FI114667B - Tehokas lineaaritehovahvistin - Google Patents

Tehokas lineaaritehovahvistin Download PDF

Info

Publication number
FI114667B
FI114667B FI971051A FI971051A FI114667B FI 114667 B FI114667 B FI 114667B FI 971051 A FI971051 A FI 971051A FI 971051 A FI971051 A FI 971051A FI 114667 B FI114667 B FI 114667B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signals
signal
adjacent channel
modulator
generating
Prior art date
Application number
FI971051A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI971051A0 (fi
FI971051A (fi
Inventor
Paul W Dent
Original Assignee
Ericsson Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Inc filed Critical Ericsson Inc
Publication of FI971051A0 publication Critical patent/FI971051A0/fi
Publication of FI971051A publication Critical patent/FI971051A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114667B publication Critical patent/FI114667B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F1/00Details of amplifiers with only discharge tubes, only semiconductor devices or only unspecified devices as amplifying elements
    • H03F1/32Modifications of amplifiers to reduce non-linear distortion
    • H03F1/3223Modifications of amplifiers to reduce non-linear distortion using feed-forward

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Nonlinear Science (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Insulated Conductors (AREA)

Description

114667
Tehokas lineaaritehovahvistin Effektiv linear effektförstärkare
Keksinnön tausta 1. Keksinnön ala
Esillä oleva keksintö koskee lineaarista tehovahvistinta ja menetelmää lineaarista vahvistusta varten, joka soveltuu käytettäväksi lähettimessä, kuten C-luokan CPFSK-lähettimessä.
2. Tunnettu tekniikka
Signaalit, joita käytetään radioliikenteessä ryhmitetään yhteen seuraavista kolmesta kategoriasta: (i) puhdas amplitudi-modulointi (AM; amplitude modulation); (ii) puhdas vaihekulma-modulaatio tai vakioryhmäsignaaleja (engl. envelope signals), kuten taajuusmodulointi (FM; frequency modulation) tai vaihe-modulointi (PM; phase modulation); tai (iii) kompleksimoduloin-ti, jossa on sekä AM- että FM-komponentteja, kuten yksittäinen sivukaista (SSB; single sideband).
*
Lyhennyksiä AM, FM ja SSB käytetään perinteisesti radioaalto- ·[ jen moduloinnista analogisilla puheaaltomuodoilla. Viime - * » · aikoina modulointi digitaalisilla datasignaaleilla on tullut ; '· tärkeämmäksi. Digitaalisesti moduloidut signaalit täyttävät v : leveän kaistanleveyden ellei käytetä välineitä, jotka sisältä vät lähetetyn spektrin. Toisaalta on rajoja, jotka määräävät, ·· miten hyvin spektri voidaan sisällyttää käyttäen vakioryhmä- modulointia datasignaaleille. Toisaalta ei-vakio ryhmämoduloin-nin käyttö vaatii lineaarisen lähetystehovahvistimen, joka säi-··’ lyttää signaalien sekä amplitudin että vaiheen signaaleissa, i » I » joita se vahvistaa, ja nämä laitteet eivät ole yhtä tehokkaita ; kuin vakioryhmätehovahvistimet.
2 114667
Tunnetussa tekniikassa tunnetaan useita eri tehovahvistinluok-kia riippuen vahvistettavan signaalin tyypistä.
A-luokan vahvistimet johtavat signaalivirran signaaliaaltomuo-don koko jakson läpi, ja nämä ovat kaikista lineaarisimmat vahvistimet. A-luokan vahvistimet soveltuvat signaaleille, joiden amplitudi voi vaihdella, ja niiden tehonkulutus syöttölähtees-tä (esim. paristosta) on vakio riippumatta signaalitasosta, ainakin niin kauan, kun signaalitaso ei ylitä maksimitehoa tai kyllästyspistettä. A-luokan vahvistimet ovat tehosyöppöjä silloin, kun signaalin vaihteleva amplitudi on alle kyllästys-tehon antotason. Tätä näkökohtaa on parannettu B-luokan vahvistimissa .
B-luokan vahvistimissa johdetaan signaalivirta täsmälleen otto-signaalin aaltomuodon jakson puoliskon verran. Vuorovaiheises-sa B-luokan vahvistimessa toinen laite johtaa puoli jaksoa, ja toinen laite johtaa jäljellä olevan puolen jakson verran. B-luokan vahvistimet kuluttavat vaihtelevasti virtaa syöttöläh- * * : teestä, ja verrannollisesti hetkellisen antotehotason neliöjuu- reen. Vaikkakaan B-luokan vahvistimet eivät kuluta virtaa sil-loin, kun ne eivät anna antotehoa, ja niiden tehokkuus väli-tehotasoilla nollan ja kyllästyspisteen välillä on parempi kuin A-luokan vahvistimilla, B-luokan vahvistimien tehokkuus on kuitenkin huonompi pienemmillä antotehoilla kyllästyspisteen alla, jolloin niiden keskimääräinen tehokkuus vaihteleval-,·;·, la signaalin amplitudilla on pienempi kuin maksimi tehokkuus kyllästetyllä antoteholla.
t · iti : C-luokan vahvistimet johtavat vähemmän aikaa kuin puolet täy- *<it: dellisen signaalin jaksosta, ja niitä käytetään lähinnä radio- taajuusvahvistimina, joissa kuorma on viritetty signaalitaajuu-delle. C-luokan vahvistimet soveltuvat ainoastaan vakioryhmä- » · signaaleille, ja ne toimivat täydellä kyllästystehokkuudella koko ajan. Mikäli tarkoituksena on vahvistaa ei-vakioryhmäsig-naaleja C-luokan vahvistimella, signaalin ryhmävaihtelut eivät toistu oikein, vaan ne leikkautuvat tai vääristyvät.
3 114667
Tunnetussa tekniikassa esitetään myös eri piirimuotoja, joita käytetään parantamaan B-luokan tai C-luokan vahvistimien lineaarisuutta, ja nämä voidaan lyhyesti luokitella takaisin-kytkennäksi, myötäkytkennäksi, tai ryhmän uudelleenmoduloinnik-si (engl. envelope re-modulation).
Esimerkkinä takaisinkytkentätekniikasta on rakennettu vahvistimia, joissa amplitudin ilmaisin tunnistaa antoamplitudin ja vertaa tätä ottosignaalin toivottuun amplitudiin. Virhettä käytetään generoimaan takaisinkytkentäsignaalin, joka lisää tai vähentää tehovahvistusta, tai vaihtaa esijännitettä tai muuta parametria suunnassa, joka korjaa amplitudin.
Ennestään on myös esitetty takaisinkytkentätekniikoita, joissa käytetään sekä amplitudin että vaiheen takaisinkytkentää, joista jälkimmäinen myös eliminoi epälineaarista lähdettä, ja joka tunnetaan AM - PM -muunnoksena.
’ ' Ennestään tunnetaan takaisinkytkentätekniikoita, joissa ei amp- i t : litudia eikä myöskään vaihekulmaa tunnisteta, vaan ainoastaan ·. /· komplekseja vektorikomponentteja, verrataan siihen, mitä nii- ':··· den tulisi olla, ja kaksi virhesignaalia generoidaan ja syöte-tään takaisin säätämään kunkin komponentin toivottuun arvoon.
;'j*. Tätä tunnetaan nimellä Cartesian-silmukkatakaisinkytkentä, kun toisaalta amplitudin ja vaiheen takaisinkytkentätekniikkaa tunnetaan nimellä polaarisilmukka.
Tunnetun tekniikan mukaisiin myötäkytkentätekniikoihin kuuluu ;,· · tehovahvistuksen antosignaalin osan vähentäminen ottosignaalin ! [: osasta, jotta saadaan virhesignaali, virhesignaalin vahvistami- nen, ja tämän jälkeen virhesignaali vähentäminen tehovahvisti-men antosignaalista. Tämä on normaalisti ainoastaan teknisesti • · edullista, mikäli virhesignaali on pieni jo tehovahvistimen annossa, eli silloin kun vahvistin on jo olennaisesti lineaarinen .
114667 4
Ei-lineaarisuus mitataan usein nk. kaksi-äänitestillä (engl. two-tone test), jossa kaksi signaalia, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan taajuuksilla fl ja f2 lisätään, jolloin saadaan ei-vakio ryhmätestisignaali. Ei-lineaarisuus esiintyy muiden taajuuksien esiintymisenä tehovahvistimen annossa, erityisesti 2fl-f2:ssa ja 2f2-fl:ssä, joita tunnetaan kolmannen asteen ris-timodulaatiotuloksina. Tyypillisesti hyvä lineaarinen tehovah-vistin aikaansaa ristimodulaatiotasoja, jotka ovat 30 - 35 dB alle testiäänien tason ilman yllä mainittuja piirikonfiguroin-teja, kun toisaalta myötäkytkentä voi parantaa tätä suoritusta jopa 60 dB testiäänitasojen alapuolelle.
Myötäkytkentätekniikoihin (engl. feedforward techniques) kuuluu myös tekniikka, jota tunnetaan nimellä esivääristymä, jossa tehovahvistintä käytetään modifioidulla ottosignaalilla, joka on laskettu siten, että se tuottaa toivotun antosignaa-lin, käyttäen tunnettua ei-lineaarista otto-anto-siirtofunk-tiota.
* • · M : Ryhmä-uudelleenmodulointia voidaan käyttää C-luokan vahvisti- .· messa sellaisten amplitudivaihtelujen palauttamiseksi, joita '·"· C-luokan tehovahvistin ei yleensä toista. Tehokkain ryhmä-: uudelleenmoduloinnin muoto on sellainen, jossa muutetaan tehon- syöttö jännitettä tehovahvistimelle . Tätä tunnetaan nimellä korkean tason amplitudimodulointi (AM), ja voidaan edullisimmin ;·. suorittaa pulssileveysmodulointia käyttäen. Kuitenkin kaiken- muotoiset korkean tason AM-moduloinnit vaativat tilaa vievien komponenttien käytön.
« · • · * * · » » · * ♦ 4 » • itt! Jatkuva-vaiheinen taajuuden vaiheavainnus (CPFSK; Continuous-
Phase, Frequency-Shift Keying) on vakioryhmämodulointi, eli puhdas vaihemodulointi, jota vaiheen liikeradat tasoittaa suu- • · resti vierekkäisen kanavaenergian ohjaamiseksi. CPFSK:n etuna on, että sitä voidaan vahvistaa käyttäen C-luokan lähetysteho-vahvistinta .
114667 5
Valitettavasti vakioryhmäsignaali ei aikaansaa riittävää kompromissia vierekkäisen kanavan ja teleliikennetehokkuuden kesken digitaalista maassa olevaa matkaviestinradiota (DLMR; digital land mobile radio) varten, joita käytetään esim. soluk-kopuhelinj ärj esteImissä.
Vierekkäisen kanavan energiaa voidaan vähentää suodattamalla CPFSK-signaalia I, Q-alueella, joka on yhtä kuin radiotaajuus-kaistan (RF-kaistan) päästösuodatusta. Tämä kuitenkin aikaansaa amplitudimodulointia, ja C-luokan tehovahvistusta ei voida enää käyttää.
Patenttijulkaisussa US-08/179.947 (Dent ja Lampe, jätetty 11.1.1994) esitetään, että kahta C-luokan tehovahvistinta voidaan käyttää eri CPFSK-signaaleilla ja yhdistää siten, että toivotut amplitudivaihtelut voidaan aikaansaada. Esillä olevaan keksintöön kuuluu tehovahvistimet, joiden teho poikkeaa toisistaan, ja jotka voidaan yhdistää siten, että olennaisesti i * * · ’ * vähennetään vierekkäisen kanavan energiaa, jota syntyy suures- l.i f sa vahvistimessa, joka toimii vakioryhmämoduloinnilla.
t
Yhteenveto keksinnöstä » t * i *
Esillä olevalla keksinnöllä vältetään aikaisemman Dent-Lampe -keksinnön haittoja, jossa generoidaan kaksi signaalia, joilla on lisääntynyt vierekkäisen kanavan energia, joka yhdistettynä aikaansaa pienemmän vierekkäisen kanavan energian. Tämän * · f *. sijaan esillä olevassa keksinnössä generoidaan yksi signaali, ·,· | jolla on normaali vierekkäisen kanavan energia, ja kompensoin- ! tisignaali, jonka teho on pienempi ja jolla on ainoastaan sama h, teho - vierekkäisen kanavan energia. Esillä oleva keksintö perustuu C-luokan tehovahvistimen signaalin yhdistämiseen * » · » · • · hyvin paljon pienempään lineaarisen tehovahvistimen signaaliin .
114667 e Tässä esitetty keksintö on menetelmä etujen aikaansaamiseksi koskien spektrisisältöä ei-vakioryhmämoduloinnissa, jolloin aikaansaadaan olennaisesti vakioryhmämoduloinnin tarjoama lähe-tystehovahvistimen tehokkuus.
Esillä oleva keksintö kuuluu myötäkytkentätekniikoiden luokkaan, mutta ei rajoitu tapaukseen, jossa tehovahvistin on jo itsessään olennaisesti lineaarinen. Se ei ole tarkoitettu tekemään jo lineaarista tehovahvistinta jopa paremmaksi, vaan välineeksi, joka käyttää tehokasta C-luokan tehovahvistinta tuottamaan kaistanleveyden sisältämiä signaaleja.
Erityisesti esillä oleva keksintö sisältää menetelmän ja laitteen, joilla tuotetaan vahvistettuja signaaleja kommunikointia varten, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, johon liittyy ensimmäisen signaalin generointi, jolla on ei-toivottu määrä vierekkäisen kanavan energiaa, toisen signaalin generoinnin, joka vastaa ei-toivottua määrää vierekkäisen « * * « kanavan energiaa, ja toisen signaalin vähentäminen ensimmäises- V * * M l tä signaalista ei-toivotun määrän vierekkäisen kanavan ener- i * * >, gian poistamiseksi.
i •HM « t
Vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa esillä olevaan keksintöön · *'; kuuluu menetelmä ja laite, joilla vahvistetaan teleliikenne- signaaleja, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan ener-;·, gia, sisältäen I, Q-modulointisignaalien generoinnin, jossa
i M
...( hetkellisten I- ja Q-signaalien neliöiden summa on vakio, I, » 3 · Q-signaalien sovittamisen 90°:een eli kvadratuurimodulaatto- f * ;,· ; riin, joka toimii sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleilla t , i vakioryhmäsignaalin aikaansaamiseksi, vakioryhmäsignaalin vah-vistamisen käyttäen tehovahvistinta, joka on muodostettu > aikaansaamaan suuren tehokkuuden vakioryhmäsignaaleilla, I- ja • f Q-signaalien ylipäästösuodatuksen, ja ylipäästösuodatettujen signaalien sovittamisen toiseen 90°:een modulaattoriin virhe-signaalin aikaansaamiseksi, virhesignaalin vahvistamisen käyttäen lineaarista vahvistinta, joka on sovitettu tehokkaasti vahvistamaan vaihtelevan amplitudin omaavia signaaleja, ja 114667 tehovahvistimen annon lisäämisen lineaarisen vahvistimen antoon signaalin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
Vielä edelleen toisen suoritusmuodon mukaisesti esillä olevaan keksintöön kuuluu menetelmä ja laite digitaalisten datasignaa-lien tuottamiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energian, sisältäen I, Q-moduloitujen signaalien generoinnin, jotka edustavat digitaalista dataa, joilla signaaleilla on suurempi kuin toivottu vierekkäisen kanavan energia, I, Q-signaa-lien sovittamisen 90°:een modulaattoriin, joka toimii sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleilla aikaansaaden ensimmäisen signaalin, I, Q-moduloitujen signaalien ylipäästösuodatuksen yli-päästösuodatettujen I, Q-signaalien aikaansaamiseksi, ylipääs-tösuodatettujen I, Q-signaalien sovittamisen toiseen 90°:een modulaattoriin toisen signaalin aikaansaamiseksi, ja ensimmäisen ja toisen signaalin vahvistamisen ja lisäämisen toisiinsa signaalin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
I": Edelleen toisen suoritusmuodon mukaisesti esillä olevaan kek- : sintöön kuuluu menetelmä ja laite digitaalisten datasignaalien vahvistamiseksi, joilla on pienempi vierekkäisen kanavan ener- • · gia sisältäen digitaalisten datasignaalien syötön siirtorekis-:·. terin kautta, jossa on N astetta, N-signaalin kytkemisen siir- ...f torekisteristä, joka vastaa viimeisiä N-databittejä digitaalisissa datasignaaleissa lukumuistin (ROM) osoitetulolinjoihin, lukumuistin (ROM) osoitelinjojen kytkemisen laskimen numerolin-: " joihin, laskimen inkrementoimisen siten, että aikaansaadaan i · · '.· · sekventiaalisesti neljän antoarvon joukon luvun lukumuistista • (ROM) , neljän antoarvon DA-muunnoksen (digitaali-analogi) ,*··. ensimmäisen I, Q-signaalin ja toisen I, Q-signaalin aikaansaa- ^ miseksi, ensimmäisen I, Q -signaalin sovittamisen ensimmäiseen • · · ··· 90°:een modulaattoriin ensimmäisen signaalin aikaansaamiseksi, ' * jolla on suurempi kuin toivottu vierekkäisen kanavan energia, toisen I, Q -signaalin sovittamisen toiseen 90°reen modulaattoriin toisen signaalin aikaansaamiseksi, ja ensimmäisen ja toi 114667 8 sen signaalin vahvistamisen ja lisäämisen toisiinsa optimaalisessa suhteessa signaalin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
Lyhyt kuvioiden selostus
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joissa: kuvio 1 on radiosignaalin tyypillinen spektrikäyrä, jossa digitaalinen data on vakioryhmässä; kuvio 2 on kaaviomainen kuva vierekkäisen kanavan energian sam-mutuspiiristä; kuvio 3 on kaaviomainen kuva tehovahvistinpiiristä ei-vakioryh-mämoduloitujen signaalien vahvistamiseksi esillä olevan keksinnön mukaisesti; kuvio 4 on kaaviomainen kuva tehovahvistuspiiristä, johon kuuluu erotussignaalin suora generointi käyttäen ylipäästösuoda-tusta esillä olevan keksinnön mukaisesti; ja kuvio 5 on kaaviomainen kuva suoritusmuodosta, jossa käytetään ROM-modulaattoria (lukumuistimodulaattori) esillä olevan kek- • · · · * ‘ sinnön mukaisesti.
I · * · * · • t /- Yksityiskohtainen edullisten suoritusmuotojen selostus
Kuviossa 1 esitetään radiosignaalin tyypillinen spektri, jota .·*.·. on moduloitu digitaalisella datalla vakioryhmämuodossa, jota voidaan käsitellä tehokkaassa C-luokan tehovahvistimessa. Spektri muodostuu pääkeilasta, joka sisältää toivotun signaali-energian, mutta johon liittyy energian "liepeitä" tai ·. * "helmoja", jotka tulevat naapurikanaville. Nämä aiheuttavat • j | ei-toivotun ilmiön vierekkäisen kanavan interferenssin muodos- :’”i sa. Ei ole välttämätöntä lähettää energiaa spektriliepeissä, koska ne sijaitsevat tarkoitetun vastaanottimen päästökaistan-leveyden ulkopuolella. Siksi, mikäli nämä voitaisiin jättää • » pois, vastaanotin ei huomaisi eroa. Muut vastaanottimet, jotka on viritetty vierekkäisille radiokanaville, hyötyisivät kuiten- 114667 9 kin näiden interferenssilähteiden poistamisesta, joka on esillä olevan keksinnön päätehtävä.
Liepeiden interferenssienergia edustaa ainoastaan pientä osaa kokonaisenergiasta, ja ne voitaisiin periaatteessa poistaa käyttäen kaistanpäästösuodatinta tehovahvistimien jälkeen. Valitettavasti kaistanpäästösuodattimet kapealla kaistanleveydellä radiotaajuus (RF) antotaajuuksilla ovat yleisesti ottaen epäkäytännöllisiä. Toisaalta kaistanpäästösuodatinvastaavuus voidaan muodostaa pientehotasoilla generoimalla toivotut signaalit käyttäen nk. 90°:een modulaattoria. Tämä 90°:een modulaattori voidaan rakentaa patenttihakemuksen US-07/967.027 (keksijä B. Ekelund, jätetty 27.10.1992) ja sen CIP hakemuksen, US patentin 5.530.722 ("Quadrature Modulator with Integrated Distributed RC Filters", Asiammihen viite No. 027540-287) mukaisesti, hajottaa toivotun signaalin sini- ja kosini-aalloiksi, joilla on muuttuvat amplitudit, osoittaen aaltomuodot I (t) ja Q(t).
On yleisesti tunnettua, että I- ja Q-signaalien alipäästösuoda-u*: tus vastaa RF-antosignaalin kaistanpäästösuodatusta, jolloin ; : : aikaansaadaan sisältyvä spektri, jolla on alhainen lieve- energia. Kuitenkin näin syntyneelle signaalille ei voida taata, että se on vakioryhmäsignaali, joka vaatii, että I neliöitynä lisättynä Q:lla neliöitynä on vakio (I2 + Q2 = C) .
·;· Signaali, joka ei noudata tätä ei toistu oikein C-luokan vah- i · 1 vistimessa.
’ ” Yleisesti I, Q-aaltomuodot muodostetaan digitaalisille lähetti-'·’ ' mille, olkoon ne CPFSK-tyyppiä (esim. GSM-tyyppiä) tai muunlai- ; siä (esim. U.S. IS-54 digitaalista solukkotyyppiä) käyttäen ( I | · nk. ROM-modulaattoria. ROM-modulaattori perustuu siihen, että \ se pystyy typistämään esimoduloidun suodattimen impulssivastet- ta sopivalle bittijaksojen lukumäärälle, N, jossa 2N antaa ’ ‘ sopivan kokoisen R0M:n. Käyttäen typistettyä impulssivastetta suodatin voi tuottaa kullakin bittivälillä yhden määrällisestä lukumäärästä 2N, mahdollisia aaltomuotoja. Tallettamalla kukin 114667 10 I, Q-aaltomuoto sopivaan näytteiden lukumäärään per bitti ROM:ssa, modulointi ja suodatus aikaansaadaan yksinkertaisesti syöttämällä datavirtaa N-bittisiirtorekisterin kautta, joka osoittaa ROM:ia antamaan tämän bittivälin aaltomuotoja.
Esillä oleva keksintö perustuu osittain seuraavaan: toinen I, Q-aaltomuoto voidaan generoida toisessa ROM-modulaattorissa, jolla on sama impulssivastepituus N kuin ensimmäisellä modulaattorilla, mutta jolla on ainoastaan vierekkäisen kanava-energian spektri, joka tulee eliminoida. Esillä oleva keksintö perustuu siihen ehdotukseen, että hyvin pienen tehon omaavaa lineaarista tehovahvistinta voidaan käyttää toisen signaalin vahvistamiseksi, joka tämän jälkeen lisätään alkuperäiseen vakioryhmäsignaaliin, jonka tehokas C-luokan tehovahvistin on tuottanut. Koska alkuperäisen aaltomuodon vierekkäisen tehokanavan energia on kenties jo 40 dB alapuolella, lineaarinen tehovahvistin sijaitsisi 20 dB tehovahvistimen alapuolella, ja lisätään -20 dB kytkimen kautta. 3 W:n päätehovahvisti-mella lineaarisen tehovahvistimen keskimääräinen teho olisi ainoastaan 30 mW.
I « · * * · ·,· · Seuraavassa viitataan kuvioon 2, jossa esitetään, miten digi-taalinen datajono syötetään N-bittiseen siirtorekisteriin 21, ;··· jonka sisältö syötetään rinnakkain CPFSK ROM-modulaattoriin 22 ja vierekkäisen kanavan sammutus-ROM-modulaattoriin 23. Digi-taalisen datajonon bitit toimivat osoitteina ROM-modulaatto-reissä 22 ja 23, ja näiden sisältö ovat I- ja Q-signaaleja, jotka vastaavat tulodataa sisältäen sinänsä tunnetusti helmo-3a- : CPFSK ROM-modulaattorin 22 ja vierekkäisen kanavan sammutus- Γ", ROM-modulaattorin 23 I- ja Q-annot sovitetaan ottoina 90°:een modulaattoreihin 24 ja 25, joissa kummassakin on vastaavasti
I I I
sini- ja kosini- sekoitusvahvistimet 24a, 24b, 25a, 25b, joiden annot sovitetaan ottona vastaaviin summauslaitteisiin 24c ja 25c. Ensimmäisen summauslaitteen 24c anto, joka liittyy CPFSK ROM-modulaattoriin 22 sovitetaan C-luokan tehovahvisti- 114667 11 men 26 ottoon, kun toisaalta summauslaitteen 25c anto, joka liittyy vierekkäisen kanavan sammutus-ROM-modulaattoriin 23, sovitetaan lineaarisen tehovahvistimen 27 ottoon.
C-luokan vahvistimella 26 on suhteellinen teho P1; joka on esim. noin 3 W. Lineaarisen tehovahvistimen 27 suhteellinen antoteho on - A/2 dBw, esim. 30 mW, jossa A on desibeli-luku, jossa vierekkäisen kanavan energia on alle P]_.
Lineaarisen vahvistimen 27 anto kytketään tämän jälkeen C-luokan tehovahvistimen 26 antoon kytkimellä 28, jolla on suhteellinen lähetystehosuhde A/2 dB, esim. -20 dB.
Vaihtoehtoinen suoritusmuoto on esitetty kuviossa 3, jossa vakioamplitudinen signaali alussa generoidaan ottoon sovitetusta digitaalisesta datajonosta tai moduloidusta aaltomuodosta käyttäen esim. I, Q-modulaattoria 30, ja vahvistaa vakioampli-tudisignaalia C-luokan tehovahvistimellä 31. I, Q-modulaattori voidaan rakentaa US patenttihakemuksen US-07/967.027 (B.
Ekelund, jätetty 27.10.1992) ja tämän CIP-hakemuksen, joka on US patentti US-5.530.722 (Quadrature Modulator with Integrated : Distributed RC Filters, Asiamiehen viite No. 027540-287) mukai- sesti. Tämän jälkeen tuotetaan rinnakkaislinj alla vastaava ei-vakioamplitudisignaali ottodatajonosta toisessa I, Q-modu-laattorissa 32, jolla on matalaenergiset spektriliepeet.
» · ·
Ei-vakioryhmämodulaattori erottaa spektriliepeet ottosignaalin i * · loppuosasta käyttäen ROM- modulaattoria 23 (kuvio 2) tai käyt-täen alipäästösuodatinta. Vakioryhmämodulaattoriin 30 ja ·_’* ei-vakioryhmämodulaattoriin 32 syötetään kumpaankin kantotaa- ‘ juus yhteisestä lähteestä (ei-esitetty) . Spektriin sisältyvän signaalin, joka tulee I, Q-modulaattorilta 32, ja vakioryhmä- * * » · (***; signaalin, joka tulee tehovahvistimelta 31, erotus muodoste-·. taan tämän jälkeen signaalin vähentimessä 33.
I < » * * · · Vähentimestä 33 tuleva erotussignaali on ei-vakio amplitudin omaava signaali, jota vahvistetaan käyttäen lineaarista teho-vahvistinta 34. Vahvistettu erotussignaali lineaariselta vah- 1U667 12 vistimelta 34 lisätään C-luokan vahvistimen 31 antoon käyttäen suuntakytkintä 35, joka poistaa ei-toivotut spektriliepeet.
Tässä tekniikassa virhesigriaali muodostuu ainoastaan matalan energian spektriliepeistä ja tarvitsee täten ainoastaan hyvin pienen tehon omaavan lineaarisen tehovahvistimen skaalaamaan nämä antosignaalitasolle.
On ennestään tunnettua, että mikään lisäyslaite, kuten suunta-kytkin 35, pysty lisäämään signaaleja samalla taajuudella ilman häviötä. Häviö voidaan kuitenkin minimoida valitsemalla kytkentäsuhde siten, että se on C-luokan päätehovahvistimen 31 ja virhevahvistimen 34 huipputehotason tehotasojen suhteen neliöjuuren luokkaa. Esimerkiksi, mikäli C-luokan tehovahvis-tin 31 on luokkaa 1 W, ja virhevahvistimen 34 tarvitsee ainoastaan olla luokkaa 1 W, koska spektriliepeen energia on yli 30 dB alempana, tällöin suuntakytkimellä 35 on edullisesti häviö 0,3 dB 1 W:n tehovahvistimeen, -15 dB kytkentäsuhde virheenvah-vistimeen 34, ja täten tehovahvistin 34 lisääntyy tehotasol- , taan 15 dB 1 W:sta 30 W:iin kompensaation takia.
• · hi ·* Tällä tavalla pienemmän tehon vahvistimelle 34 annetaan suurin .·" reittihäviö ja suuremman tehon vahvistimelle 31 annetaan pie-» nin reittihäviö, jolloin minimoidaan isku häviön kokonaistehok-; ·.. kuudelle lisäysverkossa 35.
Seuraavassa selostetaan esillä olevan keksinnön hiottua versiota viittaamalla kuvioon 4.
Ei-vakio ryhmäsignaali voidaan tuottaa alipäästösuodattamalla ; vakio ryhmä I, Q-signaaleja ja sovittamalla niitä toiseen I, ',,,ί Q-modulaattoriin. Koska tästä modulaattorista tulevan antosig- naalin ja ensimmäisestä, vakioamplitudin modulaattorista tule- '[[[; van signaalin erotus tarvitaan, tämä erotus voidaan laskea I, • · Q-signaalipisteissä. Edelleen signaalin ja tämän signaalin ali-päästösuodatetun version erotus on lähinnä ylipäästösuodatettu versio.
114667 13
Siksi kuviossa 4 esitetty edullinen toteutus muodostaa erotus-signaalin suoraan ylipäästösuodattamalla I, Q-signaaleja käyttäen paria ylipäästösuodatinta 40 (yksi kutakin signaalia varten) , ja sovittamalla nämä toiseen 90°reen modulaattoriin 42. Erotussignaali vahvistetaan kuten aikaisemmin lineaarisessa virhevahvistimessa 44 ja lisätään tämän jälkeen suuntakytkimes-sä 45 vakio ryhmävahvistimen 43 antoon, joka vastaanottaa vakio ryhmäsignaalin ensimmäiseltä 90°reen modulaattorilta 41.
Laitteessa voi myös olla optiona olevat alipäästösuodattimet 46; sekä yläsuodattimeen 46 että alasuodattimeen 40 voi kuitenkin kuulua digitaali-analogimuuntimet mikäli I, Q -signaalit alunperin ovat digitaalisessa muodossa.
Käytännössä vakioryhmämoduloitujen datasignaalien ja/tai lineaarisesti suodatettujen datasignaalien generointi voidaan aikaansaada käyttäen nk. ROM-modulaattoria. ROM-modulaattori (Read Only Memory; lukumuisti) olettaa, että suodattimena, jota käytetään muotoilemaan I, Q tai vaihekulmasiirtoja on ' * äärellinen impulssivaste, joka kestää muutaman datasymbolin : (esim. bitin) ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että kukin segmentti, jolla on I- tai Q- aaltomuoto tietyn symbolijakson : * *: riippuu ainoastaan tästä äärellisestä bittien lukumäärästä.
Esimerkiksi, mikäli suodatinimpulssivaste on viisi bittijaksoa pitkä, on ainoastaan olemassa 32 (25) mahdollista antoaalto- muotoa. Plus/miinus ja aikakäänteissymmetria mahdollistaa näiden aaltomuototyyppien pakkaamisen siten, että kaikki voidaan tallettaa pieneen ROM-muistiin. Modulointi ja suodatus \ * yhdistetään tämän jälkeen toiminnoiltaan yksinkertaiseksi • * \\ j aaltomuodon noudoksi muistipaikasta, joka saadaan viimeisestä i’”": viidestä databitistä.
t * *
Esillä olevan keksinnön toteutus voidaan aikaansaada, jossa sekä vakioryhmämodulointi että tämän korkeapäästösuodatusver-sio voidaan esittää äärellisillä impulssivastesuodatintoimin-noilla. I- ja Q-aaltomuotojen äärellinen lukumäärä, joka täi- 14 1 1 4667 löin saattaa syntyä, talletetaan tämän jälkeen ROM-muistiin molempien versioiden osalta.
Seuraavaksi viitataan kuvioon 5, jossa esitetään miten uuden bitin jokainen bittijakso siirretään N-bitti-siirtorekisteriin 50, ja viimeiset N-bittiä, jossa N vastaa suodattimen impulssi-vastepituutta, sovitetaan ROM:iin 51. Kaksi I- ja kaksi Q-aal-tomuotoa (jotka vastaavat vastaavasti vakioryhmää modulointi -aaltomuotoa ja ylipäästösuodatettua aaltomuotoa) valitaan ROMrsta ja muunnetaan digitaalisesta muodosta analogiseen muotoon neljässä digitaali-analogiamuuntimessa 52 - 55.
Kellotulon vasteena laskin 61 tämän jälkeen askeltaa M kertaa oton digitaalisen datajonon kunkin bittijakson aikana tuottaen sekvenssin, jossa on M pistettä, jotka edustavat aaltomuodon erillisiä askelia bittijakson yli. D/A muunnetut aaltomuodot suodatetaan valetoistoa vastustavissa alipäästösuodattimissa 62 askeleen rakeisuuden poistamiseksi, ja sovitetaan tämän jälkeen vastaavasti vakioryhmämodulaattoriin 56 ja virhesignaali-modulaattoriin 57 vastaavasti. Vakioryhmämodulaattorin anto ' ‘ voidaan vahvistaa C-luokan tehovahvistimella 58, kun toisaalta ; virhesignaalia vahvistetaan lineaarisessa tehovahvistimessa · 59. Kahden tehovahvistimen annot lisätään tämän jälkeen suunta- kytkimessä 60.
Tässä halutaan tähdentää, että parhaan ei-toivottujen spektri-komponenttien poiston aikaansaamiseksi voi olla välttämätöntä muodostaa vakioryhmäsignaalin suhteellinen viive virhesignaa-liin nähden ylipäästösuodatuksessa tapahtuvan luontaisen vii-·,’ veen kompensoimiseksi. Tämä voidaan suorittaa kuvion 4 mukaili : sesti digitaalisesti ajoittamalla datajono uudestaan käyttäen t” : ylipäästösuodattimia 40, joita käytetään tuottamaan vakioryhmä I, Q -signaaleja käyttäen sopivaa kelloa. Mikäli ylipäästösuo-dattimet 40 aikaansaavat viiveen, suodattimet 46 voivat aikaansaada viiveen vakioryhmäsignaaleihin näiden kohdistamiseksi ajallisesti spektrienergialiepeiden poistamiseksi oikein.
114667 15
Siinä tapauksessa, että käytetään ROM-modulaattoria, suhteellinen viive voidaan rakentaa itse ROM:n sisältöön.
Keksinnön muut suoritusmuodot ovat ilmeisiä alan ammattimiehelle, joissa yksityiskohdissa on eroja, mutta joissa käytetään keksinnön yleistä periaatetta, jossa generoidaan vahvistettu virhesignaali, joka vastaa ei-toivottuja spektrienergian liepeitä vakioryhmäsignaalissa, lisätään tämä signaali vakioryhmä-signaaliin siten, että poistetaan ei-toivotut spektrikomponen-tit, jolloin saadaan signaali, jolla on paljon pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
Vaikkakin tässä on esitetty ainoastaan tiettyjä suoritusmuotoja esillä olevasta keksinnöstä, on ilmeistä, että keksintöä voidaan modifioida poikkeamatta keksinnön piiristä. Esimerkiksi voidaan toteuttaa erilaisia ratkaisuja, joissa hyödynnetään muita laitteita, digitaalisia signaaliprosessoreita tai muisti-konfigurointeja. Siitä syystä vaatimukset on tarkoitettu peittämään kaikki tällaiset muutokset ja vaihtoehtoiset rakenteet, jotka kuuluvat keksinnön henkeen ja piiriin.
i

Claims (29)

1. Menetelmä vahvistettujen signaalien muodostamiseksi viesti-liikennettä varten, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu askeleet, joissa: generoidaan ensimmäinen signaali, jolla on ei-toivottu määrä vierekkäisen kanavan energiaa; generoidaan toinen signaali, joka vastaa vierekkäisen kanavan energian ei-toivottua määrää; vähennetään mainittu toinen signaali mainitusta ensimmäisestä signaalista mainitun ei-toivotun vierekkäisen kanavan energian määrän poistamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen signaali on vakioryhmäsignaali.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että askeleeseen ensimmäisen signaalin generoimiseksi kuuluu kantotaajuussignaalin vaihemodulointi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu . Λ siitä, että mainittuun vaihemodulointiaskeleeseen kuuluu * 90°:een modulointi käyttäen sini- ja kosini-kantotaajuussignaa- '· " leja.
; · 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu :.· ·* siitä, että mainittuun askeleeseen ensimmäisen signaalin gene roimiseksi kuuluu signaalin modulointi digitaalisella datalla.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu askel, jossa mainittua ensimmäistä signaalia vahvistetaan C-luokan tehovahvistimellä.
• · • · • » « ··.·*· 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siihen edelleen kuuluu askel, jossa mainittua tois- • · t ta signaalia vahvistetaan lineaarisella vahvistimella. 114667 17
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittuun vähennysaskeleeseen kuuluu mainitun ensimmäisen ja toisen signaalin yhdistäminen ennalta määrätyssä suhteessa suuntakytkimessä.
9. Menetelmä teleliikennesignaalien vahvistamiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu askeleet, joissa: generoidaan I, Q -modulointisignaaleja, jolloin hetkellisten I- ja Q-signaalien neliöiden summa on vakio; sovitetaan mainitut I, Q -signaalit 90°:een modulaattoriin, joka toimii sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleilla siten, että aikaansaadaan vakioryhmäsignaali; vahvistetaan mainittua vakioryhmäsignaalia käyttäen tehovah-vistinta, joka on muodostettu olemaan tehokas vakioryhmäsignaa-leilla; ylipäästösuodatetaan mainittuja I- ja Q-signaaleja, ja sovitetaan mainitut ylipäästösuodatetut signaalit toiseen 90°:een modulaattoriin virhesignaalin aikaansaamiseksi; vahvistetaan mainittua virhesignaalia käyttäen lineaarista vahvistinta, joka on sovitettu tehokkaasti vahvistamaan muuttu-! van amplitudin signaaleja; ja lisätään mainitun tehovahvistimen anto mainitun lineaarisen vahvistimen antoon, jotta aikaansaadaan signaali, jolla on pie-: nennetty vierekkäisen kanavan energia.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että I, Q -signaalit esittävät digitaalisen datan modulointisignaaleja.
11. Menetelmä vahvistettujen, digitaalisten datamoduloitu- . jen signaalien generoimiseksi, joilla on pienennetty vierekkäi- ,···, sen kanavan energia, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu askeleet, joissa: *·*’· generoidaan I,Q -moduloituja signaaleja, jotka edustavat > · · :,,,· digitaalista dataa, joilla signaaleilla on toivottua suurempi vierekkäisen kanavan energia; 114667 18 sovitetaan mainitut I,Q -signaalit 90°:een modulaattoriin, joka toimii sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleilla ensimmäisen signaalin aikaansaamiseksi; ylipäästösuodatetaan mainitut I, Q -modulointisignaalit yli-päästösuodatettujen I, Q -signaalien aikaansaamiseksi,- sovitetaan mainitut ylipäästösuodatetut I, Q -signaalit toiseen 90°:een modulaattoriin toisen signaalin aikaansaamiseksi; ja vahvistetaan ja lisätään mainitut ensimmäiset ja toiset signaalit siten, että aikaansaadaan signaali, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
12. Menetelmä vahvistetun digitaalisen datan generoimisek si, joka on moduloitu aikaansaamaan signaaleja, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu askeleet, joissa: generoidaan I, Q -signaaleja, jotka vastaavat vakioryhmää digitaalista datamodulointia; sovitetaan mainitut I, Q -signaalit 90°:een modulaattoriin, joka toimii sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleille vakioryh-mäsignaalin aikaansaamiseksi; : vahvistetaan mainittua vakioryhmäsignaalia käyttäen tehovah- : vistinta, joka on sovitettu olemaan tehokas vakioryhmäsignaa- . leiliä; ylipäästösuodatetaan mainitut I, Q -signaalit ja sovitetaan näin saadut ylipäästösuodatetut signaalit toiseen 90°reen modu- > · laattoriin virhesignaalin aikaansaamiseksi; vahvistetaan mainittua virhesignaalia käyttäen lineaarista vahvistinta, joka on sovitettu muuttuva-amplitudisille signaa-leille; ja lisätään mainitun tehovahvistimen anto mainitun lineaarisen . vahvistimen antoon, jolloin saadaan signaali, jolla on pienen- netty vierekkäisen kanavan energia. » i · 1
* 13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnet- I · · “...· t u siitä, että siihen edelleen kuuluu askel, jossa takaisin noudettavasti talletetaan esilasketut I, Q -signaalit arvoina, 114667 19 jotka numeerisesti talletetaan ja noudetaan lukumuistista (ROM).
14. Menetelmä vahvistettujen, digitaalisten datamoduloitu-jen signaalien generoimiseksi aikaansaamaan pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että menetelmään kuuluu askeleet, joissa: syötetään digitaalisia datasignaaleja N-askelisen siirto-rekisterin läpi; kytketään N signaalia mainitusta siirtorekisteristä, jotka vastaavat mainittujen digitaalisten datasignaalien N viimeistä databittiä lukumuistin otto-osoitteiksi; kytketään lukumuistin osoitelinjat laskimen numerolinjoi-hin,· inkrementoidaan mainittua laskinta siten, että saadaan sek-ventiaalisesti tietyn lukumäärän neljän antoarvon joukkoja mainitusta lukumuistista; digitaali-analogi muunnetaan mainitut neljä antoarvoa, jolloin saadaan ensimmäinen I, Q -signaali ja toinen I, Q -signaali; sovitetaan ensimmäinen I, Q -signaali ensimmäiseen 90°:een modulaattoriin, jolloin saadaan ensimmäinen signaali, jolla on korkeampi kuin tarvittava vierekkäisen kanavan energia; ; *. sovitetaan mainittu toinen I, Q -signaali toiseen 90°:een , modulaattoriin, jolloin saadaan toinen signaali; ja » lisätään mainittu ensimmäinen signaali mainittuun toiseen * * . signaaliin optimaalisessa suhteessa, jolloin saadaan signaali, » · * jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia. > » ·
15. Laite, joka tuottaa vahvistettuja signaaleja viestilii- ·...* kennettä varten, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan . energia, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu: ,···, välineet, jotka generoivat ensimmäisen signaalin, jolla on ’·' ei-toivottu määrä vierekkäisen kanavan energiaa; i · * t * * välineet, jotka generoivat toisen signaalin, joka vastaa *...· vierekkäisen kanavan energian ei-toivottua määrää; ja 1 1 4667 20 välineet (33), jotka vähentävät mainitun toisen signaalin mainitusta ensimmäisestä signaalista mainitun ei-toivotun vierekkäisen kanavan energiamäärän poistamiseksi.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen signaali on vakioryhmäsignaali.
16 Ϊ t¢667
17. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittuihin välineisiin mainitun ensimmäisen signaalin generoimiseksi kuuluu vaihemodulaattori kantotaajuussig-naalin vaihemoduloimiseksi.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittuun vaihemodulaattoriin kuuluu 90°:een modulaattori (24 tai 25), joka suorittaa 90°:een modulointia käyttäen sini- ja kosini-kantotaajuussignaaleja.
19. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että välineisiin mainitun ensimmäisen signaalin generoimiseksi kuuluu modulaattori, joka moduloi signaalia digitaalisella datalla.
* · * · : *; 20. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu . siitä, että siihen edelleen kuuluu C-luokan tehovahvistin , (31), joka vahvistaa mainittua ensimmäistä signaalia. • · *
21. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu I k · ' siitä, että siihen edelleen kuuluu lineaarinen vahvistin (34), joka vahvistaa mainittua toista signaalia.
22. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu . /. siitä, että mainittuihin välineisiin vähennyslaskun suorittami- ,···, seksi kuuluu suuntakytkin (35) , joka yhdistää mainitut ensim- >” mäiset ja toiset signaalit ennalta määrätyssä suhteessa. • · » # · t < I 21 11 4667
23. Laite vahvistettujen liikennesignaalien tuottamiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu: välineet, jotka generoivat I, Q -modulointisignaaleja, joissa hetkellisten I- ja Q- signaalien neliöiden summa on vakio; ensimmäinen 90°:een modulaattori (41), joka sovittaa sini-ja kosini-kantotaajuussignaalit mainittuihin I, Q -signaaleihin vakioryhmäsignaalin aikaansaamiseksi; tehovahvistin (43), joka on suunniteltu antamaan suuren tehokkuuden vakioryhmäsignaalien kanssa mainitun vakioryhmäsignaalin vahvistamiseksi; ylipäästösuodatin (40), joka ylipäästösuodattaa mainittuja I- ja Q-signaaleja; toinen 90°:een modulaattori (42), joka sovittaa sini- ja kosini-kantotaajuussignaalit mainittuihin ylipäästösuodatettui-hin signaaleihin virhesignaalin aikaansaamiseksi; lineaarinen vahvistin (44) , joka on sovitettu tehokkaasti vahvistamaan muuttuvan amplitudin signaaleja mainitun virhesignaalin vahvistamiseksi; ja summain (45), joka lisää mainitun tehovahvistimen (43) annon mainitun lineaarisen vahvistimen (44) antoon, jotta saa-·; · daan signaali, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan ener- : gia. < ' * I · • ·
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen laite, tunnettu .. siitä, että mainittu tehovahvistin (43) on C-luokan tehovahvis- * * · tin. • f ·
25. Patenttivaatimuksen 23 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut I, Q -signaalit ovat digitaalisia data- • t » modulointisignaaleja.
26. Laite vahvistettujen, digitaalisten datamoduloitujen • · signaalien generoimiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen ’·"· kanavan energia, tunnettu siitä, että laitteeseen kuu- luu: 114667 22 välineet, jotka generoivat I, Q -signaaleja, jotka esittävät digitaalista datamodulointia, joilla signaaleilla on suurempi kuin toivottu vierekkäisen kanavan energia; ensimmäinen 90°:een modulaattori (41), johon mainitut I, Q -signaalit sovitetaan, ja joka toimii sini- ja kosini-kanto-taajuussignaaleilla ensimmäisen signaalin aikaansaamiseksi; välineet (40), jotka ylipäästösuodattavat mainittuja I, Q -moduloituja signaaleja ylipäästösuodatettujen I, Q -signaalien aikaansaamiseksi; toinen 90°-.een modulaattori (42), johon mainitut ylipäästö-suodatetut I, Q -signaalit sovitetaan toisen signaalin aikaansaamiseksi; ja summain (45) ensimmäisten ja toisten signaalien summaamiseksi signaalin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia.
27. Laite vahvistettujen, digitaalisten datamoduloitujen signaalien generoimiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu : välineet, jotka generoivat I, Q -signaaleja, jotka vastaa- ·; : vat vakioryhmän digitaalista datamodulointia; • ; ensimmäinen 90°:een modulaattori (41), johon mainitut I, Q -signaalit sovitetaan, ja joka toimii sini- ja kosini-kanto-: taajuussignaaleilla vakioryhmäsignaalin aikaansaamiseksi; tehovahvistin (43), joka on sovitettu antamaan korkean te- *· » 4 hon vakioryhmäsignaalien kanssa mainitun vakioryhmäsignaalin * 4 ' ’ vahvistamiseksi; välineet (40), jotka ylipäästösuodattavat mainittuja I, Q -signaaleja; toinen 90°:een modulaattori (42) , johon mainitut ylipäästö- 4 ,.·, suodatetut signaalit sovitetaan virhesignaalin aikaansaamiseksi si; 4 4 *1' lineaarinen vahvistin (44) , joka on sovitettu muuttuva- '·"· amplitudisille signaaleille mainitun virhesignaalin vahvista- miseksi, ja 114667 23 summain (45) mainitun tehovahvistimen (43) annon lisäämiseksi mainitun lineaarisen vahvistimen (44) antoon signaalin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia .
28. Patenttivaatimuksen 27 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen edelleen kuuluu muisti, johon palautettavasta voidaan tallettaa esilaskettuja I, Q -signaaleja arvoina, jotka numeerisesti talletetaan siihen.
29. Laite vahvistettujen digitaalisten datamoduloitujen signaalien generoimiseksi, joilla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu : N-asteinen siirtorekisteri (50) , johon digitaaliset data-ottosignaalit sovitetaan; lukumuisti (51), jossa on osoite-ottolinjat, joihin on kytketty N signaalia mainitusta siirtorekisteristä (50) vastaten mainittujen digitaalisten datasignaalien N viimeistä databittiä ; laskin (61), jolla on numerolinjat, joihin mainitun luku- • j muistin osoitelinjat on kytketty; : välineet mainitun laskimen inkrementoimiseksi, jotta saa- , *, daan sekventiaalisesti tietty lukumäärä mainitun lukumuistin . neljän antoarvon joukkoja; » digitaali/analogi-muunnin (52-55) mainittujen neljän anto- * t arvon muuntamiseksi, jotta saadaan ensimmäinen I, Q -signaali '· ' ja toinen I, Q -signaali; ensimmäinen 90°:een modulaattori (56), johon mainittu ensim-,mäinen I, Q -signaali sovitetaan ensimmäisen signaalin aikaan-saamiseksi, jolla on suurempi kuin toivottu vierekkäisen kana-, van energia; toinen 90°:een modulaattori (57), johon mainittu toinen I, t · ’!* Q -signaali sovitetaan toisen signaalin aikaansaamiseksi; ja summain (60), joka summaa mainitun ensimmäisen signaalin I * * :,,,ί mainittuun toiseen signaaliin optimaalisessa suhteessa signaa- 114667 24 Iin aikaansaamiseksi, jolla on pienennetty vierekkäisen kanavan energia. » · ; · > t % * 1 · I » I I t » m < i · » i » 114667 25
FI971051A 1994-09-14 1997-03-13 Tehokas lineaaritehovahvistin FI114667B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US30572994 1994-09-14
US08/305,729 US5694433A (en) 1994-09-14 1994-09-14 Efficient linear power amplification
PCT/US1995/011754 WO1996008866A1 (en) 1994-09-14 1995-09-14 Efficient linear power amplification
US9511754 1995-09-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI971051A0 FI971051A0 (fi) 1997-03-13
FI971051A FI971051A (fi) 1997-05-14
FI114667B true FI114667B (fi) 2004-11-30

Family

ID=23182083

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI971051A FI114667B (fi) 1994-09-14 1997-03-13 Tehokas lineaaritehovahvistin

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5694433A (fi)
EP (1) EP0782789B1 (fi)
JP (1) JP3644965B2 (fi)
KR (1) KR100398302B1 (fi)
CN (1) CN1076903C (fi)
AU (1) AU691346B2 (fi)
CA (1) CA2199708C (fi)
DE (1) DE69530778T2 (fi)
FI (1) FI114667B (fi)
WO (1) WO1996008866A1 (fi)

Families Citing this family (37)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5920596A (en) * 1995-01-31 1999-07-06 Motorola, Inc. Apparatus for amplifying a signal using a digital processor
US5815531A (en) * 1996-06-12 1998-09-29 Ericsson Inc. Transmitter for encoded data bits
US6185259B1 (en) 1996-06-12 2001-02-06 Ericsson Inc. Transmitter/receiver for GMSK and offset-QAM
US6298221B1 (en) * 1998-04-01 2001-10-02 Denso Corporation Adaptive receiver linearity techniques for a radio transceiver
US6600792B2 (en) 1998-06-26 2003-07-29 Qualcomm Incorporated Predistortion technique for high power amplifiers
US6404823B1 (en) * 1998-07-01 2002-06-11 Conexant Systems, Inc. Envelope feedforward technique with power control for efficient linear RF power amplification
US6349216B1 (en) * 1999-07-22 2002-02-19 Motorola, Inc. Load envelope following amplifier system
JP2001203540A (ja) * 2000-01-19 2001-07-27 Hitachi Ltd 高周波電力増幅器
US7003025B2 (en) * 2000-08-31 2006-02-21 Nokia Mobile Phones Ltd. Envelope stabilization method and apparatus
US6545541B2 (en) 2001-05-29 2003-04-08 Ericsson Inc. Power amplifier embedded cell bias detection, methods of detecting bias in power amplifiers and systems utilizing embedded cell bias detection
US6665525B2 (en) 2001-05-29 2003-12-16 Ericsson Inc. High-level modulation method and apparatus
US7088958B2 (en) * 2001-06-19 2006-08-08 Intersil Americas Inc. Remote power amplifier linearization
WO2003021804A1 (en) * 2001-09-05 2003-03-13 Envara Ltd. New rfic transceiver architecture and method for its use
US20030179830A1 (en) * 2002-03-25 2003-09-25 Eidson Donald B. Efficient, high fidelity transmission of modulation schemes through power-constrained remote relay stations by local transmit predistortion and local receiver feedback
US7869803B2 (en) 2002-10-15 2011-01-11 Qualcomm Incorporated Profile modification for roaming in a communications environment
US7882346B2 (en) * 2002-10-15 2011-02-01 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for providing authentication, authorization and accounting to roaming nodes
US7349679B1 (en) 2004-06-30 2008-03-25 Qualcomm Inc. Integrated power amplifier
US7355470B2 (en) 2006-04-24 2008-04-08 Parkervision, Inc. Systems and methods of RF power transmission, modulation, and amplification, including embodiments for amplifier class transitioning
US7327803B2 (en) 2004-10-22 2008-02-05 Parkervision, Inc. Systems and methods for vector power amplification
KR100756041B1 (ko) * 2005-06-27 2007-09-07 삼성전자주식회사 믹서를 이용한 도허티 증폭장치 및 송신기
US9066344B2 (en) 2005-09-19 2015-06-23 Qualcomm Incorporated State synchronization of access routers
US8013675B2 (en) 2007-06-19 2011-09-06 Parkervision, Inc. Combiner-less multiple input single output (MISO) amplification with blended control
US7911272B2 (en) 2007-06-19 2011-03-22 Parkervision, Inc. Systems and methods of RF power transmission, modulation, and amplification, including blended control embodiments
WO2007094241A1 (ja) * 2006-02-15 2007-08-23 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. 送信回路
JP4646845B2 (ja) * 2006-03-30 2011-03-09 富士通株式会社 送信機
US7937106B2 (en) 2006-04-24 2011-05-03 ParkerVision, Inc, Systems and methods of RF power transmission, modulation, and amplification, including architectural embodiments of same
US8031804B2 (en) 2006-04-24 2011-10-04 Parkervision, Inc. Systems and methods of RF tower transmission, modulation, and amplification, including embodiments for compensating for waveform distortion
US8315336B2 (en) 2007-05-18 2012-11-20 Parkervision, Inc. Systems and methods of RF power transmission, modulation, and amplification, including a switching stage embodiment
US7719355B2 (en) * 2007-05-31 2010-05-18 Motorola, Inc. Method and apparatus for providing a Cartesian training waveform
WO2009005768A1 (en) 2007-06-28 2009-01-08 Parkervision, Inc. Systems and methods of rf power transmission, modulation, and amplification
WO2009145887A1 (en) 2008-05-27 2009-12-03 Parkervision, Inc. Systems and methods of rf power transmission, modulation, and amplification
EP2695294A1 (en) 2011-04-08 2014-02-12 Parkervision, Inc. Systems and methods of rf power transmission, modulation, and amplification
EP2715867A4 (en) 2011-06-02 2014-12-17 Parkervision Inc ANTENNA CONTROL
KR20160058855A (ko) 2013-09-17 2016-05-25 파커비전, 인크. 정보를 포함하는 시간의 함수를 렌더링하기 위한 방법, 장치 및 시스템
EP3057279A1 (en) 2015-02-16 2016-08-17 Universität der Bundeswehr München Device and method for transmitting data
CN105490650A (zh) * 2015-12-31 2016-04-13 智坤(江苏)半导体有限公司 一种功率放大器及其应用
US10128875B1 (en) * 2018-03-30 2018-11-13 Mitsubishi Electric Research Laboratories, Inc. Methods and system of a digital transmitter with reduced quantization noise

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2520957A1 (fr) * 1982-01-29 1983-08-05 Thomson Csf Dispositif de correction d'intermodulation produite par un amplificateur de signaux haute frequence regule en niveau crete
US4490684A (en) * 1983-01-03 1984-12-25 Motorola, Inc. Adaptive quadrature combining apparatus
US5187721A (en) * 1987-03-04 1993-02-16 National Semiconductor Corporation Frequency shift keying modulator
US4843615A (en) * 1987-05-08 1989-06-27 Harris Corp. CPFSK communication system employing nyquist-filtered modulator/demodulator
US5121412A (en) * 1989-01-03 1992-06-09 Motorola, Inc. All-digital quadrature modulator
US5132639A (en) * 1989-09-07 1992-07-21 Ortel Corporation Predistorter for linearization of electronic and optical signals
SE465494B (sv) * 1990-01-22 1991-09-16 Ericsson Telefon Ab L M Foerfarande att kompensera foer olineariteter i en slutfoerstaerkare
JP3044057B2 (ja) * 1990-03-27 2000-05-22 日本電信電話株式会社 出力可変送信装置
US5307022A (en) * 1991-04-15 1994-04-26 Motorola, Inc. High dynamic range modulation independent feed forward amplifier network
JPH05129845A (ja) * 1991-11-01 1993-05-25 Oki Electric Ind Co Ltd 線形化電力増幅器
US5436749A (en) * 1991-12-09 1995-07-25 Scientific-Atlanta, Inc. Method and apparatus for predistortion
JPH0637551A (ja) * 1992-07-17 1994-02-10 Fujitsu Ltd 歪み補償回路
US5481389A (en) * 1992-10-09 1996-01-02 Scientific-Atlanta, Inc. Postdistortion circuit for reducing distortion in an optical communications system
JPH0795664B2 (ja) * 1992-11-27 1995-10-11 日本電気株式会社 高周波帯高出力増幅器
JPH06244647A (ja) * 1993-02-19 1994-09-02 Kokusai Electric Co Ltd 増幅器の非線形歪補償制御回路

Also Published As

Publication number Publication date
CN1157676A (zh) 1997-08-20
JPH10511235A (ja) 1998-10-27
CA2199708C (en) 2005-07-12
FI971051A0 (fi) 1997-03-13
WO1996008866A1 (en) 1996-03-21
EP0782789A1 (en) 1997-07-09
FI971051A (fi) 1997-05-14
AU691346B2 (en) 1998-05-14
JP3644965B2 (ja) 2005-05-11
EP0782789B1 (en) 2003-05-14
KR100398302B1 (ko) 2003-12-31
CA2199708A1 (en) 1996-03-21
DE69530778D1 (de) 2003-06-18
DE69530778T2 (de) 2004-02-26
US5694433A (en) 1997-12-02
AU3676895A (en) 1996-03-29
CN1076903C (zh) 2001-12-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI114667B (fi) Tehokas lineaaritehovahvistin
US6587513B1 (en) Predistorter
US6647073B2 (en) Linearisation and modulation device
US6928122B2 (en) Amplifier predistortion system and method
JP4362161B2 (ja) 非線形一定包絡線変調装置および伝送アーキテクチャ
CN100364239C (zh) 传输电路装置及无线通信装置
US7792214B2 (en) Polar modulation transmitter circuit and communications device
US20030058956A1 (en) Switching mode power amplifier using PWM and PPM for bandpass signals
KR100810322B1 (ko) 이동 통신용 고효율 전력 증폭 장치 및 방법
US6903619B2 (en) Electromagnetic wave transmitter systems, methods and articles of manufacture
US20040247040A1 (en) Electromagnetic wave transmitter systems, methods and articles of manufacture
US7095799B2 (en) Systems and methods for providing baseband-derived predistortion to increase efficiency of transmitters
KR101069781B1 (ko) 전송 신호를 생성하는 방법
JP2000209294A (ja) 振幅位相変調信号を供給するための回路と方法
KR100251385B1 (ko) 전력증폭기의 선형화장치 및 방법
JP2006502682A (ja) 独立の位相及び振幅変調器を用いる送信の送信機及び方法
JPH11196140A (ja) 電力増幅器
JPH0865352A (ja) ディジタル変調器
WO2004034667A2 (en) Electromagnetic wave trasmitter systems, methods and articles of manufacture
US20120147994A1 (en) Signal processing device and method, radiofrequency transmission system including such a device
EP1750411B1 (en) Electromagnetic wave transmitter systems, methods and articles of manufacture
JP2004159319A (ja) データ変換器、信号発生器、それを用いた送信機および通信機器、データ変換方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114667

Country of ref document: FI

MA Patent expired