FI117347B - Palosuojattu saranoitu rakenne - Google Patents

Palosuojattu saranoitu rakenne Download PDF

Info

Publication number
FI117347B
FI117347B FI20020031A FI20020031A FI117347B FI 117347 B FI117347 B FI 117347B FI 20020031 A FI20020031 A FI 20020031A FI 20020031 A FI20020031 A FI 20020031A FI 117347 B FI117347 B FI 117347B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frame
profile
recesses
fire protection
opposite
Prior art date
Application number
FI20020031A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020031A0 (fi
FI20020031A (fi
Inventor
Hannu Mannila
Original Assignee
Purso Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Purso Oy filed Critical Purso Oy
Priority to FI20020031A priority Critical patent/FI117347B/fi
Publication of FI20020031A0 publication Critical patent/FI20020031A0/fi
Publication of FI20020031A publication Critical patent/FI20020031A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117347B publication Critical patent/FI117347B/fi

Links

Landscapes

  • Special Wing (AREA)

Description

117347
Palosuojattu saranoitu rakenne
Keksintö kohdistuu paiosuojattuun saranoituun rakenteeseen, joka on oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitettyä tyyppiä.
5
Alumiiniprofiileihin perustuvassa rakentamisessa rakenteiden palosuo-jaukseen on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Saranoituja rakenteita, kuten ovia, luokitellaan eri paloiuokkiin niiden palonkeston mukaan. Alumiinin etuna on hyvä työstettävyys erityisesti valmistetta-10 essa profiileita pursottamalla, lujuus ja keveys. Ongelmana on kuitenkin suhteellisen alhainen sulamispiste, minkä johdosta on ollut jo kauan tunnettua varustaa tällaisia profiileja erilaisilla palolta suojaavilla materiaaleilla.
15 On edullista, että rakenteet pysyvät koossa mahdollisimman pitkään ja säilyttävät näin paloa muista tiloista eristävät ominaisuutensa. Osien mekaanista koossa pysymistä haittaa se, että ne todennäköisimmin alkavat hajota niitä yhteenliittävien elinten, kuten saranoiden kohdalta.
Tämän johdosta ovien palonkeston patantamiseksi on kääntyvän ele-20 mentin kehysprofiiliin ja sen kanssa yhdensuuntaiseen kiinteään kehys-:·: profiiliin, jotka on yhdistetty kääntöliikkeen mahdollistavilla saranoilla, :*·; muodostettu varmistinosat, jotka eivät estä kääntyvän elementin * ♦ avaamista normaalitilanteessa, mutta pitävät kääntyvän elementin ke-hysprofiilin ja kiinteän kehysprofiilin yhdessä, kun kehysprofiilien väli- • * 25 nen sarana vaurioituu siinä määrin, että se ei enää voi pitää element-*;./ tejä yhdessä. Edellä mainittujen kehysprofiilien toisiaan vastapäätä *···' oleville sivuille on lisäksi ollut tunnettua järjestää palosuojamateriaalia, joka paisuu kuumuuden vaikutuksesta ja täyttää mainitun tilan.
• * * • *# ♦ φ 30 Esimerkki tällaisesta ratkaisusta on esitetty eurooppalaisessa paten-tissa EP-590 236. Tässä rakenteessa on keskellä vastapäätä toisiaan onteloprofiilit, joissa on varmistinosat, ja onteloprofiilien molemmilla • * [|| puolilla lämpökatkoilla näihin yhdistetyt levyprofiilit. Paisuva palo- : suojausmateriaali peittää profiilien liitoskohdat pitkänomaisina liuskoina • »» 35 ja sitä on sijoitettu liuskamaisena myös keskellä olevan onteloprofiilin pintaan. Em. julkaisun mukaisessa rakenteessa palosuojausmateriaalin kiinnitys paikoilleen on hankalaa, koska liuskat joudutaan kiinnittämään l _ 2 117347 profiilien liitoskohdissa profiileissa olevien toisiaan kohti avautuvien urien väliin siten, että liuskojen pitkittäisreunat sijoittuvat uriin. Keskellä olevaan onteloprofiiliin liuska kiinnitetään profiilin ulkopinnan suuntaisesti siten, että sen pitkittäisreunat sijoittuvat toisiaan kohti profiilin pin-5 nan suuntaisesti avautuviin uriin. Ongelmana on vielä se, että palo-tilanteessa alkavat ensimmäiseksi kuumeta tavallisesti jompikumpi ulommista levyprofiileista, ja näissä kontakti metalliin on erityisen huono, ja tällöin paisuva materiaali ei reagoi tarpeeksi aikaisin, kun kuumemmalla puolella oleva profiili alkaa lähestyä riskilämpötiloja.
10
Keksinnön tarkoituksena on poistaa em. epäkohdat ja esittää palo-suojattu saranoitu rakenne, jolla ei ole aikaisemmasta tekniikasta johtuvia epäkohtia. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle rakenteelle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty 15 oheisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Palosuojausmateriaalia on sijoitettu molempien kehysprofiilien pinnoissa oleviin, kehysprofiilien välisen tilaan aukeneviin uriin tai syvennyksiin. Palosuojausmateriaalin sijoitus tällaisiin uriin tai syvennyksiin, joi-20 den syvyyssuunta on oleellisesti kääntyväksi saranoidun elementin, :*·: kuten oven tai ikkunan päätason suuntainen, on helppoa kehysprofiilin : V; koko sivun pituudelle esim. nauhamaisena metritavarana, joka voidaan /*·. painaa uran tai syvennyksen sisään. Uria tai syvennyksiä on edullisesti .···. kummassakin kehysprofiilissa vähintään kaksi rinnakkain. Jos kehys- • · 25 profiili muodostuu lämpökatkoilla yhdistetyistä kahdesta profiiliosasta, kummassakin profiiliosassa on edullisesti vähintään yksi tällainen ura t t tai syvennys, johon palosuojausmateriaalia on sijoitettu.
* » V·: Ura tai syvennys on profiiliosassa, joka muodostaa kehysprofiilin 30 ulomman osan esimerkiksi onteloprofiiliksi muodostetussa profiili- osassa. Tällöin tämän osan kuumetessa materiaali reagoi nopeasti.
.*». Lisäksi materiaali on urassa tai syvennyksessä kolmelta taholta hyvin * · lämpöä johtavan metallimateriaalin ympäröimänä ja ainakin uran tai v : syvennyksen vastapäisten sivuseinämien osalta välittömässä tiiviissä O 35 kontaktissa siihen.
3 117347
Vastapäiset varmistinosat kiinnitetään kehysprofiilien vastapäisiin pintoihin kiinnitysheloilla esim. ruuvaamalla. Jos urat tai syvennykset, joissa palosuojamateriaali sijaitsee, on muodostettu ns. ruuviuriksi, helojen kiinnittäminen ruuvien avulla on erityisen helppoa. Ongelmana 5 voi olla tällöin, että helat osittain peittävät palosuojamateriaalin, ja palosuojamateriaali ei pääse kunnolla vaikuttamaan kohdakkain olevien varmistinosien alueella, ja tällöin materiaali ei välttämättä täytä tiiviisti kehysprofiilien välistä tilaa niiden koko pituudella.
10 Vastapäisten varmistinosien kiinnityshelat on edullisesti sijoitettu toisiinsa nähden niin, että ne eivät missään kohtaa peitä yhdessä vastapäisessä kehysprofiilissa olevia uria, vaan kehysprofiilien pituussuunnassa siinä kohdalla, missä ensimmäinen kiinnityshela peittää ensimmäisessä kehysprofiilissa olevaa, palosuojamateriaalilla varustettua 15 uraa tai syvennystä, vastapäisessä kehysprofiilissa oleva ura tai syvennys on vapaa. Tällöin myös varmistinosaparin alueella ainakin toinen urista tai syvennyksistä avautuu vapaasti kehysprofiilien väliseen tilaan.
20 Keksinnöllä on lisäksi kiinnityshelojen muotoilun ja sijoituksen osalta :*·: eräitä edullisia suoritusmuotoja, joita on esitetty oheisissa epäitsenäi- sissä patenttivaatimuksissa ja jäljempänä tulevassa selityksessä.
* * • ·« .···. Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin pii- 25 rustuksiin, joissa * *» • «
Ml • · *··* kuva 1 esittää saranoidun rakenteen kääntyvää kehysprofiilia ja kiinteää kehysprofiilia profiilien pituussuuntaa vastaan kohtisuorana vaakaleikkauksena, * * * ·...= 30 kuva 2 esittää em. profiileita perspektiivissä, ja • · £ kuva 3 esittää varmistinosien kiinnityshelojen sijaintia toisiinsa näh- v : den etukuvantona.
35
Kuvassa 1 metallinen kääntyvän rakennuselementin (ovi tai ikkuna) kehysprofiili 1 on kiinnitetty saranan 6 välityksellä kääntyväksi kiinteään 4 117347 kehysprofiiliin 1, joka myös on metallia. Kääntyvässä rakennuselemen-tissä on tietyssä tasossa sijaitseva kehys, joka ympäröi tämän tason suuntaista levymäistä elementtiä, joka seuraavassa selostuksessa on lasielementti. Levymäinen elementti voi olla muukin elementti, ja seu-5 raavassa kuvattuja rakenteita voidaan soveltaa myös muihin kuin lasitettuihin rakennuselementteihin.
Kääntyvän elementin kehysprofiiliin 1 on kiinnitetty lasielementti 2 tunnetulla tavalla siten, että lasielementin 2 kummallakin puolella on tii-10 visteitä kantavat jäykät tiivisteprofiilit 7, joiden väliin lasielementin 2 reuna sijoittuu ja joihin on kiinnitetty elastiset tiivisteet 8, jotka painautuvat vasten lasielementin 2 ulkopintoja vastakkaisilta puolilta. Tiiviste-profiilit 7 on kiinnitetty muotolukitsevalla ns. snäppiliitokselia vastaaviin profiiliosiin 3, jotka on yhdistetty lämpökatkorakenteella 4. Lämpökatko-15 rakenne muodostuu tässä kohtisuorassa lasitetun raken-nuselementin päätasoa (lasielementin 2 tasoa) vastaan kulkevista lis-toista tai vastaavista. Listat kulkevat kehysprofiilin pituussuunnassa ja niiden paksummat pitkittäisreunat sijoittuvat profiiliosien 3 sisälle päin kääntyneillä sivutila oleviin kiinnitysuriin. Lämpökatkolistoja 4a, 4b on kaksi, 20 toinen lähellä lasielementtiä 2 ja toinen lähellä kiinteää kehys-profiilia 1. Lämpökatkorakenteessa voi olla useampiakin listoja, mutta yhteistä j‘\: kaikille lämpökatkorakenteille on muodostaa ulompien profiiliosien 3 väliin yhdysrakenne, jonka lämmönsiirtokerroin on pienempi verrattuna ;·*% tilanteeseen, jossa lämpökatkojen tilalla olisi poikkileikkaukseltaan ·· :\e: 25 samat, profiiliosien 3 metallimateriaalia olevat listat. Lämpökatkolistat .···’ 4a, 4b voivat olla esim. muovia, joka on edullisesti lujitettu, esimerkiksi **' lasikuitulujitettua polyamidia tai lasikuitulujitettua hartsia.
* · * * * Lämpökatkorakenteen sisään (listojen 4a, 4b väliin) jäävään keski-30 kammioon voidaan sijoittaa rakenteen palonkestoa parantavaa materi- :**: aalia, esimerkiksi kipsiä.
• *« 4 4 * 4
Kuten kuvasta 1 käy ilmi, myös kiinteässä kehysprofiilissa 1 on käänty-vän rakenteen kehysprofiilin profiiliosien 3 kaltaiset ulommat profiiliosat 35 3, jotka on yhdistetty keskeltä lämpökatkorakenteella 4.
117347 I 5 I Kuvassa 1 on esitetty myös kääntyvän elementin kehysprofiilissa 1 ja I kiinteässä kehysprofiilissa 1 sijaitsevat varmistinosat 9, jotka ovat I samalla kohtaa profiilisien pituussuunnassa. Varmistinosien 9 pareja I sijaitsee tietyin välein kehysprofiilin 1 pituussuunnassa. Näitä osia I 5 selostetaan myöhemmin tarkemmin.
I Profiiliosat 3 ovat yleiseltä poikkileikkausmuodoltaan suorakulmion I muotoisia onteloprofiileja. Niiden materiaali on erityisesti kevytmetallia, I kuten alumiinia, josta profiiliosat voidaan valmistaa pudottamalla.
I 10 Kääntyvän rakenteen kehysprofiilissa profiiliosan poikkileikkaus- I muodon ensimmäinen lyhyempi sivu muodostaa osan kehysprofiilin I sisäreunaa, joka on lasielementin 2 puolella, ja toisella puolella oleva I toinen lyhyempi sivu muodostaa osan kehysprofiilin ulkoreunaa, joka I tulee vastapäätä kiinteää kehysprofiilia.
I 15
Seuraavassa selostetaan tarkemmin kääntyvän lasitetun rakennusele- I mentin kehysprofiilin 1 rakennetta.
I Erilliset, lämpökatkorakenteella 4 yhteenliitetyt profiiliosat 3 sijaitsevat I 20 lasitetun rakennuselementin päätason vastakkaisilla puolilla, eli raken- I nuselementin rajaaman tilan puolelta katsottaessa toinen profiiliosa 3 H ;Ve on sisäpuolella ja toinen ulkopuolella. Sarana 6 on kiinnitetty toiseen I kehysprofiilin profiiliosista 3.
·«· H :;··** 25 Kummassakin profiiliosassa 3 on profiilimuotoon (vakiopoikkileikkaus- V*: muotoon) kuuluva ura tai syvennys 10, joka avautuu kohti kiinteää *** \„· kehysprofiilia 1. Ura tai syvennys 10 sijaitsee poikkileikkauksessa H suunnilleen suorakulmion nurkkakohdassa. Kun profiiliosat 3 on liitetty H yhteen lämpökatkorakenteella 4, sijoittuvat urat tai syvennykset 10 H .*··. 30 kehysprofiilissa lasielementin 2 keskitason kummallekin puolelle ja H yhdensuuntaisiksi vastapäätä kiinteässä kehysprofiilissa olevia H samanlaisia uria tai syvennyksiä 10. Urat tai syvennykset 10 ovat pro- fiiliosan 3 pituussuunnassa kulkevia jatkuvia uria tai syvennyksiä. Kukin H :T: ura tai syvennys 10 ulottuu profiiliosan 3 poikkileikkauksessa profiili- H .··*. 35 osan seinämässä olevasta aukosta sisälle profiiliosaan. Urat tai syven* H ’ * nykset 10 on muotoiltu edullisesti ns. ruuviuriksi, jolloin niille on omi* naista se, että uraan kierretty ruuvi tarttuu hyvin kiinni riippumatta siitä, 6 117347 mihin kohtaan uran pituussuunnassa se sijoitetaan. Tartunnan parantamiseksi uran seinämissä on sellainen uran syvyyssuunnassa peräkkäisistä koloista muodostuva pinnanmuoto, joka pitää mihin tahansa kohtaan ruuviuraa kierretyn ruuvin muotolukitsevasti paikoillaan, mutta 5 seinämät voivat olla myös sileitä. Ruuviuran mittasuhteet ovat tyypillisesti sellaiset, että sen vastapäiset seinämät ovat yhdensuuntaiset, ja sen syvyys on suurempi kuin leveys (seinämien välinen etäisyys), tyypillisesti vähintään 1,5 kertaa leveys, edullisesti vähintään 2 kertaa leveys.
10
Urat tai syvennykset 10 avautuvat tilaan 14, jota rajaa vastapäätä oleva kiinteän kehysprofiilin 1 sisäreunan pinta sekä kääntyvän elementin tasoa vastaan kohtisuorassa suunnassa ontelomaisten profiiliosien 3 pitempien sivujen ulkoseinien jatkeena olevat ulokkeet 13, joissa ole-15 viin uriin on kiinnitetty tiivisteet 11, jotka sulkevat tilan, kun ovi on kiinni. Tilan sulkee saranan 6 puolelta kääntyvän kehysprofiilin 1 profiiliosan 3 uloke 13 ja sen tiiviste 11, ja toiselta puolelta kiinteän kehysprofiilin 1 vastakkaisella puolella olevan profiiliosan 3 uloke 13 ja sen tiiviste 11.
20 Kun uriin tai syvennyksiin 10 on sijoitettu lämmön vaikutuksesta paisu- :··: vaa materiaalia 15, se kykenee täyttämään edellä kuvaillun profiiliosien ΓΛ 1 välisen tilan 14 ja sulkemaan sen paloa eristävällä tavalla palotilan- a » /·*. teessä. Jos myös kiinteässä kehysprofiilissa 1 käytetään samanlaisia .··· profiiliosia 3 kuin kääntyvässä kehysprofiilissa 1, tulevat niissä olevat 25 urat tai syvennykset 10 yhteyteen vastakkaisesta suunnasta em. tilan 14 kanssa ja sijaitsevat vastapäätä kääntyvän kehysprofiilin 1 uria tai '··' syvennyksiä 10, kuten kuvassa 1 on esitetty. Tällöin näitä uria tai syvennyksiä 10 voidaan käyttää myös palonsuojamateriaalin 15 sijoit-\*·: tamiseksi, joka voi toimia yhtäaikaa vastapäisten urien tai syvennysten ’.,.5 30 10 palosuojamateriaalin 15 kanssa, ja näin saadaan parempi teho.
Myös kiinteässä kehysprofiilissa 1 olevat urat tai syvennykset 10 ovat .·♦·. edullisesti ruuviuria.
9 9 99 9 * t»t v : Uriin tai syvennyksiin 10 sijoitettu palosuojamateriaali 15 on kolmelta 35 taholta profiiliosan 3 metallimateriaalin ympäröimä ja ainakin uran tai syvennyksen vastapäisten sivuseinämien kohdalla tiiviissä kontaktissa siihen. Tämän ansiosta materiaali reagoi nopeasti, kun profiiliosan 3 7 117347 metallimateriaalin lämpötila alkaa nousta. Koska ura tai syvennys 10 on kokonaisuudessaan protiiliosassa 3, joka on kehysprofiilissa 1 kummallakin puolella ulompana, välittyy lämpö myös nopeasti profiili-osan metallimateriaalin kautta materiaaliin 15, jos lämmönlähde (palo) 5 on kyseisen profiiliosan 3 puolella olevassa huonetilassa tai vastaavassa.
Palosuojamateriaalille 15 on tyypillistä paisuminen tilavuudeltaan moninkertaiseksi, kun tietty kynnyslämpötila saavutetaan, ja esimerk-10 kinä voidaan mainita kauppanimellä INTUMEX LSK saatava tuote. Palosuojamateriaali 15 voidaan sijoittaa uriin jatkuvana nauhamaisena materiaalina.
Kuvasta 1 voidaan vielä todeta, että ura tai syvennys 10 ulottuu profiili-15 osassa 3 syvyyssuunnassaan eli profiiliosan 3 pitempien sivujen suunnassa lämpökatkolistan 4a tai 4b kiinnityskohdan sisäpuolelle. Näin voidaan lämmön siirtymistä johtumalla ennestäänkin pienentää, koska ura tai syvennys 10 lisää matkaa profiiliosan 3 ulkopinnan ja lämpökatkolistan 4a tai 4b kiinnityskohdan välillä profiiliosan metallimateriaa-20 lissa.
«•M * Φ
Jos palosuojamateriaalilla 15 täytetyt urat tai syvennykset 10 ovat edellä kuvattuja ruuviuria, voidaan niitä käyttää myös ruuvien kiinnityk- :"·· seen, joiden avulla kääntyvän kehysprofiilin 1 ulkoreunaan ja kiinteän 25 kehysprofiilin 1 sisäreunaan voidaan kiinnittää varmistinosat 9 kohdak- .·**! käin. Palosuojausmateriaalia 15 voi olla ruuvien välisellä alueella ruuvi- • urissa. Ruuveilla voidaan kiinnittää muitakin tarvittavia osia kehysprofii-. . Min 1. Samoin ruuviuria voidaan käyttää erilaisten osien kiinnittämiseksi
• » I
suoraan profiilin ulkopuolelta painamalla, jos osat ovat sopivasti muo-30 toillut.
·
Profiiliosassa 3 on lisäksi vastakkaisella puolella, eli kokoonpannun kehysprofiilin 1 sisäreunan puolella lasielementin tason suuntaisesti avautuva ura tai syvennys 10, jota voidaan käyttää kokoonpannussa *···* 35 kehysprofiilissa erityisen lisäkiinnittimen 5 kiinnittämiseen, joka var mistaa profiiliosien 3 yhdessäpysymisen, vaikka lämpökatkorakenne 4 tuhoutuisi. Kiinnittimiä 5 sijoitetaan useita sopivin välein profiiliosan 1 B 117347 yvän kehysprofiilin 1 sisätilassa rinnakkaiset urat tai dinnitin 5, joka voi kiinnittyä i profiiliosan 1 ulkoreunassa ennykset 10, joihin voidaan kiinnitin 5. Lisäkiinnittimessä yssuuntaan taivutetut haarat, a kiinnittimet voidaan lukita
Lttavassa reunassa (jossa on sprofiilien välinen suljettu tila ie on suljettu (ovi on kiinni), aioginen kuvan 1 kanssa, eli in kehysprofiilin ja kiinteän, akenteen kehysprofiilin toisi-ai syvennykset, jotka on täy- t.
ämmin varmistinosat 9, jotka a 6 tuhoutuisikin. Varmistin-rofiiliosien pituudelle. Ensim-imäisessä varmistinosassa 9 astapäisessä, toiseen profiili-nevaan aukkoon 9b. Varmis-etään profiiliosan 1 pintaan, ttuvat profiiliosan 1 pintaan iälle. Kiinnityshelassa 9c on a tulevat vastaavan uran tai iinnitetään paikoilleen reikien ai syvennykset 10 ovat ruuvi-n kiinnitysreikien 9d läpi vie- vennyksissä 10 olevan palo-olevat kiinnityshelat 9c sijoi-11 pituussuunnassa ne eivät 9 117347 missään kohdassa peitä yhdessä molempien urien tai syvennysten 10 palosuojamateriaalia 15. Erityisesti kuvasta 2, jossa toisessa kehys-profiilissa oleva toinen varmistinosa 9 on esitetty ehjillä viivoilla ja ensimmäisessä kehysprofiilissa 1 oleva varmistinosa 9 katkoviivoilla, 5 näkyy, miten siinä kohdassa, missä ensimmäinen kiinnityshela 9c peittää ensimmäisessä profiiliosassa olevaa, palosuojamateriaalilla varustettua uraa tai syvennystä 10, vastapäisessä kehysprofiilissa oleva ura tai syvennys on vapaa eli se aukeaa esteettä profiiliosien 1 väliseen tilaan 14.
10
Kiinnityshelat ovat yleiseltä muodoltaan suunnikkaita siten, että kiinni-tyselimien kiinnitysreiät 9d sijaitsevat suunnikkaan nurkkakohdissa. Toisiaan vastapäätä olevat kiinnityshelat 9c sijaitsevat lisäksi vastakkaisiin suuntiin vinosti siten, että niiden sijainti on peilisymmetrinen 15 kehysprofiilien 1 pituussuuntaa vastaan kohtisuoran linjan (merkitty katkoviivalla L kuvassa 2) suhteen. Näin nurkkakohdissa olevat kiinnitysreiät 9d tulevat aina eri kohdalle uran tai syvennyksen 10 pituussuunnassa. Koska kummassakin kiinnitysheiassa 9c on kummankin uran tai syvennyksen 10 pituussuunnassa aina kaksi kiinnitysreikää 9d, 20 on kumpaankin kiinnityshelaan tehty kumpaankin reunaan eli suunnik-:··: kaan "pystysivulle" kiinnitysreikien väliselle alueelle keskelle päin :*·*: suuntautuva kolo 9e. Koska kiinnityshelojen keskinäisestä sijoittelusta /”· johtuen samassa kiinnitysheiassa 9c olevien, saman uran tai syven- .···. nyksen 10 kohdalle sijoittuvien kiinnitysreikien 9d väliin tulee vastapäi- 25 sen kiinnityshelan 9c nurkkakohta, näiden peräkkäisten kiinnitysreikien l.'.\ 9d väliin tehty, helan keskiosaan suuntautuva kolo varmistaa sen, että tämän helan alle osittain jäävissä urissa tai syvennyksissä 10 oleva palosuojamateriaali 15 pääsee tämän kolon 9e kohdalla suoraan yhteyteen tilan 14 kanssa, vaikka tässä kohdassa vastapäinen ura tai 30 syvennys 10 onkin kiinnityshelan nurkkakohdan peittämä.
Hl·! I i .**·· Kiinnityshelojen 9c kiinnitys ei ole rajoittunut edellä kuvattuun esimerk- kiin, vaan voidaan ajatella, että kiinnityshelojen takapinnalle on järjes-s£: tetty niiden yhtenäiseksi osaksi kiinnityseliminä toimivat ulokkeet, jotka !...s 35 voivat lukittua uriin tai syvennyksiin 10 ja jotka voidaan muotoilla tar koituksenmukaisiksi erityisesti siinä tapauksessa, että urat tai syvennykset ovat ruuviuria.
10 117347
Sen lisäksi ,että varmistinosat 9 varmistavat saranoidun elementin, kuten palo-oven, pysymisen kiinteässä kehyksessä, varmistinosilla pystytään yhdistämään profiiliosat 3 lämpökatkorakenteen 4 yli sekä 5 kiinteän kehysrakenteen kehysprofiilissa 1 että kääntyvän elementin kehysprofiilissa ja niillä on tällöin sama merkitys kuin edellä kuvatuilla lisäkiinnittimillä 5.
Kääntyvä elementti, joka on saranoitu kääntyväksi kiinteään kehys-10 rakenteeseen, ei välttämättä ole lasitettu elementti, vaan siinä voi olla muuntyyppisiä levymäisiä elementtejä, esimerkiksi metallilevyillä verhoiltuja kipsilevyjä.
• * ·* · : *: * · ·#· • · ·«· ··· : : <·· * * • * • ·· • · • «t • · • ·
• «I
• · t » · • M * · ft*· • · ft • •ft ft ft ft • •ft • ft • ft ··« ft ··« ft ft ft ft * ft • ··« ft • ft ·«·

Claims (13)

117347 1» Palosuojattu saranoitu rakenne, jossa on kääntyväksi kiinteään 5 kehysrakenteeseen saranoitu elementti, jolloin kiinteän kehysrakenteen kehysprofiili (1) ja kääntyväksi saranoidun elementin kehysprofiili (1) ovat yhdensuuntaiset ja sijaitsevat kääntyväksi saranoidun elementin suljetussa asennossa vastapäätä toisiaan ja kehysprofiileihin on kiinnitetty kuumuuden vaikutuksesta paisuvaa palosuojamateriaalia (15) 10 kehysprofiilien (1) välisen tilan (14) täyttämiseksi, jolloin molemmissa kehysprofiileissa (1) on mainittuun tilaan (14) aukeavat urat tai syvennykset, joissa on palosuojamateriaalia, tunnettu siitä, että urat tai syvennykset (10) on molempien kehysprofiilien (1) vastapäätä toisiaan sijaitsevissa pinnoissa, ne on muodostettu ruuviuriksi, ja on täytetty 15 paiosuojamateriaalilla (15).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kummassakin kehysprofiilissa (1) ura tai syvennys (10), joka on täytetty palosuojamateriaaiilla (15), sijaitsee profiiliosassa (3), joka on kehys-20 profiilissa (1) kääntyväksi saranoidun elementin päätasoa vastaan kohtisuorassa suunnassa ulompana.
.! / 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että • · « \.f kehysprofiilissa (1) kummallakin puolella ulompana olevat profiiliosat *··;' 25 (3) on yhdistetty toisiinsa keskeltä lämpökatkorakenteella (4).
• · • *« * * \*·: 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu O siitä, että uria tai syvennyksiä (10), jotka on täytetty palosuoja-materi- aalilla (15), on kummassakin kehysprofiilissa (1) vähintään kaksi rin- :30 nakkain. • · · ··· • · ♦ ·
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu • · · siitä, että kehysprofiilit (1), joissa on palosuojamateriaaiilla (15) täytetyt Σ·;·: urat tai syvennykset (10), ovat kääntyväksi saranoidun elementin :· 35 saranapuolella. • Mi • i · • 9 • · • · · 117347
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kehysprofiilit (1), joissa on palosuojamateriaaiilla täytetyt urat tai syvennykset, ovat kääntyväksi saranoidun elementin avattavassa reunassa. 5
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kehys-profiilit (1), joissa on palosuojamateriaaiilla (15) täytetyt urat tai syvennykset (10), ovat sekä kääntyväksi saranoidun elementin sarana-puolella että sen vastakkaisella puolella olevassa avattavassa reu- 10 nassa.
8. Patenttivaatimuksen 5 tai 7 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kiinteän kehysrakenteen kehysprofiiliin (1) ja siihen kääntyväksi saranoituun kehysprofiiliin (1) on kiinnitetty vastapäätä toisiaan varmistin- 15 osat (9) edullisesti mainittuihin uriin tai syvennyksiin (10) sijoittuvilla kiinnityselimillä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että var-mlstinosien (9) kiinnityshelat (9c) peittävät mainitut urat tai syvennykset 20 (10) osalla niiden pituutta, ja kiinnityshelat (9c) on sijoitettu vastapäätä toisiaan siten tai muotoiltu siten, että ensimmäisessä kehysprofiilissa (1) kiinnityshelan (9c) peittämää uran tai syvennyksen osuutta suoraan :v. vastapäätä on toisessa kehysprofiilissa (1) vapaa uran tai syvennyksen osuus. ! · · ! ····· 25
• · *···* 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että uria tai syvennyksiä (10), jotka on täytetty palosuojamateriaaiilla (15), on kummassakin kehysprofiilissa (1) kaksi rinnakkain ja kiinnityshelat (9c) peittävät kummassakin kehysprofiilissa (1) molemmat urat tai syven- :e:\* 30 nykset (10) osittain.
• * * • « • « ··· . \ 11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kiinnityshelat (9c) ovat muodoltaan yhtenevät ja sijoitettu vastakkaisiin suuntiin vinoihin asentoihin kehysprofiilien (1) pituussuuntaa vastaan 35 kohtisuorassa kulkevan suoran (L) suhteen. • * • » 117347
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen rakenne, tunnettu siitä, että kiinnityshelat (9c) ovat yleiseltä muodoltaan suunnikkaita.
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 9-12 mukainen rakenne, 5 tunnettu siitä, että sama kiinnityshela (9c) peittää samaa uraa tai syvennystä (10) sen pituussuunnassa kahdessa peräkkäisessä kohdassa siten, että mainittujen kohtien välissä kiinnityshelassa (9c) on keskelle suuntautuvat kolo (9e), joka jättää kiinnityshelan (9c) peittämän uran tai syvennyksen (10) paljaaksi ja että mainittua koloa (9e) 10 vastapäätä on vastapäisen kiinnityshelan (9c) peittämä uran tai syvennyksen (10) osuus. • # #« « • 0
0. I » • 99 0 Ψ 0 9 000 ··· • 0 • 0 999 0 0 0 0 0 0 00 • 0 #00 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 00 0 0 0 0 0 0 0 a 0 0 0 0 • i 0 0 0 0 0 0 000 0 000 0 0 0 0 00 0 0 0 000 0 0 00 0 0 0 0 a 0 a 0 0 0 0 117347
FI20020031A 2002-01-09 2002-01-09 Palosuojattu saranoitu rakenne FI117347B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020031A FI117347B (fi) 2002-01-09 2002-01-09 Palosuojattu saranoitu rakenne

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020031 2002-01-09
FI20020031A FI117347B (fi) 2002-01-09 2002-01-09 Palosuojattu saranoitu rakenne

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20020031A0 FI20020031A0 (fi) 2002-01-09
FI20020031A FI20020031A (fi) 2003-07-10
FI117347B true FI117347B (fi) 2006-09-15

Family

ID=8562718

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020031A FI117347B (fi) 2002-01-09 2002-01-09 Palosuojattu saranoitu rakenne

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117347B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020031A0 (fi) 2002-01-09
FI20020031A (fi) 2003-07-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4676026A (en) Window or door construction for a building
FI113077B (fi) Rakennuselementti
US8998354B2 (en) Thermally efficient refrigerator door and frame
HU212006B (en) Fire-resistant glass partition
KR101317217B1 (ko) 차열과 단열 및 밀폐 조절 기능을 갖는 방화문
KR101230032B1 (ko) 커튼월형 창호
US10648226B2 (en) Main-frame bar and/or wing-frame bar, and door, window, or façade element
DK164185B (da) Vindue eller doer med formstof- og metalprofilskinne
JP6726045B2 (ja) 戸体および建具
FI117347B (fi) Palosuojattu saranoitu rakenne
JP6981865B2 (ja) 建具
JP6978297B2 (ja) 建具
CS207303B2 (en) Metal frame for the doors and windows with the interruption of the thermal bridge
RU2431030C2 (ru) Створное окно или рама для жаростойкого окна
JP6539059B2 (ja) 防火材付きの枠、防火材付き建具、及び、枠又は建具への防火材の取付方法
CN203742378U (zh) 断热幕墙内开扇
JP6715115B2 (ja) 建具枠および建具
JP6820795B2 (ja) 建具
JP7027152B2 (ja) 建具
JP6727966B2 (ja) 建具
RU2698188C2 (ru) Уплотнительная система для двери, окна или фасадного элемента
RU2000114508A (ru) Система профилей внешних светопрозрачных ограждающих строительных конструкций зданий и сооружений
JP2726013B2 (ja) 建 具
RU2250336C1 (ru) Система профилей для сборки оконных и/или дверных блоков
JP3137602B2 (ja) 連窓サッシ

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117347

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed