FI106596B - Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa - Google Patents

Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa Download PDF

Info

Publication number
FI106596B
FI106596B FI982364A FI982364A FI106596B FI 106596 B FI106596 B FI 106596B FI 982364 A FI982364 A FI 982364A FI 982364 A FI982364 A FI 982364A FI 106596 B FI106596 B FI 106596B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
point
service
call
slp1
slp2
Prior art date
Application number
FI982364A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982364A0 (fi
FI982364A (fi
Inventor
Heikki Tuunanen
Original Assignee
Nokia Networks Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Networks Oy filed Critical Nokia Networks Oy
Priority to FI982364A priority Critical patent/FI106596B/fi
Publication of FI982364A0 publication Critical patent/FI982364A0/fi
Priority to AU10485/00A priority patent/AU1048500A/en
Priority to PCT/FI1999/000884 priority patent/WO2000027138A1/en
Priority to EP99954017A priority patent/EP1125444A1/en
Priority to CN99812793.0A priority patent/CN1325595A/zh
Publication of FI982364A publication Critical patent/FI982364A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106596B publication Critical patent/FI106596B/fi
Priority to US09/835,427 priority patent/US6760425B2/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/0016Arrangements providing connection between exchanges
    • H04Q3/0029Provisions for intelligent networking
    • H04Q3/0037Provisions for intelligent networking involving call modelling techniques, e.g. modifications to the basic call state model [BCSM]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Exchange Systems With Centralized Control (AREA)

Description

1 106596
Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa
Keksinnön ala
Keksintö koskee hajautettujen palveluiden välistä vuorovaikutusta 5 tietoliikenneverkossa, erityisesti älyverkossa.
Keksinnön tausta
Tietoliikennealan nopea kehittyminen on tehnyt mahdolliseksi operaattoreille monien eri tyyppisten palveluiden tarjoamisen käyttäjille. Yksi 10 tällainen kehittyneitä palveluja tarjoava verkkoarkkitehtuuri on nimeltään älyverkko, josta yleisesti käytetään lyhennettä IN. Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat virtuaalinen erillisverkko VPN (Virtual Private Network), joka sallii lyhytvalintanumeroiden käyttämisen erillisverkon tilaajien välillä, ja henkilökohtainen numero PN (Personal Number), jossa älyverkko reitittää 15 uudelleen henkilökohtaiseen numeroon tehdyt kutsut tilaajan ohjaamalla tavalla. IN-palveluja käyttävät hyväksi erilaiset verkot, kuten IN:ään liitetyt matkapuhelinverkot ja kiinteät verkot.
Älyverkon fyysistä arkkitehtuuria kuvataan kuviossa 1, jossa fyysisen tason oliot esitetään suorakulmioina tai sylintereinä ja jossa niissä 20 sijaitsevat toiminnalliset oliot esitetään soikioina. Tätä arkkitehtuuria kuvataan alla lyhyesti, sillä älyverkkoympäristöön tullaan viittaamaan myöhemmin keksinnön kuvauksessa. Kiinnostunut lukija voi hankkia yksityiskohtaisempia tietoja älyverkosta esimerkiksi ITU-T-suosituksista Q.121X tai Bellcoren AIN-suosituksista. Keksinnön ja sen taustan 25 kuvauksessa tullaan käyttämään ETS 300 374-1 CorelNAP -termejä, mutta keksintöä voidaan käyttää myös muiden älyverkkostandardien mukaan toteutetuissa älyverkoissa.
Tilaajalaite SE (Subscriber Equipment), joka voi olla esimerkiksi puhelin, matkaviestin, tietokone tai faksi, on liitetty suoraan joko palvelun - >;< 30 kytkentäpisteeseen SSP (Service Switching Point) tai verkon liityntäpisteeseen NAP (Network Access Point). Palvelun kytkentäpiste SSP tarjoaa käyttäjälle pääsyn verkkoon ja huolehtii kaikista tarvittavista valintatoiminnoista. SSP kykenee myös havaitsemaan älyverkkopalvelupyynnön tarpeen. Toiminnallisesti SSP sisältää 35 puhelunhallinnan, reitityksen ja palvelun valintatoiminnot.
« 2 106596
Palvelun ohjauspiste SCP (Service Control Point) sisältää palvelulogiikkaohjelmia SLP (Service Logic Programs), joita käytetään älyverkkopalveluiden tuottamiseen. Seuraavassa tekstissä “palvelulogiikkaohjelmasta” käytetään myös lyhyempää muotoa 5 “palveluohjelma”.
Palvelun datapiste SDP (Service Data Point) on tietokanta, joka sisältää tietoja tilaajasta ja älyverkosta, jota SCP:n palveluohjelmat käyttävät yksilöllisten palvelujen tuottamiseen. SCP voi käyttää SDP:n palveluja suoraan merkinantojen avulla tai dataverkon kautta.
10 Älyverkon oheislaite IP (Intelligent Peripheral) tarjoaa erikoistoimintoja, kuten tiedotteita ja äänentunnistusta.
Kuviossa 1 esitetty signalointiverkko on merkinantojärjestelmän numero 7, SS7 (Signalling System Number 7) mukainen verkko, joka merkinantojärjestelmä on kuvattu CCITT:n (nykyään ITU-T) Melbournessa 15 1988 antamissa merkinantojärjestelmän numero 7 määrittelyissä.
Tilaajaliitäntätoiminto CCAF (Call Control Agent Function) varmistaa, että loppukäyttäjällä (tilaajalla) on pääsy verkkoon. Pääsy IN-palveluihin on toteutettu tekemällä lisäyksiä olemassa oleviin digitaalisiin vaihteisiin. Tämä suoritetaan käyttämällä puhelun tilamallia BCSM (Basic 20 Call State Model), joka kuvaa puhelunkäsittelyn eri vaiheet ja sisältää tapahtuman havaintopisteiksi DP (Detection Point) kutsuttuja pisteitä, joissa puhelunkäsittely voidaan keskeyttää älyverkkopalveluiden käynnistämiseksi. Näissä havaintopisteissä älyverkon palvelulogiikkaolioiden sallitaan toimia vuorovaikutuksessa puhelun- ja yhteydenohjauksen perusominaisuuksien 25 kanssa. Havaintopisteet DP kuvaavat näin ollen niitä puhelun- ja yhteydenprosessoinnin kohtia, joissa ohjauksen siirto voi tapahtua.
Puhelunmuodostus jakautuu vaihteessa kahteen osaan: tulevan puolen puhelunmuodostukseen ja lähtevän puolen puhelunmuodostukseen. Karkeasti ottaen tulevan puolen puhelunkäsittely liittyy kutsuvan tilaajan 30 palveluihin, kun taas lähtevän puhelunkäsittely liittyy kutsutun tilaajan palveluihin. Vastaavat tilamallit ovat tulevan puolen puheluntilamalli O-BCSM (Originating Basic Call State Model) ja lähtevän puolen puheluntilamalli T-BCSM (Terminating Basic Call State Model). BCSM tarkoittaa käyttäjien välisen yhteyden muodostamiseen ja ylläpitämiseen tarvittavien puhelun 35 ohjaustoimintojen CCF (Call Control Functions) korkean tason tilan .· automaattista kuvausta. Tähän tilamalliin lisätään toiminnallisuutta palvelun 3 106596 kytkentätoiminnon SSF (Service Switching Function) avulla (vrt. CCF:ien ja SSF.ien osittainen päällekkäisyys kuviossa 1), jotta olisi mahdollista päättää, milloin pitäisi pyytää älyverkkopalveluja (IN-palveluja). Kun IN-palveluja on pyydetty, palvelun ohjaustoiminto SCF älyverkon palvelulogiikka mukaan 5 lukien huolehtii palveluun liittyvästä prosessoinnista (puhelunkäsittelystä). Palvelun kytkentätoiminto SSF liittää siten puhelun ohjaustoiminnon CCF palvelun ohjaustoimintoon SCF ja sallii palvelun ohjaustoiminnon SCF ohjata puhelunohjaustoimintoa CCF.
Kuvioissa 2a ja 2b esitetään yksinkertaistetut vuokaaviot puhelun 10 tilamalleista O-BCSM (kuvio 2a) ja T-BCSM (kuvio 2b), jotka molemmat sisältävät sekä puhelunkäsittelyyn liittyviä CCF-toimintoja identifioivia puhelun tiloja PIC (Points in Call) että havaintopisteitä DP (Detection Points). BCSM:ssa tapahtuvia transaktioita merkitään nuolilla. Kuvioiden 2a ja 2b puhelun tiloja ja havaintopisteitä ei kuvata tässä sen tarkemmin, vaan 15 ainoastaan myöhemmin keksinnön yhteydessä.
Älyverkkopalvelu toteutetaan niin, että palveluun liittyvien havaintopisteiden, kuten kuvioiden 2a ja 2b DP1 - 10:n ja DP 12 - 18:n, kohtaamisen yhteydessä keskeytetään etenemiset puhelunkäsittelymallissa BCSM, ja palvelun kytkentäpiste SSP pyytää palvelun ohjauspisteeltä SCP 20 ohjeita SSP/SCP-liitännän yli välitettyjen sanomien avulla. Älyverkkoterminologiassa näitä sanomia kutsutaan operaatioiksi. SCF voi esimerkiksi pyytää, että SFF/CCF suorittavat tiettyjä puhelu- ja yhteystoimintoja, kuten veloitusta tai reititystoimenpiteitä. SCF voi myös lähettää pyyntöjä palvelun datatoiminnolle SDF (Service Data Function), joka 25 antaa pääsyn palveluun liittyvään dataan ja älyverkon verkkodataan. SCF voi siten pyytää esimerkiksi sitä, että SDF hakee tiettyä palvelua koskevan datan tai että se päivittää tämän datan.
Tilaajan kanssa tapahtuvaan vuorovaikutukseen sisältyvät älyverkkotoiminnot täydentää resurssien erityistoiminto SRF (Specialised :· 30 Resources Function), joka tarjoaa liitännän näille verkkomekanismeille.
Esimerkkejä tällaisista toiminnoista ovat tilaajalle menevät sanomat ja tilaajan valintanumeroiden kerääminen.
Seuraavassa kuvataan lyhyesti kuviossa 1 esitettyjen toiminnallisten olioiden roolia IN-palveluiden suhteen. CCAF vastaanottaa 35 kutsuvan osapuolen palvelupyynnön, jonka kutsuva osapuoli tekee .· nostamalla kuulokkeen ja/tai valitsemalla tietyn numerosarjan. CCAF välittää 4 106596 palvelupyynnön edelleen CCF/SSF:lle prosessoitavaksi. CCF:lla ei ole palveludataa, mutta se on ohjelmoitu tunnistamaan ne havaintokohdat, joissa voidaan tehdä SCP-kysely. CCF keskeyttää puhelunmuodostuksen hetkeksi ja antaa palvelun kytkentätoiminnolle SSF tietoja kohdatusta 5 havaintopisteestä (puhelunmuodostuksen vaiheesta). SSF:n tehtävänä on tulkita käyttämällä ennalta määrättyjä kriteerejä, onko tarpeellista antaa palvelupyyntö älyverkolle. Jos näin on, SSF lähettää SCF:lle puheluun liittyvää dataa sisältävän standardin mukaisen IN-palvelupyynnön. SCF vastaanottaa pyynnön ja dekoodaa sen. Sitten se toimii yhdessä SSF/CFF:n, 10 SRF:n ja SDF:n kanssa pyydetyn palvelun tuottamiseksi loppukäyttäjälle.
Kuten edellä esitettiin, palvelu käynnistyy, kun SSF lähettää SCF:lle standardin mukaisen IN-palvelupyynnön. Palvelupyyntö voidaan lähettää puhelun tiettyjen vaiheiden aikana. Kuviossa 3 esitetään älyverkon tekniikan tason mukaisen toiminnon muutamia perusoperaatioita 15 havaintopisteissä. Kohdassa 21 SSP lähettää SCPille AloitusDP- palvelupyynnön, joka sisältää puhelua koskevaa perusdataa älyverkkopalvelun käynnistämiseksi. Seuraavaksi valitaan havaintopisteet SSP:ssä. Kohdassa 22 SCP lähettää SSPille RaporttipyyntöBCSMTapahtuma-operaation (RequestReportBCSMEvent), 20 joka kertoo SSP:lle, mitkä havaintopisteet sen pitäisi raportoida SCP:lle. Seuraavaksi, kohdassa 23, SCP tyypillisesti lähettää veloitus- ja/tai vuorovaikutusoperaatioita, kuten Käytä veloitusta (Apply Charging) (ts. pyynnön veloitusraportista) tai Anna tiedote (PlayAnnouncement) (anna — tiedote tilaajalle). Kohdassa 24 SCP lähettää SSPille reititysohjeen, kuten 25 Yhdistä (reititä puhelu uuteen numeroon) tai Jatka (jatka puhelunmuodostusta). Kun SSP kohtaa SCPin varaaman havaintopisteen, SSP lähettää SCPille TapahtumaraporttiBCSM -operaation kohdassa 26.
Älyverkon puhelumalliin määritetyt havaintopisteet ovat päämekanismi puhelunmuodostuksen aikana tapahtuvien erilaisten ... 30 tapahtumien raportoinnissa. Kuvion 3 yllä kuvatut operaatiot 21 - 24 liittyvät havaintopisteeseen, jota kutsutaan palvelun liipaisupisteeksi TDP (Trigger Detection Point). SSP voi suorittaa palvelua koskevan alkutiedustelun SCPille vain palveluun liittyvässä TDP-havaintopisteessä. Uusi IN-palvelu aloitetaan siten TDPissä. Kohdassa, jota kutsutaan nimellä Palvelun 35 liipaisupiste - Pyyntö TDP-R (Trigger Detection Point - Request), puhelunkäsittely pysäytetään siihen saakka, että SSP saa ohjeita SCPiltä.
