BE728568A - - Google Patents

Info

Publication number
BE728568A
BE728568A BE728568DA BE728568A BE 728568 A BE728568 A BE 728568A BE 728568D A BE728568D A BE 728568DA BE 728568 A BE728568 A BE 728568A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
improvements according
tooth
profile
shaped
reel
Prior art date
Application number
Other languages
English (en)
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed filed Critical
Publication of BE728568A publication Critical patent/BE728568A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D57/00Delivering mechanisms for harvesters or mowers
    • A01D57/01Devices for leading crops to the mowing apparatus
    • A01D57/02Devices for leading crops to the mowing apparatus using reels

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Storage Of Web-Like Or Filamentary Materials (AREA)

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  "Verbeteringen aan de zogenaamde haspel van landbouwmachines" 
De huidige uitvinding heeft betrekking op verbete- ringen, aangebracht aan de haspel van   landbouwmachines,   meer spe- ciaal maaidorsers. 



   Meer speciaal nog heeft de huidige uitvinding betrek- king op verbeteringen aan de eigenlijke haspeltanden. 



   Zoals men weet bestaat de haspel bij landbouwmachines, zoals   pick-up's,     hooikeerders,   maaidorsers en dergelijke, hoofdzakelijk uit twee of meer op een gemeenschappelijke as bevestigde steunen, die voorzien zijn van uitsteeksels in de vorm van armen, of spaken, waarbij de spaken van de verschillen- de steunen onderling met elkaar verbonden zijn door evenwijdige profielen waarop de eigenlijke tanden van de haspel zijn 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 aangebracht.

   Deze profielen zijn draaibaar bevestigd met de voornoemde spaken van de steunen, ten einde, via een   kruk-     overbrenging,   te kunnen bekomen dat de verschillende tanden steeds dezelfde   hoekstand   behouden ten opzichte van de grond, tijdens de cirkelvormige beweging van de eigenlijke haspel, on alzo het neergevallen gewas op te lichten en toe te laten dat de messen dit gewas kunnen   afsnijden,   en het afgesneden gewas in de machine te brengen. 



   Zulke haspel toegepast op een maaidorser wordt aan het voorste deel van de machine aangebracht en bezit in het algemeen een roterende beweging in de zin van de voortbeweging van de machine. 



   De voornoemde profielen, bijvoorbeeld latten, staven, buizen of dergelijke, zijn in het algemeen voorzien van veer- krachtige tanden die de goede werking van de haspel bevorderen. 



   Tot op heden worden de voornoemde tanden, via bijko- mende klemmiddelen en bouten, bevestigd op de gemeenschappelijke   steunlat,   profiel of dergelijke. 



   Het groot nadeel hiervan is dat, bij breken van een tand, het vervangen van deze laatste de noodzakelijkheid inhoudt, gebruik te maken van speciaal gereedschap, ten einde de voornoemde bouten los te draaien waarbij, zoals algemeen bekend, het lossen van bouten niet altijd eenvoudig is bij machines die regelmatig werkzaam zijn in ongunstige   omstandig-   heden, zoals dit het geval is voor land bouwmachines. 



   De huidige uitvinding heeft als voorwerp verbeteringm aan de bevestiging van zulke haspel tanden, waardoor wordt beko- men dat het vervangen van eventueel gebroken of beschadigde tanden tot een uiterst eenvoudige bewerking wordt herleid, waarbij slechts een eenvoudig gereedschap nodig is. 



   In het algemeen laten de verbeteringen volgens de huidige uitvinding hoofdzakelijk toe dat men een stevige en goedkope haspel tand bekomt, waarvan de montage en eventueel 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 de   demontage     uiterst   eenvoudig en gemakkelijk kunnen uitgevoerd worden. 



   De verbeteringen volgens de uitvinding die de voornoem- de en andere voordelen vertonen bestaan er hiertoe hoofdzakelijk in dat iedere haspeltand of reeks haspeltanden aan zijn bevesti- gingsuiteinden voorzien is van een gedeelte dat nauwkeurig de vorm volgt van het draagprofiel, waarbij iedere tand of reeks tanden samenwerkt met een eigenlijk bevestigingselement dat de tand of reeks tanden vastklemt op het   draagprofiel,   terwijl dit laatste, ter plaatse van iedere tand of reeks tanden voor- zien is van minstens één verdiept of uitstekend gedeelte dat geschikt samenwerkt met de betreffende tand   of   reeks tanden   om   verschuiven   en/of   verdraaien ervan ten opzichte van het draag- profiel te verhinderen. 



   Met het   inzicht   de kenmerken van de huidige   uitvin-   ding beter aan te tonen zijn hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, enkele voorbeelden en   uitvoeringsvormen     beschreven   met verwijzing naar de bijgaande tekeningen waarin: figuur 1 een schematische voorstelling weergeeft van een maaidorser waarop een haapel, voorzien van de verbeteringen volgens de uitvinding, is aangebracht; figuur 2 in   perspektief   een gedeelte toont van een profiel waarop de tanden volgens de uitvinding kannen aangebracht worden; figuur 3 een doorsnede is volgens lijn 111-111 van figuur 2 ; figuur 4 in perspektief een haspeltand volgens de uit- vinding weergeeft;

   figuur 5 het bevestigingselemenet toont waarmede de tand volgens figuur 4 op het profiel zoals weergegeven in figuur 2 kan bevestigd worden; figuur   6   in   perspektief   de haspeltand volgens figuur 4 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 weergeeft nadat hij op zijn   ateunprofiel   is bevestigd; figuur 7 een doorsnede is volgens lijn   VII-VII   van figuur   6;   figuur 8 in perspectief een variante toont van figuur 2; figuur 9 een doorsnede is volgens lijn   IX-IX   van figuur 8; figuur 10 in perspektief een uitvoering weergeeft van een tweeledige haspel tand; 
 EMI4.1 
 figuur 11 in perspektief -,..<,> 0>,: :;...,)( 5e'(tiEins8- element toont van de   tweeledige   tand zoals weergegeven in figuur 10;

   figuur 12 in perspektief de tweeledige haspel tand volgens figuur 10 weergeeft nadat hij op zijn steunprofiel is bevestigd; figuur 13 een doorsnede is volgens lijn XIII-XIII van figuur 12. 



   In figuur 1 is schematisch en in   zi jzicht   een maai- dorser weergegeven waarbij, naar het voorste uiteinden van de machine en boven het kanaal 1, de eigenlijke haspel 2 is aange- 
 EMI4.2 
 br8ct;t, Wft4rb1j rlZ9 haspel hootdzakolijk gevormd wordt door ateur-en 3 iie op een gexecmchappelijCe aS aangebracht zijn en waarbij deze eteunen voorzien zijn van armen of   spaken 2.   en waarbij de vrije uiteinden der arman of spaken van de ver-   schillende   steunen met elkaar verbonden zijn door profielen waarop de eigenlijke haspeltanden 6 zijn bevestigd. 



   De voornoemde steunen waarop de   tanden µ.   worden be- vestigd zijn, volgens de uitvinding, gevormd door eenvoudige profielen :1 die een ronder   vierkante*     rechthoekige     of   andere doorsnede hebben en die   bijvoorkeur   hol zijn.   :Deze   profielen worden op onderling   regelmatige   afstanden, bijvoorbeeld met een   pers,   voorzien van indrukken. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   In   figuur   2 is een gedeelte getoond van zulk profiel 
7 dat, afhankelijk van de machine en de lengte van de haspel, vrij lang kan   zi jn,   waarbij in deze uitvoering het profiel gevormd is door een vierkantige   buis  die   regel-   matige afstanden tegenover elkaar geplaatste voorzine is van indrukken Deze indrukken zijn in dit geval aangebracht op de ribben van het   buisprofiel,   doch niets belet zulke   indrukken   
8 te voorzien tussen de ribben, tegelijkertijd op één of meer ribben en tassen de ribben, op meer dan twee ribben, op meer dan twee bijvoorbeeld tegenover elkaar geplaatste zijden van het vierkantig   buisprofiel,   enz. 



   De indrukken 8 die op twee diametraal tegenover elkaar geplaatste ribben zijn aangebracht worden bij voorkeur in één- zelfde dwarssektie aangebracht. 



   De haspeltand 6 die met het profiel volgens figuur 2 kan samenwerken wordt bijvoorkeur gevormd uit   veerstaal   en bestaat, zoals meer speciaal is weergegeven in figuur 4, uit een enigszins onder een hoek gezette eigenlijke   tand a   die naar boven toe overgaat in een aantal spiralen 10, waardoor het verend karakter van de tand 6 wordt bevorderd, waarna deze tand.voorzien wordt van een U-vormig gedeelte 11 waarvan de lengte van ieder been nauwkeurig overeenstemt met de breedte der zijden van het voornoemd profiel 7. Het uiteinde van het vrij been van dit   U-vormig   gedeelte 11 is ten slotte voorzien van een open oog 12. 



   De vorm van het U-vormig gedeelte 11 van de tand wordt zodanig bepaald ten opzichte van het   profiel   waarover hij moet aangebracht worden dat het op iedere plaats   nauwkeurig   aansluit tegen dit profiel, in dit geval het profiel 7, ten einde te beletten dat eventueel stro tussen de openingen zou geraken die zouden gevormd worden tussen het U-vormig deel   11   

 <Desc/Clms Page number 6> 

 en het profiel 1. 



   In dit geval zal bijvoorbeeld de hoek 13 van het 
U-vormig gedeelte   11   juist passen in een indruk 8, terwijl het achterdeel 14 van het oog 12 eveneens past in een indruk 8 die diametreal gelegen is tegenover de voornoemde indruk waarin de bocht 13 plaats neemt. 



   Het eigenlijk bevestigingselement van zulke tand 6 op het voornoemd   profiel .1   bestaat, zoals in figuur 5 is weer-   gegeven.,   uit een in   acht-vorm.   geplooid staaldraadelement 15 die naar één uiteinde voorzien is van een opening 16. 



   Om zulke tand te bevestigen op een steunprofiel 7, volstaat het de tand met zijn U-vormig deel 11 over het profiel aan te brengen en de delen 13 en 14 in twee indrukken 8 te plaatsen. 



   Vervolgens haakt men de lus 17 van het   bevestigings-   element 15 in het oog 12,   waarna   men   de   lus 18 aanbrengt over het tegenover oog 12 geplaatst gedeelte van de U-vorm   11.   Om de opening 16 hiertoe te openen zal men de benen van de voornoemde lus 17 dicht duwen. Nadat lus 18   ove'"   bet betreffend deel van de tand 6 is aangebracht laat men de benen van de lus 
 EMI6.1 
 ± los zodat door de veerkracht van het 'evestigingse3.ement de opening 16 wordt gesloten. Zoals in figuur 5 duidelijk is waar te nemen wordt deze opening 16 zo Ter mogelijk naar de zijkant van de lus 18 aangebracht   om   alzo een stevig draagvlak te bekomen van het element 15. meer speciaal van de lus   18   op het overeendstement gedeelte van de tand 6. 



   Eveneens zou men,   vooraleer     tand 6.   aan te brengen 
 EMI6.2 
 op het profiel l* het bevestigingeelement 1$. via de lus 'i7r kunnen aanbrengen op het   U-vormig   deel 11, waarna men de tand aanbrengt op het profiel 1 en op gelijkaardige wijze zoals hiervoor beschreven de benen van de lus 17   toeknijpt   om de lus 18 aan te brengen in het oog 12 van de tand   .   

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   In de uitvoering volgens de figuren 8 tot 13 wordt het profiel 1 slechts op één rib voorzien van indrukken 8, terwijl de tand 6 dubbel is uitgevoerd ten einde op het profiel 
7 steeds tegelijkertijd twee tanden 6, respektievelijk 6 , aan te brengen. Ieder der tanden 6 en 6' is op gelijkaardige wijze gevormd zoals in de uitvoering van figuur 4 door een enigszins onder een hoek gezette staaldraad die aan zijn   boveneind ¯   spiraalvormig is opgewonden, en die ieder voorzien zijn van 
U-vormige delen 11, met dit verschil dat de vrije uiteinden van de benen 19 in deze uitvoering met elkaar verbonden zijn door een gedeelte 20 dat evenwijdig is met de langsas van de voor- noemde spiralen 10, respektievelijk met het profiel 7. 



   Het bevestigingselement 15 wordt eveneens in dit geval gevormd uit staaldraad en vertoont een nagenoeg U-vormige vorm, waarbij de vrije uiteinden, respektievelijk   21   en   22,   naar buiten zijn omgeplooid, terwijl de hoeken van de   U-vorm   voorzien zijn van   doorduwingen,     respektievelijk   23, 24. 



   De bedoeling hiervan is duidelijk wanneer men   bijvoor-   beeld figuur 12 in beschouwing neemt. Inderdaad, om de tanden 6,   respektievelijk   6' op het profiel 7 te plaatsen, volstaat het in dit geval de U-vormige delen 11 over dit profiel aan te brengen zodanig dat twee   indrukken 8   van dit profiel   samenvallen   met de U-vormige delen 11, waarna het bevestigingselement 15 zodanig wordt aangebracht over de uiteinden van de voornoemde   U-vormige   delen dat de doorduwingen 23 en 24 samenwerken met de   veerdraad   van de tanden 6, 6', terwijl de omgeplooide delen 21 en 22 inhaken achter de benen 19 van de   U-vormiè   delen 11   om   alzo de tanden   stevig   te bevestigen met het profiel 7. 



   Het is vanzelfsprekend dat er ook in dit geval   zorg-     vuldig   zal op gewaakt worden dat de verschillende met elkaar aansluitende delen nauwkeurig met elkaar   aansluiten   ten einde te vermijden dat tussen de aan elkaar aanliggende delen stro 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 zou   verstrengeld     geraken.   



   In deze uitvoering is ateeds gebruik gemaakt van een indruk 8 om de tand onbeweeglijk op het profiel 7 te kunnen be- vestigen, doch niets belet gebruik te maken van andere indruk- ken die op cm het even welke plaats van het profiel worden aangebracht en waartoe   bijvoorbeeld   in het   U-vormig   deel   11   van de tanden bochten kunnen aangeoracht worden. Eveneens zou men in het profiel ¯1 gleuven of kleine openingen   kunnen   aan-   brengen   en de vorm van de tanden aanpassen om met deze gleuven   en/of   openingen samen te werken. In nog een andere uitvoering zou men deze indrukken   of   dergelijke op geschikte wijze kunnen vervangen door uitsteeksels. 



   Eveneens is het vanzelfsprekend dat in deze uitvoering   U-vormige   delen 11 gebruikt worden daar als   steunprofiel   gebruik wordt gemaakt van vierkante buizen, doch dit   U-vormig   gedeelte 
11 zou om het even welke vorm kunnen vertonen   om   nauw   aanslui-   tend te kunnen samenwerken met profielen van om het even welke vorm. 



   In het geval dat het profiel 7 gevormd zou worden dvor een ronde buis zullen de voornoemde   indrukken   8,   enerzijds,   het in de langsrichting verschuiven van de tanden over het profiel en anderzijds, het verdraaien van de tanden rond hun steunprofel beletten. 



   Men bekomt op deze wijze dat het   steunprofiel   voor de tanden zeer eenvoudig is, waarbij, doordat gebruik wordt gemaakt van buisprofielen, het aanbrengen van indrukken, gleuven of dergelijke eveneens zeer eenvoudig is, en waarbij eveneens de tanden zelf op eenvoudige wijze kunnen gevormd worden en aange- bracht worden op hun ateunprofielp zonder dat gebruik moet gestaakt worden van schroeven, bouten, latten of dergelijke. 



   Door   zulke   kombinatie   bekomt   men dat het   verwezenlij-   ken van   steunprotielen   en tanden,   enerzi jds,   en het aanbrengen 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 van zulke tanden op de profielen, anderzijds, zeer eenvoudig is, waarbij de indrukken, gleuven of dergelijke er minstens voor zorgen dat de tanden niet kunnen verschuiven of verdraaien ten opzichte van het   steunprofiel,   terwijl het element 15 voor de eigenlijke bevestiging van de tanden zorgt. 



   De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven en in   de   bijgaande tekeningen weer- gegeven   uitvoeringen   doch de verbeteringen volgens de uit- vinding kunnen in allerlei vormen en afmetingen worden verwezen- lijkt zonder buiten het kader der uitvinding te treden. 



   EISEN. 



   1.- Verbeteringen aan de zogenaamde haspel van land-   bouwmachines,   van het type waarbij de haspel gevormd is door minstens twee op een gemeenschappelijke as bevestigde spaak- vormige steunen en waarbij de vrije uiteinden van de spaken van deze steunen met elkaar verbonden zijn door een profiel waarop de haspeltanden zijn aangebracht, met het kenmerk dat iedere haspel tand of reeks   haspelt&nden   aan zijn   bevestigings-   uiteinde voorzien is van een gedeelte dat nauwkeurig de vorm volgt van het draagprofiel, waarbij iedere tand of reeks tanden samenwerkt met een eigenlijk bevestigingselement dat de tand of reeks tanden vastklemt op het   draagprofiel,   terwijl dit laatste, ter plaatse van ie dere tand, voorzien is van minstens één verdiept gedeelte,

   uitstekend gedeelte of opening die geschikt samenwerkt met de betreffende tand of reeks tanden on   verschui-   ven en/of verdraaien ervan ten opzichte van het draagprofiel te verhinderen. 



   2. - Verbeteringen volgens eis 1, met het kenmerk dat het draagprofiel uit een buis is verwezenlijkt. **WAARSCHUWING** Einde van DESC veld kan begin van CLMS veld bevatten **.

Claims (1)

  1. 3. - Verbeteringen volgens eisen 1 en 2, met het ken- merk dat het draagprofiel gevormd wordt door een vierkantige buis. <Desc/Clms Page number 10>
    4.- Verbeteringen volgens één of meer voorgaande eisen, met het kenmerk dat de buis op bepaalde afstanden voorzien is van een verdiept gedeelte, waarbij al deze verdiep- te gedeelten op één rij zijn geplaatst.
    5. - Verbeteringen volgens eis 4, met het kenmerk dat ieder verdiept gedeelte gevormd wordt door een indruk die bijvoorbeeld bekomen wordt bij middel van een pers.
    6. - Verbeteringen volgens één of meer voorgaande eisen, met het kenmerk dat in het geval van een vierkantige buis de rij indrukken wordt aangebracht op één der ribben.
    7. - Verbeteringen volgens één of meer vorige eisen, met het kenmerk dat in het geval van een vierkantige buis twee rijen indrukken worden voorzien, waarbij iedere rij wordt aangebracht op een rib en waarbij de ribben waarin deze indruk- ken zijn voorzien, diametraal tegenover elkaar zijn geplaatst.
    8. - Verbeteringen volgens één of meer voorgaande eisen, met het kenmerk dat de eigenlijke tand gevormd is uit staaldraad waarvan het uiteinde enigszins is omgeplooid en die naar boven toe voorzien is van een aantal spiralen om te eindigen in een U-vormig geplooid gedeelte, waarbij het uiteinde van het vrij been van dit U-vormig gedeelte voorzien is van een open oog, 9. - Verbeteringen volgens eis 8, met het kenmerk dat het U-vormig gedeelte zodanig gevormd is dat de lengte van de benen overeenstemt met de zijden van het draagprofiel waarop het moet bevestigd worden.
    10. - Verbeteringen volgens eis 9, met het kenmerk dat bij gebruik van enkelvoudige tanden het draagprofiel op twee plaatsen voorzien wordt van een indruk voor iedere tand.
    11.- Verbeteringen volgens één of meer voorgaande eisen,met het kenmerk dat het eigenlijk bevestigingselement gevormd wordt door een in 8-vorm geplooid staaldraadelement dat aan één uiteinde voorzien is van een opening. <Desc/Clms Page number 11>
    12.- Verbeteringen volgens één of meer voorgaande eisen,net het kenmerk dat de haspel tand gevormd is door een staaldraad waarvan de twee uiteinden evenwijdig zijn aan elkaar en enigszins omgeplooid, waarbij de bovenste uiteinden van deze evenwijdige delen, die ieder een eigenlijke haapeltand vormen, voorzien zijn van een aantal spiralen en waarbij de andere uiteinden van deze spiralen naar boven toe ieder verlengd zijn door een U-vormig geplooid gedeelte, terwijl de vrije beren van EMI11.1 de U-vormigelc-,edeeltenmet elkaar verbonden ia.
    13.- Verbeteringen volgens eis 12, met het kenmerk dat, bij gebruik van een dubbele haspeltand, in het draagprofiel slechts één rij indrukken wordt voorzien, met per eigenlijke tand één indruk.
    14. - Verbeteringen volgens eisen 12 en 13, met het kenmerk dat het eigenlijk bevestigingselement voor een dubbele haspeltand gevormd wordt door een U-vormig geplooide staaldraad waarvan de vrije uiteinden der twee benen naar buiten toe zijn omgeplooid, terwijl de hoek tussen ieder been en het gemeen- schappelijk lichaam voorzien is van een doorduwing die overeen- stemt met de diameter van de staaldraad die gebruikt is voor het vormen van de haspeltanden zelf.
    15. - Verbeteringen aan de zogenaamde haspel van land- bouwmachines, hoofdzakelijk zoals voorafgaand beschreven en weergegeven in de bijgaande tekeningen.
BE728568D 1969-02-18 1969-02-18 BE728568A (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE728568 1969-02-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE728568A true BE728568A (nl) 1969-08-01

Family

ID=3854300

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE728568D BE728568A (nl) 1969-02-18 1969-02-18

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE728568A (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2588599A (en) Rotary rake and stubble cleaner
BE728568A (nl)
US1978717A (en) Rake mechanism
US2860478A (en) Raking device with a raking member adapting itself to the ground
NL8601048A (nl) Grondbewerkingsmachine.
US2867965A (en) Rotary raking wheel
NL8800844A (nl) Landbouwmachine met beveiliging tegen tandverlies.
US2294157A (en) Rake
NL7909234A (nl) Hooibouwmachine.
US1910371A (en) Rake
NL8702019A (nl) Inrichting voor het bewerken van gemaaid gewas.
US2005044A (en) Agricultural implement
NL8103195A (nl) Grondbewerkingsmachine.
DE2448556A1 (de) Kreiselheuwerbungsmaschine
US3146571A (en) Rotary side delivery rakes
US472185A (en) Spring-tooth harrow
US1879925A (en) Rake
US2867073A (en) Side delivery rake
CH629070A5 (fr) Appareil pour la preparation du sol.
US2923118A (en) Side delivery rake or tedder
NL8401042A (nl) Machine met tenminste een aandrijfbaar harkorgaan.
DE2431366A1 (de) Heuwerbungsmaschine
BE705900A (nl)
FR2871988A1 (fr) Porte outils combine permettant de combiner plusieurs machines agricoles
AT217234B (de) Vorrichtung zum Jäten von Pflanzen oder zum Vereinzeln von Rüben u. dgl.