DK152476B - Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed - Google Patents

Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed Download PDF

Info

Publication number
DK152476B
DK152476B DK235880A DK235880A DK152476B DK 152476 B DK152476 B DK 152476B DK 235880 A DK235880 A DK 235880A DK 235880 A DK235880 A DK 235880A DK 152476 B DK152476 B DK 152476B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
anchor
legs
leg
pick
magnetic
Prior art date
Application number
DK235880A
Other languages
English (en)
Other versions
DK235880A (da
DK152476C (da
Inventor
Ryuichi Uchida
Kaoru Terasaki
Takeo Nishino
Original Assignee
Nippon Atsudenki Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP7896179A external-priority patent/JPS562796A/ja
Priority claimed from JP13024979A external-priority patent/JPS5654197A/ja
Application filed by Nippon Atsudenki Kk filed Critical Nippon Atsudenki Kk
Publication of DK235880A publication Critical patent/DK235880A/da
Publication of DK152476B publication Critical patent/DK152476B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK152476C publication Critical patent/DK152476C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R9/00Transducers of moving-coil, moving-strip, or moving-wire type
    • H04R9/12Gramophone pick-ups using a stylus; Recorders using a stylus
    • H04R9/16Gramophone pick-ups using a stylus; Recorders using a stylus signals recorded or played back by vibration of a stylus in two orthogonal directions simultaneously

Description

DK 152476 B
Den foreliggende opfindelse angår en stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed af den i krav 11 s indledning angivne art.
Fra DE offentliggørelsesskrift nr. 20 63 625 ken-5 des en stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed, hvor magnetkredsen er opbygget af en permanent magnet og polstykker eller åg af magnetisk materiale med høj permeabilitet.
Der findes her mindst ån magnetspalte i et område af magnetkredsen i almindelighed mellem ågene. Ankeret, på hvillo ket sving- eller drejespolerne er viklet, er fastgjort på det bageste område af en udligger, som endvidere ved det forreste endeområde er forsynet med en nål, og ankeret er anbragt i magnetspalten. Den på udliggeren fastgjorte nål følger lydrillen i en stereofonisk grammofonplade, og da 15 udliggeren svinger svarende til nålens bevægelser, bevæger spolerne på ankeret sig i den magnetiske flux i magnetspalten. Følgelig bliver der i svingspolerne induceret elektriske signaler svarende til udsvingene i væggene i lydrillen.
For at den optagne lyd i højfrekvensområdet kan gen-2o gives med høj godhed, er det nødvendigt at formindske den virksomme masse af svingsysternet, dvs. nålen, udliggeren, ankeret og svingspolerne så meget som muligt. En umiddelbar følge af formindskelsen af massen af spolen er et væsentligt mindre elektrisk udgangssignal fra pick-upenheden.
25 Det elektriske udgangssignal kan forøges ved, at tætheden af den magnetiske flux i spalten forøges. Dette kan opnås ved, at magnetspalten gøres smallere,og/eller ved at den magnetiske effekt af den permanente magnet eller andre magnetiske elementer, som anvendes til opbygning af magnet-3o fluxen i spalten, forøges. En forøgelse af magnetfluxen i spalten medfører i almindelighed en forøgelse af den samlede masse af den på tonearmen fastgjorte pick-upenhed. Forøgelsen af massen bevirker en forøgelse af inertimomentet af tonearmen ved nålen, hvilket medfører en dårlig sporføl-35 ge- henholdsvis aftastningskvalitet i hele det nederste frekvensområde.
Dette problem med aftastningskvaliteten ved meget lave frekvenser hænger sammen med de almindelige egenskaber t 2
DK 152476B
• ved grammofonplader, for såvidt som disse normalt fremstil les af en termoplastisk kunstharpiks og derfor kan slå sig, når de opbevares eller monteres på uhensigtsmæssig måde.
En lille, men ikke forsvindende ringe andel af de i handlen 5 værende grammofonplader har en midtpunktsåbning, som ikke er koncentrisk med lydrillen. Som følge heraf kan der optræde unødige og skadelige svingninger af nålespidsen, som bevirker en forvrængning af den gengivne lyd. I det extreme tilfælde kommer nålen ud af indgreb med lydrillen og sprin-1o ger hen over grammofonpladen, så at denne normalt og undertiden også nålen beskadiges. Disse skadelige virkninger, som forårsages af svingninger med stor amplitude og meget lav frekvens på grund af grammofonpladens kastning og ekscen-tricitet, fremkommer principielt på grund af, at inertimo-15 mentet, som måles ved nålespidsen af lydarmen, på hvilken pick-up'en er fastgjort, er meget stort. Følgelig kan de problemer, som hidrører fra den store amplitude af svingninger med lav frekvens,i vid udstrækning undgås ved, at tonearmens masse og navnlig massen af pick-upenheden, som mest 2o bidrager til inertimomentet ved nålespidsen, formindskes.
For at formindske massen af pick-upenheden så meget som muligt er det nødvendigt at nedsætte massen af den permanente magnet eller andre magnetfluxkilder og de tilhørende åg, som danner polstykkerne. Dette har i almindelig-25 hed bevirket, at det elektriske udgangssignal, som frembringes af svingspolerne, bliver utilstrækkeligt lille, da formindskelsen af massen af magnetfluxkilden nedsætter den magnetiske feltstyrke til et utilstrækkeligt niveau. Som følge heraf har det været meget vanskeligt at forbedre af-3o tastningsevnen i det nederste frekvensområde for pick-upenheden ved reduktion af dennes masse uden også at sænke det elektriske udgangssignal til et marginalt niveau.
Formålet med den foreliggende opfindelse er at tilvejebringe en stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed af 35 den indledningsvis angivne art, som ved formindskelse af den virksomme masse af tonearmen har en udmærket aftast-ningsevne i hele det nederste frekvensområde,uden at det elektriske udgangssignal formindskes, og hvor massen af det 3
DK 152476 B
svingende system kan holdes så lille som muligt, så at den indspillede lyd i højfrekvensområdet kan gengives med høj kvalitet.
Dette bliver ved en stereofonisk elektrodynamisk 5 pick-upenhed af den indledningsvis angivne art opnået ved hjælp af de i krav 1's kendetegnende del angivne foranstaltninger .
I henhold til den foreliggende opfindelse har ankeret i den stereofoniske elektrodynamiske pick-upenhed et 1o første, et andet og et tredie ben, som strækker sig i tre forskellige retninger, idet svingspolerne i systemet er viklet på det andet og tredie ben af ankeret. En enkelt kilde for magnetfluxen er anbragt med kun én pol i nærheden af det første, andet og tredie ben af ankeret. Yderligere åg 15 eller polstykker i sædvanlig betydning findes ikke. De således dannede magnetkredse består derfor i det væsentlige af magnetkilden, de tilsvarende ben på ankeret og en åben returvej. De elektriske signaler bliver induceret af de på det andet og tredie ben på ankeret viklede svingspoler på 2o grund af· ændringer i magnetfluxen i de magnetiske kredsløb, hvilke ændringer bevirkes af svingninger af ankeret i afhængighed af udsvingene i lydrillevæggen.
Udeladelsen af ågene, som på sædvanlig måde er fremstillet af et materiale med høj magnetisk permeabilitet, 25 formindsker den samlede masse af pick-upenheden væsentligt, hvorved grammofonpladens lydrille kan følges nøjagtigt også ved lav frekvens til trods for en kastning eller ekscentri-citet af grammofonpladen og følgende grunde: Hvis man opdeler bevægelsen af udliggeren ved 45° stereofonisystemet i 3o en vandret og en lodret komposant, og bevæger man nålen i retning af 45°, er bidraget af bevægelsen i vandret retning og bidraget i lodret retning lige store. Det er her en betingelse, at de tre ben af ankeret er tynde og cylindriske i henseende til deres form og med hensyn til deres længde 35 er udført identiske, at ankerets omdrejningspunkt ligger i skæringspunktet for de tre bens midterakse, og at magneten, som ligeledes er udført tynd og cylindrisk, er anbragt således, at magnetens akse stemmer overens med skæringslinien i 4
DK 152476 B
for de to eller tre planer, som hver indeholder midteraksen i et ben og halveringslinien for vinklen, som er dannet af de to andre midterakser i benene. Under disse ideale betingelser optræder bevægelsen af hvert ben altid sym-5 metrisk i forhold til magneten, og følgelig er absolutværdierne af fluxændringerne, som frembringes i hvert ben, ens.
I dette tilfælde bliver de absolutte værdier af den inducerede spænding i aftastningsspolerne på det andet ben og det tredie ben lig med enhver ens bevægelse af den vertikale og 1o horisontale komposant af nålen.
Betragter man nu bevægelsen af det andet ben og det tredie ben ved den horisontale og den vertikale bevægelse af nålen, bevirker den vertikale bevægelse af nålen, at det andet ben og det tredie ben i samme fase bevæger sig hen 15 mod magneten, og de bevæger sig samtidigt, idet de kommer nærmere hen til magneten og går længere bort fra den. På den anden side bevirker den vandrette bevægelse af nålen, at de med hensyn til magneten bevæger sig modsat, dvs. at når det andet ben kommer nærmere hen til magneten, går det 2o tredie ben relativt længere bort fra magneten. I overensstemmelse dermed er fluxændringerne i dette tilfælde modsat deres polaritetsfaser. Endvidere indeholder bevægelsen af nålen i 45° retning den vertikale og den horisontale komposant, som er ens med hensyn til deres bevægelsesstørrelse, 25 og derfor kan der teoretisk eller matematisk samtidigt optræde to bevægelser, som består af to komposanter. På det ene ben bliver fluxændringen, som er frembragt af bevægelsen af den vertikale komposant indtil fluxændringen, som frembringes ved bevægelsen af den vandrette komposant, op-3o bygget på gxund af den samme polaritetsfase, og på det andet ben bliver den første ophævet af den sidste på grund af den forskellige polaritetsfase.
I det tilfælde hvor der kun er indspillet på den højre kanal, er udgangssignalet på det tredie ben følgelig 35 nul på grund af den ovennævnte indbyrdes ophævelse, og der bliver ikke frembragt nogen krydstale. I dette tilfælde ændrer det tredie ben i praksis ikke sin relative afstand til magneten, hvilket betyder, at det drejer sig om sin midter- 5
DK 152476 B
akse således som forklaret i beskrivelsen.
Følgelig er funktionen af det første ben en sådan, at der opnås symmetrisk bevægelse af ankeret i henseende til magneten i forhold til 360°-retningsbevægelse af nålen, 5 navnlig med hensyn til bevægelsen af den lodrette komposant og følgelig således, at den lodrette komposant og den vandrette komposant forsøges gjort ens, hvilket medfører en forbedring af krydstale.
Opfindelsen skal herefter forklares nærmere under 1o henvisning til tegningen, hvor fig. 1 viser et perspektivisk billede af en udførelsesform for et magnetkilde- og svingningssystem ifølge den foreliggende opfindelse, 6
DK 152476 B
fig. 2 et sidebillede af udførelsesformen vist i' fig. 1, fig. 3 et perspektivisk billede af ankeret og de bevægelige spoler vist i fig. 1, 5 fig. 4 et sidebillede, som viser en anden udførel sesform ifølge den foreliggende opfindelse med en modificeret magnetkilde i forhold til den i fig. 1 viste, fig. 5 et perspektivisk billede af et andet anker lo med bevægelige spoler ifølge opfindelsen, fig. 6 et perspektivisk billede af en nål, en udligger, et anker og tilhørende bevægelige spoler i en anden udføreIsesform ifølge opfindelsen, 15 fig. 7 et perspektivisk billede, som viser en yder ligere udførelsesform for en magnetkilde, fig. 8 et sidebillede af endnu en udførelsesform ifølge opfindelsen, fig. 9 et billede bagfra af udførelsesformen vist 2o i fig. 8 set fra højre i fig. 8, fig.lo et perspektivisk billeder som viser endnu en udførelsesform for magnetkilden og svingningssystemet ifølge opfindelsen, fig.11 et billede i snit af en stereofonisk pick-up-25 enhed ifølge opfindelsen, fig.12 et perspektivisk billede, som viser svingningssystemet og magnetkilden i udførelsesformen vist i fig. 11, fig.13 et billede forfra af svingningssystemet set 3o fra venstre i fig. 11, fig.14 et snit efter linien IV-IV i fig. 17, fig.15 og 16 snitbilleder, der hver viser den detaljerede konstruktion til understøtning af ankeret, udliggeren og nålen på hovedlegemet 35 af en pick-upenhed, og , fig.17 og 18 snitbilleder, som viser to andre udfø relsesformer for pick-upenheder ifølge opfindelsen, hvor pick-upenhedens hovedlegeme 7
DK 152476 B
‘ ' er monteret i en‘pick-upunderstøtning.
På tegningen viser fig. 1,2 og 3 en udligger 1, der er forsynet med en nål 2 ved sin forreste ende la og et anker 5 ved sin bageste ende lb. Ankeret 5 har en første ben-5 del 6, en anden bendel 7a og en tredie bendel 7b, som strækker sig i tre retninger. Bevægelige spoler 3 og 4 er viklet eller på anden måde monteret på bendelene henholdsvis 7a og 7b.
Ankeret 5 er opbygget som vist i fig. 3 med en halv-1° cylindrisk første bendel 6 fremstillet af et materiale med høj magnetisk permeabilitet, såsom rent jern eller permalloy. Den anden og tredie bendel 7a og 7b består også af et materiale med høj magnetisk permeabilitet. Fortrinsvis er hele ankeret 5 dannet ud i et af et enkelt arbejdsstykke ved 15 pressestøbning eller anden lignende proces.
Den halvcylindriske første bendel 6 af ankeret 5 er monteret koaksialt med aksen for udliggeren 1. Den anden bendel 7a og den tredie bendel 7b strækker sig i retninger, hvori deres akser ligger i et plan fortrinsvis vinkelret 2o på aksen for den første bendel 6. Endvidere er den anden bendel 7a og den tredie bendel 7b adskilt af en vinkel lig med en vinkel, som dannes af sidevæggene i en lydrille i en stereofonisk grammofonplade. Fortrinsvis er vinklen tilnærmelsesvis 9o°, og de tre bendele af ankeret 5 er således 25 indbyrdes vinkelret på hinanden.
Den magnetiske kilde 8 er fremstillet af en permanent magnet. Den ene pol 8a på magnetkilden 8 er anbragt i nærheden af den første bendel 6, den anden bendel 7a og den tredie bendel 7b af ankeret 5. Selv om nordpolen i illu-3o strationen i fig. 1 er anbragt i nærheden af ankeret 5, vil det forstås, at sydpolen 8b i stedet for nordpolen 8a kunne være således beliggende med i det væsentlige samme virkning.
Selv om der anvendes en permanent magnet som den 35 magnetiske kilde i udførelsesformen vist i fig. 1 og 2, er det også muligt som en del af den magnetiske kilde at anvende et magnetisk åg 8d og en permanent mag- 8
DK 152476 B
net 8e som vist i fig. 4. I overensstemmelse med opfindelsen er kun den ene pol 8a, nordpolen som vist i fig. 4, anbragt i nærheden af ankeret 5.
Et antal magnetiske kredsløb er dannet af arrange-5 mentet af elementer i fig. 1,2 og 4. Et første magnetisk kredsløb består af en pol 8a på magnetkilden 8, den første bendel 6, den anden del 7a og en åben returvej til den anden pol 8b på magnetkilden 8, Et andet magnetisk kredsløb består af polen 8a på magnetkilden 8, den første bendel 6, lo den tredie bendel 7b og en åben returvej til den anden pol 8b på magnetkilden 8. Et tredie magnetisk kredsløb består af polen 8a på magnetkilden 8, den anden bendel 7a og en åben returvej til den anden pol 8b på magnetkilden 8. Endelig findes der et fjerde magnetisk kredsløb bestående af 15 polen 8a på magnetkilden 8, den tredie bendel 7b på ankeret 5 og en åben returvej til den anden pol 8b på magnetkilden 8. Udtrykket "åben returvej" anvendes for at angive den manglende tilstedeværelse af et åg eller et stel med høj magnetisk permeabilitet i returdelen af det magnetiske 2o kredsløb, som sædvanligvis ville forefindes for at danne en afgrænset magnetspalte.
Når nålen 2 svinger i lodret retning, reagerer den bevægelige spole 3 på den anden bendel 7a på ankeret 5 på en fluxændring i det første ovenfor beskrevne magnetiske 25 kredsløb. Ligeledes frembringer en svingning i lodret retning af nålen 2 et signal i den bevægelige spole 4 på den tredie bendel 7b af ankeret 5 i afhængighed af en fluxændring i det ovenfor beskrevne andet magnetiske kredsløb.
Når nålen 2 svinger i vandret retning, reagerer den bevæge-3o lige spole 3 på en ændring i den magnetiske flux i det tredie magnetiske kredsløb, medens den bevægelige spole 4 reagerer på en fluxændring i det ovenfor beskrevne fjerde magnetiske kredsløb. Der induceres således elektriske signaler i spolerne 3 og 4 baseret på de lodrette og vandrette 35 bevægelseskomposanter af nålen 2. Medens nålen 2 følger lydrillen i sædvanlige stereofoniske grammofonplader, der er indspillet ved hjælp af 45°-45° systemet, bevirker de 9
DK 152476 B
• indspillede signaler imidlertid i virkeligheden, at nålen 2 svinger i mange retninger. Hver svingning bliver igen adskilt i sin vandrette og lodrette komposant, og de tilsvarende signaler frembringes således ved hjælp af de bevæge-5 lige spoler 3 og 4 ved de tilsvarende ændringer i magnet-fluxen i de ovenfor angivne magnetiske kredsløb.
Som vist i fig. 2,4 og 8 strækker en fin filamenttråd 9 af enten metal eller syntetisk harpiks sig bagud fra den bageste endedel lb af udliggeren 1 for at ophænge lo udliggeren i forhold til den øvrige del af pick-upenheden. Ophængningslinen 9 er sædvanligvis passende udspændt og fastgjort ved hjælp af et dæmpningsorgan lo. På denne måde er nålens svingningspunkt, når den følger lydrillen i grammofonpladen, i umiddelbar nærhed, men eventuelt lidt bag 15 skæringspunktet af akserne for de tre bendele af ankeret 5. Dæmpningsorganet lo tjener til at give svingningssystemet en meget lille tilbageføringskraft og til at dæmpe et eventuelt ringningssignal.
For yderligere at forstå signalfrembringelsen er 2o det nyttigt at betragte lydrillesporet på en grammofonplade, hvor kun højre eller venstre kanal er indspillet. Sædvanligvis antages kanalen på den side, som ligger ved den anden bendel 7a af ankeret 5,at være den højre kanal for stereofoniske signaler. Ligeledes antages kanalen på den 25 tredie bendel 7b's side at være den venstre kanal for stereofoniske signaler. Når nålen 2 følger lydrillen på en grammofonplade, hvor kun den højre kanal af det stereofoniske signal er indspillet, svinger den anden bendel 7a af ankeret 5 således og forårsager en fluxændring i det til-3o hørende magnetiske kredsløb, så at et elektrisk signal induceres i den bevægelige spole 3 på den anden bendel 7a.
Derimod udfører den tredie bendel 7b kun en rotationsbevægelse i det magnetiske felt, og der optræder følgelig ikke nogen fluxændring i det magnetiske kredsløb, så at der ikke 35 frembringes noget elektrisk signal i den bevægelige spole 4. Når nålen 2 derimod følger lydrillen på en plade, hvor kun den venstre kanal af det stereofoniske signal er indspillet, udfører den anden bendel 7a af ankeret 5 en drej 1o
DK 152476B
ningsbevægelse, og den tredie bendel 7b af ankeret 5 svinger, således at der modsat det foregående tilfælde kun induceres et elektrisk signal i den bevægelige spole 4.
I udførelsesformen for ankrene vist i fig. 1-4 er 5 den anden bendel 7a og den tredie bendel 7b dannet på en sådan måde, at de rager ud i form af bogstavet V. Fig. 5 viser en variation af ankeret 5, som indbefatter en lille halvcirkulær del, hvor det andet ben 7a og det tredie ben 7b strækker sig udad fra den ydre periferi af den halvcir-lo kulære del. En anden modifikation af ankeret 5 er vist i fig. 6, hvor den første bendel 6 har form af et rør fremstillet af et materiale med høj magnetisk permeabilitet.
Ankerelementet 7 er ligeledes fremstillet af et materiale med høj magnetisk permeabilitet og er cirkulært, og det an-15 det ben 7a og tredie ben 7b strækker sig udad fra den ydre periferi af den cirkulære del. Ankeret 5 kan være udført på en sådan måde, at de respektive elementer 6 og 7 er dannet af separate dele, der senere bliver intimt fastgjort og således magnetisk forbundet.
2o Fig. 7-lo viser variationer af den magnetiske kilde 8. Endedelene 8' og 811 ved polen 8a af elementerne i fig.
8 er aftrappet for at tilvejebringe en niveau- eller højdeforskel fra forsiden til bagsiden af magnetkilden 8. Endvidere er begge endedele 81 og 811 forsynet med en rille el- 25 ler et indsnit henholdsvis 8c og 8c1. Som vist i fig. 8 og 9 er rillen på linie med aksen for udliggeren 1, således at indsnittet 8c ligger i nærheden af den første bendel 6 af ankeret 5. Endefladerne 8cl’ og 8c2' på modsatte sider af indsnittet 8c' er beliggende i nærheden af henholdsvis 3o det andet ben 7a og det tredie ben 7b af ankeret 5.
I fig. lo findes aftrapningen eller niveauforskellen vist i fig. 7-9 ikke, men indsnittet eller rillen 7c findes stadig i polen 8a på magnetkilden 8. Tilstedeværelsen af indsnittet eller rillen 8c muliggør, at udliggeren 35 1 og den magnetiske kilde 8 bringes nærmere hinanden, idet udliggeren 1 stadig har tilstrækkelig plads til at undgå virkelig berøring, når udliggeren 1 svinger i sit normale
DK 152476 B
11 forløb. Rillen eller kanalen 8c bidrager også til at fokusere den magnetiske flux imod den første bendel 6 af ankeret 5.
En praktisk udførelsesform ifølge den foreliggende 5 opfindelse er vist i fig. 11,12 og 13, hvor hovedlegemet af pick-upenheden lol af fiberforstærket harpiks har et monteringshul lolb. En udligger lo3 og et anker lo2 er svinge-ligt understøttet i monteringshullet lolb som beskrevet detaljeret nedenfor, idet udliggeren lo3 strækker sig ud fra lo hovedlegemet lol gennem en åbning lola. En nål lo4 er monteret på den forreste ende af udliggeren lo3.
Ankeret lo2 har en første bendel lo5a, som strækker sig i aksial retning af udliggeren lo3, en anden bendel lo5b og en tredie bendel lo5c, som strækker sig vinkelret 15 på hinanden, og hvis akser skærer aksen for den første bendel lo5a i det væsentlige vinkelret. De respektive bendele Io5a,lo5b og lo5c er fremstillet af et materiale med høj magnetisk permeabilitet og er magnetisk sammenkoblet. Bevægelige spoler lo6 og lo7 er viklet på henholdsvis det andet 2o ben lo5b og det tredie ben lo5c af ankeret lo2. Enderne lo6a, lo6b og lo7a, lo7b af de bevægelige spoler henholdsvis lo6 og lo7 er forbundet med terminalben henholdsvis lo8a,lo8b, lo9a,lo9b, hvilke terminalben er monteret i den bageste del af hovedlegemet lol.
25 Konstruktionen, som understøtter ankeret lo2 i for hold til hovedlegemet lol, kan ses detaljeret i fig. 11,13 og 15, hvoraf det fremgår, at ankeret lo2 og udliggeren lo3 er forbundet med hinanden ved hjælp af et koblingsorgan llo vist detaljeret i fig. 15. Den forreste ende 111a af en 3o tråd 111 har udvidet diameter og er indlejret i koblingsorganet llo, idet tråden 111 strækker sig langs den aksiale forlængelse af udliggeren lo3 bag ved koblingsorganet llo.
Den bageste ende 111b af tråden 111 er fastgjort til et stopperrør 112, idet der er en frigang mellem stopperrøret 35 112 og koblingsorganet llo for at tilvejebringe et sving ningspunkt eller -område.
Som vist i fig. 17 og 18 er et dæmpningsorgan 113 * 12
DK 152476 B
af butylgummi eller lignende indskudt mellem koblingsorganet llo og stopperrøret 112, og stopperrøret 112 slutter stramt i monteringshullet lolb i hovedlegemet lol. Dæmpningsorganet 113 er svagt sammenpresset mellem legemet lol 5 og koblingsorganet llo, når stopperrøret 112 er fuldt indsat i monteringshullet lolb og fastgjort i forhold til hovedlegemet lol ved hjælp af en skrue 114. Svingningspunktet for ankeret lo2 kommer derved til at ligge meget nær, men bag skæringspunkterne mellem den første bendel lo5a og den lo anden bendel lo5b på ophængningstråden 111 i området omgivet af dæmpningsorganet 113.
En anden udførelsesform for svingningssystemet er vist i fig. 16, hvor den første bendel lo5a af ankeret lo2 har form af et rør, som omgiver udliggeren lo3, idet den 15 bageste ende lo3a af udliggeren lo3 er fastgjort i den første bendel lo5a ved hjælp af et passende klæbemiddel 115.
Den forreste ende 111a af tråden 111 er fastgjort i et afstandsstykke 116 i den bageste ende lo3a af udliggeren lo3 igen ved anvendelse af et klæbemiddel. Stopperrøret 112, 2o som tilvejebringer et spillerum mellem det og ankeret lo2, er monteret på den bageste ende 111b af tråden 111. Stopperrøret 112 har en del 112a med reduceret diameter ved enden af stopperrøret nærmest ankeret lo2. Dette svingningssystem er monteret i forhold til hovedlegemet lol på en 25 lignende måde som den tidligere beskrevne. Funktionen af delen 112a med reduceret diameter er at begrænse svingningspunktet på tråden 111 til et punkt meget nærmere bendelene lo5a og lo5b end det, som tilvejebringes ved hjælp af konstruktionen vist i fig. 15.
3o Forbindelsen mellem magnetkilden og ankeret i den ne udførelsesform kan betragtes detaljeret i fig. 11 og 12, som viser magnetkilden 117, der er en permanent magnet fortrinsvis bestående af et sjældent jordartsmetal, såsom Samar ium-cobolt, anbragt således, at kun den ene pol 117a er 35 i nærheden af den første, anden og tredie bendel af ankeret lo2. Den anden pol 117b af magnetkilden 117 ligger i afstand fra og er rettet bort fra ankeret lo2. Denne kon-
13 DK 152476B
• struktion resulterer i fire identificerbare magnetiske kredsløb, hvoraf det første består af polen 117a af magnetkilden 117, den første bendel lo5a, den anden bendel lo5b og en åben returvej til den anden pol 117b af magnet-5 kilden 117. Det andet magnetiske kredsløb består af polen 117a af magnetkilden 117, den første bendel lo5a, den tredie bendel lo5c og en åben returvej til den anden pol 117b af magnetkilden 117. Et tredie magnetisk kredsløb består af den ene pol 117a af magnetkilden 117, den anden bendel lo5b lo af ankeret lo2 og en åben returvej til den anden pol 117b af magnetkilden 117. Endelig består det fjerde magnetiske kredsløb af polen 117a af magnetkilden 117, den tredie bendel lo5c og en åben returvej til den anden pol 117b af magnetkilden 117.
15 Magnetkilden 117 er forsynet med en U-formet indskæ ring 117c for således at forøge den magnetiske virkningsgrad ved at bringe magnetkilden 117 og ankeret lo2 nærmere hinanden. Magnetiseringsretningen af magnetkilden 117 er en sådan, at den del af magnetkilden 117, som er nærmest den 2o første bendel lo5a, den anden bendel lo5b og den tredie bendel lo5c af ankeret lo2, er en identisk pol. Dette er angivet ved retningen af pilen A i fig. 11. En alternativ magnetkilde kunne anvendes, når en sådan magnetkilde har tilstrækkelig længde til,at magnetiseringsretningen af magnet-25 kilden 117 er i retning af pilen B i fig. 11> og denne magnetisering ville tilvejebringe i det væsentlige den samme funktion. Por at gøre positionerne af ankeret lo2 og magnetkilden 117 nøjagtige er hovedlegemet lol forsynet med en slids 118. Magnetkilden 117 er indsat i slidsen 118, og dens 3o position fikseret ved hjælp af en skulder 118a i slidsen 118.
Det vil forstås, at med hensyn til begge udførelsesformer vist i fig. 17 og 18 udføres udskiftningen af nålen lo4 ved udskiftning af hovedlegemet lol og hele det 35 deri monterede svingningssystem, idet den elektriske forbindelse mellem de bevægelige spoler og de øvrige dele af pladespilleren tilvejebringes ved hjælp af de stramt passende terminalben lo8 og lo9 og deres respektive rør 121 og 122.
*
DK 152476B
14
En pick-upunderstøtning-119, der er vist i fig.
17, er forsynet med et hulrum 12o til optagelse af den bageste del af hovedlegemet lol af pick-upenheden vist i fig. 11. Hule rør 121a,121b/122a og 122b er beliggende i 5 den bageste del af pick-upunderstøtningen 119 for således at modtage terminalbenene henholdsvis lo8a,lo8b,lo9a og lo9b. Indgrebsforbindelsen af rørene 121,122 og terminalbenene lo8 og lo9 er vist i tværsnit i fig. 14. Pick-up-understøtningen 119 indbefatter også en monteringsdel 123, lo der igen er monteret på tonearmen i en sædvanlig pladespiller (ikke vist). Hovedlegemet af pick-upenheden lol er teleskopisk indsat i understøtningen 119, idet skulderen lolc på hovedlegemet ligger an mod en skulder 119a på pick-upunderstøtningen for så.ledes at indstille pick-up-15 enheden lol nøjagtigt, når den er indsat i understøtningen.
Medens det i udførelsesformen i fig. 17 er vist, at hovedlegemet lol er aftageligt samlet med pick-upunderstøtningen 119 i det væsentlige i aksial retning af udliggeren lo3, er der i fig. 18 vist en alternativ udførelses-2o form for pick-upunderstøtningen 119, hvor hovedlegemet lol er aftageligt indsat i en i det væsentlige vinkelret retning i forhold til aksen for udliggeren lo3. Som vist i fig. 18 er terminalbenene Io8a,lo8b,lo9a og lo9b anbragt, så de strækker sig vinkelret i forhold til udliggeren og 25 indsættes i rørene henholdsvis 121a,121b,122a og 122b. Rørene 121a,121b,122a og 122b er passende bøjet, så de strækker sig ud fra bagvæggen af pick-upunderstøtningen 119. Udførelsesformen vist i fig. 18 har den yderligere fordel, at magnetkilden 117 kan monteres permanent i pick-upunderstøt-3o ningen 119, så at udskiftning af'hovedlegemet lol ikke indbefatter udskiftning af magnetkilden 117. De magnetiske kredsløb i udførelsesformen vist i fig. 18 er de samme som de tidligere beskrevne med hensyn til udførelsesformen vist i fig. 11 og 17.
35 Som angivet ovenfor er udførelsesformerne ifølge den foreliggende opfindelse baseret på en åben returvej i stedet for magnetpolstykker og åg, som danner en magnetisk 15
DK 152476 B
* spalte, for at tilvejebringe den effektfrembringende meka nisme i en pick-upenhed af typen med bevægelig spole. På denne måde er massen af pick-upenheden betydeligt reduceret, og inertimomentet ved nålespidsen af tonearmen er effektivt 5 formindsket, når pick-upenheden er monteret i tonearmen.
Som følge heraf er det muligt at eliminere skadelige virkninger forårsaget af svingninger med meget lav frekvens og navnlig stor amplitude, som kan tilskrives pladeskævhed, lydrilleexcentricitet og lignende.

Claims (11)

1. Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed med en udligger (1;103), som ved sin bageste ende er bevægeligt anbragt på et hus (101) og ved sin forreste ende bærer en 5 aftastningsnål (2,104),med et på udliggeren fastgjort anker (7;102) af magnetisk materiale med høj permeabilitet, som har to med hver sin svingspole (3,4;106,107) forsynede udragende ben (7a,7b;105b,105c), og med en magnetkilde (8,117), kendetegnet ved, at ankeret (7;102) har et yderlo ligere ben (6;105a) parallelt med aksen for udliggeren (1; 103) , at de tre ben (6,7a,7b;105a-c) strækker sig i det væsentlige i på hinanden vinkelrette retninger, at magnetkilden (8;117) er anbragt i det af de tre ben (6,7a,7b;105a-c) på ankeret (7;102) omgivne rumlige område, således at kun én pol 15 (8a;117a) er rettet hen i nærheden af mødestedet for de tre ben (6,7a,7b;105a-c), og at tilbageførslen af den magnetiske flux fra benene (6,7a,7b;105a-c) på ankeret (7;102) til den anden pol (8b;117b) sker åbent.
2. Pick-upenhed ifølge krav 1, kendete g-2o net ved, at magnetkilden består af en permanent magnet (8;117), hvor kun dennes nord- eller sydpol (8a,8b;117a, 117b) ligger i nærheden af mødestedet for de tre ankerben.
3. Pick-upenhed ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at det andet og det tredie ben (7a,7b) 25 af de tre på hinanden vinkelret anbragte ben (6,7a,7b;105a- c) er anbragt således i forhold til aftastningsnålen (2; 104) , at de er vinkelret på sidevæggene af en stereofonisk lydrille, som nålen sættes ned i.
4. Pick-upenhed ifølge et hvilket som helst af kra-3o vene 1-3, kendetegnet ved, at det første (yderligere) ben (6;105a) på ankeret (7;102) er rørformet og anbragt koaksialt med udliggeren (1,103), og at det andet og det tredie ben (7a,7b;105b,105c) har et fladt ankerelement ud i et stykke, som umiddelbart støder op til den bageste 35 ende af det første ben (6,105a) på ankeret.
5. Pick-upenhed ifølge et hvilket som helst af kravene 1-3, kendetegnet ved, at ankeret (7,102) er i et stykke, og at det første (yderligere) ben (6,105a) er DK 152476 B halvcylindrisk og anbragt koaksialt med udliggeren.
6. Pick-upenhed ifølge krav 4 eller 5, kendetegnet ved, at ankeret (7,102) har et halvcirkelformet skiveområde, som det andet og det tredie ben (7a,7b; 5 105b,105c) er ud i et med og rager ud fra.
7. Pick-upenhed ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at magnetkilden (8.117) på sin endeflade, som ligger nærmest ankeret (7, 102), har en not (8c,117c), som er anbragt parallelt med 1o aksen for udliggeren (1,103).
8. Pick-upenhed ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at magnetkilden (8.117) ved sin ende (δ',δ1'), som ligger nærmest ankeret, har et trin, hvis nederste niveau ligger i umiddelbar nær- 15 hed af det andet og det tredie ben (7a,7b) på ankeret (7).
9. Pick-upenhed ifølge et hvilket som helst af de foregående krav, kendetegnet ved, at der på huset (101) er fastgjort fire tilslutningsben (108,109), som hver er forbundet med den ene ende af en svingspole (3,4;106, 2o 107).
10. Pick-upenhed ifølge krav 9, kendetegnet ved, at der findes en understøtning (119) til at holde pick-uphuset (101) på en tonearm, og at understøtningen (119) har fire rør (121,122) til aftagelig optagelse af de 25 fire tilslutningsben (108,109).
11. Pick-upenhed ifølge krav 10, kendetegnet ved, at magnetkilden (117) er fastgjort i understøtningen (119), hvori den forbliver i tilfælde af, at pickupenheden aftages.
DK235880A 1979-06-22 1980-05-30 Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed DK152476C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP7896179A JPS562796A (en) 1979-06-22 1979-06-22 Moving coil type stereo pickup cartridge
JP7896179 1979-06-22
JP13024979 1979-10-09
JP13024979A JPS5654197A (en) 1979-10-09 1979-10-09 Stereo pickup cartridge of moving coil type

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK235880A DK235880A (da) 1980-12-23
DK152476B true DK152476B (da) 1988-02-29
DK152476C DK152476C (da) 1988-08-08

Family

ID=26420003

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK235880A DK152476C (da) 1979-06-22 1980-05-30 Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4376304A (da)
CA (1) CA1139233A (da)
CH (1) CH651146A5 (da)
DE (1) DE3006283C2 (da)
DK (1) DK152476C (da)
FR (1) FR2460084A1 (da)
GB (1) GB2055272B (da)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60174395U (ja) * 1984-04-27 1985-11-19 並木精密宝石株式会社 ピツクアツプ・カ−トリツジ
US5016703A (en) * 1988-11-10 1991-05-21 Lanxide Technology Company, Lp Method of forming a metal matrix composite body by a spontaneous infiltration technique
US8098546B2 (en) * 2009-07-08 2012-01-17 Geospace Technologies, Lp Geophone having improved sensitivity
US8208347B2 (en) * 2009-07-08 2012-06-26 Geospace Technologies, Lp Geophone having improved damping control
US8050144B2 (en) * 2009-07-08 2011-11-01 Geospace Technologies Lp Vertical geophone having improved distortion characteristics

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB930367A (en) * 1958-11-10 1963-07-03 Bang & Olufsen Produktionssels Stereophonic pick-up having a single stylus
US3214525A (en) * 1959-10-22 1965-10-26 Gulton Ind Inc Stereophonic piezoelectric bender-type transducer
DK110237C (da) * 1960-10-22 1973-01-22 Fonofilm Ind As Stereofonisk elektrodynamisk lydaftager.
US3761647A (en) * 1968-08-14 1973-09-25 Audio Technica Kk Cartridge for detecting vibrations representing stereophonic sound
DE2020903A1 (de) * 1970-04-29 1971-11-11 Wilms Hermann Elektrodynamischer Tonabnehmer oder Schneiddose
GB1332486A (en) * 1970-12-23 1973-10-03 Micro Seiki Co Ltd Moving coil type phonograph pickup cartridge
US4161631A (en) * 1974-12-13 1979-07-17 Nippon Columbia Kabushikikaisha Pickup cartridge
JPS5169601A (ja) * 1974-12-13 1976-06-16 Nippon Columbia Pitsukuatsupukaatoritsuji
US4037060A (en) * 1975-07-09 1977-07-19 Nippon Atsudenki Kabushiki Kaisha T/A Japan Piezo Co., Ltd. Stereophonic pickup cartridge
JPS5377601A (en) * 1976-12-21 1978-07-10 Audio Technica Kk Transducer
JPS5448503A (en) * 1977-09-01 1979-04-17 Matsushita Electric Ind Co Ltd Moving coil type pickup cartridge
US4209670A (en) * 1977-10-24 1980-06-24 Victor Company Of Japan, Limited Moving-coil type pickup cartridge
US4385375A (en) * 1979-01-31 1983-05-24 Pioneer Electronic Corporation Moving coil type phono cartridge

Also Published As

Publication number Publication date
US4376304A (en) 1983-03-08
GB2055272A (en) 1981-02-25
DK235880A (da) 1980-12-23
CH651146A5 (de) 1985-08-30
GB2055272B (en) 1983-03-23
DE3006283C2 (de) 1984-12-13
DK152476C (da) 1988-08-08
CA1139233A (en) 1983-01-11
FR2460084B1 (da) 1985-04-19
FR2460084A1 (fr) 1981-01-16
DE3006283A1 (de) 1981-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK152476B (da) Stereofonisk elektrodynamisk pick-upenhed
US3067295A (en) Stereophonic phonograph pick-up device
US2416082A (en) Humless electrodynamic pickup
US3983335A (en) Stylus assembly and transducer using same
JPS61115249A (ja) 電気機械変換器の支持装置
US3665123A (en) Cartridge for pickup
US3627931A (en) Moving magnet type stereo pickup
US2553492A (en) Magnetic pickup having multistyli
US2469933A (en) Electromagnetic pickup
US2591996A (en) Moving-coil phonograph pickup
JPS5824555Y2 (ja) ピツクアツプカ−トリツジ
EP3086571B1 (en) Moving-magnet type pickup cartridge
US2213936A (en) Electrodynamic pickup
US3878342A (en) Replaceable stylus for stereophonic phonograph pickup
US3219764A (en) Stylus assembly for a phonograph pickup cartridge
US2829210A (en) Magnetic pickup
JPS5824245Y2 (ja) ピツクアツプカ−トリツジ
US4281225A (en) Pickup cartridge for reproducing signals recorded on a 45-45 stereophonic record disk
JPS5821324B2 (ja) 電磁型ピツクアツプ
US4249747A (en) Phonograph pick-up cartridge
US2383994A (en) Phonograph pickup
JPS6031358Y2 (ja) Mc形ピツクアツプカ−トリツジ
RU2687885C1 (ru) Электромагнитное устройство для демпфирования тонарма проигрывателя грампластинок (варианты) и магнитный элемент для него (варианты)
KR100735109B1 (ko) 2렌즈를 가지는 광픽업 액츄에이터의 보빈
US4597071A (en) Pickup cartridge of moving magnet type