DK175950B1 - Strygerulle - Google Patents

Strygerulle Download PDF

Info

Publication number
DK175950B1
DK175950B1 DK200300802A DKPA200300802A DK175950B1 DK 175950 B1 DK175950 B1 DK 175950B1 DK 200300802 A DK200300802 A DK 200300802A DK PA200300802 A DKPA200300802 A DK PA200300802A DK 175950 B1 DK175950 B1 DK 175950B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
ironing
trailing edge
support beam
felt
roller
Prior art date
Application number
DK200300802A
Other languages
English (en)
Inventor
Steen Nielsen
Original Assignee
Jensen Denmark As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jensen Denmark As filed Critical Jensen Denmark As
Priority to DK200300802A priority Critical patent/DK175950B1/da
Priority to PCT/DK2004/000365 priority patent/WO2004106619A1/en
Publication of DK200300802A publication Critical patent/DK200300802A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK175950B1 publication Critical patent/DK175950B1/da

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F65/00Ironing machines with rollers rotating against curved surfaces
    • D06F65/02Ironing machines with rollers rotating against curved surfaces with one roller only
    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F67/00Details of ironing machines provided for in groups D06F61/00, D06F63/00, or D06F65/00
    • D06F67/04Arrangements for feeding or spreading the linen

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Rolls And Other Rotary Bodies (AREA)

Description

DK 175950 B1
Strygerulle.
Nærværende opfindelse angår en strygerulle, og nærmere bestemt en strygerulle omfattende strygevalse og en strygemulde samt midler til at rotere 5 strygevalsen i strygemulden, hvilke strygevalse og strygemulde danner et spalteformet i det væsentligt vertikalt orienteret indføringsområde, hvor et tøjstykke kan indføres og trækkes ind i et anlægsområde mellem valse og mulde ved valsens rotation, og hvor der ovenfor det spalteformede indføringsområde er en bagkantsfilt, der hænger et stykke ned i det spalteforme-10 de indføringsområde, samt fastholdelsesmidler til fastholdelse af bagkantsfilten i en position, der sikrer at bagkantsfilten ikke kan trækkes ind i anlægsområdet mellem strygevalse og strygemulde ved valsens rotation.
I forbindelse med strygerulning af rektangulære tøjstykker, og specielt i for-15 bindelse med strygerulning af tynde rektangulære tøjstykker, er det et erkendt problem, at når tøjstykket er ved at være trukket ind over en indføringsflade arrangeret før indføringssiden og ind i anlægsområdet mellem strygerulle og strygemulde, og kun det sidste stykke af tøjstykket mangler at blive trukket ind over indføringsfladen og ned i anlægsområdet, sker det ofte, 20 at det sidste stykke af tøjstykket glider ned i et spalteformet indføringsområde indrettet før anlægsområdet. Dette sker som følge af en manglende friktion mellem tøjstykke og indføringsflade, og at tøjstykket i sig selv ofte ikke har en tilstrækkelig stivhed/tykkelse til at kunne bære sig oppe, hvorfor det vil glide ned i det spalteformede indføringsområde. Derved er tøjstykket ikke 25 udstrakt før strygerulningen, men trækkes gennem strygerullen med de folder, plisseringer mm, der dannes som følge af at tøjstykket ligger sammenfoldet i det spalteformede indføringsområde hvorved det ikke strygerulles i en udstrakt tilstand.
30 Det anvendes derfor, at indrette en strygerulle med en bagkantsfilt i forbindelse med den indføringsside hvor de rektangulære tøjstykker føres ind i anlægsområdet mellem strygevalse og strygemulde for rullestrygning, og nærmere bestemt anbringes bagkantsfilten ved indføringssiden, hængende ned over indføringsfladen og ned i et spalteformet indføringsområde indrettet for-35 an anlægsområdet mellem strygevalse og strygemulde. Det har vist sig fordelagtigt, at udstyre strygerullen med en bagkantsfilt som beskrevet, idet der 2 DK 175950 B1 tilvejebringes en friktion mellem bagkantsfilten og tøjstykket, når tøjstykket trækkes ned over indføringsfladen, og således "holder igen” på tøjstykket, hvorved det undgås, at det sidste stykke af tøjstykket / bagkanten af tøjstykket glider ned i det spalteformede indføringsområde.
5
Der er dog situationer ved den kendte teknik, hvor det ved strygerulning kan forekomme, at noget af den nedhængende ende af bagkantsfilten får fat i overfladen af den roterende strygevalse, og dermed trækkes ned mod anlægsområdet og kommer i klemme mellem strygevalsen på den ene side, og 10 tøjstykke og strygemulde på den anden side. Ved den voksende anlægskraft mellem strygevalse og strygemulde i det spalteformede indføringsområde ved indføringskanten som følge af den i rotationsretningen formindskede radiale afstand mellem strygevalse og strygemulde, forekommer det ofte, at bagkantsfilten over et område af bærebjælken bliver trukket med tøjstykket 15 ind i anlægsområdet mellem strygevalse og strygemulde, og som følge heraf flås bagkantsfilten i stykker og derved kommer til at hænge i laser et eller flere steder over bærebjælkens bredde, og i laser af varierende længder.
Dette er et problem idet, de nedhængende laser vil påføre de tøjstykker, der 20 skal strygerulles en lokal friktionspåvirkning omkring de områder af tøjstykket, der kommer i kontakt/berøring med de nedhængende laser, når tøjstyk-keme føres mellem bagkantsfilten og indføringsfladen. Dette er endvidere et udbredt problem når specielt forkanten af tøjstykket føres mellem bagkantsfilten og indføringsfladen, idet den del af forkanten, der kommer i berøring 25 med de nedhængende laser bremses i forhold til den resterende forkant.
Dermed vil tøjstykkerne komme til at ligge skævt før strygerulningen, og bliver krøllet, i form af plisseringer, folder, krøller og andre ikke ønskelige defekter under strygerulningen når tøjstykket trækkes gennem strygerullen.
30 Problemet opdages først, når det første tøjstykke med plisseringer, folder, krøller el. lign. er trukket gennem strygerullen og kommet ud ved udløbssiden, og mest sandsynligt opdages problemet først, når tøjstykket er transporteret ud i efterbehandlingen, hvor det foldes, stakkes og pakkes, idet at efterbehandlingen foretages af andre maskiner, der ikke kontrollerer tøjstykket 35 for denne slags defekter. Det kan således være en betragtelig del af de strygerullede tøjstykker, der er blevet krøllet inden problemet opdages. Disse 3 DK 175950 B1 krøllede tøjstykker må naturligvis identificeres, sorteres fra og efterfølgende vaskes om og strygerulles igen.
For at kunne fortsætte strygerulningen, er det derfor nødvendigt, først at 5 standse strygerullen og afvente, at strygevalse og strygemulde er kølet tilstrækkeligt ned fra en krævet driftstemperatur på mellem ca. 150 °C - 240 °C og til en temperatur, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at service-re dem. Herefter kan en driftsmontør så foretage den nødvendige udskiftning, hvorefter at strygerulle og strygemulde igen skal bringes op på drifts-10 temperaturen, inden at strygerulningen kan genoptages. Hele denne operation er tidskrævende og nedsætter strygerullens kapacitet betragteligt de dage, hvor dette driftsstop forekommer.
Det er derfor et formål for opfindelsen at tilvejebringe en strygerulle med en 15 bagkantsfilt, hvormed problemerne med den kendte teknik kan undgås, og hvormed det specielt kan undgås, at tøjstykkerne krølles i form af påførte plisseringer, folder, og andre ikke ønskelige defekter under strygerulningen som følge af, at bagkantsfilten hænger i laser og at tøjstykkerne derfor trækkes skævt ind i anlægsområdet mellem strygevalsen og strygemulden.
20
Dette løses ifølge opfindelsen som angivet i den kendetegnende del af krav 1, idet foretrukne udførelsesformer for opfindelsen fremgår af de afhængige patentkrav.
25 Derved er det muligt at tilvejebringe en strygerulle med en bagkantsfilt, hvor problemet med den kendte teknik undgås. Dette sker ved, at når noget af den nedhængende ende af bagkantsfilten får fat i overfladen af den roterende strygevalse, og dermed bliver trukket ned mod anlægsområdet og kommer i klemme mellem strygevalsen på den ene side, og tøjstykke og stryge-30 mulde på den anden side, trækkes bagkantsfilten af over hele dens bredde bærebjælken og føres med tøjstykket gennem strygerullen. Det er derved muligt, at fortsætte med strygerulningen af tøjstykker, idet det således kun er det aktuelle tøjstykke og eventuelt et efterfølgende tøjstykke, der berøres heraf.
35 4 DK 175950 B1
Endvidere fordelagtigt vil bagkantsfilten kunne genanvendes ved reetablering som bagkantsfilt i strygerullen, idet den ikke vil være flænset eller revet itu ved at være blevet trukket af fastgørelsesmidlerne og ført gennem strygerullen.
5
Fordelagtigt er bagkantsfilten være dannet af et filtmateriale, og fordelagtigt er bagkantsfilten dannet af et materiale med en rivstyrke/trækstyrke på mellem ca. 300 N/cm (Newton/cm) og 800 N/cm. Ved afrivning af filtet i ren tværbelastning fra bærebjælken vil velcroen yde en kraft på typisk: 7-12 N/cm 10 Ved afrivning ved rotation af bærebjælken yder velcroen en kraft på 1-3 N/cm
Trækstyrken af selve velcrobåndet er typisk 200-250 N/cm og i de situationer, hvor der anvendes lim til befæstelse af velcrobåndet, vil det forstås, at 15 denne vil skulle have en højere tværkraftbæreevne end dette og samtidig skal limen være bestandig ved temperaturer over typisk 80 eC.
Velcroens ene del monteret til bjælken f.eks. ved klæbning. Velcroens anden del monteres ved syning til filtet således at trækbelastningen kommer i filtets 20 støttevævs kæderetning hvor trækstyrken er størst, typiske værdier for filtets trækstyrke i kæderetningen er: 300-800 N/cm.
Det vil dog forstås, at bagkantsfilt i denne forbindelse skal tolkes som et overbegreb, der relateres egenskaben ved materialet, og at andre materialer 25 end filt vil kunne finde anvendelse til fremstilling af en bagkantsfilt, hvor disse andre materialer vil skulle have materialeegenskaber med en vis friktionskoefficient, idet det er vigtigt, at materialet kan frembringe en friktion mellem tøjstykke og bagkantsfilt når tøjstykket føres mellem bagkantsfilten og en indføringsflade. Fordelagtigt vil filtet klæde med støttevæv eller vævet klæde, 30 med og uden overfladecoating, herunder også klæde fremstillet af coatede fibre, eller som elektrisk ledende mix-produkt iblandet metalliske eller kulststofholdige fibre. Af andre materiale der vil kunne finde anvendelse kan bl.a. nævnes: kunststoffibre kendt under betegnelser som polyester, nomex, ryton, P84, eller naturfibre som f.eks. bomuld, uld, hør eller silke 35 5 DK 175950 B1 Når den aftrukne bagkantsfilt er ført gennem strygerullen, vil bagkantsfilten blive bemærket af en operatør, der således kan fjerne de berørte tøjstykker, og vælge om strygerulningen af den pågældende type tøjstykke skal fortsætte, eller om der skal skiftes til en anden type tøjstykke, der erfaringsmæssigt, 5 bedre kan strygerulles uden støtte fra bagkantsfilten. I et planlagt produktionsstop i forbindelse med en pause eller ved arbejdstidsophør, kan bagkantsfilten så reetableres og strygerulningen af tøjstykker genoptages, hvorved der ikke anvendes kostbar produktionstid til dette arbejde.
10 Strygerullen omfatter mindst én i hovedsagen vandret placeret strygevalse som har en cirkulærcylindrisk overflade omfattende et centrum, og hvor strygevalsen er roterbart lejret om en omdrejningsakse gennem nævnte centrum, hvor der til hver strygevalse er indrettet en strygemulde som har to ender og som mellem disse to ender danner et åg i form af en cylinderflade der 15 delvist omslutter en del af strygevalsens overflade i det væsentlige i strygevalsens arbejdsbredde, og hvor strygevalsen og strygemulden således danner en indføringsside ved en af nævnte ender for indføring af i hovedsagen rektangulære tøjstykker omfattende en forkant og en bagkant, og hvor tøjstykket ved indføringssiden v.h.a. strygevalsen som følge af strygevalsens 20 rotation trækkes ind i et anlægsområde mellem strygevalsen og strygemulden med forkanten først, og en i forhold til indløbssiden modstående udløbsside, hvor tøjstykket skubbes ud igen af strygevalsen med bagkanten sidst, og hvor der i forbindelse med indføringssiden er arrangeret et bagkantsfilt med en højde, og en bredde i det væsentlige i strygevalsens ar-25 bejdsbredde, og hvor bagkantsfilten på tværs af indføringsretningen omfatter en første ende og en anden ende, og hvor bagkantsfilten mellem nævnte ender omfatter en overflade, og hvor den ene ende af bagkantsfilten er frit hængende ned ved et spalteformet indføringsområde indrettet foran nævnte anlægsområde, og hvor endvidere en del af overfladen af bagkantsfilten er i 30 kontakt/berøring med en del af indføringsfladen, således at når tøjstykket trækkes ind i anlægsområdet, trækkes det mellem bagkantsfilten og indføringsfladen.
Ved en foretrukket udførelsesform omfatter strygerullen fastholdelsesmidler, 35 hvor fastholdelsesmidlerne er monteret på forskydningsmidler 23, der er indrettet til at kunne forskydes i et vertikalt plan, og de vertikale forskydnings- 6 DK 175950 B1 midler 23, er indrettet til at kunne forskydes mellem en første position tættest på det spalteformede indføringsområde ved hvilken en del af overfladen af bagkantsfilten 21 er i kontakt/berøring med en del af en indføringsflade 24, der står i forbindelse med strygemuldens indre overflade, og en anden posi-5 tion væk fra det spalteformede indføringsområde ved hvilken den ene ende af bagkantsfilten 21 hænger frit ned ved det spalteformede indføringsområde, hvorved det opnås, at bagkantsfilten ved den anden position vil hænge frit ned, og ved den første position vil en del af en nedhængende del af bagkantsfilten vil være i kontakt/berøring med indføringsfladen.
10
Ifølge yderlige en foretrukken udførelsesform, omfatter fastholdelsesmidleme en bærebjælke med en bredde i det væsentlige i strygevalsens arbejdsbred-de, og mindst en klemliste indrettet til at kunne forskydes ind mod bærebjælken for frembringelse af en klemkraft til fastholdelse af bagkantsfilten i en 15 position mellem en vertikal flade på bærebjælken og en klemflade på en klemliste på det mindst ene klemarrangement. Dermed opnås det, at en driftsoperatør på en nem og hurtig måde, kan udskifte en bagkantsfilt, der er fastholdt mellem klemflade og den vertikale flade.
20 Ved en yderligere foretrukket udførelsesform, omfatter fastholdelsesmidleme en bærebjælke med en krogdel af et burrebånd, hvortil bagkantsfilten er direkte fastholdt. Det vil derved være muligt, at anvende en bagkantsfilt, der er tildannet i en passende dimension uden at bagkantsfilten forudgående nødvendigvis må være forsynet med en løkkedel af et burrebånd.
25
Ved en yderligere foretrukken udførelsesform, er fastgørelsesmidleme er et burrebånd (velcrobånd) omfattende en løkkedel (loops) og en krogdel (hooks), hvor krogdelen er fastgjort til en bærebjælke, og hvor løkkedelen er fastgjort til bagkantsfilten. Dermed opnås, en enkelt og effektiv fastholdelse 30 af bagkantsfilten på den vertikale flade af bærebjælken.
Ved en anden foretrukken udførelsesform, er bærebjælken dannet af et stangformet materiale, med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens arbejdsbredde, at den stangformede bærebjælke er indrettet paral-35 lelt med indføringskanten, og at den stangformede bærebjælke i det mindste ved dens ender monteret til de vertikale forskydningsmidler. Derved opnås 7 DK 175950 B1 en enkel udførelse af en bærebjælke.
Ved en yderligere anden foretrukken udførelsesform, er den stangformede bærebjælke er drejeligt monteret til de vertikale forskydningsmidler. Hermed 5 opnås, at bagkantsfilten vil trækkes af, under samtidig drejning af den stangformede bærebjælke.
I en foretrukken udførelsesform for opfindelsen skal denne herefter gennemgås i detaljer under henvisning til tegningen, hvor: 10 fig. 1 viser en skitsetegning af en strygerullemaskine omfattende to strygeruller, set fra siden, og fig. 2 er en skitsetegning af et udsnit ved indføringssiden ved af den i fig. 1 15 viste strygerullemaskine, og fig. 3 er en skitsetegning af et udsnit af den på figur 1 viste bærebjælke og de viste fastholdelsesmidler ved indføringssiden, og 20 fig. 4 er en skitse af yderligere en foretrukket udførelsesform af en bærebjælke og fastholdelsesmidler ved indføringssiden, og fig. 5 er en skitse af en anden foretrukket udførelsesform af en stangformet bærebjælke og fastholdelsesmidler ved indføringssiden.
25
Figur 1 viser således i skitseform en strygerullemaskine 1, set fra siden, med to strygeruller 3, hvor hver strygerulle omfatter steldele 2, hvori der er indrettet en strygevalse 4, som en ikke vist motor, vha. et gear (ikke vist) kan bringes til at rotere om en aksel i strygevalsens 4 centrum 5. Under strygevalsen 30 4 er der på traditionel vis indrettet en strygemulde 6, med en indføringsside 7 og en udløbsside 8, og hvor der mellem strygevalsen 4 og strygemulden 6 er dannet et anlægsområde 9, igennem hvilket et tøjstykke, der skal strygerulles trækkes, når strygevalsen 4 roterer om akselen og derved fører tøjstykket i kontakt med strygemuldens 6 cylinderflade 6a (se fig.' 2) igennem anlægs-35 området 9 fra indføringen i indføringssiden 7 til udløbssiden 8, hvor det skubbes ud.
8 DK 175950 B1
Figur 2 viser således i skitseform et udsnit af strygerullen 3 vist i figur 1. Ved indføringssiden 7 er indrettet en indføringsflade 24, og ovenfor denne er indrettet fastholdesesmidler 30 for fastholdelse af en bagkantsfilt 21, samt verti-5 kale forskydningsmidler 23 indrettet til at samvirke med fastholdelsesmidlerne 30.
| Fastholdelsesmidleme 30 omfatter en bærebjælke 22 med en bredde i det i væsentlige i hele strygevalsens 4 arbejdsbredde, og mindst en vandret for- 10 skydelig klemliste 31 indrettet til at samvirke med bærebjælken 22, for derved mellem en vertikal flade 37 (se fig. 3) af bærebjælken 22 og en klemflade 35 (se fig. 3) indrettet på klemlisten 31 at kunne påføre bagkantsfilten 21 en klemkraft, når klemlisten 31 forskydes vandret mod bærebjælken 22. Fastholdelsesmidleme 31 er forbundet til vertikale forskydningsmidler 23, der 15 er indrettet til at kunne forskydes vertikalt mellem en første position tættest på indføringsfladen 24, og en anden position væk fra indføringsfladen 24 på en sådan måde, at når forskydningsmidleme 23 er forskudt ned i den anden position, er en ikke fastholdt ende af bagkantsfilten 21 i berøring/kontakt med indføringsfladen 24, ved indføringssiden 7, og fortrinsvis ligger den ikke fast-20 holdte ende af bagkantsfilten på indføringsfladen ved indføringssiden 7.
Ved indføringssiden 7 er indføringsfladen 24 indrettet foran et spalteformet indføringsområde 25, hvor nævnte spalteformede indføringsområde 25 er dannet mellem strygerullens 4 cirkulærcylindriske overflade 4a og strygemul-I 25 dens 6 cylinderflade 6a. Indføringsfladen 24 er indrettet under fastholdel- i sesmidlerne 30, således at en ikke-fastholdt ende 21a af en fastholdt bagkantsfilt 21, er i berøring/kontakt med indføringsfladen 24 og fortrinsvis ligger den ikke fastholdte ende af bagkantsfilten på indføringsfladen 24 ved indføringssiden 7, når fastholdelsesmidleme 30 er lodret forskudt til den anden 30 position ned mod indføringsfladen 24.
Et tøjstykke (ikke vist), der skal føres gennem strygerullen 3 for strygerulning, føres mellem indføringsfladen 24 og bagkantsfilten 21, hvor bagkantsfilten 21 er dannet med en ruhed, der sikrer en vis friktion mellem bagkantsfilten 35 21 og det tøjstykke (ikke vist), der skal strygerulles. Når det sidste stykke af tøjstykket, og specielt når en bagkant af tøjstykket bliver trukket ned over i 9 DK 175950 B1 indføringsfladen 24 og eventuelt endvidere også ned over strygemuldens 6 cylinderflade 6a, vil friktionen mellem bagkantsfilten 21 og tøjstykket holde igen på tøjstykket således, at det ikke falder/glider ned i det spalteformede indføringsområde.
5
Figur 3 viser således i skitseform et udsnit af fastholdelsesmidierne 30 vist i figur 2. Fastholdelsesmidierne 30 omfatter en bærebjælke 22, der er dannet af et vinkelformet plademateriale med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens 4 arbejdsbredde, og omfatter en horisontal del 38 og en ver-10 tikal del 39, adskilte i bærebjælkens bredde ved en vinkel, og fortrinsvis en 90° vinkel. Bærebjælken er indrettet parallelt med indføringskanten, og er ved den horisontale del 38 monteret til de vertikale forskydningsmidler 23 på en sådan måde, at den vertikale del af bærebjælken vender nedad mod indføringsområdet 7. Den vertikale del af bærebjælken omfatter en vertikal flade 15 37 i bærebjælkens 22 bredde, hvor nævnte vertikale flade 37 er indrettet til at samvirke med en klemflade 35, hvilken klemflade 35 er indrettet på den vandret forskydelige klemliste 31. Klemlisten 31 er indrettet til at samvirke med en vandret monteret fjeder 34, hvor nævnte fjeder 34 påvirker klemlisten 31 med en vandret fjedertrækkraft, der trækker klemlisten 31 væk fra 20 den vertikale flade 37. På en bagside 36 af klemlisten 31 og modsat klemfladen 35, er en excentrisk lejret drejelig cylinderflade 32 indrettet til at samvirke med bagsiden 36, for ved drejning af den excentriske cylinderflade 32, at påføre klemkraften på bagsiden 36 og videre til klemfladen 35 for at fastholde bagkantsfilten 21 mellem klemfladen 35 og den vertikale flade 37. Det vil 25 forstås, at bagkantsfilten 21 fastklemmes mellem klemflade 35 og den vertikale flade 37 over hele bærebjælkens 22 bredde. Klemkraften virker i modsatte retning af fjedertrækkraften.
I en foretrukken udførelse er der indrettet en flerhed af klemlister 31 på bæ-30 rebjælken 22, hvor bredden af de enkelte klemlister 31 tilsammen svarer til bredden af bærebjælken 22. Derved vil det være muligt, at opsætte bagkantsfilten 21 i passende lange stykker i en samlet bredde svarende til længden af klemlisten 31, hvilket letter opsætningen i forhold til at skulle fastklemme en bagkantsfilt 21 med en lang klemliste 31.
35 10 DK 175950 B1 I figur 4 vises en anden foretrukken udførelsesform af en bærebjælke 22, på hvilken en bagkantsfilt 21 er monteret. Bærebjælken 22 er dannet af et vinkelformet plademateriale med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens 4 arbejdsbredde, og omfatter en horisontal del 38 og en vertikal 5 del 39, adskilte i bærebjælkens bredde ved en vinkel, og fortrinsvis en 90° vinkel. Bærebjælken er indrettet parallelt med indføringskanten 7, og er ved bærebjælkens horisontale del 38 monteret til de vertikale forskydningsmidler 23 på en sådan måde, at den vertikale del 39 af bærebjælken vender nedad mod indføringsområdet. 24. Den vertikale del 39 af bærebjælken 22 omfatter 10 en vertikal flade 37 i bærebjælkens 22 bredde, på hvilken bagkantsfilten 21 er fastgjort med et burrebånd (velcrobånd) idet væsentlige over hele bærebjælkens 22 effektive længde. Burrebåndet omfatter en krogdel (hooks) 41, der er fastgjort på bærebjælken 22, og en løkkedel (loops) 42 der er fastgjort på bagkantsfilten 21. Krogdelen 41 er fordelagtigt fastgjort til den vertikale 15 flade 39 sådan, at en sidekant 43 i krogdelens 41 bredde er parallel med en underkant af den vertikale del 39. Krogdelen 41 er fastgjort til den bærebjælken 22 med et klæbemiddel så som lim, eller med et fastgøringsmiddel, såsom popnitter. Bagkantsfilten 21 kan alternativt være fastgjort med krogdelen 41 fastgjort på bagkantsfilten 21, og med løkkedelen 42 fastgjort på bære-20 bjælken 22.
Fordelagtigt kan fastholdelsesmid lerne omfatte krogdelen af et burrebånd, hvor krogdelen er fastgjort til en bærebjælke idet bagkantsfilten er direkte fastholdt til krogdelen. Krogdelen 41 er fastgjort til den bærebjælken 22 med 25 et klæbemiddel så som lim, eller med et fastgøringsmiddel, såsom popnitter. Krogdelen 41 kan dannet med kroge eller modhagespidser, der ved indgreben i bagkantsfilten 21 vil fastholde denne til krogdelen 41. Det vil dermed forstås, at bagkantsfilten 21 ikke behøves at være forsynet med en løkkedel (loops), idet bagkantsfilten vil være dannet med en struktur, der muliggør, at 30 den kan monteres direkte på krogdelen 41.
Ved anvendelse af burrebånd opnås den fordel, at der kan vælges et burre-bånd, med en passende fastholdelseskraft, ved hvilken det ønskes, at bagkantsfilten 21 skal trækkes af bærebjælken 22. Når noget af den nedhæn-35 gende ende af bagkantsfilten 21 får fat i overfladen af den roterende strygevalse 4, og dermed bliver trukket ned mod anlægsområdet 24 og kommer i DK 175950 B1 11 | klemme mellem strygevalsen 4 på den ene side, og tøjstykke og strygemulde 6 på den anden side, trækkes bagkantsfilten 21 af over hele dens bredde, | idet at burrebåndets krogdel 41 adskilles fra burrebåndets løkkedel 42, og J bagkantsfilten 21 med løkkedelen 42 føres med tøjstykket gennem strygerul- ' 5 len 3.
Endvidere vil en bagkantsfilt 21 med en fastgjort del af burrebåndet kunne føres gennem strygerullen 3 uden at beskadige hverken bagkantsfilt 21, burrebånd eller strygemulde/strygerulle således at bagkantsfilten 21 efterføl-10 gende kan monteres på bærebjælken 22 igen og genanvendes.
I figur 5 vises i en anden foretrukken udførelsesform en stangformet bærebjælke 51, på hvilken er monteret en bagkantsfilt 21 ved anvendelse af et burrebånd som ovenfor beskrevet under figur 4. Bærebjælken 51 er dannet 15 af et stangformet materiale, med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens arbejdsbredde, og indrettet parallelt med indføringskanten, og er i det mindste ved den stangformede bærebjælkes ender monteret til de vertikale forskydningsmidler 23.
20 Den stangformede bærebjælke kan være enten fast monteret til de vertikale forskydningsmidler, eller alternativt være monteret drejelige om en akse i den stangformede bærebjælkes bredde. Ved at montere den stangformede bærebjælke drejeligt om en akse i bredde opnås det, at når noget af den nedhængende ende af bagkantsfilten får fat i overfladen af den roterende stry-25 gevalse, og dermed bliver trukket ned mod anlægsområdet og kommer i klemme mellem strygevalsen på den ene side, og tøjstykke og strygemulde på den anden side, trækkes bagkantsfilten af over hele dens bredde , idet at burrebåndets krogdel 41 adskilles fra burrebåndets løkkedel 42 under samtidig drejning af den stangformede bærebjælke. Bagkantsfilten 21 trækkes 30 med tøjstykket gennem strygerullen.
I en alternativ udførelse, kan den stangformede bærebjælkes 51 overflade være beklædt med et burrebånds løkkedel 42 over hele omkredsen.
35

Claims (10)

1. Strygerulle omfattende en strygevalse og en strygemulde samt midler til at rotere strygevalsen i strygemulden, hvilke strygevalse og strygemul- 5 de danner et spalteformet i det væsentligt vertikalt orienteret indfø ringsområde, hvor et tøjstykke kan indføres og trækkes ind i et anlægs-l område mellem valse og mulde ved valsens rotation, og hvor der oven for det spalteformede indføringsområde er en bagkantsfilt, der hænger et stykke ned i det spalteformede indføringsområde, samt fastholdel-10 sesmidler til fastholdelse af bagkantsfilten i en position, der sikrer at bagkantsfilten ikke kan trækkes ind i anlægsområdet mellem strygevalse og strygemulde ved valsens rotation, kendetegnet ved, at bagkantsfilten er udformet i et materiale med en rivstyrke, der er større end den trækkraft, der skal tilvejebringes for at trække bagkantsfilten af 15 fastholdesesmidleme.
2. Strygerulle ifølge krav 1, kendetegnet ved, at materialet er et filtmateriale.
3. Strygerulle ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at fastholdelsesmid lerne er monteret på forskydningsmidler 23, der er indrettet til at kunne forskydes i et vertikalt plan.
4. Strygerulle ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 3, kendetegnet 25 ved, at de vertikale forskydningsmidler 23, er indrettet til at kunne for skydes mellem en første position tættest på det spalteformede indføringsområde ved hvilken en del af overfladen af bagkantsfilten 21 er i kontakt/berøring med en del af en indføringsflade 24, der står i forbindelse med strygemuldens indre overflade, og en anden position væk fra 30 det spalteformede indføringsområde ved hvilken den ene ende af bag kantsfilten 21 hænger frit ned ved det spalteformede indføringsområde.
5. Strygerulle ifølge et af eller flere af kravene 1 til 4, kendetegnet ved, at fastholdelsesmidlerne omfatter en bærebjælke med en bredde i det 35 væsentlige i strygevalsens arbejdsbredde, og mindst et klemarrange ment indrettet til at kunne forskydes ind mod bærebjælken for frembrin- DK 175950 B1 gelse af en klemkraft til fastholdelse af bagkantsfilten i en position mellem en vertikal flade 37 på bærebjælken og en klemflade 35 på en klemliste på det mindst ene klemarrangement.
6. Strygerulle ifølge et eller flere af kravene 1-4, kendetegnet ved, at fastholdelsesmidlerne omfatter en bærebjælke med en krogdel af et burrebånd, hvortil bagkantsfilten er direkte fastholdt.
7. Strygerulle ifølge et eller flere af kravene 1 til 4, kendetegnet ved, at 10 fastgørelsesmidlerne er et burrebånd (velcrobånd) omfattende en løk kedel (loops) og en krogdel (hooks), hvor krogdelen er fastgjort til en bærebjælke, og hvor løkkedelen er fastgjort til bagkantsfilten.
8. Strygerulle ifølge et eller flere af kravene 1 til 7, kendetegnet ved, at 15 bærebjælken 22 er dannet af et vinkelformet plademateriale, med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens 4 bredde, og omfatter en horisontal del 38 og en vertikal del 39, der adskilte i bærebjælkens bredderetning ved en vinkel, og fortrinsvis en 90° vinkel, og at bærebjælken er indrettet parallelt med det spalteformede indføringsområ-20 de, og er ved bærebjælkens horisontale del monteret til de vertikale forskydningsmidler 23 på en sådan måde, at den vertikale del af bærebjælken vender nedad mod det spalteformede indføringsområde 7.
9. Strygerulle ifølge et eller flere af kravene 1 til 4, kendetegnet ved, at 25 bærebjælken er dannet af et stangformet materiale, med en bredde i det væsentlige svarende til strygevalsens arbejdsbredde, at den stangformede bærebjælke er indrettet parallelt med det spalteformede indføringsområde, og at den stangformede bærebjælke i det mindste ved dens ender er monteret til de vertikale forskydningsmidler 23. 30
10. Strygerulle ifølge krav 9, kendetegnet ved, at den stangformede bærebjælke er drejeligt monteret til de vertikale forskydningsmidler 23. 35
DK200300802A 2003-05-27 2003-05-27 Strygerulle DK175950B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200300802A DK175950B1 (da) 2003-05-27 2003-05-27 Strygerulle
PCT/DK2004/000365 WO2004106619A1 (en) 2003-05-27 2004-05-26 A rotary ironer

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200300802A DK175950B1 (da) 2003-05-27 2003-05-27 Strygerulle
DK200300802 2003-05-27

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK200300802A DK200300802A (da) 2004-11-28
DK175950B1 true DK175950B1 (da) 2005-08-22

Family

ID=33483732

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK200300802A DK175950B1 (da) 2003-05-27 2003-05-27 Strygerulle

Country Status (2)

Country Link
DK (1) DK175950B1 (da)
WO (1) WO2004106619A1 (da)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2998434A1 (en) 2014-09-19 2016-03-23 CWS-boco International GmbH Method for controlling a treatment process for textile products and apparatus for treating textile products

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2878602A (en) * 1954-02-18 1959-03-24 Broad Leonard Frederick Feeding and spreading appliances for ironing machines
BE601565A (fr) * 1960-05-10 1961-09-21 Arie Jan Snel Dispositif pour déplisser une pièce de tissu
US3145491A (en) * 1962-02-26 1964-08-25 Dan D Mazzolla Flatwork feeding and smoothing attachment for ironer
DK101697A (da) * 1997-09-05 1999-04-16 Jensen Ejnar & Soen As Sandwich-conveyor
JP2005511173A (ja) * 2001-12-04 2005-04-28 イェンセン・デンマーク・アクティーゼルスカブ 回転アイロナ

Also Published As

Publication number Publication date
DK200300802A (da) 2004-11-28
WO2004106619A1 (en) 2004-12-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN211005985U (zh) 用于自动化定型机的布料表面清理装置
DK175950B1 (da) Strygerulle
JP3759188B2 (ja) 洗濯物を洗濯物処理装置に供給する方法及び装置
US8595960B2 (en) Garment roller press
US2160337A (en) Garment blocking device
US3577665A (en) Laundry apparatus
US2954974A (en) Pivoted blade laundry folding machine
DK170907B1 (da) Fremgangsmåde og apparat til ilægning af et vaskestykke i et tøjbehandlingsapparat
DK171332B1 (da) Indretning til indfødning af tøjstykker i en ilægger
CN203889726U (zh) 一种纺织收布装置
JPS61500228A (ja) 製紙装置における布地の取付装置
KR101385614B1 (ko) 의류용 비닐커버 포장기
US2468310A (en) Lace web separation
JP4620258B2 (ja) 洗濯物処理装置内に略方形の洗濯物を導入するための方法および装置
CN211947422U (zh) 一种具有防褶皱功能的纺织机卷绕装置
JP2006255205A (ja) 布類投入機における布類整形装置
KR102096901B1 (ko) 주름방지용 옷걸이장치
US2305105A (en) Fabric mending device
US1763816A (en) Clamping mechanism for pressing machines
CN213358027U (zh) 一种具有固定功能的针织品加工熨烫装置
EP2031123B1 (en) Shirt finishing machine and cover put on torso
CN211367964U (zh) 一种自动送料平缝机
JP3235966U (ja) 衣類皺伸ばし装置
CN217807710U (zh) 一种包缝机导料装置
JP4358362B2 (ja) 洗濯物の供給案内装置及びこれを備えたアイロナー

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Ref document number: DK