DK147274B - Tandboerste - Google Patents

Tandboerste Download PDF

Info

Publication number
DK147274B
DK147274B DK4579A DK4579A DK147274B DK 147274 B DK147274 B DK 147274B DK 4579 A DK4579 A DK 4579A DK 4579 A DK4579 A DK 4579A DK 147274 B DK147274 B DK 147274B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
shaft
toothbrush
bristles
brush head
brush
Prior art date
Application number
DK4579A
Other languages
English (en)
Other versions
DK4579A (da
DK147274C (da
Inventor
Ulrike Ertel
Original Assignee
G R P Ges Fuer Rationelle Psyc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by G R P Ges Fuer Rationelle Psyc filed Critical G R P Ges Fuer Rationelle Psyc
Priority to DK4579A priority Critical patent/DK147274C/da
Publication of DK4579A publication Critical patent/DK4579A/da
Publication of DK147274B publication Critical patent/DK147274B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK147274C publication Critical patent/DK147274C/da

Links

Landscapes

  • Brushes (AREA)

Description

i i 147274 c 5 Opfindelsen angår en tandbørste af den i krav l's indledning angivne art.
Tandpleje har foruden en kosmetisk funktion i det væsentlige det formål, at holde tænderne i en sund til-10 stand så længe som muligt. De væsentlige foranstaltninger til at opnå dette mål består i en mekanisk og kemisk rensning af tænderne og af tandmellemrummene for dels at modvirke tandsygdomme og tandkødssygdomme prophylaktisk og dels at være behjælpelig ved 15 fjernelse af mundlugt. Herved er tandbørster i forbindelse med tandplejemidler et ganske væsentligt mekanisk- 'hjælpemiddel.
Selvom den største del af brugerne af tandbørster 20 ikke tillægger den forskellige formgivning og udformning af tandbørsterne nogen væsentlig indflydelse på tandplejen, er det dog kendt, at det f.eks. ved for faste børster og gniden med meget hårde børstehår kan komme til beskadigelse af tandkødet og af tand-25 emaljen. Por at opnå formålet med tandplejen, nemlig fjernelse af tandbelægninger og bortskaffelse af madrester fra tandmellemrum, kræves der ikke så meget stærke mekaniske påvirkninger, men mere en rigtig børsteteknik, regelmæssig børstning og en tilstrække-30 lig lang rensningstid. Deraf fremgår det, at tandbørsten til en optimal tandpleje må opfylde bestemte e-genskaber for dels at holde de uheldige mekaniske påvirkninger så små som muligt og dels undgå nogen hindring for en forholdsvis lang rengøringstid.
2 ί47274 1 Undersøgelser har vist, at kendte tandbørster ikke tillader optimale bevægelsesforløb og derved kan give påvirkninger, der virker afkortende på rengøringstiden.
5
De kendte, i det væsentlige retlinet opbyggede tandbørster betinger, at man holder arm og hånd i en stilling, der ved et overvejende flertal af folk, der børster tænderne, på grund af muskelspændinger i nakke-10 og armområdet fører til en ubevidst afkortning af rengøringstiden. Iagttagelser i praksis .viser, at tandbørsten ved pleje i reglen bliver ført med en mere eller mindre løftet albue, idet den op- og ned- eller frem- og tilbagegående rengøringsbevægelse sker fra 15 overarmen og fra underarmen og i forbindelse med den nødvendige kraftoverføring til tandbørsten fører til et overdrevent fast greb om tandbørsten. På grund af den stadig løftede albue kommer det ved børstningen til stærke holdespændinger og til en hurtig trætning af 20 skulder- og armmuskulaturen. De forøgede muskelspændinger fører tvangsmæssigt til hurtige, krampe-agtige .og føringsunøjagtige børstebevægelser, et overdrevet tilpresningstryk og en afkortning af rengøringstiden.
25 På grund af de anatomiske faktiske forhold kan bevægelsesforløbet kun optimeres, når de til en handling anvendte værktøjer er udformet ergonometrisk optimalt. Dette er ikke tilfældet ved kendte tandbørster.
30 Under hensyn til tandpleje med tilstrækkelig lang rengøringstid, en nøjagtig føring af bevægelsesforløbene og et ikke for stærkt tilpresningstryk må det tilstræbes at holde anvendelsen af muskelkraft så lille som muligt, for at børstebevægelserne også efter en 147274 3 1 optimal rengøringstid på omkring 90 sekunder kan blive udført kontrolleret, jævnt og uden store trætheds-fænomener.
5 Den foreliggende opfindelse tager sigte på at angive en tandbørste af den omhandlede art, der på grund af en ergonometrisk formgivning og udformning bidrager til at lette bevægelsesforløbene ved tandpleje og at muliggøre en føringsnøjagtig håndtering, for derved 10 at nedsætte bevægelseskræfterne og forlænge rengøringstiden ved et kontrolleret tilpresnings- . tryk.
Dette opnås ifølge opfindelsen ved, at tandbørsten 15 er udformet som angivet i krav l’s kendetegnende del.
Ved kombinationen af de ejendommelige træk ifølge opfindelsen opnår man, at rengøringsprocessen bliver gennemført ved en ikke krampagtig fastholdelse med 20 hængende overarm, idet børstebevægelsen sker fra håndleddet, og tandbørsten bevidst alene føres med tommelfinger og pegefinger. Da der ved denne håndtering kun kræves en nedsat holdekraft og en minimal anvendelse af muskelkraft til bevægelse af børsten, 25 får man med enkle og sikre håndbevægelser grundigt rengjort tænderne. Ved denne forenklede håndtering har det vist sig, at man ubevidst får en håndtering, der virker i retning af en forlængelse af plejetiden.
30 Ved udformning af en tandbørste, der har en gribe-fordybning i et overgangsområde mellem skaft og børstebærer, som angivet i krav 2’s kendetegnende del, kan man opnå, at føringen med tommelfinger og pegefinger bliver endnu mere sikker, og tandbørsten kan 4 14727Λ 1 tilpasses til forskellige størrelser af hænder.
Yed udformning af tandbørsten som angivet i krav 3 bliver tandbørsten særlig hensigtsmæssig at anvende 5 af personer med små hænder.
Opfindelsen forklares nærmere under henvisning til tegningen, på hvilken 10 fig. 1 viser en udførelsesform for tandbør sten set fra siden, fig. 2 samme set ovenfra, 15 fig. 3 et snit efter en linie III-III i fig. 1, fig. 4 et snit langs en linie IV-IV i fig. 1, 20 fig. 5 et snit gennem en anden udførelses form for tandbørstens børstehårbærer med en trugformet overflade, der optager børstehårene, og 25 fig. 6 i perspektiv tandbørsten ifølge op findelsen holdt af en hånd.
Tandbørsten i fig. 1 og 2 består af et stiftlignende skaft 1 med et cirkulært tværsnit, der i det tykkeste 30 område har en diameter på omkring 12 mm og indsnævrer sig konisk hen mod den bageste ende, idet diameteren af den afrundede bageste ende er omkring 5 nim. Pra dette stiftlignende skaft 1 udgår en børstehårbærer 2 under en vinkel på omkring 30° skråt i forhold til 5 t4727Λ 1 en midterakse i skaftet 1. I et knækområde a indsnæv-res skaftet også i retning mod børstehårbæreren 2, så at der på bagsiden af tandbørsten i et overgangsområ-til børstehårbæreren 2 bliver dannet en fordybning 4.
5 På forsiden af knækområdet strækker sig en skaftfordybning 5 i der udgående fra skaftet når over hele knækområdet til børstehårsbæreren 2. Børstehårsbæreren 2 selv er langstrakt og flad og har en plan overflade, der danner et børstehårfelt 6. Herved stræk-10 ker børstehårfeltet sig kun i den forreste del af børstehårbæreren over et afsnit, der er kortere end den halve længde af børstehårbæreren. Bagsiden af børstehårbæreren er, som det fremgår af fig. 4, afrundet. Ved den i fig. 5 viste udformning af børste-15 hårbæreren er den overflade, der optager børstehårfeltet, trugformet, hvorved man opnår, at de i den midterste del af børstehårfeltet stående børster bliver noget længere end randbørsterne.
20 Ved en foretrukken udførelsesform for tandbørsten har skaftet en længde på omkring 120 mm og børstehårbæreren en længde på omkring 75 mm. Børstefeltet 6 strækker sig over en længde på omkring 20 til 30 mm, idet børstefeltet til opnåelse af en nedsættelse af rengø-25 ringsmodstanden har en højde på omkring 8 til 9 mm.
Tykkelsen af børstehårbæreren er omkring 4,5 mm ved en bredde af den plane overflade på omkring 10 mm.
Skaftet 1 har, som allerede nævnt, en største diameter på omkring 12 mm og indsnævrer sig hen til den 30 bageste ende til en diameter på omkring 5 mm. Fordybningen i håndtaget strækker sig over knækområdet omtrent 20 mm ind i skaftet 1 og omtrent 25 mm ind i børstehårsbæreren 2.
6 U7274 1 Børstehårsfeltet 6 er fortrinsvis afskåret plant, idet snitkanterne på de enkelte børstehår så vidt muligt er afrundet til nedsættelse af faren for beskadigelse. Som særlig fordelagtig med hensyn til 5 nedsættelse af faren for beskadigelser betragtes et børstehårsfelt, hvis enkelte børstehår ved den øverste ende hver især er afrundet kugleformet. Denne udformning er ikke vist på tegningen.
Der er i fig. 6 vist, hvorledes tandbørsten skal 10 holdes til en god håndtering. En hånd er vist i den stilling, som brugeren af tandbørsten ser, når han ser på sin hånd, som han holder foran sig, idet han griber rigtigt om tandbørsten. Pra den viste stilling bliver tandbørsten ved en drejning af hånden på 180° 15 bragt hen i den stilling, fra hvilken der sker en rensning af tænderne. Véd rengøringsbevægelsen bliver børstehårfeltet i det væsentlige ført fra oven og nedefter. Til en børstning af tænderne forfra og bagud og omvendt bliver tandbørsten i sit hele ført 20 med hånden ved en bevægelse fra skulderleddet med hængende overarm.
Ved en sådan håndtering af tandbørsten fås der et optimalt bevægelsesforløb med et minimalt kraftop-25 bud både til bevægelse af tandbørsten og til fastholdelse af tandbørsten. Ved den forklarede måde at holde tandbørsten på bliver også op- og nedadbevæ-gelsen af børstehårsfeltet, d.v.s. i længderetning af tandmellemrummene, tvangsmæssigt begunstiget, 30 hvad der anses som særlig fordelagtigt for rengøringsforløbet. Ved afslutning af rengøringsbevægelsen med hængende overarmundgår man dels en krampedannelse i hånden på grund af holdearbejdet og dels en stærk muskelanspænding i skulderområdet og i albu- 7 % 47274 1 en samt overarmen, hvorved de træthedsfænomener, der fremkommer derfra, kan blive stærkt forsinket, så at man ubevidst indstiller sig på en forlængelse af den gennemsnitlige, tid, der anvendes til rengø-5 ringen. På grund af den særlige formgivning af tandbørsten og den håndtering, der opstår herved, er en stærk skuring, af tænderne på grund af det lavere til-presningstryk, der fremkommer, næppe mulig. Ved forsøg er det blevet fastslået, at forsøgspersoner ved 10 overgang fra gængse tandbørster til tandbørsten ifølge opfindelsen ubevidst har forlænget deres gennemsnitlige børstetid fra omkring 22 til 26 sekunder ved gængse tandbørster til i reglen den dobbelte tid eller mere.
15
Ved en ikke vist udførelsesform for tandbørsten til små hænder kan den indsnævring, der forløber i retning fra den største skaftdiameter i retning mod børstehårsbæreren strække sig ind i børstehårsbære-20 ren og bevirke en indsnøring af børstehårsbæreren mellem knækområdet og børstehårsfeltet. Denne indsnøring fører i det væsentlige til en nedsættelse af bredden af børstehårsbæreren i dette område. Indsnø-ringen af bredden af børstehårsbæreren kan også være 25 forbundet med en afkortning af den del af fordybningen i skaftet, der forløber i børstehårsbæreren.
Det væsentlige kendetegn for tandbørsten ifølge opfindelsen kan også virkeliggøres ved en elektrisk 50 tandbørste, idet det stiftl,ignende skaft bliver erstattet af et skaft til den .elektriske tandbørste, i hvilket skaft der er anbragt en drivmotor. Drivmotoren overtager herved udførelsen af børstebevægelsen, så at rensningen ikke blot kan ske med en fasthol- 147274 8 1 delse uden krampning og en hængende overarm, men også med en i det væsentlige hvilende hånd. Det er derved muligt enten at forsyne en tandbørsteopsætning med knækket ifølge opfindelsen op omkring 25 til 35°, 5 hvilken opsats kan stikkes på en retlinet drivstift, eller der kan anvendes en gængs, retlinet tandbør-steopsats, der er påstikkelig på en drivstift, der allerede er afbøjet med et knæk på omkring 25 til 35° i forhold til skaftets længderetning.

Claims (3)

147274
1. Tandbørste med et konisk skaft med i hovedsagen rund profil og med en til dette skaft tilsluttet 5 forreste del som børstehoved med børstehår, kendetegnet ved en kombination af følgende træk: a) det på bagsiden afrundede børstehoved (2) 10 forløber fra et knækområde (a) på skaftet under en vinkel på mellem ca. 25° og ca. 35° i forhold til skaftets (1) længdeakse, b) det koniske skaft (1) bliver smallere fra 15 knækområdet (a) i retning mod den fra bør stehovedet (2) bortvendte ende, c) i knækområdet (a) bliver skaftet (1) konisk smallere i retning mod børstehovedet (2) un- 20 der dannelse af en fordybning (4) på bagsi den, og d) børstehårene (6) strækker sig fra børstehovedets (2) forreste del mod skaftets (1) 25 frie ende over et område, som er mindre end halvdelen af børstehovedets længde.
1 PATENTKRAV
2. Tandbørste ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der i overgangen mellem skaftet (1) og bør- 30 stehovedet (2) findes en skaftudsparing (5), der strækker sig fra skaftet (1) forbi knækområdet (a) ind på børstehovedet (2).
3. Tandbørste ifølge krav 1 eller 2, kende-
DK4579A 1979-01-05 1979-01-05 Tandboerste DK147274C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK4579A DK147274C (da) 1979-01-05 1979-01-05 Tandboerste

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK4579 1979-01-05
DK4579A DK147274C (da) 1979-01-05 1979-01-05 Tandboerste

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK4579A DK4579A (da) 1980-07-06
DK147274B true DK147274B (da) 1984-06-04
DK147274C DK147274C (da) 1985-01-07

Family

ID=8089106

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK4579A DK147274C (da) 1979-01-05 1979-01-05 Tandboerste

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK147274C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK4579A (da) 1980-07-06
DK147274C (da) 1985-01-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4274174A (en) Toothbrush
US7249948B2 (en) Ergonomic dental instruments for small hands
JP4971989B2 (ja) 人間工学に基づくデンタルフロス具
US6070286A (en) Angulated toothbrush
US3101727A (en) Tooth cleaning device
KR102273544B1 (ko) 구강 케어 기구 및 그러한 구강 케어 기구를 제조하기 위한 방법
DK1926409T3 (da) Tandbørste
JPH08224124A (ja) 歯ブラシ
US4800905A (en) Semi-rigid toothpick with protective case handle
US11445812B2 (en) Dental appliance
EP3777607A1 (en) Toothbrush
EP0904179B1 (en) Improved handle for hand held utensils and implements
US6386873B1 (en) Dental tool
US4698019A (en) Dental instrument
US20130047364A1 (en) Flexible, ergonomic toothbrush with replaceable bristles
DK147274B (da) Tandboerste
NO872657L (no) Tannbste.
KR102358655B1 (ko) 구강 케어 기구 및 그러한 구강 케어 기구의 제조 방법
JP3514643B2 (ja) 歯ブラシ
GB2040160A (en) Toothbrush
NL1017883C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het reinigen van een gebit.
JP3827339B2 (ja) 歯ブラシ
CN210644211U (zh) 一种双手握持的牙线器
JPH0440659Y2 (da)
KR102616822B1 (ko) 펜 그립형 칫솔

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed