FI110401B - Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä - Google Patents
Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä Download PDFInfo
- Publication number
- FI110401B FI110401B FI973294A FI973294A FI110401B FI 110401 B FI110401 B FI 110401B FI 973294 A FI973294 A FI 973294A FI 973294 A FI973294 A FI 973294A FI 110401 B FI110401 B FI 110401B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- subscriber
- call
- call switching
- voicemail
- voice mail
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W4/00—Services specially adapted for wireless communication networks; Facilities therefor
- H04W4/12—Messaging; Mailboxes; Announcements
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M3/00—Automatic or semi-automatic exchanges
- H04M3/42—Systems providing special services or facilities to subscribers
- H04M3/50—Centralised arrangements for answering calls; Centralised arrangements for recording messages for absent or busy subscribers ; Centralised arrangements for recording messages
- H04M3/53—Centralised arrangements for recording incoming messages, i.e. mailbox systems
- H04M3/533—Voice mail systems
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M3/00—Automatic or semi-automatic exchanges
- H04M3/42—Systems providing special services or facilities to subscribers
- H04M3/54—Arrangements for diverting calls for one subscriber to another predetermined subscriber
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M2203/00—Aspects of automatic or semi-automatic exchanges
- H04M2203/20—Aspects of automatic or semi-automatic exchanges related to features of supplementary services
- H04M2203/2044—Group features, e.g. closed user group
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M2207/00—Type of exchange or network, i.e. telephonic medium, in which the telephonic communication takes place
- H04M2207/18—Type of exchange or network, i.e. telephonic medium, in which the telephonic communication takes place wireless networks
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M3/00—Automatic or semi-automatic exchanges
- H04M3/38—Graded-service arrangements, i.e. some subscribers prevented from establishing certain connections
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04M—TELEPHONIC COMMUNICATION
- H04M7/00—Arrangements for interconnection between switching centres
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
- Telephone Function (AREA)
- Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
Description
110401
Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti menetelmään ja 5 menetelmän toteuttavaan laitteistoon kutsunsiirron toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää ainakin yhden ainakin yhdestä tilaajasta muodostetun suljetun tilaajaryhmän. Menetelmä käsittää vaiheet, joissa havaitaan puhelunmuodostuksen yhteydessä ehdollinen tai ehdoton kutsunsiirto määritettyyn kutsunsiirtonumeroon.
10 Matkaviestinjärjestelmät tarjoavat tilaajille normaalin puheen- ja da tansiirron lisäksi useita lisätoiminteita. Suositusten mukaiset peruspalvelut on jo saatu käyttöön ja älyverkkoarkkitehtuuriin perustuvien kehittyneempien palveluiden tarjonta lisääntyy jatkuvasti.
Eräs matkaviestinjärjestelmiin sisällytetty lisätoiminne on suljettu ti-15 laajaryhmä (Closed User Group). Suljetun tilaajaryhmän avulla valitulle tilaaja-ryhmälle voidaan määrittää useita erilaisia ryhmän sisäistä tai ulkoista tietoliikennettä koskevia rajoituksia. Mahdollisia puhelunrajoituksia ovat esimerkiksi tulevien tai lähtevien puheluiden esto taikka kauko- tai ulkomaanpuheluiden esto. Suljettuja tilaajaryhmiä sovelletaan tyypillisesti yrityksissä, jotka haluavat /;:· 20 rajoittaa työntekijöille luovutettujen matkaviestimien käytön pääasiassa amma-tiilisiin tarkoituksiin. Suljetut tilaajaryhmät aiheuttavat puheluiden yhteyden-·. : muodostusprosessiin lisätarkistuksia, joiden perusteella yhteydenmuodostusta : ·. ·. joko jatketaan normaalisti tai se keskeytetään puhelunrajoitusten vuoksi.
• · ··/ Eräs toinen matkaviestinjärjestelmien tarjoama lisätoiminne on kut- * I · "... 25 sunsiirto, jonka tilaaja voi aktivoida. Kutsunsiirto voi olla ehdoton kutsunsiirto, jol- " ’ loin puhelu aina siirretään annettuun uuteen numeroon. Kutsunsiirto voidaan asettaa tapahtumaan myös ehdollisesti, esimerkiksi kun tilaaja on varattu, tilaaja '· i ei vastaa tai tilaaja ei ole tavoitettavissa. Yleisimpiä kutsunsiirron käyttömuotoja ovat puhepostipalvelut (Voice Mail System, VMS), joissa tilaaja määrittää itsel-: 30 leen tulleet puhelut, joko ehdottomasti tai ehdollisesti, ohjautumaan VMS- .··*, keskukseen. Keskus huolehtii puheluun vastaamisesta ja taltioi tilaajalle jätetyt sanomat.
* · v.: Toteutettaessa kutsunsiirtoa puhepostiin suljetussa tilaajaryhmissä on todettu tilanteita, joissa puhelu suljetun tilaajaryhmän jäsenelle onnistuu normaa-35 listi, mutta puhelun siirto puhepostiin onnistuu tai epäonnistuu riippuen vastaanottajan puheluiden rajoituksista ja avointa lähtösuuntaa koskevista määrityksistä.
2 110401
Tavalliselle käyttäjälle teknisin termein ilmaistujen rajoitusten ja määritysten ymmärtäminen ei ole helppoa, joten järjestelmän toimivuuden ja luotettavuuden takia olisi tärkeää, että puhepostia voitaisiin ongelmitta hyödyntää ainakin niissä tapauksissa, joissa varsinainen puhelu kahden tilaajan välillä onnistuu.
5 Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän toteuttava laitteisto siten, että yllä mainittu ongelma saadaan ratkaistua. Keksinnön tavoitteet saavutetaan johdannossa kuvatulla menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, että menetelmässä tarkistetaan kohdistuuko kutsunsiirto 10 puhepostiin; ja vasteena sille, että kutsunsiirto kohdistuu puhepostiin, suoritetaan kutsunsiirto, riippumatta mahdollisesta kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta johtuvasta kutsunsiirron esteestä.
Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 5 tilaajatietokan-ta, johon on tallennettu tilaajan kutsunsiirtotiedot. Tilaajatietokannalle on tun-15 nusomaista, että tilaajatietokanta on, vasteena kutsunsiirron aktivoitumiselle, sovitettu tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin; ja että tilaajatieto-kanta on, vasteena sille, että kutsunsiirto kohdistuu puhepostiin, suorittamaan kutsunsiirron, riippumatta mahdollisesta kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta johtuvasta kutsunsiirron esteestä.
20 Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaa- timusten kohteena.
Keksintö perustuu siihen, että järjestelmä sovitetaan ainakin ennen kutsunsiirron epäonnistumista tarkistamaan, onko määritetty kutsunsiirtonume-:*·'/ ro puhepostin numero. Jos järjestelmä toteaa, että kyseessä on puhepostin 25 numero, puheluiden rajoituksiin liittyvät tarkistukset ohitetaan ja puhelu siirretään puhepostiin puhelun rajoituksista huolimatta.
Keksinnönmukainen ratkaisu toteutetaan tallentamalla järjestelmän tilaajatietokantoihin puhepostin numero tai numerot ja sovittamalla tilaajatieto- kanta siirron aktivoituessa vertaamaan kutsunsiirtonumeroa puhepostin nume- ;·. : 30 roon. Jos numerot ovat samat, puheluiden rajoituksiin liittyvät tarkistukset jä- .···. tetään tekemättä.
* »
Keksinnön mukaisen menetelmän ja järjestelmän avulla kutsunsiirto v\; puhepostiin saadaan toimimaan ilman suljetun tilaajaryhmän rajoitusten aihe- ‘:: uttamia mahdollisia ongelmia.
110401 3
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvion 1 lohkokaavio havainnollistaa periaatteellisella tasolla GSM-5 järjestelmän perusrakenneosia; kuvion 2 lohko-ja signalointikaavio havainnollistaa kahden matkaviestimen välisen puhelun muodostusta GSM-tyyppisessä matkaviestinjärjestelmässä; kuviossa 3 on esitetty GSM-spesifikaation 02.85 mukainen periaat-10 teellinen taulukko CUG-määritysten ja kutsunsiirtotoiminteen välisestä vuorovaikutuksesta; kuviossa 4 on esitetty taulukko, jossa on havainnollistettu, miten edellä yleisellä tasolla esitetyt kutsunsiirron ja suljetun tilaajaryhmän määritykset vaikuttavat puhelunmuodostukseen ja puhelun siirtoon puhepostilla; 15 kuviossa 5 on havainnollistettu tilaajatietojen periaatteellista toteutusta kotirekisterissä tilaajalle, jolla on käytettävissään n peruspalvelua; kuvion 6 vuokaavion avulla on havainnollistettu keksinnönmukaista ratkaisua MT CUG-puhelun yhteydessä, kun kotirekisterissä HLR havaitaan kut-sunsiirto; 20 kuviossa 7 on havainnollistettu periaatteellisella tasolla GSM- järjestelmässä vierasrekisteriin VLR sijainnin päivityksen yhteydessä päivittyneitä kutsunsiirtotietoja; ja kuviossa 8 on havainnollistettu keksinnönmukaista ratkaisua MT CUG- : puhelun yhteydessä, kun tilaaja ei vastaa.
• · '... 25 Keksinnön yksityiskohtainen selostus • · « • · ♦
Keksintöä tullaan seuraavassa selittämään käyttäen esimerkkinä . . GSM-matkaviestinjärjestelmän (Global System for Mobile Comminications, GSM) / toiminteita ja rakennetta, mutta keksintöä voidaan soveltaa myös muissa samantyyppisissä radiojärjestelmissä, jotka tukevat kutsunsiirtotoiminnetta ja sul-: ‘ , j 30 jettuihin tilaajaryhmiin liittyviä toiminteita.
Kuviossa 1 esitellään lyhyesti GSM-järjestelmän perusrakenneosat, puuttumatta tarkemmin niiden ominaisuuksiin tai järjestelmän muihin osa-'·'· alueisiin. GSM-järjestelmän tarkemman kuvauksen osalta viitataan GSM-suosi-*": tuksiin sekä kirjaan 'The GSM System for Mobile Communications", M. Mouly ja 35 M. Pautet, Palaiseau, France, 1992, ISBN:2-9507190-0-0-7.
110401 4
Matkaviestinkeskus MSC huolehtii tulevien ja lähtevien puheluiden kytkennästä. Se suorittaa samantyyppisiä tehtäviä kuin yleisen puhelinverkon (PSTN) keskus. Näiden lisäksi se suorittaa myös ainoastaan liikkuvalle puhelu-liikenteelle ominaisia toimintoja, kuten esimerkiksi tilaajien sijainninhallintaa, yh-5 teistyössä verkon tilaajarekisterien kanssa. GSM-järjestelmässä on tilaajarekiste-reinä kotirekisteri HLR ja vierasrekisteri VLR. Tilaajatietoja säilytetään pysyvästi HLR:ssä samoin kuin tietoa siitä, minkä VLR:n alueella matkaviestin MS on. Vierasrekisteri VLR puolestaan säilyttää matkaviestimen MS tilaajatietoja väliaikaisesti sen aikaa, kun matkaviestin on vierasrekisteriin VLR liittyvän matka-10 viestinkeskuksen MSC alueella. Yksi VLR palvelee tyypillisesti yhtä matkaviestin-keskusta MSC. Matkaviestimet MS kytkeytyvät keskukseen MSC tukiasemajärjestelmien BSS avulla. Tukiasemajärjestelmä BSS muodostuu tukiasemaohjaimista BSC ja tukiasemista BTS. Yhtä tukiasemaohjainta BSC käytetään ohjaamaan useita tukiasemia BTS.
15 Suljettu tilaajaryhmä CUG on lisätoiminne, jonka avulla matkaviestin- järjestelmän tilaajista voidaan muodostaa ryhmiä, joiden puheluille määritetään CUG-parametrien avulla erilaisia rajoituksia. CUG-toiminteen tarkemman kuvauksen osalta viitataan GSM-spesifikaatioihin GSM 02.85 ja 03.85. Yksittäinen tilaaja voi kuulua useampaan suljettuun ryhmään, esimerkiksi GSM-järjestelmässä 20 tilaajakohtainen yläraja on kymmenen. GSM-järjestelmässä suljettu tilaajaryhmä • » identifioidaan yksikäsitteisesti CUG-avainkoodin (CUG Interlock Code, IC) avulla.
·**.·*: Tilaajalle suljetut tilaajaryhmät ilmaistaan CUG-indeksillä, jonka muunnos suori- . ’ ·,: tetaan tyypillisesti vierasrekisterissä VLR.
• · :*·*; Suljetun tilaajaryhmän jäsenien, jatkossa CUG-tilaajien, ryhmäkohtai- • · · :·. 25 siä määrityksiä voidaan täsmentää lisäämällä tai poistamalla rajoituksia. CUG- tilaaja, jolle on määritetty avoin tulosuunta (Incoming Access, IA) voi ottaa vastaan puheluita tilaajaryhmän ulkopuolelta. Vastaavasti CUG-tilaaja, jolle on mää-. . ritetty avoin lähtösuunta (Outgoing Access, OA), voi soittaa puheluita myös ryh-/ män ulkopuolelle. Tulevien puheluiden rajoituksella (Incoming Calls Barred, ICB) ··· 30 CUG-tilaajalta estetään muilta saman ryhmän jäseniltä tulevien puheluiden vas-:\j taanottaminen. Vastaavasti CUG-tilaaja, jolla on lähtevien puheluiden rajoitus (Outgoing Calls Barred, OCB) ei voi soittaa muille saman ryhmän jäsenille.
• I >
Matkaviestimelle päättyviä puheluita kutsutaan jatkossa MT-puheluiksi '·*· (Mobile Terminating, MT) ja matkaviestimeltä lähteviä puheluita kutsutaan jatkos-‘ ’ 35 sa MO-puheluiksi (Mobile Originating, MO). Suljetun tilaajaryhmän havainnollis tamiseksi seuraavassa tarkastellaan kuvion 2 lohko- ja signalointikaavioon viita- 110401 5 ten kahden matkaviestimen välisen puhelun muodostusta GSM-tyyppisessä matkaviestinjärjestelmässä. Kohdassa 2.1 matkaviestin MSa lähettää yhteydenmuo-dostuspyynnön keskukseen MSCa, jonka alaisuudessa A-tilaaja lähetyshetkellä on. A-tilaaja voi eksplisiittisesti määrittää puhelun yhteydessä käytettävän CUG-5 ryhmän antamalla CUG-indeksin matkaviestimeltä. Keskus MSCa lähettää keskuksen yhteydessä toimivaan vierasrekisteriin VLRa tilaajatietokyselyn (kohta 2.2), joka sisältää myös yhteydenmuodostuspyynnön mukana mahdollisesti tulleen CUG-tiedon. Jos A-tilaaja ei eksplisiittisesti ole antanut CUG-indeksiä, vierasrekisterissä VLR tarkistetaan sisältyykö tilaajatietoihin puhelunmuodostus-10 pyynnön ilmaisemaan peruspalveluun liittyvä ensisijainen CUG. Jos ensisijainen CUG on määritetty, suljettu tilaajaryhmä määräytyy sen mukaan. Jos yhteyden-muodostussanoma ei sisällä CUG-tietoa, eikä ensisijaista CUG-määritystä ole tehty, kyseessä on tavallinen puhelu.
Vierasrekisterissä VLRa suoritetaan CUG-tarkistus (kohta 2.3), jossa 15 tilaajan antamien tietojen, vierasrekisteriin päättyneiden tilaajatietojen ja MO CUG-tarkistusfunktion avulla päätetään onko tilaajalla oikeus pyydettyyn puhelunmuodostukseen. MO CUG -tarkistusfunktion tarkemman selityksen osalta viitataan GSM-spesifikaatioon GSM 03.85 (version 4.2.0 sivut 13-14). Tarkistuksen yhteydessä mahdollinen CUG-indeksi muunnetaan CUG-avainkoodiksi, jonka pe-20 rusteella matkaviestinverkko tunnistaa CUG-ryhmän, johon puhelu kohdistuu. Jos * · CUG-tietoa ei ole implisiittisesti eikä eksplisiittisesti ilmaistu, puhelunmuodostusta •T: jatketaan tavallisena puheluna. Jos puhelu CUG-tarkistuksen perusteella on sal- littu, ja CUG-tieto on ilmaistu, puhelunmuodostusta jatketaan MO CUG-puheluna. Tällöin VLRa palauttaa keskukseen MSCa CUG-tiedot (kohta 2.4) puhelunmuo- * · * 25 dostuksen jatkamiseksi. Jos puhelu ei CUG-tarkistuksen perusteella ole sallittu, vierasrekisteri VLRa ilmoittaa puhelun hylkäämisestä ja siten puhelunmuodostuk- • * * sen lopetuksesta keskukseen MSCa, joka välittää tiedon matkaviestimelle MSa.
. . Keskus MSCa siirtää vierasrekisteristä VLRa saamansa CUG- * · · ” informaation yhteydenmuodostussignaloinnin välityksellä B-tilaajan verkkoon ···’ 30 (kohta 2.5). Kuvion 2 tapauksessa puhelu saapuu B-tilaajan verkon ensimmäi-seen keskukseen GMSCb, joka lähettää tilaajan luettelonumeron MSISDN mu- • · kaan määräytyvään kotirekisteriin HLRb reititystietojen kyselyn (kohta 2.6). Rei- * * ♦ .·. titystietokyselysanoman yhteydessä kotirekisteriin HLRb lähetetään myös yhtey- • · · *· ’· ‘ denmuodostussignaloinnin yhteydessä vastaanotettu CUG-tieto.
’ : 35 Kotirekisterissä HLRb suoritetaan toinen CUG-tarkistus (kohta 2.7), jonka tarkoituksena on puhelunmuodostuksen yhteydessä vastaanotettujen 110401 6 CUG-tietojen, kotirekisterissä HLRb säilytettävien B-tilaajan CUG-tietojen ja MT CUG -tarkistuksen avulla varmistaa, että puhelu on A-tilaajan ja B-tilaajan määritysten perusteella sallittu. MT CUG -tarkistusfunktion tarkemman selityksen osalta viitataan GSM-spesifikaatioon GSM 03.85 (version 4.2.0 sivut 14-15). Jos 5 puhelu ei CUG-tarkistuksen vuoksi ole sallittu, HLR lopettaa puhelunmuodostuksen ja lähettää indikaation ja selityksen hylkäämisestä yhdyskeskukselle GMSCb, joka välittää tiedon A-tilaajan verkkoon. Jos puhelu on CUG-määritysten nojalla sallittu puhelunmuodostusta jatketaan normaalisti. Sijainninpäivityksessä tilaajan kotirekisteriin HLRb on päivittynyt tieto siitä, minkä vierasrekisterin VLRb alueella 10 B-tilaaja on. Tämän tiedon perusteella kotirekisteri HLRb lähettää vierasrekisterille VLRb vaellusnumeron varauspyynnön (kohta 2.8). Vaellusnumeron varaus-pyynnössä mm. kerrotaan puhelun vaatimat verkkoresurssit. Vierasrekisteri VLRb varaa tilaajalle vaellusnumeron ja lähettää sen vastaussanomassa kotirekisteriin HLRb (kohta 2.9)., joka välittää vaellusnumeron ja sen yhteydessä mahdolliset 15 CUG-tiedot reititystietoja kysyneelle keskukselle GMSCb (kohta 2.10).
Vaellusnumeroavaruus on määritelty siten, että puhelu ohjautuu aina siihen keskukseen MSCb, jonka vierasrekisteri VLRb on varannut vaellusnumeron. Täten kauttakulkukeskus GMSCb voi vaellusnumeron perusteella reitittää puhelun eteenpäin lähettämällä aloitusosoitesanoman 2.11. vaellusnumeron 20 osoittamaan matkaviestinkeskukseen MSCb. Saatuaan aloitusosoitesanoman 2.11 keskus MSCb toteaa vaellusnumeroanalyysissä, että puhelu on päättymäs-sä oman keskuksen alueelle eikä sitä ole tarkoitus reitittää eteenpäin. Tällöin Λ,· MSCb kysyy omasta vierasrekisteristään VLRb kutsutun tilaajan tietoja puhelun-muodostusta varten, sanoma 2.12. Vierasrekisteri VLR palauttaa vastaussano- :·.* 25 massa 2.13 tarvittavat tiedot, ja mikäli MSC kykenee tarjoamaan tarvittavat tie-• · · donsiirtoresurssit, keskuksen MSCb ja matkaviestimen MSb välillä suoritetaan • · · ‘ puhelunmuodostussignalointi, joka havainnollistetaan nuolilla 2.14 ja 2.15. Mää rätyillä tulevan puhelun sisältämien tietojen ja B-tilaajan tilaajatietojen yhdistel-
» I I
*· '·* mällä vierasrekisteri VLR suorittaa käänteisen CUG-avainkoodimuunnoksen ja « · · * 30 palauttaa keskukseen MSC CUG-indeksin, joka aikaansaa CUG-indikaation B- : * ·, · tilaajan matkaviestimessä MSb.
• *
Suljetun tilaajaryhmän (jatkossa CUG-ryhmän) ja kutsunsiirron välinen /* vuorovaikutus on kuvattu GSM-spesifikaatiossa 02.85. Pääsääntöisesti, jotta ·'·' CUG-puhelun kutsunsiirto toimisi, on puhelu A- ja B-tilaajan välillä oltava CUG-35 määritysten mukaan sallittu. Kutsunsiirtoa ei voida suorittaa, jos B-tilaajan CUG-määritykset estävät siirrettävän puhelun tyyppisen puhelun B-tilaajan ja C-tilaajan 110401 7 välillä. Siirrettävässä puhelussa käytetään soittajan (A-tilaajan) CUG-määrityksiä, joten pääsääntöisesti myös A-tilaajan ja C-tilaajan CUG-määritysten tulee sallia keskinäinen puhelu.
Ehdolliset kutsunsiirrot edellyttävät tietoa tilaajan statuksesta tai pu-5 helunmuodostuksen edistymisestä, joten ne ohjautuvat yleensä vierasrekisterin VLR kautta. Tieto ehdottomasta kutsunsiirrosta säilytetään kotirekisterissä HLR, joten se havaitaan jo reititystietokyselyn yhteydessä. Kutsunsiirto, kun tilaaja ei ole tavoitettavissa (Call Forwarding on mobile subscriber Not Reachable, CFNRc) ohjautuu sen rekisterin kautta, jossa tieto tilaajan tavoitettavuudesta kulloinkin on 10 käytettävissä. Suljetun tilaajaryhmän ja kutsunsiirron välinen vuorovaikutus tarkistetaan CUG-tarkistuksen jälkeen tapauksissa, jossa kutsunsiirto aktivoituu. Ehdottoman kutsunsiirron ja kotirekisterin HLR aktivoiman ehdollisen kutsunsiirron CFNRc tapauksessa mainittu vuorovaikutus tarkistetaan kotirekisterissä HLR, ja muissa ehdollisissa kutsunsiirroissa vuorovaikutus tarkistetaan vierasrekisteris-15 sä VLR.
Kuviossa 3 on esitetty GSM-spesifikaation 02.85 mukainen periaatteellinen taulukko CUG-määritysten ja kutsunsiirtotoiminteen välisestä vuorovaikutuksesta. Taulukon sarakkeissa on kuvattu erilaisia siirtävän tilaajan (B-tilaaja) CUG-määrityksiä ja taulukon riveillä on kuvattu verkosta saatuja CUG-20 määrityksiä. Taulukon kaksi ensimmäistä riviä on vielä jaettu kahteen osaan, jois-sa erikseen tarkastellaan tapauksia, joissa tulevan puhelun sisältämä CUG-•V: avainkoodi on yhteensopiva (M) tai ei ole yhteensopiva (NM) B-tilaajan CUG- avainkoodin kanssa. Seuraavassa tarkastellaan taulukkoon viitaten tapauksia, :v. joissa kutsunsiirto onnistuu. Jos puhelu kutsunsiirron ja suljetun tilaajaryhmän 25 vuorovaikutuksen ansiosta hylätään, tilaajatietokanta antaa siirtävään keskuk- * 4 * seen tiedon hylkäyksestä ja ilmaisee syyksi kohdetilaajan lisäpalvelun vuorovai- ' ’ kutusongelman (Called party supplementary service interaction violation).
, , Taulukon ensimmäisellä rivillä on tarkasteltu tapausta 31, joissa siir- * * · ’· ’· rettävä puhelu on CUG-puhelu, mutta ei sisällä avoimen lähtösuunnan määritystä 30 OA,. Jos siirtävä B-tilaaja on A-tilaajalta saadun CUG-avainkoodin sallima CUG-tilaaja, ja jos B-tilaajalla ei ole lähtevien puheluiden rajoitusta OCB, kutsunsiirto • » .···. onnistuu ja siirtopuhelu sisältää A-tilaajalta vastaanotetun CUG-avainkoodin ,·[ (tapaukset 311.1 ja 311.3). Muissa tapauksissa (311.2, 311.4, 312.1, 312.3 ja ‘»V 313) puhelu hylätään.
35 Taulukon toisella rivillä on tarkasteltu tapausta 32, joissa siirrettävä puhelu on CUG-puhelu ja sisältää avoimen lähtösuunnan määrityksen OA. Jos 110401 8 B-tilaaja on A-tilaajalta saadun CUG-avainkoodin sallima CUG-tilaaja, jolle ei ole määritetty avointa lähtösuuntaa eikä lähtevien puheluiden rajoitusta, kutsunsiirto onnistuu ja siirtopuhelu sisältää A-tilaajalta vastaanotetun CUG-avainkoodin, mutta ei avointa lähtösuuntaa (tapaus 321.1). Jos B-tilaaja on A-tilaajalta saadun 5 CUG-avainkoodin sallima CUG-tilaaja, jolle on määritetty avoin lähtösuunta, mutta ei lähtevien puheluiden rajoitusta, kutsunsiirto onnistuu ja siirtopuhelu sisältää A-tilaajalta vastaanotetun CUG-avainkoodin ja avoimen lähtösuunnan OA (tapaus 321.3). Jos B-tilaaja on A-tilaajalta saadun CUG-avainkoodin sallima CUG-tilaaja, jolle on määritetty avoin lähtösuunta, mutta ei lähtevien puheluiden 10 rajoitusta, kutsunsiirto onnistuu tavallisena puheluna (tapaus 321.4).
Jos B-tilaaja on CUG-tilaaja, jonka CUG-avainkoodi ei ole A-tilaajan CUG-avainkoodin kanssa yhteensopiva, mutta jolla on avoin tulosuunta IA ja avoin lähtösuunta OA, kutsunsiirto onnistuu ja siirtopuhelu sisältää A-tilaajalta vastaanotetun CUG-avainkoodin ja avoimen lähtösuunnan OA (tapaus 322.3). 15 Jos B-tilaaja ei ole CUG-tilaaja, kutsunsiirto onnistuu ja siirtopuhelu sisältää A-tilaajalta vastaanotetun CUG-avainkoodin ja avoimen lähtösuunnan OA (tapaus 323). Muissa tapauksissa (tapaukset 321.2 ja 322.1) kutsunsiirto epäonnistuu.
Taulukon kolmannella rivillä on tarkasteltu tapausta 33, joissa siirrettävä puhelu ei sisällä CUG-tietoa. Jos B-tilaaja on CUG-tilaaja, jolle on määritetty 20 avoin lähtösuunta, kutsunsiirto onnistuu tavallisena puheluna (tapaus 331.2). Jos B-tilaaja ei ole CUG-tilaaja kutsunsiirto onnistuu tavallisena puheluna (tapaus * · 333). Muissa tapauksissa (tapaukset 331.1) kutsunsiirto epäonnistuu.
,* Kuviossa 4 on esitetty taulukko, jossa on havainnollistettu, miten • · " edellä yleisellä tasolla esitetyt kutsunsiirron ja suljetun tilaajaryhmän määritykset ·' ·*’ 25 vaikuttavat puhelunmuodostukseen ja puhelun siirtoon puhepostille. Taulukossa • · : ’·· 4 B-tilaaja on avainkoodilla IC1 määritettävän CUG-ryhmän jäsen ja taulukossa • · · ·’ on tarkasteltu tilanteita, joissa soittava A-tilaaja on saman CUG-ryhmän jäsen (IC1), toisen CUG-ryhmän jäsen (IC2) tai tavallinen tilaaja. A-tilaajan osalta on tarkasteltu lisämääritystä OA, joka yhdessä B-tilaajan lisämääritysten kanssa vai- • » .·*. 30 kutiaa siihen, hylätäänkö puhelu, yhdistetäänkö puhelu CUG-puheluna vai yh- ,· , distetäänkö puhelu tavallisena puheluna. Jos lisämääritys on käytössä, taulukon • · # *;_· sarakkeessa on merkintä ΌΑ". Jos lisämääritys ei ole käytössä, taulukon sarak- keessa on merkintä Jos määrityksellä ei ole tarkastelun kohteena olevien kahden viimeisen sarakkeen kannalta merkitystä, sarakkeessa on merkintä ) 35 Vastaavaa merkintätapaa on hyödynnetty myös muissa taulukon sarakkeissa.
110401 9 B-tilaajan kohdalla on tarkasteltu lisämääritysten IA, ICB, OA ja OCB vaikutusta tarkasteltaviin tapahtumiin. Taulukon sarakkeessa ’’Puhelu” nähdään tapaukset, joissa puhelu yhdistetään tavallisena puheluna (NORM), CUG-puheluna (CUG) ja tapaukset, joissa puhelu hylätään (REJ). Taulukon viimeises-5 sä sarakkeessa on esitetty tapaukset (INV), joissa siirto puhepostiin CUG-tarkistuksien ansiosta epäonnistuu, vaikka puhelu A-tilaajan ja B-tilaajan välillä on mahdollinen, joko CUG-puheluna tai tavallisena puheluna.
Tapauksessa 4.2 ja tapauksessa 4.3 A-tilaaja ja B-tilaaja ovat saman CUG-ryhmän jäseniä, eikä B-tilaajalla ole tulevien puheluiden rajoitusta ICB, joten 10 tilaajien välinen puhelu yhdistetään CUG-puheluna. B-tilaajalla on kuitenkin CUG-ryhmän sisäinen lähtevien puheluiden rajoitus OCB, jolloin siirto puhepostiin epäonnistuu. Siirto onnistuu vain, jos B-tilaajalle on myönnetty avoin lähtösuunta OA (vrt. tapaus 4.4).
Tapauksessa 4.8 A-tilaaja ja B-tilaaja ovat saman CUG-ryhmän jäse-15 niä. B-tilaajalla on tulevien puheluiden rajoitus ICB, mutta koska A-tilaajalla on avoin lähtösuunta OA, puhelu voidaan yhdistää tavallisena puheluna. B-tilaajalla ei kuitenkaan ole avointa lähtösuuntaa OA, joten siirto puhepostiin epäonnistuu, koska siirrettävä puhelu on tavallinen puhelu.
Tapauksessa 4.11 A-tilaaja on eri CUG-ryhmän jäsen kuin B-tilaaja, 20 mutta koska A-tilaajalla on avoin lähtösuunta OA, puhelu voidaan yhdistää taval- • lisena puheluna. Kuten edellä, B-tilaajalla ei ole avointa lähtösuuntaa OA, ja siirto • · puhepostiin epäonnistuu, koska kyseessä on tavallinen puhelu.
• · · ’ Tapauksessa 4.14 A-tilaaja ei ole suljetun tilaajaryhmän jäsen, joten • · '· ” puhelu yhdistetään tavallisena puheluna. Siirto puhepostiin epäonnistuu jälleen, ·'.·’ 25 koska B-tilaajalla ei ole avointa lähtösuuntaa OA.
! ’·· Kaikki edellä esitetyt tapaukset ovat CUG-määritysten luonteesta joh- :.· ·* tuvia normaaleja tilanteita, jotka eivät sinänsä sisällä mitään virhettä. Niiden ym märtäminen vaatii kuitenkin melko syvällisen teknisen käsityksen CUG-ryhmistä ja CUG-määritysten aiheuttamista rajoituksista ja vuorovaikutuksista. Tavallinen .···. 30 tilaaja, joka käyttää itselleen määritettyjä ominaisuuksia, ja huomaa niiden toisi naan toimivan ja toisinaan epäonnistuvan ei ryhdy pohtimaan epäonnistumisen · syytä, vaan kokee lisätoiminteen virhealttiina ja epäluotettavana. Tällainen tilanne : ·.. · voidaan keksinnön avulla välttää.
Tarkastellaan seuraavassa keksinnön edullista suoritusmuotoa kuvioi-....: 35 den 5 JA 6 avulla. Kuviossa 5 on havainnollistettu tilaajatietojen periaatteellista toteutusta kotirekisterissä tilaajalle, jolla on käytettävissään n peruspalvelua. Ti- 110401 10 laajalla on oma IMSI (International Mobile Subscriber Identity), jota käytetään tilaajatunnisteena matkaviestinverkon sisällä. Tilaajalle määritellyt palvelut sidotaan tilaajan IMSIin. Moninumerojärjestelmän periaatteen mukaisesti jokaiselle tilaajan palvelulle 1..n annetaan oma luettelonumero MSISDN-1...MSISDN-n.
5 Kuhunkin MSISDN-numeroon liittyy yksi peruspalvelukoodi SC-1...SC-n, joka määrittelee puhelun tyypin. Peruspalvelukoodi on jokin edellä mainituista tele- ja verkkopalvelukoodeista.
Kullekin peruspalvelulle voidaan valita neljä erilaista kutsunsiirtopal-velua, eli ehdoton kutsunsiirto CFU (Call Forward Unconditional) sekä ehdolliset 10 kutsunsiirrot tilaaja ei tavoitettavissa CFNRc (Call Forward on mobile subscriber Not Reachable), tilaaja ei vastaa CFNRy (Call Forward on No Reply), ja tilaaja varattu CFB (Call Forward Busy). Palveluun CFNRc liittyy tieto tilaajan tavoittamattomuudesta (IMSI detach) ja palveluun CFNRy tieto ajasta (alerting time), jonka sisällä tilaajan odotetaan vastaavan puheluun. Kuhunkin peruspalveluun 15 voi liittyä myös enintään kymmenen CUG-avainkoodia IC-1....IC-n, joista yksi on mahdollisesti ensisijainen CUG-avainkoodi ja muut tilaajan valittavissa matkaviestimeltä käsin puhelua aloitettaessa.
Kuvion 6 vuokaavion avulla on havainnollistettu keksinnönmukaista ratkaisua MT CUG-puhelun yhteydessä, kun kotirekisterissä FILR havaitaan kut-20 sunsiirto. Kohdassa 610 kotirekisteri HLR vastaanottaa yhdyskeskuksen GMSC . . lähettämän reititystietokyselyn, joka liittyy soittajan (A-tilaajan) puhelun vastaan- ottajalle (B-tilaaja) tarkoitettuun puheluun. Kohdassa 615 kotirekisteri HLR tarkistaa, onko B-tilaajalla puheluun liittyvään peruspalveluun liittyviä CUG-määrityksiä. Jos niitä ei ole, kotirekisteri tarkistaa vielä sisältyykö yhteydenmuo- : V 25 dostussanomaan A-tilaajan antamia CUG-määrityksiä (kohta 620). Jos niitäkään • · • ’·· ei ole, suoritetaan tavallinen tulevan puhelun autorisaatio (kohta 625). Jos CUG- määrityksiä löytyi, suoritetaan kotirekisterissä HLR CUG-tarkistus A-tilaajan ja B-tilaajan CUG-määritysten perusteella (kohta 630). Jos A-tilaajan ja B-tilaajan : CUG-määritykset eivät ole yhteensopivat, puhelu hylätään ja puhelunmuodostus .···, 30 keskeytetään (kohta 680). Jos puhelua voidaan CUG-määritysten perusteella jat kaa, kotirekisteri tarkistaa, onko B-tilaajalla määritetty puheluun liittyvään perus- :.’’i palveluun liittyvää kutsunsiirtoa (kohta 640). Jos kutsunsiirtoa ei ole määritetty, * · · kotirekisteri HLR suorittaa vaellusnumeron varauspyynnön ja lähettää reititystie-dot yhdyskeskukseen GMSC (kohta 660). Jos kutsunsiirto on määritetty, kotire-35 kisteri HLR tarkistaa, onko kutsunsiirto CUG-vuorovaikutuksen ansiosta sallittu 110401 11 (kohta 645). Jos kutsunsiirto on sallittu, kotirekisteri HLR palauttaa yhdyskeskuk-selle GMSC tiedon kutsunsiirrosta ja kutsunsiirtonumeron (kohta 670).
Jos kutsunsiirtoa ei CUG-vuorovaikutuksen takia voida tehdä, tekniikan tason mukaisesti puhelu hylättäisiin (kohta 680). Edellä kuvatun ongelman 5 välttämiseksi kotirekisteri, huomatessaan kutsunsiirron epäonnistuvan CUG-vuorovaikutuksen takia, suorittaa vielä lisätarkistuksen (kohta 650), jossa verrataan kutsunsiirtonumeroa puhepostin numeroon. Jos numerot ovat samat, eli jos siirto kohdistuu puhepostiin, siirto sallitaan vuorovaikutuksesta huolimatta (kohta 670). Vain, jos kutsunsiirtonumero on jokin muu kuin puhepostin numero, kotire-10 kisteri HLR lähettää yhdyskeskukselle GMSC tiedon puhelun hylkäämisestä (kohta 680). Kotirekisteri ei tekniikan tason mukaisesti sisällä tietoa tilaajalle annetun puhepostin numerosta. Eräs edullinen tapa järjestää edellytykset keksin-nönmukaiselle tarkistukselle on tallentaa kuvion 5 esittämällä tavalla kotirekisteriin ainakin sallittu puhepostin numero VMB#, johon kutsunsiirtonumeroa voidaan 15 edellä kuvatulla tavalla verrata.
Kuviossa 7 on havainnollistettu periaatteellisella tasolla GSM-järjestelmässä vierasrekisteriin VLR sijainnin päivityksen yhteydessä päivittyneitä kutsunsiirtotietoja. Kotirekisteristä HLR siirretään vierasrekisteriin VLR ainakin IMSI ja ensisijaisen peruspalvelun (Primary Service) mukainen MSISDN, Primary 20 MSISDN. Yleensä ensisijainen MSISDN on puhepalvelun MSISDN. Näiden lisäksi vierasrekisteriin VLR päivittyy luettelo tilaajan käytössä olevista peruspal-veluista ja niihin liittyvät tiedot, esimerkiksi aktivoinnit ja kutsunsiirtonumerot. Kos-* ka ehdoton kutsunsiirto CFU ohjautuu kotirekisterin HLR kautta, ei siihen liittyviä *. ·: tietoja päivitetä vierasrekisteriin VLR.
: V 25 Eräs tapa saada keksinnönmukaisen tarkistuksen edellyttämä tieto I · : '·· saataville myös vierasrekisterissä VLR on sovittaa kotirekisteri HLR lähettämään :T: puhepostin numeron VMB# vierasrekisteriin esimerkiksi INSERT-sanomassa, jossa tilaajatiedot tyypillisesti sijainnin päivityksen yhteydessä siirretään kotire-: kisteristä HLR vierasrekisteriin VLR. GSM-suositusten mukaiseen INSERT- .···.’ 30 sanomaan voidaan liittää laajennusosa keksinnönmukaisia lisätietoja varten. Vie rasrekisteri kuittaa kunkin INSERT-sanoman, joita voidaan toistaa useita peräk-i käin, mikäli tiedot eivät mahdu yhteen sanomaan.
Kuviossa 8 on havainnollistettu keksinnönmukaista ratkaisua MT CUG-puhelun yhteydessä, kun tilaaja ei vastaa. Tällöin kutsunsiirto havaitaan 35 vierasrekisterissä VLR. Koska kyseessä on matkaviestimelle päättyvä puhelu MT, CUG-tarkistus on jo suoritettu B-tilaajan kotirekisterissä HLRb. Kohdassa 110401 12 810 vierasrekisteri havaitaan, että B-tilaaja ei vastaa tulevaan puheluun. Määrätyn hälytysajan (alerting time) kuluttua järjestelmä tarkistaa vierasrekisteristä (kohta 820), onko tilaaja määrittänyt tilanteeseen liittyvän ehdollisen kutsunsiir-ron. Jos tietoa kutsunsiirrosta ei löydy, puhelunmuodostus päättyy, ja tieto puhe-5 lunmuodostuksen päättymisestä lähetetään A-tilaajalle (kohta 850). Jos tieto kutsunsiirrosta löytyy vierasrekisteristä VLR (CFNRyactive flag), tarkistetaan kut-sunsiirron ja suljettuun tilaajaryhmään liittyvien määritysten vuorovaikutus (kohta 830). Jos kutsunsiirto on vuorovaikutuksen osalta sallittu, puhelu yhdistetään kut-sunsiirtonumeroon (kohta 860). Jos kutsunsiirto on vuorovaikutuksen takia kiel-10 letty, suoritetaan keksinnönmukainen lisätarkistus, jossa verrataan kutsunsiirto-numeroa C# puhepostin numeroon VMB# (kohta 840). Jos numerot ovat samat, kutsunsiirto sallitaan, ja puhelunmuodostusta jatketaan kutsunsiirtonumeroon (kohta 860).
Edellä kuvatuissa esimerkeissä tarkistus suoritettiin tilanteessa, jossa 15 kutsunsiirron todettiin epäonnistuvan vuorovaikutuksen takia. Keksinnönmukai-f nen tarkistus voidaan kuitenkin lisätä myös muuhun prosessin vaiheeseen. Tarkistus voidaan esimerkiksi suorittaa jo ennen kutsunsiirtotoiminteen ja CUG-määritysten vuorovaikutusten tarkistamista, jolloin kutsunsiirtotoiminnon ja suljetun tilaajaryhmän välinen vuorovaikutus tarkistetaan vain silloin, kun kutsunsiirto 20 ei kohdistu puhepostiin.
. . Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdella patent- *·1·: tivaatimusten puitteissa.
• · · ♦ · · • · • · • t * 1 · • · · » · · • · · · » 1
Claims (19)
1. Menetelmä kutsunsiirron toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, jossa menetelmässä muodostetaan ainakin yhden ainakin yhdestä tilaajasta muodostettu 5 suljettu tilaajaryhmä, jossa tilaajien puhelut tuon ryhmän ulkopuolelle ovat rajoitetut; havaitaan puhelunmuodostuksen yhteydessä ehdollinen tai ehdoton kutsunsiirto kutsunsiirtonumeroon; tunnettu siitä, että: 10 tarkistetaan kohdistuuko asetettu kutsunsiirto puhepostiin; ja vasteena sille, että kutsunsiirto kohdistuu puhepostiin, suoritetaan kutsunsiirto, riippumatta mahdollisesta kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaaja-ryhmän vuorovaikutuksesta johtuvasta kutsunsiirron esteestä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että vasteena puhelunmuodostuksen yhteydessä havaitulle kutsunsiir-rolle tarkistetaan aiheutuuko kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta kutsunsiirrolle este; ja vasteena sille, että kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän 20 vuorovaikutuksesta aiheutuu kutsunsiirrolle este tarkistetaan kohdistuuko kut-sunsiirto puhepostiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, .* että tarkistetaan aiheutuuko kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän / vuorovaikutuksesta kutsunsiirrolle este vain, jos kutsunsiirto ei kohdistu puhe-·* ·* 25 postiin.
: ·* 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, v ·' tunnettu siitä, että mainittu tarkistusvaihe käsittää vaiheet: verrataan kutsunsiirtonumeroa puhepostin numeroon; ja tulkitaan kutsunsiirto puhepostiin kohdistuvaksi, jos numerot täsmää- . ‘. 30 vät
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1, 2, 3 tai 4 mukainen menetelmä, * I · tunnettu siitä, että tarkistus suoritetaan tilaajatietokannassa.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen menetelmä, ;'; ‘: tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on kotirekisteri (HLR) tai vierasrekisteri 35 (VLR). 110401 14
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että säilytetään ainakin yksi tilaajaan liittyvä puhepostin numero tilaajan kotirekisterissä (HLR); 5 siirretään ainakin yksi tilaajaan liittyvä puhepostin numero kotirekiste ristä (HLR) vierasrekisteriin (VLR) edullisesti sijainnin päivityksen yhteydessä; tarkistetaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin vertaamalla kut-sunsiirtonumeroa ainakin yhteen puhepostin numeroon.
8. Matkaviestinjärjestelmän tilaajatietokanta (HLR;VLR), johon on 10 tallennettu tilaajan kutsunsiirtotiedot, tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on, vasteena kutsunsiirron aktivoitumiselle, sovitettu tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin; ja tilaajatietokanta on, vasteena sille, että kutsunsiirto kohdistuu puhepostiin, sovitettu suorittamaan kutsunsiirron, riippumatta mahdollisesta kutsun-15 siirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta johtuvasta kutsunsiirron esteestä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen tilaajatietokanta (HLR;VLR), tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on vasteena puhelunmuodostuksen yhteydessä ha-20 vaitulle kutsunsiirrolle sovitettu tarkistamaan aiheutuuko kutsunsiirtotoiminteen . ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta kutsunsiirrolle este; ja tilaajatietokanta on vasteena sille, että kutsunsiirtotoiminteen ja sul- • · · jetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta aiheutuu kutsunsiirrolle este sovitettu tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin. • · · : V 25
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen tilaajatietokanta (HLR;VLR), • · * '·· tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on sovitettu tarkistamaan aiheutuuko :T: kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta kutsunsiir rolle este vain jos kutsunsiirto ei kohdistu puhepostiin. ;·. j
11. Jonkin patenttivaatimuksen 8-10 mukainen tilaajatietokanta, .··. 30 tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on tilaajan kotirekisteri (HLR), joka on sovitettu * I Ί säilyttämään ainakin yhden tilaajaan liittyvän puhepostin numeron; »· ♦ siirtämään ainakin yhden tilaajaan liittyvän puhepostin numeron koti-;y; rekisteristä (HLR) vierasrekisteriin (VLR) edullisesti sijainnin päivityksen yhtey- 35 dessä; 110401 15 tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin vertaamalla kut-sunsiirtonumeroa ainakin yhteen puhepostin numeroon.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 8-10 mukainen tilaajatietokanta, tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on tilaajatietoja tilapäisesti säilyttävä 5 vierasrekisteri (VLR); joka on sovitettu säilyttämään edullisesti sijainnin päivityksen yhteydessä kotirekisteristä (HLR) vierasrekisteriin (VLR) siirretyn ainakin yhden puhepostin numeron; ja tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin vertaamalla kut-10 sunsiirtonumeroa ainakin yhteen puhepostin numeroon.
13. Järjestely kutsunsiirron toteuttamiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää matkaviestinkeskuksen (GMSC;MSC), tilaajatietokannan (HLR;VLR) ja ainakin yhden ainakin yhdestä tilaajasta muodostetun suljetun ti-laajaryhmän, joka järjestely käsittää: 15 välineet tietokantakyselyn tekemiseksi matkaviestinkeskuksesta ti- laajatietokantaan (HLR;VLR) puhelunmuodostuksen yhteydessä: välineet tilaajan kutsunsiirtoasetusten tarkistamiseksi tilaajatietokan-nassa: tunnettu siitä, että järjestely lisäksi käsittää välineet, jotka vasteena tilaajan asettaman kutsunsiirron havaitsemi-20 selle tarkistavat kohdistuuko kutsutun tilaajan kutsunsiirto puhepostiin; ja , . välineet, jotka vasteena sille, että kutsunsiirto kohdistuu puhepostiin, suorittavat kutsunsiirron, riippumatta mahdollisesta kutsunsiirtotoiminteen ja • I 1 suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta johtuvasta kutsunsiirron esteestä.
*·**: 14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen järjestely, tunnettu siitä, • · : V 25 että mainitut tarkistusvälineet tarkistavat kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin • · • 1·· vain, jos kutsunsiirtotoiminteen ja suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta ai- : ’: ’: heutuu kutsunsiirrolle este.
13 110401
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että mainitut tarkistusvälineet tarkistavat aiheutuuko kutsunsiirtotoiminteen ja 30 suljetun tilaajaryhmän vuorovaikutuksesta kutsunsiirrolle este, vain jos kutsun-siirto ei kohdistu puhepostiin.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 13-15 mukainen järjestely, tun- • · · ·...· nettu siitä, että mainitut tarkistusvälineet vertaavat kutsunsiirtonumeroa pu- hepostin numeroon; ja tulkitsevat kutsunsiirron puhepostiin kohdistuvaksi, jos .,,': 35 numerot täsmäävät • · 16 110401
17. Jonkin patenttivaatimuksen 13-16 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että tarkistusvälineet sisältyvät tilaajatietokantaan (HLR;VLR).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että tilaajatietokanta on kotirekisteri (HLR) tai vierasrekisteri (VLR).
19. Jonkin patenttivaatimuksen 13-18 mukainen järjestely, tun nettu siitä, että tilaajan kotirekisteri (HLR) on sovitettu säilyttämään ainakin yhden tilaajaan liittyvän puhepostin numeron; kotirekisteri (HLR) on sovitettu siirtämään ainakin yhden tilaajaan 10 liittyvä puhepostin numeron vierasrekisteriin (VLR) edullisesti sijainnin päivityksen yhteydessä; tilaajatietokannat (HLR, VLR) on sovitettu tarkistamaan kohdistuuko kutsunsiirto puhepostiin vertaamalla kutsunsiirtonumeroa ainakin yhteen puhepostin numeroon. 1 · · · • · · 17 110401
Priority Applications (11)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973294A FI110401B (fi) | 1997-08-11 | 1997-08-11 | Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä |
TW087100370A TW413774B (en) | 1997-08-11 | 1998-01-13 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
CNB988092786A CN1173597C (zh) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | 在移动通信系统中实现呼叫转发的方法和设备 |
JP2000506788A JP4149656B2 (ja) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | 移動通信システムにおける閉じたユーザグループの音声メールサービス |
AT98937585T ATE320150T1 (de) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Sprachnachrichtendienst einer geschlossenen nutzergruppe in einem mobilen kommunikationssystem |
DE69833765T DE69833765T2 (de) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Sprachnachrichtendienst einer geschlossenen nutzergruppe in einem mobilen kommunikationssystem |
CA002300409A CA2300409A1 (en) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
EP98937585A EP1013125B1 (en) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
US09/485,495 US6628937B1 (en) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
PCT/FI1998/000615 WO1999008468A2 (en) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
AU86327/98A AU8632798A (en) | 1997-08-11 | 1998-08-07 | Voice mail service of a closed user group in a mobile communication system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI973294 | 1997-08-11 | ||
FI973294A FI110401B (fi) | 1997-08-11 | 1997-08-11 | Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI973294A0 FI973294A0 (fi) | 1997-08-11 |
FI973294A FI973294A (fi) | 1999-02-12 |
FI110401B true FI110401B (fi) | 2003-01-15 |
Family
ID=8549335
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI973294A FI110401B (fi) | 1997-08-11 | 1997-08-11 | Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6628937B1 (fi) |
EP (1) | EP1013125B1 (fi) |
JP (1) | JP4149656B2 (fi) |
CN (1) | CN1173597C (fi) |
AT (1) | ATE320150T1 (fi) |
AU (1) | AU8632798A (fi) |
CA (1) | CA2300409A1 (fi) |
DE (1) | DE69833765T2 (fi) |
FI (1) | FI110401B (fi) |
TW (1) | TW413774B (fi) |
WO (1) | WO1999008468A2 (fi) |
Families Citing this family (56)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19912547A1 (de) | 1999-03-19 | 2000-09-28 | Bosch Gmbh Robert | Verfahren, Zentrale und Endgerät zur Übertragung von Mitteilungen an Endgeräte in einem Telekommunikatiossystem |
US7502339B1 (en) * | 1999-06-21 | 2009-03-10 | Nokia Telecommunications Oyj | Mobility within a packet-switched telephony network |
US6611516B1 (en) | 1999-06-21 | 2003-08-26 | Nokia Telecommunications Oyj | Short message service support over a packet-switched telephony network |
FI19991949A (fi) | 1999-09-13 | 2001-03-14 | Nokia Networks Oy | Suljettu käyttäjäryhmäpalvelu matkaviestinjärjestelmässä |
AU2000253996A1 (en) * | 2000-05-31 | 2001-12-11 | Nokia Corporation | Accessing numbers outside a closed user group in a mobile communication system |
US20040098455A1 (en) * | 2002-11-14 | 2004-05-20 | Motorola, Inc. | Method and apparatus for controlling communications between subscriber units |
FR2847757B1 (fr) * | 2002-11-21 | 2006-06-23 | Labordere Arnaud Henry | Procede de telecommande de renvoi d'appels destines a un telephone mobile |
GB2404117B (en) * | 2003-07-17 | 2005-11-30 | Motorola Inc | Cellular communication system messaging |
US20060189337A1 (en) * | 2003-07-18 | 2006-08-24 | Farrill Craig F | Premium voice services for wireless communications systems |
SG145763A1 (en) * | 2003-08-13 | 2008-09-29 | Roamware Inc | Signaling gateway with multiple imsi with multiple msisdn (mimm) service in a single sim for multiple roaming partners |
JP2005117197A (ja) | 2003-10-03 | 2005-04-28 | Nec Corp | 無線通信システム及び無線通信方法 |
US7532607B1 (en) | 2004-11-04 | 2009-05-12 | At&T Intellectual Property Ii, L.P. | Ad-hoc IP closed user group networks |
US10178513B2 (en) | 2004-11-23 | 2019-01-08 | Kodiak Networks, Inc. | Relay-mode and direct-mode operations for push-to-talk-over-cellular (PoC) using WiFi-technologies |
US9913300B2 (en) | 2011-12-14 | 2018-03-06 | Kodiak Networks, Inc. | Push-to-talk-over-cellular (PoC) |
US10750327B2 (en) | 2004-11-23 | 2020-08-18 | Kodiak Networks Inc | Method for multiplexing media streams to optimize network resource usage for push-to-talk-over-cellular service |
US10111055B2 (en) | 2004-11-23 | 2018-10-23 | Kodiak Networks, Inc. | Optimized methods for large group calling using unicast and multicast transport bearer for PoC |
US10367863B2 (en) | 2004-11-23 | 2019-07-30 | Kodiak Networks Inc. | Method for providing dynamic quality of service for push-to-talk service |
US8036692B2 (en) * | 2005-08-08 | 2011-10-11 | Kodiaks Networks, Inc. | Brew platform enabling advanced voice services (AVS) including push-to-talk, push-to-conference and push-to-message on wireless handsets and networks |
US7689238B2 (en) * | 2005-08-03 | 2010-03-30 | Kodiak Networks, Inc. | Architecture and implementation of closed user groups and limiting mobility in wireless networks |
US8478261B2 (en) | 2010-05-21 | 2013-07-02 | Kodiak Networks, Inc. | Predictive wakeup for push-to-talk-over-cellular (POC) call setup optimizations |
US10116691B2 (en) | 2004-11-23 | 2018-10-30 | Kodiak Networks, Inc. | VoIP denial-of-service protection mechanisms from attack |
US8498660B2 (en) * | 2009-03-30 | 2013-07-30 | Kodiak Networks, Inc. | Enhanced group calling features for connected portfolio services in a wireless communications network |
US9485787B2 (en) | 2005-05-24 | 2016-11-01 | Kodiak Networks, Inc. | Method to achieve a fully acknowledged mode communication (FAMC) in push-to-talk-over-cellular (PoC) |
US8676189B2 (en) * | 2008-01-24 | 2014-03-18 | Kodiak Networks, Inc. | Converged mobile-web communications solution |
US10057105B2 (en) | 2004-11-23 | 2018-08-21 | Kodiak Networks, Inc. | Architecture framework to realize push-to-X services using cloudbased storage services |
US7853279B2 (en) * | 2006-04-26 | 2010-12-14 | Kodiak Networks, Inc. | Advanced features on a real-time exchange system |
US8958348B2 (en) * | 2008-10-20 | 2015-02-17 | Kodiak Networks, Inc. | Hybrid push-to-talk for mobile phone networks |
US8369829B2 (en) * | 2010-03-03 | 2013-02-05 | Kodiak Networks, Inc. | Prepaid billing solutions for push-to-talk in a wireless communications network |
US8670760B2 (en) | 2008-01-24 | 2014-03-11 | Kodiak Networks, Inc. | Converged mobile-web communications solution |
US9137646B2 (en) | 2004-11-23 | 2015-09-15 | Kodiak Networks, Inc. | Method and framework to detect service users in an insufficient wireless radio coverage network and to improve a service delivery experience by guaranteed presence |
CN1323569C (zh) * | 2005-03-16 | 2007-06-27 | 华为技术有限公司 | 一种呼叫智能路由的方法及其系统 |
RU2357380C1 (ru) | 2005-03-16 | 2009-05-27 | Хуавэй Текнолоджиз Ко., Лтд. | Способ и система интеллектуальной маршрутизации |
CN1859509B (zh) * | 2006-01-24 | 2010-09-08 | 华为技术有限公司 | 一种呼叫前转信息呈现方法和用户设备寻呼方法 |
CN100391276C (zh) * | 2006-03-30 | 2008-05-28 | 华为技术有限公司 | 一种短信系统中实现二次下发短信的方法及其系统 |
US7761084B2 (en) * | 2007-02-21 | 2010-07-20 | Bridgewater Systems Corp. | Systems and methods for session records correlation |
US8081593B2 (en) * | 2007-06-29 | 2011-12-20 | Alcatel Lucent | Mobile switching center with outgoing access closed user group interlock code |
US8462929B1 (en) * | 2007-08-02 | 2013-06-11 | Broadsoft, Inc. | System, method, and computer program product for storing data associated with origination processing of a call |
CN105472572B (zh) | 2007-09-10 | 2020-01-07 | 蜂窝通信设备有限责任公司 | 封闭订户组的访问控制 |
WO2009055808A1 (en) * | 2007-10-25 | 2009-04-30 | Kodiak Networks, Inc. | Connected portfolio services for a wireless communications network |
CN101686437B (zh) * | 2008-09-26 | 2013-03-20 | 华为技术有限公司 | 设置用户侧白名单及寻呼用户设备的方法和装置 |
US9204365B2 (en) | 2009-02-02 | 2015-12-01 | Qualcomm Incorporated | Controlling whether a network entity performs access control based on an indication from an access point |
US9148786B2 (en) * | 2009-02-02 | 2015-09-29 | Qualcomm Incorporated | Inclusion/exclusion messaging scheme for indicating whether a network entity performs access control |
WO2011069165A1 (en) * | 2009-12-04 | 2011-06-09 | Kodiak Networks, Inc. | Community group client and community auto discovery solutions in a wireless communications network |
CA2804368C (en) | 2012-02-01 | 2018-03-13 | Kodiak Networks, Inc. | Wifi interworking solutions for push-to-talk-over-cellular (poc) |
US10082934B2 (en) * | 2013-03-15 | 2018-09-25 | Sorenson Ip Holdings Llc | Systems, methods, and devices for replacing a contact entry corresponding to a communication device with a contact entry corresponding to a user group |
EP3025530B1 (en) | 2013-07-23 | 2018-04-11 | Kodiak Networks, Inc. | Effective presence for push-to-talk-over-cellular (poc) networks |
US10362074B2 (en) | 2015-02-03 | 2019-07-23 | Kodiak Networks, Inc | Session management and notification mechanisms for push-to-talk (PTT) |
WO2016179502A1 (en) | 2015-05-07 | 2016-11-10 | Kodiak Networks, Inc. | System and method for data synchronization |
AU2016336443B2 (en) | 2015-10-06 | 2019-11-14 | Kodiak Networks, Inc. | PTT network with radio condition aware media packet aggregation scheme |
US10110342B2 (en) | 2015-10-06 | 2018-10-23 | Kodiak Networks Inc. | System and method for tuning PTT over LTE according to QoS parameters |
WO2017070551A1 (en) | 2015-10-23 | 2017-04-27 | Kodiak Networks Inc. | System and method for content messaging |
GB2564316C (en) | 2016-04-22 | 2021-09-22 | Kodiak Networks Inc | System and method for push-to-talk (PTT) key one-touch calling |
US10555370B2 (en) | 2016-09-28 | 2020-02-04 | Kodiak Networks, Inc. | System and method for push-to-talk (PTT) in high latency networks |
US10257669B2 (en) | 2016-12-01 | 2019-04-09 | Kodiak Networks, Inc. | PTX data analytic engine notifying group list of detected risk event |
US10630529B2 (en) | 2016-12-29 | 2020-04-21 | Kodiak Networks, Inc. | System and method for push-to-talk (PTT) in mobile edge computing (MEC) |
US10341823B2 (en) | 2016-12-30 | 2019-07-02 | Kodiak Networks Inc. | System and method for direct mode push to talk communication protocols |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
MX9201267A (es) * | 1991-03-29 | 1992-10-01 | Ericsson Telefon Ab L M | Trazado de ruta de servicio de comunicacion auxiliar. |
SE515362C2 (sv) * | 1992-10-16 | 2001-07-23 | Eritel Ab | Styrning av datakommunikation i nät med slutna användargrupper |
DE4307966C2 (de) * | 1993-03-12 | 2001-04-05 | Siemens Ag | Mobilfunksystem |
US5475737A (en) | 1993-09-17 | 1995-12-12 | Bell Atlantic Network Services, Inc. | Toll saver for centralized messaging systems |
FI97191C (fi) | 1994-10-05 | 1996-10-25 | Nokia Telecommunications Oy | Alueellinen Centrex |
US5583564A (en) | 1995-04-24 | 1996-12-10 | Lucent Technologies Inc. | Intelligent call forwarding with videophone display of forwarding destination |
WO1997020423A1 (en) * | 1995-11-29 | 1997-06-05 | Bell Communications Research, Inc. | A system and method for automatically screening and directing incoming calls |
US5920820A (en) * | 1996-01-25 | 1999-07-06 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) | Combined home location register and service control point for a cellular telecommunications network |
US5890064A (en) * | 1996-03-13 | 1999-03-30 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) | Mobile telecommunications network having integrated wireless office system |
US5978681A (en) * | 1996-06-07 | 1999-11-02 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson | Method and apparatus for providing calling service features within incompletely upgraded cellular telephone networks |
US6125126A (en) * | 1997-05-14 | 2000-09-26 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson | Method and apparatus for selective call forwarding |
-
1997
- 1997-08-11 FI FI973294A patent/FI110401B/fi active
-
1998
- 1998-01-13 TW TW087100370A patent/TW413774B/zh not_active IP Right Cessation
- 1998-08-07 JP JP2000506788A patent/JP4149656B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1998-08-07 WO PCT/FI1998/000615 patent/WO1999008468A2/en active IP Right Grant
- 1998-08-07 AT AT98937585T patent/ATE320150T1/de not_active IP Right Cessation
- 1998-08-07 CN CNB988092786A patent/CN1173597C/zh not_active Expired - Lifetime
- 1998-08-07 EP EP98937585A patent/EP1013125B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1998-08-07 AU AU86327/98A patent/AU8632798A/en not_active Abandoned
- 1998-08-07 US US09/485,495 patent/US6628937B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1998-08-07 CA CA002300409A patent/CA2300409A1/en not_active Abandoned
- 1998-08-07 DE DE69833765T patent/DE69833765T2/de not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CN1173597C (zh) | 2004-10-27 |
JP2001513614A (ja) | 2001-09-04 |
DE69833765D1 (de) | 2006-05-04 |
CN1270747A (zh) | 2000-10-18 |
FI973294A (fi) | 1999-02-12 |
JP4149656B2 (ja) | 2008-09-10 |
WO1999008468A2 (en) | 1999-02-18 |
WO1999008468A3 (en) | 1999-04-29 |
TW413774B (en) | 2000-12-01 |
US6628937B1 (en) | 2003-09-30 |
ATE320150T1 (de) | 2006-03-15 |
EP1013125B1 (en) | 2006-03-08 |
EP1013125A2 (en) | 2000-06-28 |
FI973294A0 (fi) | 1997-08-11 |
DE69833765T2 (de) | 2006-08-17 |
AU8632798A (en) | 1999-03-01 |
CA2300409A1 (en) | 1999-02-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI110401B (fi) | Suljetun tilaajaryhmän puhepostipalvelu matkaviestinjärjestelmässä | |
RU2129760C1 (ru) | Способ эксплуатации мобильной радиосети | |
US6810257B1 (en) | Method and apparatus for providing partitioned telecommunication services | |
US6259782B1 (en) | One-number communications system and service integrating wireline/wireless telephone communications systems | |
US6622016B1 (en) | System for controlled provisioning of telecommunications services | |
US7072653B1 (en) | System for controlled provisioning of telecommunications services | |
KR100393503B1 (ko) | 홈위치레지스터로부터외부노드로의비구조적부가서비스데이타 | |
KR100349196B1 (ko) | 국제 자동 로밍 서비스 방법 | |
US20100136982A1 (en) | Method and system for routing incoming communications in a communications network | |
US20020080751A1 (en) | System and method for routing calls in a wireless communication network | |
JPH08205225A (ja) | 通信ネットワークの呼び出しシステム | |
US6628951B1 (en) | Procedure and system for the transmission of information and establishment of a telecommunication connection | |
FI112580B (fi) | Kutsunsiirron reititys peruspalvelukohtaisesti | |
US20040235462A1 (en) | Notification of calling party when mobile called party becomes available | |
CN104620615A (zh) | 在移动通信网络中对活动的sim卡标识符的呼叫建立 | |
US6535741B1 (en) | Telecommunications network and method for routing incoming calls for MTC services | |
RU2294060C2 (ru) | Система и способ обеспечения прозрачности номеров в сети подвижной связи | |
US6507645B1 (en) | Method for changing service data | |
KR100726808B1 (ko) | 미수신호에 대한 발신정보를 제공하는 국제 로밍게이트웨이 시스템, 위치 등록 방법 및 로밍 서비스 방법 | |
KR20000013145A (ko) | 이동망에서 가상 사설망 서비스를 제공하는 방법 | |
US7006818B1 (en) | System and method of providing public voicemail service to private network subscribers | |
CN100551147C (zh) | 通信方法 | |
KR100234833B1 (ko) | 호 전환 실패 호의 음성 사서함 서비스 전환 방법 | |
WO2001001708A1 (en) | Automatic call distribution system | |
KR20000041100A (ko) | 이동 통신망에서의 착신 가입자 위치에 따른 이동 입 호거부 방법 |