FI120630B - Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi - Google Patents
Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI120630B FI120630B FI20040118A FI20040118A FI120630B FI 120630 B FI120630 B FI 120630B FI 20040118 A FI20040118 A FI 20040118A FI 20040118 A FI20040118 A FI 20040118A FI 120630 B FI120630 B FI 120630B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- refiner
- blade
- stator
- connection
- mounting opening
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D1/00—Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
- D21D1/20—Methods of refining
- D21D1/30—Disc mills
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B02—CRUSHING, PULVERISING, OR DISINTEGRATING; PREPARATORY TREATMENT OF GRAIN FOR MILLING
- B02C—CRUSHING, PULVERISING, OR DISINTEGRATING IN GENERAL; MILLING GRAIN
- B02C7/00—Crushing or disintegrating by disc mills
- B02C7/11—Details
- B02C7/12—Shape or construction of discs
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21D—TREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
- D21D1/00—Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
- D21D1/20—Methods of refining
- D21D1/30—Disc mills
- D21D1/306—Discs
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Paper (AREA)
Description
2
Edelleen keksinnön kohteena on jauhinpinta sellaista ligno-selluloosapitoisen materiaalin jauhamiseen tarkoitettua levyjauhinta varten, jossa jauhimessa on vähintään kaksi, toistensa suhteen samanakselisesti pyörivää jauhinpintaa, ja joka jauhinpinta käsittää toistensa viereen asennettuja 5 teräsegmenttejä.
Edelleen keksinnön kohteena on levyjauhin, jossa on jauhimen staattorin rungon muodostava staattorilevy ja sen yhteyteen sovitettu terä-kiekko, johon jauhinpinnan muodostavat teräsegmentit on kiinnitetty.
Jauhimia käytetään paperimassan valmistusprosessissa jauhamaan 10 lignoselluloosapitoista materiaalia. Jauhimissa on runko, jonka sisäpuolella on poikkileikkaukseltaan olennaisesti pyöreän muotoinen jauhinpesä. Jauhinpe-sään on jauhintyypistä riippuen sijoitettu yksi tai useampi, jauhimen runkoon kiinteästi eli pyörimättömästi sovitettu kiinteä jauhinlevy eli staattorilevy sekä yksi tai useampi, käyttöakselin välityksellä pyöritettävä pyörivä jauhinlevy eli 15 roottorilevy. Levyjauhimissa sekä staattorilevyn että roottorilevyn yhteyteen on sovitettu olennaisesti renkaan muotoiseksi kiekoksi järjestetyt terät tai teritys, jotka muodostavat staattorin ja roottorin jauhinpinnat, jotka hienontavat niiden väliin syötettävän lignoselluloosapitoisen materiaalin. Terät tai teritys on tyypillisesti muodostettu vierekkäisistä, toisiinsa kiinni asennetuista teräseg-20 menteistä, jotka on kiinnitetty staattori- ja roottorilevyihin. Staattorilevy muodostaa siten staattorin rungon ja roottorilevy muodostaa siten roottorin rungon. Jauhimen rungossa jauhinpesän yläpuolella on jauhimen käytön aikana kannella peitetty asennusaukko, jonka kautta sekä staattoriin että roottoriin liittyviä asennus-ja huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa.
25 Valmistusprosessin tehokkuuden parantamiseen tähtäävissä pape ri-, kartonki- ja sellunvalmistusprosessien modernisointeihin liittyvissä jauhi-mien uusinnoissa vanhaa jauhinta pyritään modernisoimaan jauhimen tehokkuuden lisäämiseksi. Yleisesti jauhimen tehokkuutta voidaan lisätä asentamalla jauhimen jauhinpesään sellaiset staattori ja roottori, joissa on 30 halkaisijaltaan aikaisempaa suuremmat jauhinpinnat. Vanhoihin, modernisoitaviin jauhimiin tämä on sen puolesta mahdollista, että käytännössä vanhojen jauhimien jauhinpesät on mitoitettu halkaisijaltaan selvästi suuremmiksi kuin niissä perinteisesti käytettyjen staattoreiden ja roottoreiden jauhin-pintojen halkaisija on. Ongelmana halkaisijaltaan aikaisempaa suurempien jau-35 hinpintojen järjestämisessä staattoreiden ja roottoreiden yhteyteen vanhojen jauhimien jauhinpesissä on se, että jauhinpesän yläpuolella olevan asennus- aukon halkaisija on niin pieni, että halkaisijaltaan aikaisempaa suurempia jau- hinpintoja ei nykyisellään mahdu laskettavaksi kyseisestä asennusaukosta jauhinpesään.
3
Keksinnön lyhyt selostus 5 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen ratkaisu jauhimen terityksen asentamiseksi.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle terityksen asentamiseksi on tunnusomaista se, että muodostetaan teräsegmenteistä jauhinpinta asentamalla staattorilevyn tai roottorilevyn yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon terä-10 segmenttejä asentamatta ainakin osaa jauhinpinnan ulkoreunan muodostavista teräsegmenteistä teräkiekkoon siten, että jauhinpinnan halkaisijan mitta on pienempi kuin jauhimen rungossa olevan asennusaukon halkaisija ainakin jollakin kohdalla jauhinpintaa, lasketaan mainittu teräkiekko ja siinä oleva jauhinpinta jauhinpesään asennusaukosta sellaisessa asennossa, että mainittua hal-15 kaisijan mittaa vastaavat jauhinpinnan vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat asennusaukon läpi olennaisesti samanaikaisesti ja kiinnitetään terä-kiekko staattorilevyn tai roottorilevyn yhteyteen.
Edelleen keksinnön mukaiselle menetelmälle levyjauhimen terityksen asentamiseksi on tunnusomaista se, että muodostetaan teräsegmenteistä 20 jauhinpinta asentamalla staattorilevyn tai roottorilevyn yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon teräsegmenttejä siten, että ainakin yksi jauhinpinnan ulkoreunaan sovitettava teräsegmentti on katkaistu jauhinpinnan säteen suuntaan tulevassa suunnassa siten, että jauhinpinnan keskiön ja mainitun teräsegmentin kautta kulkevan jauhinpinnan halkaisijan mitta on pienempi kuin asennusaukon hal-25 kaisija, lasketaan teräkiekko ja siinä oleva jauhinpinta asennusaukosta jauhinpesään sellaisessa asennossa, että mainittua jauhinpinnan halkaisijan mittaa vastaavat jauhinpinnan vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon läpi jauhinpesään ja kiinnitetään terä-kiekko staattorilevyn tai roottorilevyn yhteyteen.
30 Edelleen keksinnön mukaiselle teräsegmentille on tunnusomaista se, että teräsegmentin ensimmäisen sivureunan teräsegmentin ulkoreunan puoleista päätä ja teräsegmentin toisen sivureunan teräsegmentin ulkoreunan puoleista päätä yhdistävä teräsegmentin ulkoreuna on olennaisesti suora.
Edelleen keksinnön mukaiselle jauhinpinnalle on tunnusomaista se, 35 että jauhinpinnan ulkoreunassa on ainakin yksi patenttivaatimuksen 15 mukainen teräsegmentti.
4
Edelleen keksinnön mukaiselle levyjauhimelle on tunnusomaista se, että teräkiekkoon kuuluu ensimmäinen pyörähdysrengas ja ensimmäisen pyörähdysrenkaan ympärille sovitettu toinen pyörähdysrengas siten, että terä-kiekko on pyöritettävissä staattorilevyn suhteen ensimmäisen pyörähdys-5 renkaan tukeutuessa toiseen pyörähdysrenkaaseen.
Keksinnön olennaisen ajatuksen mukaan levyjauhimen terityksen asentamiseksi jauhimessa, jossa on runko, rungon sisäpuolella oleva jauhin-pesä ja jauhinpesän yläpuolella jauhimen rungossa oleva kannella peitettävä asennusaukko, ja jossa jauhinpesässä on edelleen jauhimen rungon yhteyteen 10 pyörimättömästi sovitettu, jauhimen staattorin rungon muodostava staattorilevy ja/tai jauhimen rungon yhteyteen pyörivästi sovitettu, jauhimen roottorin rungon muodostava roottorilevy, joiden staattorilevyn ja/tai roottorilevyn yhteyteen on sovitettavissa staattorin ja/tai roottorin renkaan muotoisen jauhinpinnan muodostavia, toistensa viereen asennettavia teräsegmenttejä, muodostetaan jauhi-15 men staattorilevyn ja/tai roottorilevyn yhteyteen mainittua jauhinpintaa mainituista teräsegmenteistä. Edelleen olennaisen ajatuksen mukaan muodostetaan teräsegmenteistä jauhinpinta tai jauhinpinnan lohko siten, että jauhinpinnan tai jauhinpinnan lohkon halkaisijan mitta on pienempi kuin jauhimen rungossa olevan asennusaukon halkaisija ainakin jollakin kohdalla jauhinpintaa tai 20 jauhinpinnan lohkoa, lasketaan mainittu jauhinpinta tai jauhinpinnan lohko jauhinpesään asennusaukosta sellaisessa asennossa, että mainittua halkaisijan mittaa vastaavat jauhinpinnan tai jauhinpinnan lohkon vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat asennusaukon läpi olennaisesti samanaikaisesti ja kiinnitetään jauhinpinta tai jauhinpinnan lohko staattorilevyn tai 25 roottorilevyn yhteyteen. Keksinnön erään sovellutusmuodon mukaan asennettaessa jauhinpinnan ulkoreunan muodostavia teräsegmenttejä staattori- tai roottorilevyn yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon jätetään ainakin yksi terä-segmentti asentamatta teräkiekkoon ennen teräkiekon laskemista jauhinpesään ja asennetaan puuttuva teräsegmentti tai puuttuvat teräsegmentit 30 teräkiekkoon teräkiekon ollessa jauhinpesässä. Keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaan sovitettaessa jauhinpinnan ulkoreunan muodostavia teräsegmenttejä staattori- tai roottorilevyn yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon sovitetaan ainakin yksi jauhinpinnan säteen suuntaan tulevassa suunnassa katkaistu teräsegmentti jauhinpinnan ulkoreunaan.
35 Keksinnön mukaisen ratkaisun ansiosta jauhimen tehokkuutta voidaan helposti nostaa staattorin ja roottorin jauhinpintoja kasvattamalla, 5 koska ratkaisun ansiosta jauhimen rungon sisäpuolella olevaan jauhinpesään voidaan helposti sijoittaa aikaisempaa suuremmat jauhinpinnat, missä jauhin-pinnan suurimman halkaisijan mitta voi olla suurempi kuin jauhimen jauhin-pesän yläpuolella olevan asennusaukon halkaisijan. Jätettäessä ainakin yksi 5 teräsegmentti asentamatta ennen teräkiekon laskemista jauhinpesään ja täydentämällä jauhinpinta asentamalla puuttuva teräsegmentti jauhinpesään laskettuun teräkiekkoon saadaan jauhimeen helposti asennettua täydellinen, aikaisempaa suurempi jauhinpinta. Mikäli jauhinpinnassa käytetään ainakin yhtä katkaistua teräsegmenttiä saadaan koko jauhinpinta muodostettua ennen kuin 10 teräkiekko lasketaan jauhinpesään.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti erästä jauhinta sivusta katsottuna ja poikkileikattuna, 15 kuvio 2 esittää kaavamaisesti erästä kuvion 1 mukaista jauhinta sen staattorin jauhinpinnan suuntaan katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 3 esittää kaavamaisesti erästä teräkiekkoa sivusta katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 4 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaisen teräkiekon 20 yksityiskohtaa, kuvio 5 esittää kaavamaisesti erästä toista teräkiekkoa sivusta katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 6 esittää kaavamaisesti kuvion 5 mukaisen teräkiekon yksityiskohtaa, 25 kuviot 7 ja 8 esittävät kaavamaisesti erästä kolmatta ja neljättä teräkiekkoa sivusta katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 9 esittää kaavamaisesti erästä toista jauhinta sen staattorin jauhinpinnan suuntaan katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 10 esittää kaavamaisesti erästä kuvion 9 mukaisessa 30 jauhimessa käytettävää teräsegmenttiä teräsegmentin jauhinpinnan suuntaan katsottuna, kuviot 11 ja 12 esittävät kaavamaisesti erästä kolmatta jauhinta sen staattorin jauhinpinnan suuntaan katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 13 esittää kaavamaisesti erästä neljättä jauhinta sen staattorin 35 jauhinpinnan suuntaan katsottuna ja poikkileikattuna, 6 kuvio 14 esittää kaavamaisesti erästä viidettä jauhinta sen staattorin jauhinpinnan suuntaan katsottuna ja poikkileikattuna, kuvio 15 esittää kaavamaisesti asennuspalaa teräsegmentin jauhinpinnan suuntaan katsottuna, ja 5 kuvio 16 esittää kaavamaisesti erästä toista asennuspalaa teräsegmentin jauhinpinnan suuntaan katsottuna.
Kuvioissa keksintö on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla viitenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 10 Kuviossa 1 on kaavamaisesti esitetty sivusta katsottuna ja poikki leikattuna eräs levyjauhin 1. Kuviossa 2 on kaavamaisesti esitetty kuvion 1 mukainen jauhin poikkileikattuna jauhimen 1 staattorin jauhinpinnan suuntaan katsottuna. Jauhimessa 1 on runko 2, jonka sisäpuolella on jauhinpesä 3. Jauhin-pesässä 3 on kaksi jauhinlevyä, ensimmäinen jauhinlevy 4 ja toinen jauhinlevy 15 5. Ensimmäisessä jauhinlevyssä 4 on ensimmäinen jauhinpinta 6 ja toisessa jauhinlevyssä 5 on toinen jauhinpinta 7. Jauhinlevyt 4 ja 5 ja niissä olevat jau-hinpinnat 6 ja 7 on sovitettu toistensa suhteen samanakselisesti. Jauhinlevy 5 on sovitettu jauhimen 1 rungon 2 suhteen kiinteäksi eli pyörimättömäksi, jolloin jauhinlevy 5 eli staattorilevy 5 ja siinä oleva jauhinpinta 7 muodostavat jauhi-20 men 1 staattorin. Jauhinlevy 4 on sovitettu jauhimen 1 rungon 2 suhteen pyöritettäväksi akselin 8 välityksellä, jolloin jauhinlevy 4 eli roottorilevy 4 ja siinä oleva jauhinpinta 6 muodostavat jauhimen 1 roottorin. Akselia 8 pyöritetään jauhimen 1 rungon 2 sisä- tai ulkopuolelle sijoitetun, kuvioissa esittämättä jätetyn moottorin käyttämänä. Akselin 8 yhteyteen voidaan myös sovittaa kuvi-25 oissa esittämättä jätetty kuormituslaite, joka on kytketty vaikuttamaan akselin 8 kautta roottoriin siten, että roottoria voidaan työntää kohti staattoria niiden välisen raon säätämiseksi. Kuidutettava tai jauhettava lignoselluloosapitoinen materiaali, kuten esimerkiksi hake, syötetään jauhinpintojen 6 ja 7 väliin staattorin keskellä olevan aukon 9 kautta. Roottorin ja staattorin jauhinpinnat 6 ja 7, 30 jotka ovat olennaisesti renkaan muotoisia, on muodostettu useista vierekkäisistä, toisiinsa kiinni asennetuista teräsegmenteistä 10. Teräsegmenttien 10 staattorista ja roottorista ulospäin suuntautuvassa pinnassa on harjoja ja niiden välissä olevia uria, jotka muodostavat varsinaisen jauhettavan tai kadutettavan materiaalin jauhaantumisen tai kuituuntumisen aiheuttavan teräosan. Kuviois-35 sa 1 ja 2 esitetty jauhin on siis levyjauhin, jonka rakenne ja toiminta on alan ammattimiehelle sinänsä selvää eikä niitä käsitellä tässä yhteydessä sen enempää.
7
Jauhimen 1 rungossa 2 on edelleen jauhinpesän 3 yläpuolella, jauhimen 1 käytön aikana runkoon 2 kiinnitetyllä kannella 11 peitetty asennus-5 aukko 12, jonka kautta jauhimen 1 sisäpuolella tehtäviä huoltotoimenpiteitä voidaan suorittaa ja jonka kautta jauhimen 1 sisäpuolella olevia osia voidaan vaihtaa. Kuviosta 2 nähdään selvästi, miten asennusaukon 12 sisäreunojen 25 ja 25’ rajoittaman asennusaukon 12 halkaisijan mitta A on pienempi kuin staat-torin 5 keskiön kohdalta vaakasuunnassa kulkevan jauhinpesän 3 suurin 10 halkaisija on. Asennusaukon 12 halkaisijan A pienuus suhteessa jauhinpesän 3 suurimpaan halkaisijaan on perinteisesti estänyt jauhimien modernisointien yhteydessä aikaisempaa suuremman, suurimmalta halkaisijaltaan asennus-aukon 12 halkaisijaa A suuremman jauhinpinnan asentamisen jauhimen staat-torin tai roottorin yhteyteen.
15 Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty eräs ratkaisu halkaisijaltaan asennus- aukon 12 halkaisijaa A suuremman jauhinpinnan asentamiseksi jauhimen 1 staattorin yhteyteen. Ratkaisun mukaan ennen staattorin jauhinpinnan 7 laskemista jauhinpesään 3 ja kiinnittämistä staattorin rungon muodostavaan jauhinlevyyn 5 jauhinpinnan muodostavat teräsegmentit 10 asennetaan erityi-20 sen kuviossa 1 kaavamaisesti esitetyn teräkiekon 13 yhteyteen siten, että teräsegmenteistä muodostuu olennaisesti renkaan muotoa tavoiteleva jauhin-pinta. Kuvioiden 1 ja 2 esittämässä ratkaisussa, missä teräkiekko 13 ja siinä olevat teräsegmentit 10 on esitetty jo jauhinpesään 3 laskettuna ja staattorin jauhinlevyyn 5 kiinnitettynä, jätetään kuitenkin kaksi teräsegmenttiä asentamat-25 ta teräkiekkoon ennen teräkiekon 13 laskemista asennusaukon 12 kautta jauhinpesään 3. Kuviossa 2 esitetyssä ratkaisussa teräsegmentit 10 on jätetty asentamatta jauhinpinnan 7 keskiön O suhteen jauhinpinnan 7 vastakkaisilta ulkoreunoilta olevilta kohdilta 14 ja 14’. Tällä kohdalla jauhinpinnan 7 keskiön O kautta kulkevan jauhinpinnan halkaisijan mitta B on pienempi kuin asennus-30 aukon 12 halkaisijan mitta A. Tällöin teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7, jonka suurimman halkaisijan mitta on suurempi kuin asennusaukon 12 halkaisijan mitta A, mahtuu laskettavaksi asennusaukon 12 kautta jauhinpesään 3, kun teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 lasketaan asennusaukon 12 läpi jauhinpesään 3 sellaisessa asennossa, että jauhinpinnan 7 vastakkaisilla 35 puolilla olevat kohdat 14 ja 14’, joihin kohtiin ei teräsegmenttejä 10 ole asennettu, laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon 12 läpi. Tyypil- 8 lisesti teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 pyritään laskemaan asennus-aukon 12 läpi olennaisesti pystysuorassa asennossa.
Sen jälkeen kun teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 on laskettu jauhinpesään 3, kiinnitetään teräkiekko staattorin jauhinlevyyn 5 siten, 5 että teräkiekko 13 pääsee pyörimään jauhinlevyn 5 suhteen. Tämän jälkeen te-räkiekkoa 13 pyöritetään kuviossa 2 katsottuna esimerkiksi myötäpäivään noin 90 astetta, jolloin kuviossa 2 esitetty kohta 14 tulee asennusaukon 12 kohdalle, jolloin kohtaan 14 voidaan asentaa siitä puuttuva teräsegmentti asennus-aukon 12 kautta. Tämän jälkeen teräkiekkoa 13 pyöritetään kuviossa 2 kat-10 sottuna esimerkiksi noin 180 astetta vastapäivään, jolloin kuviossa 2 esitetty kohta 14’ tulee asennusaukon 12 kohdalle, jolloin kohtaan 14’ voidaan asentaa siitä puuttuva teräsegmentti asennusaukon 12 kautta. Tämän jälkeen jauhinpinta 7 on yhtenäinen, jolloin teräkiekko 13 voidaan lukita liikkumattomaksi staattorin rungon muodostavan jauhinlevyn 5 suhteen, jolloin staattori on käyt-15 tövalmis.
Vastaavalla tavalla kuin staattorin suhteen, myös jauhimen 1 roottoriin voidaan sovittaa halkaisijaltaan asennusaukon 12 halkaisijaa A suurempi jauhinpinta. Roottorin kyseessä ollen teräkiekko 13 voidaan sen jauhinpesään 3 laskemisen jälkeen niin haluttaessa lukita liikkumattomaksi roottorin rungon 20 muodostavan jauhinlevyn 4 suhteen. Tällöin teräkiekon 13 jauhinpesään laskemisen aikana kohdilta 14 ja 14’ puuttuvat teräsegmentit 10 voidaan asentaa asennusaukon 12 kautta kääntämällä vuorotellen kohdat 14 ja 14’ asennus-aukon 12 kohdalle teräkiekon 13 kiertämisen sijaan roottoria kiertämällä.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyn ratkaisun ansiosta vanhan jauhimen 25 tehokkuutta voidaan nostaa staattorin ja roottorin jauhinpintoja kasvattamalla, koska ratkaisun ansiosta vanhan jauhimen rungon sisäpuolella olevaan jauhinpesään voidaan sijoittaa sellaiset jauhinpinnat, missä jauhinpinnan suurimman halkaisijan mitta voi olla suurempi kuin asennusaukon halkaisijan mitta.
Kuvioiden 1 ja 2 mukaisessa ratkaisussa on jauhinpinnan 7 vastak-30 kaisilta puolilta alunperin jätetty asentamatta kummaltakin puolelta yksi teräsegmentti 10. Tämän sijaan jauhinpinnan 7 vastakkaisilta puolilta voidaan alunperin jättää asentamatta kummaltakin puolelta useampikin kuin yksi terä-segmentti 10 ja sen jälkeen kun teräkiekko 25 ja siinä oleva jauhinpinta on laskettu jauhinpesään, kiinnittää puuttuvat teräsegmentit 10 edellä esitetyllä 35 tavalla. Joissakin tapauksissa myös sellainen ratkaisu jauhinpinnan halkaisijan mitan pienentämiseksi jauhinpinnan joltakin kohdalta jauhinpinnan jauhin- 9 pesään laskemisen ajaksi on mahdollinen, että alunperin jätetään asentamatta ainoastaan yksi teräsegmentti 10, joka asennetaan sitten paikalleen, kun terä-kiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta on laskettu jauhinpesään asennusaukon 12 läpi. Tällainen ratkaisu on kaavamaisesti esitetty kuviossa 13, missä kohdasta 5 14 on alunperin jätetty yksi teräsegmentti 10 pois.
Kuvio 3 esittää kaavamaisesti erästä teräkiekkoa 13 jota voidaan käyttää kuvioiden 1 ja 2 esittämän ratkaisun yhteydessä. Kuvion 3 mukaista teräkiekkoa 13 siihen kiinnitettyine teräsegmentteineen 10 pyöritetään erityisen pyöritystelineen 27 avulla. Kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaisen ratkaisun yksilö tyiskohtaa. Pyöritysteline 27 asennetaan teräkiekon taakse ja pyöritysteli-neessä 27 olevat pyörät 28 asettuvat teräkiekon 13 taustapuolella olevaan ympyrämäiseen uraan 30. Teräkiekon 13 ulkokehältä pyöritysteline 27 tukeutuu esimerkiksi pyörän 29 avulla teräkiekkoon 13 estäen pyöritystelinettä 27 siten irtoamasta teräkiekosta 13. Teräkiekon 13 ulkokehällä on pyörän 29 akselin-15 suuntaisen liikkeen estävä ura 31, johon pyörän 29 uloke tukeutuu. Teräkiekon 13 taustan uraan 30 kiinnittyvät pyörät 28 eivät siten pääse teräkiekkoa 13 pyöritettäessä tulemaan urasta 30 pois koska uran 31 ja pyörän 29 muoto estävät sen. Terityksen vaihdon yhteydessä pyörityslaite 27 voidaan asentaa teräkiekkoon 13 jauhimessa 1 kunhan teräkiekkoa 13 on ensin otettu aksiaali-20 sesti irti staattorilevystä 5. Samoin teritystä asennettaessa ennen teräkiekon 13 kiristämistä asennuslaite 27 otetaan pois. Näissä vaiheissa teräkiekko 13 on kiinnitysruuviensa kannatuksella mutta ei kiristettynä. Pyörityslaite 27 on lisäksi sellainen että se pitää teräkiekon 13 terineen pystysuorassa. Pyörityslait-teessa 27 oleva nostosanka 32 sijaitsee siten aksiaalisessa painopisteessä.
25 Kuvio 5 esittää kaavamaisesti erästä toista teräkiekkoa 13, jota voidaan käyttää kuvioiden 1 ja 2 esittämän ratkaisun yhteydessä. Kuvion 5 mukaisen teräkiekon 13 pyörittäminen siihen kiinnitettyine teräsegmentteineen 10 tapahtuu erityisen teräkiekkoon 13 pysyvästi kiinnitetyn pyörityksen sallivan lisärenkaan 33 avulla. Kuvio 6 puolestaan esittää kuvion 5 mukaisen ratkaisun 30 yksityiskohtaa. Kyseinen lisärengas 33 sallii teräkiekon pyörittämisen jauhimen lisärenkaan 33 sisällä. Lisärenkaan 33 ulkokehälle asennetaan esimerkiksi kierrereikiä käyttäen nostosanka 32, jolloin teräkiekkoa 13 ja lisärengasta 33 voidaan kannatella siitä, jolloin teräkiekko 13 ja lisärengas 33 voidaan niin haluttaessa vaikka kokonaan irrottaa staattorilevystä 5. Terien vaihdon jälkeen 35 teräkiekko 13 ja lisärengas 33 kiinnitetään staattorilevyn 5 yhteyteen, jolloin 10 lisärengas 33 jää paikalleen jauhinta 1 käytettäessä. Nostosanka 32 voidaan irrottaa teräkiekon 13 kiinnittämisen jälkeen.
Kuviot 7 ja 8 esittävät kaavamaisesti erästä kolmatta ja neljättä terä-kiekkoa 13 sivusta katsottuna ja poikkileikattuna, joihin teräkiekkoihin 13 on 5 integroitu teräkiekon 13 pyörittämisen sallivia rakenteita. Kuvioissa 7 ja 8 teräkiekko 13 on laskettu jauhinpesään 3 ja kiinnitetty aluksi löysästi staattori-levyyn 5 teräkiekon kiinnitysruuveilla 34 tai erikoisruuveilla 34. Teräkiekoissa 13 on kaksi pyörähdysrengasta, ensimmäinen pyörähdysrengas 35 ja toinen pyörähdysrengas 36, jotka mahdollistavat teräkiekon 13 pyörittämisen esi-10 merkiksi puuttuvien teräsegmenttien 10 asentamiseksi. Kuviossa 7 pyörähdys-renkaat 35 ja 36 on kytketty toisiinsa, jolloin ne muodostavat teräkiekon ulkokehälle teräkiekkoa tukevan teräkiekon pyörittämisen mahdollistavan asetelman. Kun teräkiekon 13 kiinnitysruuvit 34 ovat löysättyinä, voidaan teräkiekkoa 13 pyörittää pyörähdysrenkaiden 35 ja 36 muodostaman asetelman suh-15 teen. Kuviossa 8 ensimmäinen pyörähdysrengas 35 on teräkiekkoon 13 kiinteästi asennettu ja toinen pyörähdysrengas 36 on teräkiekosta 13 irrotettava teräkiekon pyörittämisen mahdollistavalla tavalla. Kun teräkiekon 13 kiinnitys-ruuvit 34 ovat löysättyinä, voidaan teräkiekkoa 13 pyörittää toisen eli ulomman pyörähdysrenkaan 36 suhteen, jolloin teräkiekko 13 tukeutuu ulompaan pyö-20 rähdysrenkaaseen 36 teräkiekkoa 13 pyöritettäessä.
Kuvio 9 esittää kaavamaisesti erästä toista jauhinta 1 poikkileikattuna ja staattorin jauhinpinnan 7 suuntaan katsottuna. Kuvion 9 mukaisen jauhimen 1 staattorin jauhinpinta 7 muodostuu suurimmalta osin vastaavankaltaisista teräsegmenteistä 10 kuin kuviossa 2 esitetyn staattorin jauhinpinta, 25 mutta kuvion 9 mukaisessa jauhinpinnassa 7 on kaksi teräsegmenttiä 10’, jotka poikkeavat muodoltaan aikaisemmin tunnetuista teräsegmenteistä ja joka teräsegmentti 10’ on kaavamaisesti esitetty kuviossa 10 jauhinpinnan suuntaan katsottuna. Kuvion 9 mukaisessa teräsegmentissä 10’ on varsinaisen teräosan muodostavia harjoja 15 ja niiden välissä olevia uria 16, jotka harjat ja 30 urat on esitetty kuviossa 10 hyvin kaavamaisesti. Teräsegmentissä 10’, kuten myös teräsegmenteissä 10, on jauhinpinnan keskiön O suuntaan suunnattava sisäreuna 17, jauhinpinnan ulkoreunan suuntaan suunnattava ulkoreuna 18 sekä teräsegmentin 10’ sisäreunaa 17 ja ulkoreunaa 18 yhdistävät ensimmäinen sivureuna 19 ja toinen sivureuna 20. Kuviossa 10 esitetyn terä-35 segmentin 10’ ensimmäisen sivureunan 19 teräsegmentin ulkoreunan 18 puoleista päätä 21 ja teräsegmentin 10’ toisen sivureunan 20 teräsegmentin 11 ulkoreunan 18 puoleista päätä 22 yhdistävä teräsegmentin ulkoreuna 18 on olennaisesti suora, kun muissa teräsegmenteissä 10 vastaava ulkoreuna 18 on ympyrän kaaren muotoinen. Teräsegmentti 10’ on siis eräällä tavalla katkaistu jauhinpinnan säteen suuntaan tulevassa suunnassa jauhinpinnan ulkoreunaan 5 tulevalta puolelta.
Kuvion 10 mukaista teräsegmenttiä 10’ on hyödynnetty kuvion 9 mukaisessa jauhinpinnassa siten, että jauhinpinnan vastakkaisille puolille sen ulkoreunoille on sovitettu yksi kuvion 10 mukainen teräsegmentti. Tällöin jau-hinpinta 7 voidaan muodostaa siten, että kyseisten teräsegmenttien 10’ koh-10 dalla jauhinpinnan 7 keskiön O kautta kulkevan jauhinpinnan 7 halkaisijan mitta B on pienempi kuin asennusaukon 12 halkaisijan mitta A. Tällöin jauhin-pinta 7 voidaan kokonaisuudessaan muodostaa jauhinpesän 3 ulkopuolella kiinnittämällä teräsegmentit teräkiekkoon 13 ennen kuin teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 lasketaan jauhinpesään 3 ja kiinnitetään staattorilevyyn 5. 15 Teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 lasketaan asennusaukosta 12 sellaisessa asennossa, että jauhinpinnan 7 vastakkaisilla puolilla olevat teräsegmentit 10’ laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukosta 12 jauhinpesään 3 eli jauhinpinnan halkaisijan mittaa B vastaavat jauhinpinnan kohdat laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon 12 läpi jauhinpesään 20 3.
Sen jälkeen kun teräkiekko 13 ja siinä oleva jauhinpinta 7 on laskettu jauhinpesään 3, voidaan teräkiekko lukita kiinteästi eli pyörimättömästi staattorilevyyn 5. Teräkiekko 13 voidaan sovittaa staattorilevyn yhteyteen myös pyörivästi, jolloin kuvion 2 selityksen yhteydessä esitettyyn tapaan terä-25 kiekkoa 13 ja siinä olevaa jauhinpintaa 7 voidaan pyörittää siten, että teräsegmentit 10’ tulevat olennaisesti asennusaukon 12 kohdalle. Tällöin terä-segmenttien 10’ ulkoreunaan 18 voidaan kiinnittää sellaiset erityiset asennus-palat, joiden avulla teräsegmentin 10’ ulkoreuna 18 tulee sellaisen ympyrän kaaren muotoiseksi, jonka säde vastaa jauhinpinnan 7 suurinta käytönaikaista 30 sädettä. Kuviossa 9 on kaavamaisesti esitetty eräs asennuspala 26. Kuviossa 16 on vastaavasti esitetty kaavamaisesti eräs toinen asennuspala 26. Tämän seurauksena jauhinpinnan ulkoreuna tai ulkokehä muodostaa olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren myös teräsegmentin 10’ kohdalla, jolloin jauhimen 1 toiminnan aikana ei teräsegmentin 10’ kohdalla pääse esiintymään jauhinpinnan 35 7 ulkokehän epäjatkuvuudesta mahdollisesti aiheutuvia häiriöitä. Kuvion 9 mu- 12 kaista jauhinpintaa voidaan luonnollisesti käyttää myös jauhimen 1 roottori-levyn 4 yhteydessä vastaavalla tavalla.
Kuvion 9 esittämässä ratkaisussa on jauhinpinnan keskiön suhteen sen kummallekin puolelle sijoitettu yksi teräsegmentti 10’. Joissakin tapauk-5 sissa myös sellainen ratkaisu jauhinpinnan halkaisijan mitan pienentämiseksi ainakin jauhinpinnan jauhinpesään laskemisen ajaksi on mahdollinen, että jau-hinpintaan sen ulkoreunaan asennetaan ainoastaan yksi kuvion 10 mukainen teräsegmentti 10’, minkä mukainen jauhin on esitetty kaavamaisesti kuviossa 14. Edelleen teräsegmentin 10’ ulkoreunaan 18 voidaan niin haluttaessa asen-10 taa asennusaukon 12 kautta edellä esitetyllä tavalla erityinen asennuspala.
Kuviot 11 ja 12 esittävät kaavamaisesti erästä kolmatta jauhinta 1 poikkileikattuna ja staattorin jauhinpinnan 7 suuntaan katsottuna. Kuvio 11 esittää jauhinta 1 sen jauhinpinnan 7 asennuksen aikana ja kuvio 12 esittää jauhinta 1 tilanteessa, missä jauhimen 1 staattori on käyttövalmiina. Kuvioiden 15 11 ja 12 mukaisen jauhimen 1 jauhinpinta 7 muodostuu kahdesta jauhinpinta- lohkosta, ensimmäisestä jauhinpintalohkosta 23 ja toisesta jauhinpintalohkosta 24. Jauhinpintalohkot 23 ja 24 on muodostettu siten, että jauhinpinnan 7 muodostavia teräsegmenttejä on sovitettu staattorilevyn 5 tai roottorilevyn 4 yhteyteen sovitettavaan teräkiekkolohkoon siten, että teräkiekkolohkoon sovi-20 tetut teräsegmentit 10 muodostavat osan lopullisesta, käyttövalmiista jauhinpinnasta 7. Jauhinpintalohko 23 ja 24 muodostetaan siten, että jonkin jauhinpintalohkon 23 tai 24 halkaisijan mitta B on ainakin jollakin jauhinpinta-lohkon 23 tai 24 kohdalla pienempi kuin asennusaukon 12 halkaisijan mitta A. Tämän jälkeen terä kiekkoloh ko ja siinä oleva jauhinpintalohko lasketaan 25 asennusaukon 12 läpi jauhinpesään 3 sellaisessa asennossa, että mainittua jauhinpintalohkon halkaisijan mittaa B vastaavat jauhinpintalohkon vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon 12 läpi jauhinpesään 3. Tämän jälkeen kyseinen teräkiekko-lohko kiinnitetään staattorin tai roottorin yhteyteen, jonka jälkeen edellisiä vai-30 heitä toistetaan kunnes koko staattorin jauhinpinta 7 tai roottorin jauhinpinta 6 on käyttövalmis. Kuvioiden 11 ja 12 mukaisessa jauhimessa 1 jauhinpinta 7 on jaettu kahteen jauhinpintalohkoon 23 ja 24, mutta jauhinpinnat voidaan jakaa useampaakin kuin kahteen jauhinpintalohkoon. Jauhinpintalohkolla tarkoitetaan siis yhden tai useamman teräsegmentin muodostamaa yhtenäistä osaa 35 kokonaisesta jauhinpinnasta.
13
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä staattorin tai roottorin jauhinpinta voidaan muodostaa monella eri tavalla siten, että jauhinpinnan halkaisijan mitta ainakin 5 jollakin jauhinpinnan kohdalla on pienempi kuin jauhimen rungossa olevan asennusaukon halkaisija, jotta jauhinpinta mahtuu laskettavaksi jauhinpesään asennuksen aikana, mutta jonka jauhinpinnan suurin halkaisija on jauhimen käytön aikana suurempi kuin asennusaukon halkaisija. Eräs tällainen ratkaisu on myös muodostaa jauhinpinta teräsegmenteistä siten, että jauhinpinnan 10 säteen suunnassa on useita teräsegmenttejä peräkkäin, jolloin esimerkiksi kaikki jauhinpinnan ulkoreunan muodostavat teräsegmentit tai ainoastaan osa niistä voidaan jättää jauhinpinnan asennusaukon kautta tapahtuvan laskemisen ajaksi pois ja asentaa ne myöhemmin jauhinpintaan käyttämällä hyväksi pyöritettävää teräkiekkoa. Edelleen on selvää, että vaikka kyseisen ratkaisu on 15 esitetty lähtökohtanaan halkaisijaltaan aikaisempaa suurempien jauhinpintojen asentaminen modernisoitavan jauhimen jauhinpesään, voidaan ratkaisua käyttää vastaavalla tavalla myös jauhimen terien käytönaikaisesta kulumisesta aiheutuvan terien vaihdon yhteydessä. Edelleen esitettyä ratkaisua on mahdollista käyttää staattori- tai roottorilevyn ja sen yhteyteen muodostetun jau-20 hinpinnan tai jauhinpintalohkon yhtäaikaiseen asentamiseen jauhimen asennusaukon läpi jauhinpesään jauhimen kokoonpanon tai terien vaihdon yhteydessä.
14
Patenttivaatimukset 1. Menetelmä levyjauhimen terityksen asentamiseksi, jossa jauhimessa (1) on runko (2), rungon (2) sisäpuolella oleva jauhinpesä (3) ja jauhinpesän (3) yläpuolella jauhimen (1) rungossa (2) oleva kannella (11) pei- 5 tettävä asennusaukko (12), ja jossa jauhinpesässä (3) on jauhimen (1) rungon (2) yhteyteen pyörimättömästi sovitettu, jauhimen (1) staattorin rungon muodostava staattorilevy (5) ja/tai jauhimen (1) rungon (2) yhteyteen pyörivästi sovitettu, jauhimen (1) roottorin rungon muodostava roottorilevy (4), joiden staattorilevyn (5) ja/tai roottorilevyn (4) yhteyteen on sovitettavissa staattorin 10 ja/tai roottorin renkaan muotoisen jauhinpinnan (6, 7) muodostavia, toistensa viereen asennettavia teräsegmenttejä (10), ja missä menetelmässä jauhimen (1) staattorilevyn (5) ja/tai roottorilevyn (4) yhteyteen muodostetaan mainittua jauhinpintaa (6, 7) mainituista teräsegmenteistä (10), 15 tunnettu siitä, että muodostetaan teräsegmenteistä (10) jauhinpinta (6, 7) asentamalla staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon (13) teräsegmenttejä (10) asentamatta ainakin osaa jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan muodostavista teräsegmenteistä (10) teräkiekkoon (13) siten, että 20 jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mitta (B) on pienempi kuin jauhimen (1) rungossa (2) olevan asennusaukon (12) halkaisija (A) ainakin jollakin kohdalla jauhinpintaa (6, 7), lasketaan mainittu teräkiekko (13) ja siinä oleva jauhinpinta (6, 7) jauhinpesään (3) asennusaukosta (12) sellaisessa asennossa, että mainittua 25 halkaisijan mittaa (B) vastaavat jauhinpinnan (6, 7) vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat asennusaukon (12) läpi olennaisesti samanaikaisesti ja kiinnitetään teräkiekko (13) staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteyteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 30 että sovitetaan jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan muodostavia teräsegmenttejä (10) staattorilevyn (5) yhteyteen pyörivästi sovitettavaan teräkiekkoon (13) tai roottorilevyn (4) yhteyteen pyörivästi tai pyörimättömästi sovitettavaan terä-kiekkoon (13) asentamatta yhtä jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunaan sovitettavaa teräsegmenttiä (10) jauhinpintaan (6, 7) siten, että jauhinpinnan (6, 7) keskiön 35 (O) ja mainitun asentamatta jätetyn teräsegmentin (10) kautta kulkevan jauhin-
Claims (18)
- 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi jauhinpesässä (3) olevan 10 staattorilevyn (5) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) myötä- tai vastapäivään siten, että mainittu asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, asennetaan mainittu asentamatta jätetty teräsegmentti (10) teräkie- 15 kon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta ja lukitaan mainittu teräkiekko (13) pyörimättömäksi staattorilevyn (5) suhteen.
- 4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi tai pyörimättömäksi jauhin- 20 pesässä (3) olevan roottorilevyn (4) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) myötä- tai vasta-päivään siten, että mainittu asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, asennetaan mainittu asentamatta jätetty teräsegmentti (10) 25 teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta.
- 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sovitetaan jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan muodostavia teräsegmenttejä (10) staattorilevyn (5) yhteyteen pyörivästi sovitettavaan teräkiekkoon (13) tai roottorilevyn (4) yhteyteen pyörivästi tai pyörimättömästi sovitettavaan terä- 30 kiekkoon (13) asentamatta ainakin kahta jauhinpinnan (6, 7) vastakkaisilla puolilla olevia teräsegmenttejä (10) jauhinpintaan (6, 7) siten, että jauhinpinnan (6, 7) keskiön (O) kautta kulkevan jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mitta (B) kyseisellä kohdalla on pienempi kuin jauhimen (1) rungossa (2) olevan asennusaukon (12) halkaisija (A) ja 35 lasketaan teräkiekko (13) ja siinä oleva jauhinpinta (6, 7) asen nusaukosta (12) jauhinpesään (3) sellaisessa asennossa, että mainittua jau- hinpinnan (6, 7) halkaisijan mittaa (B) vastaavat jauhinpinnan (6, 7) vastakkaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon (12) läpi jauhinpesään (3).
- 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 5 että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi jauhinpesässä (3) olevan staattorilevyn (5) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) myötä- tai vastapäivään siten, että ainakin yksi ensimmäinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, 10 asennetaan mainittu ainakin yksi ensimmäinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, pyöritetään teräkiekkoa (13) siten, että ainakin yksi toinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, 15 asennetaan mainittu ainakin yksi toinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta ja lukitaan mainittu teräkiekko (13) pyörimättömäksi staattorilevyn (5) suhteen.
- 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi tai pyörimättömäksi jauhinpesässä (3) olevan roottorilevyn (4) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) myötä- tai vasta-päivään siten, että ainakin yksi ensimmäinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, 25 asennetaan mainittu ainakin yksi ensimmäinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta, pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) siten, että ainakin yksi toinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) on asennettavissa terä-kiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta ja 30 asennetaan mainittu ainakin yksi toinen asentamatta jätetty teräsegmentti (10) teräkiekon (13) yhteyteen asennusaukon (12) kautta.
- 8. Menetelmä levyjauhimen terityksen asentamiseksi, jossa jauhimessa (1) on runko (2), rungon (2) sisäpuolella oleva jauhinpesä (3) ja jauhinpesän (3) yläpuolella jauhimen (1) rungossa (2) oleva kannella (11) pei- 35 tettävä asennusaukko (12), ja jossa jauhinpesässä (3) on jauhimen (1) rungon (2) yhteyteen pyörimättömästi sovitettu, jauhimen (1) staattorin rungon muo- dostava staattorilevy (5) ja/tai jauhimen (1) rungon (2) yhteyteen pyörivästi sovitettu, jauhimen (1) roottorin rungon muodostava roottorilevy (4), joiden staattorilevyn (5) ja/tai roottorilevyn (4) yhteyteen on sovitettavissa staattorin ja/tai roottorin renkaan muotoisen jauhinpinnan (6, 7) muodostavia, toistensa 5 viereen asennettavia teräsegmenttejä (10), ja missä menetelmässä jauhimen (1) staattorilevyn (5) ja/tai roottorilevyn (4) yhteyteen muodostetaan mainittua jauhinpintaa (6, 7) mainituista teräsegmenteistä (10), t u n n e 11 u siitä, että muodostetaan teräsegmenteistä (10, 10’) jauhinpinta (6, 7) 10 asentamalla staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon (13) teräsegmenttejä (10, 10’) siten, että ainakin yksi jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunaan sovitettava teräsegmentti (10’) on katkaistu jauhinpinnan (6, 7) säteen suuntaan tulevassa suunnassa siten, että jauhinpinnan (6, 7) keskiön (O) ja mainitun teräsegmentin (10’) kautta kulkevan 15 jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mitta (B) on pienempi kuin asennusaukon (12) halkaisija (A), lasketaan teräkiekko (13) ja siinä oleva jauhinpinta (6, 7) asen-nusaukosta (12) jauhinpesään (3) sellaisessa asennossa, että mainittua jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mittaa (B) vastaavat jauhinpinnan (6, 7) vastak-20 kaisilla puolilla olevat kohdat laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon (12) läpi jauhinpesään (3) ja kiinnitetään teräkiekko (13) staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteyteen.
- 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi jauhinpesässä (3) olevan staattorilevyn (5) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) myötä- tai vastapäivään siten, että mainittu katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asennusaukon (12) kohdalla, asennetaan mainitun katkaistun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan 30 (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoiseksi ja 35 lukitaan mainittu teräkiekko (13) pyörimättömäksi staattorilevyn (5) suhteen.
- 10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi tai pyörimättömäksi jauhin-pesässä (3) olevan roottorilevyn (4) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) myötä- tai vasta-5 päivään siten, että mainittu katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asen-nusaukon (12) kohdalla, asennetaan mainitun katkaistun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti 10 ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoiseksi.
- 11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muodostetaan teräsegmenteistä (10, 10’) jauhinpinta (6, 7) asentamalla 15 staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteyteen sovitettavaan teräkiekkoon (13) teräsegmenttejä (10, 10’) siten, että ainakin kaksi jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunaan jauhinpinnan (6, 7) vastakkaisille puolille sovitettavaa teräsegmenttiä (10’) on katkaistu jauhinpinnan (6, 7) säteen suuntaan tulevassa suunnassa siten, että jauhinpinnan (6, 7) keskiön (O) kautta 20 kulkevan jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mitta (B) kyseisten teräsegmenttien (10’) kohdalla on pienempi kuin asennusaukon (12) halkaisija (A) ja lasketaan teräkiekko (13) ja siinä oleva jauhinpinta (6, 7) asen-nusaukosta (12) jauhinpesään (3) sellaisessa asennossa, että mainittua jauhinpinnan (6, 7) halkaisijan mittaa (B) vastaavat jauhinpinnan (6, 7) vastak-25 kaisilla puolilla olevat teräsegmentit (10’) laskeutuvat olennaisesti samanaikaisesti asennusaukon (12) läpi jauhinpesään (3).
- 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi jauhinpesässä (3) olevan staattorilevyn (5) yhteyteen, 30 pyöritetään teräkiekkoa (13) myötä- tai vastapäivään siten, että ainakin yksi ensimmäinen katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asennusaukon (12) kohdalla, asennetaan mainitun katkaistun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen asennuspala (26), 35 jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoiseksi, pyöritetään teräkiekkoa (13) siten, että ainakin yksi toinen katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asennusaukon (12) kohdalla, 5 asennetaan mainitun ainakin yhden toisen katkaistun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan 10 ympyrän kaaren muotoiseksi ja lukitaan mainittu teräkiekko (13) pyörimättömäksi staattorilevyn (5) suhteen.
- 13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kiinnitetään mainittu teräkiekko (13) pyöriväksi tai pyörimättömäksi 15 jauhinpesässä (3) olevan roottorilevyn (4) yhteyteen, pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) myötä- tai vasta-päivään siten, että ainakin yksi ensimmäinen katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asennusaukon (12) kohdalla, asennetaan mainitun ainakin yhden ensimmäisen katkaistun terä-20 segmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoiseksi, 25 pyöritetään teräkiekkoa (13) tai roottorilevyä (4) siten, että ainakin yksi toinen katkaistu teräsegmentti (10’) on olennaisesti asennusaukon (12) kohdalla ja asennetaan mainitun ainakin yhden toisen katkaistun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen 30 asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä muodostuu mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoiseksi.
- 14. Patenttivaatimuksen 4, 7, 10 tai 13 mukainen menetelmä, 35 tunnettu siitä, että edelleen lukitaan roottorilevyn (4) yhteyteen pyöriväksi sovitettu teräkiekko (13) pyörimättömäksi roottorilevyn (4) suhteen.
- 15. Teräsegmentti sellaisen lignoselluloosapitoisen materiaalin jauhamiseen tarkoitetun levyjauhimen jauhinpintaa varten, jossa jauhimessa (1) on vähintään kaksi, toistensa suhteen samanakselisesti pyörivää 5 jauhinpintaa (6, 7) ja joka teräsegmentti (10’) on jauhimen (1) staattorilevyn (5) tai roottorilevyn (4) yhteydessä sovitettu muodostamaan osa staattorin tai roottorin jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunasta ja jossa teräsegmentissä (10’) on teräosan muodostavia harjoja (15) ja niiden välissä olevia uria (16) ja jossa teräsegmentissä (10’) on jauhinpinnan (6, 7) keskiön (O) suuntaan 10 suunnattava sisäreuna (17), jauhinpinnan (6, 7) ulkokehän suuntaan suunnattava ulkoreuna (18) sekä segmentin (10’) sisäreunaa (17) ja ulkoreunaa (18) yhdistävät ensimmäinen sivureuna (19) ja toinen sivureuna (20), tunnettu siitä, että teräsegmentin (10’) ensimmäisen sivureunan (19) teräsegmentin 15 (10’) ulkoreunan (18) puoleista päätä (21) ja teräsegmentin (10’) toisen sivu- reunan (20) teräsegmentin (10’) ulkoreunan (18) puoleista päätä (22) yhdistävä teräsegmentin (10’) ulkoreuna (18) on olennaisesti suora.
- 16. Jauhinpinta sellaista lignoselluloosapitoisen materiaalin jauhamiseen tarkoitettua levyjauhinta varten, jossa jauhimessa (1) on 20 vähintään kaksi, toistensa suhteen samanakselisesti pyörivää jauhinpintaa (6, 7), ja joka jauhinpinta (6, 7) käsittää toistensa viereen asennettuja teräseg-menttejä, tunnettu siitä, että jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunassa on ainakin yksi patentti-25 vaatimuksen 15 mukainen teräsegmentti (10’).
- 17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen jauhinpinta, tunnettu siitä, että mainitun teräsegmentin (10’) jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan olevan reunan (18) yhteyteen on sovitettu asennuspala (26), jonka jauhinpinnan (6, 7) ulkoreunan suuntaan tuleva reuna on olennaisesti ympyrän 30 kaaren muotoinen siten, että jauhinpinnan (6, 7) ulkokehä on mainitun teräsegmentin (10’) osalta olennaisesti jatkuvan ympyrän kaaren muotoinen.
- 18. Levyjauhin, jossa on jauhimen (1) staattorin rungon muodostava staattorilevy (5) ja sen yhteyteen sovitettu teräkiekko (13), johon jauhinpinnan (7) muodostavat teräsegmentit (10) on kiinnitetty, 35 tunnettu siitä, että teräkiekkoon (13) kuuluu ensimmäinen pyörähdysrengas (35) ja ensimmäisen pyörähdysrenkaan (35) ympärille sovitettu toinen pyörähdysrengas (36) siten, että teräkiekko (13) on pyöritettävissä 5 staattorilevyn (5) suhteen ensimmäisen pyörähdysrenkaan (35) tukeutuessa toiseen pyörähdysrenkaaseen (36).
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20040118A FI120630B (fi) | 2004-01-23 | 2004-01-28 | Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi |
CA2493678A CA2493678C (en) | 2004-01-23 | 2005-01-21 | Method of assembling or replacing a blade arrangement of a refiner |
SE0500161A SE530487C2 (sv) | 2004-01-23 | 2005-01-24 | Förfarande för montering eller utbyte av en bladuppsättning för en raffinör |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20040103 | 2004-01-23 | ||
FI20040103A FI20040103A0 (fi) | 2004-01-23 | 2004-01-23 | Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi |
FI20040118 | 2004-01-28 | ||
FI20040118A FI120630B (fi) | 2004-01-23 | 2004-01-28 | Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20040118A0 FI20040118A0 (fi) | 2004-01-28 |
FI20040118A FI20040118A (fi) | 2005-07-24 |
FI120630B true FI120630B (fi) | 2009-12-31 |
Family
ID=30445178
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20040118A FI120630B (fi) | 2004-01-23 | 2004-01-28 | Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
CA (1) | CA2493678C (fi) |
FI (1) | FI120630B (fi) |
SE (1) | SE530487C2 (fi) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN115485432A (zh) * | 2021-04-16 | 2022-12-16 | 安德里茨公司 | 流动改变精磨机区段 |
Families Citing this family (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE102008059610A1 (de) * | 2008-11-28 | 2010-06-02 | Voith Patent Gmbh | Verfahren zur Mahlung von wässrig suspendierten Zellstofffasern sowie Mahlgarnituren zu seiner Durchführung |
CN115229699B (zh) * | 2022-08-15 | 2023-07-18 | 陕西科技大学 | 一种等距直齿磨盘齿型设计方法、系统及计算机存储介质 |
-
2004
- 2004-01-28 FI FI20040118A patent/FI120630B/fi active IP Right Grant
-
2005
- 2005-01-21 CA CA2493678A patent/CA2493678C/en active Active
- 2005-01-24 SE SE0500161A patent/SE530487C2/sv unknown
Cited By (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN115485432A (zh) * | 2021-04-16 | 2022-12-16 | 安德里茨公司 | 流动改变精磨机区段 |
CN115485432B (zh) * | 2021-04-16 | 2024-03-26 | 安德里茨公司 | 用于锥形机械精磨机的精磨机板元件以及转子板元件 |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20040118A0 (fi) | 2004-01-28 |
SE0500161L (sv) | 2005-07-24 |
FI20040118A (fi) | 2005-07-24 |
SE530487C2 (sv) | 2008-06-24 |
CA2493678C (en) | 2012-06-05 |
CA2493678A1 (en) | 2005-07-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US8006924B2 (en) | Refiner plate assembly and method with evacuation of refining zone | |
CN105603797B (zh) | 分段式转子端盖组件 | |
US8201764B2 (en) | Device for comminuting feedstock with scraping elements | |
CA2082709A1 (en) | Variable stator vane assembly for an axial flow compressor of a gas turbine engine | |
AU2010306501A1 (en) | Bearing assembly for a wind turbine | |
JP2012522926A (ja) | ナセルを取り外さずに保守可能なヨー・ブレーキ・ディスクのセグメント | |
CA1049823A (en) | Reversible disk refiner plates | |
RU2548193C1 (ru) | Держатель ножей для барабана измельчителя и барабан измельчителя для кормоуборочного комбайна | |
US5188303A (en) | Apparatus for protecting disks of a hammer-crusher rotor with a protective shield | |
US9943862B2 (en) | Centrifugal separator, wear resistance member and set of wear resistance members for a centrifugal separator | |
KR20070087646A (ko) | 타이어 크기 감축/와이어 분리 시스템 | |
US5934585A (en) | Refiner plate assembly and method of mounting | |
JP2627735B2 (ja) | 精砕機及び精砕機用のディスク | |
CA2650747C (en) | Comminuting device with counter-rotating rotors | |
FI120630B (fi) | Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi | |
US2857111A (en) | Rotor blades and blade mounting means for grinding mills | |
JP4726796B2 (ja) | 自動調整、能動的補正式精砕機ステータ・プレート・システム | |
US8113455B2 (en) | Device for grinding input material | |
WO2012168111A2 (en) | Holding arrangement for a rim liner of a crusher | |
CA1234008A (en) | Refining disc for wood pulp or the like | |
EP4050154B1 (en) | Disc refiner sliding head adjustment assembly | |
AU2021296362B2 (en) | A gyratory crusher, a method for rotating an upper crusher frame and a retrofitting kit | |
EP2182109B1 (en) | Method of manufacturing a refiner | |
SE2151175A1 (en) | Wear plate, and rotor and comminution apparatus comprising such wear plate | |
CA2589323C (en) | Replaceable shear edge for a star-type feeder |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 120630 Country of ref document: FI |