FI114771B - Hälytysjärjestelmä - Google Patents

Hälytysjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI114771B
FI114771B FI20011818A FI20011818A FI114771B FI 114771 B FI114771 B FI 114771B FI 20011818 A FI20011818 A FI 20011818A FI 20011818 A FI20011818 A FI 20011818A FI 114771 B FI114771 B FI 114771B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alarm
terminal
server
dte
information
Prior art date
Application number
FI20011818A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011818A (fi
FI20011818A0 (fi
Inventor
Esko Heino
Pauli Hietasalo
Original Assignee
Teliasonera Finland Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20002033A external-priority patent/FI20002033A/fi
Application filed by Teliasonera Finland Oyj filed Critical Teliasonera Finland Oyj
Priority to FI20011818A priority Critical patent/FI114771B/fi
Publication of FI20011818A0 publication Critical patent/FI20011818A0/fi
Publication of FI20011818A publication Critical patent/FI20011818A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114771B publication Critical patent/FI114771B/fi

Links

Landscapes

  • Alarm Systems (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

114771 HÄLYTYSJÄRJESTELMÄ
Esillä oleva keksintö liittyy tietoliikennetekniikkaan. Erityisesti keksintö koskee uudentyyppistä menetelmää ja järjestelmää hälytys- tai tilanmuu-5 tosinformaatiojärjestelmän toteuttamiseen tietoliikenne järj estelmään.
TEKNIIKAN TAUSTAA
Automaattisten valvontajärjestelmien hälytyk-10 sensiirto on yleisimmin toteutettu piirikytkentäisten puhelinverkkojen kautta. Aiemmin hälytyksensiirto oli mahdollista toteuttaa ainoastaan analogisessa kiinteässä puhelinverkossa (PSTN, Public Switch Telephone Network), jolloin valintainformaatio muodostettiin 15 pulsseina. Tällöin oli kuitenkin monimutkaista siirtää puhelukohtaista lisäinformaatiota. Seuraava askel pulssivalinnasta on äänitaajuusvalinta. Äänitaajuusva-linnan etuna pulssivalintaan nähden on muun muassa valinnan nopeus sekä valinnan jälkeisen lisäinformaation 20 lähetysmahdollisuus.
Entuudestaan tunnetaan menetelmä informaation lähettämiseksi puhelinverkon kautta kahden päätelait-teen välillä, jossa menetelmässä käytetään infokoodeja (DTMF, Dual Tone Multi-Frequency) . Infokoodeja käytet- • · 25 täessä ongelma on koodin välitys eri valmistajien puhelinkeskusten välisessä merkinannossa.
Entuudestaan tunnetaan myös menetelmä, jossa käytetään (FSK, Frequency Shift Keying) vaihtuvaan '...· taajuuteen perustuvaa modeemisiirtoa. Tällöin ongelma- 30 na on tiedonsiirron osapuolten modeemien siirtonopeuk-sien hidas yhteensovittaminen.
ISDN-järjestelmän (ISDN, Integrated Services Digital Network) ja useimpien matkaviestinjärjestelmiin en myötä on mahdollista siirtää puhelukohtaisen signa- 35 loinnin mukana tietoa soittavasta osapuolesta, so. A-··· numerosta. Käytännössä tämä näkyy vastaanottajan pää- 2 114771 telaitteessa soittavan osapuolen tunnisteena. Patenttijulkaisussa W0 00/46975 on mainittu menetelmä, jonka avulla yhteyskutsun mukana siirrettävää tietomäärää saadaan laajennettua sovellusalueesta riippuen.
5 Menetelmässä yhteyskutsun mukana lähtevää A- numerokenttää käytetään hyväksi tilaajakohtaisen informaation siirtämiseksi. Tällöin esimerkiksi puhelu-kutsun yhteydessä puhekanavaa ei tarvitse kytkeä informaation välittämiseksi, vaan puheluun vastaaminen 10 toimii kuittauksena A-tilaajalle ja puhelinkeskuksel le.
Puhuttaessa turvallisuus- ja tietoliikenne-toimialoista ja näissä käytetyistä automaattisista hä- • lytysten ja tilanmuutosinformaation siirtojärjestel- 15 mistä ongelmaksi on muodostunut tiedonsiirtotapa. Pe rinteiset päätelaitteet eli hälytysten yhteydessä hä-lytysrobotit toimivat yleensä siten, että ne muodostavat ensin automaattivalinnalla tietoliikenneverkon kautta yhteyden keskitetylle hälytysten vastaanotto- 20 järjestelmälle, ja saatuaan vastaanottojärjestelmältä tunnistuskuittauksen, lähettävät tietyn protokollan mukaisesti tiedon aktivoituneesta hälytyspiiristä. Käytetyt protokollat perustuvat yleensä joko äänitaa- ·”.· juiseen tiedonsiirtoon tai varsinaiseen datan siirtoon 25 (CCITT :n V-sarjan nopeudet ja dataliitännät) .
Yllä mainitun kaltaisessa menetelmässä ja • järjestelmässä ongelmana on hälytyksensiirron hitaus ja samalla järjestelmän päätelaitteiden monimutkaisten s··' rakenteiden mukanaan tuoma kallis laitteistojen teol- 30 linen valmistaminen. Lisäksi päätelaitteiden monimut kaisten rakenteiden takia laitteistojen muokkaaminen ja päivittäminen on vaikeaa.
...· Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat tai ainakin merkittävästi lieventää ,···. 35 niitä.
3 114771
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevaa keksintöä käytetään esimerkiksi turvallisuusalalla hälytysinformaation välittämiseksi 5 hälytysjärjestelmässä sekä tilainformaation välittämiseksi tilanmuutosinformaatiojärjestelmässä. Eräs esimerkki tilanmuutosinformaatiojärjestelmästä voisi olla liikkuvien päätelaitteiden sijaintitiedon päivittäminen .
10 Keksinnössä hälytys- tai muu informaatio vä litetään puheluvalintaan liittyvän merkinannon avulla eli tieto hälyttävästä piiristä tai muuttuneesta tilasta välitetään A- ja B-numeron yhdistelmänä. Puhelu-valinnan merkinannolla tarkoitetaan pulssivalintaista 15 tai äänitaajuusvalintaista merkinantoa. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudentyyppinen menetelmä ja järjestelmä, jonka avulla valvottavassa kohteessa oleva päätelaite, esimerkiksi hälytysrobot-ti, ei lähetä erillistä hälytystietoa hälytystapahtu-20 masta, vaan tapahtumatieto saadaan ko. verkkoliittymän tilaajanumeron (A-numeron) ja hälytystapahtuman yhteydessä valittavan hälytyspiirin laitenumeron (B- . . numeron) yhdistelmänä. Tämä tieto tulkitaan palveli- * mella ja hälyttävä hälytyspiiri yksilöidään tilaaja-25 liittymän ja soittavan päätelaitteen perusteella.
• · · *.*.· Keksinnön mukaisessa menetelmässä vastaanote- "“· taan hälytys tai muuttunut tilatieto aktivoituneelta hälytyspiiriltä tai muulta laitteelta päätelaitteelle. Ulkoiset hälytyspiirit eli hälytyssilmukat ilmaisevat 30 tyypillisesti murto-, palo- tai kiinteistötekniikan valvontajärjestelmän hälytystapahtumaa. Lisäksi on • · .···, yleensä varattu ainakin kaksi hälytyspiiriä päätelait teen oman toiminnan valvontaan. Tämän jälkeen välite- V * tään hälytys päätelaitteelta palvelimelle tietoliiken- M · : : 35 neverkon kautta.
I M
Keksinnön mukaisessa menetelmässä muodoste-taan puheluyhteys päätelaitteelta ennalta määrättyyn • » 4 114771 tilaajaliittymään hälyttävän hälytyspiirin tai muun tilainformaation perusteella ja vastaanotetaan palvelimella puheluyhteys valittuun tilaajaliittymään. Tämän jälkeen yksilöidään hälyttävä hälytyspiiri tai 5 muuttunut tilainformaatio palvelimella tilaajaliittymän ja soittavan päätelaitteen perusteella.
Yksinkertaisissa hälytyksensiirtoj ärj estel- missä voidaan tieto hälyttävästä silmukasta siirtää suoraan numerovalintana. Tämän toiminnon edellytyksenä 10 on, että hälytykset vastaanottava järjestelmä on lii tetty soittosarjanumeroon, jossa on alanumerolta vähintään yhtä paljon kuin yksittäisessä hälytyksensiir-topäätelaitteessa on hälytyssilmukoita. Hälytystieto voidaan tällöin yksilöidä palvelimella lähetettävän 15 päätelaitteen tunnistuksen (A-numero) ja sen silmukka- tiedon (päätelaitteen valitsema B-numero) perusteella, A-1ilaajatieto siirtyy automaattisesti verkon läpi B-tilaaj alle.
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa 20 muodostetaan palvelimella hälytystieto yhdistämällä päätelaitteeseen yhdistetyn verkkoliittymän tilaajanumero (A-numero) ja hälyttävän hälytyspiirin laitenume-ro (B-numero). Tällä tarkoitetaan sitä, että A-numero yksilöi päätelaitteen sijainnin ja B-numero yksilöi *:1: 25 hälyttävän hälytyspiirin sijainnin ja hälytyksen tyy- :Y: pin.
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa • · lähetetään palvelimelta kuittaus päätelaitteelle ja vastaanotetaan päätelaitteelle palvelimelta kuittaus * ♦ 30 yhteyden muodostumisesta päätelaitteen ja palvelimen välille. Palvelimella tarkoitetaan tässä yhteydessä ‘ ns. tapahtumapalvelinta, joka vastaanottaa kaikki hä-
»M
*...· lytystapahtumiin liittyvät yhteydenotot päätelaitteel- ta, muodostaa hälytystiedon, analysoi hälytystiedon ja .···. 35 hoitaa hälytysinformaation edelleen välittämisen.
• · • · i · ·
» I M
5 114771
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa puheluvalinnan merkinanto muodostetaan äänitaajuusva-linnalla tai pulssivalinnalla.
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa 5 hälytystieto välitetään palvelimelta tietokantapalvelimelle. Tietokantapalvelimella on yksilölliset tiedot kaikista hälytyspiireistä, jotta jokainen hälytys voidaan käsitellä yksiselitteisesti ja tämän tiedon perusteella hälytysinformaatio voidaan kohdistaa juuri 10 oikealle hälytystiedosta vastuulliselle yksikölle. Tietokantapalvelin selvittää A-numeron ja hälyttävän hälytyspiirin tunnuksen eli B-numeron perusteella hälytyst iedon tarkemman merkityksen eli missä ja minkälainen hälytys on kulloinkin kyseessä. Kun hälytys on 15 yksilöity välitetään hälytystieto eteenpäin vastuulliselle organisaatiolle.
Lisäksi keksinnön kohteena on järjestelmä hälytysjärjestelmän toteuttamiseen tietoliikennejärjestelmään, joka järjestelmä käsittää tietoliikennever-20 kon, päätelaitteen, josta on yhteys tietoliikenneverkkoon, hälytyspiirin, josta on yhteys päätelaitteeseen, palvelimen, josta on yhteys tietoliikenneverkkoon ja tietokantapalvelimen, josta on yhteys palvelimeen.
·:*.· Järjestelmä edelleen käsittää päätelaitteessa ’·“· 25 generaattorin 1, jolla generoidaan soitettu B- : : : tilaajanumero hälyttävän hälytyspiirin perusteella ja *;·· palvelimessa välineet 2 hälytyspiirin yksilöimiseksi soitetun tilaajaliittymän (B-numero) ja soittavan ti- ,···. laajaliittymän (A-numero) perusteella.
* 30 Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmän . päätelaitteeseen on yhdistetty useita hälytyspiirejä,
i i t M
joilla jokaisella on yksilöivä laitenumero.
···* Eräässä keksinnön sovelluksessa järjestelmän tietoliikenneverkko on yksi seuraavista: yleinen puhe-35 linverkko, digitaalinen monipalveluverkko tai yleiseu- • · · ·, rooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä ja » t · *··· päätelaite on yhteensopiva valitun verkon kanssa.
» * »· » • · 6 114771
Esillä olevan keksinnön kohteena on myös menetelmä tilainformaation välittämiseksi tilanmuutosinformaatiojärjestelmässä. Keksinnön mukaisessa menetelmässä havaitaan tilanmuutos päätelaitteeseen yhdiste-5 tyssä järjestelmässä ja välitetään informaatio tästä järjestelmän tilanmuutoksesta päätelaitteelta tietoliikenneverkon kautta palvelimelle. Tämän jälkeen muodostetaan puheluyhteys päätelaitteelta ennalta määrättyyn tilaajaliittymään järjestelmän perusteella ja vas-10 taanotetaan palvelimella puheluyhteys valittuun tilaajaliittymään. Keksinnön mukaisessa menetelmässä yksilöidään järjestelmä palvelimella tilaajaliittymän ja soittavan päätelaitteen perusteella
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa 15 muodostetaan palvelimella tilainformaation mukainen ti lanmuutos yhdistämällä päätelaitteeseen yhdistetyn verkkoliittymän tilaajanumero (A-numero) ja muuttuneen järjestelmän laitenumero (B-numero) ja vastaanotetaan päätelaitteelle palvelimelta kuittaus yhteyden muodos-20 tumisesta päätelaitteen ja palvelimen välille.
Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa yhteys muodostetaan äänitaajuusvalinnalla tai pulssi-valinnalla .
*:v Eräässä keksinnön mukaisessa sovelluksessa 25 välitetään tieto tilanmuutoksesta palvelimelta tieto- :V: kantapalvelimelle, selvitetään tilaajanumeron (A- • · numero) ja muuttuneen järjestelmän laitenumeron (B-numero) perusteella tilainf ormaation tarkempi merkitys _«·.4 ja välitetään tieto tilanmuutoksesta eteenpäin. Tämä 30 tarkennettu tilainformaatio käsittää tiedon muuttuneen järjestelmän sijainnista ja tilanmuutoksentyypistä.
' » » » «
Keksinnön etuina tunnettuun tekniikkaan ver-...1 rattuna on, että hälytysinformaatiota hälytyspiireiltä ;'j1; vastaanottava ja edelleen välittävä päätelaite on ra- ,··1, 35 kenteeltaan niin yksinkertainen, että sen kaupallinen * ( t valmistaminen on edullista. Tämä tekee myös mahdolli- ••i seksi kloonattujen laitteiden hyödyntämisen.
7 114771 Päätelaitteiden yksinkertaisuus mahdollistaa sen, että laitteita ei tarvitse ohjelmoida käyttöönoton yhteydessä eikä niihin tarvitse rakentaa ohjelmointi valmiutta. Päätelaitteiden yksinkertaisuuden 5 ansiosta selvitään myös huomattavasti pienemmällä määrällä numeroita. Eri asiakkailla voi olla sama numero, mutta järjestelmä osaa yksilöidä yhteydenoton. Keksinnön mukainen palvelin on myös helposti muutettavissa, kun esimerkiksi hälytyspiirejä tulee järjestelmään li-10 sää tai niitä poistetaan. Lisäksi keksinnön mukaisen menetelmän myötä hyödynnetään vastaanottolaitteistossa puheväylän yhteiskäyttö tehokkaammin.
Lisäksi keksinnön mukaisella menetelmällä ja järjestelmällä hälytyksensiirto saadaan nopeammaksi 15 kuin aiemmissa järjestelmissä. Tämä nopeus aikaansaadaan välittämällä hälytysinformaatio puheluvalinnan merkinannossa suoraan. Aiemmin siirtotien modeemien piti sovittaa siirtonopeudet ja tämä saattoi kestää puoli minuuttia, joka on aivan liian pitkä aika puhut-20 taessa esimerkiksi murtohälytyksen viiveajoista. Vas taavasti keskitetyn vastaanottojärjestelmän rakenne yksinkertaistuu, koska yksittäiset yhteydenotot kuormittavat järjestelmää vain lyhyen aikaa. Myös yksin-*:*.· kertaiset automaattiset puhelinjärjestelmät ja Inter- ’!**! 25 net-verkkoratkaisuun soveltuvat liittämisrutiinit ovat :Y: mahdollisia.
» · • ;..j Myös keksinnön toisen menetelmän, tilainfor- maation välittäminen tilanmuutosinformaatiojärjestel- • · ·-· mässä, edut ovat selvät. Tämän keksinnön avulla voi- « · '
I S
30 daan lukuisten järjestelmien tilanmuutoksia valvoa edullisen ja yksinkertaisen päätelaitteen ja hälytys-piirin kytkennän avulla ja tilanmuutosinformaatio pys- * » ...* tytään välittämään normaalin puhelunmuodostuksen yh- ;‘j*. teydessä. Esimerkiksi kodeista, työpaikoista ja moot- 35 toreista löytyy lukuisia tämän keksinnön soveltamis- • * * • kohteita. Autossa voi olla yksinkertainen valvontayk- » i · ••d sikkö, joka ilmoittaa tilanmuutoksen, kun autolla on • * t · · • · 114771 β ajettu tietty kilometrimäärä. Tämä tieto, esimerkiksi määräaikaishuollosta, välittyy automaattisesti puhelu-valintana huoltamolle, jonka jälkeen huoltamolta otetaan yhteyttä asianomaiseen auton omistajaan.
5
KUVALUETTELO
10 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityis kohtaisesti sovellusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää erästä edullista keksinnön mukaista järjestelmää, ja 15 kuvat 2a, 2b ja 2c esittävät erästä edullista signalointivuokaaviota esillä olevan keksinnön toiminnasta .
Kuva 3 esittää erästä konkreettista esimerkkiä esillä olevan keksinnön toiminnasta.
20
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvan 1 mukainen järjestelmä käsittää, pääte- ,V· laitteen DTE josta on yhteys tietoliikenneverkkoon CN.
Tietoliikenneverkko CN on yksi seuraavista: yleinen t*t·' 25 puhelinverkko PSTN, digitaalinen monipalveluverkko * · · ISDN tai yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä GSM. Tässä kuvan 1 esimerkissä tieto- » * · · · liikenneverkko CN on yleiseurooppalainen digitaalinen • « * matkaviestinjärjestelmä GSM. Kuvan 1 päätelaitteeseen 30 DTE on kytketty hälytyspiirejä AC. Hälytyspiirejä AC voi olla useita, tässä kuvan 1 esimerkissä hälytyspii-rejä on esitetty 2 ja ne ovat yhteydessä yhteen pääte- i · · laitteeseen DTE. Mainitusta päätelaitteesta DTE käyte- 1 i · tään tässä yhteydessä nimitystä hälytysrobotti. Ulkoi- t » '··' 35 set hälytyspiirit tai toiselta nimeltä hälytyssilmukat '·· AC ilmaisevat tyypillisesti murto-, palo- tai kiin- ‘in
Hill • · 9 114771 teistötekniikan valvontajärjestelmän hälytystapahtu-maa.
Lisäksi Kuvan 1 mukaiseen järjestelmään kuuluu palvelin AS ja tietokantapalvelin DB, jotka ovat 5 yhteydessä toisiinsa ja yhteydessä tietoliikenneverkkoon CN. Tietokantapalvelin DB sisältää tiedot järjestelmän hälytyspiireistä. Tietueet käsittävät tiedon hälytyspiirien sijainnista, hälytysten tyypistä ja tiedot hälytyksistä vastuussa olevista organisaatiois-10 ta. Palvelin AS muodostaa hälytysinformaation ja analysoi tiedon tietokantapalvelimen DB tietojen perusteella. Kun hälytysinformaation tarkempi merkitys on selvillä, välitetään tieto palvelimelta AS edelleen hälytysten jatkotoimenpiteistä vastuulliselle taholle.
15 Kuvan 1 mukaiseen järjestelmään kuuluu myös generaattori 1, jolla generoidaan soitettu B-numero hälyttävän hälytyspiirin AC perusteella. Lisäksi kuvan 1 mukaiseen järjestelmään kuuluu palvelimen AS sisältämät välineet 2 hälytyspiirin AC yksilöimiseksi soi-20 tetun tilaajaliittymän (B-numero) ja soittavan tilaajaliittymän (A-numero) perusteella. Keksinnön mukaisessa järjestelmässä päätelaite DTE muodostaa yhteyden eli soittaa palvelimelle AS. Vasta palvelimella valin- .. nasta muodostuu hälytystieto, jolloin B-numero yksilöi * * · · 25 hälyttävän hälytyspiirin. Koko prosessin viive on hyvin lyhyt, koska tarvittava informaatio hälytyksestä voidaan välittää yhdellä yhteydenmuodostuksella.
·'· Kuvat 2a, 2b ja 2c esittävät erästä edullis- '"'ϊ ta signalointivuokaaviota esillä olevan keksinnön toi- : : 30 minnasta. Kuvassa 2a, kohdassa 21, vastaanotetaan hä lytys hälytyspiiriltä (AC) päätelaitteelle (DTE). Pro-sessissa voidaan myös vaihtoehtoisesti havaita tilan-.···. muutos päätelaitteeseen DTE yhdistetyssä järjestelmäs sä. Kohdassa 22 välitetään hälytys tai informaatio ti- ’.· * 35 lanmuutoksesta päätelaitteelta DTE tietoliikenneverkon • · · CN kautta palvelimelle AS. Tämän jälkeen muodostetaan puheluyhteys päätelaitteelta DTE ennalta määrättyyn » 10 114771 tilaajaliittymään hälyttävän hälytyspiirin AC tai muuttuneen järjestelmän tilan perusteella, kohta 23. Kohdassa 24 vastaanotetaan palvelimella AS puheluyhte-ys valittuun tilaajaliittymään ja kuvassa 2b, kohdassa 5 25, yksilöidään hälyttävä hälytyspiiri AC tai järjes telmä palvelimella AS tilaajaliittymän ja soittavan päätelaitteen DTE perusteella. Tämän jälkeen kuvassa 2b, kohdassa 26, muodostetaan palvelimella AS hälytys-tieto tai tilainformaation mukainen tilanmuutostieto 10 yhdistämällä päätelaitteeseen DTE yhdistetyn verkko-liittymän tilaajanumero (A-numero) ja hälyttävän hälytyspiirin AC tai muuttuneen järjestelmän laitenumero (B-numero). Edelleen kuvassa 2b, Kohdassa 27, lähetetään palvelimelta AS kuittaus päätelaitteelle DTE.
15 Kohdassa 28 vastaanotetaan päätelaitteelle DTE palvelimelta AS kuittaus yhteyden muodostumisesta päätelaitteen DTE ja palvelimen AS välille. Kohdassa 29 välitetään hälytystieto tai tieto tilanmuutoksesta palvelimelta AS tietokantapalvelimelle DB. Kuvassa 3c, 20 kohdassa 30, selvitetään tilaajanumeron (A-numero) ja hälyttävän hälytyspiirin AC tunnuksen (B-numero) tai muuttuneen järjestelmän laitenumeron (B) perusteella hälytystiedon tai tilainformaation tarkempi merkitys.
•S' Kohdassa 31 välitetään hälytystieto tai tieto tilan- * · · * 25 muutoksesta eteenpäin , t Kuva 3 esittää erästä konkreettista esimerk-
• I I
kiä esillä olevan keksinnön toiminnasta. Kuvassa 3 yk-' · sinkertainen 10 hälytyspiirin AC päätelaite DTE on ·"· kytketty tietoliikenneverkkoon CN. Kuvassa 3, Ulkoiset ·' : 30 hälytyspiirit AC0'. . . AC8' ilmaisevat tyypillisesti murto-, palo- tai kiinteistötekniikan valvontajärjes-telmän hälytystapahtumaa. Lisäksi kaksi hälytyspiiriä AC1 ja AC2 on varattu päätelaitteen DTE sisäiseen ; käyttöön. Näillä sisäisillä hälytyspiireillä valvotaan '·' ’ 35 päätelaitteen DTE eli hälytysrobotin omaa toimintaa.
’...· Esimerkiksi hälytyspiiri AC1 valvoo akkujännitettä ja 11 114771 hälytyspiiri AC2 toimii 'Watch Dog' ominaisuudessa ns. j ärkevyysvalvontapiirinä.
Kuvassa 3 hälytyspiiri AC2 aktivoituu ja tämän seurauksena päätelaite DTE valitsee esimerkiksi 5 numeron 04 0469, jolloin ko. sarjanumeroon kytketty vastaanottojärjestelmä saa tietoliikenneverkon CN signaloinnin kautta tiedon hälyttävästä kohteesta (09-3897 224, A-numero) ja valitun sarjanumeron (040 469, B-numero) perusteella tiedon hälyttävästä hälytyspii-10 ristä AC2. Tiedon perusteella vastaanottojärjestelmään liitetty palvelin AS yhdessä tietokantapalvelimen DB kanssa osaa muodostaa hälytysinformaation ja edelleen lähettää tiedon ko. päätelaitteita DTE huoltavalle organisaatiolle. Jos hälyttävä hälytyspiiri AC olisi ol-15 lut esimerkiksi rikosilmoitusta merkitsevä hälytyspiiri 1, hälytysilmoitus olisi 'valittu' numeroon 040 461 ja palvelin AS olisi vastaavasti lähettänyt tiedon vastuulliselle vartiointiliikkeelle.
Hälytyspiirien AC merkitys ei luonnollisesti 20 tarvitse olla samoja eri A-numeroihin kytketyissä päätelaitteissa DTE. Esimerkiksi kuvassa 3 tietoliikenneverkkoon CN liitetty matkaviestin MS voi normaalin puheliikenteen lisäksi toimia turvapuhelimena, jossa hä-.. lytyssilmukat on korvattu puhelimen näppäimistöllä.
’ 25 Näppäimen 1 pitkä painallus voi tarkoittaa työn aloi tusta (valinta 040 461), 2 työn lopetusta (valinta 040 ’•V 462) ja 3 (valinta 040 463) vaaratilannetta. Palvelin ·”· AS voi lähettää tiedon A-numeron 0400-601737 ja väli- ’“‘J tun B-numeron perustella joko työnseurantajärjestel- :***: 30 mään (valinnat 1 ja 2) tai hälytyskeskukseen näppäin- valinta 3.
Hälytyspiirit voidaan keksinnön mukaisesti • · ,···# myös järjestää valvomaan ennalta määrättyjen järjes telmien tilanmuutoksia. Tällaisia järjestelmiä on mo- ·.· * 35 nia, kuten esimerkiksi erilaiset moottoritila, kodit, ♦ · · työpaikat jne.
• i « ***** 12 114771
Kuvassa 4 esitetään eräs keksinnön edullinen sovellus, jossa keksinnön mukaista ratkaisua käytetään hyväksi liikkuvien hälytys- ja/tai tilanmuutosinfor-maatiojärjestelmien yhteydessä. Tässä esimerkissä kak-5 si liikkuvaa hälytyspiiriä AC11 ja AC12 ja niissä yhdistettynä liikkuvat päätelaitteet DTE. Hälytyspiiri AC12 on yhdistetty taksiajoneuvoon paikassa Xl ja hälytyspiiri AC11 on yhdistetty kuljetusajoneuvoon paikassa X2. Lisäksi kuvassa 4 esitettyyn järjestelmään 10 kuuluu eräänlainen radiomajakkaverkko RN, jota käytetään informaation lähettämiseen liikkuville hälytys-piireille ja/tai informaation vastaanottamiseen liikkuvilta hälytyspiireiltä AC11, AC12. Edelleen kuvassa 4 esitetään asiakas C, joka on yhdistetty keksinnönmu-15 kaiseen tapahtumapalvelimeen AS-lankaverkolla, esimer kiksi yleisellä kytkentäisellä puhelinverkolla PSTN.
Radioverkko käsittää joukon radiomajakoita, jotka voivat toimia kahdessa suunnassa, lähettävänä tai vastaanottavana komponenttina. Kiinteä radiomajak-20 ka lähettää jatkuvasti paikkatietoa, joka vastaanotetaan liikkuvalla lähetyspiirillä AC11 tai AC12. Käytännössä paikkatieto voi olla numero (B-numero), johon soitetaan. Hälytyspiirin AC vastaanotettua paikkatie-·,·# don, se lähettää sen automaattisesti eteenpäin käyttä- 25 en keksinnön mukaista menetelmää ja järjestelmää. Toi- . . saalta myös liikkuva hälytyspiiri voi jatkuvasti lä- hettää paikkatietosignaaliaan ja identiteettitietoaan, ' * jolloin kiinteä radiomajakka lähettää tiedon eteenpäin ·’*’ käyttäen keksinnön mukaista numeroiden yhdistämislo- ’...· 30 giikkaa.
Kuvan 4 esimerkissä esimerkiksi henkilöajo-neuvon, kuten taksin, joka on varustettu hälytyspii-.*·*. rillä AC12 ja päätelaitteella DTE, paikkatieto Xl vas- ; taanotetaan radiomajakasta tiettynä B-numerona ja vä- '·* ' 35 litetään edelleen DTE:llä käyttämällä sitä soitettuna ·...·’ numerona. Tällöin asiakas C, joka soittaa aluetta Xl vastaavalta alueelta taksintilausjärjestelmään, voi- 13 114771 daan yhdistää suoraan taksiin, josta paikkatieto on tullut hälytyspiirin AC12 välittämänä. Samalla tavalla kuljetusajoneuvo varustettuna hälytyspiirillä AC11 ja päätelaitteella DTE paikassa X2 voi ilmoittaa oman si-5 jaintinsa järjestelmään.
Käytännössä paikkatietoinformaatioj ärjestelmä keksinnön mukaisella ratkaisulla toteutettuna tarkoittaa, että jokaisella sijaintialueella on oma numero, johon soittaminen tarkoittaa kyseistä paikkaa. Tällöin 10 tietystä A-liittymästä tullut puhelu tiettyyn B-numeroon yksilöidysti määrittää soittavan päätelaitteen paikan.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muun-15 nokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · »ta i • a • a » ••aa1 a · * a * a a •aa ► a · a a 1 1 · a · • a

Claims (18)

114771
1. Menetelmä hälytysjärjestelmän toteuttamiseen tietoliikennejärjestelmään, jossa menetelmässä: vastaanotetaan hälytys hälytyspiiriltä (AC) 5 päätelaitteelle (DTE); välitetään hälytys päätelaitteelta (DTE) palvelimelle (AS) tietoliikenneverkon (CN) kautta; ja välitetään päätelaitteen (DTE) tilaajatunnus palvelimelle (AS) , tunnettu siitä, että 10 muodostetaan puheluyhteys päätelaitteelta (DTE) ennalta määrättyyn tilaajaliittymään hälyttävän hälytyspiirin (AC) perusteella; vastaanotetaan palvelimella (AS) puheluyhteys valittuun tilaajaliittymään; ja 15 yksilöidään hälyttävä hälytyspiiri (AC) palvelimessa (AS) päätelaitteeseen (DTE) yhdistetyn verkkoliittymän tilaajanumerolla (A-numero) ja hälyttävän hälytyspiirin (AC) laitenumerolla (B-numero).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että * • .* lähetetään palvelimelta (AS) kuittaus päätelait- * teelle (DTE); ja : vastaanotetaan päätelaitteelle (DTE) palvelimelta • ; ·; (AS) kuittaus yhteyden muodostumisesta päätelaitteen .. 25 (DTE) ja palvelimen (AS) välille.
.··, 3. Patenttivaatimuksen 1, tai 2 mukainen me netelmä, tunnettu siitä, että mainittu yhteys .. . muodostetaan äänitaajuusvalinnalla.
* 4. Patenttivaatimuksen 1, 2, tai 3 mukainen 30 menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu yhteys *;··· muodostetaan pulssivalinnalla.
.*·*. 5. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, tai 4 mukai- » · · nen menetelmä, tunnettu siitä, että '··* välitetään hälytystieto palvelimelta (AS) 35 tietokantapalvelimelle (DB) ; 114771 selvitetään tilaajanumeron A-numero) ja hä lyttävän hälytyspiirin (AC) tunnuksen (B-numero) perusteella hälytystiedon tarkempi merkitys; ja välitetään hälytystieto eteenpäin.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4, tai 5 mu kainen menetelmä, tunnettu siitä, että tarkennettu hälytystieto käsittää tiedon hälytyksen sijainnista ja hälytyksen tyypistä.
7. Järjestelmä hälytysjärjestelmän toteutta-10 miseen tietoliikennejärjestelmään, joka järjestelmä käsittää: tietoliikenneverkon (CN); päätelaitteen (DTE), josta on yhteys tieto liikenneverkkoon (CN) ja jolla päätelaitteella (DTE) 15 on tilaajatunnus; hälytyspiirin (AC), josta on yhteys päätelaitteeseen (DTE); palvelimen (AS), josta on yhteys tietoliikenneverkkoon (CN) ; ja 20 tietokantapalvelimen (DB), josta on yhteys palvelimeen (AS), ·: -f tunnettu siitä, että järjestelmä edelleen käsit- .· ·. tää: ,, päätelaitteessa (DTE) generaattorin (1) , jolla ge- . 25 neroidaan soitettu B-tilaajanumero hälyttävän hälytys- , , piirin (AC) perusteella; ja ’· * palvelimessa (AS) välineet (2) hälytyspiirin (A) yksilöimiseksi soitetun tilaajaliittymän (B-numero) ja ; '.· soittavan tilaajaliittymän (A-numero) perusteella. • » > •'t> · 30
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestel- mä, tunnettu siitä, että mainittuun päätelaittee- » » ... seen (DTE) on yhdistetty useita hälytyspiirejä (AC) . » I
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen jär- • t > jestelmä, tunnettu siitä, että jokaiseen hälytys-35 piiriin (AC) on liitetty yksikäsitteinen laitenumero, joka yksilöi hälytyspiirin (AC). 114771
10. Patenttivaatimuksen 7, 8 tai 9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu tietoliikenneverkko (CN) on yksi seuraavista: yleinen puhelinverkko (PSTN), digitaalinen monipalveluverkko 5 (ISDN) tai yleiseurooppalainen digitaalinen matkaviestinjärjestelmä (GSM).
11. Patenttivaatimuksen 7, 8, 9 tai 10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu päätelaite (DTE) on yleiseurooppalaiseen digi- 10 taaliseen matkaviestinjärjestelmään (GSM) kuuluvaa matkaviestin.
12. Menetelmä tilainformaation välittämiseksi tietoliikennejärjestelmässä, jossa menetelmässä: havaitaan tilanmuutos päätelaitteeseen (DTE) 15 yhdistetyssä järjestelmässä; välitetään informaatio järjestelmän tilanmuu-toksesta päätelaitteelta (DTE) tietoliikenneverkon (CN) kautta palvelimelle (AS), joka informaatio käsittää päätelaitteen (DTE) tilaajatunnuksen, tunnet -20 t u siitä, että muodostetaan puheluyhteys päätelaitteelta (DTE) ennalta määrättyyn tilaajaliittymään järjestelmän .· . tilanmuutoksen perusteella; *. vastaanotetaan palvelimella (AS) puheluyhteys * « , 25 valittuun tilaajaliittymään; ja • * , · yksilöidään järjestelmä ja/tai järjestelmän * · ’· ·* tilamuutos palvelimessa (AS) päätelaitteeseen (DTE) yh distetyn verkkoliittymän tilaajanumerolla (A-numero) ja • · » • *,·* muuttuneen järjestelmän laitenumerolla (B-numero) . : : 30
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetel- • » » mä, tunnettu siitä, että vastaanotetaan pääte- • · ... laitteelle (DTE) palvelimelta (AS) kuittaus yhteyden t · muodostumisesta päätelaitteen (DTE) ja palvelimen (AS) • ί välille. • ♦ * :**,· 35
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen • · menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu yhteys muodostetaan äänitaajuusvalinnalla. 114771
15. Patenttivaatimuksen 12, 13 tai 14 mukai nen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu yhteys muodostetaan pulssivalinnalla.
16. Patenttivaatimuksen 12, 13, 14 tai 15 mu-5 kainen menetelmä, tunnettu siitä, että välitetään tieto tilanmuutoksesta palvelimelta (AS) tietokantapalvelimelle (DB); selvitetään tilaajanumeron (A-numero) ja muuttuneen järjestelmän laitenumeron (B-numero) perus-10 teella tilainformaation tarkempi merkitys; ja välitetään tieto tilanmuutoksesta eteenpäin.
17. Patenttivaatimuksen 12, 13, 14, 15 tai 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tarkennettu tilainformaatio käsittää tiedon muuttuneen jär- 15 jestelmän sijainnista ja tilanmuutoksentyypistä.
18. Patenttivaatimuksen 12, 13, 14, 15, 16 tai 17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaanotetaan tilainformaatio liikkuvalta järjestelmältä . 20 • I • · * I • > «fr I t • fr ! » • • I * fr - 1 $ • fr • fr • fr • fr • • fr • fr fr t * f : fr • fr fr I f I fr • fr (tl 1 fr I fr fr • it • fr 114771
FI20011818A 2000-09-14 2001-09-14 Hälytysjärjestelmä FI114771B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011818A FI114771B (fi) 2000-09-14 2001-09-14 Hälytysjärjestelmä

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002033A FI20002033A (fi) 2000-09-14 2000-09-14 Hälytysjärjestelmä
FI20002033 2000-09-14
FI20011818 2001-09-14
FI20011818A FI114771B (fi) 2000-09-14 2001-09-14 Hälytysjärjestelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011818A0 FI20011818A0 (fi) 2001-09-14
FI20011818A FI20011818A (fi) 2002-03-15
FI114771B true FI114771B (fi) 2004-12-15

Family

ID=26161056

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011818A FI114771B (fi) 2000-09-14 2001-09-14 Hälytysjärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI114771B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20011818A (fi) 2002-03-15
FI20011818A0 (fi) 2001-09-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI102343B (fi) Järjestelmä ja menetelmä datan lähettämiseksi
US6201856B1 (en) Emergency telephone call notification service system and method
US7020488B1 (en) Communications unit, system and methods for providing multiple access to a wireless transceiver
EP0698325B1 (en) Telemetry arrangement
CA2104799C (en) Telecommunications calling feature method and apparatus
JPH0824388B2 (ja) コ−ドレス電話装置の接続制御方式
CN104093213A (zh) 基于公网传输的调度通信方法及公网调度通信系统
JPH04311139A (ja) ペーザーシステムを利用した私設交換システム
CN100589589C (zh) 一种在通话过程中进行主叫收号或被叫收号的控制方法
FI114771B (fi) Hälytysjärjestelmä
JPH0683297B2 (ja) デイジタル電話機
KR100218882B1 (ko) 전자 교환기의 발신자 전화번호 통보방법
EP1308025B1 (en) Alarming system
KR100532323B1 (ko) 종합정보통신망을 통한 문자정보 서비스방법
EP1943825B1 (en) System and method for managing the replacement of an existing subscriber call connection by a call waiting party
KR100222658B1 (ko) 무선통신망에서 순방향 제어채널을 이용한 발신자 전화번호 송수신 방법
JPS63227133A (ja) 無線呼出接続方式
JPH09172680A (ja) 事業所用コードレス電話システム
JPS61140265A (ja) 交換装置
JPH07107206A (ja) 通信制御方法及び装置
KR20020095518A (ko) Wll 시스템의 통화 방법
JPS6139757A (ja) 加入電話網間接続方式
JPS6243297A (ja) Pbセンダ接続方式
JPS62269462A (ja) 自動交換機の個人呼出し方式
JPH0366293A (ja) 移動無線電話システム

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed