FI107046B - Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi - Google Patents

Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI107046B
FI107046B FI933548A FI933548A FI107046B FI 107046 B FI107046 B FI 107046B FI 933548 A FI933548 A FI 933548A FI 933548 A FI933548 A FI 933548A FI 107046 B FI107046 B FI 107046B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
furnace
ilmenite
titanium dioxide
lining
feed
Prior art date
Application number
FI933548A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI933548A (fi
FI933548A0 (fi
Inventor
Glen Michael Denton
Albert Francois Simo Schoukens
Original Assignee
Anglo Amer Corp South Africa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anglo Amer Corp South Africa filed Critical Anglo Amer Corp South Africa
Publication of FI933548A0 publication Critical patent/FI933548A0/fi
Publication of FI933548A publication Critical patent/FI933548A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107046B publication Critical patent/FI107046B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B34/00Obtaining refractory metals
    • C22B34/10Obtaining titanium, zirconium or hafnium
    • C22B34/12Obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by metallurgical processing; preparation of titanium compounds from other titanium compounds see C01G23/00 - C01G23/08
    • C22B34/1218Obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by metallurgical processing; preparation of titanium compounds from other titanium compounds see C01G23/00 - C01G23/08 obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by dry processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21BMANUFACTURE OF IRON OR STEEL
    • C21B11/00Making pig-iron other than in blast furnaces
    • C21B11/10Making pig-iron other than in blast furnaces in electric furnaces
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C21METALLURGY OF IRON
    • C21BMANUFACTURE OF IRON OR STEEL
    • C21B13/00Making spongy iron or liquid steel, by direct processes
    • C21B13/12Making spongy iron or liquid steel, by direct processes in electric furnaces
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/10Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions
    • Y02P10/134Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions by avoiding CO2, e.g. using hydrogen

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Furnace Details (AREA)
  • Manufacture Of Iron (AREA)

Description

107046
Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi
Keksinnön alue 5 Tämä keksintö koskee suuren titaanidioksipitoisuuden omaavan kuo nan ja raakaraudan tuottamista ilmeniitistä, ja erityisesti se koskee menetelmää, jolla on mahdollista parantaa saadun tuotteen laatua prosessoitaessa ilmeniittiä, mutta jolla voidaan alentaa kustannuksia ainakin alueilla, joilla sähköenergia-kustannukset ovat merkittävät, mikä mahdollisesti on vielä tärkeämpää.
10 Keksinnön tausta
Luonnon rutiilin suuren titaanipitoisuuden ja vähäisen ongelmia aiheuttavien epäpuhtauksien määrän vuoksi sitä on perinteisesti pidetty parempana raaka-aineena tuotettaessa titaanitetrakloridia, joka on välituote valmistettaessa titaanidioksidia. Luonnon rutiili käy yhä harvinaisemmaksi ja siten kalliim-15 maksi, ja vaihtoehtoinen menetelmä, jossa käytetään ilmeniittiä, tulee edullisemmaksi.
Ilmeniittikonsentraateissa on suhteellisen vähän titaania (tavallisesti noin 50 % titaanidioksidia verrattuna rutiiliin, jossa on 96 % titaanidioksidia) ja paljon epäpuhtauksia sisältävä loppuosa tekee ilmeniitin tavallisesti sopimatto-20 maksi suoraan klooraukseen titaanitetrakloridiksi, kuten tehdään rutiilin tapauksessa. Niin muodoin ilmeniittiä on käytetty raaka-aineena tuotettaessa pigmenttiä sulfaattiprosessilla, joka on tullut yhä enemmän kyseenalaiseksi ympäristön kannalta.
Sulfaatin kautta tapahtuvan valmistuksen vaihtoehdossa, nimittäin 25 kloridin kautta tapahtuvassa valmistuksessa, pääasiallinen ongelma liittyy siihen, ···· : .·. että ilmeniitin suora klooraus johtaa suuren rauta(lll)kloridimäärän muodostumi- ·· V seen ja siihen liittyvään jätteidenhävitysongelmaan. Pigmentin tuottamista klori- • * l. I din kautta pidetään kuitenkin parempana sulfaatin kautta tapahtuvaan valmis- tukseen nähden, koska se vaatii vähemmän energiaa ja tuottaa tulokseksi laa- * · · ’·* * 30 dultaan ylivoimaista pigmenttiä.
Välituotteena käytettävän titaanitetrakloridin valmistajat eivät yleensä pysty taloudellisesti prosessoimaan raaka-aineita, joissa on vähemmän kuin 80 % Ti02, ja lisäksi valmistajat asettavat tiukkoja rajoituksia joillekin epäpuhta-. \ : uksille, erityisesti kalsiumille ja magnesiumille. Viime mainitut kaksi alkuainetta 35 eivät ole toivottuja leijukerroskloorauslaitteissa, koska ne muodostavat korkean *: * kiehumispisteen omaavia klorideja, joilla on taipumus tukkia sekä itse leijupatjaa 2 107046 että reaktorista lähteviä kaasuputkia. Tavallisesti kalsiumin ja magnesiumin suhteen asetettu vaatimus on, että näiden kahden alkuaineen oksidien määrän summa ei saisi ylittää 1,2 painoprosenttia.
Ilmeniitin sopimattomuuden johdosta suoraan kloorausmenetelmään 5 on ehdotettu ja käytetty menetelmiä, jotka käsittävät ilmeniitin termisen pelkistyksen runsaasti titaanidioksidia sisältävän kuonan valmistamiseksi, sekä menetelmää, joka käsittää yhdistetyn esipelkistys- ja kemiallisen liuotusmenetel-män.
Näistä menetelmistä termisen pelkistyksen sisältävällä menetelmällä 10 saadaan tuote, jonka titaanidioksidipitoisuus on pienempi, mutta etuna on, että syntyvä rauta on suoraan talteen otettavassa muodossa.
Nykyään suoritetaan erilaisten ilmeniittimalmien sulatus tavanomaisella vaihtovirralla avokaarella. Raaka-aineet johdetaan tavanomaiseen sulatusuuniin, jossa on kuusi avokaarta rivissä, useiden syöttöaukkojen kautta 15 (tyypillisesti käytetään yli 20 syöttöaukkoa), joista useimmat on sijoitettu lähelle uunin sivuseiniä niiden suojelemiseksi tulenkestävään materiaalin kohdistuvalta eroosiolta. Tämän tyyppinen syöttö tekee prosessin säädön erittäin vaikeaksi ja huolimatta pitkälle kehitetystä tietokoneohjauksesta, joka voidaan asentaa tällaisiin uuneihin, ajoittain syntyy paikallisia alueita, joissa kuona on ylipelkistynyt, 20 mikä aiheuttaa vaahtoavan kuonan muodostumista. Tätä pidetään hallinnan menettämisenä ja tarvittavat korjaavat toimenpiteet pienentävät termistä tehokkuutta ja uunin tuottoa.
A. D. Brent on patentin hakijan toimeksiannosta kuvannut Mintek-raportissa 15.7.1987 rajoitetun määrän kokeellisia tutkimuksia, jotka käsittävät 25 ilmeniitin sulatuksen tasavirtaplasmakaariuunissa, jonka teholuokka on 50 kW.
t«· · : Teollisuus ei ole käyttänyt tätä menetelmää seuraavien epäkohtien vuoksi: 1) Menetelmä oli panosluonteinen ja sen vuoksi tarvittavaa kontrol- • ♦ lontiastetta ei määritetty jatkuvatoimisesti syötettäville materiaaleille, kun run- « · säästi titaania sisältävää on-grade-kuonaa ja raakarautaa poistetaan uunista * ♦ * *** ' 30 jaksottaisesti tai jatkuvasti.
2) Syötettävät materiaalit johdetaan sisään yhden aukon kautta, joka sijaitsee lähellä uunin sivuseinää, eikä suoraan sulaan. Tämä toimintatapa voisi * » r johtaa samanlaisiin ongelmiin, joita kohdataan tavanomaisessa vaihtovirta-: avokaarella tapahtuvassa sulatuksessa, ja lisäksi vaikeuksiin suojaavan jääh- .··,' 35 dytysvuorauksen ylläpitämisessä.
« I
« 4 « 4 « 107046 3 3) Grafiittivuoraus täytyi ottaa käyttöön, koska magnesiittipohjainen vuoraus johti tuotteen kontaminoitumiseen epätarkan syötön ja tehon suhteen vuoksi, ja siten ei kyetty järjestämään suojaavaa jäähdytysvuorausta. Grafiitti-vuorausta ei voida käytännössä käyttää, koska se kuluisi uunin savujen ja kaa-5 sujen kanssa tapahtuvan reaktion vuoksi. Lisäksi grafiittivuoraus johtaisi tuntemattomaan pelkistimen syöttöön, ja siten vaikuttaisi vaadittavaan ilmeniitin ja pelkistimen syöttösuhteeseen ja tekisi tuotteen laadun metallurgisen kontrollin vaikeaksi.
Tämän keksinnön tavoitteena on tarjota sellainen menetelmä ilmenii-10 tin termiseksi pelkistämiseksi, jossa edellä mainitut epäkohdat ainakin jossakin määrin vältetään.
Keksinnön yhteenveto
Keksinnön mukaisesti tarjotaan menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi runsaasti titaanidioksidia sisältävän kuonan ja raaka-raudan saamiseksi, jossa 15 menetelmässä ilmeniittiä syötetään samanaikaisesti hiilipitoisen pelkistimen kanssa ilman fluksia sulakylvyn keskiosaan pyöreään uuniin, joka on tasavirta-kaariuunityyppinen ja jossa on yksi tai useampi kattoon sijoitettu elektrodi, joka on katodina, ja sulakylpy anodina, jolloin uunin syöttö on jatkuvatoiminen; runsaasti titaanidioksidia sisältävää kuonaa ja raakarautaa poistetaan uunista jak-20 sottaisesti tai jatkuvasti, ja jäähdytetty vuoraus ylläpidetään sulakylvyn ja tulenkestävän vuorauksen välissä.
Edelleen keksinnön piirteisiin kuuluu, että jäähdytetty vuoraus ylläpi-'.'. detään säätämällä sopivasti syöttönopeuden ja energian suhdetta, vaihtoehtoi sesti yhdessä vesijäähdytyksen kanssa, ja uunin kattoon sijoitetut elektrodit ovat _ 25 grafiittielektrodeja; että on vain yksi elektrodi, joka sijaitsee keskellä; että yksi tai V useampi elektrodi on ontto, jossa tapauksessa reagoivat aineet johdetaan uuniin j. ;* tällaisen onton elektrodin tai tällaisten onttojen elektrodien reiän kautta; että ilma • · · s ·* on oleellisesti poissuljettu uunin sisältä, jossa tapauksessa ilma voidaan pitää v : poissa käyttämällä uunia lievästi ylipaineessa; ja että uuni on tasavirtaplasma- 30 kaariuuni.
·:·*: Edelleen tärkeänä piirteenä keksintöön kuuluu, että syötettävät mate- ·*’*: haalit esikuumennetaan. Edullisesti tällaisessa tapauksessa esikuumennus . ’ . saadaan aikaan ainakin pääasiallisesti käyttämällä uunin poistokaasujen lämpö- ;. / energiaa mahdollisesti kaasujen puhdistuksen jälkeen.
35 Selvästi kaikissa tapauksissa materiaalien syöttönopeus ja energian Γ·\· tuonti uuniin säädetään siten, että saavutetaan ja säilytetään halutut juoksutus- 107046 4 lämpötilat sekä kuonalle että sulalle metallille ja myös suojaavalle jäähdytysvuo-raukselle tuotteen laadun varmistamiseksi ja uunin vuorauksen suojaamiseksi liialta kulumiselta.
Edullisesti hiilipitoista pelkistintä käytetään määrinä, jotka ylittävät 5 stoikiometrisen arvon, joka vaaditaan kaikkien ilmeniittikonsentraatissa olevien rautaoksidien pelkistämiseen metalliseksi raudaksi ja sen varmistamiseen, että poistokaasuissa oleva happi on oleellisesti hiilimonoksidin muodossa, ja uunin lämpötila säädetään välille 1 650 -1 750 °C.
Jotta keksinnön voisi ymmärtää täydellisemmin, yksi esimerkki siitä 10 kuvataan nyt yksityiskohtaisemmin.
Keksinnön esimerkin yksityiskohtainen kuvaus Tässä esimerkissä kokeet suoritettiin 3,2 MVA -uunissa, joka oli patentin hakijan valmistama. Uuni oli tunnettua tasavirtaplasmakaariuunityyppiä, jossa käytettiin yhtä onttoa grafiittielektrodia, joka sijaitsi keskeisesti uunin kyl-15 pyosan yläpuolella. Käytettiin tasavirtalähdettä, jolloin sula kylpy muodosti käytön aikana anodin ja grafiittielektrodi oli katodina.
Uuni, jonka ulkohalkaisija oli 1 780 mm, ja jonka tulenkestävän vuorauksen paksuus oli vain 140 mm, vuorattiin tulenkestävällä materiaalilla, jonka MgO-pitoisuus oli noin 96 %. Sisus vuorattiin samanlaisella materiaalilla niin, 20 että vuorauksen paksuudeksi tuli 800 mm, ja lukuisia pehmeitä terässauvoja käytettiin aikaansaamaan sähköinen tasavirtakytkentä (anodi) sulan kylvyn ja anodivirtajohtimen välille uunin pesän tulenkestävän materiaalin läpi. Uunikam-mion sivuseinille suunnattiin jäähdytysvesisuihkutus suojaavan kuonaa jäähdyttävän vuorauksen säilyttämisen auttamiseksi. Uunissa oleva sula kylpy kuu-25 mennettiin 1 650 -1 750 °C:n käyttölämpötilaan aloitusmetallipanoksella.
• · · V Syöttömateriaalit koostuivat ilmeniittimalmikonsentraatista ja antrasii- • · I. : tista, joiden koostumukset on esitetty taulukossa 1. Syöttömateriaalit johdettiin • · « yhden onton keskeisesti sijaitsevan grafiittielektrodin läpi uuniin ja nestemäiset
• · I
*·* ' tuotteet juoksutettiin ajoittain pois jatkuvan 11 päivää kestäneen käytön aikana, 30 jolloin kokonaisenergiantuonti oli 500 kW. Teho ja syöttönopeus sovitettiin toi-*:**: siinsa kuonan juoksutuslämpötilan, 1 650- 1 750 °C, ylläpitämiseksi. Tehoti- ·**’: heys, joka oli 0,2 MW/m2 laskettuna kammion halkaisijan perusteella, osoittautui . sopivaksi suojaavan jäähdytysvuorauksen säilyttämiseksi noin 0,15 m:n paksui sena.
« « 35 Sulatuskokeiden tulokset, joista ilmenevät metallin, kuonan ja pölyn : *': koostumukset, on esitetty taulukossa 2.
107046 5
Taulukko 1:
Syöttömateriaalien kemiallinen analyysi (paino-%)
Komponentti Ilmeniitti Antrasiitti
Ti02 48,17 0,11 5 Fe203 51,50 1,18
MgO 0,38 0,10
CaO <0,05 0,13
Al203 0,21 2,25
Si02 1,02 3,75 10 MnO 0,78 V205 0,10
Cr203 0,05 P2Os 0,03
NazO 0,03 15 K20 0,21 sitoutunut hiili 83,5 haihtuvat aineet 6,5 kosteus 2,0
Kaikista metallioksidikomponenteista analysoitiin metallin kokonais-20 pitoisuus ja tulos ilmoitettiin oksidina.
• · · • · · · • · · • » • · · • · · • · • · ( • < 1 • · · · • » · • · 107046 6 co rf rg v£> n co <n D> r* H in σι co h n O -¾ H H CM n Λ Π cm 10 10 10 rw in
o Π CM CM CM CM CM CM
*£ ooooooo Λ *»*»%»·* «fc ^ «te tl ooooooo rd in n in H π π Ό c tj< h vo H en in n o
o M VO H VO h h M -H O N H O rl H O
^ HHHr-lCM ^ HHHHHHH
(¾ ooooooo
HOOOOinCMCM
h in co o\ ό co in m W H Π h h H CO Φ CO ^ ^ v v ^ «w
? nj tJ) H CO O Π MO H tC HHHHHHH
+J ti ^ in m h o σι o in
H I H HH
3 en
G
Ή n) § to io in ίο n n η }-j , rd O CM CM H n CM n
G 'pj Ö1 OOOOOOO
ω +j S ^ K ' ' ' ' '
Cn H s OOOOOOO
C H tJ! o «j ,¾ in n o cm en ^ r- q g m n m oue en n g +j n N rl m cm m n 3 £
S
rl in in in in in in in jo ooooooo
-r| -H
•H -H OOOOOOO
g P< vvvvvvv e
H *H
H p
• · · P
··· * ·· H tji M ’r M vo o m o> <n cm « I.· o <u m o o <n en o m in n o en en H co ... M B mOOMOlMCM C OOCMHHHr-l
: · · -V H (M CM H rl H O in fl3 OOOOOOO
·· R * cd %,***.*,*.*.·* ... 9 ti ooooooo : : : ns £ v v • H ^
. +} I -H
: : V SR
• ·« b ή >m • * cd fcj r—i , t, · ω P cd
O rtJPQUQWfeO £ § < m u Q W ti O
. 4 k rH
7 107046 c
•H
•rl
ΟΜβΟίΦΗΟ ΙΟ N (Λ th N Ό (O -U
O N H H H N N N O (Λ CO h- Ό «0 r1 +| C <H> «. .. .. - - „ v C <K> ....... <5 g H H H H H H H g cm o n m n n o o a
«H
— » •t o M vooeorjocnvö cm inonooinh γη O Λ» α\ Π rl in Tf H rl o <X> CO » Ό 00 O H O 0 •ri v <k s s < 2. k 1ri h Q v »><»«. «.
W H N M M (M N N CO Ch H (Λ (Λ <J\ (ft CO m ♦n
CO
S3 S3 10
•H
n no O in o oo <t oun oo O in tf h oo n in n μλ> nnoh^oico cm<2> o md Ό vo h n H »·1.2·1.< v .. rH ^ ^ ^ ^ v v yj ril H Γ0 (N H OI H rl rtj OI H rl rl H rl rl Ή (0
• G
O X O X
CM M O M· H O O C
't to id h n o m m n n n im m oi h
O rH f—I H rH CM CM rH O 2.3.1.·2.1. rH
nj Λ> ' ^ ^ ^ o# o o o o o o o 'j
U o o o o o o o U VVVVVV 4J
<D
E
s *r|
•H
+J
•H
n Cl Ό rl (1 rl Oi rl OI H OI OI H O O
O CO H 01 M rt « h O IDHifMOnO ^ Ö> V K K s s. s %. (jl v S ». 1. K K 1—4 S O H O O H O O S3 ΙΠΜΗΗΜΗΗ oi
G
f3 <d •μ •r4 n ® cd cm co co vo co O neo n on cc id e 0 ^ V V V V V S CM V » k » V » v dl 0)Λ» B σι in o «o (mji <u <#> Ηοιηηοσιοι e H H P4 vf n n n m n n £ £ o • · · r$ • · · ♦ Σ2 ·1 · 13 • · · ·π • . to Λί IW m vo m n h co tn o oi t-o-covonoov o
• « O Λ1 VKVKKV· φ ·.·.·. ^ s ^ s 1H
• 1 -H <t m· o m· hin in -h vo in -rj· ti· co vo ^ .1ϊ1. E-ι h ω oi m co co co Eh cm co ·>1 ·>1 <1 2· ·>1
*.1 1 · +J
CD
s H-> 4J HJ C' 2 *:··: « -h « -h . i? w ·η Ό 3 ... I >1 >1 M -rl • . « I >1 -rl en
Sd >1 rH to Ai 1 o 5 H (ö Ui o
$ % CWUPWhO Ό G CmUQWfuO
«Ό (u 10 107046 8
Edellä olevasta nähdään, että useimmissa tapauksissa muodostuu hyväksyttävät pitoisuudet titaanidioksidia ja sen mukaisesti edellä kuvatun tyyppisen uunin säädön tehokkuuden johdosta muuttujia voidaan säädellä titaanidioksidin kalsium- ja magnesiumpitoisuuksien pitämiseksi hyväksyttävissä rajois-5 sa. Myös itse titaanidioksidipitoisuus voidaan pitää kloridimenetelmässä vaaditun minimiarvon 80 % yläpuolella ja pitoisuutta voidaan tarvittaessa lisätä 90 %:iin saakka.
Syöttömateriaalin esilämmitystä ei ole vielä kokeiltu, mutta teoreettiset laskelmat osoittavat, että voidaan odottaa noin 30 %:n säästöä sähköener-10 giatarpeessa, jos poistokaasujen lämpöenergia hyödynnetään syöttömateriaali-en esilämmitykseen. Oletetaan, että esilämmitetyt materiaalit tai jopa kuumat esipelkistetyt syöttömateriaalit eivät aiheuta vaikeuksia, mitä tulee halutun korkean lämpötilan säilyttämiseen syötettäessä yhden syöttösovitelman tai pienen määrän syöttösovitelmia läpi, erotuksena tavanomaisiin kuusi rivissä -uuneihin, 15 joissa on lukuisia syöttökohtia.
Oletetaan, että tämä keksintö tarjoaa erittäin tehokkaan ja taloudellisen menetelmän, jonka käyttö johtaa ilmeniitin yksinkertaistettuun käyttöön runsaasti titaanidioksidia sisältävän kuonan lähteenä, joka kuona on tarkoitettu käytettäväksi raaka-aineena kloridiprosessissa titaanitetrakloridin ja siitä titaani-20 dioksidipigmenttien valmistamiseksi.
• ♦ · • ♦ · « «· · • · · • · • · ♦ ♦ · « · < ♦ ♦ • · «·« • · < • · 1 » • · • · · • · • · • · « 1 · « • « « · »

Claims (14)

107046
1. Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi, jotta saadaan runsaasti titaanidioksidia sisältävä kuona ja raakarautaa, tunnettu siitä, että ilmeniittiä 5 syötetään samanaikaisesti hiilipitoisen pelkistimen kanssa ilman fluksia rengas-uunin sulakylvyn keskiosaan, joka uuni on tasavirtakaariuunityyppinen ja jossa on yksi tai useampi uunin kattoon sijoitettu elektrodi, joka toimii katodina, ja su-lakylpy anodina, jolloin uunin syöttö on jatkuvatoiminen; runsaasti titaanidioksidia sisältävää kuonaa ja raakarautaa poistetaan uunista jaksottaisesti tai jatku-10 vasti, ja jäähdytetty vuoraus ylläpidetään uunin sulakylvyn ja tulenkestävän vuorauksen välissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uunin kattoon sijoitetut elektrodit ovat grafiittielektrodeja.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu 15 siitä, että uunin katossa on vain yksi elektrodi.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin yksi elektrodi on ontto ja reagoivat aineet syötetään uuniin tällaisen onton elektrodin tai tällaisten onttojen elektrodien aukon kautta.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että ontto elektrodi on tehty grafiitista.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ilma on oleellisesti poissuljettu uunin sisältä.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uunissa on käytön aikana lievä ylipaine, jotta saavutetaan sanottu ilman ; 25 poissulkeminen.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uuni on tasavirtaplasmakaariuuni. • ·
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, *·* * tunnettu siitä, että syötettävät materiaalit esikuumennetaan ennen niiden 30 johtamista uunin kylpyyn.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, • · · että esikuumennus saadaan aikaan käyttäen uunin poistokaasuja, jotka on : mahdollisesti ensin puhdistettu.
11. Jonkin edellisen esitetyn patenttivaatimuksen mukainen mene- 35 telmä, tunnettu siitä, että hiilipitoista pelkistintä käytetään määrinä, jotka • I t • « • « < · « 107046 ylittävät stoikiometrisen määrän, joka vaaditaan kaikkien rautaoksidien pelkistämiseen metalliseksi raudaksi.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jäähdytetty vuoraus ylläpidetään säätämällä sopivasti 5 syöttönopeuden ja energian suhdetta.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uunia lisäksi jäähdytetään vedellä jäähdytetyn vuorauksen ylläpitämiseksi.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että uunin lämpötila säädetään välille 1 650 -1 750 °C. » · φ ♦ · » ♦ ·♦ » ·♦ 1 ♦ ♦ · ♦ · • · • · · • · · • · • · • »« ♦ · ♦ * ♦ · • ♦ ♦ ♦ ♦ • « « ««« « ♦ · • · • · • « « · · « · ♦ · ♦ · 107046
FI933548A 1992-08-11 1993-08-11 Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi FI107046B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ZA926007 1992-08-11
ZA9206007 1992-08-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI933548A0 FI933548A0 (fi) 1993-08-11
FI933548A FI933548A (fi) 1994-02-12
FI107046B true FI107046B (fi) 2001-05-31

Family

ID=25581971

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933548A FI107046B (fi) 1992-08-11 1993-08-11 Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0583126A1 (fi)
JP (1) JPH06212228A (fi)
AU (1) AU657427B2 (fi)
BR (1) BR9303229A (fi)
CA (1) CA2101303C (fi)
FI (1) FI107046B (fi)
MY (1) MY122016A (fi)
NO (1) NO309659B1 (fi)
NZ (1) NZ248211A (fi)
ZA (1) ZA935072B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2294255A (en) * 1994-10-17 1996-04-24 Magmint Ltd Vanadium recovery process
US6306195B1 (en) * 2000-03-24 2001-10-23 Council Of Scientific And Industiral Research Process for the preparation of high grade synthetic rutile and pig iron
WO2002070760A1 (en) * 2001-03-05 2002-09-12 Anglo Operations Limited A furnace and a method of controlling a furnace
JP4153281B2 (ja) 2002-10-08 2008-09-24 株式会社神戸製鋼所 酸化チタン含有スラグの製造方法
JP4295544B2 (ja) * 2003-04-09 2009-07-15 株式会社神戸製鋼所 冶金用改質炭の製造方法、ならびに冶金用改質炭を用いた還元金属および酸化非鉄金属含有スラグの製造方法
RU2008152503A (ru) * 2008-12-23 2010-07-10 Лев Николаевич Максимов (RU) Способ плазмохимической переработки веществ и устройство для его осуществления
RU2009110298A (ru) * 2009-03-24 2010-09-27 Ооо "Твинн" (Ru) Плазменная печь
KR101586741B1 (ko) 2013-12-23 2016-01-19 주식회사 포스코 금속 산화물 회수방법

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2680681A (en) * 1953-03-05 1954-06-08 Nat Lead Co Preparation of titanium slag composition
US2808324A (en) * 1956-02-06 1957-10-01 Quebec Iron & Titanium Corp Method of smelting ilmenite
US2853375A (en) * 1956-03-21 1958-09-23 Quebec Iron & Titanium Corp Smelting of titaniferous ores
GB926334A (en) * 1958-08-01 1963-05-15 Electro Chimie Metal Process and apparatus for the production of metals or ferroalloys
FR2190922A1 (en) * 1972-07-05 1974-02-01 Creusot Loire Electric smelting furnace for iron ores sinter etc - reduces power consump-tion eg to 1000 to 1500 KWH/tonne
DE2415967A1 (de) * 1974-04-02 1975-10-09 Demag Ag Verfahren zum erschmelzen von stahl
US4146390A (en) * 1975-06-19 1979-03-27 Asea Aktiebolag Furnace and method for the melt reduction of iron oxide
CA1105972A (en) * 1979-02-16 1981-07-28 James H. Corrigan Electric arc furnace operation
AT372977B (de) * 1982-01-19 1983-12-12 Voest Alpine Ag Verfahren und einrichtung zur reduktion von oxidhaeltigen feinteiligen erzen

Also Published As

Publication number Publication date
NO309659B1 (no) 2001-03-05
JPH06212228A (ja) 1994-08-02
CA2101303A1 (en) 1994-02-12
NO932786D0 (no) 1993-08-04
AU657427B2 (en) 1995-03-09
CA2101303C (en) 2003-02-18
ZA935072B (en) 1994-02-07
MY122016A (en) 2006-03-31
FI933548A (fi) 1994-02-12
FI933548A0 (fi) 1993-08-11
BR9303229A (pt) 1994-03-08
EP0583126A1 (en) 1994-02-16
AU4431993A (en) 1994-02-17
NO932786L (no) 1994-02-14
NZ248211A (en) 1994-08-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI77897B (fi) Saett foer framstaellning av metaller och/eller generering av slagg.
JPS5827937A (ja) 化学的及び冶金学的利用のための移行ア−ク式プラズマ反応器
FI107046B (fi) Menetelmä ilmeniitin pelkistämiseksi suuren titaanidioksidipitoisuuden omaavan kuonan ja raakaraudan tuottamiseksi
GEP20247602B (en) Pgm converting process and jacketed rotary converter
US5454852A (en) Converter for the production of steel
BR112012029016B1 (pt) Processo de redução direta e produto de escória
US5215571A (en) Conversion of non-ferrous matte
AT395478B (de) Schmelzofen und verfahren zum zufuehren von darin zu verarbeitendem material
Drouet et al. Dross treatment in a rotary arc furnace with graphite electrodes
AU2007242640A1 (en) Co-production of steel, titanium and high grade oxide
AU656476B2 (en) The recovery of titanium from titanomagnetite
US4426223A (en) Refining of ferrochromium metal
Gauvin et al. Developments in plasma processes for extractive metallurgy
CA1199498A (en) Production and treatment of ferrochromium
US20240026476A1 (en) Method and apparatus for metals, alloys, mattes, or enriched and cleaned slags production from predominantly oxide feeds
NO743951L (fi)
Kemeny et al. Plasma-enhanced refining reactions for production of clean steel
JPS62247014A (ja) 加炭溶解製錬法
GB2053169A (en) Process for producing titanium tetrachloride
JPS62116712A (ja) スプラツシユランスを有する溶解・製錬容器
US861224A (en) Process of producing ferrosilicon.
RU1772186C (ru) Способ получени кремнеалюминиевых сплавов
JPS62274020A (ja) 高クロム合金の製造方法及びその装置
CN108950121A (zh) 一种用于提升铸铁纯度的熔炼组合物
SU770204A1 (ru) Способ выплавки чугуна в плазменно-индукционных печах

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: ANGLO AMERICAN CORPORATION OF SOUTH

MA Patent expired