FI101246B - Apukäynnistyskaapeli - Google Patents

Apukäynnistyskaapeli Download PDF

Info

Publication number
FI101246B
FI101246B FI873784A FI873784A FI101246B FI 101246 B FI101246 B FI 101246B FI 873784 A FI873784 A FI 873784A FI 873784 A FI873784 A FI 873784A FI 101246 B FI101246 B FI 101246B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
voltage
pole
conductor
low voltage
cable according
Prior art date
Application number
FI873784A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI873784A0 (fi
FI101246B1 (fi
FI873784A (fi
Inventor
Raoul Merio
Original Assignee
Keller Gotthold
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from AT0236386A external-priority patent/AT393764B/de
Application filed by Keller Gotthold filed Critical Keller Gotthold
Publication of FI873784A0 publication Critical patent/FI873784A0/fi
Publication of FI873784A publication Critical patent/FI873784A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101246B1 publication Critical patent/FI101246B1/fi
Publication of FI101246B publication Critical patent/FI101246B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02HEMERGENCY PROTECTIVE CIRCUIT ARRANGEMENTS
    • H02H9/00Emergency protective circuit arrangements for limiting excess current or voltage without disconnection
    • H02H9/04Emergency protective circuit arrangements for limiting excess current or voltage without disconnection responsive to excess voltage
    • H02H9/045Emergency protective circuit arrangements for limiting excess current or voltage without disconnection responsive to excess voltage adapted to a particular application and not provided for elsewhere
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01RELECTRICALLY-CONDUCTIVE CONNECTIONS; STRUCTURAL ASSOCIATIONS OF A PLURALITY OF MUTUALLY-INSULATED ELECTRICAL CONNECTING ELEMENTS; COUPLING DEVICES; CURRENT COLLECTORS
    • H01R11/00Individual connecting elements providing two or more spaced connecting locations for conductive members which are, or may be, thereby interconnected, e.g. end pieces for wires or cables supported by the wire or cable and having means for facilitating electrical connection to some other wire, terminal, or conductive member, blocks of binding posts
    • H01R11/11End pieces or tapping pieces for wires, supported by the wire and for facilitating electrical connection to some other wire, terminal or conductive member
    • H01R11/22End pieces terminating in a spring clip
    • H01R11/24End pieces terminating in a spring clip with gripping jaws, e.g. crocodile clip
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02JCIRCUIT ARRANGEMENTS OR SYSTEMS FOR SUPPLYING OR DISTRIBUTING ELECTRIC POWER; SYSTEMS FOR STORING ELECTRIC ENERGY
    • H02J1/00Circuit arrangements for dc mains or dc distribution networks
    • H02J1/10Parallel operation of dc sources
    • H02J1/122Provisions for temporary connection of DC sources of essentially the same voltage, e.g. jumpstart cables

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Manufacturing Of Electric Cables (AREA)
  • Flexible Shafts (AREA)
  • Ropes Or Cables (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Optical Fibers, Optical Fiber Cores, And Optical Fiber Bundles (AREA)
  • Communication Cables (AREA)
  • Connection Of Batteries Or Terminals (AREA)
  • Cable Accessories (AREA)
  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)

Description

1 101246
Apukäynnistyskaapeli
Keksintö kohdistuu apukäynnistyskaapeliin, jossa on ensimmäinen sähköisesti eristetty taipuisa pienjännitejohdin, jonka molemmat pääteosat on kytketty sähköisesti ensimmäisiin sähköisesti eristettyihin napapihteihin ja toinen sähköisesti eristetty taipuisa pienjännitejohdin, jonka molemmat pääteosat on kytketty sähköäjohtavasti toisiin sähköisesti eristettyihin napapihteihin .
Tunnetut tavanomaiset tämänkaltaiset apukäynnistyskaapelit (vrt. esimerkiksi DIN 72 553 helmikuussa 1987 julkaistussa muodossa) on tarkoitettu käytettäväksi polttomoottoreilla varustetuissa moottoriajoneuvoissa ja niitä käytetään käynnistyksessä tarvittavan sähköisen energian tilapäiseen siirtoon ulkoisesta paristosta.
DE-patenttijulkaisuista 27 18 188 ja 32 28 471 tunnetaan yli-jännitesuojalaitteita salamavirtojen poisjohtamiseksi, joissa on varistori ja sen kanssa sähköisesti rinnan kytketty ylijän-nitesuoja, jossa on salamavirran kestävä ilmakipinäväli. DE-hakemusjulkaisusta 29 20 979 on lisäksi tullut julkiseksi ylijän-nitesuojalaite pienjännitelaitosten suojaamiseksi, jossa laitteessa on metallioksidivaristori ja sen rinnalle kytketty yli-jännitesuoja, jossa on ilmakipinäväli. Tällaisia ylijännitesuojalaitteita ei ole tähän mennessä käytetty apukäynnistyskaapelei-den yhteydessä.
Moottoriajoneuvot ovat useiden vuosien ajan sisältäneet elektronisia laitteita ja komponentteja, esimerkiksi sytytyselektronii-kassa ja/tai polttoaineenruiskutuslaitteissa. Myös viimeaikoina kehitetyt lukkiutumisenestojärjestelmät ja luistonestojärjestelmät sisältävät huomattavan paljon elektronisia komponentteja.
2 101246
Esillä olevan keksinnön puitteissa on todettu, että nykyisiä apukäynnistyskaapeleita käytettäessä voi esiintyä huomattavia induktiivisia jännitepiikkejä. Erikoisesti kun ulkoisena paristona on ollut sellaisen moottoriajoneuvon käynnistysparisto, jonka moottori on käynnissä, ja käynnistysaputoimitus on onnistunut ja napapihdit on tämän jälkeen irrotettava akun navoista, ensimmäistä napapihtiä irrotettaessa voi esiintyä lyhytaikaisesti suuria jännitepiikkejä, joihin liittyy huomattavaa kipinän-muodostumista. Mikro- ja millisekuntien aikana voi esiintyä jopa yli 1000 V jännitteitä, jotka edustavat vakavaa vaaraa nykyaikaisen autoelektroniikan arvokkaille rakenneosille ja komponenteille .
Esillä olevan keksinnön tehtävänä on saada aikaan apukäynnistys-kaapeli, jota voidaan käyttää edelleen yleisesti erilaisissa moottoriajoneuvotyypeissä mutta jolla voidaan välttää luotettavasti apukäynnistystoimitusta suoritettaessa korkeiden huippu-jännitteiden esiintyminen, jotka voisivat vaurioittaa auto-elektroniikkaa .
Lähtökohtana rakenteeltaan tavanomainen apukäynnistyskaapeli, jolla on edellä esitetyt piirteet, tämän tehtävän keksinnön mukaiselle ratkaisulle on tunnusomaista, että ensimmäisen ja toisen pienjännitejohtimen välillä ja/tai niiden ensimmäisten ja toisten napapihtien välillä on ainakin yksi sähköäjohtava yhteys ja tähän sähköäjohtavaan yhteyteen on sijoitettu ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus, jonka johtavuuskynnysjännite on moottoriajoneuvojen tavanomaisten käynnistysparistojen toiminta jännitteen yläpuolella. Tämä kynnysjännite on edullisimmin ainakin 20-60 V pariston toimintajännitteen yläpuolella.
Sähköäjohtavana yhteytenä voi olla edullisesti kolmas sähköisesti eristetty taipuisa johdin. Sähköäjohtava yhteys voi vaihtoehtoisesti muodostua pelkästään molemmista liitäntäosista, joiden välityksellä jokainen jännitteestä riippuva vastus on yhdistetty sähköäjohtavasti toisaalta ensimmäiseen pien- jännitejohtimeen ja toisaalta toiseen pienjännitejohtimeen.
3 101246 Jännitteestä riippuvina vastuksina tulevat kysymykseen esimerkiksi varistorit, etenkin metallioksidivaristorit ja analogisesti toimivat piirielementtien järjestelyt. Tällaisiin analogisesti toimiviin piirielementtien järjestelyihin kuuluvat esimerkiksi kaksi vastarinnankytkettyä Z-diodia, tai tyristorit tai laite, jossa on kaksi vastarinnankytkettyä tyristoria (Triac). Jännitteestä riippuvana vastuksena on edullisimmin metallivaristorin ja kaasutäytteisen ylijännitesuojän rinnankytketty järjestely. Metallioksidivaristorin kynnysjännite on edullisimmin alueella noin 40-60 V ja kaasutäytteisen ylijän-nitesuojan kynnys- tai läpilyöntijännite on 90 V tai suurempi, niin että erikoisesti suurten jännitepiikkien esiintyessä kaasu-täytteinen ylijännitesuoja toimii metallioksidivaristorin suojalaitteena.
Keksinnön mukainen elektronisella suojapiirillä varustettu apukäynnistyskaapeli soveltuu hyvin tavanomaisissa otto- ja dieselmoottoreilla varustetuissa moottoriajoneuvoissa tyypillisesti käytetyille 12 ja 24 V käynnistysparistoille.
Apukäynnistyskaapelien turvallisuusteknilliset vaatimukset on esitetty esimerkiksi julkaisussa DIN 72 553 (helmikuussa 1987 julkaistussa muodossa).
Pienjännitejohtimien tyypilliset johdinpoikkileikkaukset ovat 2 16, 25 tai 35 mm . Johdinmateriaaliin ja eristemateriaaliin kohdistuu käyttölämpötila-alue -25°C - +70°C, vielä -25°C lämpötilassa apukäynnistyskaapeli on voitava asettaa renkaan-muotoiseksi kierretystä tilasta käynnistyksen avustamisessa tarpeelliseen suoraan tilaan. Napapihdit ovat edullisimmin täysin eristettyjä, eli suljetun kiinnittämättömän napapihdin tapauksessa ei saa syntyä kontaktia sähköäjohtavia pintoja tai toista napapihtiä kosketeltaessa. Tällaiset täysin eristetyt napapihdit muodostuvat edullisimmin kahdesta muovia olevasta kuoren osasta, joiden puristuskappaleisiin on sijoitettu metallinen puristusleuka, johon pienjännitejohtimen pääte-osa on kytketty sähköäjohtavasti. Vaihtoehtoisesti - erikoisesti 4 101246 vientiin tarkoitetut - napapihdit voivat muodostua teräslevyä tai vastaavaa olevista pihdeistä, joissa vain kahvaosat on eristetty sähköisesti muovivaipalla.
Keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin elektronisessa suoja-piirissä olevan jännitteestä riippuvan vastuksen tehtävänä on toimia "jännitteestä riippuvana kytkimenä". Kynnysjännitteensä alapuolella tämä jännitteestä riippuva vastus tai kytkin estää sähköäjohtavan yhteyden, niin että normaalissa käynnistysapu-toiminnassa, jossa voi tyypillisesti esiintyä enintään noin 30 V jännitteitä, sähköäjohtavan yhteyden kautta ei kulje virtaa ja siten sähköäjohtavasta yhteydestä huolimatta vältetään luotettavasti oikosulku ensimmäisen ja toisen pienjännitejohtimen välillä. Kynnysarvonsa, joka on edullisesti alueella 40-60 V, yläpuolella jännitteestä riippuvan vastuselementin tai analogisesti toimivan piirielementtien järjestelyn sähkövastus pienenee jyrkästi, niin että krokeampien jännitteiden esiintyessä virta voi kulkea sähköäjohtavan yhteyden kautta. Lyhytaikaisia jännitepiikkejä vastaavat virrat oikosulkeutuvat siten sähköä-johtavan yhteyden kautta ensimmäisen ja toisen pienjännitejohtimen välillä eivätkä siten voi vaikuttaa haitallisesti autoelektro-niikan arvokkaisiin komponentteihin.
Keksinnön mukaiseen apukäynnistyskaapeliin kuuluu edullisesti kaksi sähköisesti johtavaa yhteyttä, joissa kummassakin on ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus. Myös tällöin jännitteestä riippuvana vastuksena on edullisesti varistorin, etenkin metallioksidivaristorin, ja kaasutäytteisen ylijännitesuo-jan sähköisesti rinnankytketty järjestely.
Sähköäjohtava yhteys voi olla edullisesti muodostettu kolmanneksi sähköisesti eristetyksi taipuisaksi johtimeksi, joka on kytketty sähköäjohtavasti ensimmäiseen pienjännitejohtimeen ja toiseen pienjännitejohtimeen ja/tai niiden ensimmäiseen napa-pihtiin ja niiden toiseen napapihtiin.
5 101246 Tällaisen kolmannen johtimen johdinpoikkileikkaus on selvästi pienempi kuin pienjännitejohtimien johdinpoikkileikkaus, joi-
O
den johdinpoikkileikkaukset ovat tyypillisesti 16, 25 tai 35 mm .
Yhden tai useamman kolmannen johtimen johdinpoikkileikkaus on * 2 sitä vastoin edullisesti alueella noin 2-8 mm itseinduktion pitämiseksi tässä kolmannessa johtimessa (tai johtimissa) mahdollisimman pienenä käynnistysaputoimituksen päättyessä.
Jokaisen kolmannen johtimen pääteosat tai liitäntäkohdat on kytketty sähköäjohtavasti ensimmäiseen ja toiseen pienjännite-johtimeen. Yhteys on edullisesti ensimmäisen ja toisen pien-jännitejohtimen vierekkäisten pääteosien läheisyydessä. Erityisen edullista on että jokaisen kolmannen johtimen liitäntäkohdat kiinnittyvät välittömästi ensimmäisen ja toisen pienjän-nitejohtimen vierekkäisiin pääteosiin sähköäjohtavasti sovitettujen ensimmäisen ja toisen napapihdin metalliosiin. Myös tämä järjestely vaikuttaa itseinduktion pienenemiseen.
Jokaisen kolmannen johtimen on toisaalta oltava lyhyt itseinduktion pitämiseksi pienenä ja toisaalta riittävän pitkä apukäynnistyskaapelin esteettömän käsittelyn ja yleisen käytön takaamiseksi myös silloin, kun ensimmäisen ja toisen pienjännite-johtimen molemmissa vierekkäisissä päissä olevat ensimmäinen ja toinen napapihti on yhdistetty toisiinsa tällaisen kolmannen johtimen välityksellä. Tällaisessa tapauksessa kunkin kolmannen johtimen edulliseksi pituudeksi on osoittautunut noin 60-lOO cm, etenkin noin 80 cm, ja tätä on edullista käyttää, koska siten myös kuorma-autojen monikennoisten käynnistyspa-ristojen napojen välinen etäisyys voidaan kattaa ja käsittely-mukavuus tulee varmistetuksi.
Yhden tai useamman kolmannen johtimen eristykseen voidaan käyttää tyypillisiä taipuisia eristeaineita, jollaisia käytetään tavanomaisten apukäynnistyskaapeleiden pienjännitejohtimissa. Eristeaineen tulee olla vaikeasti syttyvää ja taipuissaa ainakin lämpötila-alueella -25°C - +70°C. Eristeaineen on siedettävä voitelu- ja polttoaineita.
6 101246 Jännitteestä riippuva vastus sijoitetaan edullisesti likimain keskelle kolmannen johtimen molempien "ulompien" liitäntäkoh-tien väliin. Yhden tai useamman kolmannen johtimen "sisemmät" liitäntäkohdat, jotka ovat vastuksen lähellä, ja jännitteestä riippuva vastus on järjestetty ja kytketty keskenään siten, että kolmannen johtimen kautta kulkevan virran on välttämättä kuljettava jännitteestä riippuvan vastuksen kautta. Jos kolmanteen johtimeen liittyy kaksi tai yksittäistapauksessa myös vielä useampia jännitteestä riippuvia vastuksia, kaikki jännitteestä riippuvat vastukset kytketään tai järjestetään keskenään rinnan, niin että ainakin yksi vastus voi toimia toisen vastuksen suoja-laitteena .
Keksinnön vaihtoehtoisen suoritusmuodon mukaan jokainen ensimmäisen ja toisen pienjännitejohtimen välinen sähköäjohtava yhteys voi muodostua vain niistä molemmista liitäntäosista, joiden välityksellä kukin jännitteestä riippuva vastus on kytketty sähköäjohtavasti toisaalta ensimmäiseen pienjännitejohtimeen ja toisaalta toiseen pienjännitejohtimeen. Ensimmäisen ja toisen pienjännitejohtimen vastaavat osat voi olla esimerkiksi sijoitettu ja kiinnitetty mekaanisesti kotelon sisälle, jossa on ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus, jonka kynnysjännite on tavanomaisten käynnistysparistojen toimintajännitteen yläpuolella. Tämän jännitteestä riippuvan vastuksen ensimmäinen liitäntäosa on kytketty sähköäjohtavasti ensimmäiseen pienjän-nitejohtimeen ja vastuksen toinen liitäntäosa on kytketty sähköä-johtavasti toiseen pienjännitejohtimeen. Nämä liitäntäosat voi olla muodostettu esimerkiksi piirilevyn johdintieosiksi, johon piirilevyyn pienjännitejohtimet on kiinnitetty puristimilla tai vastaavilla ja johon on sijoitettu tai muodostettu ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus. Nämä liitäntäosat voivat lisäksi olla tavanomaisen leikkaavan liitinlaitteen koskettimia, jotka leikkautuvat pienjännitejohtimien eristyksen läpi ja kytkeytyvät niiden kuparisäikeisiin. Jokainen liitäntäosa voi lisäksi olla muodostettu kosketinnastaksi, joka on ruiskupuristettu koteloon ja joka muodostaa koteloa suljettaessa sähköäjohtavan kosketuksen pienjännitejohtimien säikeisiin.
101246
Myös tässä vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa on edullisesti kaksi koteloa, jotka ovat noin 40-60 cm päässä asianomaisista napapihdeistä, jolloin molemmat pienjännitejohtimet menevät näihin koteloihin ja ovat niihin mekaanisesti kiinnitettyjä ja näiden koteloiden sisälle on sijoitettu esimerkiksi varistori, etenkin metallioksidivaristori, ja kaasutäytteinen ylijännite-suoja, jotka on yhdistetty sähköäjohtavasti - sähköisenä rinnak-kaispiirinä - vastaavien liitäntäosien välityksellä sekä ensimmäiseen että toiseen pienjännitejohtimeen.
Keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin suojapiiriin kuuluu ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus, jonka kynnysjännite on noin 20-60 V moottoriajoneuvojen tavanomaisten käynnistys-paristojen toimintajännitteen yläpuolella. Jännitteestä riippuvan vastuksen kynnysjännite on edullisesti noin 40-60 V, erityisen edullisesti kynnysjännite on noin 40 V. Tällaisella vastuksella on oltava lyhyt reaktioaika, niin että myös lyhytaikaiset jännitepiikit, joiden kesto on ainoastaan joitakin mikro-sekunteja, tulevat varmasti johdetuksi pois tämän vastuksen kautta. Jännitteestä riippuvan vastuksen reaktioajan on tämän vuoksi oltava mikrosekuntialueella ja edullisesti nanosekuntialueella.
Apukäynnistyskaapelit ovat käytössä pitkän käyttöiän, kymmenen vuotta tai enemmän. Jännitteestä riippuvan vastuksen on oltava kuormitettavissa toistuvasti, jolloin voi esiintyä yli 1000 V jännitteitä. Virrat eivät yleensä ole 1 mA suurempia. Myöskään useampikertainen kuormitus ei saa muuttaa vastuksen virta-jänniteominaiskäyrää eikä vastus saa erikoisesti tulla pienohmi-semmaksi, jotta voitaisiin estää luotettavasti vuotovirtojen esiintyminen jo tavanomaisen 24 V käynnistyspariston tyypillisellä toimintajännitteellä. Tavanomaiset kaupallisesti saatavat varistorit, etenkin metallioksidivaristorit tyydyttävät nämä vaatimukset tai ne voidaan valita näiden vaatimusten mukaisesti .
Keksinnön mukaisessa suojapiirissä voi olla varistorin tilalla ’ myös muita elektronisista rakenneosista ja komponenteista 101246 muodostuvia analogisesti toimivia järjestelyjä. Näihin kuuluu esimerkiksi kahden Z-diodin vastarinnankytkentä. Tällaisia Z-diodeja on saatavilla tarkasti määrätylle kynnysjännitteelle ja niillä on erittäin nopeat reaktio-ominaisuudet nanosekunti-alueella. Lisäksi jännitteestä riippuvina vastuksina tai "jännitteestä riippuvina kytkiminä" voidaan käyttää tyristoreja. Tällaiset tyristorit voivat verrattain pienikokoisina vastaanottaa erittäin suuria tehoja. Riittävästi mitoitetun tyristorin tapauksessa voidaan luopua lisäsuojalaitteesta. Tyristorin lisapiirin ohjausvirta voidaan ottaa jännitepulssista. Edullisesti voidaan käyttää myös laitetta, jossa on kaksi vastarinnan-kytkettyä tyristoria, ns. triac-piiriä.
Keksinnön mukaisessa suojapiirissä voi olla edellä määritellyn jännitteestä riipuvan vastuksen, jonka kynnysarvo on noin 40-60 V ja jolla on nopeat reagointiominaisuudet nano- tai mikrosekuntialueella, lisäksi olla suojalaite, joka suojaa tätä vastusta suuremmilta virta-/jännitevaikutuksilta. Tällaisena suojalaitteena tulee kysymykseen etenkin kaasutäytteinen ylijännitesuoja. Ylijännitesuojän kynnys- tai läpilyöntijännite on suurempi kuin jännitteestä riippuvan vastuksen, erikoisesti metallioksidivaristorin, kynnysarvo ja sen tulee olla edullisesti ainakin 90 V. Myös ylijännitesuojalla tulee olla nopeat reaktio-ominaisuudet, jotka ovat ainakin mikrosekuntialueella.
Keksinnössä voidaan käyttää tällaisen jännitteestä riippuvan vastuksen ja sen suojapiirin rinnankytkentää eli esimerkiksi metallioksidivaristorin ja kaasutäytteisen ylijännitesuojän rinnankytkentää. Tällaisten ylijännitesuojalaitteiden, joissa on varistorin ja kipinävälin rinnankytkentä, edut ovat ammattimiehelle tunnettuja ja ne on esitetty myös johdannossa mainituissa patenttijulkaisuissa - kuten DE-hakemusjulkaisussa 29 20 979, DE-patenttijulkaisussa 27 18 188 tai DE-patenttijulkaisussa 32 28 471 - joten yksityiskohtaisempi käsittely ei ole tässä tarpeellista.
9 101246 Jännitteestä riippuva vastus ja tämän vastuksen valinnaisesti käytetty suojalaite on edullisimmin sijoitettu pysyvästi piirilevylle, asennusalustalle tai muulle kannatinelimelle, johon myös kolmannen johtimen molempien, ensimmäiseen ja vastaavasti t toiseen pienjännitejohtimeen johtavien johdinosien liitäntäkoh-dat päättyvät. Nämä johdinosat kiinnitetään edullisesti piirilevyyn, asennusalustaan tai muuhun kannatinelimeen mekaanisesti lujasti liitäntäpinteillä, puristimilla tai vastaavilla mahdollisimman paljon vetoa kestävän järjestelyn aikaansaamiseksi .
Jokaisen jännitteestä riippuvan vastuksen viereen voidaan sijoittaa jäähdytyspuristin tai muu lämpöä pois johtava laite, joka on edullisesti samoin kiinnitetty piirilevyyn, asennus-alustaan tai muuhun kannatinelimeen.
Koko järjestely, joka käsittää kannatinelimen, jännitteestä riippuvan vastuksen, kolmannen johtimen liitäntäkohdat tai vastuksen liitäntäosat ja valinnaisen suojalaitteen sekä jäähdy tyspuristimen tai vastaavan, on upotettu tai kapseloitu vettä, polttoainetta ja voiteluaineita kestävään muoviin. Osat molemmista pienjännitejohtimista on kiinnitetty edullisesti mekaanisesti siten muodostuneen kotelon sisälle kannatinelimeen tai vastaavaan. Kotelon muovimateriaali on liitetty, esimerkiksi hitsattu tai liimattu, tiiviisti pienjännitejohtimien ja/tai valinnaisen kolmannen johtimen eristemateriaaliin. Tuloksena saadaan kestävä, luja ja stabiili laite, joka kestää useita vuosia apukäynnistyskaapelin tyypillisesti ankaria käyttöolosuhteita.
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin edullisten suoritusmuotojen avulla viittaamalla piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää kaaviollisena esityksenä tavanomaisen apukäynnistyskaapelin kokoonpanoa, l0 101246 kuvio 2 esittää kaaviollisena esityksenä keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin ensimmäistä suoritusmuotoa, jossa on sähköäjohtava yhteys, jonka muodostaa kolmas johdin, johon on sijoitettu jännitteestä riippuva vastus, kuvio 3 esittää kaaviollisesti ja osittaisesti keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin toista suoritusmuotoa, jossa on kaksi kolmatta johdinta, joihin kumpaankin on sijoitettu jännitteestä riippuvan vastuksen ja kaasutäytteisen ylijännitesuojän rinnankytketty järjestely, kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin käytännön toteutusmuotoa, jossa sähköäjohtavat yhteydet muodostuvat pelkästään kunkin jännitteestä riippuvan vastuksen liitäntä-osista, kuvio 5 esittää perspektiivisenä, osiin hajoitettuna osittaisena esityksenä täysin eristettyä napapihtiä, jonka metalliseen leukaan on kiinnitetty sähköäjohtavasti sekä pienjännitejohtimen pääteosa että kolmannen johtimen pääteosa, kuvio 6 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin toista käytännön toteutusesimerkkiä ja kuvio 7 esittää kuvion 6 mukaisen apukäynnistyskaapelin käyttöä käytännössä.
Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti tavanomaisen apukäynnistyskaapelin kokoonpano. Tähän kokoonpanoon kuuluu ensimmäinen pienjännitejohdin 10, jonka molempiin päihin on kiinnitetty ensimmäiset sähköisesti eristetyt napapihdit 12 ja 14. Lisäksi tähän kokoonpanoon kuuluu toinen pienjännitejohdin 11, jonka molempiin päihin on kiinnitetty toiset sähköisesti eristetyt napapihdit 13 ja 15. Tällaisen tavanomaisen apukäynnistyskaapelin muiden yksityiskohtien ja sen turvallisuusteknisten vaatimusten osalta viitataan standardiin DIN 72 553 helmikuussa 1987 julkaistussa muodossa.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin ensimmäistä suoritusmuotoa. Siinä on edellä mainitun n 101246 kokoonpanon 10-15 lisäksi sähköäjohtava yhteys, joka on esillä olevassa tapauksessa kolmannen johtimen 20 muodossa, johon on sijoitettu jännitteestä riippuva vastus 30, esimerkiksi metalli-oksidivaristori tai tyristorien triac-kytkentä. Tämä kolmas i johdin 20 muodostuu kahdesta johdinosasta 21 ja 25. Toisen johdin-osan 21 pääteosa 22 on kytketty sähköäjohtavasti ensimmäiseen pienjännitejohtimeen 10. Tämän johdinosan 21 liitäntäkohta 23 on kytketty sähköäjohtavasti jännitteestä riippuvan vastuksen 30 toiselle puolelle. Toisen johdinosan 25 liitäntäkohta 27 on kytketty sähköäjohtavasti jännitteestä riippuvan vastuksen 30 toiselle puolelle. Tämän johdinosan 25 pääteosa 26 on kytketty sähköäjohtavasti toiseen pienjännitejohtimeen 11.
Jännitteestä riippuvan vastuksen 30 kynnysjännite on tyypillisesti 40 V. Jos apukäynnistyskaapelin tyypillisessä käytössä, etenkin napapihtejä pariston navoista irrotettaessa, esiintyy jännitteeltään selvästi suurempia jännitepiikkejä, virta voi kulkea kolmannen johtimen 20 ja jännitteestä riippuvan vastuksen 30 kautta ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 ja toisen pienjännite-johtimen 11 välillä, niin että nämä jännitepiikit tulevat puretuiksi ja tehdyiksi vaarattomiksi ennen kuin ne voivat vaurioittaa arvokkaan autoelektroniikan komponentteja.
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti osaa keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin toisesta suoritusmuodosta. Tässä elektroninen suojapiiri muodostuu kahdesta kolmannesta johtimesta 20, joihin on sijoitettu - rinnan kytkettyinä - jännitteestä riippuva vastus 30 ja kaasutäytteinen ylijännitesuoja 35. Toinen kolmansista johtimista 20 yhdistää ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 toiseen pienjännitejohtimeen 11 näiden johtimien käytön aikana samaan ajoneuvoon tai sen käynnistysparistoon yhdistettyjen -ei esitettyjen - napapihtien lähellä. Toinen kolmansista johtimista 20 yhdistää samoin ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 toiseen pienjännitejohtimeen 11 näiden johtimien toisten, käytettäessä toiseen ajoneuvoon tai sen käynnistysparistoon kiinnitettyjen - ei esitettyjen - napapihtien lähellä. Esitetyssä suoritusesimerkissä molempina jännitteestä riippuvina vastuksina 12 101246 30 on metallioksidivaristorit, joiden kynnysjännite on noin 40 V. Kaasutäytteisen ylijännitesuojän 35 läpilyönti- tai kynnys-jännite on ainakin 90 V ja ylijännitesuoja kestää useiden kilo-ampeerien lyhytaikaisia virtaiskuja. Tämä ylijännitesuoja kytkeytyy toimintaan mikrosekuntialueella olevassa ajassa ja suojaa siten metallioksidivaristoria 30 liian suurilta virtavaikutuk-silta. Rakenteeltaan tämän kaltaisia ylijännitesuojia on saatavana kaupallisesti.
Kuten kuviossa 3 on esitetty kaaviollisesti, metallioksidivaris-tori 30, kaasutäytteinen ylijännitesuoja 35 ja kolmansien johtimien 20 liitäntäkohdat 23 ja 27 voivat olla piirilevyllä asennusalustalla tai muulla kannatinelimellä, jotka on sijoitettu kapseloidun kotelon 40 sisälle, joka on esitetty kaaviollisesti katkoviivoilla.
Kuvio 4 esittää käytännön suoritusmuotoa eräästä keksinnön mukaisesta apukäynnistyskaapelista, jonka elektronisessa suojapii-rissä on kaksi samanlaista laitetta. Kumpikin laite on 40-60 cm etäisyydellä kahdesta vierekkäisestä napapihdistä 12, 13 tai 14, 15 ja niissä on kotelo 40, jonka läpi ensimmäisen pienjänni-tejohtimen 10 ja toisen pienjännitejohtimen 11 osat kulkevat. Kotelon 40 ja molempien pienjännitejohtimien 10 ja 11 osien välille muodostetaan luja mekaaninen liitos - ei esitettyjen -puristimien avulla. Kummankin kotelon 40 sisällä on - ei esitetyllä - piirilevyllä tai muulla kannatinelimellä metallioksidi-varistori 30 ja kaasutäytteinen ylijännitesuoja 35. Sekä metalli-oksidivaristori 30 että ylijännitesuoja 35 on kytketty sähköä-johtavasti liitäntäosien 21 välityksellä ensimmäiseen pienjän-nitejohtimeen 10 ja toisten liitäntäosien 25 välityksellä toiseen pienjännitejohtimeen 11. Tiettyyn jännitteestä riippuvaan vastukseen 30, 35 liittyvät liitäntäosat 21 ja 25 muodostavat yhdessä sähköäjohtavan yhteyden 20, johon tämä vastus 30 tai 35 sisältyy. Liitäntäosat 21, 25 voivat muodostua piirilevyllä olevasta johdintien osasta, leikkaavan puristusliittimen koskettimesta, kosketinnastasta tai muusta puristuselementistä.
13 101246
Kuvio 5 esittää edullisena pidettyä suoritusmuotoa kolmannen johtimen kiinnittämisestä napapihdin puristusleukaan, johon on puristettu kiinni sähköäjohtavasti pienjännite johdin.
Kaikilla napapihdeillä 12-15 on samanlainen, edullisimmin täysin eristetty rakenne, jota selitetään seuraavassa kuvioon 5 viitaten napapihdin 50 avulla. Tämä napapihti 50 muodostuu pääasiassa kahdesta kuoriosasta 51 ja 52 ja jousesta 53. Kumpikin kuoriosa 51, 52 muodostuu muotostabiilista sähköäjohtamattomasta muovista, kuten polyeteenistä, polypropeenista tai polyamidista ja niissä on kahvaosa 54, puristuskappale 55 ja kaksi laakerilevyä 56. Molempien laakerilevyjen 56 keskipisteisiin on tehty poraukset, joiden läpi on asetettu kokoonpannussa tilassa pultti 58, joka toimii laakerina ja pitimenä jouselle 53, jonka ulkonevat haarat painautuvat kahvaosan 54 sisällä kumpaakin kuoriosaa 51 ja 52 vastaan ja jonka jousivoima pyrkii painamaan puristuskap-paleita 55 jatkuvasti yhteen.
Kummankin muovia olevan puristuskappaleen 55 sisälle on kiinnitetty metallinen puristusleuka 60. Puristusleuassa 60 on kaksi metallista puristinta 61 ja 62. Ensimmäinen puristin 61 kiinnittyy rinnakkain sijoitettujen pienjännitejohtimen 10, 11 paljaan johtimen 16 ja kolmannen johtimen 20 paljaan liitäntä-kohdan 22 ympärille. Näiden puristimen 61 haarojen mekaanisesti lujalla yhteen puristamisella saadaan hyvä sähköinen kosketus johtimien 17, 22 ja muun metallileuan 60 välille. Toinen puristin 62 kiinnittyy pienjännitejohtimien 10, 11 eristyksen 18 ja kolmannen johtimen 20 eristyksen 29 ympärille. Toisen puristimen 62 haarojen riittävällä yhteen puristamisella saadaan pienjännitejohtimien 10, 11 ja kolmannen johtimen 20 vetoa kestävä kiinnitys metalliseen puristinleukaan 60 ja siten napa-pihtiin 50.
Kolmannen johtimen 20 pääteosan tai liitäntäkohdan 22 suora liitäntä napapihdin 50 metalliseen puristinleukaan 60 pienentää itseinduktion mahdollisimman pieneksi.
14 101246
Kuviossa 6 on esitetty keksinnön mukaisen elektronisella suoja-piirillä varustetun apukäynnistyskaapelin vielä eräs käytännön suoritusmuoto.
Molemmat ensimmäiset napapihdit 12 ja 14 on yhdistetty toisiinsa sähköäjohtavasti ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 välityksellä. Molemmat toiset napapihdit 13 ja 15 on yhdistetty toisiinsa sähköäjohtavasti toisen pienjännitejohdon 11 välityksellä. Kolmannet johtimet 20 yhdistävät ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 sähköäjohtavasti toiseen pienjännitejohtimeen 11. Yhdistäminen voi tapahtua edullisesti puristamalla pienjännitejohtimen 10 tai 11 kuparisäikeet ja kolmas johdin 20 yhdessä kiinni metalliseen puristusleukaan jokaisessa napapihdissä 12, 13, 14, 15, kuten edellä on selitetty kuvioon 5 viitaten.
Jokaiseen kolmanteen johtimeen 20 on sijoitettu metallioksidi-varistorin 30 ja kaasutäytteisen ylijännitesuojän 35 rinnakkais-järjestely. Kukin näistä järjestelyistä on kotelon 40 sisällä, joka ympäröi puristaen myös molempien pienjännite johtimien 10 ja 11 vastaavia osia.
Kuvio 7 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaisen apukäynnistyskaapelin käyttöä, joka ei käytännössä eroa tavanomaisen apukäynnistyskaapelin käytöstä.
Sekä ensimmäinen ajoneuvo 1, jossa on luovuttajaparisto 2, että toinen ajoneuvo 5, jossa on tyhjä paristo 6, on esitetty vain kaaviollisesti ja osittain moottoritilan osalta.
Apukäynnistyskaapelin käyttämiseksi kiinnitetään esimerkiksi ensimmäinen napapuristin 14 tyhjän pariston 6 plusnapaan ja toinen ensimmäinen napapuristin 12 luovuttajapariston 2 plusnapaan. Sitten kytketään toinen napapuristin 13 luovuttaja-pariston 2 miinusnapaan ja tämän jälkeen toinen napapuristin 15 tyhjän pariston 6 sisältävän ajoneuvon 5 miinusnapaa tai maadoitusliitäntään tai moottorilohkon muuhun paljaaseen kohtaan. Molemmat ensimmäiset napapihdit 12 ja 14 on yhdistetty sähköäjohtavasti toisiinsa ensimmäisen pienjännitejohtimen 10 15 101246 välityksellä. Molemmat toiset napapihdit 13 ja 15 on yhdistetty sähköäjohtavasti toisiinsa toisen pienjännitejohtimen 11 välityksellä. Tämän jälkeen käynnistetään luovuttaja-ajoneuvon 1 moottori ja sen kierrosluku asetetaan keskinopeaksi. Tämän jälkeen käynnistetään pysähtyneeksi jääneen ajoneuvon 5 moottori. Kun sen moottori pyörii, apukäynnistyskaapelin napaliit-timet irrotetaan käänteisessä järjestyksessä.
Tavanomaisesta apukäynnistyskaapelista poiketen tässä on lisäksi kolmannet johtimet 20, jotka yhdistävät sähköä johtavasti ensimmäisen napapihdin 12 viereiseen toiseen napapihtiin 13 ja ensimmäisen napapihdin 14 viereiseen toiseen napapihtiin 15. Kumpaankin kolmanteen johtimeen 20 on sijoitettu sähköisesti rinnankytketty metallivaristorin ja kaasutäytteisen ylijännitesuojän - ei esitetty - järjestely, jotka järjestelyt ovat kahden kotelon 40 sisällä.

Claims (10)

16 101246
1. Apukäynnistyskaapeli, jossa on ensimmäinen sähköisesti eristetty taipuisa pienjännitejohdin (10), jonka molem-5 mat pääteosat on kytketty sähköäjohtavasti ensimmäisiin sähköisesti eristettyihin napapihteihin (12, 14), ja toinen sähköisesti eristetty taipuisa pienjännitejohdin (11), jonka molemmat pääteosat on kytketty sähköäjohtavasti toisiin sähköisesti eristettyihin napapihteihin (13, 15), 10 tunnettu siitä, että ensimmäisen pienjännitejohtimen (10) ja toisen pienjännitejohtimen (11) välillä ja/tai niiden ensimmäisten napapihtien (12, 14) ja niiden toisten napa-pihtien (13, 15) välillä on ainakin yksi sähköäjohtava yhteys (20) ja tähän sähköäjohtavaan yhteyteen (20) on 15 sijoitettu ainakin yksi jännitteestä riippuva vastus (30), jonka johtavuuskynnysjännite on moottoriajoneuvojen tavanomaisten käynnistysparistojen toimintajännitteen yläpuolella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että sähköäjohtava yhteys on kolmas sähköisesti eristetty taipuisa johdin (20).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen apukäynnistyskaapeli, 25 tunnettu siitä, että siinä on kaksi kolmatta johdinta • (20), jotka on yhdistetty ensimmäisten ja toisten napapih tien (12, 14, 13, 15) lähellä ensimmäiseen ja toiseen pienjännitejohtimeen, tai kaksi kolmatta johdinta (20), jotka on yhdistetty suoraan ensimmäiseen napapihtiin (12, 30 14) ja toiseen napapihtiin (13, 15).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että kummankin kolmannen johtimen johdin-poikkileikkaus on 2-8 mm2 ja pituus noin 60-100 cm. 35
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että sähköäjohtava yhteys muodostuu molemmista liitäntäosista (21 ja 25), joiden välityksellä jän 101246 17 nitteestä riippuva vastus (30, 35) on yhdistetty sähköä-johtavasti toisaalta ensimmäiseen pienjännitejohtimeen (10) ja toisaalta toiseen pienjännitejohtimeen (11).
6. Jonkin patenttivatimuksista 1-5 mukainen apukäynnis- tyskaapeli, tunnettu siitä, että jännitteestä riippuvan vastuksen (30) johtavuuskynnysjännite on ainakin noin 20-60 V ajoneuvojen tavanomaisten käynnistysparistojen toimintajännitteen yläpuolella. 10
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen apukäynnis- tyskaapeli, tunnettu siitä, että jokaiseen sähköäjohtavaan yhteyteen (20) on sijoitettu kaksi rinnankytkettyä jännitteestä riippuvaa vastusta (30, 35), joilla on eri suuret 15 johtavuuskynnysjännitteet.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että yksi jännitteestä riippuva vastus on kaasutäytteinen ylijännitesuoja (35), jonka läpilyöntijän- 20 nite on ainakin 90 V.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että toisen jännitteestä riippuvan vastuksen (30) johtavuuskynnysjännite on 40-60 V ja se 25 on muodostettu: * - varistoriksi, etenkin metallioksidivaristoriksi tai - järjestelyksi, jossa on kaksi vastarinnankytkettyä Z-diodia, tai - tyristoriksi tai 30. järjestelyksi, jossa on kaksi vastarinnankytkettyä ty ristoria (Triac).
10. Patenttivaatimuksen l mukainen apukäynnistyskaapeli, tunnettu siitä, että siinä on kaksi kolmatta sähköisesti 35 eristettyä taipuisaa johdinta (20), jotka molemmat on yhdistetty sähköäjohtavasti asianomaisten päissä olevien napapihtien lähellä ensimmäiseen pienjännitejohtimeen (10) ja toiseen pienjännitejohtimeen (11) tai niiden ensimmäi- 101246 18 siin ja toisiin napapihteihin (12 ja 13 tai 14 ja 15), ja jokaiseen kolmanteen johtimeen (20) on sijoitettu metalli-varistorin (30), jonka johtavuuskynnysjännite on noin 40-60 V, ja kaasutäytteisen ylijännitesuojan (35), jonka 5 läpilyöntijännite on ainakin 90 V, rinnankytketty järjes tely.
FI873784A 1986-09-02 1987-09-01 Apukäynnistyskaapeli FI101246B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT236386 1986-09-02
AT0236386A AT393764B (de) 1986-09-02 1986-09-02 Starthilfekabel
DE19873722286 DE3722286A1 (de) 1986-09-02 1987-07-06 Starthilfekabel
DE3722286 1987-07-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873784A0 FI873784A0 (fi) 1987-09-01
FI873784A FI873784A (fi) 1988-03-03
FI101246B1 FI101246B1 (fi) 1998-05-15
FI101246B true FI101246B (fi) 1998-05-15

Family

ID=25598287

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873784A FI101246B (fi) 1986-09-02 1987-09-01 Apukäynnistyskaapeli

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4869688A (fi)
EP (1) EP0258776B1 (fi)
AT (1) ATE71890T1 (fi)
CA (1) CA1296761C (fi)
DK (1) DK170192B1 (fi)
ES (1) ES2033752T3 (fi)
FI (1) FI101246B (fi)
NO (1) NO170049C (fi)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4757250A (en) * 1987-02-20 1988-07-12 Scep, Inc. Three-conductor booster cable assembly
JPH04500148A (ja) * 1988-05-20 1992-01-09 マットソン・オートモーテイブ・インダストリーズ・プロプライアタリー・リミテッド 電圧制御および指示装置
CA2046184A1 (en) * 1991-07-04 1993-01-05 Cyril A. Verge Booster cable assembly
US5622518A (en) * 1995-11-22 1997-04-22 Kalpaxis; Arion A. Booster cable system
US5833493A (en) * 1997-06-05 1998-11-10 Hung; Kuang Fu DC power connecting cable with errorproof indication
US5984718A (en) * 1997-09-24 1999-11-16 James; Robert M. Safety jumper cables
US5993250A (en) * 1998-06-15 1999-11-30 Hayman; Richard W. Jumper cables with automatic safety switching
US7400477B2 (en) 1998-08-24 2008-07-15 Leviton Manufacturing Co., Inc. Method of distribution of a circuit interrupting device with reset lockout and reverse wiring protection
US6384573B1 (en) * 1998-11-12 2002-05-07 James Dunn Compact lightweight auxiliary multifunctional reserve battery engine starting system (and methods)
US6254426B1 (en) 1999-01-29 2001-07-03 Rally Manufacturing, Inc. Jumper cables
DE19946733A1 (de) * 1999-09-29 2001-05-17 Tyco Electronics Logistics Ag Verfahren zur sicheren Ankopplung eines Fremdspannungsnetzes an ein Betriebsspannungsnetz und Schaltungsanordnung zur Durchführung des Verfahrens
US6238253B1 (en) * 2000-03-06 2001-05-29 Phillip L. Qualls Battery terminal gripping assembly
US6527585B1 (en) * 2000-03-13 2003-03-04 Robert Pannone Jumper cable system
US8013611B2 (en) * 2006-07-14 2011-09-06 Reserve Power Cell, Llc Vehicle battery product and battery monitoring system
US7339347B2 (en) * 2003-08-11 2008-03-04 Reserve Power Cell, Llc Apparatus and method for reliably supplying electrical energy to an electrical system
US7567057B2 (en) * 2003-08-11 2009-07-28 Reserve Power Cell, Llc Multiple battery management system, auxiliary battery attachment system, and network controlled multiple battery system
US7598700B2 (en) * 2005-03-30 2009-10-06 Reserve Power Cell, Llc Tamper resistant battery and battery warranty and performance tracking system
GB0710331D0 (en) * 2007-05-30 2007-07-11 Bioquell Uk Ltd Improved in or relating to methods of decontaminating enclosed spaces
US7697252B2 (en) * 2007-08-15 2010-04-13 Leviton Manufacturing Company, Inc. Overvoltage device with enhanced surge suppression
WO2009097469A1 (en) 2008-01-29 2009-08-06 Leviton Manufacturing Co., Inc. Self testing fault circuit interrupter apparatus and method
US8093862B2 (en) * 2008-09-03 2012-01-10 Modalis Engineering, Inc. Systems, apparatus and methods for battery charge management
DE102008042442A1 (de) * 2008-09-29 2010-04-01 Robert Bosch Gmbh Starter für eine Brennkraftmaschine
US8599522B2 (en) 2011-07-29 2013-12-03 Leviton Manufacturing Co., Inc. Circuit interrupter with improved surge suppression
CN103809703A (zh) * 2012-11-15 2014-05-21 鸿富锦精密工业(深圳)有限公司 理线装置
US9193274B2 (en) * 2013-07-15 2015-11-24 Ford Global Technologies, Llc Battery electric vehicle jumper cable and jump starting method
DE102013226155A1 (de) 2013-12-17 2015-06-18 Continental Automotive Gmbh Vorrichtung zum Schutz mindestens eines Energiespeichers eines Fahrzeugs sowie Starthilfekabel, elektrischer Energiespeicher und Fahrzeug mit einer solchen Vorrichtung
WO2015089670A1 (en) * 2013-12-18 2015-06-25 Toky Ranaivoson Electrical cable clamp
US9759758B2 (en) 2014-04-25 2017-09-12 Leviton Manufacturing Co., Inc. Ground fault detector
US9461376B1 (en) 2015-09-08 2016-10-04 Ezzat G. Bakhoum Vehicular battery jumper clamp with large contact surface area
CN109139325A (zh) * 2018-08-28 2019-01-04 海洋石油工程股份有限公司 工程机械发动机借电启动的跨接装置
US20230211669A1 (en) * 2021-12-30 2023-07-06 Robert Bosch Gmbh High-voltage (hv) electrical device and a safety circuit for a hv electrical system

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3259754A (en) * 1962-10-23 1966-07-05 Leslie C Matheson Polarity indicator
US3614582A (en) * 1970-07-13 1971-10-19 Mcculloch Corp Rapid charging of batteries
US3767994A (en) * 1972-04-03 1973-10-23 Varta Ag Circuit arrangement for rapid charging of storage batteries
DE2320075A1 (de) * 1973-04-19 1974-11-07 Messwandler Bau Gmbh Schutzschaltung fuer elektronische geraete und bauelemente
CH596694A5 (fi) * 1974-06-26 1978-03-15 Pro Casa Ges Reg Trust
DE2718188C3 (de) * 1977-04-23 1984-07-05 Dehn + Söhne GmbH + Co KG, 8500 Nürnberg Überspannungsschutzgerät
US4145648A (en) * 1977-06-27 1979-03-20 Esb Incorporated Polarity indicator for battery charger
US4163134A (en) * 1977-11-07 1979-07-31 Upaya, Inc. Safety jumper cables
US4238722A (en) * 1978-07-20 1980-12-09 Ford Jimmie R Battery safety jumper cables
DE2920979A1 (de) * 1979-05-23 1980-11-27 Siemens Ag Ueberspannungsschutzeinrichtung zum schutz von niederspannungsanlagen
US4272142A (en) * 1979-10-15 1981-06-09 Milton Brown Jumper cable
US4366430A (en) * 1980-09-29 1982-12-28 Associated Equipment Corporation Battery booster cable assembly
US4467265A (en) * 1981-01-15 1984-08-21 Wide-Lite International Corporation Battery charger
US4488147A (en) * 1982-03-15 1984-12-11 Telecopt Co. Battery jumper cable system
DE3228471C2 (de) * 1982-07-30 1985-03-07 Dehn + Söhne GmbH + Co KG, 8500 Nürnberg Überspannungsschutzgerät
US4431925A (en) * 1982-08-11 1984-02-14 J. I. Case Company Battery jumper cable assembly
US4483910A (en) * 1983-04-08 1984-11-20 Julian Victor J Sealed battery cable termination
US4568869A (en) * 1984-01-04 1986-02-04 Graham Jr Merrill E Method of and device for reducing charging time of batteries and increasing power and torque of electric motors
US4607209A (en) * 1984-05-10 1986-08-19 Guim Industries, Inc. Safety booster cable
DE3422995C1 (de) * 1984-06-22 1985-11-21 Telefonbau Und Normalzeit Gmbh, 6000 Frankfurt Überspannungsschutz-Schaltungsanordnung für Fernmelde-, insbesondere Fernsprechleitungen
US4620767A (en) * 1985-02-21 1986-11-04 East Penn Manufacturing Co., Inc. Combination battery booster cable connector
US4767977A (en) * 1987-01-08 1988-08-30 Hm Electronics, Inc. Battery charger

Also Published As

Publication number Publication date
DK449287D0 (da) 1987-08-27
US4869688A (en) 1989-09-26
NO170049C (no) 1992-09-02
FI873784A0 (fi) 1987-09-01
DK449287A (da) 1988-03-03
ES2033752T3 (es) 1993-04-01
FI101246B1 (fi) 1998-05-15
EP0258776A2 (de) 1988-03-09
CA1296761C (en) 1992-03-03
EP0258776B1 (de) 1992-01-22
NO873633D0 (no) 1987-08-28
EP0258776A3 (en) 1989-10-25
ATE71890T1 (de) 1992-02-15
NO170049B (no) 1992-05-25
DK170192B1 (da) 1995-06-06
NO873633L (no) 1988-03-03
FI873784A (fi) 1988-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI101246B (fi) Apukäynnistyskaapeli
US6386907B1 (en) Battery clamp
RU2009110964A (ru) Разрядник защиты от перенапряжения, содержащий корпус и, по меньшей мере, один разрядный элемент
US5757603A (en) Electrical surge protection device
FI80169C (fi) Ljusbaogsskydd som verkar genom ledningsisoleringen.
WO2012080996A1 (en) A jump starter
EP1102372B1 (en) Creeping discharge lightning arrestor
US6133645A (en) Electronic device disconnect circuit
US4431925A (en) Battery jumper cable assembly
EP0510019B1 (en) Cable connector
WO1988001790A1 (en) An electric fuse combined with a connector
US5622518A (en) Booster cable system
RU2006127424A (ru) Устройство защиты электрических установок от перенапряжений с улучшенной способностью отключения сопровождающего тока
JPS63129814A (ja) バッテリ ジヤンパ ケーブル
US5537471A (en) Weatherproof telephone station protectors
US8063767B2 (en) Communications interface accessory for power system arrester
KR200389394Y1 (ko) 피뢰기용 단로기
JPS61117801A (ja) コンセント型サ−ジ吸収器
CN213339924U (zh) 一种线夹式热爆脱离器保护装置
EP0134718A2 (en) Electrical components incorporating a temperature responsive device
CN1041260C (zh) 确定浪涌电压抑制器中最高电压的空气火花隙
US4380036A (en) Clip-on protector
KR100216650B1 (ko) 단로기
JPS6115659B2 (fi)
PL182651B1 (pl) Ochronnik przepięciowy z przyłączem dla niskonapięciowych izolowanych przewodów

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KELLER, GOTTHOLD