DK170851B1 - Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri - Google Patents

Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri Download PDF

Info

Publication number
DK170851B1
DK170851B1 DK124793A DK124793A DK170851B1 DK 170851 B1 DK170851 B1 DK 170851B1 DK 124793 A DK124793 A DK 124793A DK 124793 A DK124793 A DK 124793A DK 170851 B1 DK170851 B1 DK 170851B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
animals
box
pit
boxes
area
Prior art date
Application number
DK124793A
Other languages
English (en)
Other versions
DK124793A (da
DK124793D0 (da
Inventor
Leif Christensen
Original Assignee
Slagteriernes Forskningsinst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8102672&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=DK170851(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Slagteriernes Forskningsinst filed Critical Slagteriernes Forskningsinst
Priority to DK124793A priority Critical patent/DK170851B1/da
Publication of DK124793D0 publication Critical patent/DK124793D0/da
Priority to EP94610022A priority patent/EP0622021A3/en
Publication of DK124793A publication Critical patent/DK124793A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK170851B1 publication Critical patent/DK170851B1/da

Links

Landscapes

  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

i DK 170851 B1
Den foreliggende opfindelse angår et anlæg til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri, omfattende et aflukkeligt område for en gruppe dyr, der deal bedøves, et system med bokse, der er indrettet til - efter at en boks er blevet fyldt med dyr fra området - at nedsænke boksen i en bedøvelsesgrube med en bedøvende atmosfære, at holde boksen med 5 dyrene i gruben i en tidsperiode og derefter at løfte boksen op af gruben, samt et boid, på hvilket bedøvede dyr kan udtømmes fra boksen, hvorved boksene bevæges mellem en fyldeposition ved området for indføring af slagtedyr i en boks, bedøvelsesgruben med bedøvende atmosfære og en tømmeposition ved bordet til udtømning af bedøvede dyr, hvilke bokse hver har et fælles gulvareal, på hvilket mindst tre slagtedyr kan bevæge sig 10 omkring, og en væg, der kan åbnes, således at slagtedyr i forbindelse med fyldningen kan gå ind i boksen.
Opfindelsen angår også en fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri i et anlæg omfattende et aflukkeligt område for en gruppe dyr, der skal bedøves, et system med bokse, der - efter at en boks er blevet fyldt med dyr fra området -15 nedsænker boksen i en bedøvelsesgrube med en bedøvende atmosfære, holder boksen med dyrene i gruben i en tidsperiode og derefter løfter boksen op af gruben, samt et bord, på hvilket bedøvede dyr udtømmes fra boksen, hvorved boksene bevæges mellem en fyldeposition ved området for indføring af slagtedyr i en bol», bedøvelsesgruben med bedøvende atmosfære og en tømmeposition ved bordet til udtømning af bedøvede dyr, 20 hvilke bokse hver har et fælles gulvareal, på hvilket mindst tre slagtedyr kan bevæge sig omkring, og en væg, der kan åbnes, således at slagtedyr i forbindelse med fyldningen kan gå ind i boksen.
Der kendes forskellige systemer til bedøvelse af slagtesvin i en bedøvende atmosfære af carbondioxid. Systemerne omfatter i reglen et antal gondoler eller bokse for dyrene, der 25 skal bedøves. Gondolerne har hver kun plads til et eller to dyr, der nærmest bliver fikseret i gondolen, idet pladsen er så snæver, at den ikke tillader bevægelse. I en almindeligt anvendt gondoltype går dyret ind i enden af gondolen, og når det er kommet helt ind nedsvinges gulvet, således at dyret falder et stykke ned til fikserende anlæg mod gondolens skrå sidevægge. Flere gondoler er indbyrdes forbundet i et såkaldt paternoster-system, der 30 sørger for, at gondolerne efter tur gennemgår forskellige behandlingfaser. Den første er indføring og fiksering af et dyr i gondolen. Den næste er, at en gondol med et fikseret dyr DK 170851 B1 2 føres ned i en grube med bedøvende carbondioxid. Den sidste fase er, at gondolen efter bedøvelse af dyret føres op i højde med et såkaldt udfaldsbord, og det bedøvede dyr udtømmes gennem gondolens ene sidevæg og falder ned på bordet. En operatør kan herefter sørge for at dyret opkædes, således at det af slagteliniens transportør kan føres til en 5 arbejdsposition for stikning og aftapning af blod.
Skønt sådanne gondolsystemer er udbredt anvendt, giver de ikke en tilfredsstillende behandling af slagtedyrene, idet der - især på slagtelinier med høj slagtehastighed - kan opstå vanskeligheder med at kunne føre dyrene ind i gondolerne i den ønskede takt.
En mere tilfredsstillende behandling af slagtesvin opnås ved anvendelse af bokse med et 10 fælles gulvareal, på hvilket tre eller flere dyr kan bevæge sig omkring. Et system med sådanne bokse og af den i indledningen til krav 1 angivne art er beskrevet i EP-A 0 441 633. I nogle udførelsesformer åbnes den ene endevæg eller en sidevæg af en boks i forbindelse inddrivning af dyr i boksen. Når boksen er fyldt, lukkes den og føres til et holdeområde. Efter behov sænkes boksen ned i en grube med bedøvende carbondioxid.
15 Efter en vis opholdstid i gruben er dyrene blevet bedøvet, og boksen føres op af gruben og hen til et tømmeområde. Her åbnes ende- eller sidevæggen igen, og de bedøvede dyr tømmes ud på et udfaldsbord, hvorefter den tomme boks returneres til fyldeområdet. Disse udførelsesformer af et boksbedøvelsessystem er særdeles pladskrævende. I de øvrige viste udførelsesformer ledes dyrene ind i en boks gennem en åbning i en endevæg. Boksen 20 tømmes for bedøvede dyr ved åbning af en tilstødende sidevæg. Disse udførelsesformer kræver også megen plads uden om bedøvelsesgruben.
I dansk patentansøgning nr. 470/93 (der først er blevet almindeligt tilgængelig efter foreliggende ansøgnings indlevering) er beskrevet et bedøvelsesanlæg med tre ved siden af hinanden anbragte bokse, der uafhængigt af hinanden kan køre ned i en bedøvelsesgrube.
25 Efter bedøvelse af dyrene i en boks kører den op til en position over gruben, der udgør en fælles station til fyldning af boksen gennem en sidevæg og udtømning af de bedøvede dyr fra boksen gennem en væg, der ligger overfor den i forbindelse med fyldningen åbnede væg. Eventuelt kan der findes to bokse, der skiftevis er nede i gruben og oppe i den fælles station over gruben.
DK 170851 B1 3
Det har nu vist sig, at et boksbedøvelsessystem af den i indledningen til krav 1 angivne art kan opbygges på en ny måde, der kræver mindre plads, uden at fordelene med hensyn til behandlingen af dyrene mistes derved.
5 Anlægget ifølge opfindelsen er nyt og særegent ved, at systemet med bokse er indrettet til at flytte boksene rundt i lodret plan i kreds efter hinanden mellem fyldepositionen, bedøvelsesgruben og tømmepositionen inden for det område, der - set i vandret plan -begrænses af grubens omkreds, og at boksene hver har en væg, der ligger over for den første, i forbindelse med fyldningen åbnede væg, og som er indrettet til at blive åbnet i 10 forbindelse med udtømningen af bedøvede dyr fra boksen.
Ved at flytte boksene rundt i lodret plan i kreds efter hinanden inden for det område, der begrænses af grubens omkreds, og at anbringe to åbnelige vægge over for hinanden i boksen i stedet for blot at anvende bokse med en åbnelig væg eller to åbnelige vægge, der støder op til hinanden, opnås et væsentligt bedre lay-out af systemet, således at der kræves IS betydeligt mindre plads. I det her omhandlede anlæg er arealbehovet af samme størrelsesorden som ved de kendte patemostersystemer med gondoler for et eller to dyr, men bedøvelsesanlægget ifølge opfindelsen undgår problemerne, der skyldes indføringen og fikseringen af dyrene i gondolerne. Desuden kan en boks fyldes med dyr, medens en anden boks tømmes for bedøvede dyr. Anlægget ifølge opfindelsen har derfor en meget høj 20 kapacitet, og denne er fleksibel, da der kun kræves en uddybning af gruben og indsættelse af flere bokse for at forøge kapaciteten.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen er ny og særegen ved, at systemet med bokse flytter boksene rundt i lodret plan i kreds efter hinanden mellem fyldepositionen, 25 bedøvelsesgruben og tømmepositionen inden for det område, der - set i vandret plan -begrænses af grubens omkreds, og at en væg i hver af boksene, der ligger over for den første, i forbindelse med fyldningen åbnede væg, åbnes i forbindelse med udtømningen af bedøvede dyr fra boksen.
Det skal nævnes, at boksene kan transporteres rundt ved hjælp af et i og for sig kendt 30 patemostersysten, men tranporten kan også foregå ved hjælp af andre transportsystemer, i hvilke boksenes bevægelsesmønster og -takt er fast eller mere eller mindre fleksibel i afhængighed af den takt, med hvilken boksene fyldes og tømmes.
DK 170851 B1 4
Anlægget og fremgangsmåden ifølge opfindelsen fremgår nærmere af følgende beskrivelse af forskellige udførelsesformer, der er vist på tegningen, hvori fig. 1-5 viser fem forskellige 5 udførelsesformer. Den første figur i en udførelsesform er altid et planbillede af anlægget, medens de følgende figurer af en udførelsesform er et lodret snit gennem anlægget.
Anlægget i fig. la, lb og lc omfatter en drivgang 1, der er tilstrækkelig bred til, at to eller tre slagtesvin kan gå ved siden af hinanden. Dyrene ledes ind fra venstre og passerer nogle helt eller delvist åbnede skydedøre 2, der opdeler den sidste del af drivgangen i tre områder 10 med plads til fem svin i hver. Hvis skydedørene 2 kun er åbnet så meget, at et svin ad gangen kan passere gennem åbningen, opnås en adskillende virkning på dyreflokken, der ledes ind fra slagteriets foldeområde og typisk omfatter 15 dyr. Desuden opnås en mere glidende og i det væsentlige problemfri fyldning af områderne med det ønskede antal dyr end hvis skydedørene 2 var helt åbnede. Fortrinsvis er skydedøren længst til venstre helt 15 åben, medens de to øvrige kun er delvist åbne.
Hvert område kan have plads til f. eks. fem dyr, men systemet er opbygget så tolerant, at det også vil acceptere et dyr mere eller mindre i et område, idet det kan være forstyrrende for driften, hvis der skal være et nøjagtigt antal dyr i hvert område. Skydedørene 2 lukkes én ad gangen, således at der kommer 5 dyr +/- 1 dyr i hvert område. Det er ikke 20 nødvendigvis den forreste skydedør der lukkes først, idet skydedør nr. to også kan lukke først, når der registreres ti dyr ialt i de to forreste områder af drivgangen 1. I denne situation lukkes den forreste skydedør først efter, at dyrene har fordelt sig over disse to områder. Den bageste skydedør lukkes, når alle dyr er drevet forbi den. Til registrering af områdemes fyldning findes der f. eks. vejeceller under hvert område, og disse vejeceller 25 kan være forbundet til en computer, der ved hjælp af en særlig algoritme finder ud af, hvornår det ønskede antal dyr befinder sig i et område. Computeren kan da give signal til en styreenhed, der automatisk sørger for lukning af en eller flere skydedøre 2. Algoritmen kan indeholde den ovennævnte tolerance, der tillader en afvigelse på et dyr i hvert område.
DK 170851 B1 5
Registreringen af områdernes fyldning kan også ske ved hjælp af videoteknik, idet der f. eks. er anbragt et videokamera over de to forreste eller alle tre områder, og disse kameraer registrerer antallet af dyr i hvert område ved hjælp af et billedbehandlings- og billedfortolkningsprogram i en tilsluttet computer. En tredie mulighed til registrering af 5 områdernes fyldning er at anbringe en detektor, som tæller antallet af dyr, der passerer forbi en åbnet skydedør 2. Detektoren kan være af lysrelætype, hvor dyrene bryder en lysstråle, eller den kan være af nærhedstypen, f. eks. en ultralydgiver med en modtager, der opfanger reflekteret ultralyd fra et dyr i bevægelse, eller en varmcfølsom detektor, der føler vanneudstrålingen fra et dyr. Der kan anvendes en detektor for hver skydelåge eller også 10 en detektor for hver af de to sidste skydelåger.
Det forreste område af drivgangen 1 er spærret af en skyde- eller hævelåge 3. Bag lågen findes det egentlige bedøvelsessystem, der nu vil blive forklaret.
Systemet omfatter seks bokse 4 med en indgangsdør (hævelåge) 4a i den venstre side og en udfaldsdør (hævelåge) 4b i den højre side. Boksene kan bevæges ned i en med en 15 carbondioxidholdig atmosfære fyldt grube 5 ved hjælp af et elevatorsystem 6 (fig. Ib) med rundtløbende vinkelunderstøtninger 6a. I bunden af gruben 5 findes et ikke vist transportsystem, der skyder en boks 4 i retning af den stiplede pil i fig. la fra grubens ene endevæg til den anden endevæg. Her findes et ikke vist clevatorsystem, der virker på samme måde som elevatorsystemet 6, men i stedet løfter bokse op af gruben. I den øverste 20 position gribes en boks af et løftearrangement 7, der hæver boksen 4 endnu et stykke og går i indgreb med den ene kant af boksens svingbare bund, således at bunden tippes (fig.
lc). En skydeindretning sørger efter denne operation for, at boksen skydes i retning af den fuldt optrukne pil i fig. la, således at boksen igen kommer til at indtage sin udgangsstilling.
De seks bokse flyttes på denne måde i et kredsløb mellem fire forskellige positioner. I den 25 første position er indgangsdøren 4a åbnet, og dyr fra et foranliggende område af drivgangen 1 kan drives ind i boksen, f. eks. ved hjælp af en ikke vist køre/hejselåge, der kan bevæges gennem drivgangen. Når dyrene er kommet ind i boksen, lukkes indgangslågen 4a, og boksen sænkes ned i gruben ved hjælp af elevatorsystemet 6. Når boksen med dyrene er kommet ned til grubens bund skydes boksen i retning af den stiplede pil i fig. la, og 30 boksen løftes op af gruben ved hjælp af det ikke viste elevatorsystem. Nedføringen, DK 170851 B1 6 forskydningen og opføringen foregår ganske langsomt, således at tidsrummet fra dyrene kommer ind i den bedøvende atmosfære til de igen forlader atmosfæren svarer til bedøvelsestiden, der afhængig af bedøvelsesformen (dødelig eller ikke-dødelig) kan være 1-3 minutter.
S Når boksen efter det nævnte tidsrum igen komma op af gruben 5 med de nu bedøvede dyr, løftes den op til den position, der ses øverst i fig. lc. Udfaldsdøren 4b i boksais højre side åbnes og boksens bund 4c svinges til den viste skrå position, således at dyrene glider ud af boksen, via en mellemslidske 8 og ned på et opkædningbord 9. Dette er en transportør med lameloverflade. De bedøvede dyr transporteres ganske langsomt i pilens retning, og 10 opkædes efterhånden af en operatør, der anbringer en kædeløkke om hvert dyrs ene bagben. Kæden er fastgjort til et sædvanligt transportorgan, der hænger ned fra en giidestangsconveyor eller lignende, der ved dropfingrenes forskydning af transportorganet langs giidestanden efterhånden løfter kroppen op fra udfaldsbordet, således at den hængende i kæden kan føres til et stikkeområde.
15 Det ses af fig. la til lc, at der normalt er fire bokse nede i bedøvelsesgruben 5 ad gangen, mens to bokse befinder sig over gruben, hvoraf den ene fyldes med ubedøvede dyr, mens den anden tømmes for bedøvede dyr.
Dyrene i hvert af de tre omåder af drivgangen 1 drives ind i bedøvelsessystemets bokse 4, efterhånden som de flyttes hen til enden af drivgangen, idet hver boks fyldes med samtlige 20 dyr fra et område. En ikke vist køre/hejselåge tjener til inddrivningen, men den kan også foretages manuelt af en operatør, der anvender et drivbrædt.
Et nyt hold dyr kan derefter begynde at fylde områderne i drivgangen, og opdelingen i grupper påbegynde. Når den fyldte boks er fjernet og den efterfølgende tomme boks er på plads for enden af drivgangen, kan den ovenfor beskrevne arbejdsprocedure gentages med 25 de nye dyr.
Systemet har en forholdsvis høj kapacitet, giver dyrevenlig behandlig og kræver forholdsvis lidt plads på grund af den hensigtsmæssige adskillelse med indføring af dyrene på den ene side af gruben 5 og udtømning af de bedøvede dyr på den modsatte side af gruben.
DK 170851 B1 7 I stedet for seks bokse kan systemet have fire bokse. Kapaciteten kan så senere om ønsket øges ved at indsætte to nye bokse. Skulle kapaciteten stadig ikke være tilstrækkelig, kan gruben gøres længere eller dybere, således at der f. eks. bliver plads til otte bokse eller flere.
5
Boksene 4 kan konstrueres, så de rummer tre eller fire dyr, men de kan også gøres større, så de rummer seks, syv eller otte dyr eller helt op til 15 dyr. Gruben kan om ønsket gøres større, således at dyrene får en længere bedøvelsestid og/eller kapaciteten øges. Ligeledes kan der findes flere eller færre bokse, afhængigt af ønsker og de aktuelle forhold på 10 slagteriet.
Det skal nævnes, at dyrene, der drives ind fra foldeområdet, ikke nødvendigvis skal opdeles i tre grupper. De kan f. eks. opdeles i to grupper, eller der behøver slet ikke ske nogen opdeling, idet boksenes størrelse f. eks. kan svare til antallet af dyr der pr. gang drives ind fra foldene. Endelig kan der ske en løbende inddrivning af dyr fra foldene uden nogen 15 adskillelse mellem dyrene fra forskellige foldeafsnit. En operatør kan ved hjælp af et drivbrædt fraskille de forreste dyr i drivgangen og lede dem ind i den tomme boks, eller et automatisk system kan udføre den samme funktion, hvorved det er hensigtsmæssigt at øge afstanden mellem de enkelte dyr, f. eks. ved at gøre drivgangen 1 mere smal eller stedvist indsætte forsnævringer i drivgangen. Ved løbende inddrivning fra foldene uden 20 adskillelse mellem flokkene kan dyrene også adskilles i grupper, der hver svarer til det tilstræbte antal dyr i hver boks. Dette er især aktuelt, når foldene indeholder varierende antal dyr, f. eks. 10-20 dyr i hver fold, eller når hver fold rummer et stort antal dyr, f. eks.
20-80 dyr, eller foldeanlægget er af en type, der ikke har mulighed for at holde dyr fra et afsnit adskilt fra andre under drivningen. Den sidste del af drivgangen kan i disse tilfælde 25 være konstrueret på samme måde som vist la-lc med tre afsnit, der hver kan rumme et antal dyr svarende til antallet af dyr, der skal fyldes i en boks. Der kan også blot være to eller et afsnit, som hver rummer et antal dyr svarende til indholdet i en fyldt boks.
Systemets udtømningsside kan også have andre udformninger end den viste. F. eks. kan den liniære transportør 9 med lameloverflade i stedet bestå af en cirkulær eller ringformet 30 transportør, der igen fører et dyr tilbage til operatøren, hvis han skulle have mistet det i første omgang. Endvidere kan anvendes systemer, der fremmer adskillelsen af dyrene, som DK 170851 B1 8 udtømmes fra en boks, f. eks. af den type, der er beskrevet i dansk patentansøgning nr. 951/90.
Anlægget i fig. 2a og 2b omfatter en bedøvelsesgruppe 5 med tre ens transportsystemer for transport af bokse 4 i et kredsløb, der omfatter fyldning af en boks med dyr, anbringelse 5 af en fyldt boks i en bedøvende atmosfære og tømning af en boks for bedøvede dyr. Hvert transportsystem kan være konstrueret på samme måde som ved anlægget ifølge fig. 1, men det er også muligt at anvende et paternostersystem, ved hjælp af hvilket boksene føres rundt i kredsløbet. De tre ens transportsystemer kan drives synkront eller uafhængigt af hianden. Det foretrækkes, at de bedøvede dyr ikke udtømmes på en gang. Fortrinsvis 10 udtømmes boksene med ensartet forskudte tidsintervaller, således at operatøren, der skal opkæde de bedøvede dyr, får en jævn forsyning af bedøvede dyr.
Hvert system forsynes med ubedøvede dyr via en drivgang 1, der kan være konstrueret og fungerer på enhver af de ovenfor beskrevne måder med opdeling eller uden opdeling af de fra foldeområdet inddrevne dyr.
15 I fig. 2b ses det, at hver boks har en indgangslåge 4a, der er løftet under boksens fyldning med dyr, samt en udgangslåge 4b, der er løftet under tømningen af boksen. De her viste bokse har en vandret bevægelig bund 4d i stedet for den i fig. lc viste vippebund 4c. Bunden består af en båndtransportør, der kører over to ruller, hvoraf den ene eller begge kommer i indgreb med et driwærk, når boksen indtager den i fig. 2b viste, øverste højre 20 position. Ved hjælp af transportbåndet føres de bedøvede dyr ud på en udfaldsbord 9, der kan være konstrueret på samme måde som udfaldsbordet i udførelsesformen ifølge fig. 1 eller på enhver anden måder.
Dette anlæg har højere kapacitet end anlægget ifølge fig. la-lc.
I stedet for tre drivgange kan anlægget f. eks. have to drivgange. Hvis anlæggets kapacitet 25 ønskes bibeholdt, kan boksene gøres større og indrettes til hver at rumme f. eks. 7-8 dyr.
Anlægget i fig. 3a og 3b omfatter en drivgang 1 med et opdelingssystem for et hold dyr, en aflang bedøvelsesgrube 5 og et udfaldsbord 9. Det der især adskiller dette anlæg fra de DK 170851 B1 9 foregående er, at den øverste venstre boks 4 i fig. Sb med bedøvede dyr kan bevæges uafhængigt af de øvrige bokse langs udfaldsbordet 9 og under denne bevægelse udtømmer de bedøvede dyr. Disse bliver således fordelt langs udfaldsbordet, hvilket letter opkædningsoperatørens arbejde.
5 De tre bokse til højre i fig. 3a fyldes fra den side, der vender mod drivgangens tre områder, idet hver boks har en hævbar indgangslåge 4a. I den modstående side af boksene findes en tilsvarende hævelåge 4b, gennem hvilken de bedøvede dyr kan tømmes ud på udfaldsbordet 9.
Anlægget i fig. 4a-4b omfatter en drivgang 1 med et opdelingsområde, en aflang 10 bedøvelsesgrube S og tre udfaldsborde 9. Boksene 4, der er af tilsvarende konstruktion som de ovenfor beskrevne med en indgang 4a og en udgang 4b i modstående sider, er sammekoblet i grupper på tre, som antydet med de buede linier mellem boksene i fig. 4b. Boksene kan indtage fire positioner, som det ses af figuren.
Opdelingsområdet omfatter skydevægge 2, der i opdelingfasen indtager den i fig. 4a viste, 15 delvist lukkede stilling, og efter opdelingen er fuldstændig lukkede. Ud for hvert af de tre opdelingsområder af drivgangen 1 findes i denne udførelsesfonn et venteområde 14, til hvilke de respektive grupper kan overføres, idet mellemvæggene udgøres af hævelåger 15, og der findes ikke viste ledeplader til automatisk overføring af dyrene til venteområdet 14. Når dyrene er kommet over i venteområdet lukkes mellemvæggene 15 igen, og dyrene er 20 nu klar til at blive overført til tomme bokse, der ankommer til anlæggets fyldested ud for venteområdet. Dyrene overføres manuelt eller automatisk ved hjælp af et drivbrædt. Udførelsesformen med et venteområde sikrer, at boksene kan fyldes med dyr, så snart boksene er ankommet. Overføring af dyr fra områderne i drivgangen 1 til venteområdet 14 og/eller til boksen 4 behøver ikke foregå samtidig, men kan f. eks. påbegyndes så snart der 25 er fem dyr i det pågældende område.
Anlægget i fig. 5 er stort set konstrueret på samme måde som anlægget ifølge fig. la-lc, bortset fra at lay-out'et er ændret ved, at gruben strækker sig i drivgangens forlængelse. Anlægget har kun ét område for et hold dyr, der drives ind fra foldeområdet. Det begrænses bagtil af en låge 16. Dyrene opdeles og inddrives manuelt i boksene 4 af en operatør, der hertil anvender et drivbrædt 17.
10 DK 170851 B1
Opdelingen og inddrivningen kan også ske automatisk. Ved en særlig udførelsesform kan der f. eks. findes en drivlåge 17, der automatisk bevæges mod højre i drivgangen, samt en S skydelåge 18, der under fyldningen af en boks kun tillader, at ét dyr ad gangen går ind i boksen. I forbindelse med drivgangafsnittet kan findes en detektor, der registrerer det total antal dyr i afsnittet. Det kan f. eks. dreje sig om et system med videokameraer over afsnittet eller vejeceller under afsnittets gulv. Hver gang et dyr forlader afsnittet, dvs. går ind i boksen, tælles én ned. Når der f. eks. fem gange er afgivet en nedtælleimpuls, er dette 10 tegn på, at boksen er fuld og skydelågen 18 lukkes automatisk samtidig med, at drivlågen 17's tranport stoppes. Efter at en tom boks er bragt på plads ud for afsnittet kan fyldningen gentages så mange gange som nødvendigt til tømning af gangafsnittet.

Claims (2)

1. Anlæg til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri, omfattende et aflukkeligt område for en gruppe dyr, der skal bedøves, et system med bokse (4), der er indrettet til - efter at en boks er blevet fyldt med dyr fra området - at nedsænke boksen i en 5 bedøvelsesgrube (5) med en bedøvende atmosfære, at holde boksen med dyrene i gruben i en tidsperiode og derefter at løfte boksen op af gruben, samt et boid (9), på hvilket bedøvede dyr kan udtømmes fra boksen, hvorved boksene bevæges mellem en fyldeposition ved området for indføring af slagtedyr i en boks, bedøvelsesgruben med bedøvende atmosfære og en tømmeposition ved bordet til udtømning af bedøvede dyr, hvilke bokse 10 (4) hver har et fælles gulvareal, på hvilket mindst tre slagtedyr kan bevæge sig omkring, og en væg (4a), der kan åbnes, således at slagtedyr i forbindelse med fyldningen kan gå ind i boksen, kendetegnet ved, at systemet med bokse er indrettet til at flytte boksene rundt i lodret plan i kreds efter hinanden mellem fyldepositionen, bedøvelsesgruben og tømmepositionen inden for det område, der - set i vandret plan - begrænses af grubens 15 omkreds, og at boksene hver har en væg (4b), der ligger over for den første, i forbindelse med fyldningen åbnede væg (4a), og som er indrettet til at blive åbnet i forbindelse med udtømningen af bedøvede dyr fra boksen.
2. Fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri i et anlæg omfattende et aflukkeligt område for en gruppe dyr, der skal bedøves, et system med bokse (4), der 20. efter at en boks er blevet fyldt med dyr fra området - nedsænker boksen i en bedøvelsesgrube (5) med en bedøvende atmosfære, holder boksen med dyrene i gruben i en tidsperiode og derefter løfter boksen op af groben, samt et boid (9), på hvilket bedøvede dyr udtømmes fra boksen, hvorved boksene bevæges mellem en fyldeposition ved området for indføring af slagtedyr i en boks, bedøvelsesgroben med bedøvende atmosfære og en 25 tømmeposition ved bordet til udtømning af bedøvede dyr, hvilke bokse (4) hver har et fælles gulvareal, på hvilket mindst tre slagtedyr kan bevæge sig omkring, og en væg (4a), der kan åbnes, således at slagtedyr i forbindelse med fyldningen kan gå ind i boksen, kendetegnet ved, at systemet med bokse flytter boksene rundt i lodret plan i kreds efter hinanden mellem fyldepositionen, bedøvelsesgroben og tømmepositionen inden for det 30 område, der - set i vandret plan - begrænses af grobens omkreds, og at en væg (4b) i hver DK 170851 B1 12 af boksene, der ligger over for den første, i forbindelse med fyldningen åbnede væg (4a), åbnes i forbindelse med udtømningen af bedøvede dyr fra boksen.
DK124793A 1993-04-26 1993-11-04 Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri DK170851B1 (da)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK124793A DK170851B1 (da) 1993-11-04 1993-11-04 Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri
EP94610022A EP0622021A3 (en) 1993-04-26 1994-04-25 Plant for stunning animals and methods of operating them.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK124793A DK170851B1 (da) 1993-11-04 1993-11-04 Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri
DK124793 1993-11-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK124793D0 DK124793D0 (da) 1993-11-04
DK124793A DK124793A (da) 1995-05-05
DK170851B1 true DK170851B1 (da) 1996-02-12

Family

ID=8102672

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK124793A DK170851B1 (da) 1993-04-26 1993-11-04 Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK170851B1 (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK124793A (da) 1995-05-05
DK124793D0 (da) 1993-11-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0061869B1 (en) Livestock handling system and apparatus therefor
US4112872A (en) Poultry cage system with poultry removal
EP0643917B1 (en) Apparatus for separating a flock of animals into groups
EP0145077B1 (en) Device for conveying chickens to a slaughtering plant
US4090275A (en) Conveyor tray system for entrails
US5511671A (en) Installation for the sorting of plate material
US2737683A (en) Animal immobilizing apparatus
US3789802A (en) Automatic poultry egg collector
SE9100395L (sv) Tredimensionell sorteringsmaskin
JPS56136719A (en) Apparatus for vertically placing eggs in lines while uniforming posture thereof
US4201156A (en) Live poultry conveying, counting and crating device
DK170851B1 (da) Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af dyr, der skal slagtes på et slagteri
US4285299A (en) Method and apparatus for collecting poultry
BE1025706A1 (nl) Inrichting en werkwijze voor het verwijderen van afgekeurde eieren binnen boerderijen
EP0622021A2 (en) Plant for the stunning of animals to be slaughtered, and a method for the operation of such a plant
US3292581A (en) Method and apparatus for transporting turkey
EP0956766B1 (en) Method and apparatus for unloading crates from a container onto a transfer conveyor
NL1039479C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het schouwen en overleggen van voorgebroede eieren.
US3812822A (en) Poultry handling system
GB2082535A (en) A process and apparatus for unloading live poultry
GB776034A (en) Letter conveyor system
KR101763565B1 (ko) 저품질 마늘 선별 장치
CN216906428U (zh) 带式自动出禽装置
EP1676482A1 (en) An apparatus, a box and a method for the stunning of slaughter animals
JPH0718669Y2 (ja) 刷版脱荷装置

Legal Events

Date Code Title Description
A0 Application filed
B1 Patent granted (law 1993)
PRA Request on administrative re-examination filed
PDA Decision on administrative re-examination: patent maintained as unamended
PDA Decision on administrative re-examination: patent maintained as unamended
PUG Patent revoked
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK