FI103653B - Laitteisto puuntyöstöön - Google Patents

Laitteisto puuntyöstöön Download PDF

Info

Publication number
FI103653B
FI103653B FI902709A FI902709A FI103653B FI 103653 B FI103653 B FI 103653B FI 902709 A FI902709 A FI 902709A FI 902709 A FI902709 A FI 902709A FI 103653 B FI103653 B FI 103653B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
grafting
feed
cam
pedestal
axis
Prior art date
Application number
FI902709A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI902709A0 (fi
FI103653B1 (fi
Inventor
Irving Hansson
Original Assignee
Partek Forest Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Partek Forest Ab filed Critical Partek Forest Ab
Publication of FI902709A0 publication Critical patent/FI902709A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI103653B1 publication Critical patent/FI103653B1/fi
Publication of FI103653B publication Critical patent/FI103653B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/095Delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)

Description

103653
Laitteisto puuntyöstöön
Keksinnön kohteena on laitteisto, jota käytetään puuntyöstöön, kuten ainakin oksastukseen, joka laitteisto on tyypiltään sellainen, joka on tarkoitettu ri-5 pustettavaksi maastossakulkevan koneen nostokurjen nosturin puomiin, joka laitteisto sisältää ainakin oksastusyksikön ja vähintään yhden kaksi toistaan vasten ja toisistaan poispäin kääntyvää syöttötelaa sisältävän syöttöyksikön ainakin puunrungoille, jotka on tarkoitus oksastaa laitteiston läpi.
Jokaisen nosturiripustetun puuntyöstölaitteiston, jota harvennuksen ja 10 loppuhakkuun yhteydessä käytetään kaatoon, oksastukseen ja katkaisuun ja joissakin tapauksissa puiden pölkytykseen, tulee pystyä mainittuihin toimintoihin riippumatta puun rungon halkaisijasta sallitulla hakkuuhalkaisija-alueella, jonka alaraja voi olla 50 mm ja yläraja ei ole alle 700 mm. Näin ei kuitenkaan aivan ole tämäntyyppisillä laitteistoilla, joilla on suuria ongelmia varsinkin ohuiden ja paksujen 15 puiden oksastuksessa.
Nosturiripustetulla puuntyöstölaitteistolla on periaatteessa kaksi työasentoa, nimittäin olennaisesti pystysuora kaatoon ja olennaisesti vaakasuora oksastukseen ja katkaisuun. Kummassakin työasennossa on laitteiston ja puun oltava oikeassa asennossa toisiinsa nähden ja asennon on pysyttävä oikeana ilman 20 suurempaa keskinäistä liikkumisen mahdollisuutta kaato- tai oksastusoperaation aikana. Jotta saataisiin aikaan puunrunkojen tällainen haluttu kiinni pitäminen, on tunnetut laitteistot varustettu tarttumaelimillä tanrausvipuvarsien muodossa, jotka ovat käännettävissä toisiaan vasten ja toisistaan poispäin, niin että ne voisivat tarttua kaadettavaan puuhun ja vetää laitteiston sitä vasten ja asettaa sen oikeaan • · ’ ' 25 paikkaan suhteessa puuhun, joka aiotaan kaataa, sekä pitää laitteiston tässä asennossa kaatamisoperaation ajan ja tämän jälkeen, ts. kaatamisen jälkeen, kaadetun puun pitäminen halutussa asennossa suhteessa laitteistoon ja kaadetun puun syöttäminen laitteiston läpi, oksastuselimen ja syöttötelojen suhteen paikallistamaa puunrungon syöttö- ja liikerataa pitkin, joka tarttumaelinten avulla pysyy 30 ja seuraa katkaistua puuta sen putousliikkeen aikana seisovasta kaadettuun rasentoon. Kaadetussa asennossa laitteiston syöttötelat syöttävät puun laitteiston läpi syöttörataa pitkin oksastettavaksi, pölkytettäväksi ja katkaistavaksi pölytyksen määräämiksi pituuksiksi. Tyydyttävän oksastustuloksen saavuttamiseksi tulee puun olla kiinnipidettynä koko syöttöliikkeen ajan siten, että se ilman suurempia 35 poikkeamia seuraa suunniteltua syöttörataa laitteiston läpi. Tällöin vaaditaan, että puu halkaisijasta riippumatta pysyy vasten liikeradan muodostavia tai määrittäviä 2 103653 elimiä ja sillä tavoin, ettei mikään oksastuselimistä joudu puun taholta paineen alaiseksi tai joudu kannattamaan tätä, sillä jos näin käy, leikkaavat oksastuselimet vääjäämättä puuhun ja aiheuttavat luistamista ja usein kiinni ajamisen ja syötön pysähtymisen ja siten pitkän työseisauksen.
5 Luistamisen, kiinniajamisen ja syöttöseisauksen täydellinen eliminoi minen on kuitenkin osoittautunut täysin mahdottomaksi kyseistä tyyppiä edustavissa tunnetuissa puunkäsittely- ja puuntyöstölaitteistoissa, joissa tavallisesti tar-rausvipuvarret kannattavat syöttöteloja, että nämä syöttötelat seuraisivat tarraus-vipuvarsia puunrungon liikkuessa syöttöradafta ja syöttöradalle. Tällä tunnetulla 10 järjestelyllä joutuvat syöttötelat ensin kosketukseen kyseisen puun kanssa eikä tarrausvipuvarsien kanssa ja siten voi syntyä hyvin hankala tilanne, jolloin puu pysyy kiinni ainoastaan syöttötelojen varassa ilman muuta tukea, mikä antaa puulle mahdollisuuden liikkua suhteessa jalustaan sekä kaadon että oksastuksen aikana, mikä aiheuttaa sahan särkymisen ja ala-arvoisen oksastustuloksen. Tyydyttä-15 vän tuloksen aikaansaamiseksi täytyy puu riippumatta halkaisijasta pitää vasten laitteiston syöttörataa koko oksastusoperaation ajan ja tämä paikoillaanpitäminen tapahtuu yleensä oman akselinsa ympäri kääntyvien syöttötelojen avulla, josta seuraa yllämainittuja ja muita haittoja. Koska jokainen syöttötela on edelleen käännettävissä yhden akselin ympäri, niillä on myös se haittapuoli, että ne pitävät 20 kiinni paksua runkoa olennaisesti huonommin kuin ohutta runkoa, samanaikaisesti kun ohut runko painuu olennaisesti vaadittua voimakkaammin laitteiston yleensä kiinteää veistä vasten sillä seurauksella, että veitsi leikkaa puuhun ja aiheuttaa siten luistoa ja mahdollisen syöttöseisauksen.
Nosturiripustetuille puuntyöstölaitteille on ominaista se, että niiden tuli-25 si olla mahdollisimman kevyitä, jotta ne siten saavuttaisivat suurimman mahdollisen tarrausvipuvarsipituuden ja siten toimintasäteen koneelle. On myös yritetty pienentää laitteistoon sisältyvien osien määrää ja esim. laitteiston tarrausvipuvarsien määrää, koska niillä ei ole varsinaista tarraustoimintoa tai muuta toimintoa, jota ei joku muu laitteistoon sisältyvä osa voisi hoitaa, esim. oksastuselimet ja/tai 30 syöttötelat. Tunnettujen laitteistojen tarrausvipuvarret muodostavat painon suh-teen raskaan osan puuntyöstölaitteistosta ja myös tästä syystä on tarrausvipuvar-sia yritetty eliminoida, kuitenkaan ei ole varmalla tavalla pystytty korvaamaan niitä muutamaa toimintaa, joita tunnettujen laitteistojen tarrausvipuvarsilla on, nimittäin osaksi toimia kannattimena niin syöttöteloille kuin liikkuville oksastuselimille ja 35 osaksi syöttötelojen ulkopuolisena ulosheittosuojana, jotta estettäisiin puunrunkojen sinkoutuminen laitteistosta.
3 103653 Käännettävien tarrausvipuvarsien käyttöä on pidetty välttämättömänä ja siksi tunnetut, nosturinpustetut puuntyöstölaitteistot ovat hyvin painavia ja tilaa vieviä, mikä ei helpota laitteiston asettamista puuta vasten sitä kaadettaessa.
Kyseisen keksinnön tarkoituksena on löytää ratkaisu näihin ongelmiin 5 ja puutteisiin, jotka liittyvät tunnettuihin nosturiripustettuihin puuntyöstölaitteistoi-hin ja siten aikaansaada laitteisto ilman erillisiä tarrausvipuvarsia, mutta jossa on oksastusyksikkö, joka yhdessä vaaditun rungonsyöttöjäijestelyn kanssa täyttää kaikki vaatimukset, joita asetetaan kyseistä tyyppiä olevalle laitteistolle, mitä tulee turvallisuuteen ja käyttökelpoisuuteen sekä myös painoon ja kompaktisuuteen.
10 Tämä saavutetaan, jos keksinnön mukaisella laitteistolla on seuraavissa patenttivaatimuksissa esitetyt erikoispiirteet ja tuntomerkit.
Seuraavassa kuvaillaan kyseessä olevaa keksintöä lähemmin liitteenä oleviin piirustuksiin viitaten, joissa kuvio 1 ja kuvio 2 esittävät edestä ja vastaavasti sivulta nähdyn kuvan keksinnön mukaisesta laitteistosta sen olennaisesti 15 vertikaalisessa tai pystytyöasennossa valmiina asetettavaksi kaadettavaa puuta vasten, kuvio 3 näyttää laitteiston perspektiivikuvassa sen olennaisesti horisontaalisessa tai makaavassa työasennossa puun oksastusta, pölkytystä ja katkaisua varten, kuvio 4 esittää läpileikkauksen laitteiston syöttöjärjestelmästä pääasiassa pitkin viivaa IV-IV kuviossa 3, kuvio 5 esittää läpileikkauksen pääasiassa pitkin 20 viivaa V-V kuviossa 4, kuvio 6 esittää läpileikkauksen laitteiston toisen kehysak-selin läpi, nähtynä tasossa pääasiassa pitkin viivaa VI-VI kuviossa 3, kuvio 7 esittää suurennetun yksityiskohdan kuviosta 6, kuvio 8 esittää läpileikkauksen pääasiassa pitkin viivaa VIII-VII kuviossa 6, kuvio 9 esittää lukitustaljan takaa katsoen pääasiassa pitkin viivaa IX-IX kuviossa 7, ja kuvio 10 esittää osittain läpileik-25 kauksena sivukuvan laitteiston oksastusyksikköön kuuluvasta pitkittäisoksas-tuselimestä.
Kuvioissa ainoastaan esimerkkinä esitetty puuntyöstölaitteisto on tämän keksinnön mukaisesti tarkoitettu niin puunkaatoon kuin oksastukseen ja katkaisuun ja sopii myös pölkytykseen, mikä tulee ilmenemään seuraavasta. Lait-30 teisto on edelleen tarkoitettu ripustusvivun 1 avulla ripustettavaksi maastossa kulkevan koneen nosturin puomiin. Ripustuspuomi 1 on kiinnitetty sekä nosturin puomiin että myös nivelletysti laitteiston jalustaan tai kehykseen 2 akselin 3 avulla ja sisältää rotaattorin 4, niin että laitteistoa voidaan pyörittää sille tunnusomaisella tavalla. Edelleen on laitteiston kehyksen 2 ja nosturinpuomin 1 väliin järjestetty 35 mäntä-sylinterijärjestelmä (ei näy piirustuksissa), jota käytetään laitteiston kuviossa 3 esitetyn akselin 3 ympäri kääntämiseen, olennaisesti poikittaisesta työasen- 4 103653 nosta, jota käytetään oksastamiseen, katkaisemiseen jne. kuvioissa 1 ja 2 esitettyyn olennaisesti pystysuoraan työasentoon, jota käytetään puun kaatamiseen ja päin vastoin. Mainittu mäntä-sylinterijärjestelmä on etupäässä poiskytkettävä, jotta laitteistolle olisi mahdollista itsestään seurata puun putoamisliikettä sitä kaadetta-5 essa.
Piirustuksissa esitetty laitteiston kehys 2 on varustettu tai muotoiltu kahdella toisistaan erille sijoitetulla ohjaus- tai kantohylsyllä 5 kummallakin puolella kehyksen pitkittäistä keskitasoa 6 ja jokaiseen tällaiseen hylsypariin 5 on käännettäväsi jäljestetty ontto tai putkenmuotoinen kehysakseli 7. Nämä kaksi 10 kehysakselia 7 sijaitsevat siten pyörimisakselillaan 8 samalla tai olennaisesti samalla kohtisuoralla etäisyydellä mainitusta keskitasosta 6 ja kantavat laitteiston operatiivisia yksikköjä katkaisuun ja oksastukseen, ts. katkaisuyksikön 9, oksas-tusyksikön 10 ja syöttöyksikön tai jäijestelmän 11.
Piirustuksissa esitetty syöttöjärjestelmä sisältää kaksi vastakkain sijait-15 sevaa, sylinterimäistä syöttötelaa 12, joita kannattaa kutakin oma vastaavalle ke-hysakselille käännettäväsi! laakeroitu kääntöhylsy 13. Nämä hylsyt on sijoitettu kehyksen kehysakseleiden 7 ohjaus- ja kantohylsyjen 5 väliin, mutta ne voidaan mahdollisesti sijoittaa muuallekin.
Molemmat hylsyt 13 on kumpikin varustettu kiinnitteellä 14, esim. kah-20 den säteittäisesti ulkonevan kiinnitinkorvan 15 muodossa, jotta saataisiin aikaan nivelletty liitos mäntä-sylinterijärjestelmän 16 ja molemman kääntöhylsyn 13 välille akselitapeilla 17, joka mäntä-sylinterijärjestelmä on sovitettu kummankin hylsyn 13 samanaikaiselle kääntymiselle ja siten syöttötelojen 12 kääntymiselle toisiaan vasten ja toisistaan poispäin kummankin kehysakselin 7 ympäri.
25 Jokainen kääntöhylsy 13 on edelleen varustettu säteettäisesti ulkone- villa, kääntöhylsyn liitoksen kummallakin puolella sijaitsevilla nivelvivuilla 18. Nämä vivut on keskenään yhdistetty kehysakselin 7 kanssa samansuuntaisella akselilla 19, joka kannattaa sille kuuluvaa syöttötelaa 12 ja sen käyttömoottoria 20. Lähemmin katsottuna on piirustuksissa esitetyn toteutuksen jokaisen käyttömoot-30 torin jalusta 21 laakeroitu akselille 19, jotta saataisiin aikaan vapaa kääntymisliike '·’ kohtisuorassa tasossa suhteessa kehysakseleihin 7 akselin 19 ympäri tai tämän kanssa, mikäli se on laakeroitu molempiin vipuvarsiin 18.
Kunkin syöttötelan vapaan kääntöliikkeen ohjaamiseksi työntyy kustakin moottorijalustasta 21 puomi 22 ja vastaavasti 23 joka akselista 19 käännetys-35 sä päässään kannattaa nokkaseuraajaa tai nokkarullaa 24 ja vast. 25, jonka pyö-rimiskeskuksen tulee olla suuremmalla etäisyydellä akselin 19 vääntökeskuksesta 5 103653 kuin syöttötelojen pyörimisakselin 26 merkitty leikkauspiste 27 syöttötelan liitosta! päätetason kanssa, jotta saataisiin voimansiirtosuhde asetettaessa syöttöteloja puunrunkoa vasten.
Kuten erityisesti tulee esiin kuviosta 5, sijaitsevat mainitut syöttötelojen 5 käyttömoottorijalustasta 21 työntyvät puomit 22 ja 23 jonkin matkaa toisistaan ja niillä on kullakin oma nokkarulla 24, 25, jotka kulkevat vastakkaisiin suuntiin yhteistoiminnassa kunkin samanlaisen laitteiston jalustaan 2 järjestetyn nokkaohja-uksen 29, 30 kanssa, joista kukin sisältää kiinteän nokkakäyrän tai ohjausnokan 33, jonka tehtävänä on aikaansaada etukäteen määritetty sisäänheilahdus kulle-10 kin syöttötelalle akselin 19 ympäri, syöttötelojen kääntöhylsyjen 13 välissä vaikuttavan mäntä- sylinterijärjestelmän 16 vaikutuksen alaisena.
Piirustuksissa esitetään syöttötelat 12 täysin avonaisessa tai irtivie-dyssä asennossa, jossa mäntä-sylinterisysteemin männänvarsi on täysin ulos-työntynyt ja jossa asennossa syöttötelojen pyörimisakselit 26 voivat olla joko tois-15 tensa kanssa samansuuntaisia tai hiukan ulospäin hajoavia, jälkimmäinen toteutus helpottaa laitteiston asettamista puunrungolle, mutta toisaalta estetään ensinmainitussa vaihtoehdossa kuviossa 5 esitetty tilanne, että tartutaan liian paksuun runkoon. Tässä syöttötelojen täysin ulosviedyssä tilassa sijaitsee jokainen nokkarulla 24, 25 oman nokkaohjauksensa molempien nokkien 31 ja 32 muodos-20 tämän ohjausuran alussa. Käännettäessä syöttöteloja 12 vastakkain tartuttaessa välissä olevaan puunrunkoon 34 kääntyvät syöttöteloja 12 kannattavat vapaasti kääntyvät akselit 19 ympyrämäisellä radalla ja nokkarullan 24 ja 25 ja kunkin nok-kaohjauksen nokkakäyrän 33 yhteisvaikutuksen ansiosta, ja siten saadaan samanaikaisesti syöttötelat 12 nopeasti ja jyrkästi kääntymään sisäänpäin kunkin 25 akselin 19 ympäri ja siten sijoittuvat vinosti myös hyvin paksuja puunrunkoja vasten ja lähemmin määritellen kulmassa a laitteiston keskitasoa 6 vasten, joka on terävä. Tämä syöttötelojen 12 vinoittainen sijoitus aiheuttaa, että ne voimat, joilla syöttötelat 12 pysyvät puunrunkoa vasten saavat aikaan sisäänpäin kääntyneitä voimia tai voimakomponentteja P, jotka estävät puunrunkoa liikkumasta pois lait-30 teiston liike- tai syöttöradalta. Sisäänpäin suunnatut voimat eivät ole ainoastaan arvioitavissa vaan myös asetettavissa suuruuden suhteen nokkakäyrien 33 ansiosta, jotka nokkakäyrät muodosta riippuen asettavat jokaiselle vipuvarsien 18 kulma-asennolle syöttötelojen pyörimisakselin 26 ja siten telojen vastakkain kääntyneet ulkotasot tiettyyn kulmaan a pitkittäin kulkevaa keskitasoa 6 vasten.
35 Mitä jyrkempi jokainen nokkakäyrä on alusta alkaen, saadaan sitä suurempi kulman pieneneminen (180 asteesta), alussahan sisäänpäinvaikuttavien voimien 6 103653 tarve on suurin, jotta syöttötelat varmasti pystyisivät tarraamaan ja pitämään paikoillaan hyvin paksuja puunrunkoja myös oksastuksen aikana.
Oksastuksessa puunrungot kannatetaan olennaisesti poikittaisessa asennossa (kuten kuviosta 4 ilmenee), ja tässä asennossa itse puunrunko vai-5 kuttaa painosta riippuvalla alaspäin suunnatulla voimalla ja sellaisella mainittujen sisäänpäin suuntautuneiden voimakomponenttien P sopeuttamisella, että ne ovat ainakin yhtäsuuria kuin mainittu alaspäin suunnattu voima. Tällöin syöttötelat 12 kannattavat puunrunkoa ilman, että ne mainittavimmassa määrin painavat sitä vasten laitteiston syöttörataa ja siten ei aiheudu lainkaan kitkavoimia puunrungon 10 ja syöttöradan välille, jotka voimat täytyisi voittaa puunrunkoa syötettäessä, täten olemassaolevia voimia voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyväksi syötettäessä puunrunkoa laitteiston läpi.
Ohuihin puihin tarttumiseen ja paikoillaan pitämiseen, jotka vaativat olennaisesti vähemmän sisäänpäin suunnattuja voimakomponentteja P kuin pak-15 summat puunrungot, tasaantuvat nokkakäyrät 33 suhteellisen jyrkän alkunousun jälkeen (kuten kuviosta 4 ilmenee), ja näinollen myös kulma a pienenee syöttöte-lojen vastakkain kääntyneiden ulkopintojen ja laitteiston keskitason 6 välissä.
Paitsi olemassaolevien voimien täsmällistä sopeuttamista siihen puunrunkoon, joka kyseisellä hetkellä syötetään laitteiston läpi, mahdollistaa nokkakäyrien ta-20 saantuminen myös sen, että syöttöjärjestelmä pystyy tarraamaan ja kiinnipitä-mään kuinka ohuita puunrunkoja tahansa.
Syöttöjärjestelmä 11 tuo myös sen edun, että asetettaessa kyseistä puuntyöstölaitteistoa vasten puuta, joka on kaadettava automaattisesti, aikaansaa laitteiston oikean keskittämisen suhteessa kyseiseen puuhun kuinka vinosti tai si-: 25 vuttain siirtyneesti laitteisto asetetaankin puuta vasten siten, että se syöttöteloista, joka ensiksi koskee puuhun, liikkuu laitteiston perässä, kunnes toinenkin syöttö-tela 12 koskettaa kyseistä puuta. Kun molempien syöttötelojen 12 aiheuttamat, kohtisuoraan laitteiston keskitasoa 6 vastaan suunnatut voimakomponentit niin sanotusti syövät toisensa, on myös laitteisto oikeassa asennossa suhteessa sii-30 hen puuhun, joka on kaadettava ja oksastettava.
Puunrunkojen syötön helpottamiseksi laitteiston läpi voi sen puunrungon liike- ja syöttörata sisältää tai se voi muodostua joukosta toisistaan erilleen sijoitetuista tukiteloista 35, kuten erityisesti kuvasta 1 ilmenee, liukukiskoja tai vastaavia ja erityisesti tukitelojen tai liukukiskojen suuremmilla välimatkoilla voi 35 näiden väliin sijoittaa yhden tai useamman tuen 37 siten, että se osaksi pitää ulospäin huonoon otteeseen saadun puunrungon pään, osaksi syötössä olevan 7 103653 puunrungon loppupään syöttötasossa, niin että syöttötelat 12 aina pystyvät saamaan ja pitämään kosketuksen puunrungon kanssa, kunnes se on syötetty läpi.
Esitettyyn laitteistoon sisältyvä katkaisuyksikkö 9 sisältää tunnetulla tavalla katkaisuelimen 40, joka esitetään suojavaippaan 41 sijoitetun, moottorin 42 5 käyttämän ketjusahan 43 muodossa, joka mäntä- sylinterijärjestelmän avulla (ei ole piirustuksissa), on rajoitetusti käännettävissä kehysakselin 7 kanssa samansuuntaisen akselin 44 kanssa lähtöasennosta ja lähtöasentoon suojavaipan 41 sisällä kaato-ja katkaisuliikettä varten. Katkaisuyksiköllä 9 on rungossaan 45 kaksi liitoshylsyä 46 (kuva 6), joilla oksastusyksikkö 9 on liitetty kehysakseleihin 7 ja py-10 syy paikallaan kehysakseleiden alle sijoitettujen lukkorenkaiden 47 avulla. Kehys-akseleiden pääteosat 48 on laakeroitu hylsyihin 46 laakeriholkeilla 49 ja liitos-hylsyjen päihin voi olla asetettu aksiaalivälilevyt, kuten on esitetty kuvassa 6. Ak-siaa li väli levyt 50 on myös sopivasti asetettu kehyksen ohjaus- ja kantohylsyjen 5 kummallekin puolelle ja syöttöjärjestelmän kääntöhylsyt on myös varustettu laake-15 riholkeilla.
Kyseessä olevaan puuntyöstölaitteistoon sisältyvä oksastusyksikkö 10 sisältää tämän keksinnön mukaisesti osaksi taaemman oksaveitsen 51, ja osaksi etumaisen oksaveitsiparin 52 toisiaan vasten ja poispäin toisistaan kääntyvät, kaaren muotoiset oksastuselimet tai oksaveitset, joista ainakin takimmainen oksa-20 veitsipari 51, ts. ne, jotka ovat lähinnä katkaisuyksikköä 9, ovat kaksiteräisiä, jotta sekä laitteiston vertikaalisessa että horisontaalisessa työasennossa olisi mahdollista oksastaa kahteen suuntaan pitkin puunrunkoa, sekä pitkittäisoksastuselimen tai ns. vertikaaliveitsen 54. Oksastuselimet 51 taaimmaisessa parissa on kiinteästi sidottu kuhunkin kehysakseliinsa 7 varsien 55 avulla, jotka, toisen ollessa vinosti : 25 asetettu suhteessa toiseen, kantaa oksastuselimen aksiaalisesti, suhteessa ke hysakseleihin 7, siirrettynä suhteessa toisiinsa niin, että ne voivat vapaasti liikkua käännettäessä niitä toisiaan kohti tartuttaessa puunrunkoon. Oksastuselinten kääntöliike toisiaan kohti ja poispäin toisistaan saadaan aikaan mäntä-sylin-terijärjestelmällä 56, joka päistään on nivelletysti kiinnitetty kumpaankin kehysak-. 30 seliin 7 järjestettyihin kiinnikkeisiin 57 ja jotka piirustuksissa esitetyssä toteutuk sessa on sijoitettu samalle puolelle laitteistoa kuin oksastuselimet 51 ja 52 ja kuten syöttöjärjestelmän mäntä-sylinterijärjestelmä 16 syöttöteloille 12, suovat sen edun, että kyseinen puuntyöstölaitteisto saa hyvin kiinteän ja kapean muodon, jota myös tukee ainutlaatuinen rakenne, jossa kaikki operatiiviset yksiköt on sijoi-35 tettu toistensa päälle pitkin kehysakseleita 7.
8 103653
Oksastusyksikön 10 etumaisia oksaveitsiä 52 kannattaa samanlaiset vivut 55 kuin takimmaisia oksaveitsiä 51 ja ne ovat myös samalla tavoin aksiaali-sesti siirtyneet kuin oksaveitset 51. Oksaveitsiparin 52 vivut 55 eivät kuitenkaan ole kiinteästi sidottu kehysakseliin 7 vaan kukin omaan hylsyynsä 58, jolloin nämä 5 hylsyt 58 vuorostaan ovat käännettäväsi laakeroitu kukin omaan kehysakseliinsa 7 ja pysyvät paikallaan omalla kehysakselillaan lukkorenkaalla 59 ja kehyksen etumaisella ohjaus- ja kantohylsyllä 5. Myös tässä on aksiaalivälilevyt 50 sijoitettu kummallekin puolelle oksaveitsien 52 kääntöhylsyjä 58 ja edelleen nämä hylsyt voivat olla varustettuja laakeriholkeilla 49.
10 Samalle akselille 7 käännettäväsi laakeroidut oksastuselimet 51 ja 52 on keskenään yhteenkytketty sauvan muotoisella, kunkin kehysakselin 7 sisään sijoitetulla vääntöjousella 60, jonka läpileikkaus on olennaisesti suorakaiteen muotoinen ja sokan 61 avulla käännettäväsi yhdistetty tappiin 62, joka sijaitsee kehysakselin etumaisessa loppupäässä 63, jonka seinämänpaksuus on suurempi 15 kuin kehysakselin 7 yleensä. Tappi 62 on yhdistetty sieppaustappiin 64, joka ulottuu poikkimittaisesti kehysakselin 7 ja kunkin etumaisen oksaveitsen kanto-hoikin 58 läpi ja joka osaksi sisältää nelikulmaisen keskiosan 65, joka sijaitsee vastaavan läpileikkauksen omaavan reiän 66 vääntöjouseen 60 yhtyvässä tapissa 62, osaksi sylinterimäisiä pääteosia 67, jotka sijaitsevat vastaavilla läpileikkauk-20 silla varustetuissa reflssä 68 oksaveitsen kantohylsyssä 58. Tällöin sieppaustaan sylinterimäisten pääteosten 67 ja reiän 68 välissä oleva sovite mainitussa kanto-hylsyssä ja sieppaustapin keskiosan 65 ja tapin 66 vastaavan reiän välissä on oltava sellainen, että liike ainakin kuvan 8 osoittamassa tasossa on poissuljettu. Toisaalta on kehysakselissa 7 oleva reikä 69, jonka läpi sieppaustappi 64 ulottuu, 25 on olennaisesti soikea muodoltaan tai halkion muotoinen samansuuntaisin sivuin ja pyöristetyin päin, jotta sallittaisiin suhteellisen vapaa liike sieppaajatapin 64 ja kehysakselin välillä tietyssä kulmassa β, joka on sama tai olennaisesti sama kuin kartoisuuskulma sieppaajatapin keskiosan 65 ja pääteosten 67 välissä olevien kartiomaisten keskiosien 70, 71 lukkoruuvi, jolla lukitaan sieppaajatapin 64 liike . 30 pituussuunnassa suhteessa kantohylsyyn 58, kehysakseliin 7 ja tappiin 62.
Sauvanmuotoinen vääntöjousi 60 on toisesta päästään vääntölujasti kiinnitetty kehysakselin toiseen, oksastusyksikön 9 kantavaan, pääteosaan 48 työntymällä lukitustaljan 72 olevan halkion 73 läpi, jolla on olennaisesti sama läpileikkaus kuin vääntöjousella 60, kuten ilmenee kuvasta 9. Lukitustapa 72 sijait-35 see kehysakselin mainitussa takimmaisessa pääteosassa olevan seinän 74 yhteydessä, jossa on aukko 75 vääntöjouselle 60 ja joka pysyy kehysakselin 7 si- 9 103653 sässä lukkorenkaalla 76 ja on varustettu lukkoruuveilla 77, joiden avulla lukitus-talja 72 on vääntölujasti lukittavissa kitkanauhan avulla mainittuun seinään 74 ja siten kehysakseliin 7, jotta vääntöjousi 60 voitaisiin esijännittää. Tähän käytetään vääntöjousen ulkonevaan päähän asetettavaa erikoistyökalua (ei esitetty), jolla 5 vääntöjousi 60 viritetään, jotta saataisiin aikaan vaadittu esijännitys, jonka jälkeen vääntöjousi lukitaan kehysakselin suhteellisesti vääntyneeseen ja siten esijännitettyyn asentoon lukitustaljan lukkoruuveilla 77, niin että lukitustapa 72 sidotaan kiinteästi kehysakselin seinään 74. Tässä esijännitetyssä tilassa sieppaustappi 64 pysyy kehysakseliin 7 tehdyn reiän 69 sivuseiniä 69a vasten esijännityksen an-10 siosta, jolloin käännettäessä takimmaisia oksastuselimiä 51 sisäänpäin mäntä-sylinterijärjestelmän 56 avulla myös etumaiset oksastuselimet 52 kääntyvät samanaikaisesti sisäänpäin ja samassa määrin kuin takimmaiset oksastuselimet 51, jotta ne pystyisivät tarttumaan puunrunkoon. Johtuen vääntöjousen esijännityksestä ja sen suhteellisesta liikkeestä reikä 69 kehysakselissa 7 sallii sieppausta-15 pin ja kehysakselin 7 välillä, ovat etumaiset oksastuselimet 52 yksittäisesti jousit-taen paikalleen kiristetty ja pystyvät siten liikkumaan suhteessa toisiinsa ja suhteessa oksastuselimiin 51 kulmassa, joka vastaa kulmaa β. Kun etumaiset oksastuselimet 52 on käännetty tarttuakseen puunrunkoon, riippuu niiden puunrunkoa vasten suuntautunut tarttuma- tai kosketuspaine vääntöjousen esijännityk-20 sestä ja siten voidaan etumaisten oksaveisten kosketuspaine asettaa aina tarpeen mukaan. Tartuttaessa puunrunkoon sallitaan siten etumaisten oksaveisten 52 myös joustaa maksimaalisesti ulospäin kulmaa β vastaava kulmaetäisyys kuten kuvasta 8 näkyy. Tällainen ulosjousto tapahtuu esijännityksen vaikutusta vasten, joka silloin kasvaa ja palauttaa nopeasti oksaveitset 52 kosketukseen : 25 puunrungon kanssa jokaisen esteen tai muun sellaisen esteen jälkeen, joka on aiheuttanut ulosjouston. Tämä etumaisten oksaveisten hyvin nopea palautuminen antaa sen edun, että näitä veitsiä 52 voidaan käyttää esim. halkaisijan tunnustelijoina katkaisuun tarkoitetussa varustuksessa.
Näiden mainittujen oksaveitsiparien 51 ja 52 lisäksi oksastusyksikkö ; 30 10 sisältää pitkittäisoksastuselimen tai poikittaisveitsen 54, joka on kolmion muo- .· . toinen ja jonka terä on suunnattu puunrungon syöttösuuntaan, kuten näkyy kuvi ossa 1, ja jonka läpileikkaus on olennaisesti V- tai laaja U-muotoinen ja jonka etumainen, sisäänpäin viettävä reunaosa muodostaa leikkausterän 53. Poikittais-veistä 54 kannattaa laitteiston jalusta 2 ja sen terä on laitteiston pitkittäiskeskita-35 sossa 6. Tämä oksaveitsi 54 on kantovipuvarrella 78 käännettävästi kannatettu . laitteiston jalustaan 2 liitetyllä akselitapilla 79 ja on jousipaketin 80 vaikutuksen 10 103653 alla, joka tavallisesti pitää oksaveistä 54 hiukan kallistettuna tukitelojen 35 määrittämään syöttötasoon 81, joista etumainen voi olla asetettu samaan akselitappiin 79, jonka ympäri oksaveitsi 54 rajoitetusti kääntyy.
Mainittu jousipaketti 80 käsittää joukon lautasjousia 82, jotka on va-5 päästi järjestetty tukikauluksella 83 varustettuun hylsyyn 84, sen tukikauluksen ja väännettäväsi laakeroidun kehdon 85 kantaman tukirenkaan 86 väliin, jolloin mainittu hylsy 84 tukikauluksellaan nojaa poikittaisveitsen kantovipuvarren 78 ulostyöntyvään korvaan 87 ja toisella päällään työntyy teleskooppisesti lautas-jousten 82 tukirenkaaseen 86. Mainittu kehto 85 on pääteosistaan laakeroitu kelo hykseen kiinnitettyihin korviin 88, joiden väliin jousipaketti on sijoitettu. Jousipake-tin kiinnipitämiseksi ja virittämiseksi on asetettu ruuvi 89, joka ulottuu korvan 87 ja hylsyn 84 läpi ja on ruuvattavissa kehtoon 85. Korvan 87 ja ruuvin kantaa vasten sijaitsevan aluslevyn 90 väliin on järjestetty vielä yksi paketti lautasjousia 91, jotta mahdollistettaisiin oksastuselimen 54 säätäminen sen koskemattomassa alkuti-15 lassa.
Jousipakettiin kuuluvat lautasjouset 82 voivat olla eri jäykkyysluokkaa, ts. osa jousista voi olla pehmeämpiä kuin toiset, jotta saavutettaisiin progressiivinen jousivaikutus kasvavalla kulmalla oksastuselimelle 54 sen koskemattomasta lähtötilasta. Asetettaessa puunrunko vasten tukitelojen 35 muodostamaa syöttö-20 rataa, jota syöttötelat 12 huoltavat aiemmin mainitulla tavalla, puunrunko painaa oksastuselimen 54 ylös syöttötasoon 81 tässä asennossa suhteellisen pientä jou-sipaketin 80 aiheuttamaa jousivoimaa vasten ja siten saadaan automaattisesti suhteessa veitsen terän 53 määrättyyn teräkulmaan, ottamaan oikea oksastus-asento puunrunkoa vasten, jossa näinollen oksastuselin 54 pidetään asetettuna • · : 25 puunrunkoa vasten säädettävällä ja siten parhaan tuloksen saamiseksi sopeute tulla jousivoimalla ja jossa asennossa puunrunkoa ei pidetä syöttörataa vasten millään mainittavammalla syöttötelojen kosketuspaineella, kuten edellisessä on kuvailtu. Jos runko on käyrä tai jostain muusta syystä kalteva, kuten kuvan 10 katkoviiva osoittaa, sallii jousipaketti 80 oksaveitsen 54 lisäulosjouston sillä tavoin 30 veitsen muodon ja laakerointipisteen ansiosta, että veitsen teräkulma rungon yläpuolta vasten on suurinpiirtein sama silloinkin, kun runko painaa sen kuvan 10 katkoviivalla osoitettuun asentoon. Tällä ulosjoustolla estetään oksaveistä 54 työntymästä runkoon. Joka ulosjousto mahdollisesti aiheuttaisi luistoa ja tai mahdollista syöttöseisausta, kuten usein tapahtuu täysin kiinteillä poikittaisveitsillä.
35 Kyseinen keksintö ei rajoitu yllä kuvailtuun tai piirustuksissa esitettyyn, vaan sitä voidaan muokata ja muuttaa monella eri tavalla seuraavien patenttivaa- 11 103653 timusten puitteissa. Näinollen keksinnön mukaisella oksastusyksiköllä voidaan ohjata sen sisältämiä kaksinkertaisia pareja toisiaan vasten ja toisistaan poispäin kääntyviä oksastuselimiä 51 ja 52, ohjata oksastuselimet 51 katkaisusahan liikettä niin kaatoa kuin katkaisua varten ja siten katkaisusahaa estetään antamasta liian s suuria liikkeitä kuin mitä todellisuudessa vaaditaan kaatoon ja katkaisuun, jolloin mahdollisuus katkaisusahan vaurioihin esim. kaadossa vähenee huomattavasti.
• · ♦ f

Claims (12)

103653 12
1. Laitteisto puuntyöstöön, kuten ainakin oksastukseen, ja joka laitteisto on sellaista tyyppiä, että se on etupäässä tarkoitettu ripustettavaksi maas- 5 tossakulkevan nosturin puomiin, joka laitteisto käsittää jalustan, ainakin yhden oksastusyksikön ja yhden vähintään kaksi toisiaan vasten ja poispäin toisistaan käännettävää syöttötelaa sisältävän syöttöyksikön ainakin oksastettavien puunrunkojen syöttämiseksi laitteiston läpi, tunnettu siitä, että niin oksastusyksik-köä (10) kuin syöttöyksikköä (11) kannattaa kaksi jalustaan käännettävästi laake-10 roitua, samansuuntaista akselia (7), joiden suhteen syöttöyksikön syöttötelat (12) ovat käännettävissä, että oksastusyksikkö käsittää taaemmat ja etumaiset parit mainittujen akseleiden (7) ympäri toisiaan vasten ja poispäin toisistaan käännettävää oksastuselintä (51, 52) sekä jalustaan sijoitetun pitkittäisoksastuselimen (54), jolloin molemmat oksastuselinparit (51, 52) sijaitsevat kumpikin omalla puo-15 lellaan syöttöyksikköä (11), ja että niin takimmaiseen kuin etumaiseen pariin sisältyvät oksastuselimet (51) ovat käännettävissä kukin oman mainitun jalusta-akselin (7) ympäri takimmaisen parin oksastuselimien (51) väliin sijoitetun mäntä-sylinterijärjestelmän (56) avulla, jolloin tämän liikkeen välittämiseksi etumaiseen pariin sisältyviin ja jalusta-akselin kummallekin puolelle (7) käännettävästi laake-20 roituihin oksastuselimiin (52) on kuhunkin jalusta-akseliin sijoitettu vääntöjousi (60), joka on esijännitetysti kiinnitetty jalusta-akselin (7) ja sille kuuluvan viimeksimainitun akselin käännettävästi laakeroidun oksastuselimen (52) väliin, joka liikkuu rajoitetusti suhteessa jalusta-akseliin jousijännitystä vastaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto varustettuna katkaisuyk- ‘‘ 25 siköllä, tunnettu siitä, että katkaisuyksikköä (9) kannattaa mainitut jalusta- akselit (7) rungon syöttösuunnassa oksastusyksikön takimmaisten oksastuselimien jälkeen (51).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kukin etumaiseen pariin sisältyvä oksastuselin (52) on laakeroitu omalle ja- . 30 lusta-akselilleen (7) kääntöhylsyllä (58), johon kuuluva vääntöjousi on vääntölu- jasti liitetty sieppaustapin (64) avulla, joka ulottuu mainitun suhteellisen liikkeen avulla oksastuselimen (52) ja jalusta-akselin (7) välissä olevaan reikään (69) jalusta-akselissa (7).
4. Jonkun edellisen patenttivaatimuksen mukainen laitteisto, t u n -35 n e 11 u siitä, että oksastusyksikön pitkittäisoksastuselin (54) on laakeroitu jalustaan (2) rajoitettua kääntöliikettä varten kohtisuoraan suhteessa jalusta-akseleihin « 13 103653 (7) työntyvän akselin (79) ympäri vasten progressiivisen jousituselimen (80) vaikutusta.
5. Jonkun edellisen patenttivaatimuksen mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittujen laitteiston jalustan (2) ympärillä olevien akseleiden 5 (7) lisäksi ovat syöttötelat ohjattavasti käännettävät kukin oman mainitun akselinsa (7) kanssa samansuuntaisen akselin (19) ympärillä mäntä- sylinterijärjestelmän (16) välittämän kääntöliikkeen aikana laitteiston jalustassa olevien akseleiden (7) ympäri ja samaan suuntaan molempien samansuuntaisten akseleiden (7,19) ympäri puunrunkoa vasten ja rungon halkaisijasta riippumatta aiheuttavat mainitun 10 keskitason kanssa olennaisesti samansuuntaisia sisäänpäin suunnattuja voimia, jotka ovat vähintään yhtäsuuria kuin puunrungon painosta johtuva vastakkais-suunnattu voima.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kunkin syöttötelan (12) ohjattua kääntöliikettä varten on järjestetty nokkaohjaus 15 (29, 30) yhteisvaikutukseen kuhunkin syöttötelaan liitetyn nokkaseuraajan kanssa (24, 25).
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jokaista jalusta-akseleiden (7) kanssa samansuuntaista akselia (19) kannattaa vipuvarret (18), jotka työntyvät kustakin jalusta-akseliin (7) sijoitetusta kääntö- 20 hylsystä (13).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mäntä-sylinterijärjestelmä on nivelletysti kiinnitetty molempiin kääntöhylsyihin (13).
9. Jonkun edellisen patenttivaatimuksen 6-8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jokaista nokkaseuraajaa (24, 25) kannattaa yhteydessä : 25 kunkin omaan syöttötelaan (12) oleva varsi (22, 23) ja jotka on sijoitettu kauem maksi akselista (19) kuin tästä toiselle puolelle sijoitettu syöttötela (12).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että nokkaseuraajia (24, 25) kannattavat vivut sijaitsevat eri tasoissa ja että niiden nokkaseuraajat (24, 25) viettävät vastakkaisiin suuntiin yhteisvaikutuksessa kum- . 30 mankin nokkaohjauksen (29,30) kanssa.
11. Jonkun edellisen patenttivaatimuksen 6 -10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jokainen nokkaohjaus (29, 30) sisältää tukinokan (31) ja ohjausnokan (33), jotka muodostavat väliinsä ohjausuran kullekin nokkaseuraa-jalle (24, 25), jolloin ohjausnokka (33) alussa tekee verrattain jyrkän nousun, joka 35 sitten tasaantuu. « 14 103653
12. Jonkun edellisen patenttivaatimuksen 5-11 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mäntä-sylinterijärjestelmä (16) sijaitsee samalla puolella laitteiston jalustaa (2) kuin syöttötelat (12). a * 15 103653
FI902709A 1989-05-31 1990-05-31 Laitteisto puuntyöstöön FI103653B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8901962A SE469774B (sv) 1989-05-31 1989-05-31 Aggregat för trädupparbetning
SE8901962 1989-05-31

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI902709A0 FI902709A0 (fi) 1990-05-31
FI103653B1 FI103653B1 (fi) 1999-08-13
FI103653B true FI103653B (fi) 1999-08-13

Family

ID=20376126

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI902709A FI103653B (fi) 1989-05-31 1990-05-31 Laitteisto puuntyöstöön

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI103653B (fi)
SE (1) SE469774B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI100576B (fi) * 1996-07-17 1998-01-15 Plustech Oy Puunkorjuukoneen koura
FI20001977A0 (fi) * 2000-09-07 2000-09-07 Lako Oy Puunkorjuukoneen harvesteripää
US7677279B2 (en) 2007-01-31 2010-03-16 Deere & Company Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head

Also Published As

Publication number Publication date
FI902709A0 (fi) 1990-05-31
SE8901962D0 (sv) 1989-05-31
SE8901962L (sv) 1990-12-01
FI103653B1 (fi) 1999-08-13
SE469774B (sv) 1993-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8002004B2 (en) Delimb arm cam stop
FI62457B (fi) Anordning vid apparater foer behandling av traed
CA1283026C (en) Assembly for limbing tree stems
AU2010258369B2 (en) Protective routing of delimb cylinder hosing
US7677279B2 (en) Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head
FI103653B (fi) Laitteisto puuntyöstöön
CA2009755C (en) Tree delimbing device for self-aligning cutter head
RU2193304C2 (ru) Захват лесозаготовительной машины
US4958670A (en) Tree felling apparatus
FI67288B (fi) Gripskoerdare
US5103881A (en) Log cutting apparatus
CA1040069A (en) Apparatus for cutting, felling and debranching trees
US6189585B1 (en) Single-grip harvester head for felling and processing of trees
EP0096146A1 (en) Grapple harvester
CA2190337C (en) Grab harvester
FI109962B (fi) Järjestely karsintaterien asennon ohjaamiseksi
SU1242352A1 (ru) Передвижной агрегат дл разделки хлыстов и штабелировани лесоматериалов
EP0973373B1 (en) To a working machine fixed device for felling, cutting off and delimbing a tree
FI70111B (fi) Anordning vid apparater foer behandling av traed
CA3164380A1 (en) Improvements to timber-working devices
CA1201736A (en) Device for processing trees or the like
SE469786B (sv) Mataranordning för trädupparbetningsaggregat
FI100937B (fi) Kouraharvesteri
CA1262431A (en) Tree handling apparatus
FI121158B (fi) Harvesterin katkaisulaite

Legal Events

Date Code Title Description
HC Name/ company changed in application

Owner name: SISU LOGGING AKTIEBOLAG

MM Patent lapsed

Owner name: PARTEK FOREST AB