DK163725B - Evakueringssystem - Google Patents

Evakueringssystem Download PDF

Info

Publication number
DK163725B
DK163725B DK19090A DK19090A DK163725B DK 163725 B DK163725 B DK 163725B DK 19090 A DK19090 A DK 19090A DK 19090 A DK19090 A DK 19090A DK 163725 B DK163725 B DK 163725B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
valve
release
cylinders
evacuation system
cylinder
Prior art date
Application number
DK19090A
Other languages
English (en)
Other versions
DK19090A (da
DK19090D0 (da
DK163725C (da
Inventor
Ole Andersen
Original Assignee
Nordisk Gummibaadsfabrik
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nordisk Gummibaadsfabrik filed Critical Nordisk Gummibaadsfabrik
Priority to DK19090A priority Critical patent/DK163725C/da
Publication of DK19090D0 publication Critical patent/DK19090D0/da
Publication of DK19090A publication Critical patent/DK19090A/da
Publication of DK163725B publication Critical patent/DK163725B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK163725C publication Critical patent/DK163725C/da

Links

Landscapes

  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Description

i
DK 163725 B
Opfindelsen angår et evakueringssystem til at evakuere de ombord på et skib værende personer, og som omfatter et antal redningsflåder, der under normale forhold ligger i beredskab på en skråt hældende rampe, idet de herunder fastholdes ved hjælp af hver sin med et udløseligt låseaggregat udstyret holdeindretning.
5 I systemer af denne art anvendes der som regel op-blæselige redningsflåder, der i opmagasineret tilstand er pakket sammen i én i hovedsagen cylindrisk flådecontainer, som er surret fast på rampen ved hjælp af en *•0 surringsgjord eller lignende indretning. Når flåderne i en katastrofesituation skal bruges til at redde skibets passagerer og besætning, frigøres containerne en efter en fra rampen, hvorefter de ruller eller glider ned ad denne og falder ned i vandet. Ved et ryk i en fang- eller udløserline udløses flåderne og blæses derved op til fuld størrelse ved hjælp af en trykgas, der opbevares i en tilhørende trykflaske.
Under denne del af redningsaktionen vil det altid være af 90 yderste vigtighed, at gjordene, der tjener til at fastsurre flådecontainerne, kan løsnes hurtigt og med usvigelig sikkerhed. Med henblik herpå fastholdes gjordene ved mange af de kendte konstruktioner ved hjælp af en enkel indretning, der blot består i, at en løsbar
OE
° tap er stukket gennem et øje eller en løkke på den respektive gjords ene ende og samtidigt gennem to modstående øjer i en bøjle, der sidder på rampen. Når flåderne skal frigøres, dirigeres et besætningsmedlem, der i evakueringssituationen kaldes en hjælper, op til rampen, 30 hvor han trækker disse tappe ud en efter en, således at gjordene slipper forbindelsen med rampen, og flåderne frigøres.
Fra det sted, hvor hjælperen befinder sig, har han imid-35 lertid sjældent overblik over, hvad der foregår ved 2
DK 163725 B
skibssiden, og· han kan derfor meget nemt uforvarende komme til at frigøre en eller flere flåder, der falder ned over flåder, som allerede ligger ved skibssiden og er ved at blive bordet. Dette er naturligvis uhyre farligt 5 og må for enhver pris undgås. Hjælperen må derfor ikke på egen hånd frigøre flåderne, men kun efter udtrykkelig ordre fra en leder, der er placeret et sådant sted på skibet, at han direkte eller via en assistent kan overskue situationen ved skibssiden, hvor flåderne dumpes.
10
Trods disse forsigtighedsforanstaltninger finder sådanne redningsaktioner alligevel ikke altid sted med behørig sikkerhed, idet en eventuel telefonisk kontakt mellem lederen og hjælperen kan være afbrudt som følge af strøm-15 svigt, og ordrerne til hjælperen derfor må meddeles mundtligt eller ved hjælp af fagter. I en nødsituation med ofte høj søgang, storm og larm kan denne form for kommunikation imidlertid være særdeles upålidelig og give anledning til fejltagelser, der kan have de alvorligste 20 følger og eventuelt medføre tab af menneskeliv.
Foruden de kendte systemers ovennævnte sikkerhedsmæssige mangler lider disse systemer imidlertid også af den ulempe, at de kræver en forholdsvis stor bemanding. På et 25 skib kan der være flere redningsstationer, der hver lægger beslag på et besætningsmedlem, der skal fungere som hjælper, og for hver af disse hjælpere må der af hensyn til bemandingsreglerne være et antal dubleanter, der i en katastrofesituation er parat til hele døgnet omgående at 30 træde til og frigøre flåderne ved en bestemt flådestation med håndkraft. Dette medfører, at der alene til denne opgave bindes en betydelig mandskabsstyrke, som i løn og forplejning m.m. pådrager skibet betydelige ekstraomkostninger.
35
Formålet med opfindelsen er at anvise et redningssystem af den indledningvis nævnte art, som fungerer sikrere og 3
DK 163725 B
lægger beslag på mindre mandskab end hidtil kendt.
Dette opnås, idet evakueringssystemet ifølge opfindelsen er ejendommeligt ved, at der til hvert låseaggregat hører 5 en hydraulikcylinder, der tjener til ved aktivering at udløse låseindretningen, hvorved disse cylindre i rækkefølge er forbundet på en sådan måde, at den første cylinders tilgangsåbning er tilsluttet en hydraulikkilde via en forsyningsledning, og hver af de efterfølgende 10 cylindres tilgangsåbning via separate forbindelsesledninger er forbundet med én i den foregående cylinder indrettet afgangsåbning, som er placeret over, men fortrinsvis tæt ved cylinderens stempel, når dette befinder sig i sin bundstilling. Dette medfører, at hjælperen og 15 dennes dubleanter kan spares, da lederen eller dennes assistent nu selv er i stand til fra sin plads på skibet at frigøre flåderne efter behov. Systemet sikrer samtidigt, at der kun kan udløses en flåde ad gangen, og at udløsningen finder sted i korrekt rækkefølge. Hertil 20 kommer, at konstruktionen er overordentlig driftssikker, da hydraulikken kan fungere under praktisk taget alle tænkelige forhold i modsætning til pneumatiske eller mekaniske løsninger, der er tilbøjelige til at svigte under visse omstændigheder, f.eks. frostvejr.
25
Ifølge opfindelsen kan evakueringssystemet omfatte mindst én dobbeltvirkende hydraulisk blokeringscylinder, der kan omstyres ved hjælp af en omskifterventil og er indskudt således i det hydrauliske kredsløb, at dets stempel dan-30 ner en mellem dettes yderpositioner forskydelig tværgående skillevæg i den hydrauliske væskestrøm, og at blokeringscylinderens slagvolumen i hovedsagen svarer til hver af udløsningscylindrenes slagvolumen. Derved blokeres der med uændret omskifterventilstilling for, at den 35 næste flåde i rækken kan frigøres umiddelbart efter den foregående, idet blokeringscylinderens stempel nu er helt i bund og spærrer for yderligere tilgang af hydraulik- 4
DK 163725 B
væske til udløsningscylindrene. Lederen eller dennes assistent er derfor tvunget til at foretage en bevidst handling, nemlig at betjene omskifterventilen, før frigørelsesprocessen kan fortsætte, og dette yder en 5 betydelig sikkerhed for, at en flåde ikke uforvarende frigøres for tidligt og falder ned over flåder, som endnu ikke er trukket helt fri af dumpningsstedet.
Blokeringscylinderens stempelstang kan endvidere ifølge 10 opfindelsen være forbundet med et første spærreorgan og omskifterventilens aktiveringsorgan med et andet spærreorgan, og disse spærreorganer kan være indrettet således, at de samvirkende spærrer for omskifterventilens aktivering i samtlige af stemplets positioner, undtagen 15 de to yder s te. Herved opnås fuld sikkerhed for, at det hydrauliske system blokeres efter frigørelsen af hver flåde.
Ved en særlig fordelagtig og hensigtsmæssigt udførel-20 sesform for evakueringssystemet kan det første spærreorgan være et som et cirkeludsnit udformet pladesegment, der er monteret således, at det kan dreje frem og tilbage omkring cirkeludsnittets centrum mellem to yderstillinger, og som i området ved disse har udskæringer i den 25 cirkulære periferi; omskifterventilens aktiveringsorgan kan være et betjeningshåndgreb, der er fastgjort på en mellem to yderstillinger drejelig aktiveringsaksel; det andet spærreorgan kan være to på denne aksel udformede spærreflader, som forløber parallelt med akslens akse og 30 indbyrdes danner en til akslens drejning mellem dens to yderstillinger svarende vinkel; hvorved det første og andet spærreorgan er anbragt således i forhold til hinanden og med en sådan afstand mellem deres drejningsakser, at den til en af aktiveringsakslens yderstillinger svarende 35 spærreflade ligger så tæt opad pladesegmentets cirkulære periferi, at der spærres for aktiveringsakslens drejning, medens udskæringerne i de to yderstillinger tillader en
DK 163725 B
5 sådan drejning.
Ved en særlig driftssikker udførelsesform for evakueringssystemet kan dette omfatte to blokeringscylindre, 5 som er indskudt således i det hydrauliske kredsløb, at de arbejder i modfase, og deres stempelstænger kan via svingforbindelser være indbyrdes forbundet med en tværstang, der igen på midten er fast forbundet med en aksel, som kan dreje frem og tilbage i mindst ét styreleje, og 10 hvorpå det cirkeludsnitformede pladesegment er fast monteret.
Udløsningscylindrenes stempel kan fremdeles ifølge opfindelsen i og i nærheden af bundstillingen have et min-15 dre virksomt areal på undersiden end på oversiden, hvorved det effektivt sikres, at et stempel, som under frigørelsen af en flåde har nået sin bundstilling, ikke glider tilbage igen af sig selv og derved lukker for hydraulikstrømmen til den næste flåde, således at denne ikke 20 frigøres, før stemplet er tvunget tilbage til bund stillingen ved hjælp af en kompenserende pumpning, der imidlertid i sig selv ville bringe udløsningscylindrene til at arbejde ude af fase med blokeringscylindrene, som derved ville afgive deres signaler om flådernes frigørel-25 se på de forkerte tidspunkter.
Hydraulikkilden kan endvidere ifølge opfindelsen være en håndpumpe, hvorved systemet opnår optimal sikkerhed, da det bliver helt uafhængigt af skibets øvrige installa-30 tioner, f.eks. strømforsyningen, der ofte kan svigte i en katastrofesituation. Samtidigt kan lederen eller dennes assistent fysisk følge med i de frigørelsesprocesser, der finder sted på rampen, og som markerer sig som ændringer i den kraft, der må lægges i pumpeslaget.
35
For at undgå utilsigtet aktivering af det hydrauliske kredsløb kan der desuden i dette være indskudt en sik-
DK 163725B
6 ringsventil, som kan aktivereres manuelt ved at trykke på en til ventilen hørende betjeningsknop, og som i hvilestillingen leder olien fra pumpen retur til oliereservoiret uden om udløsningscylindrene, men spærrer for 5 dette omløb, når betjeningsknoppen er trykket ind, således at olien ledes til udløsningscylindrene og aktiverer en af disse.
Udløsningscylindrenes slagvolumen kan yderligere ifølge 10 opfindelsen være 0,1-5 %, fortrinsvis 0,5-3 %, og især 1-2 % større end blokeringscylindrenes slagvolumen. Derved kompenseres for komprimeringen af hydraulikvæsken og expansionen af det hydrauliske kredsløbs forskellige elementer, f.eks. de hydrauliske ledninger, der som regel er 15 forholdsvis lange.
Fremdeles kan der ifølge opfindelsen i det hydrauliske kredsløb være indskudt en trykakkumulator, som tjener til under normale forhold at holde hydraulikvæsken i udløs-20 ningscylindrene under et ønsket højt tryk på eksempelvis 30 bar, og endvidere kan det hydrauliske kredsløb indeholde en normalt lukket afspærringsventil, som ved åbning forbinder akkumulatoren med en overløbsledning, hvori der er anbragt en kontraventil, som er indstillet til det 25 lavest ønskede arbejdstryk på eksempelvis 5 bar. Derved sikres udløsningscylindrenes hvilestilling, således at flåderne holdes solidt fast på rampen under alle forhold.
Ved en særlig praktisk og brugervenlig udførelsesform for 30 evakueringssystemet omfatter dette en manøvrepult med samtlige betjeningsorganer, hvoraf i hvert fald omskifterventilens betjeningshåndgreb og sikringsventilens betjeningsknap ligger skjult bag en normalt lukket låge og bliver tilgængelige, når denne åbnes, hvorved der samti-35 digt åbnes for den afspærringsventil, som forbinder akkumulatoren med overløbsledningen.
7
DK 163725 B
Opfindelsen forklares nærmere nedenfor, idet der beskrives alene eksempelvise udførelsesformer under henvisning til tegningen, hvor 5 fig. 1 viser set fra oven et skib med redningsstationer, fig. 2 set fra oven i udlagt tilstand en til den ene af de i fig. 1 viste redningsstationer hørende dobbeltbanet evakueringsslidske med en platform, der flyder på vandet, 10 fig. 3 i perspektiv et brudstykke af skibet med den i fig. 2 viste slidske og rampe, samt en ved skibssiden anbragt dobbeltrampe med to rækker flåder, der ligger sammenpakket i hver sin container, hvoraf en allerede er 15 frigjort og ligger på vandet, fig. 4 i perspektiv i større målestok et brudstykke af slidsken med tre fuldt opblæste flåder liggende omkring platformen, 20 fig. 5 set fra siden et låseaggregat til løsbart at fastholde en ende af den gjord, som holder containeren fastsurret på rampen, 1 fig. 6 skematisk en første udførelsesform for evakueringssystemets hydrauliske kredsløb, fig. 7, samme, men i en anden udførelsesform, 30 fig. 8 samme, men i en tredie udførelsesform, fig. 9 et arrangement til at spærre for omskifterventilens aktivering under frigørelsen af en flåde, og hvor ventilens betjeningshåndgreb er ved at blive drejet 35 i pilens retning, efter at en sådan frigørelse har fundet sted, 8
DK 163725 B
fig. 10 samme, men hvor betjeningshåndgrebet befinder sig i en spærret stilling, medens en af flåderne er ved at blive frigjort, 5 fig. 11 en udløsningscylinder, set fra siden, delvist i snit, fig. 12 samme, set fra enden, og 10 fig. 13 en til evakueringssystemet hørende manøvrepult, set i perspektiv.
Fig. 1 viser, set fra oven, et skib, der i sin helhed er angivet med henvisningstallet 1. På skibets dæk ses to 15 redningsstationer A og B, der hver består af en dobbeltrampe 2 med to rækker flåder 3, samt en slidske 4, der i dette tilfælde er lagt ud fra skibssiden og ender i en platform 5, som flyder på vandet. Slidsken 4 og platformen 5, der i fig. 2 er vist i større målestok, 20 ligger under normale forhold i sammenfoldet tilstand i en opbevaringboks 7, som der i en katastrofesituation kan skaffes adgang til ved at aktivere et håndtag (ikke vist), hvorved opblæsningen af slidsken 4 og platformen 5 samtidigt automatisk startes. Opblæsningen til fuld 25 størrelse tager ca. 3-4 minutter, hvorefter evakueringen kan påbegyndes. I forbindelse med slidskens udlægning svinges en repos 8 ud fra skibssiden 6. De personer, der skal reddes, kan da via denne repos 8 komme ud til slidsken 4 og glide ned af denne til platformen 5 for 30 herfra at borde redningsflåder, der kastes ned i nærheden af platformen. En bowsing-styreline 9 forbinder platformen 5 med opbevaringsboksen 7, hvor den efter behov kan strammes op ved hjælp af et håndspil (ikke vist).
35 Arrangementet ses nærmere i fig. 3, der desuden tydeligt viser dobbeltrampen 2, hvorpå der ligger to rækker med hver fire flåder 3, som hver er pakket sammen i en con- 9
DK 163725 B
tainer 10. Den første af disse containere 10 er allerede frigjort og ligger nu på vandet, hvor den er klar til at blive udløst med et kraftig ryk i flådens fangline 11, der også fungerer som udløserline. I den åbnede opbeva-5 ringsboks 7 ved slidsken 4's øverste ende ses lederen 12 af den samlede redningsaktion ved denne station, og på selve platformen 5 ses desuden tre platformsoperatører 13, der er nogle besætningsmedlemmer, der som de første sendes ned af den opblæste slidske til platformen, hvor 10 de har til opgave at udløse, bugsere og fortøje systemets flåder, samt at hjælpe de passagerer, der glider ned ad slidsken, og dirigere dem videre fra platformen over i flåderne.
15 Fig. 4 viser et senere stadium af redningsaktionen, hvor der nu ligger tre opblæste flåder 3a, 3b, 3c omkring platformen 5. Den første af disse flåder 3a er allerede fuldt bordet og på vej væk fra platformen, medens den anden flåde 3b endnu ligger ved siden af platformen og er 20 ved at blive bordet. Den tredie flåde 3c er netop blæst op til fuld størrelse og er nu ved at blive bugseret hen til platformen af to platformsoperatører 13. I mellemtiden kommer der stadigt flere passagerer 14 glidende ned af slidsken 4 til platformen 5, hvor der står en plat-25 formsoperatør 13 og tager imod passagererne og anviser dem plads i den flåde, der nu skal bordes, og som i dette tilfælde er flåden 3b.
Som vist i fig. 3, hælder rampen 2, der består af et 30 stativ, som er svejset op af profiljern, i retning nedefter mod skibssiden 6. Containerne 10 med deres indhold af flåder 3 vil derfor af sig selv rulle og/eller glide ned i vandet under påvirkning af tyngdekraften, så snart de er frigjorte. Hver container 10 er samlet af to i 35 hovedsagen cylinderformede halvdele, som åbnes af trykket fra flåden, når denne blæses op, og når flåderne under normale forhold ligger på rampen, tjener de til at be- 10
DK 163725 B
skytte flåderne mod vejrligets indvirkning og mekaniske påvirkninger, der kunne beskadige flåderne. Containerne holdes fastsurret på rampen ved hjælp af en eller flere surringsgjorde, der løsnes når flåderne skal frigøres.
5 Den første af disse gjorde 15 er allerede løsnet og har derved frigjort flåden 10, som nu ligger på vandet, klar til opblæsning (fig. 3).
Surringsgjordene 15's ender fastholdes selv ved hjælp af 10 et låseaggregat, der i sin helhed er angivet med henvisningstallet 18 og som bedst ses i fig. 5. Dette låseaggregat 18 er monteret på en understøtning i form af et vinkeljern 19, som udgør en del af rampen 2, og det fastholder den højre ende af gjorden 15 ved hjælp af en løs-15 bar låsetap 17, som er stukket dels gennem en løkke 16 eller et øje på denne ende af gjorden 15, dels gennem to modstående øjer 21 (ikke vist i fig. 5) på en bøjle 20, der sidder på låseaggregatet 18. Ved ganske enkelt at trække låsetappen 17 ud løsnes gjorden 15, hvorved flåden 20 frigøres, og dette er den operation, der normalt finder sted, når redningsflåderne anvendes i forbindelse med det ovenfor beskrevne slidske-platformsystem.
Søfartsstyrelsen stiller imidlertid krav om, at flåderne 25 også kan frigøres i andre situationer, hvor ovennævnte system af den ene eller den anden grund ikke lader sig anvende. Med henblik herpå omfatter låseaggregatet 18 således et hydrostatisk udløserapparat 22, der automatisk løsner gjorden og frigør containeren fra rampen 2, når 30 skibet synker, og rampen er kommet 2-4 m ned under havoverfladen. Containeren vil da af sig selv flyde op til overfladen, hvor flåden, hvis havdybden er mindre end længden af flådens udløserline 11, kan udløses ved et kraftigt ryk i denne, medens flåden ved større havdybder 35 udløses ved opdriftens træk i udløserlinen, hvorefter flåden sprænger et svagt led 23 på udløseraggregatet 18 og dernæst flyder op til overfladen i opblæst tilstand, 11
DK 163725 B
hvor den er klar til at modtage de nødstedte personer, der skal reddes. Udløseraggregatet 18 har også en slipkrog 24, der fastholder gjordens venstre ende. Denne krog kan åbnes manuelt, hvorved containeren på helt samme 5 måde, Som når tappen 17 trækkes ud, vil rulle og/eller glide ned af rampen 2 og herfra videre ned i vandet. Herunder er containeren imidlertid fortsat forbundet med rampen ved hjælp af udløserlinen 11 og kan derfor udløses og blæses op ved et ryk i denne. De to sidstnævnte meto-10 der til at løsne gjorden og frigøre containeren med den sammenfoldede flåde er i og for sig kendte og vil derfor ikke blive omtalt nærmere her.
Under normale forhold ligger låseaggregatet 1 beskyttet 15 under en hætte (ikke vist), der har form af en støvle med sålen opad og spidsen vendende ned mod den underste del af den fastsurrede flåde. Denne hætte er indrettet således, at dens bund, dvs. "støvlens sål" kan rives af resten af "støvlen", og dette finder sted under selve fri-20 gørelsesprocessen, således at der opnås passage for de af låseaggregatets dele, der herunder skal skilles fra det øvrige aggregat. Også dette arrangement er i og for sig kendt og vil derfor heller ikke blive omtalt nærmere her. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Når en redningsaktion ved en af skibets redningsstationer 2 finder sted ved hjælp af slidsken 4 og platformen 5, står 3 lederen 12 af denne station, som tidligere nævnt, i eller 4 i nærheden af opbevaringsboksen 7, hvorfra han eller hans 5 assistent har overblik over situationen ved skibssiden, 6 men ikke ved rampen 2. Ved de kendte systemer må han 7 derfor sende en hjælper op til denne rampe, hvor hjæl 8 peren dernæst manuelt trækker låsetappene 17 ud og derved 9 frigør flåderne en efter en. Dette arbejde er i sig selv 10 langt fra ufarligt under de omstændigheder, der jævnligt 11 findes i en katastrofesituation, og da hjælperen på sin side ikke selv kan følge med i, hvad der foregår ved skibssiden, er han tvunget til hele tiden at forlade sig 12
DK 163725 B
på de instruktioner, han modtager fra lederen. Eventuelle elektroniske kommunikationsmidler kan imidlertid netop i en katastrofesituation meget nemt være afbrudt ved f.eks. strømsvigt, og lederen og hans hjælper er da henvist til 5 alene at måtte kommunikere indbyrdes ved hjælp af råb og fagter. Lederen og hjælperen befinder sig imidlertid ofte ret langt fra hinanden på skibet, f.eks. 40-60 m, og under omstændigheder, hvor der mangler lys, og der samtidigt er megen larm og støj fra elementernes rasen, kan 10 dette føre til forfærdelige misforståelser, hvor hjælperen uforvarende kommer til at frigøre en container, der falder ned over en allerede fuldt bordet flåde, som af strøm og vind er tvunget ind under skibssiden i stedet for at være blevet ført væk fra denne.
15
For at eliminere disse risici og samtidigt undgå den forholdsvis store ekstra bemanding, som af bemandingsreglerne kræves til denne kendte metode til manuelt at frigøre flåderne, er systemet ifølge opfindelsen indret-20 tet således, at lederen eller dennes assistent selv kan frigøre flåderne direkte fra deres plads i eller ved opbevaringsboksen 7. Til dette formål anvendes en hydraulisk fjernbetjening, hvor låsetappene 17 i stedet for med håndkraft hver trækkes ud med en hydraulisk cylinder, 25 en udløsningscylinder 25 (fig. 11 og 12), som via et hydraulisk kredsløb betjenes fra en manøvrepult 26 (fig.
13), der, som vist i fig. 2, er placeret i eller i nærheden af opbevaringsboksen 7. Som hydraulikvæske anvendes til dette formål en passende hydraulikolie, som er i 30 stand til at bibeholde sin viskositet ned til så lave temperaturer som eksempelvis -60 °C og samtidigt er holdbar op til så høje temperaturer som 180 eC, der eksempelvis kan forekomme, hvis skibet eller dele af dette kommer i brand. I stedet for at anvende hydraulik 35 kunne låsetappene 17 tænkes fjernet ved hjælp af f.eks. mekaniske systemer, såsom kabeltræk eller stangsystemer, der imidlertid er tilbøjelige til at sætte sig fast i 13
DK 163725 B
frostvejr, således at anlægget ikke kan fungere. Det samme gælder pneumatiske systemer, hvor luftens fugtighed i frostvejr kan fryse til is i ledninger og ventiler og derved sætte anlægget ud af drift.
5
Fig. 6 viser skematisk en første udførelsesform for evakueringssystemets hydrauliske kredsløb. Hydraulikolien 27 opbevares i et oliereservoir 28 og pumpes ved hjælp af en pumpe, f.eks. en håndpumpe 31 via et filter 29, en 10 første kontraventil 30 og en anden kontraventil 32 gennem en forsyningsledning 34. Olietrykket måles ved hjælp af et manometer 33, som er tilsluttet forsyningsledningen 34, der endvidere på et sted over pumpen 31 er forbundet med en overløbsledning 35, hvori der er indskudt en over-15 løbsventil 36. Forsyningsledningen 34 er tilsluttet en tilgangsåbning 37a, som er placeret helt foroven i den første udløsningscylinder 25a. Hver af de efterfølgende udløsningscylindres 25b, 25c, 25d, 25e --- tilgangsåbning 37b, 37c, 37d, 37e --- er via særskilte forbindel- 20 sesledninger 39a, 39b, 39c, 39d, 39e --- forbundet med en afgangsåbning 38a, 38b, 38c, 38d---, som er placeret forneden i den forudgående cylinder, men over og fortrinsvis tæt ved oversiden af dennes stempel, når dette befinder sig i sin bundstilling, som det eksem-25 pelvis er tilfældet for cylindrenes 25a og 25b vedkommende. Udløsningscylindrenes stempler er angivet med henvisningstallene 43a, 43b, 43c, 43d, 43e---og deres stempelstænger, der samtidigt tjener som låsetappe, med henvisningstallene 17a, 17b, 17c, 17d, 17e. Endvidere ses 30 i figuren bøjlerne 20a, 20b, 20c, 20d, 20e---med hver tre øjer henholdsvis 21a, 21b, 21c, 21d, 21e --- til låsetappene 17a, 17b, 17c, 17d, 17e ---, der samtidigt tje ner til løsbart at fastholde gjordene 15a, 15b, 15c, 15d, 15e---, når de samtidigt er ført gennem Øjer 16a, 16b, 35 16c, 16d, 16e---på den ene af disses gjordes ender.
Hver udløsningscylinders 25a, 25b, 25c, 25d, 25e --- bund er endvidere via returledninger 40a, 40b, 40c, 40d, 14
DK 163725 B
40e---forbundet med en fælles returledning 41, der via en fjederbelastet kontraventil 42 fører olien tilbage til reservoiret 28. Kontraventilen 42's fjeder er indstillet til et passende tryk, f.eks. 5 bar, der således bliver 5 kredsløbets laveste arbejdstryk, som kan aflæses på manometeret 33.
Når flåderne i en nødssituation skal udløses, betjener lederen eller dennes assistent håndpumpen 31 og pumper 10 derved olie med et arbejdstryk på f.eks. 5-15 bar ind over den første cylinders 25a stempel 43a, der derved tvinges i bund, idet den herunder trækker stempelstangen eller låsetappen 17a ud af bøjlens 20a øjer 21a, samt den første gjords 15a øje 16a. Gjorden 15a er nu løsnet og 15 har sluppet den første flåde fri, hvorefter denne flåde ruller og/eller glider ned af rampen 2 og derfra ned i vandet, hvor den med et kraftigt ryk i udløsningslinen 11 udløses og blæses op til fuld størrelse. Den første redningsflåde er dernæst klar til at blive indsat i red-20 ningsaktionen, som tidligere beskrevet. Under frigørelsen af denne første flåde, virker den første cylinder 25a samtidigt som en afspærringsventil for den næste cylinder 25b, der derfor ikke kan begynde at frigøre den næste flåde, før denne proces er helt tilendebragt for den 25 første flådes vedkommende. Dette sikrer, at der kun kan frigøres én flåde ad gangen, og at dette ikke kan finde sted umiddelbart efter hinanden. Selv om lederen står langt fra rampen, kan han alligevel rent fysisk konstatere, når en frigørelse har fundet sted, idet dette 30 markerer sig som en pludselig lettelse af den kraft, som lederen må lægge i pumpeslaget.
Ved hjælp af det i fig. 6 viste system spares den betydelige mandskabsstyrke, der tidligere har været bun-35 det til opgaven som hjælpere for lederen, og samtidigt opnås en betydelig sikkerhed mod, at en eller flere flåder frigøres ved en fejltagelse og derved afstedkommer 15
DK 163725 B
ulykker. Denne sikkerhed er yderligere forøget i den i fig. 7 skematisk viste anden udførelsesform for kredsløbet, hvor der i returledningen 41 er indskudt en blokeringscylinder 44, som kan omstyres ved hjælp af en 5 omskifterventil 45. Denne blokeringscylinder 44 har et stempel 46, som i dette tilfælde ingen stempelstang har, og som med den viste ventilstilling forskydes til højre i figuren, medens cylinderens 25c stempel 43c er i færd med at løsne gjorden 15c. Blokeringscylinderens slagvolumen 10 svarer i hovedsagen til udløsningscylindrenes slagvolumen, og under forudsætning af, at blokeringscylinderen 44's stempel 46 påbegyndte sin vandring mod højre fra den yderste position til venstre, samtidigt med, at udløsningscylinderens 25c stempel 43c begyndte sin vandring 15 nedefter fra dette stempels øverste topstilling, vil de to stempler 46 og 43c nå i bund samtidigt. Blokeringscylinderen 44's stempel 46 kan dernæst ikke komme længere i denne retning, dvs. i dette tilfælde til højre, og det fungerer nu som en ventilskive, der spærrer kredsløbet 20 fuldstændigt af, således at den modstand, som pumpen yder mod yderligere pumpning, stiger brat. For lederen eller dennes assistent udgør dette en meget tydelig fysisk markering af, at frigørelsen af den flåde, der var surret fast med gjorden 15c, er tilendebragt, og uanset, hvor 25 mange kræfter lederen eller dennes assistent nu anvender til at betjene pumpens håndgreb, er kredsløbet dog totalt blokeret for udløsning af yderligere flåder, indtil blokeringscylinderen 44 omstyres ved hjælp af omskifterventilen 45. Denne omstyring er imidlertid en handling, 30 som nødvendigvis tvinger lederen til at rette sin opmærksomhed mod den frigørelsesproces, som finder sted, og derved erindres han om, at han skal se efter ved skibssiden, om situationen her nu også er således, at det er forsvarligt at indlede frigørelsen af den næste flåde 35 ved at betjene omskifterventilen. I fig. 7 er blokeringscylinderen 44 placeret i returledningen 41, men der kan opnås en lige så fordelagtig virkning, som beskrevet 16
DK 163725 B
ovenfor, hvis blokeringscylinderen indskydes i fremløbs-eller forsyningsledningen 34.
Anvendelsen af en eller flere sådanne blokeringscylindre 5 forøger i høj grad systemets sikkerhed, men lader dog stadigt den mulighed stå åben, at blokeringscylinderen ikke bliver omstyret netop i stemplets yderstillinger, men i stedet for i en mellemliggende stilling, således at blokeringscylinderens stempel og udløsningscylinderens 10 stempel ikke samtidigt udfører et fuldt stempelslag. Dette medfører, at blokeringscylinderens stempel blokerer det hydrauliske kredsløb, før flåden er frigjort, medens den pludseligt forøgede pumpemodstand virker som et falsk signal til lederen om, at frigørelsen skulle have fundet 15 sted. Opdager lederen dernæst, at der ikke falder nogen flåde ned fra rampen, vil han være tilbøjelig til at søge at få den fri ved at omstyre blokeringscylinderen, hvorved flåden rent faktisk også frigøres, men i en af blo-keringscylinderstemplets mellemstillinger, hvorved le-20 deren nu ikke modtager noget signal om, at frigørelsen har fundet sted.
En sådan faseforskydning mellem udløsningscylindrenes slag og blokeringscylinderens slag ville kunne føre til 25 meget alvorlige fejldispositioner, der kunne undgås, hvis blokeringscylinderen kun kunne omstyres i stemplets to yderstillinger. Med henblik herpå kunne der til blokeringscylinderen høre en ikke vist spærreindretning, som bestod i, at stemplet 46 var forsynet med en stempel-30 stang, der under stemplets vandring drev et spærreorgan, som samvirkende med et andet spærreorgan på omskifterventilens betjeningshåndgreb spærrede for dettes aktivering, undtagen i stemplets 2 yderstillinger.
35 Fig. 8 viser skematisk en tredie udførelsesform for evakueringssystemets kredsløb, hvor der nu i returledningen 41 er indskudt to blokeringscylindre 44a, 44b med hver 17
DK 163725 B
sit stempel 46a, 46b, som igen hver er forsynet med en stempelstang henholdsvis 47a, 47b. Disse to blokeringscylindre 44a, 44b er via en omskifterventil 45 forbundet således, at de arbejder i modfase. I den i fig.
5 8 viste omskifterventilstilling ledes hydraulikolien fra retur ledningen 41 ind foroven i cylinderen 44a, og den olie, som under pumpningen fortrænges fra denne cylinders underside, ledes via en forbindelsesledning 48 og en grenledning 49 tilbage til returledningen 41 og derfra 10 videre til reservoiret 28 via en fjederbelastet kontraventil 42. Cylinderen 44b's stempel 46b er herunder ubelastet, idet denne cylinder foroven står i forbindelse med grenledningen 49 via omskifterventilen 45. Stempelstangenes 47a, 47b endedele er ved hjælp af svingtappe 15 50a, 50b indbyrdes forbundne med en tværstang 51, som igen på midten er fast forbundet med en svingaksel 52, som er lejret i et leje på en konsol 53, der igen er fastgjort i manøvrepulten, som i figuren er antydet med henvisningstallet 26. På svingakslens ende er der end-20 videre fast monteret et cirkeludsnitformet pladesegment 54.
Dette pladesegment ses i større målestok i fig. 9 og 10, der viser en af en karm 55 omgivet niche 56 i manøv-25 repulten 26. Endvidere ses et betjeningshåndgreb 57, der tjener til at aktivere omskifterventilen 45, som eksempelvis kan være en kugleventil. Ventilen 45 har to yderstillinger, der nås ved at dreje håndgrebet 57 90°.
Under frigørelsen af en flåde drejer blokeringscylindrene 30 44a, 44b tværstangen 51, som derved via svingakslen 52 drejer segmentet 54 en forudbestemt vinkel mellem to yderstillinger. Ved disse yderstillinger er der i segmentet 54's cirkulære periferi 58 udformet udskæringer 59a, 59b. Desuden er der på betjeningshåndgrebet 57's 35 aksel 60 udformet to flader 61a, 61b, som også indbyrdes danner en vinkel på 90°. Som vist i fig. 10, er afstanden mellem svingakslen 52's akse og betjeningshåndgrebsakslen 18
DK 163725 B
60's akse så li-lle, at segmentet 54's cirkulære periferi 58 spærrer for, at betjeningshåndgrebet 57 kan drejes, idet fladen 61b da ved forsøg herpå vil støde ind i periferien 58 og forhindre yderligere drejning.
5 I fig. 9 er segmentet 54 vist i den ene yderstilling, hvor udskæringen 59a danner en frigang, som tillader, at betjeningshåndgrebet 57 drejes. Derved er frigørelsesprocessen nu fuldstændigt tvangsstyret, således at enhver 10 form for fejlbetjening i denne forbindelse er udelukket, idet det nu kun er muligt at påbegynde frigørelsen af en ny flåde ved at dreje betjeningshåndgrebet 57, når frigørelsen af den forrige flåde med sikkerhed er tilendebragt, og dette er registreret af lederen eller den-15 nes assistent som en pludselig forøgelse af pumpemodstanden .
Den beskrevne indretning til at spærre betjeningshåndgrebet 57’s drejning, undtagen i yderstillingerne, kan 20 som en yderligere forbedring være forsynet med en momentmekanisme (ikke vist) til bestemt at fiksere betjeningshåndgrebet 57's to yderstillinger. Denne mekanisme kan eksempelvis være en trykfjeder, der i hovedsagen vinkelret på betjeningshåndgrebets aksel 60 angriber 25 denne på et passende punkt i afstand fra akslens akse.
Dette punkt er da placeret således, at det under påvirkning af fjedertrykket får håndgrebet til at kippe over, når det eksempelvis er drejet 80°, hvorefter håndgrebet af sig selv vil søge over i den respektive yderstilling 30 og bibeholde denne.
Såvel kredsløbets ledninger som dets øvrige dele undergår til en vis grad en expansion og hydraulikolien en kompression under olietrykkets påvirkning, og for at kompen-35 sere for dette er udløsningscylindrenes slagvolumen lidt større end blokeringscylindrenes slagvolumen. Denne forskel er 0,1-5 %, fortrinsvis 0,5-3 % og især 1-2 %.
19
DK 163725 B
I det i flg. 8 viste kredsløb er der desuden indskudt en fjederbelastet sikringsventil 62 med en betjeningsknop 63, der også er vist i fig. 9 og 10, hvor den er placeret forneden i nichen 56's højre hjørne. Normalt holdes denne 5 ventil 62 af ventilfjederen 64 i en stilling, hvor den via en omløbsledning 65 holder en forbindelse åben mellem forsyningsledningen 34 og oliereservoiret 28. Under frigørelsen af en flåde må lederen eller dennes assistent derfor med den ene hånd betjene håndpumpen 31 og med den 10 anden trykke på knoppen 63, således at omløbsledningen 65 afspærres, og hydraulikolien i stedet for at blive sendt i omløb til reservoiret 28 trykkes op til den udløsningscylinder, der nu skal aktiveres. Dette sikrer mod en utilsigtet og under visse forhold farlig manipulering af 15 håndpumpen 31 som følge af, at uautoriserede personer begynder at betjene håndpumpen, eller der blot skubbes til dennes pumpestang i den trængsel, der ofte kan opstå i en katastrofesituation. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Det i fig. 8 viste kredsløb omfatter desuden en tryk 2 akkumulator 66, der består af en trykbeholder, som er op 3 delt i to kamre af en elastisk membran (ikke vist) af 4 f.eks. gummi. Det øverste af disse kamre er fyldt med en 5 trykgas, f.eks. nitrogen. I hvilestillingen er en ventil 6 67, som er anbragt i returledningen 41, åben, medens en 7 anden ventil 68, der er skudt ind i returledningen 41 8 foran kontraventilen 42, er lukket. Med denne stilling af 9 ventilerne 67, 68 pumpes trykket i akkumulatoren 66 ved 10 hjælp af håndpumpen 31 op til et tryk på eksempelvis 30 11 bar, der udgør det hydrauliske kredsløbs hviletryk. Dette 12 forholdsvis høje hviletryk tjener til bestemt at fast 13 holde udløsningscylindrene i den udgangsposition, som de 14 skal befinde sig i under normale forhold. Ved hjælp af 15 manometeret 33 kan det ved inspektion kontrolleres, om 16 det hydrauliske kredsløb fortsat holder det foreskrevne hviletryk. Når evakueringssystemet i en katastrofesituation skal tages i brug, lukkes ventilen 67, medens ven- 20
DK 163725 B
tilen 68 åbnes, hvorved det høje tryk i akkumulatoren 66 aflastes via kontraventilen 42, som netop er indstillet til det lavest ønskede arbejdstryk på f.eks. 5 bar.
5 Som det fremgår af fig. 8, fortrænges hydraulikolien under frigørelsesprocessen fra undersiden af hver udløsningscylinder via returstikledninger 40a, 40b, 40c, 40d, 40e---, der hver indeholder en kontraventil 69a, 69b, 69c, 69d, 69e---, til returledningen 41. Bunden af hver 10 cylinder er desuden forbundet med hver sin omløbsledning 70a, 70b, 70c, 70d, 70e---, og i hver af disse omløbs ledninger er der anbragt en ventil 71a, 71b, 71c, 71d, 71e ---, som er lukket såvel i evakueringssystemets hvilestilling, som når systemet anvendes i en kata-15 strofesituation. Når udløsningscylindrene efter en sådan katastrofesituation eller efter en eventuel øvelse er blevet aktiveret, skal udløsningscylindrenes stempler atter bringes tilbage til deres udgangsposition, for at systemet på ny kan anvendes. I denne forbindelse åbnes 20 ventilerne 71a, 71b, 71c, 71d, 71e ---, hvorefter udløs ningscylindrenes stempler kan drives tilbage til deres udgangspositioner ved hjælp af pumpetrykket. Dernæst lukkes ventilerne påny. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Fig. 11 og 12 viser en udløsningscylinder 25 i større 2 målestok. Denne cylinder er en i og for sig kendt dob- 3 beltvirkende hydraulikcylinder med en tilgangsåbning 37 4 og en afgangsåbning 38, samt en stempelstang 17, der 5 samtidigt tjener som låsetap 17 i det tidligere omtalte 6 låseaggregat 18 (fig. 5). I bunden af stemplet 43 er der 7 udformet en reces 72, der i den viste bundstilling for 8 stemplet indgriber med en tap 73 på indersiden af ende 9 dækslet 74. En pakning 75, som kan bestå af en eller 10 flere dele, tjener i den nævnte bundstilling som tætning 11 mellem recessen 72 og tappen 73. I endedækslet 74 er der udformet to kanaler 76, 77, der begge forbinder det underste eller den venstre side af udløsningscylinderen 21
DK 163725 B
25 med returledningen 41 via en studs 78. Den første af disse kanaler er ført aksialt gennem tappen 73 og forbinder derved i den viste bundstilling for stemplet direkte recessen 72 med returledningen 41. Den anden 5 kanal 77 er ligeledes forbundet med returledningen 41, men via kontraventilen 69. Dette medfører, at det virksomme areal på stemplet 43's underside eller venstre side kun kommer til at omfatte recessen 72's bundareal, idet der som følge af kontraventilen 69' s tilstedeværelse i 10 den anden kanal 77 ikke kan efterfyldes med hydraulikolie under resten af stemplets areal, såfremt stemplet skulle søge at forskyde sig i opadgående retning i fig. 6, 7 og 8 eller til højre i fig. 11. Dette sikrer effektivt, at udløsningscylinderen 25's stempel 43 bliver stående i 15 dets bundstilling, efter at den pågældende cylinder har frigjort den tilhørende flåde, hvorved stemplet ikke som følge af tilfældige rystelser eller udefra kommende påvirkninger kan forskydes fra bundstillingen og derved lukke for afgangsåbningen 38, således at der ville blive 20 spærret for frigørelsen af den næste flåde, indtil stemplet på ny er tvunget i bund ved hjælp af en kompenserende pumpning. Dette ville imidlertid bringe udløsningscylindrene til at arbejde ude af fase med blokeringscylindrene, således at disse nu afgiver falske til-25 bagemeldinger om flådernes frigørelse.
Fig. 13 viser manøvrepulten 26 i perspektiv. Denne pult består af en kasse, der eksempelvis kan være svejset sammen af pladejern. Pulten er i dette tilfælde placeret på 30 en stander 79, men kan selvsagt også være fastgjort på en væg eller anden del i skibet. I nichen 56, som er omgivet af karmen 55, ses omskifterventilen 45's betjeningshåndgreb 57, samt det cirkeludsnitformede pladesegment 54, hvis udskæringer 59a, 59b er markeret med pile 80a, 80b.
35 Endvidere ses sikringsventilen 62's betjeningsknop 63.
Pumpen 31's pumpestang 81 er anbragt frit tilgængeligt på højre side af pulten, og endvidere er manometeret 33 22
DK 163725 B
fældet ind på forsiden af pulten, således at det altid er muligt umiddelbart at aflæse, om det hydrauliske kredsløb holder det foreskrevne hviletryk på f.eks. 30 bar. Under normale forhold ligger betjeningshåndgrebet 57 5 og betjeningsknoppen 63 skjult bag en låge 82, som hindrer ubeføjet aktivering af systemet. I en katastrofesituation kan denne låge svinges ned omkring to hængsler 83. Herved opnås fri adgang til betjeningshåndgrebet 57 og betjeningsknoppen 63, hvorved frigø-10 reisen af flåderne kan påbegyndes, idet lågen 82 ved hjælp af et svingled 84 og en wire 85 samtidigt drejer en stang 86. Denne stang 86 lukker derved ventilen 67 og åbner for ventilen 68, således at trykket i kredsløbet synker til det lavest ønskede arbejdstryk på eksempelvis 15 5 bar, og blokeringscylindrene 44a, 44b (fig. 8) kan fungere.
Evakueringssystemet ifølge opfindelsen er ovenfor be skrevet og på tegningen vist anvendt i forbindelse med en 20 udlagt slidske 4 med en platform 5. I stedet kan der dog efter omstændighederne anvendes andre midler til entring af flåderne, f.eks. lejdere, der er kastet ud og hænger ned langs skibssiden.
25 30 35

Claims (11)

23 DK 163725 B
1. Evakueringssystem til at evakuere de om bord på et 5 skib (1) værende personer, og som omfatter et antal redningsflåder (3), der under normale forhold ligger i beredskab på en skråt hældende rampe (2), idet de herunder fastholdes ved hjælp af hver sin med et udløseligt låseaggregat (18) udstyret holdeindretning (15), kende-10 tegnet ved, at der til hvert låseaggregat (18) hører en hydraulikcylinder (25), der tjener til ved aktivering at udløse låseindretningen (15), hvorved disse cylindre (25), i rækkefølge, er forbundet på en sådan måde, at den første cylinders (25a) tilgangsåbning (37a) er tilsluttet 15 en hydraulikkilde (31) via en forsyningsledning (34), og hver af de efterfølgende cylindres (25b, 25c, 25d, 25e — -) tilgangsåbning (37b, 37c, 37d, 37e---) via separate forbindelsesledninger (39a, 39b, 39c, 39d, 39e---) er forbundet med en i den foregående cylinder indrettet af-20 gangsåbning (38a, 38b, 38c, 38d, 38e---), som er place ret over, men fortrinsvis tæt ved cylinderens stempel (43a, 43b, 43c, 43d, 43e---), når dette befinder sig i sin bundstilling.
2. Evakueringssystem ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det omfatter mindst én dobbeltvirkende hydraulisk blokeringscylinder (44), der kan omstyres ved hjælp af en omskifterventil (45) og er indskudt således i det hydrauliske kredsløb, at dets stempel (46) danner en mellem 30 dettes yderpositioner forskydelig tværgående skillevæg i det hydrauliske kredsløb, og at blokeringscylinderens (44) slagvolumen i hovedsagen svarer til hver udløsningscylinders (25) slagvolumen.
3. Evakueringssystem ifølge krav 2, kendetegnet ved, at blokeringscylinderens (44) stempelstang (47) er forbundet med et første spærreorgan (54) og omskifter- 24 DK 163725 B ventilens (45) aktiveringsorgan (57) med et andet spærreorgan (61), og at disse spærreorganer (54, 61) er indrettet således, at de samvirkende spærrer for omskifterventilens (45) aktivering i samtlige af stemplets (46) 5 positioner, undtagen de to yderste.
4. Evakueringssystem ifølge krav 3, kendetegnet ved, at det første spærreorgan er et som et cirkeludsnit udformet pladesegment (54), der er monteret således, at 10 det kan dreje frem og tilbage omkring cirkeludsnittets centrum mellem to yderstillinger, og som i området ved disse har udskæringer (59) i den cirkulære periferi; at omskifterventilens (45) aktiveringsorgan er et betjeningshåndgreb (57), der er fastgjort på en mellem to 15 yderstillinger drejelig aktiveringsaksel (60); at det andet spærreorgan er to på denne aksel udformede spærreflader (61), som forløber parallelt med akslens (60) akse og indbyrdes danner en til akslens drejning mellem dens to yderstillinger svarende vinkel; hvorved det første og an-20 det spærreorgan (54, 61) er anbragt således i forhold til hinanden og med en sådan afstand mellem deres drejningsakser, at den til en af aktiveringsakslens (60) yderstillinger svarende spærreflade (61) ligger så tæt op ad pladesegmentets (54) cirkulære periferi, at der spærres for 25 aktiveringsakslens (60) drejning, medens udskæringerne (59) i de to yderstillinger tillader en sådan drejning. i
5. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene 1-4, kendetegnet ved, at det omfatter to bloke- 30 ringscylindre (44), som er indskudt således i det hydrauliske kredsløb, at de arbejder i modfase, og at deres stempelstænger (46) via svingforbindelser er indbyrdes forbundet med en tvær stang (51), der igen på midten er fast forbundet med en aksel (52), som kan dreje frem og 35 tilbage i mindst ét styreleje, og hvorpå det cirkel-udsnitformede pladesegment (54) er fast monteret. 25 DK 163725 B
6. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene 1-5, kendetegnet ved, at udløsningscylindrenes (25) stempel (43) i og i nærheden af bundstillingen har et mindre virksomt areal på undersiden end på oversiden. 5
7. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene Ιό, kendetegnet ved, at hydraulikkilden er en håndpumpe (31).
8. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene 1- 7, kendetegnet ved, at der i det hydrauliske kredsløb er indskudt en sikringsventil (52), som kan aktiveres manuelt ved at indtrykke en til ventilen (62) hørende betjeningsknop (63), og som i hvilestillingen leder 15 olien (27) fra pumpen retur til oliereservoiret (28) uden om udløsningscylindrene (25), men spærrer for dette omløb, når betjeningsknoppen (63) er trykket ind, således at olien (27) ledes til udløsningscylindrene (25) og aktiverer en af disse. 20
9. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene 1- 8, kendetegnet ved, at udløsningscylindrenes (25) slagvolumen er 0,1-5 %, fortrinsvis 0,5-3 % og især 1-2 % større end blokeringscylindrenes (44) slagvolumen. 25
10. Evakueringssystem ifølge krav 1-9, kendetegnet ved, at der i det hydrauliske kredsløb er indskudt en trykakkumulator (66), som tjener til under normale forhold at holde hydraulikvæsken (27) i udløsnings- 30 cylindrene (25) under et ønsket højt tryk på eksempelvis 30 bar, og at det hydrauliske kredsløb endvidere indeholder en normalt lukket afspærringsventil (68), som ved åbning forbinder akkumulatoren (66) med en overløbsledning (41), hvori der er anbragt en kontraventil (42), som er 35 indstillet til det lavest ønskede arbejdstryk på eksempelvis 5 bar. 26 DK 163725 B
11. Evakueringssystem ifølge et eller flere af kravene Ι-ΙΟ, kendetegnet ved, at det omfatter en manøvrepult (26) med samtlige betjeningsorganer, hvoraf i hvert fald omskifterventilens (45) betjeningshåndgreb 5 (57) og sikringsventilens (62) betjeningsknop (63) ligger skjult bag en normalt lukket låge (82) og bliver tilgængelige, når denne åbnes, hvorved der samtidigt åbnes for den afspærringsventil (68), som forbinder akkumulatoren (66) med overløbsledningen (41). 10 15 20 25 30 35
DK19090A 1990-01-24 1990-01-24 Evakueringssystem DK163725C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK19090A DK163725C (da) 1990-01-24 1990-01-24 Evakueringssystem

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK19090 1990-01-24
DK19090A DK163725C (da) 1990-01-24 1990-01-24 Evakueringssystem

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK19090D0 DK19090D0 (da) 1990-01-24
DK19090A DK19090A (da) 1991-07-25
DK163725B true DK163725B (da) 1992-03-30
DK163725C DK163725C (da) 1992-09-07

Family

ID=8090790

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK19090A DK163725C (da) 1990-01-24 1990-01-24 Evakueringssystem

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK163725C (da)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1995035233A1 (en) * 1994-06-17 1995-12-28 Viking Life-Saving Equipment A/S A life-saving equipment
WO2003018396A2 (en) * 2002-04-04 2003-03-06 Viking Life-Saving Equipment A/S Mooring of a floatable unit to a vessel side

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1995035233A1 (en) * 1994-06-17 1995-12-28 Viking Life-Saving Equipment A/S A life-saving equipment
WO2003018396A2 (en) * 2002-04-04 2003-03-06 Viking Life-Saving Equipment A/S Mooring of a floatable unit to a vessel side
WO2003018396A3 (en) * 2002-04-04 2004-03-04 Viking Life Saving Equip As Mooring of a floatable unit to a vessel side
US7159527B2 (en) 2002-04-04 2007-01-09 Viking Life-Saving Equipment A/S Mooring of a floating unit to a vessel side

Also Published As

Publication number Publication date
DK19090A (da) 1991-07-25
DK19090D0 (da) 1990-01-24
DK163725C (da) 1992-09-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO180265B (no) Anordning ved redningsflåter på skip
KR20060119878A (ko) 잠수정 비상 대피 시스템
NO150395B (no) Gripeanordning for lasthaandtering
NO170068B (no) Innretning for evakuering av personell fra en offshoreplattform
DK172841B1 (da) Evakueringssystem for offshore platforme
JPH0435399B2 (da)
RU2145292C1 (ru) Пусковое устройство
US6550415B2 (en) System to keep any type of vessel afloat in case of a leak
DK163725B (da) Evakueringssystem
EP1151914A1 (en) System for keeping afloat any type of boat in case of a leak
NO823358L (no) Fremgangsmaate og innretning for redning av mannskap paa skip eller plattform til sjoes
US4421051A (en) Auxiliary boom for emergency evacuation
EP3464052B1 (en) Anti-sinking and anti-fire safety system for boats
NO161722B (no) Anordning til oppbevaring og sjoesetting av en redningsflaate eller lignende fartoey fra et skip.
NO141745B (no) Fremgangsmaate ved lasting og lossing av et skip, og skip for gjennomfoering av fremgangsmaaten
US4694768A (en) Emergency air system for partially submerged vessels
DE3214214A1 (de) Rettungskoerper
CA2278111C (en) Hull penetration system
Shipping Regulations 1998
US1087352A (en) Life-saving apparatus.
KR20170121860A (ko) 선실의 비상탈출로가 구비된 선박
US4129910A (en) Launching system for inflatable raft
FR2594578A1 (fr) Dispositif pour simulateur en vue d'effectuer des exercices de sauvetage de personnel en mer
DE1920541C3 (de) Vorrichtung zum Haltern und Zuwasserlassen eines in einem Behälter gestauten aufblasbaren Rettungsfloßes
US29508A (en) Life-boat

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed