FI111984B - Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen - Google Patents

Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen Download PDF

Info

Publication number
FI111984B
FI111984B FI20020508A FI20020508A FI111984B FI 111984 B FI111984 B FI 111984B FI 20020508 A FI20020508 A FI 20020508A FI 20020508 A FI20020508 A FI 20020508A FI 111984 B FI111984 B FI 111984B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mass
roll
cross
center
additional mass
Prior art date
Application number
FI20020508A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20020508A0 (fi
Inventor
Erno Keskinen
Original Assignee
Erno Keskinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20020215A external-priority patent/FI20020215A0/fi
Application filed by Erno Keskinen filed Critical Erno Keskinen
Priority to FI20020508A priority Critical patent/FI111984B/fi
Publication of FI20020508A0 publication Critical patent/FI20020508A0/fi
Priority to AU2003214282A priority patent/AU2003214282A1/en
Priority to PCT/FI2003/000206 priority patent/WO2003078730A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI111984B publication Critical patent/FI111984B/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

111984
MENETELMÄ PITKIEN JOUSTAVIEN PUTKITELOJEN JATKUVAAN TASAPAINOTTAMISEEN
5 Keksintö kohdistuu pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen, jossa kutakin poikkileikkaustasoa vastaava laskettu lisämassa sijoitetaan putkitelan sisäpuolelle kuhunkin poikkileikkaustasoon.
Ennestään tunnetaan suomalaisesta patenttijulkaisusta 98404 B1 menetelmä joustavan telan 10 tai sylinterin jatkuvaan tasapainottamiseen, jossa mitattu epätasapaino kompensoidaan tekemällä telaan uusia uria tai taskuja tai muuttamalla olemassaolevia uria tai taskuja. Tällaisen sylinterin tasapainotuksessa joudutaan erikseen koneistamaan uria sylinterin pintaan tai siinä pitää olla ennestään uria. Esim. päällystämättömässä paperikoneen putkitelassa on metallinen pinta eikä siihen sallita tehdä mitään uria. Urien tekeminen tällaisen sylinterin sisäpintaan on 15 puolestaan rakennetta heikentävä ja urat myös vaikuttavat tällaisen sylinterin käyttäytymiseen kalanterin nippikosketuksessa. Urien tekeminen telan sisäpintaan on myös hankalaa ja kallis työvaihe.
,, Keksinnön mukaisella menetelmällä ratkaistaan pitkien putkitelojen tasapainotukseen liitty- • ; 20 vät ongelmat ja parannetaan huomattavasti tasapainotuksen laatua ja tarkkuutta. Keksinnön .. · mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että putkitelan poikkileikkaustasossa sijaitseva ': kunkin halutun leikkaustason massan painopisteen eksentrisyys keskiöstä ja suunta määri- ' · · * tetään mittaamalla putkitelan vastaavan poikkileikkaustason ympyrämäisyys ja poikkeamat siitä, lasketaan kunkin mainitun poikkileikkaustason tarvitsema lisämassa ja sen suuntakulma ‘ ” 25 ja ruiskutetaan juokseva ja kovettuva lisämassa telan sisäpintaan painopisteen sijainnin ek-sentrisyyden kompensoimiseksi putkitelan halutuissa poikkileikkaustasoissa.
’,.Keksinnön mukaiselle menetelmälle ominaisia lisäpiirteitä tai vaihtoehtoja on esitetty ohei-: i *: sissa epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
-:--:30
Keksinnön mukaisen menetelmän etuna on, että putkitelan sisäpintaa ei tarvitse erikseen koneistaa tasapainotuksen vuoksi. Menetelmässä sisäpinnan muotoja sen aiheuttama eksentri-syysvirhe otetaan huomioon siinä muodossa kuin sisäpinta on. Putkitelasta mitattavat tarvittavat tiedot saadaan keksinnön edullisessa suoritusmuodossa putkitelan ulkopuolelta mittaa- 2 111984 maila, jolloin mittaus on helppo suorittaa. Kun koko telan pituudelta mitataan ja rekisteröidään halutulla telan poikkileikkaustaajuudella eksentrisyysarvot, saadaan määritettyä painopisteen rata telan päästä päähän mikä on edellytys jatkuvalle eksentrisyyden kompen-5 soinnille. Kompensointi tapahtuu ruiskutettavan massan avulla yksinkertaisesti telan sisäpintaan ilman mitään uria tai taskuja. Menetelmä ei aiheuta telan käyttäytymiseen mitään häiriötä.
Seuraavassa keksintöä selitetään lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 10 Kuvio 1 esittää putkitelaa sivulta.
Kuvio 2 esittää leikkauskuvana putkitelan muotovirheitä korostettuna.
Kuvio 3 esittää poikkileikkauksia kuviosta 2.
Kuvio 4 esittää telan heittojen ja dimensioiden mittausta.
Kuvio 5 esittää telaputkea päästä koordinaatisto lisättynä.
15 Kuvio 6 esittää telaputkea päästä, jolla on eksentrisyys ja lisämassa.
Kuvio 7 esittää telaputkea, jonka sisällä on ruiskutettu lisämassanauha Kuvio 8 esittää telaputkea Johon ruiskutetaan lisämassaa.
Kuvio 9 esittää eksentrisyysarvoa telan pituudelta x ja y koordinaatistoissa.
i : 20 Kuvioissa 1 - 3 on putkitela 1, joka riippumatta erilaisista valmistustavoista sisältää aina virheitä. Putkitelassa on ympyrämäisyysvirheitä ja koska siinä on sisäreikä, seuraa siitä, että sei-” nämänpaksuus myös vaihtelee. Nämä seikat aiheuttavat, että putkitelan painopistettä ei saa- ' · · ’ da pysymään keskiössä eli telan akselilinjalla. Myös telamateriaalin huokoisuus tai muut ma teriaalin paikalliset tiheyserot siirtävät tarkasteltavaa poikkileikkauskohtaa vastaavaa paino-;,,: 25 pistettä pois akselilinjalta.
: . · Keksinnön mukaisessa menetelmässä mitataan putkitelan ominaisuuksia halutulla taajuudella ' · · · ‘ valituista peräkkäisistä poikkileikkauksista. Kuviossa 4 esitetään eräs mittaustilanne, jossa '·' · i mittauslaite 2 sisältää mittauspään 6, joka ilmaisee putkitelan ulkokehän kehäpisteiden ym-’ · ’': 30 pyrämäisyyden. Mittaus antaa siis ulkokehän heiton AR kyseisessä poikkileikkauksessa. Anturina on tarkka sinänsä tunnettu kosketukseton etäisyysmittalaite.
Mittausanturi 3 mittaa seinämänpaksuuden ultraääniperiaatteella, jolloin suuttimesta 4 syötetään mittauspään ja telapinnan väliin mittauksen vaatima emulsio.
3 111984
Tela l pyörii mittauksen aikana ja sen kulma-asemat sekä niitä vastaavat mittausarvot rekisteröidään sopivimmin tietokoneeseen, joka on yhdistettynä mittalaitteeseen 2. Mittalaitetta 2 siirretään telan suunnassa, jolloin halutulla taajuudella saadaan koko putkitelasta kartta sen 5 muotovirheistä ja kyetään laskemaan eksentrisyysarvo e ja sen suuntakulma Θ jokaista telan valittua pituusyksikköä kohti. Telan painopisteen rata, joka on jatkuva käyrä, saadaan selville ja sen avulla voidaan määrätä telan vastapinnalle tuleva kompensointimassa. Mittauksella saadaan selville telaputken tilavuus poikkileikkauksessa, kun poikkileikkauspinta-alaan liittyy aina myös telan pituussuuntainen matka, olkoonkin se differentiaalisen pieni matka. Kun tallo laisen differentiaalisen paksun renkaan tiheys oletetaan vakioksi, saadaan sen massan painopisteen paikka ja suunta edelläkuvatulla tavalla määritetyksi.
Kuvio 5 esittää eksentrisyyttä e eräässä kohdassa ja kuvio 6 esittää kompensointimassan 9 sijoitusta eksentrisyyttä e vastakkaiseen pintaan.
15
Kuvio 9 esittää, miten mitattuja laskettu eksentrisyys e voidaan ilmaista x-koordinaatistossa ja y-koordinaatistossa putkitelan pituuden L funktiona. Näiden avulla voidaan määrittää, ·, ·' mihin kulma-asemaan θ + Π kompensointimassa kussakin telan pituuden L asemassa pitää ... * sijoittaa. Massan 9 suuruuden kussakin kohdassa määrää eksentrisyyden e suuruus.
i i 20
Kuviossa 8 esitetään erään kompensointimassan 9 ruiskutus putkitelan 1 sisäpintaan. Ruisku-• tuslaitteessa on varsi 7 ja sen päässä suutin 8. Suurinta 8 liikutetaan sopivimmin aksiaalisesti ja telaa 1 pyöritetään kulma-asemien vaatimalla tavalla. Myös tela 1 voi olla paikallaan ja suutinta kierretään ja liikutetaan aksiaalisesti. Koska massan määrä vaihtelee aksiaalisuun-;.. ’ 25 nassa, voidaan sen suuruutta esim. pinnalle tulevan kerroksen s paksuutta säätää suuttimen 8 ’!* kuljetusnopeudella. Toinen vaihtoehto on säätää aikayksikössä suuttimesta 8 purkautuvan : *' massan 9 määrää, esim. suutinaukkoa säätämällä tai suutinpainetta säätämällä.
:: Kompensointimassa on edullisimmin kovettuva massa 9, joka on juoksevaa suuttimesta 8 ’ * ” · 30 ruiskutettavaa ainetta. Sen kovettuminen voi tapahtua itsenäisesti, kuumennuksen avulla tai valon, kuten ultraviolettivalon avulla. Kompensointimassa 9 tulee massanauhaksi, jonka paksuus ja/tai leveys vaihtelee putkitelan sisällä ja se kulkee telan päästä päähän sisäpinnalla mittausten ja laskelmien antamien kulma-asemien määräämää rataa.

Claims (8)

111984
1. Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen (1) jatkuvaan tasapainottamiseen, jossa tasapai-5 notusmassa sijoitetaan putkitelan (1) sisäpuolelle, tunnettu siitä, että putkitelan poikki- leikkaustasossa sijaitseva kunkin halutun leikkaustason massan painopisteen eksentrisyys (e) keskiöstä ja suunta (0e) määritetään mittaamalla putkitelan (1) vastaavan poikkileikkausta-son ympyrämäisyys ja poikkeamat siitä, lasketaan kunkin mainitun poikkileikkaustason tarvitsema lisämassa ja sen suuntakulma (0e + Π) ja ruiskutetaan juokseva ja kovettuva li sä-10 massa (9) telan (1) sisäpintaan painopisteen sijainnin eksentrisyyden (e) kompensoimiseksi putkitelan halutuissa poikkileikkaustasoissa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että poikkileikkaustason ympyrämäisyys ja poikkeamat siitä mitataan pyörittämällä telaa (1) ja kuljettamalla mit- 15 talaitetta (2) mainitun telan suunnassa ja rekisteröimällä mittaustulokset telan pituuden ja pyörimiskulman (0) funktiona.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että mittaukset suoritetaan telan (1) ulkopuolelta. '· · 20
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että telan massan ;.. ‘ tiheystieto mitataan massan magneettisten ominaisuuksien, tunnettujen säteilyjen läpitunkeu- tuvuuden tai muun vastaavan massan tiheyttä ja/tai huokoisuutta selvittävän mittaustavan . . avulla ja saatu tiheystieto otetaan huomioon massatilavuuden ja sen sijainnin avulla laskettua * · •. / 25 epäkeskisyysarvoa (e) määritettäessä.
’..5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että lisämassa (9) ruis-: ’ kutetaan telan sisäpintaan jatkuvana ruiskutuksena lasketun kiertokulman (0e +Π) määrää- ' mään kulma-asemaan ja säätämällä massan (9) määrää joko lisäämällä tai vähentämällä 30 aikayksikössä purkautuvaa massamäärää tai lisäämällä tai vähentämällä massasuuttimen (8) kuljetusnopeutta telan suhteen. 111984
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että poikkileikkaustasossa sijaitseva pinta-ala ja sen muoto määritetään mittaamalla vastaavan kohdan seinämänpaksuus sekä vastaavan kohdan ulkoympyrän kehäpisteiden etäisyys keskipisteestä.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että lisämassa (9) ruiskutetaan Uikuttamalla massasuutinta (8) aksiaalisesti ja pyörittämällä telaa (1) kutakin aksiaaliasemaa vastaavaan kulma-asemaan.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että lisämassa (9) ruisku tetaan liikuttamalla massasuutinta (8) aksiaalisesti ja kiertämällä eri aksiaaliasemia vastaaviin kulma-asemiin telan (1) ollessa paikallaan. 15
FI20020508A 2002-02-04 2002-03-19 Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen FI111984B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020508A FI111984B (fi) 2002-02-04 2002-03-19 Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen
AU2003214282A AU2003214282A1 (en) 2002-03-19 2003-03-18 Method for continuous balancing of long flexible roll tubes
PCT/FI2003/000206 WO2003078730A1 (en) 2002-03-19 2003-03-18 Method for continuous balancing of long flexible roll tubes

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20020215 2002-02-04
FI20020215A FI20020215A0 (fi) 2002-02-04 2002-02-04 Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen
FI20020508 2002-03-19
FI20020508A FI111984B (fi) 2002-02-04 2002-03-19 Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20020508A0 FI20020508A0 (fi) 2002-03-19
FI111984B true FI111984B (fi) 2003-10-15

Family

ID=26161279

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20020508A FI111984B (fi) 2002-02-04 2002-03-19 Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI111984B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN111999696B (zh) * 2020-08-02 2023-07-04 中国人民解放军海军工程大学 一种多平台测向交叉定位优化方法

Also Published As

Publication number Publication date
FI20020508A0 (fi) 2002-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8241454B2 (en) Corrugating machine and method of producing corrugated cardboard having a marking device with a solid coloring agent
ES2931475T3 (es) Método y sistema asociado con un rodillo de detección y un rodillo de acoplamiento para recoger datos de los rodillos
CN1246559A (zh) 旋转辊主动减振装置和处理料幅尤其是纸或纸板幅的装置
BRPI0717472A2 (pt) Máquina impressora rotativa e método para ajustar um cilindro da mesma
WO2007099646A1 (ja) 円形状の測定方法、円筒形状の測定方法及び円筒形状の測定装置
WO2011107660A1 (en) Method and arrangement for determining the profile of a roll surface and for controlling grinding
FI111984B (fi) Menetelmä pitkien joustavien putkitelojen jatkuvaan tasapainottamiseen
WO2013076526A1 (en) Assembly for detecting geometric parameters of supports for printing plates
FI120920B (fi) Menetelmä ja järjestelmä materiaaliradan kireysmittauksen yhteydessä
FI121687B (fi) Menetelmä ja järjestely lieriömäisen kappaleen mittaamiseksi kuiturainakoneessa ja vastaava mittauslaite
US4434649A (en) Gauge having a surface follower with peripheral vent
EP1071626B1 (en) Method and apparatus for control of reeling
CN103477221B (zh) 检测材料加工机器中的连续式或循环式材料带的参数的方法和装置
WO2003078730A1 (en) Method for continuous balancing of long flexible roll tubes
FI111033B (fi) Menetelmä rullan tiheyden määrittämiseksi
US4270382A (en) Gap measurement apparatus
JPS61107112A (ja) パイプラインの沈下形状測定用ピグ
US10486180B2 (en) Device and method for measurement of the thickness of sprayed-on internal pipe liners
CA1249043A (en) Method and apparatus for dynamic balance detection of a calender strip
FI116281B (fi) Hylsynlukituslaite
CN111829904A (zh) 检查方法、树脂薄膜卷的制造方法以及树脂薄膜卷
US6343501B1 (en) System and method for determining the process viscosity of a fluid in a film metering device
FI108885B (fi) Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä
JPS63121705A (ja) 管の外径及び中心位置測定装置
JP2007147298A (ja) 塗膜厚測定装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed