DK174088B1 - Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor - Google Patents

Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor Download PDF

Info

Publication number
DK174088B1
DK174088B1 DK35695A DK35695A DK174088B1 DK 174088 B1 DK174088 B1 DK 174088B1 DK 35695 A DK35695 A DK 35695A DK 35695 A DK35695 A DK 35695A DK 174088 B1 DK174088 B1 DK 174088B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
fuel
pressure
gas
volume
injector
Prior art date
Application number
DK35695A
Other languages
English (en)
Other versions
DK35695A (da
Inventor
Niels Kjemtrup
Original Assignee
Man B & W Diesel As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Man B & W Diesel As filed Critical Man B & W Diesel As
Priority to DK35695A priority Critical patent/DK174088B1/da
Priority to JP8078695A priority patent/JPH08284777A/ja
Publication of DK35695A publication Critical patent/DK35695A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK174088B1 publication Critical patent/DK174088B1/da

Links

Landscapes

  • Fuel-Injection Apparatus (AREA)
  • Output Control And Ontrol Of Special Type Engine (AREA)

Description

i DK 174088 B1
Opfindelsen angår en fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for væskeformigt brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning for derved at ændre maksimaltrykket i en cylinder i 5 løbet af forbrændingen, hvilken motor har flere cylindre, hver med mindst en brændselsinjektor, der via en højtryksledning er forbundet med en brændselspumpe, så der mellem pumpen og injektoren er et afgrænset volumen, der for initiering af et indsprøjtningsforløb tryksættes 10 med brændsel til et tryk større end injektorens åbningstryk, hvor indsprøjtningstidspunktet ændres i afhængighed af motorbelastningen.
I en dieselmotor indsprøjtes det væskeformige brændsel under højt tryk, såsom fra 300 til 800 bar, og 15 antændes af kompressionsvarmen i cylinderen, hvorefter cylindertrykket under den fremadskridende forbrænding stiger til maksimaltrykket. Motorens virkningsgrad vokser med stigende maksimaltryk, men det gør de mekaniske påvirkninger på motorens elementer også. For 20 at opnå bedst mulig virkningsgrad uden overbelastning af motoren styres forbrændingsprocessen sædvanligvis på en sådan måde, at størst muligt maksimaltryk opnås i motorens nedre belastningsområde, mens maksimaltrykket i det øvre belastningsområde, fx fra 80-105% af motorens 25 nominelle fuldlastpunkt, begrænses til en hovedsagelig konstant værdi af hensyn til konstruktionselementernes mekaniske styrke.
Maksimaltrykket påvirkes af kompressionstrykket, der ved trykladede motorer afhænger af motorens be-30 lastning, og af indsprøjtningstidspunktet, dvs. tidspunktet for initiering af brændselsindsprøjtningen bedømt i forhold til det punkt i motorcyklussen, hvor stemplet står i sin topdødpunktsstilling (TDC), og arbejdsslaget skal indledes. Indsprøjtningstidspunktet 2 DK 174088 B1 angives normalt som den relative krumtapvinkelstilling, ved hvilken indsprøjtningen begynder.
I det øvre belastningsområde kan maksimaltrykket begrænses ved at forsinke indsprøjtningstidspunktet, så 5 det maksimale cylindertryk opnås senere i cyklussen, hvor gassen i forbrændingskammeret i nogen grad er ekspanderet, fordi stemplet har bevæget sig et stykke nedad.
Styring af maksimaltrykket ved indstilling af 10 indsprøjtningstidspunktet kan også finde sted ved lav motorlast, jvf. DK-B-147951.
De kendte metoder til ændring af indsprøjtnings-tidspunktet er baseret på en ændring af tidspunktet for start af trykstigningen i højtryksledningen. Dette kan 15 ske mekanisk ved en af følgende tre metoder: a) Ændring af brændselskammens indvirkning på pumpestemplet, fx ved drejning af kammen på styreakslen eller ved indstilling af et justeringsorgan beliggende mellem kammen og pumpestemplet.
20 b) Indstilling af samvirkende afskæringskanter og drænhuller på pumpens stempel og cylinder ved indbyrdes drejning eller forskydning af stempel og cylinder, c) Ændring af lukketidspunkt for en styret drænventil anbragt i høj tryksledningen.
25 Disse mekaniske systemer har kompliceret udformning og/eller kan være vanskelige at styre med den ønskede præcision, når brændselsmængden leveret per motorcyklus bliver stor, fordi pumper med videre får store dimensioner med medfølgende stor masse.
30 Opfindelsen har til formål at muliggøre en styring af indsprøjtningstidspunktet, selv om starttidspunktet for trykstigningen i højtryksledningen holdes konstant.
Med henblik herpå er fremgangsmåden ifølge opfindelsen ejendommelig ved, at indsprøjtningstidspunktet 3 DK 174088 B1 ændres ved at ændre fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen mellem pumpen og injektoren.
Når indsprøjtningstidspunktet skal forsinkes for at begrænse maksimal trykket i cylinderen, øges fleksibi-5 liteten af indholdet i det afgrænsede volumen. Den større fleksibilitet medfører, at indholdet skal komprimeres for at bringe trykket op på brændselsinjektorens åbningstryk, og komprimeringen forsinker trykstigningen, fordi en del af pumpens leveringsmængde 10 medgår til komprimeringen. Fremgangsmåden giver en fordelagtig mulighed for forenkling af pumpesystemets mekaniske udformning, idet det effektive pumpeslag kan startes på samme tidspunkt, uanset om indspøjtnings-tidspunktet ønskes forsinket.
15 Det foretrækkes, at fleksibiliteten af brændslet ændres ved at indføre gas heri. Brændselsolien er i sig selv stort set ukompressibel, mens gas er meget kompres-sibel. Den store forskel mellem de to fluidas kompressi-bilitet tillader en præcis og enkel styring af brænd-20 slets fleksibilitet ved at ændre på mængden af gas i brændselsolien.
I en udformning, der tillader fælles ændring af indsprøjtningstidspunktet for alle motorens cylindre, fordeles en kontrolleret mængde gas jævnt i brændsels-25 olien, inden den ved højt tryk ledes ind i det afgrænsede volumen hørende til hver enkelt injektor. Indføringen af gassen kan ske inden tilgangen til brændstofpumperne, dvs. mens trykket i brændslet er lavt.
30 Alternativt kan mindst én kontrolleret mængde gas ledes ind i brændslet i det afgrænsede volumen, inden brændselstrykket er opbygget til injektorens åbnings-tryk. Gasmængden kan placeres som mindst en gasboble inden i trykrøret, så brændselsolien i røret opdeles i 35 mindst to separate oliemængder. Gasboblen komprimeres.
4 DK 174088 B1 indtil brændselsinjektoren åbnes, og derefter strømmer boblen hen mod injektoren, mens den forreste oliemængde forstøves ind i cylinderen og forbrændes. Når boblen når frem til forstøveren, afbrydes olieforstøvningen kort-5 varigt. Fremgangsmåden ifølge opfindelsen giver således også mulighed for opnåelse af intermitterende indsprøjtning, der kan fremme forbrændingen.
Som gas kan anvendes luft, der kan tages fra atmosfæren og komprimeres til det forholdsvise lave tryk 10 på fx 8-10 bar, som kræves for luftens indføring i brændselsolien. De fleste store dieselmotorer har i forvejen mekaniske systemer til fremstilling af trykluft, som umiddelbart også kan bruges som gasforsyning til brændselssystemet.
15 Hvis gassen indføres i brændselsolien på en sådan måde, at større sammenhængende gasbobler kan forekomme, foretrækkes, at der som gas anvendes en iltfattig eller iltfri gas, såsom udstødsgas eller inaktive luftarter, så der ikke er risiko for antændelse af oliedampe i 20 gasboblerne, når disse opvarmes ved komprimeringen til indsprøjtningstrykket. Ved mindre gasbobler er denne risiko næppe til stede, idet kompressionsvarmen her bortledes til den omkringliggende brændselsolie.
Som alternativ til indføring af gas i brændslet kan 25 det afgrænsede volumen indbefatte et delvolumen, der er trykoverførende adskilt fra den brændselsledende øvrige del af det afgrænsede volumen, og hvor trykket i en gasmængde indeholdt i delvolumenet ændres for ændring af fleksibiliteten af indholdet i hele det afgrænsede 30 volumen. Ved at adskille delvolumenet fra den brændselsledende del opnås, at brændslet som sådan er helt konventionelt, dvs. uden iblandet gas. Når pumpen er begyndt at levere olie, og trykket i det afgrænsede volumen stiger, vil gasmængden i delvolumenet kompri- 5 DK 174088 B1 meres. Samtidig med sammentrykningen af delvolumenet udvides størrelsen af den brændselsførende øvrige del af det afgrænsede volumen, hvilket forsinker åbningen af injektoren.
5 Fra tysk patent 893 128 kendes en hurtiggående motor, der i trykledningen mellem brændselspumpen og -injektoren har et skiveformet lukket kammer, der udadtil er afgrænset af en membran. To tværgående boringer i trykrøret sætter olien heri i forbindelse med det 10 fleksible hulrum afgrænset af membranen. Da membranens yderside ligger frit ud til omgivelserne, er indsprøjtningstidspunktet konstant.
Opfindelsen angår også et brændselssystem til en dieselmotor med højtryksindsprøjtning og med en indret-15 ning til variabel indstilling af indsprøjtningstids-punktet i afhængighed af motorbelastningen for at ændre forbrændingens maksimaltryk samt med flere cylindre, der hver har mindst en brændselsinjektor, der via en højtryksledning er forbundet med en brændselspumpe, så 20 der mellem pumpen og injektoren er et afgrænset volumen, der for initiering af et indsprøjtningsforløb kan tryksættes med væskeformigt brændsel til et tryk større end injektorens åbningstryk. Ifølge opfindelsen er brændselssystemet ejendommeligt ved, at indretningen kan 25 ændre fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen mellem pumpen og injektoren. Dermed opnås de ovennævnte fordele.
I en foretrukken udførelsesform er indretningen en på brændselspumpens lavtryksside beliggende doserings-30 enhed til jævn fordeling af en kontrolleret mængde gas i brændselsolien. Enheden kan være fælles for hele motoren, så indsprøjtningstidspunktet ændres for alle cylindrene på en gang, eller der kan være en separat doseringsenhed for hver cylinder eller grupper af 35 cylindre, så individuel indstilling er mulig.
6 DK 174088 B1 I en anden udførelsesform omfatter indretningen et gasfyldt delvolumen af det afgrænsede volumen mellem pumpen og injektoren, hvor delvolumenet er adskilt fra, men står i trykoverførende forbindelse med den øvrige 5 del af det afgrænsede volumen, og hvor trykket i del-volumenet er indstilleligt for ændring af nævnte fleksibilitet.
I en tredje udførelsesform omfatter indretningen mindst en i højtryksledningen monteret doseringsenhed 10 til indføring af en afmålt gasmængde i brændslet i høj tryksledningen.
Det foretrækkes, at indretningen angivet ved normalbetingelserne, temperaturen T = 20°C og trykket p = 101325 N/m , indfører et relativt gasindhold på 15 højst 10, dvs. fra 0 til 10 volumenprocent i brændselsolien.
Opfindelsen beskrives herefter nærmere med henvisning til den meget skematiske tegning, hvor fig. 1 og 2 viser diagrammer over trykforløbet i 20 løbet af en indsprøjtningsperiode i henholdsvis højtryksledningen og cylinderen, når de kendte metoder anvendes til forsinkelse af tændingstidspunktet, fig. 3 og 4 tilsvarende diagrammer ved anvendelse af fremgangsmåden ifølge opfindelsen, 25 fig. 5 et deltværsnit gennem en brændselspumpe og en brændselsinjektor, fig. 6 en skitse af en homogeniseringsenhed i et brændselssystem ifølge opfindelsen, fig. 7 en skitse af en højtryksledning med to 30 gasdoseringsenheder, og fig. 8 en skitse af en højtryksledning med et gasfyldt delvolumen.
I en stor totakts dieselmotor til fremdrivning af et skib eller til kraftproduktion i et stationært 35 kraftværk anvendes traditionelt kamaktiverede stempel- 7 DK 174088 B1 pumper af Boschtypen til frembringelse af det krævede indsprøjtningstryk i brændselsolien. Motorerne kan afhængigt af cylinderstørrelse og -antal yde effekter fra 4000-70000 kW, og en typisk cylinderydelse kan ligge 5 i intervallet 1000-5700 kW, hvilket betyder, at et anseeligt brændselsvolumen skal indsprøjtes i løbet af hver motorcyklus. Der kan være tale om indsprøjtning af fx 200 g brændsel per motorcyklus, hvilket kan være fordelt på tre injektorer per cylinder.
10 I fig. 5 ses et eksempel på en velkendt brændsels- pumpe 1 af fabrikatet MAN B&W Diesel. En kam 2 på en styreaksel 3 kan via en kamrulle 4 bevæge et pumpestempel 5 opad, så pumpen udfører et leveringsslag, hvorved brændslet i et pumpekammer 6 afgrænset af 15 stemplet og en omgivende pumpecylinder 7 presses ud af pumpens afgangsåbning og ind i en højtryksledning 9 antydet ved en stiplet linie i fig. 5. En trykfjeder 10 trykker kamrullen 4 an mod kammen 2, så pumpestemplet efter leveringsslaget føres tilbage til udgangsstil-20 lingen under samtidig indsugning af en ny portion brændsel i pumpekammeret via en tilgangsåbning 11, et ringkammer 12 omkring pumpestemplet, en sugeventil 8 og i nogen grad også gennem drænhuller 8' i pumpecylinderens sidevæg.
25 Højtryksledningen 9 leder til en brændselsinjektor 13, der har en central gennemgående brændselspassage med en fjederbelastet ventil, hvor fjederkraften er justerbar for indstilling af injektorens åbningstryk. Brændselspassagen udmunder nedadtil i en forstøver 14 med 30 forstøverhuller, hvorfra brændslet kan forstøves ind i cylinderens forbrændingskammer.
Højtryksledningen og pumpekammeret 6 indeholder et afgrænset volumen, der i den viste udførelsesform strækker sig fra oversiden af pumpestemplet til den 35 fjederbelastede ventil i injektoren 13. I fig. 1 ses med 8 DK 174088 B1 fuldstregslinie trykforløbet målt i pumpekammeret 6 i løbet af en indsprøjtningsperiode med tidligst muligt indsprøjtningstidspunkt. Trykket er angivet i bar som funktion af krumtapsvinklen, hvor 180° angiver krumtap-5 stillingen med stemplet stående i topdødpunkt s til lingen.
Brændselsinjektorens åbningstryk er indstillet til 300 bar. Det ses, at trykket i pumpekammeret stiger fra forpumpe trykket på ca. 8 bar til et tryk på ca. 500 bar angivet ved punktet O, hvor kurven flader lidt ud, fordi 10 brændselsinjektorens åbning sender en sugebølge tilbage til pumpekammeret. Brændslets indsprøjtning i cylinderen sker ved stadigt voksende tryk op til ca. 735 bar markeret ved punktet M, hvor drænhullerne 8' i pumpecylinderen 7 blottes, så trykket i pumpekammeret falder 15 til ca. 100 bar, og ventilen i injektoren lukker og afbryder indsprøjtningen.
Dette indsprøjtningsforløb frembringer et i fig.
2 med fuldstregslinie vist trykforløb i cylinderen. I løbet af de første 180° krumtapdrejning komprimeres 20 luften i cylinderen til kompressionstrykket P på ca.
124 bar, hvorefter brændslets forbrænding får trykket til at stige videre op til maksimaltrykket Pmax på ca.
170 bar ved en krumtapvinkel på ca. 193°.
I fig. i og 2 er med punkterede linier angivet 25 trykforløbene, som fremkommer med de kendte metoder til indstilling af indsprøjtningstidspunktet, hvor trykket i højtryksledningen i og for sig har uændret forløb, men blot er tidsforskudt i motorcyklussen. I fig. 1 svarer tidsforsinkelsen til en krumtapdrejning på ca. 4°, så 30 punkterne 0' og M' ligger denne vinkel senere i cyklussen. Af fig. 2 ses, at den senere indsprøjtning af brændslet medfører, at trykket når at falde lidt fra punktet Pc til punktet P' , inden forbrændingen får cylindertrykket til at stige, og at maksimaltrykket 9 DK 174088 B1 P'max på ca. 140 bar optræder ved en krumtapvinkel på 196° .
De punkterede linier i fig. 3 og 4 viser de tilsvarende tryk, når indsprøjtningstidspunktet er ind-5 stillet ved hjælp af fremgangsmåden ifølge opfindelsen, og når fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen i højtryksledningen for sammenlignings skyld er valgt således,- at det maksimale cylindertryk p''max svarer i størrelse og beliggenhed til P'max på ca. 140 10 bar ved 196° opnået med de kendte metoder. I det viste eksempel er brændselsolien bibragt større fleksibilitet ved at fordele en gasmængde jævnt heri. I det viste eksempel er der iblandet en relativ gasmængde på ca. 2 volumenprocent angivet ved normalbetingelserne tempera-15 turen T = 20°C og trykket p = 101325 N/m2.
Starttidspunktet for pumpens levering af brændsel til højtryksledningen er uændret i forhold til den fuldtoptrukne kurve, men som følge af den større fleksibilitet af indholdet i ledningen bliver trykstig-20 ningen langsommere, fordi en del af pumpens leverings-mængde bruges til sammentrykning af gassen. Injektorens åbningstryk er uændret 300 bar, men udfladningen af kurven ved punktet O'' sker både senere og ved lavere tryk, fordi gasindholdet i brændslet forsinker og dæmper 25 den til pumpekammeret returnerede sugebølge fra ventil-åbningen. I løbet af indsprøjtningen stiger brændselstrykket til omtrent 710 bar ved en krumtapvinkel på ca.
191° markeret ved M'', hvor drænhullerne i pumpecylinderen blottes.
30 Den jævne fordeling af gas i olien giver den yderligere fordel, at oliens forstøvning antagelig forbedres efter udsprøjtningen fra forstøveren, idet de fintfordelte gasbobler i olien ekspanderer til omtrent det firdobbelte volumen, inden olien antændes i forbræn- 10 DK 174088 B1 dingskammeret. Denne ekstra findeling af olien fremmer forbrændingen.
Herefter beskrives tre forskellige udførelsesformer for et brændselssystem indrettet til indstillelig 5 ændring af fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen i højtryksledningen. I de tre udførelsesformer anvendes samme henvisningstal som ovenfor for samme elementer.
Fig. 6 viser kun de elementer i brændselssystemet, 10 der har direkte relevans for opfindelsen. En pumpe 15 transporterer brændselsolie, såsom heavy fuel oil, fra en lagertank 16 gennem en fødeledning 17 til brændselspumpens tilgangsåbning 11. En doseringsenhed 18 er tilsluttet fødeledningen, så olien passerer gennem 15 enheden, inden leveringen til pumpen. Doseringsenheden kan være fælles for flere brændselspumper.
Doseringsenheden kan omfatte en cylindrisk yderkappe og to endebunde, hvori en central, langsgående drejelig aksel med et gasfordelerhjul er monteret.
20 Fødeledningen er tilsluttet ved hver ende af yderkappen, så brændselsolien tvinges til at strømme gennem ringrummet mellem fordelerhjulets yderside og kappens inderside. Akslen har en langsgående, central boring, der forbinder et større antal ved hjulets periferi ud-25 mundende gaskanaler med en gasledning 19, der via en regulerbar ventil 20 er forbundet med en gaskilde i form af en tryktank 21. Når motoren kører, påsættes fordelerhjulet et gastryk større end brændselstrykket i ledningen 17, og fordelerhjulet roteres, så gassen frigives 30 fra gaskanalerne i form af små bobler, som opfanges i brændselsolien. Størrelsen af gasboblerne kan indstilles ved hjælp af fordelerhjulets rotationshastighed, idet større rotationshastighed giver finere bobler. Da brændselsolien er temmelig tyktflydende, vil selv større 35 bobler være hindret i at undvige fra olien, men det 11 DK 174088 B1 foretrækkes alligevel, at boblerne er små, så varmen dannet ved boblernes komprimering i højtryksrøret 9 bortledes til brændselsolien.
Doseringsenheden har en styreindretning 22, der 5 modtager styresignaler fra en volumenstrømsmåler 23 i fødeledningen 17 og via en signalledning 24 signaler vedrørende motorens belastning. Ud fra disse signaler og forhåndsbestemte, evt. indstillelige, styreparametre over sammenhængen mellem motorbelastningen og den 10 belastningsafhængige ønskede gasmængde per oliemængde indstiller styreenheden via en signalledning 25 fordelerhjulets rotationshastighed og via en signalledning 26 den tilledte volumenstrøm af gas ved hjælp af ventilen 20.
15 Tryktanken holdes gasfyldt ved det ønskede tryk ved hjælp af en pumpe 27, der fødes fra en gaskilde 28, der kan være et luftfilter, hvis atmosfærisk luft anvendes som gas, eller kan være en ledning tilsluttet motorens udstødssystem, hvis udstødsgas anvendes som doserings-20 gas. Hvis motoranlægget i forvejen har et såkaldt inertgasanlæg, kan iltfri gas udtages herfra.
I stedet for et roterende fordelerhjul, kan doseringsenheden indeholde en såkaldt glasfritte, der er et sintret glaslegeme med en veldefineret porestør-25 relse. I denne udførelsesform udmunder gasledningen i det indre af glasfritten, som fordeler gassen og udleder den i brændselsolien som små bobler, hvis størrelse afhænger af glasfrittens porestørrelse. Fordelen ved denne udførelsesform er, at brændselsolien ikke påvirkes 30 af friktionskræfter fra et roterende hjul, men ulempen er, at gasboblernes størrelse ikke er indstillelig efter brændselsoliens kvalitet, som det er tilfældet ved fordelerhjulet.
I den anden udførelsesform vist i fig. 7 tilføres 35 gassen direkte i højtryksledningen 9, inden brændsels- 12 DK 174088 B1 pumpens leveringsslag. Dette sker ved hjælp af et antal doseringsenheder 30, der gennem en gasledning 31 fødes med tryksat gas fra en gaskilde svarende til tryktanken 21. Doseringsenheden kan være en dyse, som kan afgive 5 en indstillelig volumetrisk afmålt gasmængde ved hver aktivering, fx ved at dyseåbningen har indstilleligt dyseareal og åbner i et forudbestemt konstant tidsrum, eller ved at dyseåbningen har fast areal og åbner i et indstilleligt tidsrum. Mellem dysen og høj tryks ledningen 10 er der en kontraventil, som beskytter dysen mod det høje tryk i løbet af indsprøjtningsperioden. Doseringsenheden modtager belastningsafhængige styresignaler gennem en signalledning 32.
Doseringsenheden kan alternativt være en stempel-15 pumpe med indstillelig slaglængde, idet den afmålte gasmængde så indstilles ved hjælp af slaglængden. Doseringsenhedernes antal og beliggenhed i højtryksledningen afpasses efter det ønskede antal og tidspunkterne for afbrydelserne af indsprøjtningsforløbet.
20 Da intermitterende brændselsindsprøjtning i sig selv er kendt, kan fagmanden tilpasse doseringsenhedernes antal og beliggenhed ud fra erfaringsværdier for egnede intermitterende indsprøjtningsforløb.
i den tredje udførelsesform vist i fig. 8 ændres 25 fleksibiliteten af det afgrænsede volumen mellem brændselspumpen 1 og injektoren 13 ved hjælp af et delvolumen 33, som er udformet i en beholder 34, der er indsat i trykledningen 9. En fleksibel membran eller skillevæg 35 er monteret i det indre af beholderen, så 30 den i højtryksledningen indsatte del af beholderen er adskilt fra, men står i trykoverførende forbindelse med delvolumenet 33, der er gasfyldt. Gastrykket i delvolumenet er regulerbart ved hjælp af en reguleringsventil 36 i en til delvolumenet tilsluttet gasledning 37.
35 Delvolumenet kan endvidere være tilsluttet en ikke vist 13 DK 174088 B1 regulerbar drænport, som kan sænke trykket i delvolumenet, når fleksibiliteten af det afgrænsede volumen skal øges. Reguleringsventilen og drænporten er indstillelige i afhængighed af motorens belastning, nærmere bestemt 5 således, at trykket i delvolumenet er højt, når indsprøjtningstidspunktet ikke skal forsinkes, og lavt, når indsprøjtningstidspunktet skal forsinkes. Når trykket i højtryksledningen 9 stiger, komprimeres gassen i delvolumenet til et mindre volumen, hvis størrelse er 10 bestemt af trykket i delvolumenet.
Gassen indføres i brændselsolien i de intervaller for motorbelastningen, hvor en regulering af P__„ er ønskelig af hensyn til de mekaniske påvirkninger på motorelementerne. En sådan regulering af maksimaltrykket 15 er som nævnt ovenfor velkendt. I det lave belastningsområde, hvor Pmax ikke ønskes begrænset, opblandes der ikke gas i brændslet, dvs indretningen er indstillet til iblanding af 0 volumenprocent gas. Når det maksimalt tilladelige maksimaltryk er opnået, og motorbelastningen 20 stiger, begynder indretningen at iblande gas i olien, og den iblandede volumenprocent af gas øges ved stigende motorbelastning, fortrinsvis på en sådan måde, at maksimaltrykket holdes ved en stort set konstant værdi svarende til det maksimalt tilladelige tryk. Ved 100% 25 motorbelastning kan der eksemplevis være iblandet 10 volumenprocent gas. Den iblandede gasmængde ved en bestemt motorbelastning afhænger således af motorstørrelsen, at der ved små motorer forholdsmæssigt iblandes mere gas.
30 De if ig. 1-4 nævnte værdier for tryk og krumtap- vinkler er kun at betragte som et konkret eksempel af mange mulige, idet brændselsmængder, cylindertryk, indsprøjtningsforløb, pumpekarakteristik, brændselsinjektorens åbningstryk og forstøverdysens udstemnings-35 areal mv. samt de ønskede indstillinger af indsprøjt 14 DK 174088 B1 ningstidspunktet i afhængighed af motorbelastningen fastsættes individuelt for hver motor.

Claims (12)

1. Fremgangsmåde til variabel indstilling af ind sprøjtningstidspunktet for væskeformigt brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning for derved at ændre maksimaltrykket (P'' _„) i en cylinder i løbet af forbrændingen, hvilken motor har flere cylindre, hver 10 med mindst en brændselsinjektor (13), der via en højtryksledning (9) er forbundet med en brændselspumpe (l) , så der mellem pumpen og injektoren er et afgrænset volumen, der for initiering af et indsprøjtningsforløb tryksættes med brændsel til et tryk større end in-15 jektorens åbningstryk, hvor indsprøjtningstidspunktet ændres i afhængighed af motorbelastningen, kendetegnet ved, at indsprøjtningstidspunktet ændres ved at ændre fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen mellem pumpen (1) og injektoren (13) .
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendeteg ne t ved, at fleksibiliteten af brændslet ændres ved at indføre gas heri.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at en kontrolleret mængde gas fordeles jævnt 25. brændselsolien, inden den ved højt tryk ledes ind i det afgrænsede volumen.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at mindst én kontrolleret mængde gas ledes ind i brændslet i det afgrænsede volumen, inden brænd- 30 seistrykket er opbygget til injektorens (13) åbnings-tryk.
5. Fremgangsmåde ifølge krav 3 eller 4, k e n d e -tegnet ved, at der som gas anvendes luft.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 3 eller 4, k e n d e -35 tegnet ved, at der som gas anvendes en iltfattig DK 174088 B1 15 eller iltfri gas, såsom udstødsgas eller inaktive luftarter.
7. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det afgrænsede volumen indbefatter et 5 delvolumen (33), der er trykoverførende adskilt fra den brændselsledende øvrige del af det afgrænsede volumen, og at trykket i en gasmængde indeholdt i delvolumenet ændres.
8. Brændselssystem til en dieselmotor med højtryks- 10 indsprøjtning og med en indretning til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet i afhængighed af motorbelastningen for at ændre forbrændingens maksimal-tryk samt med flere cylindre, der hver har mindst en brændselsinjektor (13) , der via en højtryksledning (9) 15 er forbundet med en brændselspumpe (1) , så der mellem pumpen og injektoren er et afgrænset volumen, der for initiering af et indsprøjtningsforløb kan tryksættes med væskeformigt brændsel til et tryk større end injektorens åbningstryk, kendetegnet ved, at indretningen 20 kan ændre fleksibiliteten af indholdet i det afgrænsede volumen mellem pumpen (1) og injektoren (13).
9. Brændselssystem ifølge krav 8, kendetegne t ved, at indretningen er en på brændselspumpens lavtryksside beliggende doseringsenhed (18) til jævn 25 fordeling af en kontrolleret mængde gas i brændselsolien.
10. Brændselssystem ifølge krav 8, kendetegnet ved, at indretningen omfatter et gasfyldt delvolumen (33) af det afgrænsede volumen mellem pumpen 30 (1) og injektoren (13) , at delvolumenet er adskilt fra, men står i trykoverførende forbindelse med den øvrige del af det afgrænsede volumen, og at trykket i delvolumenet er indstilleligt for ændring af nævnte fleksibilitet . DK 174088 B1 16
11. Brændselssystem ifølge krav 8, kendetegnet ved, at indretningen omfatter mindst en i højtryksledningen monteret doseringsenhed (30) til indføring af en afmålt gasmængde i brændslet i høj tryks- 5 ledningen (9) .
12. Brændselssystem ifølge krav 9 eller 11, kendetegnet ved, at indretningen angivet ved normalbetingelserne, temperaturen T = 20°C og trykket 2 p = 101325 N/m , indfører et relativt gasindhold på 10 højst 10 volumenprocent i brændselsolien.
DK35695A 1995-03-31 1995-03-31 Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor DK174088B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK35695A DK174088B1 (da) 1995-03-31 1995-03-31 Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor
JP8078695A JPH08284777A (ja) 1995-03-31 1996-04-01 高圧噴射式のディーゼル・エンジン内の液体燃料の噴射タイミングを可変調節する方法及びその燃料装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK35695A DK174088B1 (da) 1995-03-31 1995-03-31 Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor
DK35695 1995-03-31

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK35695A DK35695A (da) 1996-10-01
DK174088B1 true DK174088B1 (da) 2002-06-03

Family

ID=8092602

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK35695A DK174088B1 (da) 1995-03-31 1995-03-31 Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor

Country Status (2)

Country Link
JP (1) JPH08284777A (da)
DK (1) DK174088B1 (da)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0096360B1 (en) * 1982-06-08 1986-09-17 The State of Queensland Sampling device for use in the sampling of biological fluids
CN102102589B (zh) * 2011-03-07 2013-04-24 沪东重机有限公司 一种低速船用柴油机电子可变喷油定时装置的调整方法
CN102305138B (zh) * 2011-08-16 2013-08-14 沪东重机有限公司 基于恒定爆发压力的柴油机性能调整方法

Also Published As

Publication number Publication date
DK35695A (da) 1996-10-01
JPH08284777A (ja) 1996-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2515276B2 (ja) 燃料噴射方法および装置
USRE33270E (en) Pressure-controlled fuel injection for internal combustion engines
US4580540A (en) Fuel injection pump for internal combustion engines
CA2127799C (en) Fuel injection device according to the solid-state energy storage principle for internal combustion engines
US4628881A (en) Pressure-controlled fuel injection for internal combustion engines
US6928975B2 (en) Dosing system
US5020498A (en) Fuel injection apparatus
DK167707B1 (da) Indsproejtningsanlaeg til indsproejtning af 2 typer braendsel i en motor
US3592568A (en) Liquid fuel injection pumping apparatus
JPS6112107B2 (da)
JPH0214542B2 (da)
RU2102619C1 (ru) Способ дозирования топлива, устройство для его осуществления, способ дозирования текучих сред и устройство для его осуществления
US7395812B2 (en) Fuel-injection system for an internal-combustion engine
DK174088B1 (da) Fremgangsmåde til variabel indstilling af indsprøjtningstidspunktet for brændsel i en dieselmotor med højtryksindsprøjtning, og et brændselssystem til en sådan motor
US3329133A (en) Regulation devices for free piston internal combustion engines
EP0133178A2 (fr) Dispositif d'injection de carburant pour moteur à deux temps
JPH03264761A (ja) 自己着火式の内燃機関用の燃料噴射ポンプ
US4364360A (en) Fuel injection system functioning with pump/nozzles
US2243861A (en) Apparatus for supplying fuel to internal combustion engines
JP2554625B2 (ja) タ−ボ過給機付き内燃機関の燃料供給装置
US3891151A (en) Pilot injection fuel injection pump
US4227501A (en) Fuel injection apparatus
US6293252B1 (en) Fuel injection device for internal combustion engines
FR2462570A1 (fr) Pompe d'injection de carburant pour moteur a combustion interne
JPS6285167A (ja) 複燃料供給装置

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK