FI105440B - Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa - Google Patents
Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa Download PDFInfo
- Publication number
- FI105440B FI105440B FI990004A FI990004A FI105440B FI 105440 B FI105440 B FI 105440B FI 990004 A FI990004 A FI 990004A FI 990004 A FI990004 A FI 990004A FI 105440 B FI105440 B FI 105440B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- plant
- substrate
- layer
- support
- growing
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G31/00—Soilless cultivation, e.g. hydroponics
- A01G31/02—Special apparatus therefor
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G24/00—Growth substrates; Culture media; Apparatus or methods therefor
- A01G24/50—Growth substrates; Culture media; Apparatus or methods therefor contained within a flexible envelope
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02P—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
- Y02P60/00—Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
- Y02P60/20—Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2
- Y02P60/21—Dinitrogen oxide [N2O], e.g. using aquaponics, hydroponics or efficiency measures
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Cultivation Of Plants (AREA)
Description
105440
Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä kasvien kasvatuksessa. Tämän keksinnön koh-5 teenä on myös patenttivaatimuksen 11 johdanto-osassa määritelty järjestely kasvien kasvatuksessa.
Tunnetun tekniikan mukaisesti esimerkiksi kukkien kasvattamiseksi tunnetaan erilaisia kasvatuspusseja. Tälläisiä kasvualustoja lähinnä ko-10 ristekasvien kasvatukseen esimerkiksi toimistoissa ja kodeissa on esitetty patenttihakemuksessa EP 0 707 787 A1.
Tunnetun tekniikan mukaisesti ammattimaisessa kasvien, kuten koris-tekukkien ja vihannesten kasvatuksessa kasvihuoneissa käytetään kas-15 vualustana kasvatuspusseja, joissa tavallisesti muovisäkkiin tai muovipussiin on sijoitettu materiaali, kuten lannoittamaton tai lannoitettu turve ja multa, jossa kasvi kasvatetaan. Kasvatuspussi on pituudeltaan esimerkiksi 0,6-1,2 m ja leveydeltään 0,4-0,8 m. Tunnetaan myös synteettisiä kasvualustoja, kuten lasivilla ja mineraalivilla, jolloin kasvin tar-20 vitsemat ravinteet ja lannoitteet lisätään kasvualustaan. Kasvatuspus-seihin avataan esimerkiksi viiltämällä aukko, johon istutetaan yksi tai useampi kasvi. Eräs tunnetun tekniikan mukainen kasvatuspussi on esitetty patenttijulkaisussa US 4,209,945. Mainittu kasvatuspussi on kuitenkin hankala ja raskas käsitellä erityisesti kasvatuspussien alus- • · ·;;; 25 talle asennuksen yhteydessä. Tällöin jopa satoja kasvatuspusseja sijoi- tetaan rivistöihin. Kasvatuspussien poiskerääminen on myös hankalaa, J · f sillä avatun pussin sisältö valuu helposti ulos käsittelyn aikana.
« · · • · · :T: Tarvittavat ravinteet ja lannoitteet, kuten rakeistettu kananlanta, voi- 30 daan sijoittaa kasvatuspussin sisään, sen toiselle reunalle tai toiseen päähän, jolloin kasvi istutetaan sitten kasvatuspussin vastakkaiselle reunalle tai vastakkaiseen päähän. Kasvi saa kasvun myöhemmässä * * * vaiheessa tarvitsemansa lisäravinteet kasvatettuaan juurensa riittävän lähelle näitä ravinteita ja lannoitteita. Kasvatuspussien käsittely ja kulje- « 35 tus voi kuitenkin sekoittaa näitä lisäravinteita myös muualle pussiin.
ai·
I
• I
• « I
:! Tunnetaan laattamaisiksi puristettuja ja pussiin sijoitettuja turvealustoja, • · · jotka ovat pienempiä kuin irtoturpeesta valmistetut kasvualustat, ja jotka • »
• I
2 105440 sijoituspaikassaan kastellaan, jolloin kuivat turvealustat turpoavat. Kas-vatuskauden lopussa poiskeräämisen yhteydessä nämä kasvualustat ovat kastelun ja tehtyjen aukkojen takia raskaita ja hankalia käsitellä. Pussimateriaalin erottaminen turpeesta vaatii lisäksi runsaasti käsi-5 työtä. Kasvatuspusseissa tavallisesti käytetty pussimainen ja kalvomai-nen muovimateriaali saastuttaa luontoa, ellei kierrätyksestä ole huolehdittu.
Tunnetusti kasvatuspussiin voidaan sijoittaa myös kuivattua ja pelle-10 teiksi puristettua turvetta ja kiertää kasvatuspussi rullalle valmistuspaikassaan. Sijoituspaikassaan kasvatuspussi rullataan auki, viilletään osittain auki ja kastellaan, jolloin pelletit laajenevat. Tälläinen kasvatus-pussi on esitetty patenttijulkaisussa US 4,424,645. Mainittu kasvatus-pussi on hankala käsitellä esimerkiksi kasvihuoneessa, jolloin kasvatus-15 pussit täytyy yksitellen asentaa paikoilleen, rullata auki ja niihin täytyy avata aukko kastelua varten. Kasvatuspussien asennus ja poiskeräämi-nen on käsityötä, jossa työasennot ovat hankalia ja käsittely vaatii runsaasti nostoja. Muovimateriaalista valmistettu pussi on lisäksi erotettava poiskeräämisen yhteydessä kasvatusmateriaalista, joka voidaan 20 haluttaessa lannoittaa ja sekoittaa uuteen turve- tai multamateriaaliin.
Käytettäessä rajoitettuja kasvualustoja, joissa lannoite on sekoitettu koko kasvualustaan ongelmana on kuitenkin se, että tällöin ei voida käyttää niin suurta lannoitemäärää, jotta se riittäisi koko kasvukauden ajan.
25 Riittävän lannoitemäärän sekoittaminen kasvualustaan esimerkiksi «· · kurkkua ja tomaattia varten johtaisi erittäin suuriin kasvualustoihin sopi-van lannoiteväkevyyden aikaansaamiseksi. Näin on erityisesti luon--[[[’ nonmukaisessa viljelyssä. Lannoitteiden toisaalta ollessa rakeisia ja :T: voimakkaita tilan säästämiseksi ne helposti vaurioittavat kasvin juuria ja 30 lisäksi raemaisten lannoitteiden liukeneminen optimaalisesti kasvualustaan riippuu voimakkaasti olosuhteista ja on hyvin epävarmaa.
* · · 9 0* _ • ♦ ·
Tunnetun tekniikan mukaisissa, erityisesti kasvatuspusseja kasvualus-\ * tana käyttävissä ammattimaisessa kasvien kasvatuksen menetelmissä 35 on huomattavana epäkohtana se, että pussimateriaalin ja kasvatusma-teriaalin, kuten lantakompostin, turpeen ja mullan kuljettaminen kasva-tuspussien valmistuspaikkaan, valmiiden kasvatuspussien kuljettami-nen sijoituspaikalleen, kasvatuspussien sijoittelu ja asentaminen paikal- • · •«· 105440 leen vaatii menetelmien eri vaiheissa runsaasti kuljetuksia, kuten rekka-ja traktorikuljetuksia, ja tiloja varastointiin. Siten nämä tunnetut menetelmät kuluttavat energiaa sekä saastuttavat ilmaa esimerkiksi pakokaasujen muodossa ja lisäävät kasvatuspussien käytöstä aiheutuvia kus-5 tannuksia.
Energiankulutus lisääntyy myös, mikäli lannoiteaineet rakeistetaan ja kasvatuspusseissa käytettävä kasvatusmateriaali, kuten lantakomposti kuivataan kasvatuspussien keventämiseksi ja käsittelyn helpottamisek-10 si. Kasvatuspussien alustalle paikoilleen asettamiseen ja poiskeräämi-seen kuluva aika lisää kasvatuskustannuksia, sillä uusien kasvien istutusta ei voida aloittaa välittömästi sadon tai kasvien poiskeräämisen jälkeen.
15 Tämän keksinnön tarkoituksena on esittää huomattava parannus tunnettuun tekniikkaan edellä mainittujen epäkohtien poistamiseksi ja esitellä yksinkertainen, tehokas ja vähemmän saastuttava menetelmä kasvien kasvattamiseksi. Keksinnön keskeisenä periaatteena on putkimaisen, yhtenäisen ja jatkuvan kasvualustan käyttö, joka kasvualusta 20 soveltuu hyvin valmistettavaksi sen sijoituspaikalla ja poiskerättäväksi koneellisesti. Keksinnön keskeisenä periaatteena on myös, että kahden tai useamman vierekkäisen jatkuvan kasvualustan eli kasvatusputken käytöllä voidaan helpommin hallita kasvien kasvua.
> · · 25 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle kasvien
• · I
kasvatuksessa on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuk-sen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle järjestelylle kasvien kasvatuksessa on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuk-:T: sen 11 tunnusmerkkiosassa.
30
Keksinnön avulla saavutetaan useita huomattavia etuja. Keksinnön mukainen menetelmä kasvualustan perustamiseksi ja poiskeräämiseksi pystytään koneistamaan menetelmää soveltavien laitteistojen avulla • » · yksinkertaisesti, jolloin esimerkiksi kasvukausien kierto nopeutuu ja te- « 35 hostuu. Perustamisen ja poiskeräämisen voi hoitaa tarvittaessa jopa yksi henkilö. Varsinkin suurien kasvualojen ollessa kyseessä esimer-kiksi kasvihuoneluomuviljely tehostuu huomattavasti tarvittavan työ- 4 105440 määrän vähentyessä verrattuna tunnettuun tekniikkaan, joka vaatii useita erillisten kasvatuspussien käsittelyjä ja siirtoja.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla säästetään aikaa, työkustan-5 nuksia ja erityisesti energiaa, sillä kasvatusmateriaali voidaan kuljettaa suoraan keräyspaikaltaan kasvualustan sijoituspaikalle ja erillinen muualla tapahtuva pussitusvaihe kuljetuksineen voidaan välttää. Luomuviljelyssä käytetään kasvatusmateriaalina kompostituotteita, kuten lantakompostia, jotka sisältävät kasvin koko ravinnetarpeen kasvun ai-10 kana, mikä johtaa kasvatusmateriaalin suureen määrään. Keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan välttää kompostituotteiden erillistä kuivatusta niiden tilavuuden ja painon pienentämiseksi, sillä komposti voidaan käyttää sellaisenaan, jolloin säästetään kuivattamiseen ja kuljetuksiin käytettyä energiaa.
15
Menetelmässä voidaan tunnettua tekniikkaa helpommin hyödyntää viljelijän tai lähialueen omia kasvatusmateriaaleja, erityisesti lantakompostia, sillä niiden kuljettaminen mahdollisesti etäiseen pussituskohtee-seen voidaan välttää. Samalla kuljetuksiin käytettävä energia vähenee 20 ja kustannukset pienenevät. Menetelmää soveltavien laitteistojen avulla myös kasvatusmateriaalin ja pussimateriaalin erottaminen toisistaan on helppoa niiden kierrättämiseksi.
Järjestämällä keksinnön mukaista menetelmää soveltavat laitteistot •;;j 25 kasvualustan valmistamiseksi eteen-, taaksepäin ja sivuittain liikkuviksi : : voidaan näitä laitteita käyttää myös ahtaissa kasvihuoneissa.
• · «
Menetelmässä lannoitteiden ja kasvatusmateriaalin vaihto tai seostuk-sen muutos voidaan tarvittaessa suorittaa nopeasti ja jopa kesken kas-30 vualustojen valmistuksen, mikäli halutaan välttää esimerkiksi voimakkaita lannoitteita herkkäjuuristen kasvien, kuten kurkun yhteydessä, tai mikäli eri kasvien kasvatusmäärät tai kasvit muuttuvat suunnitellusta.
• · ·
Myös kasvualustan koon vaihtaminen eri kasveille sopivaksi on help- • · · poa.
35
Eräänä erityisenä esitetyn kasvualustan etuna on ilmavampi rakenne, :·! jolloin kasvin juuriston happitilanne on huomattavasti edullisempi kuin kasvatuspusseissa ja erityisesti esimerkiksi kokoonpuristetuissa blok- * ·
- I
5 105440 kiimaisissa turvealustoissa. Keksinnön mukaisessa menetelmässä kasvualustoihin on sijoitettu kompaktisti kasvin tarvitsema lannoitemäärä sekä ravinteet ja kasvukauden aikaista lisälannoitusta ei tarvita.
5 Keksinnön mukaista menetelmää soveltavalla kasvualustalla on erityisenä etuna se, että kastelulaitteiden, kuten vesiletkustoon tai -putkistoon liitetyn tippu- tai tihkuventtiilin tukkeutuminen ja rikkoutuminen vaikuttaa yksittäisen kasvin kasvuun vähemmän kuin tunnetun tekniikan mukaisia yksittäisiä kasvatuspusseja käytettäessä. Kasvi saa tarvitta-10 essa vettä ja ravinteita jatkuvan kasvualustan muista osista. Erityisenä etuna on lisäksi se, että jatkuvan rakenteen myötä kosteuden ja ravinteiden jakautuminen kasvatusputkessa on tasaisempaa, jolloin esimerkiksi kurkun tai tomaatin laatu on tasaisempaa. Keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan välttää rakeistettuja lannoitteita, jotka vaativat 15 kastelua liuetakseen kasvatuskerrokseen. Mikäli yksittäisissä kasvatus-pusseissa käytetään rakeistettuja lannoitteita on epäkohtana lisäksi se, että kastelun tukkeutuessa kasvi ei saa tarvitsemiaan ravinteita.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen suoritusmuodon 20 avulla saavutetaan kasvien kasvatuksessa lisäksi huomattavia erityisetuja, sillä kasvien kasvua voidaan hallita ja ohjata tarkemmin kuin tunnetun tekniikan mukaisia kasvatuspusseja käytettäessä.
Edellä mainitun keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti ·; 25 sijoitetaan kaksi verkkomaisella tuentakerroksella varustettua kasvu- alustaa eli kasvatusputkea vierekkäin, jolloin ensimmäiseen kasvatus-putkeen istutetaan kasvi, Kuten taimen ja toiseen kasvatusputkeen sijoi-tetaan kasvin tarvitsema lisäravinne tai lisälannoite.
• · · 30 Keksinnön huomattavana etuna on lisäksi se, että kasvuston vaihdon yhteydessä voidaan toinen kasvualusta, tyypillisesti lisäravinteet sisäl- tävä kasvualusta vaihtaa uuteen. Tällöin aikaansaadaan lisäsäästöjä, *· · · · ...------ . - . - koska vaihtojen välillä ei aina ole tarpeen vaihtaa molempia kasvualustoja ja samalla säästetään alkaa. Erillisten kasvualustojen avulla este-35 tään kasvualustojen sekoittuminen myös istutuksen yhteydessä, jolloin kasvin tai juurien vahingoittuminen väkevän kasvatuskerroksen takia tai istutus väärään kasvualustaan estetään tehokkaasti.
• m 6 105440
Erottamalla kasvualustat toisistaan välimatkan päähän esimerkiksi ilma-raon avulla estetään kasvien juurien kasvu toiseen kasvualustaan. Myöhemmin kasvualustat siirretään kosketukseen toisensa kanssa, jolloin kasvi voi kasvattaa juuret verkkomaisten tuentakerroksien läpi 5 toiseen kasvualustaan ja käyttää hyväkseen lisäravinteet. Kasvin lisäravinteiden saantia ohjataan siten paremmin ja ajoitetaan tarkemmin kuin yksittäisen kasvatuspussin avulla.
Edellä mainitun keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti 10 sijoitetaan kaksi kasvualustaa päällekkäin, jolloin ylempään, laimeampaan kasvualustaan istutetaan kasvi ja alempaan, väkevämpään kasvualustaan on sijoitettuna kasvin tarvitsema lisäravinne tai lisälannoite. Tässä keksinnön suoritusmuodossa kasvualustojen väliin tai alle voidaan sijoittaa erittäin helposti myös lämmitysputkisto, mikä on tarpeen 15 erityisesti kurkun kasvatuksessa ja kasvualustan lämpötilan ylläpitämisessä.
Kasvatusputkissa kasvavien kasvien kasvua voidaan helposti ohjata kastelemalla ensimmäistä kasvualustaa, tai toista kasvualustaa, tai 20 näitä molempia yhtäaikaa. Ravinteiden tai lannoitteen, ja kasvatusma-teriaalissa olevien mineraalien liukenemista tehostetaan kastelun avulla. Toista kasvualustaa voidaan kastella sen ollessa erotettuna ensimmäisestä kasvualustasta, jolloin ravinteiden jakautumista kasvumateri-. aaliin voidaan hallita jo etukäteen. Yhteensiirrettyjenkin kasvualustojen ;;; 25 välistä ravinteiden siirtymistä voidaan kastelun avulla ohjata ennen juu rien kasvamista.
I ( I
• 19 • · 9
Edellisen perusteella on selvää, että keksinnön mukaisessa menetel-0 : mässä voidaan muodostaa myös haluttu määrä, esimerkiksi kolme :T: 30 oleellisesti yhdensuuntaista kasvualustaa, jolloin keskimmäiseen tai kahteen kasvualustaan istutaan kasvi. On lisäksi selvää, että kaksi kasvualustaa voidaan asettaa kontaktiin toistensa kanssa jo alustalle asettamisen yhteydessä. Istutettaessa kasvi molempiin kasvualustoihin saavutetaan se lisäetu, että kasvatusala käytetään tehokkaasti.
35 • * ·
Keksintöä selostetaan seuraavassa selityksessä tarkemmin viittaamalla :·! samalla oheisiin piirustuksiin, joissa: 9 • « 9 9 105440 kuva 1 esittää keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kasvualustan erästä edullista suoritusmuotoa perspektiivikuvanto-na ja kahdesta kohtaa poikkileikattuna, 5 kuva 2 esittää keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kasvualustan kolmea edullista suoritusmuotoa poikkileikkausku-vantona ja kasvualustojen päästä katsottuna, jolloin nämä kasvualustat on erotettu toisistaan, 10 kuva 3 esittää keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kasvualustan kolmea edullista suoritusmuotoa poikkileikkausku-vantona ja kasvualustojen päästä katsottuna, jolloin kaksi kasvualustaa on järjestetty kontaktiin toistensa kanssa ja kolmas kasvualusta on siirretty sivusuunnassa, 15 kuva 4 esittää keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kasvualustan kolmea edullista suoritusmuotoa poikkileikkausku-vantona ja kasvualustojen päästä katsottuna, jolloin kaksi kasvualustaa on järjestetty kontaktiin toistensa kanssa, ja 20 kuva 5 esittää keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kasvualustan kahta edullista suoritusmuotoa poikkileikkauskuvan-tona ja kasvualustojen päästä katsottuna, jolloin kaksi kasvualustaa on järjestetty päällekkäin ja kontaktiin toistensa ;;; 25 kanssa.
;...· Kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukaista menetelmää soveltavan kas- vualustan 1 eräs edullinen suoritusmuoto perspektiivikuvantona ja kah- :T: desta kohtaa P1, joka on näkyvissä, ja P2 poikittaissuunnassa poikki- 30 leikattuna. Alustan A, kuten maatason, kasvihuoneen lattian tai vastaavan päälle asetettu vaakasuuntainen (nuoli X) kasvualusta 1 käsittää kasvatuskerroksen 1a, kuten turvetta, multaa, kompostia tai näiden se- • · · koitusta sisältävän kasvatuskerroksen 1a, joka sisältää tarvittaessa myös ravinteita ja lannoitteita luonnonmukaisen lannoitteen tai keino-35 lannoitteen muodossa, ja kasvatuskerrosta 1a koossapitävän, kasva-tuskerrosta 1a sen poikkileikkauksen P1 suunnassa reunustavan eli poikkileikkausmuotoa P1 reunustavan tuentakerroksen 1b. Kuvassa 1 • · · tuentakerros 1b ympäröi kasvatuskerrosta 1a sen joka puolelta.
• · 105440
Kasvualusta 1 on muodostettu jatkuvaksi putkimaiseksi kasvualustaksi 1 eli kasvatusputkeksi 1, jolloin kasvualustan 1 pituus L on sopivimmin moninkertainen kasvualustan 1 poikkileikkauksen P1 halkaisijamittaan 5 D nähden. Halkaisijamitta D on esimerkiksi 0,15—1,0 m ja pituus L esimerkiksi 3,0—10,0 m, tai jopa useita kymmeniä metrejä riippuen tilasta, kuten kasvihuoneesta, johon kasvualusta 1 asennetaan. Keksinnön mukaisessa menetelmässä kasvin K istutukseen käytetyn kasvualustan halkaisijamitta D voi olla jopa vain 0,15—0,20 m. Kasvualusta 1 jatkuu 10 tarvittaessa kumpaankin nuolien X esittämiin suuntiin. Poikkileikkauksessa P1 on esitetty myös kasvin K lehdistö ja juuristo keksinnön toiminnan havainnollistamiseksi. Kasvualustan 1 pääty P1 tai P2 voidaan tukea esimerkiksi levyä vasten tai verkkomainen tuentaosa 1b voidaan kiristää päädyn yli ja sitoa sen päälle, jolloin kasvatuskerroksen 1a 15 materiaali ei valu ulos. Kasvualusta 1 voidaan muodostaa myös hyvin lyhyeksi, mutta tehokkaimmin keksinnön mukaista menetelmää voidaan hyödyntää kasvualustan 1 asennuksessa ja poiskeräämisessä pitkän kasvualustan 1 avulla.
20 Keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti kasvatuskerros 1a ja tuentakerros 1b yhdistetään kasvualustaksi 1 koneellisesti alustalle A asettamisen yhteydessä. Tämän lisäksi jatkuva kasvualusta 1 kerätään pois alustalta A sopivimmin koneellisesti, minkä yhteydessä kasvatuskerros 1a ja tuentakerros 1b erote- tl· ·;;;' 25 taan toisistaan ja kerätään talteen erikseen. On tietenkin mahdollista, :: että tuentakerros 1 b on valmistettu biologisesti hajoavasta materiaalista kuten luonnonkuidusta, jolloin tuentakerrosta 1b ei tarvitse poistaa. O Tällöin tuentakerros 1b voidaan esimerkiksi murskata kompostoitumi- :T: sen edistämiseksi ja sekoittaa kasvatuskerroksen 1a materiaaliin.
30
Kasvualustan 1 ensimmäisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti tu-entakerros 1b on muodostettu ainakin osittain ilmaa ja vettä läpäise- • · · västä, putkimaisesta ja verkkomaisesta materiaalista. Kasvi K käyttää *\ ’ kasvunsa aikana runsaasti ilman hiilidioksidia, kasteluun käytettyä vettä 35 ja veteen kasvatuskerroksesta 1a liuenneita ravintoaineita, mineraaleja ja lannoitteita. Tuentakerros 1b on valmistettu erään esimerkin mukai- y[ sesti siten, että tuentakerroksen 1b kasvatuskerrosta 1a koossapitävä • · · \... ominaisuus säilyy ainakin kasvualustan 1 muodostamisen ja sen pois- • · » * · 9 105440 keräämisen välisen ajan. Tällöin kasvualusta 1 säilyy ehjänä kasvatuksen ajan ja se voidaan kerätä pois.
Kasvualustan 1 toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti tuentaker-5 ros 1b on muodostettu putkimaisesta ja kalvomaisesta materiaalista, kuten muovista, esimerkiksi polyeteenistä. Kalvomainen materiaali on sopivimmin biologisesti hajoavaa materiaalia, jolloin se voidaan kompostoida. Tuentakerros on ainakin osittain valmistettu nopeasti bioha-joavasta kalvomaisesta materiaalista siten, että kasvukauden aikana 10 materiaalin hajoaminen sallii juurien kasvun kasvualustasta toiseen. Kaksi tai useampia kasvualustoja voidaan kasvukauden alussa valmistaa ja asentaa erillisinä sekä lopussa ne voidaan kerätä yhdessä pois koneellisesti. Selvää on, että kahdesta kasvualustasta toinen voi olla tuentakerrokseltaan kalvomainen, biohajoava ja toinen voi olla verkko-15 mainen. Lisäksi kalvomaiseen tuentakerrokseen voi olla muodostettuna reikiä tai aukkoja, joiden läpi juuristo voi kasvaa, jolloin voidaan käyttää myös hajoamattomasta kalvosta valmistettuja kasvualustoja. Kaksi putkimaista kasvualustaa voidaan sijoittaa alustalle samanaikaisesti.
20 Tuentakerroksen 1b hajoamisnopeuteen voidaan vaikuttaa esimerkiksi pintakäsittelyn, ainevahvuuden tai materiaalin valinnan avulla. Ominaisuuden haluttu kesto riippuu myös viljeltävän kasvin kasvukauden pituudesta. On tietenkin selvää, että kasvualustan 1 voidaan sallia hajoavan jo kasvatuskauden aikana, mutta tällöin on huolehdittava siitä, että ·; 25 tuentakerroksen 1b rikkoutuminen ei paljastaisi kasvin K juuristoa kui- vumisen ehkäisemiseksi tai ei heikentäisi kasvin K tuentaa. Kasvin K juuristo ei kasva muovikalvon tai erittäin tiheän luonnonkuidun läpi, jol-loin esimerkiksi muovikalvoa voidaan käyttää muodostamaan kasvuni': alustan 1 alaosa kasvualustan 1 eristämiseksi lattiatasosta A. Asenne- 30 tut kasvualustat peitetään tavallisesti muovikalvolla liiallisen kuivumisen estämiseksi, johon kalvoon leikataan aukkoja istutusta varten.
• · · . - __________ • · ·
Verkkomaisen tuentakerroksen 1b valmistusmateriaalina voi olla muo- • ♦ · \ ' vimateriaali, kuten nailon, akryyli ja polyesteri, ja luonnonkuidut. Verk- 35 komainen tuentakerros Ib on sopivimmin joustava, jolloin sen kasvu- alustan 1 halkaisijamitta D voi muuttua kosteusvaihtelujen mukaan.
:·] Verkkomaisen tuentakerroksen Ib silmän suuruus on myös valittava • · · edullisesti siten, että tuentakerroksen 1b sisällä oleva kasvatuskerrok- • · • 9 10 105440 sen 1a materiaali ei valu liiallisesti tuentakerroksen 1b läpi käsittelyn ja kasvatuksen aikana, ja että se sallii kasvin K varren tai juurien kasvamisen tuentakerroksen 1b läpi. Tuentakerrokseen 1b voidaan viiltää myös lyhyt aukko kasvia K varten. Yksittäinen aukko tai kasvualustan 1 5 pituussuunnassa X toistuvat aukot voidaan viiltää tuentakerrokseen 1b jo kasvualustan 1 muodostuksen yhteydessä terän avulla esimerkiksi käsin tai erillisen laitteiston avulla. Aukon kohdalla tuentakerros 1b reunustaa kasvatuskerrosta 1a vain osittain, mutta kasvualustaa 1 ympäröivä tuentakerroksen 1b osa pitää kasvualustan 1 edullisesti koossa. 10 On tietenkin mahdollista leikata tuentakerros 1b auki pituudelta, joka on moninkertainen kasvualustan 1 poikkileikkauksen halkaisijamittaan nähden. Verkkomaisella tuentakerroksella 1b on etuna se, että se läpäisee helposti sekä ilmaa että vettä, jolloin kastelu voidaan järjestää haluttuun kohtaan kasvualustaa 1 tai kastelukohtaa voidaan helposti 15 vaihtaa rikkomatta tuentakerrosta 1 b esimerkiksi viiltämällä.
Kuviin 2 ja 3 viitaten keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti alustalle A on sijoitettu kolme oleellisesti yhdensuuntaista jatkuvaa putkimaista kasvualustaa 1, 2 ja 3 ja poikki-20 leikkauskuvantona esitettynä. Kuten edellä esitettiin, voidaan tämän putkimaisen kasvualustan 1, 2 tai 3 yläpintaan muodostaa myös edullisesti lyhyitä aukkoja kasveja varten. Kasvualustat 1—3 jatkuvat kuvissa esitetyn poikkileikkaustason suhteen oleellisesti kohtisuorassa suunnassa ja kasvatusalustojen pituudet voivat myös vaihdella keskenään.
• I « ;;; 25 Menetelmässä kasvi K, kuten taimi, pistokas, siemen, mukula, sipuli tai vastaava istutetaan ensimmäiseen kasvualustaan 1 ja kasvin K lisära- i i r vinteiden ja lisälannoitteiden saannin ohjaamiseksi ensimmäisen kas-vualustan 1 kasvatuskerros 1a ja toisen kasvualustan 2 kasvatuskerros :T: 2a erotetaan toisistaan ilmaraon R avulla.
:T: 30
Kuvan 2 mukaisesti erottamiseen voidaan käyttää myös kasvualustojen 1 ja 3 väliin niiden muodostamisen yhteydessä asetettua nauhaa N tai • « # pitkänomaista kalvoa N, joka on valmistettu esimerkiksi muovista. Ku-\ ' van 3 mukaisesti ensimmäisen kasvualustan 1 kasvatuskerros 1a ja toi- t 35 sen kasvualustan 2 kasvatuskerros 2a järjestetään kontaktiin keske-j nään siirtämällä toinen kasvualusta 2 ensimmäisen kasvualustan 1 vie- reen, jolloin kasvin K juuret voivat kasvaa kasvatuskerrokseen 2a edul- • * · lisesti verkkomaisten tuentakerroksien 1b ja 2b läpi.
• * 105440
Kuvaan 3 viitaten keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti kasteluletkustot V1 ja V2 tihkuventtii-leineen järjestetään pelkästään ensimmäisen kasvualustan 1, pelkäs-5 tään toisen kasvualustan 2, tai näiden mainittujen kasvualustojen 1 ja 2 samanaikaisesti kastelemiseksi. Näin ohjataan helposti ja tarkasti juuriston kasvua, kasvin K ravinteiden saantia ja mineraalien liukenemista. Esimerkiksi ensimmäiseen kasvualustaan 1 voidaan muodostaa peräkkäisiä tyynymäisiä osia, jolloin sitomiskohdassa poikkileikkauksen pinta-10 ala pienenee. Tyynyjen avulla eri kasvit K ja niiden juuristot voidaan paremmin erottaa toisistaan. Mikäli peräkkäiset kasvit K istutetaan kauaksi toisistaan, voidaan kasvatuskerrokseen 1a käytettävän kasvatus-materiaalin määrää vähentää siten, että kahden peräkkäisen sidonta-kohdan väliin ei sijoiteta lainkaan tätä materiaalia. Sitominen voidaan 15 suorittaa käsin tai järjestää mekaanisesti kasvualustan 1 muodostamisen yhteydessä. Tyynymäisiä osia voidaan myös helposti leikata irti toisistaan esimerkiksi poiskeräämisen ja kasvuston vaihdon yhteydessä. Tyynymäiset osat voidaan leikata irti toisistaan jo kasvualustan asennuksen yhteydessä, jolloin voidaan muodostaa lyhyempiä alustoja.
20
Kuvaan 4 viitaten kasvi voidaan istuttaa myös halkaisijamitaltaan kasvualustaa 1 pienempään kasvualustaan 2 tai 3, jolloin kasvin K juurien kasvu verkkomaisten tuentakerroksien 2b ja 3b läpi tapahtuu aikaisemmin. Kuvassa 4 kasvualustat 1 ja 2 on järjestetty kontaktiin tois-25 tensa kanssa ja kasvualusta 3 on vielä ilmaraon avulla erotettuna kas- «Il vualustasta 1. On tietenkin selvää, että kasvualustojen 1 ja 3 halkaisi-O jamitat, kuten myös niiden kasvatusmateriaali ja kasvit K voivat poiketa toisistaan.
• · t mmm • · · a · · 30 Kuvaan 5 viitaten keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen mmm suoritusmuodon mukaisesti alustalle A on sijoitettu kaksi oleellisesti yh- ..... densuuntaista jatkuvaa putkimaista kasvualustaa 1 ja 2, jotka on sijoi- ’:!/ tettu lisäksi päällekkäin. Kasvi K, kuten taimi, pistokas, siemen, mukula, * sipuli tai vastaava on istutettu ensimmäiseen kasvualustaan 1. Esite- ·:·*: 35 tyssä suoritusmuodossa kasvin K istutuksessa on käytetty hyväksi istu- tuspaakkua P. Kasvualustojen 1 ja 2 väliin on lisäksi sijoitettu lämmitys- ./ putkisto L1 lämpötilan säätämiseksi esimerkiksi vesikierron avulla. Sei- • · ·
• I
• m • » • 11 12 105440 vää on, että kasvualusta 1 voi sijaita osittain kasvualustan 2 päällä ja osittain suoraan alustan A päällä.
Kasvin K lisäravinteiden ja lisälannoitteiden saannin ohjaamiseksi en-5 simmäisen kasvualustan 1 kasvatuskerros 1a ja toisen kasvualustan 2 kasvatuskerros 2a voidaan erottaa toisistaan tuentakerroksien 1b ja 2b avulla esimerkiksi siten, että jompikumpi tai molemmat tuentakerrokset on järjestetty kalvomaisiksi ja nopeasti biologisesti hajoavaksi, mikä mahdollistaa kasvin K juuriston kasvun sallivan kontaktin syntymisen 10 ensimmäisen kasvualustan 1 ja toisen kasvualustan 2 välille kasvukauden aikana. Selvää on, että kasvualustojen koko ja muoto voivat vaihdella, jolloin kasvualusta 2 voi peittyä myös kokonaan kasvualustan 1 alle. Tämän lisäksi on selvää, että esimerkiksi kasvualustan 1 mitoituksella hallitaan myös aikaa, jolloin kasvin K juuri saavuttaa toisen kas-15 vualustan 2.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu vain edellä esitettyihin edullisiin suoritusmuotoihin, vaan voi vaihdella patenttivaatimuksien puitteissa. Selvää esimerkiksi on, että kahden tai useamman 20 kasvualustan käsittävässä järjestelyssä ainakin yksi kasvualusta voi olla putkimainen ja ainakin yksi kasvualusta, esimerkiksi lisäravinteet sisältävä kasvualusta, voi olla muodostettu ilman tuentakerrosta. Kuvioissa 1—5 jonkin kasvualustan poikkileikkaus voi siten esittää myös •l· jatkuvaa, avointa ja tuentakerroksetonta kasvualustaa. Eri mahdollisuu- 25 det lisäävät huomattavasti keksinnön eri käyttömahdollisuuksia sekä mahdollistavat erilaisia tapoja asentaa kasvualustat koneellisesti ja .···. poiskerätä kasvualustat eri työkohteissa taloudellisesti.
• · · • 1» • · · • · · • « · I I · • · · t · · • · · ( f f f · >
I I
I · · · · I · f · • · • · • · Ψ
Claims (15)
1. Menetelmä kasvien kasvatuksessa, jossa käytetään jatkuvaa, alus-5 tan (A) päälle asetettavaa oleellisesti alustan (A) suuntaista (nuoli X) kasvualustaa (1,2, 3), joka käsittää ainakin kasvatuskerroksen (1a, 2a, 3a) kasvien (K) kasvattamiseksi, jolloin alustalle (A) sijoitetaan ainakin kaksi jatkuvaa, oleellisesti yhdensuuntaista kasvualustaa (1, 2, 3), jolloin ainakin yksi kasvualusta (1, 2, 3) käsittää lisäksi kasvatus-10 kerrosta (1a, 2a, 3a) koossapitävän ja sen poikkileikkausmuotoa (P1, P2) ainakin osittain reunustavan tuentakerroksen (1b, 2b, 3b), tunnettu siitä, että: kasvi (K) istutetaan ensimmäiseen kasvualustaan (1, 2, 3), 15 ja ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen kasvualusta (1, 2, 3) järjestetään kasvin (K) juuriston kasvun kasvualustasta (1, 2, 3) toiseen mahdollistavaan kontaktiin kasvin (K) 20 kasvun ja ravinteiden saannin ohjaamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jatkuvan kasvualustan (1, 2, 3) pituus (L) muodostetaan moninkertaiseksi kasvualustan (1, 2, 3) poikkileikkausmuodon (P1, P2) halkaisi-
3. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, O tunnettu siitä, että ensimmäinen kasvualusta (1,2, 3) ja toinen kasvu- alusta (1,2, 3) sijoitetaan ainakin osittain päällekkäin. 30
4. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, . tunnettu siitä, että ensimmäinen kasvualusta (1,2, 3) ja toinen kasvu- alusta (1,2, 3) ensin erotetaan toisistaan niiden väliin asetetun materi- • · * aalin (N) avulla, ja että ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen I 4 * : 35 kasvualusta (1, 2, 3) seuraavaksi järjestetään mainittuun kontaktiin toistensa kanssa mainittu materiaali (N) poistamalla. • I « • * 14 105440
4 I « ·;;; 25 jämittään (D) nähden. « * ....... I t · i i f
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen kasvualusta (1, 2, 3) ensin erotetaan toisistaan ilmaraon (R) avulla, ja että ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen kasvualusta (1, 2, 3) seuraavaksi järjes- 5 tetään mainittuun kontaktiin toistensa kanssa siirtämällä.
6. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen kasvualustan (1, 2, 3) kasvatus-kerrokseen (1a, 2a, 3a) sijoitetaan turvetta, multaa, kompostia tai jota- 10 kin näiden yhdistelmää, sekä ravinteita ja lannoitteita, ja että toisen kasvualustan (1, 2, 3) kasvatuskerrokseen (1a, 2a, 3a) sijoitetaan ainakin kasvin (K) käyttämiä lisäravinteita ja lisälannoitteita.
7. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että kasvualustaan (1, 2, 3) muodostetaan peräkkäisiä tyynymäisiä osia.
8. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuentakerroksena (1b, 2b, 3b) käytetään ainakin 20 osittain biohajoavasta materiaalista valmistettua tuentakerrosta (1b, 2b, 3b).
9. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuentakerroksena (1b, 2b, 3b) käytetään ainakin ·;; 25 osittain verkkomaista, ilmaa ja vettä läpäisevää tuentakerrosta (1b, 2b, 3b). » · • · ·
10. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kasvualustojen (1, 2, 3) väliin ja/tai alle sovitetaan 30 lämmitysputkisto (P1). »
11. Järjestely kasvien kasvatuksessa käyttäen jatkuvaa, alustan (A) päälle asetettavaa oleellisesti alustan (A) suuntaista (nuoli X) kasvualustaa (1, 2, 3), joka käsittää ainakin kasvatuskerroksen (1a, 2a, 3a) V· ; 35 kasvien (K) kasvattamiseksi, jolloin alustalle (A) on sijoitettu ainakin kaksi jatkuvaa, oleellisesti yhdensuuntaista kasvualustaa (1, 2, 3), jolloin ainakin yksi kasvualusta (1, 2, 3) käsittää lisäksi kasvatus-**". kerrosta (1a, 2a, 3a) koossapitävän ja sen poikkileikkausmuotoa (P1, 105440 15 P2) ainakin osittain reunustavan tuentakerroksen (1b, 2b, 3b), tunnettu siitä, että: kasvi (K) on istutettu ensimmäiseen kasvualustaan (1, 2, 3), 5 ja ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen kasvualusta (1, 2, 3) on järjestetty kasvin (K) juuriston kasvun kasvualustasta (1, 2, 3) toiseen mahdollistavaan kontaktiin kasvin 10 (K) kasvun ja ravinteiden saannin ohjaamiseksi.
12. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että jatkuvan kasvualustan (1, 2, 3) pituus (L) on muodostettu moninkertaiseksi kasvualustan (1,2, 3) poikkileikkausmuodon (P1,
15 P2) halkaisijamittaan (D) nähden.
13. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että ensimmäinen kasvualusta (1, 2, 3) ja toinen kasvualusta (1,2, 3) on sijoitettu ainakin osittain päällekkäin. 20
13 105440
14. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tunnettu siitä, että ensimmäisen kasvualustan (1, 2, 3) kasvatuskerrok-seen (1a, 2a, 3a) on sijoitettu turvetta, multaa, kompostia tai jotakin näiden yhdistelmää, sekä ravinteita ja lannoitteita, ja että toisen kasvualus- ·’·· 25 tan (1,2, 3) kasvatuskerrokseen (1a, 2a, 3a) on sijoitettu ainakin kasvin :: (K) käyttämiä lisäravinteita ja lisälannoitteita. • · • M
15. Jonkin edelläolevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely, tun-nettu siitä, että kasvualustaan (1, 2, 3) on muodostettu peräkkäisiä • 30 tyynymäisiä osia. * · I f I « - · · · IM • · · i » · ’ f I · « · · I · I « | I I · . . • 1 • 1 · « 9 · · • · · · 16 105440
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI990004A FI105440B (fi) | 1998-02-23 | 1999-01-05 | Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa |
AU26258/99A AU2625899A (en) | 1998-02-23 | 1999-02-23 | Method and arrangement in growing of plants |
PCT/FI1999/000141 WO1999041970A1 (en) | 1998-02-23 | 1999-02-23 | Method and arrangement in growing of plants |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI980411A FI980411A0 (fi) | 1998-02-23 | 1998-02-23 | Foerfarande i vaextodling och vaextunderlag |
FI980411 | 1998-02-23 | ||
FI990004A FI105440B (fi) | 1998-02-23 | 1999-01-05 | Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa |
FI990004 | 1999-01-05 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI990004A0 FI990004A0 (fi) | 1999-01-05 |
FI990004A FI990004A (fi) | 1999-08-24 |
FI105440B true FI105440B (fi) | 2000-08-31 |
Family
ID=26160549
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI990004A FI105440B (fi) | 1998-02-23 | 1999-01-05 | Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
AU (1) | AU2625899A (fi) |
FI (1) | FI105440B (fi) |
WO (1) | WO1999041970A1 (fi) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US11503780B2 (en) * | 2018-10-08 | 2022-11-22 | Corey Sangiacomo | Pot cover growing system |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CA3163601A1 (en) * | 2020-01-06 | 2021-07-15 | Scott MASSEY | Seed pod assembly and rotary aeroponic apparatus and method |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB978588A (en) * | 1962-10-02 | 1964-12-23 | Brian Wyndham Eavis | Means for, and a method of, cultivating plants |
US3872621A (en) * | 1973-08-02 | 1975-03-25 | George Greenbaum | Horticultural cell system |
-
1999
- 1999-01-05 FI FI990004A patent/FI105440B/fi not_active IP Right Cessation
- 1999-02-23 AU AU26258/99A patent/AU2625899A/en not_active Abandoned
- 1999-02-23 WO PCT/FI1999/000141 patent/WO1999041970A1/en active Application Filing
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US11503780B2 (en) * | 2018-10-08 | 2022-11-22 | Corey Sangiacomo | Pot cover growing system |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI990004A (fi) | 1999-08-24 |
WO1999041970A1 (en) | 1999-08-26 |
AU2625899A (en) | 1999-09-06 |
FI990004A0 (fi) | 1999-01-05 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5379547A (en) | Plant cultivation apparatus and method | |
CA2733098C (en) | Plant growing assembly | |
EP0774894B1 (en) | Capillary root zone irrigation system | |
US5401281A (en) | Process and installation for the industrial production of plants in soil-free cultivation | |
JP4744157B2 (ja) | 袋培地栽培法 | |
JP2000515021A (ja) | 水栽培法及びその実施装置 | |
WO2012018977A1 (en) | Irrigation system and method | |
US10426107B2 (en) | Grow bag system with irrigation | |
WO2009007414A1 (en) | Device for soilless culture of plants and mushrooms | |
FI105440B (fi) | Menetelmä ja järjestely kasvien kasvatuksessa | |
US20030000139A1 (en) | Mesh-backed lawn sod and apparatus for producing the same | |
GB1582843A (en) | Soilless plant culture | |
PT99628B (pt) | Aperfeicoamento relativo ao cultivo de cogumelos e processo para a sua execucao | |
JP3181962U (ja) | 計画的効率肥培育樹を可能とする筒管を備えた樹木農園 | |
JP2002306000A (ja) | 袋詰軽石栽培用植物栽培容器及び植物栽培装置 | |
KR101759179B1 (ko) | 인삼 이동식 베드 재배 시스템 | |
JP2005000020A (ja) | 植物栽培方法及び育苗装置 | |
JP3464885B2 (ja) | 高設栽培容器 | |
CN113748769B (zh) | 用于集约型生物水合成、能量产生与贮存和/或表层土修复的方法和系统 | |
WO2012137064A2 (en) | An apparatus and method | |
JP3133024B2 (ja) | 高設栽培装置 | |
KR20120025168A (ko) | 생물 생육을 위한 복수 관로 지중배관 | |
JP2001299083A (ja) | 作物育成用栽培ユニット | |
FI60631C (fi) | Plantbehaollare | |
Hochmuth et al. | Use of plastic in greenhouse vegetable production in the United States |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |