DK148800B - Fotosensibel sammensaetning - Google Patents
Fotosensibel sammensaetning Download PDFInfo
- Publication number
- DK148800B DK148800B DK202975A DK202975A DK148800B DK 148800 B DK148800 B DK 148800B DK 202975 A DK202975 A DK 202975A DK 202975 A DK202975 A DK 202975A DK 148800 B DK148800 B DK 148800B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- weight
- water
- composition
- parts
- photosensitive composition
- Prior art date
Links
Landscapes
- Photosensitive Polymer And Photoresist Processing (AREA)
Description
148800
Den foreliggende opfindelse angår en fotosensensibel sammensætning til dannelse af en fotosensibel film på en vandfremkaldelig trykkedug.
Ved trykning eller påføring af trykfarve på papir eller tekstil ved silketryk- eller serigrafimetoden udformes almindeligvis først det mønster, billede eller lignende, som ønskes trykt på en trykkedug af silke, nylon, polyester eller rustfrit stål båret af en træ- eller metalramme, ved påføring af et kolloidt fotosensibelt materiale på dugen til dannelse af et fotosensibelt lag, som derpå udsættes for ultraviolet bestråling gennem et positiv, som har samme mønster, billede eller lignende, hvorefter der sker en udvaskning af de ueksponerede områder med vand. Den således fremstillede dug anvendes derpå til fremstilling af et ønsket tryk på papiret eller tekstilmaterialet ved anbringelse af dugen på dette, 2 1488 00 påføring af tryksværte eller trykpasta på forud fastlagte områder af dugens overflade og udøvelse af tryk derpå, hvorved tryksværten tvinges til at trænge ind i og igennem trykkedugens netstruktur.
Til denne kendte serigrafiske trykkeproces har der som foto-sensibilisator hidtil i udstrakt grad været anvendt en polyvinylal-kohol-bikromatsammensætning. Anvendelsen af en sådan sammensætning har imidlertid visse ulemper ved fremstillingen af trykkedugen, fordi en belægning på trykkedugen er tilbøjelig til at blive mindre modstandsdygtig mod fugt, at mangle dimensionsstabilitet og endvidere er bikromatet, når det kasseres uden særlig behandling, giftigt for mennesker. Følgelig har der været et stort behov for udvikling af en fotosensibel sammensætning af den art, som kan afhjælpe ulemperne ved de hidtil kendte fotosensible sammensætninger.
Der har været gjort mange forsøg på at forbedre de hidtil kendte fotosensible sammensætninger, således at fordelene ved de kendte fotosensible bikromatsammensætninger kunne bibeholdes.
Hertil er blevet foreslået anvendelse af diazosammensætninger som fotosensibilisatorer. Eksempelvis kendes en sådan sammensætning, som er sammensat af en del af et kondensationsprodukt af p-diazodi-phenylamin og paraformaldehyd, hundrede dele af en 15% vandig opløsning af et delvis forsæbet polyvinylacetat (forsæbningsgrad 88%, middelpolymerisationsgrad 1400), hundrede dele af en polymeremulsion indeholdende 50% vinylacetat og 0,001 del af et skumdæmpende middel. Med lignende sammensætninger, der imidlertid indeholder forskellige slags diazoforbindelser i stedet for ovennævnte diazoforbindelse, har der også været gjort nogle forsøg på at forbedre lagerstabiliteten af sådanne fotosensible sammensætninger. Disse sammensætninger har imidlertid nogle ulemper, da de kræver en forøgelse af mængden af delvis hydrolyseret eller forsæbet polyvinylacetat (PVA), hvis de skal bibeholde deres nødvendige vandfremkaldelighed eller bestandighed mod opløsningsmidler for tryksværte, hvilket resulterer i en lavere filmstyrke og billedopløsning og fører endvidere til lavere fugtbestandighed, som kan bevirke, at trykkedugen bliver blød og klæbende, når der er fugt til stede i luften.
148800 3
Den foreliggende opfindelse har følgelig som formål at tilvejebringe en fotosensibel sammensætning med høj vandfremkaldelighed eller evne til at kunne fremkaldes med vand til frembringelse af et billede og samtidig opnå forskellige bemærkelsesværdige egenskaber uden de til hidtil kendte fotosensible sammensætninger knyttede fremherskende ulemper, samt at tilvejebringe en fotosensibel sammensætning som er bedre egnet til at blive påført en trykkedug end de hidtil kendte dikromatfotosensibilisatorer.
I overenstemmelse hermed tilvejebringer opfindelsen en fotosensibel sammensætning til dannelse af en fotosensibel film på en vandfremkaldelig trykkedug, hvilken sammensætning omfatter (A) en vandopløselig podecopolymer, opnået ved podepolymerisation af acrylonitril eller acrylonitril i kombination med mindst én vinylmonomer udvalgt blandt acrylestere, methacrylestere, vinylisk umættede nitriler og vinyliske amider, på et delvis hydrolyseret polyvinylacetat med en polymerisationsgrad på 300-1200 og en hydrolysationsgrad på 80-90 molprocent og (B) en vandopløselig diazoforbindelse med mindst to diazoniumgrupper, idet sammensætningen er ejendommelig ved yderligere at omfatte (C) en filmdannende polymeremulsion udvalgt blandt vinylacetatpolymerhaxpiksemul-sioner, ethylen-vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner, methacrylat-vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner, styren-butadiencopolymerhar-piksemulsioner, methacrylat-butadiencopolymerharpiksemulsioner, butylgummilatexer og vinylchlorid-vinylacetatcopolymerharpiksemul-sioner.
Som et resultat af omfattende undersøgelser med henblik på tilvejebringelse af en fotosensibel sammensætning, som kan bibeholde en høj vandfremkaldelighed og udvise egenskaber, som er mere fordelagtige end de hidtil kendte fotosensible sammensætningers, har det nu vist sig, at en fotosensibel sammensætning omfattende en vandopløselig podecopolymer, en vandopløselig diazoforbindelse og en filmdannende polymeremulsion som angivet ovenfor kan få tilfredsstillende egenskaber til anvendelse ved fremstilling af en trykkedug til serigrafiske trykkeprocesser. For at bibringe denne sammensætning flere gunstige egenskaber til serigrafiske trykkeoperationer kan det om ønsket være hensigtsmæssigt at tilsætte sammensætningen forskellige additiver.
148800 4
Den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen kan udvise fordelagtige egenskaber, såsom modstandsdygtighed mod slitage, fugt og opløsningsmidler samt en udmærket vandfremkaldelighed. Den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen har fordele set fra en forureningsforebyggende synsvinkel, fordi den ikke anvender noget tungmetal, der kan forårsage vand- eller luftforurening. Følgelig er den fotosensible sammensætning med disse fordelagtige egenskaber særlig velegnet til anvendelse ved fremstilling af et trykkebillede eller -mønster eller lignende på en trykkedug.
Den vandopløselige podecopolymer, der anvendes som den ene bestanddel af den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen, er en podecopolymer, hvori acrylonitril eller acrylonitril i kombination med mindst én vinylmonomer som angivet ovenfor er podet på et delvis hydrolyseret vinylacetatskelet eller -basispolymer. Det må forstås, at en mindre mængde af en homopolymer af acrylonitril kan være til stede i nævnte podecopolymer, men tilstedeværelsen af en sådan homopolymer i podecopolymeren forringer ikke de ønskede egenskaber for den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen.
Podecopolymeren i sammensætningen ifølge opfindelsen kan være fremstillet ud fra et delvis hydrolyseret eller forsæbet polyvinylacetat og acrylonitril eller acrylonitril og mindst én vinylmonomer som angivet ovenfor ved podepolymerisation ved bestråling med lys eller ved tilførsel af varme under tilstedeværelse af en katalysator.
Det delvis hydrolyserede eller forsæbede polyvinylacetat, der anvendes som basispolymer, kan fremstilles ved hydrolysering af et sædvanligt polyvinylacetat på kendt vis til et delvis hydrolyseret polyvinylacetat med en hydrolysationsgrad på 80-90 molprocent og en polymerisationsgrad på 300-1200. Det delvis hydrolyserede polyvinylacetat kan fortrinsvis blive anvendt som en vandig opløsning i en mængde fra ca. 10 til 40, fortrinsvis fra ca. 15 til 25, vægtdele i forhold til 100 vægtdele vand.
Vinylmonomerene, der eventuelt anvendes i kombination med acrylonitril, udvælges blandt acryl- og methacrylestere, såsom f.eks. alkylacrylater eller methacryla'ter, såsom methyl acryl at, ethylacry-lat, methylmethacrylat, ethylmethacrylat eller glycidylmethacrylat, vinylisk umættede nitriler, såsom methacrylonitril og vinyliske 148800 5 amider, såsom acrylamid eller lignende. For yderligere at forbedre de fordelagtige egenskaber af PVA-acrylonitrilpodecopolymeren, selv om de i sig selv er tilfredsstillende i alle henseender, kan det således være ønskeligt at anvende nævnte vinylmonomer eller monomere i kombination med acrylonitril. Vinylmonomeren eller -monomerene kan være iblandet i en mængde på ca. 5 til 50, fortrinsvis fra 10 til 30 vægtdele, i forhold til 100 vægtdele acrylonitril .
Podepolymerisationen af polyvinylacetatet med en eller flere vinylmonomere kan ske i væskefase, fortrinsvis i en opløsning, der indeholder fra ca. 10 til 50, fortrinsvis fra 20 til 30, procent faststof i forhold til 100 vægtprocent af reaktionssystemet, idet vinylmonomerene anvendes i en mængde fra ca. 30 til 120, fortrinsvis fra 40 til 70 vægtdele baseret på 100 vægtdele polyvinylacetat og nævnte faststoffer omfattende PVA, vinylmonomeren og katalysatoren. Hvor podepolymerisationen sker ved bestråling med lys kan reaktionsremperaturen være fra 20 til 60°C, fortrinsvis fra 30 til 40°C. Podecopolymerisation ved varmetilførsel kan ske ved en temperatur fra 50 til 80°C, fortrinsvis fra 60 til 75°C.
Katalysatoren, der anvendes til dette formål, er en vilkårlig katalysator, som almindeligvis kan anvendes til podecopolymerisation af en vinylmonomer på et polyvinylacetat. Blandt katalysatorer, som er særlig nyttige til dette formål, er f.eks. radikalpolymerisationskatalysatorer, såsom diacetyl eller ammoniumpersulfat.
De kan anvendes i en mængde fra ca. 0,5 til 5,0, fortrinsvis fra 1 til 2, vægtdele i forhold til 100 vægtdele af den anvendte vinylmonomer .
Diazoforbindelsen til anvendelse i den fotosensible sammensætning ifølge den foreliggende opfindelse indbefatter enhver forbindelse, der har mindst to diazogrupper i molekylet. Diazoforbindel-ser, som let kan blandes med og/eller opløses i den vandopløselige podecopolymer og polymeremulsionen, foretrækkes mest. Til dette formål er en diazoharpiks fremstillet ved kondensation mellem para-diazodiphenylamin og paraformaldehyd som anført i beskrivelsen til USA patent nr. 2.063.631 særlig fordelagtig. Blandt aminer, hvoraf diazoharpiksen kan dannes, er således en diphenylamin, som kan være substitueret med alkyl, såsom f.éks. methyl eller ethyl, 148800 6 alkoxy, såsom f.eks. methoxy eller ethoxy, eller halogen, såsom f.eks. chlor, mere specielt para-aminodiphenylamin, f.eks. 4-amino--4'-methyldiphenylamin,4-amino-4'-ethyldiphenylamin, 4-amino-4'--amino-41-methoxyphenylamin og 4-amino-4'-chlordiphenylamin. Aldehydet kan indbefatte et alifatisk aldehyd, som kan være substitueret med et halogenatom, såsom f.eks. paraformaldehyd, acetalde-hyd, propionaldehyd, chloracetaldehyd, trichloracetaldehyd eller n-butylaldehyd. Diazoharpikser, som er modificeret til forbedring af deres lagerstabilitet, kan også anvendes til dette formål.
Diazosalte af bisphenolesterharpikser, som kendes fra beskrivelsen til USA patent nr. 3.169.864, og diazocrylamidharpikser, der kendes fra beskrivelsen til USA patent nr. 3.174.860, kan også anvendes som diazoforbindelsen til anvendelse ved den foreliggende opfindelse. Endvidere kan tetrazoforbindelser, som har to diazogrup-per, anvendes til dette formål. Eksempler på sådanne tetrazoforbindelser er:
Kemisk struktur Nomenklatur C1N -v /—V 7- N Cl ZnCl diphenyl-4,4 '-tetrazoniumchlorid- 2 \=/ 2 2 -zinkchlorid-dobbeltsalt ^ 3,3,-dichlordiphenyl-4,4'-tetra- C1N2 / N2C^ ZnC12 zoniumchlorid-zinkchlorid-dobbelt- ~ ~ salt CII^O 0CH3 3,3' -dimethoxy diphenyl-4,4'-tetra- C1H2 H2C1 ZnC12 zoniumchlorid-zinkchlorid-dobbelt- ' 3,3'-dimethyldiphenyl-4,4,-tetra- vHa L>11a v \_ / J zoniumchlorid-zinkchlorid-dobbelt- C!N2 / N2C1 ZnC12 Salt c H c 3,3'-diethyldiphenyl“4,4'-tetrazonium- 2 ^ /2 ^ chlorid-zinkchlorid-dobbeltsalt C1N2 N2C1 ZnCl2 148800 7 / CH-0 OCEL· \ / * \ _/ J \ 3,3,-dimethoxydiphenyl-4,4'- i N2 S04 3,3,-dimethyldiphenyl-4,4'- \ J tetrazoniumsulfat / C2TI5 ^2Η5 \ [ n2 n j SO 3,3,-diethyldiphenyl-4,4 \ \=s I tetrazoniumsulfat
Disse diazoforbindelser til anvendelse ved den foreliggende opfindelse kan fortrinsvis iblandes i en mængde på 1-10 vægtdele i 100 vægtdele af de tørre faststoffer i den fotosensible sammensætning. Det er ikke ønskeligt at anvende diazoforbindelserae i mængder over den øvre grænse, fordi dette kan resultere i dannelse af porer i det fotosensible lag under bestrålingen med lys eller ved dekomponering af diazobindingen under lagring eller kan mindske dets lysgennemtrængelighed eller kan ikke i tilstrækkelig grad tillade den fotografiske hærdeproces i de lyseksponerede filmområder. Anvendelse af diazoforbindelserne i mængder under den nedre grænse kan resultere i ufuldstændig hærdning af de eksponerede filmområder, hvorved det hærdede fotosensible lag ikke får de egenskaber, som er nødvendige til en trykkedug.
Selv om et reaktionsprodukt af den vandopløselige podecopolymer med nævnte diazoforbindelse kan få tilstrækkelig fugtbestandighed ved lysbestråling, anvendes der i sammensætningen ifølge opfindelsen yderligere en filmdannende polymeremulsion, hvorved den deraf resulterende fotosensible sammensætning kan tilvejebringe en film eller belægning med tilstrækkelig slidbestandighed og eftergivelig-hed samt fugtbestandighed.
Den filmdannende polymeremulsion til anvendelse for dette formål udvælges blandt vinylacetatpolymerharpiksemulsioner, ethylen--vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner, methacrylat-vinylacetatco- 148800 8 polymerharpiksemulsioner, styren-butadiencopolymerharpiksemulsioner, methacrylat-butadiencopolymerharpiksemulsioner, butylgummilatexer og vinyl chlorid-vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner. Denne emulsion er en emulsion af polymer med vand, således at den kan blive behandlet med en vandopløselig podecopolymer i en vilkårlig koncentration. Polymeremulsionerne kan, når de ikke anvendes sammen med den vandopløselige podecopolymer, bevirke dannelse af et tørt vandopløseligt lag, i hvilket lag emulsionstilstanden er tilbøjelig til at blive brudt. I så fald er det med henblik på, at en fotosensibel sammensætning skal bibeholde sin vandopløseligheds-egenskab til fremkaldelse af et billede, ønskeligt at tilsætte polymeremulsionen i vandig opløsning til den vandopløselige podecopolymer. Dét foretrækkes at anvende polymeremulsionen i en passende mængde i forhold til den vandopløselige podecopolymer, således at der opnås fordelagtige egenskaber, såsom bestandighed mod slid samtidig med, at vandfremkaldeligheden bibeholdes. Polymeremulsionen kan blandes med den vandopløselige podecopolymer, idet polymeremulsionen fortrinsvis har et tørstofindhold på 40-60 vægtprocent, og den vandopløselige podecopolymer fortrinsvis har et tørstofindhold på 20-30 vægtprocent. Podecopolymeren anvendes fortrinsvis i et vægtforhold med polymeremulsionen på 30:100 til 100:30. Når den vandopløselige podecopolymer indeholder 25% tørstof, kan polymeremulsionen som en 50% vandig opløsning fortrinsvis tilsættes i en mængde fra ca. 30 til 333 vægtdele pr. 100 vægtdele af den vandopløselige podecopolymer.
I emulsionerne, der anvendes som den filmdannende polymeremul-sion, kan acryl- eller methacrylerestrene f.eks. være estere af acryl- eller methacrylsyre med en alifatisk ligekædet eller forgrenet alkylgruppe, såsom methyl, ethyl, n-butyl, 2-ethylhexyl, n-tetradecyl eller n-hexadecyl. Blandt de forskellige ovenfor omtalte emulsioner foretrækkes vinylacetatharpiksemulsioner, copolymerharpiksemulsioner af vinylacetat eller andre monomere eller blandinger af førstnævnte med sidstnævnte.
Den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen kan desuden indeholde passende additiver, såsom et skumdæmpende middel, et vandopløseligt pulver eller et vandopløseligt farvestof. Additiverne kan tjene til at give eh fotosensibel samensætning forskellige 148800 9 fordelagtige egenskaber ved fremstilling af en trykkedug, som ellers ikke ville blive opnået. Det bør imidlertid bemærkes, at den fotosensible sammensætning, som ikke indeholder sådanne addtiver, er en primær udførelsesform for den foreliggende opfindelse.
Det skumdæmpende middel kan anvendes til at hindre dannelsen af porer i det fotosensible lag under påføringsoperationen, hvilke porer kan forårsage dannelse af små huller, og det skumdæmpende middel anvendes også for at gøre det let at blande alle sammensætningens bestanddele på ønsket måde. Eksempler på skumdæmpende midler er alkoholer, såsom octylalkohol, vanddispergerbare silikoneharpikser eller tributylphosphat. Mængden af skumdæmpende middel er fra 0,01 til 1,00 vægtdel pr. 1000 vægtdele blanding af den vandopløselige podecopolymer og polymeremulsionen.
Virkningen af det vandopløselige pulver på trykkedugen er forebyggelse af krympning eller variationer i størrelse eller form ved tørreoperationen, efter at et mønster eller billede, som skal trykkes, er udformet på trykkedugen, og samtidig forbedring af lysgennemtrængeligheden gennem det fotosensible lag, som er påført trykkedugen, hvorved den fotosensible sammensætning hærdes eller tværbindes grundigt i lagets fulde dybde. Det vanduopløselige pulver bør have en sådan gennemskinnelighed, at det ikke påvirker den fotografiske hærdning eller tværbinding, og indbefatter et pulver, der kan udvise en gennemskinnelighed på 50 til 100%, når det anvendes i sammensætningen. Eksempler på sådanne pulvere er amorf siliciumdioxid under det registrerede varemærke "AerosilH og hvid kønrøg af en gennemsnitlig partikelstørrelse på 0,1-20 μπι. Mængden af pulver kan være fra 1,0 til 10,0 vægtdele i forhold til 1000 vægtdele af en blanding af den vandopløselige podecopolymer og polymeremulsionen.
Den opnåede virkning ved anvendelsen af det vandopløselige farvestof er lettere kontrol af kvaliteten af et billede eller mønster fremkaldt ved udvaskning af de ueksponerede filmområder med vand og samtidig forebyggelse af for lang eller unøjagtig fremkaldelse eller variationer i størrelse af et fremkaldt mønster som følge af spredt refleksion. Det vandopløselige farvestof indbefatter f.eks. C.I. basisk violet I (C.I. indeks 42535), C.I. basisk rød 12 (C.I. indeks 48070), C.I. basisk blå 1 (C.I. indeks 148800 ίο 42025), C.I. sur grøn 36 (C.I. indeks 61595), C.I. sur blå 40 (C.I. indeks 62125) eller C.I. sur rød 249 (C.I. indeks 18134).
Dette farvestof kan tilsættes i en mængde på 0,1-1,0 vægtdel pr.
1000 vægtdele af en blanding af den vandopløselige podecopolymer og polymeremulsionen.
Tilsætningen af disse additiver til den fotosensible sammensætning bestående af tre hovedbestanddele kan tjene til at forbedre de fordelagtige egenskaber, som den fotosensible sammensætning iøvrigt er i besiddelse af. Disse additiver kan især tjene til at mindske antallet af porer, som kan blive dannet i en belægning ved bestråling med lys.
Den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen fremstilles på vilkårlig kendt vis, f.eks. ved blanding af podecopolymeren med polymeremulsionen og tilsætning af diazoforbindelsen, og om nødvendigt additiverne til et produkt. Tilsætningsrækkefølgen er imidlertid ikke kritisk og kan vælges i afhængighed af de anvendte bestanddeles natur.
Den fotosensible sammensætning foretrækkes fremstillet således, at den har en viskositet på ca. 1500 til 25000 centipoises ved 25°C, fordi dette kan forbedre dens brugbarhed ved belægningsopera-, tionen eller forhindre dannelse af små huller eller uregelmæssigheder i lagtykkelsen.
En trykkedug kan fremstilles under anvendelse af den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen ved at påføre denne på en polyester-, silke-, nylon- eller ståldug af en tykkelse på ca.
60-200 μιη, og som er understøttet af en ramme af træ eller metal, såsom aluminium, med et kar eller andet organ til påføring af en fotosensibel opløsning. Det påførte lag på trykkedugen tørres derpå i en varm luftstrøm med en temperatur på 30-50°C. Om ønsket kan der foretages flere belægnings- og tørreoperationer, indtil en ønsket filmtykkelse er opnået.
Med en således behandlet dug kan en trykkedug fremstilles ved herpå at anbringe et fotografisk positiv, der bærer det ønskede billede eller mønster eller lignende, som skal trykkes, idet positivet bringes i intim kontakt med dugen, hvorefter det udsættes for lys fra en højtrykskviksølvlampe eller kulbuelampe, hvorved afbildningen, der er identisk med billedet eller mønsteret på 148800 11 positivet, kopieres og udformes på det fotosensible lag på dugen. Dugen neddykkes derpå i varmt vand af en temperatur på 25-35°C hvorefter en væskestrøm sendes mod dugen til udvaskning af de ueksponerede eller ikke-hærdede områder med et stråleprogram, såsom en sprøjtepistol, hvorefter den resulterende trykkedug tørres.
Den derved opnåede trykkedug kan nu anvendes til forskellige formål, der strækker sig lige fra almindelig skabelontryk til fremstilling af trykte elektriske kredsløb og præcisionsmaskindele og/eller elektriske komponenter, såvel som til serigrafi.
I det følgende er anført nogle illustrerende eksempler på udførelsesformer og virkninger af den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen.
Eksemplerne A-D angår fremstillingen af den vandopløselige podecopolymer til anvendelse i sammensætningen ifølge opfindelsen. Eksempel A
En opløsning på 1,4 vægtdele diacetyl i 142,5 vægtdele acrylo-nitril blev dispergeret i en opløsning af 285 vægtdele af et delvis forsæbet eller hydrolyseret polyvinylacetat ("GOSENOL GL-05", registreret varemærke; forssbningsgrad, 88 molprocent; middelpolymerisationsgrad, 500) i 1215 vægtdele vand under omrøring. Den resulterende dispersion blev derpå polymeriseret under omrøring ved at udsætte den for lys ved 40°C i 180 minutter med en 1800 liter fotoreaktor med intern bestråling udstyret med en 100 watt højtrykskviksølvlampe, som bevirkede en gennemskinnelig harpiksopløsning af en vandopløselig podecopolymer med en viskositet på 6700 cps ved 25°C og 25,5% faststof.
Eksempel B
180 vægtdele acrylonitril blev dispergeret under omrøring i en opløsning af 360 vægtdele af det delvis hydrolyserede polyvinylacetat, som blev anvendt i eksempel A, men som imidlertid havde en hydrolisationsgrad på 82 molprocent, i 1620 vægtdele vand. Den resulterende dispersion blev derpå påfyldt en 3000 liters reaktionsbeholder udstyret med en termostat, og en opløsning af 3,2 vægtdele ammoniumpersulfat i 16,8 vægtdele vand blev tilsat dråbevis til dispersionen ved 60°C. Den resulterende blanding blev omrørt i 30 minutter ved samme temperatur, hvorved der blev opnået en halvgen- U88Q0 12 nemskinnelig harpiksopløsning af en vandopløselig podecopolymer med en viskositet på 35000 cps ved 25°C og 24,2% faststof.
Eksempel C
180 vægtdele acrylonitril og 36 vægtdele methylacrylat blev dispergeret i en opløsning på 360 vægtdele af et delvis forsæbet polyvinylacetat ("GOSENOL KM-11", registreret varemærke; forsæbningsgrad, 82 molprocent; middelpolymerisationsgrad, 1100) i 1620 vægtdele vand under omrøring. Den resulterende dispersion blev påfyldt en 3000 liter reaktionsbeholder med en termostat, og en opløsning af 3,2 vægtdele ammoniumper sul fat i 16,8 vægtdele vand blev tilsat dråbevis til dispersionen ved 60°C. Blandingen blev derpå omrørt 30 minutter ved samme temperatur til dannelse af en halvgennemskinnelig harpiksopløsning af en vandopløselig podecopolymer med en viskositet på 28000 cps ved 25°C og 25,8% faststof.
De følgende eksempler I-III viser fremstillingen af polymeremulsionen til anvendelse i sammensætningen ifølge opfindelsen. Eksempel I
Til en opløsning af 54 vægtdele af et delvis forsæbet polyvinylacetat med en forsæbningsgrad på 88 molprocent og en middelpolymerisationsgrad på 1400 i 500 vægtdele vand blev tilsat 431 vægtdele vinylacetat og 15,1 vægtdele kaliumpersulfat. Den resulterende opløsning blev opvarmet til 60-90°C under omrøring i en reaktionsbeholder udstyret med en tilbageløbskøler til dannelse af en hvid viskos polymer harpiksemulsion med en viskositet på 50.000 cps ved 25°C.
Eksempel II
Til en opløsning af 7,5 vægtdele gelatine i 1492 vægtdele vand blev tilsat 7,5 vægtdele kaliumpersulfat. Den resulterende opløsning blev påfyldt en reaktionsbeholder udstyret med en omrø-rer, en tilsætningstragt og en gastilgang, og 50 vægtdele vinyl-chlorid blev indblæst, mens 360 vægtdele vinylacetat blev tilsat. Blandingen blev derpå opvarmet ved 40-80°C under omrøring til dannelse af en mælkehvid vandopløselig polymeremulsion med en viskositet på 1.000 cps ved 25°C.
Eksempel III
Til en opløsning af 96 vægtdele natrilumlaurylsulfat og 1,6 vægtdele ammoniumpersulfat i 840 vægtdele vand blev tilsat 400 148800 13 vægtdele ethylacrylat og 400 vægtdele methylacrylat til dannelse af en monomeremulsion. 400 vægtdele af den derved dannede emulsion blev derpå påfyldt en reaktor udstyret med tilbageløbskøler og opvarmet til 80-90C. Efter igangsættelse af polymerisationen blev den resterende del af monomeremulsionen gradvis tilsat dertil til dannelse af en hvid højviskos vandig polymeremulsion.
I det følgende gives nogle eksempler på udførelsesformer for den fotosensible sammensætning ifølge opfindelsen.
Eksempel 1
En opløsning bestående af 0,9 vægtdele af et polykondensat af p-diazodiphenylamin med paraformaldehyd i 9 vægtdele vand blev blandet med en blanding bestående af 45 vægtdele af den vandopløselige podecopolymer i eksempel A og 45 vægtdele af den i eksempel I fremstillede polymeremulsion til dannelse af en fotosensibel sammensætning med en viskosittet på 4200 cps ved 25°C.
Eksempel 2
Den fotosensible sammensætning har følgende bestanddele: Bestanddele Vægtdele
Vanduopløselig podecopolymer ifølge eks. B 45
Polymeremulsion ifølge eks. I 45
Polykondensat af p-diazodiphenylamin og paraformaldehyd 0,9
Vand 9
Octylalkohol 0,05 "Aerosil" (vanduopløseligt pulver) 0,5
Brilliant Blue (vandopløseligt farvestof) 0,3
Den i det følgende anførte tabel 1 viser en sammenligning af egenskaberne for den fotosensible sammensætning i eks. 2 med en konventionel fotosensibel sammensætning.
Prøvedugene blev fremstillet, som følger: Hver af de afprøvede fotosensible sammensætninger blev påført en polyesterdug af en maskevidde på 200 mesh og en trækkraft på 9 kp med en forstøver eller slynge 4 gange til dannelse af en belægning med en middeltykkelse på 90pm, og den belagte dug blev lufttørret i 30 minutter ved 45°C. Den belagte dug blev derpå efter at være blevet påsat et tætsluttende ark med et prøvemønster ved hjælp af en vakuumkopier-rammemaskine udsat for lys ved bestråling med en 3 kilo-watt 148800 14 ultrahøj trykskviksølvlampe i 4 minutter i 1 meters afstand fra belægningsoverfladen. Den resulterende dug blev neddykket i vand ved 20°C i 2 minutter og derpå udvasket med vand, som blev på-sprøjtet med en sprøjtepistol ved 5-6 ato sprøjtetryk og i en afstand på 20 cm. Dugen blev derpå tørret 30 minutter ved 45°C.
Den resulterende trykkedug blev afprøvet med hensyn til bestandighed mod trykning og fugt samt billedopløsning. I de følgende eksempler blev afprøvningen foretaget på følgende måde: Afprøvningen for bestandighed mod trykning blev målt ved at gnubbe overfladen af prøvedugens belægning med et stykke polyurethanaftryk-gummi med en aftryksbredde på 18 cm og en belastning på 6 kp ved 32 strøg pr. minut, mens prøvedugen er neddykket i et tryksværteopløsningsmiddel (30 vægtdele toluen, 30 vægtdele ethylacetat og 40 vægtdele cyclohexan), og måleresultatet udtrykkes som det antal strøg, som er nødvendigt til ødelæggelse af belægningen. Billedopløsningsevnen blev afprøvet ved anvendelse af et faksimileprøvekort (nr. 1 - R fremstillet af Institute of Image Electronics, Japan) og bestemt som evnen til at adskille tætliggende linier. Adskillelsesevnen blev udtrykt ved det antal mm, som var nødvendigt til billedopløsningen. Modstandsevnen mod fugt blev afprøvet ved en neddykning af prøvedugen i vand 3 timer ved 30°C og blev udtrykt som det procentvise forhold af den forøgede vægt divideret med prøvedugens vægt før prøven.
Måleresultaterne fremgår af tabel 1, hvor "A" i søjlen med betegnelsen "Sammensætming" betyder den fotosensible sammensætning i eksempel 2, og "B" betyder en konventionel sammensætning.
Tabel 1
Sammensæt- Tryknings- Billed- Fugtbestan- ning bestandighed opløsning dighed A 21.000 0,1 40 B 14.000 0,2 55
Eksempel 3
Den fotosensible sammensætning i eksempel 2 blev påført en polyesterdug (225 linier pr. tomme eller 89 linier pr. cm og 8 kp spænding) 4 gange med en forstøver og tørret i 1 time ved 30-40°C.
15 U8800
Et prøvekort (faksimileprøvekort nr. 1 - R fremstillet af Institute of Image Electrnonics, Japan) blev anbragt på overfladen af den fotosensible belægning og bragt i intim kontakt med denne ved hjælp af en vakuumkopierrammemaskine. Det derved opnåede produkt blev bestrålet med en 3 kilowatt ultrahøj trykskviksølvlampe i en afstand på 1 meter i 4 minutter og derpå neddykket i varmt vand med en temperatur på 25°C til opløsning af en stor del af de ueksponerede eller uhærdede områder på filmen. Resten af filmens uhærdede områder blev derpå vasket ud med vand fra en sprøjtepistol ved en temperatur på 20° C og et vandtryk på 6 ato i en afstand på 30 cm fra overfladen af det pålagte lag. Produktet blev lufttørret i 30 minutter ved 45°C.
Egenskaberne for den derved opnåede trykkedug var næsten de samme som anført i tabel 1 for sammensætningen A.
Eksempel 4
Ved at følge den i eksempel 1 angivne fremgangsmåde under erstatning af den vandopløselige podecopolymer med den i henholdsvis eksempel B og eksempel C fremstillede blev der opnået tilsvarende fotosensible sammensætninger, som derpå hver blev anvendt til fremstilling af en trykkedug på samme måde som i eksempel 3.
Disse trykkeduge blev derpå afprøvet på samme måde som beskrevet i det foregående, og prøveresultaterne fremgår af nedenstående tabel 2, hvor sammensætning "B" indeholder den i eksempel B fremstillede podecopolymer, og sammensætning "C" indeholder den i eksempel C fremstillede podecopolymer.
Tabel 2
Sammensæt- Tryknings- Billed- Fugtbestan- ning bestandighed opløsning dighed B 20.000 0,2 42 C 19.000 0,1 50
Eksempel 5
Ved at erstatte det i eksempel C anvendte methylacrylat med de nedenfor nævnte vinylmonomere blev der fremstillet tilsvarende podecopolymere på samme måde som i eksempel 1. Podecopolymeren blev derpå anvendt til fremstilling af en trykkedug som anført i eksempel 3.
16 148600
Prøveresultaterne ses af nedenstående tabel 3, hvor vinylmonomer "A" betyder ethylacrylat, og "B" acrylamid, "C" glycidylmeth-acrylat og ,,DW den i eksempel HC" anvendte monomer.
Tabel 3
Vinyl- Tryknings- Billed- Fugtbestan- monomer bestandighed opløsning dighed A 19.000 0,1 - 0,15 45 B 19.500 0,3 55 C 18.500 0,2 40 D 19.000 0,1 50
Eksempel 6
Den i eksempel 3 anvendte proces blev gentaget under anvendelse af samme fremgangsmåde og samme reagenser som anvendt deri, bortset fra at der som anført i tabel 4 blev anvendt delvis hydrolyserede polyvinylacetater med en anden hydrolysationsgrad og/eller polymerisationsgrad end det i tabel 1 anvendte til fremstilling af de tilsvarende vandopløselige copolymere, som derpå blev anvendt til fremstilling af en trykkedug på samme måde som i eksempel 3.
Prøveresultaterne fremgår af tabel 4, hvor den i eksempel 1 opnåede sammensætning også er anført nederst.
Tabel 4
Hydroly- Polymeri- Trykningsbe- Fugtbe- Billedop- sation sation standighed standighed løsning 82 300 19.000 50 0,2 - 0,25 82 1.100 21.000 43 0,2 88 300 20.000 52 0,2 88 500 22.000 45 0,1 88 1.100 22.000 40 0,2 - 0,25 82 500 20.000 42 0,2
Eksempel 7
Ved at følge den i eksempel 1 anvendte fremgangsmåde under erstatning af polymeremulsionen med polymeremulsioner som anført i den følgende tabel blev fotosensible sammensætninger fremstillet og derpå anvendt til fremstilling af en trykkedug.
148800 17
Prøveresultaterne ses i tabel 5, hvor sammensætning "A" indeholder en vinylacetat-vinylchloridcopolymerharpiksemulsion, som blev opnået i eksempel II, sammensætning "B" en ethylen-vinyl-acetatcopolymerharpiksemulsion ("Evadick EP-1", registreret varemærke; 50% faststof, viskositet 8.000 - 15.000), sammensætning "C" en methylmethacrylat-vinylacetatcopolymerharpiksemulsion ("Toa Bond 40H"), registreret varemærke; 50% faststof; viskositet 12.000 - 14.000 ved 25°C), sammensætning "D" en styren-butadiencopolymer-harpiksemulsion ("Nipol", registreret varemærke; 49% tørt faststof, viskositet 100 cps ved 25°C, og sammensætning "E" en ethylmethacry-lat-butadiencopolymerharpiksemulsion ("Polylac"), registreret varemærke, 40% tørt faststof, viskositet 50 cps ved 25°C).
Tabel 5
Sammen- Tryknings- Fugtbe- Billed- Opløse- sætning bestandighed standighed opløsning lighed A 21.000 38 0,15 5 B 20.000 36 0,1 3 C 19.000 34 0,15 - 0,2 +) D 19.500 34 0,2 +) E 19.000 32 0,2 +) I de førnævnte og efterfølgende tabeller blev opløseligheden bestemt som den tid i minutter, det tog ueksponerede områder at blive fjernet i varmt vand ved 25°C. Stjernemærkerne +) i ovennævnte tabel betyder, at der ikke skete nogen opløsning af det resulterende fotosensible lag, som dugen var belagt med.
Eksempel 8
Den fotosensible sammensætning, der er under afprøvning, blev fremstillet efter den i eksempel 1 angivne fremgangsmåde og under anvendelse af en blanding af den i eksempel I angivne vinylacetat-harpiksemulsion med den samme polymeremulsion, som blev anvendt i eksempel 7 i en mængde vægtdele pr. 100 vægtdele af vinylacetathar-piksemulsionen. Den resulterende sammensætning blev derpå anvendt til fremstilling af en trykkedug, som blev afprøvet på samme måde som ovenfor.
148800 18
Prøveresultaterne fremgår af tabel 6. Her refererer bogstavbetegnelserne i første søjle til de respektive sammensætninger i eksempel 7.
Tabel 6
Sammen- Tryknings- Fugtbe- Billed- Opløse- sætninq bestandighed standighed opløsning lighed A 21.000 39 0,1 3 B 20.000 38 0,1 2,5 C 19.000 37 0,15 5 D 20.000 37 0,15 4 E 20.000 35 0,15 4
Eksempel 9
Processen blev gentaget under anvendelse af fremgangsmåden og reagenserne i eksempel 1, bortset fra at den deri anvendte diazo-forbindelse blev erstattet af følgende diazoforbindelser til dannelse af fotosensible sammensætninger, som derpå blev anvendt i henhold til den i eksempel 3 nævnte fremgangsmåde til fremstilling af en trykkedug.
Prøveresultaterne ses i tabel 7. Heri anvender sammensætning "A,f p-aminodiphenylamin og propionaldehyd, sammensætning "B” p-aminodiphenylamin og acetaldehyd, sammensætning "C" 4-amino-4'-methyl diphenylamin og paraformaldehyd, sammensætning "D” 4-amino-4'-methoxydiphenylamin og paraformaldehyd, sammensætning "E" 3,3'-di-chlordiphenyl-4,4'-tetrazoforbindelse og sammensætning "F" 3,3-di-methoxydiphenyl-4,4-'tetrazoforbindelse. Den heri angivne eksponeringstid er den tid i minutter, som er nødvendig til opnåelse af en optimal virkning.
Tabel 7
Sammen- Ekspone- Tryknings- Fugtbe- Billed- Opløse- sætning ringstid bestandighed standighed opløsning lighed A 5 21.000 46 0,1-0,15 2 B 5 21.500 45 0,1-0,15 2 C 5 21.000 48 0,1-0,15 2 D 5 21.000 47 0,1-0,15 2 E 7 20.000 52 0,15 2 F 7 20.000 52 0,15 2 148800 19
Eksempel 10
Ved at følge den i eksempel 1 anførte fremgangsmåde og erstatte det deri anvendte vøegtforhold mellem den vandopløselige podecopolymer, polymeremulsionen og polykondensatet med de nedenstående vægtforhold blev fotosensible sammensætninger fremstillet på samme måde som i eksempel 3. De resulterende sammensætninger blev derpå anvendt til fremstilling af en trykkedug.
Prøveresultaterne ses i tabel 8. I denne tabel har sammensætning "A" vægtforholdet 45:45:1,8, sammensætning "B11 45:45:2,7, sammensætning "C" 45:22,5:0,9, sammensætning "D” 45:90:0,9 og sammensætning "E" er den i eksempel 1 beskrevne sammensætning.
Tabel 8
Sammen- Tryknings- Fugtbe- Billed- Opløse- sætning bestandighed standighed opløsning lighed A 23.000 35 0,1 3,5 B 23.500 30 0,1 4,5 C 24.000 48 0,1 1,0 D 18.000 33 0,1 - 0,15 10,0 E 21.000 45 0,1 2,0
Eksempel li
Processen blev gentaget under anvendelse af fremgangsmåden og reagenserne fra eksempel 1, bortset fra at 0,001 vægtdel af nedenstående reagens blev tilsat den i eksempel 1 nævnte sammensætning.
Prøveresultaterne ses i tabel 9, hvor sammensætning "A" anvender octylalkohol, sammensætning HB" en silikoneharpiks og sammensætning "C" tributylphosphat, og den i eksempel 1 beskrevne sammensætning blev anvendt som en kontrol som sammensætning "D". Prøveværdien er et indekstal, hvor antallet af porer i sammensætning "D" sættes til 100.
Tabel 9 2
Sammensætning Poreantal pr. cm A 10 B 12 C 10 D 100 148800 20
Eksempel 12
Den fotosensible sammensætning under afprøvning blev fremstillet ved fremgangsmåden i eksempel 1, idet der til sammensætningen i eksempel 1 blev tilsat siliciumdioxid ("Aerosil" registreret varemærke med en middelpartikelstørrelse på 7μκι og i en mængde som anført nedenfor. Med denne sammensætning blev fremstillet en trykkedug på samme måde som i eksempel 3.
Måleresultaterne ses i tabel 10, hvor sammensætningen MA" anvender 0,6 vægtdele siliciumdioxid og "B" 1,0 vægtdel, og “C” er den i eksempel 1 beskrevne sammensætning.
Tabel 10
Sammensæt- Tryknings- Billed- Fuqtbestan- ning bestandighed opløsning dighed A 22.000 0,1 42 . B 21.000 0,1 43 C 22.000 0,1 45
Claims (5)
1. Fotosensibel sammensætning til dannelse af en fotosensibel film på en vandfremkaldelig trykkedug, hvilken sammensætning omfatter (A) en vandopløselig podecopolymer, opnået ved podepolymerisation af acrylonitril eller acrylonitril i kombination med mindst én vinylmonomer udvalgt blandt acrylestere, methacrylestere, vinylisk umættede nitriler og vinyliske amider, på et delvis hydrolyseret polyvinylacetat med en polymerisationsgrad på 300-1200 og en hydrolysationsgrad på 80-90 molprocent og (B) en vandopløselig diazoforbindelse med mindst to diazoniumgrupper, KENDETEGNET ved, at sammensætningen yderligere omfatter (C) en filmdannende polymeremulsion udvalgt blandt vinylacetatpolymerhar-piksemulsioner, ethylen-vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner, methacrylat-vinylacetatcopolymerharpiksemulsioner, styren-butadien-copolymerharpiksemulsioner, methacrylat-butadiencopolymerharpiks-emulsioner, butylgummilatexer og vinylchlorid-vinylacetatcopolymer-harpiksemulsioner.
2. Fotosensibel sammensætning ifølge krav 1 , KENDETEGNET ved, at podecopolymeren (A) har et tørstofindhold på 20-30 vægtprocent.
3. Fotosensibel sammensætning ifølge krav 1 , KENDETEGNET ved, at polymeremulsionen (C) har et tørstofindhold på 40-60 vægtprocent.
4. Fotosensibel sammensætning ifølge krav 1 , KENDETEGNET ved, at podecopolymeren (A) er anvendt i et vægtforhold med polymeremulsionen (C) på 30:100 til 100:30.
5. Fotosensibel sammensætning ifølge krav 1 , KENDETEGNET ved, at diazoniumforbindelsen (B) er anvendt i en mængde på 1-10 vægtdele i forhold til 100 vægtdele af den totale vægt af tørstoffet i sammensætningen.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK202975A DK148800C (da) | 1975-05-07 | 1975-05-07 | Fotosensibel sammensaetning |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK202975 | 1975-05-07 | ||
DK202975A DK148800C (da) | 1975-05-07 | 1975-05-07 | Fotosensibel sammensaetning |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK202975A DK202975A (da) | 1976-11-08 |
DK148800B true DK148800B (da) | 1985-09-30 |
DK148800C DK148800C (da) | 1986-03-10 |
Family
ID=8109570
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK202975A DK148800C (da) | 1975-05-07 | 1975-05-07 | Fotosensibel sammensaetning |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
DK (1) | DK148800C (da) |
-
1975
- 1975-05-07 DK DK202975A patent/DK148800C/da not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK148800C (da) | 1986-03-10 |
DK202975A (da) | 1976-11-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4154614A (en) | Photosensitive diazo composition with graft copolymer for use in printing screen | |
US4186069A (en) | Photopolymerizable latex systems | |
US4273851A (en) | Method of coating using photopolymerizable latex systems | |
JPS589146A (ja) | 水不要平版用版材 | |
US3898087A (en) | Photopolymerizable compositions containing aminimides | |
US4304832A (en) | Photosensitive resin composition containing diazodiphenylamine-aldehyde condensate | |
US4224398A (en) | Photopolymerizable latex systems | |
US3060022A (en) | Image transfer process | |
AU569379B2 (en) | Screen printing compositions | |
US4221859A (en) | Photopolymerizable composition with oxalic acid photoinitiator | |
DK148800B (da) | Fotosensibel sammensaetning | |
JP4255188B2 (ja) | 感光性樹脂組成物及びそれを用いたスクリーン印刷用版並びにスクリーン印刷用版の製造方法 | |
JPH02230152A (ja) | 感光性樹脂組成物 | |
US3244519A (en) | Photopolymerization in stratum transfer effected with colorless water insoluble colloidal organic compound | |
DE2522225C2 (de) | Wässriges lichtempfindliches Gemisch und seine Verwendung für die Herstellung von Siebdruckschablonen | |
US3157501A (en) | Production of dyed polymeric images | |
US3469983A (en) | Preparation of photopolymer lithographic offset paper plates | |
CA1059362A (en) | Photosensitive composition and process for preparing same | |
US2184311A (en) | Photographic and printing media | |
JPH08262707A (ja) | 光硬化性着色樹脂組成物 | |
JP3109868B2 (ja) | 光硬化性着色組成物 | |
JPH05323607A (ja) | 水性着色レジスト材、その現像方法及びカラーフィルターの製造方法 | |
JPS58139143A (ja) | スクリ−ン製版用感光性材料 | |
JP2923348B2 (ja) | 光硬化性の着色組成物 | |
JPH0453416B2 (da) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |