FI100678B - Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sekä laite menetelmän toteuttamiseksi - Google Patents
Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sekä laite menetelmän toteuttamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI100678B FI100678B FI913027A FI913027A FI100678B FI 100678 B FI100678 B FI 100678B FI 913027 A FI913027 A FI 913027A FI 913027 A FI913027 A FI 913027A FI 100678 B FI100678 B FI 100678B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- burner
- sensor
- voltage
- predetermined
- battery
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N5/00—Systems for controlling combustion
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N5/00—Systems for controlling combustion
- F23N5/003—Systems for controlling combustion using detectors sensitive to combustion gas properties
- F23N5/006—Systems for controlling combustion using detectors sensitive to combustion gas properties the detector being sensitive to oxygen
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2237/00—Controlling
- F23N2237/24—Controlling height of burner
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2241/00—Applications
- F23N2241/02—Space-heating
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N5/00—Systems for controlling combustion
- F23N5/003—Systems for controlling combustion using detectors sensitive to combustion gas properties
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Feeding And Controlling Fuel (AREA)
- Regulation And Control Of Combustion (AREA)
- Control Of Combustion (AREA)
- Electric Ovens (AREA)
- Electric Stoves And Ranges (AREA)
- Jib Cranes (AREA)
- Direct Air Heating By Heater Or Combustion Gas (AREA)
Description
100678
Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petroli-lämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sekä laite menetelmän toteuttamiseksi. - Förfarande för övervakning av en värmeanordning utan rökrör, särskilt 5 petroleumbrännare och för upprätthällning av säker funktion samt anordning för förverkligande av förfararandet.
Keksinnön kohteena on menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitä-10 miseksi turvallisena sisätiloissa sekä normaalissa lämmitys-tilanteessa, jolloin lämmittimen polttimen muodostama liek-kikorkeus on ennalta määrätyllä alueella, jonka ylittyminen tunnistetaan säteilyyn reagoivilla elimillä, että myös koskien käyttöä normaalin lämmitystilanteen ulkopuolella, 15 jolloin ennalta määrätyn alueen ylittyminen tai alittuminen aikaansaa kulloinkin vastaavan ohjaussignaalin ja johtaa sen elektroniseen ohjauspiiriin, jotta toisaalta voidaan aikaansaada jälleen normaali lämmitystilanne ja toisaalta polttimen jatkuvan käytön yhteydessä liekkikorkeuden ollessa 20 ennalta määrätyn alueen ulkopuolella muodostuu ennalta määrätyn ajanjakson jälkeen varoitussignaali ja sopivan viiveen jälkeen poltin automaattisesti sammuu.
Keksintö koskee myös laitetta keksinnön mukaisen menetelmän, 25 sellaisena kuin se on esitetty patenttivaatimuksen 12 johdanto-osassa, toteuttamiseksi.
Turvamääräykset sisätilan ilman likaantumisen yhteydessä, mikä likaantuminen voi aiheutua savuhormittomista lämmitti-30 mistä, erityisesti petrolilämmittimistä, ovat viime aikoina Euroopan maissa kiristyneet ja vaativat tällaisten savutor-vettomien lämmittimien, kuten esimerkiksi petrolilämmitti-mien, joissa on yksi- tai kaksiportainen poltin (vrt. US-patenttijulkaisu 43 90 003), tiukkaa valvontaa ja käytön 35 turvallisena pitämistä.
2 100678
Sellainen turvalaitelämmittimiä, erityisesti petrolilämmit-timiä (PCT-NL 86/000 10) on tunnettu, jossa normaalikäyttö-tilan saavuttamisen jälkeen polttimen muodostamien liekkien korkeuden joutuessa ennalta määrätyn alueen ulkopuolelle 5 ja/tai lämmityslaitteen, kuten poltinpään ja siihen liittyvän putken lämmetessä liikaa, laite estää lämmittimen epä-suotavan käyttötilanteen. Tunnetussa turvalaitteessa on sensorilaite, joka tunnistaa liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ylityksen ja aikaansaa vastaavan mitta- ja/tai 10 ohjaussignaalin, joka johdetaan käyttölaitteeseen, jonka avulla petrolilämmitin saatetaan haluttuun käyttötilanteeseen takaisin tai kytketään pois päältä. Yksiportaisella polttimella varustetussa petrolilämmittimessä on tunnetun turvalaitteen sensorilaitteessa kaksi valosensoria tai 15 lämpösäteilyn tunnistavaa sensoria, jotka kulloinkin on järjestetty petrolilämmittimen normaalikäytön mukaisen liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ylärajan tai alarajan kohdalle. Valosensorien muodostamien mittasignaalien mukaisesti liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ylittyes-20 sä tapahtuu automaattinen tai käsin tapahtuva polttimen sydämen säätö tai polttimen pakkosammutus alasputoavan kyt-kentävivun avulla, jos liekkikorkeuden ennalta määrätty alue jatkuvasti ylittyy tietyn ennalta määrätyn ajan.
25 Tämä tunnettu turvalaite, joka pohjautuu pelkästään liekki-korkeuden säteilyherkän tunnistamisen periaatteeseen, ei riitä täyttämään uusimpia turvamääräyksiä, koska siihen liittyy tiettyjä epävarmuustekijöitä. Jos esimerkiksi poltin alusta alkaen toimii ainoastaan alhaisimmalla mahdollisella 30 liekkikorkeudella, ei liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen alarajalle järjestetty valosensori sitä ylipäänsä tunnista. Jos poltin nyt palaa alhaisimmalla liekkikorkeudella pidemmän aikaa, koska käyttäjä on esimerkiksi unohtanut sammuttaa lämmittimen, on vaarana muodostua luvattoman 35 korkea C02-pitoisuus sisätilan ilmaan, koska uunin automaattinen sammutus alhaisimman liekkikorkeuden valoherkän tunnistamisen puutteellisuudesta johtuen ei tapahdu.
3 100678
Koska sydänkudoksessa on aina epätasaisuuksia, voi tavanomaisessa lämmittimen lämmitystilanteessa polttimen liekki usein lyhytaikaisesti ylittää liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ylärajan, mikä tunnetussa turvalaitteessa voi 5 johtaa polttimen nopeaan automaattiseen sammuttamiseen, vaikkakaan suurinta sallittua C02-arvoa sisätilan ilmassa ei vielä lainkaan ole saavutettu. Tällaiseen nopeaan polttimen sammuttamiseen liittyy tunnetulla turvalaitteella varustetussa lämmittimessä voimakas hajun ja noen muodostus, koska 10 ei jää riittävää aikaa polttimen kuuman putken jäähtymiseen ja sydänkudoksessa oleva petroli siten poltinputken lämpö-säteilyn vuoksi voimakkaasti käryten höyrystyy.
Sisätiloissa, joissa on savutorveton petrolilämmitin pala-15 massa ja ilmanvaihto on riittämätön, kohoaa C02-pitoisuus ja 02-pitoisuus laskee (CH4 + 202 —> C02 + 2H20). Hapen puute aiheuttaa kuitenkin epätäydellistä palamista, joka puolestaan aiheuttaa CO- ja C02-pitoisuuksien kohoamisen. Näin ollen muodostuu suora suhde toisaalta 02- ja C02- tai CO-20 pitoisuuden ja toisaalta C02- ja CO-pitoisuuden välille. Jos C02-pitoisuus kohoaa, kohoaa myös CO-pitoisuus.
Kaasusensorit, joita käytetään esimerkiksi yhdessä mikrotietokoneen kanssa ilmanpuhdistuslaitteiden tai tuulettimien 25 automaattiseen säätöön ja jotka sähköisten vastusmuutosten avulla tunnistavat CO-, H2- ja eräiden muiden kaasumaisten orgaanisten osien osuudet, kuten esimerkiksi keittiön poistokaasujen, savukesavun tai auton poistokaasujen komponentit, ovat sinänsä tunnettuja (Figaro Eng. Inc. Typ TGS 800).
30 Lääketieteellisellä alalla on 02-sensorien käyttö tunnettua hengityslaitteiden happipitoisuuden valvontaan (US-patentti-julkaisu 44 95 051). Tällainen 02-sensori on muodostettu esimerkiksi galvaaniseksi kennoksi, jossa on lyijyanodi, 35 kullasta valmistettu happikatodi ja heikosti hapan elektrolyytti. Vastus ja termistori lämpötilakompensointia varten on kytketty katodin ja anodin väliin siten, että galvaaninen 4 100678 kenno lyijy-happi-akun muodossa aina purkautuu.
Keksinnön tehtävänä on aikaansaada alussa mainitunlainen menetelmä sekä laite menetelmän toteuttamiseksi, jossa 5 edellä mainitut epäkohdat vältetään ja kohonneet turvavaatimukset täytetään. Erityisesti tulee huolehtia petroliläm-mittimen valvonnasta ja käytön pitämisestä turvallisena, mikä ei välttämättä ole riippuvaista liekkikorkeuden sätei-lyherkästä tunnistamisesta.
10
Keksinnön pohjana oleva tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti siten, että 02-osuus polttimen poistokaasussa petroli-lämmittimen sisäpuolella tunnistetaan herkästi ja sitä käytetään mittana polttimen poistokaasussa olevan C02-osuuden 15 valvomiseen ja muutetaan ohjaussignaalin muodostavaksi jän-nitesignaaliksi, jolloin polttimen toimiessa liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ulkopuolella käytetään herkkää 02-tunnistusta ohjelmaohjatusti sekä normaalin lämmitystilan-teen uudelleen aikaansaamiseen että myös käytön valvontaan 20 alhaisimmalla liekkikorkeudella, ja että elektronista ohjauspiiriä käytetään varoitussignaalin muodostamiseen sekä hidastettuun, automaattiseen polttimen sammuttamiseen kulloinkin ennalta määrätyn ensimmäisen tai ennalta määrätyn toisen, polttimen polttokaasussa olevan alhaisen 02-osuuden 25 yhteydessä, jotka osuudet kulloinkin vastaavat ennalta määrättyä C02-osuutta sisätilan ilmassa.
Keksinnön mukaisen menetelmän edullisia edelleenkehitelmiä on esitetty patenttivaatimuksissa 2-11.
30
Keksinnön mukaisessa menetelmässä on edullisesti järjestetty siten, että ylimääräistä CO-osuutta käytetään mittana sisätilan ilmassa olevan C02-osuuden valvontaan, ja että varoitussignaali muodostetaan ja automaattinen polttimen sammut-35 taminen suoritetaan, kun 02- tai CO-osuus polttimen poisto-kaasussa on saavuttanut sen arvon, joka vastaa suurinta sallittua C02:n osuutta 0,8 % sisätilan ilmassa.
5 100678
Polttimen automaattinen sammuttaminen tapahtuu 90 sekunnin jälkeen sisätilan ilmassa olevan liian alhaisen 02- tai liian korkean C0/C02-tason alkamisen osoittavan varoitussignaalin jälkeen.
5
Keksinnön kohteena on lisäksi turvalaite savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sisätiloissa sekä normaalissa lämmitystilanteessa, jolloin lämmittimen polttimen muo-10 dostama liekkikorkeus on ennalta määrätyllä alueella, jonka ylittyminen on havaittavissa säteilyyn reagoivan sensori-laitteen valosensorin avulla, joka sensori on petrolilämmittimen kotelossa kannatettuna ja kohdistettuna ennaltamäärä-tyn, petrolilämmittimen normaalin lämmitystilan muodostavan 15 liekkikorkeuden alueen ylärajalle, että myös normaalin läm-mitystilanteen ulkopuolella, jolloin ylitettäessä tai alitettaessa ennalta määrätty alue kulloinkin saadaan vastaava pariston kanssa yhdistetyn elektronisen ohjauspiirin ohjaussignaali, jonka avulla, myös käsin ohjattava polttimen 20 sydämensäätölaite valosensorin mittasignaalia vastaavasti liekkikorkeuden ennaltamäärätyn alueen ylittyessä on säädettävissä normaalia lämmitystilaa vastaavasti ja jossa on aikaohjauslaite, joka on kytketty varoituslaitteen ja polttimen automaattisen poiskytkennän aikaansaavan laitteen 25 kanssa siten, että polttimen toimiessa liekkikorkeuden ♦ ennalta määrätyllä alueella kulloinkin ennalta määrätyn ajanjakson jälkeen varoituslaite ja laite polttimen automaattisesti sammuttamiseksi ovat ajallisesti siirretysti käytettävissä, patenttivaatimusten 1-11 mukaisen menetel-30 män toteuttamiseksi. Keksinnön mukaiselle turvalaitteelle on tunnusomaista, että sensorilaitteessa on lisäksi mikroprosessorin kanssa kytketty 02-sensori, joka on kannatettavana petrolilämmittimen kotelon sisäpuolella kotelon alaosassa, määrittäen 02-osuuden polttimen poistokaasussa petroliläm-35 mittimen sisällä, joka osuus toimii mittana polttimen poistokaasussa olevan CO-osuuden valvonnassa ja joka muutetaan jännitesignaaliksi, joka muodostaa ohjaussignaalin elekt- 6 100678 ronisessa ohjauspiirissä liittäen ohjaussignaalin polttimen sydämensäätölaitteeseen, varoituslaitteeseen ja poiskytken-tälaitteeseen, jotka kulloinkin on yhdistetty elektronisen ohjauspiirin kanssa, jolloin polttimen toimiessa liekkikor-5 keuden ennaltamäärätyn alueen ulkopuolella, 02-sensorin jännityssignaali aikaansaa sydämensäätölaitteen avulla toiminnan normaalin lämmitystilanteen uudelleen aikaansaamiseksi ja valvoo polttimen käyttöä alhaisimmalla liekkikor-keudella siten, että ennaltamäärätyn ensimmäisen ja ennalta-10 määrätyn toisen, alhaisemman 02-sensorin tunnistaman 02- pitoisuuden yhteydessä polttimen poistokaasussa varoituslai-te tai polttimen automaattinen poiskytkentälaite tulee saatetuksi elektronisen ohjauspiirin avulla toimintaan, ja että on järjestetty tärinäsuojaelin.
15
Edullisesti voi olla järjestetty siten, että edelleen on järjestetty CO-sensori elektroniselle kytkentäpiirilevylle, joka on järjestetty petrolilämmittimen kotelon ylänurkassa olevaan pitimeen polttimesta säteilevän lämmön heijastavan, 20 läpimenoaukolla varustetun suojuksen taakse siten, että lämmönheijastussuojuksen läpimenoaukon lävitse menevä minimaalinen poistokaasuvirta osuu CO-sensoriin.
Keksinnön mukaisella menetelmällä ja keksinnön mukaisella 25 laitteella menetelmän toteuttamiseksi on mahdollista pitää savutorvettomien lämmittimien, erityisesti petrolilämmitti-mien käyttö sisätiloissa - verrattuna viranomaisten turvamääräyksiin - vielä tiukempien turvaparametrien alapuolella täsmällisesti valvottuna ja turvallisen käytön mukaisena.
30 Erityisesti polttimen liekkien korkeuden tunnistaminen täsmällistä C02-valvontaa varten ei välttämättä ole tarpeen.
Jos esimerkiksi happipitoisuus sisätilan ilmassa laskee, pienenee myös liekkikorkeus, mikä merkitsee sitä, että 35 esimerkiksi petrolilämmittimessä, jossa on kaksiportainen poltin, toinen poltinporras ei enää ole toiminnassa, mikä aiheuttaa korkeamman CO-päästön ja siten kohonneen C02- 7 100678 pitoisuuden huonetilassa. Keksinnön mukainen turvalaite tunnistaa täsmällisesti ja välittömästi happipitoisuuden pienenemisen petrolilämmittimen kotelossa, jonka ansiosta C02-pitoisuuden kohoaminen sisätilan ilmassa tulee täsmällisesti 5 valvotuksi. Samanaikaisesti keksinnön mukainen turvalaite kykenee tarkasti ja välittömästi tunnistamaan korkeamman CO-pitoisuuden jo petrolilämmittimen kotelon sisällä ja varmistaa siten petrolilämmittimen polttimen minimaalisen liekki-korkeuden täsmällisen valvonnan.
10
Keksinnön mukainen turvalaite tunnistaa mittaamalla 02-pitoisuuden petrolilämmittimen kotelossa polttimen poltto-kaasussa C02-pitoisuuden sisätilan ilmassa ja muuttaa kulloisenkin 02-pitoisuuden jännitesignaaliksi. Asetusarvo on 15 jännite, joka vastaa suurinta sallittua C02-pitoisuutta sisätilan ilmassa, joka keksinnön mukaisessa turvalaitteessa on asetettu arvoon 0,8 %. Jos C02-pitoisuus sisätilan ilmassa ylittää arvon 0,8 % (suurin sallittu arvo TUV:n mukaan on 1 %), kytkeytyy poltin keksinnön mukaisen turvalaitteen 20 poiskytkentälaitteen avulla pois päältä. Ts. keksinnön mukaisen turvalaitteen turvanormit ovat huomattavasti viranomaisten antamia ohjearvoja tiukemmat.
C02-pitoisuuden mittaaminen sisätilan ilmassa tapahtuu . 25 galvaaniseksi kennoksi muodostetun 02-sensorin avulla, joka sensori on järjestetty petrolilämmittimen kotelon kannattamaan kytkentäpiirilevyyn.
C02-pitoisuuden tarkkailu tapahtuu seuraavasti: 30 1. C02-pitoisuuden tarkkailun aikaviive petrolilämmittimen päällekytkemisen jälkeen esim. 4 minuuttia, jotta sensori jännite tämän ajan kuluessa stabiloituu.
35 2. Hälytysviive esim. 30 sekuntia, jotta hetkelliset häiriöt suljettaisiin pois.
100678 8 3. Jaksoittaisen, esimerkiksi 3 äänestä muodostuvan summeri-signaalin muodostaminen, jonka signaalin kesto on korkeintaan 90 sekuntia ja joka osoittaa, että C0-C02-pitoi-suus sisätilan ilmassa on liian korkea. Tämän ajanjakson 5 kuluessa voidaan sisätilan tuuletusta, esimerkiksi avaa malla ovi tai ikkuna, parantaa ja siten vähentää C0/C02-pitoisuutta.
4. Petrolilämmittimen kytkeminen pois päältä elektromagnee- 10 tin avulla, jos sisätilan ilmanvaihtoa ei ole parannettu 90 sekunnin kuluessa.
02-sensorin virhetoiminnoilla sen alhaisissa lämpötiloissa käytön seurauksena tai sen käyttöiän päättymisestä johtuen 15 on seurauksena alle 30 mV oleva sensorin ulostulojännite USensor' mikä tilanne ilmoitetaan Jaksoittaisen, esimerkiksi 7 piippaus-äänestä muodostuvan summerisignaalin avulla 90 sekuntia petrolilämmittimen sammuttamisen jälkeen.
20 Keksinnön mukaisessa turvalaitteessa käytettävällä (^-sensorilla on seuraavia etuja: 1. Erittäin pitkä kestoikä (5-10 vuotta).
25 2. Tunteettomuus C02:n ja muiden happamien komponenttien suhteen.
3. Parempi luotettavuus ja tarkkuus, koska 02-vähenemän ja C0/C02-lisäyksen välillä on välitön suhde, joka esiintyy 30 polttotapahtumasta johtuen ilman ilmanvaihtoa olevissa tiloissa.
4. 02-sensorin hälytysjännitteen Ua määrittämisen mahdollisuus .
35 9 100678 5. Galvaaniseksi kennoksi muodostetun 02-sensorin oma energialähde, jolloin petrolilämmittimen elektronisen ohjauspiirin tasajännite 3 V voidaan säilyttää.
5 Voitaisiin ottaa pelkästään huomioon, että voi muodostua erittäin alhainen jännite-ero käyttöjännitteen U0 ja sen jännitteen välille, joka vastaa C02-pitoisuutta 0,8 % sisätilan ilmassa. Kuten seuraavassa taulukossa 1 esitetyistä koetuloksista ilmenee, on 02-sensorin hälytysjännite Ua 2 mV.
10 Sen vuoksi tarvitaan tarkasteltaessa stabiliteettia ja häly-ääni /signaali-suhdetta sekä 02-sensorin tunteettomuutta läm-pötilaheilahteluihin korkealaatuinen toimintavahvistin, ja lisäksi Ua-vahvistuskerroin arvoltaan K = 100. C02-tarkkailun tarkkuus riippuu pääasiallisesti jännitepoikkeamista petro-15 lilämmittimen elektronisen ohjauspiirin laitteistossa ja 02- sensorin jännitepoikkeamasta (ryömintä). Keksinnön mukaisen turvalaitteen 02-sensorin keskimääräiset jännitepoikkeamat vuoden aikana ovat 2 %.
20 Jos oletetaan, että 02-sensorin ulostulosignaalilla on jännite 50 mV, merkitsee tämä yhden mV:n jännitepoikkeamaa per vuosi. Arvolla Ua = 2 mV saadaan potentiometrin avulla kiinteäksi säädetyn käyttöjännitteen UQ avulla erittäin luotettava C02-tarkkailu vuoden aikana.
- 25
Tarkastusjakson aikana käyttöjännite U0 heilahtelee vähäisessä määrin päivästä toiseen. Jos 02-sensorilla varustettu petrolilämmitin kytketään hyvin tuuletettuun tilaan, kohoaa sensorijännite Ugensor 90 minuutin kuluessa arvoon noin 2 mV 30 lämpötilavaikutuksista johtuen.
Sovittamalla mikroprosessori keksinnön mukaisen turvalaitteen ohjausjärjestelmään on mahdollista tarttua edellä esitettyihin ongelmiin. Käyttöjännite UQ voidaan mikroprosesso-35 rin avulla määrätä petrolilämmittimen polttimen kunkin pääl-lekytkentätapahtuman jälkeen suurimmaksi jännitearvoksi, ·. ennenkuin sensori jännite sisätilan huonosta ilmanvaihdosta 10 100678 johtuen laskee. Sensorijännite tunnistetaan joka 4. minuutti ja sitä verrataan edeltävään jännitearvoon. Käyttöjännitteen U0 määrittämisen jälkeen saadaan sensorin Ua hälytysjännite kaavasta Ua = UQ - Δ U'a.
5
Taulukko 1 (Analyysi tyyppiä KE-50 olevan 02-sensorin avulla saaduista koetuloksista kytkettäessä 02-sensori keksinnön mukaisen 10 turvalaitteen elektronisen ohjauspiirin mikroprosessorin kanssa)
Koe U0 U 0,8 % Δϋ 0,8 % Ua AUa C02 TSensor
nro (mV) (mV) (mV) (mV) (mV) % _°C
15 1 45,70 43,83 1,87 43,71 1,99 0,875 17-37 2 45,52 - - 43,39 2,13 0,77 29-45 3 46,58 44,52 2,06 44,52 2,06 0,80 9-24 4 46,85 - - 44,95 1,90 0,725 8-21 5 46,67 - - 44,70 1,97 0,75 13-25 20 6 47,55 45,1 2,45 44,16 3,39 1,18 3-25 7 45,39 44,0 1,39 43,83 1,56 1,09 8 47,23 45,2 2,03 44,85 2,38 0,93 3-21 9 45,80 44,6 1,20 44,28 1,52 1,13 10 45,52 44,1 1,42 43,90 1,62 0,84 25 11 45,76 44,17 1,59 44,12 1,64 0,845
Keskiarvo: 1,75 2,01 0,905
Koe U0 U 0,8 % U 0,8 % 30 nro _ _ _ 7a 45,36 42,84 2,52 9a 44,97 42,70 2,27 10a 45,41 43,40 2,01 35 Määrittämällä käyttöjännite U0 polttimen kunkin päällekyt- kennän jälkeen, saadaan se etu, että jänniteryöminnän vaiku-. tus C02-tarkkailuun jää pois. Kuitenkin sellaisessa tilan- 100678 1 1 teessä esiintyy ongelma, jos sisätilan ilmanvaihto polttimen poiskytkemisen jälkeen liian korkeasta C02-tasosta johtuen huonosti tuuletetussa tilassa ei ole parantunut ja petroli-lämmitin varomattomasti on jälleen kytketty päälle, vaikka-5 kin C02-pitoisuus tilassa on vielä liian korkea. Vastaavaa sensorijännitettä, joka poikkeaa hyvin tuuletetussa sisätilassa vallitsevasta jännitteestä, käytettäisiin tällöin epäedullisella tavalla käyttöjännitteenä UQ. Tällä olisi seurauksena, että päältäpoiskytkeminen liian korkean C02-10 tason yhteydessä toisi mukanaan sen edelleen tapahtuvan kohoamisen petrolilämmittimen kunkin päällekytkemisen jälkeen.
Tämä ongelma voidaan ratkaista siten, että käyttöjännite UQ 15 säädetään ajanjaksolle 45 minuuttia kiinteäksi siinä tapauksessa, että poltin sisätilan ilmassa olevan liian suuren C02-pitoisuuden vuoksi on kytketty pois päältä. Jos poltin tämän ajanjakson kuluessa uudelleenkytketään päälle, tulee asetettu käyttöjännite UD käyttöön C02-tarkkailua varten.
20 Oletetaan, että ajanjakson 45 minuuttia jälkeen C02-taso jälleen on saavuttanut normaalin tason, jolloin käyttöjännite U0 jälleen määräytyy edellä selostetulla tavalla.
Jos polttimen liekki ylittää liekkikorkeuden ennalta määrä-25 tyn alueen, voi muodostua nokea tai savua ja palovaara on mahdollinen. Suurimman sallitun liekkikorkeuden kohdalle järjestetty keksinnön mukaisen turvalaitteen valosensori, joka on järjestetty vastaavalle korkeudelle petrolilämmit-timen polttokammion viereen, huolehtii yhdessä keksinnön 30 mukaisen turvalaitteen ohjauspiirin kanssa vaadittavista ohjaustoiminnoista, kuten 1. Aikaviiveestä, esim. 3 sekuntia hetkellisten häiriöiden poissulkemiseksi, 35 12 100678 2. Akustisesta jaksoittaisesta hälytyksenmuodostuksesta (esim. 5 ääntä), jos polttimen liekkikorkeuden ennalta määrätty alue ylittyy ja 5 3. Automaattisesta polttimen sammuttamisesta, jos liekkikor- keus esim. 60 sekunnin sisällä hälytyssignaalin katkeamisesta ei ole säädetty liekkikorkeuden ennalta määrätylle alueelle.
10 Koska sisätilan riittämättömän ilmanvaihdon yhteydessä pet-rolilämmitintä käytettäessä liian suurella poltinliekillä esiintyvä hapenpuute aikaansaa epätäydellisen palamisen ja siten C0-C02-pitoisuuden kohoamisen sisätilan ilmassa, saadaan keksinnön mukaisen turvalaitteen 02-sensorin avulla 15 valosensorin avulla tapahtuvan valvonnan ohella lisävalvonta käytettäessä poltinta luvattoman korkealla poltinliekillä.
Polttimen automaattisen sammuttamisen yhteydessä on tärkeää estää sakean savun muodostus ja siihen liittyvä hajunmuodos-20 tus, jotka tavanomaisella turvalaitteella varustetuissa pet-rolilämmittimissä esiintyvät.
Keksinnön mukainen menetelmä ja keksinnön mukainen turvalaite varmistavat polttimen automaattisen sammuttamisen liki-25 main hajuttomalla tavalla.
Keksinnön mukainen turvalaite mahdollistaa polttimen hajuttoman automaattisen sammuttamisen seuraavien menetelmävai-heiden avulla: Polttimen sydämensäätölaitteen säätökierto-30 nuppi säädetään erittäin alhaista liekkikorkeutta vastaavaksi. Oikea säätö osoitetaan värillisellä merkinnällä ja esimerkiksi kolmen sekunnin mittaisella akustisella jaksoittaisella signaalilla. Tässä sydämensäätölaitteen säätöasen-nossa poltin palaa tällöin esimerkiksi vielä 4 minuuttia, 35 jotta vähennettäisiin hajua muodostavien komponenttien päästöä. Tämän ajanjakson kuluessa voivat lämmitysputki ja . poltinpää riittävästi jäähtyä. Tämän jälkeen kytkee poiskyt- 13 100678 kentälaitteen aktivoitu elektromagneetti polttimen pois päältä, jolloin hajunmuodostus on minimaalista. Jäähdytysta-pahtuma voidaan kuitenkin myös joka hetki päättää kiertämällä ulos sydäntä polttimen sydämensäätölaitteen säätökierto-5 nupin avulla.
Keksinnön mukaiseen turvalaitteeseen on järjestetty vaihdettava paristosarja petrolilämmittimen kaikkia virrankulutta-jia varten, kuten esimerkiksi sytytyskelaa, mikroprosesso-10 rilla varustettua elektronista ohjauspiiriä, CO-sensorin lämmityselementtiä varten.
Kierrettäessä sydämensäätölaitetta myötäpäivään toimii pääkatkaisija, joka sulkee elektronisen kytkentäpiirin. Ensiksi 15 suoritetaan pariston tarkistus. Jos pariston jännite Ub on pienempi kuin 2,3 V, ei sytytys ole mahdollista ja jatkuva summerisignaali soi esimerkiksi 30 sekunnin ajan osoittaen, että paristo on vaihdettava. 30 sekunnin jälkeen hälytyssig-naali katkeaa ja petrolilämmittimen lämpenemis- tai lämmi-20 tystapahtuma katkeaa elektromagneetin toiminnan vuoksi, joka magneetti aikaansaa sydämen takaisinvetäytymisen.
Jos pariston jännite on normaalilla alueella, on sytyttäminen mahdollista ja sen on tapahduttava esimerkiksi 15 sekun-25 nin kuluessa. Mikäli sytyttäminen ei ole tapahtunut 15 sekunnin jälkeen, hälyttää jaksoittainen summerisignaali esimerkiksi 90 sekunnin ajan, jonka kuluessa vielä petrolilämmittimen sytyttäminen on mahdollista. Mikäli sytyttämistä ei ole suoritettu 90 sekunnin jälkeen, ei petrolilämmittimen 30 sytyttäminen elektromagneetin aiheuttaman vaikutuksen vuoksi ole mahdollista.
Menestyksekkään sytyttämisen jälkeen alkaa periodinen val-vontajakso, jonka kuluessa patteri jännite edellä seloste-35 tulla tavalla tarkistetaan sekä 4 minuutin jälkeen petrolilämmittimen lämmitystapahtuman alkamisesta suoritetaan liek- 100678 14 kikorkeuden tarkistus sekä C02-pitoisuuden tarkistus poisto-kaasussa .
Keksinnön mukaisen turvalaitteen yhteydessä on osoittautunut 5 edulliseksi, että mikroprosessorin vaatima taajuus mahdollistaa elektronisen ohjauspiirin virrankulutuksen I pitämisen suhteellisen alhaisena. Mikroprosessori toimii tyydyttävästi välillä 0,5 ja 5 MHz. Arvolla f = 0,5 MHz on I valinnan mukaan 2,5 mA. Arvolla f = 5 MHz on I = 30 mA.
10 Arvolla f = 0,5 MHz mikroprosessori on tosin hitaampi kuin arvolla f = 5 MHz, jolla seikalla kuitenkaan mikroprosessorin käsiteltävänä olevassa sovellutuksessa ei ole merkitystä.
15 Lopuksi on tärkeätä, että keksinnön mukaisessa turvalaitteessa on petrolilämmittimen koteloon järjestetty mekanismi, joka pariston puuttuessa tai sen ollessa väärin sovitettuna paristokoteloon, estää polttimen sytytyslaitteen tai sydä-mensäätölaitteen toiminnan.
20
Polttoainetason tarkistus tapahtuu tavanomaisen kytkennän avulla jatkuvasti polttoainetankin pohjalla. Jos polttoaineen taso on liian alhaalla, muodostuu esimerkiksi 3 minuutin pituinen jaksoittainen summerisignaali yhdessä vilkkuva-, 25 lon kanssa. Polttoainetankin pohjalla tässä yhteydessä oleva polttoaine riittää polttimen noin 30 minuutin mittaiseen palamiseen.
Keksinnön mukaista menetelmää ja keksinnön mukaista turva-30 laitetta sen toteuttamiseksi selostetaan seuraavassa viit-, taamalla oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää kaaviollista leikkausta turvalaitteella varustetusta petrolilämmittimestä.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen petrolilämmittimen perspektiivistä kuvantoa.
35 15 100678
Kuvio 3 esittää diagrammia, josta ilmenee 02-sensorin käyttöjännitteen U0 määritys.
Kuvio 4 esittää diagrammia, josta ilmenee sisätilan ilman 5 happipitoisuuden suhde ajan funktiona ja C0-C02- pitoisuus.
Kuvio 5 esittää lohkokaaviota, josta ilmenee menetelmä petrolilämmittimen käytön valvomiseksi ja turvalli-10 sen toiminnan ylläpitämiseksi.
Kuviot 6a ja 6b esittävät keksinnön mukaisen turvalaitteen mekanismin kahden eri sovellutusmuodon perspektiivistä kuvantoa, jonka mekanismin avulla pariston 15 puuttuessa tai sen ollessa väärin asennettuna pa- ristokoteloon, polttimen sytytys tai sydämensäätö-laitteen säätö estyy.
Kuvioista 1 ja 2 ilmenevällä petrolilämmittimellä 1 on kote-20 lo 2, johon keskelle on järjestetty sydämensäätölaitteen 3 omaava poltin 4, joka voi olla muodostettu yksi- tai kaksiportaiseksi, ja jossa polttimessa on polttokammion 5 muodostava, osittain rei'itetty, ylhäältä avoin poltinkotelo 6. Poltinkotelon 6 ja kuviossa 1 vasemmalla olevan petroli-25 lämmittimen 1 kotelon 2 takaseinämän 7 välissä on pystysuorasti alaspäin ulottuva lämmönheijastussuojus 8, jossa on petrolilämmittimen 1 kotelon 2 yläseinämän 9 läheisyydessä oleva läpimenoaukko 10, jonka lävitse osa ylhäältä poltinko-telosta 6 virtaavasta polttimen 4 poistokaasusta (nuoli A) 30 voi kulkea. Kotelon 2 pohjaan kiinnitettyyn pystysuoraan • pitimeen 12 on järjestetty galvaaniseksi kennoksi muodostet tu 02-sensori 13 kotelon 2 alaosaan ja kytketty elektronisen ohjauspiirin 14 mikroprosessorin kanssa. Lämmönheijastus-suojuksen 8 taakse on kuviossa 1 kotelon 2 vasempaan ylä-35 nurkkaan järjestetty CO-sensori 11 kytkentäpiirilevylle 15 CO-valvontaa varten siten, että siihen osuu lämmönheijastus-suojuksen 8 läpimenoaukon 10 lävitse virtaava poistokaasun 16 100678 osa. Kytkentäpiirilevy 15 on liitetty turvalaitteen elektronisen ohjauspiirin 14 kanssa, joka puolestaan on liitetty esittämättä jätetyn varoitussignaalilaitteen ja polttimen 4 automaattisesti toimivan poiskytkentälaitteen 16 kanssa.
5 Polttimen 4 liekkien 18 korkeuden ennalta määrätyn alueen ylärajalle 17 järjestetty valosensori 19 on järjestetty lämmönheijastussuojuksen 8 taakse siten, että se tunnistaa liekkien 18 avulla liekkien korkeuden ennalta määrätyn alueen ylärajan 17 ylityksen. Valosensori 19 on yhdistetty 10 elektronisen ohjauspiirin 14 kanssa. Jos valosensori 19 tunnistaa liekit 18 liekkien korkeuden ennalta määrätyn alueen ylärajan 17 ylittyessä, muodostaa se mittasignaalin, joka johdetaan elektroniseen ohjauspiiriin 14, joka puolestaan aikaansaa akustisen varoitussignaalin. Petrolilämmit-15 timen 1 käyttäjän on nyt 90 sekunnin kuluessa käytettävä sydämensäätölaitetta 3 ja säädettävä polttimen 4 liekkien 18 korkeus jälleen liekkien korkeuden ennalta määrätylle alueelle polttimen 4 normaalia lämmitystilaa vastaavasti.
Mikäli tämä säätö ei tapahdu mainitun 90 sekunnin kuluessa, 20 saattaa elektroninen ohjauspiiri 14 poiskytkentälaitteen 16 toimintaan ja poltin 4 sammuu automaattisesti.
Jos petrolilämmitin 1 kytketään päälle hyvin tuuletetussa tilassa, nousee turvalaitteen 02-sensorin 13 jännite Ugensor 25 90 minuutin kuluessa arvoon noin 2 mV lämpötilavaikutuksesta johtuen. Petrolilämmittimen 1 käytön aikana 02-sensori 13 tunnistaa jatkuvasti kotelossa 2 olevan ilman 02-pitoisuuden ja muuttaa sen jatkuvasti vastaavaksi jännitesignaaliksi.
02-vähenemän ja C02-lisäyksen välisestä välittömästä suhtees-30 ta johtuen on 02-määrälle annettava jännitesignaali kulloinkin sisätilan ilman C02-määrän mitta. 02-sensorin 13 käyttö-” jännite U0 määrätään, kuten kuviosta 3 ilmenee, polttimen 4 päällekytkemisen jälkeen elektronisen ohjauspiirin 14 mikroprosessorin avulla suurimmaksi jännitearvoksi, ennenkuin 35 sensorijännite Ugensor sisätilan huonosta ilmanvaihdosta johtuen laskee. Kuten kuviossa 3 on esitetty, tunnistetaan sensori jännite USensor joka 4. minuutti ja verrataan sitä edel- 100678 17 lisen jännitearvon kanssa. Kuviossa 3 U4 on suurin jännite-arvo, ennenkuin sensorijännite ^sensor sisätilan huonosta ilmanvaihdosta johtuen laskee (vrt. U5 on pienempi kuin U4).
Täten pätee: U4 = U0. 02-sensorin 13 hälytys jännite Ua antaa 5 siten käyttöjännitteen määrittämisen jälkeen Ua = UQ - Ua' .
Jos 02-sensorin 13 tunnistama happiosuus vastaa hälytysjännitteen Ua jännitearvoa, muodostuu hälytyssignaali. Ellei sisätilan ilmanvaihtoa 90 sekunnin kuluessa paranneta, laskee 02-pitoisuus edelleen ja petrolilämmitin kytkeytyy 10 pois päältä automaattisesti toimivan poiskytkentälaitteen 16 muodostavan elektromagneetin vaikutuksesta 02-sensorin 13 toimittaman jännitearvon USensor yhteydessä, kun mainittu arvo on pienempi kuin hälytysjännite Ua.
15 Petrolilämmittimen 1 käytön aikana voi myös CO-sensori 11 tunnistaa jatkuvasti CO-määrää tai -osuutta polttimen 4 poistokaasussa (nuoli A) kotelossa 2, jolloin mitattu CO-pitoisuus voidaan jatkuvasti muuttaa CO-valvonnan elektronisen kytkennän avulla vastaavaksi sähköiseksi jännitteeksi.
20 CO-pitoisuutta voidaan samalla käyttää mittana sisätilan ilman sisältämälle C02-pitoisuudelle. Kuvion 4 diagrammissa on esitetty prosentuaalinen CO- ja C02-pitoisuus suhteessa prosentuaaliseen happipitoisuuteen sisätilan ilmassa petrolilämmittimen 1 käytön aikana. Nähdään, että 02-vähenemän ja 25 C02-lisäyksen välisen välittömän suhteen lisäksi on vastaava suhde 02-vähenemän ja CO-vähenemän välillä C02- ja CO-lisäyk-sen riippuvuudesta johtuen.
Kuvion 5 lohkokaavio selventää yksittäisiä menetelmävaiheita 30 petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sisätilassa sekä normaalin lämmitystilanteen yhteydessä että myös sen ulkopuolella, jolloin yksittäisten lohkojen merkinnät, joihin viitataan, selventävät yksittäisten menetelmätoimenpiteiden toiminnallisia riippuvuuksia.
Kuvioista 6a ja 6b ilmenee turvalaitteen mekanismin kaksi sovellutusmuotoa, jotka estävät polttimen 4 sytytyslaitteen 35 18 100678 syttymisen tai estävät sydämensäätölaitteen 3 säätämisen pariston 20 puuttuessa paristokotelosta 21 tai pariston ollessa virheellisesti asennettuna, jolloin sydämen sytyttäminen tulitikulla ei ole mahdollista.
5
Mekanismi käsittää toimintajousen 22, joka pariston ollessa oikein asennettuna, ts. sen ollessa asetettuna vasten senso-rilevyä 23 paristokotelossa 21, on kokoonpuristetussa tilassa, jolloin vapautuslanka 24, jonka toinen pää kuvion 6a 10 mukaisesti on liitetty tärähtelyihin (esim. myös maanjäristyksiin) vastaavan varmistimen 26 vapautuslevyn 25 kanssa ja jonka toinen pää on yhdistetty sensorilevyn 23 kanssa, on löysällä, jolloin polttimen 4 sytyttäminen on mahdollista.
Jos paristo 20 on pois patterikotelosta 21 tai paristo ei 15 ole tarkasti vasten sensorilevyä 23, painaa kokoonpuristettu toimintajousi 22 sensorilevyn eteenpäin, jolloin vapautus-lanka 24 kiristyy ja vapautuslevy 25 liikkuu, jolloin varmistin 26 asettuu toiminta-asentoon ja estää sytyttämisen tai sydämen säädön tai aikaansaa polttimen 4 sammuttamisen.
20 Kuvion 6b sovellutusmuodossa varmistimen 26 vapautuslevy 25 on korvattu salpavivulla 27, jonka kanssa vapautuslangan 24 toinen pää on yhdistetty, joka pää saattaa salpavivun 27 toimintajousen 22 liikkeen yhteydessä toimintaan, jolloin varmistin 26 vapautuu.
25
Claims (15)
1. Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petroli lämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallise- 5 na sisätiloissa sekä normaalissa lämmitystilanteessa, jolloin lämmittimen polttimen muodostama liekkikorkeus on ennalta määrätyllä alueella, jonka ylittyminen tunnistetaan säteilyyn reagoivilla elimillä, että myös koskien käyttöä normaalin lämmitystilanteen ulkopuolella, jolloin ennalta 10 määrätyn alueen ylittyminen tai alittuminen aikaansaa kulloinkin vastaavan ohjaussignaalin ja johtaa sen elektroniseen ohjauspiiriin, jotta toisaalta voidaan aikaansaada jälleen normaali lämmitystilanne ja toisaalta polttimen jatkuvan käytön yhteydessä liekkikorkeuden ollessa ennalta 15 määrätyn alueen ulkopuolella muodostuu ennalta määrätyn ajanjakson jälkeen varoitussignaali ja sopivan viiveen jälkeen poltin automaattisesti sammuu, tunnettu siitä, että 02-osuus polttimen poistokaasussa petrolilämmit-timen sisäpuolella tunnistetaan herkästi ja sitä käytetään 20 mittana polttimen poistokaasussa olevan C02-osuuden valvomiseen ja muutetaan ohjaussignaalin muodostavaksi jännitesig-naaliksi, jolloin polttimen toimiessa liekkikorkeuden ennalta määrätyn alueen ulkopuolella käytetään herkkää (^-tunnistusta ohjelmaohjatusti sekä normaalin lämmitystilanteen 25 uudelleen aikaansaamiseen että myös käytön valvontaan alhai-simmalla liekkikorkeudella, ja että elektronista ohjauspiiriä käytetään varoitussignaalin muodostamiseen sekä hidastettuun, automaattiseen polttimen sammuttamiseen kulloinkin ennalta määrätyn ensimmäisen tai ennalta määrätyn toisen, 30 polttimen polttokaasussa olevan alhaisen 02-osuuden yhtey-. dessä, jotka osuudet kulloinkin vastaavat ennalta määrättyä C02-osuutta sisätilan ilmassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-35 t u siitä, että varoitussignaali muodostetaan ja automaattinen polttimen sammuttaminen suoritetaan, kun 02- tai CO-osuus polttimen poistokaasussa on saavuttanut sen arvon, 20 100678 joka vastaa suurinta sallittua C02:n osuutta 0,8 % sisätilan ilmassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, t u n -5 n e t t u siitä, että polttimen automaattinen sammuminen tapahtuu 90 sekunnin jälkeen polttimen poistokaasussa olevan liian alhaisen 02- tai liian korkean C0/C02-tason alkamisen osoittavan varoitussignaalin jälkeen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polttimen kunkin päällekytkemi-sen jälkeen määritetään sisätilan hyvää ilmanvaihtotilannet-ta karakterisoiva, maksimaalinen jännitearvo, jolloin polttimen käyttö voi jälleen alkaa vasta poiskytkennän jälkeen, 15 elektronisen kytkentäpiirin mikroprosessorin avulla käyttö-jännitteeksi Uq ja säädetään kiinteäksi ennalta määrätylle ajanjaksolle, jos poltin on sammutettu.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnet-20 t u siitä, että käyttöjännite säädetään kiinteäksi 45 minuutin ajaksi, kun poltin on sammutettu sisätilan ilmassa olevan liian korkean C02-tason vuoksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-25 t u siitä, että 02-sensorin jännite tunnistetaan syklisesti ja verrataan sensori jännitteen edellisen arvon kanssa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että 02-sensorin jännitteen tunnistaminen tapah- 30 tuu joka 4. minuutti.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että elektroninen ohjauspiiri on paristotoiminen ja paristojännitteen Ub ennalta määrätyn arvon säilyminen 35 tarkastetaan automaattisesti, jolloin paristojännitteen Ub ennalta määrätyn arvon alittamisen yhteydessä joko polttimen sytytys estyy ja muodostuu paristonvaihdon välttämättömyyttä 21 100678 osoittava hälytyssignaali tai muodostuu ennalta määrätyn ajanjakson jälkeen tapahtuva hälytyssignaali ja petroliläm-mittimen lämpenemis- tai lämmitystapahtuma lakkaa automaattisesti . 5
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pariston ollessa väärin paikallaan tai poistettaessa paristo paikaltaan elektronisen ohjauspiirin kanssa kytketty mekanismi estää automaattisesti poltti- 10 men sytytyksen.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että polttimen sytytyksen automaattinen esto suoritetaan mekaanisesti. 15
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että elektronisen ohjauspiirin avulla suoritetaan jatkuvaa polttoainetason valvontaa ja ennalta määrätyn tason alittamisen jälkeen muodostuu automaattisesti jaksot- 20 täinen signaali.
12. Turvalaite savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sisätiloissa sekä normaalissa lämmitystilanteessa, 25 jolloin lämmittimen polttimen muodostama liekkikorkeus on ennalta määrätyllä alueella, jonka ylittyminen on havaittavissa säteilyyn reagoivan sensorilaitteen valosensorin (19) avulla, joka sensori on petrolilämmittimen kotelossa kannatettuna ja kohdistettuna ennaltamäärätyn, petrolilämmittimen 30 normaalin lämmitystilan muodostavan liekkikorkeuden alueen ylärajalle, että myös normaalin lämmitystilanteen ulkopuolella, jolloin ylitettäessä tai alitettaessa ennalta määrätty alue kulloinkin saadaan vastaava pariston kanssa yhdistetyn elektronisen ohjauspiirin (14) ohjaussignaali, jonka 35 avulla, myös käsin ohjattava polttimen sydämensäätölaite (3) valosensorin mittasignaalia vastaavasti liekkikorkeuden ennaltamäärätyn alueen ylittyessä on säädettävissä normaalia 22 100678 lämmitystilaa vastaavasti ja jossa on aikaohjauslaite, joka on kytketty varoituslaitteen ja polttimen automaattisen poiskytkennän aikaansaavan laitteen kanssa siten, että polttimen toimiessa liekkikorkeuden ennalta määrätyllä 5 alueella kulloinkin ennalta määrätyn ajanjakson jälkeen varoituslaite ja laite polttimen automaattisesti sammuttamiseksi ovat ajallisesti siirretysti käytettävissä, patenttivaatimusten 1-11 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, tunnettu siitä, että sensorilaitteessa on lisäksi 10 mikroprosessorin kanssa kytketty 02-sensori (13), joka on kannatettavana petrolilämmittimen (1) kotelon (2) sisäpuolella kotelon alaosassa, määrittäen 02-osuuden polttimen (4) poistokaasussa petrolilämmittimen (1) sisällä, joka osuus toimii mittana polttimen poistokaasussa olevan CO-osuuden 15 valvonnassa ja joka muutetaan jännitesignaaliksi, joka muodostaa ohjaussignaalin elektronisessa ohjauspiirissä (14) liittäen ohjaussignaalin polttimen (4) sydämensäätölaittee-seen (3), varoituslaitteeseen ja poiskytkentälaitteeseen (16), jotka kulloinkin on yhdistetty elektronisen ohjauspii-20 rin (14) kanssa, jolloin polttimen (1) toimiessa liekkikorkeuden ennaltamäärätyn alueen ulkopuolella, 02-sensorin (13) jännityssignaali aikaansaa sydämensäätölaitteen (3) avulla toiminnan normaalin lämmitystilanteen uudelleen aikaansaamiseksi ja valvoo polttimen (4) käyttöä alhaisimmalla liekki-25 korkeudella siten, että ennaltamäärätyn ensimmäisen ja ennaltamäärätyn toisen, alhaisemman 02-sensorin (13) tunnistaman 02-pitoisuuden yhteydessä polttimen (4) poistokaasussa varoituslaite tai polttimen (4) automaattinen poiskytkentä-laite (16) tulee saatetuksi elektronisen ohjauspiirin (14) 30 avulla toimintaan, ja että on järjestetty tärinäsuojaelin (26).
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu tärinöihin reagoivan varmistimen (26) kanssa kytketystä 35 mekanismista (22, 24), joka estää pariston puuttuessa paris-tokotelosta (21) tai pariston ollessa virheellisesti asennettu polttimen (4) sytytyslaitteen käytön tai lukitsee 23 100678 sydämensäätölaitteen (3) perusasentoonsa, jossa sydäntä ei voida käsin sytyttää.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu 5 siitä, että mekanismi (22, 24) käsittää toimintajousen (22), joka tarttuu paristokotelon (21) sensorilevyyn (23) ja on mekanismin (22, 24) lepotilassa kokoonpuristettuna, sekä vapautuslangan (24), jonka toinen pää on yhdistetty sensori-levyn (23) kanssa ja jonka toinen pää on yhdistetty varmis-10 timen (26) vapautuslevyn (25) kanssa ja joka mekanismin (22, 24) lepotilassa on löysällä, ja että pariston (20) puuttuessa tai ollessa huonosti asennettuna sensorilevy (23) siirtyy käyttöön saatetun mekanismin (22, 24) toimintajousen (22) toimesta vapautuslangan (24) jännityksen johdosta 15 paristokotelossa (21) ja varmistimen (26) vapautuslevy (25) asettuu toimintaan.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että varmistimen (26) vapautuslevy (25) on korvattu 20 kääntyvällä salpavivulla (27). 24 100678 Pabentkrav
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE8900692 | 1989-10-26 | ||
PCT/DE1989/000692 WO1991006808A1 (de) | 1989-10-26 | 1989-10-26 | Verfahren zum überwachen und sicherheitsmässigen einhalten des betriebs von kaminlosen öfen, insbesondere von petroleumöfen, und vorrichtung zur durchführung des verfahrens |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI913027A0 FI913027A0 (fi) | 1991-06-20 |
FI100678B true FI100678B (fi) | 1998-01-30 |
Family
ID=6835279
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI913027A FI100678B (fi) | 1989-10-26 | 1991-06-20 | Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sekä laite menetelmän toteuttamiseksi |
Country Status (12)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5165883A (fi) |
EP (1) | EP0424597B1 (fi) |
KR (1) | KR0152092B1 (fi) |
AT (1) | ATE124526T1 (fi) |
DE (1) | DE59009328D1 (fi) |
DK (1) | DK170432B1 (fi) |
ES (1) | ES2078248T3 (fi) |
FI (1) | FI100678B (fi) |
GR (1) | GR3017594T3 (fi) |
NO (1) | NO174863C (fi) |
RU (1) | RU2067728C1 (fi) |
WO (1) | WO1991006808A1 (fi) |
Families Citing this family (27)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5503550A (en) * | 1993-07-30 | 1996-04-02 | Depalma; Thomas M. | Gas log fireplace system |
US5338185A (en) * | 1993-10-04 | 1994-08-16 | Southeastern Research Laboratories, Inc. | Safety device for preventing uncontrolled flareup in wick-fed liquid fuel burners |
US5456595A (en) * | 1994-05-23 | 1995-10-10 | Henderson; Richard W. | Device for preventing flareup in barometric-type wick-fed liquid fuel burners |
US5409370A (en) * | 1994-09-30 | 1995-04-25 | Henderson; Richard W. | Liquid fuel burner safety device employing fuel tank shutoff |
US5549470A (en) * | 1994-12-29 | 1996-08-27 | Henderson; Richard W. | Anti-flareup device for liquid fuel burners |
US5662468A (en) * | 1995-08-14 | 1997-09-02 | Henderson; Richard W. | Device that prevents flareup in liquid fuel burners |
US5551865A (en) * | 1995-11-17 | 1996-09-03 | Henderson; Richard W. | Safety shut-off device for liquid fuel burners |
US5752818A (en) * | 1996-03-04 | 1998-05-19 | Forster; James Andrew | Carbon monoxide detection and automatic deactivation system |
US5730115A (en) * | 1996-07-19 | 1998-03-24 | Henderson; Richard W. | Device for preventing flareup in liquid fuel burners by regulating fuel flow into the fuel chamber |
US5772425A (en) * | 1996-07-19 | 1998-06-30 | Henderson; Richard W. | Device for preventing flareup in liquid fuel burners by containing sump vapors |
US5899682A (en) * | 1997-03-31 | 1999-05-04 | Henderson; Richard W. | Device for preventing flareup in liquid fuel burners by regulating fuel flow from the removable fuel tank |
FR2761756B1 (fr) * | 1997-04-04 | 1999-06-04 | Dtn Fr Sa | Dispositif de securite pour poele comportant un capteur mesurant la conductivite thermique des gaz |
US5967765A (en) * | 1997-08-19 | 1999-10-19 | Henderson; Richard W. | Device for preventing flareup in liquid-fuel burners by providing constant-rate fuel flow from removable fuel tank |
US6026800A (en) * | 1998-09-23 | 2000-02-22 | Barker; Stanley Grant | Portable heater and cooker system |
US6254380B1 (en) | 2000-05-30 | 2001-07-03 | Richard W. Henderson | Device for preventing flareup in barometric-type liquid fuel burners by preventing excessive temperature levels at removable fuel tank |
GB2375646A (en) * | 2001-05-16 | 2002-11-20 | Monox Ltd | Safety module for fuel-burning appliance, and appliance using such a safety module |
WO2005012804A2 (en) * | 2003-07-31 | 2005-02-10 | Maxitrol Company | A method and controller for determining carbon dioxide emissions |
US6908300B1 (en) * | 2004-03-12 | 2005-06-21 | Emerson Electric Co | Apparatus and method for shutting down a fuel fired appliance |
US7112059B2 (en) * | 2004-03-12 | 2006-09-26 | Emerson Electric Co. | Apparatus and method for shutting down fuel fired appliance |
JP2005345146A (ja) * | 2004-05-31 | 2005-12-15 | Tdk Corp | 炭酸ガス濃度測定装置、炭酸ガス濃度測定方法、ならびに燃焼機器 |
US7604478B2 (en) * | 2005-03-21 | 2009-10-20 | Honeywell International Inc. | Vapor resistant fuel burning appliance |
US7686011B1 (en) * | 2006-09-15 | 2010-03-30 | United States Stove Company | Compact window heating unit utilizing pelletized fuel |
EP2297717B1 (de) * | 2008-06-13 | 2012-10-31 | Siemens Aktiengesellschaft | Bestimmung einer alarmierungszeit eines gefahrmelders |
US8756857B2 (en) | 2011-01-14 | 2014-06-24 | Technologies Holdings Corp. | Hydronic heating system and method for pest control |
US8720109B2 (en) | 2011-01-25 | 2014-05-13 | Technologies Holdings Corp. | Portable heating system for pest control |
US8479439B2 (en) * | 2011-04-06 | 2013-07-09 | Technologies Holding Corp. | Self-contained heating unit for thermal pest control |
CN110006677B (zh) * | 2019-04-02 | 2021-06-25 | 上海盟炊节能科技有限公司 | 一种燃气灶和油气混合灶检测综合对比系统 |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS5630520A (en) * | 1979-08-20 | 1981-03-27 | Matsushita Electric Ind Co Ltd | Safety device for combusting apparatus |
JPS5714121A (en) * | 1980-07-01 | 1982-01-25 | Mitsubishi Electric Corp | Oxygen density detecting apparatus for burner |
US4449919A (en) * | 1980-07-10 | 1984-05-22 | Tokyo Shibaura Denki Kabushiki Kaisha | Gas combustion apparatus capable of detecting environmental oxygen deficiency |
JPS5782623A (en) * | 1980-11-13 | 1982-05-24 | Matsushita Electric Ind Co Ltd | Self-heated vaporizing combustor |
AU537965B2 (en) * | 1981-05-20 | 1984-07-19 | Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. | Wick burner |
US4482311A (en) * | 1981-10-20 | 1984-11-13 | Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. | Burner with oxygen shortage sensor |
DE3435902A1 (de) * | 1984-09-29 | 1986-04-10 | Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim | Anordnung zum selbsttaetigen regeln des luftueberschusses einer verbrennung |
NL8500889A (nl) * | 1985-03-27 | 1986-10-16 | Johannes Martinus Minten En Hu | Beveiligingsinrichting voor een kachel, in het bijzonder een petroleumkachel. |
JPS62112922A (ja) * | 1985-11-09 | 1987-05-23 | Toyotomi Kogyo Co Ltd | 燃焼器の安全装置 |
JPH0619232B2 (ja) * | 1986-01-31 | 1994-03-16 | 株式会社トヨトミ | 暖房器の排ガス検出器取付構造 |
-
1989
- 1989-10-26 WO PCT/DE1989/000692 patent/WO1991006808A1/de active IP Right Grant
- 1989-10-26 US US07/690,988 patent/US5165883A/en not_active Expired - Fee Related
- 1989-10-26 RU SU894895563A patent/RU2067728C1/ru not_active IP Right Cessation
-
1990
- 1990-01-09 AT AT90100344T patent/ATE124526T1/de not_active IP Right Cessation
- 1990-01-09 ES ES90100344T patent/ES2078248T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1990-01-09 EP EP90100344A patent/EP0424597B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1990-01-09 DE DE59009328T patent/DE59009328D1/de not_active Expired - Fee Related
- 1990-10-26 KR KR1019910700639A patent/KR0152092B1/ko not_active IP Right Cessation
-
1991
- 1991-05-14 NO NO911865A patent/NO174863C/no unknown
- 1991-05-14 DK DK090791A patent/DK170432B1/da not_active IP Right Cessation
- 1991-06-20 FI FI913027A patent/FI100678B/fi active
-
1995
- 1995-09-29 GR GR950402707T patent/GR3017594T3/el unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0424597B1 (de) | 1995-06-28 |
DK90791D0 (da) | 1991-05-14 |
FI913027A0 (fi) | 1991-06-20 |
KR920702885A (ko) | 1992-10-28 |
NO174863C (no) | 1994-07-20 |
NO911865L (no) | 1991-05-16 |
NO911865D0 (no) | 1991-05-14 |
EP0424597A1 (de) | 1991-05-02 |
DE59009328D1 (de) | 1995-08-03 |
DK90791A (da) | 1991-05-16 |
KR0152092B1 (ko) | 1998-10-01 |
ES2078248T3 (es) | 1995-12-16 |
WO1991006808A1 (de) | 1991-05-16 |
RU2067728C1 (ru) | 1996-10-10 |
DK170432B1 (da) | 1995-08-28 |
GR3017594T3 (en) | 1995-12-31 |
US5165883A (en) | 1992-11-24 |
ATE124526T1 (de) | 1995-07-15 |
NO174863B (no) | 1994-04-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI100678B (fi) | Menetelmä savutorvettoman lämmittimen, erityisesti petrolilämmittimen valvomiseksi ja käytön pitämiseksi turvallisena sekä laite menetelmän toteuttamiseksi | |
US5807098A (en) | Gas heater with alarm system | |
US20170363327A1 (en) | Vent-free heater with environmental sensors | |
CA2988129A1 (en) | Portable heater with environmental sensor | |
US4482311A (en) | Burner with oxygen shortage sensor | |
JP2528013B2 (ja) | 煙突なしスト―ブ、特に石油スト―ブの動作を監視し且つ安全性を考慮して停止させる方法及びその方法を実施するための装置 | |
AU634183B2 (en) | Process for monitoring the operation of flueless heaters, especially paraffin heaters, and keeping it safe, and device for implementing the process | |
HU209200B (en) | Method for controlling the operation of chimneyless stoves particularly petroleum stoves and keeping the safety requirements of this operation and apparatus for carrying out the method | |
CN1062947C (zh) | 一种监测和确保无烟囱炉,特别是煤油加热器安全操作的方法以及实施该方法的装置 | |
CZ282134B6 (cs) | Způsob a zařízení pro kontrolu a udržování bezpečného provozu kamen | |
JP2006284028A (ja) | 燃焼機における火炎検知装置 | |
IE911254A1 (en) | A process of monitoring and ensuring the safe operation of unvented stoves, particularly kerosene stoves, and apparatus for practising said process | |
PL168085B1 (pl) | Sposób kontroli i utrzymywania bezpiecznej pracy piecyka oraz urządzenie do kontroli i utrzymywania bezpiecznej pracy piecyka | |
RO118330B1 (ro) | Procedeu de control si de asigurare a unei functionari sigure a sobelor neventilate si echiipament pentru realizarea numitului procedeu | |
PT97415B (pt) | Processo para controlar e garantir o funcionamento seguro de caloriferos nao ligados a chamine em especial,caloriferos a petroleo e dispositivo para a realizacao pratica do processo | |
JP2006207978A (ja) | 石油燃焼器の安全装置 | |
JPS6256406B2 (fi) | ||
JPS58156145A (ja) | 温風暖房機 | |
JP3400172B2 (ja) | 燃焼装置 | |
JPS6016849Y2 (ja) | ポツト式バ−ナ− | |
JP2603606Y2 (ja) | 燃焼温風暖房器 | |
JPS5896923A (ja) | 燃焼器 | |
JPH07260143A (ja) | 燃焼装置 | |
JPH05220050A (ja) | ロースターにおける安全装置 | |
JP2008249301A (ja) | 燃焼装置 |