FI119066B - Kalanteri - Google Patents
Kalanteri Download PDFInfo
- Publication number
- FI119066B FI119066B FI20075010A FI20075010A FI119066B FI 119066 B FI119066 B FI 119066B FI 20075010 A FI20075010 A FI 20075010A FI 20075010 A FI20075010 A FI 20075010A FI 119066 B FI119066 B FI 119066B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- roll
- calender
- roller
- rolls
- relief
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21G—CALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
- D21G1/00—Calenders; Smoothing apparatus
- D21G1/002—Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21G—CALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
- D21G1/00—Calenders; Smoothing apparatus
- D21G1/002—Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure
- D21G1/004—Regulating the pressure
Landscapes
- Paper (AREA)
- Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
Description
119066
Kalanteri
Kalander
5 TEKNIIKAN ALA
Keksintö liittyy patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen menetelmään.
Keksintö liittyy lisäksi patenttivaatimuksen 2 johdanto-osan mukaiseen kalante-10 riin.
TEKNIIKAN TASO
Kalanteroinnissa pyritään yleisesti parantamaan rainamaisen materiaalin, kuten 15 paperi- tai kartonkirainan, ominaisuuksia kuten sileyttä ja kiiltoa. Kalanteroinnissa raina johdetaan toisiaan vasten puristettavien telojen väliin muodostuvaan nippiin eli kalanterointinippiin, jossa raina lämpötilan, kosteuden ja nippipaineen vaikutuksesta deformoituu. Kalanterissa nipit muodostuvat sileäpintaisen puristustelan, , · · ·. kuten metallitelan, j a joustavalla pinnoitteella päällystetyn telan, kuten polymeeri- »·» 20 telan, väliin. Joustavapintainen tela mukautuu rainan pinnan muotoihin ja painaa .·**. rainan vastapuolen tasaisesti vasten sileäpintaista puristustelaa. Tässä yhteydessä • · * ; tarkoitetaan kalanteriteloilla kalanterointinipin muodostavia teloja, ylätelalla tar- ··· · • * ·.. koitetaan telapinon ylintä telaa, alatelalla tarkoitetaan telapinon alinta telaa ja väli- telalla tarkoitetaan ylätelan ja alatelan välissä olevaa yhtä tai useampaa telaa.
25 Ylänipillä tarkoitetaan ylintä kalanterointinippiä, joka muodostuu ylätelan ja ylä-telan alapuolisen kalanteritelan väliin, alanipillä tarkoitetaan telapinon alinta ka-Γ : lanterointinippiä, joka muodostuu alatelan ja alatelan yläpuolisen kalanteritelan väliin ja välinipeillä tarkoitetaan kalenterin ylänipin ja alanipin välille välitelojen • **·. avulla muodostuvia kalanterointinippejä.
«·· 30 • · • · · · « • · 119066 2
Fl-patenttijulkaisussa 96334 on esitetty menetelmä paperin tai vastaavan rainama-teriaalin kalanteroinnissa kalanterissa. Menetelmässä kalanteroitava rainamateri-aali viedään taipumakompensoidun ylätelan ja taipumakompensoidun alatelan sekä ylä- ja alatelojen väliin järjestettyjen kahden tai useamman välitelan muodos-5 tamien nippien läpi. Telat on jäljestetty olennaisesti pystysuuntaiseksi telapinoksi. Väliteloina käytetään sellaisia teloja, joiden oman painon aiheuttaman luonnollisen taipumaviivan muoto on olennaisesti samanlainen. Välitelojen ja niihin liittyvien apulaitteiden massojen aiheuttama nippikuormitus kevennetään menetelmässä olennaisesti kokonaan ja kalanterointinippeihin tuodaan säädettävä kuormitus 10 taipumakompensoiduilla ylä- tai alatelalla ja/tai ylä- tai alatelaan kohdistuvalla ulkopuolisella kuormituksella.
Tyypillisesti puristus aikaansaadaan monitelakalanterissa kiinnittämällä telapinon ylä- tai alatela paikalleen ja puristamalla telapino paikalleen kiinnitettyä telaa vas-15 ten. Vaihtoehtoisesti voidaan puristaa sekä ylä- että alatelaa toisiaan kohti joko siten, että yksikään väliteloista ei ole lukittu kiinteästi paikalleen tai siten, että ainakin yksi väliteloista on lukittu kiinteästi paikalleen. Telojen taipumat voidaan kompensoida ylä- ja alateloissa olevilla taipumakompensointilaitteilla siten, että ·«· telanipit saavat suoraviivaisen muodon.
*:·*ί 20 »·· ·...· Liikkuvien välitelojen kevennys tehdään tekniikan tason mukaisissa ratkaisuissa a · : niin sanotulla UNIX laskennalla. UNIX laskenta perustuu mekaniikkaan, jossa ** • · ·* ** tela ja siihen liittyvät osat kuten laakeripesät, tukivarret ja kevennyssylinterit mal- • ta * · '·.·* linnetaan liikkuvaksi massasysteemiksi. Kyseessä on varsin monimutkainen las- 25 kenta, joka vaatii oman HP työaseman ja välitelalaskentaan pitkälle erikoistuneen • · : ** henkilön.
• · · • · * · ***
*" * i KEKSINNÖN YHTEENVETO
··· • · • · ·:··· 30 Keksinnön mukaisessa ratkaisussa UNIX laskenta korvataan automaattipunnituk- ·;··: sella. Automaattipunnitus saadaan aikaan varustamalla jokaisen välitelan keven- 3 119066 nyssylinteri sekä hoito- että käyttöpuolella pQ-venttiilillä ja lineaarianturilla. Kukin välitela nostetaan ohjelmallisesti hitaasti ylimmästä välitelasta aloittaen venttiilin Q-ohjeella ja lineaarianturin lukemaa seuraten normaaliin käyttöasentoon. Käyttöasennon lähellä luetaan painearvot ylös- ja alaspäin suuntautuvan liikkeen 5 aikana ja lukemien keskiarvoa käytetään kevennyspaineena, johon mahdolliset yli- ja alikevennykset lisätään.
Keksinnön mukaisen menetelmän pääasialliset tunnusmerkit on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
10
Keksinnön mukaisen kalenterin pääasialliset tunnusmerkit on esitetty patenttivaatimuksen 2 tunnusmerkkiosassa.
Automaattipunnitus ottaa huomioon käyttöönoton jälkeen tapahtuvat muutokset 15 välitelojen massoissa, jotka voivat johtua esim. siitä, että asiakas ottaa vuosien päästä pois käytöstä välitelaan liittyvän kaavarin.
Automaattipunnituksessa voidaan ottaa huomioon kevennyspaineantureiden ryö- .···. mintä. Lisäksi voidaan käyttö- ja hoitopuolen massaero kompensoida automaatti- • · · 20 sesti, joka tekniikan tason mukaisissa ratkaisuissa on vaatinut kasisäädön.
»·· • · • φ ··· • :*: Automaattipunnitus ottaa huomioon välitelan tukijäqestelmiin liittyvät kitkat ja • · · · j * *.. automaattipunnitusta voidaan käyttää apuna vikadiagnostiikassa.
··· φ • · *·· 25 Automaattipunnitus ottaa myös huomioon limityslaitteen aiheuttaman massakes- • *.. kipisteen muuttumisen. Tätä ei nykyisin oteta huomioon tekniikan tason mukaisis- : **: sa ratkaisuissa.
·»· * ·
Keksinnön mukaista ratkaisua voidaan käyttää kaikissa monitelakalantereissa, ··· 30 joissa on ainakin yksi välitela. Monitelakalanteri voi muodostua yhdestä telastosta • · • · 4 119066 tai useasta telastosta, jossa telat muodostavat telapinon. Telapino voi olla pysty-tasossa tai se voi muodostaa kulman pystytason kanssa.
KUVIOIDEN LYHYT SELOSTUS 5
Kuviossa 1 on esitetty eräs kahdesta telastosta muodostuva monitelakalanteri, jossa keksinnön mukaista ratkaisua voidaan käyttää.
Kuviossa 2 on esitetty kuviossa 1 esitetyn monitelakalanterin toinen telasto ja te-10 loihin liittyvät kannatinjäijestelyt.
Kuviossa 3 on esitetty leikkauskuva eräästä välitelan kiinnitysjärjestelystä.
EDULLISTEN SUORITUSMUOTOJEN SELOSTUS 15
Kuviossa 1 on esitetty eräs monitelakalanteri, jossa keksinnön mukaista ratkaisua voidaan käyttää. Monitelakalanteri käsittää kaksi telastoa 20A, 20B, joiden telas- tojen kalanteritelojen välisissä nipeissä kuiturainaa W kalanteroidaan. Ensimmäi- .*·*. sen telaston 20A teloja on ylhäältä lukien merkitty viitenumeroilla 21A-25A ja ·« · •••.j 20 toisen telaston 20B teloja viitemerkinnöillä 21B-25B. Kummankin telaston 20A, ·***. 20B ylin ja alin tela 21A, 25A; 21B, 25B ovat polymeeripintaisia taipumakom- «·· : ;*j pensoituja sym-teloja. Kummankin telaston 20A, 20B ylin ja alin välitela 22A, ··· » 24A; 22B, 24B ovat puolestaan terästeloja, joko lämmitettäviä ja/tai jäähdytettä-Γ ": viä teloja ja keskimmäiset telat 23 A, 23B ovat polymeeripintaisia teloja.
25 ·· • Kuviossa 2 on esitetty kuviossa 1 esitetyn monitelakalanterin toinen telasto 20B ja !„.· teloihin liittyvät kannatinjäijestelyt. Telaston 20B alatela 25B on tuettu laakeri- ····· pesistään sekä käyttö- että hoitopuolella sylinterilaitteeseen 50 ja ylätela 21B on :*’*· tuettu kiinteästi kalanterirunkoon. Välitelat 22B-24B on tuettu kalanterirunkoon ♦ ** 30 nivelvarsilla 32B, 33B, 34B ja nivelvarsia liikutetaan nivelpisteiden ympäri ke- • · vennyssylinterilaitteilla 42B, 43B, 44B.
• · 5 119066
Kukin kevennyssylinterilaite 42B, 43B, 44B on varustettu pQ-venttiililiä A ja lineaarianturilla B, jotka on liitetty ohjausyksikköön 100. Väliteloja nostetaan ohjelmallisesti hitaasti ylimmästä välitelasta 22B aloittaen pQ-venttiilin A Q-5 ohjeella ja lineaarianturin B lukemaa seuraten normaaliin käyttöasentoon. Käyttö-asennon lähellä luetaan painearvot ylös- ja alaspäin suuntautuvan liikkeen aikana ja lukemien keskiarvoa käytetään kevennyspaineena, johon mahdolliset yli- ja alikevennykset lisätään.
10 Telaston 20B ylä- 21B ja alatelana 25B voidaan käyttää liikkuvavaippaisia teloja, jolloin väliteloja 22B-24B voidaan kelluttaa ylä- 2IB ja alatelan 25B välissä. Telaston 20B nipit suljetaan nostamalla alatela 25B sylinterilaitteella 50 ylöspäin, jonka jälkeen nippejä kuormitetaan ylä- 21B ja alatelan 25B vaipoilla.
