FI102450B - Liesileivinuuni - Google Patents

Liesileivinuuni Download PDF

Info

Publication number
FI102450B
FI102450B FI973814A FI973814A FI102450B FI 102450 B FI102450 B FI 102450B FI 973814 A FI973814 A FI 973814A FI 973814 A FI973814 A FI 973814A FI 102450 B FI102450 B FI 102450B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flue
baking oven
duct
oven
smoke
Prior art date
Application number
FI973814A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI102450B1 (fi
FI973814A0 (fi
Inventor
Tapani Keronen
Antti Lehikoinen
Original Assignee
Nunnanlahden Uuni Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nunnanlahden Uuni Oy filed Critical Nunnanlahden Uuni Oy
Priority to FI973814A priority Critical patent/FI102450B/fi
Publication of FI973814A0 publication Critical patent/FI973814A0/fi
Priority to EP98660090A priority patent/EP0905450B1/en
Priority to AT98660090T priority patent/ATE231231T1/de
Priority to DE69810727T priority patent/DE69810727T2/de
Application granted granted Critical
Publication of FI102450B1 publication Critical patent/FI102450B1/fi
Publication of FI102450B publication Critical patent/FI102450B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24BDOMESTIC STOVES OR RANGES FOR SOLID FUELS; IMPLEMENTS FOR USE IN CONNECTION WITH STOVES OR RANGES
    • F24B1/00Stoves or ranges
    • F24B1/02Closed stoves
    • F24B1/04Closed stoves built-up from glazed tiles 
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24BDOMESTIC STOVES OR RANGES FOR SOLID FUELS; IMPLEMENTS FOR USE IN CONNECTION WITH STOVES OR RANGES
    • F24B1/00Stoves or ranges
    • F24B1/20Ranges

Description

102450
LIESILEIVINUUNI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty liesileivinuuni.
5 Perinteisesti liesileivinuunit käsittävät kak si erillistä tulipesää. Leivinuunista johtaa oma savu-kanava hormiin tai ainakin lähelle hormiliitosta ja liesitason alapuolella on oma tulipesä luukkuineen ja tuhkatiloineen liesitason lämmittämiseksi.
10 Tunnettu ratkaisu on hyvin toimiva ja sen ai noana epäkohtana on rakenteen monimutkaisuus ja tästä johtuva kalleus sekä tilantarve. Koska tulipesät ja tuhkatilat ovat vierekkäin, tunnetut liesileivinuunit ovat rakenteeltaan aina suhteellisen leveitä eivätkä 15 näin sovellu kaikkiin pieniin tiloihin.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen liesileivinuunirakenne, joka mahdollistaa liesileivinuunien edullisemman valmistuk-20 sen ja käytön myös paikoissa, joihin nykyiset vastaavilla ominaisuuksilla varustetut tulisijat eivät mahdu.
Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta 'viitataan vaatimusosaan.
V; Keksinnön mukaiseen liesileivinuuniin kuuluu 25 leivinuuni ja siitä hormiin savukaasut johtava ensim- *· t :·. mainen savukanava sekä liesileivinuunin päällä oleva • ·* *... liesi taso. Keksinnön mukaisesti leivinuuni muodostaa • · · • ♦ · * liesileivinuunin ainoan puidenpolttotilan, jolloin ensimmäinen savukanava johtaa savukaasut leivinuunista # * • · · *.·.· 30 olennaisen suoraan hormiin ja toinen savukanava johtaa «·· - : savukaasut leivinuunista liesitason kautta hormiin.
.···. Edullisesti leivinuunista lähtevä savukanava • · haarautuu ensimmäiseksi ja toiseksi savukanavaksi. Haa-1111« ~ » « . rautuminen voi tapahtua jo käytännöllisesti katsoen t t * ·...* 35 leivinuunissa eli sieltä lähtee kaksi erillistä savuka-
• I
navaa tai leivinuunista lähtee selvästi yksi savukanava, joka suhteellisen nopeasti leivinuunin tilan jäi- 2 102450 keen haarautuu kahdeksi erilliseksi savukanavaksi.
Eräässä keksinnön sovelluksessa liesitason alapuolella käytetään savukaasujen ohjauselintä. Se on säädettävissä kahteen eri asentoon siten, että ensim-5 mäisessä asennossa se ohjaa savukaasut kiinni liesitason alapintaan, jolloin liesitaso lämpiää. Toisessa asennossa ohjauselin ohjaa savukaasut ohi liesitason kohti hormia niin, että liesitaso ei merkittävästi läm-pene. Näin ohjauselin eri asennoissaan muodostaa vaih-10 toehtoisesti ensimmäisen tai toisen savukanavan leivinuunin ja hormiliitoksen välillä.
On mahdollista, että erilliset savukanavat kulkevat liesileivinuunin sisärakenteissä erillisinä johtaen savukaasut erillisinä hormiin, tai myös on mah-15 dollista, että erilliset savukanavat yhtyvät yhdeksi poistokanavaksi, joka johtaa savukaasut hormiin.
Eräässä keksinnön sovelluksessa ensimmäiseen savukanavaan on järjestetty ensimmäinen sulkuelin, kuten pelti, läppä tai venttiili, jonka avulla ensimmäi-20 nen savukanava voidaan haluttaessa sulkea tai avata toisen savukanavan virtauksista riippumatta. Samoin • toisessa savukanavassa voi olla toinen sulkuelin, kuten ·.*·; pelti, läppä tai venttiili, jolla toinen savukanava ;Y; voidaan sulkea ja avata savukaasuvirtauksille ensimmäi- 25 sen savukanavan virtauksista riippumatta.
• I
• · ;·. Eräässä keksinnön sovelluksessa liesileivinuu- • «· *... nissa käytetään yhteistä säätöelintä, jonka avulla sa- i i t * * * vukaasuvirtaukset voidaan ohjata vaihtoehtoisesti en simmäisen ja toisen savukanavan välillä. Tällaisena • « *.·.· 30 säätöelimenä voi olla esim. ensimmäisen ja toisen savu-
• •I
V: kanavan haarautumiskohtaan järjestetty kääntöpelti.
.···. Tietenkin myös muunlaiset rakenteet ovat mahdollisia.
• · ··· <(<i; Keksinnön mukaisessa liesileivinuunissa puuta • · . poltetaan ainoastaan leivinuunissa ja tarpeen mukaan i i · 35 voidaan valita joko liesikäyttö, jolloin savukaasut • a γ.: kulkevat liesitason alta, tai uunikäyttö, jolloin pais- touuni lämpenee tehokkaasti ja lämpö varastoituu tehok- 3 102450 kaasti kivimassaan liesitasoa merkittävästi lämmittämättä. Hormiliitoksen paikka voi liesileivinuunissa vaihdella suhteellisen vapaasti. Myös on mahdollista, että ensimmäinen savukanava johtaa savukaasut rakenteen 5 alaosassa olevan hormiliitoksen kautta hormiin, kuntaas toinen savukanava johtaa savukaasut liesitason kautta rakenteen yläosassa olevan hormiliitoksen kautta joko samaan tai eri hormiin.
Sopivalla vedolla ja savukanavien mitoitukselle) la voidaan palotapahtumia ohjata siten, että liesikäy-tössä pääasiallinen palaminen tapahtuu vasta liesitason alapuolella, jolloin liesitaso lämpiää nopeasti uunin lämpiämättä merkittävästi. Uunikäytössä palaminen voidaan saada tapahtumaan pääasiassa jo uunin alueella, 15 jolloin lämpö saadaan mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti talteen uunia ympäröivään rakenteeseen. Lisäksi keksinnöllisessä rakenteessa on etuna sen vähäinen tilantarve, koska erillistä lieden luukkua ja sen alla » olevaa tuhkaluukkua ja lieden tulipesää ei tarvita.
20 Näin myös kalliiden valurautaosien tarve liesileivinuunissa vähenee. Koko rakenteen kaventuessa ja keventyes-: ;· sä merkittävästi käyttöominaisuuksia heikentämättä voi- ·;·! daan liesileivinuunia käyttää uusissa käyttökohteissa, joissa vanhat rakenteet eivät ole olleet mahdollisia • 4 25 niiden painon tai ulkomittojen vuoksi.
* < ··/ Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskoh- * · · taisesti viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa • * * • * kuva 1 esittää poikkileikkausta sivusta katsottuna eräästä keksinnön mukaisesta liesileivinuunista, • « *.*.* 30 kuva 2 esittää vaakapoikkileikkausta kuvan 1 raken- • n . v · teestä, ja .*··. kuva 3 esittää toista mahdollista vaakapoikkileikka- * · · usta kuvan 1 rakenteesta.
* *
Kuvan 1 pystypoikkileikkauksen mukaan liesi-35 leivinuuniin kuuluu luukulla 7 varustettu leivinuuni 1, •.*·; jonka alapuolella on tuhkaluukulla 8 varustettu tuhka- tila 9. Savukaasut leivinuunista johtava savukanava 4 102450 lähtee uunin takaa yläosasta ylöspäin ja haarautuu välittömästi ensimmäiseksi savukanavaksi 3 ja toiseksi savukanavaksi 2. Ensimmäinen savukanava 3 johtaa vaakasuoraan taaksepäin ja kuvan 2 mukaisesti liesileivin-5 uunin takareunoissa alaspäin kohti alapään hormiliitos-ta. Sensijaan toinen savukanava 2 nousee ylöspäin lie-sitason 5 alle, jossa kääntyy vaakasuunnassa taaksepäin johtaen kuvan 2 mukaisesti keskellä takana alas kohti hormiliitosta. Tässä sovelluksessa vain toisessa savu-10 kanavassa 2 on sulkuelin 6 eli pelti, jonka avulla toinen savukanava voidaan sulkea tai avata kaasuvirtauk-sille. Näin ensimmäinen savukanava 3 on aina auki ja osa savukaasuista pääsee virtaamaan sen kautta hormiin myös silloin, kun sulkuelin 6 on auki ja liesitasoa 5 15 lämmitetään. Tietenkin on mahdollista, että myös ensimmäisessä savukanavassa 3 on erillinen pelti tai vastaava, jolla se voidaan sulkea ja avata.
Lisäksi vaihtoehtoisena ratkaisuna kuvaan 1 on piirretty katkoviivalla ensimmäisen ja toisen savu-20 kanavan haarautumiskohtaan säätöelin, jonka muodostaa kääntyvä pelti tai läppä. Toisessa ääriasennossaan se sulkee ensimmäisen savukanavan 3 ja toisessa ääriasennossaan se sulkee toisen savukanavan 2. Sopivassa väli-asennossaan se jakaa savukaasuvirtauksen molempiin sa-25 vukanaviin.
* Kuvan 3 sovelluksen mukaisesti on myös mahdol- • ♦ • *' lista, että liesileivinuunin takaosaan kuuluu vain yksi • · · • i « *.* · alaspäin johtava savukanava 4, joka johtaa hormiin sekä ensimmäisestä että toisesta savukanavasta tulevat savu- • « J : i 30 kaasuvirtaukset.
• · Γ:*: Myös on mahdollista, että yksi tai useampi y.. alaspäin hormiin johtava savukanava on järjestetty lie- • · “*, sileivinuunin jompaan kumpaan reunaan esitettyjen taka- , ' sovellusten vaihtoehtona tai niiden lisäksi.
« I < : 35 Kuvan 1 mukaisesti leivinuunin 1 etureunasta
1 I I
johtaa tuhkanpudotuskanava 10 sen alapuoliseen tuhkati-laan 9. Tuhkanpudotuskanavaan on järjestetty käännettä- 5 102450 vä tai irrotettava kansi 11 ja sen alle rakoarina 12, jolloin avaamalla kansi 11 voidaan leivinuunissa olevat palavat hiilet vetää rakoarinan päälle, johon saadaan syntyinään voimakas ilmavirtaus tuhkaluukun 8 kautta.
5 Näin rakoarinan päällä hiilet voidaan polttaa nopeasti ja tehokkaasti loppuun ja saada leivinuuni paistokun-toon.
Edellä keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti oheisten piirustusten avulla keksinnön eri sovel-10 lusten ollessa mahdollisia patenttivaatimusten rajaaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · • · • · • · · • t · • « · • · · * n c • · · • t r * ( • · · • · * • · · • · · • t • · (li • I •
I I
I · « a
I I
a i a I aa • «

Claims (10)

102450
1. Liesileivinuuni, johon kuuluu leivinuuni (1), leivinuunista hormiin savukaasut johtava ensimmäi- 5 nen savukanava (3) sekä liesitaso (5), tunnettu siitä, että leivinuuni (1) muodostaa liesileivinuunin ainoan pui-denpolttotilan, jolloin ensimmäinen savukanava (3) johtaa savukaasut leivinuunista suoraan hormiin ja liesi-10 leivinuuniin kuuluu toinen savukanava (2), joka johtaa savukaasut leivinuunista liesitason (5) kautta hormiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivinuuni, tunnettu siitä, että leivinuunista lähtevä savukanava haarautuu ensimmäiseksi savukanavaksi (3) ja 15 toiseksi savukanavaksi (2).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivinuuni, tunnettu siitä, että ensimmäinen savukanava (3) ja toinen savukanava (2) lähtevät erikseen leivinuunista (1) .
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivin uuni, tunnettu siitä, että liesileivinuuniin kuuluu liesitason läheisyydessä ohjauselin, jolla savukaasut on vaihtoehtoisesti ohjattavissa liesitason kautta tai sen ohi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivin- • V uuni, tunnettu siitä, että ensimmäiseen savuka- • · • navaan (3) kuuluu ensimmäinen sulkuelin sen sulkemisek- :*·*; si ja avaamiseksi savukaasuvirtauksille.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivin-30 uuni, tunnettu siitä, että toiseen savukanavaan • · i .··! (2) kuuluu toinen sulkuelin (6) sen sulkemiseksi ja • · · avaamiseksi savukaasuvirtauksille. ···
7. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liesileivin- • M uuni, tunnettu siitä, että ensimmäisen ja toisen 35 savukanavan haarautumiskohtaan kuuluu säätöelin savu- * · · . kaasujen ohjaamiseksi vaihtoehtoisesti ensimmäiseen tai toiseen savukanavaan. 102450
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivin-uuni, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen savukanava yhtyvät yhteiseksi poistokanavaksi ennen hormia.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liesileivin- uuni, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen savukanava johtavat savukaasut erikseen hormiin.
10 15 • · · • i • · • · • · • · · ·1 · 010 0 01 0 0 0 0 1 « • 00 • 0 0 00 • · 0 • 00 0 0 00 0 0 9 4 4 9 « 0 · I « * ' ' · · 102450
FI973814A 1997-09-26 1997-09-26 Liesileivinuuni FI102450B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973814A FI102450B (fi) 1997-09-26 1997-09-26 Liesileivinuuni
EP98660090A EP0905450B1 (en) 1997-09-26 1998-09-11 Kitchen range
AT98660090T ATE231231T1 (de) 1997-09-26 1998-09-11 Küchenherd
DE69810727T DE69810727T2 (de) 1997-09-26 1998-09-11 Küchenherd

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973814A FI102450B (fi) 1997-09-26 1997-09-26 Liesileivinuuni
FI973814 1997-09-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI973814A0 FI973814A0 (fi) 1997-09-26
FI102450B1 FI102450B1 (fi) 1998-12-15
FI102450B true FI102450B (fi) 1998-12-15

Family

ID=8549615

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI973814A FI102450B (fi) 1997-09-26 1997-09-26 Liesileivinuuni

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0905450B1 (fi)
AT (1) ATE231231T1 (fi)
DE (1) DE69810727T2 (fi)
FI (1) FI102450B (fi)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE390090C (de) 1920-12-20 1924-02-18 Sundsvalls Foerenade Verkstaed Kochherd mit Feuerung ueber dem Backofen
DE1040216B (de) 1953-11-25 1958-10-02 Wilhelm Pfeiffer Kuechenherd mit eingebautem Heisswassererzeuger
FI74587C (fi) * 1986-10-27 1992-07-29 Suomen Vuolukivi Oy Murad eldstad, speciellt bakugn.
AT397573B (de) * 1991-09-06 1994-05-25 Oekofen Forschungs Und Entwick Tischherd

Also Published As

Publication number Publication date
EP0905450B1 (en) 2003-01-15
FI102450B1 (fi) 1998-12-15
DE69810727D1 (de) 2003-02-20
EP0905450A3 (en) 2000-04-26
FI973814A0 (fi) 1997-09-26
EP0905450A2 (en) 1999-03-31
ATE231231T1 (de) 2003-02-15
DE69810727T2 (de) 2003-10-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2000050817A1 (en) Fireplace insert
US4651709A (en) Fuel burning stove
FI102450B (fi) Liesileivinuuni
US4469085A (en) Grille for burning solid fuels in stoves, hearths, ovens, and others
CA1076444A (en) Heating appliances
GB2324856A (en) Fuel burning stove
CA1058465A (en) Heating apparatus having improved combustion
EP0939280B1 (en) Heat storing fireplace
CA1166911A (en) Furnace
US20220268445A1 (en) Cabinet circulator solid fuel heater combustion system
RU2103612C1 (ru) Отопительно-варочная печь на твердом топливе
RU2789561C1 (ru) Отопительно-варочная печь
FI102564B (fi) Takkaleivinuuni
CA1076441A (en) Heating apparatus having improved combustion
US1265432A (en) Combined coal and gas range.
GB110097A (en) Improvements in connection with Stoves and Fireplaces.
US169172A (en) Improvement in heating-stoves
FI115114B (fi) Kiuas
USRE4254E (en) Improvement in cooking-stoves
FI85305C (fi) Spisugn.
GB1590772A (en) Heating apparatus
US974280A (en) Stove.
GB432561A (en) Improvements relating to solid fuel stoves
CA1076442A (en) Heating apparatus having improved combustion
US435965A (en) Combination grate and stove

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: NUNNAUUNI OY

Free format text: NUNNAUUNI OY