FI112701B - Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti - Google Patents

Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti Download PDF

Info

Publication number
FI112701B
FI112701B FI20021196A FI20021196A FI112701B FI 112701 B FI112701 B FI 112701B FI 20021196 A FI20021196 A FI 20021196A FI 20021196 A FI20021196 A FI 20021196A FI 112701 B FI112701 B FI 112701B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bullet
cavity
tip
sealing surface
filler
Prior art date
Application number
FI20021196A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20021196A (fi
FI20021196A0 (fi
Inventor
Antti Hietanen
Original Assignee
Nammo Lapua Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20020167U external-priority patent/FI5551U1/fi
Application filed by Nammo Lapua Oy filed Critical Nammo Lapua Oy
Priority to FI20021196A priority Critical patent/FI112701B/fi
Publication of FI20021196A0 publication Critical patent/FI20021196A0/fi
Priority to EP03100967A priority patent/EP1355119A1/en
Priority to US10/412,386 priority patent/US20040003747A1/en
Publication of FI20021196A publication Critical patent/FI20021196A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112701B publication Critical patent/FI112701B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42BEXPLOSIVE CHARGES, e.g. FOR BLASTING, FIREWORKS, AMMUNITION
    • F42B12/00Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material
    • F42B12/02Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect
    • F42B12/34Projectiles, missiles or mines characterised by the warhead, the intended effect, or the material characterised by the warhead or the intended effect expanding before or on impact, i.e. of dumdum or mushroom type

Description

, 112/01
Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti
Keksinnön tausta
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista menetelmää luodin laajentamiseksi ja patenttivaatimuksen 2 johdannon 5 mukaista luotia. Tällaista luotia käytetään erityisesti metsästyksessä tai muussa ammunnassa, jossa luodin laajeneminen on tärkeää.
On sinänsä tunnettua käyttää osavaippaisia ja voimakkaasti laajenevia luoteja metsästyksessä. Tämä on jopa useiden maiden metsästyslain ja -asetuksen mukaista. Eräs tällainen on esimerkiksi esitetty saksalaisessa palo tenttijulkaisussa DE 39 91 343.
Tunnettuun tekniikkaan liittyy kuitenkin huomattavia epäkohtia. Niinpä tunnettujen suoritusmuotojen mukaisissa luodeissa luodin kärjen laajeneminen alkaa voimakkaasti heti luodin osuttua maaliinsa, esimerkiksi riistaeläimen pintaan eli nahkaan. Tämä luodin toiminta aiheuttaa kuitenkin metsäs-15 tyksessä usein riistan pinnassa sijaitsevien lihasten ruhjoutumisen. Nämä luodin aiheuttamat vauriot vuorostaan johtavat siihen, että osa kaadetusta riistasta on ravinnoksi kelpaamatonta.
Markkinoilla olevilla luodeilla on tämän haitan lisäksi usein hyvin kapea toiminta-alue lentonopeuteensa nähden. Tämä tarkoittaa, että hitaammilla 20 lentonopeuksilla ammuttu luoti ei avaudu kunnolla osuessaan maaliinsa, mutta toisaalta suuremmat lentonopeudet aikaansaavat luodin pirstoutumisen pala-: siksi sen osuessaan maaliinsa. Kummassakin tapauksessa luodin toiminta joh- ;: taa haitalliseen eläimen kuoleman hidastumiseen.
«
Keksinnön lyhyt selostus * * I | · ‘: 25 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on siten kehittää rakenteeltaan :' sellainen menetelmä ja tätä hyödyntävä luoti, että yllä mainituille tunnetun tek niikan epäkohdista johtuville ongelmille aikaansaataisiin aivan uudenlainen rat- » · • ' ·' kaisu.
Tämä tavoite saavutetaan siten, että menetelmällä luodin laajenta-30 miseksi ja tämän menetelmän toteuttavalla luodilla on tämän keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa määritellyt tunnusmerkit. Täsmällisemmin sanottuna on tälle keksinnön mukaiselle tuotteelle pääasiallisesti tunnusomaista se, . mikä on esitetty patenttivaatimusten 1 ja 2 tunnusmerkkiosissa.
.: Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaa- 35 timusten kohteena.
112/01 2
Keksinnön perusajatuksena on aikaansaada kuparista tai muusta vastaavasta pehmeästä, mutta sitkeästä metallista valmistettu luodin runko, johon on aikaansaatu ontelomainen tila tai syvennys. Tällaiseen onteloon on järjestettävissä muovista tai muusta aineesta tehty kärkikappale. Rungon eri-5 tyisen muotoilun ja ontelon sovitetun kärkikappaleen yhteistoiminnan tuloksena aikaansaadaan luoti joka lento-ominaisuuksiltaan on vakaa ja joka kuitenkin laajenee tehokkaasti osuessaan maaliin.
Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä ja luoti soveltuvat käytettäväksi niin metsästyksessä kuin muussakin ammunnassa. Niin ikään 10 luoti soveltuu niin kivääri kuin pistooliammuntaan
Selityksessä käytettävät termit "ylös", "alas", "yläpuolella", "alapuolella" ja niin edelleen havainnollistavat keksinnön piirteitä suunnissa, jotka ovat suhteessa keksinnön mukaiseen luotiin siten, kuin se on ilmennetty oheisissa kuvioissa.
15 Kuvioiden lyhyt selostus
Seuraavassa keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja selostetaan nyt lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuviossa 1 on esitetty poikkileikkaus esillä olevan luodin eräästä ensimmäisestä edullisesta suoritusmuodosta, 20 kuviossa 2 on esitetty poikkileikkaus esillä olevan luodin eräästä v. · kolmannesta edullisesta suoritusmuodosta, : kuviossa 3 on esitetty poikkileikkaus esillä olevan luodin eräästä toi- : * · sesta edullisesta suoritusmuodosta, ja kuviossa 4-6 on esitetty kuvion 1 mukaisen luodin toiminta sen : 25 osuessa maaliin.
* * *
Edullisten suoritusmuotojen yksityiskohtainen selostus
Esillä olevan menetelmän ja luodin eräitä edullisia suoritusmuotoja : on seuraavassa kuvailtu viitaten edellä mainittuihin kuvioihin. Tällöin luoti käsit- :...: tää kuvioihin viitenumeroin merkityt rakenneosat, jotka vastaavat tässä selityk- V. 30 sessä käytettäviä viitenumerolta.
Esillä oleva menetelmä luodin kärjen laajentamiseksi käsittää tällöin edullisesti jäljempänä tarkemmin kuvaillun luodin, jossa on oleellisesti sylinte-: * rimäinen runko 1 ja oleellisesti kartiomaisesti suppeneva kärki 2. Kärjestä on , i luodin kantaa 3 kohti järjestetty ulottumaan ontelo 4, joka ainakin osittain on 35 täytetty täyteaineelle 5.
3 Λ Λ f '1 1Ί ι / υ !
Tavanomaisesti maaliin osuvaan ja tunkeutuvaan luotiin kohdistuu välittömästi voimavaikutukset luodin kärjen 2 kääntämiseksi oleellisesti kohti luodin etenemissuuntaa nähden vastakkaista suuntaa. Tällaisen epäedullisen tapahtuman hidastamiseksi ulotetaan luodin ontelon 4 ainakin osittain täyttävä 5 täyteaine 5 ontelon ulkopuolelle luodin kärjen alueella. Näin aikaansaadaan täyteaineen ja kärjen yhteisvaikutuksesta osumistapahtumassa muodostuva tiivistyspinta 6, joka nimityksensä mukaisesti tiivistää luodin kärjen estääkseen vieraiden maalin muodostamien ainesosien tunkeutumisen onteloon.
Täyteaineen ja luodin materiaalivalinnoilla aikaansaadaan näin het-10 kellinen tiivistyminen luodin kärkeen 2. Luodin jatkaessa matkaansa maalissa täyteaine 5 kuitenkin puristuu onteloon 4 luodin ja maalin välisestä voimavaikutuksesta ja tiivistyspinnan 6 ohjaamana. Tällöin onteloon puristuva täyteaine samalla vapauttaa luodin kärjen maalin siihen kohdistamalle voimavaikutukselle ja nopeuttaa luodin laajentumista. Toisaalta täyteaine puristuessaan onte-15 loon samalla laajentaa luotia sen ontelossa olevan suuaukon kohdalta. Tällä tavoin laajentuva luodin kärki altistuu aina vain suuremmalle maalin luotiin kohdistamalle voimavaikutukselle nopeuttaen luodin lopullista laajentumista.
Luodin laajentumisen määrää ja nopeutta voidaan säätää merkittävästi valitsemalla ontelon pituus ja/tai halkaisija erilaiseksi. Samoin laajentumi-20 seen voidaan vaikuttaa tiivistyspinnan muodolla ja luodin rungon valmistusaineella.
Oheisessa kuviossa 1 on näin ollen esitetty eräs luodin edullinen v : suoritusmuoto, jolloin luoti käsittää oleellisesti sylinterimäisen rungon 1 ja kar- tiomaisesti suppenevan kärjen 2, jollaiset on valmistettu esimerkiksi kuparista 25 tai useampia valmistusmateriaaleja yhdistelemällä. Luodin kärjestä on järjestetty ulottumaan luodissa olevaa kantaa 3 kohti edullisesti sylinterinmuotoinen ontelo 4. Tällaisen ontelon halkaisija ja pituus vaihtelevat voimakkaasti luodin käyttötarkoituksen, asetyypin ja kaliiperin mukaisesti. : v. Tällöin ontelon halkaisija voi olla 20 - 60% rungon halkaisijasta. Ontelon pituus / -, 30 voi vuorostaan vaihdella ollen 5 - 48% koko luodin pituudesta.
Tämä ontelo 4 on sovitettu vastaanottamaan sen ainakin osittain täyttävän täyteaineen 5. Koska täyteaine usein käsittää erillisen tätä tarkoitusta varten valmistetun tulppamaisen kappaleen käytetään siitä jatkossa nimitystä kärkikappale. Kärkikappaleen pituus vaikuttaa myös luodin ominaisuuksin, jol-35 loin sen pituus suhteessa ontelon pituuteen on edullisesti 15 - 90%. Tällainen 4
Α Ί ! it', A
li Li U ! täyteaine käsittää edullisesti muovimateriaalin, mutta voi käsittää myös useamman materiaalin yhdistelmän.
Kuten kuviosta ilmenee on ontelon 4 ja kärkikappaleen 5 väliin muodostettu luodin kärjessä 2 tiivistyspinta 6. Tiivistyspinnan oleellinen piirre 5 on sen kartiomainen muoto, jolloin tiivistyspinta laajenee luodin kärkeä kohti. Tiivistyspinnan ja luodissa olevan pituusakselin 7 välinen kulma a on suuruusluokaltaan 10° - 80°, edullisesti noin 45°. Koska kärkikappale muodostaa luodin kärjen uloimman osuuden, ulottuu kärkikappale näin ollen ontelon sylinteri-seinämiä ulommaksi ollen muodoltaan verrattavissa esimerkiksi pienihattui-10 seen sieneen. Luodin käyttäytymiseen on myös mahdollista vaikuttaa tiivistys-pinnan sijoittamisella. Näin ollen tiivistyspinta käsittää halkaisijan, joka voi vaihdella ollen 30 - 90% luodin rungon halkaisijasta, jolloin valittu tiivistyspinnan halkaisija määrittelee sen sijoittumisen suhteessa sylinterimäiseen runkoon 1.
15 Oheisessa kuviossa 2 on toisaalta esitetty eräs luodin toinen vaihtoehtoinen suoritusmuoto, joka poikkeaa kuvion 1 mukaisesta suoritusmuodosta luodin kärjessä 2 olevan tiivistyspinnan 6 rakenteen osalta.
Niinpä kuvion 1 mukaisessa suoritusmuodossa tiivistyspinnan 6 kartiomainen muoto on järjestetty ulottumaan ontelon 4 reunasta luodissa olevaan 20 ulkovaippaan 8 saakka. Kuvion 2 mukaisessa suoritusmuodossaan luodin tiivistyspinta kuitenkin käsittää kartiomaisen pintansa 6 lisäksi myös sylinterimäi-• sen, oleellisesti luodin pituusakselin 7 suuntaisen osuuden 9. Tällainen sylinte- v : rimäinen osuus on suuruusluokaltaan tavanomaisesti vain 0,1 - 2,0 mm. Edul- » : · lisimmillaan sylinteriosuuden pituus on noin 0,5 mm. On kuitenkin mahdollista : *'! 25 valmistaa luoti, jossa tämä sylinteriosuus on jopa 50% luodin pituudesta.
:': Koska kärkikappale myös tässä kuvion 2 esittämässä suoritusmuo- dossa muodostaa luodin kärjen uloimman osuuden, ulottuu kärkikappale tässäkin tapauksessa ontelon sylinteriseinämiä ulommaksi. Tiivistyspinnan sylin-terimäisen osuuden johdosta ontelon ulkoreunalle on tällä tavoin muodostettu ‘ - 30 massaltaan ja erityisesti tilavuudeltaan merkittävä täyteainekeräymä.
Oheisessa kuviossa 3 on lopuksi esitetty eräs luodin kolmas vaihto-ehtoinen suoritusmuoto, joka sekin poikkeaa kuvion 1 ja 2 mukaisista suori-:.,.: tusmuodoista luodin kärjessä 2 olevan tiivistyspinnan 6 rakenteen osalta.
: i Niinpä kuvion 3 mukaisessa suoritusmuodossa tiivistyspinta 6 käsit- ' ; 35 tää niin kuvion 1 mukaisen kartiomaisen osuuden kuin luodin pituusakselia 7 112/ui 5 vastaan kohtisuoran tasomaisen pinnan 10. Tämä tasomainen pinta yhdistää-kin tiivistyspinnan kartiomaisen osuuden luodin ulkovaippaan 8.
Esillä oleva luoti voi luonnollisesti käsittää myös näiden esille tulleiden suoritusmuotojen ilmeisen yhdistelmän.
5 Ammuttaessa esillä olevalla luodilla aikaansaa kärkikappale 5 maa liin osuessaan luodin tavallista tehokkaamman laajentumisen painumalla onteloon 4 ja puristamalla ontelossa olevia sisäseiniä 11 etäämmäksi toisistaan.
Kuvioissa 3, 4 ja 5 onkin kaavamaisesti esitetty luodin laajeneminen sen osuessa ja painautuessa maaliinsa. Niinpä sekä kuvion 1, kuvion 2 että 10 kuvion 3 mukaisten suoritusmuotojen luodeissa olevat kärkikappaleet painuvat luodin tiivistyspintaa 6 pitkin luistaen luodissa olevaan onteloon 4, kun luoti osuu esimerkiksi maalina olevaan riistaeläimeen. Törmäyksen ensi vaiheessa luodin tiivistyspinta 6 ja onteloon sovitettu kärkikappale 5 estävät riistaeläimen kudoksissa olevan nesteen ja lihasmassan pääsyn onteloon 4, jonka seurauk-15 sen luoti painautuu melko syvälle maaliinsa. Osuman aiheuttama kiilamaisen kärkikappaleen painautuminen onteloon muuttaa kuitenkin luodin kärjen muotoa kuviossa 4 esitetyllä tavalla. Luodin tunkeutuessa edelleen syvemmälle maaliinsa painuu kärkikappale myös syvemmälle onteloon. Kärkikappaleen väistyminen luodin kärjestä salliikin maalina olevan riistaeläimen nesteen ja 20 lihasmassan hallitun virtaamisen vapautuvaan onteloon. Tästä aiheutuu niin sanottu luodin kärjen ulospäin rullautuminen, joka on ilmennetty kuvioissa 5 ·' ja 6. Neste- ja lihaspaine muovaa luodin lopullisesti kuviossa 5 esitetyn muo- v ; toiseksi.
: : Esillä olevalla luodilla saavutetaan näin ollen pieniruhjeinen si- ·:·*: 25 säänmenohaava ja luodin omaavan suuren liike-energian siirtyminen sisäeli- miin.
•"'; On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa ratkaisua. Ratkaisua ei : . ·, siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määritel- ‘.‘t 30 tyyn suoritusmuotoon, vaan alan ammattilaiselle tulevat olemaan ilmeisiä sen monet erilaiset variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patentti-,: vaatimusten määrittelemän ajatuksen puitteissa.

Claims (13)

1. Menetelmä luodin kärjen laajentamiseksi, joka luoti käsittää oleellisesti sylinterimäisen rungon (1) ja oleellisesti kartiomaisesti suppenevan kärjen (2), josta kärjestä on järjestetty ulottumaan ainakin osittain täyteaineel-5 la (5) täytetty ontelo (4) kohti luodissa olevaa kantaa (3), jolloin maaliin osuva luoti tunkeutuu maaliin, ja maalin luotiin kohdistamat voimavaikutukset aikaansaavat luodin kärjen kääntymisen oleellisesti kohti luodin etenemissuuntaa nähden vastakkaista suuntaa, tunnettu siitä, että luodissa oleva täyteaine (5) ulotetaan ontelon (4) ulkopuolelle luodin 10 kärjen (2) alueella siten, että ontelon ulkopuolisen täyteaineen halkaisija muodostetaan suuremmaksi kuin ontelon halkaisija, jolloin täyteaine maaliin osuessaan muodostaa yhdessä luodin kärjen kanssa siihen tiivistyspinnan (6), estääkseen vieraiden ainesosien tunkeutumisen onteloon, 15 täyteaineen (5) puristuessa maaliin tunkeuduttuaan onteloon luodin ja maalin välisestä voimavaikutuksesta ja tiivistyspinnan (6) ohjaamana, onteloon (4) puristuvan täyteaineen toisaalta vapauttaessa luodin kärjen (2) maalin siihen kohdistamalle voimavaikutukselle, ja toisaalta laajentaen onteloon puristuessaan onteloa sen suuaukon 20 kohdalta altistaakseen luodin suuremmalle maalin siihen kohdistamalle voimavaikutukselle.
2. Luoti, joka käsittää oleellisesti sylinterimäisen rungon (1) ja oleel-'· : lisesti kartiomaisesti suppenevan kärjen (2), josta kärjestä on järjestetty ulot- ‘ : tumaan ainakin osittain täyteaineella (5) täytetty ontelo (4) kohti luodissa ole- ’· ’ : 25 vaa kantaa (3), t u n n e 11 u siitä, että ontelo (4) on luodin kärjen (2) lävistäessään sovitettu muodosta-: ’": maan siihen tiivistyspinta (6), jollainen tiivistyspinta käsittää luodissa olevan pituusakselin (7) suh-·,*. teen ainakin osittain kulmassa a olevan pinnan, onteloon laskevan oleellisesti 30 kartiomaisen pinnan muodostamiseksi siten, että ontelossa oleva täyteaine (5) on järjestetty ulottumaan oleellisesti koko tiivistyspinnalle (6) aina luodin ulkovaipalle (8) saakka.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen luoti, tunnettu siitä, että tiivistyspinta (6) käsittää kulmassa a olevan kartiomaisen ja luodissa olevaan ul-35 kovaippaan (8) ulottuvan pinnan. 11ζ/ϋΐ
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen luoti, tunnettu siitä, että tii-vistyspinta (6) käsittää kulmassa a olevan kartiomaisen pinnan, joka on yhdistetty luodissa olevaan ulkovaippaan (8) oleellisesti luodissa olevan pituusakseliin nähden kohtisuoralla pinnalla.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen luoti, tunnettu siitä, et tä tiivistyspinta (6) käsittää luodin pituusakselin (7) suuntaisen osuuden.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen luoti, tunnettu siitä, että luodin pituusakselin (7) suuntainen tiivistyspinta käsittää sylinteripinnan (9).
6 Λ ί' ·; - ^ ι ίΖ/ϋ !
7. Jonkin patenttivaatimuksen 2-6 mukainen luoti, tunnettu siilo tä, että tiivistyspinta (6) muodostaa luodin pituusakselin (7) suhteen kulman a, jonka suuruus on 10° - 80°.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen luoti, tunnettu siitä, että kulma a on suuruudeltaan 45°.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 5 - 8 mukainen luoti, tunnettu sii-15 tä, että luodin pituusakselin (7) suuntainen osuus on mitaltaan 0,1 - 2,0 mm.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 2-9 mukainen luoti, tunnettu siitä, että ontelossa (4) oleva täyteaine (5) käsittää usean eri materiaalin yhdistelmän.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 2-10 mukainen luoti, tunnettu 20 siitä, että oleva täyteaine (5) täyttää 15 - 90% ontelon (4) pituudesta.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 2-11 mukainen luoti, tunnettu siitä, että luodin runko (1) käsittää usean eri materiaalin yhdistelmän.
: 13. Jonkin patenttivaatimuksen 2-10 mukainen luoti, tunnettu : siitä, että luodin runko (1) käsittää kuparia. » * « 8 1 1 0/( 1
FI20021196A 2002-04-15 2002-06-19 Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti FI112701B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021196A FI112701B (fi) 2002-04-15 2002-06-19 Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti
EP03100967A EP1355119A1 (en) 2002-04-15 2003-04-10 Method for expanding a bullet and expandable bullet
US10/412,386 US20040003747A1 (en) 2002-04-15 2003-04-14 Method for expanding a bullet and a bullet

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020167 2002-01-30
FI20020167U FI5551U1 (fi) 2002-04-15 2002-04-15 Venttiili luoti
FI20021196 2002-06-19
FI20021196A FI112701B (fi) 2002-04-15 2002-06-19 Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20021196A0 FI20021196A0 (fi) 2002-06-19
FI20021196A FI20021196A (fi) 2003-10-16
FI112701B true FI112701B (fi) 2003-12-31

Family

ID=26161278

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20021196A FI112701B (fi) 2002-04-15 2002-06-19 Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20040003747A1 (fi)
EP (1) EP1355119A1 (fi)
FI (1) FI112701B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1864077A1 (en) * 2005-03-17 2007-12-12 CBC Companhia Brasileira de Cartuchos Expansion projectile for firearms
US7373887B2 (en) * 2006-07-01 2008-05-20 Jason Stewart Jackson Expanding projectile
US7966937B1 (en) 2006-07-01 2011-06-28 Jason Stewart Jackson Non-newtonian projectile
RS56068B1 (sr) * 2011-12-07 2017-10-31 Sme Eng (Pty) Ltd Zrno metka
FI126940B (fi) 2013-03-08 2017-08-15 Vesa Nurminen Luoti ja menetelmä luodin laajentamiseksi sienettymällä
EP3105537B1 (de) * 2014-02-10 2018-04-04 RUAG Ammotec GmbH Pb-freies deformations-teilzerlegungsgeschoss mit einem definierten aufpilz- und zerlegungsverhalten
DE102014224715B4 (de) * 2014-10-29 2019-07-11 Metallwerk Elisenhütte GmbH Unterschallpatrone mit einem Geschoss sowie Geschoss für eine solche
US11313657B1 (en) * 2016-11-14 2022-04-26 Erik Agazim Multi-piece projectile with an insert formed via a powder metallurgy process
US10914560B2 (en) * 2018-10-30 2021-02-09 Olin Corporation Hollow point bullet
US11428517B2 (en) 2019-09-20 2022-08-30 Npee L.C. Projectile with insert
FI130226B (fi) 2020-02-28 2023-05-03 Sako Oy Luoti
DE102020116589A1 (de) * 2020-06-24 2021-12-30 Rheinmetall Waffe Munition Gmbh Penetrator, Verwendung eines Penetrators und Geschoss
DE102021104760A1 (de) * 2021-02-26 2022-09-01 Ruag Ammotec Ag Deformationsgeschoss für Polizei- und Behördenmunition

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1094395A (en) * 1914-02-17 1914-04-21 Jan Willem Peppelman Van Kampen Universal rifle-projectile.
US1447478A (en) * 1921-07-05 1923-03-06 Emil J Koshollek Bullet
US2123981A (en) * 1935-09-28 1938-07-19 Remington Arms Co Inc Ammunition
US3003420A (en) * 1956-10-01 1961-10-10 Nosler Partition Bullet Compan Partition bullets
US4044685A (en) * 1971-06-18 1977-08-30 Hirtenberger Patronen-, Zundhutchen- Und Metallwarenfabrik Aktiengesellschaft Jacketless hunting bullet with roll-back cutting flags
DE2530155A1 (de) * 1975-07-05 1977-02-03 Dynamit Nobel Ag Geschoss, insbesondere fuer faustfeuerwaffen und maschinenpistolen
DE2843167A1 (de) * 1978-10-04 1980-04-17 Schirnecker Hans Ludwig Geschoss, insbesondere jagdgeschoss
DE2909471A1 (de) * 1979-03-10 1980-09-11 Schirnecker Hans Ludwig Geschoss, beispielsweise fuer jagdzwecke, und verfahren zu seiner herstellung
DE3064795D1 (en) * 1979-03-10 1983-10-20 Schirnecker Hans Ludwig Projectile, e.g. for hunting, and method of manufacturing same
US4879953A (en) * 1987-02-06 1989-11-14 Carter Herman L Bullet
US4793037A (en) * 1987-02-06 1988-12-27 Carter Herman L Method of making a bullet
US4776279A (en) * 1987-09-17 1988-10-11 Pejsa Arthur J Expanding ballistic projectile
DE3840165A1 (de) * 1988-06-06 1990-07-05 Schirnecker Hans Ludwig Vielfachgeschoss
DE3838584A1 (de) * 1988-11-14 1990-05-23 Karl Klaus Mayer Geschoss der deformations-klasse, fuer jagd - buechsenpatronen
US5185495A (en) * 1992-04-13 1993-02-09 Petrovich Robert M Projective with improved flowering
US5404815A (en) * 1993-08-20 1995-04-11 Swift Bullet Company Bullet and process for making same
US5621186A (en) * 1995-09-20 1997-04-15 Trophy Bonded Bullets, Inc. Bullet
US6105506A (en) * 1997-09-23 2000-08-22 Antonio C. Gangale Sabot slug for shotgun
US6244187B1 (en) * 1999-07-01 2001-06-12 Federal Cartridge Company Increased velocity-performance-range bullet

Also Published As

Publication number Publication date
US20040003747A1 (en) 2004-01-08
EP1355119A1 (en) 2003-10-22
FI20021196A (fi) 2003-10-16
FI20021196A0 (fi) 2002-06-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112701B (fi) Menetelmä luodin laajentamiseksi ja luoti
US3866536A (en) Controlled expansion projectile
US6202562B1 (en) Method of preparing a low lethality projectile for flight
US20140202351A1 (en) Hollow-channel projectile nose and shaping of a projectile body in the nose region
EP1155278B1 (en) Captive soft-point bullet
HU224568B1 (hu) Deformálható lövedék, főleg kézi lőfegyverekhez
US20050241523A1 (en) Partial fragmentation and deformation bullets having an identical point of impact
US6305292B1 (en) Captive soft-point bullet
US7849627B2 (en) Foam projectile
US10036619B2 (en) Armor-piercing cavitation projectile
US5349907A (en) High velocity projectile
EA004118B1 (ru) Малокалиберная деформационная пуля и способ ее изготовления
FI88748C (fi) Soenderfallande oevningsammunition i patronform
US843017A (en) Projectile.
US8141494B2 (en) Partial decomposition with a massive core and core made of pressed powder
RU2169898C2 (ru) Бронебойная пуля
US5478089A (en) Modified wedge arrowhead
US20140026779A1 (en) Low Velocity Bullet for Pistols and other Handguns
US4396196A (en) Arrow tip for hunting small game
RU2141096C1 (ru) Патрон охотничий (варианты) и способ изготовления оболочки пули
RU47092U1 (ru) Пуля фанис
BE1015378A5 (nl) Licht pantserborende munitie voor persoonlijke verdedigingswapens.
FI117947B (fi) Menetelmä käsiaseessa käytettävän luodin valmistamiseksi ja luoti
RU67702U1 (ru) Пуля-маркер
RU13696U1 (ru) Бронебойная пуля 1

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired