FI111917B - Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin - Google Patents

Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin Download PDF

Info

Publication number
FI111917B
FI111917B FI20001941A FI20001941A FI111917B FI 111917 B FI111917 B FI 111917B FI 20001941 A FI20001941 A FI 20001941A FI 20001941 A FI20001941 A FI 20001941A FI 111917 B FI111917 B FI 111917B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mold
nozzle
cross
injection
section
Prior art date
Application number
FI20001941A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001941A (fi
FI20001941A0 (fi
Inventor
Olavi Kuosmanen
Original Assignee
Perlos Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Perlos Oyj filed Critical Perlos Oyj
Priority to FI20001941A priority Critical patent/FI111917B/fi
Publication of FI20001941A0 publication Critical patent/FI20001941A0/fi
Priority to PCT/FI2001/000756 priority patent/WO2002020244A1/en
Priority to AU2001284073A priority patent/AU2001284073A1/en
Publication of FI20001941A publication Critical patent/FI20001941A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111917B publication Critical patent/FI111917B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C45/00Injection moulding, i.e. forcing the required volume of moulding material through a nozzle into a closed mould; Apparatus therefor
    • B29C45/17Component parts, details or accessories; Auxiliary operations
    • B29C45/26Moulds
    • B29C45/27Sprue channels ; Runner channels or runner nozzles
    • B29C45/2701Details not specific to hot or cold runner channels
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C45/00Injection moulding, i.e. forcing the required volume of moulding material through a nozzle into a closed mould; Apparatus therefor
    • B29C45/17Component parts, details or accessories; Auxiliary operations
    • B29C45/26Moulds
    • B29C45/27Sprue channels ; Runner channels or runner nozzles
    • B29C45/2701Details not specific to hot or cold runner channels
    • B29C45/2708Gates
    • B29C2045/2714Gates elongated, e.g. film-like, annular

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Injection Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)

Description

11191?
Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin
Keksinnön kohteena on ruiskuvalumuotti, erityisesti ohutseinämäis-ten ruiskuvalutuotteiden valmistamiseksi tarkoitettu ruiskuvalumuotti, joka kä-5 sittää muottipesän ja syöttökanaviston valettavan materiaalin johtamiseksi ruiskutusyksiköstä muottipesään.
Edelleen keksinnön kohteena on ruiskuvalukoneen suutin, joka käsittää suuttimen virtauskanavan, joka on sovitettu johtamaan valettava materiaali ruiskutusyksiköstä ruiskuvalumuotin syöttökanavaan.
10 Keksintö liittyy muovituotteiden ruiskuvaluun. Erityisesti keksintö liit tyy ruiskuvalumuotin syöttökanavistoon ja ruiskuvalukoneen suuttimeen. Ruiskuvalumuotin syöttökanavistolla tarkoitetaan tässä kanavistoa, joka johtaa vir-taavassa muodossa olevan muovimateriaalin ruiskuvalukoneen suuttimesta muottionkaloon. Tyypillisesti syöttökanavisto käsittää syöttökanavan, johon va-15 lettava materiaali virtaa ruiskuvalukoneen suuttimesta, ja jakokanavan, jolla materiaali ohjataan muottipesään.
Ruiskuvalu on tärkeimpiä kestomuovituotteiden valmistustekniikoita ja sitä sovelletaan myös kertamuovituotteiden valmistuksessa. Kestomuovi-tuotteita ruiskuvalettaessa muotti on jäähdytetty valettavan materiaalin kovet-20 tamiseksi sen lämpötilaa laskemalla kun taas kertamuovien kohdalla muotti on . tarkoitusta varten lämmitetty materiaalin kovettamiseksi sen lämpötilaa nosta malla. Huomautettakoon, että ellei erikseen mainita jatkossa tässä hakemuksessa käsitellään kestomuovituotteiden valmistamista, mutta on selvää, että ’· : keksintöä voidaan soveltaa myös kertamuovituotteiden ruiskuvalussa.
: * 25 Perinteisesti ruiskuvalutekniikalla on valmistettu varsin massiivisia, toisin sanoen paksuseinämäisiä tuotteita. Niiden ruiskuvalun jaksoaika on pit-’ kä ja ne tarvitsevat suuren ja pitkäaikaisen jälkipaineajan valettavan materiaa lin jäähtymisestä aiheutuvan kutistumisen ja siitä syntyvien tuotevirheiden, ku-: v. ten imujen tai vastaavien, estämiseksi. Jälkipaineen tuottamisen edellytyksenä .···, 30 on, että syöttökanavistossa oleva muovimassa pysyy koko jälkipaineajan vir- *" taavassa olotilassa eli riittävän korkeassa lämpötilassa. Muottipesän ja kana- viston konstruktio on ideaalisesti mitoitettu, kun valettava materiaali kovettuu ensin kauimpana kanavistosta olevassa muottipesän osassa ja viimeiseksi .·. syöttökanavassa. Tämän varmistamiseksi on tekniikan tason mukaisissa syöt- , · ’': 35 tökanavistoissa kanavien ulkopinta-alan ja poikkipinta-alan suhde pyritty mini moimaan käyttämällä syöttökanavistoja, joiden poikkileikkausmuoto on lähinnä 11191? 2 pyöreä, neliömäinen tai muu vastaava. Tällöin ruiskutuksessa kanavaan jääneen materiaalin jäähtyminen tapahtuu hitaasti, koska materiaalin massayk-sikköä kohti olevaa jäähdyttävää kanaviston ulkopinta-alaa on vähän. Jäähdy-tysvaihe on tyypillisesti ajallisesti pisin ruiskuvalujakson osavaihe ja käytän-5 nössä se sanelee koko ruiskuvalujakson pituuden.
Koska ruiskuvalukoneen suuttimen ja sen virtauskanavan on sovittava tiiviisti muotin syöttökanavaan, on tekniikan tason mukaisen suuttimen virtauskanavan poikkileikkausmuodossa minimoitu ulkopinta-alan ja poikkipinta-alan suhde.
10 Nykyisin ruiskuvalumenetelmällä valmistetaan yhä enemmän ohut seinäisiä tuotteita esimerkiksi elektroniikka-, lääke- ja autoteollisuuden tai muun asiakaskunnan tarpeisiin. Valmistettaessa ohutseinämäisiä muovituotteita, joiden massa ja tilavuus on pieni, jäähtyy muottipesässä oleva muovi-massa hyvin nopeasti, koska tuotteen ulkopinta-ala eli pinta-ala vasten jääh-15 dyttävää muottipintaa on suuri suhteessa tuotteen tilavuuteen ja massaan. Nopeasta ja tasaisesta jäähtymisestä johtuen kyseiset tuotteet eivät vaadi jäl-kipainetta. Tältä osin valmistussykli voisi olla hyvin nopea. Tuotetta ei kuitenkaan voida poistaa muotista ennen kuin syöttökanavistossa oleva muovimassa on jäähtynyt niin, että se irtoaa muotin etuosasta ja on käsiteltävissä mekaani-20 sesti esimerkiksi manipulaattoreilla. Tunnetulla tavalla muotoillussa kanavis- . tossa olevan muovimassan jäähtyminen kestää kuitenkin oleellisesti pidem- • * »· män ajan kuin muottionkalossa oleva muovimassan. Jäähdytysvaiheen ja edelleen valmistusjakson pituuden määrää kanavistossa olevan materiaalin v : jäähtyminen, toisin sanoen valmistusjakso kestää kauemmin kuin itse tuotteen 25 valmistaminen edellyttäisi.
