BE897827A - Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal - Google Patents

Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal Download PDF

Info

Publication number
BE897827A
BE897827A BE2/60211A BE2060211A BE897827A BE 897827 A BE897827 A BE 897827A BE 2/60211 A BE2/60211 A BE 2/60211A BE 2060211 A BE2060211 A BE 2060211A BE 897827 A BE897827 A BE 897827A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
storage space
compartments
tower
storage
harmful material
Prior art date
Application number
BE2/60211A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Bongaerts Kuyper En Huiswaard
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bongaerts Kuyper En Huiswaard filed Critical Bongaerts Kuyper En Huiswaard
Publication of BE897827A publication Critical patent/BE897827A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B09DISPOSAL OF SOLID WASTE; RECLAMATION OF CONTAMINATED SOIL
    • B09BDISPOSAL OF SOLID WASTE NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B09B1/00Dumping solid waste
    • B09B1/002Sea dumping

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Thermally Insulated Containers For Foods (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een maritieme gecontroleerde opslag van bv. in vaten verpakt radio-actif afvalmateriaal in een drijvende en afzinkbare opslagruimte, die verdeeld is in een aantal afsluitbare compartimenten, die elk gekoeld kunnen worden met een gesloten koelsysteem, waarbij het tevens mogelijk is radio-actief materiaal, zonder de afgezonder opslagruimte te verplaatsen, tussennijds daarin op te slaan dan wel daaruit ter verwijderen, waarbij tevens voorzien is in apparatuur die inspeelt op de toestand van het opgeslagen materiaal en de daarbij verkregen informatie via een op de opslagruimte plaatsbare toren geregistreerd kan worden in een meldingspost elders.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



    BESCHRIJVING   behorende bij een
UITVINDINGSOCTROOIAANVRAGE ten name van :
Adviesbureau Bongaerts, Kuyper en Huiswaard gevestigd te 's-Gravenhage voor :   Maritieme   gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal Onder inroeping van het recht van voorrang op grond van octrooiaanvrage No. 8203791, ingediend in Nederland dd. 



  29 september 1982. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   De uitvinding heeft betrekking op een opslagruimte voor gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal, en in het bijzonder van in   vats ouf   dergelijke verpakt radioactief afvalmateriaal. 



   Voor de opslag van dit materiaal zijn diverse mogelijkheden aanwezig. 



   Een daarvan is dat het radioactief materiaal wordt gestort in zeetroggen ver van de bewoonde wereld. Alhoewel een dergelijke opslag op zichzelf over een lange periode veilig is, heeft men geen enkele controle meer over het eenmaal gedumpte materiaal. 



   Het is nl. heel wel denkbaar dat in de toekomst mogelijkheden worden gecreëerd die voor een definitieve oplossing zorgen en milieutechnisch volledig aanvaardbaar zijn. 



   Het zou derhalve zeer wenselijk zijn een mogelijkheid te hebben het radioactieve materiaal van de zeebodem terug te winnen om dit materiaal volgens de verbeterde techniek op te slaan. Het terugwinnen van dit afvalmateriaal vanaf de zeebodem is, afgezien van de enorme kosten, vooralsnog uiterst ingewikkeld, zo niet onmogelijk. 



   Behalve het dumpen van radioactief materiaal in zee kan men eveneens het in vaten of dergelijke verpakt radioactief afvalmateriaal opslaan in zg. zoutkoepels die vrij diep onder de grond zijn gelegen. Alhoewel men hier het voordeel heeft dat het radioactieve materiaal betrekkelijk eenvoudig en tegen niet al te hoge kosten kan worden teruggewonnen, en bovendien tussentijdse correcties in de opslag kunnen worden aangebracht tegen eventueel ongewenste ontwikkelingen, voelt men het als een bezwaar dat de zoutkoepels te dicht bij de bewoonde wereld zijn gelegen, en het daarin opgeslagen afvalmateriaal mogelijkerwijze in aanraking zou kunnen komen met voor gebruik bestemd grondwater, als gevolg van een mogelijke beweging van de grondlagen waarin de zoutkoe- 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 pels zijn gelegen. 



   Het doel van de uitvinding is te voorzien in een opslagruimte waarin het in vaten of dergelijke opgeslagen radioactieve afvalmateriaal, over een lange tijdsperiode gemeten, veilig en beheersbaar kan worden opgeslagen, alsmede naderhand op eenvoudige en goedkope wijze daaruit kan worden teruggewonnen, waarbij bovendien de opslag ver genoeg buiten de bewoonde wereld is gelegen en dus geen gevaar oplevert voor de samenleving en het ecosysteem waarin de samenleving functioneert. 



   Het doel wordt bereikt doordat volgens de uitvinding de opslagruimte een drijvende en afzinkbare constructie is die voor tenminste een deel kan worden afgezonken in de zeebodem en voorzien is van een afsluitbare toegang voor het in de constructie opslaan van het schadelijk afvalmateriaal. 



   Bij voorkeur is de opslagruimte verdeeld in een aantal afzonderlijke compartimenten die elk afsluitbaar zijn met een toegangsluik. De toestand van het in de compartimenten opgeslagen materiaal kan b. v. met behulp van meet-en regelapparatuur gemeten, geregistreerd en geregeld worden. 



  Bij eventuele ongewenste ontwikkelingen kan dan worden ingegrepen, b. v. in de vorm van een geforceerde koeling van het in de compartimenten aanwezige zeewater of zoet water indien de temperatuur van de vaten met het daarin opgeslagen radioactieve materiaal kritisch-dreigt te worden, of b. v. door de opslagruimte uit de zeebodem op te lichten en naar een andere betere plaats te transporteren. 



   Een specifiek voordeel van de beschreven opslagruimte is, dat deze, alvorens te worden afgezonken, eerst aan de kade, of zo mogelijk ter plaatse, waar het radioactieve afval wordt geproduceerd, geheel of gedeeltelijk wordt geladen, om vervolgens naar de gewenste locatie gesleept en afgezonken te worden. 



   Door de mogelijkheid van zowel een geheel of gedeeltelijk laden van de opslagruimte aan de kade of wel in zijn afgezonken toestand, wordt een grote mate van verwerkingsflexibiliteit verkregen. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   De uitvinding zal onderstaand aan de hand van een uitvoeringsvoorbeeld en onder verwijzing naar de tekening nader worden uiteengezet. Hierin toont : fig. 1 een langsdoorsnede van een in een aantal compartimenten verdeelde opslagruimte volgens de lijnen   I-I   van fig. 2, gedeeltelijk afgezonken in de zeebodem en waarbij b. v. met behulp van een drijvende bok de compartimenten onder water worden gevuld met het afvalmateriaal ; fig. 2 een bovenaanzicht van de opslagruimte van fig. 1 ; fig ; 3 een zijaanzicht van de opslagruimte. 



   In de tekening is een langwerpige opslagruimte 1 weergegeven die verdeeld is in een aantal van elkaar gescheiden compartimenten 2, die elk afsluitbaar zijn met een toegangsluik 3. De opslagruimte is bij voorkeur gemaakt van gewapend beton, teneinde een lange levensduur mogelijk te maken, en is zodanig uitgevoerd dat deze een drijvende en tevens afzinkbare constructie is met voldoende stabilteit en met de mogelijkheid om vanuit zijn afgezonken positie weer in drijvende toestand gebracht te worden. 



  In plaats van gewapend beton kan ook een ander materiaal, of materiaalcombinatie worden gekozen met een lange levensduur en eventueel met een voldoende afschermfactor voor radioactieve straling. De constructie dient voorzien te worden van een afdichting ter voorkoming van osmose. 



   Het is duidelijk dat behalve een langwerpige constructie ook andere vormen mogelijk zijn. Met het oog op een drijvende verplaatsing over de zee 4 heeft een langwerpige vorm duidelijk de voorkeur. 



   In het algemeen zal de opslagruimte 1 geconstrueerd worden in een droogdok om van daaruit gesleept te worden naar een gewenste locatie, teneinde aldaar te worden afgezonken en met behulp van b. v. zandzuigers (niet aangegeven) gedeeltelijk of onder de zeebodem 5 te worden gebracht, waardoor de locatie gefixeerd wordt. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



  Het tot in de zeebodem aanbrengen van de opslagruimte dient zodanig te zijn dat tenminste de toegangsluiken 3 boven de zeebodem uitsteken. 



   Met behulp van een drijvende bok 6 en de met een vaartuig 7 aangevoerde in vaten 8 of dergelijke verpakt radioactief afvalmateriaal, kunnen deze vaten 8 via de geopende toegangsluiken 3 in de betrokken compartimenten 2 geplaatst worden. 



   Door de toepassing van afzonderlijke compartimenten kan men verschillende soorten radioactief afval gescheiden opbergen, en heeft men bovendien het voordeel dat de opslagruimte in etappes gevuld kan worden. 



   Behalve de afsluiting met de toegangsluiken 3 kan nog een extra afsluiting worden verkregen door over de toegangsluiken heen onderwaterasfalt aan te brengen of eventueel beton erop te storten. Een dergelijke afsluiting zorgt in verregaande mate dat het in de compartimenten aanwezige zeewater of zoet water dat eventueel via de vaten"besmet"is, als gevolg van het onder water laden, 
 EMI5.1 
 L--het zeewater buiten de niet aanraking kan komen met inopslagruimte. De verpakking van het afvalmateriaal kan zonodig van een kathodische bescherming worden voorzien. 



   Indien gewenst, kan met behulp van een gesloten koelwatercirculatiesysteem 9, elk der compartimenten afzonderlijk geforceerd gekoeld worden door het in de compartimenten   aanwezige-geïsoleerde-zeewater   of zoet water. 



  Dit koelwatercirculatiesysteem kan dienen als extra veiligheid voor het geval in een bepaald compartiment, een aldaar aanwezig vat door warmteontwikkeling van het radioactief afvalmateriaal een kritische temperatuur dreigt te krijgen. Ook hier blijkt het voordeel van de afzonderlijke compartimenten, daar eventuele ongewenste effecten per compartiment beperkt blijven. 



   Wordt de opslagruimte voorzien van een gesloten koelwatercirculatiesysteem dan kan deze worden ondergebracht in een daarvoor geschikt   afzonderlijk   compartiment 10 binnen de opslagruimte 1. Het aandrijfgedeelte van 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 het koelwatercirculatiesysteem kan geforceerd worden gekoeld met het buitenwater, via een zgn. interkoeling 11. 



  In een dergelijk compartiment kan tevens meet-en regelapparatuur opgesteld worden voor het meten, registreren en regelen van de omstandigheden in elk der compartimenten 2, waarbij de meetresultaten via een zender overgedragen worden aan een centrale meldingspost aan de wal. Tevens kan voorzien worden in een niet nader aangegeven onderwatersluis, voor het onder water verkrijgen van toegang tot het compartiment 10. Onder het compartiment 10 kan nog een compartiment 12 zijn aangebracht met daarin een energiebron t. b. v. het koelwatercirculatiesysteem en de meet-en regelapparatuur. 



   Indien gewenst kan de meet-en regelapparatuur ondergebracht worden op een op de opslagruimte 1 geconstrueerde toren 13, die tot boven het wateroppervlak 4 uitsteekt en waarin tevens de zender is aangebracht, en welke toren tevens zodanig uitgevoerd kan zijn dat via het inwendige van de toren toegang wordt verkregen tot de compartimenten 10 en 12. De toren is een belangrijk stabiliserend element gedurende de afzinkfase van de opslagruimte welke toren verwijderbaar is gekoppeld op de opslagruimte teneinde de in de toren ondergebrachte apparatuur elders te herstellen of te vervangen. 



   Ook kunnen het koelwatercirculatiesysteem 9, althans het aandrijfgedeelte daarvan en de energiebron in de toren worden ondergebracht. 



   De aanwezigheid van apparatuurcompartimenten 10 en 12 en/of toren 13 kan b. v. afhankelijk worden gesteld van de diepte van de zeebodem waarin de opslagruimte rust. 



  Het is duidelijk dat ook zonder deze elementen men een zeer beheerste opslag heeft. 



   Het afzinken kan geschieden door het inpompen van zeewater in de compartimenten van de opslagruimte. 



  Het zeewater in de compartimenten kan na het aanbrengen van de toegangsluiken vervangen worden door middel van het inpompen van zoetwater, teneinde een minder corrosieve omgeving te creëren voor de opgeslagen vaten. 
 EMI6.1 
 



  - ----

Claims (4)

  1. * CONCLUSIES * 1. Opslagruimte voor opslag van in vaten of dergelijk verpakt schadelijk materiaal, welke opslagruimte een drijvende en afzinkbare constructie is die verdeeld is in een aantal compartimenten die elk afsluitbaar zijn met een toegangsluik, met het kenmerk, dat voorzien is in een aan de opslagruimte (1) koppelbare stabilisatietoren om deze opslagruimte tijdens de afzinkfase de gewenste stabiliteit te geven.
  2. 2. Opslagruimte volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de opslagruimte (1) apparatuur bevat die inspeelt op de toestand van het in elk der compartimenten opgeslagen schadelijk materiaal (8) waarbij de door de apparatuur verkregen informatie geregistreerd kan worden in een op afstand van de opslagruimte geplaatste meldingspost.
  3. 3. Opslagruimte volgens conclusies 1-2 voorzien van een koelwatercirculatiesysteem voor het koelen van de compartimenten, met het kenmerk, dat het koelwatercirculatiesysteem (9) een gesloten systeem is dat eventueel via een zg. interkoeling (11) de warmte kan overdragen aan het buitenwater.
  4. 4. Opslagruimte volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de stabilisatietoren (13) zodanig is ingericht dat deze dienst kan doen als controletoren en als toegang tot het inwendige van de opslagruimte (1).
BE2/60211A 1982-09-29 1983-09-27 Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal BE897827A (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8203791A NL8203791A (nl) 1982-09-29 1982-09-29 Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE897827A true BE897827A (nl) 1984-03-27

Family

ID=19840354

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2/60211A BE897827A (nl) 1982-09-29 1983-09-27 Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS5983098A (nl)
BE (1) BE897827A (nl)
DE (1) DE3333156A1 (nl)
GB (1) GB2129190B (nl)
NL (1) NL8203791A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2138198B (en) * 1983-03-22 1987-07-01 Nat Nuclear Corp Ltd Disposal of radioactive waste material
DE3404329A1 (de) * 1984-02-08 1985-08-08 Deutsche Gesellschaft für Wiederaufarbeitung von Kernbrennstoffen mbH, 3000 Hannover Lager fuer radioaktive abfaelle und abgebrannte brennelemente
GB8429241D0 (en) * 1984-11-20 1985-02-13 Nuclear Technology Consultants Repositories for waste material
AU590912B2 (en) * 1986-03-12 1989-11-23 Consolidated Environmental Technologies Ltd. The construction and use of subsea boreholes
SE504793C2 (sv) * 1995-05-15 1997-04-28 Hydro Betong Ab Anläggning för offshore-förvaring av riskavfall samt baskropp med förvaringsutrymmen

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4307679A (en) * 1979-12-21 1981-12-29 The United States Of America As Represented By The United States Department Of Energy Submergible barge retrievable storage and permanent disposal system for radioactive waste

Also Published As

Publication number Publication date
DE3333156C2 (nl) 1988-03-31
DE3333156A1 (de) 1984-04-05
GB2129190A (en) 1984-05-10
JPS5983098A (ja) 1984-05-14
GB8325780D0 (en) 1983-11-16
NL8203791A (nl) 1984-04-16
GB2129190B (en) 1986-04-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE59402573D1 (de) Schiffsantriebsanlage mit einem unter dem vorzugsweise im wesentlichen oder in Bereich der Antriebsanlage ebenen Schiffsboden angeordneten Antriebspropeller
BR112014027269B1 (pt) Sistema de carga e descarga de operações portuárias composto de um guindaste; e uma base localizada no corpo do guindaste, que suspende e empilha as tampas de escotilhas
WO2020041285A2 (en) Systems and methods for deploying coastal underwater power generating stations, and systems and methods for fuel handling in an offshore manufactured nuclear platform, and systems and methods for defense of a prefabricated nuclear plant
BE897827A (nl) Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal
KR101319365B1 (ko) 밸러스트수 처리장치가 필요없는 선박
NO20141485A1 (no) Marint fartøy omfattende et rom med lukkermekanisme
US4307679A (en) Submergible barge retrievable storage and permanent disposal system for radioactive waste
JPS58481A (ja) 水上輸送用構造体
JP2010018171A (ja) 潜水装置
RU2218288C1 (ru) Комплекс плавсредств для морской транспортировки облученного ядерного топлива атомных энергетических установок подводных лодок, кораблей и судов
JP2013208535A (ja) 輸送用コンテナを利用したバラスト水処理装置
BE1015677A5 (nl) Afdekken en isoleren van gezonken schepen, wrakken, vaten, containers en andere gezonken voorwerpen die een gevaar kunnen opleveren voor het milieu,de zee, de flora, de fauna, de kusten en de mens.
Taylor et al. Suggested designs to facilitate improved management and treatment of ballast water on new and existing ships
Vrijburcht Forces on ships in a navigation lock induced by stratified flows.
SU608733A1 (ru) Устройство дл перегрузки с судов крупных грузовых емкостей
ES2277547A1 (es) Procedimiento de confinamiento de contaminantes presentes en el medio acuatico y dispositivo para su realizacion.
KR20140126068A (ko) 부유식 수상구조물
Jeane et al. Environmental effects of dredging and spoil disposal
JP2815295B2 (ja) 海洋投入船
KR20150019665A (ko) 다목적 잠수식 도크
KR101835538B1 (ko) 평형수 순환 시스템을 이용한 선박
KR101183610B1 (ko) 밸러스트 수 공급용 해양구조물
US60956A (en) Simon stevens
Frančić et al. Sediment management practices for ports and shipyards–applicable approach
UST875008I4 (en) Offshore underwater facility

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: BONGAERTS KUYPER EN HUISWAARD

Effective date: 19900930