FI113255B - Laite virtauksen ohjaamiseksi - Google Patents

Laite virtauksen ohjaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI113255B
FI113255B FI971077A FI971077A FI113255B FI 113255 B FI113255 B FI 113255B FI 971077 A FI971077 A FI 971077A FI 971077 A FI971077 A FI 971077A FI 113255 B FI113255 B FI 113255B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
att
flow
main flow
patentkraven
som
Prior art date
Application number
FI971077A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI971077A (fi
FI971077A0 (fi
Inventor
Heinz-Guenter Ehluss
Dirk Juergens
Christian Thieme
Original Assignee
Blohm Voss Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Blohm Voss Ag filed Critical Blohm Voss Ag
Publication of FI971077A0 publication Critical patent/FI971077A0/fi
Publication of FI971077A publication Critical patent/FI971077A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113255B publication Critical patent/FI113255B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H25/00Steering; Slowing-down otherwise than by use of propulsive elements; Dynamic anchoring, i.e. positioning vessels by means of main or auxiliary propulsive elements
    • B63H25/06Steering by rudders
    • B63H25/38Rudders
    • B63H25/381Rudders with flaps
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B39/00Equipment to decrease pitch, roll, or like unwanted vessel movements; Apparatus for indicating vessel attitude
    • B63B39/06Equipment to decrease pitch, roll, or like unwanted vessel movements; Apparatus for indicating vessel attitude to decrease vessel movements by using foils acting on ambient water

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Other Liquid Machine Or Engine Such As Wave Power Use (AREA)
  • Indicating Or Recording The Presence, Absence, Or Direction Of Movement (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Hydraulic Turbines (AREA)
  • Lift Valve (AREA)
  • Knitting Machines (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Wind Motors (AREA)

Description

113255
Laite virtauksen ohjaamiseksi - Anordning för strömningsstyrnmg
Esillä olevan keksinnön kohteena on laite uivien esineiden sivuitse tapahtuvan 5 virtauksen ohjaamiseksi, joka laite on yhdistetty uivan esineen runkoon ja johtaa virtauksesta riippuvia hydrodynaamisia voimia runkoon ja sisältää päävir-tauskappaleen, joka on vastaanvirtauspään alueella tylpempi kuin virtauksen poistopään alueella.
10 Tämän kaltaisia virtauksen ohjaamiseen käytettäviä laitteita käytetään esimerkiksi laivoissa kölin vakavointilaitteiden vakainosina tai laivan peräsimen siipinä. Laitteita tunnetaan useita sovellusmuotoja, ja ne on havaittu käytössä hyviksi jo usean vuoden ajan. Niiden avulla ei kuitenkaan pystytä täyttämään kaikkia niitä vaatimuksia, joita on asetettu suurten hydrodynaamisten virtausvoimien johtami-15 seksi uivaan esineeseen.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten tuottaa edellä mainitun kaltainen laite siten, että hydrodynaamisia ominaisuuksia saadaan edelleen parannetuksi.
20 Mainittu tavoite on esillä olevan keksinnön mukaisesti saavutettavissa sillä, että
• I
: virtaussuunnassa virtauksen poistopään taakse on sijoitettu sekundaarikappale, joka on varustettu läpivirtausvälyksellä ja joka on muodostettu virtauksen suun-taan nähden poikittaisen kääntöakselin suhteen kääntyväksi.
:·. 25 Mainitun kaltainen sekundaarikappale voidaan sijoittaa sekä siirrettävän että kiinteän päävirtauskappaleen alueelle kappaleiden muodostaessa virtausprofiilin.
• * ·
Yhdistämällä päävirtauskappale ja sekundaarikappale saadaan aikaan hydrody-naamisesti mahdollisimman tehokkaasti toimiva laite, joka on rakenteeltaan yk-; ” sinkertainen. Sekundaarikappale voidaan kiinnittää päävirtauskappaleeseen erit-’·' * 30 täin yksinkertaisella tavalla siten, että saadaan aikaan tiivis toteutusmuoto. Ra-: kenneosien vastaavalla suhteellisella järjestämisellä toisiinsa nähden voidaan :" *. saada aikaan suuri nostevaikutus.
Kääntöakseliin nähden symmetristä tehontuottoa saadaan tuetuksi siten, että : ·’ 35 sekundaarikappaleen poikkileikkauspinta rajoitetaan oleellisesti pyöreäksi. Periaatteessa voidaan myös käyttää hyväksi yleisesti pyöristettyjä poikkileikkauspintoja tai kahdesta virtausläpästä muodostettuja poikkileikkauspintoja.
113255 2
Taloudellista valmistustapaa tuetaan siten, että läpivirtausvälys on muodostettu pitkittäisraoksi sekundaarikappaleen sisään.
5 Suurempi jäykkyys saadaan aikaan siten, että pitkittäisrako jaetaan rakosegment-teihin.
Määriteltyjen ja toistettavissa olevien virtausolosuhteiden tuottamiseksi ehdotetaan, että sekundaarikappaleen sijoitus yhdistetään päävirtauskappaleen paikoituk-10 seen.
Liitoksen suositeltava rakenne saadaan aikaan tekemällä sekundaarikappaleen liitos päävirtauskappaleeseen sellaiseksi, että käännettäessä päävirtauskappaletta pääkääntöakselin suhteen sekundaarikappaleen kääntöliike kääntöakselinsa ympäri 15 tapahtuu suhteessa 1:1,5. Yleisesti ottaen myös suuremmat kääntöolosuhteet ovat toteutettavissa.
Voiman välitystä voidaan edelleen tasoittaa siten, että läpivirtausvälys sijoitetaan oleellisesti keskisesti poikkileikkauspinnan sisään.
20
Tavanomaisten hydrodynaamisten vaatimusten täyttämiseksi ehdotetaan, että päävirtauskappale ja sekundaarikappale kääntyvät oleellisesti samaan suuntaan.
• »
Lujuudeltaan hyvä, edullinen sovellusmuoto on toteutettavissa siten, että • · ..t 25 sekundaarikappale tehdään halkaistun teräsputken muotoiseksi.
• # * ’·' Liitännän luja toteutus saadaan aikaan siten, että päävirtauskappaleen liittäminen sekundaarikappaleeseen toteutetaan käyttämällä ainakin yhtä voimansiirtolaitetta; : '·· esimerkiksi voidaan käyttää kiertokankivoimansiirtoa.
•V': 30 : .·. Tyypillinen sovellus on sellainen, että sekundaarikappaleen ja päävirtauskappa- ,···. leen kääntökulmat on kytketty toisiinsa lineaarisesti.
Erityissovellusten kohdalla on myös mahdollista kytkeä sekundaarikappaleen ja : 35 päävirtauskappaleen kääntökulmat toisiinsa epälineaarisesti.
Piirroksissa on kaaviomaisesti kuvattu esillä olevan keksinnön mukaisia sovellus-esimerkkejä. Piirroksissa 113255 3 kuvio 1 on periaatteellinen kuvaus päävirtauskappaleen alueelle sijoitetusta ja virtaussuunnan suhteen käännetystä sekundaarikappaleesta; kuvio 2 on kuvaus kuvion 1 mukaisesta laitteesta alkutilassa; kuvio 3 on kuvaus kuvion 1 mukaisesta laitteesta vastakkaiseen 5 kääntökulmaan asetettuna; kuvio 4 on laitteen päällyskuva; kuvio 5 on yleiskuva kuvion 4 laitteesta katsesuunnassa V tarkasteltuna; kuvio 6 on poikkileikkaus kuvion 4 leikkauslinjalta VI-VI; kuvio 7 on sekundaarikappaleen poikkileikkaus kuvion 5 leikkauslinjalta 10 Vn-Vn; kuvio 8 on poikkileikkaus laitteesta, joka on virtaussuuntaan nähden varus tettu epäsymmetrisellä päävirtauskappaleella; kuvio 9 kuvaa sovellusmuotoa, jossa sekundaarikappale sisältää virtaus- suunnassa laajenevan läpivirtausvälyksen; 15 kuvio 10 kuvaa sovellusmuotoa, jossa päävirtauskappale ja sekundaarikappale peittävät paikoitellen toisensa; kuvio 11 kuvaa sovellusmuotoa, jossa sekundaarikappale on varustettu kahdella tasaisella virtausläpällä; ja kuvio 12 kuvaa laajentuvalla läpivirtausaukolla varustetun sekundaarikappa- 20 leen sisältävää sovellusmuotoa, jossa läpivirtausaukon sisään on . jäykisteeksi sijoitettu tukilistoja.
.···. Kuviossa 1 on päävirtauskappaleen 1 alueelle sijoitettu sekundaarikappale 2.
Päävirtauskappale 1 sisältää vastaanvirtauspään 3, joka on tehty tylpemmäksi 25 kuin virtauksen poistopää 4. Vastaanvirtauspäästä 3 poistopään 4 suuntaan suuntautuu virtaussuunta 5, joka toistaa päävirtauksen suuntausta päävirtauskappaleen 1 alueella. Päävirtauskappaleeseen 1 vaikuttaa vastaanvirtaus 6, jonka suhteen päävirtauskappale 1 sisältää kuvion 1 sovellusmuodossa asetuskulman 7. • “ Asetuskulman 7 perusteella vastaanvirtaus 6 käännetään päävirtauskappaleen 1 v · 30 alueella virtaussuuntaan 5.
.···. Sekundaarikappale 2 on kuvion 1 sovellusmuodon mukaisesti poikkileikkauk- ·’ seitaan 8 pyöristetty, ja se on varustettu läpivirtausvälyksellä 9. Sekundaari- ’···’ kappale 2 on käännettävissä kääntöakselin 10 suhteen ja asettuu säätökulmaan 11 : ’.· 35 virtaussuunnan 5 suhteen. Erityisesti on ajateltu sitä, että sekundaarikappale 2 on voimansiirron avulla liitettävissä päävirtauskappaleeseen 1 siten, että tietty asetus-kulma 7 johtaa automaattisesti ennalta määritettyyn säätökulmaan 11.
113255 4
Kuvion 1 sovellusmuodossa läpivirtausvälys 9 on sijoitettu symmetrisesti sekundaarikappaleeseen 2. Näin mahdollistetaan edullinen voiman välitys sekundaarikappaleen 2 sijoitusalueella.
5 Kuviossa 2 on nähtävissä kuvion 1 mukaisen laitteen asennus, jossa virtaussuunta 5 suuntautuu vastaanvirtauksen 6 suuntaisesti. Myös läpivirtausvälys 9 on kohdistettu läpivirtausakselin 12 kanssa virtauksen suuntaisesti 5.
Kuviossa 3 on kuvattu kuvion 1 mukaisen laitteen asennusta vastakkaisen asetus-10 kulman 7 ja sekundaarikappaleen 2 vastaavan suuntauksen kohdalla. Kuviossa 3 on kuvion 1 mukaisesti kuvattuna mukautuva hydrodynaaminen voimasuunta 13.
Päävirtauskappaleen 1 ja sekundaarikappaleen 2 yhdistelmän avulla voidaan esimerkiksi tuottaa merialuksissa käytettävä stabilointivakain tai rullavaimennu-15 sevä. Sekundaarikappale 2 voidaan esimerkiksi tehdä teräsputkesta, joka on varustettu pitkittäisellä raolla. Pitkittäisrako on sijoitettu symmetrisesti siten, että saadaan aikaan kahden symmetriseksi tehdyn ympyränsegmentin raja. Sekundaarikappaleen 2 liittämiseksi päävirtauskappaleeseen 1 voidaan esimerkiksi käyttää kiertokankivoimansiirtoa.
20 ··. Päävirtauskappaleen 1 ja sekundaarikappaleen 2 liitännän liikesuhde voidaan ’·, tasoittaa voimansiirron avulla. Asetuskulman 7 ja säätökulman 11 lukujen *... asetuskertoimena on edulliseksi osoittautunut noin arvo 1,5. Tarkoituksenmukai- * *. sesti arvo tulisi valita väliltä 1,2 - 1,8.
. ! ” 25 » ♦ Kääntämällä päävirtauskappaletta 1 pääkääntöakselinsa 14 ympäri ja sekun-daarikappaletta 2 kääntöakselinsa 10 ympäri saadaan aikaan samansuuntainen kääntöliike siten, että sekundaarikappaleen 2 tuloaukko 15 on yhä päävirtaus-• kappaleen 1 kulloisellakin yläpinnalla, joka suuntautuu päävirtauskappaleen 1 30 kääntymisestä johtuen poispäin vastaanvirtauksesta 6. Kuvatussa esimerkissä ’. asetuskulma 7 on noin 20° ja säätökulma 11 on noin 30°.
'; · Laitteen toiminta syntyy oleellisesti siitä, että siirrettäessä päävirtauskappaletta 1 sekundaarikappaleen 2 kuviossa 3 kuvattu segmentti 17 toimii kasvavan :35 säätökulman 11 kohdalla virtauksen suhteen yhä voimakkaammin sovittavana läppänä. Näin läpän toiminnan seurauksena saadaan aikaan suurempi noste. Säätökulman 11 kasvaessa myös läpivirtausvälys 9 kääntyy nosteen suunnassa voimakkaammin päävirtauskappaleen 1 yläpinnan 16 suuntaan. Näin poistopään 4 113255 5 alueella vettä poistetaan pyörrevyöhykkeeltä, ja alipainealue profiiliyläsivuna toimivalla yläpinnalla 16 suurenee. Vastaava segmenttiosaan 17 sijoitettu sekundaarikappaleen 2 segmenttiosa 18 sisältää kasvavan säätökulman 11, joka toimii vaimentavana pyrstöprofiilina lisäten nosteosuutta.
5
Segmenttikappaleiden 17, 18 symmetrisellä sijoituksella läpivirtausvälyksen 19 suhteen on vielä lisäksi etuna se, että kääntymisen tapahtuessa siirtoliikkeen aikana on käytettävä ainoastaan pientä kääntömomenttia, koska kääntöakselin 10 ulkopuolella vaikuttavat virtausvoimat eivät ala toimia.
10
Kuviossa 4 on päällyskuvana nähtävissä mahdollisuus sekundaarikappaleen 2 kiinnittämiseksi päävirtauskappaleen 1 alueelle. Mainittu sovellus on varustettu kahdella tukilistalla 19 ja yhdellä kantovarrella 20, jonka alueelle myös voi-mansiirtoliitos muodostuu.
15
Kuviossa 5 on kuvattuna sovellusmuoto, jossa läpivirtausvälys 9 on tehty rako-segmenteistä 21. Rakosegmenttien 21 väliin on kulloinkin sijoitettu yksi tukilista 22, joka yhdistää segmenttikappaleen 17, 18 jäykistävästi toisiinsa. Kuviosta 5 on myös havaittavissa, että tukilistat 19 on kiinnitysrenkaiden 23 alueella yhdistetty 20 sekundaarikappaleeseen 2. Pienen virtausvastuksen tukemiseksi tukilistat 22 on johdetty pyöristetysti segmenttiosien 17, 18 sivuihin.
Kuvioissa 6 ja 7 on kuvauksen havainnollistamiseksi edelleen kuvattu poikkileik-• \ kauksia. Kuviosta 8 käy ilmi, että on mahdollista käyttää virtaussuuntaan 5 _ ‘ ‘ 25 nähden epäsymmetriseksi tehtyä päävirtauskappaletta 1.
v ·’ Kuvion 9 sovelluksen mukaisesti läpivirtausvälys 9 on muodoltaan sellainen, että se laajenee päävirtauskappaleen 1 poistopäästä 4 lähtien. Tässä on erityisesti ajateltu sitä, että sovelluksessa poikkileikkaus ei laajene jatkuvasti, vaan siinä on 30 pyritty toteuttamaan progressiivinen poikkileikkauksen kasvu etäisyyden lisääntyessä poistopäästä 4. Poistopäästä 4 lähtien segmenttiosien 17, 18 kaarevat ;;; rajapinnat tuottavat siten läpivirtausvälyksensä 9 alueelle päin suuntautuvan rajan.
t : : Kuviossa 10 on nähtävissä muunnos, jonka mukaisesti päävirtauskappaleen 1 35 poistopää 4 suuntautuu sekundaarikappaleen 2 läpivirtausvälykseen 9. Vastakkaisen peiton mitoituksesta riippuen voidaan näin tosin saada aikaan toteutettavissa olevan säätökulman 11 pienentyminen virtauksen ohjauksen parantuessa kuitenkin edelleen.
113255 6
Kuvion 11 sovelluksen mukaisesti sekundaarikappaleen 2 segmenttiosat 17, 18 on tehty läppämäisiksi. Näin saadaan aikaan kaksoisläppä, joka vastaavan erillisen kääntöasetuksen kohdalla saa aikaan esiintyvien momenttien pienenemisen. Erityisesti on myös mahdollista tehdä segmenttiosat 17, 18 kaareviksi ja teroittaa 5 ne kärkien alueella edelleen paremman virtauksen ohjauksen aikaansaamiseksi. Kuviossa 11 kuvattu segmenttiosien 17, 18 läppämäinen muotoilu saa aikaan sen, että segmenttinä 17 kuvatun alemman läpän avulla tuotetaan virtauksen suunnan muutos siten, että poistovirtaus pysyy tasaisena. Näin saadaan aikaan kiertoliikkeen lisääntyminen ja indusoidun asetuskulman suureneminen segment-10 tiosassa 17. Kuviossa 11 ylemmäksi läpäksi tehty segmenttiosa 18 saa aikaan imusivun puoleisen virtauksen kiihtymisen päävirtauskappaleessa 1, jolloin ir-toamisvaara pienenee. Näin edistetään alipaineen jakaantumista. Kokonaisuudessaan näin saadaan aikaan ympärivirtauksen parantuminen ja pyörteiden tai vastaavasti virrattomien alueiden vähentyminen päävirtauskappaleen 1 alueella. Siten 15 voidaan välttää tai vähintään vähentää värähtelyjen syntymistä.
Kuviossa 12 on segmenttiosien 17, 18 vakauttamiseksi toisiinsa nähden sijoitettu läpivirtaus välyksen 9 alueelle tukilistoja 19. Kuten kuvion 5 sovelluksessakin, tukilistojen 19 etäisyys toisistaan on poikittaissuunnassa riittävä niin, että läpivir-20 tausta ei estetä.
I · · » · I * · t”:

Claims (14)

113255
1. Uivien esineiden sivuitse tapahtuvaa virtausta ohjaava laite, joka on yhdistetty uivan esineen runkoon ja johtaa virtauksesta riippuvia hydrodynaamisia 5 voimia runkoon ja joka sisältää päävirtauskappaleen, joka on vastaanvirtauspään alueella tylpempi kuin poistopään alueella, tunnettu siitä, että virtaussuunnassa (5) on poistopään (4) taakse sijoitettu sekundaarikappale (2), joka on varustettu läpivirtausvälyksellä (9) ja joka on muodostettu virtaussuuntaan (5) nähden poikittaisen kääntöakselin (10) suhteen kääntyväksi. 10
2. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att genomskämingsytan :: 7 35 (8) är avgränsad tili väsentligt rund form.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että poikkileikkauspinta (8) on rajattu oleellisesti pyöreäksi.
3. Anordning enligt patentkrav 1 eller 2, kännetecknad av att genomström-ningsspalten (9) är bildad som en längsträckt spalt inne i sekundärstycket (2). 113255
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että läpivir-15 tausvälys (9) on muodostettu pitkittäiseksi raoksi sekundaarikappaleen (2) sisään.
4. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-3, kännetecknad av att den läng-sträckta spalten är delad i spaltsegment (21).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että pitkit-täisrako on jaettu rakosegmentteihin (21).
5. Anordning enligt nagot av patentkraven 1-4, kännetecknad av att sekundär- styckets (2) placering är förenad med huvudströmningsstyckets (1) placering.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että # sekundaarikappaleen (2) sijoitus on yhdistetty päävirtauskappaleen (1) ;·. sijoitukseen.
6. Anordning enligt nagot av patentkraven 1-5, kännetecknad av att sekun-därstyckets (2) förbindelse med huvudströmningsstycket (1) är utförd sä, att dä 10 huvudströmningsstycket (1) vrids runt sin huvudvridaxel (14) ästadkommer man sekundärstyckets (2) vridning i förhällandet 1:1,5 runt sin vridaxel (10).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että 25 sekundaarikappaleen (2) yhdistäminen päävirtauskappaleeseen (1) on tehty siten, ‘ että käännettäessä päävirtauskappaletta (1) pääkääntöakselinsa (14) ympäri saa- ’·' ’ daan aikaan sekundaarikappaleen (2) kääntyminen suhteessa 1:1,5 kääntöakse-linsa (10) ympäri. j : 30 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laite, tunnettu siitä, että \ läpivirtausvälys (9) on sijoitettu oleellisesti keskisesti poikkileikkauspinnan (8) ! sisään.
7. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-6, kännetecknad av att genom-strömningsspalten (9) är anordnad väsentligt centralt inne i genomskämingsytan 15 (8).
8. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-7, kännetecknad av att vridrikt-ningarna av huvudströmningsstycket (1) och sekundärstycket (2) är väsentligt lika-dana. 20
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että päävir-i V 35 tauskappaleen (1) ja sekundaarikappaleen (2) kääntösuunnat ovat oleellisesti samanlaiset. 113255
9. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-8, kännetecknad av att sekundär- ! ’ ,. stycket (2) är framställt som ett slitsat stälrör.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että sekun-daarikappale (2) on tehty halkinaiseksi teräsputkeksi.
10. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-9, kännetecknad av att huvud- ,.,,: 25 strömningsstyckets (1) koppling tili sekundärstycket (2) är utförd genom att använ- • · :. da ätminstone ett kraftöverföringsstycke. • 11. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-10, kännetecknad av att vänd- ningsvinklama av sekundärstycket (2) och huvudströmningsstycket (1) är kopplade : 30 linjärt tili varandra. , ‘ , 12. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-11, kännetecknad av att vänd- , · -, ningsvinklama av sekundärstycket (2) och huvudströmningsstycket (1) är kopplade ’ i icke-linjärt tili varandra. :.:7 35 · 13. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-12, kännetecknad av att sekun därstyckets (2) genomströmningsspalt (9) utvidgas i en riktning bort frän huvudströmningsstycket (1). 113255
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että päävir-5 tauskappaleen (1) kytkentä sekundaarikappaleeseen (2) on toteutettu käyttämällä ainakin yhtä voimansiirtokappaletta.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että sekun-daarikappaleen (2) ja päävirtauskappaleen (1) kääntökulmat on kytketty lineaarises- 10 ti toisiinsa.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että sekun-daarikappaleen (2) ja päävirtauskappaleen (1) kääntökulmat on kytketty toisiinsa epälineaarisesti. 15
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että sekun-daarikappaleen (2) läpivirtausvälys (9) laajenee päävirtauskappaleesta (1) poispäin suuntautuvaan suuntaan.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että läpivir- tausvälystä (9) rajoittavat segmenttiosat (17, 18) on tehty läppämäisiksi. » ’ 25 1. Anordning för att styra strömningen förbi flytande föremäl, som är förenad med stommen av det flytande föremälet och leder strömningsavhängiga hydrodyna-miska krafter tili stommen och som innefattar ett huvudströmningsstycke, som är trubbigare inom motströmningsändens omräde än inom omrädet av utloppsänden, kännetecknad av att ett sekundärstycke (2) firms anordnat bakom utloppsänden (4) 30 i strömningsriktningen (5), som är utrustat med en genomströmningsspalt (9) och ·' som utförts vändbart i förhällande tili en vändaxel (10) tvärs över strömningsrikt- . ningen (5). » I
14. Anordning enligt nägot av patentkraven 1-13, kännetecknad av att seg-mentdelama (17, 18) som avgränsar genomströmningsspalten (9) är flänsartat utförda. (lii*
FI971077A 1996-03-20 1997-03-14 Laite virtauksen ohjaamiseksi FI113255B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19610870A DE19610870B4 (de) 1996-03-20 1996-03-20 Vorrichtung zur Strömungsführung
DE19610870 1996-03-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI971077A0 FI971077A0 (fi) 1997-03-14
FI971077A FI971077A (fi) 1997-09-16
FI113255B true FI113255B (fi) 2004-03-31

Family

ID=7788804

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI971077A FI113255B (fi) 1996-03-20 1997-03-14 Laite virtauksen ohjaamiseksi

Country Status (10)

Country Link
US (1) US6032602A (fi)
JP (1) JP3850945B2 (fi)
KR (1) KR100422980B1 (fi)
CN (1) CN1071664C (fi)
DE (1) DE19610870B4 (fi)
FI (1) FI113255B (fi)
FR (1) FR2746362B1 (fi)
GB (1) GB2311258B (fi)
IT (1) IT1290085B1 (fi)
NO (1) NO310608B1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7950341B2 (en) * 2008-09-25 2011-05-31 Konstantinovskiy Alexandr Ship with a special lower level
DE202009010904U1 (de) * 2009-08-17 2010-12-30 Becker Marine Systems Gmbh & Co. Kg Tragflügel für Wasserfahrzeuge
CN102009322B (zh) * 2010-06-04 2012-05-30 沪东中华造船(集团)有限公司 一种连接式挂舵臂导流装置的制造方法
US8607724B2 (en) 2011-06-07 2013-12-17 Gyro-Gale Corporation Rudder assembly with a deflectable trailing tab
US8584610B1 (en) 2013-03-07 2013-11-19 Corning Townsend Spring loaded geared flap rudder
CN110683012B (zh) * 2019-09-29 2021-07-16 哈尔滨工程大学 一种分离式减摇鳍

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR814550A (fr) * 1936-03-02 1937-06-24 Dispositif hypersustentateur et stabilisateur pour machines volantes et analogues
DE911469C (de) * 1952-10-09 1954-05-13 Pleuger & Co Hinter einer Schiffsschraube angeordneter Staukoerper
NL97718C (fi) * 1956-09-28
GB1317551A (en) * 1969-02-27 1973-05-23 Vosper Thornycroft Ltd Stabilizer system for a water-borne vessel
DE2851733C2 (de) * 1978-11-30 1980-09-25 Jastram-Werke Gmbh Kg, 2050 Hamburg Ruderrotor für Wasserfahrzeuge und schwimmendes Gerät
DK155120C (da) * 1981-01-15 1989-07-03 Jastram Werke Ror til fartoej
JPS58164498A (ja) * 1982-03-24 1983-09-29 Keisebun:Kk
JPS59199396A (ja) * 1983-04-26 1984-11-12 Keisebun:Kk
GB2248049A (en) * 1990-09-21 1992-03-25 Michael Douglas Everett Steering rudder for waterborne vessels has primary and secondary blades
DE4202745C2 (de) * 1991-09-04 1995-04-13 Blohm Voss Ag Tragflügel, insbesondere Stabilisatorflosse für Schiffe

Also Published As

Publication number Publication date
JP3850945B2 (ja) 2006-11-29
NO971167D0 (no) 1997-03-13
CN1071664C (zh) 2001-09-26
IT1290085B1 (it) 1998-10-19
FR2746362B1 (fr) 2001-08-10
FI971077A (fi) 1997-09-16
FR2746362A1 (fr) 1997-09-26
US6032602A (en) 2000-03-07
NO971167L (no) 1997-09-16
KR970065346A (ko) 1997-10-13
ITMI970586A1 (it) 1998-09-14
CN1166432A (zh) 1997-12-03
GB2311258B (en) 1998-05-13
GB9704603D0 (en) 1997-04-23
NO310608B1 (no) 2001-07-30
KR100422980B1 (ko) 2004-06-18
DE19610870A1 (de) 1997-09-25
GB2311258A (en) 1997-09-24
JPH1019012A (ja) 1998-01-20
FI971077A0 (fi) 1997-03-14
DE19610870B4 (de) 2005-02-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1234513A (en) Flex wing apparatus
AU2011203287B2 (en) Hydrofoil boat stabilizer
KR101420464B1 (ko) 에어포일 및 에어포일을 포함하는 회전식 횡류 장치, 진동장치, 힘 생성 장치, 유동 제어 장치
US5456199A (en) Fluid drag reducing apparatus
EP0236409B1 (en) Foil
EP1626897B1 (de) Ruder für schiffe
SE445541B (sv) Fartyg med atminstone en propeller, som delvis er belegen i en tunnel i fartygsskrovets botten
FI113255B (fi) Laite virtauksen ohjaamiseksi
RU98121695A (ru) Распорная траловая доска
EP0282830B1 (de) Flügelartige profilierte Einrichtung die von einem Gas oder Fluid umströmt wird und zur Verbesserung des Wirkungsgrades streifenförmige profilierte Flügel aufweist
RU2046054C1 (ru) Система кормовых стабилизаторов одновинтовых судов
US4224793A (en) Stream-powered turbine vanes
EP0852551A1 (en) Propulsion and steering unit for a vessel
NZ246027A (en) Collapsible sea anchor or drogue
FI80415C (fi) Koelkonstruktion foer segelfarkoster.
US20190168855A1 (en) A propulsion device
US20050042955A1 (en) Wakeboard and kiteboard with curved fins and methods of use
US5697315A (en) S-type marine rudder
GB2209509A (en) Watercraft with guide fins
US4653418A (en) Rudder with wings and method for manufacture thereof
US5347946A (en) Structure for aerodynamic transition between mast and sail in a sailcraft
PL108669B1 (en) Hull of a ship
CA1062091A (en) Under-water appendages for vessels
GB1567395A (en) Hydrofoils for vessels
US3939663A (en) Oil fence having directional control device

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed