FI100138B - Järjestely ympäristön havainnointiin - Google Patents

Järjestely ympäristön havainnointiin Download PDF

Info

Publication number
FI100138B
FI100138B FI953465A FI953465A FI100138B FI 100138 B FI100138 B FI 100138B FI 953465 A FI953465 A FI 953465A FI 953465 A FI953465 A FI 953465A FI 100138 B FI100138 B FI 100138B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arrangement according
sensor means
detection unit
energy
environment
Prior art date
Application number
FI953465A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI953465A0 (fi
FI953465A (fi
Inventor
Raimo Erik Sepponen
Original Assignee
Increa Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Increa Oy filed Critical Increa Oy
Priority to FI953465A priority Critical patent/FI100138B/fi
Publication of FI953465A0 publication Critical patent/FI953465A0/fi
Priority to PCT/FI1996/000416 priority patent/WO1997004430A1/en
Publication of FI953465A publication Critical patent/FI953465A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100138B publication Critical patent/FI100138B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08CTRANSMISSION SYSTEMS FOR MEASURED VALUES, CONTROL OR SIMILAR SIGNALS
    • G08C17/00Arrangements for transmitting signals characterised by the use of a wireless electrical link
    • G08C17/04Arrangements for transmitting signals characterised by the use of a wireless electrical link using magnetically coupled devices

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)

Description

, 100138
JÄRJESTELY YMPÄRISTÖN HAVAINNOINTIIN
Keksinnön kohteena on järjestely ympäristössä tapahtuvien muutosten ja tilojen 5 havainnointiin, kuten esimerkiksi kosteuden, lämpötilan, mekaanisen rasituksen tms. kiinnostavan tekijän havainnointiin mm. kosteuteen esimerkiksi rakenteissa sekä lasten ja kroonikkojen vaipoissa. Muita sovellutuksia ovat mm. lämpötilarajo-jen ylittyminen tai alittuminen, rakenteissa tapahtuva liikkuminen esim. materiaalien väsymisen vuoksi.
10 Käytännössä esiintyy usein tilanteita, joissa on edullista todeta ympäristössä tapahtuneet muutokset. Tällaisista tilanteista ovat esimerkkeinä mm.
- Rakennuksien rakenteisiin kertyvän kosteuden havaitseminen. Kosteuden kertyminen rakennusten rakenteisiin voi johtaa rakenteiden vaurioitumiseen ruostu- 15 misen tai lahoamisen seurauksena. Kosteus saattaa johtaa myös homesienen kasvamiseen, mikä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.
Rakennusten kosteusvaurioiden on todettu olevan hyvin yleisiä. Kosteusvaurioita esiintyy jopa 55 - 90 %:ssa asuinrakennuksia. Näkyvää homekasvua esiintyy n. kolmasosassa 1950 jälkeen rakennetuista taloista. Homeiden sieni-itiöiden on 20 todettu olevan voimakkaasti allergisoivia. Eri tutkimuksissa on arveltu, että jopa 50% astmaatikoista on homeallergikkoja. Homeitiöiden vaikutuksesta lisääntyy altistuneiden henkilöiden herkkyys sairastua myös virus- ja bakteeriperäisiin hengitystiesairauksiin.
25 - Kroonikkojen ja lasten vaippojen vaihdon tarpeen toteaminen. Kroonikoilla ja lapsilla käytettävien vaippojen vaihto työllistää hoitohenkilökuntaa huomattavasti.
Mikäli vaippojen kostuminen voitaisiin todeta helposti, ei niitä tarvitsisi vaihtaa tarpeettomasti ja toisaalta vaihtotarpeeseen voitaisiin helposti vastata. Näin pys- 30 tyttäisiin helposti parantamaan hoidon laatua ja samalla vähentämään työtä ja kustannuksia.
Vaippojen kosteuden detektointiin ja vaihtotarpeen ilmaisemiseen on kehitetty useita ratkaisuja, jotka vaativat mm. johdotuksia tai laitteen asentamista vaipan tai vuoteen läheisiin vaatteisiin. Nämä ratkaisut ovat käytännössä hankalia. Näitä 100138 2 ratkaisuja on kuvattu mm. viitteissä: US 5,392,032, US 5,291,181, ja US 4,539,559.
- Rakennusten liike johtaa joskus kriittisten rakenteiden murtumiseen ja tämä s puolestaan saattaa johtaa vakaviin seurauksiin tai huomattavaan korjauskustannusten kasvuun, mikäli murtumisia ei havaita riittävän ajoissa.
- Lämpötilarajojen ylitys tai alitus esim. tavaran kuljetuksessa saattaa johtaa tavaran vaurioitumiseen. Jälkikäteen on voitava osoittaa, onko kuljetuksen aikana ίο tapahtunut annettujen rajojen ylityksiä.
Keksinnön mukaisella järjestelyllä on mahdollista havaita ympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ratkaista edellä kuvatun kaltaiset ongelmat.
15
Keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnusomaista se, mikä käy ilmi oheisten patenttivaatimusten tunnusmerkkiosista.
Keksintöä on havainnollistettu oheisilla piirroksilla, joista 20 - Kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista järjestelyä, jossa on anturiväline ja havaintolaite - Kuva 2 esittää erilaisia anturivälineen toteutusvaihtoehtoja - Kuva 3 esittää havaintolaitteen erään mahdollisen toteutuksen kytkentää - Kuva 4 esittää havaintolaitteen toimintasekvenssiä ja havaintosignaaleja kah-25 dessa eri tapauksessa - Kuva 5 esittää erästä keksinnön mukaista järjestelyä, jolla valvotaan henkilön, kuten potilaan tai lapsen, vuoteen tai vaipan kosteutta siten, että havaintolaite on yhdistetty keskusvalvomoon.
Kuvassa 1 on esitetty erään keksinnön mukaisen järjestelyn pääosat: TC on an-30 turiväline, joka voi olla kapasitanssista ja induktanssista muodostettu resonanssi piiri, joka värähtelee ominaistaajuudellaan fi. Ominaistaajuus fi saadaan tunnetusti kaavasta fi = 1^2WW’j DU on esimerkiksi kädessä pidettävä havaintolaite, jossa on käyttöön liittyvät ohjainväline OC, joka voi olla esimerkiksi painonappi, lisäksi DU:ssa ovat DU on esimerkiksi indikointivälineet, esimerkiksi SI on ääni-
II
100138 3 indikaattori ja VSI on visuaalinen indikaattoriväline, kuten esimerkiksi merkkivalo (lamppu, valodiodi, nestekidenäyttö tms.) Luonnollisesti havaintolaite voi olla lan-gallisesti tai langattomasti yhdistettynä esimerkiksi valvomossa olevaan keskus-laitteeseen tai vaikkapa puhelinlaitteen välillä langattomiin kaukohakulaitteisiin, s radiopuhelinlaitteeseen (esim. GSM, NMT) tms.
Kuvassa 2 on esitetty eräitä anturivälineen TC toteutusvaihtoehtoja. Esitetyissä toteutusvaihtoehdoissa TC voi sisältää resonanssipiirin, joka koostuu kelasta L ja kondensaattorista C. Nämä komponentit, L ja C , voidaan toteuttaa mm. samalla ίο tekniikalla kuin nykyisin käytössä olevien varashälyttimien anturikomponentit.
Tällaisia ratkaisuja ja samoin kuin detektiolaitteiden toteutukseen liittyviä ratkaisuja on kuvattu mm. viitteessä: US 5,381,137. Näitä ratkaisuja voidaan soveltaa oheisen keksinnön mukaisissa järjestelyissä.
Anturipiirissä voi olla yksi tai useampia tunnusteluvälineitä SE. Esimerkiksi kuvas-is sa 2b SE on ohut metallikalvo, joka oikosulkee kelasta L useita kierroksia. Mikäli folio SE murtuu tai esimerkiksi elektrokemiallisen prosessin vaikutuksesta vähitellen siirtyy pois paikaltaan lisääntyy L:n induktanssi ja piirin resonanssitaajuus alenee.
* Kuvassa 2c SE on sijoitettu kondensaattorin toiseen elektrodiin, tässä tapauk- 20 sessa SE:n murtuminen tai elektrokemiallisesta prosessista johtuva siirtyminen aiheuttaa kapasitanssin C pienenemisen ja resonanssitaajuuden nousun. SE voi myös katkaista anturipiirin kelan L. Tällöin ei luonnollisestikaan piirillä ole mitään resonanssitaajuutta.
25 Kuvassa 3 on esitetty eräs mahdollinen DU:n havainnointielektroniikan kytkentä. Kuvassa on esitetty vain osa DU:n sisältämästä elektroniikasta. Esimerkiksi virtalähteet, näyttökomponentit, äänisignaalikomponentit ja mahdolliset ulkoisiin kes-kusvälineisiin liittyviä komponentteja ei ole esitetty. EDC on kela johon GATE signaalin ohjaamana pulssigeneraattori PG syöttää vahvistimen EA kautta virtapuls-30 sin. Virtapulssin nopea nousureuna herättää läheisyydessä olevan tai olevien anturipiirien TC värähtelyn (ei esitetty kuvassa 3) ominaistaajuudellaan tai ominaistaajuuksillaan.
Tämä värähtely indusoi EDCrhen signaalin, joka kondensaattorin C välityksellä kytketään etuvahvistimeen PA ja kaistanpäästövahvistimeen BPA. BPA.n jälkeen 35 on huippuarvo detektori, joka on pulssin aikana nollattu GATE signaalin ohjaa- 100138 4 mana. Värähtely havaitaan komparaattorilla COMP. Mikäli vahvistettu signaali ylittää vertailutason VREF lähetetään havaintosignaali DTS. Kuvassa on esitetty vain yksi mahdollinen toteutusvaihtoehto. Keksinnön suojapiiriin kuuluvat myös muut mahdolliset toteutustavat, joissa voidaan esimerkiksi VREF säätää auto· 5 maattisesti. EDC voi olla myös resonanssipiiri, jonka kuormitustilaa tutkitaan siihen liitetyllä elektroniikalla kuten viittessä US 5,381,137 on esitetty.
DU voi tunnistaa TC:n signaalin sen ominaistaajuuden perusteella tai DU voi sisältää välineet TC:n emittoiman signaalin taajuusspektrin laskemiseksi esimer-10 kiksi Fourier muunnoksen tai jonkin muun spektrianalyyttisen menetelmän kuten autoregressiivisten algoritmien tai aallokemuunnosten avulla.
DU voi sisältää myös muistivälineet vastaanottamansa signaalin ja/tai siitä johdetun informaation säilyttämiseksi, esimerkiksi myöhemmin tapahtuvaa selvitystä varten. Lisäämällä tällöin DU:hun välineet, jotka tallentavat myös havainnointipai-15 kan identifikaation esimerkiksi langattomasti käyttäen vaikka Texas Instrumentsin (USA) valmistamaa TIRIS laitteistoa tai jotain muuta langallista tai langatonta tekniikkaa.
* Kuvassa 4a ja 4b on esitetty kuvaan 3 liittyen eräs toimintasekvenssi 20 (havainnointisekvenssi). GATE signaalin aikana lähetetään virtapulssi kelaan EDC. Tämä pulssi on esitetty akselilla ICOIL. Syntyvä signaali on esitetty akselilla SIGNAL ja signaalin havainnointiaika pulssin jälkeen on DTIME. Toimintaa on havainnollistettu esimerkkitapauksella, jossa TC on sijoitettu vaikkapa vaippaan. Vaipan ollessa kuiva TC värähtelee ominaistajuudellaan pitkään, koska piirin hy-25 vyysluku (Q-arvo) on hyvä. Tällöin havainnointiaikana DTIME todetaan voimakas signaali. Vaipan kostuessa kuormittuu TC:n resonanssipiiri, koska virtsa johtaa hyvin sähköä ja TC:n resonanssipiirin hyvyysluku (Q-arvo) muuttuu hyvin pieneksi. Tällöin värähtely sammuu nopeasti jo GATE signaalin aikana ja havainnointiaikana DTIME mitään merkittävää signaalia ei havaita. Näin DU:n avulla voidaan 30 vaivattomasti todeta vaipanvaihtotarve.
Kuvassa 5 on kaavamaisesti esitetty eräs keksinnön mukainen järjestely, jossa DU on kiinnitetty esimerkiksi vuoteeseen tai lastenvaunuun PB, DU:n energian-vaihtovälineet EDC, joka voi olla johdesilmukka voi olla herkkyyden parantami-35 seksi sijoitettu patjan MT alle tai sisään. TC, jota kuvaan ei ole piirretty, on sijoitet-
II
100138 5 tu vaikkapa vuoteella makaavan henkilön P vaippaan tai vaatteisiin. DU on sig-naaliyhteyden STM avulla yhteydessä keskusvalvontayksikköön COU. STM voi olla langaton tai langallinen yhteys. STM voi sisältää mm. puhelin, radio, ultraääni, valo (infrapuna) tai muita ajateltavissa olevia yhteysvälineitä. COU voi olla yhtey-s dessä useampaan DUrhun. Tällöin kukin DU voi olla varustettuna välineillä, jotka lähettävät identifikaatioinformaation, jolloin COU pystyy tunnistamaan informaatiota lähettävän DU:n. COU voi sisältää myös välineitä muidenkin suureiden esittämiseen ja valvontaan. Tällaisia ovat mm. verenpaine, EKG tai P:n liikkeet, jotka saadaan selville mm. siten, että patjassa M on välineet (kuten pietsosähköinen 10 materiaali) liikkeiden muuttamiseksi sähköiseksi signaaliksi. Keskusvalvontayksi-köllä (CEO) tarkoitetaan tässä yleisesti valvontaan liittyvää kokonaisuutta. Se käsittää siis mahdollisesti erilliset näyttölaitteet, keskusyksiköt ja niiden ohjainlait-teet. Lisäksi keskusvalvontayksikkö (COU) voi koostua useista hierarkisista yksiköistä, jotka muodostavat laajemman verkon. Tällainen verkko voi toimia esimer-15 kiksi siten, että ensimmäisenä hälytys suoritetaan paikallisyksikössä, joka voi olla esimerkiksi sairaalassa osastokohtainen, mutta ellei hälytykseen reagoida esimerkiksi ennalta asetetun ajan kuluessa, välittää paikallisyksikkö hälytyksen edelleen sairaalan päivystävään keskukseen.
20 Eräs sovellusesimerkki on vauvan vaipan vaihtotarpeen osoittaminen. DU voidaan sijoittaa vauvan vuoteen tai lastenvaunujen yhteyteen. Havaitessaan vaipassa sijaitsevan TC:n avulla vaihtotarpeen DU lähettää esimerkiksi radioteitse signaalin COU:hun, joka puolestaan äänimerkillä ilmoittaa tilanteesta vanhemmil-. le. Tässä tapauksessa sekä DU ja COU voivat olla paristokäyttöisiä, jolloin niiden 25 siirtely eri paikkoihin on vaivatonta ja käyttö turvallista. DU voi suorittaa havain-nointisekvenssinsä joko haluttaessa tai, pariston säästämiseksi, 10 minuutin välein. DU voi sisältää myös välineet vauvan ääntelyn, liikkeen tai esim. ulkopuolisten vauvan läheisyyteen saapumisen havaitsemiseksi. DU voi lähettää hälytys-signaalin myös näissä tapauksissa. Tässä toiminnossa TC:n rakenne voi olla 30 yksinkertainen, koska virtsan hyvä sähkönjohtavuus huonontaa TC:ssä olevan resonanssipiirin Q-arvoa voimakkaasti.
Toinen sovellusesimerkki on potilaiden vaippojen vaihto. Tällöin DU voi olla vuo-dekohtainen ja yhteydessä keskusvalvontayksikköön COU, johon saatetaan lä-35 hettää muitakin valvontatietoja. Tämänkaltaista toimintaa on havainnollistettu ku- 100138 6 vassa 5. Toinen vaihtoehto on, että osastoja kiertävällä hoitajalla on kannettava DU, jolla hän potilaskohtaisesti selvittää vaipanvaihtotarpeen. Koska selvittäminen voidaan tehdä täysin potilaaseen koskettamatta, säästyy hoitajalta paljon aikaa ja vaivaa. Lopputuloksena on kustannussäästöjen lisäksi parantunut hoidon s taso. TC voi olla samankaltainen kuin edellisessä esimerkissä.
Rakennusten kosteusvalvontaan sovellettuna sijoitetaan TC, joka voi olla rakenteitaan teippimäinen varustettuna liimapinnalla. Tämän kaltaista TC teippiä voidaan sitten kiinnittää rakenteissa sellaisiin paikkoihin, joissa todennäköisimmin ίο kosteusvauriot esiintyvät, kuten esimerkiksi kylpyhuoneen lattian alle, lattialämmi-tyksen putkiston viereen ja keittiörakenteisiin. TC:ssä on tällöin edullista käyttää elementtiä SE, joka elektrokemiallisen prosessin avulla muuttaa TC:n jotain ominaisuutta, kuten esimerkiksi resonanssitaajuutta tai Q-arvoa. Tällöin TC reagoi pysyvästi vasta pitkäaikaisen kosteuden vaikutukseen. Herkkyyttä voidaan sää-15 dellä SE:n sisältämien metallien laadulla ja määrällä. Lyhytaikaiseen kosteuden nousuun TC reagoi esimerkiksi sisältämänsä resonanssipiirin Q-arvon alenemisella.
Koska TC voidaan toteuttaa huokeasti käyttäen ohuita metallifolioita, siitä voidaan 20 tehdä kertakäyttöinen. TC voidaan sijoittaa vaippaan siten, ettei se tule ihoa vasten. TC:n kelan päälle voidaan asettaa kosteutta hyvin imevä materiaali, joka parantaa toiminnan luotettavuutta. Rakennusten kosteusvalvonnassa voidaan käyttää teippinauhaa, jossa on joukko TC piirejä. Näissä piireissä on SE toteutettu , siten, että se on elektrokemiallisesti aktiivisempaa kuin kelan L toteutuksessa 25 käytetty metalli. Tällöin kosteuden vaikutuksesta SE vähitellen päällystää L:n ja TC:n resonanssitaajuus muuttuu. Tällaisen detektorin etuna on se, että vasta pitkäaikainen kosteusaltistus johtaa piirin TC tilan muuttumiseen. Kosteusherk-kyyden lisäämiseksi voidaan TC:n materiaalien liuottaa suoloja, jotka parantavat kosteuden aiheuttamaa johtavuutta. Tällaisella järjestelyllä voidaan paikallistaa 30 esimerkiksi vesijohto- tai lattialämmitysputkistojen vuotoja.
SE voi olla myös bimetallista tai muistimetallista tehty komponentti, joka lämpötilan vaikutuksesta muuttaa muotoaan ja samalla muuttaa piiriä TC joko väliaikaisesti tai pysyvästi.
Il 100138 7 SE voi olla myös metalliseoksesta, joka sulaa halutussa lämpötilassa. Tällaista metallia käytetään mm. automaattisissa palonsammutusjärjestelmissä.
TC voi todeta rakenteiden murtumisen tai liikkumisen esimerkiksi siten, että TC on 5 teipattu rakenteiden sauma- tai rasituskohtaan. Tällöin rakenteen liike katkaisee TC:n piirin. TC:n katkeamista voidaan edistää mm. jousirakenteilla, jotka riittävässä kuormituksessa laukeavat ja aukaisevat piirin TC.
Yleisesti katsoen keksinnön kohteena on järjestelmä, jossa havaintolaitteella DU lähetetään energiaa anturivälineeseen TC, joka palauttaa osan vastaanottamas-lo taan energiasta DU:lle ja palautetun energian ominaisuuksiin, kuten sähkömagneettisen energian tapauksessa taajuuteen, amplitudiin, vaiheeseen ja lähetyksen kestoon vaikuttaa TC:n ympäristön tila.
Edelleen keksintöä voidaan käyttää auttamaan näkövammaista löytämään tar-15 peellisia esineitä, kuten lompakko, toimilaitteen ohjaukset jne. ympäristöstään.
Tällöin TC kiinnitetään esineeseen ja näkövammainen pystyy DU:n avulla paikallistamaan esineen vaikkapa pöydältä tai kaapista. DU:n herkkyyttä säätämällä voidaan paikallistamistarkkuutta parantaa esinettä lähestyttäessä. Eri esineillä voi * olla ominainen TC, jolla on oma resonanssitaajuutensa. Tällöin etsintä voidaan 20 tehdä valikoiden. Edelleen keksintöä voidaan käyttää auttamaan paneelien tai muun pinnan alle asennettuja kappaleita, esimerkiksi sähköasennustauluja.
Edellä on kuvattu vain joitakin keksinnön mukaisen järjestelyn suoritusmuotoja.
. Useita muitakin suoritusmuotoja voidaan ajatella oheisten patenttivaatimusten 25 ilmaiseman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (14)

100138
1. Järjestely esineiden, ympäristön tilan ja siinä tapahtuvien muutosten havainnointiin sisältäen yhden tai useamman anturivälineen (TC), yhden tai useamman s havainnointiyksikön (DU) havainnointiyksikkö (DU) sisältää välineet energian lähettämiseksi ja anturiväline (TC) välineet havainnointiyksikön (DU) lähettämän energian vastaanottamiseksi ja välineet energian lähettämiseksi, tunnettu siitä, että anturiväline (TC) on ainakin osaksi sähköisessä, kuten galvaanisessa, kapasitiivisessa tai induktiivisessa yhteydessä havainnoitavan ympäristön kanssa io ja havainnointiyksikkö (DU) sisältää välineet vastaanottamansa energian jonkin tai joidenkin ominaisuuksien, kuten esimekiksi värähtelytaajuuden, amplitudin tai signaalin aikariippuvuuden havaitsemiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely tunnettu siitä, että anturiväli- 15 neen (TC) lähettämään energiaan vaikuttaa yksi tai useampi havainnoitavan ympäristön fysikaalinen tai kemiallinen suure.
3. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely erityisesti kos- ' teuden havaitsemiseksi esimerkiksi rakennuksissa tai vaipoissa tunnettu 20 siitä, että anturiväline TC on sijoitettu kostuvan alueen välittömään läheisyyteen.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että anturiväline (TC) on ainakin osittain toteutettu käyttäen metallista johdet- . ta, kuten esimerkiksi alumiinifoliota, joka on alustalla, joka on oleellisesti sähköä 25 johtamatonta, kuten esimerkiksi muovia tai paperia.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että anturiväline (TC) sisältää kosteutta imevää materiaalia.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että havainnointiyksikkö (DU), joka voi olla esimerkiksi kannettava, sisältää ohjainvälineen (OC), kuten esimerkiksi painokytkimen, jonka avulla havainnointiyksikkö (DU) saatetaan lähettämään energiaa, kuten esimerkiksi sähkömagneettista säteilyä tai kenttää, ja lisäksi havainnointiyksikkö (DU) sisältää merkinan-35 tovälineet (SI, VI), kuten esimerkiksi merkkivalon tai summerin, jotka ilmaisevat li 100138 käyttäjälle anturivälineen (TC) lähettämän energian avulla saadun tiedon anturi-välineen ympäristön tilasta, kuten esimerkiksi kosteudesta, lämpötilasta, tapahtuneesta lämpötilarajojen ylityksestä, rakenteiden liikkeestä, muodonmuutoksista tai mekaanisesta rasituksesta tai yleensä vain tiedon anturivälineen (TC) ja havain-s nointiyksikön (DU) välisestä etäisyydestä.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että havainnointiyksikkö (DU) sisältää välineet vastaanottamansa anturivälineen (TC) lähettämän signaalin analysoimiseksi, kuten esimerkiksi komparaatto- 10 rin tai signaaliprosessorin.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että havainnointiyksikkö (DU) sisältää välineet havaintopaikan identifikaa-tioinformaation keräämiseksi ja tallentamiseksi. 15
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu siitä, että havainnointiyksikkö (DU) on jotakin tiedonsiirtoyhteyttä (STM), langallista, langatonta tai niiden yhdistelmää, käyttäen yhteydessä keskusvalvomoyksik-köön (COU). 20
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen jäijestely tunnettu siitä, että keskusval-vomoyksikkö (COU) sisältää myös välineet muiden suureiden, kuten esimerkiksi lämpötilan, EKG:n, liikkeen, verenpaineen, turvallisuuteen liittyvän informaation, . käsittelemiseksi ja näyttämiseksi. 25
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen järjestely tunnettu siitä, että havainnointiyksikkö (DU) sisältää välineet identifikaatioinformaation lähettämiseksi.
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestely tunnettu 30 siitä, että sitä käytetään vaipan kostamisen havaitsemiseen, esimerkiksi sairaan- tai lastenhoidon yhteydessä.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen järjestely tunnettu siitä, että sitä käytetään rakenteissa tapahtuvien muutosten, kuten esimerkiksi muodon- 100138 muutosten, kosteuden kertymisen, lämpötilamuutosten ja iskujen ja tärinän havaitsemiseksi.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-12 mukainen järjestely tunnettu siitä, että 5 sitä käytetään kappaleiden paikallistamiseen, il π 100138
FI953465A 1995-07-18 1995-07-18 Järjestely ympäristön havainnointiin FI100138B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI953465A FI100138B (fi) 1995-07-18 1995-07-18 Järjestely ympäristön havainnointiin
PCT/FI1996/000416 WO1997004430A1 (en) 1995-07-18 1996-07-18 A system for observation of surroundings

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI953465 1995-07-18
FI953465A FI100138B (fi) 1995-07-18 1995-07-18 Järjestely ympäristön havainnointiin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI953465A0 FI953465A0 (fi) 1995-07-18
FI953465A FI953465A (fi) 1997-01-19
FI100138B true FI100138B (fi) 1997-09-30

Family

ID=8543797

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI953465A FI100138B (fi) 1995-07-18 1995-07-18 Järjestely ympäristön havainnointiin

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI100138B (fi)
WO (1) WO1997004430A1 (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7492164B2 (en) 2002-11-04 2009-02-17 Upm-Kymmene Corporation Method for manufacturing a product sensor, and a product sensor

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI20012393A0 (fi) * 2001-12-05 2001-12-05 Raimo Sepponen Järjestely ympäristön tilan monipuoliseen havainnointiin

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4531526A (en) * 1981-08-07 1985-07-30 Genest Leonard Joseph Remote sensor telemetering system
CA1273822A (en) * 1985-06-03 1990-09-11 Katsutoshi Rokuta Water content detecting device for diaper
CH679707A5 (en) * 1990-12-21 1992-03-31 Landis & Gyr Betriebs Ag Measuring device with radio information link - has output signal of transmitter initiating response from sensor transmitter in form of carrier frequency
US5291181A (en) * 1992-03-30 1994-03-01 Deponte Dominic A Wet bed alarm and temperature monitoring system
US5381137A (en) * 1992-10-26 1995-01-10 Motorola, Inc. RF tagging system and RF tags and method

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7492164B2 (en) 2002-11-04 2009-02-17 Upm-Kymmene Corporation Method for manufacturing a product sensor, and a product sensor

Also Published As

Publication number Publication date
FI953465A0 (fi) 1995-07-18
WO1997004430A1 (en) 1997-02-06
FI953465A (fi) 1997-01-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6576394B2 (ja) 脆弱連結部を備えた無線周波数回路を使用する湿潤度センサー
EP1057150B1 (en) Method and apparatus for detecting a fluid
US11071657B2 (en) System and apparatus for a smart diaper
CN101730856B (zh) 用于将吸收性物品与使用者相关联的方法和系统
TWI327063B (en) A urine detection system and method
US6287253B1 (en) Pressure ulcer condition sensing and monitoring
US7474224B2 (en) Patient monitor with magnetic disarming circuit
US20020145525A1 (en) Patient incontinence monitoring apparatus and method of use thereof
JP2014529731A (ja) 湿潤度センサー
US20190000324A1 (en) Bandage member
JP2015114213A (ja) 液体検知センサーおよび液体検知装置
FI100138B (fi) Järjestely ympäristön havainnointiin
JP2881583B1 (ja) 無線式介護補助装置
WO2003050490A2 (en) An arrangement for making versatile observations from surroundings
US20240065570A1 (en) Sensor and system for monitoring
US20240077603A1 (en) Sensor and system for monitoring
CN111759273A (zh) 行为追踪方法及装置
JP2005050290A (ja) 緊急救済システム
EP3391863A1 (en) Monitoring and evaluation of diapers
CN220256634U (zh) 应用超高频电子标签的智能尿不湿
CN212624332U (zh) 精神病患者夜间监控报警系统的监控前端
EP4056156A1 (en) Incontinence detection system
CN111445667A (zh) 精神病患者夜间监控报警系统及监控方法
NL2013734B1 (en) A system for monitoring incontinence
WO2024056937A1 (en) Sensor and system for monitoring