DK173845B1 - Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i arktiske farvande - Google Patents

Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i arktiske farvande Download PDF

Info

Publication number
DK173845B1
DK173845B1 DK199901433A DKPA199901433A DK173845B1 DK 173845 B1 DK173845 B1 DK 173845B1 DK 199901433 A DK199901433 A DK 199901433A DK PA199901433 A DKPA199901433 A DK PA199901433A DK 173845 B1 DK173845 B1 DK 173845B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
propulsion
vessel according
piece vessel
ice
piece
Prior art date
Application number
DK199901433A
Other languages
English (en)
Inventor
Kaare G Breivik
Original Assignee
Norske Stats Oljeselskap
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Norske Stats Oljeselskap filed Critical Norske Stats Oljeselskap
Publication of DK199901433A publication Critical patent/DK199901433A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK173845B1 publication Critical patent/DK173845B1/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/08Ice-breakers or other vessels or floating structures for operation in ice-infested waters; Ice-breakers, or other vessels or floating structures having equipment specially adapted therefor
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B22/00Buoys
    • B63B22/02Buoys specially adapted for mooring a vessel
    • B63B22/021Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids
    • B63B22/023Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids submerged when not in use
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/28Barges or lighters
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/66Tugs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Ship Loading And Unloading (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)

Description

DK 173845 B1
Opfindelsen angår et todelt fartøj til anvendelse til olietransport i farvande, hvor der kan forekomme is.
Det er opfindelsens formål at tilvejebringe et todelt fartøj af ovennævnte type der muliggør optimal udnyttelse og samtidigt dækker behovene for søgående olie-5 transport, forsynings- og beredskabstjenester, tillige med isbrydning i arktiske farvande.
Ifølge opfindelsen bliver ovennævnte mål nået ved at fartøjet omfatter en første del i form af en lægterdel indeholdende et antal lasttanke og forsynet med en bovdel, der har et nedsænket modtageområde beregnet for en fortøjnings- og lastnings-10 bøje, og en anden del i form af en fremdriftsdel, der er forsynet med en agterstævndel, der er udformet med henblik på isbrydning, idet den anden del i sin forreste ende er udformet med henblik på forbindelse til agterstævndelen af lægterdelen.
Især lægterdelen af fartøjet ifølge opfindelsen er beregnet til at blive forankret ved hjælp af en bøje af den såkaldte STL type, hvor “STL” står for "Submerged Turret 15 Loading”. En bøje af denne type er en nedsænket bøje, der omfatter et centralt bundforankret organ, der står i forbindelse med den lokale kilde eller installation via mindst ét fleksibelt stigror, og som er forsynet med en drejeledsenhed med henblik på overførsel af olie (eller gas) til lagertanke på det lokale fartøj. På det centrale bøjeorgan er der drejeligt monteret et ydre bøjeorgan, der er indrettet med henblik på indførelse og 20 udløselig fastgørelse i et nedsænket, nedadtil åbent modtagerum ved bunden af fartøjet, således at fartøjet kan dreje omkring det forankrede centrale bøjeorgan under indflydelsen af de fremherskende miljømæssige kræfter, som f.eks. is, vind, bølger og vandstrømme. For en yderligere beskrivelse af STL-systemet og den hertil knyttede bøjestruktur henvises der f.eks. til US patent publikation nr. 5 564 957.
25 Når der anvendes det todelte fartøj ifølge opfindelsen vil en STL lægter blive bragt ud til det lokale olieproducerende felt ved hjælp af en forbundet fremdriftsdel, og vil blive forankret til en STL bøje, når lægteren ankommer til feltet. Lægteren kan være forsynet med en ljembetjent pick-up eller såkaldt ROP (Remotely Operated Pick-up) for at undgå problemer hidrørende fra en flydende “bæreline" eller opsamlingsledning, 30 der er forbundet til den nedsænkede bøje. Ved oliefeltet kan der være installeret to STL lastningsbøjer, hvorefter det er muligt direkte at laste flere lægtere. Lastning ved hjælp af et sådant system benævnes "Direct Shuttle Loading" (DSL). DSL fjerner behovet for permanente lagertanke på feltet, og kan give væsentlige besparelser.
Fremdriftsdelen af det todelte fartøj er fortrinsvis forsynet med de nødvendige 35 installationer for også at kunne fungere som et forsyningsfartøj. Dette bidrager til den DK 173845 B1 2 kendsgerning, at de to dele eller enheder af fartøjet kan udnyttes på en optimal måde i de nødvendige operationer, hvilket alt i alt giver en optimal økonomi.
Fremdriftsdelen af fartøjet er fortrinsvis forsynet med fremdriftsudstyr, der er velegnet til operation af fremdriftsdelen i såvel en trækkende som en skubbende til-5 stand. I farvande uden is bliver det todelte fartøj sædvanligvis drevet frem med lægterdelen forrest. I tilisede farvande bliver fartøjet imidlertid fortrinsvis drevet frem med fremdriftsdelen først, idet isbryderfunktionen heraf da bliver udnyttet. Ud over denne isbryderfunktion har fremdriftsdelen som nævnt også en forsynings- og beredskabsfunktion. Med hensyn til de forskellige funktioner kan fremdriftsdelen betegnes “Ice 10 Breaker Supply Tug (isbryderforsyningsbugserbåd)” eller IBST. Når IBST fartøjet har bragt en fuldt lastet lægterenhed til en lastningshavn, kan IBST fartøjet tage en ny last ombord samtidig med at lægterenheden bliver lodset. Energi til brug for lastoverfø-ringspumpeme vil, med afkoblet IBST, kunne leveres fra landterminalen. Fremdriftsdelen kan muligvis også anvendes som forsyningsskib til bore- og produktionsplatfor-15 me.
Ifølge en fordelagtig udførelsesform af det todelte fartøj ifølge opfindelsen er den forreste ende af fremdriftsdelen udformet som en bovdel, der er egnet til isbrydning. En sådan bovform er fordelagtig ved at den forøger den operationelle anvendelighed og fleksibilitet af fremdriftsdelen.
20 Det er endvidere meget fordelagtigt, at også bovdelen af lægterdelen er ud formet med henblik på isbrydning. Det er en kendsgerning, at isbelastningeme i høj grad afhænger af bovformen af lægterdelen, og en isbrydende bov medfører væsentlig mindre isbelastninger.
Det skal bemærkes, at princippet der omfatter en lægter, der kan skubbes, 25 allerede er kendt. Såvidt vides er der imidlertid intet kendt koncept ifølge hvilket begge fartøjsorganer eller enheder har forskellige anvendelsesområder ud over den primære funktion.
Opfindelsen vil biive yderligere beskrevet i det efterfølgende i forbindelse med en eksemplificerende udførelsesform og med henvisning til tegningerne. Her viser: 30 Figur 1. Skematisk tegning af et todelt fartøj ifølge opfindelsen, hvor fartøjsdelene er adskilt fra hinanden;
Figur 2. Skematisk plantegning af fartøjet på fig. 1;
Figur 3. Skematisk snittegning langs linien lll-lll på fig. 2;
Figur 4. Tegning set fra siden af den forreste del af en lægterdel af alternativ udform-35 ning; DK 173845 B1 3
Figur 5. Skematisk tegning set fra siden af en anden udførelsesform af et todelt fartøj ifølge opfindelsen;
Figur 6. Skematisk plantegning af fartøjet vist på fig. 5;
Figur 7. Skematisk plantegning, der viser tankarrangementet i laegterdelen af fartøjet 5 vist på fig. 5;
Figur 8. Skematisk snittegning langs linien VHI-VIII på fig. 7;
Figur 9 og 10. Plantegninger set nedefra og forfra der viser bovformen af lægterdelen på fig. 7-9;
Figur 11 og 12. Tegning set fra siden hhv. plantegning af fremdriftsdelen af fartøjet vist 10 på fig. 7-9; og
Figur 13. Skematisk snittegning, der viser skrogformen langs linien XIII-XIII på fig. 11.
På tegningerne er ens og tilsvarende dele og strukturelle elementer angivet ved de samme referencenumre på de forskellige viste udførelsesformer af fartøjet.
Skibet eller fartøjet vist på fig. 1 til 2 omfatter en første del 1 i form af en læg-15 terdel, dvs. en del der ikke indeholder fremdriftsudstyr, og en anden del 2 i form af en fremdriftsdel, der er udført som et fartøj med isbryderfunktion.
Lægterdelen 1 har en bovdel 3 og en agterstævndel 4, og bovdelen er forsynet med et nedsænket, nedadtil åbent modtagerum 5 til modtagelse af en bøje 6 af STL typen, der er udformet svarende hertil, som nævnt i indledningen. Over modtage-20 rummet er der antydet en serviceskakt 7, der strækker sig igennem lægterskroget imellem modtagerummet og dækket 8 af lægteren. Nødvendigt udstyr (ikke vist) til hejsning og fastgørelse af bøjen i modtagerummet er anbragt i forbindelse med serviceskakten 7 og på dækket 8.
Som antydet er bøjen 6 forankret til havbunden ved hjælp af et antal ankerli-25 ner 9, og den øverste ende af et fleksibelt stigrør 10 fra en installation eller kilde (ikke vist) er forbundet til bøjen.
Lægterdelen 1 indeholder et antal lasttanke, der er dannet ved hjælp af i længderetningen og tværgående forløbende skot 11 henholdsvis 12. Som det fremgår indeholder lasttankene et antal centertanke 13 og et antal side- eller fløjtanke 14. End-30 videre er lægterdelen forsynet med sidetanke 15 og med en dobbelt bund 16. Lægter-delen har en fast eller permanent ballast 17, der kan være lagret i den øverste del af sidetankene 15 som vist på fig. 3. Dette giver en god isolation imod lasttankene 14.
Den dobbelte bund og sidetankene kan i andre tilfælde være tomme, hvilket også medvirker til en god isolation overfor varmetab.
DK 173845 B1 4
Som antydet på fig. 1 er laegterdelen forsynet med en rørledning 18, der forløber imellem modtagerummet 5 og centertankene 13. Herved kan olie føres fra lastningsbøjen 6 direkte til centertankene 13 og videre til sidetankene 14. Herved undgås potentielle problemer med isdannelse på rørledninger/ventiler med mere. Alt udstyr i 5 området over bøjen vil også operere under kontrollerede temperaturforhold, hvilket vil være en stor fordel i arktiske farvande.
Lægterdelen 1 kan være udstyret med henblik på ubemandet drift, men en besætning beregnet for overvågning af operationerne, typisk to til tre personer, kan også være ombord, f.eks. under lastning, når lægterdelen er forladt af fremdriftsdelen.
10 Lægterdelen er derfor også forsynet med et kombineret kontrolcenter og en lille beboelsesenhed 19.
Lægterdelen kan være bygget af beton, hvilket giver vedligeholdelsesfordele i forbindelse med operationer i isfyldte områder.
Som nævnt har fremdriftsdelen 2 en agterstævndel 20, der er hensigtsmæs-15 sig udformet med henblik på isbrydning, og en forreste del 21, der er udformet med henblik på forbindelse til agterstævndelen 4 af lægterdelen. Fremdrifsdelen er endvidere forsynet med fremdriftsudstyr og det nødvendige maskineri til drift af fremdriftsdelen 2 i en trækkende såvel som i en skubbende tilstand. For at sikre den nødvendige manøvreringsevne for fremdriftsdelen omfatter fremdriftsudstyret et par 360 drejelige, 20 elektrisk drevne propelenheder eller trykenheder 22. Trykenhedeme er fortrinsvis af “Azipot”-typen. Ved hjælp af en sådan trykenhedsinstallation vil fremdriftsdelen på en effektiv måde være i stand til at bryde is af betydelig tykkelse, idet vandet bliver suget væk under isen ved hjælp af trykenhedeme.
For at kunne varetage de lokale beredskabs- og forsyningsopgaver kan frem-25 driftsdelen alt efter hvad der er påkrævet være forsynet med et lukket dæk 23, såvel som et åbent dæk 24. I det åbne dækområde vil det være muligt at placeret containere. Endvidere er fremdriftsdelen forsynet med et hovedbeboelsesområde 25, en kommandobro 26 og andre konventionelle, nødvendige installationer.
Arrangementer til brug for den indbyrdes forbindelse af lægterdelen 1 og 30 fremdriftsdelen 2 omfatter i den viste udførelsesform et i længderetningen forløbende kanalformet rum 27, der er anbragt i fremdriftsdelen og som udmunder i den forreste ende 21 heraf, og et indføringsorgan 28, der forløbet ud fra agterstævndelen 4 af lægterdelen, og som er udformet med henblik på indføring i kanalrummet. I det indre af fremdriftsdelen er der anbragt et eller flere koblingselementer til indgreb i tilsvarende 35 koblingselementer på indføringsorganet 28, når dette er på plads i kanalrummet 27.
DK 173845 B1 5
Kanalrummet er udformet således, at den indbyrdes forbindelse skal kunne finde sted på den mest effektive måde. Blandt andet vil der blive taget hensyn til at eventuel is ikke skal blive fanget i rummet og forhindre den indbyrdes forbindelse.
Det indbyrdes forbindelsesarrangement er udformet med henblik på at låse 5 fremdriftsdelen 2 til lægterdelen 1 i den skubbende tilstand, idet det på passende måde er udformet således, at de to fartøjsdele kan bevæges som en helhed i den trækkende tilstand. Af hensyn hertil kan ovennævnte koblingselementer bestå af en hydraulisk drevet drejeaksel 29 anbragt i fremdriftsdelen, og et hul 30 tilpasset denne aksel anbragt i indføringsorganet 28, således at fremdrifsdelen i begrænset omfang 10 kan dreje omkring drejeakslen 29, når denne bliver ført igennem hullet 30. Koblingselementet kan som en mulighed også omfatte f.eks. hydraulisk eller pneumatisk aktiverede pufferorganer, der kan aktiveres i det mellemliggende rum imellem inder-væggen af kanalrummet og indføringsorganet, og/eller supplerende koblingsorganer af mekanisk art.
15 Fremdriftsdelen 2 er forsynet med ballasttanke 31, 32 for at kunne tilpasse dybgangen og amningen af fremdriftsdelen til agterstævnenden 4 af lægterdelen 1.
Detter er nødvendigt for at være i stand til effektivt og sikkert at kunne gennemføre den indbyrdes forbindelse og afbrydelse af fartøjets dele i forhold til hinanden. Formen og størrelsen af ballasttankene vil være tilpasset de forskellige behov.
20 I udførelsesformen vist på fig. 1 til 3 har de to dele af fartøjet den samme bredde. Imidlertid kan de to dele eller enheder også have forskellige bredder.
Lægterdelen af det todelte fartøj kan også være særlig udformet med henblik på drift i lavvandede områder. Dette bliver opnået ved at udforme bovdelen som vist på fig. 4. Bunden af bovdelen 3 er ifølge denne udførelsesform hævet i forhold til resten 25 af bunden af lægterdelen 1, således at det område, i hvilket modtagerummet 33 for bøjen 34 er anbragt har en mindre dybgang end den resterende del af tægterdelen.
Bortset fra denne forskel kan lægterdelen være udformet som beskrevet i det foregående. Med henblik på at opnå manøvreringsevne er lægteren forsynet med en trykenhed 35, der i denne udførelsesform er placeret bag det område, hvori modtagerummet 30 33 befinder sig.
I det viste tilfælde er bøjen 34 udformet, således at den kan placeres på havbunden 36, når den er afbrudt fra lægterdelen. Bøjen er forankret ved hjælp af et antal ankerliner, der som vist består af en kædedel 37 og en wiredel 38.
Den specielle udformning af boven gør det muligt at anvende forholdsvis store 35 fartøjer (typisk med en dødvægt på mellem 100.000 og 140.000 tons) på vanddybder DK 173845 B1 6 ned til 20 til 25 meter. En sådan udformning af bovdelen kan være af væsentlig betydning, da de lokale arktiske områder ofte er meget ujævne og lavvandede.
Det kan også være af interesse lokalt at sænke havbunden på det sted, hvor bøjen er nedsat. Dette vil også gøre det muligt for større fartøjer at operere på lavt 5 vand.
En anden udførelsesform af fartøjet ifølge opfindelsen er vist på fig. 5 til 13.
Den væsentligste forskel i forhold til udførelsesformen vist på fig. 1 til 3 er, at såvel den forreste ende af fremdriftsdelen som bovdelen af lægterdelen ifølge udførelsesformen vist på fig. 5 til 13 er udformet med henblik på isbrydning. Som nævnt i indledningen 10 kan dette have væsentlige operationelle og arbejdsmæssige fordele. Som nævnt i det foregående er tilsvarende dele og strukturelle elementer angivet med de samme referencenumre i de viste udførelsesformer. Beskrivelsen af sådanne dele/elementer, der er beskrevet i det foregående, vil ikke blive gentaget i forbindelse med den udførelsesform, der er vist på fig. 5 til 13, idet der i stedet henvises til den foregående beskri-15 velse.
Som vist på fig. 5 til 7 omfatter fartøjet eller skibet en første del eller lægterdel 41 og en anden del eller fremdriftsdel 42. Lægterdelen har en bovdel 43 og en agterstævn eller agterendedel 44. Som nævnt er bovdelen udformet med henblik på isbrydning, og har med dette formål for øje en i nedadgående retning og i bagudgående ret-20 ning skrå underside. Formen af boven er optimeret med henblik på operationer i is, samtidig med at duvnrngsegenskabeme af lægterdelen på åbent hav er blevet taget i betragtning.
På en måde, der svarer til den første udførelsesform, er bovdelen forsynet med et modtagerum 5 for en bøje af STL typen. Bovformen af lægteren skal beskytte 25 STL systemet imod isbelastninger, og bunddelen af boven er udformet med henblik på dette formål. Som det bedst fremgår af fig. 9 og 10 har boven således et fremadrettet kølelement 45, der er udformet som en isplov med henblik på at skubbe isen til side, således at minimale direkte isbelastninger vil blive rettet imod STL systemet, når isfeltet bevæger sig i retning heraf.
30 Agterstævndelen 44 af lægterdelen har i denne udførelsesform to i bageud- gående retning forløbende sidearme 46, der afgrænser en central indskæring 47, der har en form, der er tilpasset modtagelsen af en bovdel 48 af fremdriftsdelen 42 af samme tværsnitsform. Fremdriftsdelen har ifølge denne udførelsesform således en væsentlig mindre bredde end lægterdelen. Som det fremgår af fig. 5 har sidearmene 35 46 i nedadgående og fremadgående retning skrå undersider med det formål at optime- DK 173845 B1 7 re agterstævnendens form, med det formål at forbedre fartøjets evne til en stabil gang.
En optimeret agterstævnende har en passende hældningsvinkel på ca. 18° og afrundede spanter.
Arrangementet for den mekaniske forbindelse imellem lægterdelen 41 og 5 fremdriftsdelen 42 er ikke nærmere vist, men kan udformes på mange forskellige måder, f.eks. som beskrevet i det foregående i forbindelse med første udførelsesform. Arrangementet skal tillade indbyrdes forbindelse af fartøjets dele i forskellige relative højdepositioner alt efter dybgangen og amningen af lægterdelen og afhængig af opfyldningsgraden af lasttankene.
10 Som det fremgår af fig. 5 er lægterdelen forsynet med et par bovtrykenheder 49 og en agterstævns- eller agterendetrykenhed 50. Endvidere viser fig. 6, at lægterdelen også er forsynet med et helikopterdæk 51 og kraner 52 til håndtering af udstyr.
En snittegning af skroget af lægterdelen 41 er vist på fig. 8, og det fremgår heraf, at lægterdelen har vertikale sider. Det kan imidlertid være en fordel, at lægter-15 delen har indad skrånende sider, især i vandlinieområdet, idet dette giver mindre isbelastninger på grund af den kendsgerning, at kolliderende is bliver afbøjet langs skibets side. Som følge heraf er mindre isforstærkning påkrævet, men konstruktionen bliver lidt mere kompliceret. En sådan skrogform vil også give bedre manøvreringsevne.
Fremdriftsdelen 42 er vist mere detaljeret og i større målestok på fig. 11 til 13.
20 Som nævnt i det foregående er fremdriftsdelen ifølge denne udførelsesform i stand til at bryde is såvel med dens bovende 53 som med dens agterstævnende 54. Ved hjælp af en sådan udformning af skroget kan fremdriftsdelen operere uafhængigt, såvel som isbryder som f.eks. som et forsyningsskib for bore- og produktionsplatforme.
Skrogformen af fremdriftsdelen er optimeret med hensyn til isbrydning, idet 25 egenskaberne ved fartøjet på åbent hav samtidig er blevet taget i betragtning. På grund af operationer i lavvandede områder er dybgangen af fremdriftsdelen med fordel forholdsvis lille, f.eks. 8 til 9 meter, med det formål at tillade mere uhæmmede operationer. Bovenden af fartøjet er udformet med en moderne, isbrydende bov, der har lave V-vinklede spanter for at forhindre duvning. Endvidere er kimmingen, d.v.s. den afrun-30 dede del af fartøjets bund, fortrinsvis trinvist udformet for at reducere rulning. Som det fremgår af fig. 11 har fartøjet et forreste kølorgan 55, der er udformet som en isplov, på samme måde som bovdefen af lægterdelen, med det formål at skubbe isen til side, for at minimere isbefastninger på fremdriftssystemet.
Som det fremgår af snittegningen på fig. 13 har fartøjet i indadgående retning 35 skrånende sider med det formål at forbedre manøvreringsegenskabeme.
DK 173845 B1 8
Det er underforstået, at fremdriftsdelen eller fartøjet 42 forsynet med fremdriftsudstyr og det nødvendige maskineri til operation i såvel den skubbende som den trækkende tilstand, ligesom det var tilfældet ifølge den første udførelsesform. En trykenhed 22, f.eks. af “Azipot” typen, er således anbragt ved agterenden 54 af fartøjet.
5 Endvidere er der i den forreste bunddel 55 anbragt en bovtrykenhed 56 af hensyn til forbedring af manøvreringsevnen.
Fartøjet 42 er i princippet forsynet med de samme faciliteter som fremdriftsdelen 2. Endvidere fremgår det, at fartøjet på fig. 11 til 12 i dette tilfælde er forsynet med et helikopterdæk 57, en kran 58 til håndtering af udstyr på et arbejdsdæk 59, et 10 antal redningsbåde 60, en last/helikopterhangar under en luge 61 og et antal indre rum (antydet ved hjælp af stiplede linier på fig. 11) f.eks. med henblik på at rumme mekanisk udstyr og personel.
Fremdriftsdeien 42 antages på forhånd at være klassificeret som et skubbe-fartøj såvel som et arktisk forsyningsskib for ubegrænset service. Andre opgaver, ud 15 over isbrydningsoperationer, kan omfatte * udbringning af dæklast og offshore udstyr * DP operationer * bugseringsoperationer * olieindvindingsoperationer 20 * redningsoperationer * brændbekæmpelsesoperationer * forskningsoperationer
Isbrydningskapaciteten af fartøjet ifølge den viste udførelsesform er, når dette arbejder alene, antaget at være ca. 1,8 meter jævn is.

Claims (13)

1. Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i farvande i hvilke der kan forekomme is, k e n d e t e g n e t ved, at det omfatter en første del i form af en lægterdel (1; 41) indeholdende et antal lasttanke (13, 14) og forsynet med en bovdel (3; 43), der 5 har et nedsænket modtagerum (5) for en fortøjnings- og lastningsbøje (6), og en anden del i form af en fremdriftsdel (2; 42), der har en agterstævndel (20; 54), der er udformet med henblik på Isbrydning, idet den anden del (2; 42) med dens forreste ende (21; 53) er udformet med henblik på forbindelse til agterstævndelen (4; 44) af lægterdelen (1; 41). 10
2. Todelt fartøj ifølge krav 1,kendetegnet ved, at fremdriftsdelen (2; 42) er forsynet med de nødvendige installationer til også at kunne fungere som et forsyningsfartøj.
3. Todelt fartøj ifølge kravl eller 2, kendetegnet ved, at fremdriftsdelen (2; 42) er forsynet med fremdriftsudstyr, der er velegnet til drift af fremdriftsdelen såvel i trækkende som skubbende tilstand.
4. Todelt fartøj ifølge krav 3, kendetegnet ved, at fremdriftsudstyret 20 omfatter et par 360° drejelige trykenheder (22), der fortrinsvis er elektrisk drevne.
5. Todelt fartøj ifølge krav 1 eller 3, kendetegnet ved, at de to fartøjsdele (1, 2) er forsynet med et indbyrdes forbindelsesarrangement (27, 28, 29, 30), der er udformet med henblik på at lase fremdriftsdelen (2) til lægterdelen (1) i den skub- 25 bende tilstand. 1 2 3 4 5 6 Todelt fartøj ifølge krav 5. kendetegnet ved, at det indbyrdes forbindelsesarrangement (27 til 30) er udformet således, at fremdriftsdelen (2) og lægterdelen (1) er gensidigt bevægelige i den trækkende tilstand. 30 2 Todelt fartøj ifølge krav 5 eller 6, kendetegnet ved, at det indbyrdes 3 forbindende arrangement omfatter et i længderetningen forløbende kanalformet rum 4 (27), der er anbragt i fremdritsdelen (2) og som udmunder ved den forreste ende (21) 5 heraf, og et indføringsorgan (28), der forløber ud fra agterstævndelen (4) af lægterde- 6 35 len (1), og som har en form, der er tilpasset kanalrummet (27), idet et eller flere kob- DK 173845 B1 lingselementer (29) er anbragt i fremdriftsdelen (2) med henblik på indgreb i tilsvarende koblingselementer (30) på indføringsorganet.
8. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at fremdriftsdelen (2) er 5 forsynet med ballasttanke (31, 32) med henblik på tilpasning af dybgangen og trimningen af fremdriftsdelen (2) til agterstævnsenden (4) af lægterdelen (1).
9. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den forreste ende af fremdriftsdelen (42) er udformet som en bovdel (53), der er velegnet til at bryde is.
10. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at bovdelen (43) af lægterdelen (41) er udformet med henblik på at bryde is.
11. Todelt fartøj ifølge krav 10, kendetegnet ved, at bovdelen (43) af 15 lægterdelen (41) har en underside, der hælder i nedadgående retning set fra siden og som foran modtagerummet (5) for bøjen (6) overgår i en bunddel (45), der er udformet med henblik på at beskytte modtagerummet og bøjen imod isbelastninger.
12. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at lægterdelen (1; 41) 20 er forsynet med sidetanke (15) der i disses øverste del er fuldstændigt eller delvist fyldt med en fast, permanent ballast (17).
13. Todelt fartøj ifølge krav 1,kendetegnet ved, at lægterdelen (1; 41) er bygget af beton. 25
14. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at lægterdelen (1) er forsynet med en rørledning (18) til at lede olie fra lastningsbøjen (6) direkte til en eller flere centertanke (13) og videre til sidetanke (14). 1
15. Todelt fartøj ifølge krav 1, kendetegnet ved, at bunden af lægter delen (1) i bovdelen (3) er hævet i forhold til den resterende del af bunden, således at området omkring modtagerummet (33) for bøjen (34) har en mindre dybgang end resten af lægterdelen.
DK199901433A 1997-04-11 1999-10-06 Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i arktiske farvande DK173845B1 (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO971690 1997-04-11
NO971690A NO971690D0 (no) 1997-04-11 1997-04-11 Todelt skip for bruk ved oljetransport i arktiske farvann
PCT/NO1997/000241 WO1998046477A1 (en) 1997-04-11 1997-09-09 A two-part ship for use in oil transport in arctic waters
NO9700241 1997-09-09

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK199901433A DK199901433A (da) 1999-10-06
DK173845B1 true DK173845B1 (da) 2001-12-17

Family

ID=19900608

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK199901433A DK173845B1 (da) 1997-04-11 1999-10-06 Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i arktiske farvande

Country Status (7)

Country Link
US (1) US6162105A (da)
AU (1) AU4474897A (da)
CA (1) CA2285955C (da)
DK (1) DK173845B1 (da)
NO (1) NO971690D0 (da)
RU (1) RU2203197C2 (da)
WO (1) WO1998046477A1 (da)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0962384A1 (en) * 1998-06-05 1999-12-08 Single Buoy Moorings Inc. Loading arrangement
RU2200109C1 (ru) * 2002-03-29 2003-03-10 Открытое акционерное общество "Мурманское морское пароходство" Комплекс для передачи жидкого груза на танкер (варианты)
US20070095266A1 (en) * 2005-10-28 2007-05-03 Chevron U.S.A. Inc. Concrete double-hulled tank ship
ITMI20052374A1 (it) 2005-12-13 2007-06-14 Hi Tech Internat S R L Imbarcazione
RU2422614C2 (ru) 2006-03-30 2011-06-27 Эксонмобил Апстрим Рисерч Компани Мобильная, арктическая буровая система круглогодичного действия
FI122506B (fi) * 2006-08-14 2012-02-29 Waertsilae Finland Oy Proomujärjestelmä, hinaajayksikkö, proomuyksikkö ja menetelmä proomujärjestelmän käyttämiseksi
FI20070241L (fi) * 2007-03-23 2008-09-24 Statoil Asa Monitoiminen jäänmurtaja
CA2684772C (en) * 2007-05-11 2015-05-05 Exxonmobil Upstream Research Company Automatic ice-vaning ship
WO2010144187A1 (en) * 2009-06-11 2010-12-16 Exxonmobil Upstream Research Company Subsea hydrocarbon recovery systems and methods
US20110067618A1 (en) * 2009-09-24 2011-03-24 Harry Edward Dempster Water-Based Material Transportation System
US20140290281A1 (en) * 2011-06-23 2014-10-02 Waller Marine, Inc. Articulated tug and barge arrangement for LNG storage, transportation and regasification
US8955448B1 (en) * 2012-03-06 2015-02-17 Minyan Marine LLC Method and vessel for shipping hazardous chemicals
CN102874388A (zh) * 2012-10-23 2013-01-16 江苏省镇江船厂(集团)有限公司 基于模块化建造上层建筑的全回转拖船结构
RU2532218C1 (ru) * 2013-06-18 2014-10-27 Федеральное государственное унитарное предприятие "Крыловский государственный научный центр" (ФГУП "Крыловский государственный научный центр") Барже-буксирный состав - бункеровщик
RU2562473C1 (ru) * 2014-05-29 2015-09-10 Олег Руманович Ахмеров Судно переднеприводное с аэродинамической разгрузкой
FI128428B (fi) * 2015-10-28 2020-05-15 Ils Oy Jäätä murtava alus
JP6773413B2 (ja) * 2015-12-24 2020-10-21 三井海洋開発株式会社 浮体設備、浮体設備の係留方法、浮体設備のメンテナンス方法、及び、浮体設備における避難方法
CN111661254B (zh) * 2020-05-28 2021-05-04 太平洋海洋工程(舟山)有限公司 一种灵便型液化天然气运输船
BG67594B1 (bg) * 2020-12-16 2023-12-15 Димитров Баронов Валери Система за неподвижно скачване на плавателни съдове
US20230264790A1 (en) * 2022-02-22 2023-08-24 Sofec, Inc. Mooring systems and processes for using same

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1197186A (en) * 1966-08-23 1970-07-01 Nat Res Dev Improvements in the Construction of Ships
US3525312A (en) * 1967-10-06 1970-08-25 Exxon Production Research Co Storage or similar vessel
US3614938A (en) * 1969-11-24 1971-10-26 Peter J Statile Ship connection
US3633532A (en) * 1970-06-30 1972-01-11 Peter Bruce Tug linkage
US4759307A (en) * 1987-04-09 1988-07-26 Sun Transport, Inc. Tanker ballast
US5558036A (en) * 1995-01-17 1996-09-24 Skarhar, Inc. Integrated tug/barge system with riding pusher boat
US5660131A (en) * 1996-05-10 1997-08-26 Marinette Marine Corp Icebreaker attachment

Also Published As

Publication number Publication date
NO971690D0 (no) 1997-04-11
CA2285955A1 (en) 1998-10-22
CA2285955C (en) 2009-01-27
WO1998046477A1 (en) 1998-10-22
AU4474897A (en) 1998-11-11
US6162105A (en) 2000-12-19
DK199901433A (da) 1999-10-06
RU2203197C2 (ru) 2003-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK173845B1 (da) Todelt fartøj til anvendelse til olietransport i arktiske farvande
JP5192396B2 (ja) 深海設置船
US4281615A (en) Self-propelled semi-submersible service vessel
US6805598B2 (en) Liquid natural gas transfer station
US6336419B1 (en) Floating structure
US4471708A (en) Self-propelled semi-submersible service vessel
NO330053B1 (no) System for lasting og lossing av hydrokarboner i isfarvann
KR20120067357A (ko) 선박의 배치 및 회수용 해양 장비
US3648635A (en) Marine transport
US8844459B2 (en) Tug-barge offshore cargo transport
KR20110006810A (ko) 부유식 해양 구조물
US3939790A (en) Transport ship construction and method of loading floating cargo into a floatable cargo space of a ship
CN107187554B (zh) 用于半潜式钻井平台干拖运输的双体半潜驳船及作业方法
US3217681A (en) Catamaran offshore drilling vessel
NO316066B1 (no) Slepebåt
RU2201375C1 (ru) Ледокол (варианты), способ и система одноопорной швартовки и обслуживания судов
JP6681191B2 (ja) 浮体設備の建造方法、及び、浮体設備の浮体構造体
NO318669B1 (no) Todelt skip for bruk ved oljetransport i arktiske farvann
JP2007112330A (ja) 船舶機関室のダブルハル構造
JP2017114264A (ja) 浮体設備の建造方法、及び、浮体設備の浮体構造体
JP2637753B2 (ja) 氷のなかを航行可能な船ユニット
CN214397134U (zh) 一种鱼苗放流用船舶
CN219927937U (zh) 一种多功能电力推拖船
US1435018A (en) Vessel for and method of forming defense fortifications
JPS6175090A (ja) 予備作製された沖合構造物の海上輸送

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed

Ref document number: DK