5 106596 SSP:n ja kyseessä olevan palveluohjelman välille muodostuu näin ollen ohjaussuhde. Kohdassa Palvelun liipaisupiste - Ilmoitus TDP-N (Trigger Detection Point - Notification) lähetetään ainoastaan ilmoitus palveluun liittyvän havaintopisteen kohtaamisesta SSP:ltä SCP:lle, ja puhelunkäsittelyä 5 jatketaan ilman, että odotettaisiin ohjeita SCP.Itä. Toisen tyyppinen havaintopiste on Tapahtuman havaintopiste EDP (Event Detection Point). Kuvion 3 kohdassa 26 esitetään hetki, jona puhelun kulussa kohdataan EDP-havaintopiste. SSP raportoi tämän palveluun liittyvän havaintokohdan kohtaamisesta SCP:lle, joka kohdassa 28 lähettää puheluun liittyviä 10 lisäohjeita SSP:lle. Tapahtuman havaintopiste - Pyyntö EDP-R (Event Detection Point - Request) on havaintopiste, jossa puhelunkäsittely keskeytetään siihen saakka, kunnes SCP lähettää lisäohjeita. EDP-R-havaintokohtien käyttöönotto luo ohjaussuhteen SSP:n ja SCP.n erityisen palveluohjelman välille. Ohjaussuhde muodostetaan, kun 15 puhelunmuodostuspuolen ja SCF:n välillä on käynnissä istunto, jonka aikana SCF voi antaa puhelunkäsittelyä muuttavia ohjeita. Valvontasuhteessa SCP ei voi vaikuttaa puhelunkäsittelyn edistymiseen; se voi vain pyytää SSP:tä raportoimaan puheluun liittyvistä erilaisista tapahtumista. Valvontasuhteessa vain Tapahtuman havaintopiste - Ilmoitus (EDP-N) voi olla käytössä.
20 Nykyisen älyverkkostandardin mukaan puheluun voi liittyä useita valvontasuhteita mutta vain yksi ohjaussuhde (yksi ohjauspiste). On kuitenkin ehdotettu, että voitaisiin käyttää monipisteohjausta MPC (Multiple Point of Control), jossa useat palveluohjelmat voivat olla vuorovaikutuksessa puhelunkäsittelyn kanssa. Tällaiseen monipisteohjaukseen liittyy se « 25 ongelma, että yksittäiset palveluohjelmat eivät ole tietoisia niistä puhelunkäsittelyyn liittyvistä ohjeista, jotka SSP on vastaanottanut muilta puhelua samanaikaisesti ohjaavilta palveluohjelmilta. Puhelun voi näin ollen katkaista yksi palveluohjelma lähettämällä ReleaseCall -operaation, ja muut palveluohjelmat huomaavat, että puhelu on päättynyt esimerkiksi virheeseen.
' ·; 30 Tämä estää kaikkien puheluun liittyvien palvelujen hallitun vapauttamisen.
Monipisteohjauksessa yhden SCP:n palveluohjelmat voivat tunnetusti kommunikoida toistensa kanssa. Yhden SCP:n sisällä tapahtuvan kommunikoinnin helpottamiseen liittyy se ongelma, että palveluohjelmien täytyy tietää toistensa osoitteet, ja niiden pitää tavallisesti olla saman 35 protokollan, kuten Corel NAP:in tai CAM EL: in (Customized Applications for .· Mobile Enhanced Logic), mukaisia.
6 106596
Keksinnön lyhyt yhteenveto Tämän keksinnön tavoitteena on toteuttaa tehokas vuorovaikutus hajautettujen palvelujen välillä tietoliikenneverkossa, erityisesti älyverkossa.
5 Tämä tavoite saavutetaan keksinnön mukaisen menetelmän ja tietoliikenneverkon avulla, joiden tunnusmerkit esitetään itsenäisissä vaatimuksissa. Epäitsenäisissä vaatimuksissa esitetään keksinnön eri suoritusmuotoja.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että puhelunkäsittelymalliin 10 otetaan mukaan ainakin yksi uusi vuorovaikutuspiste (Interworking Point), ja tämän vuorovaikutuspisteen avulla toteutetaan vuorovaikutus hajautettujen palveluiden välille. Vuorovaikutuspiste voidaan määritellä joko pisteeksi, jossa raportoidaan yhdeltä palveluohjelmalta vastaanotettuja ohjeita kiinnostuneille palveluohjelmille, tai pisteeksi, jossa jokin toinen 15 palveluohjelma pyytää palvelua, joka on tarkoitettu siitä vastaavan palveluohjelman suoritettavaksi. Vuorovaikutuspisteitä käyttävät palveluohjelmat, joille puolestaan tiedotetaan vuorovaikutuspisteen kohtaamisesta.
Hajautettujen palveluiden väliseen vuorovaikutukseen liittyy se 20 etu, että palveluohjelmat voivat pyytää palvelua, johon muilla palveluohjelmilla on valtuudet, ilman, että ne tietävät, mikä palveluohjelma suorittaa pyydetyn palvelun. Hajautettujen palveluiden välisestä vuorovaikutuksesta tulee siten tehokasta ja helppoa. Kaikilla . , palveluohjelmilla ei tarvitse olla sama protokolla eikä niiden tarvitse tietää « 25 niiden muiden palveluohjelmien osoitteita, joiden kanssa ne ovat vuorovaikutuksessa.
Keksinnön toinen etu on, että sen myötä palveluohjelmien tai palvelun ohjauspisteiden välistä kommunikointia varten ei tarvita monimutkaista mekanismia, sillä vuorovaikutuksen ohjausta ylläpidetään :· 30 kytkentäpisteessä.
Kuvioluettelo
Keksintöä kuvataan nyt tarkemmin edullisten sovellutusmuotojen yhteydessä viittaamalla esimerkkeihin, jotka on esitetty oheisten piirustusten 35 kuvioissa, joissa: kuvio 1 esittää keksinnön kannalta olennaisia älyverkkorakenteen osia, 7 106596 kuvio 2a esittää tulevan puolen puheluntilamallia vuokarttana; kuvio 2b esittää lähtevän puolen puheluntilamallia vuokarttana; kuvio 3 esittää tekniikan tason mukaisen älyverkon muutamia havaintopisteissä suoritettavia perusoperaatioita; 5 kuviot 4a ja 4b esittävät älyverkkorakennetta, jossa on toteutettu keksinnön mukainen vuorovaikutus; kuviot 5a ja 5b esittävät BCSM:ssä esimerkin keksinnön mukaisen vuorovaikutuspisteen käytöstä puhelun katkaisun yhteydessä; kuvio 6 esittää BCSMissä esimerkin keksinnön mukaisen 10 vuorovaikutuspisteen käytöstä tiedonkeruun yhteydessä; kuviot 7a ja 7b esittävät BCSM:ssä esimerkin keksinnön mukaisen vuorovaikutuspisteen käytöstä kutsutun tilaajan numeron vaihtamisen yhteydessä; kuvio 8 esittää samassa verkkotoimenpiteessä mukana olevan kahden 15 vuorovaikutuspisteen käyttöä verkko-operaatioina; ja kuvio 9 esittää kahta vuorovaikutuspistettä BCSM:ssä.
Keksinnön lyhyt kuvaus
Keksintöä kuvataan tarkemmin seuraavassa tekstissä viittaamalla 20 kuvioihin 4a ja 4b, joissa esitetään älyverkkorakenne, jossa palveluohjelmien välillä tapahtuu keksinnön mukaista vuorovaikutusta. Kuviossa 4a kuvataan esimerkki pyyntötyyppisestä vuorovaikutuspisteestä (appeal type of interworking point) ja kuviossa 4b esimerkki raporttityyppisestä --· vuorovaikutuspisteestä (report type of interworking point). Kuvioissa 4a ja 4b 25 esitetyissä esimerkeissä älyverkkopalvelut on hajautettu kahdelle palveluohjelmalle, SLP 1:lle ja SLP2:lle, jotka sijaitsevat kahdessa ohjauspisteessä, SCP1:ssä ja vastaavasti SCP2:ssa. Olettakaamme, että palveluohjelmalla SLP2 on valtuudet katkaista puhelu ja että palveluohjelma SLP1 on tilaajapohjainen etukäteen maksettu palvelu (PrePaid Service), .. 30 jolloin SCP-tietokanta pitää tiettyä aikaa tai tilaajalle allokoitua kokonaismäärää veloituspulsseja käytettävissä kyseisen tilaajan puheluihin. Jos tilaajan puheluun käyttämä veloituspulssimäärä tai aika loppuu, puhelu katkaistaan.
Kuvion 4a esimerkissä esitetään, kuinka palveluohjelma SLP1 35 lähettää kytkentäpisteelle SSP Katkaise puhelu -operaation tai jonkin muun operaation, jolla pyydetään puhelun katkaisua (vaihe 42), kun tilaajan β 106596 etukäteen maksama saldo on käytetty loppuun. Keksinnön mukainen vuorovaikutus piste IWP1 kohdataan, sillä tämä pyyntö edellyttää palveluohjelmien SLP1 ja SLP2 toimintojen välistä vuorovaikutusta. Palveluohjelma SLP2 käyttää vuorovaikutuspistettä IWP1 ja vastaanottaa 5 tämän vuoksi vaiheessa 44 operaation SSP:ltä, esimerkiksi TapahtumaraporttiBCSM-operaation, jossa tiedotetaan IWP1:n kohtaamisesta. Palveluohjelma SLP2 antaa ohjeen katkaista puhelu, kuten Katkaise puhelu -operaation silloin, kun se pitää tätä toimenpidettä tarkoituksenmukaisena.
10 Palveluohjelma SLP2 lähettää kuvion 4b esimerkissä Katkaise puhelu -operaation (vaihe 46). Tämä toimenpide aiheuttaa keksinnön mukaisen vuorovaikutuspisteen IWP2 kohtaamisen. Palveluohjelma SLP1 on käyttää vuorovaikutuspistettä IWP2 ja vastaanottaa siten vaiheessa 48 operaation, kuten TapahtumaraporttiBCSM-operaation, jossa raportoidaan, 15 että vuorovaikutuspiste IWP2 kohdattiin, mikä tässä esimerkissä tarkoittaa, että puhelua ollaan katkaisemassa. Palveluohjelma SLP1 voi tässä kohdassa antaa ohjeita esimerkiksi tilastoja tai veloitustarkoituksia varten.
Kuvioiden 4a ja 4b esimerkit voidaan myös yhdistää niin, että puhelunkäsittelymalliin BCSM sisältyy ainakin nämä kaksi 20 vuorovaikutuspistettä IWP1 ja IWP2. Siinä tapauksessa kohdataan IWP2 sen jälkeen, kun on kohdattu IWP1 ja SLP2 on lähettänyt Katkaise puhelu -operaation.
Kuten yllä kuvattiin esimerkeissä, pyyntötyyppistä vuorovaikutuspistettä käytetään sen pyytämiseen, että jokin palveluohjelma 25 suorittaisi toimenpiteen, ja raporttityyppistä vuorovaikutuspistettä käytetään sen raportoimiseen, että toimenpide on tapahtunut tai että sitä suoritetaan. Näitä pyyntö- ja raporttityyppisiä vuorovaikutuspisteitä voidaan käyttää erikseen tai yhdessä BCSM:ssä. Vetoomukset ja raportit välitetään yhdeltä palveluohjelmalta ainakin yhdelle muulle palveluohjelmalle kytkentäpisteen :< 30 kautta sillä ehdolla, että ainakin yksi palveluohjelma on käyttää kyseistä vuorovaikutuspistettä.
Keksinnön mukaisten vuorovaikutuspisteiden IWP käyttö on samanlaista kuin tekniikan tason mukaisten havaintopisteiden DP käyttö. Näiden uusien erityisten vuorovaikutuspisteiden ja tekniikan tason mukaisten 35 havaintopisteiden välinen ero on se, että ne heijastavat palveluohjelmien .· tapahtumia, kun taas havaintopisteet heijastavat puhelunmuodostuksen 9 106596 tapahtumia. Vuorovaikutuspiste kohdataan jonkin palveluohjelman suorittaman tietyn ennalta määrätyn toimenpiteen, kuten puhelunkäsittelyyn vaikuttavan toimenpiteen tai sellaisen pyynnön, jolla pyydetään jotakin toista palveluohjelmaa suorittamaan puhelunkäsittelyyn vaikuttava toimenpide, 5 seurauksena. Toinen ero tekniikan tason mukaisiin havaintopisteisiin DP verrattuna on se, että kohdattaessa keksinnön mukainen vuorovaikutuspiste ei välttämättä keskeytetä CCF:n puhelunkäsittelyä. CCF ei huomaa ollenkaan esimerkiksi pyyntöä siitä, että jokin toinen palveluohjelma katkaisisi puhelun, kun puhelun katkaisusta vastaava palveluohjelma hylkää 10 pyynnön. Sama koskee palveluohjelmille toimenpiteestä annettavaa raporttia. Toisaalta keksinnön mukaisen vuorovaikutuspisteen kohtaaminen voidaan määrittää keskeyttämään puhelunkäsittely siihen asti, kunnes keksinnön mukainen toiminnallisuus on toteutettu. Yllä kuvattu koskee sekä vetoomus- että raporttityyppisiä vuorovaikutuspisteitä. Vuorovaikutuspisteitä 15 IWP käytetään samalla tavalla kuin havaintopisteitä DP eli palveluohjelmat osoittavat, mitkä ovat ne IWP:t, joiden kohtaamisen ne haluavat tietoonsa. Vuorovaikutuspisteiden käyttö voidaan toteuttaa
RaporttipyyntöBCSMTapahtuma-operaatiolla (RequestReportBCSMEvent) tai muulla sopivalla operaatiolla. Vuorovaikutuspiste voidaan käyttää 20 liipaisuvuorovaikutuspisteenä TIP (Trigger Interworking Point) tai
Tapahtumavuorovaikutuspisteenä EIP (Event Interworking Point) samalla tavalla kuin TDP tai EDP käytetään havaintopisteiden yhteydessä. Lisäksi vetoomustyyppinen vuorovaikutuspiste eli vuorovaikutuspiste, joka pyytää ·· jotain toista palveluohjelmaa suorittamaan operaation, voidaan toteuttaa TIP- 25 R:nä, TIP-N:nä, EIP-R:nä ja EIP-N:nä, ja raporttityyppinen vuorovaikutuspiste eli vuorovaikutuspiste, joka raportoi palveluohjelmille, että jokin ohjelma suorittaa ennalta määrätyn toimenpiteen, voidaan toteuttaa TIP-R:nä, TIP-N:nä, EIP-R:nä ja EIP-N:nä. Jos vetoomus- tai raporttityyppinen vuorovaikutuspiste toteutetaan ilmoituspisteenä eli TIP-.. 30 N:nä tai EIP-N:nä, ilmoituksen saanut palveluohjelma voi lähettää ohjeita SSP:lle spontaanissa operaatiossa, kun niitä tarvitaan esimerkiksi tilastoja, veloitusta ja/tai jälkikäsittelyä varten.
Keksinnön mukaisten vuorovaikutuspisteiden käyttöä kuvataan seuraavaksi muutamien esimerkkien avulla viittaamalla kuvioiden 5a, 5b, 6, 35 7a ja 7b BCSM-vuokarttoihin, jossa nuolipäiset kaariviivat kuvaavat . keksinnön mukaisesti puhelunkäsittelymalliin tehtyjä muutoksia. Kuviossa 5a 10 106596 esitetään 0_BCSM:ssä puhelun katkaisuun liittyvä raporttityyppinen vuorovaikutuspiste. Kuten kaariviivat esittävät, kuviossa 5a esitetyn vuorovaikutuspisteen RC kohtaaminen voidaan liipaista missä tahansa havaintopisteessä DP1 - 10 tai missä tahansa puhelun tilassa PIC2 - 5, 5 koska Katkaise puhelu -operaatio on sallittu kaikissa näissä kohdissa tekniikan tason mukaisesti. Kun kohdataan vuorovaikutuspiste RC eli kun palveluohjelma, jolla on valtuudet katkaista puhelu, on lähettänyt ohjeet puhelun katkaisemiseksi, kytkentäpiste raportoi tämän kaikille niille palveluohjelmille, jotka ovat käyttävät tätä vuorovaikutuspistettä. Näin ollen 10 näille palveluohjelmille raportoidaan, että puhelua katkaistaan.
Palveluohjelmilta, jotka ovat käyttävät vuorovaikutuspistettä pyyntöpisteenä eli TIP-R:nä tai EIP-R:nä, odotetaan ohjeita. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu etenee sitten kohtaan PIC6 0_Poikkeus (PIC6 0_Exception), joka käsittelee kaikki puhelun katkaisut lukuun ottamatta niitä, jotka tilaaja on 15 aktivoinut. Kohdassa PIC6 0_Poikkeus puhelun resurssit vapautetaan tekniikan tason mukaisesti.
Kuviossa 5b esitetään 0_BCSM:ssä puhelun katkaisuun liittyvä vetoomustyyppinen vuorovaikutuspiste RC. Kuten yllä kuvattiin kuvion 5a yhteydessä, kuviossa 5b vuorovaikutuspisteen RC kohtaaminen voidaan 20 liipaista missä tahansa havaintopisteessä DP1 - 10 tai missä tahansa puhelun tilassa PIC2 - 5. Kuvion 5b vuorovaikutuspiste RC kohdataan, kun puhelun katkaisua pyytää palveluohjelma, jolla ei ole valtuuksia katkaista puhelu. Valtuuksia vailla oleva palveluohjelma voi pyytää SSP:tä ·· katkaisemaan puhelu Katkaise puhelu -operaation tai jonkin muun 25 pyyntöoperaation avulla. Kun vuorovaikutuspiste RC kohdataan, kytkentäpiste lähettää kohtaamista koskevan operaation, kuten TapahtumaraporttiBCSM:n, kaikille niille palveluohjelmille, jotka käyttävät tätä vuorovaikutuspistettä, ja odottaa sitten ohjeita. Tämän operaation vastaanotettuaan palveluohjelma voi tutkia, onko valtuuksia vailla olevalta 30 palveluohjelmalta tullut puhelun katkaisua koskeva pyyntö hyväksyttävissä. Jos se ei ole hyväksyttävissä, puhelua jatketaan normaalisti siitä kohdasta, johon alkuperäinen puhelunkatkaisupyyntö vastaanotettiin valtuuksia vailla olevalta palveluohjelmalta. Jos mikään palveluohjelma ei ole käyttänyt vuorovaikutuspistettä RC, puhelunkatkaisupyyntöä ei käsitellä, ja puhelua 35 jatketaan siitä kohdasta, jossa oltiin ennen vuorovaikutuspisteeseen . siirtymistä. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu siis joko etenee takaisin 11 106596 siihen kohtaan, jossa oltiin ennen vuorovaikutuspisteeseen siirtymistä, tai kohtaan PIC6 0_Poikkeus, jossa puhelun resurssit vapautetaan tekniikan tason mukaisesti. Tulee myös huomata, että siinä tapauksessa, että vuorovaikutuspiste kohdataan suoritettaessa käsittelyä jossakin puhelun 5 tilassa, CCF voi myös jatkaa puhelunkäsittelyä PIC:ssä häiriöittä samalla, kun palveluohjelma tai palveluohjelmat suorittavat käsittelyä vuorovaikutuspisteessä, jota ne käyttävät. Näin ollen puhelunkäsittelyn keskeyttäminen ei ole välttämätöntä.
Mitä tulee puhelun katkaisuun, keksinnön toiminnallisuus on 10 samanlaista puhelun tulevalla ja lähtevällä puolella. Kuvioissa 5a ja 5b esitettyä tyyppiä olevat vuorovaikutuspisteet voidaan siten sijoittaa myös T_BCSM:ään.
Kuviossa 6 esitetään esimerkki 0_BCSM:stä, jossa on tiedonkeruuseen liittyvä vetoomustyyppinen vuorovaikutuspiste Cl. Tämä 15 vuorovaikutuspiste määritetään niin, että se voidaan kohdata vain havaintopisteiden DP1 - 3 kautta. Vuorovaikutuspiste Cl kohdataan sen jälkeen, kun SSP:hen on vastaanotettu tiedonkeruupyyntö palveluohjelmalta, joka haluaa jonkin toisen palveluohjelman keräävän tietoa. SSP lähettää vuorovaikutuspisteen kohtaamista koskevan operaation, kuten 20 TapahtumaraporttiBCSM:n, niille palveluohjelmille, jotka käyttävät vuorovaikutuspistettä Cl. Sen jälkeen vastuullinen palveluohjelma voi suorittaa tiedonkeruuta. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu etenee sitten takaisin siihen havaintopisteeseen, jossa pyyntö vastaanotettiin SSPihen tai PIC6 0_Poikkeus -kohtaan, jossa puhelun resurssit vapautetaan tekniikan 25 tason mukaisesti.
Kuviossa 7a esitetään esimerkki, jossa 0_BCSM:ään on otettu mukaan raporttityyppinen vuorovaikutuspiste CON, joka liittyy uuden kutsutun tilaajan numeron käsittävään Yhdistä-operaatioon. Vuorovaikutuspiste voidaan kohdata vain havaintopisteiden DP1 - 9 kautta.
:· 30 Vuorovaikutuspiste CON kohdataan sen jälkeen, kun yksi palveluohjelma on lähettänyt SSP:lle ohjeet vaihtaa kutsutun tilaajan numeroa (B-tilaajan numeroa) operaatiossa, kuten Yhdistä-operaatiossa. SSP raportoi vuorovaikutuspisteessä CON kaikille tätä vuorovaikutuspistettä käyttäville palveluohjelmille, että vuorovaikutuspiste CON on kohdattu, mikä tässä 35 tapauksessa merkitsee, että kutsutun tilaajan numero on vaihdettu. Jos jokin .· näistä palveluohjelmista on asettanut tämän vuorovaikutuspisteen 12 106596 pyyntöpisteeksi eli TIP-R:ksi tai EIP-R:ksi, SSP odottaa ohjeita näiltä palveluohjelmilta. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu etenee sitten kohtaan PIC3 Analysoi_Tiedot , jossa uusi kutsutun tilaajan numero analysoidaan tekniikan tason mukaisesti.
5 Kuvion 7a esimerkki esitetään kuviossa 7b puhelun lähtevällä puolella (TJ3CSM). Vuorovaikutuspiste CON voidaan nyt kohdata havaintopisteiden DP12 - 17 kautta. Vuorovaikutuspisteen kohtaaminen ja SSP:n suorittama raportointi toimivat samalla tavalla kuin kuvion 7a kuvauksessa. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu etenee 10 vuorovaikutuspisteen kohtaamisen jälkeen kohtaan PIC8 Valitse_Toiminne & Esitä_Puhelu.
Kuviossa 8 esitetään merkinantokaavion avulla sekä vetoomus-että raporttityyppisten vuorovaikutuspisteiden IWPx ja IWPy käyttö saman verkko-operaation, joka tässä esimerkissä on puhelun katkaisu, yhteydessä. 15 Kuvion 8 esimerkissä oletetaan, että SLP1:llä on valtuudet katkaista puhelu ja että SLP2:lla ei ole valtuuksia tehdä näin. Havaintopisteessä DP1 SSP ensimmäiseksi käynnistää SLP1:n AloitusDP-operaatiolla (kohta 81). Kohdassa 82 SLP1 vastaa RaporttipyyntöBCSMTapahtuma-operaatiolla, joka sisältää havaintopisteen DP9 nimeltä 0_Katkaise (0_Disconnect) ja 20 vuorovaikutuspisteen IWPx “SCP pyytää puhelun katkaisua”. Sisällytetty havaintopiste on pyyntötyyppiä, ja sisällytetty vuorovaikutuspiste on vetoomustyyppiä. SLP1 lähettää seuraavaksi Jatka-operaation SSP:lle (kohta 83). SSP käynnistää SLP2:n havaintopisteessä DP2 AloitusDP-operaatiolla (kohta 84). SLP2 lähettää kohdassa 85 SSPille 25 RaporttipyyntöBCSMTapahtuma-operaation, joka sisältää vuorovaikutuspisteen IWPy “SCP katkaisee puhelun”. Tässä esimerkissä tämä vuorovaikutuspiste on asetettu pyyntöpisteeksi EIP-R. SLP2 lähettää sitten Katkaise puhelu -operaation (kohta 86) huomattuaan, että veloituspulssit ovat loppuneet etukäteen maksetulta palvelulta. Koska 30 valtuudet katkaista puhelu on varattu SLP1:lle, SLP2:lta tuleva Katkaise puhelu -operaatio nähdään vetoomuksena puhelun katkaisemiseksi. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös jotain muuta pyyntöoperaatiota. Tämän SLP2:lta tulevan pyynnön seurauksena on vuorovaikutuspisteen IWPx kohtaaminen. Kohdassa 87 SSP tiedottaa SLP1:lle, joka tiedote sisältää 35 vuorovaikutuspisteen IWPx, TapahtumaraporttiBCSM-operaatiossa .· kohtaamisesta eli tarpeesta katkaista puhelu. Tähän operaatioon voidaan 13 106596 tarvittaessa liittää toimenpidettä pyytävän palveluohjelman identiteetti eli tässä esimerkissä SLP2:n identiteetti, puhelun katkaisun syy ja/tai muita relevantteja tietoja. SLP1 pitää puhelun katkaisua tarkoituksenmukaisena ja lähettää SSP:lle Katkaise puhelu -operaation (kohta 88). Katkaise puhelu -5 operaatiosta seuraa vuorovaikutuspisteen IWPy kohtaaminen. Kohdassa 90 SSP tiedottaa SLP2:lle, joka tiedote sisältää vuorovaikutuspisteen IWPy, kohtaamisesta eli siitä, että puhelua katkaistaan, TapahtumaraporttiBCSM-operaatiossa ja odottaa ohjeita SLP2:lta. SSP voi tarvittaessa liittää tietoja puhelun katkaisevan palveluohjelman identiteetistä, puhelun katkaisemisen 10 syyn ja/tai muita relevantteja tietoja TapahtumaraporttiBCSM-operaatioon. Kohdassa 91 SLP2 voi yhä vaikuttaa puhelunkäsittelyyn ennen puhelun resurssien vapauttamista, ja se vastaa Merkitse veloitustiedot -operaatiolla (FurnishCharginglnformation), joka pyytää SSP:tä rekisteröimään puhelumerkinnän. Kohdassa 92 SLP2 lähettää lopuksi Jatka-operaation 15 dialogin lopettamiseksi.
Kuviossa 9 esitetään kuviossa 8 esitetty esimerkki OJ3CSM-vuokarttana. Puhelunkäsittelymallissa BCSM puhelu etenee havaintopisteestä DP2 vuorovaikutuspisteeseen IWPx, jossa SLP1 :lle välitetään tieto tarpeesta katkaista puhelu. Sen jälkeen, kun SSP on 20 vastaanottanut ohjeet eli Katkaise puhelu -operaation SLP1:lta, puhelu etenee vuorovaikutuspisteeseen IWPy, jossa SLP2:lle lähetetään raportti siitä, että puhelua katkaistaan. Puhelu etenee seuraavaksi PIC6:een, jossa puhelun resurssit vapautetaan tekniikan tason mukaisesti.
-·; Yllä kuvattujen esimerkkien tarkoituksena on pelkästään kuvata 25 keksinnön mukaisten vuorovaikutuspisteiden käyttöä. Yllä esitettyjen esimerkkien lisäksi keksintöä voidaan käyttää myös minkä tahansa muun operaation yhteydessä, jonka SCP tai jokin muu vastaava ohjausmekanismi on lähettänyt, puhelunkäsittelymalliin vaikuttamiseksi. Vuorovaikutuspisteen kohtaaminen voidaan määrittää sallituksi mistä tahansa tekniikan tason 30 mukaisesta havaintopisteestä ja/tai puhelun tilasta sekä joistakin muista vuorovaikutuspisteistä sillä ehdolla, että ne saavutetaan sen jälkeen, kun kytkentäpiste on ottanut yhteyden palveluohjelmaan ensimmäistä kertaa puhelun aikana.
Piirustusten ja niihin liittyvien selitysten tarkoituksena on 35 ainoastaan kuvata keksinnön ajatusta. Keksinnön mukainen hajautettujen . palveluiden välinen vuorovaikutus voi vaihdella yksityiskohdiltaan 14 106596 patenttivaatimusten puitteissa. Keksintö voidaan toteuttaa kaikissa tietoliikenneverkoissa, joissa on käytössä jokin puhelunkäsittelymalli puhelun tilojen, joissa voi tapahtua ohjauksen siirto, kuvaamiseksi. Keksintö voidaan toteuttaa siten myös pakettikytkentäisissä verkoissa. Tässä sovelluksessa 5 termi “puhelu” viittaa näin ollen myös pakettikytkentäisiin yhteyksiin. Yllä kuvattuja sovellutusmuotoja ja toteutustapoja voidaan tarvittaessa yhdistää muullakin tarkoituksenmukaisella tavalla. Vaikka keksintöä on kuvattu yllä pääasiassa SCP-yhteyksien suhteen, sitä voidaan käyttää kytkentäpisteen ja SCP:n toiminnallisuutta vastaavan toiminnallisuuden toteuttavan 10 ohjauselementin välisten toisenlaisten yhteyksien yhteydessä. Yllä esitetty kytkentäyksikkö oli IN-verkon SSP, mutta matkaviestinpalveluiden kytkentäkeskus tai mikä tahansa muu kytkentäyksikkö on myös mahdollinen. Yllä kuvatut palveluohjelmat voivat olla kytkentäperusteisia palveluja, kuten GSM:n lisäpalveluja, IN-palveluja tai IN-palveluja vastaavia palveluja, joilla 15 on jokin muu rajapinta kuin IN-rajapinta ohjaavan ohjelmapaketin ja ohjatun kytkentäyksikön, kuten erikoisnumerojen siirrettävyystietokannan (special number portability database) tai soittajien nimet sisältävän tietokannan (calling name database), välillä. Keksintöä voidaan käyttää myös käytettäessä erilaisia protokollia, kuten CorelNAP:ia tai CAMELiia, ja jopa 20 silloin, kun kyseessä on palveluohjelmat, jotka käyttävät eri protokollia yhteyden ottamiseen ohjauspisteisiin samassa BCSM:ssä. Keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan siirtää välitettäviä tietoja myös muiden kuin yllä esitettyjen operaatioiden yhteydessä. Keksinnön osittainen toteuttaminen verkossa on myös mahdollista. Keksinnön mukainen 25 toteuttaminen voidaan rajoittaa verkossa esimerkiksi vain tiettyihin palveluohjelmiin tai vuorovaikutuspisteiden järjestäminen voidaan rajoittaa vain tiettyihin operaatioihin.

Claims (11)

15 106596
1. Menetelmä palveluiden välisen vuorovaikutuksen toteuttamiseksi tietoliikenneverkossa, joka sisältää ainakin yhden kytkentäpisteen (SSP), ainakin kaksi palveluohjelmaa (SLP1, SLP2) ja 5 puhelun käsittelemiseen tarkoitetun puhelunkäsittelymallin, joka määrittelee kytkentäpisteen (SSP) ja palveluohjelmien (SLP1, SLP2) välisen vuorovaikutuksen, jossa menetelmässä palveluohjelma (SLP) voi puhelunkäsittelymallin yhteydessä erityisissä puhelun tiloissa olla vuorovaikutuksessa kytkentäpisteen (SSP) kanssa ja antaa sille ohjeita, 10 tunnettu siitä, että menetelmässä puhelunkäsittelymalliin muodostetaan ainakin yksi vuorovaikutuspiste (IWPx, IWPy) ja vuorovaikutuspisteessä (IWP) tapahtuu ainakin kahden palveluohjelman (SLP1, SLP2) välistä vuorovaikutusta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vuorovaikutuspiste (IWP) kohdataan, kun yksi palveluohjelma suorittaa ennalta määrätyn toimenpiteen, ja niille palveluohjelmille, jotka ovat pyytäneet saada tietää 20 vuorovaikutuspisteen (IWP) kohtaamisesta, lähetetään tietoja kohtaamisesta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että . vuorovaikutuspiste (IWPx) kohdataan, kun yksi palveluohjelma 25 (SLP2) pyytää operaatiota, johon toisella palveluohjelmalla (SLP1) on valtuudet, ja kohtaamisen aikana välitetään palvelupyyntö niille palveluohjelmille (SLP1), jotka ovat pyytäneet tietoja vuorovaikutuspisteen (IWPx) kohtaamisesta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pyytävän palveluohjelman (SLP2) identiteetti liitetään palvelupyyntöön ja palvelupyynnön vastaanottava palveluohjelma (SLP1) suorittaa 35 pyydetyn operaation, jos se on tarkoituksenmukainen. 16 106596
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vuorovaikutuspiste (IWPy) kohdataan, kun yksi palveluohjelma (SLP1) suorittaa ennalta määrätyn operaation, ja 5 kohtaamisen aikana lähetetään raportti niille palveluohjelmille (SLP2), jotka ovat pyytäneet tietoja vuorovaikutuspisteen (IWPy) kohtaamisesta.
6. Patenttivaatimuksen 3 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että etenemistä puhelunkäsittelymallissa ei keskeytetä 10 vuorovaikutuspisteen kohtaamisen aikana.
7. Patenttivaatimuksen 3 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että eteneminen puhelunkäsittelymallissa keskeytetään vuorovaikutuspisteen kohtaamisen aikana.
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu 15 siitä, että raportin vastaanottava palveluohjelma (SLP2) lähettää ohjeita kytkentäpisteelle (SSP).
9. Tietoliikenneverkko, joka käsittää ainakin yhden kytkentäpisteen (SSP), ainakin kaksi palveluohjelmaa (SLP1, SLP2) ja puhelun käsittelemiseen tarkoitetun puhelunkäsittelymallin, joka määrittelee 20 kytkentäpisteen (SSP) ja palveluohjelmien (SLP1, SLP2) välisen vuorovaikutuksen, jossa tietoliikenneverkossa palveluohjelma (SLP) voi puhelunkäsittelymallin yhteydessä erityisissä puhelun tiloissa olla vuorovaikutuksessa kytkentäpisteen (SSP) kanssa ja antaa sille ohjeita, . tunnettu siitä, että 25 puhelun käsittelymalliin otetaan mukaan ainakin yksi vuorovaikutuspiste (IWPx, IWPy), kun jokin palveluohjelma suorittaa ennalta määrätyn toimenpiteen, kytkentäpiste (SSP) on sovitettu siirtämään puhelu vuorovaikutuspisteeseen ja ottamaan yhteyden niihin palveluohjelmiin (SLP1, SLP2), jotka käyttävät • 30 vuorovaikutuspistettä, ja palveluohjelmat (SLP1, SLP2) on sovitettu tunnistamaan ja käyttämään vuorovaikutuspisteitä (IWP).
10 Patenttivaatimuksen 9 mukainen tietoliikenneverkko, tunnettu siitä, että 35 kytkentäpiste (SSP) on sovitettu toisen palveluohjelman (SLP2) . pyytäessä operaatiota, johon toisella palveluohjelmalla (SLP1) on valtuudet, 17 106596 siirtämään puhelu vuorovaikutuspisteeseen (IWPx) ja välittämään palvelupyynnön niille palveluohjelmille (SLP1), jotka ovat liittyneet vuorovaikutuspisteen (IWPx).
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen tietoliikenneverkko, 5 tunnettu siitä, että kytkentäpiste (SSP) on sovitettu yhden palveluohjelman (SLP1) suorittaessa ennalta määrätyn operaation siirtämään puhelu vuorovaikutuspisteeseen (IWPy) ja lähettämään raportin niille palveluohjelmille (SLP2), jotka ovat liittyneet vuorovaikutuspisteen (IWPy). _ · 18 106596 Patenikrav
FI982364A 1998-10-30 1998-10-30 Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa FI106596B (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982364A FI106596B (fi) 1998-10-30 1998-10-30 Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa
AU10485/00A AU1048500A (en) 1998-10-30 1999-10-25 Interworking between services in telecommunications network
PCT/FI1999/000884 WO2000027138A1 (en) 1998-10-30 1999-10-25 Interworking between services in telecommunications network
EP99954017A EP1125444A1 (en) 1998-10-30 1999-10-25 Interworking between services in telecommunications network
CN99812793.0A CN1325595A (zh) 1998-10-30 1999-10-25 通信网络中服务间的交互工作
US09/835,427 US6760425B2 (en) 1998-10-30 2001-04-16 Interworking between services in telecommunications network

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982364 1998-10-30
FI982364A FI106596B (fi) 1998-10-30 1998-10-30 Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982364A0 FI982364A0 (fi) 1998-10-30
FI982364A FI982364A (fi) 2000-05-01
FI106596B true FI106596B (fi) 2001-02-28

Family

ID=8552822

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982364A FI106596B (fi) 1998-10-30 1998-10-30 Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6760425B2 (fi)
EP (1) EP1125444A1 (fi)
CN (1) CN1325595A (fi)
AU (1) AU1048500A (fi)
FI (1) FI106596B (fi)
WO (1) WO2000027138A1 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI19992579A (fi) * 1999-12-01 2001-06-02 Nokia Networks Oy Yhteyden käsittelyn ohjaaminen
KR100405600B1 (ko) * 2000-12-16 2003-11-15 엘지전자 주식회사 무선 지능망에서 착신 이동통신 가입자의 통화중 상태 호 처리방법
CN1182740C (zh) * 2001-07-30 2004-12-29 华为技术有限公司 一种在移动智能网中由业务控制点主动建立呼叫的方法
US20080080696A1 (en) * 2006-09-28 2008-04-03 Stephen Keith Nicholson Utilizing multiple, sequential trigger detection points to enable intelligent network service call management
CN101621459B (zh) * 2008-07-02 2011-06-15 华为技术有限公司 消息传递方法、互通代理节点、数据网关及网络系统

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5367566A (en) * 1991-12-27 1994-11-22 At&T Corp. Common channel signaling message intercept system
US5430719A (en) * 1993-06-28 1995-07-04 Bellsouth Corporation Mediation of open advanced intelligent network interface by shared execution environment
CA2257939C (en) * 1996-06-26 2000-12-12 Bell Communications Research, Inc. Managing feature interactions in a telecommunications system such as an intelligent network
GB2315639B (en) * 1996-07-19 2000-09-13 Ericsson Telefon Ab L M Method for handling telephone calls
US5920618A (en) * 1996-11-29 1999-07-06 Sbc Technology Resources, Inc. Apparatus and method for managing telephony-based services
US5946383A (en) * 1997-01-21 1999-08-31 Ericsson Inc. Dynamically associating service script logics to provide a subscriber feature within an advanced intelligent network
US6018574A (en) * 1997-10-27 2000-01-25 Bellsouth Intellectual Property Corporation System and method for activation of an enhanced telecommunication service

Also Published As

Publication number Publication date
EP1125444A1 (en) 2001-08-22
FI982364A0 (fi) 1998-10-30
US6760425B2 (en) 2004-07-06
FI982364A (fi) 2000-05-01
CN1325595A (zh) 2001-12-05
WO2000027138A1 (en) 2000-05-11
AU1048500A (en) 2000-05-22
US20010053217A1 (en) 2001-12-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI100496B (fi) Puhelinäänestyksen suorittaminen älyverkossa
US5732130A (en) System and method of providing enhanced subscriber services in a multi-node telecommunications network
FI103004B (fi) Menetelmä IN-puhelun ohjaamiseksi
CA2233124C (en) Method and system for implementing intelligent telecommunication services utilizing self-sustaining, fault-tolerant object oriented architecture
WO2002019673A2 (en) Multiple services per trigger within a telecommunications network
EP1155575B1 (en) Telecommunications system and method relating to telecommunications services with number translation
US6341162B1 (en) Telecommunications intelligent network
FI105755B (fi) Älyverkkopalvelujen suorittaminen
US20010053218A1 (en) Transaction bridging/forwarding in signaling system of telecommunications network
FI106596B (fi) Palveluiden välinen vuorovaikutus tietoliikenneverkossa
EP1131918A1 (en) Triggering of intelligent network service
EP1036469B1 (en) Service interaction in an intelligent network
FI107310B (fi) Palvelujen hajauttaminen tietoliikenneverkossa
US20070140158A1 (en) Method, apparatus and network arrangement for establishing calls in a communications network
US20030108179A1 (en) System and method for AIN SSP and SCP to support differentiated telecommunications services using a multi-function service node
JP3682953B2 (ja) インテリジェントネットワークサービスの制御
US6771762B1 (en) System and method for call merge to an AIN SSP from an intelligent peripheral
US6813348B1 (en) Method and system of call origination using a service circuit node in an advanced intelligent network
WO1999040737A1 (en) Overload prevention in an intelligent network
FI106506B (fi) Älyverkkopalvelujen hajauttaminen
Chopra Exploring intelligent peripheral configurations
EP1250819B1 (en) Method for handling telecommunication traffic in an intelligent network
Lehtinen et al. Nokia’s IN solution for fixed and cellular networks
Elmgren et al. Telecom Australia's and Ericsson Australia's Experiences Implementing Line Based Services with the IN SIB Concept
Mahmood Interworking Between Public Networks and Customer Premises Systems on Dynamic Call Routing