DK168680B1 - Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem - Google Patents

Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem Download PDF

Info

Publication number
DK168680B1
DK168680B1 DK123589A DK123589A DK168680B1 DK 168680 B1 DK168680 B1 DK 168680B1 DK 123589 A DK123589 A DK 123589A DK 123589 A DK123589 A DK 123589A DK 168680 B1 DK168680 B1 DK 168680B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
time slots
mobile station
base station
cell
mobile
Prior art date
Application number
DK123589A
Other languages
English (en)
Other versions
DK123589D0 (da
DK123589A (da
Inventor
Jan Erik Uddenfeldt
Original Assignee
Ericsson Telefon Ab L M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ericsson Telefon Ab L M filed Critical Ericsson Telefon Ab L M
Publication of DK123589D0 publication Critical patent/DK123589D0/da
Publication of DK123589A publication Critical patent/DK123589A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK168680B1 publication Critical patent/DK168680B1/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/08Access point devices
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/24Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
    • H04B7/26Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
    • H04B7/2643Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile using time-division multiple access [TDMA]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Description

DK 168680 B1
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem, hvori datainformation overføres ved tidsopdelt multipeltilgang, såkaldt TDMA, dvs. infor-5 mationen overføres i rammer, som hver især indeholder et antal tidsspalter. Nærmere bestemt angår fremgangsmåden en forbedring af overføringen mellem en eller flere mobilstationer og en basisstation i det tilfælde, at mob il stationerne befinder sig på stor afstand af basisstationen.
10 I et mobilradiokommunikationssystem, som virker efter TDMA-fremgangsmåden overføres datainformation mellem en basisstation og én eller flere mobilstationer, hvor datainformationen indeholder samtaleinformation og øvrig information (synkronisering, fejlkorrigering etc.).
15 Overføringen sker som tidligere forklaret over en udpeget radiokanal, indenfor eksempelvis frekvensområdet 935-960 MHz i form af rammer, som hver især indbefatter et antal tidsspalter. Datainformationen er tilvejebragt som en bitstrøm med en bestemt hastighed, eksempelvis 340 kbit/s, 20 og mellem de forskellige mobilstationer i form af korte udsendelser, som modsvarer tidsspalterne i en ramme. Normalt tildeles således en mobilstation en tidsspalte i en ramme, i hvilken den korte udsendelse udsendes eller modtages. På denne måde kan et antal mobilstationer sende eller modtage 25 over en udpeget radiokanal (RF-frekvens).
Det celleinddelte mobilradiosystem kan være inddelt i små eller store celler, hvor de små celler sædvanligvis betjener mobilstationer inden for et tæt bebygget område, medens de store celler betjener mobilstationer inden for 30 tyndt befolkede områder (uden for byområderne). Trods dette, er det ofte tilfældet, at samtlige tidsspalter i en ramme for mobilstationer i de små celler er optaget, medens omvendt én eller flere af tidsspalterne for mobilstationer inden for de store celler er ledige.
35 Et problem i tilknytning til mobilradiosystemer af TDMA-typen er det, at rækkevidden nedsættes ved den høje DK 168680 B1 2 bitfrekvens (340 kbit/s) i datainformationsstrømmen. Dette gælder naturligvis fortrinsvis i tyndt befolkede områder, hvor god rækkevidde er ønskelig. Imidlertid kan som ovenfor nævnt kapacitetsbehovet være lavere i de store celler, hvor 5 god rækkevidde er nødvendig. Hver mobilradiostation har begrænsede muligheder for at forøge sin udgangseffekt på grund af plads- og omkostningsforhold, medens basisstationen har betydelig større muligheder for at kunne forøge udgangseffekten.
10 Den foreliggende opfindelse udnytter ovennævnte fak tum, at ledig kapacitet, dvs. ledige tidsspalter, kan findes i kommunikationen mellem mobilstationer og basisstationen i tyndt befolkede områder, hvor behovet for en god rækkevidde er større. Ifølge opfindelse udnyttes de eventuelt ledige 15 tidsspalter i hver ramme derved, at bitfrekvensen i datainformationsstrømmen nedsættes, og denne datainformationsstrøm fordeles over de ekstra tidsspalter foruden over den til mobilstationen normalt tildelte tidsspalte. Dette gælder således kun i overføringsretningen mobilstation-basisstation, 20 medens overføringen basisstation-mobilstation bibeholdes uforandret, eftersom basisstationens udgangseffekt kan dimensioneres efter det maksimalt tilvejebragte behov.
En fremgangsmåde ifølge opfindelsen er ejendommelig ved de i krav l’s kendetegnende del angivne foranstaltninger.
25 Opfindelsen forklares i det følgende nærmere under henvisning til tegningen, hvorpå: fig. 1 anskueliggør en radiokanal med ti tidsspalter i en ramme, samt indholdet i en tidsspalte, fig. 2 viser en del af et celleinddelt mobilradiokom-30 munikationssystem, hvori den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde anvendes, fig. 3 viser som eksempel for en udpeget radiokanal de forskellige bitpositioner i de tre forskellige tidsspalter, som indgår i en udpeget ramme, 35 fig. 4 viser samme radiokanal, som vist i fig. 3, hvor fremgangsmåden ifølge opfindelsen anvendes på de for- DK 168680 B1 3 skellige bitpositioner, fig. 5 anskueliggør en variant af fremgangsmåden ifølge opfindelsen, som anvendes i en anden radiokanal end den i fig. 3 og 4 viste, 5 fig. 6 viser et forenklet blokdiagram over en del af en mobilradiostation, hvori den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde anvendes.
Den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde skal anvendes i tilknytning til et digitalt mobilradiosystem med 10 tidsopdelt multipeltilgang, et såkaldt TDMA. Et kendt digitalt TDMA-mobilradiosystem, hvori opfindelsen kan anvendes, indbefatter et antal faste basisstationer og et antal mobile mobilradiostationer, hvilke radiostationer kan kommunikere indbyrdes over udpegede radiokanaler. Basisstatio-15 nerne kan udsende radiosignaler på et antal radiokanaler inden for frekvensområdet 935-960 MHz, medens mobilstationerne kan udsende radiosignaler på et antal radiokanaler inden for frekvensområdet 890-915 MHz. Udsendelsen på radiokanalerne er opdelt i rammer og tidsspalter, som vist i 20 fig. 1, således at en ramme har en varighed på ca. 8 ms og indbefatter ti tidsspalter hver med en varighed på 0,8 ms.
Af radiokanalerne anvendes én eller et lille antal til, fra basisstationerne samordnet at styre og udsende almindelig information til mobilstationerne. Fremgangsmåden ifølge 25 denne opfindelse er imidlertid ikke først og fremmest rettet til at skulle anvendes ved denne overføringsretning, eftersom der ikke findes samme begrænsninger for den udsendte effekt fra basisstationen til mobilstationerne, som fra mobilstation til basisstation.
30 En mobilstation kan i en tildelt tidsspalte på en radiokanal udsende en kort udsendelse, hvis indhold kan være placeret i tidsspalten CH2 i fig. 1. Informationsoverføringshastigheden i en kort udsendelse fra en mobilstation er 340 kb/s, hvorved en tidsspalte med en varighed på 35 0,8 ms indbefatter 272 bit. En første del GS af tidsspalten med en varighed, som modsvarer 28 bit, anvendes som såkaldt DK 168680 B1 4 beskyttelsesbånd (guard space) for sikkert at kunne adskille korte udsendelser i de enkelte tidsspalter indbyrdes. En første del af den korte udsendelse, som modsvarer 38 bit, anvendes til synkroniseringsmønster SW og FS. En del DM af 5 den kortvarige udsendelse, som modsvarer 8 bit, anvendes til styreinformation eller pakkedata, medens en del Bm modsvarende 128 bit anvendes til en talekanal eller lignende overføring. Der anvendes fejlkorrigerende kodning både i tilknytning til styreinformationen henholdsvis pakkedata og 10 til talekanalen eller den tilsvarende overføring, hvilket kræver en EDC-del svarende til 6 bit, henholdsvis en FEC-del modsvarende 64 bit. Ved den fejlkorrigerende kodning af talekanalen eller tilsvarende overføringskanal sammenblades bit fra tilsvarende tidsspalter i fire efter hinanden føl-15 gende rammer.
I fig. 2 er vist en del af et celleinddelt mobilradiosystem, hvori den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde anvendes. Cellerne CO og Cl er små celler og antages at dække et tæt bebygget område, f.eks. en by eller en 20 del deraf, hvori abonnenttætheden er stor. Basisstationen Bl er fælles for de to små celler CO og Cl, og en mobilstation M i cellen Cl antages at kommunikere med en anden fast eller mobil abonnent (ikke næmere vist). Eftersom antallet af abonnenter i området for cellerne CO og Cl er stort, er 25 sandsynligheden meget lille for, at der skulle findes ledig plads, dvs. en ledig tidsspalte inden for hver ramme i de radiokanaler, hvorover kommunikationen til og fra mobilstationen M finder sted. Den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde er derfor ikke anvendelig i dette område, og 30 der findes heller ikke noget behov for at forøge mobilstationernes udsendte energi.
I radiokommunikationssystemet antages også at indgå store celler C2, C3, som hver især dækker et større område, end cellerne CO, Cl. Tætheden antages at være så lav, at 35 abonnenttætheden i hver af cellerne C2, C3 er mindre, end i hver af cellerne CO, Cl. Herved kan en basisstation B2 be- DK 168680 B1 5 tjene et større område, end basisstationen Bl, men et mindre antal mobile abonnenter. Imidlertid opstår det problem, at en mobilstation Ml i cellen C2 kan befinde sig så langt fra basisstationen B2, at stationens udsendte radiosignaler 5 (retning B) ikke er tilstrækkelig kraftige ved modtagelsen i basisstationen B2 til at kunne tilvejebringe pålidelig detektering. Den fra mob il stat ionen udsendte effekt må derfor forøges, hvilket indebærer vanskeligheder med hensyn til de begrænsede muligheder for at forsyne mobilstationen med en 10 tilstrækkelig energiforsyning til dens sender. Eftersom imidlertid antallet af mobile abonnenter inden for området, som dækkes af cellen C2, er forholdsvis lille (sammenlignet med cellerne CO, Cl) er abonnenttætheden lille, og sandsynligheden er stor for at der i det mindste er én (eller even-15 tuelt flere) tidsspalter i hver ramme, som er ubenyttet.
Det er denne forudsætning, som anvendes i den ved opfindelsen tilvej eb ragte fremgangsmåde. Det fra basisstationen B2 mod mobilstationen Ml udsendte radiosignal kan imidlertid være tilstrækkelig kraftigt til at kunne detekteres på pålidelig 20 vis af mobilstationen Ml, hvorfor fremgangsmåden ikke behøver at blive anvendt i denne kommunikationsretning (retning A i fig. 2).
Fig. 3 viser i detaljer bitstrømmen i en tidsspalte inden for en ramme i en udpeget radiokanal, efterfulgt af 25 en tom tidsspalte, som eksempelvis modsvarer tidsspalterne CHl og CH2 i fig. 1. For forenklingens skyld antages, at tidsrammerne kun optager 24 bitpositioner. Radiokanalen anvendes til kommunikation inden for det område, som dækkes ved cellen C2, og ifølge den tidligere omtale er belægningen 30 således, at sandsynligheden for en tom tidsspalte er stor.
Det antages derfor, at tidsspalten CH2 er denne tomme tidsspalte, men forudsætningen kunne ligeså gerne være, at eksempelvis tidsspalte CH3 eller en anden tidsspalte i rammen var ubenyttet.
35 Fig. 4 viser nærmere princippet i den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde anvendt på bitstrømmen i fig.
DK 168680 B1 6 3. Både fig. 3 og fig. 4 anskueliggør en radiokanal, som er stillet til rådighed til kommunikation fra en mobilstation til en basisstation, eksempelvis fra mobilstationen Ml til basisstationen B2. Når basisstationen B2 angiver, at signalet 5 fra mobilstationen Ml bliver for svagt til at kunne detek-teres korrekt, udsendes fra basisstationen B2 til mobilstationen et styresignal, således at mob il stationens bitfrekvens ændres. Dette styresignal modtages af mobilstationen med en eller anden form for tidsafmærkning umiddelbart inden den 10 tidsspalte CH1, som er tildelt mobilstationen ifølge fig.
4, skal begynde at sendes, og styresignalet placeres eksempelvis i feltet DM. I det i fig. 4 viste eksempel ændres bitstrømmens impulsfrekvens således, at den efterfølgende tidsspalte CH2 helt udfyldes med de bitpositioner, som tid- 15 ligere (fig. 3) hørte til tidsspalten 1, dvs. at impulsfrekvensen er halveret. Dette medfører, at energiindholdet for hver bitposition er fordoblet, hvorved rækkevidden for radiosignalerne fra mobilstationen Ml til basisstationen er blevet forøget.
20 Den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde inde bærer således, at én eller flere tidsspalter i en ramme, som er tomme, udnyttes til at formindske frekvensen i den fra mobilstationen udsendte impulsstrøm med en faktor m. Er antallet af ledige tidsspalter n og er frekvensen i bitstrøm-25 men før nedsættelsen f, gælder det, at den reducerede frekvens fr = f/m, hvor m = n+1.
Det er ikke nødvendigt, at de ledige tidsspalter følger direkte efter hinanden i rammen, og fremgangsmåden 30 kan anvendes på tilfældigt fordelte tidsspalter. Fig. 5 viser den samme ramme, som vist i fig. 1, hvor tidsspalten CH1 er den tidsspalte, som normalt skal belægges ved mobilstationerne, men hvor de i fig. viste skraverede tidsspalter CH3, CH8 ikke er belagte og kan udnyttes ved overføringen 35 af bitstrømmen. Bitstrømmen udbredes således på de tre tidsspalter (m=3), selv om disse ikke følger direkte efter hin- DK 168680 B1 7 anden i rammen.
Basisstationen B2 måler hele tiden den modtagne feltstyrke fra senderen i mobilstationen Ml, og registrerer altså, hvorvidt mobilstationen bevæger sig yderligere bort 5 fra eller nærmere til basisstationen. I det sidste tilfælde vil det være hensigtsmæssigt, at basisstationen B2 udsender en lavere størrelse af m, dvs. at værdien af m gøres adaptivt i afhængighed af mobilstationens afstand fra basisstationen.
I fig. 6 er vist et blokdiagram over den del af en 10 mobilstation, hvori den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde virker. Mobilradiostationen er tilvejebragt med en senderside og en modtagerside, og dens fundamentale enheder er omtalt eksempelvis i svensk patentskrift nr.
459.137.
15 Sendersiden indbefatter en mikrofon MK eller andet lydoptagende organ forbundet med en blok SCC, hvori her er indbefattet et taleindkodningsorgan for eksemplering og digitalisering af lydsignalerne fra organet MK, samt et kanal indkodeorgan, i hvilken udøves en sammenbladet fejlkor-20 rigerende kodning af de digitale signaler fra taleindkod-ningsorganet. Udgangssignalet ss fra blokken SCC ledes videre til en generator for korte signaler BG, som i det kendte tilfælde frembringer korte udsendelser af digitalt kodede signaler med informationsoverføringshastigheden dvs. med 25 impuls frekvensen f, som tidligere forklaret (f=340 kb/s i det normale tilfælde). Den tidsmæssige styring af de kortvarige udsendelser styres ved en tidsspaltetæller TC.
I det foreliggende tilfælde findes i generatoren BG en lagerenhed M for indlæsning og lagring af de forskellige 30 bit i det digitale signal ss, og enheden M kan styres, således at udlæsningstidspunkterne for den lagrede bitstrøm til den efterfølgende modulator MOD kan startes og stoppes i afhængighed af styresignalet sm. Modulatoren mod er på kendt vis forbundet med mobilstationens antenne over en forstærker-35 enhed og en sender/modtageromskifter (ikke vist i fig. 6).
Til udøvelse af den ved opfindelsen tilvejebragte DK 168680 B1 8 fremgangsmåde er der på sendersiden tilvejebragt en frekvensdeler FD, hvis udgang er forbundet med en klokindgang på lagerenheden M i generatoren, og hvis indgang er forbundet med en hovedtaktgenerator (masterclock) MC. Denne taktgenera-5 tor er allerede tilgængelig i mobilradiostationen blandt andet til taktgivning til stationens styreprocessor CT. Fra hovedtaktgeneratoren MC's taktimpulser afledes den takt, hvormed generatoren for korte udsendelser udsender de enkelte databit i hver tidsspalte, dvs. angiver informationsoverfø-10 ringshastigheden (eksempelvis 340 kb/s).
Mobilradiostationens modtagerside indbefatter en blok D, som indbefatter en højfrekvensdel, en koherent demodulator samt en analog-digitalomsætter, som i og for sig er kendte, og som er forbundne på kendt vis, som anført i den 15 tidligere nævnte svenske patentansøgning. Endvidere er der i blokken D tilvejebragt en udligningsenhed, som på kendt vis udøver en tilpasning af de modtagne, regenererede datasignaler og korrigerer for ufuldkommenheder i overføringsmediet (tidsdispersion). Blokken CD repræsenterer et kanal-20 dekodeorgan, som udøver en fejlkorrigerende dekodning af signalerne fra udligningsenheden i blokken D. Kanaldekoderen CD frembringer derved dekodede digitale signaler med en informationsoverføringshastighed på 16 kb/s. Kanaldekodeor-ganet CD er forbundet med et taledekodeorgan SD, som i afhæn-25 gighed af de dekodede signaler fra kanaldekodeorganet frembringer et analogt signal til et lydgengivende organ HK.
De signaler, som er tilgængelige på udgangen af kanaldekodeorganet, indbefatter korrekt information fra basisstationen inden for den aktuelle tidsspalte for mobilstationen, 30 dvs. at der indeholdes informationen DM, EDC, Bm og FEC. I denne information er Bm reserveret til selve samtaleinformationen, og FEC er reserveret til fej lkorrigering af denne samtaleinformation. For at tilvejebringe styredata til mobilradiostationen for at kunne forandre bitfrekvensen ved udsen-35 delse til basisstationen i overensstemmelse med den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde, må styreinformatio- DK 168680 B1 9 nen lægges i feltet DM ved udsendelse fra basisstationen mod mobilstationen.
Normalt er feltet EDC ifølge fig. 1 reserveret til paritetsbit for fejlkorrektion af DM, men kan om nødvendigt 5 anvendes til at overføre den nødvendige styreinformation til tidsspaltetælleren TC fra mobilstationens styreprocessor CT. Signalet sk, som er tilvejebragt fra udgangssignalet fra kanaldekodeorganet CD, indeholder således styredata til styreprocessoren CT, som på sin side udsender et styresignal 10 sc til tidsspaltetælleren TC. Styresignalet sc angiver start og stop for en tidsspalte, og tilvejebringes som resultat af styreprocessoren CT's evaluering af signalet sk. I dette signal findes nemlig information om antallet af tomme tidsspalter i en ramme, ud over den til mobilstationen normalt 15 tildelte tidsspalte. Information om de ledige tidsspalter i rammen kan angives ved disse ekstra spalters spaltenummer (hvilket kan lægges ind som binære niveauer i signalet sk).
Styreprocessoren CT modtager et synkroniseringssignal sd, som modsvarer feltet sw, (se fig. 1) fra blokken D på 20 kendt vis, og styreprocessoren har tillige information om tidsintervallet for en tidsspalte CH0-CH9. Fra styresignalerne sd (SW) og sk kan der således afgives et styresignal sc til tidsspaltetælleren TC, som angiver start og stop for dels den normalt tildelte tidsspalte, eksempelvis CH1, dels 25 de ekstra tidsspalter (CH3, CH8 i eksemplet i fig. 5). Signalet st fra tidsspaltetælleren TC udgør eksempelvis et logisk "etH i den tid, som en tidsspalte varer.
For at kunne opdele bitfrekvensen i de tidsspalter, som tildeles (den normale+ekstra) i overensstemmelse med 30 den ved opfindelsen tilvejebragte fremgangsmåde, er der tilvejebragt et frekvensdeleorgan FD, hvis indgang er forbundet med udgangen på mobilstationens hovedtaktgenerator MC. Denne generator anvendes normalt for tilføring af taktimpulser eller klokinformation til styreprocessoren CT. Frekvens-35 deleorganet FD's delingsfaktor styres fra styreprocessoren CT, således at opdelingen sker dels i den rigtige ramme, og DK 168680 B1 10 dels for de tidsspalter, som er tildelt mobilstationen. Styresignalet sf til frekvensdeleorganer kan være det samme, som styresignalet sc til tidsspaltetælleren, eftersom dette signal indeholder information om placeringen af start og 5 stop, eller det kan være et i styreprocessoren behandlet signal fra sc, for at kunne tilvejebringe information om den korrekte delings faktor. Fig. 6 viser denne sidste situation, dvs. at signalet sf indeholder dels information om start/stop og om delingsfaktoren for frekvensdeleorganet FD.
10 Signalet sr fra frekvensdeleorganet angiver således bitfrekvensen i den normalt tildelte tidsspalte CH1 såvel som de ekstra spalter CH3, CH8. En OG-kreds OC kan være forbundet mellem udgangene fra tidsspaltetælleren TC og frekvensdeleorganet FD og indgangen til lagerenheden M i 15 generatoren BG til sikker fastlæggelse af start- og stoptidspunkterne. Udlæsning af den lagrede information fra det kodede talesignal ss sker således med en bitfrekvens fr = f/m, hvis der er modtaget instruktion fra basisstationen om, at der er n ledige tidsspalter tilgængelige, hvorved 20 m = n+1, og f = den normale bitfrekvens. Hvis der således i eksemplet i fig. 2 kun tildeles en ekstra tidsspalte, sker der en halvering af bitfrekvensen, medens der i eksemplet i fig. 5 med to ekstra tildelte tidsspalter sker en reduktion af frekvensen til 1/3 af den normale frekvens.
25 I den foran forklarede fremgangsmåde udsendes informa tion om antallet af ledige tidsspalter og deres beliggenhed i rammen i begyndelsen af en tidsspalte (feltet DM). Imidlertid kan basisstationen udsende denne information over den udgående opkaldskanal, således at mobilstationen allerede 30 ved opkaldet indregulerer antallet af udsendte tidsspalter, i stedet for i begyndelsen af selve udsendelsen af samtalen. Reguleringen af tidsspalterne udøves af styreprocessoren CT, som ligesom i de tidligere nævnte tilfælde indhenter information fra kanaldekodeorganet CD's udgang (signalet 35 sk). Det er også muligt fra basisstationen at ændre værdien af m under samtalens forløb, dvs. at der for et vist antal 11 DK 168680 B1 tidsspalter vælges 111=1112, og at der for de derpå følgende tidsspalter vælges m=m2, hvor Mobilstationen kan eksempelvis have flyttet sig således, at den er nærmere ved eller længere bort fra basisstationen.
5 10 15 20 25 30 35

Claims (3)

1. Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem, hvori overføres information -ifølge tidsopdelt multipeltilgang (TDMA) 5 og med en udpeget bitfrekvens i rammer (RI, R2,....), som hver især indeholder til tildeling af samtaler med datainformation svarende tidsspalter (CHI, CH2og hvor kapacitetsudnyttelsen i en udpeget celle (C2) i systemet er således, at antallet af tidsspalter i hver ramme er større, end 10 det største antal pågående samtaler mellem mobilstationerne (Ml) i cellen (C2) og en basisstation (B2) , som hører til cellen (C2), kendetegnet ved, at der i kommunikationsretningen mobilstation-basisstation (B), til en mobilstation i cellen (C2) er tildelt m (m>l) tidsspalter i hver 15 tidsramme, idet en spalte af de nævnte spalter udgør den spalte, som normalt er tildelt mobilstationen, og idet i det mindste én af de (m-1) resterende spalter i den samme ramme anvendes i afhængighed af afstanden til den mobile station fra basisstationen (B2) derved, at bitfrelevensen i 20 datainformationen fra den mobile station (MS) til basisstationen (BS) nedsættes til en ny størrelse (fr) , som er afhængig af antallet m af tildelte tidsspalter.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de m (m>l) tidsspalter, som er tildelt en 25 mobil station (Ml) i cellen (C2) er placerede direkte efter hinanden i den dertil knyttede ramme (R), og at bitfrekvensen (f) nedsættes med en faktor 1/m.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de m tidsspalter, som er tildelt til en mobil- 30 station (Ml) i cellen (C2) ikke følger direkte efter hinanden i rammen (R), men er sammenbladede med belagte tidsspalter, som er tildelt til andre mobilstationer i cellen (C2).
DK123589A 1988-03-15 1989-03-14 Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem DK168680B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800927A SE460749B (sv) 1988-03-15 1988-03-15 Foerfarande att oeverfoera datainformation i ett cellindelat mobilradiokommunikationssystem
SE8800927 1988-03-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK123589D0 DK123589D0 (da) 1989-03-14
DK123589A DK123589A (da) 1989-09-16
DK168680B1 true DK168680B1 (da) 1994-05-16

Family

ID=20371694

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK123589A DK168680B1 (da) 1988-03-15 1989-03-14 Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4972506A (da)
EP (1) EP0333679B1 (da)
DE (1) DE68901624D1 (da)
DK (1) DK168680B1 (da)
ES (1) ES2032138T3 (da)
FI (1) FI85789C (da)
NO (1) NO174229C (da)
SE (1) SE460749B (da)

Families Citing this family (59)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5127100A (en) * 1989-04-27 1992-06-30 Motorola, Inc. Digital radio communication system and two way radio
SE464438B (sv) * 1989-08-25 1991-04-22 Eritel Ab Foerfarande foer att anpassa radiokommunikationssystem med basstation och flera mobilstationer till trafik och prestandakrav
SE500157C2 (sv) * 1989-09-13 1994-04-25 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande för att välja basstation, radiokanal och tidslucka vid en mobilstation
SE464955B (sv) * 1989-11-03 1991-07-01 Ericsson Telefon Ab L M Foerfarande att indela en ramstruktur i en mobilstation
EP0437835B1 (en) * 1989-12-27 1995-04-26 Nec Corporation Frame synchronization system among multiple radio base stations for TDMA digital mobile communication system
US5185739A (en) * 1990-02-27 1993-02-09 Motorola, Inc. Time-allocation of radio carriers
CA2094710C (en) * 1990-10-23 1998-12-01 Robert Clyde Dixon Method and apparatus for establishing spread spectrum communications
JPH04170825A (ja) * 1990-11-05 1992-06-18 Toshiba Corp 無線通信方式
GB2254971B (en) * 1991-03-07 1994-12-21 Ericsson Telefon Ab L M Mobile radio communications stations
JPH04287462A (ja) * 1991-03-18 1992-10-13 Fujitsu Ltd コードレス電話機及び該電話機を備えたコードレス電話システム
US5369637A (en) * 1991-04-03 1994-11-29 U.S. Philips Corporation Signal transmission system
US5210771A (en) * 1991-08-01 1993-05-11 Motorola, Inc. Multiple user spread-spectrum communication system
US5299235A (en) * 1991-09-10 1994-03-29 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Time synchronization of a receiver in a digital radio telephone system
FR2681489B1 (fr) * 1991-09-17 1993-12-10 Matra Communication Station d'installation de communication a acces multiple par repartition dans le temps.
US6101177A (en) * 1992-03-30 2000-08-08 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Cell extension in a cellular telephone system
US5260943A (en) * 1992-06-16 1993-11-09 Motorola, Inc. TDM hand-off technique using time differences
JP2856232B2 (ja) * 1992-06-30 1999-02-10 日本電気株式会社 無線送信装置
US5337345A (en) * 1992-07-29 1994-08-09 Novatel Communications System for securing mobile telephones from unauthorized transmission
FI91700C (fi) * 1992-08-14 1994-07-25 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä pakettidatan siirtämiseksi sekä liikkuva asema solukkoradiojärjestelmää varten
FI91699C (fi) * 1992-08-14 1994-07-25 Nokia Telecommunications Oy Menetelmä käyttäjädatan siirtämiseksi pakettimuodossa solukkoradiojärjestelmässä sekä liikkuva asema
JP3187190B2 (ja) * 1993-02-18 2001-07-11 株式会社東芝 移動無線通信システムとその基地局
CA2113750C (en) * 1993-04-30 1999-08-24 Hamid Ahmadi A multiaccess scheme for mobile integrated local area networks
US5517503A (en) * 1993-06-11 1996-05-14 Motorola, Inc. Apparatus for and method of temporary termination of a communication resource
FI97517C (fi) * 1993-09-06 1996-12-27 Nokia Mobile Phones Ltd Pakettidatan siirto digitaalisessa solukkoverkossa
US5353303A (en) * 1993-10-04 1994-10-04 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Technique for increasing the data rate in a spread spectrum data link
US5465253A (en) * 1994-01-04 1995-11-07 Motorola, Inc. Method and apparatus for demand-assigned reduced-rate out-of-band signaling channel
US5553074A (en) * 1994-03-04 1996-09-03 Trustees Of Columbia University In The City Of New York Transmission format in packet based communications
FI941072A (fi) * 1994-03-07 1995-09-08 Nokia Mobile Phones Ltd Tiedonsiirtomenetelmä, lähetin sekä vastaanotin
FR2718906B1 (fr) 1994-04-13 1996-05-24 Alcatel Mobile Comm France Procédé d'adaptation de l'interface air, dans un système de radiocommunication avec des mobiles, station de base, station mobile et mode de transmission correspondants.
FI98426C (fi) * 1994-05-03 1997-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Järjestelmä pakettidatan siirtämiseksi digitaalisen aikajakomonikäyttöön TDMA perustuvan solukkojärjestelmän ilmarajapinnassa
FI96468C (fi) * 1994-05-11 1996-06-25 Nokia Mobile Phones Ltd Liikkuvan radioaseman kanavanvaihdon ohjaaminen ja lähetystehon säätäminen radiotietoliikennejärjestelmässä
FI98427C (fi) * 1994-06-08 1997-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Järjestelmäpakettidatan siirtämiseksi eri bittinopeuksilla TDMA-solukkojärjestelmässä
FI97095C (fi) * 1994-10-31 1996-10-10 Nokia Mobile Phones Ltd TDMA-signaalien kehysajastuksen ohjaus
US5675590A (en) * 1994-11-23 1997-10-07 At&T Wireless Services, Inc. Cyclic trellis coded modulation
US5659578A (en) * 1994-11-23 1997-08-19 At&T Wireless Services, Inc. High rate Reed-Solomon concatenated trellis coded 16 star QAM system for transmission of data over cellular mobile radio
US6889356B1 (en) * 1994-11-23 2005-05-03 Cingular Wireless Ii, Llc Cyclic trellis coded modulation
FI97504C (fi) * 1994-12-19 1996-12-27 Nokia Telecommunications Oy Tiedonsiirtomenetelmä, tiedonsiirtojärjestelmä ja solukkoradiojärjestelmä
US5719859A (en) * 1995-09-19 1998-02-17 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Time division multiple access radio communication system
US5774461A (en) * 1995-09-27 1998-06-30 Lucent Technologies Inc. Medium access control and air interface subsystem for an indoor wireless ATM network
SE504577C2 (sv) * 1996-02-16 1997-03-10 Ericsson Telefon Ab L M Metod och anordning för kanaltilldelning i ett radiokommunikationssystem
JPH09298521A (ja) * 1996-05-08 1997-11-18 Nec Eng Ltd 無線中継制御方法及び無線通信中継制御方式
GB2321160B (en) * 1996-12-09 2001-05-16 Nokia Mobile Phones Ltd Packet data
US6236855B1 (en) * 1997-05-01 2001-05-22 Bellsouth Intellectual Property Management Corporation Method for voice quality improvement in a wireless transmission system
EP0901241B1 (de) 1997-09-08 2009-01-28 Infineon Technologies AG Digitale Telekommunikationseinrichtung mit Mobilteil und TDMA Verfahren
DE19752197A1 (de) 1997-11-25 1999-05-27 Siemens Ag Übertragungssystem zur Übertragung von Digitalsignalen in einem Funk-Teilnehmeranschlußnetz
FI106607B (fi) * 1998-01-07 2001-02-28 Nokia Mobile Phones Ltd Solun valinta usean modulaation solukkoradiojärjestelmässä
GB9805860D0 (en) * 1998-03-20 1998-05-13 Philips Electronics Nv Timing control of transmission time slot
FI112841B (fi) * 1999-06-01 2004-01-15 Nokia Corp Menetelmä ja järjestely yhteyden muodostamiseksi tukiaseman ja matkaviestimen välille sekä matkaviestin
DE19931236C2 (de) 1999-07-07 2002-05-29 Siemens Ag Verfahren zur Zuweisung von Übertragungskapazität zu Verbindungen in einem Funk-Kommunikationssystem
US6480472B1 (en) * 1999-07-21 2002-11-12 Qualcomm Incorporated Mobile station supervision of the forward dedicated control channel when in the discontinuous transmission mode
AU6674000A (en) 1999-08-11 2001-03-13 Mark Iv Industries Limited Method and means for rf toll collection
EP2571324A3 (en) 2004-04-30 2013-05-08 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Transmission timing control per communication service
US7512236B1 (en) 2004-08-06 2009-03-31 Mark Iv Industries Corporation System and method for secure mobile commerce
US7233260B2 (en) 2004-10-05 2007-06-19 Mark Iv Industries Corp. Electronic toll collection system
US7262711B2 (en) 2004-10-20 2007-08-28 Mark Iv Industries Corp. External indicator for electronic toll communications
CA2544595A1 (en) 2005-04-22 2006-10-22 Mark Iv Industries Corp. Open road vehicle emissions inspection
US7385525B2 (en) 2005-07-07 2008-06-10 Mark Iv Industries Corporation Dynamic timing adjustment in an electronic toll collection system
US7342500B2 (en) 2006-03-24 2008-03-11 Mark Iv Industries, Corp. Compact microstrip transponder antenna
US7388501B2 (en) 2006-05-19 2008-06-17 Mark Iv Industries Corp Method of enabling two-state operation of electronic toll collection system

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2527323C3 (de) * 1975-06-19 1978-10-12 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Multiplexer eines digitalen Zeitmultiplex-Übertragungssystems mit einer von der eingangsseitigen Beschattung abhängigen Ausgangsbitrate
JPS5810022B2 (ja) * 1978-05-24 1983-02-23 富士通株式会社 時分割多重回線割当て制御方式
NL189062C (nl) * 1980-02-15 1992-12-16 Philips Nv Werkwijze en stelsel voor overdracht van datapakketten.
DE3527329A1 (de) * 1985-07-31 1987-02-05 Philips Patentverwaltung Digitales funkuebertragungssystem mit variabler zeitschlitzdauer der zeitschlitze im zeitmultiplexrahmen
US4792948A (en) * 1985-08-08 1988-12-20 Data General Corporation Distributed switching architecture
EP0214319B1 (de) * 1985-09-02 1989-08-02 ANT Nachrichtentechnik GmbH Verfahren zum Weiterreichen einer Mobilstation von einer Funkzelle zu einer anderen
EP0219559B1 (de) * 1985-10-17 1990-09-05 ANT Nachrichtentechnik GmbH Mobilfunksystem für die Übertragung sowohl digitaler als auch analoger Signale
US4797947A (en) * 1987-05-01 1989-01-10 Motorola, Inc. Microcellular communications system using macrodiversity
US4785450B1 (en) * 1987-08-06 1999-10-12 Interdigital Tech Corp Apparatus and method for obtaining frequency agility in digital communication system
US4866710A (en) * 1988-02-22 1989-09-12 Motorola, Inc. Reuse groups for scan monitoring in digital cellular systems

Also Published As

Publication number Publication date
ES2032138T3 (es) 1993-01-01
NO174229C (no) 1994-03-30
DK123589D0 (da) 1989-03-14
US4972506A (en) 1990-11-20
EP0333679B1 (en) 1992-05-27
NO891070L (no) 1989-09-18
FI85789C (sv) 1992-05-25
SE460749B (sv) 1989-11-13
SE8800927D0 (sv) 1988-03-15
DE68901624D1 (de) 1992-07-02
EP0333679A1 (en) 1989-09-20
FI890781A (fi) 1989-09-16
NO174229B (no) 1993-12-20
FI85789B (fi) 1992-02-14
FI890781A0 (fi) 1989-02-17
DK123589A (da) 1989-09-16
SE8800927L (sv) 1989-09-16
NO891070D0 (no) 1989-03-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK168680B1 (da) Fremgangsmåde ved overføring af datainformation i et celleinddelt mobilradiokommunikationssystem
RU2128406C1 (ru) Способ пакетной передачи данных в мобильной радиосети
US4309764A (en) Technique for increasing the rain margin of a satellite communication system
US6411613B1 (en) Method for formatting and conveying information in a wireless telecommunication system
CA2020625C (en) Method and arrangement for dynamically allocating time slots to connections in a digital mobile radio system
US5663958A (en) Method and apparatus for dynamically selecting the length of mobile station burst communications on the reverse digital control channel
US7359357B2 (en) Method and apparatus for transmitting and receiving broadcast data using outer-coding
US7136366B2 (en) Method and system for providing inter-frequency handoff in a telephone system
AU685972B2 (en) System for transmitting information via a time-varying transmission channel and corresponding transmit and receive equipments
MXPA97002010A (en) Transmission of digital data messages in telefonia digi
KR20070024408A (ko) Ofdma 셀룰라 시스템에서의 시스템 정보 전송 방법 및장치
US6044086A (en) Control signal transmission in digital radio telephony
US5933418A (en) Method for increasing control channel capacity in a communication system
KR100671508B1 (ko) 시그널링 방법 및 원격 통신 시스템
US4873684A (en) Method and apparatus for multiplexing of input signals having differing frequencies and demultiplexing same
KR20220101206A (ko) 전송 방법 및 장치
SE517306C2 (sv) Sätt och anordningar i ett frekvenshoppningssystem
WO2021090818A1 (en) User equipments, base stations and signaling for resource allocations of enhanced uplink transmissions
CN115278885B (zh) 一种时域资源的确定方法及装置、终端设备
CA1320013C (en) Arrangement for transforming data packets into a regular multiplex for a transmission system utilizing the tdma principle
US6907027B2 (en) Radio communication system
US20010022791A1 (en) Radio communication system
GB2278976A (en) Improvements in or relating to cellular mobile radio systems
MXPA98003689A (en) Allocation of frequency in a cellular telecommunications network

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK