FI108885B - Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä - Google Patents
Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä Download PDFInfo
- Publication number
- FI108885B FI108885B FI980442A FI980442A FI108885B FI 108885 B FI108885 B FI 108885B FI 980442 A FI980442 A FI 980442A FI 980442 A FI980442 A FI 980442A FI 108885 B FI108885 B FI 108885B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- paper
- measuring object
- medium
- measuring
- diameter
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G01—MEASURING; TESTING
- G01B—MEASURING LENGTH, THICKNESS OR SIMILAR LINEAR DIMENSIONS; MEASURING ANGLES; MEASURING AREAS; MEASURING IRREGULARITIES OF SURFACES OR CONTOURS
- G01B13/00—Measuring arrangements characterised by the use of fluids
- G01B13/02—Measuring arrangements characterised by the use of fluids for measuring length, width or thickness
- G01B13/06—Measuring arrangements characterised by the use of fluids for measuring length, width or thickness for measuring thickness
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Measuring Arrangements Characterized By The Use Of Fluids (AREA)
- Paper (AREA)
Description
108885 MENETELMÄ PAPERIN OMINAISUUKSIEN MITTAAMISEKSI JA SOVI· TELMA PAPERIN MITTALAITTEEN YHTEYDESSÄ
Keksinnön kohteena on menetelmä paperin ominaisuuksien mittaa-5 miseksi, missä menetelmässä paperin ominaisuuksia mitataan laitteella, johon kuuluu ainakin yksi mittauskohtio, johon olennaisesti symmetrisesti sen keskelle on sovitettu syöttöreikä, jolloin syöttöreiän kautta syötetään väliainetta mit-tauskohtion ja paperin väliin siten, että saadaan aikaan voima, joka pitää mit-tauskohtion matkan päässä paperin pinnasta ja syöttöreiän halkaisija, mittaus-10 kohtion halkaisija ja mittauskohtion etäisyys paperista sekä väliaineen syöttö-paine sovitetaan siten, että syöttöreiästä tulon jälkeen väliaineen virtausnopeus kasvaa niin suureksi, että virtaus aiheuttaa alipaineen, joka aikaansaa paperin ja mittauskohtion välille voiman, joka pyrkii siirtämään niitä toisiaan kohti, jolloin mittauskohtio ja paperi asetetaan sanottujen voimien määrittämään ta-15 sapainotilaan.
Edelleen keksinnön kohteena on sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä, mihin sovitelmaan kuuluu ainakin yksi mittauskohtio, mittauskohtion yhteyteen sovitettu anturi, olennaisesti symmetrisesti mittauskohtion keskelle sovitettu syöttöreikä ja välineet väliaineen syöttämiseksi mittauskohtion ja pa-20 perin väliin syöttöreiän kautta, jolloin tietyllä väliaineen syöttöpaineella syöttöreiän halkaisija, mittauskohtion halkaisija ja mittauskohtion etäisyys paperista on sovitettu siten, että syöttöreiästä tulon jälkeen väliaineen virtausnopeus • · " *· kasvaa niin suureksi, että virtaus aiheuttaa alipaineen, joka aikaansaa paperin ..!: ’ ja mittauskohtion välille voiman, joka pyrkii siirtämään niitä toisiaan kohti ja si- « 25 ten aikaansaa mittauskohtion ja paperin pysymisen toistensa läheisyydessä, jolloin mittauskohtio ja paperi asettuvat niiden keskinäisen etäisyyden suhteen :V: tasapainotilaan.
