DK165492B - Indretning ved en tang - Google Patents

Indretning ved en tang Download PDF

Info

Publication number
DK165492B
DK165492B DK076390A DK76390A DK165492B DK 165492 B DK165492 B DK 165492B DK 076390 A DK076390 A DK 076390A DK 76390 A DK76390 A DK 76390A DK 165492 B DK165492 B DK 165492B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
forceps
movable
actuator
pliers
stationary
Prior art date
Application number
DK076390A
Other languages
English (en)
Other versions
DK165492C (da
DK76390D0 (da
DK76390A (da
Inventor
Audun Haugs
Original Assignee
Audun Haugs
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Audun Haugs filed Critical Audun Haugs
Publication of DK76390D0 publication Critical patent/DK76390D0/da
Publication of DK76390A publication Critical patent/DK76390A/da
Publication of DK165492B publication Critical patent/DK165492B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK165492C publication Critical patent/DK165492C/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B13/00Spanners; Wrenches
    • B25B13/10Spanners; Wrenches with adjustable jaws
    • B25B13/12Spanners; Wrenches with adjustable jaws the jaws being slidable
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B13/00Spanners; Wrenches
    • B25B13/10Spanners; Wrenches with adjustable jaws
    • B25B13/12Spanners; Wrenches with adjustable jaws the jaws being slidable
    • B25B13/14Spanners; Wrenches with adjustable jaws the jaws being slidable by rack and pinion, worm or gear
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B25HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
    • B25BTOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
    • B25B7/00Pliers; Other hand-held gripping tools with jaws on pivoted limbs; Details applicable generally to pivoted-limb hand tools
    • B25B7/12Pliers; Other hand-held gripping tools with jaws on pivoted limbs; Details applicable generally to pivoted-limb hand tools involving special transmission means between the handles and the jaws, e.g. toggle levers, gears

Landscapes

  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Gripping Jigs, Holding Jigs, And Positioning Jigs (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Endoscopes (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)
  • Turning (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
  • Toilet Supplies (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Description

i
DK 165492 B
Den foreliggende opfindelse angår en indretning ved en tang omfattende en stationær tangdel med en tilhørende første kæbedel og en bevægelig tangdel med en tilhørende anden kæbedel, hvor den bevægelige tang-dels kæbedel er bevægelig imod og bort fra den stationære tangdels kæbe-5 del ved hjælp af et i forhold til den stationære tangdel svingbart aktu-atorhåndtag.
Med opfindelsen tilsigtes en tang, som er let at omstille fra ikke-aktiv stilling til klemmeindgrebsstilling under en første fase af en bevægelsesoperation, og som derefter i en anden bevægelsesoperation er let 10 at indstille med en ønsket letindstillelig holdekraft og/eller en ønsket letindstillelig klemmekraft.
Tangen ifølge opfindelsen kan anvendes til mange forskellige formål. I et første tilfælde kan tangen anvendes som redskab til sammenklemning af en genstand med forholdsvis stor klemmekraft, eksempelvis 15 som nøddeknækker til at knække nødder, og specielt knækning af nødder med indbyrdes forskellige dimensioner, men med lige stor eller næsten lige stor klemmekraft. I et andet tilfælde kan tangen anvendes som holdeorgan, hvor klemmekraften ikke nødvendigvis behøver at være særlig stor, men derimod kan holdes på stabilt og jævnt niveau, f.eks. til 20 fastholdelse af et arbejdsemne og/eller fastholdelse af en jordledning i forbindelse med en elektrosvejseoperation. I dette tilfælde tages der særligt sigte på en tang, som på forholdsvis let og hurtig måde kan e-tablere sikker jordforbindelse for et arbejdsemne gennem tangen, samtidig med at tangen skal kunne bære vægten af et jordkabel af svær dimen-25 sion. Endvidere er tangen beregnet til at kunne anvendes til sædvanlige klemme- hhv. holdeoperationer i forbindelse med forskellige arbejdsoperationer, f.eks. inden for den mekaniske industri, inden for rørlæggerarbejder osv.
Indretningen ifølge opfindelsen er ejendommelig ved, at den anden 30 kæbedel er bevægelig imod den første kæbedel under en totrinsaktiveringsoperation, dvs. et første trin med en relativ, forholdsvis lang bevægelseslængde med kæbedelene og med forholdsvis lille kraft ved hjælp af et første påvirkningsorgan mellem aktuatorhåndtaget og den bevægelige tangdel, og et andet trin uden relativ bevægelse eller med en moderat 35 relativ bevægelse med forholdsvis kort bevægelseslængde og med forholdsvis stor kraft ved hjælp af et andet påvirkningsorgan mellem aktuatorhåndtaget og den bevægelige tangdel.
Der opnås herved en tang, hvor totrinsbevægelserne indgår i en sam-
DK 165492 B
2 menhængende bevægelse for aktuatorhåndtaget, og hvor kæbedelene først automatisk stilles i indgreb med genstanden, der skal fastholdes/fast-klemmes uafhængigt af tykkelsen af den genstand, tangen skal gribe om, og hvor der derefter direkte udøves en passende holdekraft hhv. en pas-5 sende klemmekraft stort set uafhængigt af størrelsen af den genstand, der skal fastholdes/fastklemmes, dvs. uafhængigt af afstanden mellem kæbedelene i deres klemmeindgrebsstilling.
Ifølge opfindelsen kan man med det første påvirkningsorgan indstille kæbedelene i et aktivt indgreb om en genstand, som skal fastholdes 10 derimellem, ved hjælp af en enkel omsvingning af aktuatorhåndtaget i forhold til den stationære tangdel. Denne indstilling af kæbedelene i indgreb mod en mellemliggende genstand kan foretages let og enkelt, uden at der kræves særligt hensyn til den aktuelle tykkelse af genstanden.
Derefter kan man med det andet påvirkningsorgan ved en fortsat, for-15 holdsvis ringe ekstra omsvingning af aktuatorhåndtaget udøve en ekstra klemmekraft mellem kæbedelene hhv. udøve en ønsket holdekraft mellem kæbedelene, ved tilsvarende manuel indstilling af den påvirkningskraft, som udøves mod aktuatorhåndtaget.
Løsningen ifølge opfindelsen kan anvendes ved forskellige typer af 20 tænger, men det foretrækkes, at den bevægelige tangdel er aksialt bevægelig i en styring i den stationære tangdel. Herved opnås en enkel og effektiv glidestyring mellem den stationære og den bevægelige tangdel.
Det foretrækkes, at det første påvirkningsorgan omfatter et tandhjul, som er drejeligt lejret ved yderenden af en påvirkningsarm, hvis 25 modsatte ende er svingbart lejret på aktuatorhåndtaget, idet tandhjulet står i drejeindgreb med en første tandstang på den stationære tangdel og på den diametralt modstående side står i drejeindgreb med en anden tandstang på den bevægelige tangdel.
Herved opnås med en forholdsvis lille svingebue af aktuatorhåndta-30 get en forholdsvis stor, aksi al bevægelse af den bevægelige tangdel ind imod hhv. bort fra den stationære tangdel ved hjælp af den første påvirkningsdel. Dette indebærer, at man forholdsvis hurtigt og let, dvs. med forholdsvis ringe kraft, kan indstille tangdelene fra åben, ikke aktiv stilling til lukket, aktiv indgrebsstilling med den aktuelle gen-35 stand, der skal fastklemmes eller fastholdes med tangen. Der tilsigtes med andre ord en nærmest automatisk indstilling af tangen til aktiv indgrebsstilling uafhængigt af tykkelsen af den genstand, der skal fastklemmes, og det med en ganske moderat kraftpåvirkning under det første
DK 165492B
3 påvirkningstrin. Endvidere indebærer det, at man derefter uden yderligere bevægelse mellem tangdelene eller bare med en begrænset yderligere bevægelse mellem tangdelene kan sikre en effektiv holdekraft hhv. en effektiv klemmekraft i tangen med stor reguleringsmulighed for den kraft, 5 som udøves mellem tangens kæbedele. Blandt andet vil det være muligt under sammensvingningen af tangen under den første bevægelsesfase automatisk at opnå let indstilling af kæbedelene i tilsvarende sikkert indgreb med genstande af forskellig tykkelse, dvs. med kæbedelene indstillet i forskellige afstande i forhold til hinanden, til indgreb med en mellem-10 liggende genstand uden udøvelse af særlig stor klemmekraft. Endvidere vil det derefter være muligt på tilsvarende automatisk måde at indstille holdekraften eller klemmekraften meget effektivt ved at anvende et andet påvirkningsorgan, hvormed der kan udøves en forholdsvis stabil og ensartet holdekraft hhv. en meget stor klemmekraft efter behov.
15 I stedet for tandhjul og tilhørende tandstænger kan der eventuelt anvendes en ledarmmekanisme for at etablere forholdsvis stor aksial bevægelse i den nævnte anden tangdel ved en moderat svingebevægelse på ak-tuatorhåndtaget. Alternativt kan der i stedet for en ledarmmekanisme, som giver forholdsvis stor aksial bevægelse af den anden tangdel, benyt-20 tes en enkelt ledarm eller lignende enkel forbindelse, som giver moderat aksial bevægelse af den anden tangdel i tilfælde, hvor der f.eks. er moderate tykkelsesafvigelser i de genstande, der skal fastholdes hhv. fastklemmes med tangen.
Det foretrækkes ifølge opfindelsen, at det nævnte andet påvirk-25 ningsorgan er bevægeligt til en separat indgrebsstilling i forbindelse med den bevægelige tangdel imod kraften fra en fjeder, således at den bevægelige tangdel kan klemmes an mod genstanden, der skal fastspændes, med en jævnt voksende klemmekraft, efter at det første trin af fastspændingsoperationen er fuldført. Herved er det muligt at fastspænde gen-30 stande af forskellig tykkelse på let og nøjagtig måde ved tilpasning af anlægget mellem kæberne og genstanden, der skal fastspændes, ved den nævnte fjeder. Med andre ord kan der vha. fjederen sikres overførsel af en yderligere forøget, betydelig klemmekraft mellem kæbedelene, så snart kraften fra fjederen er overvundet. Tilsvarende kan det sikres, at fje-35 deren, når spændekraften i tangen aflastes, kan hjælpe med til at tilbagestille den anden påvirkningsdel til ikke aktiv stilling for at tillade tilbagestilling af kæbedelene til tilsvarende ikke aktiv, åben stilling.
Den anden påvirkningsdel kan gives mange forskellige udformninger.
DK 165492B
4
Det foretrækkes, at den anden påvirkningsdel omfatter en skydepal, hvis ene ende er fastgjort på påvirkningshåndtaget, og hvis modstående ende er indrettet til at danne støtteanlæg mod et passende arreteringsspor eller indhak iblandt en række af arreteringsspor, som er arrangeret 5 langs den bevægelige tangdels tilstødende sidekant.
Herved kan man med en bestemt, moderat spændekraft mellem kæbedelene fastholde kæbedelene i låseindgreb med hinanden uden yderligere manuel påvirkningskraft i tilfælde, hvor dette er aktuelt.
Yderligere træk ved opfindelsen vil fremgå af den følgende beskri-10 vel se under henvisning til tegningen, hvorpå fig. 1 viser et sidebillede af tangen ifølge opfindelsen med kæbedelene vist i ikke aktiv stilling rede til relativ bevægelse af dem til fælles klemmeindgreb mod en mellemliggende gen-15 stand, fig. 2 viser et sidebillede af et udsnit af tangen ifølge fig. 1 efter, at et første trin af totrinsbevægelsen er fuldført, fig. 3 viser et sidebillede af et udsnit af tangen fra fig. 1 efter fuldførelsen af et andet trin i totrinsbevægelsen, 20 fig. 4 viser et udsnit af tangen ifølge en alternativ udførelses form med en låsedel i en labil 1 åseindgrebssti11 ing, fig. 5 viser det samme som fig. 4, men med låsedelen i stabil låseindgrebssti 11 i ng, og fig. 6 viser en modificeret udførelsesform for tangen ifølge opfin-25 del sen i sideafbildning.
I fig. 1 vises en stationær tangdel 10 med tilhørende kæbedele 11, som rager sideværts udad fra tangdelens 10 hovedretning. Endvidere er der vist en bevægelig tangdel 12 med tilhørende kæbedel 13 udformet ved 30 tangdelens 12 yderende 12a. I det viste udførelseseksempel er de to kæbedele 11 og 13 vist med konkave, forholdsvis svagt buede kæbeflader 11a og 13a, men i praksis kan kæbefladerne have vilkårlige andre udformninger tilpasset til tangens anvendelsesområde.
Tangdelen 12 er udrustet med et skaftparti (antydet punkteret) 12b, 35 som er aksialt forskydeligt lejret i en tilhørende føring på den stationære tangdels 10 skaftparti eller håndgrebsdannende parti 10a.
Tangdelen 10 forløber fra partiet 10a sideværts udad til dannelse af et bøjleformet hovedparti 10b, således at der afgrænses en langsgåen-
DK 165492B
5 de, forholdsvis bred spalte 14 mellem tangdelene 10 og 12 aksialt lige bag ved kæbedelene 11, 13. Yderst i spalten 14 er der på tangdelens 10 bøjleformede hovedparti 10b udformet en første tandstang 15 og på den modsat vendende side af tangdelens 12 yderende 12a udformet en anden 5 tandstang 16. Mellem tandstængerne 15, 16 er der arrangeret et tandhjul 17, som er anbragt i permanent indgreb med tandstængerne 15, 16. Tandhjulet 17 er ved en svingetap 18 svingbart lejret ved yderenden af et par af indbyrdes parallelle påvirkningsarme 19. Påvirkningsarmene 19 er ved den modsatte ende svingbart lejret om en svingetap 20 på et aktua-10 torhåndtag 21. Den anden kæbedel 13 rager med et parti 13a fra tangdelen 12 sideværts indad i spalten 14, hvor partiet 13a danner stopper for tandhjulet 17 i fuldt åben, ikke aktiv stilling af tangen.
Aktuatorhåndtaget 21 er i passende afstand fra svingetappen 20, dvs. ved yderenden 21a, svingbart om en svingetap 22 på tangdelens 10 15 hovedparti 10b. Aktuatorhåndtagets 21 modsatte parti 21b udgør sammen med tangdelens 10 bageste parti 10a tangens håndgrebspartier, hvormed tangens klemmekraft udøves manuelt. Ved sammentrykning af håndgrebspartierne 10a, 21b afrulles tandhjulet 17 langs tandstangen 15 på tangdelens 10 hovedparti 10b og fremskyder herved tangdelen 12 fra stillingen 20 vist i fig. 1 til stillingen vist i fig. 2, hvor tangens kæbedele 11, 13 danner støtteanlæg mod en genstand 23, som skal fastholdes/fastklemmes mellem kæbedelene.
Tandhjulets 17 svingetap 18 er i det viste udførelseseksempel forskydeligt optaget i et tilsvarende gi idespor 24 i de to indbyrdes paral-25 lelle påvirkningsarme 19 (en på hver side af tangdelen 10). Mellem svingetappen 18 og gi idesporets 24 bageste ende er der indskudt en trykfjeder 25.
Fjederen 25, som er indskudt i påvirkningsarmen 19, skal for det første have tilstrækkelig kraft til at føre kæbedelene 11, 13 sammen u-30 den selv at blive sammentrykket, dersom den bevægelige kæbedel ikke er udsat for modkraft. Endvidere skal fjederen 25 med mindst mulig kraft kunne trykkes sammen med en strækning, som svarer til forskellen mellem største og mindste bevægelse af kæbedelen i et bestemt bevægelsesområde for tangen under den nævnte første bevægelsesfase. Det er ikke meningen, 35 at fjederen skal bidrage væsentligt med klemmekraft i den efterfølgende anden bevægelsesfase. Grunden hertil er, at der ønskes udøvet en størst mulig del af den til rådighed stående klemmekraft mod aktuatorarmene gennem skydepalen 26, idet der er sørget for, at denne har en større
DK 165492 B
6 kraftudveksling.
Om svingetappen 20 er der svingbart lejret den ene ende 26a af en skydepal 26, hvis modsatte ende 26b er tilspidset for at danne støttean-lsg mod bunden af et passende arreteringsspor eller indhak 27 blandt en 5 række af sådanne arreteringsspor arrangeret på tangdelen 12 lige bag ved tandstangen 16. Ved indgreb mellem skydepalen 26 og et passende arreteringsspor 27 i den i fig. 3 viste stilling, dvs. ved enden af den nævnte totrinsbevægelse, kan man ved yderligere sammentrykning af håndgrebspartierne 10a, 21b med skydepalen 26 udøve en ekstra klemmekraft mellem kæ-10 bedelene, efter at fjedrene 25 er sammenpresset maksimalt.
I det viste udførelseseksempel er skydepalen 26 vist anbragt mellem aktuatorhåndtaget 21 og den ene påvirkningsarm 19. Skydepalen 26 fastholdes i en bestemt vinkel sti11ing i forhold til aktuatorhåndtaget ved en dobbeltvirkende fjeder 26f.
15 I det i fig. 1-3 viste udførelseseksempel er der anvendt et gi idespor 24 for tandhjulets 17 svingetap 18 og tilhørende trykfjeder 25 i tilknytning til gi idesporet 24 i påvirkningsarmene 19. Alternativt kan armene være udformet i form af en dobbeltvirkende teleskoparm, hvis ene ende er udrustet med et gaffel parti, som bærer tandhjulets 17 svingetap 20 18 stationært lejret i gaffelpartiet, og hvis modsatte ende er drejeligt lejret om en tap svarende til drejetappen 20 på håndtaget 21.
Ved hjælp af tandhjulet 17 og tandstængerne 15, 16 opnås med en lille svingebue for håndtaget 21 en relativ stor aksi al bevægelse af tangdelen 12 i forhold til tangdelen 10. Alternativt kan tandhjulet og 25 tandstængerne udelades, idet der da foretages en blot halvt så stor aksi al bevægelse af tangdelen 12 i forhold til tangdelen 10, ved at fastgøre teleskoparmens gaffelparti drejeligt lejret direkte på tangdelen 12.
Alternativt kan der i stedet for de beskrevne arme anvendes en led-30 armmekanisme, som giver tilsvarende kraftig bevægelse af den anden tangdel i forhold til aktuatorhåndtaget. Nærmere bestemt kan man i stedet for at fastgøre armene 19 eller teleskoparmen drejeligt lejret direkte på en stationært arrangeret tap 20 på håndgrebet 21 lade tappen 20 vandre i et aflangt spor i håndtaget 21 og lade tappen 20 danne drejetap 35 mellem armene eller mellem teleskoparmen og en yderligere støttearm, som er drejeligt lejret på tangdelen 12. I et sådant tilfælde kan den nævnte støttearm danne en vinkel på op imod men ikke over 90° i forhold til håndtaget 21 i tangens fuldt åbnede stilling og med gradvist aftagende
DK 165492 B
7 vinkel herimellem, eftersom håndtaget 21 klemmes an mod tangdelen 12, i-det der imellem de nævnte arme (armen 10 eller teleskoparmen og støttearmen) dannes en spids vinkel i udgangsstillingen og en stump vinkel i klemmei ndgrebssti11 i ngen.
5 I stedet for den viste pal del med tilhørende pal tænder på tangdelen 12 kan der anvendes et friktionsfremmende eller spærredannende klemmeor-gan i forbindelse med håndtaget 21 samt en tilsvarende friktionsfremmen-de eller spærredannende indgrebsflade på tangdelen 12.
I begge tilfælde kan det sikres, at paldelen eller et lignende 10 friktionsfremmende eller spærredannende klemmeorgan under den første fase af tangens klemmebevægelse let kan bringes an mod en tilsvarende fortandet eller på anden måde friktionsfremmende eller spærredannende anlægsflade på tangdelen 12, men som følge af tangdelens 12 relativ store aksi al bevægelse kan der sikres en indledende glidende bevægelse af pal-15 delen eller det lignende klemmeorgan langs (forbi) den nævnte anlægsflade uden effektiv spærrevirkning. Så snart tangdelens 12 aksi albevægelse standses (ved sammenlukning af tangens kæbedele omkring genstanden, der skal fastklemmes), kan der imidlertid ved yderligere omsvingning af ak-tuatorhåndtaget under sammenpresning af fjederen 25 eller en modsvarende 20 fjeder i teleskoparmen udøves en klemmekraft af stor styrke direkte mellem tangkæberne ved hjælp af den klemmekraft, som udøves mellem håndtaget 21 og tangdelen 12 gennem paldelen 26.
I fig. 4 og 5 er vist en løsning, hvor der kan benyttes en hen over et dødpunkt svingbar låsedel 30 med tilhørende låsemekanisme 31 i for-25 bindelse med indstillingen af låsedelen 30 omkring det nævnte dødpunkt. Låsedelen 30 er på samme måde som paldelen i fig. 1-3 svingbart lejret om en tap 20 på håndtaget 21. Tappen 20 er fastgjort til låsedelen 30 og er arrangeret bevægeligt i et ovalt drejespor 32 på håndtaget 21. Låsedelen 30 med tilhørende tap 20 er indrettet til at kunne forskydes en 30 begrænset længde fra den i fig. 4 viste øvre stilling i sporet 32 til en nedre stilling (ikke nærmere vist) i sporet 32 imod kraften fra en trykfjeder 33. Til dette formål er låsedelen 30 forneden udstyret med et næseparti 30a, som danner støtteanlæg mod et modhold 34, som er fastgjort til trykfjederens 33 øverste ende. Foroven er låsedelen 30 i stedet for 35 med en enkelt pal tand udstyret med et tandsegment 30b med en række af pal tænder 35 arrangeret langs med en buet eller på anden vis krummet flade. I fig. 4 er låsedelen 30 vist i en indledende indgrebsstilling med støtteanlæg mellem pal tænderne 35 og tænderne 36 på en tandstang 37,
DK 165492 B
8 som er fastgjort til tangdelen 12. I fig. 5 er låsedelen 30 vist i en stilling svinget over dødpunktet med fastlåst spærreindgreb mellem låsedelens 30 paltænder 35 og tandstangens 37 tænder 36 til dannelse af tangens låseindgrebsstilling. Ved påvirkning af en bladfjeder 38, som er 5 fastgjort til håndtaget 21 ved 38a, med en udløsningskraft som antydet ved pilen 39 kan låseorganet let omstilles fra den nævnte låseindgrebsstilling i fig. 5 til den indledende indgrebsstilling vist i fig. 4. Ved efterfølgende svingning af håndtaget 21 fra stillingen i fig. 4 bort fra tangdelen 12 tilbagesvinges' håndtaget 21 på uhindret måde til udaddrejet 10 udgangsstilling svarende til fuldt åbnet tang.
I fig. 6 er der vist en alternativ udførelsesform, hvor håndtaget 21 er forbundet med tangdelen 12 ved et fleksibelt bånd 40 (eller eventuelt en fleksibel streng). Båndets 40 ene ende 40a danner støtte mod et bundbarti 12c i tangdelen 12 indvendigt i tangdelen 10 via en mellemlig-15 gende trykfjeder 41. Båndets 40 modsatte ende 40b er fastgjort direkte til det nederste indadvendende parti af håndtaget 21. I åbningen 42 mellem håndtagets 21 og tangdelens 10 nederste ende er der indskudt en trykfjeder 43, som omslutter båndet 40, som som virker til at presse håndtaget 21 i retning bort fra tangdelen 10.
20 I det viste udførelseseksempel er håndtaget 21 fremstillet med U-formet tværsnitsprofil med U-formens åbning vendt mod tangdelen 10. Ved håndtagets 21 øverste ende dannes der to modstående ører 21a, som er anbragt på hver sin side af tangdelens 10 hovedparti 10b. Paldelen 26 er indrettet til at kunne optages svingbart lejret på tappen 20 mellem U-25 formens to modstående sideflader. Der er vist en fjeder 26a, som holder pal del en på plads i den viste stilling, men som tillader en vis omsvingning af paldelen imod kraften fra fjederen 26a. I det viste udførelseseksempel er tangdelen 10 vist i form af en støbt hoveddel med et tilhørende dæksel lOd fastgjort ved skruer lOe. Indvendigt i et hulrum af-30 grænset af hoveddelen og dækslet lOd er der afgrænset føringer for tangdelen 12, fjederen 41 og båndet 40.
Ved sammensvingning af håndtaget 21 og tangdelen 10 imod kraften fra fjederen 43 og imod kraften fra fjederen 41 forskydes båndet 40 via fjederen 41 an imod tangdelen 12 og herved sikres, at tangdelen 12 gen-35 nem pal del en 13 klemmer genstanden 23 på plads imellem kæbedelene 11 og 13. Efter at denne første fase af sammenklemningen er gennemført, og når håndtaget 21 trykkes yderligere an imod tangdelen 10, presses fjedrene 41 og 43 yderligere sammen,.samtidig med at der udøves en øget spænde- 9 ΡΚΊ6ϋ43ΖΙ5 kraft imod genstanden 23 ved kæbedelen 11 og 13, indtil paldelens 26 paltand griber ind med tilhørende tænder på tangdelens 12 tandstang, og kraften kan overføres direkte fra håndtaget 21 gennem paldel en til tangdelen 12, hvorved klemmekraften kan reguleres med stor kraft (og minimal 5 indbyrdes bevægelse imellem kæbedelene).

Claims (9)

1. Indretning ved en tang omfattende en stationær tangdel (10) med tilhørende første kæbedel (11) og en bevægelig tangdel (12) med tilhø- 5 rende anden kæbedel (13), hvor den bevægelige tangdels kæbedel (13) er bevægelig henimod og bort fra den stationære tangdels kæbedel (11) ved et i forhold til den stationære tangdel (10) svingbart aktuatorhåndtag (21), KENDETEGNET ved, AT den anden kæbedel (13) er bevægelig hen imod den første kæbedel (11) under en totrinspåvirkningsoperation, nemlig et 10 første trin med relativ, forholdsvis lang bevægelseslængde imellem kæbedelene og forholdsvis ringe kraft ved et første påvirkningsorgan (17, 19. imellem aktuatorhåndtaget (21) og den bevægelige tangdel (12) og et andet trin uden relativ bevægelse eller med en moderat bevægelse med forholdsvis kort bevægelseslængde og forholdsvis stor kraft ved hjælp af 15 et andet påvirkningsorgan (26) imellem aktuatorhåndtaget (21) og den bevægelige tangdel (12).
2. Indretning ifølge krav 1, hvor den bevægelige tangdel (12) er aksialt bevægelig i en føring i den stationære tangdel (10), KENDETEGNET 20 ved, AT det første påvirkningsorgan omfatter et tandhjul (17), som er drejeligt lejret ved den yderste ende af en påvirkningsarm (19), hvis modsatte ende er svingbart lejret på aktuatorhåndtaget (21), idet tandhjulet (17) står i drejeindgreb med en første tandstang (15) på den stationære tangdel (10) og på den diametralt modsatte side står i drejeind-25 greb med en anden tandstang (16) på den bevægelige tangdel (12).
3. Indretning ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT det første påvirkningsorgan omfatter en ledarmmekanisme bestående af en første ledarm, hvis ene ende er hængslet til den bevægelige tangdel (12), og hvis anden 30 ende er hængslet til aktuatorhåndtaget (21), og en anden ledarm, hvis ene ende er hængslet til den stationære tangdel (10), og hvis anden ende er hængslet til aktuatorhåndtaget (21), idet den første og den anden ledarm er indbyrdes hængsel forbundet ved de modsatte ender, fortrinsvis under en indbyrdes spids eller stump vinkel, ved en drejetap, som er 35 sideværts forskydelig i et aksialt forløbende føringsspor i aktuatorhåndtaget.
4. Indretning ifølge krav 2 eller 3, KENDETEGNET ved, AT aktuator- DK 165492 B π håndtaget (21) hhv. den ene arm i ledarmmekanismen består af en imod en fjederbelastning teleskopisk sammentrykkel ig armkonstruktion, og AT det andet påvirkningsorgan er bevægeligt imod sit støtteanlæg på den anden tangdel imod kraften fra fjederen i armkonstruktionen. 5
5. Indretning ifølge krav 1-4, KENDETEGNET ved, AT det andet påvirkningsorgan (30) omfatter en togrenet vægtarm, hvis ene gren (ved 30b) danner støtteanlæg mod den bevægelige tangdel (12), og hvis modsatte gren (ved 30a) danner anlæg for en trykfjeder (33) til fastholdelse 10 af påvirkningsorganet i aktiv indgrebsstilling efter omsvingning af vægtarmen hen over et dødpunkt.
6. Indretning ifølge krav 5, KENDETEGNET ved, AT vægtarmens nævnte ene gren (30b) danner et tandsegment, hvis tænder (35) danner støttean- 15 læg mod tænderne (36) i en tandstang (37) på den bevægelige tangdel (12).
7. Indretning ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT det første påvirkningsorgan omfatter et fleksibelt bånd (40) eller en fleksibel streng, 20 som er forskydelig i enderetningen i en føring i den stationære tangdel (10) bort fra dennes nederste ende via en mellemliggende trykfjeder (41) imod et modhold i den bevægelige tangdel (12) imod kraften fra trykfjederen (41). 25
8. Indretning ifølge krav 7, KENDETEGNET ved, AT det fleksible bånd (40) eller den fleksible streng ved overgangen mellem den stationære tangdels (10) nederste ende og aktuatorhåndtagets (21) nederste ende omsluttes af en trykfjeder (43). 30
9. Indretning ifølge krav 1, 2, 3, 4, 7 eller 8, KENDETEGNET ved, AT det andet påvirkningsorgan omfatter en skydepal (26), som rager sideværts udad fra aktuatorhåndtaget (21) under en bestemt vinkel fastlagt af en fortrinsvis dobbeltvirkende fjeder (26a), idet skydegalens ene en- DK 165492 B 12 de er fastgjort svingbart lejret (ved 20) på aktuatorhåndtaget (21), mens den modstående ende er indrettet til at danne støtteanlæg imod et passende arreteringsspor (27) iblandt en række af arreteringsspor arrangeret langs den bevægelige tangdels (12) tilstødende sidekant. 5 10 15
DK076390A 1987-09-25 1990-03-23 Indretning ved en tang DK165492C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO874022A NO162898C (no) 1987-09-25 1987-09-25 Anordning ved tang.
NO874022 1987-09-25
PCT/NO1988/000071 WO1989002806A1 (en) 1987-09-25 1988-09-26 Pliers device
NO8800071 1988-09-26

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK76390D0 DK76390D0 (da) 1990-03-23
DK76390A DK76390A (da) 1990-03-23
DK165492B true DK165492B (da) 1992-12-07
DK165492C DK165492C (da) 1993-04-26

Family

ID=19890262

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK076390A DK165492C (da) 1987-09-25 1990-03-23 Indretning ved en tang

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5050465A (da)
EP (1) EP0389490B1 (da)
AT (1) ATE105760T1 (da)
AU (1) AU2483288A (da)
DE (1) DE3889666T2 (da)
DK (1) DK165492C (da)
NO (1) NO162898C (da)
WO (1) WO1989002806A1 (da)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5568752A (en) * 1992-06-08 1996-10-29 Kwik Wrench Pty Ltd. Adjustable spanner
FR2693935B1 (fr) * 1992-07-22 1994-10-14 Ideo Sa Dispositif d'articulation pour outillage ou appareils à leviers.
DE19750617B4 (de) * 1997-11-14 2005-12-01 Joachim Geyer Spezialzange
US7086312B1 (en) 2001-12-28 2006-08-08 Kenneth Guy Tortolani Parallel jaw locking toggle wrench/pliers with economic/ergonomic handles
US6896101B2 (en) * 2003-08-08 2005-05-24 Lou Done, Llc Climbing device
SE529408C2 (sv) * 2005-12-19 2007-08-07 Linus Hedlund Gripverktyg med förskjutbara klämbackar
US20090277311A1 (en) * 2008-05-12 2009-11-12 Hand Tools International Taiwan Corp. Adjustable plier device
US11027399B2 (en) 2015-04-02 2021-06-08 Milwaukee Electric Tool Corporation Hand tool such as a wire stripper or combination pliers
CN107150294B (zh) * 2016-03-02 2019-05-17 莫德超 双阶段钳
US10525607B1 (en) * 2018-01-03 2020-01-07 Vladimir Vayntraub Cutting tool

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US901174A (en) * 1905-10-26 1908-10-13 James P Johnson Wrench.
US1082601A (en) * 1912-10-24 1913-12-30 Hiram A Mccarthy Adjustable wrench.
US1440346A (en) * 1922-04-14 1922-12-26 Robert O Eshelman Pipe wrench
US2112873A (en) * 1936-11-07 1938-04-05 Wright Jerauld Tool
US2313270A (en) * 1940-10-23 1943-03-09 Floyd B Sapp Wrench
US2906155A (en) * 1956-09-07 1959-09-29 Wendell S Miller Pliers with automatic fulcrum shift
US3253487A (en) * 1964-06-09 1966-05-31 Automated Information Man Syst Pliers having a rack and pawl coupling to produce greater force after the jaws closeabout the work

Also Published As

Publication number Publication date
DK165492C (da) 1993-04-26
DK76390D0 (da) 1990-03-23
NO874022D0 (no) 1987-09-25
NO162898C (no) 1990-03-07
WO1989002806A1 (en) 1989-04-06
DE3889666T2 (de) 1995-01-12
AU2483288A (en) 1989-04-18
NO874022L (no) 1989-03-28
US5050465A (en) 1991-09-24
EP0389490A1 (en) 1990-10-03
DE3889666D1 (de) 1994-06-23
EP0389490B1 (en) 1994-05-18
NO162898B (no) 1989-11-27
DK76390A (da) 1990-03-23
ATE105760T1 (de) 1994-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5222420A (en) Quick action bar clamp
US4926722A (en) Quick-action bar clamp
US5022137A (en) Method of operating a quick-action bar clamp
CA2052146C (en) Quick action bar clamp
US5435214A (en) Adjustable locking plier
HU208504B (en) Clamp particularlyh hand catch
NO134899B (da)
US4516577A (en) Applicator tool
DK165492B (da) Indretning ved en tang
IE892111L (en) Quick-action clamp
EP0019537B1 (fr) Pince éclipsable
FR2499431A1 (fr) Pince a sertir
NO143737B (no) Etikettutmatningsinnretning til bruk i et etiketteringsapparat
US3859874A (en) Plier type tool
NO146018B (no) Verktoey for stramming av sammenbindingsloekker for kabler
US3195382A (en) Toggle pliers with means for relative parallel movement of jaws
US20110113935A1 (en) Vice grip improvement
US2664774A (en) Opening means for locking wrench type pliers
US2362707A (en) Quick-acting clamp
EP0595978B1 (en) Self-locking hand tools
US3306143A (en) Vise grip pliers having toggle release means
JPS6155325B2 (da)
US2496308A (en) Lever actuated pivoted jaw wrench
US20200130145A1 (en) Hand tool with adjustable release function
US3252360A (en) Toggle pliers having an adjustable abutment means and a resilient biasing means

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed