BE555969A - - Google Patents

Info

Publication number
BE555969A
BE555969A BE555969DA BE555969A BE 555969 A BE555969 A BE 555969A BE 555969D A BE555969D A BE 555969DA BE 555969 A BE555969 A BE 555969A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
water
aluminum
acid
solution
alcohol
Prior art date
Application number
Other languages
English (en)
Publication of BE555969A publication Critical patent/BE555969A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07FACYCLIC, CARBOCYCLIC OR HETEROCYCLIC COMPOUNDS CONTAINING ELEMENTS OTHER THAN CARBON, HYDROGEN, HALOGEN, OXYGEN, NITROGEN, SULFUR, SELENIUM OR TELLURIUM
    • C07F5/00Compounds containing elements of Groups 3 or 13 of the Periodic Table
    • C07F5/06Aluminium compounds
    • C07F5/069Aluminium compounds without C-aluminium linkages

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Polymers With Sulfur, Phosphorus Or Metals In The Main Chain (AREA)

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   De uitvinding heeft betrekking op de bereiding van nieuwe organische aluminiumverbindingen, die de groepering 0 - Al - X   bevatten,' waarin   X acyloxy, alkoxy of fenoxy voorstelt.   eze   verbindingen bezitten een cyclische structuur, waarin hoogst- waarschijnlijk drie   0-Al-X-groepen   een ring vormen. 



   Wanneer bovenstaande veronderstelling juist is, zou de formule van de nieuwe verbindingen weergegeven worden door fig.I. 



   Volgens de uitvinding worden deze polymere cyclische aluminiumverbindingen bereid door een aluminiumalkoxyde met water en een organisch monocarbonzuur, een alcohol met zes of meer koolstofatomen en/of een fenol in een molaire verhouding van het aluminiumalkoxyde en het water van ten naaste bij 1:1 in een gemeenschappelijk oplosmiddel in reactie te brengen en de uit het alkoxyde verdreven alcohol door destillatie te   verwijderen,   
Wanneer sprake is van een aluminiumalkoxyde wordt daar- onder een aluminiumfenoxyde begrepen. 



   Met de uitdrukking   "'ten   naaste bij" wordt bedoeld, dat de afwijkingen niet groter dan 5%   zn.   



   Bij voorkeur voert men de reactie uit in een molaire ver- houding van het aluminiumalkoxyde tot water en het organische zuur (of alcohol of fenol) van ten naaste bij 1:1:1. Voor de verhouding aluminiumalkoxyde tot water geldt hetgeen hierboven voor een eventuele afwijking is vermeld; de molaire'verhouding van het zuur tot het alkoxyde kan'liggen tussen   2/3 :   1 en 1 :1. 



   In de in fig. I weergegeven formule kan dus X steeds de- zelfde betekenis hebben of wel twee of drie verschillende groepen voorstellen. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   De polymeren met de grotere groepen zijn smeltbaar of zijn viskeuze oliën of in elk geval in de meeste koolwaterstoffen oplosbaar. De polymeren met lagere vetzuren (bijv.   azijnzuur)   of met lagere alcoholen zijn vaste stoffen en slechts weinig   oplos-   baar in benzeen of tolueen. 



   De reactie vindt plaats in een   homo geen .milieu,   in de regel in een oplosmiddel als xyleen, dat   tegelijk   met de vrij gekomen - , alcohol door verwarming, eventueel onder vacuo, verwijderd wordt. 



   Het bleek, dat door toepassing van zo'n homogeen milieu onge- wenste nevenreacties, zoals de vorming van esters, vermeden kunnen worden. 



   Op zichzelf kan men cyclische aluminiumalcoholaten van hogerw alcoholen, bijv. van stearyl- en oleylalcohol, bereiden door afzonderlijke toevoeging van deze alcoholen en het water; dan moet echter het water erg langzaam toegevoegd worden, bij voorkeur in oplossing om de vorming van klonten te vermijden. 



   Daarom worden volgens de uitvinding de hogere alcoholen en het water   tegelijkertijd   toegevoegd onder gebruik van een gemeenschap- pelijk oplosmiddel. Wanneer men een trimeer oxoaluminiumdiacylaat- alkoxyde wenst te bereiden, kan men dit doen door aan het aluminiumalkoxyde   slechts-2/3   mol zuur en 1 mol water toe te voegen; in het reactieprodukt kan men de lagere alkoxydegroep verdrijven door verhitting met een hogere alcohol. 



   Overmaat of ondermaat water heeft ten gevolge, dat de op- brengst aan het cyclische polymeer vermindert, in het bijzonder wanneer men drie acyloxygroepen wil invoeren. Een overmaat water hydrolyseert de trimere aluminiumverbindingen, en wel zodanig, 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 dat bij aanwezigheid van een alkoxygroep aan de ring eerst een cyclisch monohydroxyde ontstaat en dat meer water de ring opent. De'   trimere   acylaten openen de ring direct, zonder tussenverbinding. 



   Enige cyclische verbindingen zijn in de fig. II-VI voorge- steld ; OR = alkoxy, OC6H5= fenoxy en OCOR = acyloxy. 



   Alle cyclische polymeren reageren niet alleen met water, maar ook met zuren of alcoholen, waarbij de ring geopend wordt en een algehele depolymerisatie optreedt, wanneer voldoende reagentia aanwezig zijn. 



   Het gebruikte aluminiumalkoxyde is bij voorkeur afgeleid van een lagere vluchtige alcohol, zodat de bij de reactie vrij- gekomen   alahol   gemakkelijk verwijderd kan worden. Verschillende alcoholen zijn voor de bereiding van dit aluminiumalkoxyde te gebruiken,   bijv.   isopropanol, secundaire butanol en aminoalcohol. 



  In de praktijk is isopropanol zeer geschikt, daar het goedkoop is en een laag kookpunt heeft. 



   De organische monocarbonzuren kunnen van   alifatische,   aralifatische, aromatische of heterocyclische aard   zijn;   zij kunnen verzadigd of onverzadigd zijn. Onder de monocarbonzuren worden hier ook de halfesters van dicarbonzuren verstaan. Als men een dicarbonzuuranhydride omzet met een aluminiumalkoxyde heeft additie plaats, waarbij het   aluminiumderivaat   van de half- ester van het dicarbonzuuranhydride (RO)2A1¯OOCR1COOR ontstaat, Verder komen hydro- en aminocarbonzuren in aanmerking. De   leng+   van de ketens van deze zuren is in het algemeen   onverschillig.   



  Zo kan men bijv. zowel mierenzuur als beheenzuur, of andere vetzuren met een lange keten gebruiken. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   De voor de reactie in aanmerking komende alcoholen   hebben.   zes of meer koolstofatomen en bij voorkeur meer dan 10 koolstof- atomen ; zij kunnen ook van alifatische, aralifatische, aromatische of heterocyclische aard zijn, verzadigd of onverzadigd. De fenolen kunnen de eenvoudige   éénwaardige   fenolen zijn,   doch.   ook wel gesubstitueerde fenolen. 



   Het gemeenschappelijk oplosmiddel voor zuur en water- kan een alcohol, een keton of in het algemeen elk niet reactief oplos- middel zijn, al of niet onder toepassing van koolwaterstoffen, zoals hexaan, tolueen,   xyleen.   Gebruikt men een alcohol, dan verdient het de voorkeur daarvoor dezelfde te nemen als waarvan het aluminiumalkoxyde is gemaakt, daar men in dat geval het destillaat gebruiken kan om vers aluminiumalkoxyde te maken. 



   De reactie verloopt   bij   verhoogde temperatuur,   bijv.   bij   80-120 C,   door de oplossing van het water en zuur langzaam onder roeren toe te voegen aan het vloeibare aluminiumalkoxyde of zijn oplossing in een koolwaterstof, die bij ongeveer 80-140 C kookt, bijv.   tolueen of   xyleen. De in vrijheid gestelde alcohol kan dadelijk verwijderd worden of   tijdelijk,   door toepassing van een terugvloeikoeler, in het mengsel gelaten worden. 



   Wanneer de gehele reactie is afgelopen, wordt de temperatuur verhoogd en worden de alcohol en de oplosmiddelen door destillatie verwijderd, eventueel onder een vacuum van 2-5 cm kwikdruk en bij een temperatuur van ongeveer 180 C, wanneer althans het polymeer deze temperatuur kan doorstaan. Bij gebruik van sommige zuren, bijv. de lagere vetzuren, zijn lagere temperaturen vereist. 



   Verschillende polymeren zijn smeltbaar of zijn bij kamer- temperatuur vloeibaar, bijv. het lauraat, het oleaat, het 

 <Desc/Clms Page number 5> 

   palmi taat,   het stearaat, het behenaat. Andere polymeren, bijv. het formiaat, acetaat en benzoaat, smelten niet bij lage tempe- ratuur ; zij kunnen opgelost'worden in aromatische koolwaterstoffen. 



   De dicarboxylzure anhydriden, bijv. ftaalzuuranhydride en maleinezuuranhydride, kunnen ook gebruikt worden zonder dat zij eerst in hun halfesters worden omgezet, daar zij met aluminium- alkoxyden een additieprodukt vormen. Dit additieprodukt polymeri- seert bij toevoeging van water, waarbij de alcohol verwijderd wordt. 



   De polymeren afgeleid van laagmoleculaire zuren zijn reac- tiever dan die van de hogermoleculaire zuren, bijv. van oliezuur en van linoleenzuur. 



   Alle aluminiumpolymeren zijn zuuracceptors, waarbij die afge- leid van de lagermoleculaire zuren de grootste capaciteit hebben. 



   In plaats van een enkel zuur kan men ook mengsels van twee of meer zuren gebruiken. 



   In plaats van een enkele alcohol, fenol of monocarboxylzuur kan men ook mengsels dezer stoffen gebruiken, waardoor men cyclische polymeren verkrijgt met ongelijke groepen aan twee of meer der aluminiumatomen. 



   De cyclische aluminiumpolymeren zijn voor verschillende   in-     dustriële   toepassingen te gebruiken. 



   Voorbeeld I. 



   Aan een oplossing van 204 g aluminiumisopropoxyde in 100 g tolueen wordt bij 90 C langzaam een oplossing van 290 g tallolie vetzuren en 18 g water in 80 g isopropanol en 80 g xyleen toege-   voe gd.   Gedurende deze toevoeging gebruikt men een terugvoerkoeler, terwijl de temperatuur op 90-110 C wordt gehouden. Zodra al het zuur is toegevoegd, neemt men de condensor weg en destilleert de 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 isopropanol tezamen met de tolueen af tot een temperatuur van 140 C. Men past dan onderdruk toe, terwijl men de temperatuur verhoogt tot   180 C.   Het verkregen produkt is een heldere viskeuze olie. De opbrengst bedraagt 335 g. 



   Voorbeeld II. 



   In plaats van 290 g tallolie vetzuren neemt men 280 g stearinezuur en verwarmt de water-zuur-oplossing tot 50 C. 



  Men gebruikt hier geen terugvoerkoeler. Men verkrijgt een helder, wasachtig produkt (326 g), dat bij koelen vast wordt en   bij     40-50 C   smelt. Het is goed in minerale olie oplosbaar. 



   Voorbeeld III. 



   Men volgt de werkwijze volgens voorbeeld I, doch voegt in plaats van de tallolie vetzuren 144 g ethylhexaanzuur toe ; er wordt 190 g van een vaste harsachtige stof verkregen, die oplosbaar is in xyleen. 



   Voorbeeld IV. 



   109 g van een aluminiumalkoxyde, dat twee isopropyl- en één sec. butylrest bevat, wordt opgelost in 90 g xyleen en 58 g capronzuur en 9 g water in 40 g methylethylketon langzaam   @   toe. Gedurénde de reactie destilleren isopropanol, sec. butanol en ketonen af. Tenslotte wordt de temperatuur tot   170 C   ver- hoofd en onderdruk   aangele gd.   Men verkrijgt een vaste, niet smeltbare witte stof, die oplosbaar is in xyleen.. De opbrengst bedraagt 80 g. 



   Voorbeeld V. 



   Aan een oplossing van 51 g aluminiumisopropoxyde in 50 g xyleen, die op 120 C verhit is, voegt men langzaam een oplos- sing van 75 g hydroxystearinezuur en 4. 5 g water in 80 g 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 isopropanol en 90 g xyleen too. Men legt een onderdruk aan en houdt de temperatuur op 120 C. Aldus verkrijgt men 90 g van een wasachtig produkt. 



   Voorbeeld VI. 



   Aan een oplossing van 109 g aluminiumalkoxyde, die twee isopropylresten en één sec. butylrest bevat, in 200 g xyleen en die op   120 C   verhit is, voegt men langzaam een gesmolten mengsel van 46. 7 g stearinezuur, 40. 6 g   benzozuur   en 9 g water toe. Terwijl een onderdruk wordt toegepast, verhoogt men de temperatuur tot 170 C. Men verkrijgt 116 g van een vast wasachtig materiaal, dat helder in minerale olie oplost. 



   Voorbeeld VII. 



   104 g aluminiumisopropoxyde en 122 g sec. amylalcohol worden op 150-160 C   verhit tot   90 g isopropanol afgedestilleerd is. Men lost 74 g ftaalzuuranhydride op in 80 g xyleen en mengt de oplossing met een oplossing van 9 g water in 50 g methyl- ethylketon. De aldus verkregen oplossing wordt langzaam toege- voegd aan de oplossing van het aluminium- sec. amyloxyde bij 100 C. Vervolgens wordt de temperatuur tot   140 C   verhoogden een onderdruk aangelegd, waardoor men tenslotte bij   170 C   130 g van een lichtgeel hars verkrijgt, die oplosbaar is in tolueen. 



   Voorbeeld VIII. 



   Aan 104 g aluminiumisopropoxyde in 120 g tolueen wordt bij 90 C, onder terugvoerkoeling, een oplossing van 166. 5 g   beheen-   zuur en 9 g water in 120 g isopropanol en 40 g xyleen toegevoegd, terwijl laatstgenoemde oplossing een temperatuur van 60 C heeft. 



  Nadat alles bij elkaar gevoegd is, wordt de terugvoerkoeler 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 verwijderd en worden alle oplosmiddelen onder verminderde druk afgedestilleerd tot een temperatuur van   200 C   bereikt is.    



  Men verkrijgt een heldere viskeuze vloeistof ; 192 g.   



   Voorbeeld IX. 



   Aan een oplossing van 122. 4 g aluminiumisopropoxyde in 100 g xyleen, welke oplossing tot 90-100 C is verwarmd, wordt een oplossing van 159 g technische oleylalcohol in 10. 8 g water, 100 g isopropanol en 100 g xyleen   toegevoe gd.   De op- losmiddelen worden afgedestilleerd en de temperatuur wordt tot 150 C verhoogd, waarbij tenslotte een vacuum wordt aange- legd. Men verkrijgt een viskeuze olie (185 g), die bestaat uit trimeer oxoaluminiumoleaat.' 
Voorbeeld X. 



   Een oplossing van 102 g aluminiumisopropoxyde in 50 g xyleen wordt op 100 C verwarmd. Vervolgens wordt een oplossing van 50 g cyclohexanol en 9 g water in 50 g toluol en 50 g water toegevoegd. De massa wordt als in voorbeeld I behandeld en wordt langzaam vast. Vervolgens voegt men 50 g xyleen toe, waardoor het harsachtige polymeer oplost. Men verkrijgt 122 g van een heldere oplossing. 



   Voorbeeld XI. 



   Men verwarmt een oplossing van 68 g aluminiumisopropoxyde in 100 g xyleen op 100 C en voegt een oplossing van 100 g abitol (harsalcohol van Hercules Powder Co. ) en 6 g water in 100 g xyleen en 100 g isopropanol toe. De oplosmiddelen worden verwijderd door destillatie tot tenslotte een temperatuur van 200 C bereikt is. Men verkrijgt een viskeuze heldere hars (120 g). 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



   Voorbeeld XII. 



   Men maakt een opolssing van 40.8 g aluminiumisopropoxyde in 40 g xyleen en verwarmt die op 100 C;   vervolgens,   voegt men: een oplossing van 33 g amylfenol en 3.6 g water in 40 g xyleen      en 40 g isopropanol toe. De oplosmiddelen worden door destillatie tot   150 C   verwijderd, waarbij men tenslotte onder   verminderde.   druk werkt. Het produkt is zeer viskeus en lost gemakkelijk in xyleen      op. Opbrengst 45 g.

Claims (1)

  1. C O N C L U S I E S.
    1. Nieuwe organische aluminiumverbindingen met de algemene formule EMI10.1 waarin X een alkoxy-, fenoxy- of acyloxygroep betekent.
    2. Werkwijze ter bereiding van nieuwe organische aluminiumverbindingen, d a a r d o o r g e k e n m e r k t, dat men polymere cyclische aluminiumverbindingen bereidt door een aluminiumalkoxyde met water en een organisch monocarbon- zuur, een alcohol met zes of meer koolstofatomen of/en een fenol in een molaire verhouding van het aluminiumalkoxyde en het water van ten naaste bij 1:1 in een gemeenschappelijk oplosmiddel in reactie brengt en de uit het alkoxyde ver- dreven alcohol door destillatie verwijdert.
    3. Werkwijze volgens conclusie 2, m e t h e t k e n - m e r k, dat de molaire verhouding van het aluminiumalkoxyde, het zuur en het water ten naaste bij 1:1:1 is.
BE555969D BE555969A (nl)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE555969A true BE555969A (nl)

Family

ID=179908

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE555969D BE555969A (nl)

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE555969A (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1120049B (de) * 1957-08-29 1961-12-21 British Petroleum Co Bewegliches Schmiermittel fuer Verbrennungskraftmaschinen, die mit einem einen hohen Anteil an sauren Verbrennungsprodukten bildenden Treibstoff betrieben werden

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1120049B (de) * 1957-08-29 1961-12-21 British Petroleum Co Bewegliches Schmiermittel fuer Verbrennungskraftmaschinen, die mit einem einen hohen Anteil an sauren Verbrennungsprodukten bildenden Treibstoff betrieben werden

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS61197539A (ja) 遷移金属塩組成物およびその製造方法
EP0609260B1 (en) Improved overbased carboxylates
US4039461A (en) Polyalkylene glycol polyalkylene polyamine succinimide dispersants for lubricant fluids
GB825878A (en) Improvements relating to polymeric reaction products of aluminium alkoxides
BE555969A (nl)
US2979497A (en) Cyclic aluminum oxide acylates, alkoxides, and phenoxides
US7045654B2 (en) Method for the alkylation of salicylic acid
US3032570A (en) Organic titanium compounds
CZ109599A3 (cs) Způsob pro přípravu hydroxyalkylované fenolické nebo hydroxyalkylované thiofenolické sloučeniny
US4056479A (en) Magnesium carboxylate-sulfonate complexes
AU738803B2 (en) Process for the preparation of derivatives of fatty acids
US4597800A (en) Oxo-aluminum complexes
US5235067A (en) Continuous process for alkenyl succinimides
US4551152A (en) Alcohol fuel anti-wear additive
NO127710B (nl)
US3419587A (en) Zirconium compounds
US5777129A (en) Hyperbranched polymers
US4609745A (en) Water-soluble zirconic acid esters
US3383395A (en) Stabilization of organic materials with biphenyltriols
JPS5919932B2 (ja) 硫化アルキルフエノ−ルの高塩基金属塩の製造方法
US3030320A (en) Organic titanium compounds
JPS5938212B2 (ja) マグネシウムフエノキシドの製造方法
EP0207738B1 (en) Solution process for preparing metal salt esters of hydrocarbyl substituted succinic acid or anhydride and alkanols
JPH0812988A (ja) メルカプトベンゾチアゾールのアミン塩を潤滑油組成物中に可溶化する方法
US3929847A (en) Ether diester derivatives of p-dioxanone