FI109041B - Arvopaperi ja menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents
Arvopaperi ja menetelmä sen valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI109041B FI109041B FI915401A FI915401A FI109041B FI 109041 B FI109041 B FI 109041B FI 915401 A FI915401 A FI 915401A FI 915401 A FI915401 A FI 915401A FI 109041 B FI109041 B FI 109041B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- paper
- security
- adhesive
- paper web
- hologram
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21H—PULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- D21H21/00—Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its function, form or properties; Paper-impregnating or coating material, characterised by its function, form or properties
- D21H21/14—Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its function, form or properties; Paper-impregnating or coating material, characterised by its function, form or properties characterised by function or properties in or on the paper
- D21H21/40—Agents facilitating proof of genuineness or preventing fraudulent alteration, e.g. for security paper
- D21H21/42—Ribbons or strips
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B42—BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
- B42D—BOOKS; BOOK COVERS; LOOSE LEAVES; PRINTED MATTER CHARACTERISED BY IDENTIFICATION OR SECURITY FEATURES; PRINTED MATTER OF SPECIAL FORMAT OR STYLE NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; DEVICES FOR USE THEREWITH AND NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; MOVABLE-STRIP WRITING OR READING APPARATUS
- B42D25/00—Information-bearing cards or sheet-like structures characterised by identification or security features; Manufacture thereof
- B42D25/30—Identification or security features, e.g. for preventing forgery
- B42D25/355—Security threads
Landscapes
- Paper (AREA)
- Credit Cards Or The Like (AREA)
- Developing Agents For Electrophotography (AREA)
- Making Paper Articles (AREA)
- Magnetic Record Carriers (AREA)
- Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
- Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
- Glass Compositions (AREA)
- Holo Graphy (AREA)
- Polymerisation Methods In General (AREA)
- Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
- Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
- Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
Description
109041
Arvopaperi ja menetelmä sen valmistamiseksi
Keksintö koskee sellaista arvopaperia, johon sisältyy sisään upotettu varmuusosa, edullisesti holo-5 grammina, diffraktio- tai interferenssirakenteena oleva optisesti vaihtuva, paperin pintaan kiinnitetty osa. Keksintö koskee myös tällaisen arvopaperin valmistusmenetelmää .
Arvopapereissa on värikopiolaitejäljennöksiä vas-10 taan suojautumiseksi yhä enemmän optisesti vaihtuvia tur-vaelementtejä, erityisesti hologrammeina. Tämä suojaus väärentämistä vastaan perustuu siihen, ettei värikopioko-neilla pystytä tarpeeksi hyvin reprodusoimaan mainittujen elementtien optisia ominaisuuksia.
15 Tunnetaan erilaisia menetelmiä, joilla arvopape reihin kiinnitetään optisesti vaihtuvat elementit. Tavallisesti ne voidaan jakaa kolmeen ryhmään: liimaus, siirto-painatus ja kohokuviointi.
Liimausmenetelmällä liimalipukkeet, jotka on aiem-20 min esirei'itetty silikonipaperiin, siirretään paperialus-taan. Liimalipukkeissa on sen päällä oleva ainakin kontak-tiliimakerroksesta, optisesti aktiivisen kerroksen (esi- ’ ’ merkiksi diffraktioristikon avulla) itsetukeutuvasta kai- • · · ·...·’ vosta ja suojakerroksesta muodostettu kerrosrakenne. Lii- ,.*·* 25 malipukkeen paksuus on tyypillisesti 50 millimetrin luok-: kaa, paksuuden pääosan johtuessa pääasiallisesti kannatin- ·;··; kalvosta.
Siirtopainatuksessa, josta käytetään myös nimi- • · · tystä "kuumaleimaus", optisesti vaihtuva elementti val- . 30 mistetaan ennakkoon siirtonauhalle ja siirretään alustaan • · * myöhemmässä työvaiheessa. Paperiin siirretyn rakenteen ”·’ paksuus on tyypillisesti muutaman mikrometrin luokkaa.
: ·.: Hologrammien ollessa kyseessä elementin tavalliseen kerrosrakenteeseen kuuluu lämpöä eristävä kerros, koho-35 kuvioitu lakkakerros, aluminoitu kerros ja läpinäkyvä, * · · 2 109041 päällystävä suojakerros. Tämä kerrosrakenne on alun alkaen sijoitettu siirtofoliolle ja se kiinnitetään folioon irrotuskerroksella (esim. vahakerroksella). Nauhaa siirretään asettamalla se lämpöä eristävine kerroksineen 5 alustalle ja aktivoimalla lämpöä eristävä kerros asettamalla sen päälle kuumennettu meisti niin, että elementti kiinnittyy alustaan. Samanaikaisesti ero-tuskerros sulaa irrottaen siten hologrammin siirtonau-hasta. Tämä siirtoperiaate on nykyisin useimmiten käytetty 10 menetelmä ja sitä käytetään erityisesti myös hologrammien kiinnittämiseen muovisiin luottokortteihin.
Kohokuviomenetelmä sopii pääasiallisesti diffrak-tioelementteihin kuten hologrammeihin ja optisiin ristikoihin. Kovettuvaa lakkaa oleva kerros levitetään alustal-15 le, jossa on edullisesti erittäin ohut ja heijastava metallinen pinta. Sitten käytetään painomeistiä painamaan lakkakerrokseen diffraktiokohorakenne. Lakan kuivuttua rakenne peitetään suojalakalla. Valmiissa elementissä on sellainen kerrosrakenne, jossa on perättäisiä lakkakerrok-20 siä, kohokuvarakenne ja suojalakkakerros.
Jokaisella tunnetulla menetelmällä ja niiden avulla saadulla tuotteella on omat erityiset etunsa ja haittansa. Esimerkiksi liimalipukkeet ovat teknisesti • · · *...· helppoja valmistaa ja ne voidaan vaivatta siirtää 25 aiottuihin alustoihin. Liimalipukkeiden erittäin suurena : haittana arvopaperikiinnityksessä on kuitenkin se, että ·:··· kaikki elementit ovat irrotettavissa alustasta ja siir- rettävissä väärennettyihin tuotteisiin. Tästä syystä • * * käytetään mieluummin siirto- ja kohokuvioelementtejä . 30 arvo-paperikiinnityksissä.
Siirto- ja kohokuvioelementeillä noudatetaan suu-*;’ relta osin suojaukselle asetettuja vaatimuksia väärennyk- siä vastaan arvopapereissa, mutta näihin elementteihin liittyy lukuisia arvopapereita koskevia tuotantoteknisiä • » · 35 ongelmia.
i ! 109041 I 3 (
On otettava huomioon, että arvopapereissa on tavallisesti erittäin suuren suojan antava painokuvio; nämä kuviot kiinnitetään useimmiten teräs-intaglio -painatuksella. Teräs-intaglio -painatus ja sen tyyppiset 5 menetelmät edellyttävät alustalta suhteellisen karkeaa pintaa, niin että musteet sitoutuvat hyvin alustaan. Karkeat pinnat ovat kuitenkin erittäin huonosti soveltuvia sellaisten optisesti vaihtuvien elementtien kiinnitykseen, joissa on pieni stabiliteetti. Karkeat pintarakenteet vai-10 kuttavat haitallisesti herkkien hologrammirakenteiden laatuun .
On edelleen otettava huomioon, että arvopaperi joutuu hyvin suureen puristuskuormitukseen koko pinnaltaan teräs-intaglio -painatuksen aikana. Tämä vähentää yleensä 15 minkä tahansa ennen painatusta kiinnitetyn optisen elementin optista vaikutusta; mainitut elementit voivat jopa vaurioitua tai tuhoutua kokonaan paperin karkeuden takia puristettaessa läpi paperialustasta.
Valmistettaessa sellaisia arvopapereita, joissa on 20 optisesti vaihtelevia osia, siksi ensiksi tehdään arvopaperi painokuvioineen ja sitten kiinnitetään hologrammi käyttämällä jotain seuraavista menetelmän vaiheista, tai * · osien kiinnittäminen jaetaan yksittäisiin vaiheisiin suo-
• I I
rittaen toimenpiteet, joita teräs-intaglio -painatus ei ’j1 25 vaaranna ennen painatusta, ja muut suoritetaan vasta sen ; jälkeen. Tähän asti on hyväksytty ne haitat, että tämä ·;··: suora liittäminen painatusprosessiin teki mahdottomaksi valmistaa ennakkoon ei-painettuja arvopapereita optisesti * · » vaihtuvine elementteineen työneutraalilla tavalla (varas-. . 30 tointivalmistus) toisaalta ja että toisaalta optisesti *..1 vaihtuvien elementtien kiinnittäminen edellyttää sopivia ···' laitteita (siirtolaitteet jne.) painatusviivaa kohden.
Painatusviivaa kohden tarvittavat erikoislaitteet eivät vain lisää koneistokustannuksia ja koneiston tilavaatimuk-35 siä, vaan ne myös aiheuttavat pullonkaulan kunkin paina- » 4 109041 tusviivan päähän johtuen niiden erilaisesta tuotantokapasiteetista, mikä voidaan kompensoida vain lisälaitteiden | käytöllä.
EP-patentissa A 0 338 378 esitetään sellainen pa-5 perinvalmistusmenetelmä, jossa on sekä painetun kuvion että optisen diffraktion elementti. Jatkuvassa prosessissa paperi painetaan ensin tunnetuissa painatuslaitteissa. Sitten, kuten on esitetty kohokuviomenetelmässä, levitetään säteilytyskovettuvaa lakkaa ja tehdään diffraktiora-' 10 kenne yhtenä toimenpiteenä. Seuraavissa vaiheissa diffrak tiorakenne tyhjöpäällystetään heijastavalla metallikerrok-sella ja suojalakalla.
Muissa alalla tunnetuissa järjestelmissä hologrammin kiinnitys jaetaan kahteen osaan. Paperinvalmistuksen 15 jälkeen levitetään lakka paperin pintaan ensimmäisenä vaiheena. Sen jälkeen kun paperi on painettu, optinen ristikko asetetaan kohokuvioksi seuraavassa vaiheessa.
US-patentissa nro 4 420 515 selostetaan tämän kaksiosaisen menetelmän erästä muunnosta. Metallikerros sen 20 päällä olevine tartuntakerroksineen kiinnitetään ensin muovisiirtonauhaan, jossa on valmistettu pinta. Nämä kaksi kerrosta muodostavat tulevan varmuusosan alusrakenteen.
‘ · Mainitut kaksi kerrosta laminoidaan ensimmäisessä vaihees- sa alustaan, jolloin elementin alusrakenne omaksuu siirto-;· 25 nauhan pinnan laadun lämmön ja paineen vaikutuksesta lami- • noinnissa. Toisessa vaiheessa alustaan kiinnitetään paino- "I | ·...: kuvio ja optisesti toimiva kohorakenne.
Optisesti vaikuttavien kerrosten tai optisesti vaikuttavien rakenteiden painamisen ja kiinnittämisen , . 30 pakkojärjestys johtaa, kuten on jo mainittu, lukuisiin vakaviin haittoihin.
···' Tunnettujen menetelmien eräänä lisähaittana on se vaikeus, että ne pystyttäisiin integroimaan varmuuspaina- I | tuslaitosten organisatoriseksi sarjaksi. Turvallisuussyis- * » 35 tä arvopaperien valmistuksessa on lähes tulkoon välttämä-
• I I I
» t * * * ! 5 109041 töntä, että erityisesti sarjanumeron painaminen on prosessin viimeinen toiminto ennen arvopaperin toimitusta. Var-j muuspainatuslaitoksissa on sen takia vakiintuneena käytän tönä valmistaa ennakkoon paperi, jossa on vastaavat var-5 muusominaisuudet, kuten esimerkiksi vesileimat, varmuus-langat ja optiset elementit, ja sitten vasta se painetaan.
Tämä valmistusjärjestys ei ole vastaavasti mahdollista käytettäessä tunnettuja menetelmiä.
Keksintö perustuu siihen ongelmaan, miten voidaan ! 10 määrittää erityisesti optisesti vaihtuvan elementin omaava arvopaperi ja menetelmään sen valmistamiseksi, minkä avulla arvopaperin painaminen jälkeenpäin mahdollistetaan, erityisesti käyttämällä teräs-intaglio -painamista niin, että optisesti vaihtuvaa elementtiä vaurioiteta. Optises-15 ti vaihtuvien elementtien kiinnittäminen arvopaperiin integroidaan siten paperinvalmistusprosessiin, että voidaan i | käyttää suhteellisen nopeatoimisia telakoneita. Lopuksi optisesti vaihtuvien elementtien kiinnitys integroidaan valmistusvaiheisiin siten, että nykyisiä laitteita tarvit-20 see muuttaa niin vähän kuin mahdollista.
Esillä oleva keksintö koskee avopaperia, jossa on • « i · ‘ * upotettu varmuuselementti, edullisesti optisesti vaih- • * · ·...· tuva, hologrammin, diffraktio- tai interferenssirakenteen t>[|* muodossa oleva paperin pintaan kiinnitetty elementti, : 25 joka varmuuselementti 12 upotetaan arvopaperin 10 sisään • * · · ·;··· liimapintakerroksen alle ja pinta muodostaa keskeytymät- tömän, sileän, harjattoman tason. Arvopaperille on tunnusomaista, että varmuuselementti on itsetukeutuva . . ohut kalvonauha.
),,* 30 Keksintö koskee myös menetelmää paperirainan ·;·’ valmistamiseksi edellä kuvattua arvopaperia varten, jossa : ·.: arvopaperissa on optisesti vaihtuva elementti, jolla on hologrammi-, diffraktio- tai interferenssirakenne. Mene-telmälle on tunnusomaista, että siihen kuuluu seuraavat • ’ 35 vaiheet: 6 109041 a) siirtonauhan muodostaminen, johon optisesti vaihtuva elementti tai elementit ovat kiinnitetty, b) nauhan syöttäminen märkäpaperille paperinvalmistuksen aikana vähän ennen tai vähän sen jälkeen, kun 5 paperiraina on otettu pois paperikonealtaasta, c) paperirainan kalanterointi paperikoneessa yhdessä paperirainan pinnassa olevan siirtonauhan kanssa, d) paperirainan kuivaaminen, kovettaminen ja mahdollinen liimaaminen, 10 e) siirtonauhan mahdollinen poisto vaiheessa d) jonkin määritetyn menetelmävaiheen yhdessä vaiheessa.
Lisäksi keksintö koskee menetelmää paperirainan valmistamiseksi edellä kuvattua arvopaperia varten, jossa arvopaperissa on optisesti vaihtuva elementti, jolla on 15 hologrammi-, diffraktio- tai interferenssirakenne. Menetelmälle on tunnusomaista, että siihen kuuluu seuraavat I vaiheet: ! a) ohuen itsetukeutuvan kalvonauhan (16) muodossa olevan optisesti vaihtuvan elementin muodostaminen, 20 b) kalvonauhan mahdollinen päällystäminen tartunta-aineella paperirainan puolelta, • · * · • ‘ c) kalvonauhan (16) syöttö muodostuvaan « · · paperirainaan, e>*j* d) paperirainan kalenterointi paperikoneessa • 25 paperirainan pinnassa olevan kalvonauhan (16) kanssa, • * · » • ;..j e) paperirainan kuivaus, kovetus ja mahdollinen liimaus.
• · »
Keksintö perustuu siihen havaintoon, että . . optisesti vaihtuvat elementit ja paperi ovat kaksi * · · 30 sellaista materiaalia, joilla on hyvin erilaiset • · ·;·’ ominaisuudet, ja että näille kahdelle materiaalille asetetaan aiotun tehtävän mukaisesti erilaiset vaati-mukset. Paperilla, eritoten arvopaperilla, pitäisi muiden ominaisuuksien mukana olla tietty "kosketus"; sen pitäisi ’·’ [ 35 myös pystyä ottamaan vastaan ja sitomaan musteita.
! 7 109041 Tällaiset ominaisuudet saadaan aikaan valitsemalla erikoispaperilaatuja, mieluiten lumppupaperia, ja anta-j maila sille ennalta määrätty pinnan karheus ja struktuuri.
Vastakohtana optisesti vaihtuvilla elementeillä pitäisi 5 olla sellaiset optiset ominaisuudet, jotka ovat mahdollisimman tehokkaita. Tähän tarkoitukseen fysiikan lait edellyttävät ensisijaisesti sellaista pintarakennetta, jolle on tunnusomaista erittäin suuri sileys ja tasaisuus.
Kun optiset elementit kiinnitetään paperiin, vaarana on, io että paperin pinnan karheus tulee kohokuvioksi joskus hyvin herkkiin tasoelementin kerroksiin ja vaurioittaa, huonontaa ja jopa tuhoaa ne. Siksi on yleensä tarpeen saada tasapaino tällaisen huononnuksen estämiseksi eri pintalaatujen välillä.
15 Edellisen menettelyn vastakohtana, jolla optisesti vaihtuvat elementit tehtiin aina kohokuvioiksi, liimattiin tai siirrettiin arvopaperiin vasta varsinaisen valmistamisen jälkeen, keksinnön avulla saadaan muodostetuksi se, että optisesti vaihtuva elementti yhdistetään arvopaperiin 20 paperinvalmistusprosessin aikana, tarkemmin sanoen silloin, kun kun arvopaperi, on vielä suhteellisen märkä, peh- ' * meä eikä sitä ole vielä huopautettu tai kalanteroitu. Toi- • < · sin kuin paperin ollessa kuivattu ja kovetettu, tällä vai-,,ν* heella voidaan painaa puristusherkkä optisesti vaihtuva : 25 elementti paperimateriaaliin aiheuttamatta vahinkoa. Tämän ·:··· tuotantovaiheen suurella vesipitoisuudella on puristusta kompensoiva vaikutus ja sen avulla elementti saadaan viedyksi tasaisesti paperimateriaalin sisään.
#. . Paperin pinnan karkeus ei korota elementin herkkiä 30 kerroksia, kuten asianlaita on silloin, kun optisesti ;·’ vaihtuvat elementit kiinnitetään myöhemmin. Sen sijaan vielä taipuisat paperikuidut sovittautuvat optisesti vaih-tuvien elementtien pehmeän alapinnan mukaisesti, joita niiden toisella puolella tukevat kalanteritelojen pehmeät ’ , 35 pinnat.
j 8 109041 Tämän tuloksena saadaan optisesti vaihtuvan elementin upottaminen paperimateriaalin sisään, jolloin paperin pinta on tasoissa optisesti vaihtuvan elementin pinnan kanssa. On erittäin mahdollista painaa jälkeenpäin 5 jopa optisesti vaihtuvan elementin alueelle, koska ne suuret puristukset, joita tapahtuu, eivät aiheuta liikakuormitusta arvopaperin pintaan upotettuun optisesti vaihtuvaan elementtiin.
Keksinnön mukaisen menetelmän toteuttaminen on 10 erityisen edullista, jos optisesti vaihtuvat elementit ovat nauhamaisia, kuten tunnetut varmuuslangat. Toisin kuin tällaiset varmuuslangat kantomateriaali sijoitetaan optisesti aktiivisen rakenteen kanssa valmiiksi muodostetulle paperikerrokselle sen jälkeen, kun paperin-' 15 valmistus on päättynyt tai päättymäisillään. Nauha tuodaan I siten joko massan ulkopuolella olevaan muodostusaltaaseen sen jälkeen, kun paperikerros on saatu valmiiksi, siis se sijoitetaan paperikuitukerrokselle sen jälkeen, kun se on otettu muodostusaltaasta, tai nauha viedään muodostusal-20 taaseen massassa olevien suuttimien avulla sen jälkeen, kun 90 % lopullisesta paperin paksuudesta on olemassa, niin että elementin paksuus ja paperi vastaavat suurin • · · piirtein ympärillä olevien alueiden paperin paksuutta.
V· Menetelmän seuraavat vaiheet, kuten kalanterointi, lii- • 25 maus, kuivaus jne. ovat normaalikäytännön mukaisia. Ne ....: kiinnittävät lujasti kannatinnauhan arvopaperiin, Kan- natinnauhan paperin puoleisessa kerroksessa on edullisesti tartuntakerros, joka kovettuu paperin kuivaessa. Suo-. . ritusmuodosta riippuen, eli nauhan leveydestä, jäyk- 30 kyydestä, kiinnitusajasta jne. riippuen asiantuntija ···’ valitsee erityisen, sopivan tartunta-aineen markkinoilla olevista. Erityisen sopivia tartunta-aineita näyttävät olevan kontaktiliimat ja vesiliukoiset liimat tai kuumasulaliimat. Voi myös olla mahdollista tukea liiman “·" ‘ 35 kovettumista sopivalla UV- tai infrapunasäteilyllä.
109041
Ellei aikomuksena ole käyttää päättymätöntä kanna-tinnauhaa, on käytettävissä myös yksittäisinä liimalipuk-j keina olevia optisesti vaihtuvia elementtejä. Nämä liima- lipukkeet kiinnitetään edullisesti päättymättömään siirto-5 nauhaan, joka poistetaan myöhemmin, eli sen jälkeen kun lipukkeet kiinnitetään paperimateriaaliin.
Koska hologrammikiinnitys voidaan suorittaa paperin telavaiheessa, erittäin suuret käsittelynopeudet ovat mahdollisia.
10 Painatusprosessin ja hologrammikiinnityksen riip pumattomuus toisistaan tuottaa sen lisäedun, että varmuus-painolaitoksissa voidaan säilyttää tavanomainen valmistus-sekvenssi. Näin ollen paperi voidaan valmistaa etukäteen ja tarvittaessa myös varastoida kaikkine varmuuselement-15 teineen, esimerkkeinä vesileima, varmuuslanka, optisesti vaihtuva elementti jne. Painatusprosessi, jossa turvallisuuden takia ollaan erityisen kriittisiä, muodostaa tavan mukaan menetelmän viimeisen vaiheen.
Keksinnön mukaista valmistusmenetelmää ei tieten-20 kään rajoiteta sellaisiin arvopapereihin, joissa on herkkiä optisesti vaihtuvia elementtejä. Muut varmuuselementit ·”·' kuten varmuuslangat mikro- tai negatiivisine painatuksi- neen voidaan myös sisällyttää arvopapereihin edellä selos-;· tettuun tapaan. Koska tällaisilla varmuusosilla on pienem- • j‘; 25 mät vaatimukset paperimateriaaliin ja käsittelyyn nähden —: johtuen niiden suuresta vastustuskyvystä ne voidaan ottaa käyttöön missä tahansa paperinvalmistuksen kohdassa. Ne voidaan viedä valmistusaltaaseen jo silloin, kun paperia , . on kerääntynyt 85 %, niin että elementti on hyvin suojas- • t t ’· '· 30 sa, upotettuna jäljellä olevaan 15 prosenttiin, joka ympäröi sitä paperinvalmistuksen päättyessä tai vain hieman ennen kuin paperin lopullinen paksuus on määrätty.
Seuraavissa selostetaan joitakin keksinnön suori-tusmuotoja esimerkinomaisesti viitaten oheiseen piirustuk- '·' ' 35 seen, jossa » 10 109041 kuvio 1 esittää arvopaperin läpi menevää poikkileikkausta, johon sisältyy upotettu hologrammielementti, ja kuviot 2-9 esittävät kaavioesityksiä lieriöko-5 neesta käytettäväksi optisesti vaihtuvien elementtien keksinnön mukaiseen soveltamiseen.
| Kuviossa 1 esitetään leikkaus sellaisesta arvopaperista 10, johon on upotettu varmuusosa, edullisesti optisesti vaihtuva elementti 12. Optisesti 10 vaihtuva elementti on upotettu nauhan muotoiseen paperimateriaaliin, jolloin sen pinta on paperin pinnan kanssa tasoissa. Optisesti vaihtuvan elementin pinta, joka elementti on edullisesti hologrammirakenteinen 14, on näkyvissä koko pinnaltaan ulkoapäin niin, että optiset 15 vaikutukset on helppo tarkistaa. Näin ei aina ole laita tunnetuissa "ikkunavarmuuslangoissa", koska ne pienet pinnat, jotka saavat lankamateriaalin näkymään, eivät ole optisesti kovin tehokkaita.
Optisesti vaihtuva elementti on edullisesti 20 olemassa ohuena, itsekannattavana kalvonauhana 16. On kuitenkin mahdollista muodostaa optisesti vaihtuvia kerroksia paperinauhaan, metallinauhaan tai muuhun • « · sopivaan materiaaliin. Kuten nähdään kuviosta 2, nauhaa 16 ··· syötetään paperikoneeseen niin, että se on jo valmiin 25 paperikuidun 26 päällä. Nauhaa 16 syötetään tällöin valmistusaltaasta 18 pois menevän poimintahuovan 22 ja t * t... paperikuitukerroksen 26 väliin. Nauha 26 poistetaan • * · syöttötelalta 17.
Paperikerros muodostetaan muodostusaltaassa 18
I I I
'· ” 30 tunnettuun tapaan. Neste poistetaan massasta 24 ...* muodostusaltaan 18 sisäpuolen 20 kautta, jolloin pape- rikuidut muodostavat kerroksia muodostusaltaaseen.
• » · • » .···. Nauhan 16 syöttö huovan 22 ja paperikerroksen 26 [·" väliin mahdollistaa nauhan 16 erityisen hyvän ohjauksen ja V * 35 sijoittamisen. Nauha optisesti vaihtuvine elementteineen 11 109041 voidaan sijoittaa myös paperikerroksen 26 toiselle puolelle, eli syöttää esimerkiksi telojen 25 ja paperikerroksen 26 väliseen aukkoon.
i Eräänä lisämenettelynä siihen, miten lanka syöte- 5 tään, on kuviossa 4 esitetty erikoisesti silloin, kun kyseessä ovat ohuet langat. Tässä tapauksessa nauha 16, joka kannattaa optisesti vaihtuvaa elementtiä, on jo viety muo-dostusaltaaseen ennen paperinvalmistusta. Tämä mahdollisuus on erityisen sopiva, kun käytetään lankoja, joiden 10 leveys on paperikuidun pituuden suuruusluokkaa tai sitä pienempi, koska kuituja ei aseteta kerroksiin varsinaisesti langan päälle, vaan ne, jotka kerrostetaan altaaseen j langan välittömään läheisyyteen, menevät langan yli niin, : että paperialusta on kaikesta huolimatta muodostettu tällä 15 tavalla lanka-alueella, kun massa viedään pois.
Eräässä edullisessa suoritusmuodossa nauhan 16 siinä puolessa, joka on paperirainaan päin, on tartuntakerros, jolloin paperin pintaan saadaan nauhan lujempi kiinnittyminen. Tartuntakerros voidaan tehdä 20 vesiliukoiseksi märkäliimaksi tai kuumasulaliimaksi. Kun paperiraina kuivuu, liima aktivoidaan ja/tai kovetetaan. Tällöin elementti on lujasti kiinnittynyt paperiin.
» · ·
Varmuuselementin syöttöä selostetaan tässä yhtey- ·.·· dessä selvyyden vuoksi liittyen laitteeseen, jossa on vain • · * ♦ • 25 yksi muodostusallas. Ei ole kuitenkaan mikään ongelma ....: siirtää tätä menetelmää kaksikerroksiseen valmistuslait- • · teeseen. Tässä tapauksessa sellainen lanka syötetään altaaseen, joka muodostaa suurimman osan paperin paksuu- . . desta.
• · *· 30 Kuviot 5-9 esittävät erilaisia mahdollisuuksia, ·.·* miten kantonauha 16 saadaan viedyksi massan 24 sisään muo- dostusaltaaseen 18 sen jälkeen, kun 90 % lopullisesta pa-.··. perin paksuudesta on saatu aikaan.
; Kuten käy ilmi kuviosta 5, hologrammilanka 16 *·* ' 35 kiinnitetään paperiin 26 siten suuttimella 30, kuten on » · I 12 109041 tavallista varmuuslankaa käytettäessä, että suutin 30 upotetaan massaan 24 niin pitkälle, että tullaan kohtaan, missä muodostuu tarpeeksi paperia. Nauhan 16 eteen ei ole kerrostunut paperia, jos nauha 16 on tarpeeksi leveä tai 5 jos nauha estää paperin ja altaan vedenläpäisevyyden sen kosketusalueella. Tässä menetelmässä hologrammilanka 16 voidaan päällystää esim. kuumasulaliimalla. Paperikoneen kuumakuivausosassa se sitten liitetään lujasti paperiin. Haittana on se, että tartunta-aineessa (esim. kuumasula-! 10 liima) voi olla ensiksi vain vähän liimaustehoa kiinnittämisen jälkeen, koska muussa tapauksessa nauha 16 voisi tarttua kiinnityssuulakkeeseen 30. Nauhaa 16 pidetään ensiksi vain märän paperin 26 "omalla tartuntavoimalla", siis tarttumalla. Kun käytetään 15 leveämpiä, paksumpia ja jäykempiä kantomateriaaleja, myöhemmin selostettavat menetelmät ovat sopivampia.
Kuviossa 6 esitetään menetelmä, jolla sellaisen hologrammilangan 16 kiinnitys saadaan mahdolliseksi, joka on päällystetty lujalla kontaktiliimalla ja jossa on sili-20 konipaperi 35 suojaamassa päällystettyä sivua, kuten tällaisissa tapauksissa on tavallista. Tämä kaksoisnauha, jossa on hologrammin kantonauha 16 ja silikonipaperi 35, • on, kuten tähänkin asti, poistettu syöttötelalta 17 ja ·*· viety poikkeutustelojen kautta muodostusaltaaseen 18. Sa- • ;'· 25 massa paikassa on silikonipaperin 35 poistolaite 32, johon kuuluu olennaisesti poikkeutustela, joka syöttää poistetun silikonipaperin varastotelalle 31.
Jos käytetään heikompia kontaktiaineita kuten , . Scotch-teippiä, riittää, että nauhan 16 se puoli peite- *; '· 30 tään, joka on päällystetty tartunta-aineella syötettäessä sitä muodostusaltaaseen 18, niin että tässä tapauksessa vain hologrammilanka 16 nähdään jakotelalla 17. Kuviossa 7 » * esitetään sellainen menetelmä, jossa itsenäistä silikoni-päällysteistä kantonauhaa 40 suojapäällyksenä. Tämä nauha ’·' ' 35 peittää poikkeustelojen 41 - 43 rajaaman reitin, jolloin i » , 109041 13 se peittää hologramminauhan 16 tartuntayläpinnan poikkeu-tustelojen 44 ja 41 välisellä alueella. Tällä estetään massassa olevia paperikuituja tai muita aineita kerrostumasta tartuntapäällykseen ja siten heikentämästä tarttu-5 mistä märkäarkkimateriaaliin.
Kuvioissa 6 ja 7 esitetyt menetelmät voidaan yhdistää kuvion 8 esittämään tapaan, jotta voidaan helpottaa hologramminauhan 16 langan asetusta, joka nauha on päällystetty kontaktiliimalla silikonipaperiin 35. Silikonipa-10 peri 35 poistetaan nauhasta 16 poikkeutustelan 33 kautta aivan annostelutelan 17 jälkeen ja syötetään varastointi-telalle 34. Nauhan 16 nyt esillä oleva liimapäällystys suojataan märkäpaperirainaan loppukuljetuksen aikana kiertävällä silikonipäällysteisellä kalvolla 40, aivan kuin 15 edellä selostetussa menetelmässä.
Eräs lisävaihtoehto tähän asti esitettyihin holo-gramminauhamenetelmiin, jotka on päällystetty kontaktiliimalla, esitetään kuviossa 9 kuvatulla menetelmällä. Holo-gramminauha 16 tässä tapauksessa päällystetään tartunta-20 aineella 50 juuri ennen kuin se viedään paperikoneeseen ja kuljetetaan muodostusaltaaseen käyttämällä tunnettua mene-telmää kiertävän silikoninauhan 40 avulla.
: : Siihen seikkaan liittyen, mitkä tartunta-aineet ·· ovat sopivia, pitäisi ottaa huomioon, ettei vain kuuma-ko- : 25 vettuvia ja kontaktiliimoja voi käyttää, vaan myös muita tartunta-aineita kuten monikomponenttiliimoja tai liimoja, jotka voidaan aktivoida vedessä. On myös eduksi käyttää • · » liimaseoksia, jolloin nauhat kiinnitetään väliaikaisesti ensiksi ja lujasti paperiin yhdistettyinä myöhemmissä tuo- • » · ’· "· 30 tantovaiheissa (esim. kuivaamisen ja kalanteroinnin aikana kuumuuden vaikutuksesta) .
Sen jälkeen kun hologramminauha on kiinnitetty pa-.···. perikerrokseen, tämä kulkee tavanomaiseen tapaan paperiko neen muiden käsittelyosastojen kautta. Kalanteroinnin ai-*’ ‘ 35 kana nauha puristetaan pehmeään paperikerrokseen kuviossa 109041 I 14 1 esitetystä, jolloin paperikuidut sovittautuvat elementin pehmeään pintaan.
Ellei käytetä päättymätöntä nauhaa vaan pikem minkin yksittäisiä elementtejä, siirtonauha pitää ottaa 5 pois uudelleen sen jälkeen, kun elementit on kiinnitetty paperiin. Tämä tehdään edullisesti sen jälkeen, kun paperiraina on kuivattu mutta joka tapauksessa ennen liimauslaitetta. Sama menettely on tarpeen, jos päättymättömät nauhat on kiinnitettävä siirtomenettelyllä tai 10 ohuet kalvot, joiden oma pysyvyys on heikko, on kiinnitettävä paperin pintaan.
Laaduntarkastuksen jälkeen paperiraina on valmis painatusta varten. Se voidaan joko kääriä käämintälaittee-seen ja varastoida tai viedä suoraan painokoneeseen.
15 Keksinnön menetelmää ei rajoiteta lieriökonee- sesen. Päättymättömän langan koneessa hologramminauhaa voidaan siis syöttää vähän ennen tai vähän sen jälkeen, kun paperikuitukerros otetaan pois altaasta samalla tavalla kuin lieriökoneen selostuksen yhteydessä.
20 • · · · • « « • ♦ · i
Claims (16)
1. Arvopaperi, jossa on upotettu varmuuselement-ti, edullisesti optisesti vaihtuva, hologrammin, diffrak- 5 tio- tai interferenssirakenteen muodossa oleva paperin pintaan kiinnitetty elementti, joka varmuuselementti (12) upotetaan arvopaperin (10) sisään liimapintakerroksen alle ja pinta muodostaa keskeytymättömän, sileän, harjatto-man tason, tunnettu siitä, että varmuuselementti 10 on itsetukeutuva ohut kalvonauha.
2. Värdepapper enligt patentkrav 1, kännetecknat därav, att filmbandets bredd är nägra millimeter till nägra centimeter.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen arvopaperi, tunnettu siitä, että kalvonauhan leveys on muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin.
3. Värdepapper enligt patentkrav 1 eller 2, 15 kännetecknat därav, att det optiskt varierande elementet är ett hologram. ! 4. Värdepapper enligt patentkrav 3, känne tecknat därav, att hologrammet har en tjocklek av ca 10 - 50 mikrometer. 20 5. Förfarande för framställning av en pappersbana • * » t för ett värdepapper enligt ett eller flera av patent-'···' kraven 1-4, vilket värdepapper har ett optiskt varier- ! ·*·: ande element, som har en hologram-, diffraktions- eller 1 * · * * % '·: : interrferensstruktur, kännetecknat därav, ‘ * 25 att det omfattar följande steg: V * a) bildande av ett överföringsband, vid vilket det optiskt varierande elementet eller elementen är • | fästa, b) matande av bandet pä vätpappret under pap- : 30 persframställningen just före eller just efter det, att ,···. pappersbanan tagits bort frän pappersmaskinbassängen, • · * » » c) kalandrering av pappersbanan i pappersmaskinen ’·' ' tillsammans med överföringsbandet pä ytan av pap persbanan, 109041 d) torkning, härdning och eventuell limning av pappersbanan, e) eventuellt avlägsnande av överföringsbandet i samband med nägot i steg d) definierat förfaringsskede. 5 6. Förfarande enligt patentkrav 5, känne- t e c k n a t därav, att de optiskt varierande elemen-ten anordnas pä pä det ändlösa överföringsbandet som en-skilda lappar.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen arvopape-15 ri, tunnettu siitä, että optisesti vaihtuva elementti on hologrammi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen arvopaperi, tunnettu siitä, että hologrammin paksuus on n. 10 - 50 mikrometriä.
5. Menetelmä paperirainan valmistamiseksi yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukaista Ml· ’ * arvopaperia varten, jossa arvopaperissa on optisesti • · · vaihtuva elementti, jolla on hologrammi-, diffraktio- tai "j* interferenssirakenne, tunnettu siitä, että i 25 siihen kuuluu seuraavat vaiheet: • · I I ....j a) siirtonauhan muodostaminen, johon optisesti vaihtuva elementti tai elementit ovat kiinnitetty, « · · b) nauhan syöttäminen märkäpaperille paperinval- . . mistuksen aikana vähän ennen tai vähän sen jälkeen, kun • * · 30 paperiraina on otettu pois paperikonealtaasta, • | *;·’ c) paperirainan kalanterointi paperikoneessa yh- dessä paperirainan pinnassa olevan siirtonauhan kanssa, d) paperirainan kuivaaminen, kovettaminen ja mah- • · · dollinen liimaaminen, *** ’ 35 e) siirtonauhan mahdollinen poisto vaiheessa d) ' * jonkin määritetyn menetelmävaiheen yhdessä vaiheessa. 109041
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että optisesti vaihtuvat elementit asetetaan päättymättömälle siirtonauhalle yksittäisiksi lipukkeiksi. I 5 7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen mene telmä, tunnettu siitä, että siirtonauha on pape-ripuolella päällystetty tartunta-aineella.
7. Förfarande enligt patentkrav 5 eller 6, 10 kännetecknat därav, att överföringsbandet pä papperssidan är belagt med ett häftmedel.
8. Förfarande enligt patentkrav 7, kännetecknat därav, att nämnda häftmedel är ett vat-tenlösligt vätlim eller ett varmsmältlim. 15 9. Förfarande enligt ett eller flera av pat- i entkraven 5-8, kännetecknat därav, att överföringsbandet förs in i en cylindermaskin mellan filtbanan och pappersbanan, som löper bort frän bildningsbassängen. 20 10. Förfarande enligt ett eller flera av pat- « * > » entkraven 5-9, kännetecknat därav, att * * överföringsbandet fästs vid den sidan av pappersbanan, * som är bortät frän vätfilten före kalandervalsarna. t 1 « : : : 11. Förfarande för framställning av en pappers- i 25 bana för ett värdepapper enligt ett eller flera av pat- > * i V · entkraven 1-4, vilket värdepapper har ett optiskt vari erande element, som har en hologram-, diffraktions- eller • » !/! interrferensstruktur, kännetecknat därav, ‘#it! att det omfattar följade steg: ,*, ; 30 a) bildande av ett tunt optiskt varierande ele- * > t ,··, ment i form av ett tunt självbärande filmband (16), b) eventuell beläggning av filmbandet med ett '·’ häftmedel pä pappersbanans sida, 109041 ! 20 c) matning av filmbandet (16) till den bildade pappersbanan, d) torkning, härdning och eventuell limning av filmbandet. 5 12. Förfarande enligt patentrav 11, k ä n n e - t e c k n a t därav, att det självbärande filmbandet är redan under matningsvalsen belagt med ett silikonpapper under skyddande av limpappret, som avlägsnas just fore det kommer i kontakt med vätpappersbanan. 10 13. Förfarande enligt patentrav 11, kanne- t e c k n a t därav, att det tunna självbärande filmbandet förs till pappersbanan medelst en silikonbelagd transportbana, som täcker den med häftmedel belagda si-dan . 15 14. Förfarande enligt patentkrav 13, k ä n - netecknat därav, att det tunna självbärande ; filmbandet är försätt med ett skyddande siikonpapper, som avlägsnas genast efter matningsvalsen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu tartunta-aine on 10 vesiliukoinen märkäliima tai kuumasulaliima.
9. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 5-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirto-nauha viedään lieriökoneeseen huoparainan ja paperirainan välissä, joka kulkee pois muodostusaltaasta.
10. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 5-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirto-nauha kiinnitetään paperirainan sille puolelle, joka on märkähuovasta poispäin ennen kalanteriteloja.
11. Menetelmä paperirainan valmistamiseksi yhden 20 tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukaista arvopaperia varten, jossa arvopaperissa on optisesti vaihtuva ·'1 elementti, jolla on hologrammi-, diffraktio- tai inter- ·>ι(· ferenssirakenne, tunnettu siitä, että siihen ·;· kuuluu seuraavat vaiheet: • 25 a) ohuen itsetukeutuvan kalvonauhan (16) muodossa olevan optisesti vaihtuvan elementin muodostaminen, » t b) kalvonauhan mahdollinen päällystäminen tartunta-aineella paperirainan puolelta, , t c) kalvonauhan (16) syöttö muodostuvaan paperi- 30 rainaan, * » d) paperirainan kalenterointi paperikoneessa pa-perirainan pinnassa olevan kalvonauhan (16) kanssa, I » e) paperirainan kuivaus, kovetus ja mahdollinen ;t liimaus. '35
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, i '· tunnettu siitä, että ohut itsetukeutuva kalvo- 109041 nauha on jo annostelutelalla ollessaan päällystetty sili-konipaperilla suojaten siten liimapaperia, joka paperi poistetaan juuri ennen kuin se joutuu kosketukseen märkä-paperirainan kanssa.
13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohut itsetukeutuva kalvonau-ha kuljetetaan paperirainaan kiertävän silikon-päällysteisen kuljetinrainan avulla, joka peittää tartunta-aineella päällystettyä puolta.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohut itsetukeutuva kalvonau-ha on varustettu suojaavalla silikonipaperilla, joka poistetaan heti annostelutelan jälkeen.
15. Förfarande enligt patentkrav 13, k ä n - 20 netecknat därav, att limmedlet anbringas pä det tunna självbärande filmbandet just fore matningen av den-samma till pappersmaskinen..
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että liima-aine levitetään ohueen itsetukeutuvaan kalvonauhaan juuri ennen sen syöttämistä j paperikoneeseen.
16. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nauha syötetään heti, kun on 20 saatu ainakin 90 % paperin paksuudesta. • · · · • » I « · · • · I ( * 1 ♦ · » • » • · · * 1 » 1 I 1β 109041 I 1. Värdepapper, som har ett inbäddat säker- hetselement, företrädesvis ett optiskt varierande element 5 i form av ett hologram, en diffraktions- eller interfe-rensstruktur fäst vid papprets yta, vilket säkerhetsele-ment (12) är inbäddat i säkerhetspappret (10) under li-mytskiktet och ytan bildar ett oavbrutet, slätt, äslöst pian, kännetecknat därav, att säkerhetsele-10 mentet är ett självuppbärande tunt filmband.
16. Förfarande enligt patentrav 11, k ä n n e - • · · * I '···’ t e c k n a t därav, att bandet matas genast, da man <·.: 25 erhallit minst 90 % av papprets tjocklek. * t » * · I · * « 0 * * » * · • » 4 * · * * · f • * * »
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE4036637 | 1990-11-16 | ||
DE4036637A DE4036637A1 (de) | 1990-11-16 | 1990-11-16 | Wertpapier und verfahren zu seiner herstellung |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI915401A0 FI915401A0 (fi) | 1991-11-15 |
FI915401A FI915401A (fi) | 1992-05-17 |
FI109041B true FI109041B (fi) | 2002-05-15 |
Family
ID=6418434
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI915401A FI109041B (fi) | 1990-11-16 | 1991-11-15 | Arvopaperi ja menetelmä sen valmistamiseksi |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5567276A (fi) |
EP (1) | EP0486065B1 (fi) |
KR (1) | KR100198479B1 (fi) |
AT (1) | ATE125016T1 (fi) |
BR (1) | BR9104957A (fi) |
CA (1) | CA2055621C (fi) |
DE (2) | DE4036637A1 (fi) |
FI (1) | FI109041B (fi) |
NO (1) | NO176579C (fi) |
PL (1) | PL170719B1 (fi) |
Families Citing this family (34)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4041267A1 (de) * | 1990-12-21 | 1992-06-25 | Gao Ges Automation Org | Verfahren zum seitenrichtigen aufbringen von sicherheitselementen |
ES2064238B1 (es) * | 1992-11-24 | 1997-08-01 | Nacional Moneda Timbre | Procedimiento para la obtencion de papel de seguridad. |
WO1994013749A1 (en) * | 1992-12-14 | 1994-06-23 | Bank Of Canada | Thin film security device (tfsd) application process and adhesive therefor |
DE4243905A1 (de) * | 1992-12-23 | 1994-06-30 | Gao Ges Automation Org | Sicherheitselement zum Schutz von Sicherheitsdokumenten gegen Reproduktion |
FR2705107B1 (fr) * | 1993-05-12 | 1995-06-23 | Arjo Wiggins Sa | Feuille de sécurité comportant des éléments de sécurité protégés et son procédé de fabrication. |
CN1083511C (zh) * | 1996-03-12 | 2002-04-24 | 特种制纸株式会社 | 防伪纸及其制造方法 |
US5961152A (en) * | 1997-05-29 | 1999-10-05 | The Standard Register Company | Security paper having an embedded and deformed security thread and a process for making the security paper |
US5944927A (en) * | 1997-05-29 | 1999-08-31 | The Standard Register Company | Security paper having an embedded security thread and a process for making the security paper |
TR200003756T2 (tr) * | 1998-06-16 | 2001-05-21 | Whd Elektronische Pr�Ftechnik Gmbh | Belgelerin , değerli kağıtların, banknotların, ambalajların ve mamullerin kontrol edilmeleri için işaretleme maddeleri ve güvenlik işaretleri |
AU2342000A (en) | 1998-09-11 | 2000-04-17 | Loquitor Technologies Llc | Generation and detection of induced current using acoustic energy |
GB9828770D0 (en) * | 1998-12-29 | 1999-02-17 | Rue De Int Ltd | Security paper |
DE10008851A1 (de) * | 2000-02-25 | 2001-08-30 | Giesecke & Devrient Gmbh | Verfahren zur Herstellung laserbeschriftbarer Datenträger und damit hergestellte Datenträger |
FI116086B (fi) | 2000-06-08 | 2005-09-15 | Avantone Oy | Varmistusmerkitty paperi- tai kartonkituote ja varmistusmerkitty pakkaus |
FR2827986B1 (fr) * | 2001-07-30 | 2004-04-02 | Arjo Wiggins Sa | Procede de fabrication d'un article comportant une couche fibreuse et au moins une puce electronique, et article ainsi obtenu |
DE10243653A1 (de) * | 2002-09-19 | 2004-04-01 | Giesecke & Devrient Gmbh | Sicherheitspapier |
GB2395959B (en) * | 2002-12-05 | 2004-11-10 | Rue De Int Ltd | Method and apparatus for manufacturing a fibrous substrate incorporating an el ongate element |
FI119391B (fi) * | 2004-01-05 | 2008-10-31 | Stora Enso Oyj | Menetelmä tunnistemerkintöjen tuottamiseksi paperiin tai kartonkiin sekä menetelmällä aikaansaatu merkitty materiaali |
ITVR20040104A1 (it) * | 2004-06-16 | 2004-09-16 | Cartiere Fedrigoni & C Spa | Apparecchiatura per la produzione di carta di sicurezza e relativo procedimento |
RU2409473C2 (ru) * | 2005-03-22 | 2011-01-20 | Эрроу Коутид Продактс Лтд | Бумага с высокой степенью защиты от подделки и способ ее изготовления |
FR2907136B1 (fr) * | 2006-10-12 | 2010-01-15 | Arjowiggins | Ruban de securite, feuille et document de securite le comportant et procede d'incorporation |
JP4961944B2 (ja) | 2006-10-24 | 2012-06-27 | 凸版印刷株式会社 | 表示体及び印刷物 |
CN102089476A (zh) * | 2008-06-12 | 2011-06-08 | 克瑞尼股份有限公司 | 增强防伪元件与片状纤维材料之间附着力的方法 |
US9708773B2 (en) | 2011-02-23 | 2017-07-18 | Crane & Co., Inc. | Security sheet or document having one or more enhanced watermarks |
ES2652034T3 (es) | 2011-08-19 | 2018-01-31 | Visual Physics, Llc | Sistema óptico opcionalmente transferible de grosor reducido |
RU2605372C9 (ru) * | 2011-09-26 | 2017-05-24 | Крейн Секьюрити Текнолоджис, Инк. | Способ изготовления композитной ленты и защитные средства, выполненные из композитной ленты |
JP6053932B2 (ja) | 2012-08-17 | 2016-12-27 | ビジュアル フィジクス エルエルシー | 微細構造を最終基板に転写するプロセス |
AU2014228012B2 (en) | 2013-03-15 | 2018-07-26 | Visual Physics, Llc | Optical security device |
US9873281B2 (en) | 2013-06-13 | 2018-01-23 | Visual Physics, Llc | Single layer image projection film |
US10766292B2 (en) | 2014-03-27 | 2020-09-08 | Crane & Co., Inc. | Optical device that provides flicker-like optical effects |
EP4235637A3 (en) | 2014-03-27 | 2023-12-06 | Visual Physics, LLC | An optical device that produces flicker-like optical effects |
CN108749391B (zh) | 2014-07-17 | 2021-05-11 | 光学物理有限责任公司 | 用于制造聚合物安全文件例如银行票据的改善的聚合物片材 |
US10195890B2 (en) | 2014-09-16 | 2019-02-05 | Crane Security Technologies, Inc. | Secure lens layer |
RU2712604C2 (ru) | 2015-02-11 | 2020-01-29 | КРАНЕ и КО., ИНК. | Способ наложения защитного устройства на поверхность подложки |
RU2760808C2 (ru) | 2017-02-10 | 2021-11-30 | Крейн Энд Ко., Инк. | Машиночитаемое оптическое защитное устройство |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2126922A (en) * | 1935-05-27 | 1938-08-16 | Robinson F Warner | Method of making paper products |
US4437935A (en) * | 1981-06-03 | 1984-03-20 | Crane And Company | Method and apparatus for providing security features in paper |
US4420515A (en) * | 1981-08-21 | 1983-12-13 | Sicpa Holding, S.A. | Metallization process for protecting documents of value |
US4547002A (en) * | 1983-11-10 | 1985-10-15 | U.S. Banknote Corporation | Credit and identification cards having pieces of diffraction grating therein |
US4534398A (en) * | 1984-04-30 | 1985-08-13 | Crane & Co. | Security paper |
DE3601114A1 (de) * | 1986-01-16 | 1987-07-23 | Gao Ges Automation Org | Verfahren zur herstellung von sichrheitspapier mit eingelagertem sicherheitsfaden |
JPH0615760B2 (ja) * | 1987-01-17 | 1994-03-02 | 大蔵省印刷局長 | 識別性を付与した、セキュリティスレッド入り証券用紙 |
US4933120A (en) * | 1988-04-18 | 1990-06-12 | American Bank Note Holographics, Inc. | Combined process of printing and forming a hologram |
GB8912750D0 (en) * | 1989-06-02 | 1989-07-19 | Portals Ltd | Security paper |
US5020581A (en) * | 1990-09-24 | 1991-06-04 | Charlesworth Overseas Limited | Process for inserting rigid segments in security paper |
-
1990
- 1990-11-16 DE DE4036637A patent/DE4036637A1/de not_active Withdrawn
-
1991
- 1991-11-14 BR BR919104957A patent/BR9104957A/pt not_active IP Right Cessation
- 1991-11-15 CA CA002055621A patent/CA2055621C/en not_active Expired - Lifetime
- 1991-11-15 PL PL91292420A patent/PL170719B1/pl not_active IP Right Cessation
- 1991-11-15 EP EP91119567A patent/EP0486065B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1991-11-15 AT AT91119567T patent/ATE125016T1/de not_active IP Right Cessation
- 1991-11-15 NO NO914476A patent/NO176579C/no not_active IP Right Cessation
- 1991-11-15 DE DE59105978T patent/DE59105978D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1991-11-15 FI FI915401A patent/FI109041B/fi not_active IP Right Cessation
- 1991-11-16 KR KR1019910020428A patent/KR100198479B1/ko not_active IP Right Cessation
-
1994
- 1994-07-20 US US08/278,114 patent/US5567276A/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BR9104957A (pt) | 1992-06-23 |
CA2055621C (en) | 1999-10-12 |
NO914476L (no) | 1992-05-18 |
EP0486065B1 (de) | 1995-07-12 |
ATE125016T1 (de) | 1995-07-15 |
US5567276A (en) | 1996-10-22 |
KR920009611A (ko) | 1992-06-25 |
PL292420A1 (en) | 1992-06-15 |
KR100198479B1 (ko) | 1999-06-15 |
PL170719B1 (pl) | 1997-01-31 |
EP0486065A1 (de) | 1992-05-20 |
NO176579B (no) | 1995-01-16 |
NO176579C (no) | 1995-04-26 |
DE4036637A1 (de) | 1992-05-21 |
NO914476D0 (no) | 1991-11-15 |
FI915401A (fi) | 1992-05-17 |
DE59105978D1 (de) | 1995-08-17 |
CA2055621A1 (en) | 1992-05-17 |
FI915401A0 (fi) | 1991-11-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI109041B (fi) | Arvopaperi ja menetelmä sen valmistamiseksi | |
US7128272B2 (en) | Method for making an article comprising a sheet and at least an element directly mounted thereon | |
CA2035432C (en) | A paper of value having an optically variable security element | |
EP2527159B1 (en) | Security strip and security paper | |
FI116086B (fi) | Varmistusmerkitty paperi- tai kartonkituote ja varmistusmerkitty pakkaus | |
KR100334028B1 (ko) | 안전서류및그의제조방법 | |
FI121019B (fi) | Väärennyksen estävä paperi | |
EP1567714B1 (en) | Insertion of an elongate element into a fibrous substrate | |
HU219095B (hu) | Értékdokumentum | |
US10486455B2 (en) | Application device | |
JPH0378278B2 (fi) | ||
US7632380B2 (en) | Article formed from at least a fibrous material jet comprising at least a null thickness zone and method for making same | |
KR100221454B1 (ko) | 면이 제 위치에 있도록 하여 보안요소를 부착하는 유가증서의 제조방법 | |
BR112016012684B1 (pt) | Folha ou documento de segurança dotado de uma ou mais marcas de água melhoradas | |
EP2013415B1 (en) | Security paper material, in particular for labelling and packaging, and manufacturing method thereof | |
CA2604149C (en) | Method for making an article comprising a sheet and at least an element directly mounted thereon | |
JP3776556B2 (ja) | スレッド入り偽造防止用紙の製造方法 | |
SI9111801A (sl) | Vrednostni papir in postopek za izdelavo le-tega | |
JP3801739B2 (ja) | 偽造防止用紙 | |
BRPI0520044B1 (pt) | Safety strip, safety rules, safety document and legal proposal note | |
SI9111969A (sl) | Postopek pravostranskega nanašanja varnostnih elementov |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |