DK9600197U3 - Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere - Google Patents

Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere Download PDF

Info

Publication number
DK9600197U3
DK9600197U3 DK9600197U DK9600197U DK9600197U3 DK 9600197 U3 DK9600197 U3 DK 9600197U3 DK 9600197 U DK9600197 U DK 9600197U DK 9600197 U DK9600197 U DK 9600197U DK 9600197 U3 DK9600197 U3 DK 9600197U3
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
hearing aid
telecoil
headset
communication equipment
equipment according
Prior art date
Application number
DK9600197U
Other languages
English (en)
Inventor
Nielsen Jan Bowen
Ole Winberg
Original Assignee
Gn Netcom As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gn Netcom As filed Critical Gn Netcom As
Priority to DK9600197U priority Critical patent/DK9600197U3/da
Application granted granted Critical
Publication of DK9600197U3 publication Critical patent/DK9600197U3/da

Links

Description

DK 96 00197 U3
Teknikkens standpunkt
Frembringelsen angår et kommunikationsudstyr for høreappa-5 ratbrugere og som angivet i krav 1's indledning.
Et sådant udstyr, men til anvendelse ved modtagning af lyd i forbindelse med en radiomodtager, en TV-modtager eller lignende, er kendt fra britisk patentansøgning nr. 10 2.160.075, der anviser en induktiv kobler for høreapparat brugere. Den induktive kobler overfører via en almindelig kendt telespole lydsignaler induktivt til brugerens høreapparat. Herved fås en individuel overføring af lydsignalet til høreapparatbrugeren via høreapparatets såkaldte tele-15 spolesignalindgang. Dette giver flere fordele, f.eks. at lydstyrken for høreapparatbrugeren kan reguleres individuelt ved hjælp af høreapparatet, så dette ikke influerer på lydstyrken for eventuelle andre TV- eller radiolyttere, samt at høreapparatbrugeren undgår baggrundsstøj m.v. og 20 således opnår en bedre lydkvalitet.
Fra international ansøgning nr. W0 95/01678 kendes en lignende anvendelse af telespolekommunikation til et høreapparat, idet der anvendes en kropsbåret telespole, hvorfra 25 lydsignaler fra en til telespolen koblet enhed kan videresendes til brugerens høreapparat via dettes telespole.
Herudover er det kendt at anvende et hovedsæt i forbindelse med en mobiltelefon, hvorved håndfri betjening bliver mu-30 lig, og man opnår øget trafiksikkerhed, og man undgår, at andre i køretøjet direkte kan lytte med som ved andre håndfri systemer. USA patent nr. 5.191.602 og britisk patentansøgning nr. 2.277.422 viser eksempler herpå. Almindelige høreapparatbrugere har dog kun begrænset nytte heraf, idet 35 støj fra omgivelserne, for eksempel trafikstøj, motorstøj o.s.v., stadig er meget generende og vanskeliggør kommuni- 2 DK 96 00197 U3 kation, især hos meget svagthørende personer.
Anvendelse af telespolekommunikation fra et almindeligt høreapparat til et hovedbåret høreapparat med telespolesig-nalindgang er almindelig kendt, både hvor telespolen er anbragt i håndsættets lydgengiver eller i en særskilt lytte-enhed, jfr. for eksempel tysk patent nr. 4.211.147. Denne udformning kan dog ikke anvendes ved håndfri betjening af en mobiltelefon.
Fordele ved frembringelsen
Ved at udforme et kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere som anført i krav 1' s kendetegnende del opnår man yderligere fordele og yderligere anvendelsesmuligheder, fortrinsvis i forbindelse med anvendelse af en mobiltelefon eller et lignende kommunikationsapparat.
Det har nemlig i praksis vist sig, at høreapparatbrugere har problemer med at anvende mobiltelefoner og lignende kommunikationsapparater, idet sådanne apparater udsender elektriske eller elektromagnetiske signaler, der trænger ind i høreapparatet og forhindrer brugeren i at anvende dette på grund af støjsignaler. Som eksempel kan nævnes GSM-mobiltelefoner, der opererer efter den såkaldte GSM-protokol, hvor højfrekventsignalet udsendes som impulser ved en frekvens på ca. 200 Hz, og signalerne fra en sådan mobiltelefon kan trænge ind i høreapparatet og generere et kraftigt lydsignal, der udelukker normal brug af høreapparatet. En høreapparatbruger kan således ikke på sædvanlig vis anvende en GSM-mobiltelefon eller andet kommunikationsudstyr, der udsender elektriske eller elektromagnetiske signaler, som kan trænge ind i høreapparatet og generere støj signaler.
Ved at anvende et kommunikationsudstyr som anført i krav
3 DK 96 00197 U3 l's kendetegnende del har det vist sig, at høreapparatbrugeren på denne måde alligevel kan anvende en almindelig mobiltelefon, f.eks. en GSM-mobiltelefon eller et lignende kommunikationsapparat, idet han på denne måde både kan få apparatet placeret i tilstrækkelig afstand fra høreapparatet, så elektriske eller elektromagnetiske signaler ikke trænger ind i høreapparatet i et sådant omfang, at det generer normal lytning og få hele kommunikationen til at fungere som ved en sædvanlig håndfri betjening, men via hovedsættet, samtidig med at høreapparatbrugeren yderligere undgår baggrundsstøjen m.v. fra kørslen, og opnår således en optimal kommunikation.
Praktiske forsøg har vist, at selv meget svagthørende får mulighed for at føre almindelige telefonsamtaler under anvendelse af frembringelsen, hvilket må betragtes som et væsentligt fremskridt for hørehæmmede.
Brugeren vil normalt kunne lade sin mobiltelefon blive siddende i sin sædvanlige holder i køretøjet.
Er der tale om en mobiltelefon, der bæres i lommen eller i en særlig holder, f.eks. en holder, der kan sættes fast i et bælte, foregår kommunikationen under anvendelse af et kommunikationsudstyr ifølge frembringelsen også helt problemfrit, når mobiltelefonen er i tilstrækkelig afstand fra høreapparatet til, at der ikke sker nogen støjindtrængning af betydning.
Selve det hovedsæt, som anvendes ved kommunikationsudstyret ifølge frembringelsen kan være udformet som et almindeligt standard-hovedsæt, hvori der er anbragt en telespole som nærmere angivet i krav 2-9.
Frembringelsen angår også et hovedsæt til brug i forbindelse med et kommunikationsudstyr eller -system ifølge frem- 4 DK 96 00197 U3 bringeisen og som nærmere angivet i krav 10's kendetegnende del. Et sådant hovedsæt vil kunne leveres som et tilbehør til mobiltelefoner og lignende kommunikationsapparater således, at en høreapparatbruger opnår de samme muligheder for anvendelse af sådanne apparater, som personer uden hørenedsættelse har.
Tegningen
Frembringelsen forklares herefter nærmere under henvisning til tegningen, idet fig. la viser et kommunikationssystem ifølge frembringelsen, fig. Ib viser en del af systemet i fig. 1 i større målestok, fig. 2 viser det elektriske diagram for lydgengiveren med telespole, nemlig den del, der er vist på ficj. Ib, og fig. 3 viser det elektriske diagram for lydoptageren vist på fig. la.
Beskrivelse af udførelseseksemplet på tegningen På tegningen er vist en mobiltelefon 1, i det viste eksempel en såkaldt GSM-mobiltelefon, der er håndbåret og indrettet således, at både sender, modtager, batteri, tastatur, display, antenne m.v., er sammenbygget til én samlet enhed indrettet til at kunne bæres i hånden og fungere som en mobiltelefon, idet det hus, hvori apparatdelen er ind-bygget, også rummer lydoptager og lydgengiver i form af en mikrofon og en telefonkapsel eller lignende.
5 DK 96 00197 U3 På tegningen ses også skematisk en høreapparatbruger 5 med et høreapparat 4, som blot er vist skematisk, idet frembringelsen kan anvendes i forbindelse med enhver form for høreapparat, dvs. uanset om høreapparatet er et såkaldt 5 bag-øret-apparat, et alt-i-øret-apparat eller et såkaldt CIC-apparat (Complete In the Canal). Høreapparatbrugeren 5 er udstyret med et hovedsæt 3, der som vist omfatter et hus 8 indrettet til at positioneres ved brugerens øre, nemlig det øre, hvor der bæres et høreapparat. Fra huset 8 udgår 10 der en mikrofonbom 7 med en lydoptager 6 i form af en mikrofon samt et kabel 2, f.eks. et fire-lederkabel, til mobiltelefonen 1.
I lydgengiverhuset 8 er der, ud over lydgengiveren 9, an-15 bragt en telespole 10, der er anbragt således, at telespo-lens akse peger i retning mod høreapparatet, når hovedsættet 3 er anbragt i sædvanlig brugsstilling.
Når høreapparatbrugeren 5 ønsker at anvende mobiltelefonen 20 1, skal han blot placere hovedsættet 3 som vist. Er mobil telefonen herefter anbragt i passende afstand fra høreapparatet, dvs. i en afstand på ca. 0,5 m eller mere afhængigt af apparattypen, sker der ingen eller kun en beskeden transmission af støj fra mobiltelefonen 1 til høreapparatet 25 4, og brugeren 5 kan således kommunikere på helt almindelig vis via mobiltelefonen under anvendelse af hovedsættets 3 lydoptager 6 og lydgengiver 9. Ønsker høreapparatbrugeren 5 yderligere at fjerne baggrundsstøjen, skal han blot koble høreapparatet 4 fra mikrofonstillingen til den stilling, 30 hvor lydoptagelsen sker via høreapparatets telespoleind-gang.
Hovedsættet 3 kan være enhver form for almindelig standardhovedsæt, f.eks. ansøgerens hovedsæt af typen Profile® eller lignende.
35 6 DK 96 00197 U3 På fig. 2 og 3 ses eksempler på de elektriske diagrammer for lydgengiverenheden i fig. 2 og for lydoptagerenheden i fig. 3. I det viste eksempel i fig. 2 er lydgengiveren 9 parallelkoblet med telespolen 10. I andre konstruktioner kan telespolen være seriekoblet med lydgengiveren. Telespolen 10 kan være en almindelig standard-telespole, f.eks. en telespole viklet af tynd kobbertråd i et passende antal vindinger således, at der fremkommer en spole som vist i fig. Ib med en ydre diameter på ca. 15 mm og en indre diameter på ca. 4 mm og en spolehøjde på ca. 2 mm. Telespolen 10 har en modstand på ca. 150 ohm og en induktans på ca. 12 mH. En sådan telespole kan anbringes i de fleste typer hovedsæt uden at kræve væsentlige ændringer.
Lydoptageren 6 i fig. 3 har f.eks. en nominel impedans på 150 ohm og er en sædvanlig elektrodynamisk højttaler. Kablet 2 i fig. la består fortrinsvis af de fire ledere 11 og 12 vist i fig. 2 og 3. Kablet 2 er fortrinsvis forsynet med et standard-stik i den ende, hvor det kobles til mobiltelefonen 1, men kan selvfølgelig også fastkobles til mobiltelefonen.

Claims (10)

1. Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere og til brug i forbindelse med en mobiltelefon (1) eller et lignende 5 kommunikationsapparat, og hvor høreapparatbrugeren bærer mindst ét høreapparat (4) med telespolesignalindgang, hvilket udstyr omfatter et hovedsæt (3) med en lydoptager (6) koblet til mobiltelefonen (1), kendetegnet ved, at hovedsættet yderligere omfatter en telespole (10) 10 for kommunikation med høreapparatet.
2. Kommunikationsudstyr ifølge krav 1, kendetegnet ved, at hovedsættet yderligere omfatter en lydgengiver (9). 15
3. Kommunikationsudstyr ifølge krav 2, kendetegnet ved, at telespolen (10) er koblet til lydgengiveren (9).
4. Kommunikationsudstyr ifølge krav 2 eller 3, ken detegnet ved, at telespolen (10) og lydgengiveren (9) er anbragt i et fælles hus (8).
5. Kommunikationsudstyr ifølge krav 4, kendeteg-25 net ved, at telespolen er anbragt således, at spolens akse peger i retning mod høreapparatet.
6. Kommunikationsudstyr ifølge krav 1, kendetegnet ved, at hovedsættet (3) er et standard-hovedsæt, 30 hvori der er anbragt en telespole (10).
7. Kommunikationsudstyr ifølge krav 6, kendetegnet ved, at telespolen (10) er elektrisk koblet til lydgengiveren (9) i hovedsættet. 35
8. Kommunikationsudstyr ifølge krav 7, kendeteg- DK 96 00197 U3 net ved, at telespolen (10) er anbragt i hovedsættet på en sådan måde, at spoleaksen peger i retning mod høreapparatet, når brugeren bærer hovedsættet.
9. Kommunikationsudstyr ifølge krav 8, kendeteg net ved, at telespolen (10) er anbragt i eller ved et hus (8) indrettet til at rumme hovedsættets lydgengiver (9).
10. Hovedsæt til brug i et kommunikationsudstyr ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det omfatter en lydoptager (6) i kombination med en lydgengiver (9) og en til lydgengiveren tilkoblet telespole (10). 15
DK9600197U 1996-06-10 1996-06-10 Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere DK9600197U3 (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK9600197U DK9600197U3 (da) 1996-06-10 1996-06-10 Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK9600197U DK9600197U3 (da) 1996-06-10 1996-06-10 Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK9600197U3 true DK9600197U3 (da) 1996-07-12

Family

ID=8155642

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK9600197U DK9600197U3 (da) 1996-06-10 1996-06-10 Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK9600197U3 (da)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6078675A (en) Communication system for users of hearing aids
US6438245B1 (en) Hearing aid communications earpiece
EP2109989B1 (en) Microphone techniques
EP0789474B1 (en) A hands-free arrangement for mobile communication device
US4334315A (en) Wireless transmitting and receiving systems including ear microphones
US7548617B2 (en) Bluetooth earphone
US8600088B2 (en) Hearing device, hearing device system and method of controlling the hearing device system
JPS61213000A (ja) 補聴器
EP1379103B1 (en) Telephone with integrated hearing aid
JP2007281916A (ja) イヤホンマイク
JPH11146483A (ja) 増幅された聴音を有する移動電話機
EP1670283A1 (en) Bluetooth headset
US7372970B2 (en) Pocket hearing aid
KR20070038389A (ko) 향상된 전화기 핸드세트
US9473859B2 (en) Systems and methods of telecommunication for bilateral hearing instruments
JP2007325042A (ja) 無線通信装置
JP3431512B2 (ja) 音聴取装置
DK9600197U3 (da) Kommunikationsudstyr for høreapparatbrugere
CN205283527U (zh) 半双工无线机搭配蓝牙的送受话系统
JPH10276250A (ja) 携帯端末装置
US8824668B2 (en) Communication system comprising a telephone and a listening device, and transmission method
KR20100024594A (ko) 외부음향 청취 이어폰
WO2000064216A1 (en) Anti-feedback, full-duplex headset
JPH10173764A (ja) 電話機用アダプター装置
KR100294622B1 (ko) 골도기도겸용수화기및이를이용한전화기

Legal Events

Date Code Title Description
UUP Utility model expired