DK160957B - Fremgangsmaade og apparat til hydratisering og transport af naturgas i form af et hydrat - Google Patents

Fremgangsmaade og apparat til hydratisering og transport af naturgas i form af et hydrat Download PDF

Info

Publication number
DK160957B
DK160957B DK138676A DK138676A DK160957B DK 160957 B DK160957 B DK 160957B DK 138676 A DK138676 A DK 138676A DK 138676 A DK138676 A DK 138676A DK 160957 B DK160957 B DK 160957B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
water
gas
hydrate
temperature
pressure
Prior art date
Application number
DK138676A
Other languages
English (en)
Other versions
DK138676A (da
DK160957C (da
Inventor
Albert John Nierman
Original Assignee
Chevron Res
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chevron Res filed Critical Chevron Res
Publication of DK138676A publication Critical patent/DK138676A/da
Publication of DK160957B publication Critical patent/DK160957B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK160957C publication Critical patent/DK160957C/da

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10LFUELS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NATURAL GAS; SYNTHETIC NATURAL GAS OBTAINED BY PROCESSES NOT COVERED BY SUBCLASSES C10G, C10K; LIQUEFIED PETROLEUM GAS; ADDING MATERIALS TO FUELS OR FIRES TO REDUCE SMOKE OR UNDESIRABLE DEPOSITS OR TO FACILITATE SOOT REMOVAL; FIRELIGHTERS
    • C10L3/00Gaseous fuels; Natural gas; Synthetic natural gas obtained by processes not covered by subclass C10G, C10K; Liquefied petroleum gas
    • C10L3/06Natural gas; Synthetic natural gas obtained by processes not covered by C10G, C10K3/02 or C10K3/04
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F17STORING OR DISTRIBUTING GASES OR LIQUIDS
    • F17CVESSELS FOR CONTAINING OR STORING COMPRESSED, LIQUEFIED OR SOLIDIFIED GASES; FIXED-CAPACITY GAS-HOLDERS; FILLING VESSELS WITH, OR DISCHARGING FROM VESSELS, COMPRESSED, LIQUEFIED, OR SOLIDIFIED GASES
    • F17C11/00Use of gas-solvents or gas-sorbents in vessels
    • F17C11/007Use of gas-solvents or gas-sorbents in vessels for hydrocarbon gases, such as methane or natural gas, propane, butane or mixtures thereof [LPG]
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E60/00Enabling technologies; Technologies with a potential or indirect contribution to GHG emissions mitigation
    • Y02E60/30Hydrogen technology
    • Y02E60/32Hydrogen storage

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Hydrogen, Water And Hydrids (AREA)
  • Packages (AREA)

Description

1 DK 160957 B
Opfindelsen vedrører en fremgangsmåde ved transport af naturgas i et fartøj i vand under udnyttelse af tryk og temperatur ved en bestemt vanddybde.
Naturgas er blevet anvendt som brændstof i lang tid. Et problem i denne forbindelse er transport af gassen fra kilden til et andet sted, eftersom gassen sædvanligvis optager større volumen pr. varmemængdeenhed end andre brændstoffer, som er faste eller væskeformede. En måde af løse dette problem er at forøge trykket i transportbeholderen. Alternativt har naturgas- j industrien anvendt den metode, at formindske temperaturen, indtil i gassen bliver flydende ved et på forhånd bestemt tryk. En anden me tode, der er blevet overvejet af naturgasindustrien, er delvis at |
2 DK 160957B
oxidere methan, der er den væsentligste bestanddel i naturgas, til methanol for at tilvejebringe en let transportabel væske.
Ved den første metode, hvor der anvendes et højt tryk, kræves kraftige beholdere. Disse er dyre at fremstille, og ved transport ad søvejen er det vanskeligt at opretholde det krævede tryk. Hvis denne metode anvendes ved rørledninger på land, kræves store kompressorer, hvilket bevirker et stort forbrug af naturgas for blot at tilvejebringe den trykforskel, der skal til for at bevæge gassen gennem rørledningen.
Ved fremstilling af flydende naturgas (LNG) kræves store investeringer i de anlæg, hvor gassen behandles, såvel som ved tankskibet, på grund af det nødvendige udstyr til omdannelse af methan til væske ved lave temperaturer. Som følge heraf anvendes meget af den gas, der skal transporteres, til at tilvejebringe afkølingen. For at omdanne naturgas til væske forbruges der således f.eks.
12-14% af gassen. Andre 6-8% af den oprindelige gasmængde fordamper under transporten, omend det er muligt at anvende en del af den fordampede gas som brændstof.
Den tredje proces - omdannelse af naturgas til methanol -kræver også kapitalinvesteringer svarende til dem, der er nødvendige ved fremstilling af LNG. Det er bemærkelsesværdigt i forbindelse med omdannelsen til methanol, at omdannelsen ødelægger op til 47% af gassens kalorieværdi.
Formålet med opfindelsen er at tilvejebringe en fremgangsmåde, hvor den mængde energi og udstyr, der er nødvendig til hydra-tisering og dehydratisering af naturgas, formindskes i væsentlig grad. Med opfindelsen elimineres således ikke blot behovet for kostbart udstyr, men der opnås også væsentlige besparelser i energiomkostninger.
Dette formål opnås ved hjælp af de i kravenes karakteristik angivne træk.
Ved opfindelsen udnyttes virkningen af tryk og temperatur af vand på den dybde, som fartøjet er nedsænket til. Efter at fartøjet er nedsænket til en dybde, hvor tryk og temperatur er egnet eller nær ved at være egnet til hydratisering af naturgas, overføres naturgassen til fartøjet og sprøjtes over med kølevand efter behov eller bringes på anden måde i intim kontakt med vand for at danne hydrat. Når hydratet er dannet, flyttes fartøjet, mens naturgassen holdes i hydratform, indtil man når bestemmelsesstedet. Efter
DK 160957 B
3 ankomst hertil kan fartøjet hæves for at mindske trykket og øge temperaturen for derved at lette omdannelsen af hydratet til natur-!gas.
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende under henvisning jtil tegningen, hvor fig. 1 skematisk viser et undervandsfartøj beliggende i vand og forbundet med en rørledning til et gasbehandlingsanlæg på land, fig. 2 et forenklet rørdiagram for hydratiseringsprocessen ved en vanddybde på 450 m, med et grundrids af fartøjet, fig. 3 et skematisk snit gennem fartøjet i fig. 2 efter linien 3-3 i fig. 2, og fig. 4 grafisk energibehovet til et system til flydende gas og for et system til hydrat i henhold til fig. 2.
Det første trin i en foretrukken fremgangsmåde er at sænke et skib 100, som herefter kaldes en beholder 100, til et punkt D, fig. 1, hvor der opnås tilstrækkelig tryk fra vandet. På denne dybde er det samtidig ønskeligt, at temperaturen af det omgivende vand er egnet til hydratiseringsprocessen. I det følgende gives der eksempler på ønskelige temperatur- og trykvariationer.
En gas bestående af 90% methan, 9,5% ethan og 0,5% propan kan f.eks. transporteres gennem en rørledning 109, en pumpe 125 og en rørledning 120 til den nedsænkede beholder 100, der er fortøjet ved en station 123 ud for kysten ved et gasbehandlingsanlæg 110 på kysten. En termodynamisk beregning angiver, at hydratisering af denne gas vil begynde, når temperaturen er 4,5°C og trykket er t
4 DK 160957B
1.8,6 bar.Hvis alternativt trykket er 41,2 bar begynder hydratiseringen ved 11°C, men en temperatur på 6°C er nødvendig for at størkne hele gasstrømmen. De endelige tryk- og temperaturbetingelser, bør være henholdsvis højere og lavere for at tilvejebringe en drivkraft til omdannelsen. Et tryk på 41,2 .bar og en temperatur på 4,5°C anbefales således, omend hele processen kan gennemføres ved en temperatur i området mellem 1,5 og 52°C og et trykområde mellem 10 og 75 bar (alternativt 400-600 m).
Med hensyn til temperaturen bemærkes.det, at berøringstemperaturen til fremstilling af et hydrat af naturgas fortrinsvis er nær ved eller over vandets frysepunkt, dvs. en temperatur på 1,5°C er tilstrækkelig. Dette opnås på en dybde af 600 m (ca. 61 bar). Sædvaiigvis overstiger temperaturen i en dybde på 600 m sjældent 10°C og er snarere omkring 4,5°C. Sådanne betingelser er til rådighed ved rejser mellem Seward, Alaska og Los Angeles, Californien. Denne rute tilvejebringer tilstrækkelig vandtemperatur og dybde til at holde et hydrat på 55,9 bar og 8°C eller endog på 41,2 bar og 5°C.
Komponenterne i naturgassen giver også anledning til væsentlige overvejelser. Hvis der f.eks. er nitrogen til stede, kræves der et højere tryk, for at en given mængde kan størkne, eftersom denne komponent modvirker fuldstændig størkning. Mængden af restgas, som ikke kan bringes til størkning, er ca. 3 gange indholdet af nitrogengas. Endvidere bør naturgassen være fri for CC>2, H2S, butan, det meste propan, såvel som de fleste carbonhydrider, som er tungere end normal butan før behandlingen. Dette skyldes, at disse blandinger, som har forskellige egenskaber, vil have tendens til at danne et hydrat,der giver uforudsigelige resultater på grund af den mulige tilstedeværelse af tre faser på én gang. I denne henseende svarer den forudgående behandling før omdannelsen til hydrat til kravene ved LNG-behandling.
Ved et givet tryk hydratiserer ethan ved en højere temperatur end methan, men kræver halvanden gang mere vand. Men disse krav opvejes stort set ved, at denne gas har omtrent entrekvart mere varme- eller kalorieværdi. Ethan forbedrer faktisk de økonomiske fordele ved opfindelsen. På den anden side er tilstedeværelsen af propan ikke fordelagtig, fordi den kræver næsten treenhalv gang' så meget vand med kun toenhalv gang methans kalorieværdi. Tilstedeværelsen af propan kan dog tolereres.
5 DK 160957B
En anden faktor, som styrer reaktionshastigheden, er filmmodstandsevnen mellem vand og carbonhydridgasserne. Carbonhydrids opløselighed i vand er meget lav. Men ved stadig at fjerne carbonhydr idmolekylerne fra vandfasen ved dannelsen af hydrater kan ligevægten ændres til fordel for hydratisering. Store masseoverføringsarealer (fint fordelt vandfase) og omrøring af den vandige fase til at bringe carbonhydridmolekylerne i kontakt med de hydratkrystalstrukturer, der dannes, er fremmende for hydratdannelsen.
Indsprøjtning af gasstrømmen i væskefasen er kort sagt en effektiv måde til at opnå det formål at danne et hydrat hurtigt.
Det er imidlertid nødvendigt med ekstra vand til at gøre dette til en tilfredsstillende løsning. Andre alternativer til lettelse af hydratiseringen er små mængder af alkohol eller sæbe i vandet eller anvendelsen af en emulsion af vand i mineralolie.
I fig. 2 og 3 er vist en undervandsbeholder 100, der kan være selvdrevet eller indrettet til at bugseres. Gas indføres fra overfladen gennem en tilgangskanal 114 gennem en ventil 158 ind i en fordeler 109. Herfra sprøjtes den gennem dyser 131 ind i det kolde vand 130 i beholderen 100. Dette vand kan være til stede fra en tidligere passage eller være tilført på lastedokken, punktet D, fig. 1.
Der formes gashydratkrystaller ved kontakt mellem gassen og det kolde vand. Yderligere koldt vand indsprøjtes i området ved dannelsen af hydratet for at fjerne dannelsesvarme. Hydratkrystaller 168 flyder på grund af deres lave vægtfylde i forhold til vandet opefter. De holdes i<fen øverste del af beholderen af en porøs membran 110, der er gennemtrængelig for vand og gas. På dette sted danner de en halvmassiv masse 167, som bygger sig nedefter, efterhånden som beholderen fyldes. Den nedre grænser for denne masse er angivet med den punkterede linie 163.
Inden i undervandsbeholderen 100, fig. 2 og 3, er der tre systemer til tilvejebringelse og opretholdelse af de lave temperaturer, der er nødvendige til frembringelse og opretholdelse af gashydratet. Den første af disse kan anvendes på lastestedet. I dette tilfælde åbnes ventiler 154 og 155, og koldt vand pumpes fra køleanlæg påland til beholderen gennem en rørledning 107 og koldtvandsfordelere 108. Vandet indsprøjtes gennem dyser 132 på fordelere 108 (ud for gasdyserne 131) i området, hvor hydratet
6 DK 160957 B
dannes. Det passerer derefter opad med hydratet (angivet med pile 160 i fig. 3) og passerer gennem den gennemtrængelige membran 110 (angivet med pile 161 i fig. 3). Herfra føres det tilbage gennem et samlerør 111 ved toppen af beholderen. Det passerer derefter gennem en gasseparator 171, som udskiller overskydende gas fra vandet. Gassen føres tilbage gennem røret 170 til fornyet behandling, og vandet bringes tilbage til anlægget på land gennem røret 134.
Det andet system kan anvendes under transport gennem havvand, der er koldt nok til at hindre smeltning af hydratet ved omgivelsernes tryk, såsom 6°C og 41,2 bar. Ventiler 156 og 157 åbnes, og vand indføres gennem en tilgangskanal 112 og pumpes ved hjælp af en pumpe 104 gennem koldtvandsfordelerne 108 ud til samlerøret 111 og føres tilbage til havet gennem en afgangskanal 113.
Det tredje system kan anvendes under transporten gennem havvand, som er for varmt til at hindre smeltning af hydratet. Der kan f.eks. anvendes et enkelt dampkompressionssystem med lukket kredsløb til afkøling, omend også andre kølesystemer kan anvendes.
I det i fig. 2 viste system med lukkede kredsløb kan kuldemidlet være propan, medens kølevæsken er vand ved en vanddybde på ca. 457 m (et tryk på ca. 45,1 bar i ferskvand). Kølevæsken har en tilgangstemperatur på 13°C ved en ventil 150. Ved en ventil 151 har det en afgangstemperatur på 18°C efter at være passeret gennem en kondensator 101. Kondensatoren kondenserer kuldemidlet før det drøvles gennem en ekspansionsventil 105, hvor dets temperatur formindskes til -2°C. Under ændringen fra væske til damp udnyttes kuldemidlet til at afkøle det vand, der passerer gennem en for- ® o køler 102, fra 5,5 C til 1 C. Det fordampede kuldemiddel føres gennem kompressoren 106 med et højere tryk og temperatur, så at det vil omdannes til væske ved atmosfærisk tryk. Med en ventil 153 lukket og en ventil 152 åben føres der vand ind gennem tilgangen 112 til forkøleren 102. Herfra forøges det nyligt afkølede vand 1° i temperatur på grund af varmeoverføring til vandet fra omgivelserne, når det strømmer fra afgangen fra forkøleren 102 ind i koldt-vandsfordelerne 108. Som før bevæger vandet sig gennem . membranen 110 til samlerøret 111 og afgangen 113.
Som alternativ til anvendelse af køling, som beskrevet ovenfor, kan et udvendigt, ikke vist vandlag mellem beholderens skrog
7 DK 160957 B
og lastrummet afkøles til så lav en temperatur som mulig, f.eks.
0°C, til dannelse af en grødis før man forlader lastestedet D, fig.
1. Med passende isolation i forbindelse med grødislaget formindskes hydratets omdannelse til gas igen under rejsen, fordi hydratets varmeafgivelse formindskes.
Når beholderen 100 er på det ønskede sted, punktet E i fig. 1, hæves den til en dybde, hvor vandtrykket er mindre end det, der kræves til opretholdelse af hydratet. Hydratet smelter således. Under dette trin foregår omdannelsesprocessen langsomt, med mindre der tilføres mere varme, eftersom den omvendte proces er endotermisk. For at tilvejebringe denne varme cirkuleres der varmt vand i beholderen gennem det vand- eller islag, der er dannet mellem lasten og beholderens skrog 100. Med hydratet omdannet til en naturgas pumpes denne gennem rørledninger 121, 126 af en pumpe 127 monteret på en platform 122 på land til en tank 124.
De teoretiske energikrav til omdannelsen af gassen til væske baseret på et modificeret, ideelt kaskadesystem sammenlignet med hydratisering af en methanstrøm på en 1 Mm /dag som funktion af en begyndelseskondenseringstemperatur er vist grafisk i fig. 4.
Langs en vandret akse er indført kondenseringstemperaturen i °C og langs en lodret akse er indført den teoretiske bremseeffekt i kW/Mm3/dag, hvor kW_= _02_ / T, - T2\
Mm /dag 860 \ T2 J
3 I denne ligning er Q2 den uddragne varme i kcal/h/Mm /dag. er den absolutte temperatur i °K af det kogende kuldemiddel.
Og T2 er kuldemidlets kondenseringstemperatur i °K. I begge kurverne i fig. 4 er den eneste variable kondenseringstemperaturen, alle andre betingelser er angivet i de foregående afsnit.
De teoretiske energikrav til væskeomdannelseskredsløbet er baseret på en kaskadeproces med tre grupper med ét eller flere trin i kombination med en efterkøling. Der er andre kendte systemer, så- · som Harnpson-Linde eller Claude-systemet til opnåelse af væskedannelse j af en naturgas. Disse er imidlertid ikke blevet valgt, eftersom : kaskadeprocessen kun ekspanderer væsker, og den er således mindre irreversibel med heraf følgende større energiøkonomi. : j i
8 DK 160957 B
Det følgende beskriver kort beregningen af det punkt på kurven for væskedannelse, hvis abscisse, kondenstemperaturen, er 21,11°C. I den første gruppe afkøles methanstrømmen først ved fordampning af propan, som igen komprimeres og omdannes til væske i en efterkøler med vand som kølemiddel. Strømmen passerer derefter til den anden gruppe, hvor strømmen afkøles yderligere ved fordampning af ethylen, omdannes til væske igen ved fordampning af propan, hvorefter propanet gøres flydende ved vandkøling. Methanstrømmen bliver endelig flydende ved 93,9°C og 0,98 bar. Dette opnås i den tredje gruppe ved fordampning af methanet, som omdannes til væske ved fordampning af ethylen, der igen omdannes til væske ved fordampning af propan. Propanet omdannes til væske ved vandkøling. En opsummering af betingelserne på de forskellige punkter i hvert trin er vist i den følgende tabel:
9 DK 160957 B
^ -H
(d g C2
rQ . I O 4J C
\ I CN^fOO ^ ^ <D , > ^ ·* *» ·*· r* ^ ^ 1¾ ^ ^ 2 S m r- o ro Φ
^ CN U E O
oi O'3 Æ m ^
\O tN A o H
rH \ *- \ h I.
Π3 ro LO 1 ! ! ! 1-1 m o I - 1 I i I m φ CN "{η CO CM p- I— «- ^ 13 s'-S, li T3 k Φ r .5 5 B?0 r O' E tjl 1,3 & O r. n Kr-T- g g1 σ £ ^TlcN'-^'^'Ol (0 13 «! §
H« CN ^ ^ ™ ^ · r- \ P
* o ^ s asr: * s « ^ Λ ·Η d U s \ 13 ^ _
i oo ·· cn »· S
σι ί-Ι ε tn ^--' rH rid (0 φ Φ ,—~ O \
ι^Ο ιλ *H C 13 EE i I
tfl \ I I K 1. rH 0Φ Otd φ a ro i m "3· c* rH *ή i—i σ · o u U Λί É £ £ l £| 0 H 0(β φ 0 ° 0 S I S S rH tfl 1304«- <. i »i—i CL!) dl cn^o -P ε φ ro — G N3 φ A (d r- Φ +J g rH 3 00 15 \ Ό · I , , I · -P o £ .
(ΰ rH \ o I (0 0 Φ O g -P ^---s ,id m ro ^ 1 ø ΛΌ o \ Φ φφϋοο ^ o o ε m a: a _ £ 03 ' ^ ·"--\ A! cn <m r- ^ T- -η εΦοσ 13 '^T-rsCl EhcnQj -HCOLD σ HCojd«P15;ooCcl E-I Ή +J σ O - rH m φ-HCHEHOi-CVjCNr- «. (ΰ Φ ‘ ® ‘ IC Ό > ø || Ti - ί σ .^|r-r~^DU\ OEHK13 C 13 -P m G 0 13 — ro ^ ^ o <3 C ^ - Λ , -H 3 C 13 -H d σ V — Jj
-P •HfcilvD^-^'ro Φ\> --- 0 S
σ Eh O co co σ\ ro 1 3 ø ro rH rH C Φ ^--X
•Η (N CN <N (Μ 3 3 -h g Φ Φ Φ II
w -p -p a k υ λ '—>>» p ø mm σ\ -p φ
φ σ ø ø G Æ ø 13 Φ 013-P
> m ΦΦ-Η'χ.φαε’-ο μ O 13 _ ddørHO-H Ο 0 φ \ i , ^ ^ εεΐ3ΦΦΦΡ «- ο øj [2 ro I _ I I * φ φ G Ο 0 3 Ο ν> > <4Π χε ΙΌ11^ +j-PfB^d-Pd £!Φ 2 ro ro
II II II II II II
Ο1 ϋ) a m ο \ 13 »- . .
rH \ * I I tT1 r— m ro Γη i i m υ ε i3 C CM M 2 r- \ ri cy ro p ii <- e EH K 13 ^ a 3¾ ro c^) I I ^
Eh 0 CN f\j CN * * 13 _ — 13 v- -Η C 13 i^m _ .
H« m .n -H 3 aa Ο ϋ !δ
BOg^^ll Eh Eh <j X X
CN CN fN 1 1
rH
m3 Φ CUP m 13 c φ ε > -η c φ m ω SPiamrnm&lSrH u Φ Φ Φ d >tA Λ -id Φ
p I 1 fid 1 I 0 r3 -0 -P
10 8 M S VpJ Φ P
C,v;iB«ciiH2rH0 m p > m x a φ φ c ε -p p +J +J rH -H 3 o o Φ <4H S 0 r— cn ro 03 EH d a W W &h
,0 DK 160957 B
, »
Betingelserne for dampkompressionskredsløbet med lukket kredsløb, hvis abscisse også er 21,11°C (294,4°K), er som følger:
Vanddybde 457 m
Tryk 44,8 bar
Hydrattemperatur 279°K
5 3
Fri varme 1,448*10 kcal/h/Mm /dag 7 3
Hydratationsvarme 2,392*10 kcal/h/Mm /dag ζ>2 totalt 2332 kW/Mm'Vdag 3 det samlede Q^ bliver 2722 kW/Mm /dag, når der anvendes pumpekraft til cirkulationsvandet. Tryktabet for vandcirkulation er 0,23 bar for hver 100 m ledning plus en fast værdi på 1,38 bar i tryktab gennem kondensatoren og gennem sprøjtesamlekassen.
Konklusionen af de i fig. 4 viste kurver er som følger. Hydratkredsløbet på 457 m kræver 46,6% af den teoretiske køleenergi, der kræves ved et LNG-kredsløb, se kurverne A og C i fig. 4. Hvis der tillæges pumpekraft til vandcirkulation, forøges værdien til 54,4%, kurven B, fig. 4.
En anden måde at sammenligne en hydratproces og en flydende naturgasproces er at sammenligne de samlede energikrav. Til hydratprocessen er disse ca. 5 gange større end ved fremstillingen af flydende naturgas. Men eftersom afkølingen af hydratet gennemføres mellem l,7°c og 51,7°Ci stedet for mellem 37,7°Cog - 166,7°Cbliver den nødvendige køle effekt til fremstilling af et hydrat en 1/3 af* hvad der kræves til fremstilling af flydende naturgas. Energikravene formindskes yderligere, hvis der anvendes kølevand med en lavere temperatur end antaget ovenfor.
I modsætning til det ovenfor anførte kan nogle få ruter under vandets overflade ikke tilvejebringe den nødvendige temperatur og det nødvendige tryk. I dette tilfælde må der anvendes hjælpemidler til regulering af trykket og temperaturen. F.eks. kan undervandsbeholderens skrog have mere eller mindre isolation til muliggørelse af den nødvendige varmeoverføring mellem lastrummet og omgivelserne. Endvidere kan yderligere køling eller opvarmning anvendes som hjælp ved hydratiseringen og dehydratiseringen af naturgas. En kompressor 200 kan være forbundet med lastrummet til supplement for trykket i beholderen på grund af vanddybden.

Claims (3)

1. Fremgangsmåde ved transport af naturgas i et fartøj i vand under udnyttelse af tryk og temperatur ved en bestemt vanddybde, kendetegnet ved, at fartøjet neddykket bringes til en ønsket bestemt dybde, hvor tryk og temperatur er afpasset efter hydratisering af naturgas, at gassen bringes i kontakt med ferskvand, som er indirekte afkølet af havvand, for at omdanne den væsetligste del af gassen til hydrat, og at fartøjet (100) og dets indhold transporteres i den bestemt vanddybde, hvor trykket og temperaturen benyttes til at opretholde gassen som hydrat under transporten.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at det vand, som omgiver fartøjet (100), benyttes til at afkøle gassen ved at tillade vandet at afkøle gassen indirekte i et eller flere specielle rum ombord på fartøjet (100).
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1 eller 2,kendetegnet ved, at fartøjet transporteres ved en vanddybde på 400-600 m. j
DK138676A 1975-04-02 1976-03-29 Fremgangsmaade og apparat til hydratisering og transport af naturgas i form af et hydrat DK160957C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US56439475 1975-04-02
US05/564,394 US3975167A (en) 1975-04-02 1975-04-02 Transportation of natural gas as a hydrate

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK138676A DK138676A (da) 1976-10-03
DK160957B true DK160957B (da) 1991-05-06
DK160957C DK160957C (da) 1991-11-11

Family

ID=24254294

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK138676A DK160957C (da) 1975-04-02 1976-03-29 Fremgangsmaade og apparat til hydratisering og transport af naturgas i form af et hydrat

Country Status (6)

Country Link
US (1) US3975167A (da)
AU (1) AU500695B2 (da)
CA (1) CA1034897A (da)
DK (1) DK160957C (da)
GB (2) GB1534768A (da)
NO (1) NO149976C (da)

Families Citing this family (40)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4295346A (en) * 1980-09-08 1981-10-20 Aerojet-General Corporation Recirculating vapor system for gelling cryogenic liquids
CH677618A5 (da) * 1988-01-14 1991-06-14 Sulzer Ag
DE69015326T2 (de) * 1989-11-21 1995-07-20 Mitsubishi Heavy Ind Ltd Verfahren zum Fixieren von Kohlendioxyd und Vorrichtung zum Behandeln von Kohlendioxyd.
NO172080C (no) * 1990-01-29 1993-06-02 Gudmundsson Jon Steinar Framgangsmaate for framstilling av gasshydrater og apparattil utfoerelse av samme
JP2548826B2 (ja) * 1990-06-22 1996-10-30 三菱重工業株式会社 二酸化炭素の海洋投棄方法
GB9121508D0 (en) * 1991-10-10 1991-11-27 British Petroleum Co Plc Method of inhibiting hydrate formation
US5397553A (en) * 1992-10-05 1995-03-14 Electric Power Research Institute, Inc. Method and apparatus for sequestering carbon dioxide in the deep ocean or aquifers
US5473904A (en) * 1993-11-12 1995-12-12 New Mexico Tech Research Foundation Method and apparatus for generating, transporting and dissociating gas hydrates
US5536893A (en) * 1994-01-07 1996-07-16 Gudmundsson; Jon S. Method for production of gas hydrates for transportation and storage
NO952241D0 (no) * 1995-06-07 1995-06-07 Jon Steinar Gudmundsson Framgangsmåte for transport og lagring av olje og gass
US6028234A (en) * 1996-12-17 2000-02-22 Mobil Oil Corporation Process for making gas hydrates
US5950732A (en) * 1997-04-02 1999-09-14 Syntroleum Corporation System and method for hydrate recovery
US6028235A (en) * 1997-10-14 2000-02-22 Mobil Oil Corporation Gas hydrate regassification method and apparatus using steam or other heated gas or liquid
US6180843B1 (en) 1997-10-14 2001-01-30 Mobil Oil Corporation Method for producing gas hydrates utilizing a fluidized bed
US5964093A (en) * 1997-10-14 1999-10-12 Mobil Oil Corporation Gas hydrate storage reservoir
US6082118A (en) * 1998-07-07 2000-07-04 Mobil Oil Corporation Storage and transport of gas hydrates as a slurry suspenion under metastable conditions
AUPQ118899A0 (en) * 1999-06-24 1999-07-22 Woodside Energy Limited Natural gas hydrate and method for producing same
US6296060B1 (en) 2000-01-10 2001-10-02 Kerr-Mcgee Corporation Methods and systems for producing off-shore deep-water wells
US6260501B1 (en) * 2000-03-17 2001-07-17 Arthur Patrick Agnew Submersible apparatus for transporting compressed gas
KR20030004434A (ko) * 2001-03-29 2003-01-14 미츠비시 쥬고교 가부시키가이샤 가스 하이드레이트 제조 장치 및 가스 하이드레이트 탈수장치
JP5019683B2 (ja) * 2001-08-31 2012-09-05 三菱重工業株式会社 ガスハイドレートスラリーの脱水装置及び脱水方法
US7293600B2 (en) * 2002-02-27 2007-11-13 Excelerate Energy Limited Parnership Apparatus for the regasification of LNG onboard a carrier
US7267072B2 (en) * 2002-08-01 2007-09-11 Mao Zhang Dry cargo submarine with air-charge cargo hold
US20050137432A1 (en) * 2003-12-17 2005-06-23 Chevron U.S.A. Inc. Method and system for preventing clathrate hydrate blockage formation in flow lines by enhancing water cut
EP2031044A1 (en) * 2007-08-29 2009-03-04 Research Institute of Petroleum Industry (RIPI) Stabilization of gas hydrates
KR101110318B1 (ko) 2008-12-08 2012-02-15 한국생산기술연구원 천연가스 하이드레이트 연료 공급 시스템
JP2009119463A (ja) * 2008-12-29 2009-06-04 Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd ガスハイドレートの海中生成方法及びガスハイドレート生成装置
EP2419322B1 (en) * 2009-04-17 2015-07-29 Excelerate Energy Limited Partnership Dockside ship-to-ship transfer of lng
US20110000546A1 (en) * 2009-05-18 2011-01-06 Benton Frederick Baugh Method for transportation of cng or oil
US20100294192A1 (en) * 2009-05-21 2010-11-25 Matthew Herbek Buoyancy system for an underwater device and associated methods for operating the same
AU2011255490B2 (en) 2010-05-20 2015-07-23 Excelerate Energy Limited Partnership Systems and methods for treatment of LNG cargo tanks
RU2505740C2 (ru) * 2012-03-15 2014-01-27 Алексей Львович Сильвестров Способ получения, хранения и разложения гидратов природного газа
US9822932B2 (en) 2012-06-04 2017-11-21 Elwha Llc Chilled clathrate transportation system
US9303819B2 (en) 2012-06-04 2016-04-05 Elwha Llc Fluid recovery in chilled clathrate transportation systems
US9395045B2 (en) * 2012-09-17 2016-07-19 Elwha Llc Systems and methods for underwater storage of carbon dioxide
ITMI20131754A1 (it) 2013-10-21 2015-04-22 Eni Spa Veicolo sommergibile per il trasporto di fluidi quali per esempio gas naturale, petrolio o acqua, e procedimento per utilizzare tale veicolo
ITMI20131753A1 (it) 2013-10-21 2015-04-22 Eni Spa Procedimento per trasportare fluidi di estrazione quali per esempio gas naturale, petrolio o acqua, e veicolo sommergibile per attuare tale metodo.
US9481430B2 (en) 2014-09-08 2016-11-01 Elwha, Llc Natural gas transport vessel
US10435125B2 (en) * 2016-10-10 2019-10-08 The Boeing Company System and method for transporting methane
RU2700518C1 (ru) * 2018-04-17 2019-09-17 Анатолий Петрович Рыбкин Устройство для доставки углеводородов в арктическом бассейне

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2270016A (en) * 1938-05-25 1942-01-13 Chicago By Products Corp The use of gas hydrates in improving the load factor of gas supply systems
US2399723A (en) * 1941-06-28 1946-05-07 Kellogg M W Co Gas hydration
US2356407A (en) * 1941-08-15 1944-08-22 Fluor Corp System for forming and storing hydrocarbon hydrates
US2938359A (en) * 1955-07-21 1960-05-31 Phillips Petroleum Co Method and apparatus for storage and transportation of acetylene
US3514274A (en) * 1965-02-18 1970-05-26 Exxon Research Engineering Co Transportation of natural gas as a hydrate
SU477917A1 (ru) * 1973-03-12 1975-07-25 Якутский Филиал Со Ан Ссср Способ трубопроводного транспорта природного газа

Also Published As

Publication number Publication date
GB1534769A (en) 1978-12-06
NO149976C (no) 1984-08-01
NO149976B (no) 1984-04-16
CA1034897A (en) 1978-07-18
AU500695B2 (en) 1979-05-31
GB1534768A (en) 1978-12-06
DK138676A (da) 1976-10-03
DK160957C (da) 1991-11-11
US3975167A (en) 1976-08-17
NO761027L (da) 1976-10-05
AU1257776A (en) 1977-10-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK160957B (da) Fremgangsmaade og apparat til hydratisering og transport af naturgas i form af et hydrat
CN104964158B (zh) 用于存储和运输液化石油气的方法和系统
RU2702319C2 (ru) Судно, содержащее двигатель
US3856492A (en) Hydrate forming in water desalination
US4266958A (en) Simultaneous cooling and removal of water from hydrocarbon gas mixtures
CN110337563A (zh) 两用lng/lin储存罐的吹扫方法
EP2613109B1 (en) Method for storing cryogenic fluid in storage vessel
MX2012005506A (es) Una planta para la regasificación de gnl.
US5907924A (en) Method and device for treating natural gas containing water and condensible hydrocarbons
NO174071B (no) Fremgangsmaate ved separasjon av karbondioksyd og andre sure gasser fra metan, samt prosessenhet for utfoerelse av fremgangsmaaten
KR20100015355A (ko) 압축 유체를 격납고에 유입 및 유출시키기 위한 장치 및 방법
EP2229567A1 (en) Method and system for regulation of cooling capacity of a cooling system based on a gas expansion process.
AU2012354774A1 (en) Method and apparatus for removing nitrogen from a cryogenic hydrocarbon composition
EA012028B1 (ru) Способ регазификации суспензии газового гидрата
NO20150584A1 (en) Method of separating heavy hydrocarbons from a hydrocarbon-rich fraction
CA2875805A1 (en) Process for storing liquid rich in carbon dioxide in solid form
CN105873660B (zh) 用于二甲醚反应器的产物流的分离处理方法
TW201730475A (zh) 深冷液體再氣化時回收冷能之方法與熱交換器
CN102893108B (zh) 分馏烃流的方法及其设备
KR20170001334A (ko) 저장탱크를 포함하는 선박
US3213633A (en) Separating components of a freeze concentration process by an intermediate density layer
US2794334A (en) Propane recovery
NO792303L (no) Fremgangsmaate for fremstilling av avvannede lette hydrokarbonprodukter
KR101271050B1 (ko) 컨덴세이트 열교환 장치 및 방법
CA1056327A (en) Transportation of natural gas as a hydrate

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired
PBP Patent lapsed