Kanavistossa olevan materiaalin jäähtymistä voidaan jossain määrin nopeuttaa virtauskanavan poikkileikkausta pienentämällä, mutta tästä aiheutuvat kasvaneet leikkausvoimat nostavat voimakkaasti viilaavan materiaa-Iin lämpötilaa. Liian korkeat lämpötilat tuhoavat materiaalin molekyyliketjuja ja 30 saattavat aiheuttaa muovimassan lisäaineiden, kuten pigmenttien, hajoami- * · *'* sen. Siksi poikkileikkauksen pienentämisellä voidaan rajoittaa jäähtymisaikaa erittäin rajoitetusti.
I » · :1>t: Toinen tunnettu ratkaisu kanavistoon jääneen materiaalin jäähtymi- sen nopeuttamiseksi on lisätä muotin jäähdytystä kanaviston alueella. Pysyvi-35 en lämpötilaerojen tai -vyöhykkeiden ylläpitäminen varsin kompaktissa muotis- • »· sa on kuitenkin hyvin vaikeaa.
3 11191? Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin, joissa vältetään edellä mainittuja epäkohtia.
Keksinnön mukaiselle ruiskuvalumuotille on tunnusomaista, että syöttökanaviston virtauskanavan poikkileikkauksen pinta-alan ja ulkopinta-alan 5 suhde on sovitettu muottipesän tilavuuden ja muodon suhteen siten, että ruiskutuksessa kanavistoon jäänyt valettava materiaali kovettuu viimeistään samanaikaisesti kuin muottipesän täyttänyt valettava materiaali.
Edelleen keksinnön mukaiselle ruiskuvalukoneen suuttimelle on tunnusomaista, että suuttimen virtauskanavan loppupään poikkileikkaus on 10 sovitettu patenttivaatimuksen 1 mukaisen syöttökanavan virtauskanavan poikkileikkauksen muotoiseksi.
Keksinnön mukaisen muotin olennainen ajatus on, että sen syöttökanaviston virtauskanavan poikkileikkauksen pinta-ala on sovitettu vastaavien kanavien ulkopinta-alan suhteen niin, että ruiskutuksessa mainittuihin kanaviin 15 jäänyt muovimateriaali kovettuu muotista poiston kestäväksi aikaisemmin tai viimeistään samanaikaisesti kuin muottipesän täyttänyt muovimateriaali. Edelleen erään edullisen suoritusmuodon ajatuksena on, että mainittu syöttökanaviston pinta-alan suhde kanaviston tilavuuteen on maksimoitu valettavan materiaalin virtausominaisuuksien määrittämien reunaehtojen puitteissa. Edelleen 20 erään toisen edullisen sovellutusmuodon ajatuksena on, että mainittujen kanavien poikkileikkaus on oleellisesti suorakaiteen muotoinen. Edelleen erään < I > I f kolmannen edullisen sovellutusmuodon ajatuksena on, että kanavien poikki-leikkaus on soikea. Vielä erään neljännen edullisen sovellutusmuodon ajatuksena on, että kanavien poikkileikkaus on lieriön poikkileikkaus.
' ‘: 25 Keksinnön mukaisen ruiskuvalukoneen suuttimen olennainen ajatus on, että sen virtauskanavan loppupään poikkileikkaus on muotoiltu siten, että : se sovittuu virtausteknisesti edullisesti vasten syöttökanavistoa, joka on muo toiltu niin, että ruiskutuksessa syöttökanavistoon jäänyt muovimateriaali kovet-tuu muotista poiston kestäväksi aikaisemmin tai viimeistään samanaikaisesti [ -.'. 30 kuin muottipesän täyttänyt muovimateriaali.
• ·
Keksinnön etuna on, että kanavistoon ja suuttimeen jääneen muo- vimateriaalin jäähtymisaika on oleellisesti lähempänä muottipesässä olevan muovimateriaalin jäähtymisaikaa, jolloin ruiskuvaluprosessin jaksoaikaa voi- . daan lyhentää ja yksikkökustannuksia alentaa murto-osaan verrattuna teknii- • · * 35 kan tasoon.
• · 11191? 4
Keksintöä selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1a esittää kaavamaisesti erästä keksinnön mukaisen ruisku-valumuotin ja ruiskuvalukoneen suuttimen sovellutusmuotoa ruiskuvalukonee-seen sovitettuna sivustapäin ja osittain aukileikattuna, 5 kuvio 1b esittää kuviossa 1a esitettyä ruiskuvalumuottia ruisku- tusyksikön suuntaan tarkasteltuna ja poikkileikattuna, kuvio 1c esittää kuviossa 1a esitetyn ruiskuvalukoneen suutinta ruiskuvalukoneen suunnasta tarkasteltuna ja poikkileikattuna, kuvio 1d esittää kuviossa 1a esitetyn ruiskuvalumuotin jakokanavaa 10 poikkileikattuna, kuvio 2 esittää kaavamaisesti kuvion 1 mukaisesta muotista poistettua valosta perspektiivikuvantona, kuvio 3a esittää kaavamaisesti erästä toista keksinnön mukaisen syöttökanaviston virtauskanavan poikkileikkausta, ja 15 kuvio 3b esittää kaavamaisesti erästä kolmatta keksinnön mukaisen syöttökanaviston virtauskanavan poikkileikkausta.
Kuviossa 1a on esitetty kaavamaisesti eräs keksinnön mukaisen ruiskuvalumuotin ja ruiskuvalukoneen suuttimen sovellutusmuoto sivustapäin ja osittain aukileikattuna. Muotti 4 on kiinni eli muottipuoliskot 5 ja 6 on suljettu 20 toisiaan vasten ja niiden välissä on jakotaso 14. Muotti 4 on suljettu sinänsä alan ammattimiehen tuntemalla sulkuyksiköllä, jota ei ole esitetty kuviossa asian esittämisen selkeyttämiseksi. Ruiskuvalukoneen suutin 3 on kiinnitetty ruis- ·i* kutusyksikköön 2, joka on ajettu kiinni ensimmäistä muottipuoliskoa 5 vasten.
v ·’ Ruiskutusyksikkö 2 on yleensä ruuvityyppinen, joka plastisoi tai ker- 25 tamuovien yhteydessä pehmentää valettavan materiaalin ruiskutettavaan olo-muotoon. Ruiskutusyksikkö 2 voi toki olla esimerkiksi mäntätyyppinen tai jon-kin muun tyyppinen sinänsä tunnettu yksikkö. Kestomuovien ruiskuvalussa • I t käytettävä ruiskutusyksikkö 2 on lämmitetty joko ulkopuolisella lämmönlähteel-lä tai materiaalin kitkasta aiheutuvalla lämmöllä. Muotti 4 on vastaavasti jääh- • · 30 dytetty, mikä on toteutettu jäähdytyskanavissa viilaavan nestemäisen väliai- • · neen avulla tai jollakin muulla sinänsä tunnetulla tavalla. Kertamuovien ruisku-valussa tilanne on päinvastainen: ruiskutusyksikköä 2 jäähdytetään ruiskutet- :: tavan materiaalin jähmettymisen estämiseksi ja muottia 4 lämmitetään.
. ! Muotti 4 käsittää muottipesän 7, joka antaa ruiskutettavalle materi- • · a 35 aalille halutun kolmiulotteisen muodon. Lisäksi muotti 4 käsittää syöttökanaviston, jonka kautta valettava materiaali virtaa ruiskutusyksiköstä 2 muottipesään 11191? 5 7. Kuten aikaisemmin on jo mainittu, syöttökanavisto käsittää yleensä syöttö-kanavan 8 ja jakokanavan 9. Yksipesäisessä muotissa 4 syöttökanava 8 useimmiten jatkuu ilman selvää siirtymäkohtaa jakokanavana 9. Monipesäi-sessä muotissa 4, jollainen on esitetty kuvioissa 1a - 1d, jakokanava 9 alkaa 5 syöttökanaviston haarautuessa eri muottipesiin 7 päätyviksi kanaviksi.
Kuten alan ammattimies hyvin tietää on muotissa 7 tyypillisesti muitakin osia ja elimiä, kuten esimerkiksi ulostyöntötappeja ja -levyjä, jotka työntävät kovettuneen materiaalin ulos muotista 4, mittausantureita esimerkiksi lämpötilojen mittaamiseksi, keemoja sisäpuolisten muotojen toteuttamiseksi ja 10 muuta vastaavaa.
Ruiskutusyksikkö 2 ruiskuttaa valettavan materiaalin suuttimen 3 kautta suljetun muotin 4 kanavistoon ja edelleen muottipesään 7. Ruiskutetusta materiaalista vain osa päätyy muottipesään 7 muun materiaalin jäädessä kanavistoon 8, 9 ja suuttimeen 3.
15 Muottipesässä 7 oleva, varsinaisen tuotteen muodostava materiaali jäähtyy tietyllä nopeudella, jonka sanelee valettavan materiaalin ominaisuuksien lisäksi muotin 4 lämpötila sekä tuotteen tilavuuden ja jäähdyttävää muotti-pintaa vasten olevan tuotteen pinta-alan suhde. Kuvioiden 1a - 1d esittämässä keksinnön suoritusmuodossa on kanaviston 8, 9 virtauskanavan poikkileikkaus 20 työstetty oleellisesti suorakaiteen muotoiseksi. Kyseisen suorakaiteen muotoisen virtauskanavan ulkopinta-ala, jonka kautta kanavassa olevan materiaalin
> > I « I
lämpö johtuu pois, suhteessa kanaviston tilavuuteen on maksimoitu ottaen huomioon muottipesän 7 mitoitus, muottipesien 7 täyttymisnopeus ja muotti-v : pesään 7 ruiskutetun valettavan materiaalin jäähtymisnopeus. Kanaviston mi- 25 toitus voidaan tehdä joko kokeellisesti tai laskennallisesti virtausohjelmistoja ’."Ί käyttäen.
Kanavista on valmistettu moduliin 10, joka on kiinnitetty irrotettavas-ti ensimmäiseen muottipuoliskoon 5. Irrotettava moduuli 10 on yksinkertainen irrottaa muotista 4 kanaviston muotoilemiseksi toisella tavalla mikäli sen toi- * · 30 minnassa ilmenee puutteita. Myös erilaisia kanavistoja sisältävien moduulien 10 vaihtaminen on nopeaa ja kustannukset merkittävästi alemmat kuin jos ko- ko ensimmäinen muottipuolisko 5 vaihdettaisiin. Muotissa 4 voi olla muitakin moduuliosia, kuten esimerkiksi muottipesät, mutta ne ovat alan ammattimie- . , helle sinänsä tunnettuja piirteitä eikä niitä tässä käsitellä tämän tarkemmin.
• · · ! ‘. 35 Valmistettava tuote on ohutseinäinen, joten muottipesään 7 ruisku- ' : tettu materiaali jäähtyy erittäin nopeasti ja tasaisesti eikä muottipesän 7 pak- 11191/ 6 kaamiseksi tarvita jälkipainetta eikä jälkipaineaikaa. Näin ollen kanavistoon 8, 9 jäänyt materiaali saa kovettua välittömästi muottipesän 7 täytyttyä valettavasta materiaalista. Siten jäähdytysvaiheen pituuden määrää muottipesässä 7 olevan materiaalin kovettuminen. Materiaalin annetaan jäähtyä suljetussa 5 muotissa 7 kunnes se on kovettunut niin pitkälle, että muotti 7 voidaan avata ja tuote sekä kanavistoon 8, 9 jääneestä materiaalista syntynyt valos voidaan poistaa. Huomautettakoon, että termillä kovettunut tarkoitetaan tässä hakemuksessa sellaista materiaalin jähmeysastetta, että poistettaessa valos muotista 4 - muottipesästä 7 ja kanavistosta 8, 9 - siihen ei synny epätoivottuja de-10 formaatioita. Koska syöttökanavistossa 8, 9 olevan materiaalin kovettumista ei tarvitse odottaa voidaan muotti 4 avata ja muottipesässä 7 sekä syöttökanavistossa oleva kovettunut materiaali poistaa heti itse tuotteen muodostavan materiaalin kovettumisen jälkeen. Syöttökanaviston 8, 9 ja muottipesän 7 suunnittelu ja toteutus on integroitu niin, että syöttökanaviston virtauskanavan poikki-15 leikkaus, täsmällisemmin sen ulkopinta-alan ja poikkileikkauksen pinta-alan suhde, mitoitetaan muottipesän 7 ja valmistettavan tuotteen mukaisesti siten, että kovettumisaika määräytyy muottionkaloissa olevan muovimassan kovettumisen perusteella.
Kuviossa 1b on esitetty kuvion 1a mukainen ruiskuvalumuotti ruis-20 kutusyksikön 2 suuntaan tarkasteltuna ja poikkileikattuna. Kuviosta nähdään syöttökanavan 8 poikkileikkaus, joka on oleellisesti suorakaide. Perusmuodoltaan suorakaiteen muotoisen syöttökanavan 8 kulmat on pyöristetty, jotta va-lettavan materiaalin virtausnopeus olisi suhteellisen yhtenäinen koko poikki-v : leikkauksessa. Syöttökanavassa 8 on tyypillisesti päästöä, joka edesauttaa ‘"i 25 kovettuneen massan irtoamista avatusta muotista. Syöttökanava 8 on yhdis- tetty jakokanavilla 9 muottipesiin 7, joita kuvion esittämässä monipesäisessä : muotissa 4 on kaksi kappaletta. Muottipesiä 7 voi olla muotissa useampikin niin, että niiden täyttyminen on tasapainoista ja nopeaa. Luonnollisesti keksin-: ·. . töä voidaan soveltaa myös yksipesäiseen muottiin.
30 Kuviossa 1c on esitetty kuvion 1a mukaisen ruiskuvalukoneen suut- * · T timen 3 poikkileikkaus ruiskuvalukoneen suunnasta tarkasteltuna. Suutin 3 on :, ·,: niin sanottu avoin suutin, jossa ei ole välineitä virtauskanavan 11 sulkemiseksi.
Keksintöä voidaan soveltaa toki myös sulkusuuttimessa, jossa virtauskanava , ]·, 11 voidaan sulkea ja estää näin materiaalia virtaamasta ulos ruiskutusyksikös- • · · 35 tä sen ollessa irti muotista. Virtauskanavan loppupää 12, valettavan materiaa-' ‘ Iin virtaussuunnassa tarkasteltuna, on oleellisesti suorakaiteen muotoinen ja 11191? 7 se on sovitettu muotin 4 syöttökanavan 8 muotoon niin, että mainittujen kanavien 8 ja 12 rajapinta on oleellisesti jatkuva, jolloin materiaaiivirtaukseen ei aiheudu rajapinnassa oleellisia häiriöitä, jotka hidastaisivat valettavan materiaalin virtausta, lisäisivät vastapainetta, materiaalin kuumenemista tai muuta vas-5 taavaa.
Suuttimen virtauskanavan alkupää 13 on muotoiltu kartioksi, joka yhdistää ruiskutusyksikön 2 ja virtauskanavan loppupään 12 virtausopillisesti edullisella tavalla toisiinsa. Virtauskanavan 11 poikkileikkaus voi olla myös koko suuttimen 3 pituudelta oleellisesti vastaavan muotoinen kuin virtauskana-10 van loppupään 12.
Kuviossa 1d on esitetty kuviossa 1a mukaisen ruiskuvalumuotin ja-kokanava poikkileikattuna. Jakokanava 9 on kokonaisuudessaan työstetty moduulin 10 jakotasossa 14 olevaan pintaan. Toisessa muottipuoliskossa 6 oleva jakokanavan 9 pinta on yhtenevä muottipuoliskon 6 jakotason 14 pinnan 15 kanssa. Jakokanava 9 voi myös sijaita toisessa muotipuoliskossa 6 tai se voi olla jaettu kumpaankin muottipuoliskoon.
Jakokanavassa 9 on laaja jäähdyttävä pinta suhteessa sen tilavuuteen, joten valettavan materiaalin sisältävä lämpöenergia johtuu nopeasti pois kylmempään muottiin. Valettava materiaali kovettuu nopeasti ja oleellisesti 20 samaan aikaan kuin muottiin virrannut osuus valettavasta materiaalista.
Kuviossa 2 on esitetty kaavamaisesti kuvion 1a mukaisessa muotista poistettu valos perspektiivikuvantona. Varsinaiset ruiskuvaletut tuotteet 17 ovat kiinni jakokanavissa 9 syntyneissä valoksissa 19 ja edelleen syöttökana-. : vassa 8 muotoutuneessa valoksessa 18. Seuraavassa tuotantovaiheessa tuot- "i 25 teet 17 irrotetaan kanaviston valoksista 18 ja 19, jotka useimmiten voidaan f ': käyttää uudestaan raaka-aineena joko samassa prosessissa tai jossakin :'' ‘: muussa muovituotteiden valmistusprosessissa.
Kuviossa 3a on esitetty kaavamaisesti eräs toinen keksinnön mu-kaisen syöttökanaviston 8, 9 ja suuttimen 3 virtauskanavan poikkileikkaus 20.
t · * · · i 30 Poikkileikkaus 20 on tässä sovellutusmuodossa oleellisesti soikea, mikä on va- • · lettavan materiaalin virtauksen kannalta erittäin edullinen muoto ja jonka jääh-:, ·,: dyttävä pinta-ala on suuri suhteessa tilavuuteen.
Kuviossa 3b on esitetty kaavamaisesti eräs kolmas keksinnön mu- . !·. kaisen syöttökanaviston 8, 9 ja suuttimen 3 virtauskanavan poikkileikkaus 21.
* * · '/. 35 Poikkileikkauksen 21 muoto on eräs lieriön poikkileikkaus, joka on muotoiltu : huomioiden kyseisen muotin 4 muottipesässä 7 tapahtuva vaiettavan materi- 8 111917 aalin kovettumisnopeus keksinnön mukaisesti niin, että kanavistossa 8, 9 ja muottipesässä 7 oleva valettava materiaali kovettuu oleellisesti yhtäaikaisesti. Lieriön poikkileikkauksen muotoinen virtauskanava on sovellettavissa eräiden monipesäisten muottien syöttökanavana 8, joka esiohjaa valettavan materiaa-5 Iin virtausta jakokanaviin 9. Monitahokas virtauskanava on edullinen suoritusmuoto myös eräissä jakokanavissa 9, koska sen muodolla voidaan ohjata valettavan materiaalin virtausta muottipesään. Lieriön poikkileikkauksen muotoisen virtauskanavan muoto voi luonnollisesti olla muukin kuin on esitetty kuviossa 3b.
10 Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollis tamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä virtauskanavan poikkileikkauksen perusmuoto voi olla erilainen eri kohdissa syöttökanavistoa 8, 9, mutta sen mittasuhteissa on joka kohdassa kanavistoa 8, 9 huomioitu muottipesään 7 ruiskutetun mate-15 naalin kovettumisnopeus.
> - * · » - ►

Claims (12)

1. Ruiskuvalumuotti, erityisesti ohutseindmäisten ruiskuvalu-tuotteiden valmistamiseksi tarkoitettu ruiskuvalumuotti (4), joka käsittää muot-tipesän (7) ja syöttökanaviston (8, 9) valettavan materiaalin johtamiseksi ruis-5 kutusyksiköstä (2) muottipesään (7), tunnettu siitä, että syöttökanaviston (8, 9) virtauskanavan poikkileikkauksen pinta-alan ja ulkopinta-alan suhde on sovitettu muottipesän (7) tilavuuden ja muodon suhteen siten, että ruiskutuksessa kanavistoon (8, 9) jäänyt valettava materiaali kovettuu viimeistään samanaikaisesti kuin muottipesän (7) täyttänyt valettava materiaali.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ruiskuvalumuotti, tunnettu siitä, että mainittu poikkileikkauksen pinta-alan ja ulkopinta-alan suhde on minimoitu.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ruiskuvalumuotti, tunnettu siitä, että mainittu syöttökanavien poikkileikkaus on perusmuodoltaan 15 lieriön poikkileikkaus.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen ruiskuvalumuotti, tunnettu siitä, että mainittu poikkileikkaus on perusmuodoltaan suorakaide.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen ruiskuvalumuotti, tunnettu siitä, että mainittu syöttökanavien poikkileikkaus on perusmuodoltaan soikea.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ruiskuvalumuotti, : ” ·’ tunnettu siitä, että muottipesiä (7) on ainakin kaksi.
;· 7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen ruiskuvalumuotti, ‘ · tunnettu siitä, että muotti (4) on jäähdytetty ja valettava materiaali kovet- . ·: tuujäähtymällä. .··. 25
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen ruiskuvalumuotti, tunnettu siitä, että muotti (4) on lämmitetty ja valettava materiaali kovettuu lämpenemällä.
9. Ruiskuvalukoneen suutin, joka käsittää suuttimen virtauskanavan (11, 12, 13), joka on sovitettu johtamaan valettava materiaali ruiskutusyksikös- 30 tä (2) ruiskuvalumuotin syöttökanavaan (8), t u n n e 11 u siitä, että suuttimen (3) virtauskanavan loppupään (12) poikkileikkaus on sovitettu patenttivaati-.··. muksen 1 mukaisen syöttökanavan (8) virtauskanavan poikkileikkauksen muo toiseksi. 1
·! · ’ 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen suutin, tunnettu siitä, että I I *.' ‘ : 35 se on avoin suutin (3). 11191?
9 11191?
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen suutin, tunnettu siitä, että se on sulkusuutin.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 9-11 mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen virtauskanava (11, 12, 13) on koko pituudeltaan syöt- 5 tökanavan (8) virtauskanavan poikkileikkauksen muotoinen. »»» »· »* * • · • · ' · 11191?
FI20001941A 2000-09-04 2000-09-04 Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin FI111917B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001941A FI111917B (fi) 2000-09-04 2000-09-04 Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin
PCT/FI2001/000756 WO2002020244A1 (en) 2000-09-04 2001-08-31 Injection moulding method, mould and die
AU2001284073A AU2001284073A1 (en) 2000-09-04 2001-08-31 Injection moulding method, mould and die

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001941 2000-09-04
FI20001941A FI111917B (fi) 2000-09-04 2000-09-04 Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20001941A0 FI20001941A0 (fi) 2000-09-04
FI20001941A FI20001941A (fi) 2002-03-05
FI111917B true FI111917B (fi) 2003-10-15

Family

ID=8559009

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001941A FI111917B (fi) 2000-09-04 2000-09-04 Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2001284073A1 (fi)
FI (1) FI111917B (fi)
WO (1) WO2002020244A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2882680B1 (fr) * 2005-03-03 2009-05-15 Seropa Technology Sa Procede et dispositif de fabrication d'un objet mince par moulage d'une matiere thermoplastique
CN101168279A (zh) 2006-10-26 2008-04-30 中强光电股份有限公司 模具进料结构及其制作壳体的方法
JP4120701B1 (ja) * 2007-08-29 2008-07-16 スズキ株式会社 サイドゲート式の射出成形金型およびそれを用いた成形部品の作製方法
JP2011005743A (ja) 2009-06-25 2011-01-13 Suzuki Motor Corp 射出成形型及び射出成形品の製造方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5874332A (ja) * 1981-10-30 1983-05-04 Sei Tsutsumi 合成樹脂射出成形方法およびその装置
US4451224A (en) * 1982-03-25 1984-05-29 General Electric Company Mold device for making plastic articles from resin
JPH0952260A (ja) * 1995-08-14 1997-02-25 Daicel Chem Ind Ltd 射出成形用金型
JPH11333898A (ja) * 1998-05-26 1999-12-07 Sony Corp 射出成形用金型

Also Published As

Publication number Publication date
FI20001941A (fi) 2002-03-05
AU2001284073A1 (en) 2002-03-22
WO2002020244A1 (en) 2002-03-14
WO2002020244A9 (en) 2003-01-03
FI20001941A0 (fi) 2000-09-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10442125B2 (en) Injection mold, molding tool comprising the mold and methods of use thereof
US5855933A (en) Temperature-controllable tool or mold for producing plastic moldings and process for making such tools or molds
US20200078994A1 (en) Method for producing water jacket spacer
US20100330227A1 (en) Mold including a locking device
US3663145A (en) Synthetic resin injection molding apparatus
FI111917B (fi) Ruiskuvalumuotti ja ruiskuvalukoneen suutin
JP2009196138A (ja) 射出成形装置及び射出成形装置における冷却方法
US9802345B2 (en) Injection molding machine for multiple injection operations
JPH11129289A (ja) 熱硬化性樹脂の射出成形用金型
US7666335B2 (en) Controlling warpage through melt rotation technology
JP2006289794A (ja) 型内被覆成形用金型及び型内被覆成形方法
CN102189639A (zh) 多模穴模具
EP1927456A1 (en) Mold device for forming blow molded product and method for forming blow molded product
KR101242991B1 (ko) 사출성형방법 및 사출성형장치
KR101639501B1 (ko) 사출 성형용 금형
EP0657269A1 (en) Injection molding apparatus with perpendicular hot tip gates
JP3752160B2 (ja) 複合成形品の射出成形方法および射出成形用金型
CN102837398A (zh) 一种汽车连接器注塑模具
CN102939193A (zh) 具有由喷嘴外壳滑动支撑的模具系统
JP2010234541A (ja) ホットランナを有する金型装置
JP6845683B2 (ja) 射出成形機及び射出成形方法
TW516999B (en) Manufacturing method for molded product and valve gate metal mold device used for this manufacturing method
US9248594B2 (en) Injection molding apparatus with integrated hot runner system
CN214448171U (zh) 一种注塑用防拉丝唧嘴以及注塑模具
Kaptı et al. Mold Design and Analysis for Multi-Component Plastic Injection Parts with Contrasting Functional Features: Case Study

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired