FI120594B - Telastosovitelma - Google Patents

Telastosovitelma Download PDF

Info

Publication number
FI120594B
FI120594B FI20041324A FI20041324A FI120594B FI 120594 B FI120594 B FI 120594B FI 20041324 A FI20041324 A FI 20041324A FI 20041324 A FI20041324 A FI 20041324A FI 120594 B FI120594 B FI 120594B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
nip
track
assembly according
roller
Prior art date
Application number
FI20041324A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20041324A0 (fi
FI20041324A (fi
Inventor
Mika Olkkonen
Markku Kyytsoenen
Tatu Pitkaenen
Petteri Lannes
Petri Paeivae
Juha Linja
Mikko Vuolanto
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20041324A priority Critical patent/FI120594B/fi
Publication of FI20041324A0 publication Critical patent/FI20041324A0/fi
Priority to DE200510048571 priority patent/DE102005048571A1/de
Publication of FI20041324A publication Critical patent/FI20041324A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI120594B publication Critical patent/FI120594B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/002Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Description

Telastosovitelma - En valsstapel
Esillä oleva keksintö liittyy kuiturainan, kuten paperi-, kartonki-, sellu-, tissue- tai 5 vastaavan rainamateriaalin käsittelyyn kuiturainakoneessa. Tarkemmin esillä olevan keksinnön kohteena on telastosovitelma, jossa rainamateriaali viedään ainakin kaksi telaa käsittävän telaston vastakkain olevien telojen muodostaman nipin tai muodostamien nippien läpi, jolloin nippi tai nipit muodostavat vertikaalisen painovoimalinjan suhteen pystysuoran nippitason tai kallistetun nippitason tai polveilevan nippitason tai 10 murto viivan muotoisen nippitason.
Tämän keksinnön yhteydessä, määritteellä telasta tarkoitetaan kahden telan muodostamaa telaparia tai useamman telan muodostamaa telapinoa. Määritteellä nippi tarkoitetaan telaston kahden toisiinsa kontaktissa olevan telan kontaktialuetta, joka voi 15 olla viivamainen nippi tai pidennetty nippi. Kun nippi on pidennetty, ainakin toisen kontaktissa olevan telan vaippa on pintapaineen alla muotoutuva. Tällainen tela on esimerkiksi pehmeäpintainen tela ja/tai tai vyöhykesäädettävä tela. Määritteellä alkuperäinen nippitaso tarkoitetaan kahden telan telastossa kontaktissa olevien telojen muodostaman nipin ja telojen keskiakselien kautta kulkevaa tasoa ja useamman telan 20 telastossa kontaktissa olevien nippien kautta kulkevaa tasoa. Alkuperäinen nippitaso voi siten olla vertikaalisen painovoimalinjan suhteen ja konesuunnan eli MD-suunnan suhteen poikittaisessa suunnassa eli CD-suunnassa samansuuntainen taso tai kulmaan kallistettu taso tai polveileva taso.
25 Julkaisusta FI96334 C (VALMET PAPER MACHINERY INC.) tunnetaan menetelmä ja sitä soveltava kalanteri paperin tai vastaavan rainamateriaalin kalanteroimiseksi. Julkaisun mukaisesti rainamateriaali viedään kalanterissa taipumakompensoitujen ylätelan ja alatelan sekä ylätelan ja alatelan väliin järjestettyjen kahden tai useamman välitelan muodostamien nippien läpi. Telat on järjestetty olennaisesti pystysuuntaiseksi 30 telastoksi. Väliteloina käytetään sellaisia teloja, joiden oman painon aiheuttaman luonnollisen taipumaviivan muoto on olennaisesti samanlainen. Välitelojen ja niihin liittyvien apulaitteiden massojen aiheuttama nippikuormitus kevennetään olennaisesti 2 kokonaan esimerkiksi telan laakeripesään asennettuun keinuvipuun tai kannatinvivun vaikuttavan kuormitussylinterin avulla, jolloin telaa voidaan liikuttaa olennaisesti pystysuunnassa ala-ja/tai yläsylinterin lisäksi keinuvipuun vaikuttavalla kuormitussylinterillä, ja kalanterinippeihin tuodaan säädettävä kuormitus 5 taipumakompensoidulla ylätelalla tai alatelalla ja/tai ylätelaan tai alatelaan kohdistuvalla ulkopuolisella kuormituksella.
Tekniikan tasoon liittyvistä heikkouksista ja/tai ongelmista voidaan mainita, että telasta on sidottu yhteen kiinteään orientaatioon, jolloin nippikuormituksen säätämiseksi teloja 10 voidaan siirtää vain mainittu orientaatio säilyttämällä. Koska nippitaso on tyypillisesti kiinteä, nippikuormituksen tarkempi säätäminen on aina hankalaa, mikä johtuu telamassojen aiheuttama painovoimasta ja painovoimavaikutuksen kompensoinnista. Lisäksi ongelmana on, että telaston pehmeään välitelaan syntyy lämmön ja kulumisen seurauksena palautumattomia muodonmuutoksia, joiden seurauksena telastossa syntyy 15 tärinää ja telaston välitelan pintaan syntyy urittuu ja/tai pinta tulee aaltomaiseksi eli kehittyy barring-ilmiö.
Esillä olevan keksinnön yhtenä tehtävänä on saada aikaan parannettu kuiturainakoneen telastosovitelma, jolla voidaan parantaa nippikuormituksen tai nipin viivakuorman säätöä 20 sekä vähentää telaston tärinöiden kehittymistä. Esillä olevan keksinnön eräänä tehtävänä on aikaansaada parannettu telastosovitelma erityisesti barring-ongelman vähentämiseksi, kun pehmeäpintaisen telan pintaan muodostuu aaltomaisuutta itseherätteisellä mekanismilla tai palautumattomasta muodonmuutoksesta tai kulumisesta. Esillä olevan keksinnön vielä yhtenä tehtävänä on esillä olevan keksinnön toisen aspektin mukaisesti 25 parantaa telastosovitelman telaripustusta, jolla voidaan vähentää telaston telatärinöitä. Keksinnön eräänä tehtävänä on saada aikaan parannettu voimasylinteri kuiturainakoneen telastosovitelmaa varten, jolla voidaan poistaa tai ainakin olennaisesti vähentää telastossa nippikuormituksen säätöön liittyvien nippikuormitusten muutosten aiheuttamia vaihteluita.
Esillä olevan keksinnön tehtävät voidaan ratkaista esimerkiksi siten, että telaston ainakin yksi tela on siirrettävissä pitkin lineaarijohdetta alkuperäisen nippitason suhteen. Tällöin 30 3 tela voidaan siirtää jopa kokonaan irti nippikontaktistaan vastintelan tai vastintelojen kanssa.
Esillä olevan keksinnön tehtävän ratkaisun erään aspektin mukaisesti telaston kukin tela 5 on liikuteltavissa alkuperäisen nippitason suhteen ja/tai pois alkuperäisestä nippitasosta telaston muista teloista riippumattomasti. Tällöin on mahdollista, että telastossa vain telaston ylätelan ja alatelan välillä olevat välitelat ovat siirrettäviä alkuperäisen nippitason suhteen ja/tai pois nippitasosta..
10 Esillä olevan keksinnön mukaisesti telaa/välitelaa voidaan liikuttaa toimilaitteella tai ilman toimilaitetta suuntaan, joka poikkeaa alkuperäisestä nippitasosta. Tällainen nippitasosta poikkeava suunta voi olla samansuuntainen kuin konesuunta eli MD-suunta tai tämä suunta voi muodostaa rainan kulkusuunnassa tai rainakulkusuunnan suhteen vastakkaisessa suunnassa kulman, joka on < 90°.
15
Toimilaite, joka vaikuttaa telan laakeripukkiin ja joka kuuluu edullisesti siirrettävän telan kannatusvälineisiin ja/tai kuormitusvälineisiin ja joka aikaansaa ulkopuolisen kuormituksen telan siirtämiseksi pitkin lineaarijohdetta, voi olla pituudeltaan säädettävä, jolloin toimilaite voi olla esimerkiksi 20 - voimasylinteri, joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri, - teleskooppimaisesti pituuden säätövälineillä, kuten esimerkiksi kiilavälineellä, voimasylinterillä tai vastaavalla muuhun asemointitekniikkaan perustuvalla välineellä, säädettävä keinuvipu tai vipuvarsi, - manuaalinen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline tai muu 25 sellainen väline, jolla voidaan säätää toimilaitteen pituutta.
Toimilaitteeseen, joka vaikuttaa telan laakeripukkiin ja joka kuuluu edullisesti siirrettävän telan kannatusvälineisiin ja/tai kuormitusvälineisiin ja joka aikaansaa ulkopuolisen kuormituksen telan siirtämiseksi pitkin lineaarijohdetta, voi kuulua 30 esimerkiksi - voimasylinteri, joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri, - voimasylinterillä tai vastaavalla kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi, 4 - epäkeskeinen keinuvivunnivelen tai vipuvarren nivelen akseli, - voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko, - lineaarijohde, joka on varustettu servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla, - vastaava muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva voimalaite, tai 5 - manuaalisen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline tai muun sellaisen voimalaite ulkopuolisen kuormituksen aikaansaamiseksi ja siten telaa liikuttamiseksi lineaarijohteissa.
Toimilaite telan siirtämiseksi pitkin telan laakeripukkiin liittyvää lineaarijohdetta voi 10 käsittää kallistettavan lineaarijohteen, jolloin lineaarijohde on edullisimmin varustettu soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuvalla voimalaitteella, jolla lineaarijohde on poikkeutettavissa tai käännettävissä poispäin alkuperäisestä, edullisesti ylöspäin kaltevasta, asennostaan, jossa telat ovat toisiaan vasten. Soveltuva voimalaite voi olla esimerkiksi 15 - voimasylinteri, joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri, - voimasylinterillä tai vastaavalla kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi, - voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko, - servohydrauliikalla varustettu lineaarimoottorilla, - vastaava muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva voimalaite, tai 20 - manuaalisen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline tai muun sellaisen voimaväline, jolla lineaarijohde on kallistettavissa ja siten telan siirtämiseksi lineaarijohteissa..
Tällaisilla toimilaitteilla siirrettävää telaa voidaan liikuttaa alasylinterillä ja/tai 25 yläsylinterillä aikaansaatavan liikkeen, joka on olennaisesti nippitason suuntainen, lisäksi alkueräisestä nippitasosta poikkeavassa suunnassa. Toimilaite voidaan järjestää esimerkiksi parantamaan nippikuormituksen hienosäätöä varten.
Yksittäisen nipin nippikuormituksen säätämiseksi tai sulkeminen eli telan siirtäminen voi 30 keksinnön mukaisesti perustua kiilautuvien telojen aiheuttamaan kiilavoimaan. Tällöin ainakin yhtä lineaarijohteeseen laakeroitua telaa, kuten esimerkiksi kalanterissa välitelaa 5 voidaan siirtää lineaarijohteessa, jonka liikevara voi olla mitoitettu niin, esimerkiksi lyhyeksi niin, että nippi saadaan auki ja kiinni.
Nippikuormituksen säätämiseksi ohjaamalla telojen kiilautumista voidaan apuna käyttää 5 myös sitä, että muutetaan telaston kiilaavien telojen kulmaa suhteessa painovoimalinjaan. Tällöin korkea viivakuorma saadaan aikaan pienellä kulmalla, kun kiilavoima vahvistaa painovoiman eikä välttämättä tarvita lainkaan painovoimalinjan suhteen poikittaisia kuormitussylintereitä. Telasto voi olla kallistettu 45°. Tällöin nipin kuormitusta voidaan kasvattaa kallistetun telaston yläpuolelta ja mahdollistaa riittävä 10 nippikuormitus vain telastoa kiilaamalla.
Kuten nipin tai nippien nippikuormituksen säätäminen myös nipin tai nippien avaaminen ja sulkeminen voi tapahtua myös telaston kallistuskulman ja painovoiman avulla. Tällöin nipin avaus/sulku tai nippikuormituksen säätö voidaan toteuttaa muuttamalla telaston 15 telojen keskiakselien kautta kulkevan tason kulmaa suhteessa painovoimalinjaan tai nippitasoon. Korkea viivakuorma eli korkea nippikuormitus saadaan aikaan vaakatason suhteen pienellä kulmalla, kun toisiaan vasten painautuvien telojen vahvistaa painovoiman eikä välttämättä tarvita lainkaan painovoimalinjan suhteen poikittaisia kuormitussylintereitä. Kallistetussa telastossa nipin kuormitusta voidaan kasvattaa 20 kallistetun telaston yläpuolelta ja alentaa kallistetun telaston alapuolelta. Lisäksi on mahdollista jopa nipin pika-avaus vapauttamalla telan kannatus ylöspäin eli vain pudottamalla tela alkuperäisestä nippitasosta.
Eräässä keksinnön esimerkkitoteutuksessa nipit ovat auki kun nippitaso on kallistetussa 25 asennossa suhteessa vertikaaliseen painovoimalinjaan ja nippien kuormitustilassa nippitaso on samansuuntainen tai vain hieman kallistettu vertikaalisen painovoimalinjan suhteen. Kun nippikuormitusta lisätään tai nippi suljetaan, telan lineaarijohteeseen järjestettyä lineaarijohdetta ja sen mukana laakeripesää käännetään tai kierretään suhteessa vertikaaliseen painovoimalinjaan, jolloin tela liukuu lineaarijohteessa ja nippi 30 sulkeutuu painovoiman ja kulman avulla. Tällaisen kääntöliikkeen tai kiertoliikkeen toimilaite voi olla esimerkiksi sähkömoottori tai hydraulimoottori. Koska nippikuormituksen säädössä tai nipin sulkemisessa käytetään apuna painovoimaa, ei 6 tarvita suurta kääntö voimaa tai kierto voimaa ja tarvittava momenttivarsi eli lineaarijohteen pituus voi olla pieni. Etuna on vielä, että nipeissä voidaan käyttää erilaisia säädettäviä nippikuormia, jonka suuruus voidaan määrittää kaavalla Fy = M x G x sin(A), jossa 5 M - telan massa G = gravitaatiovakio (9,81 m/s2) A = telan kuormituskulma
Keksinnön toinen tehtävä voidaan ratkaista esimerkiksi siten, että telaston 10 nippidynamiikkaa muutetaan siten, että alkavan kehittyvän värähtelyongelman eteneminen estetään muuttamalla ongelmatelan, joka synnyttää värähtelyä, sijaintia suhteessa nippitasoon eli synnytetään telastossa telojen limitys. Tällainen ongelmatelan sijainnin muutos voidaan toteuttaa tekemällä välitelan keinuvivun tai kannatinvivun nivel epäkeskoksi ja kääntämällä tätä epäkeskoa esimerkiksi ajon aikana, jolloin välitela 15 on siirrettävissä konesuunnassa eli MD-suunnassa. Keksinnön toisen suoritusmuodon erään toisen toteutusesimerkin mukaisesti, kun telasto muodostuu ainakin kolmesta telasta, ja kun nippitaso on polveileva, on kiinteästi nippitasossa olevien telojen väli pienempi kuin nippitasosta pois siirrettävän telan halkaisija, jolloin siirrettävä tela kiilautuu kiinteästi nippilinjassa olevien telojen väliin tai irtautuu kontaktista telojen 20 kanssa. Tällöin nippikuormitusta voidaan näin säätää tai nippi voidaan sulkea tai nippi voidaan avata liikuttamalla siirrettävää telaa suhteessa kiinteisiin ja/tai muihin teloihin. Tällainen järjestely tehoaa erityisesti multinippikalanterin barring-tyyppiin, jossa polymeeripintaisen telan vaippaan muodostuu aaltomaisuutta itseherätteisellä mekanismilla.
25
Keksinnön kolmas tehtävä voidaan ratkaista esimerkiksi siten, että telan laakeripesä, on liukulaakeroitu välitelan kaulalle, on kiinnitetty telaston runkoon johdevälineen avulla. Voimakehän, joka on suurempi kuin nippikuormituksen aiheuttama voima, on muodostamiseksi laakeripesien välille järjestetty vastinelimet, jotka osuvat vastakkain, 30 kun telasto eli nipit suljetaan alasylinterillä. Näin muodostetussa voimakehässä voimat kulkevat alasylinteriltä laakeripesien ja vastinelinten läpi telaston rungon yläosaan ja muodostuneen voimakehän ansiosta telastossa ei ole telojen vaippojen aiheuttamaa 7 joustoa. Tällöin keksinnön erään toteutusmuodon mukaisesti vastinelimet voidaan kiinnittää laakeripesiin, jolloin vastinelimiä voidaan muuttaa siten, että vastaavat telan hiottua halkaisijaa.
5 Kolmannen tehtävän ratkaisun erään aspektin mukaisesti nippien viivakuorma voidaan luoda vaippakuormitteisten ylätelan ja alatelan avulla ja välitelojen kevennys voidaan toteuttaa liukulaakeroinneilla, joissa on pystysuuntainen isku. Lisäksi liukulaakerit voidaan sovittaa MD-suuntaisiin johteisiin, joita pitkin välitela on liikuteltavissa MD-suunnassa.
10
Varsinkin hydraulisylinterien ongelmana on, että hydraulisylintereissä käytettävillä tiivisteillä on suuri ero lepokitkan ja liikekitkan välillä. Tällöin nippikuormituksen säätöön ja etenkin kun tarvitaan pientä säätöä ja tarvitaan pieniä säätöliikkeitä, aiheutuu suuresta lepokitkan ja liikekitkan erosta ongelmia. Käytännössä käykin niin, että lisättävä 15 paine ei pysty voittamaan lepokitkaa, jolloin voimasylinteri ei liiku lainkaan tai sitten suuri lepokitka aiheuttaa sylinteriin paineen kertymistä, mikä lopulta aiheuttaa nykäyksen sylinterin liikkeeseen, joka useimmiten on lisäksi ylittää halutun säädön. Tiivisteiden ikääntyminen aiheuttaa myös nopeampaa tiivisteiden kulumista, joka lisää edelleen nykäysten todennäköisyyttä.
20
Keksinnön neljäs tehtävä voidaan ratkaista voimasylinterillä kuiturainakoneen telastosovitelmaa varten, esimerkiksi siten, että hydraulisylinterissä käytettävän tiivisteen materiaali on valittu sellaisiksi, että materiaalin lepokitka ja liikekitka ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.
25
Kriteerit täyttävä materiaaliryhmä on esimerkiksi hiilipohjaiset materiaalit ja erityisesti runsaasti grafiittia sisältävät hiilipohjaiset materiaalit, koska grafiitille on ominaista itsevoiteleva ominaisuus ja koska ne ovat kulutuskestävyydeltään hyviä ja kestävät riittävästi pintapainetta. Jos kulumiskestävyyttä pidetään primaarina kriteerinä, sopivia 30 materiaaleja ovat kuitulujitteiset grafiittikomposiitit, joilla on olennaisesti samanlaiset kitkaominaisuudet. Tiivisteen materiaali voidaan siten valita joukosta, johon kuuluu 8 edullisesti kuitulujitteiset grafiittikomposiitit ja hiilipohjaiset materiaalit, edullisemmin runsaasti grafiittia sisältävät hiilipohjaiset materiaalit.
Yleisesti esillä oleva keksintö koskee siten kuiturainakoneen telastosovitelmaa, jossa 5 rainamateriaali viedään telastossa vastakkain olevien telojen muodostaman nipin läpi. Esillä olevan keksinnön eduista voidaan mainita, keksinnöllä voidaan parantaa nippikuormitusten säädettävyyttä, vähentää telatärinöitä ja muuttaa telaston ongelmatelan tai ongelmatelojen sijaintia. Vielä voidaan esillä olevan keksinnön etuihin liittyen todeta seuraavaa. Telaston kukin yksittäinen nippi on avattavissa ja suljettavissa 10 telaston muista nipeistä riippumattomasti. Kunkin yksittäisen nipin nippikuormitus on säädettävissä telaston muista nipeistä riippumattomasti. Telastossa pehmeäpintainen välitela, kuten välipolymeeritela, joka on kulunut tai on muulla tavoin kokenut palautumattoman muodonmuutoksen, voidaan keksinnön ansiosta liikuttaa sivuun, jolloin kulumisen aiheuttaman aaltomaisuuden seurauksia ja barring-ilmiötä voidaan 15 vähentää. Etuna on myös, että välitelan itsenäisen liikuteltavuuden vuoksi, pehmeäpintaisen välitelan lämpömuodonmuutosten ja muiden muodonmuutosten synnyttämien telatärinöiden haittavaikutuksia voidaan vähentää siten, että ongelmatela voidaan liikuttaa sivuun ja/tai irti nippikontaktista.
20 Keksintöä kuvataan seuraavassa sen erääseen edullisena pidettyyn kuiturainakoneen sovellutusalueeseen eli paperikoneen kalanteriin, jossa on useita teloja, liittyen. Kysymyksessä on siten monta telaa käsittävän telaston muodostama monitelakalanteri. Jatkossa tällaiseen monitelakalanteriin viitataan yksinkertaisuuden vuoksi määritteellä kalanteri.
25
Raina, kuten paperiraina, kulkee kalenterissa useiden peräkkäisten nippien läpi. Nipit voivat olla rainaa kalanteroivia nippejä, kuten kovapintaisen termotelan ja sen pehmeäpintaisen vastintelan välinen nippi, tai kalanteroimattomia nippejä, kuten kahden pehmeäpintaisen telan välinen kääntönippi.
Esillä olevan keksinnön kannalta ei ole olennaista telaston telojen rakenne tai niiden järjestys vaan olennaista keksinnön myötä mahdollistuneet keinot 30 9 - nippikuormitusten tarkempaan ja yksilölliseen säätämiseen, - nipin avaamiseen tai sulkemiseen tarvittaessa muista nipeistä riippumattomasti, - rainan prosessoinnin jatkamiseksi poistamalla vaurioitunut tela nippikontaktista, - telastotärinöiden pienentämiseen.
5
Patenttipiirustuksissa:
Kuviot FIG. la, FIG.lb, FIG.lc, FIG.ld ja FIG.le esittävät kaaviomaisesti eräitä edullisina pidettyjä telastojen telaorientaatioiden esimerkkejä, joissa esillä olevan keksinnön mukainen telaston telan/telojen liikuttaminen on sovellettavissa, 10 kuvio FIG.2 esittää keksinnön erästä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, kuvio FIG.3 esittää keksinnön erästä toista edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, kuvio FIG. 4 esittää keksinnön erästä kolmatta edullisena pidettyä sovellutusmuotoa 15 telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, kuvio FIG.5 esittää keksinnön erästä neljättä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, kuvio FIG.6 esittää keksinnön erästä viidettä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, 20 kuvio FIG.7 esittää keksinnön erästä kuudetta edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi, kuviot FIG.8a, FIG,8b ja FIG.9 esittävät keksinnön erästä seitsemättä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telan siirtämiseksi, ja kuvio FIG. 10 esittää esillä olevan keksinnön kahdeksatta edullisena pidettyä 25 sovellutusmuotoa telaston telojen ripustamiseksi telastorunkoon.
Piirustusten kuvioissa kalanteri on merkitty yleisesti viitenumerolla 1. Piirustuksissa esitetyissä suoritusesimerkeissä raina kulkee polveillen nippien läpi ylhäältä alaspäin läpi telaston, joka alatelan 11 eli ensimmäisen telan ja sen päälle telapinoksi järjestetyt toisen 30 telan 12, kolmannen telan 13, neljännen telan 14, viidennen telan 15, jne..
10
Kuvioissa FIG.la...FIG.le on esitetty kaaviomaisesti eräitä edullisina pidettyjä kalanterin telaston 1 telaorientaatioita, joihin esillä olevan keksinnön mukainen telaston telan/telojen liikuttaminen on sovellettavissa.
5 Kuvioiden FIG. 1 a ja FIG. 1 b esimerkeissä on esitettyinä kummassakin viisitelainen telasto, joka käsittää alatelan ja neljä sen päälle järjestettyä telaa 12... 15. Kuvioiden FIG.laja FIG.lb telastot ovat vertikaalisia eli samansuuntaisia paino voimalinjan kanssa. Tällöin nippitason, jossa telaston kukin tela nippikontaktissa ainakin yhden toisen telaston telan kanssa, muoto on painovoimalinjan muotoinen suora nippitaso NLS.
10
Kuvion FIG.la esimerkki eroaa kuvion FIG.lb esimerkissä siinä, että kuvion FIG.la esimerkissä ovat vain välitelat 12,13 ja 14, jotka ovat alatelan 11 ja ylätelan 15 välissä keksinnön mukaisesti siirrettävissä pois alkuperäisestä nippitasosta NLS. Alatelaa voi kuormittaa tavallisesti ylöspäin alasylinteri 34 (vrt. kuviot FIG.2...FIG.5), jaylätelaa 15 15 voi kuormittaa alaspäin yläsylinteri 35 (vrt. kuviot FIG.2 ja FIG.5). Kuvion FIG. Ib esimerkissä ovat kaikki alatelan 11 yläpuoliset telat eli välitelat 12,13,14 ja ylätela 15 keksinnön mukaisesti siirrettävissä pois alkuperäisestä nippitasosta NLS.
Kuvion FIG. le esimerkissä on esitettynä viisitelainen telasto, joka käsittää alatelan ja 20 neljä sen päälle järjestettyä telaa 12...15. Kuvion FIG. le telasto on suora mutta kallistettu suhteessa vertikaaliseen paino voimalinjaan kanssa. Tällöin nippitason, jossa telaston kukin tela nippikontaktissa ainakin yhden toisen telaston telan kanssa, muoto on painovoimalinjan suhteen kallistettu nippitaso NLK.
25 Kuvion FIG. 1 d esimerkissä on esitettynä viisitelainen telasto, joka käsittää alatelan ja neljä sen päälle järjestettyä telaa 12...15. Kuvion FIG. Id telasto telat ovat limittäin toistensa suhteen, eli telastossa on toteutettu ns. limitys. Tällöin nippitaso, jossa telaston kukin tela nippikontaktissa ainakin yhden toisen telaston telan kanssa, seuraa linjaa, joka kulkee telojen keskipisteiden nippien kautta, jolloin nippitason muoto on polveileva 30 nippitaso NLP.
11
Kuvion FIG.le esimerkissä on esitettynä kahdeksantelainen telasto, joka käsittää alatelan Ilja seitsemän sen päälle järjestettyä telaa 12...18. Telasto jakautuu pehmeäpintaisten välitelojen 14 ja 15 muodostaman kääntönipin, joka on rainaa kalanteroimaton nippi, kohdalla alatelastoksi, joka käsittää alemmat telat 11... 14, ja ylätelastoksi, joka käsittää 5 ylemmät telat 15...18. Kuvion FIG. 1 e telastot ovat molemmat kallistettuja mutta niiden kallistussuunnat ovat toistensa suhteen vastakkaiset. Tällöin nippitason, jossa telaston kukin tela nippikontaktissa ainakin yhden toisen telaston muun telan kanssa, muoto on yhden kulman muodostavan murtoviivan muotoinen nippitaso NLM.
10 On syytä, korostaa, että olennaisinta ei ole minkälaisia ovat telaston 1 erityyppisten telojen järjestys ja/tai määrä. Tavanomaisessa monitelaisessa telastossa esimerkiksi kahdeksantelaisessa kalanterissa on päällekkäin: - alimmaisena alatela 11, j oka on kuormitettu j a voi olla taipumakompensoitu j a/tai vyöhykesäädettävä termotelan tai vain kovapintainen termotela, 15 - pehmeäpintainen, esimerkiksi polymeeripintainen tela 12, sitten kovapintainen termotela 13, sitten - pehmeäpintainen tela, esimerkiksi polymeeripintainen 14, sitten - pehmeäpintainen tela, esimerkiksi polymeeripintainen 15, sitten - kovapintainen termotela 16, sitten 20 - pehmeäpintainen tela, esimerkiksi polymeeripintainen 17, ja ylimmäisenä - ylätela 18, joka voi olla taipumakompensoitu ja/tai vyöhykesäädettävä termotelan tai vain kovapintainen termotela 18.
- Telastossa voi telojen järjestys saattaa myös olla seuraava. Alatelana on pehmeäpintainen, esimerkiksi polymeeripintainen tela, jonka päälle on järjestetty 25 kovapintaiset termotelat ja ylimpänä on jälleen pehmeäpintainen, esimerkiksi polymeeripintainen tela.
Tällöin voi kunkin vastakkain olevan kovapintaisen ja pehmeäpintaisen telan väliinsä muodostama nippi rainaa kalanteroiva nippi ja kunkin kahden pehmeäpintaisen telan 30 väliinsä muodostama nippi voi olla rainaa kalanteroimaton nippi. Tyypillinen rainaa kalanteroimaton nippi on kalanterissa esimerkiksi rainaa kalanteroimaton kääntönippi. Kun kalanterissa on sekä rainaa kalanteroivia nippejä ja rainaa kalanteroimaton 12 kääntönippi, on tavallista, että rainan yhtä puolta kalanteroidaan ennen kääntönippiä ja raina toista puolta kalanteroidaan kääntönipin jälkeen.
Nippikuormituksen synnyttämiseksi telaston 1 alatelaa 11 voidaan kuormittaa alhaalta 5 päin, esimerkiksi alasylinterillä 34, ja/tai ylätelaa 15; 18 voidaan kuormittaa samalla tavoin kuin alatelaa mutta ylhäältä päin, esimerkiksi yläsylinterillä 35. ja lisäksi voidaan kutakin ylätelan ja alatelan välillä olevaa välitelaa 12. ..14; 12...17 kuormittaa välitelan laakeripukkiin vaikuttavan kuormitusvarren, kuten esimerkiksi voimasylinteri 51, 92, tai keinuvivun 61 tai keinuvarren 71 tai vipuvarren 81 tai vastaavan telan siirtämiseen 10 tarkoitetun toimilaitteen 5, 6, 7, 8, 9 avulla. Säädettävällä välitelakuormituksella voidaan myös tarvittaessa kompensoida tai ainakin vähentää maan vetovoimasta aiheutuvia ongelmia tasaisen nippikuormituksen ylläpitämiseksi kalanterissa.
Tavallisesti tällaiset esimerkiksi edellä mainitut, kahdeksantelaiset telastot ovat 15 vertikaalisia. Kuviossa FIG. 1 e esitetty kahdeksantelainen telasto poikkeaa tavallisesta niin, että telaston kääntönipin alapuolinen alatelasto on kallistettuna vastapäivään ja kääntönipin yläpuolinen ylätelasto on kallistettuna myötäpäivään.
Esillä olevan keksinnön olennaisimpia päämääriä ovat: 20 - saada aikaan parannettu kuiturainakoneen telastosovitelma nippikuormituksen tai nipin viivakuorman säädön parantamiseksi sekä telaston tärinöiden vähentämiseksi, saada aikaan parannettu telastosovitelman sovellutusmuoto, barring-ongelman vähentämiseksi, kun pehmeäpintaisen telan pintaan muodostuu aaltomaisuutta itseherätteisellä mekanismilla tai palautumattomasta muodonmuutoksesta tai 25 kulumisesta, tai rainan paksuusvaihteluista, parantaa telastosovitelman telaripustusta telatärinöiden vähentämiseksi, saada aikaan parannettu voimasylinteri kuiturainakoneen telastosovitelmaa varten telastossa nippikuormituksen säätöön liittyvien nippikuormitusten muutosten aiheuttamien nykäysten vähentämiseksi.
Yleisesti nämä päämäärät voidaan saavuttaa keksinnön mukaisesti siten, että telaston 1 ainakin yksi tela 11... 18 on liikuteltavissa telastossa nippitason NLS, NLK, NLK, NLM
30 13 suhteen, jossa nippitasossa telaston kukin tela nippikontaktissa ainakin yhden muun telaston telan kanssa.
Viitataan kuvioihin FIG.2.. .FIG.8, joissa on erilaisia ekvivalentteja vaihtoehtoisia 5 esimerkkejä toimilaitteista, joilla voidaan säätää nippikuormitusta tai siirtää telaa suhteessa alkuperäiseen nippitasoon, jossa telat ovat toisiaan vasten, poispäin. Alkuperäinen nippitaso ei ole keksinnön toimivuuden kannalta olennaisinta. Niinpä alkuperäinen nippitaso voi olla painovoimalinjan suhteen - pystysuora tai lähes pystysuora nippitaso NLS, 10 - kallistettu tai voimakkaasti kallistettu nippitaso NLK, tai - polveileva nippitaso NLP.
Keksinnön kannalta ei ole olennaista myöskään telaston siirrettävien telojen lukumäärä. Niinpä telaston kaikki telat tai vain yksi telaston teloista voi olla siirrettävissä 15 alkuperäisen nippitason suhteen.
Kuvion FIG.2 esittämässä keksinnön yhdessä sovellutusmuodossa toimilaitteeseen 5 telan 12,13, 14 siirtämiseksi kuuluu pituudeltaan säädettävä voimasylinteri 51, joka vaikuttaa siirrettävän telan 12,13,14 laakeripukkiin. Voimasylinterin pituutta säätämällä 20 telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa 40.
Kuvion FIG.3 esittämässä keksinnön eräässä toisessa sovellutusmuodossa toimilaitteeseen 6 telan 12,13,14, 15 siirtämiseksi kuuluu pituudeltaan säädettävän voimasylinterin 62 avulla nivelöintipisteensä ympäri käännettävä keinuvipu 61, joka 25 vaikuttaa siirrettävän telan laakeripukkiin. Keinuvipua kääntämällä telan laakeripukit ja telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa 40.
Kuvion FIG.4 esittämässä keksinnön eräässä kolmannessa sovellutusmuodossa toimilaitteeseen 8 telan 12, 13,14 siirtämiseksi kuuluu pituudeltaan säädettävän 30 voimasylinterin 82 avulla nivelöintipisteensä ympäri käännettävä vipuvarsi 81, joka vaikuttaa siirrettävän telan 12,13 laakeripukkiin. Vipuvartta kääntämällä telan laakeripukit ja telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa 40.
14
Kuvion FIG.5 esittämässä keksinnön eräässä neljännessä sovellutusmuodossa toimilaitteeseen 7 telan 12,13,14,15 siirtämiseksi kuuluu pituudeltaan säädettävän kiilavälineen 72 avulla pituudeltaan säädettävä ja nivelöintipisteensä ympäri 5 voimasylinterin 62 avulla käännettävä keinuvarsi 71, joka vaikuttaa telan laakeripukkiin. Joko keinuvarren pituutta säätämällä tai sekä keinuvarren pituutta säätämällä että keinuvartta kääntämällä telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa 40.
10 Kuvion FIG.6 esittämässä keksinnön eräässä viidennessä sovellutusmuodossa toimilaitteeseen 9 telan 12,13,14 siirtämiseksi kuuluu pituudeltaan säädettävän voimasylinterin 92 avulla nivelöintipisteensä 95 ympäri kallistettuun asentoon käännettävä lineaarijohde 40. Kallistamalla lineaarijohteita telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa.
15
Kuvion FIG.7 esittämässä keksinnön eräässä kuudennessa sovellutusmuodossa toimilaite telan 12, 14 siirtämiseksi alkuperäisen nippitason suhteen voi sinällään olla mikä tahansa edellä selitetyistä toimilaitteista. Olennaista kuudennelle sovellutusmuodolle on, että hyödynnetään telojen kiilautumista nippikuormitusten säätämiseksi ja nippien 20 sulkemiseksi/avaamiseksi. Tämän sovellutusmuodon toiminnalle on ominaista, että joka toisen telan 11 ja 13 ja/tai 13,15 välinen etäisyys on pienempi kuin tämän välin suhteen siirrettävän telan 12 vastaavasti 14 halkaisija.
Kuvion FIG.8 esittämässä keksinnön eräässä seitsemännessä sovellutusmuodossa 25 toimilaitteeseen 9 telan siirtämiseksi alkuperäisen nippitason suhteen kuuluu epäkeskeinen laakerointi, jonka avulla on tehty telaston telojen 12,13,14 kannatinvarsien nivelet epäkeskoksi eli keinuvivun 61, joka vaikuttaa telan laakeripukkiin, nivelessä 65 tai vipuvarren 81, joka vaikuttaa telan laakeripukkiin, nivelessä 85 on käytetty epäkeskeisestä akselia 101,102. Kääntämällä epäkeskeistä 30 akselia siirtyy nivel ja telan laakeripukit ja niiden mukana telaa siirtyy lineaarijohteissa 40.
15
Viitataan kuvioon FIG.2, jossa on esitetty kalenteri, jonka telastoon 1 kuuluu viisi telaa 11,12,13, 14,15. Kalanterin aiatelaa 11 kuormittaa ylöspäin alasylinteri 34. Ylätelaa tukee alaspäin ylätuki 35, jossa voi olla telastoa alaspäin kuormittava yläsylinteri 35.
5 Välitelojen 12,13,14 yksittäiseksi kuormittamiseksi, telastoon 1 on järjestetty kannatussovitelma 5, joka on siirrettävissä pitkin telastorungon vertikaaliosaa 32. Keksinnön perusajatuksen mukaisesti kannatussovitelma voi sekä kuormittaa telaa yksilöllisesti vasten toista telaa ja näin vaikuttaa nippikuormitukseen. Telan liikuttamiseksi nippitason suhteen, kannatussovitelmaan kuuluu pituudeltaan säädettävä 10 voimalaite, joka on kuviossa on pituudeltaan säädettävä voimasylinteri 51, joka voi olla hydraulinen ja/tai pneumaattinen sylinteri ja/tai sähköruuvi.
Telan siirtämiseen tarkoitetun toimilaitteen 5 avulla voidaan siis säätää yksilöllisesti kutakin nippikuormitusta ja tarvittaessa yksittäinen tela 12,13,14 voidaan siirtää irti 15 nippikontaktista. Mahdollisuus avata nippi ja siirtää tela irti nippikontaktista mahdollistaa esimerkiksi sen, että vaippapinnastaan vaurioitunut ongelmatela, joka paitsi synnyttää rainaan vaurioita aiheuttaa telastotärinöitä, voidaan nyt yksinkertaisesti siirtää rainaa nipissä prosessoimattomaksi telaksi ja rainan prosessointia voidaan jatkaa paperikoneajoa keskeyttämättä.
20
Kuvion FIG.2 sovellutusmuodossa, telaston 1 telojen 11, 12,13,14,15 keskinäisen aseman muuttamiseksi, telan siirtämiseen tarkoitetun toimilaitteen ja telan kannatussovitelmaan 5 kuuluu telaston vertikaaliseen runko-osaan 32 sen suhteen vertikaalisen osan suunnassa liikuteltava toimilaite 51, joka on pituudeltaan säädettävä 25 voimasylinteri, edullisesti hydraulinen voimasylinteri, jonka yksi pää on kiinni telan laakeripukissa 41 ja jonka toinen pää on kiinni runko-osaa pitkin liikkuvassa liukukappaleessa 54, jolloin telan vertikaaliseen asemointiin tarkoitetun voimasylinterin 52 avulla voimasylinteriä ja sen mukana telaa voidaan liikuttaa vertikaalisesti suhteessa kiinteän tukikannattimen 53 , joka on kiinnitetty kalanterin vertikaaliseen runko-osaan 30 32. Laakeripukki 41 on sovitettu liikkuvasti, esimerkiksi liukuvasti kannatinulokkeen 42 avulla lineaarijohteeseen 40. Tällöin voimasylinteriä 51 kuormittamalla voimasylinterin pituus muuttuu ja liukujohteissa 40 liukuvien laakeripukkien avulla tela siirtyy pois 16 alkuperäisestä suorasta nippitasosta NLS tai päinvastoin. Riippuen synnytettyjen liikkeiden suuruuksista telaston 1 uusi nippitaso voi olla polveileva nippitaso NLS tai kallistettu nippitaso NLK. Nippitaso on murtoviivan muotoinen nippitaso NLM, tela on irti nippikontaktista tai nippikontakteistaan.
5
On huomattava että muitakin ekvivalentteja ratkaisuja toimilaitteen 5 aikaansaamiseksi voidaan käyttää. Soveltuvia toimilaitteita ovat esimerkiksi: voimasylinterillä kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi; kiilavälineen tai vastaavan avulla pituudeltaan säädettävä keinuvipu; kallistettava lineaarijohde; epäkeskeinen keinuvipunivelen tai 10 vipuvarren nivelen akseli; voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko (ei esitetty kuvioissa); lineaarijohde, joka on varustettu voima-asemasäädetyllä servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla; voimalaitteella käytettävä hammastanko; tai muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva laite tai sovitelma, jolla voidaan poikkeuttaa tai asemoida käännettävä lineaarijohde 40 poispäin 15 alkuperäisestä kaltevasta asennostaan, j ossa telat ovat toisiaan vasten.
Viitataan kuvioon FIG.3, jossa on esitetty kalanteri, jonka telastoon 1 kuuluu viisi telaa 11,12,13,14,15. Kalanterin alatelaa 11 kuormittaa ylöspäin alasylinteri 34. Ylätelan 15 ja välitelojen 12...14 kannattamiseksi 1 telastoon on järjestetty kannatussovitelma 6.
20 Kannatussovitelma voi kannattaa tai kuormittaa telaa yksilöllisesti vasten toista telaa. Näin kannatussovitelma voi sekä vaikuttaa nippikuormitukseen että liikuttaa telaa suhteessa nippitasoon, jolloin voidaan säätää yksilöllisesti kutakin nippikuormitusta että tarvittaessa liikuttaa yksittäinen tela irti nippikontaktista.
25 Mahdollisuus avata nippi ja siirtää tela irti nippikontaktista mahdollistaa esimerkiksi sen että vaippapinnastaan vaurioitunut ongelmatela, joka paitsi synnyttää rainaan vaurioita aiheuttaa telastotärinöitä, voidaan nyt yksinkertaisesti siirtää rainaa nipissä prosessoimattomaksi telaksi ja rainan prosessointia voidaan jatkaa paperikoneajoa tuotantoa keskeyttämättä.
Kuvion FIG.3 sovellutusmuodossa, telaston 1 telojen 11,12,13,14,15 keskinäisen aseman muuttamiseksi, telan kannatussovitelmaan 6 kuuluu telaston vertikaaliseen 30 17 runko-osaan 32 nivelöity kannatinvarsi 61, joka on esimerkiksi keinuvipu, jonka yksi pää on kääntyvästi kiinni telan laakeripukissa 41 ja jonka toista päätä kuormittaa voimasylinteri 62, joka on sovitettu kannatinvarren toisen pään ja telaston vertikaaliseen runko-osaan kiinnitetyn voimasylinterin tukiulokkeen 63 väliin. Laakeripukki on 5 sovitettu liikkuvasti esimerkiksi kannatinulokkeen 42 avulla lineaarijohteeseen 40. Tällöin voimasylinteriä kuormittamalla keinuvipu kääntyy keinunivelensä 65 ympäri ja laakeripukki, joka on järjestetty liikkumaan liukujohteessa 40, siirtyy pitkin lineaarijohdetta, jolloin tela siirtyy pois alkuperäisestä nippitasosta NLS. Riippuen synnytettyjen liikkeiden suuruuksista telaston 1 uusi nippitaso voi olla 10 - suora tai lähes suora nippitaso NLS, - kallistettu nippitaso NLK, - polveileva nippitaso NLP, tai - murtoviivan muotoinen nippitaso NLM.
Telojen liikettä pitkin lineaarijohtimia on havainnollistettu kuviossa kaksipäisellä 15 nuolella.
Kuvion FIG.3 suoritusmuodossa keinunivelten akselien paikat vertikaalisessa runko-osassa 32 on erilaistettu. Erilaistaminen voidaan toteuttaa, kuten kuviossa FIG.3 on esitetty, sijoittamalla keinunivelet 65 paikat niin, että keinuvivut 61 ovat erilaisessa 20 kulmassa suhteessa keinunivelten akselien kautta kulkevan akselilinjaan RL. Kun voimasylintereillä 62 synnytetään kannatinvarsien päihin samanlainen poikkeutusliike, ovat telojen 11,12,13, 14,15 liikkeet lineaarikannattimissa 40 erilaiset toistensa suhteen.
25 Pitkin lineaarijohtimia tapahtuvan telojen eri pituisten liikkeiden aikaansaamiseksi, keinuvivut 61 voidaan kiinnittää laakeripukkeihin 41 kääntyvästi myös siten, että keinuvivut kiinnityspisteet laakeripukeissa poikkeavat toisistaan, jolloin keinuvarsien keinuliike keinuniveltensä 65 ympäri aikaansaa vastaavasti erilaiset siirtymiset pois alkuperäisestä nippitasosta.
Telojen 11,12,13,14,15 siirtäminen pois alkuperäisestä nippitasosta voidaan aikaansaada myös liikuttamalla koko telastoa 1 keinuvipujen 61 avulla, joiden 30 18 keinunivelten 65 kiinnityspaikat telarungossa 32 tai laakeripukeissa on erilaistettu, nivelpisteiden suhteen.
On huomattava että muitakin ekvivalentteja ratkaisuja keinuvivun 61 aikaansaamiseksi 5 voidaan käyttää. Soveltuvia toimilaitteita telan siirtämiseksi ovat esimerkiksi: voimasylinterillä kuormitettava keinuvipu; kiilavälineen tai vastaavan avulla pituudeltaan säädettävä keinuvipu (vertaa kuvio FIG5); kallistettava lineaarijohde; epäkeskeinen keinuvivun nivelen akseli; voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko; lineaarijohde 40, joka on varustettu voima-asemasäädetyllä 10 servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla; voimalaitteella käytettävä hammastanko; tai muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva laite tai sovitelma, jolla voidaan poikkeuttaa tai asemoida käännettävä lineaarijohde 40 poispäin alkuperäisestä kaltevasta asennostaan, jossa telat ovat toisiaan vasten.
15 Viitataan kuvioon FIG.4, jossa on esitetty kalanteri, jonka telastoon 1 kuuluu viisi telaa 11, 12, 13, 14, 15. Kalanterin alatelaa 11 kuormittaa ylöspäin alasylinteri 34. Ylätelaa tukee alaspäin ylätuki 35, jossa voi olla telastoa alaspäin kuormittava yläsylinteri 35.
Välitelojen 12,13,14 yksittäiseksi kuormittamiseksi eli toisten telojen kuormituksesta 20 riippumattomasti, telastoon 1 on järjestetty kutakin välitelaa varten kannatussovitelma 8. Jokainen yksittäinen välitelan kannatussovitelma on kiinnitetty kääntyvästi telastorunkoon vertikaaliosaa 32. Keksinnön perusajatuksen mukaisesti kannatussovitelma voi sekä kuormittaa telaa yksilöllisesti vasten toista telaa ja näin vaikuttaa nippikuormitukseen. Telan liikuttamiseksi nippitason suhteen, 25 kannatussovitelmaan kuuluu vipuvarsi 81, jota kääntää sen nivelöintipisteen 85 ympäri pituudeltaan säädettävä voimalaite 82, kuten pituudeltaan säädettävä voimasylinteri, joka voi olla esimerkiksi hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri.
Kannatussovitelman 8, joka toimii toimilaitteena telan siirtämiseksi, avulla voidaan siis 30 säätää yksilöllisesti kutakin nippikuormitusta ja tarvittaessa yksittäinen välitela 12,13, 14 voidaan siirtää irti nippikontakteistaan. Mahdollisuus avata nippi ja siirtää tela irti nippikontakteistaan mahdollistaa esimerkiksi sen, että vaippapinnastaan vaurioitunut 19 ongelmatela, joka paitsi synnyttää rainaan vaurioita aiheuttaa telastotärinöitä, voidaan nyt yksinkertaisesti siirtää rainaa nipissä prosessoimattomaksi telaksi ja rainan prosessointia voidaan jatkaa paperikoneajoa ja tuotantoa keskeyttämättä.
5 Kuvion FIG.4 sovellutusmuodossa, telaston 1 telojen 11,12,13,14,15 keskinäisen aseman muuttamiseksi, kunkin telan kannatussovitelmaan 8 kuuluu siis vipuvarsi 81, jonka yksi pää on kääntyvästi kiinni vertikaalisessa runko-osassa ja jonka toinen pää on kääntyvästi kiinni telan laakeripukissa 41. Vipuvartta kuormittaa pituudeltaan säädettävä voimasylinteri 82, jonka yksi pää on kiinni vipuvarressa, kuten on esitetty kuviossa 4, tai 10 telan laakeripukissa 41 ja toinen pää on kääntyvästi kiinni vertikaalisessa runko-osassa 32. Vipuvarsi ja sitä kuormittava voimasylinteri muodostavat näin kolmiotuennan, jonka yksi sivuja näin koko tukikolmion läpimitta on säädettävä.
Laakeripukki on sovitettu liikkuvasti, esimerkiksi liukuvasti, kannatinulokkeen 42 avulla 15 lineaarijohteeseen 40. Voimasylinteriä kuormittamalla vipuvarsi kääntyy nivelöintipisteensä 85 ympäri ja liukujohteissa 40 liukuvien laakeripukkien avulla tela siirtyy pois alkuperäisestä suorasta nippitasosta NLS tai päinvastoin. Riippuen synnytettyjen liikkeiden suuruuksista telaston 1 uusi nippitaso voi olla polveileva nippitaso NLS tai kallistettu nippitaso NLK. Nippitaso on murtoviivan muotoinen 20 nippitaso NLM, tela on irti nippikontaktista tai nippikontakteistaan.
On huomattava että muitakin ekvivalentteja eli pituudeltaan säädettäviä ratkaisuja vipuvarren liikuttamiseksi voidaan käyttää. Soveltuvia toimilaitteita ovat esimerkiksi: kallistettavat lineaarijohteet; epäkeskeinen vipuvarren nivelen akseli; voimalaitteella 25 käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko; lineaarijohde, joka on varustettu voima-asemasäädetyllä servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla; voimalaitteella käytettävä hammastanko; tai muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva laite tai sovitelma, jolla voidaan poikkeuttaa tai asemoida käännettävä lineaarijohde poispäin alkuperäisestä kaltevasta asennostaan, joka pitää teloja toisiaan vasten.
Viitataan kuvioon FIG.5, jossa on esitetty kalanteri, jonka telastoon 1 kuuluu viisi telaa 11,12,13,14,15. Kalenterin alatelaa 11 kuormittaa ylöspäin alasylinteri 34. Ylätelan 15 30 20 ja välitelojen 12...14 kannattamiseksi 1 telastoon on jäljestetty kannatussovitelma 7. Kannatussovitelma voi kannattaa ja kuormittaa telaa yksilöllisesti vasten toista telaa ja näin kannatussovitelmalla voidaan sekä vaikuttaa nippikuormitukseen että liikuttaa telaa suhteessa nippitasoon, jolloin voidaan sekä säätää yksilöllisesti kutakin nippikuormitusta 5 että tarvittaessa liikuttaa yksittäinen tela irti nippikontaktista.
Mahdollisuus avata nippi ja siirtää tela irti nippikontaktista mahdollistaa esimerkiksi sen että vaippapinnastaan vaurioitunut ongelmatela, joka paitsi synnyttää rainaan vaurioita aiheuttaa telastotärinöitä, voidaan saadaan nyt yksinkertaisesti siirtää rainaa nipissä 10 prosessoimattomaksi telaksi ja rainan prosessointia voidaan jatkaa paperikoneajoa keskeyttämättä.
Kuvion FIG.5 sovellutusmuodossa, telaston 1 telojen 11,12,13,14,15 keskinäisen aseman muuttamiseksi, telan kannatussovitelmaan 7 kuuluu telaston vertikaaliseen 15 runko-osaan 32 nivelöity kannatinvarsi 71, joka on esimerkiksi keinuvipu, jonka yksi pää on kääntyvästi kiinni telan laakeripukissa 41 ja jonka toista päätä kuormittaa voimasylinteri 62. Tukisylinteri on sovitettu kannatinvarren toisen pään ja telaston vertikaaliseen runko-osaan kiinnitetyn voimasylinterin tukiulokkeen 63 väliin. Telan laakeripukki on sovitettu liikkuvasti esimerkiksi kannatinulokkeen 42 avulla 20 lineaarijohteeseen 40. Tällöin voimasylinteriä kuormittamalla keinuvipu kääntyy keinunivelensä 75 ympäri ja laakeripukki, joka on järjestetty liikkumaan kannatinulokkeen avulla liukujohteessa 40, siirtyy pitkin lineaarijohdetta, jolloin tela siirtyy pois alkuperäisestä nippitasosta, joka on painovoimalinjan suhteen pystysuora tai lähes pystysuora nippitaso NLS. Riippuen synnytettyjen liikkeiden suuruuksista telaston 25 1 uusi nippitaso voi olla suora nippitaso NLS tai kallistettu nippitaso NLK tai polveileva nippitaso NLP tai muortoviivan muotoinen nippitaso NLM. Telojen liikettä pitkin lineaarijohtimia on havainnollistettu kaksipäisellä nuolella.
Kuviossa FIG.5 esitetty kannatussovitelma eroaa kuvion 3 yhteydessä selitetystä 30 keksinnön toisesta edullisena pidetystä sovellutusmuodosta siinä, että kuvion FIG.5 sovellutusmuodossa keinuvivun 71 pituus on säädettävä siten, että siirrettävä tela 12,13, 14 on siirrettävissä alkuperäisen nippitason suhteen vaikka säilytetään alkuperäinen 21 keinuvivun 71 kuormitusvoimasylinterin 62 avulla. Keinuvipu on teleskooppimaisesti pitenevä keinuvipu. Kuvion FIG.5 sovellutusmuodossa ja toimilaitteeseen kuuluva voima keinuvivun pituuden säätämiseksi käsittää kiilavälinesovitelman 7, jonka aksiaalinen liike keinuvivun pituuden suhteen poikittaisessa suunnassa pidentää ja/tai tai 5 palauttaa keinuvivun pituutta.
Toinen ero kuvion 3 sovellutusmuodon ja kuvion 5 sovellutusmuodon välillä on se, että kuvion FIG.5 sovellutusmuodossa keinuvipujen 71 nivelöintipisteitä ei ole erilaistettu. Samanlainen vaikutus voidaan kuitenkin saavuttaa jos yksittäisissä keinuvivuissa 10 käytetään erilaisia kiilavälinesovitelmien asetuksia.
Kiilavälinesovitelmassa 7 kiilavälineen 72 liikkeen voi aikaansaada voimalaite 73, esimerkiksi hydraulinen voimalaite tai vastaava On huomattava että muitakin ekvivalentteja, soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuvia laitteita tai sovitelmia, 15 joilla voidaan poikkeuttaa tai asemoida kiilavälinettä, voidaan luonnollisesti käyttää.
On huomattava, että keinuvivun sijasta telaston kannatusvälineet ja/tai kuormitusvälineet voivat olla myös vipuvarsia, ja että muitakin ekvivalentteja toimilaiteen ratkaisuja keinuvivun 61 tai vipuvarren pituuden säätämiseksi voidaan käyttää. Soveltuvia 20 kiilavälinesovitelman vaihtoehtoja ovat esimerkiksi - telan laakeripesään vaikuttavan teleskooppimaisen keinuvivun tai vipuvarren osan tuenta voimasylinterillä, jolloin keinuvivun tai vipuvarren kääntäminen nivelöintipisteensä ympäri ylöspäin pidentää keinuvartta tai vipuvartta, - teleskooppimaiseen keinuvipuun tai vipuvarteen sen pituuden suunnassa vaikuttava 25 voimasylinteri; servohydrauliikalla varustettu lineaarijohde; voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko tai vastaava; muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva voimalaite, jolla voidaan säätää keinuvivun tai vipuvarren pituutta; tai manuaalinen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapaino väline tai vastaava, jolla voidaan säätää toimilaitteen pituutta.
30 22
Kiilavoimalla toteutettavan säädön etuina on, että säätö kiilavoiman avulla mahdollistaa tarkan nippisäädön voima-anturin avulla, ja että pienellä kiilan suuntaisella voimalla saadaan aikaan suuri nippikuormitus eli nippiin korkea viivakuorma.
5 Viitataan kuvioon FIG.6, joka esittää esillä olevan keksinnön erästä viidettä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston 1 telojen 12,14 siirtämiseksi telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi ja tällöin sekä nippikuormituksen säätämiseksi ja/tai nipin avaamiseksi tai sulkemiseksi kulman ja painovoiman yhdistelmällä.
10 Kuvion 6 sovellutusmuodossa on esitetty kaaviomaisesti kalanteri, jonka telastoon 1 kuuluu viisi telaa 11,12,13,14,15. Kalanterin alatelaa 11 kuormittaa ylöspäin alasylinteri 34 ja kalanterin ylätelaa 15 kuormittaa alaspäin yläsylinteri 35. Keskimmäinen välitela on asemaltaan kiinteä ja alhaaltapäin lukien toinen tela ja neljäs tela ovat nippitason suhteen siirrettäviä teloja. Alkuperäinen nippitaso, jossa telaston 1 15 kaikki telat ovat nippikontaktissa, on vertikaalisen paino voimalinjan suhteen polveileva nippitaso NLP.
Telojen 11...15 välisten nippien kuormituksen suuruus perustuu tässä sovellutusmuodossa toisiaan vasten kiilautuvien telojen välisten kiilausvoimien 20 suuruuteen. Tällöin telojen kiilaus tehdään siirtämällä telaa/teloja lineaarisessa suunnassa pitkin nivelöintipisteiden 95 ympärikääntyviä lineaarijohteita 40. Korkea viivakuorma saadaan aikaan muuttamalla lineaarijohteen kulmaa vaakatason voimakkaasti ylöspäin, jolloin voimakas kiilaefekti vahvistaa painovoimaa. Vastaavasti nipin pika-avaus saadaan aikaan muuttamalla lineaarijohteen kulma suhteessa vaakatasoon voimakkaasti alaspäin. 25
Kuvion FIG.6 sovellutusmuodossa kalanterin telaston 1 välitelojen 12,13,15 laakeripukit 41 on sovitettu lineaarijohteisiin 40 esimerkeiksi lineaarijohteen 40 nivelöintipisteen 95 muodostavan laakeripukin ulokkeen 42 avulla, jolloin laakeripukki 41 pääsee liikkumaan, esimerkiksi liukumaan, lineaarijohteessa. Lineaarijohteiden 30 pituudet voidaan mitoittaa siten, että lineaarijohteen johdekiskon pituus mahdollistaa sen, että nippi saadaan auki ja kiinni.
23
Vaikka kuvion FIG.6 sovellutusmuodossa alkuperäinen nippitaso, jossa nipit ovat kuormitettuina, on polveileva nippitasossa NLP, voi nippitason olla myös suora, edullisesti pystysuora tai lähes pystysuora nippitaso NLS tai kallistettu nippitaso NLK.
5 Kun kalanterin 1 kaikki telat 11,15 ovat nippikontaktissa eli nipit ovat kuormitettuina, on lineaarijohde käännettynä pois paino voimalinjan suhteen poikittaisesta vaakatasosta sellaiseen kulmaan, jossa telan laakeripukki ja siten siihen laakeroitu siirrettävä tela 12; 14 tela on pakotettu liukumaan vasten vastintelaansa tai vastintelojaan.
10 Yleisesti nippikuormitus voidaan laskea kaavalla Fy = M x G x sin(Ar), jossa M = telan numero r massa, G = gravitaatiovakio 9,81 m/s , ja Ar = telan kuormituskulma.
15
Nipin sulkemiseksi tai nippikuormituksen lisäämiseksi, lineaarijohdetta 40, joka on kiinnitetty kääntyvästi siirrettävän telan 12,14 laakeripesään 41, käännetään vaakatason suhteen ylöspäin, jolloin siirrettävä tela liukuu lineaarijohteessa vasten vastintelojaan ja nippi sulkeutuu tai nippikuormitus lisääntyy painovoiman ja kulman avulla. On 20 huomattava, että lineaarijohteiden tarkat suunnat riippuvat luonnollisesti valituista yksittäisten lineaarijohteiden suunnasta. Kun lineaarijohdetta käännetään nivelöintipisteensä 95 ympäri vastakkaiseen suuntaan, so. kuvion FIG.6 sovellutusmuodossa alaspäin liukuu tela lineaarijohteessa johteella poispäin päin alkuperäisestä nippitasosta NLP, jossa telat ovat vastakkain. Tällöin poispäin 25 alkuperäisestä nippitasosta siirtyvä tela avaa nipit tai nipin kuormitus pienenee painovoiman ja kulman avulla. On huomattava, että lineaarijohteiden tarkat suunnat ja kallistuskulmat riippuvat luonnollisesti valituista yksittäisten lineaarijohteiden suunnasta.
Kuvion FIG.6 sovellutusmuodossa lineaarijohdetta 40 käännetään nivelöintipisteen 95 30 ympäri pituudeltaan säädettävän voimasylinterin 92 avulla. Voima sylinteri voi olla esimerkiksi hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri. Myös muut toimilaitteet lineaarijohteen kääntämiseksi ovat ekvivalentteja vaihtoehtoja. Muina esimerkkeinä 24 toimilaitteesta telan siirtämiseksi ja siten nipin avaamiseksi tai nipin sulkemiseksi tai nipin kuormituksen säätämiseksi nivelöintipisteensä 95 ympäri käännettävän lineaarijohteen avulla 40 voidaan mainita mm: voimasylinterillä kuormitettava keinuvipu 61 tai vipuvarsi 81, 5 - kiilaväline 72 keinuvarren 71 pituuden lisäämiseksi, epäkeskeinen kannatinvarren 61,71,81 nivelen akseli 101, 102, - voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko (ei esitetty kuvioissa), esimerkiksi lineaarijohde 40, joka on varustettu voima-asemasäädetyllä 10 servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla (ei esitetty kuvioissa) - voimalaitteella käytettävä hammastanko, tai.
muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva laite tai sovitelma, jolla voidaan poikkeuttaa tai asemoida käännettävä lineaarijohde 40 poispäin alkuperäisestä kaltevasta asennostaan, jossa telat ovat toisiaan vasten.
15
Nipin kuormituksen säätö ja/tai avaaminen voidaan toteuttaa myös manuaalisesti esim. käsiveivin (ei esitetty kuvioissa) avulla. Kuvion 6 sovellutusmuodossa sekä nipin kuormitus että nipin sulkeminen ja avaaminen tapahtuu painovoiman avulla eli suurta voimaa ei tarvita, koska momenttivarret eli lineaarijohteiden pituuden voidaan pitää 20 lyhyinä.
Kuvion FIG.6 sovellutusmuoto mahdollistaa myös sen, että eri nipeissä voidaan käyttää omaa säädettävää kulmaa ja siten yksilöllistä nippikuormitusta. Edullista on myös, että nippien pika-aukaisu on yksinkertaista vain kääntämällä lineaarijohdetta 40 kääntävän 25 kulmamoottorin kulmaa vastakkaiseen suuntaan kuin suljettaessa nippiä tai lisättäessä nipin kuormitusta.
Jos yksin telojen 11...15 massasta muodostuva nippien viivakuorma ei riitä kalanterointiin, lisätään telojen lineaarijohteille 40 pienet lisäsylinterit (ei esitetty 30 kuvioissa) lisävoiman tuottamiseksi.
25
Eräs kuvion FIG.6 sovellutusmuodon edullinen suoritusesimerkki 45° kulmassa polveileva nippitaso. NLP. Riittävä nippivoima saadaan aikaan puhtaasti painovoimalla antamalla kiilaavien telojen 12,14 liikkua alaspäin. Tällöin liikkuvat telat kiilautuvat kiinteässä asemassaan olevien telojen 11,13,15 väliin. Nippikuormituksen kevennys 5 voidaan toteuttaa kevennyspaineilla alapuolelta, mikä vaatii toimilaitteen.
Kulmaan järjestetyissä telastoissa pika-avaus voidaan toteuttaa pudottamalla liikuteltava tela / liikuteltavia teloja alaspäin.
10 Viitataan kuvioon FIG.7, joka esittää esillä olevan keksinnön erästä kuudetta edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston 1 telojen 11...15 keskinäisen aseman muuttamiseksi sekä nippikuorman säätämiseksi. Kuvion 7 sovellutusmuodossa toimilaitteella 5, 6,7, 8 siirretään keskenään kiilautuvia teloja 11...15, jolloin nippien kuormitus ja nippien kuormituksen säätö perustuu telojen kiilautumisvoiman.
15
Jotta telat 11...15 voisivat kiilautua niitä toisiaan vasten niitä siirrettäessä, on keksinnön mukaisesti olennaista, että vertikaalisesti kiinteästi paikoillaan pysyvien telojen, edullisesti joka toisen telan, väli on hieman pienempi kuin horisontaalisesti siirrettävien telojen halkaisija.
20
Yleisesti nippikuormitus voidaan laskea kaavalla Fy = M x G x sin(Ar), jossa M = telan numero r massa, G = gravitaatiovakio 9,81 m/s2, ja 25 Ar = telan kuormituskulma.
Kuvion FIG.7 sovellutusmuodossa kalenterin telastossa 1 joka toinen tela on hieman eri nippitasossa ja liikuteltavissa vaakatasossa eli horisontaalisesti, edullisesti toimilaitteella 5,6, 7, 8, pois alkuperäisestä nippitasossa, joka on kuvion 6 sovellutusmuodossa 30 polveileva nippitaso NLP.
Toimilaite nipin aukaisemiseksi eli telan siirtämiseksi alkuperäisen nippitason suhteen 26 poispäin tai kohti vastintelaa tai vastinteloja voidaan valita varsin vapaasti. Soveltuvia toimilaitteita ovat erilaiset pituudeltaan säädettävät voimalaitteet ja kääntyvästi nivelöidyt keinuvivut/vipuvarret. Esimerkkeinä soveltuvista toimilaitteista voidaan mainita muun muassa: 5 - horisontaalinen kannatinvarsi ja siihen järjestetty voimasylinteri, - telaa kannattava ja voimasylinterillä kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi, - kiilavälineen tms. avulla pituudeltaan säädettävä ja voimasylinterillä kuormitettava keinuvarsi, - voimavälineellä kallistettava telan laakeripukin lineaarijohde 40, 10 - epäkeskeinen keinuvivun nivelen tai vipuvarren nivelen akseli, - voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko, - lineaarijohde, joka on varustettu voima-asemasäädetyllä servohydrauliikalla ja lineaarimoottorilla, tai - vastaava soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva laite tai sovitelma, jolla 15 voidaan poikkeuttaa tai asemoida siirrettävä tela poispäin alkuperäisestä nippitasosta.
Kuvion FIG.7 sovellutusmuodon toimintaperiaate perustuu siihen, että nippien kuormittamiseksi horisontaalisesti liikkuvia teloja 12,14 työnnetään päin vertikaalisesti kiinteästi paikallaan pysyviä teloja 11,13,15, jolloin lopullisessakin nippien 20 kuormitustilanteessa nippitaso on polveileva nippitaso NLP. Kiilautumiseen perustuvan nippien kuormituksen etuna on, että pienellä horisontaalisella voimalla saadaan aikaan suuri nippien viivakuorma. Etuna on lisäksi mahdollisuus tarkkaan nipin kuormituksen säätöön voima-anturin avulla, kun voima-anturia ei tarvitse mitoittaa painovoiman mukaan 25
Viitataan kuvioihin FIG8a, FIG.8b ja FIG9, joissa on esitetty esillä olevan keksinnön erästä seitsemättä edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston telojen keskinäisen aseman muuttamiseksi ja barring ilmiön poistamiseksi. Seitsemäs sovellutusmuoto perustuu siihen, että telan siirtämiseksi välitelan 12,13,14 kannatinvarren, joka on 30 esimerkiksi keinuvipu 61, nivel telarungossa 32 tai telan laakeripukissa 41 on epäkesko.
27
Barring-ilmiötä on aiemmin pyritty ehkäisemään muuttamalla rainan prosessointinopeutta ja/tai kalanterin telaston 1 nippien kuormitusta. Lisäksi tunnetaan ongelman poistamiseksi erilaisia värähtelyn vaimentimia. Riittävän nopeuden muuttaminen ei ole käytännössä kuitenkaan mahdollista on-line koneissa. Nippien 5 kuormituksen muuttaminen tehoaa jossakin määrin ongelmaan, mutta syntyvä paperin laatuvaihtelu voi estää täysin hyödyntämisen ja joudutaan turvautumaan suureen määrään hylkyä. Värähtelyn vaimentimien tehokkuus on kyseenalainen, koska käytännössä tarvitaan laakeripesäkohtaiset vaimentimet.
10 Seitsemäs sovellutusmuoto perustuu siihen, että telaston nippien dynamiikkaa muutetaan siten, että alkavan värähtelyongelman eteneminen pysäytetään muuttamalla ongelmatelan 12 sijaintia suhteessa alkuperäiseen nippitasoon. Ongelmatelan siirto ongelmatilanteessa voidaan seitsemännen sovellutusmuodon mukaisesti toteuttaa tekemällä telaston telojen 12,13, 14 kannatinvarsien nivelet epäkeskoksi eli käyttämällä 15 epäkeskeisestä kannatinvarren nivelen 101,102 akselia. Nivel voi siirron aikaansaamiseksi sijaita telarungossa 32 tai telan laakeripukissa 41. Kun nivel on epäkesko, voidaan ongelmatelaa 12 siirtää kone- eli MD-suunnassa ajonaikana, kuten on kaaviomaisesti havainnollistettu kuviossa 8b.
20 Seitsemännen sovellutusmuodon mukainen järjestely tehoaa sellaiseen barring-tyyppiin, jossa pehmeäpintaisen, kuten polymeeripintaisen telan vaippaan muodostuu aaltomaisuutta itseherätteisellä mekanismilla, joka voi seurata palautumattomasta muodonmuutoksesta tai kulumisesta. Barring paitsi heikentää saatavissa olevaa rainan laatua synnyttää merkittävästi hävikkiä.
25
Kuviossa FIG.9 on esitetty tyypillinen barring-ongelmaan liittyvä telan 12 värähtelymuoto. Esimerkkitapauksessa taajuus on 289 Hz ja telan polymeeripintaan muokkautuu 31 aaltoa.
30 Keksinnön mukaan ilmiön kehittyminen pysäytetään muuttamalla telan 12 pinnoitteen aaltomaisuuden tuottama heräte “parittoman aaltoluvun herätteestä” “parillisen aaltoluvun herätteeksi”. Sama voidaan tehdä luonnollisesti myös päinvastoin. Telan 28 siirtämisen jälkeen telasto 1 ei voi enää saada lisää värähtelyenergiaa siihen muotoon, joka aiheutti alkuperäisen ongelman. Koska ongelman aiheuttava tela on välitela, telastossa on ongelmatelan yläpuolella ja alapuolella tela, jotka ovat samassa vaiheessa. Kun telaa, joka aiheuttaa ongelman, siirretään, pyrkii pinnoitteen aaltomaisuus 5 pakottamaan yläpuolella ja alapuolella olevat telat kulkemaan vastakkaisiin suuntiin. On siten saatu aikaan muutos värähtelymuodossa.
Kun tela 12 on poikkeutettu pois alkuperäisestä nippitasosta, on todennäköistä, että telasto 1 ei enää värähtele uudessa muodossa “ominaistaajuisesti” tai ainakaan samalla 10 taajuudella. Ongelmaa voidaan poistaa ja tela palauttaa pyöreäksi, jos toimenpiteisiin ryhdytään ajoissa.
Alkavaa ongelmaa parittomalla aaltoluvulla on havainnollistettu kuviossa 9 ehyellä viivalla, kun nippitaso on pystysuora nippitaso NLP. Telaa 12 siirretään n.
15 aallonpituuden neljäsosa, jolloin uutta nippitasoa vastaa kuvaan piirretty suora viiva.
Seitsemännen sovellutusmuodon soveltamiseksi on tunnettava tai arvattava jollakin tarkkuudella aaltoluku, joka telan 12 pintaan pyrkii kehittymään. Kuvion 9 esimerkissä on esitetty aaltoluvut 21, 31 ja 41. Tällä aaltolukujen vaihteluvälillä keksintöä voidaan 20 vielä soveltaa tehokkaasti käyttämällä vain toimitiloja ’’telojen limitys päällä” ja ’’telojen limitys pois”.
Jos samassa telan positiossa esiintyy vielä enemmän toisistaan poikkeavia aaltolukuja, on myös telojen limityksen suuruutta varioitava, jotta saavutetaan “parillinen - pariton” 25 vaikutus. Luonnollisesti myös dynamiikan muuttaminen sinällään (ilman ylemmän ja alemman nipin herätteen vaiheistuksen hallintaa) vaikuttaa barring-ilmiötä tappavasti.
Seitsemännessä sovellutusmuodossa - värähtelymittauksen (esimerkiksi SENSIDEC + STA) perusteella tunnistetaan alkava 30 barring, - tunnistetaan ongelmatela (ja aaltoluku, jos käytössä on vaihteleva limitys), ja muutetaan limitystä.
29 Värähtely jatkuu nyt pakko värähtelynä jonkin aikaa. Telasto 1 ei enää värähtele ’’ominaistaajuudellaan”, koska muuttunut värähtelyn muoto ei ole ominaismuoto ainakaan ko. herätetaajuudella. Tällöin värähtely vaimenee telan 12 pehmeän pinnan 5 tasoittuessa.
Värähtely voi alkaa kehittyä uudestaan, nyt parilliselle aaltoluvulle, esim. alkuperäinen 31 aaltoluvun herätteen värähtely kehittyy 32 aaltoluvun herätteen aiheuttamaksi värähtelyksi. Tällöin värähtelymuoto olisi sama kuin alkuperäinen. Ongelma poistuu 10 siirtämällä tela 12 alkuperäiselle paikalleen, koska “parittoman” aaltoluvun herätteen ja parillisen aaltoluvun herätteen” aiheuttamat värähtelymuodot ovat erilaiset.
Viitataan kuvioon 10, joka esittää esillä olevan keksinnön kahdeksatta edullisena pidettyä sovellutusmuotoa telaston 1 telojen 11,..., 15 ripustamiseksi telastorunkoon 31, 15 32, 33. Telojen siirtämiseksi pois alkuperäisestä nippitasosta, telojen laakeripesät on sovitettu lineaarijohteisiin. Tällöin telojen keskinäinen asema on muutettavissa.
Nykyisissä telojen 11,..., 15 laakerointi-ja ripustusratkaisuissa on voimakehä, jossa nippivoimat siirtyvät rungon alaosasta telojen vaippojen kautta telaston rungon yläosaan. 20 Tällöin telan vaippa toimii joustavana elementtinä ja litistyy kuormituksen vaikutuksesta. Tällainen telaston ja rungon muodostama yhdistelmä on luonnollisesti herkkä telaston haitallisille herätteille kuten termotelan lämpömuodonmuutosten aiheuttamille suurille telatärinöille, huonokuntoisille teloille tai pehmeän pinnoitteen muokkautumisen aiheuttamille tärinöille. Tällainen yhdistelmä välittää telaston tärinät herkästi myös 25 kalenterin runkoon ja perustuksiin.
Tunnetusta tekniikasta poiketen on keksinnön kahdeksannelle sovellutusmuodon horisontaalisesti siirrettävien telojen 11...15 ohella ominaista, että telastoon on sovitettu telojen 11...15 laakeripesien väleihin vastinelimet 10a, 1 Ob. Tällöin telastoon on 30 muodostettu voimakehä, joka ulottuu telaston 1 rungon 31,32, 33 alaosasta, esimerkiksi alasylinteriltä 34, telojen laakeripesien 41 väleissä on vastakkain osuvien vastinelinten 10a, 10b kautta telaston 1 rungon 31, 32, 33 yläosaan, esimerkiksi yläsylinteriin 34,35 30 tai kiinteään telastokuormituksen vastinkappaleeseen 36. Voimakehä on suurempi kuin nippikuormitus.
Kuvion FIG.10 sovellutusmuotoon kuuluu laakeripesä, joka on laakeroitu, edullisesti 5 liukulaakeroitu, telan 11,..., 15, edullisessa toteutuksessa välitelan 12, 13, 14, kaulalle, ja joka kiinnitetty telastorunkoon lineaarijohteella 40. Liukulaakeroitujen laakeripesien välissä on vastinelimet 10a, 10b.
Suljettaessa telasto, esimerkiksi alasylinterillä 34, vastinelimet 10a, 10b kohtaavat ja 10 muodostuu voimakehä, joka on suurempi kuin viivakuorman aiheuttama nipin kuormitus. Voimakehässä voimat kulkevat alasylinteriltä 34 laakeripesien ja vastinelimien 10a, 10b läpi rungon ylaosaan.33. Nain muodostuneessa voimakehässä ei ole telojen 11,..., 15 vaipan aiheuttamaa joustavaa elementtiä.
15 Vastinelimet 10a, 10b voivat olla kiinnitettyinä laakeripesiin 41 ja olla siten muutettavissa niin, että ne vastaavat telan 11...15 hiottua halkaisijaa. Telaston 1 sulkeuduttua telojen välissä ei ole viivakuormaa. Viivakuorma luodaan vaippakuormitteisillatk-teloilla 11, 13. Välitelojen 12,13,14 kevennys suoritetaan liukulaakeroinnilla, jossa on pystysuuntainen isku. Pika-avauksessa nipit avataan alatelan 20 11 johtamana ja välitelan sekä telaripustusten kuorma siirtyy sopiville apusylintereille.
Kuvion FIG.10 sovellutusmuodon avulla kalanterin runko 31,32, 33 ja telasto 1 voidaan toteuttaa jäykemmäksi sekä muuttaa rungon ja telaston muodostama kokonaisuus tärinöitä paremmin vaimentavaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi keksinnön avulla voidaan 25 välitelan 12,13, 14 kevennys toteuttaa pienemmällä kitkalla ja siten parantaa nipin viivakuorman säätöä. Keksinnön avulla saadaan edelleen telan tuentaa jäykemmäksi ja kalanterin nopeutta nostettua korkeammaksi.
Keksinnön avulla voidaan runko ja telasto muuttaa tärinöitä paremmin vaimentavaksi 30 systeemiksi. Liukulaakeroinnin avulla voidaan järjestää tärinöitä vaimentavaa nestevaimennusta sekä mahdollistaa telan suuremmat pyörimisnopeudet. Keksinnön esittämä voimakehä vähentää telaston joustoon osallistuvien kone-elinten määrääjä 31 tukevoittaa koneen rakennetta. Hyvien vaimennus ominaisuuksien ansiosta keksintö rajaa telan aiheuttamat tärinät enemmän telaston sisäiseksi ilmiöksi, jolloin runko ja perustukset rasittuvat vähemmän.
5 Nykyisin esimerkiksi rullaimissa, puristimilla ja kalantereilla käytettävissä voimasylintereissä, kuten hydraulisylintereissä, olevat tiivisteet omaavat suuren eron lepokitkan ja liikekitkan välillä. Jos säätö, jota tarvitaan, on pieni tai jos säätöön liittyy vain pieniä tarvittavan voiman muutoksia, aiheutuu lepokitkan ja liikekitkan erosta merkittäviä ongelmia. Tällöin käytännössä joko käy siten, että sylinteriin lisättävä paine 10 ei pysty voittamaan lepokitkaa, jolloin sylinteri ei liiku ollenkaan, tai sitten suuri lepokitka aiheuttaa paineen kerääntymisen sylinteriin, josta aiheutuu viivettä ja lopulta kerääntynyt paine aiheuttaa nykäyksen sylinterin liikkeeseen, mikä useimmiten ylittää halutun säätötarpeen eli liikematkan. Ongelman haitallisuutta lisää se, että tiivisteen ikääntyessä ilmiö vahvistuu ja tiivisteen kuluminen tulee nopeammaksi.
15
Keksinnön tehtävänä on vähentää tätä ongelmaa ja järjestää hienosäätöä vaativissa kohteissa, kuten telaston nippikuormituksen säätöä vaativissa kohteissa, sylintereissä käytettävät tiivisteet materiaaliltaan sellaisiksi, että niiden lepokitka ja liikekitka ovat mahdollisimman lähellä toisiaan ja lisäksi mahdollisimmat alhaiset.
20
Jos liikekitka ja lepokitka ovat materiaalilla lähellä toisiaan, pystytään sylinteriä käyttämään olennaisesti ilman näkyvää säätöä.
Suurin materiaaliryhmä, joka täyttää kriteerit, on hiilimateriaalit. Tällöin edullisia ovat 25 erityisesti grafiittia runsaasti sisältävät materiaalit, joilla on grafiitin itsevoitelevista ominaisuuksista johtuen, erittäin alhainen kitka ja hyvin pieni ero lepokitkan ja liikekitkan välillä. Sylintereitä ajatellen tällaiset materiaalit kestävät riittävästi pintapainetta ja ovat myös kulumiskestoltaan hyviä.
30 Jos kuluminen katsotaan kuitenkin ongelmaksi, voidaan ottaa käyttöön kuitulujitetut grafiittikomposiitit. Näillä kuluminen on huomattavasti vähäisempää verrattuna sekä nykyisiin tiivistemateriaaleihin lujittamattomiin grafiittimateriaaleihin. Lisäksi 32 lujitettujen grafiittikomposiittien kitkaominaisuudet ovat hyvin samanlaiset kuin lujittamattomienkin grafiittimateriaalien. Merkitsevin huono puoli on, että lujitettu grafiittikomposiitti ei ole elastista, mikä käytännössä johtaa siihen, että tiiviste joudutaan suunnittelemaan uudestaan käyttäen vähintään kaksiosaista tiivistettä tai soveltamalla 5 dynaamisten akselitiivisteiden sokkelotiivisteratkaisuja.
Paremmasta eli olennaisesti nykäyksettömästä prosessin säädöstä aiheutuvat suurimmat edut ovat.
Säätötarkkuus paranee; tyypillinen hydraulisylintereillä tuotettava momentti on 10 luokkaa 5-10 kN/m samalla kun säädössä käytettävien sylintereiden sisäinen momenttihukka on 2-3 kN/m - nykyisillä sylintereillä on siis erittäin vaikeaa säätää kalanterissa esimerkiksi 5 %: lisäystä nipin viivapaineeseen. Keksinnön mukaisella sylinterillä, joissa tiivisteillä on olennaisesti pienemmät ja toisiaan lähellä olevat lepokitka ja liikekitka sisäinen momenttihukka on pienempi joten voidaan saavuttaa 15 helpommin esimerkiksi 5 %:n lisäys nipin viivapaineeseen.
- viivapaineen säätö nopeutuu. Viivapaineen monitorointi helpottuu, koska keksinnön mukaisia tiivisteitä käyttämällä suurta lepokitkan ja liikekitkan eroa ei ole enää olemassa, jolloin painetta nostettaessa energiaa ei enää varastoidu vaan haluttu kuormituspaine saadaan heti vaikuttamaan kalanterille/puristimelle tms.
20 - Tiivisteiden vanheneminen hidastuu. Nykyiset tiivisteet vanhentuvat nopeasti ja vanhentuessaan mm. kitka- ja kulumisominaisuudet huonotuvat selvästi.
- Keksinnön mukaisilla hiilimateriaaleilla ei tiedetä esiintyvän vanhenemisilmiöitä. Myöskään ei tiedetä, että hiilimateriaalien kulumisominaisuudet muuttuisivat ajan funktiona. Tiivisteen elinikä siten kasvaa johtuen ikääntymisilmiön puuttumisesta 25 hiilimateriaaleilla.
- Hiilimateriaalit mahdollistavat vesihydrauliikan käytön sylintereissä, mikä mahdollistaa kalliimman ja ympäristöä enemmän kuormittavan öljyn korvaamisen vedellä.
30 Keksintöä on selitetty edellä sovellutusmuotojen avulla vain esimerkinomaisesti. Kuten on alan ammattimiehille selvää, keksintö ei rajaudu vain selitettyihin sovellutusmuotoihin vaan monet sekä toiminnallisesti vaihtoehtoiset ja ekvivalentit 33 ratkaisut sekä yksittäisten osaratkaisujen ratkaisujen erilaiset yhdistelmät ja vaihtoehdot ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
5 Erikseen on syytä korostaa, että esillä oleva keksintö on teollisen käytettävyyden osalta rajaudu vain kuiturainakoneisiin, koska esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa myös muilla tekniikan alueilla, jolloin materiaalien prosessoinnissa sovelletaan vastakkain kuormitettavia teloja. Esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa kuiturainakoneiden sekä märässä päässä että kuivassa päässä, erityisesti koskien mitä tahansa telaparia, jossa 10 käytetään vastakkain kuormitettuja ja näin nipin muodostavia teloja. Erityisiä sovellutusalueita ovat kuiturainakoneissa erityyppiset puristusosat, kuivatusosa, päällystysosa, konekalanteri ja muut kalanterit.
*

Claims (23)

1. Telastosovitelma, jossa rainamateriaali viedään ainakin kaksi telaa (11,12; 12,13; 5 13,14; 14,15) käsittävän telaston (1) vastakkain olevien telojen muodostaman nipin tai muodostamien nippien läpi, jolloin nippi tai nipit muodostavat vertikaalisen paino voimalinjan suhteen pystysuoran nippitason (NLS) tai kallistetun nippitason (NLK) tai polveilevan nippitason (NLP) tai murtoviivan muotoisen nippitason (NLM), tunnettu siitä, että telaston (1) ainakin yksi tela on siirrettävissä pitkin 10 lineaarijohdetta (40) alkuperäisen nippitason suhteen (NLS, NLK, NLP, NLM).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että siirrettävä tela (11, 12, 13, 14, 15) on siirrettävissä nipin avaamiseksi kokonaan irti nippikontaktistaan vastintelan tai vastintelojen kanssa. 15
3. Patenttivaatimuksen 1 ja/tai 2 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telaston (1) kukin tela (11, 12, 13, 14, 15) on liikuteltavissa alkuperäisen nippitason (NLS, NLK, NLP, NLM) suhteen ja/tai pois alkuperäisestä nippitasosta telaston muista teloista riippumattomasti. 20
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telastossa (1) ainakin telaston ylätelan (15) ja alatelan (11) välillä olevat välitelat (12, 13, 14) ovat siirrettäviä alkuperäisen nippitason (NLS, NLK, NLP, NLM) suhteen ja/tai pois nippitasosta. 25
5 G = gravitaatiovakio (9,81 m/s ), A = telan kuormituskulma.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telastossa (1) ainakin telaston ylätelan (15) ja alatelan (11) välillä olevat pehmeäpintaiset välitelat (12, 14) ovat siirrettäviä alkuperäisen nippitason (NLS, NLK, NLP, NLM) suhteen ja/tai pois nippitasosta. 30
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telastossa (1), jonka nippitaso on polveileva nippitaso (NLP), etäisyysmitta joka toisen telan (11,13; 13,15) välillä on pienempi kuin mainittuun väliin tarkoitetun telan (12; 14) halkaisijamitta.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että 5 siirrettävä tela on liikuteltavissa toimilaitteella (5, 6, 7, 8, 9) tai ilman toimilaitetta suuntaan, joka poikkeaa alkuperäisestä nippitasosta (NLS, NLK, NLP, NLM).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että alkuperäisestä nippitasosta (NLS, NLK, NLP, NLM) poikkeava suunta voi olla samansuuntainen 10 kuin konesuunta eli MD-suunta tai voi muodostaa rainan kulkusuunnassa tai rainan kulkusuunnan suhteen vastakkaisessa suunnassa kulman, joka on < 90°.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että toimilaite, joka vaikuttaa siirrettävän telan (11...15) laakeripukkiin (41), johon liittyy 15 lineaarijohde, joka toimilaite kuuluu edullisesti siirrettävän telan kannatusvälineisiin ja/tai kuormitusvälineisiin (5, 6, 7, 8, 9), ja joka toimilaite aikaansaa ulkopuolisen kuormituksen telan siirtämiseksi pitkin lineaarijohteita (40) ja on pituudeltaan säädettävä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että toimilaite on valittu joukosta, johon kuuluu: • voimasylinteri (51), joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri, • teleskooppimainen pituuden säätövälineellä, kuten esimerkiksi kiilavälineellä (7), 25 voimasylinterillä tai vastaavalla muuhun asemointitekniikkaan perustuvalla välineellä, kuten ruuvilla tai karamutterilla tai hammastangolla tai lineaarimoottorilla tms., säädettävä keinuvipu (61, 71) tai vipuvarsi (81) tai vastaava, • manuaalinen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline, tai 30. muu sellainen väline, jolla voidaan säätää toimilaitteen pituutta.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että toimilaite, joka vaikuttaa siirrettävän telan (11,...15) laakeripukkiin (41), johon liittyy lineaarijohde (40), ja joka toimilaite kuuluu edullisesti siirrettävän telan kannatusvälineisiinja/tai kuormitusvälineisiin (5, 6, 7, 8, 9) ja joka aikaansaa 5 ulkopuolisen kuormituksen telan siirtämiseksi pitkin lineaarijohdetta (40), on valittu joukosta, johon kuuluu: • voimasylinteri, joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen voimasylinteri, • voimasylinterillä tai vastaavalla kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi, 10. epäkeskeinen keinuvivun nivelen tai vipuvarren nivelen akseli, • voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko, • edullisesti servohydrauliikalla varustettu lineaarimoottori, • manuaalisen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline tai vastaava, tai 15. vastaava muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva voimalaite ulkopuolisen kuormituksen, joka vaikuttaa laakeripukkiin, aikaansaamiseksi tai ja siten telan liikuttamiseksi lineaarijohteissa.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että 20 toimilaite telan (11...15) siirtämiseksi käsittää telan laakeripukkiin vaikuttavan keinuvivun (61, 71) tai vipuvarren (81) kääntönivelen epäkeskeisen akselin.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että epäkeskeinen akseli on järjestetty kääntöniveleeseen, joka liittyy telan laakeripukkiin tai jonka 25 avulla keinuvivun (61, 71) tai vipuvarren (81) kääntyvä tuenta on järjestetty telaston runkoon (32).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että toimilaite telan (11...15) siirtämiseksi pitkin telan laakeripukkiin (41) liittyvää 30 lineaarijohdetta (40) käsittää kallistettavan lineaarijohteen.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että kallistettava lineaarijohde (40) on varustettu soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuvalla voimalaitteella, jolla lineaarijohde on poikkeutettavissa tai käännettävissä poispäin alkuperäisestä, edullisesti ylöspäin kaltevasta asennostaan, jossa telat ovat toisiaan 5 vasten.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että voimalaite on valittu joukosta, johon kuuluu: • voimasylinteri, joka on edullisesti hydraulinen ja/tai pneumaattinen 10 voimasylinteri, • voimasylinterillä tai vastaavalla kuormitettava keinuvipu tai vipuvarsi, • voimalaitteella käytettävä ruuvi tai karamutteri tai hammastanko, • servohydrauliikalla varustettu lineaarimoottorilla, • vastaava muuhun soveltuvaan asemointitekniikkaan perustuva voimalaite, tai 15. manuaalinen voimaväline, kuten veivi, mekaaninen vastapainoväline tai muu sellainen voimaväline, jolla telan laakeripukkiin (41) liittyvä lineaarijohde (40) on kallistettavissa
17. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että 20 nippikuormituksen säätäminen tai nipin sulkeminen tai nipin avaaminen perustuu painovoimaan ja kallistetun telaston (1) telojen (11... 15) kiilautumiseen toisiaan vasten, jolloin alkuperäinen nippitaso on vertikaalisen painovoimalinjan suhteen kallistettu polveileva nippitaso (NLP).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telasta (1) on kallistettu edullisesti 45°, jolloin nipin kuormitusta voidaan kasvattaa kallistetun telaston yläpuolelta ja mahdollistaa riittävä nippikuormitus vain telastoa kiilaamalla.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 1-18 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että 3 0 vertikaalisen painovoimalinjan suhteen kallistetussa telastossa, jonka alkuperäinen nippitaso on suora nippitaso (NLS) tai kallistettu nippitaso (NLK) tai polveileva nippitaso (NLP) tai murtoviivan muotoinen nippitaso (NLM), nipin kuonnituksen suuruus voidaan määrittää kaavalla Fy = M x G x sin(A), jossa M = telan massa, 'j
20. Jonkin patenttivaatimuksen 1-19 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että telan (11...15) laakeripesä (41), joka on laakeroitu telan kaulalle, on kiinnitetty telaston 10 (1) runkoon johdevälineen (40) avulla, että voimakehän, joka on suurempi kuin nippikuormituksen aiheuttama voima, on muodostamiseksi päällekkäin olevien telojen laakeripesien välille järjestetty vastinelimet (10a, 10b), jotka osuvat vastakkain, kun telaston nipit on suljettu, jolloin muodostuneessa voimakehässä voimat kulkevat telaston rungon alaosasta (31) laakeripesien ja vastinelinten läpi 15 telaston rungon yläosaan (33) siten, että telastossa ei ole telojen vaippojen aiheuttamaa joustoa.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että vastinelimet (10a, 10b) on kiinnitetty laakeripesiin (41), jolloin vastinelimiä voidaan muuttaa 20 siten, että vastaavat telan hiottua halkaisijaa.
22. Jonkin patenttivaatimuksen 1-21 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että voimasylinterissä (51, 52, 62, 82, 92) käytettävän tiivisteen materiaali on valittu siten, että materiaalin lepokitka ja liikekitka ovat olennaisesti samat tai lähellä 25 toisiaan.
23. Patenttivaatimuksen 20 mukainen telastosovitelma, tunnettu siitä, että tiivisteen materiaali on hiilipohjainen materiaali, edullisesti runsaasti grafiittia sisältävä hiilipohjainen materiaali, edullisemmin kuitulujitteinen grafiittikomposiitti.
FI20041324A 2004-10-12 2004-10-12 Telastosovitelma FI120594B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20041324A FI120594B (fi) 2004-10-12 2004-10-12 Telastosovitelma
DE200510048571 DE102005048571A1 (de) 2004-10-12 2005-10-11 Walzenanordnung

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20041324 2004-10-12
FI20041324A FI120594B (fi) 2004-10-12 2004-10-12 Telastosovitelma

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20041324A0 FI20041324A0 (fi) 2004-10-12
FI20041324A FI20041324A (fi) 2006-04-13
FI120594B true FI120594B (fi) 2009-12-15

Family

ID=33306022

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20041324A FI120594B (fi) 2004-10-12 2004-10-12 Telastosovitelma

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE102005048571A1 (fi)
FI (1) FI120594B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102660888A (zh) * 2012-05-22 2012-09-12 大连明珠机械有限公司 一种压光机

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN109050151A (zh) * 2018-08-03 2018-12-21 芜湖储铁艺铁画设计有限公司 一种铁画喷涂用定位装置
WO2023155944A1 (de) * 2022-02-16 2023-08-24 Matthews International GmbH Mehrwalzenkalander zur herstellung von elektroden in einem trockenbeschichtungsverfahren, anordnung zum beidseitigen laminieren einer metallfolie mit elektrodenbahnen und verfahren zum herstellen einer elektrodenbahn mit einem mehrwalzenkalander

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102660888A (zh) * 2012-05-22 2012-09-12 大连明珠机械有限公司 一种压光机
CN102660888B (zh) * 2012-05-22 2015-08-19 大连明珠机械有限公司 一种压光机

Also Published As

Publication number Publication date
FI20041324A0 (fi) 2004-10-12
DE102005048571A1 (de) 2006-04-20
FI20041324A (fi) 2006-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4121147B2 (ja) 紙等のウエブ材をカレンダ加工する方法とその方法を利用するカレンダ
US7867155B2 (en) Expander roller
FI83346C (fi) Kalander, saerskilt en superkalander.
US7824320B2 (en) Expander roller
US4856154A (en) Method and device in an adjustable crown roll
US7862492B2 (en) Expander roller
WO2006051169A2 (en) Method in a multiroll calender, a multiroll calender and a method for loading a calender roll of a multiroll calender and a multiroll calender
FI120594B (fi) Telastosovitelma
FI115554B (fi) Laitteisto paperi-, kartonki- tai jälkikäsittelykoneen telan tukemiseksi sekä menetelmä telan taipuman ohjaamiseksi
EP0886694B1 (en) High nip load calender
KR100494041B1 (ko) 캘린더특히슈퍼캘린더의롤세트를빨리개방하는방법및캘린더특히슈퍼캘린더의롤세트용유압시스템
WO1998036184A1 (en) Hydrostatic glide bearing for a roll or equivalent
FI86450B (fi) Funktionsanordning av modulkonstruktion foer valsarna i en maskinkalander.
CA2277426C (en) Calender for webs of paper or similar material
US6336398B1 (en) Calender for webs of paper or a similar material
FI75218B (fi) Foerfarande vid boejningsreglerad vals och valsanordning foer tillaempning av foerfarandet.
FI118857B (fi) Menetelmä kuiturainan kalanteroimiseksi ja kalanteri
WO2004061222A1 (en) Multiroll calender
US7162953B2 (en) Roll arrangement
CN110067147B (zh) 减振器和在纤维幅材机中的布置
US6578473B1 (en) Calender with adjustable roll supports
FI117057B (fi) Menetelmä paperirainan puristamiseksi ja paperirainan puristuslaite
WO2006035113A1 (en) Method for calendering a fibrous web, and a multiroll calender
WO1998040558A1 (en) Method and apparatus for preventing roll vibrations in a film transfer coater
FI80772B (fi) Foerfarande vid en boejningsreglerad vals och en boejningsreglerad vals.

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 120594

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed