BE513509A - - Google Patents

Info

Publication number
BE513509A
BE513509A BE513509DA BE513509A BE 513509 A BE513509 A BE 513509A BE 513509D A BE513509D A BE 513509DA BE 513509 A BE513509 A BE 513509A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
particles
flakes
magnetizable
porous
insulating material
Prior art date
Application number
Other languages
English (en)
Publication of BE513509A publication Critical patent/BE513509A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C5/00Electrolytic production, recovery or refining of metal powders or porous metal masses
    • C25C5/02Electrolytic production, recovery or refining of metal powders or porous metal masses from solutions

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Hard Magnetic Materials (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)
  • Soft Magnetic Materials (AREA)

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



    BESCHRIJVING   behorende bij de Belgische Octrooiaanvrage van 
 EMI1.1 
 BELL rrELEPHOI'if.u MAI.'JlJFACTURIl\fC CO.'iY SOCIET-4L ANOl'-J'Yl\lE:. 



   ANTWERPEN -   BELGIË.   betreffende WERKWIJZE TER VERVAARDIGING VAN IJZERVLOKKEN. 



   Het is bekend dat magnetiseerbare spoelkernen uit electrisch geleidend materiaal ten behoeve van de vermindering der verliezen, vooral   bij   gebruik in hoogfrequentkringen, uit zo fijn mogelijk ver- deeld materiaal moeten zijn samengesteld. Zo is men er toe gekomen dergelijke kernen uit zo fijn mogelijk ijzerpoeder   te'persen.   Des te fijner het poeder is, des te geringer moeten op zichzelf de ver- liezen worden. Aan de andere kant is het niet moeilijk in te zien dat de noodzakelijke electrische isolatie der deeltjes van elkaar een des te groter deel van het volume der kern vereist, des te kleiner de afzonderlijke deeltjes zijn. Vroeger was ook de vorm der afzon- derlijke deeltjes zo, dat zij. in geen enkele richting bijzonder uitgesproken was.

   Indien echter een in verhouding groot volumedeel door dit isolatie- en bindmiddel wordt ingenomen, wordt de permea- biliteit betrekkelijk gering, daar de veldlijnen naar verhouding gro- 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 te   weglengten   in magnetisch ongunstig materiaal moeten afleggen. 



  Daarom is men in die gevallen, waar een grote permeabiliteit nood- zakelijk is, er toe overgegaan in plaats van de korrelvormige struc- tuur der poederdeeltjes een vlokkenvormige structuur na te streven. 



  De afzonderlijke vlokken, flenters of schilfers moeten dan met hun grootste afmeting parallel liggen aan de magnetische veldlijnen. 



  Op deze manier kan de magnetische weerstand van de poederkern zeer belangrijk verminderd worden. Tegenover de zo fijn mogelijkepoeder- vorm van korrelige structuur wordt daarbij echter onder bepaalde omstandigheden weer een zekere verhoging der verliezen op de koop toe genomen. Deze is echter bij niet te hoge frequenties meestal - toelaatbaar. 



   Volgens de uitvinding wordt nu een dergelijke vlokken-,   Slenter-   of schilferstructuur van het ijzer op deze wijze verkregen, dat een electrolytische of galvanische afscheiding van geschikte stoffen of stofmengsels op een geleidende onderlaag wordt veroor- zaakt, welker oppervlakte bedekt is met een poreuze en zeer dunne isolatielaag.

   Op die delen van de geleidende onderlaag, welke door de isolatielaag heen toegankelijk zijn, wordt een neerslag   gedepo=   neerd met een vlakke structuur doch zo klein mogelijke afmetingen,        welnee   naderhand door afschrappen of   afsl'ingeren'van   de onderlaag   @   wordt losgemaakt, Het materiaal, dat   op   deze-wijze electrolytisch of   galvanisch   wordt neergeslagen, behoeft   principleel   niet in elemen- taire vorm te worden neergeslagen. Het is zonder meer denkbaar een aantal componenten na elkaar of tegelijkertijd neer te slaan en deze door een warmtebehandeling, uitgevoerd aan het vervaardigde poeder in een geschikte atmosfeer, tot een bepaalde mate te beïnvloeden. 



  Dit moet dan zo worden ingericht dat geen ongewenst sinteren der deeltjes optreedt. Bij voorkeur valt het te beïnvloeden poeder door een   clindrische,   buisvormige ruimte, resp. oven, waarin in bepaalde doorsneden de gewenste   temperaturen   worden gehandhaafd en waardoor 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 geschikte gassen kunnen worden geleid. 



   Het losmaken der neergeslagen deeltjes kan worden bereikt met mechanische middelen, in bepaalde gevallen geholpen door centrifuga- le werkingen of electrische velden. De dikte der neergeslagen deel- tjes wordt bepaald door de intensiteit, resp. door de tijdsduur der electrolytische of galvanische   inwerking.   Natuurlijk moet het neerslagproces niet zo lang worden uitgevoerd tot een samenhangende metaallaag is gevormd. Toch kan onder bepaalde omstandigheden ook zo een laag nog uit elkaar gereten worden tot een gewenste struc- tuur. liet is namelijk onder omstandigheden vaak voordelig als onder laag voor de electrolytische of galvanische neerslag een onderlaag met elastische structuur te gebruiken.

   Men kan dus bijv. elastische en   geleidende.kunststoffen   banden gebruiken of banden van geleidend gemaakt rubber of silicium, welke, nadat de neerslag heeft plaats- gevonden, elastisch   gedeformeerd   worden zodat hierdoor het losraken en verwijderen der afzonderlijke deeltjes bereikt wordt. 



   Bij voorkeur wordt de werkwijze continu uitgevoerd. Op een band zonder einde, welke rondloopt als een drijfriem, wordt op'een bepaalde plaats in een desbetreffend electrolytisch bad de neerslag aangebracht. Under bepaalde omstandigheden is het dan mogelijk om op een andere plaats van de inrichting de isolerende, poreuze be- dekking, tezamen met het gevormde poeder, af te schrappen. Het kan bijv. bij verhoogde temperatuur gebeuren en wel bij zo'n tempera- tuur, dat de isolatiestof minstens week geworden is of zich zelfs in vloeibare toestand bevindt. Bij voorkeur wordt zo'n soort iso- latiestof gekozen dat deze kan dienen als electrische isolatie der vlokvormige delen, waarvan kernen moeten worden geperst.

   In dat geval moet dus bij een continu vervaardigingsproces steeds op een bepaalde plaats een poreuze isolatielaag worden opgespoten welke bijv. door het bij verhoogde temperatuur uitdrijven van een oplos- middel eerst tot verharden worden gebracht en welke na het neerslaa, van de magnetische substantie opnieuw week of vloeibaar wordt ge- 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 maakt, eventueel onder gebruikmaking van een oplosmiddel. Natuurlijk is echter ook een proces uitvoerbaar waarbij steeds dezelfde poreuze isolatielaag gebruikt wordt. 



   Volgens de aangegeven werkwijze ter vervaardiging van magne- tiseerbare deeltjes is het mogelijk deeltjes van elke gewenste dikte en afmeting te vervaardigen, indien er voor gezorgd wordt dat de kathode op de juiste wijze voorbehandeld wordt. Zo is het bijv. nut tig om de kathodeband, welke bijv. uit corrosie bestendig staal be- staat, eerst zorgvuldig te reinigen in een bad. De band krijgt dan bij zijn verdere beweging een bedekking van was of een dergelijke electrische isolerende stof, terwijl deze bedekking uitsparingen of poriën bevat met de gewenste afmeting der vlokken. net opbrengen van deze bedekking kan dan bijv. geschieden door opspuiten of door opdrukken. In deze gaatjes, welke cirkel- of ellipsvormig kunnen zijn, kan de neerslag der ferromagnetische stof plaatsvinden. De di' .te der neerslag hangt af van de   verblijfsduur   in het electrolyt. 



  Op deze manier is het bijv. mogelijk om blaadjes van 'magnetische e stof te verkrijgen welke 5-10m dik zijn en een   diamter   hebben van 1 tot mm. Daar met het bekende walsproces van   15-25/1^worden   verkre- gen, is de door de aangegeven uitvinding bereikte technische verbe- tering duidelijk merkbaar. 



   In de figuur is schematisch een inrichting aangegeven voor de vervaardiging van magnetische vlokken. Als onderlaag dient een rond lopende band 1, welke van links beginnend, eerst het reinigheidsbad 2 doorloopt. In een drooginrichting 3 wordt de band gedroogd en vervolgens gebeurt bij 4 het opdrukken of opspuiten van het poreuze patroon uit isolatiemateriaal. Het electrolytisch of galvanisch neer slaan van het magnetiseerbare materiaal geschiedt in bad 5, terwijl bij 6 het,af schrappen van de neergeslagen magnetische plaatjes   plaat=   vindt. De band zelf wordt dan via leirollen weer naar het   reiniging   bad teruggevoerd. De afgeschrapte magnetiseerbare deeltjes vallen, eventueel na verwijdering van het electrolyt en van de isolatiestof, 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 in een gloeioven 7, waarin de droging kan worden uitgevoerd.

   Boven- dien echter kunnen door   temperatuurbehandelingen   de magnetische eigenschappen der aanvankelijk brosse deeltjes Verbeterd worden. 



  Uit de gloeioven komen de deeltjes in de kneder 8 waar isolatie- en bindmiddel toegevoegd wordt en met de deeltjes wordt gekneed. Ten- slotte komen zijn in de pers 9 waar zij tot kernen of blikken worden geperst. Het is voordelig er op te letten dat de vlokken georiën- teerd zijn volgens de hoofdrichting van de magnetische flux, wat bereikt kan worden door de inwerking van magnetische velden en/of ultrasonore of laagfrequente trillingen der persvorm tijdens de pershandeling. 



   De beschreven werkwijze kan nog op deze wijze gevarieerd wor- den, dat de kathodeband achter elkaar verschillende electrolytische baden doorloopt, zodat op elkaar liggende neerslagen ontstaan welke door een thermische nabehandeling der   Ingemaakte   vlokken homogeen kunnen worden gemaakt. Als voorbeeld voor een dergelijke werkwijze kan worden aangegeven dat de bekende componenten voor permanente magneten neergeslagen kunnen worden als bijv. metalen neerslagen. 



  Om permanente magneten te kunnen verkrijgen, worden de deeltjes dan aan een sterk constant magneetveld onderworpen tijdens het homogeen gloeien, wat gebeuren moet boven het   Uuriepunt,   en tijdens de afkoe- ling, d.w.z. nog op de dragerkathode of ook na het afschrappen. 



   Het spreekt vanzelf dat bijv. bij het afdrukken van de dunne poreuze isolatielaag, de poriën een zodanige vorm kunnen hebben dat vlokken van gelijke grootte en ongeveer in de vorm van cirkels of ellipsen ontstaan kunnen. De aangegeven werkwijze kan gemakkelijk zo worden uitgevoerd dat op   gewenste   wijze magnetisch harde of zach- te lichamen ontstaan.

Claims (1)

  1. CONCLUSIES.
    1. Werkwijze ter vervaardiging van magnetiseerbaar poeder met een vlokken,- fleuter- of schilfervorm, met het kenmerk, dat het <Desc/Clms Page number 6> magnetiseerbare materiaal electrolytisch of galvanisch wordt neer- geslagen op een geleidende onderlaag welke voorzien is van een zeer dunne, poreuze en isolerende bedekking waarvan de poriën overeenko- men met de afmeting van de vlokken en dat later de deeltjes hetzij apart, hetzij tezamen met de isolerende bedekking, verwijderd worden terwijl na scheiding van elkaar de magnetiseerbare deeltjes eventu- eel Onderworpen worden aan een warmtebehandeling.
    2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat in een -continu proces op een band zonder einde, welke op geschikte wijze door leirollen wordt rondgevoerd, na elkaar het bedekken van de band met een poreus patroon door drukken of spuiten wordt veroorzaakt, vervolgens het neerslaan van het magnetiseerbare materiaal, dan het verwijderen der vlokken en tenslotte het reinigen van de band.
    3. Werkwijze volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat het poreuze patroon wordt samengesteld uit een isolatiestof welke later gebruikt kan worden voor het isoleren van de deeltjes, eventu- eel onder gebruikmaking van een geschikt oplosmiddel daarvoor.
    4. Werkwijze volgens conclusies 1 tot 3, met het kenmerk, dat de'kathodeband achtereenvolgens verscheidene electrolytische baden s doorloopt zodat gelaagde neerlagen ontstaan welke homogeen gemaakt kunnen worden door een thermische behandeling der losgemaakte vlakke 5. Werkwijze volgens conclusies 1 tot 4, met het kenmerk, dat de vervaardigde vlokken cirkel- of ellipsvormig zijn.
    6. Werkwijze volgens conclusies 1 tot 5, met het kenmerk, dat voor de metalen neerslagen de bekende componenten voor permanente magnetenworden gebruikt en dat de deeltjes aan een sterk constant magneetveld worden onderworpen tijdens het gloeien voor het homogeen wat maken,^geschieden moet boven het Curiepunt en tijdens de afkoeling ofwel nog op de dragerkathode en/of na het afschrappen.
    7. Magnetisch harde of zachte lichamen welke zijn samenge- steld uit de volgens conclusies 1 tot 6 vervaardigde vlokken.
    Zijnde een totaal van 6 bladen.
BE513509D BE513509A (nl)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE513509A true BE513509A (nl)

Family

ID=151616

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE513509D BE513509A (nl)

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE513509A (nl)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0429748A1 (de) * 1989-11-29 1991-06-05 Heraeus Elektrochemie GmbH Elektrode für das Austragen von Metallen aus Metallionen enthaltender Lösung
US5141616A (en) * 1991-07-23 1992-08-25 Heraeus Elektroden Gmbh Electrode for extracting metals from a metal ion solution

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0429748A1 (de) * 1989-11-29 1991-06-05 Heraeus Elektrochemie GmbH Elektrode für das Austragen von Metallen aus Metallionen enthaltender Lösung
US5141616A (en) * 1991-07-23 1992-08-25 Heraeus Elektroden Gmbh Electrode for extracting metals from a metal ion solution

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5358562B2 (ja) 複合磁性材料の製造方法および複合磁性材料
JPH06507928A (ja) 熱可塑性樹脂被覆を施した磁性粉末組成物およびその作成方法
CN1565149A (zh) 用作嵌置无源器件的电极并涂覆有镍的铜
JP2014527474A5 (nl)
WO2003019579A1 (fr) Pate conductrice et film conducteur utilisant celle-ci, procede de depot et procede de production d&#39;un composant metallique fin
JPS6142993A (ja) 樹脂への導体層形成方法
BE513509A (nl)
RU2311470C2 (ru) Способ получения высокопористого никеля и его сплавов
KR101151614B1 (ko) 다성분 동시 증착에 의한 필름의 제조방법
JP2004162096A (ja) 無電解めっき用ペーストと、これを用いた金属構造体および微細金属部品の製造方法
JP2005142241A (ja) フェライトめっきされたセンダスト微粒子およびその成形体の製造方法、並びにフェライトめっきされたセンダスト微粒子およびその成形体
Sasikumar et al. Effect of temperature and additives on electrodeposited CoWP magnetic thin film
KR101142915B1 (ko) 다성분 동시 증착에 의한 금속복합재료의 제조 방법
JP3623123B2 (ja) 超砥粒電着砥石の製造方法および超砥粒電着砥石
KR101217507B1 (ko) 패턴이 구비된 복합재료의 제조방법
WO2020203521A1 (ja) 電子部品の製造方法
JPH0798997B2 (ja) 金属の電着方法
DE19746332C2 (de) Vorrichtung zum Beschichten von Bauteilen oder anderen Materialien
SU463512A1 (ru) Способ нанесени легирующего покрыти
Carter et al. Characterization of soft magnetic nano-material deposited with M 3 D technology
JPS60127105A (ja) セラミツクス部品の製造方法
ATE19660T1 (de) Verfahren zur behandlung von laengeren werkstuecken waehrend des heisstauchbeschichtens.
JP2002008450A (ja) 導電異方性複合体とその製造方法並びにプリント配線基板
CN116313520A (zh) 一种电子元器件的制备方法及电子元器件
KR101078924B1 (ko) 전해증착법을 이용한 코발트계 합금박막 제조방법