<Desc/Clms Page number 1>
BESCHRIJVING behorende bij een
UITVINDINGSOCTROOIAANVRAGE ten name van
N. V. OPTIMED voor "Werkwijze voor het produceren van een brilglas voor myopen"
<Desc/Clms Page number 2>
Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het'produceren van een brilglas voor myopen waarvan de randdikte aanzienlijk werd verminderd terwijl bepaalde storende effecten van dergelijke glazen met verminderde randdikte worden uitgeschakeld.
Het doel van de uitvinding is een werkwijze voor te schrijven waardoor tegelijkertijd het esthetisch uitzicht van het glas verbeterd wordt en het gezichtsveld van deze glazen aanzienlijk verhoogd wordt in vergelijking met andere glazen met verminderde randdikte.
Brilglazen met een belangrijke randdikte, d. i. een dikte van 7,3 mm tot 27 mm zijn moeilijk te monteren, zijn daarbij zeer zwaar om dragen en tegelijkertijd zeer onesthetisch omdat, door het uitfrezen van een concave holte, een zeer storende cirkel ontstaat wat ook aanleiding geeft tot het bekende stierenoogeffect.
Er is reeds voorgesteld de randdikte van het glas te verminderen door op glas met een hoge brekingsindex een slijptechniek toe te passen die echter het gezichtsveld niet verhoogt. Een gezichtsveld van max. 20 tot 30 mm, naargelang de vereiste dioptrie, is noemenswaardig te klein. Dit is nochtans het maximaal gezichtsveld dat bekomen wordt door toepassing van een techniek die bijvoorbeeld aan de basis ligt van het
<Desc/Clms Page number 3>
zwitsers octrooi 634.928.
Verder is het niet mogelijk deze techniek toe te passen op bi-of trifocaal glas, evenmin als op progressief variërend glas.
Omdat het concaaf glas dat bewerkt werd volgens de hierboven bedoelde werkwijze, een te beperkte opening vertoont waardoor de localisering van de pastille voor bi-of trifocaal zicht problemen doet oprijzen die onverenigbaar zijn met het profiel van het concaaf uitgewerkt glas, kunnen volgens hogerbedoelde werkwijze behandelde glazen voor myopen niet als bi-of trifocale glazen worden afgewerkt. Dit is ook de reden waarom dergelijk glas niet als progressief glas kan worden behandeld.
Om deze en andere nadelen van de tot nog toe bekende technieken te verhelpen, vertrekt men, volgens de uitvinding, van een half afgewerkt glas met een concave uitholling die tot de rand of nagenoeg tot de rand van het glas doorloopt, freest men de randdikte van het glas met 40 % tot 51 % naargelang de dioptrie weg en rondt men vervolgens de scherpe hoek tussen hogerbedoelde concave uitholling en het vlak afgefreesde gedeelte van het glas dat de concave uitholling omringt convex af.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op brilglazen bekomen volgens de hierboven geschetste werkwijze.
Andere details en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving van een werkwijze voor het produceren van een brilglas met myopen en van een volgens deze werkwijze bekomen brilglas.
<Desc/Clms Page number 4>
Deze beschrijving wordt uitsluitend bij wijze van voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet. De verwijzingscijfers hebben betrekking op de hieraan toegevoegde figuren.
Figuur 1 is een doorsnede door een half afgewerkt glas dat als vertrekpunt voor de vervaardiging van de glazen volgens de uitvinding dienst doet.
Figuur 2 is een doorsnede van datzelfde glas waaruit de binnenzijde concaaf uigeslepen is.
Figuur 3 is een doorsnede door het glas volgens figuur 1 waarvan ongeveer 40 % van de randdikte afgefreesd werd.
Figuur 4 is een doorsnede door een glas volgens figuur 3 waarvan de hoek tussen het concaaf middendeel en het daarbij aansluitende randgebied convex afgerond en nadien gepolijst werd.
Figuur 5 is een doorsnede door een bifocaal glas dat langs de binnenzijde bewerkt werd overeenkomstig de werkwijze volgens de uitvinding.
Figuur 6 is een doorsnede analoog aan deze volgens figuur 5 maar met betrekking tot een trifocaal glas.
Figuur 7 is een doorsnede door een z. g. progressief glas waarvan de binnenzijde bewerkt werd overeenkomstig de werkwijze volgens de uitvinding.
Brilglazen afgewerkt zoals voorgesteld in één van de figuren 4 tot 7 vertonen een zeer groot gezichtsveld en dit niettegenstaande de oorspronkelijke belangrijke randdikte. De verbetering van het gezichtsveld t. o. v. glazen bewerkt volgens het reeds genoemd Zwitsers octrooi is aanzienlijk.
Het nieuwe gezichtsveld bedraagt
<Desc/Clms Page number 5>
thans tot + 46 mm terwijl brilglazen bekomen volgens het reeds genoemd octrooi maximaal een gezichtsveld van nagenoeg 30 mm vertonen.
Deze vermeerdering van het gezichtsveld is van het allergrootste belang, vermits metingen van de gezichtshoek door oogartsen hebben uitgewezen dat naargelang de dioptrie m open een optimaal gezichtsbereik hebben bij een gezichtsveld gaande van 46 mm bij een dioptrie van-7 tot 29 mm bij een dioptrie van-21.
Dit optimaal gezichtsveld wordt met de uitvinding bereikt, zoals blijkt uit tabel 1.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding vertrekt men van een half afgewerkt produkt, d. i. een brilglas zoals afgebeeld in figuur 1. Door de uit-
EMI5.1
drukking"brilglas"wordt bedoeld elk optisch materiaal, ook uit een synthetische stof. CR39 en polycarbonaten zijn enkele van deze stoffen die zich bijzonder goed lenen tot de toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding.
Aangezien de randdikte of hoogte h van het glas volgens figuur 2 in elk geval te groot is om gemakkelijk te kunnen worden gemonteerd en uiteraard uiterst onesthetisch is, wordt de randdikte van het glas (1) met een hoogte h'beantwoordende aan 40 % tot 51 % van de totale randdikte afgefreesd, naargelang de dioptrie (zie tabel 2).
Het glas dat deze bewerking heeft ondergaan heeft dan het uitzicht volgens figuur 3 en heeft een randdikte die beantwoordt aan de hoogte h".
De opening van het glas is hierbij zeer groot maar de hoek die ontstaat tussen het concaaf gedeelte (2) van het glas (1) en het omringende vlak gedeelte (3) geeft
<Desc/Clms Page number 6>
nog steeds aanleiding tot het storende stierenoogeffect.
Hieraan wordt verholpen door deze scherpe rand convex af te ronden. Het convex af te ronden gedeelte beantwoordt nagenoeg aan het gebied dat is aangeduid met de verwijzing (4) (figuur 4).
Na het machinaal af frezen biedt het eindprodukt in doorsnede de vorm die overeenstemt met figuur 4. Het gezichtsveld (2) blijft groot en gaat over in een periferisch afgevlakt randgebied (3) dank zij het convex affrezen van het gebied dat in het eindprodukt beantwoordt aan het boogvormig gedeelte (5).
Dank zij deze bewerking van de brilglazen verdwijnt de storende en onesthetische cirkel die langs de buitenzijde van het glas zichtbaar is en aanleiding geeft tot het reeds genoemde stierenoogeffect.
Het zeer grote gezichtsveld van het produkt waarvan normaal volgens de uitvinding vertrokken wordt, blijft bewaard zoals blijkt uit de figuren 4 tot 7.
In de figuren 5 en 6 worden doorsnedes weergegeven van brilglazen voor bifocaal, resp. trifocaal zicht waarvan de binnenzijde bewerkt werd overeenkomstig de werkwijze volgens de uitvinding.
In bi-en trifocaal glas is een pastille (6), resp. (6') ingewerkt waarvan de ligging in het glas compatibel kan genoemd worden met het grote gezichtsveld dat bewaard blijft in een glas bewerkt overeenkomstig de werkwijze volgens de uitvinding.
Ook de doorsnede volgens figuur 7 die betrekking heeft op z. g. progressief glas toont duidelijk aan dat dergelijke glazen langs de binnenzijde kunnen bewerkt worden volgens dezelfde werkwijze.
<Desc/Clms Page number 7>
Zoals blijkt uit de hierboven gegeven beschrijving van deze werkwijze en van de hierdoor bekomen brilglazen wordt de mogelijkheid geschapen vertrekkende van een half afgewerkt produkt met een belangrijke randdikte glazen te produceren die esthetisch verantwoord zijn, een groot gezichtsveld waarborgen en in hun afgewerkte vorm gemakkelijk te monteren en merkelijk minder zwaar te dragen zijn.
Hierna volgt ter illustratie tabellen 1 en 2 die respectievelijk het optisch nuttig gezichts- veld-tabel l) en een vergelijkingstabel van de randdikte weergeven.
Tabel 1
EMI7.1
<tb>
<tb> optisch <SEP> nuttig <SEP> gezichtsveld
<tb> Dioptrie <SEP> Gezichtsveld
<tb> - <SEP> 7. <SEP> 00 <SEP> 46
<tb> - <SEP> 8. <SEP> 00 <SEP> 46
<tb> - <SEP> 9. <SEP> 00 <SEP> 46
<tb> - <SEP> 10. <SEP> 00 <SEP> 45
<tb> - <SEP> 11. <SEP> 00 <SEP> 44
<tb> - <SEP> 12. <SEP> 00 <SEP> 42
<tb> - <SEP> 13. <SEP> 00 <SEP> 41
<tb> - <SEP> 14. <SEP> 00 <SEP> 39
<tb> - <SEP> 15. <SEP> 00 <SEP> 38
<tb> - <SEP> 16. <SEP> 00 <SEP> 36
<tb> - <SEP> 17. <SEP> 00 <SEP> 35
<tb> - <SEP> 18. <SEP> 00 <SEP> 33
<tb> - <SEP> 19. <SEP> 00 <SEP> 32
<tb> - <SEP> 20. <SEP> 00 <SEP> 30
<tb> - <SEP> 2 <SEP> 1.
<SEP> 00 <SEP> 29
<tb>
<Desc/Clms Page number 8>
Tabe 1 2
EMI8.1
<tb>
<tb> Vergelijkingstabel <SEP> van <SEP> de <SEP> randdikten
<tb> Dioptrie <SEP> Normale <SEP> rand-Randdikte <SEP> door <SEP> Procentuele <SEP> Reële <SEP> verdikte <SEP> (in <SEP> mm. <SEP> ) <SEP> toepassing <SEP> van <SEP> vermindering <SEP> mindering
<tb> de <SEP> uitvinding <SEP> (in <SEP> mm.)
<tb> 400 <SEP> 7,3 <SEP> 4,4 <SEP> 40 <SEP> 2,9
<tb> 425 <SEP> 7,6 <SEP> 4,6 <SEP> 40 <SEP> 3,0
<tb> 450 <SEP> 7,9 <SEP> 4,8 <SEP> 40 <SEP> 3,1
<tb> 475 <SEP> 8,2 <SEP> 5,0 <SEP> 40 <SEP> 3,2
<tb> 500 <SEP> 8,5 <SEP> 5,1 <SEP> 40 <SEP> 3,4
<tb> 525 <SEP> 8,8 <SEP> 5,3 <SEP> 40 <SEP> 3, <SEP> 5 <SEP>
<tb> 550 <SEP> 9,0 <SEP> 5,4 <SEP> 40 <SEP> 3,6
<tb> 575 <SEP> 9,3 <SEP> 5,6 <SEP> 40 <SEP> 3,7
<tb> 600 <SEP> 9,6 <SEP> 5,8 <SEP> 40 <SEP> 3,8
<tb> 625 <SEP> 9,9 <SEP> 6,
0 <SEP> 40 <SEP> 3,9
<tb> 650 <SEP> 10,1 <SEP> 6,1 <SEP> 40 <SEP> 4,0
<tb> 675 <SEP> 10,5 <SEP> 6,3 <SEP> 40 <SEP> 4,2
<tb> 700. <SEP> 10,8 <SEP> 6,5 <SEP> 40 <SEP> 4,3
<tb> 725 <SEP> 11,0 <SEP> 6,6 <SEP> 40 <SEP> 4,4
<tb> 750 <SEP> 11,3 <SEP> 6, <SEP> 8 <SEP> 40 <SEP> 4,5
<tb> 775 <SEP> 11,6 <SEP> 7,0 <SEP> 40 <SEP> 4,6
<tb> 800 <SEP> 11,9 <SEP> 7,1 <SEP> 40 <SEP> 4,8
<tb> 825 <SEP> 12,2 <SEP> 7,3 <SEP> 40 <SEP> 4,9
<tb> 850 <SEP> 12,5 <SEP> 7,5 <SEP> 40 <SEP> 5,0
<tb> 875 <SEP> 12,8 <SEP> 7,7 <SEP> 40 <SEP> 5,1
<tb> 900 <SEP> 13,1 <SEP> 7,9 <SEP> 40 <SEP> 5,2
<tb> 925 <SEP> 13,4 <SEP> 8,1 <SEP> 40 <SEP> 5,3
<tb> 950 <SEP> 13,7 <SEP> 8,2 <SEP> 40 <SEP> 5,5
<tb> 975 <SEP> 14,0 <SEP> 8,4 <SEP> 40 <SEP> 5,6
<tb> 1000 <SEP> 14,2 <SEP> 8,5 <SEP> 40 <SEP> 5,7
<tb> 1025 <SEP> 14,5 <SEP> 8,6 <SEP> 41 <SEP> 5,9
<tb>
<Desc/Clms Page number 9>
EMI9.1
<tb>
<tb> 1050 <SEP> 14,
8 <SEP> 8,7 <SEP> 41 <SEP> 6,1
<tb> 1075 <SEP> 15,1 <SEP> 8,9 <SEP> 41 <SEP> 6,2
<tb> 1100 <SEP> 15,4 <SEP> 9,1 <SEP> 41 <SEP> 6,3
<tb> 1125 <SEP> 15,7 <SEP> 9,1 <SEP> 42 <SEP> 6,6
<tb> 1150 <SEP> 16, <SEP> 0 <SEP> 9,3 <SEP> 42 <SEP> 6,7
<tb> 1175 <SEP> 16,3 <SEP> 9,5 <SEP> 42 <SEP> 6,8
<tb> 1200 <SEP> 16,6 <SEP> 9,6 <SEP> 42 <SEP> 7,0
<tb> 1225 <SEP> 16,9 <SEP> 9,6 <SEP> 43 <SEP> 7,3
<tb> 1250 <SEP> 17,1 <SEP> 9,7 <SEP> 43 <SEP> 7,4
<tb> 1275 <SEP> 17,4 <SEP> 9,9 <SEP> 43 <SEP> 7,5
<tb> 1300 <SEP> 17,7 <SEP> 10,1 <SEP> 43 <SEP> 7,6
<tb> 1325 <SEP> 18,0 <SEP> 10,1 <SEP> 44 <SEP> 7,9
<tb> 1350 <SEP> 18,3 <SEP> 10,3 <SEP> 44 <SEP> 8,0
<tb> 1375 <SEP> 18,6 <SEP> 10,4 <SEP> 44 <SEP> 8,2
<tb> 1400 <SEP> 18,9 <SEP> 10,6 <SEP> 44 <SEP> 8, <SEP> 3 <SEP> - <SEP>
<tb> 1425 <SEP> 19,2 <SEP> 10,6 <SEP> 45 <SEP> 8,6
<tb> 1450 <SEP> 19,5 <SEP> 10,7 <SEP> 45 <SEP> 8,8
<tb> 1475 <SEP> 19,
8 <SEP> 10,9 <SEP> 45 <SEP> 8,9
<tb> 1500 <SEP> 20,1 <SEP> 11,1 <SEP> 45 <SEP> 9, <SEP> 0
<tb> 1525 <SEP> 20,3 <SEP> 11, <SEP> 0 <SEP> 46 <SEP> 9,3
<tb> 1550 <SEP> 20,6 <SEP> 11,1 <SEP> 46 <SEP> 9,5
<tb> 1575 <SEP> 20,9 <SEP> 11,3 <SEP> 46 <SEP> 9,6
<tb> 1600 <SEP> 21,2 <SEP> 11,5 <SEP> 46 <SEP> 9,7
<tb> 1625 <SEP> 21,5 <SEP> 11,4 <SEP> 47 <SEP> 10,1
<tb> 1650 <SEP> 21,8 <SEP> 11,6 <SEP> 47 <SEP> 10,2
<tb> 1675 <SEP> 22,1 <SEP> 11,7 <SEP> 47 <SEP> 10,4
<tb> 1700 <SEP> 22,4 <SEP> 11,9 <SEP> 47 <SEP> 10,5
<tb> 1725 <SEP> 22,7 <SEP> 11,8 <SEP> 48 <SEP> 10,9
<tb> 1750 <SEP> 23,0 <SEP> 12,0 <SEP> 48 <SEP> 11, <SEP> 0
<tb> 1775 <SEP> 23,2 <SEP> 12,1 <SEP> 48 <SEP> 11,1
<tb> 1800 <SEP> 23,5 <SEP> 12,2 <SEP> 48 <SEP> 11,3
<tb> 1825 <SEP> 23,8 <SEP> 12,1 <SEP> 49 <SEP> 11,7
<tb>
<Desc/Clms Page number 10>
EMI10.1
<tb>
<tb> 1850 <SEP> 24,1 <SEP> 12,3 <SEP> 49 <SEP> 11,
8
<tb> 1875 <SEP> 24,4 <SEP> 12,4 <SEP> 49 <SEP> 12, <SEP> 0
<tb> 1900 <SEP> 24,7 <SEP> 12,6 <SEP> 49 <SEP> 12,1
<tb> 1925 <SEP> 25,0 <SEP> 12,5 <SEP> 50 <SEP> 12,5
<tb> 1950 <SEP> 25,3 <SEP> 12,7 <SEP> 50 <SEP> 12,6
<tb> 1975 <SEP> 25,6 <SEP> 12,8 <SEP> 50 <SEP> 12,8
<tb> 2000 <SEP> 25, <SEP> 9 <SEP> 12,9 <SEP> 50 <SEP> 13,0
<tb> 2025 <SEP> 26,2 <SEP> 12,8 <SEP> 51 <SEP> 13,4
<tb> 2050 <SEP> 26,4 <SEP> 12,9 <SEP> 51 <SEP> 13,5
<tb> 2075 <SEP> 26,7 <SEP> 13,1 <SEP> 51 <SEP> 13,6
<tb> 2100 <SEP> 27,0 <SEP> 13,2 <SEP> 51 <SEP> 13,8
<tb>