FI106290B - Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI106290B
FI106290B FI931353A FI931353A FI106290B FI 106290 B FI106290 B FI 106290B FI 931353 A FI931353 A FI 931353A FI 931353 A FI931353 A FI 931353A FI 106290 B FI106290 B FI 106290B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
trees
gripping means
engaging means
tree
gripping
Prior art date
Application number
FI931353A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI931353A (fi
FI931353A0 (fi
Inventor
Torleif Lundh
Original Assignee
Efm Timmek Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Efm Timmek Ab filed Critical Efm Timmek Ab
Publication of FI931353A0 publication Critical patent/FI931353A0/fi
Publication of FI931353A publication Critical patent/FI931353A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106290B publication Critical patent/FI106290B/fi

Links

Landscapes

  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)

Description

, 106290
Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi Tämän keksinnön kohteena on menetelmä ja laitteisto puiden kokoamiseksi, joka on patenttivaatimuksen 1 ja patenttivaatimusten 5 ja 6 joh-5 dannossa mainittua tyyppiä.
Keksinnön taustalla on yleisesti tarve täydentää ja parantaa nykyistä metsätalouden koneellista varustusta, erityisesti raivauksen ja pienpuiden harvennuksen varustuksen osalta, tarkoittaen erityisesti sellaisia pienpuita, joiden halkaisija on korkeintaan noin 10- 12 cm. Tällainen raivaus ja 10 pienpuuharvennus on viime aikoina saanut yhä suuremman merkityksen, sekä parannetun metsähoidon että metsiköstä saatavilla olevien volyymien paremman hyödyntämisen kannalta, ennen kaikkea sellaisissa metsiköissä, jotka kasvavat sitten 50-luvulla suoritetuissa laajoissa avohakkuissa.
Tästä huolimatta on tähän asti panostettu suhteellisen vähän varoja 15 tämän alueen kannattavuuden parantamiseen tähtäävien teknisten ratkaisujen kehittämiseksi. Raivaus ja pienpuuharvennus suoritetaan siten tänäkin päivänä joko puhtaasti käsin, jolloin kaadettu materiaali jätetään paikalleen käyttämättömänä lahoamaan, tai suurten, raskaiden ja arvokkaiden suurten puiden hakkuun rakennettujen koneiden avulla, joka pienillä volyymeillä tarkoittaa 20 huonoa kannattavuutta suurista kiinteistä kustannuksista johtuen.
Kun kyseessä on pienempien puiden hakkaamiseen sopeutetuista hakkuulaitteistoista, on tiettyä kehitystä kyllä tapahtunut, ja esimerkkeinä tällaisista ehdotetuista hakkuulaitteistoista mainittakoon SE-patentissa 463 341 ja US-patenttijulkaisuissa 3 911 981, 3 805 860 ja 3 875 983 kuvatut laitteistot. 25 Näistä kolme ensimmäistä esittävät esimerkkejä sellaista tyyppiä olevista puita kokoavista hakkuulaitteistoista, joissa uusien puiden syöttö ylempiin ja alempiin hakattuja puita kokoaviin tarttumisvälineisiin tapahtuu erityisten erikseen ohjattavien syöttösormien avulla. Tällaiset ratkaisut ovat suhteellisen monimutkaisia erilaisine niveljärjestelmineen ja voimansiirtoineen ohjausta varten, 30 ja niillä on siten suhteellisen korkea hinta samalla kun ne tulevat alttiiksi häiriöille. Yllä mainitun SE-patentin mukaisessa laitteistossa laitteiston rungolla on kylläkin nivel, jonka avulla ylempi tarttumisväline voidaan saattaa tekemään kääntöliikkeen suhteessa muuhun runkoon ja erityisesti alempaan tarttumis-välineeseen nähden. Tämä nivel astuu kuitenkin toimintaan vain kootun 35 puunipun sijoittamisessa pois, eikä ole tarkoitettu eikä voisi sijaintinsa takia käyttää kokoamisen mahdollistamiseksi ilman erityisiä syöttösormia.
106290 2 US-patenttijulkaisu 3 875 983 kuvaa sitä vastoin johdannossa kuvattua tyyppiä olevaa kokoavaa puunhakkuulaitteistoa, jossa puiden syöttö ylempien ja alempien tarttumisvälineiden muodostamaan kokoamistilaan aikaansaadaan näiden ylempien ja alempien tarttumisvälineiden valikoidulla 5 ohjauksella tietyssä järjestyksessä. Koska tässä ratkaisussa ei käytetä erityisiä syöttösormia, muodostuu ongelmia kun ensimmäisen tarttumisvälineen tarttumaan uuteen puuhun on tartuttava toisella tarttumisvälineellä, joka koska tässä vaiheessa on sulkeutunut aikaisemmin koottuja puita. Tässä tilassa mainittu ensimmäinen tarttumisväline puristaa uutta puuta toisen tarttumisväli-10 neen ulkosivua vasten, jolloin toisen tarttumisvälineen ylöskääntäminen uuteen puuhun tarttumista varten vaikeutuu tai jopa estyy, jos uusi puu on paksumpi tai jäykempi. Tämän ongelman ratkaisemiseksi on tässä tunnetussa laitteistossa mainittu toinen tarttumisväline varustettu niveljärjestelmällä, joka mahdollistaa välineen tarttumiselementin ulosvetämisen pääasiassa suoraan 15 sivulle päin. Vaikka tämä ratkaisu toimii tyydyttävästi, tuo se taas mukanaan kalliin ja häiriöalttiin niveljärjestelmän.
Keksinnön perimmäinen tarkoitus on tarjota tapa ja laitteisto puiden kokoamiseksi joka on johdannossa mainittua tyyppiä, jolla on korkea käyttövarmuus ja täysin tyydyttävä toiminta, samalla kun laitteistoa voidaan valmis-20 taa kohtuullisin kustannuksin.
Tarkemmin sanottuna täysin tyydyttävä toiminta ja korkea käyttövarmuus saavutetaan keksinnön mukaan varmistamalla, että puut, joihin on tartuttu, eivät missään kokoamisen vaiheessa voi liukua ylös ja alas tai sivusuunnassa laitteiston sen osan tai niiden osien suhteen, jotka kyseessä ole-25 vassa vaiheessa pitävät niistä kiinni. Aikaansaamalla varman otteen koko työvaiheen aikana voidaan puiden suurinta pituutta ja paksuutta lisätä samalla kun koko rakennetta voidaan säilyttää suhteellisen sorjana.
Tämä tarkoitus saavutetaan vaatimuksen 1 ja vaatimusten 5 ja 6 tunnusmerkkiosassa esitettyjen tunnuspiirteiden avulla.
30 Epäitsenäiset alivaatimukset esittävät keksinnön edullisia kehitys- muotoja.
Esimerkkejä keksinnön suoritusmuodoista esitetään seuraavassa viittaamalla oheisiin kaaviomaisiin piirustuksiin, joissa: kuvio 1 esittää tasokuvan sivusta keksinnön mukaisen kokoamis-35 laitteiston eräästä suoritusmuodosta, joka on asennettu ainoastaan hahmotellun nosturin päähän, « 106290 3 kuvio 2 esittää tasokuvan edestä kuvion 1 mukaisesta kokoamis-r laitteistosta, kuvio 3 esittää tasokuvan ylhäältä kuvion 1 ja 2 mukaisen laitteiston ylemmästä tarttumisvälineestä, 5 kuvio 4a - g esittää kuvion 1 ja 2 mukaisen kokoamislaitteiston toi mintaa puiden hakkuussa ja kokoamisessa metsikössä, kuvio 5 esittää tasokuvan sivusta vaihtoehtoisesta keksinnön mukaisesta kokoamislaitteiston suoritusmuodosta, ja kuvio 6 esittää tasokuvan ylhäältä kuvion 5 mukaisesta kokoamis-10 laitteistosta.
Viitaten kuvioihin 1 ja 2 keksinnön mukainen kokoava puunhak-kuulaite 1 muodostuu perusteeltaan tavanomaiseen tapaan rungosta 2, joka kannattaa ylempää 3 ja alempaa 4 tarttumisvälineitä, joita selostetaan jäljempänä yksityiskohtaisemmin. Runko 2 on sovitettu liitettäväksi kuviossa 1 vain 15 hahmotellun nosturin 5 uloimpaan päähän nivelen 6 kautta, joka on tarkoitettu rungon 2 asettamiseksi vinottain yleensä poikittain nosturiin 5 nähden ulottuvan nivelakselin ympäri. Toimilaite 7, joka esitetyssä suoritusmuodossa on hydraulinen sylinteri, on edelleen nivelestä 6 erillään olevassa kohdassa ni-velöidysti yhdistetty runkoon 2 ja lisäksi nosturiin 5 rungon 2 kääntöliikkeen 20 suorittamiseksi. Toimilaitetta käytetään tavanomaiseen tapaan tavallisilla, ei esitetyillä säätölaitteilla.
Nivelen 6 kummallakin puolella runko 2 kannattaa yllä mainittuja ylempiä ja vastaavia alempia tarttumisvälineitä 3, 4, jotka perusrakenteeltaan ovat identtisiä, jonka takia ainoastaan toinen näistä kuvataan tarkemmin viit-* 25 taamalla kuvioihin 1, 2 ja erityisesti kuvioon 3. Tarttumisvälineet 3, 4 muo dostuvat siten runkoon 2 asennetusta vasemmasta ja oikeasta tarttumiskou-kusta 8, 9 (jotka todellisuudessa voivat olla huomattavasti sorjempia, eli aine-vahvuudeltaan pienempiä, kuin mitä kuvioissa on esitetty; viitaten kuvioihin 4d ja 4e on puiden välinen etäisyys ylemmässä tarttumisvälineessä vain noin 30 4 cm), jotka kiertyvät nivelten 10 ympäri toisiaan vastaan ja vastaavasti toi-·* sistaan poispäin, niiden väliin asetetun puun 20 tarttumista varten (ks. kuviot 4a - 6) ja sallimaan puun 20 asettamisen niiden väliin. Kuten kuvioista 1 ja 2 ilmenee ovat vasemmat ja vastaavat oikeat tarttumiskoukut 8, 9 järjestetty eri tasoihin päällekkäin, jotta mahdollistetaan näiden vapaa yhteen kääntyminen 35 toisiaan vasten limittäin, kun puuhun 20 tartutaan tavalla joka on esitetty esimerkiksi kuviossa 4b.
4 106290
Tarttumiskoukuilla 8, 9 on ympyrän osan yleinen muoto, jolloin ne yhteen käännettäessä muodostavat välillään kokoamistilan 11 yhteen kerättyjä puita varten, jolloin kokoamistila 11 yhteen kääntymisen asteesta riippuen tulee eri kokoiseksi vastaten yhteen kerättyjen puiden määrää. Tarttumiskouk-5 kujen 8, 9 kääntöliike aikaansaadaan tavanomaiseen tapaan ainoastaan kaa-viomaisesti esitettyjen hydraulisylinterien 12 avulla, jotka ovat nivelöidysti yhdistetyt työkalun pidinrakenteeseen 13, ja joiden männäntangot ilman vipujär-jestelmää ovat suoraan, mutta nivelöidysti yhdistetyt vastaavaan tarttumis-koukkuun sen sisimpään päähän, tarttumiskoukkuihin 8, 9 vaikuttamiseksi nii-10 den kääntämiseksi kuvatulla tavalla. Kuten rungon kääntämiseen tarvittavan hydraulisylinterin 7 tapauksessa hydrauliset sylinterit 12 käytetään tarttumis-koukkujen käyttämiseksi tavanomaiseen tapaan standardisäätökomponenttien avulla, joita ei myöskään näytetä eikä vaadi tarkempaa kuvausta.
Työasennossa alempana olevaan rungon 2 päähän, alemman tart-15 tumisvälineen 4 alapuolelle on tavanomaiseen tapaan asennettu katkaisulaite 14, joka on esitetty vain kaaviomaisesti ja joka voi olla mitä tahansa tekniikan tuntemaa katkaisulaitetyyppiä.
Keksinnön mukainen kokoava laitteisto 1 on tähän asti kuvattu rakenteeltaan tavanomaiseksi, mutta keksinnön mukaiselle laitteistolle ominai-20 nen peruspiirre on se, että ylempi tarttumisväline 3 on suhteessa alempaan tarttumisvälineeseen 4 selektiivisesti liikuteltava yleissuunnassa taaksepäin laitteiston 1 tai rungon 2 pääasiallisesti pystysuuntaiseen kokoamis- ja hak-kuuasemaan nähden. Kuvioissa 1-4 esitetyssä suoritusmuodossa tämä aikaansaadaan sillä, että runko 2 muodostuu ylemmästä runko-osasta 2a, joka 25 kannattaa ylempää tarttumisvälinettä 3 ja, alemmasta runko-osasta 2b, joka kannattaa alempaa tarttumisvälinettä 4. Ylemmät ja alemmat runko-osat 2a, 2b on yhdistetty toisiinsa ylempien ja alempien tarttumisvälineiden 3, 4 välissä olevassa kohdassa nivelen 15 kautta runko-osien kääntämiseksi toisiinsa nähden kääntymisakselin ympäri, joka ulottuu rungon pituusakseliin nähden 30 yleisesti poikittain, ollen siis kokoamisasennossa pääasiallisesti vaakasuora • : kääntymisakseli. Nivel 15 on ennalta määrätyllä ja edullisesti säädettävällä voimalla kiristetty kuviossa 1 esitettyyn asemaan, jossa runko-osat 2a, 2b ulottuvat linjassa toisiinsa nähden, esitetyssä suoritusmuodossa hydraulisy-linteristä 16 muodostuvan esijännityselimen 16 avulla, joka on yhdistetty ni-35 velöidysti ylempään runko-osaan 2a ja joka on vapaan männäntangon päällään samaten on yhdistetty nivelöidysti alempaan runko-osan 2b nivelen 15 106290 5 yhteyteen järjestetyn vipuvarren 16a kautta, eli siten että sylinterin 16 pituusakseli kaikissa asennoissa on työnnetty erilleen nivelen 15 kääntöakse-lista. Esijännityselin ei kuitenkaan ole rajoittunut tällaiseen hydrauliseen sylinteriin, vaan se voi myös muodostua esimerkiksi esittämättä jääneestä jou-5 sielimestä.
Ylemmän tarttumiselimen kääntöliike on suoritettava suhteellisen suurella säteellä sen ulkosivua vastaan puristettuun puuhun kohdistuvan rasituksen pienentämiseksi (katso toimintaselostusta alempana) ja säteen on siten vastattava ainakin noin puolta ylemmän ja alemman tarttumiselimen vä-10 listä etäisyyttä.
Kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa ylempi runko-osa 2a on ei-esitetyn vasteen takia estetty kääntymään vastapäivään nivelen 15 ympäri ohi esitetyn työasennon, mutta ylempi runko-osa 2a voi siihen kohdistuvan voiman johdosta, kuten tapahtuu alla kuvatussa puiden 20 kokoamisessa, 15 kääntyä kuviossa 1 myötäpäivään nivelen 15 ympäri siinä tapauksessa, että kohdistettu voima on suurempi kuin esijännityselimen 16 vastakkaiseen suuntaan vaikuttava säädetty voima. Tarkoituksena vakauttaa niveltä 15 katkaistujen, koottujen puiden 20 käsittelyssä, eli estää kääntymistä nivelen ympäri tämän käsittelyn aikana, nivelessä on oltava estotoiminta, joka esitetyssä suo-20 ritusmuodossa jossa esijännityselin on hydraulinen sylinteri 16 sopivimmin aikaansaadaan sillä, että hydraulisylinteri 16 on kytketty ei esitetyn hydraulisen venttiilin kautta, joka säätötekniikasta tunnetulla tavalla voidaan asettaa asentoon, jossa hydrauliöljy suljetaan sylinterin sisään. On niinikään selvää, että tässä suoritusmuodossa esijännityselimen normaali käyttöasento aikaan-• 25 saadaan tällaisen venttiilin asettamisella toiseen asentoon, jossa sylinterin mäntäpuoli on yhteydessä säädettävän paineen painelähteeseen.
Rungossa 2, jota myös voidaan kutsua laitteiston 1 seläksi, on kuviossa 1 oleellisesti tasomaisen vasen pinta, jota vasten kootut puut 20 on tarkoitus asettaa, mutta tarkoituksena edelleen stabilisoida koottuja puita 20, on 30 esitetyssä suoritusmuodossa V-muotoinen lisätukilevy 17 järjestetty ylimpänä rungossa 2, ylemmän tarttumisvälineen 3 yläpuolelle.
Siinä tapauksessa, että keksinnön mukainen kokoava laitteisto 1 f käytetään yhdessä puunkeruukoneen kanssa puutavaran jalostamisen mahdollistamiseksi, ylempi tarttumisväline 3 on edullisesti varustettu tarttumis-35 koukkujen 8, 9 yläpuolelle järjestetyillä, kuviossa 3 hahmotelluilla oksaveitsillä 18, joiden terät on suunnattu poispäin alemmasta tarttumisvälineestä 4. Tähän 106290 6 viitaten ylemmät ja alemmat tarttumisvälineet tullaan seuraavassa toimintakuvauksessa kutsumaan oksatarttujaksi 3 ja kokoojatarttujaksi 4. Tässä suoritusmuodossa ovat myös V-muotoisen tukilevyn 17 ylemmät reunat edullisesti hiotut oksaveitsiksi, jotta voidaan suorittaa tehokas oksien karsiminen puiden 5 ympäri.
Vaihtoehtoisessa, kuvioissa 5 ja 6 esitetyssä ja tällä hetkellä suo-tuisimmassa suoritusmuodossa laitteiston 101 runko 102 voi olla tavanomaiseen tapaan muodostettu yhdestä kappaleesta, jolloin ylempien 103 ja alempien 104 tarttumisvälineiden välinen suhteellinen liike aikaansaadaan kuvioisit) sa 1 - 4 esitetyn suoritusmuodon kääntöliikkeen sijasta ylemmän tarttumisväli-neen 103 suoraviivaisen liikkeen avulla. Tämä aikaansaadaan järjestämällä rungon 102 yläosaan runkoon 102 nähden kohtisuoraan ulottuvia kiskoja 115, joiden päällä ylempi tarttumisväline 103, joka on asennettu liukukappaleiden 116 päälle, voidaan liu'uttaa kuviossa 5 kokoviivoilla esitetystä normaaliase-15 masta kuviossa 5 pistekatkoviivoin esitettyyn takaisinvedettyyn asemaan, esi-jännityselimen 117 tai 117' vaikutusta vastaan, joka pyrkii viemään ylempää tarttumisvälinettä 103 takaisin normaaliasentoon.
Kiskoilla 115 ja liukukappaleilla 116 voi olla mikä tahansa sopiva komplementtimuoto suoraviivaisen liukuohjauksen aikaansaamiseksi, ja esi-20 tetyssä suoritusmuodossa kaksi kiskoa 115 muodostuu sylinterimäisistä tangoista, jotka kummassakin päässä on liitetty yhteen poikkikappaleilla 118, joiden avulla kiskot 115 pysyvät yhdensuuntaisina. Esitetyssä suoritusmuodossa kiskot 115 on liitetty runkoon 102 hitsaamalla kuviossa 5 esitetty oikeanpuoleinen poikkikappale 118 runkoon 102 välikappaleen liitoskappaleen 119 25 kautta, kiskojen ulottuessa rungon molemmille sivuille. Liitoskappaleen 119 ainoana tehtävänä on saattaa ylempi tarttumisväline 103 samalle tasolle pys-tytasossa katsottuna alemman tarttumisvälineen 104 kanssa sen normaalia-sennossa, joten sen koko voi vaihdella tai se voi puuttua kokonaan riippuen tarttumisvälineiden sijoituksesta runkoon nähden.
30 Esitetyssä suoritusmuodossa kaksi vastaavaa liukukappaletta 116 on muodostettu niinikään sylinterimäisistä hylsyistä joihin on järjestetty sopivasta laakerimetallista valmistettuja laakeriholkkeja, jotka ovat työntyneinä kunkin kiskon 115 päälle ja ympäröivät sitä tarkoituksenmukaisella liukusovi-tuksella, ja joiden ulkopinta on kiinteästi yhdistetty ylemmän tarttumisvälineen 35 103 alempaan levyyn, jota ei ole tarkemmin esitetty.
106290 7 Tässä suoritusmuodossa voi esijännityselin 117 yksinkertaisimmillaan muodostua kuhunkin kiskoon 115 sovitetuista painekierrejousista 117 (ks. kuvio 6) sijoitettuina liukukappaleiden 116 ja kuvion 6 oikeanpuoleisen poikkikappaleen 18 väliin, jolloin ne pyrkivät palauttamaan tarttumisvälineen 5 103 normaaliasentoon. Vaihtoehtoisessa, kuviossa 7 esitetyssä suoritusmuo dossa on järjestetty vetokierrejousi 117' rungon 102 sisään sen kuviossa olevan alapään ollessa rungon kannattama ja sen yläpään ollessa yhdistetty langan, ketjun tai vastaavan päähän, joka viedään taittopyörän (ketjupyörän) 120 kautta ulos rungosta 102 ja jonka toinen pää on liitetty ylempään tarttumisväli-10 neeseen 103. Tällä tavoin aikaansaadaan vastaava kiristävä toiminta kuin painekierrejousella, ja samanaikaisesti kiskojen 115 pituudet voidaan pitää alhaisina. Kuten aikaisemmin kuvatussa suoritusmuodossa voidaan tässäkin käyttää esijännityselintä jonka voima on säädettävä.
Kuvioiden 5 ja 6 mukaisen suoritusmuodon olennainen etu aikai-15 semmin kuvattuun suoritusmuotoon nähden on se, että siinä ei tarvita erillistä estotoimintaa. Ylemmän tarttumisvälineen 103 liikkeen estäminen aikaansaadaan automaattisesti sijoittamalla vastepelti 121 runkoon 102 kiskojen alle niin lähellä niitä kuin mahdollista, jolloin vastepellin 121 etupinta on olennaisesti samassa tasossa etummaisen poikkikappaleen 118 etureunan kanssa tai jon-20 kin verran sen ulkopuolella (kuviossa 5 vasemmalla), eli kuvion 5 tai 6 tarkoittaman vasemman poikkikappaleen vasen reuna. Tällöin tarttumisvälineen 103 liukumisliike tarvittaessa tehokkaasti estetään tavalla jota selostetaan edelleen seuraavassa toimintakuvauksessa.
Lopuksi mainittakoon, että ne laitteiston 101 osat, jotka vastaavat 25 kuvioissa 1-3 esitettyä suoritusmuotoa, on varustettu samoilla viitenumeroilla kuin näissä kuvioissa.
Laitteiston toiminta kuvataan seuraavassa viittaamalla kuvioiden 1 -3 suoritusmuotoon, mutta on selvää, että tämä koskee yleisesti myös kuvioiden 5 ja 6 suoritusmuotoa.
30 Laitteisto on käytössä edullisesti asennettu nosturivarren 5 päähän esimerkiksi puunkeruukoneessa, joka ajetaan harvennettavaan metsikköön. Nosturin 5 avulla laitteisto viedään hakattavaa puuta 20 päin sekä oksatarttuja 3 että kokoojatarttuja 4 avattuina (katso kuvio 4a) siten, että puu 20 viedään kokoamistilaan 11 tarttumiskoukkujen 8, 9 välissä. Puun 20 ollessa vietynä 35 tarttumiskoukkujen 8, 9 väliin puu 20 syleillään ja lukitaan sulkemalla sekä ok- 106290 8 satarttuja 3 että kokoojatarttuja 4 (katso kuvio 4b), jonka jälkeen katkaisu suoritetaan katkaisulaitteella 14.
Hakattu puu 20 on nyt laitteiston 1 kiinnipitämä, joka viedään uutta hakattavaa puuta 20a päin, jolloin kokoojatarttuja 4 avataan (kuvio 4c) uuden 5 puun 20a viemiseksi tilaan 11 sen oikean- ja vasemmanpuoleisten tarttumis-koukkujen 8, 9 välissä. Ensin hakattu puu 20 pidetään nyt kiinni ainoastaan oksatarttujalla 3, joka puristaa runkoa laitteiston 1 runkoa tai selkää 2 vasten. Tämä oksatarttujalla toteutettu kiinnipito on riittävä puun tasapainottamiseksi ja sen laitteistoon vajoamisen estämiseksi. Tämän jälkeen kokoojatarttuja 4 10 suljetaan uuden puun 20a ja aikaisemman puun 20 ympäri (kuvio 4d). Siten molempia puita 20, 20a kiinnipidetään kokoojatarttujan 4 tarttumiskoukuilla 8, 9, uuden puun 20a puristuessa oksatarttujan 3 tarttumiskoukkuja 8, 9 ulkopuolta vasten.
Tässä vaiheessa oksatarttujan 3 tarttumiskoukut 8, 9 avataan uu-15 den puun 20a syleilemiseksi, ja tämä oksatarttujan 3 tarttumiskoukkujen 8, 9 aukaisuliike, joka merkitsee että tarttumiskoukkujen 8, 9 muodostama "ympyrä" laajenee (kuvio 4e), helpottuu kääntämällä oksatarttujaa 3 puusta 20a taaksepäin rungon 2 esijännitetyn nivelen 15 ympäri (vastaavasti työntyy kuvioiden 5 ja 6 mukaisessa suoritusmuodossa suoraviivaisesti taaksepäin tästä 20 kiskoilla 115). Riippuen nivelen 15 ennalta säädetystä esijännityksestä (vastaavasti kiskoilla 115) ja uuden puun 20a taipuisuudesta puu voi sen sijasta tietenkin joissakin tapauksissa taipua syrjään, mutta tavallisesti oksa-tarttuja 3 kääntyy taaksepäin (vastaavasti työntyy taaksepäin), kun sen tarttumiskoukut 8, 9 avausliikkeen aikana puristuvat uutta puuta 20a vasten, joka ‘ 25 nojaa tarttumiskoukkujen ulkosivuun.
Oksatarttuja 3 avataan vain mahdollistamaan myös uuden puun 20a viemistä kokoamistilaan 11, jonka jälkeen molemmat puut pidetään kiinni sekä oksatarttujalla 3 että kokoojatarttujalla 4, kuten kuviossa 4f on esitetty. Tämän jälkeen suoritetaan uuden puun 20a katkaisu.
30 Vielä yhden puun 20b kokoamiseksi sama sekvenssi toistetaan (kuvio 4g) alkaen kuviossa 4c on esitetyllä kokoojatarttujan 4 avaamisella.
Tämä sekvenssi toistetaan lisäpuiden kokoamiseksi kunnes koko-amistila 11 tarttumiskoukkujen 8, 9 välissä on täyttynyt, kunnes koottujen puiden yhteenlaskettu paino on saavuttanut asetetun maksimirajan tai kunnes 35 ulottuvilla ei ole enempää harvennettavia hakattavia puita.
106290 9
Lopuksi mainittakoon että nivel 15, kuten edellä on mainittu, myös on varustettu estotoiminnalla, joka aktivoidaan kuvioissa 4c ja 4g esitetyissä vaiheissa, eli kun oksatarttuja 3 yksin kantaa ja tasapainottaa koottuja puita 20, 20a, 20b. Tämän tarkoituksena on tietenkin estää rungon 2 taittumisen 5 tässä vaiheessa nivelestä 15, kun puut on kannatettava pystyssä. Kuvioiden 5 ja 6 mukaisen suoritusmuodon etuna on, kuten edellä on mainittu, että kuvattu ostotoiminta tässä tapauksessa tulee tarpeettomaksi, koska oksatarttuja 103 näissä vaiheissa puristaa puut tämän ja vastepellin 121 väliin, jolloin oksatarttuja lukittuu siten, että sitä ei voi työntää kiskoilla 115. Tämä yksinkertais-10 taa rakennetta ja alentaa edelleen valmistuskustannuksia. Laitteiston kantaman painon maksimirajan lisäämiseksi koottuja puita on pidettävä niin pystyssä kuin mahdollista sivuvoimien minimoimiseksi.
Keksintöä on selostettu edellä viittaamalla osittain kaaviomaisesti esitettyihin suoritusmuotoihin, jolloin on painotettava, että puunkokoamislait-15 teisto niiltä osin kuin sitä ei ole yksityiskohtaisesti kuvattu, on tarkoitettu tavanomaista tekniikkaa hyödyntäväksi, joka ei kaipaa tarkempaa selitystä, koska se on alan ammattimiehelle hyvin tunnettua. Esimerkiksi kokoavan puu-hakkuulaitteiston nosturin rakenne ja käyttö, kuten sopivat käyttö- ja säätöeli-met, ovat hyvin tunnettuja tekniikassa, erilaisissa keksinnön hyödyntämiseen 20 sopivissa suoritusmuodoissa. Näin ollen keksintö on rajoitettu ainoastaan oheistettujen patenttivaatimusten puitteissa.
«

Claims (10)

106290 10
1. Menetelmä puiden (20, 20a, 20b) kokoamiseksi puunhakkuulait-teiston (1; 101) avulla, joka käsittää ylemmän tarttumisvälineen (3; 103) ja 5 alemman tarttumisvälineen (4; 104) ja katkaisulaitteen (14) asennettuina runkoon (2; 102), jolloin laitteistoa (1; 101) viedään ensimmäistä hakattavaa puuta (20) päin sekä ylempi tarttumisväline että alempi tarttumisväline (3; 103; 4; 104) avattuina, jonka jälkeen puu (20) syleillään ja lukitaan sulkemalla tart-tumisvälineet sekä katkaistaan katkaisulaitteella (14), jonka jälkeen laitteisto 10 (1, 101) viedään uusia hakattavia puita (20a, 20b) päin, jolloin kunkin ensimmäistä puuta seuraavan puun kohdalla alempi tarttumisväline (4; 104) avataan uuden puun (20a, 20b) sisäänviemiseksi, kun aikaisemmin hakatut puut pidetään kiinni ainoastaan ylemmällä tarttumisvälineellä (3; 103), ja jonka jälkeen alempi tarttumisväline (4; 104) suljetaan uuden puun (20a, 20b) ja aikaisem-15 pien puiden ympäri, kun uusi puu (20a, 20b) puristetaan ylemmän tarttumisvälineen (3; 103) ulkopintaa vasten, jonka jälkeen ylempi tarttumisväline avataan uuden puun (20a, 20b) syleilemiseksi, ja jonka jälkeen kaikki puut pidetään molempien tarttumisvälineiden toimesta kiinni ja viimeksi koottu puu katkaistaan, tunnettu siitä, että tämän aukaisuliikkeen aikana ylempi tarttumis-20 väline (3; 103) siirretään kutakin ensimmäistä puuta (20) seuraavaa uutta puuta (20a, 20b) kohden taaksepäin, alemman tarttumisvälineen (4; 104) suhteen suunnassa poispäin uudesta puusta (20a, 20b).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ylempi tarttumisväline (103) siirretään suoraviivaisessa liikkeessä suh- 25 teessä alempaan (104) tarttumisvälineeseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ylempi tarttumisväline (3) siirretään suhteellisen suuren säteen omaavassa kaarevassa liikkeessä suhteessa alempaan (4) tarttumisvälineeseen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että ylempi tarttumisväline (3; 103) siirretään esijännittävän voiman vaikutusta vastaan.
5. Kokoava puunhakkuulaitteisto (101) työasennossaan puiden (20, 20a, 20b) kokoamista ja hakkaamista varten olennaisesti pystyssä olevalla rungolla (102) ainakin ylemmän (103) ja alemman (104) tarttumisvälineen ja 35 alemman tarttumisvälineen (104) yhteyteen järjestetyn katkaisulaitteen (14) kannattamiseksi, jolloin tarttumisvälineet on järjestetty määrätyssä järjestyk- 106290 11 sessä tarttumaan puihin ja vapauttamaan puita (20, 20a, 20b) kokoamisen ja katkaisun aikana, tunnettu siitä, että rungon (102) yläpäässä on järjestetty olennaisesti kohtisuoraan sitä vasten ulottuvia kiskoja (115), joiden päällä ylempi tarttumisväline (103) kannatetaan liukuvasti suoraviivaista lii-5 kettä varten suhteessa alempaan (104) tarttumisvälineeseen, jolloin ylempi tarttumisväline (103) on liikuteltavissa selektiivisesti alempaan tarttumisvälineeseen (104) nähden suunnassa, joka pääasiallisesti on poikittain koottuihin puihin (20, 20a, 20b) nähden.
6. Kokoava puunhakkuulaitteisto (1) työasennossaan puiden (20, 10 20a, 20b) kokoamista ja hakkaamista varten olennaisesti pystyssä -olevalla rungolla (2) ainakin ylemmän (3) ja alemman (4) tarttumisvälineen ja alemman tarttumisvälineen (4) yhteyteen järjestetyn katkaisulaitteen (14) kannattamiseksi, jossa tarttumisvälineet on järjestetty määrätyssä järjestyksessä tarttumaan puihin ja vapauttamaan puita (20, 20a, 20b) kokoamisen ja katkaisun ai-15 kana, tunnettu siitä, että rungossa (2), ylemmän tarttumisvälineen alapuolella kohdassa, joka vastaa ainakin noin puolet ylemmän ja alemman tarttumisvälineen (3, 4) välistä etäisyyttä, on nivel (15) vastaavien runko-osien (2a, 2b) kääntämiseksi toisiinsa nähden kokoamis- ja hakkuuasennossa olennaisesti vaakasuoran kääntöakselin ympäri, jolloin ylempi tarttumisväline (3) 20 on liikuteltavissa selektiivisesti alempaan tarttumisvälineeseen (4) nähden suunnassa, joka pääasiallisesti on poikittain koottuihin puihin (20, 20a, 20b) nähden.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että esijännittävä elin (117, 117'; 16) on järjestetty ylemmän tarttumisvä- 25 lineen (103) ja nivelen (15) yhteyteen, joka esijännittävä elin vaikuttaa ennalta määrätyllä tai säädettävällä voimalla ylemmän tarttumisvälineen (103) liuku-misliikettä vastaan kiskoja (115) pitkin ja runko-osien (2a, 2b) suhteellista kääntymistä vastaan nivelen (15) ympäri, normaaliasennosta jossa ylemmät (103) ja alemmat (104) tarttumisvälineet sijaitsevat linjassa päällekkäin rungon 30 (102) olennaisesti linjassa olevien runko-osien (2a, 2b) kanssa yhdensuuntai sessa tasossa.
8. Patenttivaatimuksen 5 ja 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että runkoon on välittömästi kiskojen (115) alapuolelle järjestetty vaste-pelti (121), ja että vastepellin rungosta poispäin oleva sivu on olennaisesti ta- 35 sossa juuri ulkopuolella kiskojen (115) sen pään kanssa, joka puiden (20, 20a, 20b) kokoamisen aikana on käännetty niitä vastaan. 106290 12
9. Patenttivaatimuksen 6 ja 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että esijännittävä elin (16) siihen liittyen on varustettu lukituselimellä, jossa on lukitustoiminta nivelen (15) selektiiviseksi lukitsemiseksi normaaliasentoon siten, että suhteellinen liike runko-osien tarttumisvälineiden (3,4) välillä estyy.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7- 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että esijännittävä elin (16; 117, 117') muodostuu säädettävällä hydraulipaineella käytettävästä elimestä (16) edullisesti mäntä-sylinterilaitteesta tai vaihtoehtoisesti jousielimestä (117> I I • w 9 9 Ψ 13 106290
FI931353A 1992-03-27 1993-03-26 Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi FI106290B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9200961 1992-03-27
SE9200961A SE9200961D0 (sv) 1992-03-27 1992-03-27 Ackumulerande traedavverkningsaggregat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI931353A0 FI931353A0 (fi) 1993-03-26
FI931353A FI931353A (fi) 1993-09-28
FI106290B true FI106290B (fi) 2001-01-15

Family

ID=20385766

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI931353A FI106290B (fi) 1992-03-27 1993-03-26 Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI106290B (fi)
SE (1) SE9200961D0 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI931353A (fi) 1993-09-28
FI931353A0 (fi) 1993-03-26
SE9200961D0 (sv) 1992-03-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2150099B1 (en) Arrangement and method for enabling mass logging
CA1325159C (en) Boom mounted type tree processing head and mounting therefore
CA2757031C (en) Protective routing of delimb cylinder hosing
FI74382C (fi) Anordning foer traedavverkning.
FI121135B (fi) Kaatolaitteisto puunrunkojen kaatamiseksi ja karsimiseksi ja karsintaterä
FI121696B (fi) Harvesteri puunkorjuuseen ja menetelmä puunkorjuuseen harvesterilla
FI106290B (fi) Menetelmä ja laite puiden kasaamiseksi
WO2015080597A1 (en) A timber-working device and timing link for same
CA1205361A (en) Grab harvester
DE69812140T2 (de) Baumerntemaschine
FI108913B (fi) Puunkorjuumenetelmä ja harvesteripää sen toteuttamiseksi
FI107870B (fi) Karsintalaitteisto
FI75082B (fi) Skoerdare foer faellning, upparbetning och lastning av traedstammar.
US5732754A (en) Timber harvester
EP0814651B1 (de) Vorrichtung mit einer motorgetriebenen kettensäge zum entästen und fällen von bäumen
CA1058487A (en) Clamp assembly
SU946458A1 (ru) Лесозаготовительна машина
RU2053648C1 (ru) Валочно-сучкорезно-раскряжевочная головка лесозаготовительной машины и механизм надвигания срезающего устройства
CA1058488A (en) Clamp assembly
FI118032B (fi) Karsintalaitteisto ja sen syöttöelin
EP0606230B1 (en) Felling grapple for a multi-function tree harvester
FI103653B (fi) Laitteisto puuntyöstöön
RU202144U1 (ru) Харвестерная головка - кольцеватель
FI59907C (fi) Anordning vid en skogsavverkningsmaskin
FI109962B (fi) Järjestely karsintaterien asennon ohjaamiseksi

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: WARATAH OM OY

Free format text: WARATAH OM OY

MM Patent lapsed