa tuotantoa listaa (17) 15 tuodaan kudoksen (12) pintaa vasten kuormitusta säätämällä.
17. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alipaineen muodostumisen eliminoimiseksi kaukalon (15) alapuolelle kohdistetaan ilmapuhalluksia (19.1 - 19.3). 20
18. Kuiturainakone, johon kuuluu puristinosa (10), tunnettu siitä, että sanottu puristinosa (10) on varustettu jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukaisella sovitelmalla. 16
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20095421A FI121477B (fi) | 2009-04-17 | 2009-04-17 | Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla |
DE102010002831A DE102010002831A1 (de) | 2009-04-17 | 2010-03-12 | Anordnung und Verfahren in der Pressenpartie einer Faserbahnmaschine |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20095421A FI121477B (fi) | 2009-04-17 | 2009-04-17 | Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla |
FI20095421 | 2009-04-17 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20095421A0 FI20095421A0 (fi) | 2009-04-17 |
FI20095421A FI20095421A (fi) | 2010-10-18 |
FI121477B true FI121477B (fi) | 2010-11-30 |
Family
ID=40590302
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20095421A FI121477B (fi) | 2009-04-17 | 2009-04-17 | Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
DE (1) | DE102010002831A1 (fi) |
FI (1) | FI121477B (fi) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2013072560A1 (en) * | 2011-11-17 | 2013-05-23 | Metso Paper, Inc. | Fiber web machine equipped with fabric heater |
-
2009
- 2009-04-17 FI FI20095421A patent/FI121477B/fi active IP Right Grant
-
2010
- 2010-03-12 DE DE102010002831A patent/DE102010002831A1/de not_active Ceased
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2013072560A1 (en) * | 2011-11-17 | 2013-05-23 | Metso Paper, Inc. | Fiber web machine equipped with fabric heater |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20095421A0 (fi) | 2009-04-17 |
FI20095421A (fi) | 2010-10-18 |
DE102010002831A1 (de) | 2010-10-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR100319806B1 (ko) | 프레스가공에의해제지또는판지웨브에서물을탈수하는방법및장치 | |
US8221589B2 (en) | Method, a blade holder and a doctor apparatus for detaching a web threading tail from a moving surface in a fiber web machine | |
US5536372A (en) | Web former for a paper machine with spring blade loading device | |
JP5642092B2 (ja) | 製紙機の改善された脱水性能をもたらすシステムおよび方法 | |
JP4301619B2 (ja) | ダブル抄網形フォーマー | |
EP0487483A1 (en) | Method and device for dewatering of a paper web by pressing | |
FI110440B (fi) | Rainan siirto paperikoneen kaksihuopaisesta viimeisestä puristinnipistä seuraavalle kuivatusosalle | |
EP1123438B1 (en) | Former-press section in a paper machine and method for transfer of the web from the former to the press section | |
FI104644B (fi) | Menetelmä ja laite paperikoneella rainan siirtämiseksi formeriosalta puristinosalle | |
US6558514B2 (en) | Web support and transferring a paper web between papermachine components | |
CA2109781A1 (en) | Press section for a paper machine | |
FI121477B (fi) | Sovitelma ja menetelmä kuiturainakoneen puristinosalla | |
EP1576232B1 (en) | Press section in a paper or board machine | |
JP5444362B2 (ja) | 複数の排水シューを有するツインファブリック形成部 | |
CA2043842C (en) | Doctor for a suction roll | |
US5759353A (en) | Web former in a paper machine | |
US7294236B2 (en) | Arrangement for controlling the web in a press section of a paper or board machine | |
FI123510B (fi) | Järjestely puristinkudoksen kunnostamiseksi kuiturainakoneessa | |
WO2013072560A1 (en) | Fiber web machine equipped with fabric heater | |
FI115849B (fi) | Paperi- tai kartonkikoneen viiraosan järjestely | |
US20070089848A1 (en) | Dewatering Arrangement on the Press Section of a Web-Forming Machine | |
FI112509B (fi) | Paperikoneen kitaformeri | |
US20060032598A1 (en) | Arrangement for stabilizing a web | |
FI127367B (fi) | Kuiturainakoneen siirtoimulaatikko | |
EP1734179A1 (en) | Web drying machine |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 121477 Country of ref document: FI |