15 Kuviossa 3 on esitetty leikkauskuva eräästä välitelan kiinnitysjäijestelystä. Välite-lan 22B akseli 22C on laakeripesässä 22D, joka tukeutuu nivelvarteen 32B. Ni-velvarsi 32B on kiinnitetty runkoon R nivelpisteessä olevan pultin 32C välityksellä. Kevennyssylinteri on kiinnitetty nivelvarteen 32B kohdassa 32D. Kevennyssy- * * · linterin liike on kohtisuoraan kuvan tasoa vastaan. Nivelvarren 32B laakerointi 20 runkoon R kiinnitettyyn pulttiin 32C on normaalisti toteutettu pronssilaakerein, * · · ·...· joihin on vaikea jägestää tehokas ja kaikissa olosuhteissa toimiva voitelu. Telas- • · : ton liikkeet ovat pieniä ja liikesyklit ajoittaisia. Voiteluongelmasta johtuen kitka- * * ί ** voimat kasvavat ja tämä puolestaan vaikeuttaa nippivoimien hallintaa. Erillinen * · · • · *···* voitelujäijestelmä aiheuttaa myös lisäkustannuksia ja huollon tarvetta. Välitelojen 25 pronssiholkit ja alatelan liukujohteet voidaan korvata itsevoitelevalla tavallisesti • · ; '* grafiittia sisältävällä pronssimateriaalilla. Myös komposiittimateriaalia olevat laa- • * *···’ keriholkit voivat toimia laakerieliminä. Tällaisella järjestelyllä saadaan kitka- olosuhteet vakioksi ja huolto vapauden ansiosta ei tarvita erillisiä voitelujäqestel- « * · miä.
••λ: 30 • * 6 119 O S 6
Kuvioissa esitetyssä suoritusmuodossa telapinot 20A, 20B ovat olennaisesti pys-tytasossa, mutta telapinot 20A, 20B voivat keksinnön kannalta luonnollisesti muodostaa myös kulman pystytason kanssa. Telojen keskipisteiden kautta piirretty viiva voi muodostaa suoran tai murtoviivan.
5
Edellä on esitetty ainoastaan eräitä keksinnön edullisia suoritusmuotoja ja alan ammattimiehelle on selvää, että niihin voidaan tehdä lukuisia modifikaatioita oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
··1 2 3 • · * · • · · • 1 n· « · • · ··· • · • · · • · ·
• · · I
• · • · • 1· • · · • · • · • Φ · • · • · • ·· · 2 • · 3 « • · III • · • · ··· • • t
Claims (2)
1. Menetelmä kalanterin välitelojen keventämiseksi, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää seuraavat vaiheet: 5. nostetaan kukin välitetä (22B-24B) ylimmästä välitelasta (22B) alkaen välite- lan kevennyssylinteriin (42B-44B) kytketyn pQ-venttiilin (A) Q-ohjeella ja li-neaarianturin (B) lukemaa seuraten välitelan (22B-24B) normaaliin käyttöasen-toon, - luetaan pQ-venttiilin painearvot välitelan (22B-24B) ylös- ja alaspäin suuntau-10 tuvan liikkeen aikana ja lukemien keskiarvoa käytetään kyseisen välitelan (22B-24B) kevennyspaineena, johon mahdolliset yli- ja alikevennykset lisätään.
2. Kalanteri, jossa on ainakin yksi telapino (20B), jossa on ala- (25B) ja ylätela 15 (2IB) sekä ainakin yksi välitela (22B-24B), jonka laakeripesät on tuettu käyttö- ja hoitopuolella nivelvarteen (32B-34B) ja joka nivelvarsi (32B-34B) on lisäksi tuettu kevennyssylinteriin (42B-44B), tunnettu siitä, että kukin kevennyssylinteri (42B-44B) on varustettu pQ-venttiilillä (A) ja lineaarianturilla (B). »·· • · ♦ 1 2 3· 4 m • •4 4 4 4 · ··1 • ♦ · · • · ··♦ ·1 • · • · · « « · * · · ··· • · • · • · 1 · · • 4 4 4 2 444 4 4 * · • · · • · • · 3 4 4 • 4 4 • 4 8 119066
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20075010A FI119066B (fi) | 2007-01-11 | 2007-01-11 | Kalanteri |
DE112008000058T DE112008000058T5 (de) | 2007-01-11 | 2008-01-08 | Kalander |
AT0901908A AT506853B1 (de) | 2007-01-11 | 2008-01-08 | Kalander |
PCT/FI2008/050002 WO2008099053A1 (en) | 2007-01-11 | 2008-01-08 | Calender |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20075010A FI119066B (fi) | 2007-01-11 | 2007-01-11 | Kalanteri |
FI20075010 | 2007-01-11 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20075010A0 FI20075010A0 (fi) | 2007-01-11 |
FI119066B true FI119066B (fi) | 2008-07-15 |
Family
ID=37745703
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20075010A FI119066B (fi) | 2007-01-11 | 2007-01-11 | Kalanteri |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
AT (1) | AT506853B1 (fi) |
DE (1) | DE112008000058T5 (fi) |
FI (1) | FI119066B (fi) |
WO (1) | WO2008099053A1 (fi) |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI96334C (fi) * | 1993-11-24 | 1996-06-10 | Valmet Paper Machinery Inc | Menetelmä paperin tai vastaavan rainamateriaalin kalanteroinnissa ja menetelmää soveltava kalanteri |
FI107626B (fi) * | 1996-05-06 | 2001-09-14 | Metso Paper Inc | Menetelmä kalanterin, etenkin superkalanterin telaston pika-avauksessa ja hydraulijärjestelmä kalanterin, etenkin superkalanterin telastoa varten |
-
2007
- 2007-01-11 FI FI20075010A patent/FI119066B/fi not_active IP Right Cessation
-
2008
- 2008-01-08 WO PCT/FI2008/050002 patent/WO2008099053A1/en active Application Filing
- 2008-01-08 AT AT0901908A patent/AT506853B1/de not_active IP Right Cessation
- 2008-01-08 DE DE112008000058T patent/DE112008000058T5/de not_active Withdrawn
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AT506853B1 (de) | 2011-02-15 |
DE112008000058T5 (de) | 2009-11-26 |
AT506853A2 (de) | 2009-12-15 |
FI20075010A0 (fi) | 2007-01-11 |
WO2008099053A1 (en) | 2008-08-21 |
AT506853A3 (de) | 2010-12-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2365458C (en) | Method in the calendering of paper or of an equivalent web material and a calender that makes use of the method | |
FI75217B (fi) | Boejningsreglerad vals. | |
SE505494C2 (sv) | Kalander, speciellt en superkalander | |
EP2331747B1 (en) | An apparatus for washing and/or dewatering pulp | |
US3155029A (en) | Calenders | |
FI119066B (fi) | Kalanteri | |
EP0897484A1 (en) | Hydrostatic glide bearing for a roll or equivalent | |
FI86450C (fi) | Funktionsanordning av modulkonstruktion foer valsarna i en maskinkalander. | |
CA2288264C (en) | Method and arrangement for computing and regulation of the distribution of linear load in a multi-nip calender and a multi-nip calender | |
FI119068B (fi) | Menetelmä kalanterissa ja monitelakalanteri sekä menetelmä monitelakalanterin kalanteritelan laakerin kuormittamiseksi ja monitelakalanteri | |
EP2669431A1 (en) | Multiroll calender | |
WO1998042992A1 (en) | Roll | |
FI117567B (fi) | Menetelmä telan vaipan muotovirheistä aiheutuvien nippikuormitusmuutosten kompensoimiseksi | |
CN214496997U (zh) | 压光机 | |
FI116482B (fi) | Menetelmä välitelojen taipuman säätämiseksi paperikoneen monitelaisessa telastossa ja menetelmässä käytettävä järjestelmä | |
FI114031B (fi) | Menetelmä paperirainan puristamiseksi ja paperirainan puristuslaite | |
FI122758B (fi) | Monitelakalanteri ja menetelmä monitelakalanterissa | |
WO2008068382A1 (en) | Multirollcalender | |
FI119335B (fi) | Monitelakalanteri | |
FI117832B (fi) | Menetelmä monitelakalanterissa ja monitelakalanterder | |
FI114405B (fi) | Kalanteri ja menetelmä paperi- tai kartonkirainan kalanteroimiseksi | |
FI80772C (fi) | Foerfarande vid en boejningsreglerad vals och en boejningsreglerad vals. | |
FI120797B (fi) | Laitteisto kuiturainakonetta varten ja kuiturainakone | |
WO2003038186A1 (en) | Multi-nip calender |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |