FI114224B - Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle - Google Patents

Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle Download PDF

Info

Publication number
FI114224B
FI114224B FI20000486A FI20000486A FI114224B FI 114224 B FI114224 B FI 114224B FI 20000486 A FI20000486 A FI 20000486A FI 20000486 A FI20000486 A FI 20000486A FI 114224 B FI114224 B FI 114224B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pulp
mixture
consistency
headbox
water
Prior art date
Application number
FI20000486A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20000486A (fi
FI20000486A0 (fi
Inventor
Pasi Virtanen
Veli-Matti Rajala
Sakari Soini
Jussi Ahola
Elina Pohjala
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20000486A priority Critical patent/FI114224B/fi
Publication of FI20000486A0 publication Critical patent/FI20000486A0/fi
Priority to AU2001239336A priority patent/AU2001239336A1/en
Priority to PCT/FI2001/000209 priority patent/WO2001065004A1/en
Publication of FI20000486A publication Critical patent/FI20000486A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114224B publication Critical patent/FI114224B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/08Regulating consistency

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

I : 114224
Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sa-keuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle
Keksinnön kohteena on menetelmä paperikoneen perälaatikolle 5 syötettävän kuitumassaseoksen ominaisuuksien säätämiseksi, jossa menetelmässä ainakin yhtä kuitumassaseosta ja paperikoneen kierrosta saatua kuitupitoista kiertovettä sekoitetaan toisiinsa halutunlaatuisen kuitumassaseoksen aikaansaamiseksi perälaatikolle syöttämistä varten, jolloin sekoitettavan kuitumassaseoksen sakeus mitataan ennen sen sekoittamista kiertoveden kanssa 10 ja kuitumassaseoksen virtaamaa säädetään mitatun sakeuden perusteella niin, että kiertoveden ja kuitumassaseoksen muodostaman perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sakeus on olennaisesti halutun suuruinen ja jossa menetelmässä ennen kuitumassaseoksen ja kiertoveden sekoittamista mitataan kiertoveden sakeus ja että sekoitettavan kuitumassaseoksen virtaamaa 15 säädetään mitattujen sakeusarvojen perusteella niin, että perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sakeus on mainitulla tavalla halutun suuruinen.
Edelleen keksinnön kohteena on sovitelma paperikoneen perälaatikolle sijoitettavan kuitumassan ominaisuuksien säätämiseksi sekoitettaessa ainakin yhtä kuitumassaseosta ja paperikoneen kierrosta saatua kuitupitoista 20 kiertovettä toisiinsa halutunlaisen kuitumassaseoksen aikaan saamiseksi perä-laatikolle syöttämistä varten, johon sovitelmaan kuuluu mittausvälineet sekoi-tettavan kuitumassaseoksen sakeuden mittaamiseksi ennen sen sekoittamista kiertoveteen ja välineet kuitumassaseoksen virtaaman säätämiseksi mitatun sakeuden perusteella niin, että kiertoveden ja kuitumassaseoksen muodosta-, · · , 25 man perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sakeus on olennaisesti ha- lutun suuruinen ja johon sovitelmaan kuuluu välineet kiertoveden sakeuden li! mittaamiseksi ja että välineet sekoitettavan kuitumassaseoksen virtaaman *" * säätämiseksi on asetettu säätämään virtaamaa mitattujen sakeusarvojen pe rusteella.
30 Paperinvalmistusprosessissa sekoitetaan erilaisia massakompo- nentteja keskenään halutun laatuisen kuitumassaseoksen muodostamiseksi . . . paperikoneen perälaatikolle. Tyypillisiä massakomponentteja ovat varsinainen .··. sakea kuitumassaseos sekä erilaiset varsinaista sakeaa kuitumassaseosta I · ’·' vähemmän kuituja sisältävät vesi-kuituseokset eli kiertovedet kuten suodosve- : * 35 det, laimennusvedet yms. Tyypillisesti massakomponenttien annostelu ja se- koittuminen toisiinsa tapahtuu johtamalla näitä olennaisesti nestemäisiä seok- 2 114224 siä säiliöön, missä niitä sekoitetaan keskenään mekaanisten sekoittimien avulla. Nykyään käytetään jossain määrin myös ratkaisuja, missä eri massakom-ponentit sekoitetaan kartioputkessa niin, että eri nopeudella syötettävät massat sekoittuvat toisiinsa nopeuseron aikaansaamien turbulenssien vaikutuk-5 sesta. Sakealla kuitumassaseoksella tarkoitetaan tässä patenttihakemuksessa ja patenttivaatimuksissa kuitumassaseosta, jonka sakeus on suurempi kuin paperikoneen perälaatikolle syötettäväksi sopiva kuitumassaseoksen sakeus, jolloin sakeaa kuitumassaseosta on laimennettava perälaatikolle sopivan sa-keusarvon aikaansaamiseksi.
10 Tunnetussa tekniikassa haittana on tyypillisesti huono sekoittumi nen ja sakeushäiriöt, jotka aiheuttavat vaihtelua lopputuotteeseen. Edelleen ne voivat huonontaa paperikoneen käyttöastetta. Samoin, koska käytetään tyypillisesti varsin suuria säiliötä, on seurauksena suuri viive varsinkin silloin, kun halutaan vaihtaa tuotettavan paperin lajia. Tällöin siirtymävaihe lajista toiseen 15 aiheuttaa sen, että suuri määrä kuitumassaa menee hylkyyn, koska eri paperi-lajeilla tarvittavien kuitumassaseosten välillä oleva kuitumassa ei kelpaa kumpaankaan tarkoitukseen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ja so-vitelma, jolla paperikoneen perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen 20 sakeutta voidaan säätää aikaisempaa paremmin. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on ominaista, että kiertoveden ja sen kanssa sekoitettavan kuitumas-saseoksen virtaamien suhteen on asetettu ennalta määrätty raja-arvo, mitä pienempi virtaamien suhde ei ole sallittu ja että, mikäli kuitumassaseoksen ja kiertoveden virtaamien suhde pienenee mainittuun raja-arvoon, ainakin yhtä . 25 kuitumassaseosta laimennetaan sekoittamalla siihen sen sakeutta olennaisesti . vähemmän sakeata nestettä, kuten esimerkiksi vettä, kiertovettä tms. niin, että .. laimennuksen tuloksena saadun koko sekoitettavan kuitumassaseoksen ja *" kiertoveden virtaamasuhde säilyy vähintään mainitun raja-arvon suuruisena.
Keksinnön mukaiselle sovitelmalle on ominaista, että siinä on välineet minimi-··" 30 raja-arvon asettamiseksi sekoitettavan kuitumassaseoksen koko virtaaman ja kiertoveden virtaaman suhteen ja välineet ainakin yhtä kuitumassaseosta sa-; f: keudeltaan laimeamman laimennusnesteen syöttämiseksi mainittuun kuitu- .··*. massaseokseen ennen sen sakeusarvon mittaamista niin, että mainittuun kui- ’·’ tumassaseokseen voidaan syöttää mainittua nestettä, kuten esimerkiksi vettä, ’·* * 35 kiertovettä tms. niin, että laimennuksen tuloksena saadun koko sekoitettavan • · * · 3 114224 kuitumassaseoksen ja kiertoveden virtaaman suhde säilyy vähintään mainitun raja-arvon suuruisena.
Keksinnön olennainen ajatus on, että mitataan perälaatikolle syötettävän kiertoveden sakeus ja otetaan se sakean kuitumassaseoksen sakeuden 5 kanssa huomioon sakean kuitumassaseoksen virtaamaa säädettäessä niin, että perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen sakeus ja siten kuitumas-savirta ja siten myös perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen sakeus säilyvät haluttuna eli vakiotuotannon aikana olennaisesti vakiona. Keksinnön erään edullisen toteutusmuodon olennainen ajatus on, että, koska perälaati-10 kolle syötettävän kuitumassaseoksen virtaama on olennaisesti vakio, säädössä otetaan huomioon sekä viiraveden että sakean kuitumassaseoksen sakeu-det ja sakean kuitumassaseoksen virtaama säädetään niin, että lopputuloksena on olennaisesti vakio kuitumassavirta. Erään toisen keksinnön edullisen toteutusmuodon olennainen ajatus on, että, mikäli sakean kuitumassaseoksen 15 ja kiertoveden virtaamien suhde pyrkii laskemaan alle sopivan ennalta määrätyn raja-arvon mukaisen sekoitesuhteen, säädetään sakean kuitumassaseoksen sakeutta syöttämällä siihen erikseen ennen sakean kuitumassaseoksen ja kiertoveden sekoittamista sakeaa kuitumassaseosta vähemmän sakeaa laimennusnestettä niin, että perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sa-20 keus ja siten kuitumassavirta säilyy olennaisesti vakiona. Keksintö perustuu siihen tosiasiaan, että, koska perälaatikon huuliaukosta ulos tuleva kuitumas-,: saseoksen virtaama on olennaisesti vakio, muodostuu perälaatikkoon syötet- : tävän kuitumassaseoksen summavirtaama niin, että, kun sekoitettavan sakean kuitumassaseoksen virtaama on säädetty, jää sekoitettavalle kiertovedelle se , 25 osuus kokonaisvirtaamasta, mikä muodostuu perälaatikolta ulos tulevan vir- , taaman ja sekoitukseen syötettävän sakean kuitumassaseoksen virtaaman Γ:. erotuksesta. Näin säätämällä pelkästään sekoitettavaksi tulevan kuitumas- ’"1 ’ saseoksen virtaamaa saadaan samalla säädetyksi kuitumassaseoksen ja kier toveden suhdetta ja siten myös sekoituksen tuloksena olevan virtaamaltaan • · · · 30 vakion ja perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen sakeus ja siten vas- :...: taavasti perälaatikkoon menevä kuitumassavirta.
; : Keksinnön etuna on, että tällä tavalla valmistettavan kuiturainan laa- ,··. dun vaihtelut pienenevät merkittävästi, koska perälaatikosta ulostulevan kui- » * • ‘ tumassaseoksen sakeus pysyy olennaisesti vakiona riippumatta perälaatik- ' 35 koon syötettävän sakean kuitumassaseoksen ja vastaavasti kiertoveden sa- keusvaihteluista. Koska lisäksi säätö on helppo tehdä säätämällä pääsääntö!- 4 114224 sesti vain sakean kuitumassaseoksen virtaamaa mitattujen kiertoveden ja sakean kuitumassaseoksen sakeuksien perusteella, on säätö luotettava ja helppo toteuttaa.
Keksintöä selostetaan lähemmin oheisissa piirustuksissa, joissa 5 kuvio 1 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen menetelmän to teuttamiseen soveltuvaa laitteistoa, kuvio 2 esittää kaavamaisesti erästä toista keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseen soveltuvaa laitteistoa.
Kuviossa 1 on kaavamaisesti esitetty paperikoneen ns. märkäpään 10 rakenne sekä nesteen kierto sen yhteydessä. Kuviossa on kaavamaisesti numerolla 1 esitetty perälaatikko, mistä kuitumassaseos syötetään formerille, mikä on kaavamaisesti esitetty nuolella 2. Formerilla 2 kuitumassaseoksesta poistetaan vettä sinänsä tunnetulla tavalla viirojen välissä, jotka viirat on tässä esitetty pelkästään kaavamaisesti ja merkitty numeroilla 3 ja 4. Viirojen välissä 15 sekä myöhemmin formerin alueella kuitumassaseoksesta poistuu vettä, minkä jälkeen kuituraina siirtyy nuolen 5 osoittamalla tavalla sinänsä tunnetusti eteenpäin paperikoneella ja erottunut vesi eli ns. kiertovesi palautetaan takaisin kiertoon nuolen 6 osoittamalla tavalla. Kiertovesi voi olla ns. viiravettä tai muuta sopivasta vaiheesta paperikoneesta erottunutta, tyypillistä jonkin verran 20 kuituja sisältävää vettä, mikä soveltuu uudelleen käytettäväksi paperikoneen kierrossa. Syötettäessä sakeaa kuitumassaseosta perälaatikolle 1 sitä laimen-: netaan mainitulla kiertovedellä niin, että perälaatikolle menevän kuitumas- : saseoksen sakeus c saataisiin halutuksi. Kuitumassaseoksen virtaama Q puo lestaan pysyy olennaisesti vakiona, koska se on täysin verrannollinen perälaa-25 tikon 1 huuliaukosta tulevaan kuitumassasuihkuun, mitä puolestaan pidetään perälaatikon säädöillä sinänsä tunnetusti olennaisesti vakiona. Tässä keksinnössä tarkoituksena on saada aikaan tulos, missä myös perälaatikolle 1 me-“ ‘ nevän kuitumassaseoksen kuitumassavirta m' säilyy vakiona, jolloin niin sake an kuitumassaseoksen kuin kiertoveden sakeusvaihtelut otetaan huomioon .. · · 30 säädön yhteydessä.
Kuviossa 1 on edelleen massasäiliö 7, mistä johtaa massakanava 8 . . . eteenpäin pumpulle 9. Pumppua 9 ohjataan säädinyksiköllä 10, mikä mittaa .·**. sakean kuitumassaseoksen virtaamaa ja sakeutta eteenpäin johtavassa mas- • · sakanavassa 8 pumpun 9 jälkeen ja säätää pumppua 9 ennalta asetettujen 35 arvojen perusteella. Massakanava 8 jatkuu edelleen sekoitusyhteeseen 11, *: * ‘: missä massakomponentit sekoittuvat suljetussa tilassa.
5 114224
Sekoitusyhteessä 11 sekoittuvat massasäiliöstä 7 tuleva sakea kui-tumassaseos ja paperikoneelta tuleva kiertovesi niin, että niiden summavir-taama on vakio. Tämä johtuu siitä, että sakean kuitumassaseoksen virtaamaa Qi säädetään, jolloin kiertoveden virtaamaksi Q0 jää pumpulta 12 perälaatik-5 koon menevän sekoittuneen kuitumassaseoksen virtaaman Q ja massasäiliöstä 7 tulevan kuitumassaseoksen virtaaman välinen erotus. Kun myös kiertoveden sakeus Co mitataan ja tieto johdetaan säätimelle 10, voidaan massasäiliöstä 7 tulevan sakean kuitumassaseoksen virtaamaa säätää niin, että kiertoveden kuitumassavirta m'0 ja kuitumassaseoksen kuitumassavirta m'i yh-10 teenlaskettuna ovat haluttu kuitumassaseoksen kuitumassavirta m', mikä on tarpeen halutun tasalaatuisen kuiturainan valmistamiseksi. Kun kuitumassavirta m' on vakio ja perälaatikolle menevän kuitumassaseoksen virtaama on vakio, on samalla sakeus vakio.
Mikäli kiertoveden tai sakean kuitumassaseoksen sakeudessa ta-15 pahtuu muutos, voidaan se näin ottaa huomioon ja säätää pumpun 9 avulla massasäiliöltä 7 tulevaa sakean kuitumassaseoksen virtaamaa niin, että perä-laatikolle 1 menevä kuitumassavirta m' ja siten sakeus säilyy vakiona sakeus-vaihteluista huolimatta.
Koska luotettava sekoittuminen edellyttää, että sekoitusyhteeseen 20 11 tulevan viiraveden ja kuitumassaseoksen virtauksien suhde säilyy tietyllä alueella, saattaa olla tarpeen säilyttää sakean kuitumassaseoksen virtaaman suhde kiertoveden virtaamaan nähden vähintään tietyllä tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että sekoitettavan sakean kuitumassaseoksen kokonaisvirtaaman ja kiertoveden virtaamien suhteella on ennalta määrätty minimiraja-arvo, mitä 25 pienemmäksi suhde ei saa tietyissä oloissa mennä. Tällöin, mikäli perälaatikolle menevä kuitumassavirta ja siten sakeus pyrkii nousemaan liian korkealle, on mahdollista säätää sakean kuitumassaseoksen sakeutta syöttämällä massa-’ kanavaan 8 laimennusnestettä yhteen 13 kautta. Yhde 13 on edullisimmin kyt ketty massakanavaan 8 ennen pumppua 9, jolloin syötetty laimennusneste ja 30 sakea kuitumassaseos sekoittuvat pumpun vaikutuksesta hyvin. Tässä tilan-teessä pidetään pumpulta 9 ulos tulevan sakean kuitumassaseoksen virtaa-maa vakiona ja säädetään sakean kuitumassaseoksen sakeutta säätämällä laimennusnesteen virtausta massakanavaan 8. Mikäli laimennusneste on kui- • » ” ’ tupitoista vettä, on sillä sekoitettaessa tietty virtaama Cfe, sakeus C2 ja sen seu- 35 rauksena kuitumassavirta m'2, joiden perusteella voidaan laskea lopputulok-sena oleva laimennettuun sakean kuitumassaseoksen ominaisuudet. Massa- 6 114224 kanavassa 8 virtaavan sakean kuitumassaseoksen sakeus mitataan esimerkiksi ennen laimennusnesteen syöttämistä tai joissakin tapauksissa sen jälkeen, jolloin laimennusnesteessä, mikä voi olla paperikoneen kuitua sisältävää kiertovettä, oleva mahdollinen kuitumateriaali otetaan huomioon laimennusma-5 teriaalin syöttöä säädettäessä.
Kuviossa 2 on esitetty muuten kuviota 1 vastaava ratkaisu, mutta siinä on keksintöä sovellettu tilanteeseen, missä kahta sakeudeltaan erilaista sakeaa kuitumassaseosta sekoitetaan ennen kuitumassaseoksen sekoittamista kiertoveden kanssa. Kuviossa 2 käytetään kuviossa 1 esitettyjä vastaavista 10 komponenteista lisämääritelmää ’’ensimmäinen” niiden erottamiseksi kuviossa 2 toiseen kertaan esitetyistä vastaavista komponenteista.
Kuviossa 2 on toinen massasäiliö 14, josta lähtee toinen massa-kanava 15 pumpulle 16, jota puolestaan pumppua 9 vastaavasti ohjaa sää-dinyksikkö 17, mikä mittaa pumpulta 16 eteenpäin johtavasta toisesta massa-15 kanavasta 15 virtaaman Q3 ja sakeuden c3 joiden avulla voidaan laskea vastaavasti toiselta massasäiliöltä lähtevän toisen sakean kuitumassaseoksen massavirta m'3 ja säätää pumppua 16 vastaavasti näiden mittausten ja annettujen ohjausarvojen perusteella. Toinen massakanava 15 jatkuu edelleen se-koitusyhteeseen 18, missä ensimmäisestä massakanavasta 8 tuleva ensim-20 mäinen sakea kuitumassaseos sekoittuu toista massakanavaa 15 pitkin tulevan toisen sakean kuitumassaseoksen kanssa ja muodostunut seos poistuu : edelleen eteenpäin siirtokanavaa 19 pitkin.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä säiliöistä 7 ja 14 lähtevien sakeiden kuitumassaseosten virtaamaa säädetään edullisemmin toisistaan 25 riippumattomasti. Näin ollen siirtokanavassa 19 eteenpäin virtaavan summavir-tauksen virtaama on massakanavien 8 ja 15 kautta tulleiden virtaamien sum-! ma ja toisessa massakanavassa tapahtuvan virtaaman muutos aiheuttaa vas- r * taavan suuruisen muutoksen summavirtaamassa samaan suuntaan ilman, että toisen sakean kuitumassaseoksen määrällinen osuus summavirtaamasta 30 muuttuisi. Niinpä ensimmäisen massakanavan 8 virtaaman lisääminen lisää I I > :.,, ·' summavirtaamaa yhtä suurella määrällä ja pienentäminen vastaavasti pienen- . tää summavirtaamaa yhtä suurella määrällä. Vastaavalla tavalla toisen mas- sakanavan 15 virtaaman muutos muuttaa summavirtaamaa vastaavalla mää-
• I
rällä. Tilanteessa, missä halutaan, että summavirtaama ja vastaavasti sakeus » 35 on vakio, voidaan säätö tehdä niin, että sakeuden pyrkiessä pienenemään vä- $ hennetään virtaamaa sellaisessa massakanavassa, missä on haluttua sakeut- 7 114224 ta laimeampi sakea kuitumassaseos ja vastaavalla määrällä lisätään virtaamaa sellaisessa massakanavassa, missä on haluttua sakeampi sakea kuitumassaseos, jolloin virtauksen muutokset kompensoivat toisensa ja sakeus saadaan pidetyksi haluttuna. Samoin, mikäli sakeutta halutaan muuttaa, muu-5 tetaan vastaavasti laimeamman ja sakeamman kuitumassaseoksenvirtaaman määriä yhtä paljon vastakkaisiin suuntiin niin, että sakeus muuttuu halutulla tasolla. Haluttaessa pitää pelkästään sakeus vakiona, mutta summavirtaaman sallitaan vaihdella, lisätään tai vähennetään säiliöissä 7 ja 14 olevien massojen sakeuden muuttuessa virtaamia niin, että muodostuneen sakeiden kuitu-10 massaseosten summavirtaaman sakeus pysyy samana. Kun sakeuksia säädettäessä vielä otetaan huomioon kiertoveden sakeus, saadaan keksinnön mukaisen menetelmän avulla säädetyksi perälaatikolle menevän kuitumas-saseoksen kuitumassavirta m’ ja siten sakeus c niin, että muodostuvan kuitu-rainan laatu pysyy mahdollisimman hyvänä. Myös kuvion 2 tapauksessa voi-15 daan tarvittaessa laimentaa sakeita kuitumassaseoksia silloin, kun kuitumas-saseoksen virtaama menisi sakeuden kasvaessa liian pieneksi. Kuvion 2 tapauksessa toista sakeaa kuitumassaseosta voidaan säätää syöttämällä toiseen massakanavaan 15 yhteen 20 kautta laimennusnestettä, joka voi olla vettä tai kuituja sisältävää vesiseosta. Jälkimmäisessä tapauksessa on tieten-20 kin säätöä varten aiheellista ottaa huomioon laimennusnesteen virtaama Q4, sen sakeus c4 ja sillä perusteella laskettavissa oleva massavirta m'4. Edelleen kuviossa 2 on nuolella 21 kuvattu säätöjärjestelmän liittämistä ulkopuoliseen [: : tietokoneeseen tai verkkoon säätöjen ohjaamiseksi halutulla tavalla.
· Keksintöä on edellä selityksessä ja piirustuksessa esitetty vain esi- 25 merkinomaisesti eikä sitä ole millään tavoin rajoitettu siihen. Olennaista keksinnölle on, että sekä kiertoveden että sekoitettavan sakean kuitumassaseok- - i, sen sakeus mitataan ja ainakin yhden kiertoveden kanssa sekoitettavan sake- « * an kuitumassaseoksen massavirtaamaa säädetään niin, että perälaatikolle menevän kuitumassaseoksen kuitumassavirta ja samalla sakeus säilyvät 30 olennaisesti vakiona sakean kuitumassaseoksen ja/tai kiertoveden sakeus-vaihteluista riippumatta. Vaikka kuviossa on kaavamaisesti selvitetty vain kah-: den eri sakean kuitumassaseoksen sekoittamista ja annostelemista, sama pe- t | | .···. riaate toimii myös useammalla kuitumassaseoksella, jotka sekoitetaan sa maan summakanavaan. Edullisemmin tämä tehdään niin, että kunkin kuitu-* ’ 35 massaseoksen massakanavat yhdistetään yhteisessä sekoitusyhteessä, jolloin : sekoitus tapahtuu helposti. Keksinnön erään toteutusmuodon olennainen etu 8 114224 on myös se, että, koska kustakin sekoitukseen tulevasta massakanavasta mitataan sekä virtaama että sakeus, on kuitumassaseoksen summavirtauksen virtaamamäärä ja sakeus laskettavissa suoraan ilman, että sitä täytyy summa-virtauksen siirtokanavasta erikseen mitata. Säätö voidaan tehdä suoraan kun-5 kin massakanavan mittaustulosten perusteella ja säätöä toteutettaessa voidaan ottaa huomioon myös mahdollisesti muissa myöhemmissä paperinvalmistusprosessin vaiheissa tapahtuvien sekoitusten kuitumassaseoksen vaikutus, mikäli niin halutaan.
F « 1 · • • · • 1 1 * » · · «

Claims (7)

114224 g
1. Menetelmä paperikoneen perälaatikolle syötettävän kuitumassa-seoksen ominaisuuksien säätämiseksi, jossa menetelmässä ainakin yhtä kui-5 tumassaseosta ja paperikoneen kierrosta saatua kuitupitoista kiertovettä sekoitetaan toisiinsa halutunlaatuisen kuitumassaseoksen aikaansaamiseksi perälaatikolle syöttämistä varten, jolloin sekoitettavan kuitumassaseoksen sake-us mitataan ennen sen sekoittamista kiertoveden kanssa ja kuitumassaseoksen virtaamaa säädetään mitatun sakeuden perusteella niin, että kiertoveden 10 ja kuitumassaseoksen muodostaman perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sakeus on olennaisesti halutun suuruinen ja jossa menetelmässä ennen kuitumassaseoksen ja kiertoveden sekoittamista mitataan kiertoveden sakeus ja että sekoitettavan kuitumassaseoksen virtaamaa säädetään mitattujen sakeusarvojen perusteella niin, että perälaatikolle syötettävän kuitumassa-15 seoksen sakeus on mainitulla tavalla halutun suuruinen, tunnettu siitä, että kiertoveden ja sen kanssa sekoitettavan kuitumassaseoksen virtaamien suhteen on asetettu ennalta määrätty raja-arvo, mitä pienempi virtaamien suhde ei ole sallittu ja että, mikäli kuitumassaseoksen ja kiertoveden virtaamien suhde pienenee mainittuun raja-arvoon, ainakin yhtä kuitumassaseosta 20 laimennetaan sekoittamalla siihen sen sakeutta olennaisesti vähemmän sakeata nestettä, kuten esimerkiksi vettä, kiertovettä tms. niin, että laimennuksen ,tuloksena saadun koko sekoitettavan kuitumassaseoksen ja kiertoveden vir-taamasuhde säilyy vähintään mainitun raja-arvon suuruisena.
;· 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, . 25 että kiertoveden kanssa sekoitetaan ainakin kahta erilaista kuitumassaseosta .*··. perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen muodostamiseksi, että kunkin , · * sekoitettavan kuitumassaseoksen sakeus mitataan ennen sekoittamista ja että ainakin yhden kiertomassaseoksen virtaamaa säädetään halutun perälaatikkoon syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden aikaansaamiseksi. *;;; 30
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, t u n n e 11 u siitä, ·.·" että mainitut erilaiset kuitumassaseokset sekoitetaan toisiinsa ennen niiden : sekoittamista kiertoveden kanssa.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kunkin kuitumassaseoksen virtaama säädetään erikseen muista vir-j 35 taamista riippumatta. 114224
5. Sovitelma paperikoneen perälaatikolle sijoitettavan kuitumassan ominaisuuksien säätämiseksi sekoitettaessa ainakin yhtä kuitumassaseosta ja paperikoneen kierrosta saatua kuitupitoista kiertovettä toisiinsa halutunlaisen kuitumassaseoksen aikaan saamiseksi perälaatikolle syöttämistä varten, johon 5 sovitelmaan kuuluu mittausvälineet sekoitettavan kuitumassaseoksen sakeu-den mittaamiseksi ennen sen sekoittamista kiertoveteen ja välineet kuitumassaseoksen virtaaman säätämiseksi mitatun sakeuden perusteella niin, että kiertoveden ja kuitumassaseoksen muodostaman perälaatikolle syötettävän kuitumassaseoksen sakeus on olennaisesti halutun suuruinen ja johon sovi-10 telmaan kuuluu välineet kiertoveden sakeuden mittaamiseksi ja että välineet sekoitettavan kuitumassaseoksen virtaaman säätämiseksi on asetettu säätämään virtaamaa mitattujen sakeusarvojen perusteella, tunnettu siitä, että siinä on välineet minimiraja-arvon asettamiseksi sekoitettavan kuitumassaseoksen koko virtaaman ja kiertoveden virtaaman suhteen ja välineet ainakin 15 yhtä kuitumassaseosta sakeudeltaan laimeamman laimennusnesteen syöttämiseksi mainittuun kuitumassaseokseen ennen sen sakeusarvon mittaamista niin, että mainittuun kuitumassaseokseen voidaan syöttää mainittua nestettä, kuten esimerkiksi vettä, kiertovettä tms. niin, että laimennuksen tuloksena saadun koko sekoitettavan kuitumassaseoksen ja kiertoveden virtaaman suhde 20 säilyy vähintään mainitun raja-arvon suuruisena.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, et- : : tä sovitelmaan kuuluu välineet ainakin kahden erilaisen kuitumassaseoksen : sekoittamiseksi kiertoveden kanssa perälaatikkoon syötettävän kuitumassa- seoksen muodostamiseksi ja välineet kunkin sekoitettavan kuitumassaseok-. ·. 25 sen sakeuden mittaamiseksi ennen niiden sekoittamista kiertoveden kanssa ja että välineet kuitumassaseosten virtaaman säätämiseksi on sovitettu säätä- I * mään ainakin yhden kuitumassaseoksen virtaamaa mainittujen mitattujen sa-* · * ’ keusarvojen perusteella.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen sovitelma, tunnettu sii- ···: 30 tä, että siihen kuuluu välineet kunkin kuitumassaseoksen virtaaman säätämi- seksi erikseen muiden kuitumassaseoksen virtaamista. » I f • · • · „ 114224
FI20000486A 2000-03-02 2000-03-02 Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle FI114224B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000486A FI114224B (fi) 2000-03-02 2000-03-02 Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle
AU2001239336A AU2001239336A1 (en) 2000-03-02 2001-03-02 Method and arrangement for adjusting pulp consistency
PCT/FI2001/000209 WO2001065004A1 (en) 2000-03-02 2001-03-02 Method and arrangement for adjusting pulp consistency

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000486A FI114224B (fi) 2000-03-02 2000-03-02 Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle
FI20000486 2000-03-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20000486A0 FI20000486A0 (fi) 2000-03-02
FI20000486A FI20000486A (fi) 2001-09-03
FI114224B true FI114224B (fi) 2004-09-15

Family

ID=8557812

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20000486A FI114224B (fi) 2000-03-02 2000-03-02 Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2001239336A1 (fi)
FI (1) FI114224B (fi)
WO (1) WO2001065004A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI115081B (fi) * 2001-10-19 2005-02-28 Metso Automation Oy Menetelmä ja laitteisto paperikoneen massaosaston toiminnan ohjaamiseksi
CN110468619B (zh) * 2019-09-24 2021-04-06 广西贺州市红星纸业有限公司 一种基于中高浓制浆造纸技术的浓度调节方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI970065A (fi) * 1997-01-07 1998-07-08 Ecopump Oy Menetelmä paperimassan sakeuden säätämiseksi
FI100345B (fi) * 1997-01-24 1997-11-14 Valmet Corp Menetelmä ja laite paperikoneen perälaatikon säädössä

Also Published As

Publication number Publication date
AU2001239336A1 (en) 2001-09-12
FI20000486A (fi) 2001-09-03
WO2001065004A1 (en) 2001-09-07
FI20000486A0 (fi) 2000-03-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7550060B2 (en) Method and arrangement for feeding chemicals into a process stream
DE69913450T2 (de) Stoffauflauf zur Verteilung von Faserstoffsuspension und Zusatzstoffe
FI100345B (fi) Menetelmä ja laite paperikoneen perälaatikon säädössä
US7785442B2 (en) Method and arrangement for feeding chemicals into a papermaking process
EP0824157B1 (de) Stoffauflauf und Verfahren zur Verteilung einer Faserstoffsuspension im Stoffauflauf einer Papiermaschine
FI92230C (fi) Menetelmä monikerrosperälaatikon säädössä ja monikerrosperälaatikko
JPH01156590A (ja) 製紙機械用材料供給装置
JP2000096475A (ja) 収縮クロスプロフィ―ルを改善する方法及び装置
FI114224B (fi) Menetelmä ja sovitelma syötettävän kuitumassaseoksen sakeuden säätämiseksi paperikoneen perälaatikolle
FI113554B (fi) Laite ja menetelmä massasuspension syöttämiseksi paperikoneen viiralle
DE2548795C3 (de) Maschine zur Herstellung von bahnförmigem Material
JP2004515661A (ja) 一定の充填剤含量を有する紙の製造方法
DE19859770A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Mischen von Sroffsuspension
US5573642A (en) Method and device for evening out the basic weight cross section by sectioning the screen circuit
DE19843727A1 (de) Verfahren und Stoffauflaufsystem zur Verbesserung des Konsistenzquerprofils einer Faserbahn
DE19632673A1 (de) Stoffauflauf und Verfahren zur Verteilung einer Faserstoffsuspension im Stoffauflauf einer Papiermaschine
US3292573A (en) Method and means for the automatic regulation of the continuous application of specified amounts of solids or liquids to a moving sheet of material
FI112961B (fi) Menetelmä ja laite paperikoneen/kartonkikoneen retentioprofiilin mittaamiseksi ja retention hallitsemiseksi
FI97738B (fi) Paperi- tai kartonkikoneen perälaatikko
DE19909379C2 (de) Anordnung an Papiermaschinen zur Einstellung des Flächengewichts-Querprofils mit Verdünnungswasser
EP1126077A2 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Stoffaufbereitung
FI92730B (fi) Menetelmä ja laite perälaatikon säädössä
CA2277082A1 (en) Method for controlling consistency of papermaking pulp
DE19716146A1 (de) Verfahren zur Einstellung des Flächengewichtsquerprofils einer Papierbahn und Stoffauflauf einer Papiermaschine
DE19715985A1 (de) Stoffauflauf für Papiermaschinen mit Mitteln zur Einstellung des Flächengewichtsquerprofils einer Papierbahn

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114224

Country of ref document: FI