FI113043B - Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla - Google Patents

Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla Download PDF

Info

Publication number
FI113043B
FI113043B FI952042A FI952042A FI113043B FI 113043 B FI113043 B FI 113043B FI 952042 A FI952042 A FI 952042A FI 952042 A FI952042 A FI 952042A FI 113043 B FI113043 B FI 113043B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gas
hydrogen
hydrogen peroxide
process according
plant
Prior art date
Application number
FI952042A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI952042A0 (fi
FI952042A (fi
Inventor
Aake Backlund
Lars Stigsson
Ove Wallergaard
Original Assignee
Chemrec Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20387642&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI113043(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Chemrec Ab filed Critical Chemrec Ab
Publication of FI952042A0 publication Critical patent/FI952042A0/fi
Publication of FI952042A publication Critical patent/FI952042A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI113043B publication Critical patent/FI113043B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/12Combustion of pulp liquors
    • D21C11/125Decomposition of the pulp liquors in reducing atmosphere or in the absence of oxidants, i.e. gasification or pyrolysis
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B15/00Peroxides; Peroxyhydrates; Peroxyacids or salts thereof; Superoxides; Ozonides
    • C01B15/01Hydrogen peroxide
    • C01B15/022Preparation from organic compounds
    • C01B15/023Preparation from organic compounds by the alkyl-anthraquinone process
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B3/00Hydrogen; Gaseous mixtures containing hydrogen; Separation of hydrogen from mixtures containing it; Purification of hydrogen
    • C01B3/02Production of hydrogen or of gaseous mixtures containing a substantial proportion of hydrogen
    • C01B3/22Production of hydrogen or of gaseous mixtures containing a substantial proportion of hydrogen by decomposition of gaseous or liquid organic compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Oxygen, Ozone, And Oxides In General (AREA)

Description

113043
Menetelmä selluloosan valkalsemlseksl vetyperoksidilla Tämä keksintö liittyy menetelmään selluloosan val-kaisemiseksi vetyperoksidilla tehtaassa, joka käsittää jä-5 teliemen poltto/kaasutus -laitoksen, vesikaasureformointi-laitoksen, vetyperoksidia tuottavan laitoksen ja valkaisu-laitoksen. Vetyperoksidi valmistetaan selluloosan jätelie-mistä selluloosan jäteliemen osittaisella hapettamisella, jossa valmistetaan vetykaasua sisältävää kaasumaista tuo-10 tetta. Tämä kaasumainen tuote puhdistetaan ja tiivistetään vedyn suhteen, joka puhdistettu vety käytetään kokonaan tai osittain raaka-aineena vetyperoksidin valmistamisessa.
Keksinnön tausta
Nykyisten ja tulevien ympäristövaatimuksien tyydyt-15 tämiseksi sellun valmistuksessa on kehitetty uudenlaisia menetelmiä tai niitä kehitellään sellun lopulliseksi lig-niininpoistoksi ja valkaisemiseksi.
Usean vuosikymmenen ajan selluloosan valkaisuun on käytetty klooria ja klooriyhdisteitä, mutta alati kasvaval-20 la ympäristötietoisuudella ja suuntauksella kohti sellun-valmistusmenetelmän sulkemista yhä suuremmassa määrin, mit-·. * kä tekevät valkaisun jäännöstuotteiden palauttamisen tal- teenottojärjestelmään vaikeammaksi, on ollut se tulos, että : ; nykyään käytetään yhä enemmän valkaisukemikaaleja, jotka 25 eivät sisällä klooria.
• · I .’· Viime vuosina yhä lisääntynyt keittämössä tapahtu- vaa ligniininpoistoa seuraavan alkali sen happivalkaisuvai-heen käyttäminen on vähentänyt merkittävästi valkaisukemi-,, . kaalien käyttämistarvetta lopullisessa valkaisussa. Tästä ' ! 30 huolimatta valkaisukemikaalit aiheuttavat silti huomattavan *’ osan valkaistun sellun tuotantokustannuksista.
Vaihtoehto klooripitoisille valkaisukemikaaleille j on käyttää erilaisia peroksidiyhdisteita, kuten esimerkiksi vetyperoksidia, jota on käytetty teollisessa valkaisussa * » . . 35 tämän vuosisadan alusta lähtien.
' * # * · 2 113043
Kuitenkin sellun valkaisu yksinomaan peroksideja käyttäen ei yleensä ole riittävä täyttämään markkinoiden muun muassa kirkkaudelle asettamat vaatimukset.
Peroksidien käyttämisen yhdessä muiden kloorittomi-5 en valkaisukemikaalien kuten esimerkiksi otsonin kanssa saavuttaa nopeasti jalansijaa ja antaa hyvän sellulaadun sekä valkoisuusasteen että lujuuden suhteen.
Peroksidien, sisältäen sekä epäorgaaniset peroksi-dit, kuten vetyperoksidi ja natriumperoksidi, että orgaani-10 set peroksidit, kuten peretikkahappo, käyttämistä on kokeiltu sellun valkaisun yhteydessä suotuisin tuloksin.
Kuitenkin vetyperoksidi on se yhdiste, jota useimmin käytetään, ja sillä on useita etuja ympäristön kannalta ajateltuna samoin kuin hyvä kaupallinen saatavuus.
15 Kuitenkin vetyperoksidin kustannukset, jotka vas taavat pääosaa valkaisukustannuksista tiettyyn vaikeusasteeseen, ovat tärkeä haittapuoli. Seurauksena tästä peroksideja, huolimatta niiden eduista, on tähän mennessä käytetty ainoastaan pienessä määrin massan valkaisuun ja täl-20 löin yleensä valkaisumenetelmän loppuvaiheissa.
Tämän keksinnön päätarkoitus on parantaa ympäristön ; kannalta edullisen vetyperoksidin käyttämisedellytyksiä pa- ':· perimassan valkaisun yhteydessä. Keksintö kohdistuu mene- telmään selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla, jolle | 25 menetelmälle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimukses- ; sa 1 esitetään. Keksinnön avulla on mahdollista tuottaa • · » ’ erittäin edullisella ja jokseenkin yllättävällä tavalla pe- » » · roksideja tuotantolaitoksissa lähtien helposti saatavissa olevista raaka-aineista pääasiassa selluloosan jäteliemien * 30 kaasuttamisella tai osittaisella polttamisella vetykaasun tuottamiseksi, joka on välttämätön vetyperoksidin valmista-• misessa.
* Menetelmä, joka nykyään on vallitsevin vetyperoksidin tuotannossa, on niin sanottu AO-menetelmä tai antra- :t 35 kinonimenetelmä. AO-menetelmässä alkyyliantrakinonia hydra- » » · ’· ’! taan katalyytin läsnä ollessa antamaan vastaavaa hydrokino- 3 113043 nia, joka taas vuorostaan hapetetaan hapella tai ilmalla muodostaen vetyperoksidia. Vetyperoksidi uutetaan vedellä ja kinoni, joka palautuu entiselleen, palautetaan hydraus-vaiheeseen täydentäen näin kierron. Tätä menetelmää on to-5 teutettu kaupallisesti useiden vuosien ajan ja se on nykyään hyvin vakiintunut.
Vetyperoksidin vesiliuoksia on kaupallisesti saatavissa pitoisuuksiin 90 paino-% asti, mutta 35 - 70 %:n vahvuiset liuokset ovat tavallisimpia valkaisun yhteydessä.
10 Lähtöaineet vetyperoksidin tuotannolle ovat vety ja happi tai ilma. Happea käytetään nykyään selluloosateolli-suudessa yhä enenevässä määrin, erityisesti massan lignii-ninpoistoon, ja sitä on näin ollen saatavissa useimmissa tehtaissa. Vetyä ei ole tavallisesti läsnä eikä sitä nyky-15 ään käytetä selluloosateollisuudessa. Vedyn teollista tuotantoa tapahtuu pääasiassa petrokemianisessa teollisuudessa ja alkalimetallikloriditeollisuudessa vedyn pääkäyttö-alueiden ollessa ammoniakin ja metanolin valmistuksessa.
Vetyä tuotetaan tavallisesti erilaisten hiilivety-20 jen, kuten esimerkiksi tervan, nestemäisen bensiinihöyryn tai antrasiitin, kaasuttamisella. Haittapuolena vetykaasun , I tuottamisessa näistä raaka-aineista on, että hiilidioksidi ·;· (CO2) , jota syntyy samanaikaisesti, ei ole peräisin biomas- sapohjaisesta polttoaineesta. Ei-biomassapohjaisesta polt-25 toaineesta peräisin olevan hiilidioksidin kaasuttamisesta • · : ,·, tai polttamisesta syntyvän hiilidioksidipäästön katsotaan ·;·_ muodostavan ei-toivotun lisän ilmakehään, ja se on näin oi- * ·
Ien verotuksen alaista monissa maissa. Periaatteessa kaik- ,, kia vetyä sisältäviä materiaaleja voidaan käyttää vetykaa- • * 30 sun tuottamiseen kaasuttamalla, ja vuodesta 1988 lähtien ·.* muun muassa Suomessa on toiminut kaasutuslaitos tuottaen » ;·*: vetykaasua turpeesta.
Periaatteessa kaikkia kaasutusmenetelmiä voidaan käyttää tuottamaan vetykaasua. Korkein saanto saadaan kaa-’ 35 suttamalla hapen kanssa korkeassa lämpötilassa, mikä johtaa ' Ί synteesikaasuun, joka sisältää pääasiassa vetyä ja hiili- 4 113043 monoksidia. Hiilimonoksidin voidaan antaa reagoida (vaihtua) veden kanssa, jolloin muodostuu vetyä ja hiilidioksidia vesikaasureaktion mukaisesti. Tämä reaktio suoritetaan yhdessä tai useammassa vaihtoreaktorissa, jotka on kytketty 5 sarjaan.
Puun ligniininpoistossa sulfaattiselluloosamenetel-män mukaisesti saadaan vesipitoista jäännöstuotetta, joka sisältää myös orgaanisen jakeen, joka koostuu pääasiassa ligniiniyhdisteistä, hapettuneista hiilihydraateista ja or-10 gaanisesta uutetusta aineksesta, ja epäorgaanisen jakeen, joka sisältää alkalimetallisuoloja. Tavallisesti tämä jään-nöstuote tai mustalipeä, joka on näin ollen biomassapoltto-aine, poltetaan energian ja kemikaalien talteenottamiseksi tunnetun ja vakiintuneen teknologian mukaisesti.
15 Kuitenkin on osoittautunut, että mustalipeän osit tainen polttaminen tai kaasutus voi antaa tärkeitä etuja. Osittaisen polttamisen tai kaasuttamisen menetelmä, joka on erityisen sopiva sovellettaessa tätä keksintöä, on niin sanottu CHEMREC-menetelmä, jota kuvataan muun muassa US-20 patenttijulkaisuissa 4 601 786, 4 808 264 ja SE- patenttijulkaisussa 466 268.
\ Kuitenkin muita kaasutusmenetelmiä, kuten esimer- ·· kiksi kaasuttamista leijupedissä, voidaan myös käyttää so-
MM
; vellettaessa tätä keksintöä.
• · > : 25 Mustalipeän kaasuttamista käytetään jo nykyään kau- • · ; pallisessa mittakaavassa ja sen tärkeyden odotetaan lisään- tyvän. Muita selluloosateollisuudessa esiintyviä jäteliemiä • · » ja ligniinipitoisia materiaaleja, esimerkiksi valkaisulaitoksen poistetiivisteitä, voidaan myös kaasuttaa sopivissa * * ♦ • ·’ 30 laitteistoissa sekä energian että kemikaalien talteenotta- * » miseksi tai vaihtoehtoisesti käyttää vetykaasun tuottami-; | seen tämän keksinnön mukaisesti.
On osoittautunut, että kaasu, joka kehittyy kaasutettaessa näitä raaka-aineita, voidaan taloudellisesti hou-35 kuttelevalla tavalla puhdistaa ja väkevöidä sen vetypitoi- • > · suuden suhteen. Tällä tavalla saatu puhdistettu ja väkevöi- 5 113043 ty vety on erittäin sopivaa lähtöaineeksi vetyperoksidin tuottamisessa johtuen tämän keksinnön päätarkoituksen saavuttamisesta, nimittäin mahdollisuuden luomisesta vetyperoksidin tuottamiseksi tehtaalla.
5 Tämän keksinnön erityisen edullisessa suoritusmuo dossa mustalipeää kaasutetaan reaktorissa lisäten samanaikaisesti happipitoista kaasua, joka koostuu pääasiassa puhtaasta hapesta, mikä johtaa mustalipeän osittaiseen hapettumiseen. Happipitoista kaasua syötetään määrällä, joka 10 vastaa 20 - 70 % happivaatimuksesta, joka on tarpeellinen mustalipeän täydelliseksi hapettamiseksi. Osittainen hapettuminen tai kaasutus suoritetaan lämpötilassa noin 850 °C ja paineessa noin 100 - 2 500 kPa (1 - 25 bar), edullisesti 300 - 1 000 kPa (3 - 10 bar). Kuumaa vetypitoista prosessi-15 kaasua, joka näissä olosuhteissa kohoaa, jäähdytetään suoralla kosketuksella jäähdytysnesteellä, johon nestemäiset orgaaniset natriumyhdisteet liukenevat ja ne erotetaan pois keittokemikaalien valmistamiseksi. Jäähdytetty kaasu läm-mönvaihdetaan ja sen annetaan reagoida vesihöyryn kanssa 20 kolmessa sarjaan kytketyssä vaihtoreaktorissa, joissa hiilimonoksidi ja vesi reagoivat muodostaen vetyä ja hiilidi- • · '· ’ ! oksidia.
» · \· Tämän jälkeen vaihdettu kaasu pestään amiiniliuok- « · « l j" ; sella (esimerkiksi MEA, monoetanoliamiini), mikä johtaa .·. ; 25 hiilidioksidin ja vetysulfidin pitoisuuden kaasussa laskuun : arvoon alle 0,1 %. Synteesikaasu, joka puhdistetaan tällä ·'·.[ tavoin ja joka sisältää pääasiassa vetyä, siirretään teh- * · · taalle vetyperoksidin tuottamista varten.
Toisen suoritusmuodon mukaisesti kaasumainen tuote * ** 30 rikastetaan vedyn suhteen adsorptiomenetelmällä, edullises- • · ti PSA-menetelmällä (painevaihteluadsorptio) . PSA-laitos *:· i toimii pääasiassa vakiolämpötilassa ja kaasun erottuminen ....j perustuu osapaineiden eroihin eri kaasuilla, joihin erotet tavat komponentit adsorboituvat korkeilla käyttöpaineilla * *’ 35 ja korkeilla osapaineilla, ja jotka desorboituvat alhaisil- * · » • * » 6 113043 la käyttöpaineilla kyseisten adsorptioisotermien mukaisesti .
Vetyperoksidia tuotetaan sopivasti antrakinonimene-telmään perustuvassa laitoksessa, jossa menetelmässä työ-5 liuokseen liuenneet antrakinonijohdannaiset alistetaan vuo-rottelevaan hydraukseen ja hapettamiseen.
Tällä tavoin saatu vetyperoksidituote siirretään ja käytetään paperimassan valkaisuun.
Yllä mainittujen etujen lisäksi vetyperoksidin valio mistaminen tällä tavoin perustuu biomassapolttoaineen käyttämiseen raaka-aineena. Tämän lisäksi tulee huomauttaa, että vetyperoksidin valmistaminen tehtaan sisällä on myös energian kannalta edullista sen tosiseikan valossa, että useimmilla tehtailla on energiaylijäämä selluloosan jäte-15 lienten polttamisesta/kaasutttamisesta.
Useantyyppisiä selluloosa- ja ligniinipitoisia raaka-aineita voidaan käyttää vedyn tuottamiseen tämän keksinnön mukaisesti. Erityisen edullisia raaka-aineita ovat sulfaatti-, sulfiitti- ja soodamenetelmän jäteliemet. Kaasu-20 tusta varten liemien kuiva-ainepitoisuuden pitäisi olla niin korkea kuin mahdollista, edullisesti yli 65 %, ja täy- » • sin kuivia liemiä voidaan myös käyttää sovellettaessa tätä keksintöä.
; ; Muita sopivia raaka-aineita ovat erityyppiset val- : 25 kaisulaitoksen poisteet, jotka sisältävät orgaanista ainet- ; ta, kuten esimerkiksi ligniinin happipoiston poisteliemi, | klooria sisältävät valkaisulaitoksen poisteet tai peroksi- * > * di/otsonivalkaisulaitoksen poiste. Kaasutusta varten poisteiden kuiva-ainepitoisuuden pitäisi olla niin korkea kuin 30 mahdollista, ja täysin kuivia tiivisteitä voidaan myös käyttää sovellettaessa tätä keksintöä.
>·· Useimmilla valkaisulaitoksen poistetiivisteillä on alhainen energia-arvo ja joissakin tapauksissa voi näin ollen olla soveliasta käyttää tukipolttoainetta, esimerkiksi * ” 35 maakaasua, kaasutuksen aikana.
* i · * I · * · 7 113043
Alla annetaan kaksi esimerkkiä tämän keksinnön mukaisen menetelmän käyttämisestä.
Esimerkit Esimerkki 1 5 Sulfaattimassalaitoksen komponenttivirtana oleva mustalipeävirta johdetaan kaasuttimeen vedyn tuottamiseksi laitoksen sisällä tapahtuvaa vetyperoksidin tuottamisesta varten.
Saapuessaan kaasuttimeen mustalipeällä, joka on 10 haihdutettu korkeaan kuiva-ainepitoisuuteen, on seuraavat muuttujat:
Virtaus 1 000 kg/h (kuiva-ainetta)
Kuiva-ainepitoisuus 70 % Lämpötila 140 °c
Polttoarvo 14,4 MJ/kg kuiva-ainetta
Puhdasta happea (99 %) lämpötilassa 100 °C syöte-15 tään yhdessä lipeän kanssa kaasuttimen reaktiovyöhykkeelle, jossa lämpötila pidetään arvossa 900 °C lipeän osittaisella hapettamisella. Happivirtaus on 300 Nm3/h. Paine kaasutus-• reaktorissa on noin 600 kPa (6 bar).
Syntyy synteesikaasua, jolla on oleellisesti seu-: ,* 2 0 raava koostumus: 1 r »
» I
: ,*, CO 29,6 % kuivasta kaasusta H2 41,7 % kuivasta kaasusta CH4 0,1 % kuivasta kaasusta • t H2S 0,8 % kuivasta kaasusta » ’t C02 loput ί Kaasu jäähdytetään ja pestään vesipitoisen jäähdy- • tysnesteen suoralla kosketuksella, minkä aikana suurin osa 25 kaasussa olevien rikki- ja natriumyhdisteiden pitoisuuksis- ta poistetaan.
113043 8
Kaasu lämmönvaihdetaan ja muunnetaan kolmessa adiabaattisessa sarjaan kytketyssä vaihtoreaktorissa, joihin lisätään höyryä, ja noin 95 % kaasun hiilimonoksidipitoisuudesta muuttuu vedyksi seuraavan reaktion mukaisesti 5 CO + H20 -+ H2 + CO2 Tämä reaktio suoritetaan katalyytillä, joka sisältää kobolttia, molybdeeniä ja nikkeliä, lämpötilassa 250 °C.
10 Vaihtoreaktion jälkeen kaasu pestään jälleen amii- nipesulla hiilidioksidin poistamiseksi.
Vedyn kokonaispitoisuus saadussa raa'assa vetykaa-sussa on tällöin yli 90 %, ja se vastaa virtausta noin 32 kmol H2 tunnissa.
15 Vaihtoehtoisesti raaka prosessikaasu voidaan toi mittaa PSA-laitokseen (painevaihteluadsorptio) ja väkevöidä puhtauteen yli 99 %.
Puhdas vetykaasu siirretään AO-laitokseen vetyperoksidin tuottamiseksi.
·. ·· 2 0 Vetyperoksidi, joka saadaan (975 kg/h laskettuna :* 100-%:isena liuoksena), siirretään sulfaattimassatehtaan valkaisulaitokseen.
'· · Esimerkki 2 • · , ,·. Sulfaattimassatehdas varustetaan mustalipeän kaasu- 2 5 tuslaitoksella, joka kaasutin on asennettu alentamaan teh- ’ * · taan talteenottokattilan kuormaa. Kaasutuslaitoksen kapasi-,, teetti on noin 10 tonnia kuiva-ainetta tunnissa, mikä antaa I · prosessikaasun tuotannoksi noin 28 000 Nm3/h.
• -
Prosessikaasun komponenttivirta (5 600 Nm /h) ero- *: 30 tetaan prosessikaasun päävirrasta vedyn tuottamiseksi lai- toksen sisällä tapahtuvaa vetyperoksidin tuottamisesta var ten.
• 9 113043
Kaasun koostumus CO 12 % kuivasta kaasusta H2 14 % kuivasta kaasusta C02 15 % kuivasta kaasusta CH4 1 % kuivasta kaasusta H2S 0,5 % kuivasta kaasusta N2 loput
Kaasu puhdistetaan ja lämmönvaihdetaan ja sen jäl-5 keen muunnetaan kolmessa sarjaan kytketyssä vaihtoreakto-rissa, joissa noin 95 % kaasun hiilimonoksidipitoisuudesta muuttuu vedyksi. Näin saatu raaka vetykaasu (50 kmol/h) toimitetaan PSA-laitokseen puhdistettavaksi.
Puhdas vetykaasu siirretään AO-laitokseen vetyper-10 oksidin tuottamiseksi nopeudella noin 1,5 tonnia/tunti.
Tämä keksintö ei rajoitu yllä mainittuihin esimerkkeihin, vaan niitä voidaan muuttaa jäljempänä olevien patenttivaatimusten piirin sisällä. Täten alan taitajalle on selvää, että suhteellisen pieni osa vetykaasusta voidaan 15 saada muusta lähteestä kuin mitä ne, joita kuvattiin ja » · “1 jotka ovat edullisia, esimerkiksi puskurisäiliöstä, jota » · .. : täytetään ulkoisesti tuotettavalla vetykaasulla. Kuitenkin ·,,.· yleisen taloudellisuuden kannalta on suositeltavampaa pitää • · ·, vetyperoksidin puskurisäiliötä.
: : 20 • 1 1 i I * »

Claims (13)

113043
1. Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla tehtaassa, joka käsittää jäteliemen polt-5 to/kaasutus -laitoksen, vesikaasureformointilaitoksen, vetyperoksidia tuottavan laitoksen ja valkaisulaitoksen, tunnettu siitä, että - erotetaan jäteliemi tehtaassa tuotetusta massasta - syötetään mainittu liemi mainittuun poltto/kaasutus 10 -laitokseen; osittain hapetetaan tai kaasutetaan mainittu liemi lämpötilassa, joka ylittää 500 °C, jolloin muodostuu kaasu, joka sisältää vetyä ja hiilimonoksidia; - syötetään mainittua kaasua mainittuun reformointi- 15 laitokseen; - reformoidaan mainittu kaasu sen vetypitoisuuden nostamiseksi; - syötetään vetyä mainitussa reformoidussa kaasussa mainittuun laitokseen vetyperoksidin tuottamiseksi; 20. muodostetaan vetyperoksidia mainitusta vedystä; - syötetään mainittua vetyperoksidia mainittuun vai-kaisulaitokseen; * - valkaistaan mainittu massa mainitulla vetyperoksi- : dilla. ! ,· 25
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, • tunnettu siitä, että kaasu myöskin sisältää vetysulfi-dia ja että kun kaasu on reagoinut veden kanssa, siitä poistetaan vetysulfidi, edullisesti amiiniliuoksen avulla.
... 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetel- • 1 t » · 30 mä, tunnettu siitä, että vaihtoreaktiossa muodostunut • · hiilidioksidi poistetaan kaasumaisesta tuotteesta pesemäl-'.“J lä amiiniliuoksella.
*: · *: 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasu puhdistetaan ja rikastetaan *. . 35 vetykaasun suhteen adsorptiomenetelmällä. * · 113043
5. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että selluloosan jäteliemet koostuvat osittain tai kokonaan klooria sisältävistä valkaisulaitoksen poistetiivisteistä.
6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että selluloosan jäteliemet koostuvat kokonaan tai osittain valkaisulaitokselta tulevista massan ligniinin happipoiston ja/tai loppuvalkaisun poistetiivisteistä.
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vetyperoksidi tuotetaan antrakinonimenetelmällä.
8. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukipolttoaine hapete- 15 taan kaasutuksen aikana.
9. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun kaasutuslai-toksen reaktorissa ylläpidetään 100 - 2 500kPa:n (1 - 25 bar), edullisesti 300 - 1 000 kPa:n (3 - 10 bar) painetta.
10. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetyt pesunesteet ja/tai jäähdytysnesteet, jotka sisältävät epäorgaanisia * kemikaaleja, jotka ovat käyttökelpoisia valmistettaessa : keittokemikaaleja, kierrätetään kokonaan tai osittain ke- ,· 25 mikaalien massatehtaan talteenottojärjestelmään.
11. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että happea sisältävä kaasu syötetään reaktoriin samanaikaisesti kuin selluloosan jä-. teliemet määränä, joka vastaa 20 - 70 % määrästä, joka on ; 30 tarpeen selluloosan jätelienten täydelliseksi polttamisek si.
: 12. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen j menetelmä, tunnettu siitä, että selluloosan jäteliemet ovat sulfaattimenetelmän jäteliemiä. , 35
13. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen * menetelmä, tunnettu siitä, että selluloosan jäteliemet ovat sooda- tai sulfiittimenetelmän jäteliemiä. 113043
FI952042A 1992-11-02 1995-04-28 Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla FI113043B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9203218A SE470515B (sv) 1992-11-02 1992-11-02 Förfarande för framställning av väteperoxid
SE9203218 1992-11-02
SE9300778 1993-09-29
PCT/SE1993/000778 WO1994010085A1 (en) 1992-11-02 1993-09-29 Process associated with the gasification of cellulose spent liquors

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI952042A0 FI952042A0 (fi) 1995-04-28
FI952042A FI952042A (fi) 1995-06-27
FI113043B true FI113043B (fi) 2004-02-27

Family

ID=20387642

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI952042A FI113043B (fi) 1992-11-02 1995-04-28 Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla

Country Status (12)

Country Link
EP (1) EP0666831B1 (fi)
JP (1) JPH09508884A (fi)
AT (1) ATE286484T1 (fi)
AU (1) AU672849B2 (fi)
BR (1) BR9307357A (fi)
CA (1) CA2148359A1 (fi)
DE (1) DE69333736D1 (fi)
FI (1) FI113043B (fi)
NO (1) NO951644L (fi)
RU (1) RU2117629C1 (fi)
SE (1) SE470515B (fi)
WO (1) WO1994010085A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5628872A (en) * 1993-10-22 1997-05-13 Kanyr Ab Method for bleaching pulp with hydrogen peroxide recovered from cellulosic spent liquor
FR2731021B1 (fr) * 1995-02-28 1997-05-16 Chemoxal Sa Procede et installation de fabrication de pate a papier utilisant les effluents de traitement basiques d'une installation de production de peroxyde d'hydrogene
EP1350761A1 (de) * 2002-03-28 2003-10-08 Degussa AG Verfahren zur Herstellung von Wasserstoffperoxid
FR2930772B1 (fr) * 2008-04-30 2010-04-30 Arkema France Synthese directe d'eau oxygenee sur le site d'une papeterie
FR2935971B1 (fr) 2008-09-16 2010-11-19 Arkema France Acide bio-acrylique de grade polymere et son procede de fabrication a partir de glycerol.
FR2938536B1 (fr) 2008-11-18 2012-07-13 Arkema France Procede de fabrication d'un methacrylate de methyle derive de la biomasse
FR2938535B1 (fr) 2008-11-20 2012-08-17 Arkema France Procede de fabrication de methylmercaptopropionaldehyde et de methionine a partir de matieres renouvelables
FR2938838B1 (fr) * 2008-11-27 2012-06-08 Arkema France Procede de fabrication d'un methacrylate de methyle derive de la biomasse
FR2940801B1 (fr) * 2009-01-06 2012-08-17 Arkema France Procede de fabrication d'un methacrylate de methyle derive de la biomasse

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE431532B (sv) * 1982-09-08 1984-02-13 Eka Ab Forfarande vid framstellning av veteperoxid
SE466268B (sv) * 1990-05-31 1992-01-20 Chemrec Ab Foerfarande vid partiell foerbraenning av svartlut

Also Published As

Publication number Publication date
CA2148359A1 (en) 1994-05-11
AU5435194A (en) 1994-05-24
EP0666831A1 (en) 1995-08-16
DE69333736D1 (de) 2005-02-10
BR9307357A (pt) 1999-06-01
SE9203218D0 (sv) 1992-11-02
FI952042A0 (fi) 1995-04-28
EP0666831B1 (en) 2005-01-05
ATE286484T1 (de) 2005-01-15
SE470515B (sv) 1994-06-27
SE9203218L (sv) 1994-05-03
NO951644D0 (no) 1995-04-28
NO951644L (no) 1995-06-21
FI952042A (fi) 1995-06-27
JPH09508884A (ja) 1997-09-09
WO1994010085A1 (en) 1994-05-11
RU2117629C1 (ru) 1998-08-20
AU672849B2 (en) 1996-10-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU677827B2 (en) A method of separating sulphur compounds
NO841299L (no) Fremgangsmaate ved gjenvinning av kjemikalier fra lut
FI113043B (fi) Menetelmä selluloosan valkaisemiseksi vetyperoksidilla
AU662882B2 (en) A process for the preparation of cooking liquors having high sulphidity for sulphate pulp cooking
JPH08504005A (ja) 塩素含有薬品を使用せずにパルプを漂白する方法
US5660685A (en) Gasifying black liquor with recycling of generated hydrogen sulphide gas to the gasifier
US5746886A (en) Method for the recovery of energy and chemicals from cellulose spent liquor containing potassium using a gasifier
EP1524241B1 (en) A method for producing sodium dithionite to be used in the bleaching of mechanical pulp
US5628872A (en) Method for bleaching pulp with hydrogen peroxide recovered from cellulosic spent liquor
US20050076568A1 (en) Partial oxidation of cellulose spent pulping liquor
US4508593A (en) Process for recovery of sulfur dioxide liberated in the chemical pulping of lignocellulosic material
US4288286A (en) Kraft mill recycle process
US3133789A (en) Chemical recovery of waste liquors
NZ214981A (en) Recovery of spent sulphate liquors; increased capacity process
JPH06108391A (ja) セルロースパルプの漂白用化学薬品の製造
FI67243B (fi) Koknings- och blekningsfoerfarande foer cellulosa
US5405496A (en) Process for the preparation of cooking liquors having high sulphidity for sulphate pulp cooking
CA1103412A (en) Kraft mill recycle process
US20040194900A1 (en) Method for recovery of pulping chemicals in an alkaline sulphite pulping process and for production of steam
WO2001027384A1 (en) Method and arrangement for recovering chemicals from fly ash in a gasification process
CA2247815A1 (en) Process for extracting chemicals and energy from cellulose spent liquor

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired