FI118758B - Rakennuselementtien valmistuslinja - Google Patents

Rakennuselementtien valmistuslinja Download PDF

Info

Publication number
FI118758B
FI118758B FI20030605A FI20030605A FI118758B FI 118758 B FI118758 B FI 118758B FI 20030605 A FI20030605 A FI 20030605A FI 20030605 A FI20030605 A FI 20030605A FI 118758 B FI118758 B FI 118758B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blank
building element
adhesive
station
building
Prior art date
Application number
FI20030605A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20030605A0 (fi
FI20030605A (fi
Inventor
Marko Kallunki
Original Assignee
Hsl Group Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hsl Group Oy filed Critical Hsl Group Oy
Priority to FI20030605A priority Critical patent/FI118758B/fi
Publication of FI20030605A0 publication Critical patent/FI20030605A0/fi
Publication of FI20030605A publication Critical patent/FI20030605A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI118758B publication Critical patent/FI118758B/fi

Links

Description

118758
Rakennuselementtien valmistuslinja
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistamiseksi.
5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 3 johdanto-osan mukainen rakennus-elementtien, erityisesti pienelementtien, valmistuslinja.
Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 8 mukainen puristin rakennus-elementin osien yhteen liittämiseksi.
Rakennuselementillä tarkoitetaan tässä yhteydessä rakennuksen rakenneosan, kuten 10 seinän, katon tai lattian, yhtä rakenne-elementtiä. Tällaiset rakennuselementit sovitetaan ja liitetään yhteen varsinaisen kokonaisen rakenneosan toteuttamiseksi. Ra-kennuselementti on siis erityisesti pienrakennuselementti eli pienelementti, joita yhdistämällä kootaan sisä- ja/tai ulkoseiniä, kattorakenteita ja/tai lattioita. Pienelementtien etuna on, että ne ovat suhteellisen pienen kokonsa vuoksi helposti kuljetet-15 tavissa tehtaalta työmaalle. Siihen ei tarvita perävaunulla varustettua rekkaa tai vastaavaa kuten suurten rakennuselementtien kuljetukseen, vaan kuljetus on toteutettavissa tavanomaisella kuorma-autolla tai jopa suurella pakettiautolla. Lisäksi etuna on asennustyön yksinkertaisuus ja nopeus. Pienelementit liitetään yleensä yhteen . t.t ainakin pitkistä sivuistaan ja näin muodostetaan esim. väliseinä tai välipohja.
• t · ··· · • ♦ · 20 Rakennuselementti on yleensä suorakaiteenmuotoinen, tasomainen ja litteä osa, jonka reunoissa on sopivat liitospinnat niiden toisiinsa sovittamiseksi ja yhdistämi-seksi. Rakennuselementti kootaan sen molemmin puolin pintaan tulevista levyistä ja niiden väliin järjestetyistä levyjä tukevista ja elementtiä jäykistävistä runko-osista.
• · .·*·. Rakennuselementin sisäosaan kuuluu yleensä täyte, joka on ääntä ja/tai lämpöä eris- 25 tävä täyte. Rakennuselementti valmistetaan yleensä niin, että pintalevyt ja runko- ;Vi osat liitetään yhteen esim. liimaamalla, minkä jälkeen ne puristetaan yhteen ja lii- *..; mauksen annetaan kuivua tai liimaus kuivataan.
• · • · • · *
Eräs tällainen väliseinärakenteisiin soveltuva pienelementti on esitetty patenttijul-kaisussa US-4140824. Tämä pienelementti on kevytrakenteinen väliseinäelementti, • · 30 jossa on kiinnitetty huomiota erityisesti äänieritysominaisuuksiin.
• · • · · • * φ • · .·.#: Ennestään tunnetaan patenttihakemuksesta EP-1005980 valmistalojen seinäelement- tien valmistuslinja, jossa yksittäiset osat liimataan toisiinsa ja puristetaan elementik- 2 118758 si. Puristaminen toteutetaan hydraulisella puristimella, jonka puristinlevyjen välissä elementtiä askeleittain siirretään ja samalla elementtiin kohdistetaan suurtaajuista (HF-) säteilyä liiman aktivoimiseksi. Tämän jälkeen elementtiä puristetaan vielä ns. kylmäpuristimessa.
5 Epäkohtana edellä mainitussa tunnetussa valmistuslinjassa on, että puristamiseen liittyviä työvaiheita on useita. Lisäksi hydraulinen puristin on suuri ja kömpelö laite, jonka avulla elementtien osien yhteen puristaminen käy suhteellisen hitaasti. Lisäksi puristamisvaiheeseen liittyy liiman aktivointi HF-kentässä. On myös huomattava, että ko. valmistuslinja soveltuu erityisesti suurten rakennuselementtien valmis-10 tamiseen; se on liian massiivinen ja hidas pienelementtituotantoon.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitettyjen tunnettujen rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistukseen liittyvät epäkohdat. Tarkoituksena on myös saada aikaan uusi menetelmä rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistamiseksi ja menetelmän toteuttava valmistuslinja. Keksinnön kohteena 15 on myös uusi puristin rakennuselementin osien yhteen liittämiseksi.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistamiseksi on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukaiselle valmistuslinjalle rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistamiseksi on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuk- : 20 sessa3.
··« · *·· · *** Keksinnön mukaiselle puristimelle rakennuselementin osien yhteen liittämiseksi on • · · *;;;* tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 8.
• · • *·· :*·*: Epäitsenäisessä patenttivaatimuksessa on esitetty keksinnön edullisia sovellusmuo- i**:: toja.
·** 25 Keksinnön mukaisessa menetelmässä rakennuselementtien, erityisesti pienelement- ί V tien, valmistamiseksi kukin rakennuselementti kootaan levyistä ja runko-osista hi- ··· :: maamalla ja yhteen puristamalla. Keksinnön mukaisesti ··· *“j - kunkin levyn pintaan, joka jää rakennuselementin sisäpuolelle, järjestetään • · ’···* liimakerros, edullisesti kontaktiliimakerros, ennalta määrättyihin kohtiin run- 30 ko-osien kohdalle, « · • ♦ • · » *· - runko-osien liitospinnoille, jotka sovitetaan levyjä vasten, jäljestetään myös liimakerros, edullisesti kontaktiliimakerros, 3 118758 rakennuselementtiaihio kootaan asettamalla runko-osat ensimmäisen levyn päälle liimakerrokset vastakkain, sovittamalla mahdollinen täyteosa, kuten huokoinen lämpö- ja/tai äänieristeosa, tiiviisti runko-osien väleihin ja toinen levy runko-osien päälle liimakerrokset vastakkain, minkä jälkeen 5 - rakennuselementtiaihiota puristetaan sopivalla ennalta määrätyllä voimalla viivamaisesti vastakkain kohtisuorassa linjassa aihiota vastaan sen vastakkaisilta puolilta ja samalla aihiota siirretään eteenpäin aihion ensimmäisestä päästä alkaen, kunnes aihion toinen pää saavutetaan, minkä jälkeen aihio on puris-tuskäsitelty ja muodostettu valmiiksi yhteen liimatuksi rakennuselementiksi.
10 Keksinnön mukaisessa rakennuselementtien valmistuslinjassa rakennuselementtejä kootaan levyistä ja runko-osista. Keksinnön mukaisesti valmistuslinjassa on: levyjen syöttöasema, johon levyt siirretään edullisimmin varastosta tai vastaavasta odotuspaikasta, ensimmäinen liimanlevitysasema, johon levyt siirrettään syöttöasemasta, ja 15 jossa kunkin levyn pintaan, joka jää rakennuselementin sisäpuolelle, järjeste tään liimakerros, edullisesti kontaktiliimakerros, ennalta määrättyihin kohtiin runko-osien kohdalle, kuljetin, jolla liimakerroksilla varustettuja levyjä siirretään liimanlevitysase- ; masta eteenpäin, • · · ··· · »** 20 - toinen liimanlevitysasema, jossa runko-osien liitospinnoille, jotka järjestetään vasten levyjä, järjestetään myös liimakerros, edullisesti kontaktiliimakerros, M· • · ' * · - kokoamisasema rakennuselementtiaihion kokoamiseksi, johon kokoamisase- maan liimakerroksella varustetut levyt tuodaan kuljettimella ja jossa rakennus- ***** elementtiaihio kootaan asettamalla runko-osat ensimmäisen levyn päälle lii- 25 alakerrokset vastakkain, mahdollinen täyteosa, kuten huokoinen lämpö- ja/tai : *.: äänieristeosa, tiiviisti runko-osien väleihin ja toinen levy runko-osien päälle *·· :...· liimakerrokset vastakkain, ♦ ·· •**| - puristin, joka käsittää kaksi telaa, käyttölaitteen ja välineet telojen etäisyyden säätämiseksi, joista toinen tela on yhdistetty käyttölaitteeseen, kuten sähkö-:*·,· 30 moottoriin, telan pyörittämiseksi, ja jossa rakennuselementtiaihio syötetään te- 9 m . *. j lojen väliin ja rakennuselementtiaihiota puristetaan sopivalla ennalta määrätyl lä voimalla ja samalla aihiota siirretään eteenpäin aihion ensimmäisestä päästä 4 118758 alkaen, kunnes aihion toinen pää saavutetaan, minkä jälkeen aihio on puristus-käsiteltyjä muodostettu valmiiksi yhteen liimatuksi rakennuselementiksi, ja vastaanottoasema, kuten vastaanottopöytä tai -kuljetin, rakennuselementtien vastaanottamiseksi puristimelta.
5 Keksinnön mukaisen menetelmän ja valmistuslinjan etuna on, että rakennuselemen-tit valmistetaan nopeasti ja tehokkaasti. Liimaus toteutetaan edullisesti kontaktilii-malla, minkä ansiosta puristimen läpi kulkenut elementtiaihio on valmis rakennus-elementti. Mitään erityistä liimankuivausta ja varastointia ei tarvita, vaan rakennus-elementti voidaan kuljettaa välittömästi tuotantolinjalta asennuspaikalle ja suorittaa 10 rakennuselementtien asennus.
Edelleen keksinnön etuna on siinä käytetty puristusmenetelmä ja puristin.
Keksinnön kohteena on myös puristin rakennuselementin osien yhteen puristamiseksi. Keksinnön mukaisesti puristin käsittää kaksi telaa, käyttölaitteen ja välineet telojen etäisyyden säätämiseksi, joista toinen tela on yhdistetty käyttölaitteeseen, 15 kuten sähkömoottoriin, telan pyörittämiseksi, ja jossa levyistä ja runko-osista liimaamalla koottu rakennuselementtiaihio syötetään telojen väliin ja jossa rakennus-elementtiaihiota puristetaan sopivalla ennalta määrätyllä voimalla ja samalla aihiota siirretään eteenpäin aihion ensimmäisestä päästä alkaen, kunnes aihion toinen pää saavutetaan, minkä jälkeen aihio on puristuskäsitelty ja muodostettu valmiiksi yh- : :1: 20 teen liimatuksi rakennuselementiksi.
··· · • 99 • · **; Keksinnön mukainen puristin, joka on edullisesti osa valmistuslinjaa, on valmistus- linjan pituuteen nähden suhteellisen lyhyt puristuslaite, mutta samalla tehokas ja • · '···1 nopea.
• · · • 9
Seuraavassa keksintöä ja sen muita etuja selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla 9 · 25 oheiseen piirustukseen, jossa ·· · • · · • ·1 kuvio 1 esittää havainnollisesti poikkileikkaus- ja perspektiivikuvana erästä ra- kennuselementtiä; 999 ·;;; kuvio 2 esittää kaaviomaisesti sivusta katsottuna keksinnön mukaista rakennus- • 9 *···1 elementtien valmistuslinjaa; 9 9 · 9 99 ! 1. 30 kuvio 3 esittää lohkokaaviona keksinnön mukaista menetelmää rakennuselement- 9 9^9 : tien valmistamiseksi; 118758 kuvio 4 esittää ensimmäisen liimanlevitysaseman leikkausta A - A kuvion 2 valmistuslinjassa; kuvio 5 A esittää sivusta katsottuna toista liimanlevitysasemaa; kuvio 5B esittää päästä katsottuna toista liimanlevitysasemaa; 5 kuvio 6 esittää ylhäältä katsottuna rakennuselementtiaihion kokoamisasemaa, jossa yhtä rakennuselementtiä kootaan; kuvio 7 esittää edestä katsottuna puristinta ja samalla kuvion 2 valmistuslinjan poikkileikkausta B - B; ja kuvio 8 esittää sivusta katsottuna kuvion 5 puristinta.
10 Kuvioissa käytetään toisiaan vastaavista osista samoja viitenumerolta.
Eräs rakennuselementti 10, erityisesti pienrakennuselementti, on esitetty havainnollisesti kuviossa 1. Rakennuselementti 10 on suora, tasomainen ja litteä osa, jonka on reunoissa on sopivat liitospinnat niiden toisiinsa sovittamiseksi ja yhdistämiseksi. Rakennuselementti on tässä esimerkissä suorakaiteenmuotoinen, mutta muutkin 15 geometriset muodot saattavat tulla sovelluksesta riippuen kyseeseen.
Rakennuselementin 10 pituus 1 vastaa huonekorkeutta silloin, kun rakennuselemen- ; teistä 10 yhteen liittämällä on koottavissa rakennuksen sisätiloihin soveltuva väli- • · · * ]*··] seinä. Sen pituus 1 vaihtelee edullisesti rajoissa 100 - 400 cm, mutta muutkin pi- • * tuusmitat saattavat tulla kysymykseen. Rakennuselementin leveys k on edullisesti 20 vakiomitta sovelluksesta riippumatta. Tällöin leveys on esim. välillä 30 - 120 cm, • * I;·;* edullisesti 60 cm. Rakennuselementin paksuus p vaihtelee sovelluksesta riippuen.
« · · ·* ·* Se on esim. välillä 5 - 30 cm, mutta muutkin mitat saattavat tulla kysymykseen.
mmm m m • · * * ·
Rakennuselementti 10 käsittää sen molemmin puolin pintaan tulevat levyt eli pinta-levyt L; LI, L2 ja niiden väliin järjestetyt levyjä tukevat ja elementtiä jäykistävät 25 runko-osat R; Rl, R2. Lisäksi rakennuselementti 10 käsittää edullisimmin sopivan » · T tayteosan T, kuten ääntä ja/tai lämpöä eristävän huokoisen täytteen.
»lf * * * · .*··. Rakennuselementin 10 levyt L; LI, L2 ovat sovelluksesta riippuen sopivaa raken- nuslevyä, kuten kipsilevyä, vanerilevyä, puulevyä tai vastaavaa. Levyt ovat vaihto-:·**ϊ ehtoisesti myös ohutta metallilevyä, kuten peltilevyä tai vastaavaa. Levyjen paksuu- :Λ: 30 det voivat vaihdella muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin. Rakennus- elementin 10 runko-osat R; Rl, R2 ovat edullisesti puuta, kuten puusoiroa, tai 6 118758 -palkkia, kertopuupalkkia tai sen kaltaista. Vaihtoehtoisesti runko-osat ovat metallia, kuten ohuesta teräspellistä tai vastaavasta taivutettuja tukipalkkeja. On selvää, että niin levyihin kuin runko-osiin voidaan soveltaa sinänsä tunnettuja levy- ja tuki-rakenneratkaisuja ja myös muita ratkaisuja kuin edellä esitetyt.
5 Rakennuselementin 10 runko-osat R käsittävät esitetyssä esimerkissä kaksi pitkää runko-osaa Rl, R2, jotka on järjestetty rakennuselementin pituussuuntaan. Raken-nuselementti käsittää vaihtoehtoisesti yhden tai useamman lyhyen runko-osan, joka on järjestetty vastaavasti poikkisuuntaan rakennuselementin pituussuuntaa vasten. On selvää, että muunkinlaiset runko-osaratkaisut saattavat tulla kyseeseen, kuten 10 diagonaalinen pitkänomainen runko-osa, mutta niiden käyttö ei ole yleistä tavallisimmissa rakennuselementeissä.
Rakennuselementin 10 täyteosa T on edullisimmin mineraalieristevillaa, puukui-tueristevillaa tai vastaavaa huokoista materiaalia. Täyteosa T on eräissä rakennus-elementin sovelluksissa polyuretaania tai vastaavaa muovieristettä. On myös mah-15 dollista toteuttaa rakennuselementti 10 ilman täyteosaa T.
Keksinnön mukainen rakennuselementtien 10, erityisesti pienelementtien, valmistuslinja 1 on esitetty havainnollisesti kaaviomaisena kuvana kuviossa 2 ja kuviossa 5A (sekä 5B). Rakennuselementtejä 10 kootaan valmistuslinjalla 1 levyistä L ja runko-osista R. Valmistuslinja 1 käsittää levyjen syöttöaseman 2, ensimmäisen lii-20 manlevitysaseman 3, kuljettimen 4, toisen liimanlevitysaseman 8, kokoamisaseman -i: 5, puristimen 6 ja vastaanottoaseman 7. Seuraavassa selostetaan tarkemmin valmis- tuslinjan rakennetta ja sen toimintaa. Samassa yhteydessä viitataan myös keksinnön mukaista menetelmää havainnollistavan lohkokaavion kuvioon 3 ja sen mukaisiin j*“: menetelmävaiheisiin.
··· «· · • * · 25 Rakennuselementtien 10 valmistus aloitetaan siirtämällä levyjä L; LI, L2 varastosta *··* levyjen syöttöasemaan 2. Tähän kuuluu tasokuljetin levyjen L siirtämiseksi. Tässä sovellusesimerkissä levyt L asetetaan syöttöasemaan 2 edullisimmin pituussuun- * * * * .* taan.
• * • · ·*· *. Levyt L; LI, L2 siirretään ensimmäisessä vaiheessa 31 syöttöasemasta 2 ensimmäi-
»»I
·“! 30 seen liimanlevitysasemaan 3, jossa kunkin levyn pintaan La (vrt. kuvio 4) järjeste- :···* tään toisessa vaiheessa 32 liimakerros gl, g2 ennalta määrättyihin kohtiin runko- :*·,· osien R; Rl, R2 kohdalle. Tässä sovelluksessa liimakerros gl, g2 levitetään levyjen • · L; LI, L2 pitkien sivujen reuna-alueille. Liimakerroksen gl, g2 leveys on edullisesti • · jonkin verran runko-osan R; Rl, R2 leveyttä suurempi ja liimakerroksen pituus vas- 7 118758 taa kunkin runko-osan R pituutta. Liimakerros gl, g2 levitetään siihen levyn L pintaan, joka jää rakennuselementin 10 sisäpuolelle, eli sisäpintaan. Levyä L siirretään nimenomaan sisäpinta ylöspäin, jolloin liimakerroksen levittäminen on edullista toteuttaa sellaisessa liimanlevitysasemassa 3, johon kuuluu yksi tai useampi liima-5 ruisku 3a, jotka on järjestetty edullisesti levyjen L siirto- ja liikeradan yläpuolelle, kuten kuviossa 4 on havainnollisesti esitetty. Kolmannessa vaiheessa 33 liimaker-roksella varustetut levyt L; LI, L2 vastaanotetaan kuljettimen 4 tulopäässä 41 ja siirretään kuljettimella 4 liimanlevitysasemasta 3 eteenpäin.
On edullista, että ensimmäisessä liimanlevitysasemassa 3 syöttöaseman 2 kuljetin 10 2a ulottuu sisään tähän asemaan. Vastaavasti myös on edullista, että kuljettimen 4 tulopää 41 on sisällä liimanlevitysasemassa 3. Kuljettimien 2a, 4 päät ovat suhteellisen lähellä toisiaan, jotta levyt L saadaan siirrettyä niiden avulla ensimmäisen lii-manlevitysaseman 3 läpi vaivattomasti. Vaihtoehtoisesti ensimmäisessä liimanlevitysasemassa 3 tulisi olla oma kuljetin levyjen L siirtämiseksi aseman läpi. Tämä 15 vaihtoehtoisen ratkaisun haittana on, että se monimutkaistaa valmistuslinjaa 1.
Ensimmäiseen liimanlevitysasemaan 3 kuuluu yksi tai useampi liimaruisku 3 a, joka on järjestetty edullisesti levyjen L siirto- ja liikeradan yläpuolelle ja kiinnitetty lii-manlevitysaseman runkoon. Levyjen L siirtoradan alapuolelle vuorostaan on järjestetty liima-allas 3b mm. liimaroiskeiden keräämiseksi.
20 Valmistuslinjan 1 toinen liimanlevitysasema 8 on edullisesti jäljestetty kuljettimen · 4 lähtöpään 42 läheisyyteen ja kokoamisaseman 5 lähelle (vrt. kuviot 5A ja 5B).
Toisessa liimanlevitysasemassa 8 runko-osien R; Rl, R2 liitospinnoille Ra järjeste- L:.: tään liimakerros gr neljäntenä menetelmävaiheena 34. Runko-osien R; Rl, R2 lii- tospinnat Ra ovat pintoja, jotka järjestetään vasten levyjä L; LI, L2, rakennusele- :***: 25 menttiä, erityisesti rakennuselementtiaihiota 10a, koottaessa.
• « ·#· • · ' * · · * Töinen liimanlevitysasema 8 käsittää liimauspöydän 8a, joka on järjestetty altaan 8b yläpuolelle. Liimauspöytä 8a on varustettu etäisyyden päässä toisistaan olevilla ί V poikkituilla, kuten poikkileikkaukseltaan pyöreillä tangoilla 8c. Liimanlevitysase- maan 8 kuuluu edullisesti myös yksi tai useampi liimaruisku 8d, joka on järjestetty 30 liikutettavasti (nuolet) liimauspöydän 8a yläpuolelle ja kiinnitetty sopivaan runko- )···. rakenteeseen. Runko-osat R järjestetään liimauspöydälle 8a ensimmäiset liitospin- • · *·* nat ylöspäin ja liima levitetään ensimmäiseksi liimakerrokseksi gr liitospinnoille ruiskun 8d avulla. Runko-osat R käännetään 180 astetta, jolloin toiset liitospinnat • · \*·· ovat ylöspäin ja liima levitetään toiseksi liimakerrokseksi gr toisille liitospinnoille 35 ruiskun 8d avulla.
8 118758
Viidentenä vaiheena 35 liimakerroksilla gr varastetut ranko-osat R; Rl, R2 jäävät odottamaan määräajaksi t rakennuselementtiaihion 10a kokoamisvaihetta eli tässä tapauksessa kuudetta vaihetta 36. Liimakerrosten gr annetaan tällöin kuivahtaa syystä, joka selostetaan jäljempänä.
5 Valmistuslinjan 1 kokoamisasemassa 5 rakennuselementtiaihio 10a kootaan esikäsi-tellyistä eli liimakerroksilla gl, g2, gr varastetuista levyistä L; LI, L2 ja runko-osista R; Rl, R2 kuudennen vaiheen eli kokoamisvaiheen 36 mukaisesti. Levyt L; LI, L2 tuodaan kokoamisasemaan 5 kuljettimella 4, jonka lähtöpäästä 42 ne siirretään suoraan kokoamisasemaan 5, erityisesti kokoamispöydälle 51, kuten kuviossa 10 6 on havainnollisesti esitetty. Rakennuselementtiaihio 10a kootaan pöydällä 51 aset tamalla runko-osat R; Rl, R2 ensimmäisen levyn L; LI päälle niiden pitkille reunoille liimakerrokset gl, g2, gr vastakkain, täyteosa T, kuten huokoinen lämpö- ja äänieristeosa, tiiviisti runko-osien R väliin ja toinen levy L; L2 runko-osien R päälle levyn L reunojen liimakerrokset gl, g2 ja runko-osien R liimakerrokset gr vastak-15 käin.
Valmistuslinjan 1 puristin 6 käsittää kaksi telaa 61, 62, käyttölaitteen 63, kuten sähkömoottorin, ainakin yhden telan 62 pyörittämiseksi ja välineet 64 telojen etäisyyden säätämiseksi. Toinen tela 62 on yhdistetty käyttölaitteeseen 63 sopivin voiman-siirtovälinein 65, kuten hammaspyörin, hihnoin tai ketjuin, telan 62 pyörittämiseksi. 20 Kokoamisasemassa 5 koottu rakennuselementtiaihio 10a syötetään puristimen 6 te-ϊ .·, lojen 61, 62 väliin seitsemännessä vaiheessa eli puristusvaiheessa ja rakennusele- "··[ menttiaihiota 10a puristetaan sopivalla ennalta määrätyllä voimalla viivamaisesti A · vastakkain kohtisuorassa linjassa C - C aihiota 10a vastaan sen vastakkaisilta puo-liitä. Samalla aihiota 10a siirretään eteenpäin D puristimen 6 telaa 62 käyttämällä • · 25 aihion 10a ensimmäisestä päästä 101 alkaen, kunnes aihion toinen pää 102 saavute-i ·’ taan. Rakennuselementtiaihio 10a on tämän jälkeen puristuskäsitelty ja se on muo- *...· dostettu valmiiksi yhteen liimatuksi rakennuselementiksi 10.
:\\ Puristimen 6 välineet 64 telojen 61, 62 etäisyyden ja välyksen v säätämiseksi käsit- *»«·' tävät esitetyssä sovellusesimerkissä edullisesti kaksi säädettävää paineväliainesylin- • · *!* 30 teriä 64a ja kaksi luistia 64b tai vastaavaa rungon 60 suhteen liikuttavaa osaa. Luis- tit 64b on järjestetty liukuvasti runkoon 60, erityisesti rungon 60 kumpaankin pää- ··* ί,,.ϊ tyosaan 60a. Ensimmäinen tela 61 on tuettuja laakeroitu luisteihin 64b. Painevä- j liainesylinterit 64a, edullisesti paineilmasylinterit, on kiinnitetty pystysuuntaan run- • »· t*m I koon 60 niiden päätyosien 60a yläosaan. Sylinterien 64a männänvarret 640 on kiin- • «« * ' 35 nitetty päistään luisteihin 64b. Sylinterejä 64b säätämällä männänvarsia 640 ja luis- teja 64b liikutetaan ja näin ensimmäisen telan 61 asemaa suhteessa toiseen telaan 9 118758 62 ja samalla välystä v voidaan säätää. Luistit 64b ovat säädön toteuttamisen jälkeen edullisesti lukittavissa paikoilleen.
Valmistuslinja 1 käsittää edullisesti myös vastaanottoaseman 7, kuten vastaanotto-pöydän tai -kuljettimen, rakennuselementtien 10 vastaanottamiseksi kahdeksannen 5 eli vastaanottovaiheen 38 mukaisesti puristimelta 6. Vastaanottoasemalta 7 valmiit rakennuselementit 10 siirretään vaiheen 38 mukaisesti valmisvarastoon tai suoraan kuljetettavaksi asennuskohteeseen.
Keksinnön edullisessa sovellutusmuodossa ainakin valmistuslinjaan 1 kuuluva levyjen L syöttöasema 2, ensimmäinen liimanlevitysasema 3, kuljetin 4 ja kokoamisase-10 ma 5 käsittävät kaksi rinnakkaista käsittelylinjaosaa, joita pitkin levyjä L siirretään ja käsitellään. Tämä on havainnollisesti nähtävissä liimausaseman 3 leikkauskuvi-ossa 4. Tällaisessa valmistuslinjassa rakennuselementin 10 molempia levyjä L; LI, L2 siirretään rinnakkain valmistuslinjaa 1 pitkin aina kokoamisasemalle 5 asti, jossa aihio 10a kootaan edellä kuvatulla tavalla.
15 Ensimmäisessä ja toisessa liimanlevitysasemassa 3, 8 käytetty liima liimakerrosten muodostamiseksi ja rakennuselementin 10 osien yhteen liimaamiseksi on kontakti-liimaa. Kontaktiliima on liimaliuos, jolla molemmat liimalla yhteen liitettävien osien pinnat on käsiteltävä pitävän liimaliitoksen aikaansaamiseksi. Lisäksi molempien liimapintojen pitää olla melkein kokonaan kuivuneita, ennen kuin osat ja liimapin-20 nat painetaan yhteen. Kontaktiliimoiksi soveltuvat esim. synteettisten kumien liuok- : set.
··· ·' « φ · ··· . Keksinnön mukaisen menetelmän edullisessa sovellusmuodossa levyjä L siirretään ,···. kolmannessa eli siirtovaiheessa 33 ensimmäisestä liimanlevityspaikasta 3 rakennus- elementtiaihion kokoamispaikkaan 5 ennalta määrätty aika t, jonka kuluessa liuot- * · \.I 25 timet haihtuvat suureksi osaksi liimasta, erityisesti kontaktiliimasta, ja levyt ovat ***** valmiit liimattaviksi. Tätä tarkoitusta varten kuljetin 4, jolla liimakerroksella varus tettuja levyjä L; LI, L2, siirretään ensimmäisestä liimanlevitysasemasta 3 eteenpäin, ί .* on nopeudeltaan ja pituudeltaan sellainen kuljetin, johon levyjä varastoidaan riittävä määrä ja jossa levyt viipyvät ennalta määrätyn ajan t, minkä jälkeen kuljettimen 4 30 lähtöpäässä 42 levyt L; LI, L2 ovat liimausvalmiit.
i···
• M
Φ · *·;·* Vaihtoehtoisesti levyt L siirretään kuljettimella 4 sopivaan odotusasemaan, josta ne :*·.· otetaan järjestyksessä määrätyn ajan kuluttua käsittelyyn kokoamisasemassa 5. Tä- :\j mä vaihtoehto on kuitenkin hitaaseen pitkään kuljettimeen nähden epäedullinen; • » siinä tarvitaan erillinen tila ja odotusasema levyille.
ίο 118758
Vastaavalla tavalla viidennessä vaiheessa 35 liimakerroksella gr varustettuja runko-osia R; Rl, R2 on käsiteltävä. Niiden annetaan odottaa toisessa liimanlevitysase-massa 8 tai sen yhteyteen järjestetyssä odotusasemassa ennalta määrätty aika t lii-makerrosten levittämisen jälkeen, jotta runko-osat R ovat sopivasti liimausvalmiit 5 rakennuselementtiaihion 10a kokoamisvaiheen 36 alkaessa.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• 1 • « « ♦ · ♦
Ml · ··· • · • « *··
• I I
• ♦ 1 ·2 • ·· • · • ·
Ml ·· · • a · • · • · ··· • · • 4 ··· M · • t I t · • I 414 • · • · ··· « • M MM ··· « 1 • 1 ·1· ♦ · • · · • ·· • · · III • I· 2 • ·

Claims (8)

118758 π
1. Menetelmä rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistamiseksi, jossa menetelmässä kukin rakennuselementti kootaan levyistä (L) ja runko-osista (R) siten, että levyt (L; LI, L2) tulevat rakennuselementin molemmin puolin pin-5 taan ja niiden väliin runko-osat (R; Rl, R2) ja mahdollinen täyteosa (T), jotka levyt ja runko-osat liitetään yhteen liimaamalla, minkä jälkeen ne puristetaan yhteen valmiin rakennuselementin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että - kunkin levyn (L; LI, L2) pintaan (La), joka jää rakennuselementin (10) sisäpuolelle, järjestetään kontaktiliimakerros (gl, g2) ennalta määrättyihin koh- 10 tiin runko-osien (R; Rl, R2) kohdalle; - runko-osien (R; Rl, R2) liitospinnoille (Ra), jotka sovitetaan levyjä (L; LI, L2) vasten, järjestetään myös kontaktiliimakerros (gr); - rakennuselementtiaihio (10a) kootaan asettamalla runko-osat (R; Rl, R2) ensimmäisen levyn (L; LI) päälle kontaktiliimakerrokset (gl, g2, gr) vastak- 15 käin, sovittamalla mahdollinen täyteosa (T), kuten huokoinen lämpö- ja/tai äänieristeosa, tiiviisti runko-osien väleihin ja toinen levy (L; L2) runko-osien päälle liimakerrokset (gl, g2, gr) vastakkain, minkä jälkeen - rakennuselementtiaihiota (10a) puristetaan sopivalla ennalta määrätyllä voi- • · ; maila viivamaisesti vastakkain kohtisuorassa linjassa (C - C) aihiota vastaan • · « !,.,·* 20 sen vastakkaisilta puolilta ja samalla aihiota siirretään eteenpäin (D) aihion : s*: ensimmäisestä päästä (101) alkaen, kunnes aihion toinen pää (102) saavute- ·**’* taan, minkä jälkeen aihio (10a) on puristuskäsitelty ja muodostettu valmiiksi »«i : v. yhteen liimatuksi rakennuselementiksi (10). • · • · * • · ’···* 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liimakerros- 25 ten järjestämisen jälkeen levyjen (L; LI, L2) ja runko-osien (R; Rl, R2) annetaan ..li* odottaa ennalta määrätty aika (t) ennen aihion (10a) kokoamisen suorittamista, jon- ka ajan kuluessa ainakin suuri osa liuottimista haihtuu liimakerroksista ja levyt ja : runko-osat ovat liimaus valmiit. • * · • •t · ·· ·
3. Rakennuselementtien, erityisesti pienelementtien, valmistuslinja, jossa raken-30 nuselementtejä kootaan levyistä (L) ja runko-osista (R), siten, että levyt (L; LI, L2) : tulevat rakennuselementin molemmin puolin pintaan ja niiden väliin runko-osat (R; • ·« Rl, R2) ja mahdollinen täyteosa (T), jossa valmistuslinjassa on kuljettimia; joukko liimanlevitysasemia liiman levittämiseksi levyihin ja runko-osiin; kokoamisasema 12 118758 rakennuselementtiaihion kokoamiseksi levyistä ja runko-osista; ja puristin, jossa ra-kennuselementtiaihion levyt ja runko-osat puristetaan puristimella yhteen rakennus-elementin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että valmistuslinjassa (1) on: - levyjen syöttöasema (2), johon levyt (L) siirretään edullisesti varastosta tai 5 vastaavasta odotusasemasta; - ensimmäinen liimanlevitysasema (3), johon levyt (L; LI) siirretään syöttö-asemasta (2) ja jossa kunkin levyn (L; LI, L2) pintaan (La), joka jää raken-nuselementin (10) sisäpuolelle, järjestetään kontaktiliimakerros (gl, g2) ennalta määrättyihin kohtiin runko-osien (R; Rl, R2) kohdalle; 10. kuljetin (4), jolla liimakerroksilla varustettuja levyjä (L; L2) siirretään lii- manlevitysasemasta (3) eteenpäin; - toinen liimalevitysasema (8), jossa runko-osien (R; Rl, R2) liitospinnoille (Ra), jotka järjestetään vasten levyjä (L; LI, L2), järjestetään myös kontaktiliimakerros (gr); 15. kokoamisasema (5) rakennuselementtiaihion (10a) kokoamiseksi, johon ko- koamisasemaan liimakerroksella varustetut levyt (L; LI, L2) tuodaan kuljet-timella (4) ja jossa rakennuselementtiaihio (10a) kootaan asettamalla runko-. . osat (R; Rl, R2) ensimmäisen levyn (L; LI) päälle liimakerrokset (gl, g2, gr) vastakkain, mahdollinen täyteosa (T), kuten huokoinen lämpö- ja/tai ää- • 9 - . *···* 20 nieristeosa, tiiviisti runko-osien väleihin ja toinen levy (L; L2) runko-osien : · ί.: päälle liimakerrokset (g 1, g2, gr) vastakkain, ··· • * • · ··· - puristin (6), joka käsittää kaksi telaa (61, 62), käyttölaitteen (63) ja välineet !·*·. (64) telojen etäisyyden säätämiseksi, joista toinen tela (62) on yhdistetty • i käyttölaitteeseen (63), kuten sähkömoottoriin, telan pyörittämiseksi, ja jossa , 25 rakennuselementtiaihio (10a) syötetään telojen (61, 62) väliin ja rakennus- ··· *"j elementtiaihiota (10a) puristetaan sopivalla ennalta määrätyllä voimalla ja • 9 *···* samalla aihiota siirretään eteenpäin (D) aihion ensimmäisestä päästä (101) • :*· alkaen, kunnes aihion toinen pää (102) saavutetaan, minkä jälkeen aihio ··· · (10a) on puristuskäsitelty ja muodostettu valmiiksi yhteen liimatuksi raken- • . 30 nuselementiksi (10), ja • 9 :*·.· - vastaanottoasema (7), kuten vastaanottopöytä tai -kuljetin, rakennuselement- 9 tien (10) vastaanottamiseksi puristimelta (6). 13 118758
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen valmistuslinja, tunnettu siitä, että toinen lii-manlevitysasema (8) on järjestetty kokoamisaseman (5) välittömään läheisyyteen.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen valmistuslinja, tunnettu siitä, että kuljetin (4), jolla liimakerroksilla varustettuja levyjä (L; LI, L2) siirretään liimanlevi- 5 tysasemasta (3) eteenpäin, on nopeudeltaan ja pituudeltaan sellainen kuljetin, johon liimakerroksella varustettuja levyjä varastoidaan riittävä määrä ja jossa levyt viipyvät ennalta määrätyn ajan (t), jonka kuluessa liimasta haihtuvat liuottimet ja levyt ovat valmiit rakennuselementtiaihion (10a) kokoamista varten.
6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 3-5 mukainen valmistuslinja, tunnettu 10 siitä, että liimanlevitysasemaan (3, 8) kuuluu yksi tai useampi liimaruisku.
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 3-6 mukainen valmistuslinja, tunnettu siitä, että ainakin levyjen syöttöasema (2), ensimmäinen liimanlevitysasema (3), kuljetin (4) ja kokoamisasema (5) käsittävät kaksi rinnakkaista käsittelylinjaosaa, joita pitkin levyjä siirretään ja käsitellään.
8. Puristin rakennuselementin osien yhteen liittämiseksi, joka rakennuselementti käsittää sen molemmin puolin pintaan tulevat levyt (L; LI, L2) ja niiden väliin järjestetyt runko-osat (R; Rl, R2) ja mahdollisen täyteosan (T), jotka levyt ja runko-osat on koottu liimakerroksilla yhteen rakennuselementtiaihioksi, minkä jälkeen ne • t1t on määrä puristaa yhteen rakennuselementin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että "L1 20 puristin (6) käsittää kaksi telaa (61, 62), käyttölaitteen (63) ja välineet (64) telojen '••f etäisyyden säätämiseksi, joista toinen tela (62) on yhdistetty käyttölaitteeseen (63), • 1 · *·|·1 kuten sähkömoottoriin, telan pyörittämiseksi, ja jossa levyistä (L; LI, L2) ja runko- osista (R; Rl, R2) liimaamalla koottu rakennuselementtiaihio (10a) syötetään telo- M · • V jen (61, 62) väliin ja jossa rakennuselementtiaihiota (10a) puristetaan sopivalla en- 25 naita määrätyllä voimalla ja samalla aihiota siirretään eteenpäin (D) aihion ensimmäisestä päästä (101) alkaen, kunnes aihion toinen pää (102) saavutetaan, minkä .·. jälkeen aihio (10a) on puristuskäsitelty ja muodostettu valmiiksi yhteen liimatuksi »··» . 1 1 ·. rakennuselementiksi (10). ·«· • 1 * · « • · · ··· · **· * · • · • M · · • · · • «· • · 14 118758
FI20030605A 2003-04-22 2003-04-22 Rakennuselementtien valmistuslinja FI118758B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030605A FI118758B (fi) 2003-04-22 2003-04-22 Rakennuselementtien valmistuslinja

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030605A FI118758B (fi) 2003-04-22 2003-04-22 Rakennuselementtien valmistuslinja
FI20030605 2003-04-22

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20030605A0 FI20030605A0 (fi) 2003-04-22
FI20030605A FI20030605A (fi) 2004-10-23
FI118758B true FI118758B (fi) 2008-03-14

Family

ID=8566004

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20030605A FI118758B (fi) 2003-04-22 2003-04-22 Rakennuselementtien valmistuslinja

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI118758B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20030605A0 (fi) 2003-04-22
FI20030605A (fi) 2004-10-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2325374C (en) System and method for making compressed wood product
EP0426740B1 (en) Wooden structure, and a roller press for producing the structure
US6779576B2 (en) Wood-gluing and clamping system
CN109093785B (zh) 一种复合木方及其生产线
CN111225776A (zh) 用于制造弯曲家具部件的方法以及由此获得的部件
FI118758B (fi) Rakennuselementtien valmistuslinja
MXPA06012038A (es) Tarima de carton.
US20100098933A1 (en) Lightweight wood-based board and process for producing it
CN108312646B (zh) 一种标准板裁切工艺
KR101554637B1 (ko) 구조용 집성목재 압착 체결장치
CA2279810A1 (en) Process and facility for the manufacture of timber-derived product board or veneer laminates
CA2152009C (en) Dielectric-heated, continuous layup laminated veneer lumber press
CN113771469B (zh) 一种瓦楞纸及其加工方法
WO2013058703A1 (en) Method of manufacturing a sandwich material board
EP1038074B1 (en) Method for producing a prefabricated member and a prefabricated member
EP0253628A2 (en) Method for manufacturing plywood sheets
US7390186B2 (en) Structural building panels, apparatus and method for fabricating structural building panels
FI97959B (fi) Menetelmä ja laitteisto ainakin kahden puuainekappaleen liittämiseksi yhdeksi kappaleeksi
EP1190823A2 (en) Method and apparatus for joining wood blocks together
JP3341836B2 (ja) 柱又は土台用の角材の製造方法
JPH0524621U (ja) 木製パネル製造ラインにおける反転装置
JP6675661B1 (ja) 木質建材製造装置
JP3715977B2 (ja) 大型木質積層板及びその製造方法
RU91313U1 (ru) Устройство для склеивания сип-панелей
JPH0734965Y2 (ja) 集成材の接合構造

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: HSL GROUP OY

Free format text: HSL GROUP OY