Paperin ja kartongin paksuutta ja muita ominaisuuksia seurataan paperikoneessa tyypillisesti jatkuvatoimisesti paperin liikkuessa. Mittarit on : 30 yleensä kiinnitetty niin sanottuun mittapalkkiin, jossa mittarit liikkuvat jatkuvasti .···’ edestakaisin paperin poikkisuunnassa ja suorittavat mittausta koko ajan pape- ’·' rin liikkuessa eteenpäin. Anturit on sijoitettu mahdollisimman lähelle paperin ‘ : pintaa mittaustarkkuuden parantamiseksi. Tästä aiheutuu runsaasti ongelmia, esimerkiksi, mikäli mitta-anturit jostain syystä koskettavat paperin pintaa, voi .·/. 35 antureista jäädä paperiin jälkiä. Edelleen kosketuksesta johtuen mittapäät voi- vat likaantua, mikä johtaa ajan oloon heikentyneeseen mittaustarkkuuteen. Li- 2 108885 säksi paperin pinnan epätasaisuuksien koskettaminen antureihin voi aiheuttaa paperiin reikiintymistä. Onkin tunnettua käyttää mittapäiden yhteydessä niin sanottua ilmavoitelua, jolloin antureiden läpi on porattu reikä tai reikiä, joista puhalletaan ilmaa anturin ja paperirainan väliin. Ilmavoitelun ansiosta anturi 5 pysyy irti rainasta eivätkä esimerkiksi paperin pinnassa olevat epätasaisuudet kosketa mittapäätä. Näin vältytään paperin reikiintymiseltä. Samalla vältetään myöskin jälkien syntyminen paperin pintaan ja anturien likaantuminen saadaan vähäisemmäksi. Tällaisia ilmavoitelu tai ilmalaakeriratkaisuja on esitetty esimerkiksi DE-julkaisuissa 2 829 264 ja 4 011 646 sekä US-patenteissa 4 450 10 404 ja 4 528 507 sekä WO-julkaisussa 95/30877. Kaikille edellä esitetyille ratkaisuille on yhteistä se, että ilmaa puhalletaan joko useasta reiästä tai kovalla paineella tai isolta alueelta tai jollain muulla tavalla siten, että ilman määrällä varmistetaan mittapään pysyminen irti paperin pinnasta. Kyseisellä ratkaisulla ei kuitenkaan mittapään ja paperin etäisyyttä saada pysymään riittävällä tark-15 kuudella vakiona, jolloin siis mittaustarkkuus ei säily riittävän hyvänä.
US-patentissa 3 855 524 on esitetty muuten edellä mainittuja julkaisuja vastaava ratkaisu, mutta ilmasuihkut on suunnattu vinosti anturin reunoille anturin kääntymisen estämiseksi. Mittaustarkkuusongelmat ovat kuitenkin vastaavanlaiset kuin edellä esitetyissä julkaisuissa.
20 WO-julkaisussa 96/35112 on esitetty mittapää, johon on epäsymmet risesti sijoitettu reikä, josta puhalletaan ilmaa mittapään ja paperin väliin. Rei-. . än ympärillä sen läheisyydessä on rengaskanava, johon ilma reiästä mittapään '· ja paperin välissä virtaa. Rengaskanavasta on yhteys purkauskanavaan, jonka kautta rengaskanavaan virrannut ilma johdetaan ulos. Purkauskanavaan pu-...T 25 halletaan toisilla välineillä ilmaa siten, että saadaan aikaan ejektorivaikutus rengaskanavassa viilaavan ilman virtausnopeuden kasvattamiseksi. Virtaus-nopeuden kasvu saa aikaan alipaineen rengaskanavan sisäpuoliselle osalle.
:T: Ratkaisu on erittäin monimutkainen ja virtausvastukset voivat helposti aiheut taa alipaineen teon epäonnistumisen. Laite on hankala valmistaa ja esimerkik- . ·. _: 30 si purkauskanava voi imeä pölyä, jolloin laitteen huolto on erittäin vaikeaa.
• · .···. Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sovitelma, missä ’” edellä mainittuja epäkohtia pystytään välttämään.
* * Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että syöt- töreiän halkaisijan suhde mittauskohtion halkaisijaan sovitetaan välille 0, 01 - 35 0,25.
» · · * 108885 ί i 3
Edelleen keksinnön mukaiselle sovitelmalle on tunnusomaista se, että syöttöreiän halkaisijan suhde mittauskohtion halkaisijaan on välillä 0,01 -0,25.
Keksinnön olennainen ajatus on, että mittauslaitteen mittauskohtio 5 pidetään matkan päässä paperin pinnasta syöttämällä mittauskohtion läpi väliainetta, edullisesti ilmaa, mittauskohtion ja paperin väliin siten, että mittaus-kohtio ja paperi saadaan asettumaan niiden keskinäisen etäisyyden suhteen tasapainotilaan. Edelleen ajatuksena on, että syötettävän väliaineen paine sekä syöttöreiän ja mittauskohtion mitat sekä etäisyys paperin pinnasta on sovi-10 tettu siten, että väliaineen virtausnopeus syöttöreiästä purkautumisen jälkeen kasvaa siten, että syntyy alipaine, joka aikaansaa paperin ja mittauskohtion välille voiman, joka pyrkii siirtämään niitä toisiaan kohti. Väliaineen syöttö toisaalta saa aikaan mittauskohtion ja paperin välille niitä toisistaan poispäin vaikuttavan voiman, jolloin mittauskohtio ja paperi asettuvat kyseisten voimien 15 määrittämään tasapainotilaan.
Keksinnön etuna on, että mittauskohtio ja paperi saadaan asetettua sellaiseen tasapainotilaan, että niiden etäisyys toisistaan pysyy vakiona erittäin hyvällä tarkkuudella. Edelleen mittauskohtion ja paperin välissä säilyy rako, jolloin paperin pinnassa olevat epätasaisuudet eivät kosketa mittapäätä eikä pa-20 peri reikiinny. Paperin pintaan ei myöskään synny jälkiä ja anturin likaantuminen saadaan kohtuullisen pieneksi.
. . Termillä paperi tarkoitetaan tämän hakemuksen yhteydessä paperin • *· / lisäksi myös kartonkia.
« I · • · · | Keksintöä selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa ΥΓ 25 kuvio 1 esittää kaavamaisesti erästä keksinnön mukaista sovitelmaa :: sivultapäin katsottuna ja osittain poikkileikattuna, :.v kuvio 2 esittää kaavamaisesti erästä keksinnön mukaista mittauskoh- tiota alhaaltapäin katsottuna, kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista mittauskohtiota sivultapäin katsot-30 tuna ja poikkileikattuna, .···. kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaisen ratkaisun aiheuttamaa painekuvio- ta, kuvio 5 esittää kaavamaisesti erästä toista keksinnön mukaisen sovi- »· · > · ‘ ' telman mittauskohtioratkaisua alhaaltapäin katsottuna ja : Y: 35 kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaista ratkaisua sivultapäin katsottuna.
i 4 108885
Kuviossa 1 on esitetty laitteisto, johon kuuluu ensimmäinen mittapää 1a ja toinen mittapää 1b, joiden väliin on sovitettu paperi 2. Paperi liikkuu ko-nesuuntaan nuolen A mukaisesti. Ensimmäinen mittapää 1a ja toinen mittapää 1b on sovitettu niin sanottuun mittapalkkiin 3, jossa mittapäät 1a ja 1b liikkuvat 5 olennaisesti jatkuvasti edestakaisin konesuuntaan nähden poikittaiseen suuntaan. Paperin ominaisuuksien mittauksia suoritetaan olennaisesti koko ajan paperin liikkuessa eteenpäin. Ensimmäiseen mittapäähän 1a on asennettu ensimmäinen mittauskohtio 4a ja toiseen mittapäähän 1 b on sovitettu toinen mittauskohtio 4b. Ensimmäisen mittauskohtion 4a yhteyteen voi olla sovitettu-10 na esimerkiksi kela ja toisen mittauskohtion 4b yhteyteen voi olla sovitettuna esimerkiksi sopivasta materiaalista valmistettu tabletti, jolloin mittauskohtioiden 4a ja 4b välinen etäisyys pystytään mittalaitteella määrittelemään sinänsä tunnetulla tavalla. Mittauskohtioiden 4a ja 4b yhteydessä olevat anturit voivat olla mitä tahansa sinänsä tunnettua rakennetta siten, että niiden avulla pystytään 15 määrittämään mittauskohtioiden välinen etäisyys paperin paksuuden määrittämiseksi tai jokin muu paperin ominaisuus. Edelleen mittauskohtio 4a ja anturi voivat olla integroitu muodostamaan yhden kokonaisuuden. Erilaiset anturit sekä niiden avulla tapahtuva paperin ominaisuuksien mittaus ovat alan ammattimiehelle itsestään selviä ratkaisuja, eikä niitä sen vuoksi oheisissa kuvi-20 oissa ja tässä yhteydessä ole käsitelty sen tarkemmin.
Ensimmäinen mittauskohtio 4a on kiinnitetty ensimmäiseen mitta-. . päähän 1a joustavalla kalvolla 5a ja vastaavalla tavalla toinen mittauskohtio 4b • 1 / on kiinnitetty toiseen mittapäähän 1 b joustavalla kalvolla 5b. Joustavat kalvot • · · · 5a ja 5b mahdollistavat mittauskohtioiden 4a ja 4b liikkumisen toisiaan kohti tai • 25 toisistaan poispäin esimerkiksi paperin 2 paksuuden vaihdellessa. Mittauskoh- tioiden 4a ja 4b sijaintia paperin 2 suhteen voidaan säätää myös mittapäiden v.: 1a ja 1b yhteydessä olevilla kalvotoimilaitteilla, joita ei selvyyden vuoksi ohei- : ’: ’: sessa kuviossa ole esitetty.
Ensimmäiseen mittauskohtioon 4a on sovitettu syöttöreikä 6a, jonka *·,· 30 kautta syötetään väliainetta mittauskohtion 4a ja paperin 2 väliin. Vastaavalla tavalla on toiseen mittauskohtioon 4b sovitettu syöttöreikä 6b, jonka kautta , syötetään väliainetta toisen mittauskohtion 4b ja paperin 2 väliin. Väliaine on ' ' edullisesti kaasumaista ainetta, edullisimmin ilmaa. Väliaine syötetään ilman- '»··1 syöttölaitteiden, esimerkiksi puhaltimien 7a ja 7b avulla. Paineilman syötössä : ’: 1: 35 käytettäviä venttiileitä ei selvyyden vuoksi ole kuviossa esitetty.
I · 5 108885
Laitteistoon kuuluu edelleen ohjausyksikkö 8, jonka avulla esimerkiksi ohjataan puhaltimia 7a ja 7b tai säädetään painetta jollain muulla tavalla. Edelleen ohjausyksikön 8 avulla voidaan kerätä mittaustieto mittausantureilta.
Kuviossa 2 on esitetty mittauskohtio 4a alhaaltapäin katsottuna.
5 Syöttöreikä 6a on sijoitettu olennaisesti symmetrisesti mittauskohtion 4a keskelle siten, että syöttöreiän 6a ympärillä on riittävässä määrin mittauskohtion 4a paperia 2 kohti asettuvaa tasaista pintaa. Mittauskohtio voi olla muodoltaan myös muun mallinen kuin kuviossa esitetty ympyrä, esimerkiksi kolmio, suorakulmio tms.
10 Kuviossa 3 on esitetty mittauskohtio 4a sivultapäin katsottuna ja poikkileikattuna. Syöttöreiän 6a kautta syötetään mittauskohtion 4a ja paperin 2 väliin väliainetta, joka virtaa nuolien B mukaisesti. Väliaine syötetään syöttö-reiästä 6a paperin 2 pintaan nähden jyrkässä kulmassa, edullisimmin kyseinen kulma on noin 90°. Syötettävän väliaineen paine P vaihtelee edullisesti 10 15 kPa:n ja 600 kPa:n välillä. Eräs tyypillinen käytettävä paineen suuruus on 100 kPa. Syöttöreiän 6a halkaisija df ja mittauskohtion 4a ja paperin 2 välinen rako ho mitoitetaan sellaiseksi, että väliaineen virtausnopeus kasvaa sen tullessa syöttöreiästä 6a mittauskohtion 4a ja paperin 2 väliin niin paljon, että virtaus saa aikaan alipaineen mittauskohtion 4a ja paperin 2 välille, jolloin mittauskoh-20 tion 4a ja paperin 2 välille aiheutuu voima F, joka pyrkii siirtämään mittauskoh-tiota 4a ja paperia 2 toisiaan kohti. Väliaineen virtaus toisaalta saa aikaan , . voiman, joka pitää paperin 2 ja mittauskohtion 4a irti toisistaan, jolloin mittaus- ’· / kohtio 4a ja paperi 2 asettuvat toistensa suhteen olennaisesti muuttumatto- « «· ··; mana pysyvään tasapainoasemaan tai tasapainotilaan. Tasapainoaseman • · · ί 25 kohtaan voidaan luonnollisesti vaikuttaa ulkoisella voimalla, kuten mittauskoh-tion 4a paikkaa säätävällä kalvotoimilaitteella, mutta mittauksen aikana luon-\v nollisesti ulkoiset voimat pidetään olennaisesti vakioina. Mittauskohtion 4a ja !, ί': paperin 2 välisen raon paksuus on edullisesti yli 5 mikrometriä, koska tyypilli sesti paperin pinnan karheus on suunnilleen tätä luokkaa. Jotta virtausnopeu- ; ·.: 30 den muutos saa aikaan riittävän alipaineen, on syöttöreiän halkaisijan df ja * * mittauskohtion 4a ja paperin 2 välisen raon ho välisen mittasuhteen edullisesti t I » • . oltava a l ,···, df/(4 * ho) > 2.
i a a ,'|t Eräs tyypillinen arvo mittauskohtion 4a ja paperin 2 väliselle raolle ’ ‘, 35 ho on 60 mikrometriä. Kuviossa 3 on mittauskohtion 4a ja paperin 2 välinen tili» j 6 1 08885 rako ho esitetty selvyyden vuoksi normaalia tilannetta huomattavasti suurempana.
Edelleen keksinnön toimimisen kannalta on olennaista, että syöttö-reiän 6a halkaisijan df suhde mittauskohtion 4a halkaisijaan D on sopiva. Mit-5 tauskohtion D halkaisijalla tarkoitetaan tämän hakemuksen yhteydessä sen mittauskohtion 4a osan halkaisijaa, joka on mittaushetkellä olennaisesti saman suuntainen mitattavan paperin 2 kanssa ja jonka reunoilta väliaine purkautuu paperin 2 ja mittauskohtion 4a välistä kuvion 3 mukaisesti. Väliaine purkautuu paperin 2 ja mittauskohtion 4a välistä vapaaseen tilaan. Syöttöreiän 6a hal-10 kaisijan df suhde mittauskohtion 4a halkaisijaan D voi vaihdella välillä 0,01 -0,25, edullisesti df/D <0,1. Eräs tyypillinen arvo mittauskohtion 4a halkaisijalle D on 20 mm, mutta halkaisijan D arvo voi olla jopa 100 mm. Jos mittauskohtion 4a halkaisija D on 20 mm, on tyypillisesti syöttöreiän df halkaisija tällöin 1 - 1,5 mm. Jos mittauskohtion 4a halkaisija D on noin 20 mm voi siis syöttöreiän 15 6a halkaisija df vaihdella välillä 0,2 - 5 mm.
Kuviossa 3 käy myös ilmi, kuinka mittauskohtion 4a ulkoreuna on muotoiltu siten, että ilma pääsee purkautumaan paremmin mittauskohtion 4a alta sitä ympäröivään tilaan. Mittauskohtion 4a reuna on ylöspäin kaareva. Tämä muotoilu saa aikaan sen, että ilman purkaus hidastuu hillitysti. Tämän 20 seurauksena paperin 2 ja mittauskohtion 4a välinen voima kasvaa ja kohtio 4a pysyy paremmin paperin 2 suhteen tasapainotilassa. Tämä muotoilu mahdollistaa myös sen, että käytettäessä kuvion 5 mukaisia useita mittauskohtioita 4a, ne voidaan asettaa suhteellisen lähelle toisiaan.
• ·
Kuviossa 4 on esitetty kuvion 3 mukaisen ratkaisun aikaansaama 25 painekuvio. Kuvion 4 vaaka-akseli kuvaa normaalin ilmanpaineen tasoa. Syöt-töreiän 6a kohdalla syötettävän väliaineen paine on suurempi kuin normaali Y ilmanpaine. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa kuitenkin väliaineen virtausno- . Y: peuden kasvu saa aikaan syöttöreiän 6a ja mittauskohtion 4a ulkoreunan välil- ;Y: le alipaineen. Tämän alipaineen tulee olla suuruudeltaan niin suuri, että sen 30 aiheuttama voimavaikutus on suurempi kuin syöttöreiän 6a kohdalla olevan . ·. : ylipaineen voimavaikutus.
>··*. Kuviossa 5 on alhaaltapäin esitetty sellainen keksinnön mukainen > ‘ l ’ sovitelma, missä mittauskohtioita 4a on useita. Useita mittauskohtioita 4a käy- t ’ ’ ” tettäessä tulee ne asettaa riittävän etäälle toisistaan, jottei yhden mittauskohti- :.Y 35 on 4a väliaineen virtaus pääse häiritsemään toisen mittauskohtion 4a väliai- neen virtausta. Edelleen anturi 9 sijoitetaan edullisesti mittauskohtioiden 4a I » · » • t 7 108885 symmetriakeskipisteeseen tai sen lähelle. Usean mittauskohtion 4a avulla mittauslaitteisto saadaan tasapainotettua erittäin hyvin. Luonnollisesti myös anturi 9 sijoitetaan niin, ettei myöskään se kosketa paperin 2 pintaan. Kuviossa 6 on kuvion 5 mukainen ratkaisu vielä esitetty sivultapäin katsottuna.
5 Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollista maan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Keksinnön mukaista sovitelmaa voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa paperin ominaisuutta mittaavan mittalaitteen yhteydessä, mutta erityisen edullisesti keksintö soveltuu käytettäväksi paperin paksuusmit-10 tauksen yhteydessä, koska mittauskohtiot saadaan pysymään tarkasti tietyn etäisyyden päässä paperin pinnasta. Edelleen keksinnön mukainen järjestely soveltuu käytettäväksi myös tilanteessa, missä mitattava paperi on liikkumaton.
• I
• · · · • · I · · l * t » · ' % » • * ·
Claims (20)
1. Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi, missä menetelmässä paperin ominaisuuksia mitataan laitteella, johon kuuluu ainakin yksi 5 mittauskohtio (4a, 4b), johon olennaisesti symmetrisesti sen keskelle on sovitettu syöttöreikä (6a, 6b), jolloin syöttöreiän (6a, 6b) kautta syötetään väliainetta mittauskohtion (4a, 4b) ja paperin (2) väliin siten, että saadaan aikaan voima, joka pitää mittauskohtion (4a, 4b) matkan päässä paperin (2) pinnasta ja syöttöreiän (6a, 6b) halkaisija (df), mittauskohtion (4a, 4b) halkaisija (D) ja mit- 10 tauskohtion (4a, 4b) etäisyys (ho) paperista (2) sekä väliaineen syöttöpaine (P) sovitetaan siten, että syöttöreiästä (6a, 6b) tulon jälkeen väliaineen virtausnopeus kasvaa niin suureksi, että virtaus aiheuttaa alipaineen, joka aikaansaa paperin (2) ja mittauskohtion (4a, 4b) välille voiman (F), joka pyrkii siirtämään niitä toisiaan kohti, jolloin mittauskohtio (4a, 4b) ja paperi (2) asetetaan sanot- 15 tujen voimien määrittämään tasapainotilaan, tunnettu siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) suhde mittauskohtion (4a, 4b) halkaisijaan (D) sovitetaan välille 0, 01 - 0,25.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että väliaineen syöttöpaine (P) sovitetaan välille 10 - 600 kPa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) suhde mittauskohtion (4a, 4b) halkaisijaa (D) sovitetaan pienemmäksi kuin 0,1.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tun-n e 11 u siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) ja mittauskohtion (4a, 25 4b) ja paperin (2) välisen raon (ho) välinen mittasuhde sovitetaan siten, että df/(4 * ho) > 2.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tun- : V: n e 11 u siitä, että mittauskohtion (4a, 4b) pinta syöttöreiän (6a, 6b) ympärillä : ’ i‘: on olennaisesti tasainen.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, t u n - •. : n e 11 u siitä, että mitataan paperin paksuutta.
.*··. 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, t u n - ' · ‘ n e 11 u siitä, että väliaine syötetään mittauskohtion (4a, 4b) ja paperin (2) vä- : liin syöttöreiästä (6a, 6b) paperin (2) pintaan nähden jyrkässä kulmassa. :: 35 8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 9 108885 että väliaine syötetään noin 90°:n kulmassa.
8 108885
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että väliaine on kaasumaista ainetta.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 5 että väliaine on ilmaa.
11. Sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä, mihin sovitelmaan kuuluu ainakin yksi mittauskohtio (4a, 4b), mittauskohtion (4a, 4b) yhteyteen sovitettu anturi (9), olennaisesti symmetrisesti mittauskohtion (4a, 4b) keskelle sovitettu syöttöreikä (6a, 6b) ja välineet väliaineen syöttämiseksi mittauskohti- 10 on (4a, 4b) ja paperin (2) väliin syöttöreiän (6a, 6b) kautta, jolloin tietyllä väliai-! neen syöttöpaineella (P) syöttöreiän (6a, 6b) halkaisija (df), mittauskohtion (4a, 4b) halkaisija (D) ja mittauskohtion (4a, 4b) etäisyys (ho) paperista (2) on sovitettu siten, että syöttöreiästä (6a, 6b) tulon jälkeen väliaineen virtausnopeus kasvaa niin suureksi, että virtaus aiheuttaa alipaineen, joka aikaansaa pa-15 perin (2) ja mittauskohtion (4a, 4b) välille voiman (F), joka pyrkii siirtämään niitä toisiaan kohti ja siten aikaansaa mittauskohtion (4a, 4b) ja paperin (2) pysymisen toistensa läheisyydessä, jolloin mittauskohtio (4a, 4b) ja paperi (2) asettuvat niiden keskinäisen etäisyyden suhteen tasapainotilaan, tunnettu siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) suhde mittauskohtion (4a, 4b) 20 halkaisijaan (D) on välillä 0,01 - 0,25.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että väliaineen syöttöpaine (P) on välillä 10 - 600 kPa.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) suhde mittauskohtion (4a, 4b) • · ·: 25 halkaisijaan (D) on pienempi kuin 0,1.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 11-13 mukainen sovitelma, t u n - n e 11 u siitä, että syöttöreiän (6a, 6b) halkaisijan (df) ja mittauskohtion (4a, '·.*,· 4b) ja paperin (2) välisen raon (ho) välinen mittasuhde on :7: df/(4 * ho) > 2.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 11-14 mukainen sovitelma, t u n - : . n e 11 u siitä, että mittauskohtion (4a, 4b) pinta syöttöreiän (6a, 6b) ympärillä I t . · ·. on olennaisesti tasainen.
: 16. Jonkin patenttivaatimuksen 11-15 mukainen sovitelma, tun nettu siitä, että mittalaite on sovitettu mittaamaan paperin paksuutta. ..35
17. Jonkin patenttivaatimuksen 11-16 mukainen sovitelma, t u n - 10 108885 n e 11 u siitä, että syöttöreikä (6a, 6b) on sovitettu syöttämään väliaine mitta-uskohtion (4a, 4b) ja paperin (2) väliin paperin (2) pintaan nähden jyrkässä I kulmassa.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, 5 että syöttöreikä (6a, 6b) on sovitettu syöttämään väliaine paperin (2) pintaan nähden noin 90°:n kulmassa.
19. Jonkin patenttivaatimuksen 11-18 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että väliaine on kaasumaista ainetta.
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, 10 että väliaine on ilmaa. • t « » > * · 11 108885
Priority Applications (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI980442A FI108885B (fi) | 1998-02-26 | 1998-02-26 | Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä |
CA002321634A CA2321634A1 (en) | 1998-02-26 | 1999-02-25 | Method of measuring properties of paper, and arrangement in a paper measuring apparatus |
US09/622,985 US6494081B1 (en) | 1998-02-26 | 1999-02-25 | Method of measuring properties of paper, and arrangement in a paper measuring apparatus |
AU26261/99A AU2626199A (en) | 1998-02-26 | 1999-02-25 | Method of measuring properties of paper, and arrangement in paper measuring apparatus |
PCT/FI1999/000147 WO1999044014A1 (en) | 1998-02-26 | 1999-02-25 | Method of measuring properties of paper, and arrangement in a paper measuring apparatus |
EP99906274A EP1058814A1 (en) | 1998-02-26 | 1999-02-25 | Method of measuring properties of paper, and arrangement in a paper measuring apparatus |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI980442 | 1998-02-26 | ||
FI980442A FI108885B (fi) | 1998-02-26 | 1998-02-26 | Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI980442A0 FI980442A0 (fi) | 1998-02-26 |
FI980442A FI980442A (fi) | 1999-08-27 |
FI108885B true FI108885B (fi) | 2002-04-15 |
Family
ID=8551035
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI980442A FI108885B (fi) | 1998-02-26 | 1998-02-26 | Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6494081B1 (fi) |
EP (1) | EP1058814A1 (fi) |
AU (1) | AU2626199A (fi) |
CA (1) | CA2321634A1 (fi) |
FI (1) | FI108885B (fi) |
WO (1) | WO1999044014A1 (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6792807B2 (en) * | 2001-04-23 | 2004-09-21 | Cmd Corporation | Method and apparatus for sensing a seal on a film |
US6813941B2 (en) | 2001-12-20 | 2004-11-09 | Kimberly-Clark Worldwide, Inc. | Method to measure tension in a moving web and to control properties of the web |
DE10361160A1 (de) * | 2003-12-22 | 2005-07-21 | Voith Paper Patent Gmbh | Messvorrichtung |
Family Cites Families (16)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2940040A (en) * | 1956-12-24 | 1960-06-07 | Union Carbide Corp | Continuous measuring apparatus and method |
US3494177A (en) * | 1967-06-13 | 1970-02-10 | Corning Glass Works | Positioning apparatus and method |
US3528002A (en) * | 1968-01-04 | 1970-09-08 | Conrac Corp | Caliper with air bearings for continuously moving sheet material |
US3855524A (en) | 1972-09-05 | 1974-12-17 | Industrial Nucleonics Corp | Measuring gauge with air bearing and resistant to tilt |
US4107606A (en) | 1976-12-14 | 1978-08-15 | Measurex Corporation | Non-contacting electromagnetic thickness gauge for sheet measurement having improved small distance sensitivity |
US4292838A (en) * | 1979-11-26 | 1981-10-06 | Measurex Corporation | Caliper gauge for the measurement of sheet members over a wide range of thicknesses |
US4528507A (en) | 1981-10-26 | 1985-07-09 | Accuray Corporation | Sheet measuring apparatus with two structurally isolated non-contacting surface follower bodies and wireless signal transmission |
US4450404A (en) | 1981-10-26 | 1984-05-22 | Accuray Corporation | Pneumatic surface follower with negative feedback of a variable force counteracting the levitating force |
DE3247697A1 (de) | 1982-12-20 | 1984-06-20 | Schweizerische Aluminium Ag, Chippis | Vorrichtung zum bestimmen und/oder messen der form eines werkstueckes |
SE434997B (sv) * | 1983-01-12 | 1984-08-27 | Per Roode Berglund | Anordning for metning av tjockleken av en rorlig bana |
US4581918A (en) * | 1984-01-09 | 1986-04-15 | Esselte Security Systems | Apparatus for non-contact thickness gauging of disc or sheet objects |
US4929895A (en) * | 1989-03-22 | 1990-05-29 | Impact Systems, Inc. | Thickness gauge for moving sheet material with inner and outer flexibly mounted bearings |
DE4011646A1 (de) | 1990-04-11 | 1991-10-24 | Micro Epsilon Messtechnik | Dickenmesseinrichtung |
IT1269734B (it) * | 1994-05-10 | 1997-04-15 | Aeonic Syst Italia Srl | Dispositivo per la misura in linea dello spessore di un foglio industriale continuo,basato su due testine tastatrici contrapposte senza contatto diretto per mezzo di cuscini d'aria,azionate da una spinta invariante di tipo gravimetrico |
WO1996035112A1 (en) | 1995-05-05 | 1996-11-07 | Measurex Corporation | Sheet stabilizer for optical sensor |
IT1282789B1 (it) * | 1996-06-07 | 1998-03-31 | Electronic Systems Spa | Dispositivo di misurazione senza contatto di spessore per materiali non metallici in film,fogli,nastri o simili |
-
1998
- 1998-02-26 FI FI980442A patent/FI108885B/fi active
-
1999
- 1999-02-25 EP EP99906274A patent/EP1058814A1/en not_active Withdrawn
- 1999-02-25 CA CA002321634A patent/CA2321634A1/en not_active Abandoned
- 1999-02-25 US US09/622,985 patent/US6494081B1/en not_active Expired - Fee Related
- 1999-02-25 WO PCT/FI1999/000147 patent/WO1999044014A1/en not_active Application Discontinuation
- 1999-02-25 AU AU26261/99A patent/AU2626199A/en not_active Abandoned
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI980442A (fi) | 1999-08-27 |
US6494081B1 (en) | 2002-12-17 |
WO1999044014A1 (en) | 1999-09-02 |
WO1999044014A9 (en) | 1999-11-11 |
AU2626199A (en) | 1999-09-15 |
CA2321634A1 (en) | 1999-09-02 |
EP1058814A1 (en) | 2000-12-13 |
FI980442A0 (fi) | 1998-02-26 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI114337B (fi) | Menetelmä ja mittalaite liikkuvan rainan ainakin yhden ominaisuuden mittaamiseksi | |
US8760669B2 (en) | Method of measuring the thickness of a moving web | |
EP2302319B1 (en) | Radiation inspection apparatus | |
EP1514651B1 (en) | Negative pressure attraction device and attraction confirming sensor | |
FI119260B (fi) | Menetelmä mittauslaitteiston kalibroimiseksi ja mittauslaitteisto | |
US4311037A (en) | Web permeability tester | |
US20020178790A1 (en) | Differential permeometer | |
PT91706B (pt) | Processo e aparelho para medir a tensao de uma folha continua | |
CN101874136B (zh) | 包括具有中央突起的吸嘴的纸张稳定器 | |
FI71993C (fi) | Sjaelvstabiliserande pneumatisk laegesgivare. | |
JP5395334B2 (ja) | 測定プローブにより薄層の厚さを測定する方法と装置 | |
ES2502517T3 (es) | Medición de velocidad de flujo y de presión usando un dispositivo de viga en voladizo vibratorio | |
JP2007218901A (ja) | 圧力センサ | |
EP0078095B1 (en) | Measuring system improvements | |
US5770949A (en) | Device for on-line measuring of the thickness of a continuously produced sheet | |
FI108885B (fi) | Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja sovitelma paperin mittalaitteen yhteydessä | |
US4434649A (en) | Gauge having a surface follower with peripheral vent | |
KR101014121B1 (ko) | 기판의 표면을 검사하기 위한 측정 장치 및 측정 방법 | |
JP2002277384A (ja) | 欠陥検出方法及び装置 | |
JP4575533B2 (ja) | 非接触流体測定装置 | |
FI110639B (fi) | Menetelmä paperin ominaisuuksien mittaamiseksi ja mittalaite | |
EP4042129A1 (en) | Fluid drag measuring method and device | |
JP2018151220A (ja) | 浮上装置及びテンション検出装置 | |
KR200146905Y1 (ko) | 평균차압측정용 다공 트래버스튜브 | |
SE527812C2 (sv) | Uppriktningsanordning för givare |