FI105958B - Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten - Google Patents

Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten Download PDF

Info

Publication number
FI105958B
FI105958B FI920207A FI920207A FI105958B FI 105958 B FI105958 B FI 105958B FI 920207 A FI920207 A FI 920207A FI 920207 A FI920207 A FI 920207A FI 105958 B FI105958 B FI 105958B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
frequency
bandpass filter
tuning
signal
self
Prior art date
Application number
FI920207A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI920207A (fi
FI920207A0 (fi
Inventor
Youhei Ishikawa
Sadao Yamashita
Hidekazu Wada
Hirouyki Kubo
Original Assignee
Murata Manufacturing Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP33842591A external-priority patent/JP2727834B2/ja
Application filed by Murata Manufacturing Co filed Critical Murata Manufacturing Co
Publication of FI920207A0 publication Critical patent/FI920207A0/fi
Publication of FI920207A publication Critical patent/FI920207A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI105958B publication Critical patent/FI105958B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03JTUNING RESONANT CIRCUITS; SELECTING RESONANT CIRCUITS
    • H03J7/00Automatic frequency control; Automatic scanning over a band of frequencies
    • H03J7/02Automatic frequency control

Landscapes

  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Transmitters (AREA)
  • Networks Using Active Elements (AREA)

Description

105958
Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten. - Automatiskt avstämd anordning för bandpassfilter 5 Esillä olevan keksinnön kohteena on yleisesti itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten, joka on sovitettu automaattisesti virittämään kaistanpääs-tösuodattimen keskitaajuuden annetulle taajuudelle, joka laite käsittää säätövä-lineen kaistanpäästösuodattimen säätämiseksi siten, että kaistanpäästösuodat-timen keskitaajuus vastaa annettua taajuutta.
10
Kuvio 15 on itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen lohkokaavio, jota on ehdotettu julkiseksi tulleessa japanilaisessa patenttihakemuksessa Tokaihei nro 1-105601 ensimmäisessä tavanomaisessa suoritusmuodossa.
15 Kuviossa 15 itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpäästösuodatin ensimmäisessä suoritusmuodossa käsittää isolaattorin 101, joka on sovitettu päästämään syötettäviä suurtaajuisia signaaleja toiseen suuntaan, ja joka on varustettu heijastuneen aallon kytkentäliitännällä 111; resonaattorin 102, joka toimii kaistanpäästösuodatti-mena isolaattorin 101 läpi kulkevien suurtaajuisten signaalien kaistanpääs-20 tösuodatusta varten; käyttömekanismin 103 resonaattorin 102 resonanssitaajuu-den muuttamiseksi siirtämällä resonanssitaajuuden säätöelementti (ei esitetty) edellä mainitussa resonaattorissa 102; säätöpiirin 104 isolaattorin 101 heijastuneen aallon kytkentäliitännästä 111 tuottamien suurtaajuisten signaalien ilmaisemiseksi diodilla D1 käyttömekanismin 103 ohjaamiseksi ilmaistujen signaalien 25 mukaisesti.
Itsevirittyvää tyyppiä olevassa kaistanpäästösuodattimessa edellä mainitulla s diodilla D1 ilmaistun heijastustehon suurtaajuisten signaalien (joita tämän jälkeen sanotaan heijastussignaaleiksi) taso tulee minimiinsä edellä mainitun resonaatto-30 rin resonanssitaajuudella, kun suurtaajuinen signaali on johdettu kaistanpääs-tösuodattimeen. Käyttämällä tällöin aikaansaatua minimitasoa edellä kuvattu säätöpiiri 104 ohjaa käyttömekanismia 103 niin, että edellä mainittujen heijastus-signaalien taso voi tulla minimiin edellä kuvattujen heijastussignaalien mukaisesti.
2 105958
Kaistanpäästösuodattimen keskitaajuus, joka on likimain yhtä suuri kuin resonaattorin 102 resonanssitaajuus, viritetään isolaattorin 101 kautta kulkevan suurtaajuisen signaalin taajuudelle.
5 Edellä mainittu viritystoiminta suoritetaan käyttämällä hyväksi sitä tosiasiaa, että heijastussignaalin taso minimoituu resonaattorin 102 resonanssitaajuudella ensimmäisen tavanomaisen suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä olevassa kaistanpäästösuodattimessa. Tämän vuoksi ongelmana on, että edellä mainittua viritystä ei voida oikealla tavalla suorittaa, kun itsevirittyvää tyyppiä olevaan 10 kaistanpäästösuodattimeen syötetään muilta kanavilta tulevia häiriösignaaleja, tai kun edellä mainitun isolaattorin 101 läpi kulkevia suurtaajuisia signaaleja lähestyviä häiriöaaltosignaaleja syötetään itsevirittyvää tyyppiä olevaan kaistanpäästösuodattimeen, jos esimerkiksi kuvion 15 itsevirittyvää tyyppiä olevaa kaistan-päästösuodatinta käytetään lähettimen multiplekserina.
15
Edellä mainittu itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpäästösuodatin on varustettu yhdellä resonaattorilla 102. Japanilaisessa julkiseksi tulleessa patenttihakemuksessa Tokaihei nro 3-72701 kuvataan moninapaista rinnankytkettyä kaistanpääs-tösuodatinta (jota alempana sanotaan toiseksi tavanomaiseksi suoritusmuodoksi). 20 Moninapaisessa rinnankytketyssä kaistanpäästösuodattimessa signaalin tuloliitän-nän ja sen lähtöliitännän välille kytketään rinnan useita keskenään erilaisia reso-naattoreita, joilla on vierekkäin olevat resonanssitaajuudet.
Kun moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen keskitaajuutta ja 25 kaistanleveyttä toisessa tavanomaisessa suoritusmuodossa säädetään, niin verk-koanalysaattori kytketään moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen tulo- ja lähtöliitäntöihin. Kun tuloliitäntöihin on kytketty pyyhkäisysignaaleja, « jotka pyyhkivät kaistanpäästösuodattimen päästökaistan taajuusalueen, niin erillisten kaistanpäästösuodattimien keskitaajuus säädetään samalla tarkkaillen 30 lähtöliitännän signaalien spektriä. Moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen keskitaajuutta ja kaistanleveyttä ei voi automaattisesti säätää, jolloin ongelmana on se että viritys on suoritettava manuaalisesti.
105958 3 US-A-4726071 kohdistuu mikroprosessoriohjattuun itsevirittyvään resonoivaan onteloon, missä ulkopuolinen moottori on kytketty virityssauvaan, joka ulottuu lähetinyhdistäjän resonoivaan onteloon. Mikroprosessoriviritysohjausjärjestelmä kehittää moottorin ohjaussignaalit, jotka aikaansaavat moottorin pyörittävän 5 virityssauvaa, vaihtaen ontelotiian resonoivaa taajuutta niin, että minimoidaan ontelotilasta heijastunutta tehoa. Tuleva ja heijastunut teho ilmaistaan diodien avulla ontelotiian lähettimen kaapeliliittimessä. Seisovan aallon suhde lasketaan ja verrataan kynnysarvoon sen määrittämiseksi, tarvitseeko ontelotilaa uudelleen virittää. Mikroprosessori aikaansaa digitaalisten numeroiden lukemisen, jotka 10 edustavat tulevaa ja heijastunutta tehoa ja tekee "paras yritys” yrityksen onteloti-lan resonoivan taajuuden virittämiseksi lähettimen taajuudelle käyttäen moottoria virityssauvan pyörittämiseksi.
JP-A-2029122 kohdistuu kanavavalintalaitteeseen, jota käytetään säätämään 15 haluttua kanavaa automaattisesti kiinnittämällä ilmasydänkela ja säätämällä erikseen kunkin vaiheen kaistanpäästösuodattimen varaktoriin sovellettua jännitettä kutakin vaihetta varten. Kunkin vaiheen kaistanpäästösuodattimien kelan ollessa kiinnitetty, varaktorin käyttöjännitettä säädetään CPU:n avulla riippuen kustakin vaiheesta. Tämän vuoksi saavutetaan virittimen automaattinen säätämi-20 nen eikä ole tarpeen käyttää varaktoriparia tasakäynnin parantamiseksi.
.· Vastaavasti esillä olevan keksinnön ensimmäisenä tavoitteena on aikaansaada itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten, joka automaattisesti pystyy virittämään kaistanpäästösuodattimen keskitaajuuden toivottuun asetusarvoon 25 suuremmalla tarkkuudella kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
. Esillä olevan keksinnön toisena tavoitteena on aikaansaada itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpäästösuodatin, joka pystyy automaattisesti virittämään kaistanpäästösuodattimen keskitaajuuden annettuun asetusarvoon suuremmalla tarkkuudella 30 kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
Esillä olevan keksinnön kolmantena tavoitteena on aikaansaada lähettimen multiplekseri eli antenniyhdistäjä, joka kytkee useita rf-lähettimiä samaan anten- 4 105958 niin, ja joka on varustettu useilla itsevirittyvää tyyppiä olevilla kaistanpäästö-suodattimilla, jotka pystyvät oikein suorittamaan edellä kuvatun viritystoimenpi-teen, jos itsevirittyvää tyyppiä olevaan kaistanpäästösuodattimeen on syötetty toiselta kanavalta palaava signaali, kun itsevirittyvää tyyppiä olevaa kaistanpäästö-5 suodatinta käytetään esimerkiksi lähettimen multiplekserina.
Esillä olevan keksinnön neljäntenä tavoitteena on aikaansaada itsevirittyvä laite moninapaista rinnankytkettyä kaistanpäästösuodatinta varten, joka automaattisesti pystyy virittämään moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 10 keskitaajuuden ja kaistanleveyden kulloinkin haluttuihin asetusarvoihin.
Esillä olevan keksinnön viidentenä tavoitteena on aikaansaada moninapainen itsevirittyvä rinnankytketty kaistanpäästösuodatin, joka automaattisesti pystyy virittämään moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen keskitaajuu-15 den ja kaistanleveyden kulloinkin haluttuihin asetusarvoihin suuremmalla tarkkuudella kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
Esillä olevan keksinnön kuudentena tavoitteena on aikaansaada lähettimen multiplekseri, joka on varustettu useammalla moninapaisella itsevirittyvä11ä rinnankyt-20 ketyllä kaistanpäästösuodattimella, jotka oikealla tavalla pystyvät suorittamaan edellä kuvatun viritystoimenpiteen, vaikka itsevirittyvää tyyppiä olevaan kaistanpäästösuodattimeen on syötetty toiselta kanavalta tuleva häiriösignaali, kun itse- 4 virittyvää tyyppiä olevaa kaistanpäästösuodatinta käytetään esimerkiksi lähettimen multiplekserina.
25
Edellä esitetyt päämäärät saavutetaan keksinnön avulla kuten määritetty itsenäisessä patenttivaatimuksessa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot on määritetty epäitsenäisissä vaatimuksissa.
30 Esillä olevan keksinnön nämä ja muut tavoitteet ja ominaisuudet käyvät ilmeisiksi seuraavasta selityksestä yhdessä sen edullisen suoritusmuodon kanssa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: 105958 5 kuvio 1 on esillä olevan keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon itseviritty-vää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen lohkokaavio; kuvio 2 on kuvion 1 dielektrisestä resonaattorista muodostetun kaistanpääs-5 tösuodattimen vastinpiiriä esittävä piirikaavio; kuvio 3 on leikkauskuva kuvion 2 kaistanpäästösuodattimesta; kuvio 4 on käyrä, joka esittää dielektrisen virityselementin ja kuvion 3 kais- 10 tanpäästösuodattimen keskitaajuuden välisen yhteyden; kuvio 5 on käyrä, joka esittää kuvion 3 kaistanpäästösuodattimen väliinkyt- kentävaimennuksen taajuusominaiskäyrän; 15 kuvio 6 on vuokaavio, joka esittää kuvion 1 itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen säätöpiirin ohjausvuon päärutiinin; kuvio 7 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin alirutiinin; 20 kuvio 8 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin muunne tun suoritusmuodon alirutiinin ensimmäisen osan; kuvio 9 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin muunnetun suoritusmuodon alirutiinin toisen osan; 25 kuvio 10 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin muunnetun suoritusmuodon alirutiinin kolmannen osan; kuvio 11 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin muunne- 30 tun suoritusmuodon alirutiinin neljännen osan; kuvio 12 on esillä olevan keksinnön toisen suoritusmuodon kaksiportaisen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen lohkokaavio; 6 105958 kuvio 13 on lähettimen multiplekserin lohkokaavio, joka on varustettu kolmella kuvion 12 mukaisella kaksiportaisella itsevirittyvällä rinnankytketyllä kaistanpäästösuodattimella; 5 kuvio 14 on vuokaavio, joka esittää kuvion 12 mukaisen kaksiportaisen itse-virittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen säätöpiirin ohjausvuon päärutiinin; ja kuvio 15 on tavanomaisen suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä olevan kais-10 tanpäästösuodattimen lohkokaavio.
Ennen esillä olevan keksinnön selityksen jatkamista on huomautettava, että samat osat on merkitty samoin viitenumeroin kaikissa oheisissa piirustuksissa.
15 Ensimmäinen suoritusmuoto
Kuvio 1 on esillä olevan keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d lohkokaavio.
20 Ensimmäisen suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpäästösuodatin 2d on varustettu kaistanpäästösuodattimella 30, joka sisältää dielektrisen resonaattorin 31, jolloin viritystaajuuden fd referenssisignaalit kehitetään kaistanpäästösuodattimen 30 virittämiseksi sisäänrakennetulla signaaligeneraattorilla 71 keskitaajuuden (jota seuraavassa sanotaan viritystaajuudeksi), jolloin data 25 syötetään näppäimistöllä 81, ja kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus fc voidaan virittää karkeasti vastaamaan edellä mainittua keskitaajuutta fd referens-sisignaalia käyttäen.
• ·
Kaistanpäästösuodattimen 30 viritystoiminnassa itsevirittyvää tyyppiä olevassa 30 kaistanpäästösuodattimessa 2d edellä mainitun signaaligeneraattorin 71 kehittämä referenssisignaali kulkee kaistanpäästösuodattimen 30 läpi. Edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen 30 läpi kuljettuaan signaali muunnetaan tasajännite-·· komponentiksi taajuusmuunnospiirillä, joka koostuu sekoittimesta 60 ja alipääs- 105958 7 tösuodattimesta 61, joiden kautta vain sekoittimen lähdön DC-komponentti päästetään, jolloin edellä mainitun signaaligeneraattorin 71 tuottamaa referens-sisignaalia käytetään paikallisvärähtelysignaalina, joka on sekoitettu sekoittimes-sa alipäästösuodattimen lähtösignaalin kanssa. Askelmoottoria 33 säätöka-5 pasitanssin VC säätämiseksi käytetään niin, että edellä mainitun tasajännitekom-ponentin taso tulee olennaisesti nollaksi muunnetun tasajännitekomponentin osalta, nimittäin niin että kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus fc vastaa likimain edellä mainitun referenssisignaalin taajuutta.
10 Kuten esimerkiksi kuviossa 1 esitetään, UHF-kaistalla taajuudella f1 oleva siirto-signaali tuotetaan lähettimellä 1, ja sillä on ennalta määrätty vakio taso. Siirtosig-naali syötetään antenniin 4 esillä olevan keksinnön suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d kautta lähetettäväksi edellä mainitun siirtosignaalin antennista 4. Itsevirittyvää tyyppiä olevassa kaistanpäästösuodatti-15 messa 2d lähettimestä 1 tuotettava signaali syötetään suuntakytkimen 20 tuloliitän-tään 20a isolaattorin 10 kautta. Suuntakytkin 20 on varustettu siirtolinjalla sekä kytkentälinjalla niin että siirtosignaali, joka on sähkömagneettisesti kytketty siirto-linjaan ja referenssisignaali joka on syötetty kytkentälinjan tuloliitäntään 20r yhdistetään. Suuntakytkimen 20 siirtolinjan lähtöliitännästä 20b tuotettava 20 signaali syötetään kaistanpäästösuodattimen 30 tuloliitäntään T1. Signaali, joka on tuotettava lähtöliitäntään T2 sen kuljettua kaistanpäästösuodattimen 30 läpi syötetään antenniin 4 suuntakytkimen 21 siirtolinjan tuloliitännän 21a ja lähtöliitän-nän 21b kautta. Suuntakytkin 21 on varustettu siirtolinjalla sekä kytkentälinjalla niin että haaroitetaan osa siirtosignaalin tehosta joka sähkömagneettisesti siirto 25 kytkeytyy siirtolinjaan. Kytkentälinja siirtosignaalin ilmaisemista varten on varustettu lähtöliitännällä 21 p. Kytkentälinjan lähtöliitännästä 21 p tulostettu signaali syötetään sekoittimen 60 pääsignaalituloliitäntään pääsignaalina.
•«
Kaistanpäästösuodatin 30 on varustettu dielektrisellä resonaattorilla 31 ja sillä on 30 sädettävä keskitaajuus fc. Kaistanpäästösuodattimessa 30 oleva dielektrinen resonaattori 31 on, kuten kuvion 2 vastinpiirissä esitetään, muodostettu kahden induktanssin L11, L12, säätökapasitanssin VCja häviövastuksen Ro rinnankytke-— tystä yhdistelmästä. Induktanssi L11 on sähkömagneettisesti kytketty kaistanpääs- 8 105958 tösuodattimen 30 lähtöpuolen kelaan L1 induktiivisella kytkennällä +M. Induktanssi L12 on sähkömagneettisesti kytketty kaistanpäästösuodattimen 30 lähtö-puolen kelaan L2 induktiivisella kytkennällä +M. Tulokelan L1 toinen pää on kytketty tuloliitäntään T1. Toinen liitäntä on kytketty maajohtoon. Lähtöpuolen 5 kelan L2 toinen pää on kytketty tuloliitäntään T2 ja sen toinen pää on kytketty maajohtoon. Lisäksi kapasitanssin VC sähköstaattista kapasiteettia säädetään askelmoottorilla 33, jota säädetään moottoria käyttävän piirin 32 kautta säätöpiirillä 50, jota alla selitetään.
10 Kuvio 3 esittää poikkileikkauksen kaistanpäästösuodattimesta 30, joka on varustettu dielektrisellä resonaattorilla 31. Kuten kuviossa 3 esitetään, sylinterin muotoinen dielektrinen resonaattori 211 on sovitettu tuelle, jolla on sama lineaarisen laajentumisen kerroin kuin dielektrisellä resonaattorilla 211, sylinterin muotoisen suojakotelon 210 keskiosaan. Dielektrinen resonaattori 211 on 15 keraaminen dielektrinen resonaattori, johon on sekoitettu ZrSn:a, jolloin esimerkiksi Ti02 on järjestetty pääkomponentiksi. Esillä olevan keksinnön dielektrinen resonaattori 31 omaa resonanssitaajuuden likimain 886,4 MHz pääasiallisen aaltomuodon ollessa TEolö-muoto. Sylinterin muotoinen virityselementti 212, järjestettynä varrelle 215 on tuettu dielektrisen resonaattorin 211 sylinteriin.
20 Vartta 215 siirretään askelmoottorilla 33 nuolen A1 - suuntaan ja vastakkaiseen nuolen A2 + suuntaan. Edellä mainittua virityselementtiä 212 siirretään dielektrisen resonaattorin 211 sähkökentän voimakkuudessa niin, että dielektrisen resonaattorin 211 resonanssitaajuutta hienosäädetään.
25 Kuvio 4 esittää käyrän, joka valaisee kuvion 3 kaistanpäästösuodattimen 30 dielektrisen virityselementin 212 aseman ja kuvion 3 kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuuden fc välisen yhteyden, jolloin keskitaajuus on likimain yhtä suuri ·· kuin dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus. Viitemerkki g osoittaa etäisyyden dielektrisen virityselementin 212 yläpinnasta suojakotelon 210 sisä- 30 puoliseen yläpintaan. Kuten kuvio 4 selvästi esittää, dielektrinen virityselementti 212 on etäisyydellä suojakotelon 210 yläpinnasta, nimittäin väliä g lisätään niin että edellä mainitun dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus muuttuu likimain kääntäen verrannollisesti etäisyyteen g.
105958 9
Kuviossa 3 edellä mainittuun suojakoteloon 210 on liitetty hopeaelektrodi sähkömagneettista suojausta varten keramiikasta tehdyn sylinterin muotoisen kotelon ulkopinnoille, jolloin keramiikalla on sama lineaarinen laajenemiskerroin kuin dielektrisellä resonaattorilla 211. Esimerkiksi tulopuolen L1 kela ja lähtöpuolen 5 kela L2 on kulloinkin järjestetty kytkemään dielektrisen resonaattorin 211 magneettikenttiä, kuten kuviossa 3 esitetään kahdessa toisistaan etäisyydellä olevassa kohdassa sylinterin keskipisteen ympärillä suojakotelon 210 alapinnalla ja välittömästi edellä mainitun dielektrisen resonaattorin 211 sylinterin ulkopuolisen päätyosan alapuolella.
10
Kuvio 5 on käyrä, joka esittää kaistanpäästösuodattimen 30 väliinkytkentävaimen-nuksen taajuusominaiskäyrän, kun signaali on syötetty kaistanpäästösuodattimen 30 tuloliitäntään T1, siinä tapauksessa että kuvion 3 kaistanpäästösuodattimen 30 lähtöliitäntä T2 on päätetty annetulla impedanssilla varustetulla päätevastuk- 15 sella. Tässä kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 kuormittamaton Q (Q0) on 2000, ja kuormitettu Q (QL) on 1800. Kuten kuviosta 5 käy ilmi, kaistanpäästösuodattimen 30 väliinkytkentävaimennus on minimissä dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuudella.
20 Periaatteessa resonaattorista muodostuvassa, kuormitetulla Q:lla (QL) varustetussa kaistanpäästösuodattimessa 30, kaistanpäästösuodattimen 30 siirtovaihe 0R, joka on taajuudella fn ja poikkeaa Äf verran resonanssitaajuudesta fo ja on lähellä resonanssitaajuutta fo, ilmaistaan seuraavalla yhtälöllä 1, jolloin ehtona on Af« fo.
25 0R = tan'1 {Ql (fn/fo - fo/fn)} (1) • ·« - · Kaistanpäästösuodattimen 30 resonanssitaajuudella fo olevan väliinkytkentävai- mennuksen IL0 [dB] ja kaistanpäästösuodattimen 30 taajuudella fn olevan 30 väliinkytkentävaimennuksen IL1 [dB] erotus ilmaistaan seuraavalla yhtälöllä 2.
IL1 - IL0 = 10 * log {1 + QL (fn/fo - fo/fn)} (2) 105958 10 Tämän johdosta seuraava yhtälö 3 saadaan yhtälöistä 1 ja 2.
ILt - IL0 = 10 * log(1 + tan2 0R) (3) 5 Resonanssitaajuus fo yhtälöstä 1 ilmaistaan seuraavalla yhtälöllä 4. fO = fn/2 * [-F! +t/f7+~4] (4) Tässä vailla dimensiota oleva vakio ilmaistaan seuraavalla yhtälöllä 5.
10
Ft = (tan 0R) /QL (5)
Itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d signaalinkäsittelyjärjestelmän ja säätöjärjestelmän piiriä selitetään kuvioon 1 viitaten.
15
Kuten kuviossa 1 on esitetty, signaaligeneraattori 71, joka sisältää vaihelukitun PLL-piirin, ja joka voi säätää tuotettavan referenssisignaalin taajuutta, ja joka kehittää edellä mainitulla viritystaajuudella fs olevan referenssisignaalin tuotettavaksi suuntakytkimen 25 tuloliitäntään 25a, kuten määritetty viritystaajuuden fs 20 datan perusteella, joka on syötetty liitäntäpiirin 54 kautta säätöpiirin 50 keskusyksiköstä CPU 51. Suuntakytkin 25 on varustettu siirtolinjalla siirrettävien referens-.. sisignaalien syöttämiseksi signaaligeneraattorista 71 vahvistimien 72 kautta tuloliitäntään 25a, sekä kytkentälinja referenssisignaalin ilmaisemiseksi niin, että osa siirtolinjassa siirtyvien referenssisignaalien tehosta voidaan sähkömagneetti-25 sesti haaroittaa ja johtaa ulos edellä mainitun referenssisignaalin ilmaisemiseksi, jolloin kytkentälinja referenssisignaalin ilmaisemiseksi on varustettu lähtöliitännäl-lä 25p. Suuntakytkimen 25 siirtolinjan lähtöliitännässä 25p tuotettu referens-· sisignaali syötetään kaistanpäästösuodattimen 30a tuloliitäntään T1 suuntakytki men 20 kytkentälinjan tuloliitännän 20r ja siirtolinjan lähtöliitännän 20b kautta.
30 Suuntakytkimen 25 kytkentälinjan lähtöliitännästä 25p tuotettava referenssisig-naali syötetään sekoittimen 60 paikallisvärähtelysignaalin tuloliitäntään ensimmäisenä värähtelysignaalina.
• · · 105958 11
Kertojasta muodostuva sekoitin sekoittaa pääsignaalin tuloliitäntään syötetyt signaalit paikallisvärähtelyliitäntään syötettyjen signaalien kanssa niiden kertomiseksi ja syöttää sekoitetut signaalit alipäästösuodattimelle (LPF) 61. Kun lähettimellä 1 tulevien siirtosignaalien tulostaminen on pysäytetty, sekoittimesta 60 5 tulostetut sekoitetut signaalit sisältävät taajuuskomponentit fs + fs ja fs - fs (tasajännitekomponentin). Alipäästösuodatin 61 päästää edelleen ainoastaan tasajännitekomponentin syötetyistä sekoitetuista signaaleista. Sen jälkeen tasajännitekomponentin signaalit syötetään analogia/digitaali-muunnoksen (jota jäljempänä sanotaan A/D-muunnokseksi) piiriin 63 vahvistimen 62 kautta. Sitten 10 A/D-muunnospiiri 63 muuntaa edellä mainitun tasajännitekomponentin analogisen signaalin digitaaliseksi signaaliksi Vd ja syöttää sen säätöpiirissä 50 olevalle CPU:Ile 51 liitäntäpiirin 57 kautta,
Alipäästösuodattimesta 61 tulostetun tasajännitekomponentin jännite Vo ilmais-15 taan seuraavalla yhtälöllä 6, jossa sekoittimeen 60 suuntakytkimestä 21 syötetyn signaalin jännite on VM, sekoittimeen 60 suuntakytkimestä 25 syötetyn paikal-lisvärähtelysignaalin jännite on VL, ja sekoittimeen 60 syötettyjen kulloistenkin signaalien vaihe-ero on ΔΘ.
20 Vo = a60 * VM * VL * sin ΔΘ (6) Tässä a60 on laitevakio, joka riippuu sekoittimen 60 kerroinvakiosta ja alipääs-tösuodattimen 61 läpi kulkevan tasajännitteen väliinkytkentävaimennuksesta.
25 Pääsignaalia varten olevan siirtolinjan läpi kulkee pääsignaali sekoittimen 60 tuloliitäntään, jolloin signaali kulkee suuntakytkimen 25 läpi ja siirtolinjan lähtöliitän-tään 25b, jolloin suuntakytkimen 25 tuloliitäntä 25a on referenssipisteenä, sekä suuntakytkimen 20 kytkentälinjan 25 tuloliitäntään 25r ja siirtolinjan lähtöliitäntään 20b, kaistanpäästösuodattimeen 30 ja suuntakytkimen 21 tuloliitäntään 21a sekä 30 kytkentälinjan lähtöliitäntään 21b ja kytkentälinjan lähtöliitäntään 21b, muodostaen ensimmäisen siirtolinjan. Paikallisvärähtelysignaalia varten oleva siirtolinja käyttää sekoittimen 60a paikallisvärähtelysignaalin tuloliitäntää, suuntakytkimen ·· 25 kytkentälinjan kautta ja edellä mainitusta referenssipisteestä lähtöliitäntään 105958 12 25p, jolloin muodostuu toinen siirtolinja. Edellä mainitun ensimmäisen siirtolinjan siirtovaihe 01a (mutta ilman kaistanpäästösuodattimen 30 siirtovaihetta 0R) ja toisen siirtolinjan siirtovaihe 02a taajuudella fa lähellä dielektrisen, mieluummin kaistanpäästösuodattimen puitteissa olevan resonaattorin 31 resonanssitaajuutta 5 fo mitataan edeltä käsin.
Kun edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen 30 dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus fo viritetään määrätylle viritystaajuudelle fss, edellä mainitun ensimmäisen siirtolinjan siirtovaihe ilman kaistanpäästösuodattimen 30 siirto-10 vaihetta 0R tehdään yhtä suureksi kuin 01, ja edellä mainitun toisen siirtolinjan siirtovaihe tehdään yhtä suureksi kuin 02 viritystaajuudella fss, niin sekoittimeen 60a syötettävän kummankin signaalinvaihe-ero Δ0 ilmaistaan seuraavassa yhtälössä 7.
15 Δ0 = (01 + 0R) - 02 = (Oia-02a) * [fss/fa] + 0R (7)
Esillä olevassa suoritusmuodossa, viritystaajuudella fss, joka on asetettu edellä 20 mainitussa kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuudeksi fo, viivepiiri (ei esitetty) asetetaan edeltä käsin edellä mai-.. nittuun ensimmäiseen tai toiseen siirtolinjaan, niin että sekoittimeen 60 syötetty jen kunkin signaalin vaihe-eroksi Δ0 tulee 2ηΠ + Π/2 [rad] Qolloin n on kokonaisluku), edullisesti Π/2 [rad], 25
Oletettakoon, että suuntakytkimen 25 tuloliitäntään 25a syötetyn referenssisig-naalin signaalitaso on Sr [dBm] määrätyllä taajuudella fss, ja että vastaavasti sekoittimeen 60 syötetyn pääsignaalin signaalin taso on SM [dBm], ja että paikal-lisvärähtelysignaalin signaalin taso on SL [dBm], niin saadaan vastaavasti seu-30 raavat yhtälöt 8 ja 9. Yhtälössä 8 ja yhtälössä 9 jätetään huomioimatta kummankin siirtolinjan häviöt jokaisen elementin kytkemiseksi.
SM = Sr - L25t - L2ot - IL1 - L2iP = a601 * logVM (8) 105958 13 S(_ = Sr - I-25P = a602 * log Vj_ (9) Tässä 1-25* on suuntakytkimen etukäteen mitattava väliinkytkentävaimennus [dB]. L20t on suuntakytkimen 20 etukäteen mitattava yhdistetty häviö [dB], L21p on 5 suuntakytkimen 21 etukäteen mitattava haaroitushäviö [dB], L25p on suuntakytkimen 25 etukäteen mitattava haaroitushäviö [dB]. a601 ja vastaavasti a602 ovat etukäteen määritettäviä vakioita.
Kuten yhtälöstä 8 ja yhtälöstä 9 on ilmeistä, pääsignaalin signaalin taso SM 10 määritetään alipäästösuodattimen 30 väliinkytkentävaimennuksesta IL1 riippuen asetetulla taajuudella fss ottaen huomioon referenssisignaalin signaalin taso Sr, kun taas paikallisvärähtelysignaalin signaalin taso SL määritetään etukäteen ottaen huomioon referenssisignaalin signaalin taso Sr.
15 Kuten yhtälöistä 6, 8 ja 9 ilmenee, niin alipäästösuodattimesta 61 tulostetun tasa-jännitekomponentin jännite Vo määritetään kaistanpäästösuodattimen 30 väliinkytkentävaimennuksesta IL1 riippuen asetetulla taajuudella fss, ja sekoittimeen 60 syötetyn kummankin signaalin vaihe-erosta ΔΘ riippuen. Nimittäin, kuten seuraa-va yhtälö 10 osoittaa, tasajännitekomponentin jännite Vo ilmaistaan kaistanpääs-20 tösuodattimen 30 väliinkytkentävaimennuksen IL1 avulla viritetyllä taajuudella fss ja on funktio sekoittimeen 60 syötetyn kummankin signaalin vaihe-erosta ΔΘ .
- · · V0 = f(IL1,AG) (10) 25 Esillä olevassa suoritusmuodossa lähettimestä 1 tuotettua siirtosignaalia ei syötetä itsevirittyvää tyyppiä olevalle kaistanpäästösuodattimelle 2d. Esimerkiksi viritystaajuudella fss oleva referenssisignaali muodostetaan signaaligeneraattorissa 71, jolloin isolaattorin 10 tuloliitäntä on päätetty annetulla impedanssilla varustettuun vastukseen. Tällöin alipäästösuodattimesta 61 tulostetun tasajännite-30 komponentin jännite Vo mitataan, ja yhtälöön 10 sijoitetaan mitattu jännite Vo. Sen jälkeen ratkaistaan edellä mainitun yhtälön 3, 7 ja 10 muodostaman kolmen yhtälön ryhmä. Siten lasketaan siirtovaihe 0R, väliinkytkentävaimennus IL^ kais-— tanpäästösuodattimen 30 vaihe-ero Δ0 viritystaajuudella fss, joka on viritetty 105958 14 kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus. Sitten laskettu siirtovaihe OR sijoitetaan yhtälöön 5 vakion F1 laskemiseksi, ja lisäksi laskettu vakio F1 sijoitetaan yhtälöön 4 resonanssitaajuuden fo laskemiseksi. Siirtoetäisyys Im dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi lasketaan käyttäen seuraavaa yhtälöä 11 5 lasketun resonanssitaajuuden fo ja viritystaajuuden fss avulla.
Im = k * (fo-fss) (11) Tässä k on vakio, joka määritetään edellä mainitun kuvion 4 käyrästä. Pulssikäyt-10 tösignaali, jonka pulssien lukumäärä vastaa siirtoetäisyyttä Im, syötetään askel-moottorille 33 dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi kaistanpäästösuodat-timessa 30. Kaistanpäästösuodattimen 30 viritysprosessi voidaan suorittaa niin, että kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus fc karkeasti vastaa edellä mainittua viritystaajuutta fss.
15
Kuten kuviossa 1 esitetään, itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d säätöpiiri 50 on varustettu CPU:lla 51 kaistanpäästösuodattimen 30 edellä mainitun viritysprosessin kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 säätämiseksi, ROM:lla 52 (kaistanpäästösuodattimen 30 20 dielektrisen resonaattorin 31 esimerkiksi kuormitetun Q:n (QL) tai vastaavan) jokaisen edellä mainitun viritysprosessin säätöohjelman suorittamiseksi tarvittavan datan ja säätöohjelman tallettamiseksi etukäteen ja RAM. IIa 53 käytettäväksi CPU.n 51 työmuistina jokaisen liitäntäpiirin 57, 80 kautta syötettävän datan tallettamiseksi. Säätöpiiri 50 on lisäksi varustettu liitäntäpiirillä 54, joka on kytket-25 ty signaaligeneraattoriin 71, liitäntäpiirillä 56, joka on kytketty askelmoottoriin 33 vastaavasti moottorin käyttöpiirin 32 kautta, liitäntäpiirillä 57, joka on kytketty A/D-muunnospiiriin 63, ja liitäntäpiirillä 80 kytkettäväksi näppäimistöön 81. CPU 51,
• I
ROM 52, RAM 53 ja vastaavat liitäntäpiirit 54, 56, 57 ja 80 on kytketty säätöpiirissä 50 olevaan väylään 58.
CPU:n 51 suorittaessa kaistanpäästösuodattimen 30 viritysprosessia viritystaajuuden fd data syötetään käyttäjän toimesta näppäimistöä 81 käyttäen itsevirittyvää tyyppiä olevaan kaistanpäästösuodattimeen 2d, kuten myöhemmin yksityis- 30 105958 15 kohtaisesti selitetään. Esillä olevassa suoritusmuodossa prosessointi itseviritty-vää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d viritystaajuuden fd datan syöttämiseksi näppäimistöltä 81 liitäntäpiirin 80 kautta RAM:iin 53 suoritetaan CPU:lla 51.
5 CPU 51 kehittää taajuudella fs referenssisignaalin, joka on yhtä suuri kuin viritystaajuus fd signaaligeneraattorissa 71, jonka jälkeen suoritetaan viritys-prosessi kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo saattamiseksi karkeasti vastaamaan edellä mainitun 10 referenssisignaalin taajuutta fs. Viritysprosessissa nimittäin moottorin käyttösig-naali askelmoottorin 33 käyttämiseksi tulostetaan askelmoottorille 33 liitäntäpiirin 56 ja moottorin käyttöpiirin 32 kautta käyttötoimenpiteen suorittamiseksi niin, että edellä mainitun tasajännitekomponentin signaalin taso, joka on syötetty CPU:Ile 51 liitäntäpiirin 57 kautta A/D-muuntopiiriltä 63, voi tulla karkeasti nollaksi. Kun 15 askelmoottorille 33 syötetään +napaisuuden pulssi moottorin käyttösignaalina, kaistanpäästösuodattimessa 30 oleva dielektrinen virityselementti 212 siirtyy nuolen A2 suuntaan, kuten esitetään kuviossa 3. Kun -napaisuudella olevan moottorin käyttösignaalin pulssi syötetään askelmoottorille 33, niin kaistanpäästösuodattimessa 30 olevaa dielektristä virityselementtiä 212 siirretään nuolen A1 20 suuntaan. Säätökapasitanssin VC sähköstaattinen kapasiteetti kuvion 2 vastinpii-rissä muuttuu dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo säätämiseksi, niin että voidaan muuttaa kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuutta fc, joka on karkeasti yhtä suuri kuin resonanssitaajuus fo. Esillä olevassa suoritusmuodossa säätöpiiri 50 käyttää askelmoottoria 33 niin, että alipäästösuodattimesta 61 25 tuotettu tasajännitekomponentti tulee nollaksi, kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden muuttamiseksi. Kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus fc, joka on karkeasti yhtä suuri kuin * · 1 resonanssitaajuus fo, voi karkeasti vastata signaaligeneraattorin 71 tuottaman referenssisignaalin taajuutta fs. Viritysprosessi suoritetaan niin, että itsevirittyvää 30 tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d, keskitaajuus voidaan automaattisesti virittää edellä mainittuun viritystaajuuteen, joka on syötetty näppäimistöä 81 käyttäen.
105958 16
Kuvio 6 on vuokaavio, joka esittää kuvion 1 itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistan-päästösuodattimen 2d säätöpiirin 50 viritysprosessin päärutiinin. Päärutiini käsittelee edellä mainittua viritysprosessia, ja se on käsittelytoimenpide kaistan-päästösuodattimen 30 keskitaajuuden fc automaattiseksi virittämiseksi viritystaa-5 juudelle fd, joka on syötetty näppäimistöä 81 käyttäen. Alkutilassa, ennen päärutiinin käynnistystä, kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 dielektrinen virityselementti 212 sijoitetaan valinnaiselle etäisyydelle g. Päärutiinissa vaiheiden S103 ja S104 prosessi on karkea viritysprosessi, kaistan-päästösuodattimen 30 keskitaajuuden fc muuttamista varten, joka on sisäänraken-10 nettu lähelle viritystaajuutta fd olevalle taajuudelle. Prosessit vaiheesta S105 vaiheeseen S107 ovat hienoviritystä, jolla muutetaan kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuutta fc, sisäänrakennetusta lähellä edellä mainittua keskitaajuutta fd olevalta taajuudelta edellä mainitun karkean viritysprosessin jälkeen, niin että se karkeasti vastaa edellä mainittua viritystaajuutta fd.
15
Kun säätöpiirin 50 virtakytkin (ei esitetty) käännetään päälle, käynnistyy kuvion 6 viritysprosessin päärutiini. Vaiheessa S101 kaistanpäästösuodattimessa 30 oleva dielektrinen virityselementti 212 siirretään asemaan (jota seuraavassa sanotaan alkuasemaksi), jossa g = 4 [mm], käyttämällä askelmoottoria 33. Esillä olevassa 20 suoritusmuodossa dielektrisen virityselementin vaste (ei esitetty) on järjestetty jokaiseen kaistanpäästösuodattimeen 30 siten, että kaistanpäästösuodattimessa 30 oleva dielektrinen virityselementti 212 ei voi siirtyä nuolen A1 suuntaan edellä mainitusta alkuasemasta. Vaiheessa S101, kun moottorin käyttösignaali -napaisuudella syötetään jatkuvasti askelmoottorille 33 ja jokainen virityselementti 212 25 pysäytetään alkuasemaan edellä mainitulla vasteella, alkuasemaan järjestetty mikrokytkin (ei esitetty) kääntyy päälle, ja tällöin jokaisen askelmoottorin 33 käyttötoiminta lopetetaan. Jokaisen kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan die- • · lektrisen resonaattorin 31 kulloinenkin resonanssitaajuus fo on alkuasemassa 897 [MHz], kuten kuviossa 4 on esitetty, ja mitattu etukäteen, jolloin data on 30 talletettu RAM:iin 53.
Vaiheessa S102 päätetään se, onko itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpääs-tösuodattimen 2d näppäimistöä 81 käyttäen syötetty viritystaajuuden fd data. Ellei 105958 17 dataa ole syötetty (El vaiheessa S102), vaiheen S102 silmukkakäsittely toistetaan odotustilassa. Jos dataa on syötetty (KYLLÄ vaiheessa S102) rutiini siirtyy vaiheeseen S103. Vaiheessa S103 karkeaviritysprosessia suorittaen lasketaan yhtälöä 11 käyttäen RAM.iin 53 talletetun resonanssitaajuuden fo datan avulla ja 5 viritettävän viritystaajuuden datan fd (= fss) avulla kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen virityselementin 212 siirtoetäisyys Im. Vaiheessa S104 syötetään askelmoottorille 33 pulssikäyttösignaalit, joiden lukumäärä vastaa laskettua etäisyyttä Im, kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi. Kun siirtoetäisyys Im on positiivinen, askel-10 moottorille 33 syötetään pulssikäyttösignaaleja +napaisuudella. Dielektrinen virityselementti 212 siirretään nuolen A2 suuntaan siirtoetäisyyden Im verran. Kun siirtoetäisyys Im on negatiivinen syötetään askelmoottorille 33 vastaavasti pulssikäyttösignaaleja -napaisuudella. Dielektrinen virityselementti 212 siirretään nuolen A2 suuntaan siirtoetäisyyden Im verran. Karkeaviritys on valmis.
15
Hienoviritysprosessin suorittamiseksi viritystaajuuden fd data syötetään viritystaa-juutena fs signaaligeneraattorille 71 vaiheessa S105 viritystaajuuden fs referens-sisignaalin tuottamiseksi. Sen jälkeen vaiheessa S106 viritystaajuuden fd data talletetaan RAM:iin 53 viritystaajuutena fss. Vaiheessa S107 kaistanpäästösuodat-20 timen 30 sisäänrakennettua keskitaajuutta muutetaan edellä mainitun karkeaviri-tysprosessin jälkeen lähellä edellä mainittua taajuutta fd olevasta taajuudesta, .. niin että suoritetaan hienoviritysprosessi (kts. kuviot 7 ja 8 -11) jotta saataisiin viritettyä keskitaajuus karkeasti vastaamaan edellä mainittua viritystaajuutta fd, ja sen jälkeen palataan vaiheeseen S102. Tämän jälkeen edellä mainittu karkeaviri-25 tysprosessi ja edellä mainittu hienoviritysprosessi toistetaan, aina kun itseviritty-vää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d viritystaajuus syötetään uudelleen, käyttäen näppäimistöä 81.
Kuviossa 7 on vuokaavio, joka esittää kuvion 6 hienoviritysprosessin (vaihe 30 S107, vaiheet S10, S14, joita selitetään myöhemmin) alirutiinin.
Kuten kuviossa 7 esitetään, vaiheessa S121 derivoidaan A/D-muunnospiiriltä 63 säätöpiiriin 50 syötettävä lähtöjännitedata Vd nimettynä alipäästösuodattimen 61 105958 18 lähtöjännitteeksi Vo, ja talletetaan RAM:iin 53. Sen jälkeen vaiheessa S122 lasketaan yhtälöitä 3, 7,10, 4 ja yhtälöä 5 käyttäen resonanssitaajuus fo, kuten edellä on selitetty, edellä mainitun muunnetun lähtöjännitteen Vo avulla.
5 Dielektrisen virityselementin 212 siirtoetäisyys lasketaan vaiheessa 123 yhtälöä 11 käyttäen edellä mainitun lasketun resonanssitaajuuden fo avulla ja viritystaa-juuden fss avulla, jotka muodostettiin edellisessä vaiheessa. Sen jälkeen vaiheessa S124 askelmoottorille 33 syötetään pulssikäyttösignaali, jolla on edellä mainittua siirtoetäisyyttä Im vastaava lukumäärä pulsseja, dielektrisen viritysele-10 mentin 212 siirtämiseksi. Vaiheessa S125 saadaan A/D-muunnospiiristä 63 syötetty lähtöjännitedata Vd, nimetään alipäästösuodattimen 61 lähtöjännitteeksi Vo, ja talletetaan RAM.iin 53 datana Vd. Sen jälkeen vaiheessa S126 päätetään, onko absoluuttiarvo |Vd| pienempi kuin kynnysarvojännite Vth, joka on positiivinen luku huomattavan lähellä nollaa, jolla päätetään onko viritys likimain suoritet-15 tu. Kun lähtöjännitteen datan absoluuttiarvo |Vd| on pienempi kuin kynnysarvojännite Vth (KYLLÄ vaiheessa S126), katsotaan hienoviritysprosessi päättyneeksi ja palataan alkuperäiseen päärutiiniin. Kun lähtöjännitteen datan absoluuttiarvo on suurempi (El vaiheessa S126), jatketaan hienoviritysprosessin suoritusta. Vaiheessa S127 lasketaan resonanssitaajuus fo, kuten edellä mainitussa vai-20 heessa S122, edellisessä vaiheessa S125 mitatun ja muunnetun lähtöjänniteda-tan Vo perusteella. Sen jälkeen palataan vaiheeseen S123. Samalla kun lähtöjän-.. nitteen datan absoluuttiarvo |Vd| tulee pienemmäksi kuin kynnysarvojännite Vth, nimittäin kunnes kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus likimain vastaa viri-tystaajuutta fd, suoritetaan silmukan prosessikäsittelyä.
25
Kuvion 1 mukaisella rakenteella olevassa, itsevirittyvää tyyppiä olevassa kaistan- .. päästösuodattimeen 2d on järjestetty suuntakytkimet 21, 25 myös vaikka toisesta »» radiojärjestelmästä jne. antennin 4 kautta syötetään häiriöaaltosignaalia lähellä taajuutta f1 siten, että toisesta häiriökanavasta interferoivaa taajuuskomponenttia 30 ei syötetä sekoittimiin 60a, 60b, koska suuntakytkimet 21, 25 on järjestetty. Tämän johdosta edellä mainittu viritysprosessi voidaan suorittaa ilman häiriöaal-tosignaalin vaikutusta taajuuskomponenttiin, kuten tavanomaisessa suoritusmuodossa.
105958 19
Vaikka jakaja tai vastaava on järjestetty suuntakytkimien 21,25 sijasta, joihin heijastussignaalit syötetään, kun edellä mainitun häiriöaaltosignaalin taajuus on riittävän kaukana lähettimestä 1 taajuudella f1 tulostettavasta siirtosignaalista, niin edellä mainittu häiriöaaltosignaali syötetään sekoittimen 60 paikallisvärähte-5 lysignaalin tuloliitäntään kun häiriöaaltosignaali on kulkenut kaistanpäästösuodat-timen 30 läpi, riittävän suurella vaimennuksella taajuuskomponentin suhteen. Edellä mainitun häiriöaaltosignaalin taajuuskomponentin tasajännitekomponentin taso, joka esiintyy alipäästösuodattimen 61 lähdössä, on merkittävän pieni, jolloin se tuskin vaikuttaa edellä mainittuun viritysprosessiin. Edellä mainittu viritys-10 prosessi voidaan suorittaa ilman vaikutusta häiriöaaltosignaalin taajuuskom-ponenttiin, kuten tavanomaisessa suoritusmuodossa.
Kuvioissa 8-11 esitetään kuvion 6 hienoviritysprosessin muunnetun suoritusmuodon alirutiini (vaihe S107, vaiheet S10, S14, joita selitetään myöhemmin).
15
Kuten kuviossa 8 esitetään vaiheessa S131, viritystaajuus fss on talletettu alkuviritystaajuutena fp RAM:iin 53, jonka jälkeen vaiheessa S132 A/D-muunnos-piiriltä 63 syötetty lähtöjännitedata Vd nimetään alipäästösuodattimen 61 lähtö-jännitteeksi VO vaiheessa S133, ja talletetaan RAM:iin 53. Vaiheessa S134 20 talletetaan RAM:iin 53 taajuusmuutoksen määränä Afpo, ennalta määrättyyn ROM:iin 52 talletettu alkuarvo Afpo. Sen jälkeen vaiheessa S135 tulostetaan ·: signaaligeneraattorille 71 taajuuden fs data, jolloin taajuus (fp + Afpo) on järjestet ty taajuudeksi fs, referenssisignaalin kehittämiseksi taajuudella fs. Vaiheessa S136 saadaan A/D-muunnospiiriltä 63 syötetty lähtöjännitedata Vd, nimettynä 25 alipäästösuodattimen 61 lähtöjännitteeksi V1 vaiheessa S137, ja talletettu RAM:iin 53. Sitten vaiheessa S138 vähennetään lähtöjännitteen V1 absoluut- .. tiarvo |V11 lähtöjännitteen VO absoluuttiarvosta | VO |, ja päätetään onko vähen- « · nyksen tulos suurempi kuin nolla. Jos |V0| - |V11 > 0 (KYLLÄ vaiheessa S138), niin nostetaan taajuusmuutoksen lippu FF, joka osoittaa signaaligeneraattorin 71 30 referenssisignaalin taajuuden fs muutossuunnan, jonka jälkeen rutiini etenee kuvion 9 vaiheeseen S14 1. Jos |VO| - |V11 < 0 (El vaiheessa S138), taajuus-muutoksen lippu FF nollataan vaiheessa S140, jonka jälkeen rutiini siirtyy kuvion 9 vaiheeseen S141.
105958 20
Kuten kuviossa 9 esitetään, prosessiparametri J nollataan vaiheessa S141, jonka jälkeen vaiheessa S142 päätetään onko taajuusmuutoksen lippu FF on 1. Jos taajuusmuutoksen lippu FF on 1 (KYLLÄ vaiheessa S142), niin vaiheessa S143 taajuus (fs + Afp) asetetaan taajuudeksi fs, taajuuden fs datan johtamiseksi 5 signaaligeneraattorille 71. Kun taajuuden fs referenssisignaali on muodostettu, siirrytään vaiheeseen S145. Kun taajuusmuutoksen lippu FF on 0 (El vaiheessa S142), niin vaiheessa S144 taajuus (fs - Afp) asetetaan taajuudeksi fs, taajuuden fs datan johtamiseksi signaaligeneraattorille 71. Kun taajuuden fs referenssisignaali on muodostettu, siirrytään vaiheeseen S145. Vaiheessa S145 saadaan A/D-10 muunnospiiriltä 63 tuotettu lähtöjännitedata Vd. Vaiheessa S146 se muunnetaan alipäästösuodattimen 61 lähtöjännitteeksi V2, ja talletetaan RAM:iin 53. Vaiheessa S147 päätetään onko tulon V2 * V1 arvo pienempi kuin 0. Jos V2 * V1 ^ 0 (El vaiheessa S147), niin signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuutta muutetaan jälleen samaan taajuuden muutossuuntaan. Vaiheessa S148 RAM:iin 15 53 talletettu lähtöjännite V2 talletetaan RAM.iin 53 lähtöjännitteenä V1, jonka jälkeen rutiini palaa vaiheeseen S142 vaiheen S142 ja seuraavien vaiheiden käsittelyn jatkamiseksi. JosV2 * V1 <0, (KYLLÄ vaiheessa S147), niin vaiheessa S149 päätetään onko prosessiparametrin J arvo 2 tai suurempi.
20 Jos prosessiparametrin J arvo 2 tai pienempi (El vaiheessa S149), todetaan ettei käsittelyä edellä mainitusta vaiheesta S142 vaiheeseen S146 ole suoritettu ·; kahteen taajuuden muutossuuntaan (joita tästä lähtien sanotaan kahdeksi taajuuden muutossuunnaksi) signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuuden fs nostamiseksi ja laskemiseksi, ja siirrytään kuvion 10 vaiheeseen S151. 25 Kun prosessiparametrin J arvo on 2 tai suurempi, päätellään että käsittelyä edellä mainitusta vaiheesta S142 vaiheeseen S146 on suoritettu edellä mainittuun .. kahteen taajuuden muutossuuntaan, jolloin siirrytään vaiheeseen S150. Vaihees sa S150 päätetään, onko resonanssitaajuutta fo oleellisesti vastaavan referenssisignaalin fs ja viritystaajuuden fss välisen erotuksen absoluuttiarvo |fs - fss| 30 pienempi kuin ennalta määrätyn taajuusvirheen kynnysarvo ε. Jos |f s - fss| < ε (KYLLÄ vaiheessa S150), oletetaan että hienoviritysprosessi on saatettu loppuun halutulla tarkkuudella annetun virhealueen puitteissa, ja rutiini palaa alkuperäiseen päärutiiniin. Jos |fs -fss| > ε (El vaiheessa S150), niin signaaligeneraatto- 105958 21 rin 71 referenssisignaalin taajuus fs ei ole annetulla viitealueella, ja rutiini siirtyy kuvion 11 vaiheeseen S161.
Kuvion 10 vaiheessa S151, johon on haarauduttu vaiheesta S149, päätetään 5 onko taajuusmuutoksen lippu FF on 1. Jos taajuusmuutoksen lippu FF on 1 (KYLLÄ vaiheessa 151), niin vaiheessa S152 taajuusmuutoksen lippu FF nollataan, jonka jälkeen rutiini siirtyy vaiheeseen S154. Kun taajuusmuutoksen lippu FF on 0 (El vaiheessa S151), niin vaiheessa S153 taajuusmuutoksen lippu FF asetetaan arvoon 1. Sen jälkeen rutiini siirtyy vaiheeseen S154. Vaiheissa S151 -10 S153 taajuuden muutossuunta vaihdetaan. Sen jälkeen vaiheessa S154 jaetaan taajuusmuutoksen määrä Afp kahdella ja talletetaan RAM:iin 53 taajuusmuutoksen määräksi Afp, taajuusmuutoksen määrän Afp pienentämiseksi. Sen jälkeen vaiheessa S155 prosessiparametrin J arvoon lisätään 1. Lisätty arvo talletetaan RAM:iin 53 prosessiparametrinä J. Rutiini palaa kuvion 9 vaiheeseen S142 15 vaiheen S142 ja sitä seuraavien vaiheiden toistamiseksi.
Signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuutta fs on tähän saakka muutettu vaiheessa S150, niin että voidaan saada signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuuden fs muutoksella kaistanpäästösuodattimen 30 dielektrisen 20 resonaattorin 31 resonanssitaajuus fo. Ennen vaiheesta S150 haarautuvaa kuvion 11 vaihetta S161 referenssisignaalin taajuus fs on likimain yhtä suuri kuin ·: kaistanpäästösuodattimen 30 dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus fo.
Vaiheessa S161 lasketaan siirtoetäisyys Im dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi käyttäen laskentakaavaa, joka on samantapainen kuin edellä 25 mainittu nro 11, nimittäin laskentakaavaa Im = k * (fs - fss), taajuuden fs ja signaaligeneraattorin 71 muodostaman referenssisignaalin taajuuden fss erotuk-.· sen mukaan. Sen jälkeen vaiheessa S162 lasketaan pulssikäyttösignaalin pulssien lukumäärä, joka vastaa siirtoetäisyyttä Im, ja syötetään se askelmootto-rille 33 dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi. Vaiheissa S163 - S165 30 suoritetaan prosessi referenssisignaalin taajuuden fs muutossuunnan muuttamiseksi. Vaiheessa S163 päätetään onko taajuusmuutoksen lippu FF arvossa 1.
Jos taajuusmuutoksen lippu on 1 (KYLLÄ vaiheessa S163), niin vaiheessa S164 taajuusmuutoksen lippu FF nollataan. Sen jälkeen rutiini siirtyy vaiheeseen S166.
105958 22
Kun taajuusmuutoksen lippu on 0 (El vaiheessa S163), niin vaiheessa S165 taajuusmuutoksen lippu FF asetetaan arvoon 1, ja sen jälkeen rutiini siirtyy vaiheeseen S166. Vaiheessa S166 jaetaan taajuusmuutoksen määrä Δίρ kahdella ja talletetaan RAM:iin 53 taajuusmuutoksen määräksi Δίρ, taajuusmuutoksen 5 määrän Δίρ pienentämiseksi. Sen jälkeen rutiini palaa kuvion 9 vaiheeseen S141.
Hienoviritysprosessin muunnetussa suoritusmuodossa, joka on esitetty kuvioissa 8-11, signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuutta fs muutetaan niin, että edellä mainittu taajuus fs voidaan virittää lähelle resonanssitaajuutta fo 10 käyttäen sitä ominaisuutta, että kaistanpäästösuodattimen 30 väliinkytkentävai- mennus kuviossa 5 voi saavuttaa minimin dielektrisen resonaattorin 31 resonans- sitaajuudella fo. Resonanssitaajuus fo saadaan likimääräistävällä taajuudella f s, joka on likimain yhtä suuri kuin resonanssitaajuus fo. Sen jälkeen saadulla resonanssitaajuudella fo ja viritystaajuudella fss, lasketaan dielektrisen viritysele- 15 mentin 212 siirtämiseksi siirtoetäisyys Im. Siirtämällä vain siirtoetäisyyden Im verran, suoritetaan hienoviritysprosessi, jossa kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuus fc automaattisesti viritetään viritystaajuudelle fss. Edellä mainitussa kuviossa 7 havainnollistetussa hienoviritysprosessissa hienoviritysprosessi suoritetaan vain käyttämällä askelmoottoria 33. Kuvioissa 8-11 esitetyssä 20 hienoviritysprosessissa signaaligeneraattorin 71 referenssisignaalin taajuutta fs muutetaan niin, että saadaan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus fp ja käyttämällä askelmoottoria 33 samaan aikaan. Yleensä dielektrisen viritysele- mentin 212 siirtäminen askelmoottorin 33 käyttötoiminnalla on hitaampaa kuin käsittelynopeus referenssisignaalin taajuuden virittämiseksi, esimerkiksi PLL- 25 piirin sisältävän signaaligeneraattorin 71 kehittämä annetulle taajuudelle, jolloin muunnetun suoritusmuodon hienoviritysprosessi voidaan viimeksimainitun osalta .. suorittaa nopeammin. Vaiheissa S155, S166 käytetään lukua 2 jakajana taajuuden- • · muutosmäärän Δίρ pienentämiseksi.
30 Ennalta määrätyn taajuusmuutoksen määrän alkuarvo Δίρ, jota käytetään edellä mainitussa vaiheessa S134, on edullisesti noin 30 kHz. Edellä mainitussa vaiheessa S150 käytetyn vaihevirheen kynnysarvo on edullisesti 5-10 kHz.
105958 23
Esillä olevan keksinnön simulaation mukaan viritystaajuuden fss ja varsinaisen kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuuden fc välinen taajuusero on likimain 1 50-100 kHx kuvion 6 mukaisen karkeavirityksen jälkeen. Kuvioissa 7 tai 8 -11 esitetyssä hienovirityksessä edellä mainituksi taajuuseroksi tulee 5-10 kHz tai 5 vähemmän. Kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuuden viritysprosessi voidaan suorittaa suuremmalla tarkkuudella kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
Edellä mainitussa suoritusmuodossa viritettävän keskitaajuuden fd data syötetään näppäimistön 81 avulla. Tähän rajoittumatta esillä oleva keksintö voidaan 10 varustaa vastaanottopiirillä keskitaajuuden fd datan vastaanottamiseksi ulkoisesta laitteesta, kuten toisesta säätöpiiristä tai säätöpiirin 50 liitäntäpiiristä. Säätöpiiri 50 toteuttaa edellä mainitun viritysprosessin keskitaajuuden fd vastaanotetun datan mukaisesti.
15 Edellä selitetyssä suoritusmuodossa kaistanpäästösuodatin 30 on yhdistetty dielektrisen resonaattorin 31 käyttöön. Rajoittumatta tähän esillä oleva keksintö voi käyttää muita erilaisia kaistanpäästösuodattimia, joilla voidaan muuttaa keskitaajuutta.
20 Edellä selitetyssä suoritusmuodossa kaistanpäästösuodattimen 30 jokaisen dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus lasketaan A/D-muunnospiirin 63 lähtöjännitteen Vd perusteella.
Siirtoetäisyys Im dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi lasketaan lasketun 25 resonanssitaajuuden fo perusteella. Vastaavasti dielektristä virityselementtiä 212 siirretään laskettu siirtoetäisyys Im, edellä mainitun viritysprosessin toteuttamiseksi. Tähän rajoittumatta edellä olevassa keksinnössä siirretään jokaista dielekt- • · ristä virityselementtiä 212 viritysprosessitoimenpiteen suorittamiseksi niin, että lähtöjännite Vd voi tulla nollaksi A/D-muunnospiirin 63 lähtöjännitteen Vd osalta, 30 laskematta edellä mainittua resonanssitaajuutta fo.
Edellä selitetyssä suoritusmuodossa kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo avulla viritettävä viritystaa- 105958 24 juus fss tehdään siten, että järjestetään viivepiiri, jolloin se viritetään etukäteen niin, että kummankin sekoittimelle 60 syötetyn signaalin vaihe-ero ΔΘ saa arvon ηΠ + Π / 2 [rad] (jolloin n on kokonaisluku), edullisesti Π / 2 [rad]. Kaistanpääs-tösuodattimen 30 keskitaajuutta fc muutetaan niin, että alipäästösuodattimen 61 5 lähtöjännite Vo tulee nollaksi, edellä mainitun viritysprosessin suorittamiseksi. Tähän rajoittumatta viritystaajuus fss, joka viritetään edellä mainitussa kaistan-päästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuu-della fo, tehdään siten, että järjestetään viivepiiri, jolloin se viritetään etukäteen niin, että kummankin sekoittimelle 60 syötettävän signaalin vaihe-ero ΔΘ saa 10 arvon [Jn [rad], edullisesti 0 [rad], Kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuutta fc muutetaan niin, että alipäästösuodattimen 61 lähtöjännite saavuttaa maksimin. Viritysprosessi voidaan suorittaa. Edellä mainitussa kaistanpäästösuodattimessa 30 olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo avulla viritettävä viritystaajuus fss tehdään siten, että järjestetään viivepiiri, jolloin se viritetään 15 etukäteen niin, että kummankin sekoittimelle 60 syötettävän signaalinvaihe-ero ΔΘ saa arvon 2ηΠ + Π [rad], edullisesti [J tai -J] [rad]. Kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuutta fc muutetaan niin, että alipäästösuodattimen 61 lähtöjännite Vo saavuttaa minimin. Edellä mainittu viritysprosessi voidaan suorittaa.
20 Edellä selitetyssä suoritusmuodossa viritysprosessi suoritetaan digitaalisesti käyttäen askelmoottoria 33. Tähän rajoittumatta säätäminen ja viritysprosessin toimenpiteet voidaan suorittaa niin, että alipäästösuodattimen 61 lähtöjännite Vo tulee nollaksi käyttämällä askelmoottoria analogisilla signaaleilla.
25 Toinen suoritusmuoto .. Kuviossa 13 on lähetin multiplekserin 2 lohkokaavio, joka on varustettu kaksipor- • · täisillä itsevirittyvillä rinnankytketyillä kaistanpäästösuodattimilla 2a, 2b, 2c esillä olevan keksinnön toisessa suoritusmuodossa. Kuvio 12 on kuvion 13 kaksiportai-30 sen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a lohkokaavio. Kuvioissa 12 ja 13 on käytetty samoja viitenumerolta kuin kuviossa 1.
105958 25
Esillä olevan keksinnön kaikki kaksiportaiset itsevirittyvät rinnankytketyt kaistan-päästösuodattimet 2a, 2b, 2c on kytketty sähköisesti rinnan käyttämällä yhdistäjää 12 ja jakajaa 11, ja ne on varustettu kahdella kaistanpäästösuodattimella 30a, 30b, joihin sisältyy yksi dielektrinen resonaattori 31, verrattuna kuviossa 1 5 esitetyn ensimmäisen suoritusmuodon itsevirittyvää tyyppiä olevaan kaistanpääs-tösuodattimeen 2d. Jokainen kaksiportainen itsevirittyvä rinnankytketty kaistan-päästösuodatin 2a, 2b, 2c laskee keskitaajuudet f 1c, f2c, jotka on viritettävä molempiin kaistanpäästösuodattimiin 301, 30b keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF data perusteella kutakin kaksiportaista itsevirittyvää rinnankytkettyä 10 kaistanpäästösuodatinta 2a, 2b, 2c varten. Edellä mainitun keskitaajuuden f1c signaali kehitetään sisäänrakennetulla signaaligeneraattorilla 71 edellä mainitun keskitaajuuden f1c perusteella. Signaalia referenssisignaalina käyttäen kaistan-päästösuodattimen 30a keskitaajuus viritetään likimäärin vastaamaan edellä mainittua keskitaajuutta f1c. Sen jälkeen edellä mainitun keskitaajuuden f2c 15 signaali kehitetään sisäänrakennetulla signaaligeneraattorilla 71 edellä mainitun lasketun keskitaajuuden f2c mukaisesti. Signaalia referenssisignaalina käyttäen kaistanpäästösuodattimen 30b keskitaajuus viritetään likimäärin vastaamaan edellä mainittua keskitaajuutta f2c. Jokaisen kaksiportaisen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a, 2b, 2c keskitaajuus ja kaistanleveys 20 säädetään automaattisesti edellä mainittuun syötettyyn data-arvoon.
-i Kuten kuviossa 13 esitetään, kaikki keskenään eri taajuudella f 1, f2, f3 (f1 < f2 < f3) olevat siirtosignaalit, jotka esimerkiksi ovat UHF-kaistalla, ja jotka kulloinkin saadaan jokaisen lähettimen 1a, 1b, 1c lähdöstä ennalta määrätyllä 25 vakiotasolla, yhdistetään kaksiportaisten itsevirittyvien rinnankytkettyjen kaistan-päästösuodattimien 2a, 2b, 2c läpi kuljettuaan esillä olevassa suoritusmuodossa. Tässä jokaisen kaksiportaisen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodatti- > · men 2a, 2b, 2c kulloisetkin lähtöliitännät on samoin sähköisesti kytketty toisiinsa. Jokainen edellä mainituista siirtosignaaleista, jotka syötetään antenniin 4 kaistan-30 päästösuodattimen 3 kautta, edellä mainittujen taajuusmultipleksoimalla yhdistetyksi taajuudeksi muodostettujen taajuuksien f1, f2, f3 johtamiseksi, lähetetään antennista 4 säteilemällä. Kaksiportaiset itsevirittyvät rinnankytketyt kaistanpäästösuodattimen 2a, 2b, 2c ovat rakenteeltaan samanlaiset. Seuraavassa selitys 105958 26 etenee yksityiskohtaisesti kuvioon 12 viitaten kaksiportaisen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a avulla.
Kuten kuviossa 12 on esitetty, lähettimestä 1a tulostettu signaali syötetään 5 jakajan 11 tuloliitäntään isolaattorin 10 kautta. Jakaja 11 jakaa syötetyn siirtosig-naalin kahdeksi signaaliksi, niin että se suuntaa tuloksen suuntakytkimen 20 tuloliitäntään 20a ja suuntakytkimen 22 tuloliitäntään 22a.
Suuntakytkimet 20, 21,25 ovat samanlaisia kuin ensimmäisessä suoritusmuodos-10 sa. Suuntakytkimen 20 siirtolinjan lähtöliitännästä 20b tulostettu signaali syötetään kaistanpäästösuodattimen 30a tuloliitäntään T1a. Lähtöliitännästä T2a tulostettu, kaistanpäästösuodattimen 30a läpi kulkema signaali syötetään yhdistäjän 12 ensimmäiseen tuloliitäntään suuntakytkimen 21 tuloliitännän 21a ja lähtölii-tännän 21b kautta. Samaten suuntakytkimen 21 kytkentälinjan lähtöliitännästä 15 21 p tulostettu signaali kytketään sekoittimen 60a pääsignaalin tuloliitäntään ensimmäisenä pääsignaalina.
Suuntakytkin 22 on varustettu siirtolinjalla edellä mainitun jaetun siirtosignaalin siirtämiseksi, sekä kytkentälinjalla niin että voidaan yhdistää siirtosignaalin siirto, 20 joka sähkömagneettisesti kytkeytyy siirtolinjaan, ja referenssisignaali, joka on syötetty kytkentälinjan tuloliitäntään 22r. Suuntakytkimen 22 siirtolinjan lähtöliitännästä 22b tulostettu signaali syötetään kaistanpäästösuodattimen 30b tuloliitäntään T1b. Kaistanpäästösuodattimen 30b läpi kulkema, lähtöliitännästä T2b tulostettu signaali syötetään yhdistäjän 12 toiseen tuloliitäntään suuntakytkimen 25 23 tuloliitännän 21a ja lähtöliitännän 23b kautta. Suuntakytkin 23 on varustettu siirtolinjalla kaistanpäästösuodattimen 30b läpi kulkeneen signaalin siirtämiseksi sekä kytkentälinjalla siirtosignaalin ilmaisemiseksi, niin että osa siirtosignaalin tehosta joka sähkömagneettisesti kytkeytyy siirtolinjaan voidaan haaroittaa ja ottaa ulos. Kytkentälinja siirtosignaalin ilmaisemista varten on varustettu lähtöliitän-30 nällä 23p. Kytkentälinjan lähtöliitännästä 23p tulostettava signaali kytketään sekoittimen 60b pääsignaalin tuloliitäntään toisena pääsignaalina.
105958 27
Yhdistäjä 12 yhdistää ensimmäiseen ja toiseen tuloliitäntään syötetyt signaalit. Yhdistetty signaali syötetään kaistanpäästösuodattimelle 3. Molemmat kaistan-päästösuodattimet 30a, 30b on yhdistetty ensimmäisen suoritusmuodon kaistanpäästösuodattimeksi 30.
5
Alla selitetään kaksiportaisessa itsevirittyvässä rinnankytketyssä kaistanpääs-tösuodattimessa 2a olevaa signaalinkäsittelyjärjestelmää ja säätöjärjestelmää kuvioon 12 viitaten.
10 Kuvion 12 mukaan signaaligeneraattori 71 on saman kaltainen kuin ensimmäisessä suoritusmuodossa. Säätöpiirin 50a CPU:lta 51 liitäntäpiirin 54 kautta syötetty taajuuden fs datan mukaisesti kehitetään edellä mainitun viritystaajuuden fs referenssisignaali, referenssisignaalin tuottamiseksi lähtöön kytkimen SW3 yhteiseen liitäntään vahvistimen 72 kautta. Kytkimen SW3 liitännästä saatu 15 referenssisignaali syötetään suuntakytkimen 25 tuloliitäntään 25a kytkimen SW1 b-puolen kautta. Kytkimen SW3 b-puolen kautta saatu referenssisignaali syötetään suuntakytkimen 26 tuloliitäntään 26a kytkimen SW2 b-puolen kautta. Kytkimen SW1 a-puoli on kytketty maajohtoon päätevastuksen RL1 kautta, jolla on annettu impedanssi, ja kytkimen SW2 a-puoli on kytketty maajohtoon päätevas-20 tuksen RL2 kautta, jolla on annettu impedanssi. Tässä jokainen kytkin SW1, SW2, SW3 on kulloinkin kytketty CPU.n 51 toimesta liitäntäpiirin 55 kautta -- ohjauspiirillä 50a valinnan mukaan a-puolelle tai b-puolelle.
Suuntakytkimen 25 siirtolinjan lähtöliitännästä 25b tulostettu referenssisignaali 25 syötetään kaistanpäästösuodattimen 30a tuloliitäntään Tla suuntakytkimen 20 kytkentälinjan lähtöliitännän 20r kautta ja siirtolinjan lähtöliitännän 20b kautta. Suuntakytkimen 25 kytkentälinjan lähtöliitännästä 25p tuotettu referenssisignaali syötetään ensimmäisenä paikallisvärähtelysignaalina sekoittimen 60a paikallisvä-rähtelyliitäntään.
Kertojasta muodostuva sekoitin 60a sekoittaa 'pääsignaalin tuloliitännästä syötetyt signaalit paikallisvärähtelysignaalin lähtöliitännästä syötettyyn paikallisväräh-telysignaaliin, kertoo ne ja syöttää sekoitetun signaalin alipäästösuodattimelle 30 105958 28 (LPF) 61a. Sekoittimesta 60a tuotettu signaali sisältää sekoittamisen jälkeen taajuuskomponentit fs + fs ja fs - fs (tasajännitekomponentin). Alipäästösuodatin 61a päästää vain syötetyn sekoitetun signaalin tasajännitekomponentin, ja tuottaa sen jälkeen lähtönä olevan tasajännitekomponentin signaalin A/D-muunnos-5 piirille 63a vahvistimen 62a kautta. A/D-muunnospiiri 63a muuntaa edellä mainitun tasajännitekomponentin analogisen signaalin digitaaliseksi signaaliksi Vd tulostettavaksi säätöpiirissä 50a olevalle CPU:lle 51 liitäntäpiirin 57 kautta.
Pääsignaalin siirtolinjalla on sekoittimen 60 pääsignaalin tuloliitäntä, jolloin se 10 kulkee suuntakytkimen 25 kautta ja tuloliitännästä 25b, jolloin referenssipisteenä on suuntakytkimen 25 tuloliitäntä 25a, suuntakytkimen 20 kytkentälinjan tuloliitäntä 20r ja siirtolinjan lähtöliitäntä 20b, kaistanpäästösuodatin 30a, ja suuntakytkimen 21 tuloliitäntä 21a ja kytkentälinjan lähtöliitäntä 21 p. Paikallisvärähtelysignaa-lin siirtolinjalla on paikallisvärähtelysignaalin sekoittimen 60a tuloliitäntä, jolloin 15 se kulkee suuntakytkimen 25 kytkentälinjan läpi ja edellä mainitusta referenssipis-teestä lähtöliitännän 25p kautta, muodostaen toiseksi siirtolinjan. Edellä mainitun ensimmäisen siirtolinjan siirtovaihe Q1a (mutta ilman kaistanpäästösuodattimen 30 siirtovaihetta 0R) ja toisen siirtolinjan siirtovaihe 02a valinnaisella taajuudella lähellä dielektrisen, mieluummin kaistanpäästösuodattimen 30a puitteissa olevan 20 resonaattorin 31 resonanssitaajuutta fo mitataan edeltä käsin.
Kun edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen 30a dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuus fo viritetään määrätylle viritystaajuudelle fss, edellä mainitun ensimmäisen siirtolinjan siirtovaihe ilman kaistanpäästösuodattimen 30 siirtovai- 25 hetta 0R tehdään yhtä suureksi kuin 01, ja edellä mainitun toisen siirtolinjan siirtovaihe tehdään yhtä suureksi kuin 02 viritystaajuudella fss, niin sekoittuneen .. 60a syötettävän kummankin signaalinvaihe-ero ΔΘ ilmaistaan yhtälöllä 7, kuten »* ensimmäisessä suoritusmuodossa.
30 Esillä olevassa suoritusmuodossa viritystaajuudella fss, joka on asetettava edellä mainitussa kaistanpäästösuodattimessa 30a olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuudeksi fo, viivepiiri (ei esitetty) asetetaan edeltä käsin edellä mainittuun ensimmäiseen tai toiseen siirtolinjaan, niin että sekoittimeen 60a 105958 29 syötettyjen kahden signaalin vaihe-eroksi ΔΘ tulee 2n[] +1{I2 [rad] (jolloin n on kokonaisluku), edullisesti Π / 2 [rad].
Esillä olevassa suoritusmuodossa lähettimestä 1 a tulostettua siirtosignaalia ei 5 syötetä kaksiportaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodatti-meen 2a. Esimerkiksi viritystaajuudella fs oleva referenssisignaali kehitetään signaaligeneraattorilla 71, jolloin isolaattorin 10 tuloliitäntä päätetään päätevastuksella, jolla on annettu impedanssi, kytkin SW3 kytketään a-puolelle, ja kytkin SW1 kytketään b-puolelle. Tällä hetkellä mitataan alipäästösuodattimesta 61a 10 tuotetun tasajännitekomponentin jännite Vo, ja mitattu jännite Vo sijoitetaan yhtälöön 10. Sen jälkeen ratkaistaan edellä mainitun yhtälön 3, 7 ja 10 muodostaman kolmen yhtälön ryhmä. Siten lasketaan siirtovaihe 0R, väliinkytkentävaimen-nus ILj, ja kaistanpäästösuodattimen 30a vaihe-ero viritystaajuudella fss, joka on viritettävä kaistanpäästösuodattimen 30 keskitaajuuden avulla. Sitten siirtovaihe 15 0R sijoitetaan yhtälöön 5 vakion F-, laskemiseksi, ja lisäksi laskettu vakio F, sijoitetaan yhtälöön 4 resonanssitaajuuden fo laskemiseksi. Siirtoetäisyys Im dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi lasketaan käyttäen yhtälöä 11 lasketun resonanssitaajuuden fo ja viritystaajuuden fss avulla.
20 Suuntakytkin 26 on varustettu siirtolinjalla referenssisignaalin siirtämiseksi, joka on syötetty signaaligeneraattorista 71 vahvistimen 72 ja kytkimien SW3, SW2 .. kautta tuloliitäntään 26a, ja kytkentälinjalla edellä mainitunreferenssisignaalin ilmaisemiseksi niin että osa referenssisignaalin virrasta, joka on sähkömagneetti-sesti kytketty siirtolinjalle, haaroitetaan, otetaan ulos referenssisignaalin il-25 maisukäyttöön järjestetyn kytkentälinjan lähtöliitännästä 26p. Suuntakytkimen 26 siirtolinjan lähtöliitännästä 26b tuotettu referenssisignaali syötetään kaistanpääs-tösuodattimelle 30a tuloliitännän T1 b kautta suuntakytkimen 22 kytkentälinjan • · tuloliitännän 22r ja kytkentälinjan lähtöliitännän 22b kautta. Suuntakytkimen 26 kytkentälinjan lähtöliitännästä 26p saatava referenssisignaali syötetään toisena 30 paikallisvärähtelysignaalina sekoittimen 60b paikallisvärähtelysignaalin tuloliitäntään.
105958 30
Kertojasta muodostuva sekoitin 60b sekoittaa pääsignaalin tuloliitännästä syötetyt signaalit paikallisvärähtelysignaalin lähtöliitännästä syötettyyn paikallisväräh-telysignaaliin, kertoo ne ja syöttää sekoitetun signaalin alipäästösuodattimelle (LPF) 61b. Sekoittimesta 60a tuotettu signaali sisältää sekoittamisen jälkeen 5 taajuuskomponentit fs + fs ja fs - fs (tasajännitekomponentin). Alipäästösuoda-tin 61a päästää vain syötetyn sekoitetun signaalin tasajännitekomponentin Vo, ja tuottaa sen jälkeen lähtönä olevan tasajännitekomponentin signaalin A/D-muun-nospiirille 63b vahvistimen 62b kautta. A/D-muunnospiiri 63b muuntaa edellä mainitun tasajännitekomponentin analogisen signaalin digitaaliseksi signaaliksi 10 Vd sen tulostamiseksi säätöpiirissä 50b olevalle CPU:lle 51 liitäntäpiirin 57 kautta.
Käsittelyn piirijärjestelmässä referenssisignaalia varten tasajännitekomponentin jännitteen Vo kehittämiseksi käyttäen toista pääsignaalia ja toista paikallisvärähte-15 lysignaalia, muodostetaan kaikki yhtälöt 6-11 kuten käsittelyn piirijärjestelmässä referenssisignaalia varten tasajännitekomponentin jännitteen Vo kehittämiseksi käyttäen edellä mainittua ensimmäistä pääsignaalia ja ensimmäistä paikallisväräh-telysignaalia. niin että kaistanpäästösuodattimen 30b viritystoiminta voidaan suorittaa alla selitetyllä tavalla. Esillä olevassa suoritusmuodossa viritystaajuudella 20 fss, joka on asetettava edellä mainitussa kaistanpäästösuodattimessa 30b olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo avulla, kummankin sekoitti-meen 60b syötettävän signaalin vaihe-eroksi ΔΘ tulee 2nJ7 + Π / 2 [rad] (jolloin n on kokonaisluku), edullisesti Π / 2 [rad]. Viivepiiri (ei esitetty) asetetaan edeltä käsin, kuten käsittelyn piirijärjestelmässä referenssisignaalia varten tasajännite-25 komponentin jännitteen Vo kehittämiseksi käyttäen edellä mainittua ensimmäistä pääsignaalia ja ensimmäistä paikallisvärähtelysignaalia.
»· . ·
Esillä olevassa suoritusmuodossa lähettimestä 1a tuotettua siirtosignaalia ei syötetä itsevirittyvää tyyppiä olevalle kaistanpäästösuodattimelle 2a. Esimerkiksi 30 viritystaajuudella fss oleva referenssisignaali muodostetaan signaaligeneraattorissa 71, jolloin isolaattorin 10 tuloliitäntä on päätetty annetulla impedanssilla varustettuun vastukseen, kytkin SW3 kytketään b-puolelle, ja kytkin SW2 kytketään b-puolelle. Tällä hetkellä mitataan alipäästösuodattimesta 61b tuotetun tasa- 105958 31 jännitekomponentin jännite Vo, ja mitattu jännite Vo sijoitetaan yhtälöön 10. Sen jälkeen ratkaistaan edellä mainitun yhtälön 3, 7 ja 10 muodostaman kolmen yhtälön ryhmä. Siten lasketaan siirtovaihe 0R, väliinkytkentävaimennus IL·,, kaistan-päästösuodattimen 30b vaihe-ero viritystaajuudella fss, joka on viritettävä kais-5 tanpäästösuodattimen 30 keskitaajuudelle. Sitten siirtovaihe 0R sijoitetaan yhtälöön 5 vakion F·, laskemiseksi, ja lisäksi laskettu vakio F1 sijoitetaan yhtälöön 4 resonanssitaajuuden fo laskemiseksi. Siirtoetäisyys Im dielektrisen virityselemen-tin 212 siirtämiseksi lasketaan käyttäen yhtälöä 11 lasketun resonanssitaajuuden fo ja viritystaajuuden fss avulla. Askelmoottorille 33b syötetään pulssikäyttösig-10 naalit, joiden lukumäärä vastaa laskettua siirtoetäisyyttä Im, kaistanpäästö-suodattimessa 30b olevan dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi. Viritys-prosessi kaistanpäästösuodatinta 30b varten voidaan suorittaa niin, että kaistan-päästösuodattimen 30b keskitaajuus fc voi karkeasti yhtyä edellä mainittuun viri-tystaajuuteen fss.
15
Kuten kuviossa 12 on esitetty, kaksiportaisessa itsevirittyvässä rinnankytketyssä kaistanpäästösuodattimessa 2a oleva säätöpiiri 50a on varustettu kytkimillä SW1, SW2, SW3, verrattuna ensimmäisen suoritusmuodon säätöpiiriin 50. CPU 51 suorittaa kaikki edellä mainitut viritysprosessit jokaisen kaistanpäästösuodattimen 20 30a, Mb osalta, ja säätää dielektriset resonaattorit 31 kaistanpäästösuodattimissa 30a, 30b. Myös moottorien käyttöpiirin 32a, 32b on kytketty liitäntäpiirin 56, ja A/D-muunnospiirit 63a, 63b on kytketty liitäntäpiiriin 57.
Kun jokaisen kaistanpäästösuodattimen 30a, 30b viritysprosessin jokaista viritys-25 käsittelyä suoritetaan, CPU 51 laskee keskitaajuudet f1c, f 2c, jotka on viritettävä kulloiseenkin kaistanpäästösuodattimeen 30a, 30b käyttäen seuraavaa yhtälöä 12 ja yhtälöä 13, perustuen keskitaajuuteen fd ja kaistanleveyteen AF, jotka on viritettävä kaksiportaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen 2a, ja jotka syötetään käyttäen näppäimistöä 81, kuten myöhemmin yksi-30 tyiskohtaisesti selitetään. Esillä olevassa suoritusmuodossa keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF tallennusprosessointi, jotka on viritettävä kaksiportaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen 2a, RAM:iin 53 105958 32 liitäntäpiirin 80 kautta näppäimistöltä 81, suoritetaan CPU:n 51 keskeytysprosessilla.
f1c = fd - 2a2AF (12) f2c = fd-2a2AF (13) 5 Tässä a2, joka edullisesti on alueella 0,8 < a2 < 2,0, on ennalta määritettävä vakio dielektrisen resonaattorin 31 kuormitetun Q:n (QL) perusteella jokaisessa kaistan-päästösuodattimessa 30a, 30b, ja se on ennalta talletettu ROM:iin 52. CPU 51 suorittaa viritysprosessin (jota alempana sanotaan ensimmäiseksi viritysproses-10 siksi) kaistanpäästösuodatinta 30a varten kaistanpäästösuodattimessa 30a olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo saattamiseksi likimain vastaamaan edellä mainitun referenssisignaalin taajuutta f1c kun referenssi-signaali on kehitetty taajuudella f1 c signaaligeneraattorissa 71. Sen jälkeen suoritetaan viritysprosessi (jota alempana sanotaan toiseksi viritysprosessiksi) kais-15 tanpäästösuodatinta 30b varten kaistanpäästösuodattimessa 30b olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden fo saattamiseksi likimain vastaamaan edellä mainitun referenssisignaalin taajuutta f2c signaaligeneraattorissa 71.
Ensimmäisessä viritysprosessissa tuotetaan moottoria käyttävä signaali askel-20 moottorin 33a käyttämiseksi suunnattuna liitäntäpiirin 56 kautta ja moottorin käyt-töpiirin 32a kautta askelmoottorille 33a, samalla kun edellä mainitun tasajännite-komponentin signaalin taso syötetään CPU:Ile 51 liitäntäpiirin 57 kautta A/D-muunnospiiristä 63a dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi kaistanpäästösuodattimessa 30a. Tällä hetkellä kuvion 2 mukaisen vastinpiirin säätökapasi-25 tanssin VC sähköstaattinen kapasiteetti muuttuu dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden muuttamiseksi, niin että kaistanpäästösuodattimen 30a kes-kitaajuus likimain tulee yhtä suureksi kuin resonanssitaajuus fo. Esillä olevassa suoritusmuodossa säätöpiiri 50a käyttää askelmoottoria 33a niin että alipäästö-suodattimesta 61a tuotettu tasajännitekomponentin taso tulee nollaksi, kaistan-30 päästösuodattimessa 30a olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden muuttamiseksi. Sen takia kaistanpäästösuodattimen 3 keskitaajuus fc, joka on likimain yhtä suuri kuin resonanssitaajuus fo, voidaan virittää likimain vastaamaan signaaligeneraattorin 71 kehittämän referenssisignaalin taajuutta.
105958 33
Toisessa viritysprosessissa, samoin kuin ensimmäisessä viritysprosessissa, tuotetaan moottoria käyttävä signaali askelmoottorin 33b käyttämiseksi liitäntäpii-rin 56 kautta ja moottorin käyttöpiirin 32b kautta, käyttötoiminnan suorittamiseksi, niin että edellä mainitun tasajännitekomponentin signaalin taso syötetään CPU:lle 5 51 liitäntäpiirin 57 kautta A/D-muunnospiiristä 63b dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi kaistanpäästösuodattimessa 30b. Tässä säätöpiiri 50a käyttää askelmoottoria 33b niin että alipäästösuodattimesta 61b tuotetun tasajännitekomponentin taso tulee nollaksi, kaistanpäästösuodattimessa 30b olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuuden muuttamiseksi. Sen takia kaistanpääs-10 tösuodattimen 30b keskitaajuus fc, joka on likimain yhtä suuri kuin resonanssitaa-juus fo, voidaan virittää likimain vastaamaan signaaligeneraattorin 71 kehittämän referenssisignaalin taajuutta f2c.
Suorittamalla edellä mainitut ensimmäinen ja toinen viritysprosessi, kaksiportai-15 sen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a keskitaajuus ja vastaavasti kaistanleveys voidaan automaattisesti virittää kulloiseenkin data-arvoon fd, AF, jotka on syötetty näppäimistöä 81 käyttämällä.
Kuvio 14 on vuokaavio, jossa esitetään kuvion 12 kaksiportaisen itsevirittyvän 20 rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a säätöpiirin päärutiini. Päärutiini suorittaa edellä mainitun ensimmäisen ja toisen viritysprosessin, ja on käsittely- .. toimenpide, jolla automaattisesti viritetään näppäimistöä 81 käyttämällä syötetyn kulloisenkin data-arvon fd, AF avulla kaistanpäästösuodattimen 2a keskitaajuus ja kaistanleveys. Alkutilassa, ennen päärutiinin käynnistämistä jokaisessa kais- 25 tanpäästösuodattimessa 30a, 30b olevan dielektrisen resonaattorin 31 dielektri- nen virityselementti 212 on sijoitettu valinnan mukaiselle etäisyydelle g. Pääru- .. tiinissa käsittely vaiheessa S5 ja vaiheessa S6 on karkeaviritysprosessi, jolla • · kulloinkin muutetaan jokaisen kaistanpäästösuodattimen 30a, 30b sisäänrakennettua keskitaajuutta fc, joka on lähellä viritystaajuutta f1c, f2c, joka on viritet-30 tävä. Käsittely vaiheesta S7 vaiheeseen S10 on ensimmäinen viritysprosessi, jolla muutetaan kaistanpäästösuodattimen 30a sisäänrakennettua keskitaajuutta fc lähellä edellä mainittua taajuutta f1c olevasta arvosta edellä mainitun karkean viritysprosessin jälkeen, niin että se karkeasti vastaa edellä mainittua taajuutta 105958 34 f1c. Käsittely vaiheesta S11 vaiheeseen S14 on toinen hienoviritysprosessi, jolla muutetaan sisäänrakennetun kaistanpäästösuodattimen 30b keskitaajuus fc lähellä edellä mainittua taajuutta f2c olevasta arvosta edellä mainitun karkean viritysprosessin jälkeen, niin että se karkeasti vastaa edellä mainittua taajuutta 5 f2c.
Kun säätöpiirin 50a virtakytkin (ei esitetty) käännetään päälle, käynnistyy kuvion 14 viritysprosessin päärutiini. Vaiheessa S1 kaistanpäästösuodattimissa 30a, 30b kulloinkin oleva dielektrinen virityselementti 212 siirretään alkuasemaan kulloin-10 kin käyttämällä askelmoottoria 33a, 33b. Esillä olevassa suoritusmuodossa dielektrisen virityselementin vaste (ei esitetty) on järjestetty jokaiseen kaistanpääs-tösuodattimeen 30a, 30b siten, että jokaisessa kaistanpäästösuodattimessa 30a, 30b oleva dielektrinen virityselementti 212 ei voi siirtyä nuolen A1 suuntaan edellä mainitusta alkuasemasta. Vaiheessa S1, kun moottorin käyttösignaalia 15 -napaisuudella syötetään jatkuvasti askelmoottoreille 33a, 33b ja jokainen virityselementti 212 pysäytetään alkuasemaan edellä mainitulla vasteella, alku-asemaan järjestetty mikrokytkin (ei esitetty) kääntyy päälle, ja tällöin jokaisen askelmoottorin 33a, 33b käyttötoiminta lopetetaan.
20 Vaiheessa S2 asetetaan kyseessä olevassa kaistanpäästösuodattimessa 30a olevan dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuudeksi fol 897 [MHz] ja .. talletetaan RAM:iin 53. 897 [MHz] asetetaan kaistanpäästösuodattimen 30b dielektrisen resonaattorin 31 resonanssitaajuudeksi fo2 ja talletetaan RAM:iin 53. Vaiheessa S3 päätetään onko näppäimistöä 81 käyttäen syötetty keskitaajuuden 25 fd ja kaistanleveyden AF data, jotka on viritettävä kaksiportaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen 2a. Ellei dataa ole syötetty (El vaiheessa S3), vaiheen S3 silmukkakäsittely toistetaan odotustilassa. Jos dataa on syötetty (KYLLÄ vaiheessa S3), siirrytään vaiheeseen S4. Vaiheessa S4 lasketaan edellä mainittua yhtälöä 12 ja yhtälöä 13 käyttäen keskitaajuudet (joita 30 alempana sanotaan viritystaajuuksiksi) f 1 c, f2c syötetyn keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF perusteella, jotka viritystaajuuden on viritettävä kulloisessakin kaistanpäästösuodattimessa 30a, 30b, ja sen jälkeen tämä data talletetaan RAM:iin 53.
105958 35
Vaiheessa S5 karkeaviritysprosessin suorittamiseksi lasketaan kussakin kaistan-päästösuodattimessa 30a, 30b dielektrisen virityselementin 212 siirrettävä siirtoetäisyys Ima, Imb, käyttäen seuraavaa yhtälöä 14 ja 15, jotka ovat samanlaisia laskentakaavoja kuin yhtälö 11, RAM:iin 53 talletettujen resonanssitaajuuk-5 sien fo1, fo2 datan ja viritystaajuuksien f1 c, f2c datan perusteella.
Ima = k (fo -f1c) (14)
Imb = k (fo - f2c) (15) 10 Vaiheessa S6 syötetään askelmoottoreille 33a, 33b pulssikäyttösignaalit, joiden lukumäärä vastaa laskettuja etäisyyksiä Ima, Imb, kaistanpäästösuodattimissa 30a, 30b olevan dielektrisen virityselementin 212 siirtämiseksi. Kun siirtoetäisyys Ima, Imb on positiivinen, askelmoottoreille 33a, 33b syötetään pulssikäyttösignaa-leja +napaisuudella. Dielektrisiä virityselementtejä 212 siirretään nuolen A2 15 suuntaan siirtoetäisyyden Ima, Imb verran. Kun siirtoetäisyys Ima, Imb on negatiivinen syötetään askelmoottoreille 33a, 33b vastaavasti pulssikäyttösignaaleja -napaisuudella. Dielektriset virityselementit 212 siirretään nuolen A2 suuntaan siirtoetäisyyden Ima, Imb verran. Karkeaviritys on valmis.
20 Ensimmäisen hienoviritysprosessin suorittamiseksi viritystaajuuden f1c data syötetään viritystaajuutena fs signaaligeneraattorille 71 vaiheessa S7 viritystaajuuden fs referenssisignaalin tuottamiseksi signaaligeneraattorista 71. Sen jälkeen vaiheessa S8 kytkin SW1 käännetään b-puolelle, kytkin SW2 käännetään a-puolelle, ja kytkin SW3 käännetään a-puolelle. Vaiheessa S9 viritystaajuus f1c 25 talletetaan RAM: iin 53 viritystaajuutena fss. Sen jälkeen vaiheessa S10 kaistan-päästösuodattimen 30a sisäänrakennettua keskitaajuutta fc muutetaan edellä mainitun karkeaviritysprosessin jälkeen lähellä edellä mainittua taajuutta f1c olevasta taajuudesta, niin että suoritetaan hienoviritysprosessi (kts. kuviot 7 ja 8 -11) jotta saataisiin se viritettyä karkeasti vastaamaan edellä mainittua viritystaa-30 juutta f1 c. Sen jälkeen siirrytään vaiheeseen S11.
Toisen hienoviritysprosessin suorittamiseksi viritystaajuuden f2c data syötetään viritystaajuutena fs signaaligeneraattorille 71 vaiheessa S11 viritystaajuuden fs 105958 36 referenssisignaalin tuottamiseksi signaaligeneraattorista 71. Sen jälkeen vaiheessa S12 kytkin SW1 käännetään a-puolelle, kytkin SW2 käännetään b-puolelle, ja kytkin SW3 käännetään b-puolelle. Vaiheessa S13 viritystaajuus f2c talletetaan RAM: iin 53 viritystaajuutena fss. Sen jälkeen vaiheessa S14 kaistanpääs-5 tösuodattimen 30b sisäänrakennettua keskitaajuutta fc muutetaan edellä mainitun karkeaviritysprosessin jälkeen lähellä edellä mainittua taajuutta f2c olevasta taajuudesta, niin että suoritetaan hienoviritysprosessi (Kos. kuviot 7 ja 8 -11) jotta saataisiin se viritettyä karkeasti vastaamaan edellä mainittua viritystaajuutta f2c, ja sen jälkeen vaiheessa S15 kytkin SW1 käännetään a-puolelle, kytkin SW2 10 käännetään a-puolelle ja palataan vaiheeseen S3. Tämän jälkeen edellä mainittu karkeaviritysprosessi ja edellä mainittu ensimmäinen ja toinen hienoriviritys-prosessi toistetaan, aina kun näppäimistöä 81 käyttämällä kaksiportaisen itsevirit-tyvän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2a keskitaajuus ja kaistanleveys syötetään uudelleen.
15
Kaksiportaisessa itsevirittyvässä rinnankytketyssä kaistanpäästösuodattimessa 2a, jonka rakenne on esitetty kuviossa 12, suuntakytkimet 21, 23, 25, 26 järjestetään myös vaikka esimerkiksi taajuudella f2, f3 olevat siirtosignaalit interferoivat, jotka signaalit on syötetty kaistanpäästösuodattimeen 2a kaksiportaisen itseviritty-20 vän rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen 2b tai 2c kautta toisella kanavalla olevista lähettimistä 1b, 1c, niin että toisesta kanavasta palaavaa taajuuskom-ponenttia ei syötetä sekoittimiin 60a, 60b. Vastaavasti edellä mainittu viritys-prosessi voidaan suorittaa ilman toisista kanavista interferonien taajuuskompo-nenttien vaikutuksia, samalla tavalla kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
25
Vaikka jakaja tai vastaava on järjestetty suuntakytkimien 21, 23, 25, 26 sijasta, joihin heijastussignaalit syötetään, kun toisen kanavan taajuudet ovat riittävästi --- siirretyt lähettimestä ja taajuudella f1 tulostettavasta siirtosignaalista, niin edellä mainitut toisen kanavan interferoivat signaalit syötetään sekoittimien 60a, 60b 30 paikallisvärähtelysignaalin tuloliitäntään kun toisen kanavan interferoivat signaalit ovat kulkeneet kaistanpäästösuodattimien 30a, 30b läpi, riittävän suurella vaimennuksella taajuuskomponenttien f2, f3 suhteen. Tasajännitekomponentin taso edellä mainitun toisen kanavan taajuuskomponentin f2, f3 ympärillä, joka esiintyy 105958 37 alipäästösuodattimien 61a, 61b lähdöissä, on merkittävän pieni, jolloin ne tuskin vaikuttavat edellä mainittuun viritysprosessiin. Edellä mainittu viritysprosessi voidaan suorittaa vastaanottamatta toiselta kanavalta interferoivan taajuuskompo-nentin vaikutuksia, kuten tavanomaisessa suoritusmuodossa.
5
Kaksiportaisen itsevirittyvät rinnankytketyt kaistanpäästösuodattimet 2b, 2c ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin edellä mainittu kaksiportainen itsevirittyvä rinnankytketty kaistanpäästösuodatin 2a. Kulloisessakin kaksiportaisessa itsevirittyväs-sä rinnankytketyssä kaistanpäästösuodattimessa 2b, 2c suoritetaan edellä mai-10 nittu viritysprosessi niin, että sisäänrakennettujen kaistanpäästösuodattimien 30a, 30b keskitaajuudet voivat karkeasti vastata kulloistakin viritystaajuutta f 1 c, f2c, jotka on laskettu näppäimistön 81 avulla syötettyjen kaistanpäästösuodattimien 2b, 2c keskitaajuuksien ja kaistanleveyksien mukaisesti.
15 Edellä selitetyssä suoritusmuodossa keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF data, jotka on viritettävä, syötetään näppäimistön 81 avulla. Tähän rajoittumatta esillä oleva keksintö voidaan varustaa vastaanottopiirillä keskitaajuuden fd datan ja kaistanleveyden datan AF vastaanottamiseksi ulkoisesta laitteesta, kuten toisesta säätöpiiristä tai säätöpiirin 50a liitäntäpiiristä. Säätöpiiri 50a voi laskea 20 kulloisenkin vastaanotetun keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF datan mukaisesti viritystaajuudet f1c, f2c.
Edellä selitetyssä suoritusmuodossa on erikseen järjestetty ensimmäisen viritys-prosessin suorittamiseksi sekoittimen 60a ensimmäinen piirijärjestelmä, alipääs-25 tösuodatin 61a, vahvistin 62a, A/D-muunnospiiri 63a, moottorin käyttöpiiri 32a, askelmoottori 33a jne, ja toisen viritysprosessin suorittamiseksi sekoittimen 60b ensimmäinen piirijärjestelmä, alipäästösuodatin 61b, vahvistin 62b, A/D-muun--· nospiiri 63b, moottorin käyttöpiiri 32b, askelmoottori 33b jne. Voidaan järjestää yksi piirijärjestelmä ja yksi vaihtokytkin, tai ilman niiden erillistä järjestämistä, 30 rajoittumatta tähän. Esillä oleva keksintö voidaan suunnitella siten, että selektiivinen käyttö voidaan toteuttaa ensimmäisen ja toisen käsittelyn osalta.
• · > 105958 38
Edellä selitetyssä suoritusmuodossa kuviossa 13 esitetty lähettimen multiplekseri on varustettu kolmella kaksiportaisella itsevirittyvällä rinnankytketyllä kaistanpääs-tösuodattimella 2a, 2b, 2c joissa kulloinkin on kaksi rinnankytkettyä kaistanpääs-tösuodatinta 30a, 30b. Esillä oleva keksintö voidaan sovittaa liitettäväksi useam-5 paan ensimmäisen suoritusmuodon kuviossa 1 esitettyyn itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen 2d kulloiseenkin lähtöliitäntään, tähän rajoittumatta.
Edellä selitetyssä suoritusmuodossa on selitetty kaksiportaisia itsevirittyviä rin-10 nankytkettyjä kaistanpäästösuodattimia 2a, 2b, 2c, joissa on kaksi rinnankytkettyä kaistanpäästösuodatinta 30a. 30b. Esillä olevaa keksintöä voidaan soveltaa moninapaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen, jossa on useampia rinnankytkettyjä kaistanpäästösuodattimia 30, tähän rajoittumatta.
15 Siinä tapauksessa, jossa kolminapaiset itsevirittyvät rinnankytketyt kaistanpääs-tösuodattimet on varustettu neljällä kaistanpäästösuodattimella 30, voidaan jokaisen kaistanpäästösuodattimen 30 viritettävä kulloinenkin keskitaajuus f1c, f2c, f3c laskea käyttäen seuraavia yhtälöitä 16, 17 ja 18 näppäimistöä 81 käyttäen syötetyn viritettävän keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF perusteella.
20 f 1 c = fd - 2a3 AF (16) f2c = fd - 2b3 AF (17) 25 f2c = fd - 2c3 AF (18) Tässä on toivottavaa, että kukin positiivinen vakio a3, b3, c3 on alueella 0,8 < a3 = c3 < 2,0, ja että |b3| < a3, ja että ne ovat ennalta määrättyjä vakioita jotka riippuvat kulloisessakin kaistanpäästösuodattimessa olevan dielektrisen 30 resonaattorin 31 kuormitetusta Q:sta (QL).
Siinä tapauksessa, jossa nelinapaiset itsevirittyvät rinnankytketyt kaistanpäästö-suodattimet on varustettu neljällä kaistanpäästösuodattimella 30, voidaan jokai- 105958 39 f3c, f4c laskea käyttäen seuraavia yhtälöitä 19-22 näppäimistöä 81 käyttäen syötetyn viritettävän keskitaajuuden fd ja kaistanleveyden AF perusteella.
flc = fd - 2a4 AF (19) 5 f2c = fd - 2b4 AF (20) f2c = fd -2c4 AF (21) f2c= fd - 2d4 AF (22) Tässä on toivottavaa, että kukin positiivinen vakio a4, b4, c4, d4 on alueella 10 0,2 < b4 = c4 < a4 = d4 < 2,0, ja ne ovat ennalta määrättyjä vakioita jotka riippuvat kulloisessakin kaistanpäästösuodattimessa olevan dielektrisen resonaattorin 31 kuormitetusta Q:sta (QL).
Samalla tavalla, myös vaikka moninapainen itsevirittyvä rinnankytketty kaistan-15 päästösuodatin on varustettu viidellä tai useammalla kaistanpäästösuodattimella 30, viritettävät keskitaajuudet kulloisessakin kaistanpäästösuodattimessa 30 voidaan laskea.
Edellä selitetyssä suoritusmuodossa kaistanpäästösuodattimet 30a, 30b on kyt-20 ketty rinnan jakajan 11 ja yhdistäjän 12 avulla. Kun tällöin kaistanpäästösuodatti-men 30a tai 30b keskitaajuuden viritysprosessin säätötoiminta vastaanottaa vaikutuksia kuormituksesta, joka on kytketty viritettävään kaistanpäästösuodatti- * meen, niin on järjestetty vaihtokytkin kuormituksen poiskytkemiseksi edellä mainitun keskitaajuuden viritysprosessin yhteydessä. Voidaan järjestää vaihtokytkin 25 kaistanpäästösuodattimen 30a kytkemiseksi irti kuormituksesta, esimerkiksi jakajan 11 ja suuntakytkimen 20 tuloliitännän 20a väliin, ja suuntakytkimen 20 lähtöliitännän 20b ja yhdistäjän 12 väliin, kaistanpäästösuodattimen 30a keskitaajuuden viritysprosessin yhteydessä. Voidaan järjestää vaihtokytkin kaistanpäästösuodattimen 30b kytkemiseksi irti kuormituksesta, esimerkiksi jakajan 11 ja 30 suuntakytkimen 22 tuloliitännän 22a väliin, ja suuntakytkimen 22 lähtöliitännän 22b ja yhdistäjän 12 väliin, kaistanpäästösuodattimen 30b keskitaajuuden viritysprosessin yhteydessä.
• · < 105958 40
Kuten edellä olevasta selityksestä on selvää, niin edellä selitetyssä ensimmäisen suoritusmuodon itsevirittyvää kaistanpäästösuodatinta olevassa laitteessa muodostetaan viritettävällä annetulla taajuudella olevat referenssisignaalit, jolloin edellä mainitut kehitetyt referenssisignaalit sekoitetaan edellä mainitusta kaistan-5 päästösuodattimesta tuotettaviin signaaleihin, kun edellä mainitut referenssisignaalit on syötetty edellä mainittuun kaistanpäästösuodattimeen niiden kertomiseksi ja kertomistuloksena tuottamiseksi lähtöön. Tuloksena olevien kertomistu-losten signaalien tasajännitekomponenttisignaalit suodatetaan. Edellä selitettyä kaistanpäästösuodatinta säädetään tuotetun tasajännitekomponentin signaalin 10 perusteella niin, että edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen keskitaajuudet voivat vastata edellä mainittua referenssisignaalia. Vaikka häiriöaaltosignaaleja, joiden taajuuskomponentit ovat riittävästi siirretyt edellä mainitun referenssisig-naalin taajuudesta, syötetään edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen lähtöliitän-tään, niin edellä mainitun alipäästösuodatusvälineen lähdössä ilmenevä edellä 15 mainitun häiriöaaltosignaalin taajuuskomponentin taso on huomattavan pieni, aiheuttaen siten tuskin mitään vaikutuksia edellä mainittuun automaattiseen viri-tystoimintaan. Tämän vuoksi edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen keskitaa-juus voidaan automaattisesti säätää haluttuun viritysarvoon yksinkertaisella piirirakenteella ja suuremmalla tarkkuudella kuin tavanomaisessa suoritusmuo-20 dossa.
Erään lisäsuoritusmuodon mukainen itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpääs- ♦ tösuodatin käsittää kaistanpäästösuodattimen, joka pystyy muuttamaan keskitaa-juuttaan, ja itsevirittyvän laitteen, joka on kuvattu edellä olevissa suoritusmuo-25 doissa, itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen muodostamiseksi.
Edellä olevan suoritusmuodon avulla selitetyn lähettimen multiplekseri käsittää useita edellä esitettyjä itsevirittyvää tyyppiä olevia kaistanpäästösuodattimia, sähköisen liitännän edellä mainittujen itsevirittyvää tyyppiä olevien kaistanpääs-30 tösuodattimien lähtöliitäntöjen välillä, jokaisen edellä mainitun itsevirittyvää tyyppiä olevan kaistanpäästösuodattimen jokaisen edellä mainitun kaistanpäästösuodattimen tuottaman jokaisen signaalin lähtöön tuottamiseksi. Yllä kuvattu itsevirittyvä toimenpide voidaan suorittaa ilman toisesta kanavasta heijastuvien 105958 41 signaalien vaikutuksien soveltamista yllä kuvattuihin vastaaviin automaattiviritys-tyyppiä oleviin kaistanpäästösuodattimiin.
Esillä olevan keksinnön itsevirittyvässä laitteessa moninapaista rinnankytkettyä 5 kaistanpäästösuodatinta varten lasketaan jokaiseen edellä mainittuun kaistan-päästösuodattimeen viritettävän jokainen keskitaajuus moninapaiseen rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen viritettävän keskitaajuuden ja kaistanleveyden mukaisesti, jolloin useita kaistanpäästösuodattimia on kytketty rinnakkain, jolloin muodostetaan kulloisetkin referenssisignaalit, jolloin kulloisetkin muodostettavat 10 referenssisignaalit sekoitetaan, kerrotaan kulloisestakin kaistanpäästösuodatti-mesta tuotetun kulloisenkin signaalin kanssa, kun jokainen referenssisignaali on syötetty kulloiseenkin kaistanpäästösuodattimeen, jolloin suodatetaan kertomistu-loksista jokaisen signaalin tasavirtakomponentin signaali, jolloin kulloistakin kaistanpäästösuodattimia säädetään suodatetun tasavirtakomponentin signaalin 15 perusteella niin että jokaisen kaistanpäästösuodattimen keskitaajuus voi yhtyä jokaisen referenssisignaalin taajuuteen.
Vaikka häiriöaaltosignaaleja, joiden taajuuskomponentti on riittävästi siirretty edellä mainitun referenssisignaalin taajuudesta, syötetään edellä mainitun kais-20 tanpäästösuodattimen lähtöliitäntään, niin edellä mainitun häiriöaaltosignaalin taajuuskomponentin ympärillä olevan, edellä mainitun alipäästösuodatusvälineen lähdössä ilmenevä häiriöaaltosignaalin taso on huomattavan pieni, aiheuttaen siten tuskin mitään vaikutuksia edellä mainittuun automaattiseen viritystoimin-taan. Tämän vuoksi edellä mainitun moninapaisen rinnankytketyn kaistanpääs-25 tösuodattimen keskitaajuus voidaan automaattisesti säätää haluttuun viritysar-voon yksinkertaisella piirirakenteella ja suuremmalla tarkkuudella kuin tavanomaisessa suoritusmuodossa.
~ · <
Erään lisäsuoritusmuodon mukainen moninapainen itsevirittyvä rinnankytketty 30 kaistanpäästösuodatin on varustettu moninapaisesti rinnankytketyillä kaistan-päästösuodattimilla, jolloin useampia kaistanpäästösuodattimia, joiden keskitaajuus on muutettavissa, on sähköisesti rinnankytketty, sekä edellä esitetyllä itse- «« 105958 42 virittyvällä laitteella moninapaisen itsevirittyvän rinnankytketyn kaistanpäästö-suodattimen muodostamiseksi.
Vielä erään suoritusmuodon mukainen lähettimen multiplekseri on varustettu 5 useammalla moninapaisella itsevirittyvällä rinnankytketyllä kaistanpäästösuodatti-mella, joita on selitetty edellä, ja jotka on sähköisesti kytketty keskenään jokaisen edellä mainitun moninapaisen rinnankytketyn kaistanpäästösuodattimen lähtöliitän-nässä, jolloin edellä mainittu automaattinen viritystoimenpide voidaan suorittaa ilman vaikutuksia signaalista, joka palaa toisesta kanavasta, joka vuorostaan on 10 kytketty kulloiseenkin moninapaiseen itsevirittyvään rinnankytkettyyn kaistan-päästösuodattimeen.
Vaikka esillä oleva keksintö on täydellisesti selitetty esimerkin muodossa viitaten oheisiin piirustuksiin, on huomattava, että alan ammattilaiselle erilaiset muutokset 15 ja muunnelmat ovat ilmeisiä poikkeamatta esillä olevasta keksinnöstä, kuten määritetty oheen liitetyissä vaatimuksissa.
* · • ·

Claims (9)

43 105958
1. Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta (30) varten, joka on sovitettu auto maattisesti virittämään kaistanpäästösuodattimen (30) keskitaajuuden (fc) anne-5 tulle taajuudelle (fd), joka laite käsittää säätövälineen (50) kaistanpäästösuodattimen (30) säätämiseksi siten, että kaistanpäästösuodattimen (30) keskitaajuus (fc) vastaa annettua taajuutta (fd), tunnettu signaalinmuodostusvälineestä (71) edellä annetulla taajuudella (fd) olevan referenssisignaalin muodostamiseksi; sekoitusvälineestä (60) signaalinmuodostusvälineen (71) muodostaman refe-10 renssisignaalin sekoittamiseksi kaistanpäästösuodattimen (30) tuottamaan signaaliin, kun referenssisignaali on syötetty kaistanpäästösuodattimeen (30), sekoittimen lähtösignaalin tuottamiseksi vastaten kaistanpäästösuodattimen (30) tuottamaa signaalia kerrottuna referenssisignaalilla; alipäästösuodatusvälineestä (61) tasajännitekomponenttisignaalin suodattamiseksi sekoitusvälineen tuotta-15 masta lähtösignaalista; missä säätöväline (50) säätää kaistanpäästösuodatinta (30) niin, että kaistanpäästösuodattimen (30) keskitaajuus vastaa referenssisignaalin taajuutta (fd) siten, että alipäästösuodatusvälineen (61) ulostuloon tuottaman tasavirtakomponenttisignaalin taso tulee olennaisesti nollaksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen itsevirittyvä laite, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää ensimmäisen kytkentävälineen (25), joka on järjestetty signaalinmuodos-. tusvälineen (71) ja kaistanpäästösuodattimen (30) tuloliitännän (T1) väliin, ja signaalinmuodostusvälineen (71) ja sekoitusvälineen (60) väliin, ja joka lähdössä tuottaa signaalinmuodostusvälineen (71) muodostaman referenssisignaalin kais-25 tanpäästösuodattimen (30) tuloliitäntään ja haaroittaa osan referenssisignaalista tuottaen lähdön sekoitusvälineeseen (60); toisen kytkentävälineen (21), joka on järjestetty kaistanpäästösuodattimen (30) lähtöliitännän (T2) ja itsevirittyvän laitteen lähtöliitännän väliin, ja kaistanpäästösuodattimen (30) lähtöliitännän (12) ja sekoitusvälineen (60) väliin, ja joka tuottaa itsevirittyvän laitteen lähtöliitäntään 30 kaistanpäästösuodattimen (30) lähtöliitännästä (T2) tuotettavan signaalin ja haaroittaa osan kaistanpäästösuodattimen (30) lähtöliitännästä (T2) tuotettavasta signaalista niin, että se johdetaan lähtönä sekoitusvälineeseen (60). • 105958 44
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen itsevirittyvä laite, tunnettu siitä, että se lisäksi on varustettu syöttövälineellä (81) kaistanpäästösuodattimelle (30) viritettävän keskitaajuuden syöttämiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen itsevirittyvä laite, tunnettu siitä, että se lisäksi on varustettu vastaanottovälineellä kaistanpäästösuodattimeen (30) viritettävää keskitaajuutta koskevan informaation vastaanottamiseksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen itsevirittyvä laite, tunnettu siitä, 10 että kaistanpäästösuodatin (30) on varustettu resonaattorilla (31), että säätöväli- ne (50) on sovitettu laskemaan resonaattorin (31) resonanssitaajuuden säätämällä alipäästösuodatusvälineestä (61) tuotettavan tasajännitekomponenttisignaalin taso tulemaan olennaisesti nollaksi, kaistanpäästösuodattimen (30) säätämiseksi siten, että kaistanpäästösuodattimen keskitaajuus vastaa referenssisignaalin 15 taajuutta.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen itsevirittyvä laite, tunnettu siitä, että kaistanpäästösuodatin (30) on varustettu resonaattorilla (31), että säätöväli-ne (50) säätää signaalinmuodostusvälinettä (71) niin, että referenssisignaalin 20 taajuus vastaa kaistanpäästösuodattimen (30) keskitaajuutta siten, että alipäästösuodatusvälineestä (61) tuotettavan tasajännitekomponenttisignaalin taso tulee . olennaisesti nollaksi referenssisignaalin taajuuden muuttamiseksi, ja säätöväline (50) säätää kaistanpäästösuodatinta (30) siten että kaistanpäästösuodattimen (30) keskitaajuus vastaa referenssisignaalin taajuutta muutetun referenssisignaa-25 Iin taajuuden mukaisesti.
7. Itsevirittyvää tyyppiä oleva kaistanpäästösuodatin, jonka keskitaajuutta voidaan muuttaa, tunnettu siitä, että se käsittää jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1 - 6 mukaisen itsevirittyvän laitteen. 30
8. Lähettimen multiplekseri, tunnettu siitä, että se käsittää useita patenttivaatimuksen 7 mukaisia itsevirittyvää tyyppiä olevia kaistanpäästösuodattimia (30), joiden lähtöliitännät on sähköisesti kytketty yhteen. 45 105958
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen itsevirittyvä laite moninapaista rinnankytkettyä kaistanpäästösuodatinta varten, tunnettu siitä, että se käsittää laskentavälineen jokaiseen kaistanpäästösuodattimeen viritettävän jokaisen 5 keskitaajuuden laskemiseksi jokaiseen moninapaiseen rinnankytkettyyn kaistanpäästösuodattimeen viritettävän keskitaajuuden ja kaistanleveyden mukaisesti, jolloin useita kaistanpäästösuodattimia, joiden keskitaajuutta voidaan muuttaa, on kytketty sähköisesti rinnakkain; jolloin signaalinmuodostusvälineet muodostavat referenssisignaalit, joilla on laskentavälineen laskema keskitaajuus; jolloin 10 sekoitusvälineet sekoittavat kulloistenkin signaalinmuodostusvälineiden muodostamat referenssisignaalit vastaavien kaistanpäästösuodattimien lähtöön tuottamien referenssisignaalien kanssa, kun jokainen referenssisignaaleista on syötetty kaistanpäästösuodattimiin, jolloin alipäästösuodatusvälineet suodattavat jokaisen tasajännitekomponenttisignaalin jokaisesta sekoitusvälineen lähtösignaalista. * · · 105958 46
FI920207A 1991-01-18 1992-01-17 Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten FI105958B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP423491 1991-01-18
JP423491 1991-01-18
JP33842591A JP2727834B2 (ja) 1991-01-18 1991-12-20 帯域通過フィルタのための自動設定装置
JP33842591 1991-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI920207A0 FI920207A0 (fi) 1992-01-17
FI920207A FI920207A (fi) 1992-07-19
FI105958B true FI105958B (fi) 2000-10-31

Family

ID=26337969

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI920207A FI105958B (fi) 1991-01-18 1992-01-17 Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5235294A (fi)
EP (1) EP0495514B1 (fi)
CA (1) CA2059580C (fi)
DE (1) DE69214678T2 (fi)
DK (1) DK0495514T3 (fi)
FI (1) FI105958B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI87864C (fi) * 1991-05-09 1993-02-25 Telenokia Oy Anordning och foerfarande foer reglering av ett bandpassfilter, saerskilt ett kombinatorfilter
FI91469C (fi) * 1992-03-31 1994-06-27 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä RF-kaistanpäästösuodattimen virittämiseksi
FI93064C (fi) * 1992-12-30 1995-02-10 Nokia Telecommunications Oy Laite ja menetelmä kaistanpäästösuodattimen, erityisesti kompainerisuodattimen säätämiseksi
US5739731A (en) * 1994-01-18 1998-04-14 Allen Telecom Group, Inc. Self-tuning resonant cavity filter
FI96550C (fi) * 1994-06-30 1996-07-10 Nokia Telecommunications Oy Summausverkko
US5608665A (en) * 1995-10-03 1997-03-04 Wyszynski; Adam S. Self-tuned, continuous-time active filter
FI103227B (fi) * 1996-08-29 1999-05-14 Nokia Telecommunications Oy Summausverkko ja virityskanta
US6147577A (en) * 1998-01-15 2000-11-14 K&L Microwave, Inc. Tunable ceramic filters
JP3389868B2 (ja) * 1998-11-09 2003-03-24 株式会社村田製作所 誘電体フィルタの自動特性調整方法、自動特性調整装置およびそれを用いた誘電体フィルタの製造方法
US6904101B1 (en) * 2000-02-17 2005-06-07 Lear Corporation Tuneless narrow-band super-regenerative receiver
SE517746C2 (sv) * 2000-10-20 2002-07-09 Ericsson Telefon Ab L M Lageranordning, Kavitetsfilter samt förfarande för montering därav
US6822540B2 (en) * 2001-10-26 2004-11-23 Adc Telecommunications, Inc. Tuning a cavity filter based on positional data for tuning members
US7148771B2 (en) * 2004-12-21 2006-12-12 Alcatel Concentric, two stage coarse and fine tuning for ceramic resonators
US20070098118A1 (en) * 2005-11-01 2007-05-03 Khurram Muhammad Method for automatic gain control (AGC) by combining if frequency adjustment with receive path gain adjustment
KR101077570B1 (ko) 2009-07-20 2011-10-27 주식회사 에이스테크놀로지 자동 제어가 가능한 주파수 튜너블 필터
WO2011150952A1 (en) * 2010-05-31 2011-12-08 Prism Microwave Oy Tuning system of resonator filters
US11201602B1 (en) 2020-09-17 2021-12-14 Analog Devices, Inc. Apparatus and methods for tunable filtering
US11201600B1 (en) 2020-10-05 2021-12-14 Analog Devices, Inc. Apparatus and methods for control and calibration of tunable filters
CN112147740A (zh) * 2020-10-22 2020-12-29 重庆邮电大学 一种基于集成硅波导的多工作频段、可编程微波光子滤波器

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4426630A (en) * 1981-12-28 1984-01-17 Rockwell International Corporation Electronically tunable band reject filter
US4462009A (en) * 1982-05-25 1984-07-24 Rockwell International Corporation Broadband filter and tuning system
US4726071A (en) * 1984-12-31 1988-02-16 Orion Industries, Inc. Microprocessor controlled self-tuning resonant cavity and method
SU1524115A1 (ru) * 1987-07-07 1989-11-23 Ленинградский электротехнический институт им.В.И.Ульянова (Ленина) Устройство дл стабилизации частоты настройки ферритового элемента
JPH071841B2 (ja) * 1987-10-19 1995-01-11 日本電信電話株式会社 自動同調共振装置
FR2661057A1 (fr) * 1990-04-12 1991-10-18 Tekelec Airtronic Sa Procede pour accorder au moins un filtre a frequence variable d'un arrangement de filtre sur une nouvelle frequence selectionnee et systeme pour la mise en óoeuvre de ce procede.

Also Published As

Publication number Publication date
DK0495514T3 (fi) 1997-02-17
DE69214678T2 (de) 1997-06-05
CA2059580A1 (en) 1993-06-21
DE69214678D1 (de) 1996-11-28
EP0495514B1 (en) 1996-10-23
FI920207A (fi) 1992-07-19
FI920207A0 (fi) 1992-01-17
EP0495514A2 (en) 1992-07-22
US5235294A (en) 1993-08-10
EP0495514A3 (en) 1993-02-24
CA2059580C (en) 1996-06-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI105958B (fi) Itsevirittyvä laite kaistanpäästösuodatinta varten
EP1236275B1 (en) Variable load switchable impedance matching system
KR100335140B1 (ko) 위상 동기 루프 장치 및 위상 동기 주파수 발생 방법
KR100378158B1 (ko) 이동통신용시분할다중접속fdd무선유니트와시분할다중접속fdd/tdd이중모드무선유니트
US7825745B1 (en) Variable bandwidth tunable silicon duplexer
US7212789B2 (en) Tunable duplexer
US4612669A (en) Antenna matching system
CN100338874C (zh) 谐振器布置和谐振器调谐方法
JP2001507518A (ja) 電気信号および/またはエネルギーの非接触伝送装置
WO2004062100A1 (en) System and method for an electronically tunable frequency filter having constant bandwidth and temperature compensation for center frequency, bandwidth and insertion loss
DK163773B (da) Fremgangsmaade til afstemning af svingningskredsene i et kommunikationsmodtageapparat
US4442415A (en) Multichannel frequency modulator
WO1994016495A1 (en) Method and arrangement for tuning a combiner filter
AU689685B2 (en) Resonator resonant frequency tuning
US4207530A (en) Electrically tunable inductor and method
GB2337884A (en) Voltage controlled oscillators
JP2727834B2 (ja) 帯域通過フィルタのための自動設定装置
JP3173092B2 (ja) 帯域通過フィルタのための自動設定装置
JPH04368022A (ja) 空中線整合回路およびこれを用いた空中線整合方法
JP2600472B2 (ja) 帯域通過フィルタのための自動同調装置
JPH0575303A (ja) 帯域通過フイルタのための自動設定装置
JP2727769B2 (ja) 帯域通過フィルタのための自動同調装置
JPH0567906A (ja) 帯域通過フイルタのための自動設定装置
JP2600473B2 (ja) 帯域通過フィルタのための自動同調装置
DiPiazza et al. 50 watt/CW diode tuned UHF filter