FI110814B - Eristysmoduli - Google Patents

Eristysmoduli Download PDF

Info

Publication number
FI110814B
FI110814B FI20002248A FI20002248A FI110814B FI 110814 B FI110814 B FI 110814B FI 20002248 A FI20002248 A FI 20002248A FI 20002248 A FI20002248 A FI 20002248A FI 110814 B FI110814 B FI 110814B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
insulation
insulating
modules
insulation module
module according
Prior art date
Application number
FI20002248A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002248A (fi
FI20002248A0 (fi
Inventor
Arto Asko Juhani Laasanen
Kari Olavi Valkeapaeae
Original Assignee
Adiabatix Ltd Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Adiabatix Ltd Oy filed Critical Adiabatix Ltd Oy
Priority to FI20002248A priority Critical patent/FI110814B/fi
Publication of FI20002248A0 publication Critical patent/FI20002248A0/fi
Priority to PCT/FI2001/000886 priority patent/WO2002031399A1/en
Priority to EP01978475A priority patent/EP1337781A1/en
Priority to AU2002210587A priority patent/AU2002210587A1/en
Publication of FI20002248A publication Critical patent/FI20002248A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110814B publication Critical patent/FI110814B/fi
Priority to NO20031599A priority patent/NO330056B1/no

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L59/00Thermal insulation in general
    • F16L59/02Shape or form of insulating materials, with or without coverings integral with the insulating materials
    • F16L59/021Shape or form of insulating materials, with or without coverings integral with the insulating materials comprising a single piece or sleeve, e.g. split sleeve, two half sleeves
    • F16L59/025Shape or form of insulating materials, with or without coverings integral with the insulating materials comprising a single piece or sleeve, e.g. split sleeve, two half sleeves with more then two segments

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Thermal Insulation (AREA)
  • Photoreceptors In Electrophotography (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

110814
Eristysmoduli
Keksinnön ala
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista eristysmodulia ja erityisesti tällaisten modulien liittämistä toisiinsa.
5 Keksinnön tausta
Ennestään tunnetaan hyvin paljon erilaisia tarpeita varten rakennettuja putkilinjoja tai putkistoja, joita käytetään joko prosessin vaatimiin tarkoituksiin tai itse laitoksen käytön vaatimiin tarkoituksiin tai lopputuotteen siirtämiseen asiakkaille tai muille logistiikkaketjussa toimijoille. Esimerkiksi lämpölai-10 toksessa käytetään putkistoja, joilla huolehditaan polttoaineen siirtämisestä lämpöä tuottavalle laitteelle ja jätteiden - esimerkiksi pakokaasujen - poistamisesta. Edelleen lämpölaitoksessa on erikoisputkistoja esimerkiksi jäähdytystä ja voitelua varten sekä lopputuotteena syntyvän lämmön siirtämiseksi asiakkaille esimerkiksi kaukolämpöputkistoja pitkin. Öljy- ja kaasujalostamoissa on 15 niissäkin putkistot raaka-aineiden siirtämiseksi ja teollisprosesseissa syntyvien tuotteiden varastoihin kuljettamista varten kuten myös erilaiset jäähdytys- tai lämmitysputkistot, jotka kaikki edellyttävät ainakin osittaisen eristämisen.
Kaikille kohteille asetetaan sekä samankaltaisia, että kyseiselle alal-le erikoisesti ominaisia tarpeita saada putkiston joitakin kohtia teknisesti eris-20 tettyä ympäristöstään. Tällaisia tarpeita ovat esimerkiksi palovaaralta suojau-. tuminen, putkistojen lämpöhäviöiden vähentäminen, kylmäeristykset ja muut prosessin toimivuuden vaatimat erityiset eristykset. Toisinaan toimintatiloissa esiintyy niin sanottua PP-eristystarvetta eli Personal Protection- henki- • * ; lösuojauseristystarvetta työturvallisuuden takaamiseksi.
’· ·' 25 Putkistojen eristäminen aiheuttaa luonnollisesti myös tarvetta ajoit tain päästä käsiksi sitä ympäröivän eristeen alle jääneisiin putkiston osiin tar- » k vittavien valvonta, huolto- ja korjaustöiden suorittamiseksi. Toisaalta on ole- 1 k massa kohteita joissa putkistojen eristyksiä joudutaan toistuvasti poistamaan . -, : väliaikaisesti, jotta esimerkiksi hitsaussaumojen ja putkikannakkeiden kunnon
I > I
30 tarkistaminen voitaisiin suorittaa määräajoin. Samoin putkistojen ja putkien . mahdolliset erikoispinnoitteet ja niihin asennetut ja eristeiden alle jääneet toi- i ' · milaitteet, kuten venttiilit ja pumput, vaativat toistuvaa tarkistamista ja huoltoa.
1:'': Erilaisista syistä on lisäksi usein voitava käyttää putkistoissa olevia ja eristei den alle jääneitä miesluukkuja ja tarkastusluukkuja sekä päästävä huoltamaan 110814 ja tarkistamaan putkistoihin liittyviä tankkeja. Erityisesti teollisuudessa on putkistoihin liittyviä erilaisia prosessivarusteita vaihdettava, joka työ sekin vaatii työskentelytilaa eli eristeiden poistamista putkiston ympäriltä. Eristeiden poistamista edellyttävät myös putkistoissa olevien suodattimien tarkistukset ja 5 vaihdot tai jopa kokonaan uusien laitteiden asennukset putkistoon. Lisäksi erilaiset viranomaiset ja luokituslaitokset asettavat omat vaatimuksensa sille, että putkistoja ja niihin liittyviä laitteita on voitava tarvittaessa tai jopa määräajoin tarkistaa.
Tavanomaiset putkistoon asennettavat eristeet käsittävätkin tällöin 10 erilaisia eristävästä massasta valmistettuja putkiston pintaan oleellisesti kiinteästi asennettavia eristeitä tai putkiston pintaan erilaisilla sidevöillä tai muilla eristeen ulkopinnalle järjestettävillä välineillä kiinnitettyjä eristekappaleita. Tunnetaan myös eristeenä käytettyjä muotokappaleita, jotka putkiston ympärille asennettuina lukitaan toisiinsa erilaisilla kappaleen ulkopintaan järjestetyillä 15 ja siitä ulkonevilla lukkovälineillä. Tällaisia on esitetty esimerkiksi patenttijulkaisuissa GB 1 369 283, US 4 225 307 tai US 4 312 385.
Näillä tunnetuilla ratkaisuilla on kuitenkin ollut ongelmana se, että käytössä olevilla materiaaleilla ja tekniikoilla valmistettujen eristeiden irrottaminen tai purkaminen usein johtaa eristeiden rikkoutumiseen tai vaurioitumiseen, 20 joka olennaisesti lyhentää eristeiden käyttöikää ja näin ollen nostaa putkiston :.v eristämisestä aiheutuvia kuluja. Tavanomainen putkiston pintaan järjestetty eriste on nykyään suurimmilta osiltaan poistettava, joka on työlästä ja näin ol-Ien kallista. Tällainen eriste vaurioituu sitä irrotettaessa, jolloin kustannuksia edelleen lisää uuden eristeen asentaminen huolto- tai korjaustöiden päättyes- • · 25 sä. Eristeiden käsittely, siirtely ja varastointi ovat myös nykyisille ratkaisuille ongelmallisia niiden tavanomaisesti ollessa huomattavan suurikokoisia. Myös putkistoon sidevöillä kiinnitetyt eristeet rikkoutuvat usein niitä irrotettaessa, . . mutta erityisen alttiita rikkoutumiselle ja jopa katoamiselle ovat sidevyöt, jotka kaikki yleensä aina joudutaan uusimaan. Tunnetut eristeenä käytettyjen muo-30 tokappaleiden lukkovälineet ovat nekin arkoja rikkoutumaan erityisesti eristys-•Y ’i kappaleiden ollessa purettuna. Suurimman ongelman tällaiset muotokappalei- :- - den lukkovälineet kuitenkin aiheuttavat lukkovälineiden avautuessa käytön ai- kana. Tällainen lukkovälineen avautuminen aiheuttaa koko eristävän muoto- ! kappaleen irtoamisen.
: » · » » * » 110814
Koska eri teollisuuden aloilla suoritettavat huolto eli revisiotoimenpi-teet aina pyritään saamaan mahdollisimman lyhytkestoisiksi, jotta niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa itse tuotannolle, on tunnettujen eristeiden irrottaminen ja kiinnittäminen tai uudelleeneristäminen osoittautunut hyvin hanka-5 läksi ja kalliiksi.
Keksinnön lyhyt selostus
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on näin ollen olennaisesti parantaa putkistojen eristämistä ja erityisesti helpottaa eristeiden tilapäistä poistamista esimerkiksi huoltotöiden aikana.
10 Tämä tarkoitus saavutetaan siten, että eristekappaleella on tämän keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa määritellyt tunnusmerkit. Täsmällisemmin sanottuna on tälle keksinnön mukaiselle laitteelle pääasiallisesti tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Esillä olevan keksinnön puitteissa tarkoitetaan termillä "putkisto" 15 yleensä erilaisia putkilinjoja tai putkia niin kaasujen kuin nestemäisten aineiden johtamiseksi. Vaikkakin tässä selityksessä pääosin kuvaillaan keksinnön hyödyntämistä tällaisten putkistojen yhteydessä, tämä ei kuitenkaan rajaa keksinnön käyttökohteiden ulkopuolelle esimerkiksi erilaisten koneosien tai kokonaisten laitteiden verhoilua keksinnön mukaisilla eristysmoduleilla.
: 20 Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten ·:· patenttivaatimusten kohteena.
: Keksinnön mukaisen putkiston eristysmoduleilla saavutetaan useita . . : etuja. Keksinnön mukaisilla eristysmoduleilla toteutetun eristyksen ollessa no- , ·* pea sekä koota että purkaa voidaan esimerkiksi eri teollisuuden aloilla suoritet- _ 25 tavat huoltotoimenpiteet suorittaa mahdollisimman lyhyessä ajassa, jolloin niis tä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa itse tuotannolle. Samalla sekä nopeutuneet rakennustyöt, että nopeutuneet huoltotyöt aikaansaavat merkittävän taloudellisen hyödyn eristystä käyttävälle asiakkaalle.
Esillä olevan kaltainen eristysmoduli muodostaa helposti käsiteltä-·,· 30 vän kokonaisuuden, josta ei ole hukattavissa mitään oleellisia kokoamisvai- heessa tarvittavia osia. Koska eriste myös on jaettavissa kulloiseenkin kohtee-• seen parhaiten sopiviin eristysmoduleihin on eristekappaleiden käsittely help- “ poa, joka olennaisesti vähentää eristekappaleiden vahingoittumista.
• Yksinkertaisen lukitusjärjestelynsä ansiosta keksinnön mukaiset 35 eristysmodulit ovat liitettävissä toisiinsa helposti ja lujasti. Koska lukitusjärjes- 1108 14 telyn avaaminen ja sulkeminen on tehtävissä yksinkertaisella käsikäyttöisellä työkalulla vältytään sähkötyökalujen käyttämiseltä. Tämä yksinkertaistaa eristeiden käsittelyä huomattavasti erityisesti tulenaroissa tiloissa, joissa työkalut muutoin on kipinäsuojattava.
5 Keksinnön mukaisen eristysmodulin yksinkertaisen rakenteen ansi osta niiden käsittely ei myöskään vaadi erikoistyöntekijöitä, vaan huolto- ja muut toimenpiteet voidaan teettää teollisuuslaitosten omalla huoltohenkilökunnalla. Näin vältytään kalliiden erikoisliikkeiden palvelujen käyttämiseltä ja voidaan paremmin suunnitella huoltotyöt omaan työskentelyaikatauluun sopiviksi. 10 Koska keksinnön mukaisen eristysmodulin ulkopinnasta ei ulkone minkäänlaisia rakenneosia ei eristysmoduli ole yhtä herkkä vaurioitumaan kuin tunnetun kaltaiset ratkaisut. Lukitusvälineiden ollessa sovitettuja eristysmodu-lien reunoihin kiinteäksi osaksi eristysmodulia säilyvät ne aikaisempaa huomattavasti paremmin ehjinä sellaisten huolto- ja vastaavien töiden aikana kun 15 putkiston eriste on purettava. Lukitusvälineiden muodostaessa kiinteän osan eristysmodulista vältytään myös niiden katoamiselta tällaisten huolto- ja vastaavien töiden aikana.
Koska keksinnön mukaiset eristysmodulit ovat kohdennettavissa toisiinsa niiden reunoihin järjestettävillä ponttimaisilla rakenteilla aikaansaa-20 daan myös ulkopinnaltaan täysin yhtenäinen ja tasainen rakenne. Näin välty- * v tään tunnettujen ratkaisujen ulkopinnasta ulkonevien rakenneosien haitoilta, , ·* kuten niiden tarttumiselta ohikulkevan työntekijän vaatteisiin, minkä seurauk- sena ne saattavat avautua. Tasainen ulkopinta mahdollistaa myös useamaan : eristysmodulin asentamisen päällekkäin, mikäli on saatava aikaiseksi suurem- * « : ·; 25 pia eristekerroksia. Asentamalla peräkkäisiä eristysmoduleja osittain päällek- käiseen asemaan on myös eristettävän kohteen lämpölaajeneminen helposti otettavissa huomioon sellaisissa putkistoissa, joissa lämpölaajeneminen on . . erityisen suurta.
; Keksinnön mukaisen putkiston eristysmodulissa käytettävä lukitus- ; · ‘ 30 väline mahdollistaa myös eristekerroksen halkaisijan muutokset yksinkertaisin i välikappalein.
·: Pitkissä yhtenäisissä putkistoissa ovat eristysmodulit liitettävissä * valmistusvaiheessa toisiinsa pareittain vastakkaisiin sivureunoihin sovitettavalla nivelellä, kuten saranalla. Näin voidaan eristysmodulien asennusta nopeut- 35 taa merkittävästi.
110814 Järjestämällä eristysmodulit toisiinsa liittävät lukitusvälineet kiristyviksi - varustamalla ne esimerkiksi epäkeskeisillä kiristysvälineillä - ehkäistään eristysmodulien irtoaminen toisistaan esimerkiksi putkistoa rasittavan tärinän vaikutuksesta.
5 Yleisesti eri teollisuuden aloilla putkistoina käytetään samankaltaisia standardisoituja putkistoja, materiaalin saattaessa vaihdella eri tarpeiden tai olosuhteiden vuoksi. Tutkimalla näitä samankaltaisuuksia, on myös mahdollista esillä olevan keksinnön avulla löytää erilaisille putkistoille soveltuvia eristysmodulien eristysratkaisuja, jotka myös ovat standardoitavissa ja näin ollen 10 valmistettavissa suuremmissakin sarjoissa. Näin mahdollistetaan tällä hetkellä markkinoilta puuttuvan teknisenä eristeenä käytettävän standardituotteen valmistaminen. Niinpä eristysmoduleja voidaan valmistaa keskenään yhteensopivissa mittasarjoissa, jolloin eristysmodulien halkaisijan sopivuus putkimittoihin on varmennettavissa. Tällöin myös eristysmodulin eristekerros on kerrosraken-15 teensä ansiosta mahdollista valmistaa eri sovellusalueita varten täsmälleen oi-keankaltaiseksi varustamalla se erityyppisillä eristeillä halutun kaltaiseksi.
Kuvioiden lyhyt selostus
Seuraavassa keksintöä selitetään viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa on esitetty keksinnön eräs edullinen suoritusmuoto. Tällöin : 20 kuviossa 1 on esitetty kaavamaisesti suoran ympyräpoikkileikkauk- ·· sen omaavan putkiston ympärille sovitettavien keksinnön mukaisten ; : eristysmodulien eräät edulliset suoritusmuodot, » ,· : kuviossa 2 on esitetty kaavamainen ja osittainen pituusleikkaus * · · suoran ympyräpoikkileikkauksen omaavan putkiston ja siinä olevan jatkoksen * · M 25 ympärille sovitettavista keksinnön mukaisista eristysmoduleista, ’ ·' kuviossa 3 on esitetty detaljipiirustus eräästä eristysmoduleja toi siinsa liittävän lukitusvälineen kiinnityselimestä, tartuntaväline kaavamaisesti : esitettynä, kuviossa 4 on esitetty toinen detaljipiirustus eräästä kuvion 3 mu-: 30 kaisesta eristysmoduleja toisiinsa liittävästä lukitusvälineestä, jolloin kuviossa on esitetty tartuntaelin osittain leikattuna, siinä olevan tartuntavälineen ja kiin-nityselimen kiinnitysvasteen yhteistoiminta kaavamaisesti esitettynä, kuviossa 5 on esitetty poikkileikkaus yhdyskappaleilla toteutetusta eristysmodulien muodostaman poikkileikkauspinnan supistamisesta, 6 110814 kuviossa 6 on esitetty detaljipiirustus eräästä lukitusvälineen yhteyteen sovitettavasta kääntövälineestä, ja kuviossa 7 on esitetty detaljipiirustus kuvion 6 mukaisesta eristys-modulin ulkopintaan sovitetusta kääntövälineestä.
5 Edullisen suoritusmuodon yksityiskohtainen selostus
Esillä oleva putkiston eristysjärjestelmä ja siinä käytettävää eristys-modulin erästä edullista suoritusmuotoa on seuraavassa kuvailtu viitaten edellä mainittuihin kuvioihin. Tällöin eristysjärjestelmä käsittää kuvioihin viitenumeroin merkityt rakenneosat, jotka vastaavat tässä selityksessä käytettäviä viite-10 numeroita.
Näin ollen eristysjärjestelmä käsittää edullisesti suojattavan putkiston ympäröivän kerrosrakenteellisen - niin sanotun sandwichrakenteisen - eris-tysmodulin. Tällainen eristysmoduli käsittää oleellisesti rinnakkaiset pintalevyt, jotka muodostavat eristysmoduliin sen ulkopinnan 1 ja sisäpinnan 2. Sisäpin-15 nalle on edullisesti järjestetty sovitusvasteet 3, jotka toisaalta muodostavat mekaaniset vasteet keskittäen eristysmodulit eristettävän putkiston 4 ympärille. Toisaalta sovitusvasteet, niiden ollessa kuvion 1 mukaisesti oleellisesti eristysmoduliin asennettavaan putkistoon nähden kohtisuorassa, muodostavat eristeessä syntyvää ilmavirtausta katkaisevat virtausvasteet. Rinnakkaiset pin-20 tarakenteet ovat yhdistettyjä toisiinsa eristysmodulissa olevilla pitkittäisillä ja ·:· poikittaisilla liitospinnoilla 5 ja 6, jotka muodostavat eristysmodulin sivu- ja pää- »· tyreunat. Rinnakkainen ulkopinta ja sisäpinta sekä pitkittäiset ja poikittaiset lii- . : tospinnat rajaavat väliinsä eristetilan 7, johon on sovitettu jokin sinänsä tunnet- tu yhdestä tai useammasta erillisestä rakennekerroksesta koostuva eristeker- > # .’!! 25 ros.
• ·
Eristysmoduli on muodoltaan sovitettavissa eristettävän putkiston 4 mukaiseksi. Niinpä kuvioissa 1 ja 2 on esitetty eristysmoduli, jonka sisä- ja ui-; kopinnat 1 ja 2 ovat oleellisesti lieriövaipan muotoisia ympäröiden tavanomais- ta pyöröputkistoa. Vaikkakin kuvioissa on esitetty pelkästään pyöröputkistoihin 30 liittyviä eristysmoduleja on eristysmoduli sovitettavissa yhtä lailla esimerkiksi * · ,nelikulmaisen tai jonkin muun monikulmaisen putkiston tai siihen liittyvän laitteen tai osan ympärille. Näin ollen eristysmodulin sisäpinnan ja ulkopinnan “ kaarevuudet tai muodot ovat sovitettavissa vastaamaan mitä tahansa putkis- : ton kaarevuutta tai muotoa. Eristysmoduli käsittää paitsi kuvioiden 1 ja 2 mu- 35 kaisia pituusleikkaukseltaan symmetrisiä eristysmoduleja myös poikkileikkauk- 7 1 ίϋί> ί4 seitaan hyvin monimuotoisia moduleja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kaventuvat, laajentuvat tai kuvion 5 mukaiset haarakappaleella varustetut modulit.
Tällaiset keksinnön mukaiset eristysmodulit ovat liitettävissä toisiinsa lukitusvälineillä. Tällaiset lukitusvälineet ovat järjestettyjä eristysmodulissa 5 oleviin ulkopinnan 1 ja sisäpinnan 2 yhdistäviin liitospintoihin 5 ja 6 eli sivu- ja päätyreunoihin. Lukitusväline on sovitettu ulkopinnan ja sisäpinnan väliseen eristetilaan 7 siten, että se ainakin avatussa asennossaan pääosin on sovitettu eristetilan sisäpuolelle. Eristysmodulien toisiinsa sovittamisen helpottamiseksi on reunoihin myös edullisesti järjestettävissä koko- tai puolipontit. Tällaisella 10 ponttirakenteella varmistetaan viereisten eristysmodulien täsmällinen liittyminen toisiinsa. Tarvittaessa on reunoihin edelleen järjestettävissä sinänsä tunnetun kaltaiset tiivisteet ja/tai limittäisuloke eristeen roiskesuojauksen, pölytii-veyden tai jopa kaasutiiveyden varmentamiseksi.
Eristysmodulit toisiinsa liittävän lukitusvälineen edullinen suoritus-15 muoto käsittää viereisten ja/tai vastakkaisten eristysmodulien vastakkaisissa liitospinnoissa olevat tartuntaelimet 8 ja kiinnittymiselimet 9 . Tällaisessa tar-tuntaelimessä on siinä olevan rungon 10 suhteen liikkuvaksi järjestetty ja lii-tospinnasta ulos työntyvä tartuntaväline 11. Tartuntaväline on liikkeensä ansiosta ohjattavissa edullisesti vastakkaisen eristysmodulin kiinnityselimen yhtey-20 teen, jolloin tartuntaväline työntyy kiinnityselimessä olevan oleellisesti jäykän kiinnitysvasteen 12 yhteyteen. Tartuntaväline ja kiinnitysvaste ovat tällöin sovi-:· tettuja aikaansaamaan keskinäisen mekaanisen lukkiutumisen.
: .: Kuvioiden 3 ja 4 mukaisessa lukitusvälineen erityisessä suoritus- t| muodossa tällainen tartuntaelin 8 käsittääkin rungon 10, johon on kääntyväsi! 25 sovitettu koukkumainen tartuntaväline 11. Tartuntaväline on tällöin järjestetty ·. kääntymään pituusakseliinsa nähden kohtisuorassa olevan kiertoakselin ym päri. Tätä tartuntavälinettä on sovitettavissa ohjaamaan erillinen tartuntaeli-. . meen asetettava työkalu 13, esimerkiksi kampi. Tämä kampi sovitetaan tällöin ; / edullisesti eristysmodulin ulkopinnassa 1 olevaan lukitusaukkoon 14, josta se 30 on yhteydessä tartuntavälineessä olevaan ja kiertoakseliin yhtyvään kampi-reikään 15. Kämmen kiertoliike ohjaa näin ollen tartuntavälinettä lähestymään ;··· kiinnityselintä tai etääntymään siitä. Tartuntavälinettä on myös sovitettavissa ohjaamaan kuvion 4 mukaisesti runkoon sovitetulla epäkeskeisellä kääntökie- " kolia 16, jossa on kämmen vastaanottava kampireikä.
»· »· 8 1 iUb 14
Lepoasennossaan tartuntaväline 11 on käännettynä tartuntaeli-men 8 rungossa 10 olevaan onkaloon 17. Ohjaamalla tartuntaväiinettä siihen sovitetulla työkalulla 13 kääntyy tartuntaväline oleellisesti liitospintaa 5 tai 6 vasten kohtisuoraan asemaan. Eristysmodulien ollessa asennettuna vastak-5 kaiseen asemaan tartuntaelin 8 ja kiinnityselin 9 vastakkain, tunkeutuu tartuntaväline kääntöliikkeen aikana vastakkaisen eristysmodulin liitospinnassa olevaan kiinnityselimeen. Kiinnityselin käsittää näin ollen eristysmodulin liitospin-taa kohti avautuvan onkalon, jossa on tartuntavälineen liikesuuntaan nähden kohtisuorassa oleva kiinnitysvaste 12. Tartuntavälineen saavuttaessa tämän 10 kiinnitysvasteen tarrautuu tartuntaelimessä oleva koukkumainen pää kiinnitys-vasteeseen liittäen eristysmodulit toisiinsa.
Lujan liitoksen aikaansaamiseksi käsittää tartuntaväline 11 yllämainitun tartuntaelimen 8 runkoon 10 sovitetun epäkeskeisen kääntökiekon 16, joka työkalun 13 ohjausliikkeen välityksellä siirtää - liitoksen ollessa 15 aikaansaatu - tartuntavälineen oleellisesti pituusakseliansa suuntaisesti kohti tartuntaelimen onkalon 17 aukkoa vastapäätä oleva pohjaa. Näin tartuntavälineen koukkumainen pää tulee osittain ympäröimään kiinnitysvastetta 12, estäen liitoksen erheellisen purkautumisen.
Tartuntavälineen 11 ja kiinnitysvasteen 12 yhteistoiminnalla aikaan-20 saadaan luja liitos eristysmodulien välille, ilman mitään modulin ulkopinnasta 2 : ,·' ulkonevia erillisiä eristysmodulin käyttöä häiritseviä rakenteita.
, j‘ Lukitusvälineitä on sovitettu eristysmodulien liitospinnoille tarpeelli- : .: nen määrä, kuitenkin vähintään yksi eristysmodulin kumpaankin päätyreu- 1 .· naan 6 ja vähintään yksi eristysmodulin kumpaankin sivureunaan 5.
25 Eristysmodulilta edellytettäessä roiskesuojausta tai muuta raken- I » , - teellistä tiiveyttä on tartuntaelimessä olevaan lukitusaukkoon järjestettävissä roisketiivisteellä varustettu kääntöväline 18 kuvioiden 6 ja 7 mukaisesti. Tällai-. nen kääntöväline on jatkuvassa yhteydessä tartuntavälineessä 11 olevaan ja / kiertoakseliin yhtyvään kampireikään 15. Kääntöväline sulkee tällöin luki- ** 30 tusaukon 14, jolloin tartuntaelintä ohjataan tämän kääntövälineen ulkopinnas- i sa olevaan ohjaustilaan sovitettavalla erillisellä työkalulla 13, eli kiertoavaimel- •i la.
Eristysmodulin eräs toinen suoritusmuoto käsittää edullisesti kaksi , toisiinsa nivelöidyistä kappaleista muodostuvan eristysmodulin. Tällaista eris- 35 tysmodulia käytettäessä tarvitaan edellä kuvatun kaltaisia lukitusvälineitä eris- 9 110814 tysmodulin kummankin päätyreunan 6 lisäksi kuitenkin vain sen toiselle sivu-reunalle 5.
Esillä olevan eristysjärjestelmän mukainen eristysmoduli toimii seuraavasti. Tavanomaisesti kaksi rakenteellisesti symmetristä eristysmodulia so-5 vitetaan vastakkain putkiston 4 ympärille sivureunat 5 toisiaan vasten, tartun-tavälineen 11 ollessa lepoasennossa. Eristysmodulien ollessa asemassaan lii-tospinnat vastakkain käännetään tartuntavälinettä eristysmodulin ulkopinnassa 1 olevaan lukitusaukkoon 14 sovitetulla työkalulla 13 - kammella. Tartuntaväli-ne kiertyy tarttuen vastakkaisessa eristysmodulissa olevaan kiinnitysvälineen 10 kiinnitysvasteeseen 12 lukiten näin eristysmodulit toisiinsa. Seuraavat eristys-moduliparit asetetaan samalla tavalla putkiston ympärille, jonka jälkeen toisiinsa kiinnitetyt modulit liuotetaan putkistoon jo asennetun eristysmoduliparin yhteyteen. Näin eristysmodulien päätyreunoissa 6 olevat lukitusvälineet ohjataan vastakkain ja eristysmoduliparit ovat liitettävissä myös putkiston pituussuun-15 nassa toisiinsa. Tällä pituussuuntaisella lukituksella voidaan tavanomaista paremmin estää eristysmodulien liiankin tavallinen valuminen erityisesti pystysuuntaisten putkistojen eristyksen yhteydessä. Tätä jatketaan kunnes haluttu putkiston osuus on eristetty.
Eristysmoduleja on helppo valmistaa halutun mallisia ympäröimään 20 niin halkaisijaltaan muuttuvia putkistoja 4, kuin haaroittuvia putkistoja tai put- I » v,: kistojen yhteydessä olevia laitteistoja tai suodattimia. Eristysmodulien ympä- ·* röimä sisähalkaisija on myös muunneltavissa sovittamalla peräkkäisten eris- tysmoduliparien väliin yksi tai useampi yhdyskappale 19 kuvion 5 mukaisesti. Tällainen yhdyskappale kiinnitetään eristysmoduleihin samanlaisia lukitusväli- • · 25 neitä käyttäen, kuin eristysmoduleja toisiinsa liitettäessä. Yhdyskappale voi ol-, la erityiseen eristyskohteeseen räätälöity kappale, mutta se voi niin ikään kä sittää niin sanotun mittasarjan vaihtokappaleen. Tällaisella vaihtokappaleella . . keskenään aukottomaksi sarjaksi valmistetut eristysmodulit ovat liitettävissä ; / toisiinsa.
30 Tällaisia yhdyskappaleita voidaan käyttää myös haluttaessa liittää i esillä olevan kaltainen eristysmoduli johonkin vanhaan, putkistossa 4 jo ole- ; · vaan eristykseen, tai putkiston ympärille asennettavaan kiinteään eristeeseen.
' Tällöin yhdyskappale 19 liitetään esimerkiksi niittaamalla tavanomaisen raken- ' teen omaavaan eristeeseen, jonka jälkeen esillä olevan suoritusmuodon mu- > * * » 35 kainen eristysmoduli on liitettävissä tähän yhdyskappaleeseen päätyreunoissa 10 110814 6 olevien lukitusvälineiden välityksellä. Näin aikaansaadaan putkistoon yhtenäinen koko matkaltaan oleellisesti liikkumaton eriste.
Eristysmodulien ympäröimä sisähalkaisija on myös muunneltavissa sovittamalla eristysmoduliparit päällekkäiseen asemaan kuvion 2 mukaisesti.
5 Tämä on tunnetuista ratkaisuista poiketen mahdollista, koska keksinnön mukaista lukitusvälinettä käytettäessä ei eristysmodulin ulkopintaan 1 muodostu minkäänlaisia ulokkeita. Näin ollen päällekkäisessä asemassa olevat eristys-modulit voivat myös liukua toistensa suhteen, jolloin tällaista rakennetta voidaan edullisesti käyttää suurten lämpölaajenemien kompensoimiseksi asen-10 tamalla eristysmodulilinjaan liukueristeeksi yhtä kokoa suurempi eristysmoduli. Edullisimmin tällainen liukueriste asennetaan esimerkiksi kuvion mukaisen laippaliitoksen yhteyteen.
Putkistoa 4 ympäröivä eriste voidaan jakaa kahteen tai useampaan eristysmoduuliin eristettävän kohteen asettamien vaatimusten perusteella. 15 Näin aikaansaadaan aina myös ahtaissa tiloissa helposti asennettavissa ja purettavissa oleva eriste, jolloin eristystyöhön käytettävä aika voidaan minimoida. Jakamalla eriste useampaan pienempään moduliin helpotetaan myös modulien kuljettamista ja varastointia olennaisesti. Käytettävien lukitusvälineiden ansiosta eristysmodulien liittäminen toisiinsa on kuitenkin nopeaa ja täsmällistä.
20 On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ν’: ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Keksintöä ei :· siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määritel- ,· tyyn suoritusmuotoon, vaan alan ammattilaiselle tulevat olemaan ilmeisiä monet < · . : erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten pa- .· ·.’ 25 tenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
» * • · * »
> I
» | > » »

Claims (10)

11 110814
1. Eristysmoduli, erityisesti toistuvasti huollettavan putkiston (4) ja/tai siihen liitetyn osan ja/tai laitteen ympärille järjestettävän eristeen muodostamiseksi, joka eristysmoduli käsittää ulkopinnalla (1) ja sisäpinnalla (2) 5 sekä nämä toisiinsa liittävillä pitkittäisillä ja poikittaisilla liitospinnoilla (5, 6) varustetun kappaleen, jotka ulkopinta, sisäpinta sekä liitospinnat rajaavat väliinsä eristekerroksella varustetun eristetilan (7), kahden tai useamman eristysmodu-lin ollessa sovitettuina toisiinsa liitospinnoiltaan lukitusvälineillä näiden käsittäessä pareittain oleellisesti vastakkain olevat mekaaniset eristetilaan järjestetyt 10 tartuntaelimet (8) ja kiinnityselimet (9), jotka ovat järjestettyjä kiristämään vastakkain liitettävien eristysmodulien liitospinnat toisiaan vasten olennaisesti kohtisuorassa suunnassa liitospintaan nähden, tunnettu siitä, että lukitusväiineet kaikkine toiminnallisine osineen ovat kokonaisuudessaan järjestettyjä irrottamattomasti eristysmodulin ulkopinnan (1), sisäpin-15 nan (2) ja liitospintojen (5, 6) rajaamaan eristetilaan (7), jolloin tartuntaelimessä (8) on siinä olevan rungon (10) suhteen kääntyväksi järjestetty tartuntaväline (11), joka on rotaatioliikkeellä ohjattavissa edullisesti vastakkaisessa eristysmodulissa olevassa kiinnityselimessä (9) olevan oleellisesti jäykän kiinnitysvasteen (12) yhteyteen aikaansaaden tartuntaväli-; *· 20 neen ja kiinnitysvasteen mekaanisen lukkiutumisen toisiinsa, lukitusvälinettä ollessa järjestetty käyttämään tartuntaelimeen (8) , : yhteydessä oleva ja eristysmodulin ulkopinnassa (1) olevaan lukitusauk- ] koon (14) sovitettu työkalu (13).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen eristysmoduli, tunnettu sii- ; 25 tä, että tartuntavälinettä (11) on järjestetty ohjaamaan tartuntaelimeen (8) sovi- > · • tettu epäkeskeinen kääntökiekko (16) siihen asetetun työkalun (13) välityksellä. * · . i 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen eristysmoduli, tunnet- tu siitä, että ulkopinnassa (1) olevaan lukitusaukkoon (14) on sovitettu ulko-: 30 pinnan tiivistävä kiinteästi lukitusvälineeseen yhteydessä oleva osa, jossa on tila työkalun vastaanottamiseksi.
4. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen eristysmodu-; '·· li, tunnettu siitä, että työkalu (13) on kampi. 12 11G814
5. Jonkin aikaisemman patenttivaatimuksen mukainen eristysmodu-li, tunnettu siitä, että liitospintoihin (5, 6) on järjestetty pontti eristysmodu-lien sovittamiseksi toisiinsa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen eristysmoduli, tunnettu sii-5 tä, että pontti on puolipontti.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen eristysmoduli, tunnettu siitä, että sekä eristysmodulin sisäpinta (2) että ulkopinta (1) ovat muodoltaan lieriövaippoja.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen eristysmoduli, tunnettu siilo tä, että eristysmodulin sisäpinnan (2) ja ulkopinnan (1) kaarevuudet vastaavat eristettävien putkistojen kaarevuuksia.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen eristysmoduli, tunnettu siitä, että putkiston ollessa ympäröity kahdella vastakkaisella e-ristysmodulilla ovat nämä pareittain järjestetyt eristysmodulit nivelöityjä toisiin- 15 sa toisessa pituussuuntaisessa liitospinnassaan (5).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen eristysmoduli, tunnettu siitä, että ulkopinnan (1) ja sisäpinnan (2) välinen eristetila (7) käsittää monikerroksisen rakenteen. • · · * » · * ♦ ♦ IKI * · · * * * * • * · * · » • I » * * * » S t 13 1y| η- -i A j U o 14
FI20002248A 2000-10-12 2000-10-12 Eristysmoduli FI110814B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002248A FI110814B (fi) 2000-10-12 2000-10-12 Eristysmoduli
PCT/FI2001/000886 WO2002031399A1 (en) 2000-10-12 2001-10-12 Insulation arrangement
EP01978475A EP1337781A1 (en) 2000-10-12 2001-10-12 Insulation arrangement
AU2002210587A AU2002210587A1 (en) 2000-10-12 2001-10-12 Insulation arrangement
NO20031599A NO330056B1 (no) 2000-10-12 2003-04-08 Isolasjonsarrangement

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002248A FI110814B (fi) 2000-10-12 2000-10-12 Eristysmoduli
FI20002248 2000-10-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002248A0 FI20002248A0 (fi) 2000-10-12
FI20002248A FI20002248A (fi) 2002-04-13
FI110814B true FI110814B (fi) 2003-03-31

Family

ID=8559280

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002248A FI110814B (fi) 2000-10-12 2000-10-12 Eristysmoduli

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1337781A1 (fi)
AU (1) AU2002210587A1 (fi)
FI (1) FI110814B (fi)
NO (1) NO330056B1 (fi)
WO (1) WO2002031399A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT414035B (de) * 2003-01-24 2006-08-15 Jenbacher Ag Dämmeinrichtung zum zumindest teilweisen umfassen eines leitungssystems
CN105020541A (zh) * 2015-08-13 2015-11-04 上海核工程研究设计院 一种可滑动的管道保温层

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1369283A (en) * 1973-03-05 1974-10-02 Urquhart Eng Co Ltd Precast furnace pipe insulation
US4225307A (en) * 1979-06-29 1980-09-30 Magera Matthias R Refractory insulation for skid pipes and the like in reheating furnaces
US4312385A (en) * 1980-01-31 1982-01-26 Matthias Magera Refractory insulation for cooling pipes in reheating furnaces
CA1185511A (en) * 1982-11-10 1985-04-16 Plibrico (Canada) Limited Interlocking refractory segments
DE3638579C2 (de) * 1986-11-12 1994-09-01 Gruenzweig & Hartmann Montage Hochtemperatur-Wärmedämmsystem für Hochleistungs Wellentriebwerke
DE3916536C2 (de) * 1989-05-20 1995-08-17 Hans Dr Viesmann Wandbauelement für begehbare Kühl- und Frischhaltezellen
GB2255818B (en) * 1991-04-17 1995-02-01 Insulation & Buoyancy Services Inspection system for insulated components

Also Published As

Publication number Publication date
AU2002210587A1 (en) 2002-04-22
NO330056B1 (no) 2011-02-14
EP1337781A1 (en) 2003-08-27
FI20002248A (fi) 2002-04-13
WO2002031399A1 (en) 2002-04-18
NO20031599L (no) 2003-06-12
FI20002248A0 (fi) 2000-10-12
NO20031599D0 (no) 2003-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5722463A (en) External pipe reinforcing sleeve
US6305719B1 (en) Pipe repair clamp
US5186502A (en) Double-containment pipe fittings and system
US3642308A (en) Conduit system
AU2014101650A4 (en) Stand-off clamp for pipeline repair
NO168268B (no) Delt labyrinttetning.
US6983768B1 (en) Insulation module, system and method for installation and manufacture
CN101573551B (zh) 带状软管连接件
US8424925B2 (en) Split fitting for pipe
FI110814B (fi) Eristysmoduli
EP0724695B1 (en) A device for repair of damages or provision of branchings on existing pipe installations
US5961244A (en) Expansion-joint system and belt
AU2010235849A1 (en) Method and apparatus for joining plastic pipe
US20230129427A1 (en) Pipe connection
US20220107036A1 (en) Flange management and services tool
RU2344323C2 (ru) Уплотнительная прокладка для фланцевого соединения
EP3662194B1 (en) Pre-insulated valves for fluid system
CA2164011C (en) External pipe reinforcing sleeve
US5885627A (en) Mold for forming elastomeric flange linings for pipes
JPH10311473A (ja) 補修用伸縮継手およびその設置方法
US5590690A (en) Centering support for double-containment pipe assembly
GB2184805A (en) Cover for pipe connection or valve
WO2024052812A2 (en) Repair system and method for repairing localized defects in a pipe for fluid transport
AU766932B2 (en) Insulation module, system and method for installation and manufacture
GB2316144A (en) Assembly for coupling a plain-ended pipe to a flanged pipe

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired